Extra geld onkruidbestrijding onvoldoende voor heel Gorinchem

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Extra geld onkruidbestrijding onvoldoende voor heel Gorinchem"

Transcriptie

1 Evaluatie onkruidbestrijding 2016 Inleiding Vanaf 2016 is het verboden om onkruid op wegverhardingen met chemische middelen (glyfosaat) te bestrijden. Vanaf 2017 geldt hetzelfde verbod voor het gebruik in het openbaar groen. De gemeenteraad van Harderwijk heeft in 2015 dan ook besloten dat onkruidbestrijding voortaan op een milieuvriendelijke manier moet worden bestreden. Dit is een veel arbeidsintensiever proces en vergt speciaal materieel/personeel. Hiervoor is vanaf 2016 een jaarlijks bedrag ad ,- beschikbaar gesteld. Hieronder leest u de evaluatie over de uitvoering in Landelijke ontwikkelingen In heel Nederland moeten alle gemeenten voldoen aan de nieuwe wet en regelgeving. Voor veel gemeenten is het jaar 2016 meteen een ware vuurdoop geweest. Veel bedrijven die alternatieve bestrijdingsmethoden aanbieden hebben zelf ook nog moeten leren wat het beste resultaat is. Daar kwam bij dat vorig jaar sprake was van een extreem groei jaar. De groeiperiode is warm en vochtig geweest. Met als gevolg een zeer groeizaam jaar voor planten in tuinen en plantsoenen maar ook voor de onkruidgroei. In diverse media verschenen artikelen dat veel gemeenten eveneens worstelden om te voldoen aan het gewenste kwaliteitsbeeld. Extra geld onkruidbestrijding onvoldoende voor heel Gorinchem Onkruidbestrijding fors duurder Gepubliceerd op 16 augustus 2016 Door het verbod op chemische onkruidbestrijding op verharding kampt de gemeente Rotterdam dit jaar met een tekort ad Verwacht wordt dat dit tekort verder oploopt tot structureel 1 miljoen per jaar. Dat schrijft wethouder Joost Eerdmans in een brief aan de Commissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte (BWB). Verbod op onkruidbestrijdingsmiddel kost gemeente Oldambt extra geld Hoge kosten Dat betekent meer werk en fors hogere kosten. Heerlen rekende al op een extra kostenpost van 280 mille, maar doordat er veel regen is gevallen groeit het ongewenste groen harder. Dus loopt de rekening op naar rond de vier ton.

2 Welke duurzame methode Milieuvriendelijk onkruidbeheer is op diverse manieren uit te voeren, waarbij borstelen, stomen, branden, heet water, schuimen of in een combinatie van deze vier met wisselende successen in de markt worden toegepast. Iedere methode heeft zo zijn voor en nadelen Borstelen. Schuimen Stomen Branden Heet water Om te bepalen welke methode het beste is, maar ook bij Harderwijk past, is er een markt onderzoek uitgevoerd. Daarnaast zijn diverse onderzoeken uit vakliteratuur bestudeerd. Ook heeft de visie op de duurzame manier van onkruid bestrijden meegespeeld in de nieuwe aanpak. Voor Harderwijk werd de heet water-methode gekozen. Thermische onkruid bestrijding, oftewel onkruid doden met heet water, is gebaseerd op het overbrengen van energie op de plant. Water is een van de beste energiedragers en is in de natuur vrij voorhanden. Bijkomend voordeel is dat het water door de zwaartekracht naar beneden stroomt en dus het plantje en de wortels van de onkruid goed kan bereiken. Een andere energiedrager is lucht. Warme lucht stijgt van nature omhoog (net als stoom), waardoor bij onkruidbestrijding met hete lucht een aanzienlijk deel van de energie de plant ofwel onkruid niet bereikt. Voordeel van heet water ten opzichte van branden is het risico van berm brand. Met name in droge periodes is branden niet mogelijk door het gevaar op brand. Bij mechanisch borstelen is er een andere overweging. Door het mechanisch borstelen wordt de verharding fors beschadigd en verontreinigd met metalen.

3 Het eerste jaar niet chemisch bestrijden, zelf doen of aan de markt? Na de keuze voor de heet water methode is vanuit bedrijfsmatig oogpunt de discussie gevoerd zelf doen of overlaten aan de markt. De nieuwe aanpak vergt naast investering in materieel ook extra personele inzet. Uiteindelijk is besloten de werkzaamheden in 1 e instantie aan de markt over te laten. Logischerwijs is de bestaande relatie met de aannemer die dit meer dan 25 jaar chemisch heeft uitgevoerd hiervoor benut. Nu de markt dit invult, gaf het ons de mogelijkheid te leren zonder grote investeringen te doen in extra personeel en materieel Duurzaam bestrijden van april tot oktober Na de keus, heet water methode aan de markt over laten, is de aannemer half april (week 17) gestart met één heet water machine. Vanaf de start is er wekelijks overleg geweest over de voortgang. Er zijn diverse indicatoren bijgehouden zoals aantal manuren, inzet soort materieel, het waterverbruik. Dit gerelateerd aan de weersomstandigheden en in welke wijk er gewerkt werd. In de bijlage ( figuur 1) vindt u de inzet van machine/manuren per wijk. In de maanden april, mei en juni waren de weersomstandigheden extreem groeizaam. Warme dagen werden afgewisseld met natte dagen waardoor het duidelijk werd dat we achter de feiten aan gingen lopen en met één heet water machine de bestrijding onvoldoende bleek. In overleg met de aannemer is opgeschaald door inzet van extra personeel en aanschaf van een kleine handborstelmachine. Hiermee zijn de meest hardnekkige plekken, met veelal hoog onkruid aangepakt. Vanaf week 28 is er een extra heet water machine bijgekomen. De extra machine zorgde ervoor dat het beeld niet verslechterde en de opgelopen achterstand, enigszins werd ingelopen. Ook in de maanden juli en augustus bleef het zeer groeizaam weer. Pas in september volgende er over een langere tijd een droge en zeer warme periode. Dankzij dit weer werd er verder ingelopen op de achterstand om uiteindelijk medio oktober te kunnen stoppen met de bestrijding.

4 Conclusie Er is te laat begonnen met het bestrijden van onkruid op wegverhardingen! De 3 e week van april was normaliter ook de start periode van de chemische bestrijding. Bij een eerdere start zou het onkruid letterlijk in de kiem gesmoord zijn en was de achterstand niet zo groot geworden. Gebleken is dat met de bestrijding, grotendeels achter de feiten is aangelopen. De heet water methode is arbeidsintensief en het erg groeizame weer heeft bijgedragen aan het oplopen van achterstand. Na inzet van een extra heet water unit is de achterstand gestabiliseerd en werd de achterstand ingelopen. Ook valt er naast een eerdere start nog meer winst te behalen door een betere afstemming tussen het straat vegen en onkruid bestrijden. Dit heeft zeker een preventieve werking op de verspreiding en aangroei van het onkruid. De uiteindelijke kosten over 2016 zijn binnen de begroting gebleven. Het beeld was onder het gewenste kwaliteitsniveau. De verwachting is dat, bij een eerdere start in 2017, betere afstemming tussen straat vegen en onkruidbestrijding, wél het gewenste kwaliteitsniveau wordt behaald. Milieueffect Door het overstappen op heet water in plaats van glyfosaat wordt in ieder geval voorkomen, dat het niet meer in het grondwater en bij waterzuivering terecht komt. Ieder jaar werd zo n 125 liter glyfosaat als bestrijdingsmiddel gebruikt. Feit is dat het niet meer toepassen van glyfosaat milieuwinst heeft voor met name het aquatische milieu. Nadeel van de heet water methode is wel dat we nu water opwarmen tot ca. 98. Dit gebeurt vooralsnog door een verbrandingsmotor met extra CO2 uitstoot. De verwachting is dat de markt van dergelijke machines zich zodanig gaat ontwikkelen dat dit met hernieuwbare energie gaat gebeuren. De eerste methodes zijn al in ontwikkeling waarbij het water opgewarmd wordt met biomassa. Verbeterpunten voor Een eerdere start van de heet water methode vanaf 21 maart Verbeteren van de afstemming tussen de heet water methode en het veegregiem in de wijk. 3. Verbeteren van de afstemming tussen de heet water methode en het borstelmatig verwijderen van onkruid. 4. Lastige en hardnekkige locaties zoveel mogelijk ombouwen van klinkers naar asfalt waardoor onkruid op deze locatie geen kans heeft. (± 4.400m2 per jaar omvormen) 5. Bij aanleg van nieuwe infra nog kritischer kijken welke materialen worden gebruikt en of deze ook op een onkruid werende manier zijn toe te passen.

5 Actieplan onkruidbestrijding op verharding 2017 Het afgelopen jaar is er veel geleerd over de nieuwe manier van onkruid bestrijding op wegverhardingen. Gebleken is dat de heet water methode, de beste manier van werken is, maar wel ondersteund moet worden met aanvullende maatregelen. Eigen beheer versus uitbesteding De keuze is dus duidelijk. Doorgaan met de heet watermethode. In 2017 zullen we ervaring op gaan doen om het grootste gedeelte (60 %) met eigen personeel te behandelen. Hierdoor verwachten we een beter kwaliteit te leveren tegen dezelfde kosten. Het voordeel van het in eigen beheer uitvoeren van onkruidbestrijding is de optimale afstemming met de eigen veegmachines en het inspelen op de weersomstandigheden. Er hoeft nog niet direct geïnvesteerd te worden in aanschaf van machines. In dit proef jaar worden deze ingehuurd, de eerste 2 maanden wordt een sensor gestuurde heet water machine ingehuurd. Duurder in eventuele aanschaf maar wel veel productiever. Daarop volgend wordt er getest met een goedkopere vol heet water machine. Simpeler in gebruik maar minder productief. Door beide machines gedurende 2 maanden te huren en ermee te werken is er een goede afweging te maken bij eventuele aankoop en/of het in eigen beheer te werken. Bij het schoonhouden van de stad is al een jaren lange ervaring opgedaan en is de praktijk dat de eigen ploeg reinigers en veegmachines, mede door de kennis van hun eigen wijk, vele malen goedkoper zijn dan de markt. De heet water machine is een vergelijkbare werkmethode als vegen. Bedrijfsmatig is het dan ook zeer aan te bevelen om de combinatie te zoeken met de eigen reiniging en om de meest efficiënte en effectieve methode te ontdekken. We kunnen zo ook tijdig beginnen en zijn niet afhankelijk van de planning van de aannemer. Uitbesteden 1/3 Harderwijk Omdat de inzet van één heetwater machine niet heel het grondgebied van Harderwijk kan bewerken, wordt aanvullend 1/3 deel van Harderwijk uitbesteed. De wijken Drielanden, Binnenstad en industrieterrein Lorentz, worden uitbesteed aan een 2-tal aannemers. Het grote voordeel hiervan is dat er een realistisch vergelijk is van kosten, maar ook inzicht in flexibiliteit bij verschillende weersomstandigheden wordt ervaren. Aanvullend onkruid borstelen in combinatie met maai- en veegwerk In het kader van Samen kleuren we de Stad zijn inmiddels veel heestervakken en vakken met vaste planten omgevormd naar gazon. Het maaiwerk van gazons is hierbij uiteraard toegenomen. Naar schatting zo n 15 % meer gazon. In 2017 wordt voorlopig een inhuur maaimachine ingezet. Bedrijfsmatig gezien is het een verstandige keuze om een machine aan te schaffen met een onkruidborstel en een gecombineerde maaischijf. Hiervoor is een voorstel richting de directie gedaan. Daarmee kan een beoogde machine efficiënter worden ingezet en een uitkomst bieden aan herplaatsbaar personeel. Naast het invullen van een goed personeelsbeleid (minder fysiek zwaar werk) is er een effectieve inzet van veegmachines /maaimachines/onkruidborstel machines, een prima basis gelegd voor goed onkruidbeheer.

6 Aktie Omvormen De allerbeste maatregel voor het bestrijden van onkruid is ervoor te zorgen dat er geen onkruid kan ontstaan en groeien. Kieren in verharding met name ook bij bijvoorbeeld paaltjes, lichtmasten e.d. zijn ideale plekken voor onkruid. Regenwater stroomt via deze plekken de grond in en zijn dus vochtig. Deze plekken worden niet tot nauwelijks betreden en zijn slecht bereikbaar voor veegmachines. AKTIE: De komende jaren wordt door omvorming van dergelijke plekken voorkomen dat groei van onkruid nog plaats vindt. Jaarlijks wordt zo een circa m2 verhard oppervlak omgevormd. Kwaliteitsverbeteringen Door invulling van het actieplan, en verdere finetuning de komende jaren, is de verwachting dat na vijf jaar hierdoor veel efficiëntiewinst is behaald. Dit biedt de mogelijkheid de behaalde winst te herinvesteren in een kwaliteitsverbetering in de openbare ruimte. Als voorbeeld hierbij is de openbare ruimte, op onderdelen, te beheren en te onderhouden op een hoger CROW beeldkwaliteitsniveau. Het oude credo meer voor minder wordt dan veel meer voor dezelfde prijs. In het jaar 2019 wordt het beheerplan (IBOR) voor het integraal beheer van de openbare ruimte opnieuw geëvalueerd en zal dan inzicht geven in behaalde kwaliteit versus gemaakte kosten. Spannend daar waar het gaat om onkruidbeheer en de beleving van bewoners.

7 Bijlage 1 inzet uren Wolthuis Zeebuurt Wittehagen Veldkamp Tonsel Sypel Stadsweiden Stadsdennen Slingerbos Nachthok Muziekland Lorenzt 1 Lorentz 2 Hierden Harderhout Friesegracht Frankrijk Flevo Binnenstad 0 aantal uren per wijk , ,25 49,75 110,75 8,5 152, ,5 22,75 75, , Totaal uren machine/man inzet 1502 uren, totale kosten dit jaar ,-

8 Bijlage 2 raming actieplan/onkruidbestrijding Kosten onkruidbestrijding kapiltaallasten aanschaf kosten afschrijving 8 jaar rente 0,5% totale kapitaallast aanschaf Holder X30 + maaidek en borstel , ,00 257, ,00 aanschaf Holder C250 + heetwater unit Empas , ,75 592, ,30 exploitatie en personele lasten uren /uur bezetting Holder X30 (in uren, alleen onkruid) , ,00 brandstof (5,5 liter per uur) 500 6, ,00 verzekering 1.000,00 onderhoud 500 5, ,00 bezetting Holder C250 (in uren) , ,00 brandstof (11 liter per uur) , ,00 verzekering 1.000,00 onderhoud , ,00 subtotaal ,30 uitbesteed aan SIGHT (Drielanden) ,00 uitbesteed aan Wolthuis (Binnenstad & Lorentz) ,00 subtotaal ,00 omvormen lastig bereikbare en hardnekkige onkruid locaties (vluchtheuvels e.d.) ,00 stelpost onvoorzien 15% ,25 overhead 10% ,83 subtotaal ,08 totaal ,38

Onkruidbestrijding. Rapportage milieuvriendelijke alternatieven. Tevens bijlage bij de kadernota

Onkruidbestrijding. Rapportage milieuvriendelijke alternatieven. Tevens bijlage bij de kadernota Onkruidbestrijding Rapportage milieuvriendelijke alternatieven Tevens bijlage bij de kadernota 2013-2016 Onkruidbestrijding, bijlage bij de Kadernota 2013-2016 1 Onkruidbestrijding Inleiding In september

Nadere informatie

Onkruidbeheer..de bestrijdingsmiddelen voorbij! Presentatie: Fred Aalders Kwaliteitsbeheerder Afval & Reiniging Gemeente Nijmegen De Bestuurlijke afweging - Nijmegen zag al vroeg in dat (on)kruidbeheer

Nadere informatie

Alternatieven voor chemische onkruidbestrijding

Alternatieven voor chemische onkruidbestrijding voor chemische onkruidbestrijding Photo by FaceMePLS - Creative Commons Attribution License https://www.flickr.com/photos/38891071@n00 Created with Haiku Deck verhardingen half-verhardingen tussen beplanting

Nadere informatie

CONCEPT* Evaluatie onkruidbeheersing op verhardingen 2018 en Plan van aanpak 2019

CONCEPT* Evaluatie onkruidbeheersing op verhardingen 2018 en Plan van aanpak 2019 * Evaluatie onkruidbeheersing op verhardingen 2018 en Plan van aanpak 2019 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Inleiding... 3 3. Evaluatie onkruid op verhardingen... 3 3.1 Wetgeving... 3 3.2 Onkruidbeheersing

Nadere informatie

Verbod chemische onkruidbestrijding op verhardingen -Informatieblad-

Verbod chemische onkruidbestrijding op verhardingen -Informatieblad- Verbod chemische onkruidbestrijding op verhardingen -Informatieblad- Inleiding Voor de bestrijding van onkruiden op verharding worden in Nederland momenteel methoden toegepast die vallen onder de hoofdcategorieën:

Nadere informatie

Onkruidbestrijding op verhardingen. Een zoektocht naar niet chemische alternatieven

Onkruidbestrijding op verhardingen. Een zoektocht naar niet chemische alternatieven Onkruidbestrijding op verhardingen Een zoektocht naar niet chemische alternatieven Aanleiding - Brief staatssecretaris Wilma Mansveld - Aangenomen motie m.b.t. gifvrije onkruidbestrijding (11 november

Nadere informatie

Evaluatie onkruidbestrijding 2016

Evaluatie onkruidbestrijding 2016 Evaluatie onkruidbestrijding 2016 Pagina 1 van 12 Colofon Gemeente: Afdeling: Waterland Openbare Werken Onderwerp: Evaluatie onkruidbestrijding 2016 Opgesteld: woensdag 22 maart 2017 Auteur(s): R. Kiewiet

Nadere informatie

1 9 DEC Gemeente V Hellendoorn. Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 17INT Datum vergadering:

1 9 DEC Gemeente V Hellendoorn. Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 17INT Datum vergadering: Gemeente V. WJKJ Hellendoorn 1 9 DEC. 2017 Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 17INT02865 Datum vergadering: Nota openbaar: J a, de nota is openbaar, bijlage2 niet I ^ Onderwerp: B&W-advies: Resultaten

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave 1

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave 1 Onkruidbeheer op verharding 2 1.1 Veranderingen in de wetgeving 2 1.2 Alternatieve methoden 3 1.3 Consequenties gemeente Woudrichem 4 ONKRUIDBEHEER OP VERHARDING Onkruid op

Nadere informatie

Onkruidbeheer op verhardingen

Onkruidbeheer op verhardingen Toegankelijk maken van kennis Onkruidbeheer op verhardingen Ceciel van Iperen, projectmanager Openbare Ruimte en Infrastructuur Presentatie CROW - 'Onkruidbeheer op verhardingen' 1 Inhoud 1. CROW 2. Publicatie

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 26 mei 2005 Nummer raadsnota: 15 Onderwerp:

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 26 mei 2005 Nummer raadsnota: 15 Onderwerp: Aan de Raad Made, 3 mei 2005 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 26 mei 2005 Nummer raadsnota: 15 Onderwerp: onkruidbestrijding op (half-)verhardingen Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Advies: de bijgevoegde RIB ter informatie aan de gemeenteraad aan te bieden.

Advies: de bijgevoegde RIB ter informatie aan de gemeenteraad aan te bieden. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: V. Reintjes Tel nr: 8512 Nummer: 17A.00361 Datum: 3 april 2017 Team: Realisatie en Beheer Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan:

Nadere informatie

Wijkmonitor leefbaarheid Harderwijk, de resultaten van de eerste en de tweede meting vergeleken

Wijkmonitor leefbaarheid Harderwijk, de resultaten van de eerste en de tweede meting vergeleken Wijkmonitor leefbaarheid Harderwijk, de resultaten van de eerste en de tweede meting vergeleken Afdeling Vastgoed en Wonen 10 december 2013 1 Toelichting In november 2013 is een geactualiseerde versie

Nadere informatie

O * Evaluatie onkruidbeheer op verhardingen 2016

O * Evaluatie onkruidbeheer op verhardingen 2016 O17.000549* Evaluatie onkruidbeheer op verhardingen 2016 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Inleiding... 3 3. Evaluatie onkruid op verhardingen... 3 3.1 Nieuwe wetgeving... 3 3.2 Raadsvoorstel gemeente

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bestrijding onkruid op verharding

Raadsvoorstel. Bestrijding onkruid op verharding Raadsvoorstel Inleiding Tijdens de raadsvergadering van 14 mei 2013 is een ordevoorstel aangenomen van meerdere fracties om in een volgende informatievergadering een voorstel over het gebruik van RoundUp

Nadere informatie

Toezegging Raad 29 juni 2006: Herziening onkruidbestrijdingsmethode op verhardingen, keuze wel of niet chemisch. 1. Toelichting Raadsvoorstel

Toezegging Raad 29 juni 2006: Herziening onkruidbestrijdingsmethode op verhardingen, keuze wel of niet chemisch. 1. Toelichting Raadsvoorstel Aan de Raad Made, 26 februari 2008 Raadsvergadering: 17 april 2008 Nummer raadsnota: 13 Onderwerp: Toezegging Raad 29 juni 2006: Herziening onkruidbestrijdingsmethode op verhardingen, keuze wel of niet

Nadere informatie

Raadsvergadering, 28 juni 2011. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Onkruidbestrijding op verharding

Raadsvergadering, 28 juni 2011. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Onkruidbestrijding op verharding Raadsvergadering, 28 juni 2011 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Onkruidbestrijding op verharding Nr.: - Agendapunt: Voorbespreking Datum: 12 april 2011 Onderdeel raadsprogramma: 3 Wonen en Ruimtelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Bevindingen praktijkproef. onkruidbestrijding d.m.v. Ultima en Heetwater. in de gemeente Slochteren

Bevindingen praktijkproef. onkruidbestrijding d.m.v. Ultima en Heetwater. in de gemeente Slochteren Bevindingen praktijkproef onkruidbestrijding d.m.v. Ultima en Heetwater in de gemeente Slochteren Woord vooraf Het herbicide Ultima is een in 2013 toegelaten middel met onder andere een toepassing op half

Nadere informatie

L21GRR013 Onderhouden bestratingen. Extra toelichting en vragen maken hoofdstuk 1: Inleiding

L21GRR013 Onderhouden bestratingen. Extra toelichting en vragen maken hoofdstuk 1: Inleiding L21GRR013 Onderhouden bestratingen Extra toelichting en vragen maken hoofdstuk 1: Inleiding Ontwerpfase Ontwerp -> het onderhoud aan bestrating begint bij de ontwerper die aan de tekentafel zit! Ontwerper

Nadere informatie

Onkruidbeheer. Dis is de inleiding uit de cursus: onkruidbeheer op verhardingen

Onkruidbeheer. Dis is de inleiding uit de cursus: onkruidbeheer op verhardingen Welkom Onkruidbeheer Dis is de inleiding uit de cursus: onkruidbeheer op verhardingen Overzicht Analyse Aanpak Verhardingen Methodes Onkruidgroei Gevolgen Zonder is gezonder? Soorten verhardingen Analyse

Nadere informatie

288445/ gebruik chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest

288445/ gebruik chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest Valkenswaard Lokaal t.a.v. de heer F. Emmerik V de VA LKENSWAAR.D \ \\ Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 34 44 F (040) 204 58 90 oemeente(5>valkenswaard.nl www. alkenswaard.nl Uw

Nadere informatie

Collegevoorstel Inleiding: Feitelijke informatie: Terugdringen chemiegebruik onkruidbestrijding

Collegevoorstel Inleiding: Feitelijke informatie: Terugdringen chemiegebruik onkruidbestrijding Collegevoorstel Inleiding: De gemeente Heusden wil de chemische onkruidbestrijding terugdringen en op termijn zelfs totaal afschaffen, uit milieuoverwegingen, maar ook omdat de gemeente een groene gemeente

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 2600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 20.287 - DSB/20.440 RIS 82 Doorkiesnummer 070-353 30 37 E-mailadres Aantal bijlagen

Nadere informatie

HARTELIJK WELKOM TUINPROFESSIONALS VAN NEDERLAND

HARTELIJK WELKOM TUINPROFESSIONALS VAN NEDERLAND HARTELIJK WELKOM TUINPROFESSIONALS VAN NEDERLAND Tuinprofessionaldagen 2017 DOOR KENNIS VERBONDEN Nieuwe wegen van onkruidbestrijding Even voorstellen 17/18 januari 2017 DOOR KENNIS VERBONDEN 3 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Beheerplan onderhoud groen

Beheerplan onderhoud groen Beheerplan onderhoud groen 1. Inventarisatie openbaar groen Het openbaar groen in de gemeente is geïnventariseerd en in beeld gebracht met het software beheerspakket DGdialog. Onder het openbaar groen

Nadere informatie

Onderhoud buitenruimte. Beeldkwaliteitsniveau C?

Onderhoud buitenruimte. Beeldkwaliteitsniveau C? Onderhoud buitenruimte Beeldkwaliteitsniveau C? 1 Hoe werkt het Er is weinig onkruid Er is redelijk veel onkruid Er is veel onkruid 2 Verlaging kwaliteit B C t/m 2104 beeldkwaliteit B (basis) Taakstellingen

Nadere informatie

Onkruidbeheer middels een wave-machine

Onkruidbeheer middels een wave-machine Onderhoud van de openbare ruimte Natuurlijk vinden bewoners het prettig als de straat waarin ze wonen schoon is en het groen goed wordt bijgehouden. De gemeente zorgt ervoor dat straten, pleinen, grasvelden

Nadere informatie

wil zijn. Verder neemt de gemeente deel aan de duurzame driehoek, waarbij een aantal gemeenten,

wil zijn. Verder neemt de gemeente deel aan de duurzame driehoek, waarbij een aantal gemeenten, Raadsvoorstel Inleiding:De gemeente Heusden wil de chemische onkruidbestrijding terugdringen en op termijn zelfs totaal afschaffen, uit milieuoverwegingen, maar ook omdat de gemeente een groene gemeente

Nadere informatie

Groen-Punt Groep B.V.

Groen-Punt Groep B.V. Conform 3.D.1 & 3.D.2 November 2014 Groen-Punt Groep B.V. Groen-aannemingsbedrijf Punt B.V. Groen Punt Uitzendorganisatie B.V. Chroomstraat 1d 3067 GN Rotterdam INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING DEELNAME INITIATIEVEN...

Nadere informatie

Bevindingen praktijkproef. gebruik Ultima. in de gemeente Rotterdam

Bevindingen praktijkproef. gebruik Ultima. in de gemeente Rotterdam Bevindingen praktijkproef gebruik Ultima in de gemeente Rotterdam Peter van Welsem Gebruik Ultima op verhardingen november 2013 2013 Deventer, Peter van Welsem Advies en Begeleiding Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Aan Van Doorkiesnummer

Aan Van Doorkiesnummer Memo Aan Van Doorkiesnummer De raadscommissie L&B Frank de Wit Onderwerp Datum Scenario s afbouw chemische onkruidbestrijding op verhardingen 10-09-2013 1 Achtergrond In juni jl. heeft het College de Raad

Nadere informatie

Prijsbewust kiezen voor heetwateronkruidbestrijding

Prijsbewust kiezen voor heetwateronkruidbestrijding Prijsbewust kiezen voor heetwateronkruidbestrijding WAVE onkruidbestrijding met 100% heet water Effectieve onkruidbestrijding met minimale hoeveelheden heet water door de gepatenteerde sensortechniek.

Nadere informatie

Duurzaam gebruik van pesticiden op bedrijventerreinen

Duurzaam gebruik van pesticiden op bedrijventerreinen Opbouw Duurzaam gebruik van pesticiden op bedrijventerreinen ECOnext 17 april 2014 Adelheid Vanhille 1. Historiek Pesticidenreductiedecreet en besluit Europese richtlijn Duurzaam Gebruik Pesticiden Decreet

Nadere informatie

Pesticidenreductie. Wetgevend kader: historiek

Pesticidenreductie. Wetgevend kader: historiek Pesticidenreductie - Wetgevend kader - Alternatieve technieken - Welke afwijkingen zijn mogelijk - Aangevraagde afwijking: case UZA Wetgevend kader: historiek 2001, 2004 en 2008: Vlaams pesticidenreductie-besluit

Nadere informatie

3.B.1-2 Review CO 2 reductiedoelstellingen

3.B.1-2 Review CO 2 reductiedoelstellingen Document 3.B.1-2 Review reductiedoelstellingen Auteur Gertjan Toorenaar Datum 31-07-2018 3.B.1-2 Review CO 2 reductiedoelstellingen 1 Inleiding Twee maal jaar voert de Wagenaar beheer B.V met de dochterondernemingen

Nadere informatie

Milieubewust kiezen voor heetwateronkruidbestrijding

Milieubewust kiezen voor heetwateronkruidbestrijding Milieubewust kiezen voor heetwateronkruidbestrijding WAVE is de nieuwe standaard in onkruidbestrijding. Het is milieuvriendelijk, effectief, zuinig met water en aantrekkelijk in prijs WAVE bestrijdt onkruid

Nadere informatie

Onkruidbestrijding op verhardingen. Pascal Verkroost Beleidsdocument» Gemeente Waterland» juli 2014

Onkruidbestrijding op verhardingen. Pascal Verkroost Beleidsdocument» Gemeente Waterland» juli 2014 Onkruidbestrijding op verhardingen Pascal Verkroost Beleidsdocument» Gemeente Waterland» juli 2014 1. Inleiding Het college heeft een duurzaam en milieuvriendelijk beheer van de openbare ruimte voor ogen.

Nadere informatie

Ander onkruidbeheer op trottoirs en wegen in Súdwest-Fryslân

Ander onkruidbeheer op trottoirs en wegen in Súdwest-Fryslân Ander onkruidbeheer op trottoirs en wegen in Súdwest-Fryslân Naar verwachting mogen gemeenten vanaf 2016 geen gebruik meer maken van chemische bestrijdingsmiddelen zoals glyfosaat (Round-Up) om trottoirs,

Nadere informatie

In het onderhoud van de openbare ruimte meerdere disciplines te herkennen.

In het onderhoud van de openbare ruimte meerdere disciplines te herkennen. Fractie: PU Naam: T. van Steen Onderwerp: Onderhoudsniveaus Datum indiening vragen: 2 december 2016 Opmerking Gerrit Taal: Donderdag 1 december telefonisch gesproken met dhr. Van Steen. Vragen hebben betrekking

Nadere informatie

NOTITIE. Afdeling Wijkbeheer: T. van Hove/C. Groeneveld/F. van der Neut. Onkruidbestrijding op verharding en de milieueffecten

NOTITIE. Afdeling Wijkbeheer: T. van Hove/C. Groeneveld/F. van der Neut. Onkruidbestrijding op verharding en de milieueffecten NOTITIE Aan Raadscommissie RWN Datum 16 december 2013 Via College van B&W / Kopie Van Afdeling Wijkbeheer: T. van Hove/C. Groeneveld/F. van der Neut Zaaknummer Betreft Onkruidbestrijding op verharding

Nadere informatie

Programma van Eisen beheer en onderhoud De Krogten

Programma van Eisen beheer en onderhoud De Krogten Programma van Eisen beheer en onderhoud De Krogten Status: Documenttitel: definitief Programma van Eisen beheer en onderhoud De Krogten Plaats: Breda Datum: 21-09-2017 Programma van Eisen Beheer en onderhoud

Nadere informatie

Programma van Eisen beheer en onderhoud de Krogten

Programma van Eisen beheer en onderhoud de Krogten Programma van Eisen beheer en onderhoud de Krogten Status: Documenttitel: definitief Programma van Eisen beheer en onderhoud De Krogten Plaats: Breda Datum: 20 oktober 2016 Programma van Eisen Beheer en

Nadere informatie

Bijlage 10 Planning en kosten renovaties

Bijlage 10 Planning en kosten renovaties Bijlage 10 Planning en kosten renovaties Integrale herinrichtingen 2014 2015 2016 2017 2018 Koningshof fase 5, 6, 7, 8 50.000 50.000 50.000 50.000 35.000 Vrouwtjeslant fase 3, 4 45.000 45.000 45.000 ----

Nadere informatie

*Z0499F6DB39* 1. Wat zijn de resultaten van de proef met Ultima van Ecostyle als alternatief voor de onkruidbestrijding op verhardingen?

*Z0499F6DB39* 1. Wat zijn de resultaten van de proef met Ultima van Ecostyle als alternatief voor de onkruidbestrijding op verhardingen? Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z0499F6DB39* Ons kenmerk : Z -15-46100/5049 Behandelaar : A. Flikweert Uw kenmerk : Uw brief : Onderwerp : Beantwoording schriftelijke

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 12.0859 d.d. 18-9-2012 Onderwerp Schriftelijke vragen Roundup Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. de beantwoording van de schriftelijke vragen van raadslid De Vos (Partij voor de

Nadere informatie

CO2-reductieplan. Samen zorgen voor minder CO2. Rapportage M

CO2-reductieplan. Samen zorgen voor minder CO2. Rapportage M CO2-reductieplan Samen zorgen voor minder CO2 Rapportage 2016-6M 1 Inleiding Dit CO₂-reductieplan heeft, net zoals het volledige energiemanagementsysteem, zowel betrekking op de totale bedrijfsvoering

Nadere informatie

(.;-;,.., ge4tai~ .,Lbi.1.. ) d tum akkoord. r_ 1 't B&W-ADVIES. Afdeling / werkeenheid: RG Auteur : Jan Kappert

(.;-;,.., ge4tai~ .,Lbi.1.. ) d tum akkoord. r_ 1 't B&W-ADVIES. Afdeling / werkeenheid: RG Auteur : Jan Kappert B&W-ADVIES Verordening Nadere regels Beleidsnota Overig Na besluit (B&W/Raad): Uitgaande brief verzenden Stukken retour Digitale publicatie op Overheidn1 Afdeling / werkeenheid: RG Auteur : Jan Kappert

Nadere informatie

Onderzoek naar. het effect van veegbeheer op onkruidgroei

Onderzoek naar. het effect van veegbeheer op onkruidgroei Onderzoek naar het effect van veegbeheer op onkruidgroei Concept versie 2.1 Corné Kempenaar, Ben Rutgers Plant Research International, Postbus 616, 6700 AP Wageningen, tel.: 0317 480498, corne.kempenaar@wur.nl

Nadere informatie

Optimalisatie onkruidbeheer op verhardingen

Optimalisatie onkruidbeheer op verhardingen Optimalisatie onkruidbeheer op verhardingen Programma Een goed contract, wat is dat? Wat doen we met bestaande contracten? Relatie onkruid en veegbeheer Hoe pakken andere gemeenten het op? Een goed contract

Nadere informatie

Afdeling Maatschappelijk en Ruimtelijke Ontwikkeling, team Beheer Openbare Ruimte, augustus 2012

Afdeling Maatschappelijk en Ruimtelijke Ontwikkeling, team Beheer Openbare Ruimte, augustus 2012 Afdeling Maatschappelijk en Ruimtelijke Ontwikkeling, team Beheer Openbare Ruimte, augustus 2012 Beleidsnotitie: Adoptie openbaar groen Adoptie openbaar groen De spontane oproep van wethouder Stoel in

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 25 september 2011) Nummer 2551

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 25 september 2011) Nummer 2551 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 25 september 2011) Nummer 2551 Onderwerp Verleende vergunning Natuurbeschermingswet voor gebruik glyfosaat Aan de leden

Nadere informatie

*ZAAE2BF3F76* Adviesnota. Raad van : 2 juli 2015 Agendapunt : 7 Reg. nr. : Z / INT Onderwerp Vaststellen beheerplan wegen

*ZAAE2BF3F76* Adviesnota. Raad van : 2 juli 2015 Agendapunt : 7 Reg. nr. : Z / INT Onderwerp Vaststellen beheerplan wegen Raad van : 2 juli 2015 Agendapunt : 7 Reg. nr. : Z-14-08270/ INT-14-04419 Adviesnota *ZAAE2BF3F76* Onderwerp Vaststellen beheerplan wegen 2015-2019. Inleiding Doelmatigheid. Uit oogpunt van doelmatigheid

Nadere informatie

Openbaar. Investering mini-containers voor inzameling oud papier en karton. Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Investering mini-containers voor inzameling oud papier en karton. Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Investering mini-containers voor inzameling oud papier en karton Programma Openbare Ruimte Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Om het inzamelresultaat

Nadere informatie

CO2-reductieplan 2015

CO2-reductieplan 2015 CO2-reductieplan 2015 Samen zorgen voor minder CO2 Rapportage 2015 1 Inleiding Dit CO₂-reductieplan heeft, net zoals het volledige energiemanagementsysteem, zowel betrekking op de totale bedrijfsvoering

Nadere informatie

ONKRUIDBESTRIJDING DOOR GEMEENTEN SINDS HET DECREET VAN 2001

ONKRUIDBESTRIJDING DOOR GEMEENTEN SINDS HET DECREET VAN 2001 SINDS HET DECREET VAN 001 ir. Jos De Wael VERBOD OP GEBRUIK PESTICIDEN Europese Regelgeving (omzetting van Richtlijn 009/18/EG inzake duurzaam gebruik pesticiden) Vanaf 1 januari 015 geldt voor alle openbare

Nadere informatie

Gebaiik van bestrijdingsmiddelen bij het onderhoud van verharding in de gemeente Heerhugowaard

Gebaiik van bestrijdingsmiddelen bij het onderhoud van verharding in de gemeente Heerhugowaard Rasdsvcrgadsripf I Voorstciiiurritn'o,-; t?r J~ 2 2 iah SV / (OD Agendanr. Voorstelnr. Onderwerp 2008-002 Gebaiik van bestrijdingsmiddelen bij het onderhoud van verharding in de gemeente Heerhugowaard

Nadere informatie

De DOB Methode. De DOB Methode. Naar duurzamer onkruidbeheer op verhardingen. Publieksrapport. Supported by EU Life

De DOB Methode. De DOB Methode. Naar duurzamer onkruidbeheer op verhardingen. Publieksrapport. Supported by EU Life De DOB Methode De DOB Methode Naar duurzamer onkruidbeheer op verhardingen Publieksrapport Supported by EU Life De DOB Methode Inleiding Onkruidbestrijding op verhardingen vraagt veel aandacht. Veel groen

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 23 februari 2016. Onderwerp: Gunning aanbesteding Straatreiniging - Besluitvormend

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 23 februari 2016. Onderwerp: Gunning aanbesteding Straatreiniging - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 23 februari 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00157 Onderwerp: Gunning aanbesteding Straatreiniging - Besluitvormend Beknopte samenvatting: De huidige contracten voor de veegwerkzaamheden

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Gemeentelijk rioleringsplan Registratienummer: 00538296 Op voorstel B&W d.d.: 31 maart 2015 Datum vergadering: 26 mei 2015 Portefeuillehouder: Helm Verhees Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

Stadsronde 1 november 2016 Groenbeheer en onkruidbestrijding. Team Wonen en Leefkwaliteit

Stadsronde 1 november 2016 Groenbeheer en onkruidbestrijding. Team Wonen en Leefkwaliteit Stadsronde 1 november 2016 Groenbeheer en onkruidbestrijding Team Wonen en Leefkwaliteit Aanleiding Toezegging college naar aanleiding van motie CDA bij behandeling van de kaderbrief Klachten over de staat

Nadere informatie

Routeformulier college en raad

Routeformulier college en raad Routeformulier college en raad Onderwerp: Integraal Beheerplan Openbare Ruimte "Samen kleuren we de stad" Algemeen NIET INVULLEN Documentnummer: B14.002645 Datum: 16 augustus 2014 Zaaknummer: Opsteller:

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven. Criteria. Conform niveau 5 (1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1) Opgesteld door Jan den Boer

Sector- en keteninitiatieven. Criteria. Conform niveau 5 (1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1) Opgesteld door Jan den Boer Sector- en keteninitiatieven Criteria Conform niveau 5 (1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1) Opgesteld door Jan den Boer Paraaf JdB Autorisatiedatum 25-03-2019 Versie Maart 2019 rev 1 Inhoudsopgave 1 INITIATIEF... 3

Nadere informatie

ONKRUIDBESTRIJDING DOOR GEMEENTEN SINDS HET DECREET VAN 2001

ONKRUIDBESTRIJDING DOOR GEMEENTEN SINDS HET DECREET VAN 2001 SINDS HET DECREET VAN 001 ir. Jos De Wael VERBOD OP GEBRUIK PESTICIDEN Vanaf 1 januari 015 geldt voor alle openbare diensten (e.a.) een verbod om in de open lucht pesticiden te gebruiken. Vlaanderen loopt

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 22 september 2015 bestemd voor de gemeenteraad

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 22 september 2015 bestemd voor de gemeenteraad VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 22 september 2015 bestemd voor de gemeenteraad Besluit nummer: 2015_BW_00714 Onderwerp: Extra Krediet Springplank - Besluitvormend Beknopte samenvatting: In verband met

Nadere informatie

Bestrijding volgens het boekje. 10 Tips voor een verantwoorde aanpak van onkruid, plantenziekten en ongedierte

Bestrijding volgens het boekje. 10 Tips voor een verantwoorde aanpak van onkruid, plantenziekten en ongedierte Bestrijding volgens het boekje 10 Tips voor een verantwoorde aanpak van onkruid, plantenziekten en ongedierte Bestrijding volgens het boekje, waarom is dat zo belangrijk? Heeft u last van onkruid, ongedierte

Nadere informatie

ENERGIE ACTIEPLAN

ENERGIE ACTIEPLAN ENERGIE ACTIEPLAN 2018-2 Van der Wiel Holding BV Conform NEN 50001 November 2018 Verantwoordelijke voor dit verslag is de VGM-coördinator Versie 1.0 Pagina 1 van 6 Scope 1 1 Vervanging en/of aanschaf van

Nadere informatie

CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder

CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder CO2 reductiedoelstellingen 2017-2020 Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4 2.0. Subdoelstelling Kantoor 4 2.1. Subdoelstelling

Nadere informatie

Kwaliteit openbare ruimte Nijmegen Het Marikenniveau

Kwaliteit openbare ruimte Nijmegen Het Marikenniveau Kwaliteit openbare ruimte Nijmegen Het Marikenniveau Wat kunnen bewoners en ondernemers verwachten van het basisniveau van onderhoud? Voor participatie Een veilige, toegankelijke openbare ruimte waar mensen

Nadere informatie

Ter informatie zenden wij u het bestedingsvoorstel Intensivering onderhoud openbare ruimte.

Ter informatie zenden wij u het bestedingsvoorstel Intensivering onderhoud openbare ruimte. 4+4A Gemeente Delft Bankrekening BNG 28.50.01.787, t.n.v. gemeente Delft Behandeld door R.A. van Beek Telefoon 14015 Internet www.delft.n1 Retouradres : Centrals Staf, Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de

Nadere informatie

Scope 1 en 2 doelstellingen KZ Aanneming en Groenvoorziening

Scope 1 en 2 doelstellingen KZ Aanneming en Groenvoorziening Ons energiebeleid In 2018 is KZ Aanneming en Groenvoorziening actief bezig geweest om hun CO2- footprint in kaart te brengen. Om dit op een juiste manier te kunnen doen wordt er gebruik gemaakt van het

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. Initiatiefvoorstel van het raadslid de heer Van Lammeren, getiteld: Amsterdam gifvrij. De Gemeenteraad van Amsterdam,

Initiatiefvoorstel. Initiatiefvoorstel van het raadslid de heer Van Lammeren, getiteld: Amsterdam gifvrij. De Gemeenteraad van Amsterdam, Gemeenteblad Jaar 2012 Publicatiedatum * Onderwerp van het raadslid de heer Van Lammeren, getiteld: Amsterdam gifvrij. Aan de De van Amsterdam, Gezien het initiatiefvoorstel van het raadslid Van Lammeren,

Nadere informatie

De bereidheid van burgers om bij te dragen aan de onkruidbestrijding

De bereidheid van burgers om bij te dragen aan de onkruidbestrijding Re a ge re n Conc e rnsta f Fe brua ri 2013 o.e n.s@ha a rle m.nl Afde ling Onde rzoe k e n S ta tistie k Grote ma rkt 2 2011 Ha a rle m Gemeente Haarlem, afdeling Onderzoek en Statistiek Digipanel Haarlem

Nadere informatie

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Gemeente Bronckhorst, 23 augustus 2016 1. Aanleiding We willen het beleidsplan Sociaal Domein 2015-2018 gemeente Bronckhorst tussentijds

Nadere informatie

De auteurs zijn werkzaam bij respectievelijk PPO AGV te Lelystad, Peter van Welsem Advies & Beheer te Deventer en WUR-PRI te Wageningen.

De auteurs zijn werkzaam bij respectievelijk PPO AGV te Lelystad, Peter van Welsem Advies & Beheer te Deventer en WUR-PRI te Wageningen. Optimalisatie onkruidbeheersing verhardingen Auteurs: Vlaswinkel, M.M., van Welsem, P, Kempenaar, C. Lelystad/Deventer/Wageningen, 23 oktober 2012 De auteurs zijn werkzaam bij respectievelijk PPO AGV te

Nadere informatie

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel ~,,~ Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ 40523] Onderwerp Instemmen met het doonoeren van een stelselwijziging voor de verantwoording- en dekkingswijze van investeringen met maatschappelijk

Nadere informatie

Pesticidenreductie. aandachtspunten huidige en toekomstige regelgeving Genk - 27 maart 2012

Pesticidenreductie. aandachtspunten huidige en toekomstige regelgeving Genk - 27 maart 2012 Pesticidenreductie aandachtspunten huidige en toekomstige regelgeving Genk - 27 maart 2012 2 Opbouw Pesticidenreductiedecreet en besluit Enkele krachtlijnen Evaluatie 10 jaar decreet Europese richtlijn

Nadere informatie

Waarde netwerk Onkruidbestrijding op basis van verdienmodellen

Waarde netwerk Onkruidbestrijding op basis van verdienmodellen Waarde netwerk Onkruidbestrijding op basis van verdienmodellen Vanuit de praktijk samen vernieuwend en duurzaam implementeren van KRW maatregelen Opzet Waarde netwerk 4 Achtergrond: Waarom waardenetwerken?

Nadere informatie

ENERGIE ACTIEPLAN

ENERGIE ACTIEPLAN ENERGIE ACTIEPLAN 2018-1 Van der Wiel Holding BV Conform NEN 50001 Mei 2018 Verantwoordelijke voor dit verslag is de VGM-coördinator Versie 1.0 Pagina 1 van 6 Scope 1 1 Niet stoken in ruimten die niet

Nadere informatie

GEMEENTE RENSWOUDE. Scenario s onkruidbeheersing op verhardingen

GEMEENTE RENSWOUDE. Scenario s onkruidbeheersing op verhardingen GEMEENTE RENSWOUDE Scenario s onkruidbeheersing op verhardingen COLOFON GEMEENTE RENSWOUDE OPDRACHTNEMER OPGESTELD DOOR VRIJGEGEVEN DOOR OPDRACHTGEVER BTL Advies B.V. Oude Apeldoornseweg 41 7333 NR Apeldoorn

Nadere informatie

IMELDAZIEKENHUIS BONHEIDEN ALGEMEEN PESTICIDENVRIJ ONTWERPEN

IMELDAZIEKENHUIS BONHEIDEN ALGEMEEN PESTICIDENVRIJ ONTWERPEN PESTICIDENVRIJ ONTWERPEN IMELDAZIEKENHUIS BONHEIDEN ALGEMEEN Ooit begonnen in de bossen van Bonheiden, als sanatorium van de zusters van Duffel, is het Imeldaziekenhuis uitgegroeid tot een volwaardig ziekenhuis

Nadere informatie

De uitgangspunten die bij deze berekening gehanteerd zijn voor het berekenen van de kosten van het beheer van Poelgeest:

De uitgangspunten die bij deze berekening gehanteerd zijn voor het berekenen van de kosten van het beheer van Poelgeest: Beheerkosten Poelgeest 2005 Begin 2002 heeft Oranjewoud de beheerkosten voor Poelgeest berekend met behulp van de levensduurbenadering. De wijk Morsebel is hierbij als uitgangspunt genomen, aangezien de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Aanleiding

Raadsvoorstel. 1. Aanleiding Raadsvoorstel Aan : Raad van Geertruidenberg Raadsvergadering : 27 november 2014 Agendanummer : 09 Datum collegebesluit : 9 september 2014 Onderwerp : Evaluatie beleidsuitgangspunten en vervangingsplannen

Nadere informatie

Budget voor uitvoeren amendement openstellen Duikeendtunnel

Budget voor uitvoeren amendement openstellen Duikeendtunnel Nieuwegein m Gemeenteraad % c r- - :. - -. r$ Q 2 013-302 Onderwerp Openstellen Duikeendtunnel Datum 13 september 2013 Raadsvoorstel Afdeling Portefeuillehouder A.J. Adfiani 1 Onderwerp Budget voor uitvoeren

Nadere informatie

Beheerplan openbare ruimte. Bijeenkomst Dorpsraden

Beheerplan openbare ruimte. Bijeenkomst Dorpsraden Beheerplan openbare ruimte Bijeenkomst Dorpsraden Inleiding Welkom Beheerplan openbare ruimte met nadruk op groen/wegen/speeltoestellen/bruggen Inleiding 21 februari vastgesteld door gemeenteraad Informeren

Nadere informatie

Energie(management) actieplan

Energie(management) actieplan Energie(management) actieplan -2 Conform NEN 50001 Mineralis B.V. 30 november Verantwoordelijke voor dit verslag is Mineralis 5 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Reductiedoelstellingen... 4 2.1 Kwalitatieve

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 273 Agendapunt: - ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) 575 273 Agendapunt: - ONDERWERP Bessems, Monique PO S1 RAD: RAD140212 2014-02-12T00:00:00+01:00 BW: BW140114 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 12 februari 2014 Portefeuillehouder : A.F. van Eersel Behandelend

Nadere informatie

Beeldkwaliteitplan. Beeldkwaliteitplan Groen

Beeldkwaliteitplan. Beeldkwaliteitplan Groen Beeldkwaliteitplan Beeldkwaliteitplan Groen Titel: Beeldkwaliteitplan groen Opgesteld door: Wilka Guelen Datum: juli 2012 2 Inhoud Inleiding... 4 Samenvatting... 6 1. Groen... 7 1.2 Uitmaaien bosplantsoen...

Nadere informatie

Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO)

Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO) Gemeente Heerhugowaard Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO) Datum indiening 22 april 2014 Volgnummer Registratienummer Bij14-258 Onderwerp Vraag groenbeheer:

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF

RAADSINFORMATIEBRIEF RAADSINFORMATIEBRIEF Onderwerp: Commissienotitie Amendement groenonderhoud Registratienummer: 00581120 Datum: 24 maart 2016 Portefeuillehouder: W.A. Verhees Steller: G.E. van van Woezik Nummer: RIB-HV-1626

Nadere informatie

Half jaarverslag Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 en ISO norm Opgesteld door Paul Jonk Opgesteld op

Half jaarverslag Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 en ISO norm Opgesteld door Paul Jonk Opgesteld op Half jaarverslag 2018 Criteria Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 en ISO 14064-1 norm Opgesteld door Paul Jonk Opgesteld op 05-12-2018 Paraaf PJ Autorisatiedatum 05-12-2018 Inhoudsopgave 1

Nadere informatie

Burgerparticipatie en openbaar groen. Presentatie bewonersavond kern Heibloem 22 september 2016

Burgerparticipatie en openbaar groen. Presentatie bewonersavond kern Heibloem 22 september 2016 Burgerparticipatie en openbaar groen Presentatie bewonersavond kern Heibloem 22 september 2016 Agenda 1. Opening 2. Aanpassingen groenonderhoud 2015-2016 3. Onderhoud gazons en plantsoenen 4. Onkruidbestrijding

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Waarom aan de slag in de Agniesebuurt? Oude stadswijken zoals de Agniesebuurt, die dichtbebouwd zijn met veel verharding en weinig open water en groen, zijn kwetsbaar

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Zuidplas. Datum: 4 oktober Rapportnummer: 2013/141

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Zuidplas. Datum: 4 oktober Rapportnummer: 2013/141 Rapport Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Zuidplas. Datum: 4 oktober 2013 Rapportnummer: 2013/141 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Zuidplas

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Achtergrond en aanleiding. Opzet en uitvoering van het onderzoek

Achtergrond en aanleiding. Opzet en uitvoering van het onderzoek Achtergrond en aanleiding Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden bewaakt een goede waterkwaliteit van water in sloten, plassen, singels en meren, het zogenaamd oppervlaktewater. Bestrijdingsmiddelen

Nadere informatie

PZ BETHANIËN EN ZIEKENHUIS MALLE

PZ BETHANIËN EN ZIEKENHUIS MALLE PESTICIDENVRIJ ONTWERPEN PZ BETHANIËN EN ZIEKENHUIS MALLE ZOERSEL ALGEMEEN Op de grens van Zoersel en Malle, liggen het Psychiatrisch Ziekenhuis Bethaniën en het A.Z. Sint-Jozef broederlijk naast elkaar.

Nadere informatie

CO2-managementplan CO2-prestatieladder Trede 3 Van der Zanden Holding BV

CO2-managementplan CO2-prestatieladder Trede 3 Van der Zanden Holding BV CO2-managementplan 2018-2021 CO2-prestatieladder Trede 3 Van der Zanden Holding BV 1. Inleiding Conform de CO2-Prestatieladder is het doel om elk jaar verbeteringen, dan wel constant te blijven, ten aanzien

Nadere informatie

Reiniging openbare ruimte

Reiniging openbare ruimte Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Reiniging openbare ruimte 1. Scope/afbakening De productgroep Reiniging openbare ruimte omvat de volgende diensten: onkruidbestrijding op

Nadere informatie

G EMEENTE. Samenleven. in de buitenruimte

G EMEENTE. Samenleven. in de buitenruimte G EMEENTE Samenleven in de buitenruimte Wethouder Jan Overweg De openbare ruimte is van ons allemaal. Dus hoe mooi zou het zijn als iedereen in Leusden zich verantwoordelijk voelt voor zijn of haar woonomgeving.

Nadere informatie

Reken af met duist in stappen

Reken af met duist in stappen Reken af met duist in stappen Zo blijft resistente duist beheersbaar Duist is een lastig onkruid in wintertarwe. Dat komt met name doordat het een directe concurrent is voor het gewas. Het ontneemt voedsel

Nadere informatie