Vaststellen dienstverleningsovereenkomsten met de MGR Rijk van Nijmegen, module Werkbedrijf

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vaststellen dienstverleningsovereenkomsten met de MGR Rijk van Nijmegen, module Werkbedrijf"

Transcriptie

1 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vaststellen dienstverleningsovereenkomsten met de MGR Rijk van Nijmegen, module Werkbedrijf Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Het Werkbedrijf voert voor de gemeenten in het Rijk van Nijmegen de Participatiewet uit, voor zover deze betrekking heeft op het onderdeel werk. Door het afsluiten van dienstverleningsovereenkomsten wordt de samenwerking officieel bekrachtigd. Er dienen twee overeenkomsten worden vastgesteld: één over de basisdienstverlening en één over het Nijmeegse maat- en meerwerk. Directie/afdeling, ambtenaar, telefoonnr. MO00, Lucile Braam, 9522 Datum ambtelijk voorstel 17 juni 2015 Registratienummer Ter besluitvorming door het college 1. De Basisdienstverleningsovereenkomst met de MGR Rijk van Nijmegen, module Werkbedrijf vast te stellen; 2. De Nijmeegse Maat- en meerwerkovereenkomst met de MGR Rijk van Nijmegen, module Werkbedrijf vast te stellen; 3. Bijgaande brief aan de raad over de vaststelling van de dienstverleningsovereenkomsten vast te stellen; 4. Bijgaande brief aan het Klantengroepoverleg over hun adviezen ten aanzien van het maat- en meerwerk vast te stellen. Steller Lucile Braam Paraaf akkoord Datum Ter besluitvorming door de burgemeester 1. Wethouder Tankir te machtigen voor het ondertekenen van de overeenkomsten. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad Besluit B&W d.d. 23 juni 2015 Conform advies Aanhouden Anders, nl. nummer: 3.6 Bestuursagenda Paraaf akkoord Datum Portefeuillehouder Collegevoorstel.docx

2 Collegevoorstel 1 Probleemstelling Sinds 1 januari 2015 is het regionale Werkbedrijf operationeel. Sinds die datum voert het Werkbedrijf de Participatiewet uit voor wat betreft het onderdeel Werk (re-integratie) voor de zeven gemeenten in het Rijk van Nijmegen. Iedere gemeente draagt het Participatiebudget over aan het Werkbedrijf. Met het vaststellen van het werkboek Sterke Werkwoorden hebben de gemeenten in het Rijk van Nijmegen gekozen voor uniformiteit van de uitvoering van de taken en activiteiten door het op te richten Werkbedrijf. Het strategisch arbeidsmarktbeleid Werk is de uitkomst!, dat de gemeenteraad in februari 2015 heeft vastgesteld, geeft richting en inhoud aan onze opgaven op de regionale arbeidsmarkt. De gemeenteraad heeft daarbij het Nijmeegse maat- en meerwerk vastgesteld. Deze activiteiten worden uit gemeentelijke middelen voor werk en reintegratie betaald. De samenwerking moet nog bekrachtigd worden in dienstverleningsovereenkomsten. We sluiten twee overeenkomsten af met het Werkbedrijf: een basisdienstverleningsovereenkomst en een maat- en meerwerkovereenkomst. In dit voorstel lichten wij de inhoud van beide overeenkomsten toe. 2 Juridische aspecten Het besluit tot het aangaan van een dienstverleningsovereenkomst is een bevoegdheid van het college. Met de raad is afgesproken dat de overeenkomsten naar de raad worden verstuurd. De Burgemeester tekent de dienstverleningsovereenkomsten als voorzitter van het bestuur van de MGR. Dat is de reden om het besluit voor te leggen wethouder Tankir namens de gemeente Nijmegen de dienstverleningsovereenkomsten te laten ondertekenen. De basisdienstverleningsovereenkomst is in samenspraak met de gemeenten tot stand gekomen en is getoetst door de regionale juridische werkgroep. Bovendien is deze overeenkomst voor alle gemeenten in het Rijk van Nijmegen identiek. De overeenkomst kan tussentijds worden aangepast, als zowel gemeenten als het bestuur van de MGR dat wensen. Wat betreft de maat- en meerwerkovereenkomst geldt dat deze specifiek voor de gemeente Nijmegen is opgesteld en de wensen en afspraken weerspiegelt die de gemeente Nijmegen aanvullend op de basisdienstverlening met het Werkbedrijf maakt. De raad heeft deze wensen inhoudelijk vastgesteld bij de vaststelling van het strategisch arbeidsmarktbeleid Werk is de uitkomst!. Voor beide overeenkomsten geldt dat deze beoordeeld zijn door de juridische adviseurs van de gemeente Nijmegen. 3 Doelstelling De dienstverleningsovereenkomsten worden vastgesteld en ondertekend. Het streven is dat het bestuur van de MGR de dienstverleningsovereenkomsten vaststelt in de vergadering van 1 juli 2015.

3 Collegevoorstel Vervolgvel 2 4 Argumenten De basisdienstverleningsovereenkomst Deze overeenkomst is voor alle gemeenten in het Rijk van Nijmegen identiek. De overeenkomst heeft een looptijd van twee jaar ( ). Het gaat in deze overeenkomst om de volgende dienstverlening: - Het ophalen van vacatures/ de vraag naar werk; - Het laten participeren van zoveel mogelijk kandidaten; - Het bieden van ondersteuning na plaatsing van een kandidaat. De basisdienstverlening is beschikbaar voor alle nieuwe kandidaten Participatiewet en voor bestaande kandidaten die vanuit 2014 al actief waren met re-integratieactiviteiten gericht op werk/werkervaring. Het Werkbedrijf voert tevens de regie op de arbeidsmatige dagbesteding door te zorgen voor de inkoop, de toeleiding en de doorstroom van kandidaten op een dagbestedingsplaats bij de diverse aanbieders. De overeenkomst regelt verder de verantwoordings- en rapportageafspraken, de regie op de re-integratieketen, klachtenafhandeling, aansprakelijkheid et cetera. Dienstverleningsovereenkomst maat- en meerwerk Gemeente Nijmegen Deze overeenkomst heeft een looptijd van één jaar (2015). Het gaat in deze overeenkomst om de volgende aanvullende afspraken tussen het Werkbedrijf van de MGR en de gemeente Nijmegen: - screening Wsw-wachtlijst; - inzet tijdelijke loonkostensubsidie; - leerwerkplekken; - zorgjongeren; - begeleiding zelfstandigen; - Hatert Werkt; - inspanningen aan de poot; - regelruimte. De overeenkomst is de weerslag van het Nijmeegse maat- en meerwerk zoals onze raad dat in februari 2015 heeft vastgesteld. Na de laatste paragraaf over risico s staat het overzicht aan dat we indertijd bij de vaststelling van het maat- en meerwerk hebben opgesteld. Hierin staan per onderdeel de argumenten voor de keuzes wat betreft de besteding van de middelen. 5 Klimaat Dit voorstel heeft geen gevolgen voor het klimaat. 6 Financiën Uitvoering van deze overeenkomsten gebeurt binnen de kaders van het programma Economie en Werk. In februari 2014 heeft de gemeenteraad bij het vaststellen van de nota Sterke Werkwoorden bepaald dat het Participatiebudget wordt overgedragen naar het Werkbedrijf. Eén van de uitgangspunten hiervoor is dat het Werkbedrijf de dienstverlening binnen de financiële kaders uitvoert. In februari 2015 heeft de gemeenteraad het beleidskader Werk is de Uitkomst! vastgesteld en tevens de besteding van de eigen gemeentelijke middelen voor Werk en Re-integratie vastgesteld. Voor dit onderdeel geldt dat we in de overeenkomst hebben laten opnemen dat als het Werkbedrijf de overeengekomen prestaties niet of onvoldoende levert de middelen voor dat deel terug gestort worden aan de gemeente Nijmegen.

4 Collegevoorstel Vervolgvel 3 7 Participatie en Communicatie In de raad van Nijmegen is in de afgelopen periode meerdere keren gesproken over de dienstverleningsovereenkomsten. We stellen de overeenkomst nu vast als college, en informeren via een raadsbrief onze raad hierover actief. De keuzes over het Nijmeegse maat- en meerwerk is in januari 2015 besproken met het klantengroepoverleg (KGO). Tevens is de maat- en meerwerkovereenkomst besproken met het KGO. In bijgaande brief aan het KGO geeft ons college weer op welke wijze de adviezen van het KGO zijn verwerkt bij de afspraken met het Werkbedrijf. 8 Uitvoering en evaluatie De prestaties van het Werkbedrijf worden gevolgd via de planning en controlcyclus en via de termijnrapportages van de MGR Rijk van Nijmegen. Het bestuur van de MGR is momenteel nog bezig met het opstellen van een informatieprotocol hierover. In dit informatieprotocol worden ook de prestatie-indicatoren voor het Werkbedrijf benoemd. Alvorens het algemeen bestuur van de MGR het informatieprotocol vaststelt worden de wensen en bedenkingen van de deelnemende gemeenten hierop gevraagd. Het Werkbedrijf zal in de derde termijnrapportage voor de eerste maal rapporteren over de voortgang van het Nijmeegse maat- en meerwerk. Direct na vaststelling van het beleidskader en het Nijmeegse maat- en meerwerk hebben we het Werkbedrijf de opdracht gegeven om aan de slag te gaan met de uitvoering van het maat- en meerwerk. In de afgelopen periode is het Werkbedrijf gestart en is de nieuwe werkwijze ingevoerd. Dit kent enige aanloopproblemen, waardoor mogelijk enkele prestaties van ons maat- en meerwerk onvoldoende worden behaald. Mochten de afgesproken inspanningen en diensten door het Werkbedrijf niet geleverd worden, dan worden nadere afspraken gemaakt over de aanvullende activiteiten dan wel terugbetaling van de niet-bestede middelen. Dit is ook in de maat- en meerwerkovereenkomst opgenomen. 9 Risico Er zijn aan dit voorstel geen risico s verbonden.

5 Collegevoorstel Vervolgvel 4 Uitgangspunt Nijmeegs maat- en meerwerk 1,1 miljoen voor loonkostensubsidies 1,2 miljoen voor voortzetting van leerwerkplekken in ,2 miljoen voor zorgjongeren 0,2 miljoen voor begeleiding naar zelfstandig ondernemerschap 0,2 miljoen voor de versterking van de multidisciplinaire aanpak in de wijk Toelichting Loonkostensubsidie is een krachtig instrument om werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden op werk. We willen extra investeren en juist ook in de groep mensen die in de afgelopen crisisjaren werkloos zijn geworden. In de afgelopen jaren hebben we geïnvesteerd in leerwerkplekken. Circa 25% van de kandidaten die een leerwerkplek hebben gehad stroomt uit naar werk. Er zijn verschillen in leerwerkplekken en hun uitstroom. De traditionele werkcorporaties richten zich vooral op kwetsbare mensen met een zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt. In ons bijstandsbestand zitten veel mensen uit deze zogenoemde kwetsbare middengroep. Instroom in de bijstand is vaak niet werk gerelateerd (hooguit 20% van de instroom in de bijstand is vanwege het bereiken van de max WW-tijd) en dit zegt indirect ook iets over de afstand van mensen tot de arbeidsmarkt. Veel bijstandsgerechtigden hebben niet of nauwelijks werkervaring, hebben geen startkwalificatie en problemen op meerdere leefgebieden. Leerwerkplekken bieden een veilige omgeving waarin mensen aan hun competenties en vaardigheden kunnen werken om binnen langere tijd toch aan het werk te komen. Leerwerkplekken bieden ook voor vluchtelingen en allochtonen mogelijkheden om naast taallessen te werken aan een werkzame toekomst in de regio. Het bestrijden van jeugdwerkloosheid en het voorkomen van voortijdig schoolverlaten is een belangrijke ambitie van ons en van het regionale arbeidsmarktbeleid. We vinden het niet wenselijk dat zogenoemde zorgjongeren (jongeren die tijdelijk geen mogelijkheden hebben om te werken) uit het zicht van de bemiddelaars naar werk en/of scholing raken. We willen daarom dat het Werkbedrijf de Nijmeegse zorgjongeren in beeld blijft houden en daar waar mogelijk ook deze jongeren naar werk en/of school toeleidt. Zelfstandig ondernemerschap is één van de mogelijkheden om weer deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Het is ook een van de mogelijkheden die steeds vaker aan de orde is. We willen dan ook blijven investeren in de begeleiding naar zelfstandig ondernemerschap. De uitvoering geschiedt door het bureau zelfstandigen. Dit bureau is bij de afdeling Economie van de gemeente Nijmegen ondergebracht, zodat er een directe koppeling met het bedrijvenloket gemaakt kan worden. Actiecentrum Hatert Werkt richt zich sinds 2011 op armoedebestrijding, bestrijding jeugdwerkloosheid en het bevorderen van arbeidsparticipatie in Hatert, met sinds kort uitbreiding naar Dukenburg. In de aanpak staat werk

6 Collegevoorstel Vervolgvel 5 Uitgangspunt Nijmeegs maat- en meerwerk 0,3 miljoen voor versterking van de inkomenspoort 0,1 miljoen voor regelruimte Toelichting voorop. Hatert werkt kan door de fysieke nabijheid snel verbindinge leggen met het sociaal wijkteam en andere (professionele) netwerken in de wijk. Hierdoor is het mogelijk werkloze bewoners met multi-problematiek sneller en beter van dienst te zijn. Om dit te bereiken werken de gemeentelijke afdelingen Werk, Inkomen en Zorg, het UWV en het Interlokaal samen. We zien dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt nu beter geholpen worden. Dit willen we voortzetten via het Werkbedrijf. De afgelopen jaren hebben we flink geïnvesteerd in de poort. We versterken de poort door enerzijds instroom te voorkomen en anderzijds de uitstroom naar werk te versnellen. Dit doen we door directe bemiddeling naar werk en de naleving van regels. De afgelopen jaren hebben we gezien dat het percentage werkzoekenden dat na de zoekperiode geen uitkering aanvraagt is gestegen van 8 naar 20%. Dit is terug te zien in het feit dat het bijstandsvolume slechts met 1,3% is gestegen en in de benchmarkgemeenten met gemiddeld 3,8%. Gezien de resultaten, willen we deze aanpak aan de poort continueren. We willen als gemeente het meer-en maatwerk niet helemaal dichtprogrammeren, maar enige ruimte overhouden om eventueel nieuwe aanpakken of trajecten op te starten en hiermee te experimenteren. Dit is van belang omdat we te maken krijgen met nieuwe doelgroepen en wellicht met vraagstukken die we nu nog niet overzien. Bijlagen: - De basisdienstverleningsovereenkomst tussen Gemeente Nijmegen en de MGR Rijk van Nijmegen, module Werkbedrijf - De Nijmeegse maat- en meerwerkovereenkomst tussen Gemeente Nijmegen en de MGR Rijk van Nijmegen, module Werkbedrijf - Brief aan de gemeenteraad ter aanbieding van de overeenkomsten - Brief aan het KGO over reactie op adviezen

7 Maatschappelijke Ontwikkeling De gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat PP Nijmegen Telefoon Telefax (024) gemeente@nijmegen.nl Postbus HG Nijmegen Datum Ons kenmerk MO00/ Contactpersoon Lucile Braam Onderwerp Dienstverleningsovereenkomsten Werkbedrijf en gemeente Nijmegen Datum uw brief Doorkiesnummer (024) Geachte leden van de gemeenteraad, Bijgaand sturen we u de dienstverleningsovereenkomsten toe die we als gemeente Nijmegen met de MGR Rijk van Nijmegen afsluiten over de dienstverlening door het Werkbedrijf. We hebben als college deze overeenkomsten op 23 juni 2015 vastgesteld. Het dagelijks bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling (MGR) stelt de overeenkomsten op 1 juli 2015 in zijn vergadering vast. In de afgelopen periode heeft u meerdere keren gesproken over de dienstverleningsovereenkomsten en uw rol als raad bij de vaststelling van de overeenkomsten. We hebben aangegeven dat het vaststellen van de dienstverleningsovereenkomst een bevoegdheid van ons college is. We hebben u wel toegezegd de overeenkomsten actief toe te sturen, zodat u deze kunt beoordelen en indien gewenst voor een kamerronde kunt agenderen. Bij deze komen we deze toezegging na. We realiseren ons dat deze volgorde wellicht niet voor alle raadsleden bevredigend is. Zo is in het verleden een motie ingediend waarin enkele raadsfracties ons college heeft opgeroepen de overeenkomsten niet eerder vast te stellen dan wanneer u uw wensen en bedenkingen over de overeenkomsten heeft kunnen uiten. Deze motie heeft geen raadsmeerderheid gekregen. Brief aan de raad.docx

8 Gemeente Nijmegen Maatschappelijke Ontwikkeling Vervolgvel 1 We hebben uw kaderstellende en budgettaire bevoegdheden terzake in acht genomen. In februari 2014 heeft u de nota Sterke werkwoorden vastgesteld, waarin de inhoudelijke en financiële kaders voor het Werkbedrijf uiteen zijn gezet. Daarnaast heeft u in februari 2015 het strategische arbeidsmarktbeleid Werk is de uitkomst! vastgesteld. U heeft hier besloten over de inzet van het Nijmeegse maat- en meerwerk. De dienstverleningsovereenkomsten zijn een weerspiegeling van de door uw genomen besluiten en gestelde kaders. Hoogachtend, college van Burgemeester en Wethouders van Nijmegen, De Burgemeester, De Gemeentesecretaris, drs. H.M.F. Bruls drs. B. van der Ploeg Aantal Bijlagen: Basisdienstverleningsovereenkomst Nijmegen Nijmeegse maat- en meerwerkovereenkomst Brief aan de raad.docx

9 Dienstverleningsovereenkomst Basisdienstverlening Partijen; Opdrachtgever: de gemeente Nijmegen, te dezer zake krachtens artikel 171, tweede lid, van de Gemeentewet rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer T. Tankir, handelende ter uitvoering van het besluit van het college van Burgemeester en wethouders d.d. 23 juni 2015, hierna te noemen: de gemeente ; en opdrachtnemer: het openbaar lichaam de modulaire gemeenschappelijke regeling Rijk van Nijmegen, te dezer zake vertegenwoordigd door de voorzitter Hubert Bruls, handelende ter uitvoering van het besluit van het Dagelijks Bestuur d.d. 1 juli 2015, en de aan haar in artikel 5 van de MGR Rijk van Nijmegen opgedragen taken, hierna te noemen: het Werkbedrijf ; Hierna gezamenlijk te noemen: partijen, Overwegende; dat door de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Groesbeek, Nijmegen en Wijchen een MGR is opgericht ter uitvoering van onder andere de aan haar opgedragen taken in het kader van artikel 7 van de Participatiewet; dat de module Werkbedrijf de organisatorische eenheid is die deze taken op het domein van Werk binnen de MGR uitvoert; dat deze dienstverleningsovereenkomst de overeengekomen dienstverlening en de daarbij behorende uitgangspunten en randvoorwaarden vastlegt. De overeenkomst schept een gezamenlijk overeengekomen verwachtings- en verantwoordingskader en vormt de meetlat om de resultaten van het Werkbedrijf te beoordelen; dat voor de uitvoering van taken financiële middelen uit het Participatiebudget met betrekking tot re-integratie door de gemeente aan de MGR worden overgedragen. Komen partijen als volgt overeen: 1

10 Artikel 1. Opdracht 1.1. Algemene opdracht De algemene opdracht van het Werkbedrijf valt uiteen in drie onderdelen. (1) Ophalen van vacatures en vraag naar werk en het invullen daarvan; (2) Zoveel mogelijk kandidaten aan werk helpen of laten participeren en; (3) Ondersteuning en begeleiding bieden op (leer-)werkplekken. Het Werkbedrijf heeft minimaal alle bijstandsgerechtigden met arbeidsverplichting in beeld. Het Werkbedrijf benadert de volgende prioritaire kandidaatsgroepen: nieuwe stroom, jongeren, kandidaten met een arbeidsbeperking en een deel van het zittend bestand. Hierbij is afgesproken om 2000 kandidaten nieuwe instroom actief te bemiddelen en een deel van het zittend bestand (ca. 2000) te begeleiden. Het Werkbedrijf verricht deze werkzaamheden ook om opdrachtgevers en klanten te ondersteunen bij het realiseren van de Banenafspraak. Het Werkbedrijf hanteert de volgende uitgangspunten bij het verbinden van werkgevers en kandidaten: - Kandidaten zoveel mogelijk naar betaald werken leiden bij reguliere werkgevers - de mogelijkheden van de kandidaat zijn leidend en niet de beperkingen - de kortst mogelijke weg kiezen naar betaalde arbeid 1.2 Regie voeren op arbeidsmatige dagbesteding Het Werkbedrijf voert de regie over de arbeidsmatige dagbesteding. Dit houdt in dat het werkbedrijf de begeleiding inkoopt, de toeleiding en doorstroom organiseert. Ook betekent de regierol dat het werkbedrijf in samenwerking met partners in de keten de mogelijkheden van ontschotting en samenwerking onderzoekt tussen arbeidsmatige dagbesteding en andere vormen van werktoeleiding. Voor specifieke lokale activiteiten of projecten maakt de MGR met gemeenten meer- en maatwerk afspraken. Hiervoor wordt apart een Dienstverleningsovereenkomst opgesteld. Artikel 2. Verantwoording en rapportage Verantwoording van de resultaten aan de gemeenten vindt één keer per kwartaal plaats. In het informatieprotocol is afgesproken welke rapportagemomenten er zijn in frequentie en vorm. In de bijlage bij deze overeenkomst zijn de prestatie-indicatoren opgenomen zoals die vastgesteld zijn in de begroting. Gedurende de looptijd van deze overeenkomst is het mogelijk hier met wederzijdse toestemming prestatie-indicatoren aan toe te voegen. 2

11 Artikel 3. Verplichtingen Opdrachtnemer 3.1 Ondersteuning bij arbeidsinschakeling Het Werkbedrijf voert de Participatiewet uit met betrekking tot arbeidsinschakeling. Hiervoor maakt het Werkbedrijf gebruik van de voorzieningen zoals gespecificeerd in de re-integratieverordening en de verordening loonkostensubsidie. 3.2 Regie over de re-integratieketen Het Werkbedrijf voert de regie in de matching van klanten, ofwel werkgevers, en kandidaten. Het Werkbedrijf faciliteert dan ook de directe verbindingsfunctie tussen klanten en kandidaten. Het Werkbedrijf heeft hierbij de verantwoordelijkheid over de volledige re-integratietieketen, vanaf de aanmelding tot en met plaatsing. 3.3 Adviseren met betrekking tot sancties en uitsluiting recht op bijstand Afstemming en uitwisseling van informatie, zoals het signaleren van sanctiewaardig gedrag, dat mogelijk leidt tot uitsluiting van bijstand volgens Artikel van de Participatiewet, vindt plaats tussen de gemeente, en daarbinnen het domein Inkomen, en het Werkbedrijf zoals bepaald in Artikel 8b van de Participatiewet. Het Werkbedrijf adviseert over maatregelen binnen het domein Werk met betrekking tot sancties en uitsluiting. 3.4 Klachtenregeling Het Werkbedrijf stelt een interne klachtenregeling vast, met inachtneming van hoofdstuk 9, titel 9.1 van de Algemene wet bestuursrecht. 3.5 Evaluatie en rapportering Het Werkbedrijf rapporteert en evalueert jaarlijks over zijn bedrijfsvoering, inclusief de financiële begroting/realisatie en het oordeel van de kandidatenraad, en overlegt dit aan het college van de gemeente vóór 1 juli. Deze evaluatie en rapportering gaat samen met een toelichting door het Werkbedrijf. Het format van de rapportering wordt in uniformiteit vastgesteld in samenspraak tussen het Werkbedrijf en de gemeenten. 3.6 Archivering Het Werkbedrijf is op grond van artikel 3 van de Archiefwet 1995 verplicht om de onder haar berustende archiefbescheiden in goede, geordende en toegankelijke staat te brengen en te bewaren. 3.7 Aansprakelijkheid 1. Als aansprakelijkheid ontstaat bij de gemeente als gevolg van het tekortschieten in de uitvoering van de opdracht kan eventuele schade geheel of gedeeltelijk op het werkbedrijf worden verhaald. 2. Onder tekortschieten in de uitvoering van de opdracht, zoals bedoeld in lid 1, valt het niet in acht nemen van de professionele zorgvuldigheid. 3. Tot schade zoals bedoeld in lid 1 behoort in ieder geval de toerekenbare schade als gevolg van het niet tijdig of niet rechtmatig nemen van een besluit. 3

12 4. Als aansprakelijkheid bij het werkbedrijf ontstaat als gevolg van onrechtmatige besluitvorming door de gemeente kan eventuele schade geheel of gedeeltelijk op de betreffende gemeente worden verhaald. 3.8 Verzekering Het Werkbedrijf is verantwoordelijk voor afdoende verzekering omtrent wettelijke aansprakelijkheidsrisico s in verband met de uitvoering van deze overeenkomst en houdt deze verzekering gedurende de looptijd van de overeenkomst in stand. 3.9 Het Werkbedrijf houdt zich bij de uitvoering van zijn taken aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens Het Werkbedrijf levert periodiek de benodigde statistische gegevens aan het Centraal Bureau voor de Statistiek Het Werkbedrijf voorziet de gemeente gevraagd en ongevraagd van alle informatie die benodigd is voor een goede uitvoering van de Participatiewet Publicatieblad Het Werkbedrijf stelt een eigen publicatieblad in ter publicatie van de regelingen vastgesteld door de MGR Rijk van Nijmegen. Artikel 4. Verplichtingen Opdrachtgever 4.1 Arbeidsinschakeling De gemeente draagt de invulling van de Participatiewet met betrekking tot re-integratie af aan het Werkbedrijf zoals benoemd in artikel 3, lid 1. Trajecten, regelingen, en modules gericht op arbeidsinschakeling worden gemandateerd aan het Werkbedrijf. De gemeente draagt zorg voor mandaten en volmachten ten behoeve van de uitvoering van deze opdracht. 4.2 Recht op bijstand en maatregelen (sancties en uitsluiting) De gemeente kan afwijken van het advies gegeven door het Werkbedrijf zoals gespecificeerd in artikel 3, lid Aansprakelijkheid De gemeente blijft aansprakelijk voor de vermogensrechtelijke gevolgen van de besluiten of feitelijke handelingen die namens hem in mandaat worden genomen door de directeur of ambtenaren van het Werkbedrijf, onverminderd het bepaalde in artikel 1:1, vierde lid, en artikel 10:2 van de Algemene wet bestuursrecht. 4.5 De gemeente voorziet het Werkbedrijf gevraagd en ongevraagd van alle informatie die benodigd is voor een goede uitvoering van de Participatiewet. Dit betreft onder meer de ontwikkeling van het bijstandsbestand in de gemeente. Artikel 5. Financiering 5.1 Afdracht financiële verantwoordelijkheid De gemeente draagt de budgetten bedoeld voor re-integratie, zoals bepaald in de Participatiewet, over aan het Werkbedrijf. Dit betekent tevens dat de bijbehorende middelen die voortkomen uit 4

13 het Participatiebudget overgeheveld worden naar het Werkbedrijf. In de begroting wordt aangegeven welke bijdrage elke afzonderlijke gemeente verschuldigd is voor het jaar waarop de begroting betrekking heeft. 5.2 Begroting De begroting wordt vóór 15 juli vastgesteld voor het daarop volgende kalenderjaar. 5.3 Jaarrekening Het Werkbedrijf stelt de jaarrekening vast vóór 15 juli, volgend op het jaar waarop deze betrekking heeft. 5.4 Bevoorschotting budget De gemeente draagt via periodieke bevoorschotting zorg voor voldoende middelen om te voldoen aan de verplichtingen jegens derden. Artikel 6. Verlenging en wijziging 6.1 Herziening overeenkomst Het Werkbedrijf voorziet de gemeente vóór 1 juli vooruitlopend op het einde van deze overeenkomst van een voorstel voor een overeenkomst voor periode volgend op De gemeente en de MGR komen vóór 1 januari na het ingediende voorstel van het Werkbedrijf voor de overeenkomst van het aankomende jaar een nieuwe overeenkomst overeen. Indien de gemeente deze termijn overschrijdt kan de bestaande overeenkomst stilzwijgend worden verlengd. 6.2 Wijziging dienstverleningsovereenkomst tussentijds Tussentijds wijzigen van deze overeenkomst is mogelijk in overeenstemming tussen het Dagelijks Bestuur van de MGR Rijk van Nijmegen en de gemeente. Wijzigen is mogelijk bij wederzijds schriftelijke instemming. Indien er een wijziging gewenst is dienen alle individuele gemeenten in te stemmen met de wijziging. 6.3 Beëindiging dienstverleningsovereenkomst Uittreding van de gemeente binnen de module Werkbedrijf van de MGR Rijk van Nijmegen is mogelijk onder de voorwaarden zoals gespecificeerd door het algemeen bestuur van de MGR Rijk van Nijmegen. Bij uittreding van de gemeente uit de MGR Rijk van Nijmegen eindigt de verbintenis tussen de gemeente en de MGR tevens van rechtswege op de datum van uittreding. Artikel 7. Aanvullende afspraken 7.1 Ter beschikking stellen van middelen Partijen stellen alle faciliteiten en informatie aan elkaar ter beschikking voor zover dat noodzakelijk is voor uitvoering van de participatiewet en deze overeenkomst. 7.2 Geheimhouding Partijen zijn verplicht geheimhouding te betrachten met betrekking tot alle gegevens, waarvan partijen of de personen waarvan partijen zich bij de uitvoering van deze overeenkomst bedienen, 5

14 kennisnemen en waarvan redelijkerwijs kan worden aangenomen dat deze gegevens een vertrouwelijk karakter hebben. Het voorgaande is niet van toepassing indien: a. Openbaarmaking verplicht is op grond van wet- en regelgeving; b. Een der partijen zich voor de rechter moet verdedigen of openbaarmaking berust op een bindende uitspraak van de rechter; c. Een der partijen de andere partij heeft ontheven van de geheimhoudingsplicht; d. De betreffende informatie via openbare bronnen is verkregen. 7.3 Geheimhouding na afloop overeenkomst Partijen nemen, ook na afloop van deze overeenkomst, jegens derden die niet bij de uitvoering van de opdracht zijn betrokken, zorgvuldigheid en geheimhouding in acht van alle vertrouwelijke gegevens dan wel concurrentiegevoelige informatie van de andere partij die in het kader van de opdracht ter kennis is gekomen. 7.4 Inzet onafhankelijke partij De gemeente heeft het recht om een onafhankelijke partij in te schakelen om de door het Werkbedrijf verstrekte (financiële) informatie inhoudelijk te laten toetsen op juistheid. Deze controle is vertrouwelijk en strekt zich niet verder uit dan noodzakelijk voor het verifiëren van de aangeleverde informatie. Het Werkbedrijf is verplicht om medewerking te verlenen aan het onderzoek en verleent alle gevraagde gegevens en informatie alsmede inzage in boeken en overige bescheiden. De kosten van het onderzoek komen voor rekening van de gemeente. 7.5 Omgang bij onvoorziene omstandigheden en geschillenregeling In geval van onvoorziene omstandigheden zijn de volgende scenario s vastgelegd: a. Indien onvoorziene omstandigheden zich voordoen die buiten de invloedsfeer van partijen liggen en die ertoe leiden dat partijen, of een der partijen, de afspraken uit deze dienstverleningsovereenkomst niet (meer) kunnen c.q. kan nakomen, treden partijen terstond met elkaar in overleg met als doel om tot een oplossing te komen die voor beide partijen acceptabel is. b. Indien partijen van inzicht verschillen over de uitleg of uitvoering van deze overeenkomst of daarmee samenhangende afspraken treden zij met elkaar in overleg met als doel om te komen tot een oplossing die voor beide partijen acceptabel is. c. Indien in de onder a en b bedoelde situatie niet leidt tot een acceptabele oplossing treedt het escalatiemodel zoals vastgesteld door het Dagelijks Bestuur in werking en wordt dienovereenkomstig getracht een oplossing te bereiken. Dit is ook van toepassing indien een van de partijen in gebreke is in de uitvoering van diens plichten op grond van deze overeenkomst. d. Indien toepassing van de escalatieladder niet leidt tot het gewenste resultaat proberen partijen het geschil op te lossen door de inzet van een mediator of door een bindend advies te vragen. Een bindend advies wordt uitgebracht door een door partijen te benoemen deskundig adviseur. Indien partijen het niet eens worden over de keuze van de adviseur benomen zij beiden een adviseur, die gezamenlijk een derde adviseur benoemen. De kosten van een mediation of een bindend advies worden gelijkelijk over partijen verdeeld ongeacht de uitkomst van de mediation of het bindend advies. 6

15 7.6 Mandaatregeling Ten behoeve van de uitvoering van de door de gemeente aan het Werkbedrijf opgedragen taken maakt het algemeen bestuur van de MGR Rijk van Nijmegen op correcte wijze gebruik van de daartoe door het college van burgemeester en wethouders van gemeente Nijmegen of door de burgemeester van gemeente Nijmegen aan hen gemandateerde bevoegdheden, conform het desbetreffende mandaatbesluit. Artikel 8. Slotbepalingen: 8.1 Ingangsdatum overeenkomst Deze overeenkomst gaat in op en eindigt op Citeertitel Deze overeenkomst wordt aangehaald als Basisdienstverleningsovereenkomst Nijmegen. Nijmegen, 23 juni 2015, Namens de gemeente: Namens het Werkbedrijf: T. Tankir drs. H.M.F. Bruls Wethouder Werk, Inkomen, Economische Zaken Voorzitter MGR Rijk van Nijmegen en Toerisme 7

16 Bijlage De drie functies zijn vertaald in doelstellingen met de daaronder liggende kritieke prestatie-indicatoren (kpi s). Conform de begroting van de MGR Rijk van Nijmegen 2015: (1) Ophalen van vacatures en vraag naar werk en het invullen daarvan: -Minimaal 40% van de opgehaalde vacatures vervullen reguliere vacatures ophalen leerwerkplekken invullen (2) Zoveel mogelijk kandidaten aan werk helpen of laten participeren: -Minimaal 1000 kandidaten hebben een leerwerkplek -Minimaal 1000 kandidaten stromen in 2015 uit naar werk (3) Ondersteuning en begeleiding bieden op werkplekken: -Het Werkbedrijf zet voor 54 kandidaten de wettelijke loonkostensubsidie in (uitgaande van ,- subsidie per kandidaat). Hier valt de pilot beschut werken ook onder. -Het Werkbedrijf zet de bovenwettelijke loonkostensubsidie in voor 25 kandidaten (uitgaande van ,- subsidie per kandidaat). -In 2015 begeleidt het Werkbedrijf minimaal 1000 kandidaten op een (leer)werkplek. 8

17 Dienstverleningsovereenkomst Meer- en maatwerk Werkbedrijf en gemeente Nijmegen Partijen; Opdrachtgever: de gemeente Nijmegen, te dezer zake krachtens artikel 171, tweede lid, van de Gemeentewet rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer T. Tankir, handelende ter uitvoering van het besluit van het college van Burgemeester en wethouders d.d. 23 juni 2015, hierna te noemen: de gemeente ; en opdrachtnemer: het openbaar lichaam de modulaire gemeenschappelijke regeling Rijk van Nijmegen, te dezer zake vertegenwoordigd door de voorzitter Hubert Bruls, handelende ter uitvoering van het besluit van het Dagelijks Bestuur d.d1 juli 2015, en de aan haar in artikel 5 van de MGR Rijk van Nijmegen opgedragen taken, hierna te noemen: het Werkbedrijf ; Hierna gezamenlijk te noemen: partijen, Overwegende; dat door de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Groesbeek, Nijmegen en Wijchen een MGR is opgericht ter uitvoering van onder andere de aan haar opgedragen taken in het kader van artikel 7 van de Participatiewet; dat de module Werkbedrijf de organisatorische eenheid is die deze taken op het domein van Werk binnen de MGR uitvoert; dat voor de uitvoering van taken financiële middelen uit het Participatiebudget met betrekking tot re-integratie door de gemeente aan de MGR worden overgedragen; dat met de basisdienstverleningsovereenkomst de overeengekomen dienstverlening en de daarbij behorende uitgangspunten en randvoorwaarden zijn vastgelegd; dat met deze meer- en maatwerkovereenkomst afspraken worden gemaakt in aanvulling op de basisdienstverleningsovereenkomst, Komen partijen als volgt overeen: Artikel 1. Aanvulling op basisdienstverlening De algemene opdracht aan opdrachtnemer is vastgelegd in de basisdienstverleningsovereenkomst afgesloten tussen gemeente en het Werkbedrijf. De bepalingen van de basisdienstverleningsovereenkomst zijn van toepassing op onderhavige overeenkomst, voor zover daarvan niet uitdrukkelijk wordt afgeweken. Artikel 2. Verantwoording en rapportage Verantwoording van de resultaten aan de gemeenten vindt één keer per kwartaal plaats. In het informatieprotocol is afgesproken welke rapportagemomenten er zijn in frequentie en vorm. In bijlage 1

18 1 bij deze overeenkomst zijn de prestatie-indicatoren opgenomen. Gedurende de looptijd van deze overeenkomst is het mogelijk hier met wederzijdse toestemming prestatie-indicatoren aan toe te voegen. Artikel 3. Verplichtingen Opdrachtnemer 3.1 Meer- en maatwerkafspraken De volgende werkzaamheden verricht het Werkbedrijf in het kader van meer- en maatwerkafspraken ten behoeve van de gemeente, waarbij bijlage 2: inzet meer- en maatwerk gemeente Nijmegen 2015 onlosmakelijk deel uitmaakt van deze overeenkomst. a. Screening Wsw-Wachtlijst De groep kandidaten met een Wsw-indicatie, maar zonder Wsw-dienstbetrekking wordt door het Werkbedrijf gescreend om te bezien of zij geplaatst kunnen worden op een passende werkplek. Onderdeel van deze dienstverlening zijn screening, praktijkdiagnose, medische keuring en plaatsing. Tijdens de looptijd van de overeenkomst worden 89 kandidaten gescreend en indien van toepassing geleid worden naar een passende werkplek. b. Inzet tijdelijke loonkostensubsidie Het Werkbedrijf zet voor 80 kandidaten die tijdelijk minder productief zijn het instrument tijdelijke loonkostensubsidie in. Om tot een succesvolle match te komen, moet het Werkbedrijf circa 240 kandidaten screenen. c. Leerwerkplekken Het Werkbedrijf draagt zorg voor de realisering van circa 250 leerwerkplekken voor kandidaten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Voor een succesvolle plaatsing en het voorkomen van voortijdige uitval gedurende het leerwerktraject wordt een begeleidingsvergoeding verstrekt aan de organisatie die de leerwerkplek biedt. Het streven is 250 (gevulde) leerwerkplekken te bieden. Naar verwachting zal het Werkbedrijf hiervoor 750 kandidaten moeten screenen. d. Zorgjongeren Het Werkbedrijf onderhoudt contact met de Nijmeegse jongeren tot 27 jaar die na de uitkeringsaanvraag dan wel melding bij het Jongerenteam in een zorgtraject worden opgenomen. Het Werkbedrijf onderhoudt contacten met de jongere en de instelling die het zorgtraject biedt. Het doel van het onderhouden van de contacten is de monitoring van de vorderingen. Zodra werk of school (weer) in beeld komt, leidt het Werkbedrijf de jongere richting werk of school. Het gaat om 200 Nijmeegse jongeren. e. Begeleiding Zelfstandigen Het Werkbedrijf zet de middelen door naar het bureau Zelfstandigen van de gemeente Nijmegen. Het bureau voert starterstrajecten uit en biedt ondersteuning aan zelfstandigen. Door de inzet van het bureau wordt voorkomen dat zelfstandigen in de uitkering terecht komen. Daarnaast worden kandidaten met een bijstandsuitkering naar ondernemerschap geleid zodat zij duurzaam uit de uitkering kunnen stromen. Het Werkbedrijf zorgt voor doorverwijzing van kandidaten naar het bureau Zelfstandigen. Het gaat naar verwachting om circa 175 kandidaten, waarvan er 50 daadwerkelijk in een starterstraject via bureau Zelfstandigen worden opgenomen. 2

19 f. Hatert Werkt Actiecentrum Hatert Werkt richt zich sinds 2011 op armoedebestrijding, bestrijding jeugdwerkloosheid en het bevorderen van arbeidsparticipatie in de wijken Hatert en Dukenburg. Vanuit het actiecentrum vindt een interdisciplinaire aanpak plaats. Medewerkers van het Werkbedrijf nemen deel aan het actiecentrum, samen met medewerkers van Inkomen en Zorg van de gemeente Nijmegen, het UWV en het Interlokaal. We gaan ervan uit dat circa 500 kandidaten via de interdisciplinaire aanpak worden opgepakt. g. Extra inspanningen aan de poort Het Werkbedrijf zet de middelen door naar de afdeling Inkomen van de gemeente Nijmegen. Het Werkbedrijf treedt in overleg met de afdeling Inkomen om tot een sterke poortwachter te komen. Het doel van een sterke poortwachter is enerzijds de instroom te voorkomen en anderzijds de uitstroom naar werk te versnellen. De inspanning zijn een combinatie van directe bemiddeling naar werk en naleving van regels. h. Regelruimte Het Werkbedrijf kan deze middelen na afstemming met de gemeente Nijmegen inzetten voor nieuwe projecten of experimenten, die inspelen op nieuwe inzichten of ontwikkelingen. Artikel 4. Verplichtingen Opdrachtgever De gemeente draagt zorg voor het aanleveren van informatie en bestaande afspraken met betrekking tot projecten zoals bedoeld in artikel 3. Artikel 5. Financiering 5.1 Aanvullend op de financiële afspraken uit de basisdienstverleningsovereenkomst gelden voor meer- en maatwerk de volgende budgetten: Budget Maatwerk: Inzet Meerwerk: ,- Totaal: De gemeente draagt deze budgetten over aan het Werkbedrijf. Indien door de opdrachtgever aan het eind van de periode als bedoeld in artikel 7.1 geconstateerd wordt dat de te behalen prestaties niet of onvoldoende gerealiseerd zijn, is het Werkbedrijf verplicht om voor dat deel het budget terug te storten. Artikel 6. Verlenging en wijziging 6.1 Herziening overeenkomst Het Werkbedrijf stelt in overleg met de gemeente vóór 1 oktober vooruitlopend op het einde van deze overeenkomst een voorstel op voor een overeenkomst voor periode volgend op 31 december. Voor 1 januari komen de gemeente en de MGR de overeenkomst van het aankomende jaar overeen. 6.2 Wijziging meer- en maatwerkovereenkomst tussentijds Tussentijds wijzigen van deze overeenkomst is mogelijk mits schriftelijk overeengekomen. 6.3 Beëindiging dienstverleningsovereenkomst Bij uittreding van de gemeente uit de MGR Rijk van Nijmegen eindigen zowel de basisdienstverleningsovereenkomst als deze overeenkomst van rechtswege op de datum van 3

20 uittreding. Met dien verstande dat over de financiële afwikkeling van de lopende trajecten separaat afspraken worden gemaakt. Artikel 7. Slotbepalingen: 7.1 Ingangsdatum overeenkomst Deze overeenkomst gaat in op 1 januari 2015 en eindigt op 31 december Citeertitel Deze overeenkomst wordt aangehaald als de Nijmeegse Maat- en meerwerkovereenkomst. Nijmegen, 23 juni 2015 Namens gemeente Nijmegen: Namens MGR: T. Tankir drs. H.M.F. Bruls Wethouder Werk, Inkomen, Economische Zaken Voorzitter MGR Rijk van Nijmegen en Toerisme 4

21 Bijlage 1 Kritieke prestatie-indicatoren De kritieke prestatie-indicatoren (kpi s) gespecificeerd voor gemeente Nijmegen : (1) Instroom: aantal kandidaten waarvoor de meer- en maatwerkafspraken uit artikel 3 zijn ingezet. (2) Uitstroom: aantal kandidaten dat is uitgestroomd bij de meer- en maatwerkafspraken uit artikel 3 en de reden van uitstroom. 5

22 Bijlage 2 iinzet meer- en maatwerk gemeente Nijmegen 2015 Project Doelstelling Indicatie # mensen geplaatst / in traject Screening WSW- Wachtlijst Loonkostensubsidie Leerwerkplekken Mensen met een WSW-indicatie op de wachtlijst screenen, zodat zij op een passende werkplek geplaatst kunnen worden. Hiermee wordt tevens invulling gegeven aan de garantiebanen. Mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt, maar niet in aanmerking komen voor wettelijke loonkostensubsidie, met subsidie plaatsen bij een werkgever Mensen die nog niet bij een reguliere werkgever kunnen werken, vaardigheden laten opdoen. Indicatie # mensen te screenen 89 wachtlijst Totale kosten in x 1000 Zorgjongeren Begeleiding zelfstandigen Actiecentrum Hatert Werkt Contact onderhouden met de jongere en de instelling om vorderingen te volgen en indien mogelijk richting werk te leiden Voorkomen dat zelfstandigen in de uitkering terecht komen en mensen uit de bestand begeleiden naar ondernemerschap zodat zij duurzaam uit de uitkering kunnen stromen. Bestrijden van werkloosheid, armoede en bevorderen arbeidsparticipatie in Hatert en Dukenburg Inspanningen aan de Poort Regelruimte Nieuwe projecten of experimenten kunnen starten inspelend op nieuwe inzichten of ontwikkelingen. 280 n.t.b. n.t.b. 80 Totaal

Dienstverleningsovereenkomst Basisdienstverlening

Dienstverleningsovereenkomst Basisdienstverlening Dienstverleningsovereenkomst Basisdienstverlening Partijen; Opdrachtgever: de gemeente x, te dezer zake krachtens artikel 171, tweede lid, van de Gemeentewet rechtsgeldig vertegenwoordigd door.., handelende

Nadere informatie

Dienstverleningsovereenkomst Meerwerk Werkbedrijf en gemeente Groesbeek

Dienstverleningsovereenkomst Meerwerk Werkbedrijf en gemeente Groesbeek Dienstverleningsovereenkomst Meerwerk Werkbedrijf en gemeente Groesbeek Partijen; Opdrachtgever: de gemeente Groesbeek, te dezer zake krachtens artikel 171, tweede lid, van de Gemeentewet rechtsgeldig

Nadere informatie

Dienstverleningsovereenkomst Meerwerk Werkbedrijf en gemeente Groesbeek

Dienstverleningsovereenkomst Meerwerk Werkbedrijf en gemeente Groesbeek Dienstverleningsovereenkomst Meerwerk Werkbedrijf en gemeente Groesbeek Partijen; Opdrachtgever: de gemeente Groesbeek, te dezer zake krachtens artikel 171, tweede lid, van de Gemeentewet rechtsgeldig

Nadere informatie

Dienstverleningsovereenkomst uitvoering SW Gemeente West Maas en Waal - Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen

Dienstverleningsovereenkomst uitvoering SW Gemeente West Maas en Waal - Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen Dienstverleningsovereenkomst uitvoering SW Gemeente West Maas en Waal - Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen Partijen; Opdrachtgever: de gemeente West Maas en Waal, te dezer zake krachtens

Nadere informatie

2. De van het rijk ontvangen bonus begeleid werken over 2011 ter hoogte van aan Breed verstrekken.

2. De van het rijk ontvangen bonus begeleid werken over 2011 ter hoogte van aan Breed verstrekken. Openbaar Onderwerp Subsidie Breed 2014 Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Het SW-bedrijf Breed voert de Wsw uit voor de gemeente Nijmegen

Nadere informatie

Raadsbrief social return en verdringing

Raadsbrief social return en verdringing Collegevoorstel Openbaar Onderwerp en verdringing Programma Economie & Werk Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 10 februari j.l. heeft de raad de motie Houd social return on investment ook echt

Nadere informatie

Zienswijze kaderbrief MGR

Zienswijze kaderbrief MGR Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Zienswijze kaderbrief MGR 2017-2018 Programma Economie & Werk / Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder J. Zoetelief / H. Bruls / B. van Hees Samenvatting De

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 5 juli 2017 / 52/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t.

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 5 juli 2017 / 52/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 5 juli 2017 / 52/2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Dienstverlening Werk 2017 Programma Economie & Werk Portefeuillehouder

Nadere informatie

Eerste resultaten quick-wins terugdringen bijstandstekort

Eerste resultaten quick-wins terugdringen bijstandstekort Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Eerste resultaten quick-wins terugdringen bijstandstekort Programma Inkomen & Armoedebestrijding BW-nummer Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Tijdens de kamerronde

Nadere informatie

Openbaar. Inzet maat- en meerwerk Werkbedrijf Zie vervolgblad. Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel. Onderwerp

Openbaar. Inzet maat- en meerwerk Werkbedrijf Zie vervolgblad. Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel. Onderwerp Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Inzet maat- en meerwerk Werkbedrijf 2016 Programma Economie & Werk Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Met dit voorstel vragen wij de raad een besluit te nemen

Nadere informatie

Uitwerking klantenparticipatie P-wet 2015

Uitwerking klantenparticipatie P-wet 2015 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Uitwerking klantenparticipatie P-wet 2015 Programma Inkomen & armoedebestrijding BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 23 september 2015 heeft de raad

Nadere informatie

Openbaar. Vaststellen Onderzoeksopzet Workfast. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Vaststellen Onderzoeksopzet Workfast. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vaststellen Onderzoeksopzet Workfast Programma Economie & Werk Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 4 maart 2015 heeft de gemeenteraad de motie Onderzoek naar

Nadere informatie

Ons kenmerk MO00/15.0000785. Datum uw brief nvt

Ons kenmerk MO00/15.0000785. Datum uw brief nvt Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum 27 januari 2015 Ons kenmerk

Nadere informatie

Openbaar. Schriftelijke vragen, conform art. 39, betreffende vacaturecafés

Openbaar. Schriftelijke vragen, conform art. 39, betreffende vacaturecafés Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Schriftelijke vragen, conform art. 39, betreffende vacaturecafés Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting In een ingezonden

Nadere informatie

Vaststellen raadsbrieven over proces Werkbedrijf en uitkomsten evaluatie Werkcorporaties

Vaststellen raadsbrieven over proces Werkbedrijf en uitkomsten evaluatie Werkcorporaties Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vaststellen raadsbrieven over proces Werkbedrijf en uitkomsten evaluatie Werkcorporaties Programma Economie & Werk Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting In het kader

Nadere informatie

Openbaar. Artikel 39 vragen van de fractie D66 over Bijsterhuizen. Alleen ter besluitvorming door het College. Conform advies Aanhouden Anders, nl.

Openbaar. Artikel 39 vragen van de fractie D66 over Bijsterhuizen. Alleen ter besluitvorming door het College. Conform advies Aanhouden Anders, nl. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Artikel 39 vragen van de fractie D66 over Bijsterhuizen Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 30 juni

Nadere informatie

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Rijk van Nijmegen 2025 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / T. Tankir Samenvatting De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft in 2015 het initiatief genomen

Nadere informatie

Openbaar. Experimenten Participatiewet. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Experimenten Participatiewet. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Experimenten Participatiewet Programma Inkomen & Armoedebestrijding BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De raad heeft twee moties aangenomen, om te experimenteren

Nadere informatie

Op 3 maart 2014 heeft Breed ons op de hoogte gesteld van de voortgang van deze opdracht. Hiervan stellen wij de raad op de hoogte.

Op 3 maart 2014 heeft Breed ons op de hoogte gesteld van de voortgang van deze opdracht. Hiervan stellen wij de raad op de hoogte. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Breed en het nieuwe Werkbedrijf Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 10 september 2013 heeft het bestuur

Nadere informatie

Ingekomen stuk D12. Datum uw brief n.v.t.

Ingekomen stuk D12. Datum uw brief n.v.t. Directie Inwoners Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Ingekomen stuk D12 Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail

Nadere informatie

Effectrapportage sancties

Effectrapportage sancties Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Effectrapportage sancties Programma Inkomen & Armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting We hebben de raad toegezegd informatie te verstrekken over

Nadere informatie

Met bijgevoegde brief informeren wij de raad over de bijstandsontwikkelingen in 2014 en over de regionale ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Met bijgevoegde brief informeren wij de raad over de bijstandsontwikkelingen in 2014 en over de regionale ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Bijstandsontwikkeling 2014 Programma Inkomen & Armoedebestrijding BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Met bijgevoegde brief informeren wij de raad over

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen van de D66-fractie over de experimenten Participatiewet. Met bijgevoegde brief beantwoorden wij deze vragen.

Beantwoording schriftelijke vragen van de D66-fractie over de experimenten Participatiewet. Met bijgevoegde brief beantwoorden wij deze vragen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen van de D66-fractie over de experimenten Participatiewet Programma Inkomen & Armoedebestrijding Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting

Nadere informatie

Openbaar. Bijstandsontwikkeling 1e helft Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Bijstandsontwikkeling 1e helft Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Bijstandsontwikkeling 1e helft 2014 Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Met bijgevoegde brief informeren wij de

Nadere informatie

Openbaar. Actualisatie Mandaatregister MGR. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Onderwerp

Openbaar. Actualisatie Mandaatregister MGR. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Onderwerp Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Actualisatie Mandaatregister MGR Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting Het Mandaatregister MGR regio Rijk

Nadere informatie

Benoeming leden cliëntenraad Participatiewet

Benoeming leden cliëntenraad Participatiewet Openbaar Onderwerp Benoeming leden cliëntenraad Participatiewet Programma Inkomen & Armoedebestrijding BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Wij benoemen conform artikel 2.4 van het Besluit

Nadere informatie

Vragen ex artikel 39 van D66 over kinderen in huishoudens met een laag inkomen

Vragen ex artikel 39 van D66 over kinderen in huishoudens met een laag inkomen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vragen ex artikel 39 van D66 over kinderen in huishoudens met een laag inkomen Programma Inkomen & Armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting De fractie

Nadere informatie

Nieuwe wethouder: portefeuilleverdeling, waarneming burgemeester, onderlinge vervanging wethouders en benoeming GR

Nieuwe wethouder: portefeuilleverdeling, waarneming burgemeester, onderlinge vervanging wethouders en benoeming GR Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Nieuwe wethouder: portefeuilleverdeling, waarneming burgemeester, onderlinge vervanging wethouders en benoeming GR Programma Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

1. De portefeuillehouder Economie & Werk te machtigen om de dienstverleningsovereenkomst maat- en meerwerk voor te ondertekenen.

1. De portefeuillehouder Economie & Werk te machtigen om de dienstverleningsovereenkomst maat- en meerwerk voor te ondertekenen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vaststelling DVO meer- en maatwerk WerkBedrijf 2017-2019 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Met dit voorstel gaan we een

Nadere informatie

Verordening Kandidatenraad WerkBedrijf Regio Rijk van Nijmegen

Verordening Kandidatenraad WerkBedrijf Regio Rijk van Nijmegen Verordening Kandidatenraad WerkBedrijf Regio Rijk van Nijmegen Het Algemeen Bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling (MGR) Rijk van Nijmegen, gelezen het voorstel van de Bestuurscommissie Werk

Nadere informatie

Openbaar. Subsidieverlening aan Stichting De Bastei t.b.v. NME taken. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad

Openbaar. Subsidieverlening aan Stichting De Bastei t.b.v. NME taken. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad Openbaar Onderwerp Subsidieverlening aan Stichting De Bastei t.b.v. NME taken Programma / Programmanummer Klimaat & Energie / 1022 BW-nummer Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Het Milieu Educatie

Nadere informatie

Meldpunt geen stage. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp

Meldpunt geen stage. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Openbaar Onderwerp Meldpunt geen stage Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Wij vinden het van groot belang dat alle jongeren in onze gemeente de kans krijgen zich

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Stichting Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Samenwerkingsovereenkomst Stichting Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Openbaar Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst Stichting Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting In het

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Inzet educatiemiddelen 2017.

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Inzet educatiemiddelen 2017. Openbaar Onderwerp Inzet educatiemiddelen 2017 Programma Onderwijs Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De gemeente Nijmegen maakt, op grond van de Wet Educatie Beroepsonderwijs (WEB), afspraken

Nadere informatie

Vaststellen raadsbrief Toezegging uit de Kamerronde van 11 juni 2014 (Voorjaarsnota 2014)

Vaststellen raadsbrief Toezegging uit de Kamerronde van 11 juni 2014 (Voorjaarsnota 2014) Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vaststellen raadsbrief Toezegging uit de Kamerronde van 11 juni 2014 (Voorjaarsnota 2014) Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Portefeuillehouder T. Tankir

Nadere informatie

1. Deel te nemen aan de stichting Legal Valley 2. De brief aan de raad als reactie op de ingediende wensen en bedenkingen vast te stellen

1. Deel te nemen aan de stichting Legal Valley 2. De brief aan de raad als reactie op de ingediende wensen en bedenkingen vast te stellen Openbaar Onderwerp Definitieve deelneming stichting Legal Valley Programma Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting Op 1 november 2016 hebben wij besloten om deel te nemen

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen D66 art. 39 RvO over vervanging bij ziekte Wmo

Beantwoording schriftelijke vragen D66 art. 39 RvO over vervanging bij ziekte Wmo Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen D66 art. 39 RvO over vervanging bij ziekte Wmo Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 29 juni 2016 heeft

Nadere informatie

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Programma Economie & Werk Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Het ministerie

Nadere informatie

Brief accountant over verklaring Stadsrekening 2015

Brief accountant over verklaring Stadsrekening 2015 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Brief accountant over verklaring Stadsrekening 2015 Programma Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting In april heeft ons College de Stadsrekening

Nadere informatie

Beantwoording toezegging inzake aantal WOZ bezwaren en de toekenning daarvan

Beantwoording toezegging inzake aantal WOZ bezwaren en de toekenning daarvan Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording toezegging inzake aantal WOZ bezwaren en de toekenning daarvan Programma Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Tijdens

Nadere informatie

één werkbedrijf voor het Rijk van Nijmegen

één werkbedrijf voor het Rijk van Nijmegen deze brochure is een verkorte versie van het Werkboek Sterke werkwoorden november 2013 één werkbedrijf voor het Rijk van Nijmegen De ambities voor regionale samenwerking op het domein Werk tussen de gemeenten

Nadere informatie

Nummer(agenda) Commissie 1 Samenleving Registratienummer BW Datum 9 februari 2015 llllllll lllll II II II III III

Nummer(agenda) Commissie 1 Samenleving Registratienummer BW Datum 9 februari 2015 llllllll lllll II II II III III GEMEENTE ţįįl*, BEUNINGEN Raadsvoorstel Onderwerp Strategisch arbeidsmarktbeleid "Werk is de uitkomst!' en inzet Beunings maatwerk Raadsvergadering 24 februari 2015 Nummer(agenda) Commissie 1 Samenleving

Nadere informatie

Advies OR inzake Werkbedrijf

Advies OR inzake Werkbedrijf Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Advies OR inzake Werkbedrijf Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting De Ondernemingsraad heeft geadviseerd

Nadere informatie

Brief m.b.t. leegstand en krimp over basisscholen in de Gildekamp

Brief m.b.t. leegstand en krimp over basisscholen in de Gildekamp Openbaar Onderwerp Brief m.b.t. leegstand en krimp over basisscholen in de Gildekamp Programma Onderwijs BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Tijdens de kamerronde van 7 juni 2017

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de raad. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de raad. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Raadsinformatiebrief uitstroomresultaten werkcorporaties Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Naar aanleiding

Nadere informatie

Met de brief in de bijlage stellen we de raad op de hoogte van de meest actuele stand van zaken.

Met de brief in de bijlage stellen we de raad op de hoogte van de meest actuele stand van zaken. Collegevoorstel Openbaar Embargo tot 9 juni 2015 Onderwerp Giro d Italia Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Eind juni vindt de persaankondiging

Nadere informatie

Stand van zaken inning eigen bijdrage Wmo en herbeoordeling pgb's

Stand van zaken inning eigen bijdrage Wmo en herbeoordeling pgb's Openbaar Onderwerp Stand van zaken inning eigen bijdrage Wmo en herbeoordeling pgb's Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Met bijgaande raadsinformatiebrief informeren

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording vragen raadskamer over het rapport Evaluatie Bestuurlijke Arrangementen Antillianengemeenten 2005-2008

Onderwerp Beantwoording vragen raadskamer over het rapport Evaluatie Bestuurlijke Arrangementen Antillianengemeenten 2005-2008 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen raadskamer over het rapport Evaluatie Bestuurlijke Arrangementen Antillianengemeenten 2005-2008 Programma / Programmanummer Integratie & Emancipatie

Nadere informatie

Ondertekening Retaildeal

Ondertekening Retaildeal Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ondertekening Retaildeal Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Minister Kamp wil met 50 gemeenten een Retaildeal sluiten, om

Nadere informatie

X Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Directie Dar NV. BW-nummer

X Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Directie Dar NV. BW-nummer Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Directie Dar NV Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 9610 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting In onze brief aan de Raad van Commissarissen

Nadere informatie

Embargo tot 5 maart Ontmanteling waterkunstwerk Waalkade. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad

Embargo tot 5 maart Ontmanteling waterkunstwerk Waalkade. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad Collegevoorstel Embargo tot 5 maart 2015 Onderwerp Ontmanteling waterkunstwerk Waalkade Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In 2009

Nadere informatie

Convenant studeren vluchtelingen in het hoger onderwijs

Convenant studeren vluchtelingen in het hoger onderwijs Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Convenant studeren vluchtelingen in het hoger onderwijs Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir en R. Helmer-Englebert Samenvatting Met dit voorstel

Nadere informatie

Dienstverlening Werk 2017

Dienstverlening Werk 2017 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Dienstverlening Werk 2017 Programma Economie & Werk Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Met dit voorstel vragen wij de raad een besluit te nemen over de dienstverlening

Nadere informatie

Brief BUIG oktober 2015

Brief BUIG oktober 2015 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Brief BUIG oktober 2015 Programma Inkomen & Armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Het voorlopige BUIG-budget voor 2016 is bekend gemaakt, net als

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk 17-10-2012) Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk 17-10-2012) Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Uitvoering motie 'Goedkopere energie voor lage inkomens' Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061, Klimaat & Energie / 1022 BW-nummer N.v.t. Portefeuillehouder

Nadere informatie

Openbaar. Ontwerp Talent Centraal Nijmegen

Openbaar. Ontwerp Talent Centraal Nijmegen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ontwerp Talent Centraal Nijmegen Programma Grondbeleid; Sport & Accommodaties Portefeuillehouder B. Velthuis; R. Helmer-Englebert Samenvatting Na het succesvol afronden

Nadere informatie

Vaststellen van het regionale arbeidsmarktbeleid Werk is de uitkomst! en het Nijmeegse maat- en meerwerk

Vaststellen van het regionale arbeidsmarktbeleid Werk is de uitkomst! en het Nijmeegse maat- en meerwerk Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vaststellen van het regionale arbeidsmarktbeleid Werk is de uitkomst! en het Nijmeegse maat- en meerwerk Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir

Nadere informatie

Reactie op de brief van Vérian omtrent verlenging contracten Hulp bij het Huishouden

Reactie op de brief van Vérian omtrent verlenging contracten Hulp bij het Huishouden Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Reactie op de brief van Vérian omtrent verlenging contracten Hulp bij het Huishouden Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 24

Nadere informatie

CONCEPT. De ondergetekenden sub 1 en 2, hierna gezamenlijk te noemen "partijen";

CONCEPT. De ondergetekenden sub 1 en 2, hierna gezamenlijk te noemen partijen; Datum: 6 maart 2014 Versie 1.1 CONCEPT Dienstverleningsovereenkomst Centrumregeling ambtelijke samenwerking Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft De Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer ten behoeve

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Wensen en bedenkingen bilaterale prestatieovereenkomsten woningcorporaties Programma / Programmanummer Wonen / 1021 BW-nummer Portefeuillehouder J. van der Meer Samenvatting

Nadere informatie

Voorgesteld wordt de raad een brief te sturen met daarin een overzicht van de bijstandsontwikkeling in 2015.

Voorgesteld wordt de raad een brief te sturen met daarin een overzicht van de bijstandsontwikkeling in 2015. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Jaarbrief bijstandsontwikkeling 2015 Programma Inkomen & Armoedebestrijding BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Voorgesteld wordt de raad een brief te

Nadere informatie

Aanwijzingsbesluit, Samenwerkingsovereenkomst en Bewerkersovereenkomst sociale wijkteams

Aanwijzingsbesluit, Samenwerkingsovereenkomst en Bewerkersovereenkomst sociale wijkteams Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Aanwijzingsbesluit, Samenwerkingsovereenkomst en Bewerkersovereenkomst sociale wijkteams Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting

Nadere informatie

Resultaten starterslening 2015

Resultaten starterslening 2015 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Resultaten starterslening 2015 Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Sinds 2013 informeren we de gemeenteraad actief over de resultaten

Nadere informatie

Aanwijzing woningmarktregio

Aanwijzing woningmarktregio Openbaar Onderwerp Aanwijzing woningmarktregio Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In het kader van de nieuwe Woningwet is het de bedoeling dat de schaal van een woningcorporatie

Nadere informatie

Openbaar. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de raad. Gemeenteraad Conform advies Aanhouden.

Openbaar. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de raad. Gemeenteraad Conform advies Aanhouden. Collegevoorstel Openbaar Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 BW-nummer Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting In het onlangs gesloten zijn onder meer verschuivingen van de lokale

Nadere informatie

Overgang van onderneming GEM Waalsprong naar Gemeente Nijmegen

Overgang van onderneming GEM Waalsprong naar Gemeente Nijmegen Openbaar Onderwerp Overgang van onderneming GEM Waalsprong naar Gemeente Nijmegen Programma Grondbeleid BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Op 24 maart 2015 is door het College besloten

Nadere informatie

Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet Rijk van Nijmegen

Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet Rijk van Nijmegen Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet Rijk van Nijmegen Het Algemeen Bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen; gelezen het voorstel van de Bestuurscommissie Werk

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Evaluatie inkoop/aanbesteding parkeerautomaten Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting Per 1 januari

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg

Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 30 november

Nadere informatie

Derde tussenrapportage NEC huurbetaling en verkoop Goffertstadion

Derde tussenrapportage NEC huurbetaling en verkoop Goffertstadion Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Derde tussenrapportage NEC huurbetaling en verkoop Goffertstadion Programma Sport & Accommodaties Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Wij hebben toegezegd

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk ) Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk ) Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Niet doorgaan verruimen vermogensnormen kwijtschelding gemeentelijke belastingen Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer N.v.t. Portefeuillehouder

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen Groen Links over aanbesteding doelgroepenvervoer

Beantwoording schriftelijke vragen Groen Links over aanbesteding doelgroepenvervoer Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen Groen Links over aanbesteding Programma Mobiliteit Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting De fractie van Groen Links heeft ons

Nadere informatie

Openbaar. Frictiekosten Museum het Valkhof en stichting LUX. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad.

Openbaar. Frictiekosten Museum het Valkhof en stichting LUX. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Openbaar Onderwerp Frictiekosten Museum het Valkhof en stichting LUX Programma / Programmanummer Cultuur / 1071 Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting De afgelopen jaren zijn er verschillende generieke

Nadere informatie

Openbaar. Publicatie aanwijzingsbesluiten GGD en opvanginstellingen t.b.v. onderzoek naar maatschappelijke ondersteuning

Openbaar. Publicatie aanwijzingsbesluiten GGD en opvanginstellingen t.b.v. onderzoek naar maatschappelijke ondersteuning Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Publicatie aanwijzingsbesluiten GGD en opvanginstellingen t.b.v. onderzoek naar maatschappelijke ondersteuning Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B.

Nadere informatie

Reactiebrief advies KGO ondersteuning chronisch zieken

Reactiebrief advies KGO ondersteuning chronisch zieken Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Reactiebrief advies KGO ondersteuning chronisch zieken Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 4 februari 2014

Nadere informatie

Openbaar. Verdeelmodel BUIG. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Onderwerp

Openbaar. Verdeelmodel BUIG. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Onderwerp Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verdeelmodel BUIG Programma Inkomen & Armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Met bijgevoegde brief informeren wij de raad over de stand van zaken

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGS OVEREENKOMST OMGEVINGSDIENST ACHTERHOEK

DIENSTVERLENINGS OVEREENKOMST OMGEVINGSDIENST ACHTERHOEK DIENSTVERLENINGS OVEREENKOMST OMGEVINGSDIENST ACHTERHOEK I N H O U D S O P G A V E I ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen Artikel 2 Doel Artikel 3 Omvang van de dienstverlening II UITVOERING

Nadere informatie

Met dit voorstel regelen wij de formele verstrekking van deze middelen aan Breed voor het jaar 2015.

Met dit voorstel regelen wij de formele verstrekking van deze middelen aan Breed voor het jaar 2015. Openbaar Onderwerp Subsidie Breed 2015 Programma Economie & Werk Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Het SW-bedrijf Breed voert de Wsw uit voor de gemeente Nijmegen. Door de Participatiewet is er

Nadere informatie

Openbaar. Bijzonder georganiseerd Overleg MGR. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Onderwerp

Openbaar. Bijzonder georganiseerd Overleg MGR. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Onderwerp Openbaar Onderwerp Bijzonder georganiseerd Overleg MGR Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Ons college wordt gevraagd een besluit

Nadere informatie

Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board

Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board Programma Economie & Werk Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / H. Tiemens Samenvatting Op 16 februari jl.

Nadere informatie

2 De brief aan de raad over de verkoop Arsenaal vast te stellen.

2 De brief aan de raad over de verkoop Arsenaal vast te stellen. Openbaar Onderwerp Verkoop Arsenaal Programma Sport & Accommodaties Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Delmo B.V. wil het gebouw Het Arsenaal kopen. Het Arsenaal (Arsenaalpoort 1-18) is

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen 'Vergunninghouders begeleiden naar betaald werk'

Beantwoording schriftelijke vragen 'Vergunninghouders begeleiden naar betaald werk' Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen 'Vergunninghouders begeleiden naar betaald werk' Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Op

Nadere informatie

Wijziging statuten Alliantie voortgezet onderwijs

Wijziging statuten Alliantie voortgezet onderwijs Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Wijziging statuten Alliantie voortgezet onderwijs Programma Onderwijs BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De stichting Alliantie Voortgezet

Nadere informatie

Ontwikkelingen Museum het Valkhof

Ontwikkelingen Museum het Valkhof Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ontwikkelingen Museum het Valkhof Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Sinds november 2016 verkeert

Nadere informatie

Vaststelling Jaarverslag Bureau Sociaal Raadslieden

Vaststelling Jaarverslag Bureau Sociaal Raadslieden Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vaststelling Jaarverslag 2015-2016 Bureau Sociaal Raadslieden Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Bureau Sociaal Raadslieden

Nadere informatie

Openbaar. Brief aan Kamer over BUIG. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Onderwerp. Programma Inkomen & Armoedebestrijding

Openbaar. Brief aan Kamer over BUIG. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Onderwerp. Programma Inkomen & Armoedebestrijding Openbaar Onderwerp Brief aan Kamer over BUIG Programma Inkomen & Armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Het voorstel is om een brief te schrijven aan de Tweede Kamer, om Kamerleden

Nadere informatie

Hoger beroep besluit voorzieningenrechter rechtbank Gelderland uitvoering huisvestingsverordening en mandaatverlening bezwaarschriften

Hoger beroep besluit voorzieningenrechter rechtbank Gelderland uitvoering huisvestingsverordening en mandaatverlening bezwaarschriften Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Hoger beroep besluit voorzieningenrechter rechtbank Gelderland uitvoering huisvestingsverordening en mandaatverlening bezwaarschriften Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Mantelzorgwaardering. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp. Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / BW-nummer. Portefeuillehouder B.

Mantelzorgwaardering. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp. Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / BW-nummer. Portefeuillehouder B. Openbaar Onderwerp Mantelzorgwaardering Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting In de Wmo 2015 is vastgelegd dat gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk

Nadere informatie

Informatieprotocol MGR Rijk van Nijmegen

Informatieprotocol MGR Rijk van Nijmegen MGR Rijk van Nijmegen Informatieprotocol MGR Rijk van Nijmegen Een notitie over de informatievoorziening van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen aan de deelnemende gemeente en andere

Nadere informatie

Ontbinding Brabantse Poort Nijmegen B.V.

Ontbinding Brabantse Poort Nijmegen B.V. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ontbinding Brabantse Poort Nijmegen B.V. Programma Grondbeleid BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Sinds oktober 1991 maakt de gemeente Nijmegen deel

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen over de Opleidingswinkel Salus

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen over de Opleidingswinkel Salus Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen over de Opleidingswinkel Salus Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting De SP en

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Rigtergroep

Raadsinformatiebrief Rigtergroep Embargo tot 5 september 2017, 17:45 uur Onderwerp Raadsinformatiebrief Rigtergroep Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 10 juli jl. is de gemeenteraad geïnformeerd

Nadere informatie

Statutenwijziging Alliantie voortgezet onderwijs

Statutenwijziging Alliantie voortgezet onderwijs Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Statutenwijziging Alliantie voortgezet onderwijs Programma Onderwijs Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De stichting Alliantie Voortgezet Onderwijs Nijmegen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad,

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad, Raadsvoorstel Griffiersnummer: B25 Onderwerp: Jaarrekening 2015 MGR Rijk van Nijmegen Datum B&W-vergadering: 24 mei 2016 Datum raadsvergadering: 16 juni 2016 Datum carrousel: nvt Portefeuillehouder: J.G.M.

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Schriftelijke raadsvragen over werkcorporatie Salus

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Schriftelijke raadsvragen over werkcorporatie Salus Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Schriftelijke raadsvragen over werkcorporatie Salus Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting De fractie van GroenLinks

Nadere informatie

Ter besluitvorming door het college 1. De raadsinformatiebrief over 'Stand van zaken Meldpunt geen stage' vast te stellen.

Ter besluitvorming door het college 1. De raadsinformatiebrief over 'Stand van zaken Meldpunt geen stage' vast te stellen. Openbaar Onderwerp geen stage Programma BW-nummer Onderwijs Portefeuillehouder R.D. Helmer-Englebert Samenvatting In mei van dit jaar hebben wij de gemeenteraad Nijmegen via een raadsinformatiebrief een

Nadere informatie

Beroep tegen reactieve aanwijzing GS van Gelderland inzake bestemmingsplan en exploitatieplan Bedrijventerrein De Grift Noord

Beroep tegen reactieve aanwijzing GS van Gelderland inzake bestemmingsplan en exploitatieplan Bedrijventerrein De Grift Noord Openbaar Embargo tot 1 oktober Beroep tegen reactieve aanwijzing GS van Gelderland inzake bestemmingsplan en exploitatieplan Bedrijventerrein De Grift Noord Programma Grondbeleid BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Handhaving bouwbesluit wooncomplexen

Handhaving bouwbesluit wooncomplexen Openbaar Onderwerp Handhaving bouwbesluit wooncomplexen Programma Stedelijke ontwikkeling, Veiligheid BW-nummer nvt Portefeuillehouder B. Velthuis, H. Bruls Samenvatting Eind 2015 is gebleken dat drie

Nadere informatie

Artikel 39 vragen van de fractie van D66 over privacy decentralisaties

Artikel 39 vragen van de fractie van D66 over privacy decentralisaties Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Artikel 39 vragen van de fractie van D66 over privacy decentralisaties Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De

Nadere informatie

BBV-richtlijnen grondexploitaties; 10 jaars termijn

BBV-richtlijnen grondexploitaties; 10 jaars termijn Collegevoorstel Openbaar Onderwerp BBV-richtlijnen grondexploitaties; 10 jaars termijn Programma Grondbeleid BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In de notitie grondexploitaties 2016 van

Nadere informatie