Het CPAP-apparaat. apneu door nasale CPAP.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het CPAP-apparaat. apneu door nasale CPAP."

Transcriptie

1 Het CPAP-apparaat B h d li b t ti Behandeling van obstructieve apneu door nasale CPAP.

2 Inhoud De CPAP-behandeling. Mijn CPAP-apparaat. Het toebehoren. Algemene vragen. De conventie.

3 De CPAP-behandeling: bh dli Wat is apneu? Wat zijn de gevolgen van apneu op de gezondheid op lange termijn? Wat is CPAP en waarvoor staat de afkorting? Waarom moet ik een CPAP-apparaat gebruiken? Wanneer moet ik mijn CPAP-apparaat gebruiken? Moet ik mijn apparaat heel mijn verdere leven gebruiken? Vanaf wanneer ondervind ik effect van de behandeling?

4 Wat is apneu? Apneu: periode waarop de ademhaling (tijdelijk) stilvalt. 2 soorten: Centrale apneu: er komt geen signaal vanuit de hersenen. Obstructieve apneu: blokkering van de ademhaling door het dichtvallen van de bovenste luchtwegen (keel).

5 Wat is apneu? Obstructieve apneu tijdens de slaap = OSAS. OSAS: Obstructief Slaap Apneu Syndroom. Gevolgen OSAS: Door de ademhalingsstop schiet je kort wakker (3 sec of langer), maar daar ben je je doorgaans niet van bewust. Je slaap is verstoord, diepe slaap wordt niet bereikt. Je bent s morgens niet uitgeslapen. Je valt door de dag makkelijk in slaap.

6 Wat zijn de gevolgen g van apneu op de gezondheid op lange termijn? Hoge bloeddruk. Hartritmestoornissen. Hartinfarct. Herseninfarct. Diabetes. Geheugenproblemen. Verkeersongevallen door g oververmoeidheid.

7 Hoe behandelen we OSAS? Behandeling OSAS: Gebruik van een CPAP-apparaat. Operatie. Gebruik van een snurkbeugel.

8 Wat is CPAP en waarvoor staat de afkorting? CPAP: Continuous Positive Airway Pressure. Voortdurende positieve druk in de luchtwegen. Er wordt continu lucht in je luchtwegen geblazen om ze open te houden. Normale ademhaling Obstructieve ademhaling Ademhaling met CPAP

9 Waarom moet ik een CPAP-apparaat gebruiken? Normale ademhaling: Bij het inademen is er negatieve druk in de luchtwegen keel valt makkelijker dicht SNURKEN + APNEU. Bij CPAP: Druk in de luchtwegen blijft positief keel blijft open.

10 Wanneer moet ik mijn CPAP-apparaat gebruiken? Iedere nacht. Gedurende de ganse nacht. Anders is de behandeling niet effectief.

11 Moet ik mijn apparaat heel mijn verdere leven gebruiken? Ja, want: Het gebruik van het toestel is een behandeling, geen genezing. Bij niet gebruik komen de symptomen dadelijk terug: Snurken. Apneu. Vermoeidheid. Maar bij sommige milde vormen volstaat Maar, bij sommige milde vormen volstaat vermagering om slaapapneu op te lossen

12 Vanaf wanneer ondervind ik effect van de behandeling? De meeste mensen ondervinden binnen de week reeds effect. Indien je veel slaapachterstand hebt, duurt het iets langer alvorens het effect maximaal is. Je lichaam moet zich soms wat aanpassen geef het tijd en zet door. Na 4 weken zou er een duidelijke Na 4 weken zou er een duidelijke verbetering moeten zijn.

13 Mijn CPAP-apparaat: Waarom krijg ik dit apparaat? Hoe zet ik het apparaat aan/uit? Waarvoor dient de Ramp -functie? Hoe en wanneer gebruik ik de Ramp - functie? Waar zet ik mijn CPAP-apparaat? Hoe onderhoud ik mijn CPAP-apparaat? Kan ik mijn CPAP-apparaat gebruiken in mijn vrachtwagen, auto of mobilhome?

14 Waarom krijg ik dit apparaat? Er zijn verschillende apparaten: Verschillende fabrikanten. Verschillende modellen. Soms bijkomende opties. Alle apparaten doen ongeveer hetzelfde en even goed. Het apparaat dat wij je bezorgen is steeds het geschikte apparaat voor je behandeling.

15 Verschillende CPAP-apparaten

16 Hoe zet ik het apparaat aan/uit? De aan/uit-knop staat op de bovenkant. Zorg er steeds voor dat de stekker g insteekt.

17 Waarvoor dient de Ramp -functie? De Ramp -functie vertrekt van een lage druk en gaat langzaam (30 min) naar de behandelingsdruk. Vb. 4 cm H ² O 30 min 9 cm H ² O Er is een apart knopje om de Ramp - functie te activeren.

18 Waarvoor dient de Ramp -functie? Je gebruikt de Ramp -functie als je moeilijk kan inslapen door de hoge behandelingsdruk: Indien nodig bij het slapen gaan. Indien nodig na nachtelijk ontwaken.

19 Waar zet ik mijn CPAP-apparaat? Op een tafeltje/kastje naast je bed. Vlakbij, dan heb je meer bewegingsvrijheid met de luchtslang. Op een stofvrije plaats. Soms is het nodig een dunne isomoplaat onder het toestel te plaatsen tegen de trillingen (gebrom). Er moet een stopcontact in de buurt zijn.

20 Hoe onderhoud ik mijn CPAP-apparaat? Wekelijks afvegen met een licht vochtige, pluisvrije doek. Nooit onderdompelen d in water.. Wekelijks het stoffiltertje reinigen: Uitnemen. Spoelen in licht zeepsopje en naspoelen met water. Laten drogen. Terugplaatsen voor gebruik van het apparaat.

21 Kan ik mijn CPAP-apparaat gebruiken in mijn vrachtwagen, auto of mobilhome? De meeste apparaten werken op 12 volt DC een speciale kabel bestaat, maar is moeilijk te krijgen en duur. In de handel (autoshop, kampeerwinkel) zijn goedkoper omvormers van 12 of 24 volt DC naar 220 volt AC met normaal stopcontact te vinden. Deze werken voor alle toestellen. Vraag na in de garage of je batterij dit aan kan.

22 Het toebehoren: bh Het masker met de hoofdband: Waarom krijg ik dit masker? Hoe zet ik mijn masker op? Moet mijn masker spannen? Hoe onderhoud ik mijn masker en hoofdband? De luchtslang: Hoe bevestig ik de luchtslang? Hoe onderhoud ik de luchtslang? Het bevochtigingsapparaat: Wanneer heb ik een bevochtigingsapparaat nodig? Hoe sluit ik het bevochtigingsapparaat aan? Hoe zet ik het bevochtigingsapparaat aan/uit? Hoe vul ik mijn bevochtigingsapparaat? g Waarmee vul ik mijn bevochtigingsapparaat? Waar plaats ik het bevochtigingsapparaat? Hoe onderhoud ik mijn bevochtigingsapparaat?

23 Waarom krijg ik dit masker? Ieder mens heeft een verschillende neus en verschillend gezicht verschillende maskers zijn nodig. Wij hebben maskers van verschillende merken en maten in voorraad. Alle maskers zijn van dezelfde, goede kwaliteit. Je krijgt steeds het masker dat voor jou Je krijgt steeds het masker dat voor jou het meest geschikt is.

24 Verschillende neuzen, verschillende maskers

25 Hoe zet ik mijn masker op? Er zijn twee manieren: Geheel over het hoofd trekken. Op de neus zetten en dan de riemen (geheel of gedeeltelijk) lijk) vastmaken. Sommige maskers hebben een klik of inhaaksysteem voor de riemen. De riemen steeds links en rechts gelijkmatig aantrekken. Tip!! Markeer de riemen bij een goed ingesteld masker makkelijk terug te zetten na reiniging. Tip!! Ga je s nachts naar het toilet, laat dan je masker aan en ontkoppel de luchtslang l aan het apparaat.

26 Moet mijn masker spannen? Het masker mag nooit spannen. De riemen zo licht mogelijk aantrekken, net genoeg dat er geen lekken zijn. Bij harder aantrekken komen er plooien in de rand van het masker: Meer lekkage. Kans op huidletsels. Snellere slijtage.

27 Hoe onderhoud ik mijn masker en hoofdband? Masker: elke 2-3 dagen. Hoofdband: elke 3-4 dagen. In een lauw sopje met neutrale zeep (nooit alcohol, ontsmettingsmiddel, detergenten, ). Enkel met de vingers, geen schuursponsje. Droogdeppen met een propere handdoek. Verder laten drogen aan de lucht (nooit in de zon of op de verwarming). Gebruik geen lotions of gezichtscrèmes Je masker is sneller vuil, huidirritatie is mogelijk. Tip!! Reinig het materiaal s morgens, dan is het s avonds droog.

28 Hoe bevestig ik de luchtslang? De luchtslang heeft 2 dezelfde uiteinden: 1 aansluiten op het masker. 1 aansluiten op het CPAP-apparaat. Tip!! Ga je s nachts naar het toilet, laat dan je masker aan en ontkoppel de luchtslang aan het apparaat, die kant gaat makkelijker los en vast.

29 Hoe onderhoud ik de luchtslang? 1 maal per maand, rokers 1 maal per week. Onderdompelen d in een bad met lauwe, neutrale zeepoplossing. Goed naspoelen met lauw water. Ophangen om te drogen. Tip!! Reinig de luchtslang s morgens, dan is hij s avonds droog. Tip!! Controleer de luchtslang bij reiniging ook op scheurtjes.

30 Wanneer heb ik een bevochtigingsapparaat g nodig? Indien je bij het gebruik van het CPAPapparaat blijvend volgende klachten hebt: Verstopte neus. Neusverkoudheid. Lopende neus. Droge neus en keel. Deze klachten komen vaak voor bij het begin van de behandeling, maar moeten na een tijd (4 weken) verdwijnen.

31 Bevochtigingsapparaten

32 Hoe sluit ik het bevochtigingsapparaat aan? De bevochtiger past rechtstreeks op het CPAP-apparaat of er is een korte verbindingsslang De luchtslang wordt op de bevochtiger aangesloten, niet op het CPAP-apparaat.

33 Hoe zet ik het bevochtigingsapparaat aan/uit? Soms is er een aparte knop op de bevochtiger om aan en uit te zetten. Andere bevochtigers worden van op het CPAP-apparaat bediend. Raadpleeg je handleiding. De instelling voor de verwarming wordt op het slaaplabo ingesteld (meestal 1), niet hoger zetten. Het stopcontact moet insteken.

34 Hoe vul ik mijn bevochtigingsapparaat? De meeste bevochtigers kunnen bijgevuld worden langs de opening voor de luchtslang. Nooit hoger bijvullen dan de markering. Tip!! Neem het reservoir uit het toestel voor het vullen, dan kan je nooit op de elektrische delen morsen.

35 Waarmee vul ik mijn bevochtigingsapparaat? Gebruik nooit leidingwater, de aanwezige kalk en andere mineralen kunnen je bevochtiger beschadigen. Gebruik: Gedemineraliseerd water (strijkijzer). Britta-filter (filter tijdig vervangen). Flessenwater (enkel in nood). Het water in het reservoir moet iedere 2 Het water in het reservoir moet iedere 2 dagen volledig vervangen worden.

36 Waar plaats ik het bevochtigingsapparaat? Meestal kan het bevochtigingsapparaat onder het CPAP-apparaat geplaatst worden. Het bevochtigingsapparaat g mag nooit hoger dan het CPAP-apparaat staan. Het bevochtigingsapparaat moet altijd lager dan je hoofd staan Anders kan water (condens) in je CPAP- Anders kan water (condens) in je CPAP apparaat of in je masker lopen.

37 Hoe onderhoud ik mijn bevochtigingsapparaat? In stilstaand t warm water kunnen ziektekiemen en schimmels kweken, daarom moet je je bevochtigingsapparaat: Alle 2 dagen goed reinigen: Het reservoir legen, demonteren en met de hand reinigen in lauw water met wat afwasmiddel. Het reservoir goed spoelen en laten drogen. Minstens 1 maal per maand de onderdelen d van het reservoir 30 min laten weken in lauw water met wat witte azijn. Na reiniging het reservoir steeds vullen met vers water.

38 Algemene vragen: Wat doen bij huidirritatie it ti onder mijn masker? Wat doen bij een verkoudheid of een verstopte neus? Mag ik met het raam open slapen? Hoe warm moet mijn slaapkamer zijn? Ik ga op reis: Waarom moet mijn CPAP-apparaat in de handbagage? Hoe geraak ik door de douane met mijn CPAP-apparaat? Wat doe ik in het hooggebergte? Wat neem ik extra mee op reis? Ik wordt opgenomen in het ziekenhuis, moet mijn apparaat mee? Moet ik voor een operatie zeggen dat ik een CPAP-apparaat gebruik? Mijn apparaat of een van de toebehoren is stuk, wat nu?

39 Wat doen bij huidirritatie onder mijn masker? Span je masker niet te strak aan. Gebruik geen cosmetica (crèmes, lotion) onder je masker. Was en droog gje gezicht goed voor het slapengaan. Een klein stukje (echt) zeemvel op de neusbrug onder de rand van het masker kan soms helpen. Bij kleine wondjes kan een stukje Compeed of beschermende film (Cavillon, Opsite..) soms helpen. Soms moet de behandeling enkele dagen gestopt worden om de wondjes te laten helen. Bij steeds terugkerende wondjes, contacteer het slaaplabo.

40 Wat doen bij een verkoudheid of een verstopte neus? Komt veel voor bij het begin van de behandeling moet na 4 weken beter zijn. Spoel de neus voor het slapengaan met een zoutoplossing (verkrijgbaar in de apotheek). Vraag gje behandelende arts om een neusspray (niet voor langdurig gebruik). Is je kamer niet te koud? Bij langdurige problemen heb je misschien een bevochtigingsapparaat nodig contacteer het slaaplabo. Bij zware neusverkoudheden is het soms nodig de behandeling enkele dagen te stoppen.

41 Mag ik met het raam open slapen? Bij een open raam is de lucht die in je neus geblazen wordt al snel te koud. Dit zorgt voor een verstopte of lopende neus. Met open raam slapen is dan ook enkel mogelijk tijdens de warme zomermaanden. De luchtslang onder de dekens leggen kan soms helpen.

42 Hoe warm moet mijn slaapkamer zijn? In een koude slaapkamer is de lucht die in de neus geblazen wordt al snel te koud. Dit zorgt voor een verstopte of lopende neus. Een te warme slaapkamer zorgt voor een droge neus en keel. Ideaal is de temperatuur tussen de 12 en de 18 C. Soms is het voldoende om de deur naar de rest van het huis open te zetten. De luchtslang onder de dekens leggen kan soms helpen.

43 Ik ga op reis: Waarom moet mijn CPAP- apparaat in de handbagage? Sommige toestellen kunnen door de onderdruk in het bagageruim stuk of ontregeld raken. Het toebehoren mag wel in de normale bagage.

44 Ik ga op reis: Hoe geraak ik door de douane met mijn CPAP-apparaat? Je hebt een (Engelstalige) verklaring van ons gekregen voor de douane. Zorg dat je deze verklaring steeds bij je toestel hebt als je op reis gaat. Bied je toestel en de verklaring spontaan aan bij de controle op de luchthaven. Soms is het goed om je luchtvaartmaatschappij op voorhand te contacteren.

45 Ik ga op reis: Wat doe ik in het hooggebergte? De meeste apparaten passen zich automatisch aan de hoogte aan. Andere apparaten moeten manueel bijgesteld worden. Raadpleeg je handleiding of contacteer het slaaplabo. De werking van de meeste apparaten is begrensd tot ongeveer 2400 m boven de zeespiegel. Verblijf op een grote hoogte (meer dan 3000m boven de zeespiegel) kan een negatief effect hebben op je slaapapneu. Raadpleeg je slaaparts indien je langere tijd op grote hoogte dient te slapen.

46 Ik ga op reis: Wat neem ik extra mee? Neem altijd je CPAP-apparaat en toebehoren mee. Soms is een verloopstekker nodig. Voorzie deze voor het vertrek. De meeste apparaten schakelen automatisch over tussen 110 en 220 volt AC. Raadpleeg je gebruiksaanwijzing. Voor auto of mobilhome kan een omvormer naar 220 volt AC nodig zijn.

47 Ik wordt opgenomen in het ziekenhuis, moet mijn apparaat mee? Neem altijd je CPAP-apparaat mee bij een ziekenhuisopname. Slaap ook in het ziekenhuis i met je CPAPapparaat. Het aansluiten van extra zuurstof op je masker is steeds mogelijk met een tussenstuk. Vertel steeds je behandelende arts voor je opname dat je een CPAP-apparaat gebruikt.

48 Moet ik voor een operatie zeggen dat ik een CPAP-apparaat gebruik? Vertel steeds op voorhand de chirurg en de anesthesist dat je een CPAP-apparaat gebruikt. Neem het CPAP-apparaat mee naar het operatiekwartier. Het kan reeds gebruikt worden in de ontwaakkamer. Als je een CPAP-apparaat gebruikt zal je na een narcose normaal een nacht ter observatie in de ontwaakzaal of op intensieve zorgen blijven.

49 Mijn apparaat of een van de toebehoren is stuk, wat nu? Indien je in de conventie zit, neem je gewoon contact op met het slaaplabo. Zij maken een afspraak voor herstelling of vervanging. Probeer nooit je apparaat of toebehoren zelf te herstellen. Wij zijn bereikbaar tijdens de kantooruren tussen maandag uur en zaterdag uur op nummer 016/ Indien je niet (of niet meer) in de conventie zit, moet je zelf zorgen voor herstelling of vervanging van je apparaat en het toebehoren.

50 De conventie: Wat is de conventie? Wat krijg ik gratis? Wat moet ik zelf betalen? Waarom moet ik ieder jaar op controle? Waarom moet ik mijn apparaat iedere nacht minstens 3 uur gebruiken? Wat indien mijn conventie gestopt of geweigerd wordt?

51 Wat is de conventie? Indien je lijdt aan ernstig slaapapneu, dan krijg je een deel van de kosten van de behandeling terug betaald door de ziekteverzekering. De ernst van je slaapapneu wordt bepaald door een slaaponderzoek in een erkend slaaplabo. Wij doen je aanvraag voor terugbetaling. De ziekteverzekering betaalt het terugbetaalde deel rechtstreeks aan ons. Je hoeft niets voor te schieten.

52 Wat krijg ik gratis? Je huurt van ons het CPAP-apparaat dat aan jouw behandeling is aangepast. De huur wordt betaald door de conventie. De keuze van het apparaat gebeurt door ons. Je krijgt de benodigde toebehoren: Een aangepast masker. Een luchtslang. Een draagtas. Eventueel een bevochtiger. Wij zorgen voor herstelling of vervanging bij defecten of slijtage. Je kan steeds telefonisch of op het slaaplabo l terecht voor vragen en ondersteuning.

53 Wat moet ik zelf betalen? Er is een eigen bijdrage van ongeveer 0.25 per dag. Extra toebehoren, zoals kabels voor in de auto of mobilhome, draagbare batterijen, verloopstekkers voor op reis,.moeten zelf aangeschaft worden. Gedistilleerd water voor de bevochtiger. Verband en medicatie bij huid- of neusproblemen.

54 Waarom moet ik ieder jaar op controle? De aanvraag voor terugbetaling (conventie) moet ieder jaar vernieuwd worden. Daarbij moet een slaaparts controleren: Of je behandeling goed werkt. Of er aanpassingen aan de behandeling dienen te gebeuren. Of je de ingestelde behandeling goed volgt.

55 Waarom moet ik mijn apparaat de ganse nacht gebruiken? Onderzoek heeft aangetoond dat te kort en onregelmatig gebruik niet effectief is. Daarom heeft de ziekteverzekering k i beslist om aan mensen die het apparaat te weinig gebruiken, de behandeling niet meer terug te betalen. Wij moeten de tellerstanden van je apparaat meesturen bij de vernieuwing van je aanvraag.

56 Wat indien mijn conventie gestopt of geweigerd wordt? Je dient je CPAP-apparaat en toebehoren aan ons terug te geven. De gratis ondersteuning valt weg. Indien je de behandeling toch wil verder zetten, moet je: Zelf een apparaat en toebehoren aankopen, dit kan niet via het slaaplabo. Zelf instaan voor herstelling en vervanging van defect toestel en toebehoren, dit kan ook niet via het slaaplabo. Het kostenplaatje loopt voor u dan wel hoog op.

57 Tips voor een goede behandeling! Gebruik je toestel elke nacht, en liefst de hele nacht. Neem het altijd mee als je elders overnacht. Onderhoud je toestel en toebehoren goed. Leid een gezond en regelmatig leven: Zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding. Zorg elke dag voor minstens een half uur lichaamsbeweging. Let op je gewicht. Vermageren verbetert je slaapapneu. Probeer op een vast tijdstip te gaan slapen en op te staan. Stop met roken. Matig het gebruik van alcohol. Zorg voor een goede slaaphygiëne.

58 Tips voor een goede slaaphygiëne Drink geen koffie of cola (ook light) vier tot zes uur voor je gaat slapen. Gebruik geen nicotine voor je gaat slapen of tijdens de nacht. Drink geen alcohol vier tot zes uur voor je gaat slapen. Doe geen grote lichaamsoefeningen voor je gaat slapen. Ga niet met een hongergevoel of een overvolle maag naar bed. Neem je tijd om de overgang van dag naar nacht te maken. Bouw een routine op met activiteiten die je elke avond uitvoert voor je gaat slapen, bijvoorbeeld rustige muziek of een warm bad. Zo bereidt je lichaam zich voor op de komende nacht. Ga enkel slapen wanneer je echt moe bent. Behoud de slaapkamer alleen voor slapen en seks. Vermijd licht, geluid (computer, tv) en extreme temperaturen in de slaapkamer. Draai de wekker van je weg. Als je na 30 min nog niet slaapt, sta dan op en verlaat de kamer. Sta op regelmatige uren op, zowel op werkdagen als tijdens het weekend of verlof. Slaap niet overdag.

59 We wensen je veel succes met je behandeling en het apparaat! Het team van het slaaplabo

pneumologie informatiebrochure CPAP-boekje

pneumologie informatiebrochure CPAP-boekje pneumologie informatiebrochure CPAP-boekje Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is slaapapnee? 4 3. Behandeling van slaapapnee 5 4. Het CPAP-toestel 6 5. Het masker 7 6. De luchtslang 9 7. Het bevochtigingsapparaat

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE. Slaapapneu en CPAP. Gezonde nachtrust... ons doel!

INFORMATIEBROCHURE. Slaapapneu en CPAP. Gezonde nachtrust... ons doel! INFORMATIEBROCHURE Slaapapneu en CPAP Gezonde nachtrust... ons doel! Beste patiënt, Na een grondig slaaponderzoek is bij u het slaapapneusyndroom vastgesteld. Hiervoor heeft u begeleidende arts een CPAP-therapie

Nadere informatie

Informatiebrochure CPAP. Continuous Positive Airway Pressure

Informatiebrochure CPAP. Continuous Positive Airway Pressure Informatiebrochure CPAP Continuous Positive Airway Pressure et ingt u m imelda omr zorg Inhoud Inleiding Hoe werkt CPAP-therapie? Hoe wordt het CPAP-toestel geïnstalleerd? Ken uw CPAP-toestel Ken uw CPAP-masker

Nadere informatie

Slaapapneu en CPAP. Gezonde nachtrust... ons doel!

Slaapapneu en CPAP. Gezonde nachtrust... ons doel! Slaapapneu en CPAP Gezonde nachtrust... ons doel! Beste patiënt, Na een grondig slaaponderzoek is bij u het slaapapneusyndroom vastgesteld. Hiervoor heeft u begeleidende arts een CPAP-therapie aanbevolen.

Nadere informatie

Het gebruik van een CPAP-toestel bij slaapapneu Informatiebrochure

Het gebruik van een CPAP-toestel bij slaapapneu Informatiebrochure Het gebruik van een CPAP-toestel bij slaapapneu Informatiebrochure Inhoud Voorwoord 4 1. Wat is CPAP? 5 2. Starten met CPAP 5 3. Hoe masker aanbrengen 6 4. Mogelijke ongemakken 7 5. Onderhoud van toestel

Nadere informatie

SLAAPAPNEU en CPAP 1

SLAAPAPNEU en CPAP 1 SLAAPAPNEU en CPAP 1 SLAAPAPNEU en CPAP Onlangs kreeg u de diagnose van slaapapneusyndroom. Met deze brochure proberen we u beknopt en duidelijk te informeren over de aandoening en de behandeling ervan

Nadere informatie

Inhoud. Wat is CPAP? Apparatuur Het verblijf op de afdeling Bevochtiger Opvolging Tips Vragen of problemen?...

Inhoud. Wat is CPAP? Apparatuur Het verblijf op de afdeling Bevochtiger Opvolging Tips Vragen of problemen?... Inhoud Wat is CPAP?... 3 Apparatuur... 4 Het verblijf op de afdeling... 5 Bevochtiger... 6 Opvolging... 6 Tips... 7 Vragen of problemen?... 8 1 Woord vooraf Geachte mevrouw Geachte heer U bent onlangs

Nadere informatie

DELTASLAAPCENTRUM ROESELARE

DELTASLAAPCENTRUM ROESELARE DELTASLAAPCENTRUM ROESELARE INFORMATIEBROCHURE voor patiënten die starten met CPAP Contact : Artsen Dr. Verbeke Wim Dr. Bouckaert Bernard Dr. Heidi Mariën Slaapverpleegkundigen CPAP hulplijn 051/ 23 60

Nadere informatie

SLAAPAPNEU en CPAP 1

SLAAPAPNEU en CPAP 1 SLAAPAPNEU en CPAP 1 SLAAPAPNEU en CPAP Onlangs kreeg u de diagnose van slaapapneusyndroom. Met deze brochure proberen we u beknopt en duidelijk te informeren over de aandoening en de behandeling ervan

Nadere informatie

SLAAPAPNEU en CPAP 1

SLAAPAPNEU en CPAP 1 SLAAPAPNEU en CPAP 1 SLAAPAPNEU en CPAP Onlangs kreeg u de diagnose van slaapapneusyndroom. Met deze brochure proberen we u beknopt en duidelijk te informeren over de aandoening en de behandeling ervan

Nadere informatie

Informatiebrochure. ziekenhuis maas en kempen

Informatiebrochure. ziekenhuis maas en kempen Informatiebrochure Leven met CPAP ziekenhuis maas en kempen Slapen met nasale CPAP? Uw arts stelde u deze behandeling voor, maar ongetwijfeld zit u met een heleboel vragen. In deze folder gaan wij in op

Nadere informatie

Behandelingen bij Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS)

Behandelingen bij Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie Behandelingen bij Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uit slaaponderzoek

Nadere informatie

informatiebrochure Leven met ncpap ziekenhuis maas en kempen

informatiebrochure Leven met ncpap ziekenhuis maas en kempen informatiebrochure Leven met ncpap ziekenhuis maas en kempen Slapen met nasale CPAP? Uw arts stelde u deze behandeling voor, maar ongetwijfeld zit u met een heleboel vragen. In deze folder gaan we in

Nadere informatie

CEPOS Centrum voor Epilepsie en Psycho-Organische Stoornissen

CEPOS Centrum voor Epilepsie en Psycho-Organische Stoornissen CEPOS Centrum voor Epilepsie en Psycho-Organische Stoornissen Informatiebrochure Slaapapneu en CPAP Rooienberg 21-2570 Duffel - tel: 015 30 45 45 www.cepos.be - cepos@emmaus.be SLAAPAPNEU EN CPAP Onlangs

Nadere informatie

Slaapapneus: oorzaken en behandeling

Slaapapneus: oorzaken en behandeling Inleiding U stopt regelmatig met ademen als u slaapt. Deze aandoening noemen artsen OSAS en in het dagelijks leven spreken we van slaapapneu. Uw arts heeft dit apparaat aan u voorgeschreven. Het blaast

Nadere informatie

CPAP. Afdeling Pneumologie. Jessa Ziekenhuis vzw. Dienst kwaliteit. versie december 2015 (Object-ID )

CPAP. Afdeling Pneumologie. Jessa Ziekenhuis vzw.  Dienst kwaliteit. versie december 2015 (Object-ID ) CPAP Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Afdeling Pneumologie Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Jessa Ziekenhuis vzw Campus Virga

Nadere informatie

Philips Respironics CPAP-apparatuur

Philips Respironics CPAP-apparatuur Gebruiks- en onderhoudsinstructies Philips Respironics CPAP-apparatuur Dagelijkse gebruiks- en schoonmaakinstructies 1 0 2 3 4 Knop 1 5 Knop 2 Bij het naar bed gaan: 1. Vul het waterreservoir elke avond

Nadere informatie

CPAP therapie bij obstructief slaapapneu syndroom

CPAP therapie bij obstructief slaapapneu syndroom Patiënteninformatie CPAP therapie bij obstructief slaapapneu syndroom Informatie over het gebruik van een CPAP-apparaat bij de behandeling van obstructief slaap apneu Inhoudsopgave Pagina CPAP 4 CPAP-therapie

Nadere informatie

Behandeling met CPAP bij obstructief slaapapneu-syndroom

Behandeling met CPAP bij obstructief slaapapneu-syndroom Behandeling met CPAP bij obstructief slaapapneu-syndroom Informatie voor patiënten F0856-4350 mei 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

CPAP therapie. Slaapcentrum. Locatie Pasteurlaan Oosterhout. 6359p LON.033/0315

CPAP therapie. Slaapcentrum. Locatie Pasteurlaan Oosterhout. 6359p LON.033/0315 CPAP therapie Slaapcentrum Locatie Pasteurlaan Oosterhout CPAP therapie U ontvangt deze folder omdat bij u een slaap gerelateerde ademhalingsstoornis (slaapapneusyndroom) vastgesteld is. U krijgt een behandeling

Nadere informatie

Screening OSAS Informatie over de screening op OSAS ter voorbereiding op de operatie

Screening OSAS Informatie over de screening op OSAS ter voorbereiding op de operatie LONGGENEESKUNDE Screening OSAS Informatie over de screening op OSAS ter voorbereiding op de operatie ONDERZOEK Screening OSAS Uw behandelend arts gaat samen met u kijken of u in aanmerking komt voor een

Nadere informatie

OSAS ( = obstructief slaapapneu

OSAS ( = obstructief slaapapneu OSAS ( = obstructief slaapapneu syndroom) Slaap-apneu Slaap is even belangrijk als eten en drinken. Alleen een regelmatig slaap-waakritme houdt ons op de lange duur lichamelijk en geestelijk gezond. Het

Nadere informatie

Centraal slaapapneu syndroom (CSAS) Hierbij ontstaat een ademstilstand wanneer uw hersenen te weinig prikkels geven om te ademen.

Centraal slaapapneu syndroom (CSAS) Hierbij ontstaat een ademstilstand wanneer uw hersenen te weinig prikkels geven om te ademen. CPAP-therapie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten met CPAP-therapie te starten (uitspraak = ciepep). CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure; dit betekent constante positieve

Nadere informatie

Longgeneeskunde. CPAP therapie. www.catharinaziekenhuis.nl

Longgeneeskunde. CPAP therapie. www.catharinaziekenhuis.nl Longgeneeskunde CPAP therapie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is CPAP therapie?... 3 CPAP spreekuur... 3 Wat is een CPAP apparaat?... 4 De titratieperiode... 4 Resultaten CPAP therapie... 4 Hoe weten

Nadere informatie

Obstructief Slaapapneusyndroom

Obstructief Slaapapneusyndroom Obstructief Slaapapneusyndroom Onderzoek voor de operatie Informatie voor patiënten F0961-4350 november 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1

Nadere informatie

UZ LEUVEN GYNAECOLOGIE

UZ LEUVEN GYNAECOLOGIE UZ LEUVEN GYNAECOLOGIE Fertiliteitscentrum I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Het CPAP-apparaat Centrum voor slaapmonitoring Eenheid 352 Tel. 016 34 25 20 De dienst is bereikbaar via de gele

Nadere informatie

Behandeling met CPAP bij obstructief slaapapneu-syndroom

Behandeling met CPAP bij obstructief slaapapneu-syndroom Behandeling met CPAP bij obstructief slaapapneu-syndroom Overzicht gegevens Vul deze pagina in zodat u deze informatie bij de hand heeft wanneer u telefonisch contact heeft met de CPAP-deskundige. Datum

Nadere informatie

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage 1) Grafieken en tabellen Vier op de tien slaapt slecht Bijlage Grafiek 1: Stellingen over slaap (totale groep 3.297 personen) Kijk naar jezelf (op een gemiddelde dag) en duid aan in welke mate je het eens

Nadere informatie

GIDS. voor een. rustige nacht

GIDS. voor een. rustige nacht GIDS voor een rustige nacht Lekker geslapen? Lekker slapen en uitgerust wakker worden. Voor veel mensen is het een verre droom. Naar schatting één op de vijf mensen in ons land kampt geregeld met slaapproblemen.

Nadere informatie

Longziekten CPAP-therapie

Longziekten CPAP-therapie Longziekten CPAP-therapie Inleiding Uit het slaaponderzoek is gebleken dat u het Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) heeft. In overleg met u heeft uw behandelend specialist besloten dat u met CPAPtherapie

Nadere informatie

Slaapdienst Verstoorde nachtrust

Slaapdienst Verstoorde nachtrust Slaapdienst Verstoorde nachtrust Tips voor een goede slaap. Ik kan niet slapen! Woelen, draaien, het maalt maar door in uw gedachten. Steeds bent u bezig met wat er die dag allemaal gebeurd is of wat u

Nadere informatie

Bezoek aan de OSAS-polikliniek. Ziekenhuislocatie Scheper

Bezoek aan de OSAS-polikliniek. Ziekenhuislocatie Scheper Bezoek aan de OSAS-polikliniek Ziekenhuislocatie Scheper 1 U bent doorverwezen naar de OSAS-poli kliniek om te kijken of er bij u sprake is van OSAS. OSAS is de afkorting voor Obstructief Slaap Apneu Syndroom.

Nadere informatie

OSAS ( = obstructief slaapapneu

OSAS ( = obstructief slaapapneu OSAS ( = obstructief slaapapneu syndroom) Inleiding Slaap is even belangrijk als eten en drinken. Alleen met een regelmatig slaap- waakritme blijven wij op de lange duur lichamelijk en geestelijk gezond.

Nadere informatie

Uw CPAPapparaat. Schoonmaak en onderhoud van uw CPAP-apparaat en tips bij problemen

Uw CPAPapparaat. Schoonmaak en onderhoud van uw CPAP-apparaat en tips bij problemen Uw CPAPapparaat Schoonmaak en onderhoud van uw CPAP-apparaat en tips bij problemen Uw CPAP-apparaat Schoonmaken en onderhouden U heeft bij Ciro een CPAP-apparaat en masker gekregen om ademstops tijdens

Nadere informatie

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Slapen met CPAP

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Slapen met CPAP bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Slapen met CPAP Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Waarom CPAP?... 04 03 Terugbetaling... 05 04 Opstarten van de CPAP-therapie... 05 05 Mogelijke ongemakken...

Nadere informatie

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Slapen met CPAP

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Slapen met CPAP bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Slapen met CPAP Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Waarom CPAP?... 04 03 Opstarten van de CPAP-therapie... 05 04 Mogelijke ongemakken... 06 05 Onderhoud

Nadere informatie

Leven met CPAP thuis...

Leven met CPAP thuis... Leven met CPAP thuis... T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

Obstructief slaapapneu syndroom Onderzoek voor de operatie

Obstructief slaapapneu syndroom Onderzoek voor de operatie Obstructief slaapapneu syndroom Onderzoek voor de operatie Belangrijke informatie over dit onderzoek Belangrijk om te weten is dat er bij de eerste afspraak elektroden op uw hoofd en lichaam worden geplakt.

Nadere informatie

OSAS. Obstructief Slaap-Apneu Syndroom

OSAS. Obstructief Slaap-Apneu Syndroom OSAS Obstructief Slaap-Apneu Syndroom Slaap is even belangrijk als eten en drinken. Alleen met een regelmatig slaap- waakritme blijven we lichamelijk en geestelijk gezond. Het probleem is echter dat ons

Nadere informatie

Poli longziekten. Bezoek aan de OSAS-poli

Poli longziekten. Bezoek aan de OSAS-poli Poli longziekten Bezoek aan de OSAS-poli 1 U bent doorverwezen naar de OSAS-poli om te kijken of er bij u sprake is van OSAS. OSAS is de afkorting voor Obstructief Slaap Apneu Syndroom. In deze folder

Nadere informatie

OSAS Informatie na groepsvoorlichting

OSAS Informatie na groepsvoorlichting OSAS Informatie na groepsvoorlichting Albert Schweitzer ziekenhuis Maart 2008 Pavo 0518 Inleiding U hebt deelgenomen aan de groepsvoorlichting OSAS. De informatie die u daar hebt gekregen, kunt u in deze

Nadere informatie

Slaapregistratie (polygrafie) met CPAP in het ziekenhuis

Slaapregistratie (polygrafie) met CPAP in het ziekenhuis Slaapregistratie (polygrafie) met CPAP in het ziekenhuis Tijdens de slaap verslappen alle lichaamsspieren. Het achterste deel van de tong kan zo naar achteren zakken, waardoor het de bovenste luchtweg

Nadere informatie

Slaapapneu. Alles wat u wilt weten over ademstops tijdens de slaap, oorzaken, gevolgen en de mogelijke behandelingen.

Slaapapneu. Alles wat u wilt weten over ademstops tijdens de slaap, oorzaken, gevolgen en de mogelijke behandelingen. Slaapapneu Alles wat u wilt weten over ademstops tijdens de slaap, oorzaken, gevolgen en de mogelijke behandelingen. Slaapapneu betekent dat u last heeft van ademstops tijdens uw slaap. Stopt u 10 seconden

Nadere informatie

Zorgpad Slaap OSAS spreekuur

Zorgpad Slaap OSAS spreekuur Zorgpad Slaap OSAS spreekuur Uw huisarts of verwijzend specialist heeft u verwezen naar het Zorgpad Slaap van het Van Weel-Bethesda ziekenhuis. Dit is een multidisciplinair spreekuur, wat inhoudt dat u

Nadere informatie

Slaaphygiene tips voor een gezonde slaap

Slaaphygiene tips voor een gezonde slaap Slaaphygiene tips voor een gezonde slaap Inleiding Deze folder geeft u informatie over slapeloosheid. Slapeloosheid is een veelvoorkomende klacht. Er zijn mensen die moeite hebben om in slaap te vallen,

Nadere informatie

Bezoek aan de slaapapneu/snurkpoli i.v.m. snurken, ademstops, vermoeidheid

Bezoek aan de slaapapneu/snurkpoli i.v.m. snurken, ademstops, vermoeidheid Pulmonologie Bezoek aan de slaapapneu/snurkpoli i.v.m. snurken, ademstops, vermoeidheid Boermarkeweg 60 7824 AA Emmen Postbus 30002 7800 RA Emmen Tel. 0591 69 19 11 MA 1391 11-11-v1 - H 12 1 Poli longziekten

Nadere informatie

Wat bevordert het snurken

Wat bevordert het snurken Snurken Inleiding Deze folder geeft u informatie over oorzaken en behandeling van snurken. Als u recent voor deze aandoening bij een keel-, neus- en oorarts (kno-arts) bent geweest, dan kunt u in deze

Nadere informatie

Slaap apneu centrum Ikazia

Slaap apneu centrum Ikazia Ikazia 1 SLAAP APNEU CENTRUM IKAZIA Wat is slaapapneu? Het woord apneu is afgeleid van het Grieks: a betekent niet, pneu betekent lucht. Het woord apneu betekent dus letterlijk geen lucht. Er bestaan twee

Nadere informatie

Informatiebrochure Aanmeten CPAP

Informatiebrochure Aanmeten CPAP Informatiebrochure Aanmeten CPAP ziekenhuis maas en kempen Slapen met nasale CPAP? Uw arts stelde u deze behandeling voor, maar ongetwijfeld zit u met een heleboel vragen. In deze folder gaan wij in op

Nadere informatie

Snurken en slaapapneu. Afdeling KNO

Snurken en slaapapneu. Afdeling KNO Snurken en slaapapneu Afdeling KNO Snurken komt voor op alle leeftijden, maar op oudere leeftijd neemt het snurken toe en wordt het snurkgeluid harder. Op volwassen leeftijd snurkt ongeveer 1 op de 5 mannen

Nadere informatie

Obstructief slaapapneu-syndroom

Obstructief slaapapneu-syndroom Obstructief slaapapneu-syndroom Behandeling Patiënteninformatie 1215900PR/1-2013 Behandeling Obstructief slaapapneu-syndroom De behandeling van OSAS De behandeling van OSAS is gericht op het helemaal wegnemen

Nadere informatie

TIPS OM BETER TE SLAPEN

TIPS OM BETER TE SLAPEN TIPS OM BETER TE SLAPEN Heeft u last van problemen tijdens het slapen en/of wordt u vaak vermoeid wakker? In deze folder kunt u tips en adviezen vinden voor een betere slaap. Slaapproblemen zijn een vaak

Nadere informatie

MRA-behandeling bij snurken en obstructief slaapapneusyndroom (OSAS)

MRA-behandeling bij snurken en obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) MRA-behandeling bij snurken en obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) Inleiding Deze folder gaat over het gebruik van een individueel op maat gemaakte beugel om snurken of apneu (=ademstop) te behandelen.

Nadere informatie

Snurkvragenlijst. Ik heb een afspraak op de snurk-/slaap apneupoli op: Snurkt u `s nachts? Sinds hoeveel jaar snurkt u?

Snurkvragenlijst. Ik heb een afspraak op de snurk-/slaap apneupoli op: Snurkt u `s nachts? Sinds hoeveel jaar snurkt u? Snurkvragenlijst Vul hier uw patiëntnummer in. Heeft u nog geen patiëntnummer, vul dan uw geboortejaar en postcode in volgens het volgende schema: 19661234AB Ik heb een afspraak op de snurk-/slaap apneupoli

Nadere informatie

Snurken. Hinderlijk snurken en pauzes in de slaap van de ademhaling (slaapapneu), de oorzaken en wat ertegen gedaan kan worden

Snurken. Hinderlijk snurken en pauzes in de slaap van de ademhaling (slaapapneu), de oorzaken en wat ertegen gedaan kan worden Snurken Hinderlijk snurken en pauzes in de slaap van de ademhaling (slaapapneu), de oorzaken en wat ertegen gedaan kan worden 2 Uw behandelend arts heeft voorgesteld om vanwege uw snurkklachten een onderzoek

Nadere informatie

Obstructief slaapapneusyndroom OSAS

Obstructief slaapapneusyndroom OSAS Obstructief slaapapneusyndroom OSAS Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS)? 1 CSAS 2 Oorzaken 2 Wat zijn de verschijnselen? 3 Wat zijn

Nadere informatie

Behandeling slaapapneu

Behandeling slaapapneu Longgeneeskunde Behandeling slaapapneu Met CPAP of APAP Inleiding Naar aanleiding van het slaaponderzoek is bij u het slaapapneusyndroom (OSAS) vastgesteld. U heeft met uw behandelend arts afgesproken

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

informatiebrochure Aanmeten CPAP ziekenhuis maas en kempen

informatiebrochure Aanmeten CPAP ziekenhuis maas en kempen informatiebrochure Aanmeten CPAP ziekenhuis maas en kempen Slapen met nasale CPAP? Uw arts stelde u deze behandeling voor, maar ongetwijfeld zit u met een heleboel vragen. In deze folder gaan we in op

Nadere informatie

CPAP behandeling. bij OSAS

CPAP behandeling. bij OSAS CPAP behandeling bij OSAS In overleg met uw behandelend arts is besloten uw OSAS te behandelen met CPAP therapie. In deze folder leest u wat CPAP is en hoe de behandeling er uit ziet. De CPAP CPAP is

Nadere informatie

Informatie. Snurken en/of OSAS Onderzoek en behandeling

Informatie. Snurken en/of OSAS Onderzoek en behandeling Informatie Snurken en/of OSAS Onderzoek en behandeling Inleiding Eén op de tien volwassenen snurkt. Dit is hinderlijk voor de omgeving, maar heeft verder geen nadelige lichamelijke gevolgen. Dat kan wel

Nadere informatie

Adviezen om beter te slapen

Adviezen om beter te slapen Adviezen om beter te slapen U heeft last van slapeloosheid. Dit is een veel voorkomende klacht, waarvoor vaak geen duidelijke oorzaak te vinden is. In deze folder leest u tips om beter te kunnen slapen.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Slaapapneu Syndroom Slaapapneu Syndroom.indd 1

Patiënteninformatie. Slaapapneu Syndroom Slaapapneu Syndroom.indd 1 Patiënteninformatie Slaapapneu Syndroom 1260428 Slaapapneu Syndroom.indd 1 30-09-16 13:16 Slaapapneu Syndroom Martini Slaapcentrum Tel. (050) 524 5930 Algemeen Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis

Nadere informatie

Slaaphygiëne. Tips om beter te slapen. Hoofdpijn polikliniek

Slaaphygiëne. Tips om beter te slapen. Hoofdpijn polikliniek Slaaphygiëne Tips om beter te slapen Hoofdpijn polikliniek Soms is het moeilijk om in slaap te vallen of om door te slapen. Hier geven wij u enkele tips die misschien kunnen helpen om tot een gezonde slaap

Nadere informatie

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 1 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 2 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren Slaap jij ook zo slecht? Uit onderzoek blijkt dat één op de tien jongeren zo nu en dan last

Nadere informatie

SLAAP BIJ OUDEREN. - Tips voor een goede nachtrust-

SLAAP BIJ OUDEREN. - Tips voor een goede nachtrust- SLAAP BIJ OUDEREN - Tips voor een goede nachtrust- Aandacht voor het slapen is belangrijk. Tijdens de slaap kan je lichamelijk en geestelijk herstellen. Er worden bovendien reserves opgebouwd om de volgende

Nadere informatie

Adviezen om beter te slapen

Adviezen om beter te slapen Slaapcentrum Slingeland Medische psychologie en Maatschappelijk werk Adviezen om beter te slapen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft last van slapeloosheid. Dit kan invloed hebben

Nadere informatie

patiënteninformatie Het slaapapnoe-syndroom SLAAPKLINIEK GezondheidsZorg met een Ziel

patiënteninformatie Het slaapapnoe-syndroom SLAAPKLINIEK GezondheidsZorg met een Ziel i patiënteninformatie SLAAPKLINIEK Het slaapapnoe-syndroom GezondheidsZorg met een Ziel Mevrouw, mijnheer Slaapapnoe is een miskende ziekte waaraan volgens Amerikaans onderzoek 4 % van de volwassenen

Nadere informatie

Informatie. Snurken en/of OSAS Onderzoek en behandeling

Informatie. Snurken en/of OSAS Onderzoek en behandeling Informatie Snurken en/of OSAS Onderzoek en behandeling Inleiding Eén op de tien volwassenen snurkt. Dit is hinderlijk voor de omgeving, maar heeft verder geen nadelige lichamelijke gevolgen. Dat kan wel

Nadere informatie

Centrum voor Slaapstoornissen Algemene informatie

Centrum voor Slaapstoornissen Algemene informatie Centrum voor Slaapstoornissen Algemene informatie 2 Inleiding In deze folder vindt u informatie over het Centrum voor Slaapstoornissen. Het is van belang deze informatie goed te lezen, zodat u goed voorbereid

Nadere informatie

Periodieke beenbewegingen van de slaap periodic limb movement disorder (PLMD)

Periodieke beenbewegingen van de slaap periodic limb movement disorder (PLMD) Periodieke beenbewegingen van de slaap periodic limb movement disorder (PLMD) Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 1160 Wat zijn periodieke beenbewegingen van de slaap? Bij periodic limb movement

Nadere informatie

Polysomnografie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Polysomnografie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Polysomnografie In overleg met uw neuroloog heeft u besloten om een slaaponderzoek te ondergaan om meer inzicht te krijgen in uw slaappatroon en de oorzaak van uw klachten. Tijdens dit onderzoek meten

Nadere informatie

Klinisch slaaponderzoek. Afdeling Longfunctie

Klinisch slaaponderzoek. Afdeling Longfunctie Klinisch slaaponderzoek Afdeling Longfunctie Inleiding Binnenkort wordt er bij u een slaaponderzoek verricht. In deze brochure leest u informatie over het onderzoek en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.

Nadere informatie

Obstructief Slaapapneu syndroom OSAS

Obstructief Slaapapneu syndroom OSAS Obstructief Slaapapneu syndroom OSAS 2 Inhoudsopgave Pagina 1. Wat is het Obstructief Slaapapneu Syndroom? 4 2. Oorzaken 5 3. Wat zijn de verschijnselen? 6 4. Wat zijn de gevolgen? 7 5. De behandeling

Nadere informatie

Rusteloze benen restless legs syndrome (RLS)

Rusteloze benen restless legs syndrome (RLS) Rusteloze benen restless legs syndrome (RLS) Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 1159 Wat zijn rusteloze benen? Het rusteloze benen syndroom (ofwel restless legs syndrome, afgekort RLS) is een

Nadere informatie

Slaaponderzoek. Afdeling Longfunctie C

Slaaponderzoek. Afdeling Longfunctie C Slaaponderzoek Afdeling Longfunctie Inhoud Inleiding... 3 Waarom een slaaponderzoek?... 3 Opname... 3 Voorbereiding thuis... 4 Dag van opname... 4 Slaaponderzoek (stap voor stap)... 4 Ochtend na het onderzoek...

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl Patiënteninformatie Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl Slaappolikliniek In het is er voor het vaststellen en behandelen van het Slaapapneu Syndroom (OSAS) een samenwerkingsverband opgezet tussen

Nadere informatie

Snurken Oorzaken en behandeling. Maatschap KNO IJsselland Ziekenhuis

Snurken Oorzaken en behandeling. Maatschap KNO IJsselland Ziekenhuis Snurken Oorzaken en behandeling Maatschap KNO IJsselland Ziekenhuis Inleiding Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over oorzaken en behandeling van snurken. Als u recent voor deze aandoening

Nadere informatie

Slaapapneu. Longgeneeskunde

Slaapapneu. Longgeneeskunde Slaapapneu Longgeneeskunde Waarom deze folder? Bij u werd de diagnose slaapapneu syndroom gesteld. Deze folder geeft een overzicht van de klachten, het onderzoek en de behandeling van het slaapapneu syndroom.

Nadere informatie

Polysomnografie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Polysomnografie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Polysomnografie In overleg met uw neuroloog heeft u besloten om een slaaponderzoek te ondergaan om meer inzicht te krijgen in uw slaappatroon en de oorzaak van uw klachten. Tijdens dit onderzoek meten

Nadere informatie

Polygrafie bij OSAS. Voor de polygrafie wordt u verwacht op: Dag : Datum : Tijd :

Polygrafie bij OSAS. Voor de polygrafie wordt u verwacht op: Dag : Datum : Tijd : Polygrafie bij OSAS Polygrafie bij OSAS Wat is OSAS? Het Obstructieve Slaap Apneu Syndroom (OSAS) is een syndroom dat gekenmerkt wordt door korte ademhalingsstops tijdens de slaap. Soms uiten de klachten

Nadere informatie

gedeeltelijk geblokkeerd volledig geblokkeerd

gedeeltelijk geblokkeerd volledig geblokkeerd 1/5 Slaapcentrum Slaapapneu (OSAS) Inleiding Uw behandelend specialist heeft bij u de diagnose: Slaapapneu gesteld. Een veel voorkomende klacht bij slaapapneu is snurken en vermoeidheid. In deze folder

Nadere informatie

Verstoorde ademhaling tijdens de slaap

Verstoorde ademhaling tijdens de slaap Verstoorde ademhaling tijdens de slaap Diagnose en behandeling van slaapapneu Als u last heeft van een verstoorde ademhaling tijdens de slaap bent u zich daarvan niet altijd bewust. Een verstoorde ademhaling

Nadere informatie

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Snurken en slaapapneu

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Snurken en slaapapneu I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Snurken en slaapapneu 3 INHOUD Wat is slaapapneu?...4 Wat is obstructieve slaapapneu en hoe ontstaat het?...5 Hoe herkent u een obstructieve slaapapneu?...7

Nadere informatie

Snurken en slaap-apneu bij kinderen

Snurken en slaap-apneu bij kinderen Snurken en slaap-apneu bij kinderen Patiëntenversie van de richtlijn OSAS bij kinderen Definitieve versie juni 2013 Definitieve versie juni 2013 pagina 1 van 14 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding Waar

Nadere informatie

Obstructief slaapapneusyndroom (OSAS)

Obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) Bij het obstructief slaapapneusyndroom ontspannen de spieren tijdens de slaap zodanig, dat de tong en zachte delen in de keel de ademhaling blokkeren. Dit gebeurt s nachts minimaal vijf keer per uur. Doordat

Nadere informatie

Behandelmogelijkheden van het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS)

Behandelmogelijkheden van het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) Behandelmogelijkheden van het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) Inleiding Als bij u het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) is vastgesteld is er een aantal behandelingen mogelijk: 1. Als er sprake

Nadere informatie

Hoe werkt uw beademingstoestel (AutoSet CS-A)?

Hoe werkt uw beademingstoestel (AutoSet CS-A)? Hoe werkt uw beademingstoestel (AutoSet CS-A)? Inclusief onderhoud van het toestel en het beademingsmasker Het beademingstoestel bestaat uit twee gedeeltes: het linkerdeel is het beademingsgedeelte, het

Nadere informatie

Obstructieve SlaapApneu Syndroom

Obstructieve SlaapApneu Syndroom Obstructieve SlaapApneu Syndroom (OSAS) U heeft het Obstructieve SlaapApneu Syndroom, of u krijgt hier onderzoek naar. Het Obstructieve SlaapApeu Syndroom wordt afgekort naar OSAS. In deze tekst gebruiken

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl Patiënteninformatie Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl Slaappolikliniek In het is er voor het vaststellen en behandelen van het Slaapapneu Syndroom (OSAS) een samenwerkingsverband opgezet tussen

Nadere informatie

We spreken van OSAS als u s nachts meer dan vijf keer per uur een ademstilstand heeft en overdag zeer slaperig of vermoeid bent.

We spreken van OSAS als u s nachts meer dan vijf keer per uur een ademstilstand heeft en overdag zeer slaperig of vermoeid bent. OSAS Obstructief Slaapapneu Syndroom In deze folder leest u hoe Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) ontstaat en wat u zelf kunt doen om te proberen de OSAS te verminderen. Ook worden verschillende behandelmethodes

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Slaap bevorderende adviezen bij het Slaapapneu Syndroom

Patiënteninformatie. Slaap bevorderende adviezen bij het Slaapapneu Syndroom Patiënteninformatie Slaap bevorderende adviezen bij het Slaapapneu Syndroom Slaap bevorderende adviezen bij het Slaapapneu Syndroom Slaapcentrum, route 1.5 Telefoon (050) 524 5930 Medische Psychologie,

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. wondbehandeling MET NEGATIEVE DRUK

PATIËNTEN INFORMATIE. wondbehandeling MET NEGATIEVE DRUK PATIËNTEN INFORMATIE wondbehandeling MET NEGATIEVE DRUK Wat is wondbehandeling met negatieve druk? De arts heeft een wondbehandeling met negatieve druk voorgeschreven, met de bedoeling om jouw wonde sneller

Nadere informatie

Gezichtsreiniger set TB HANDLEIDING

Gezichtsreiniger set TB HANDLEIDING Gezichtsreiniger set TB-14838 HANDLEIDING TB-14838 WWW.PRIMO-ELEKTRO.BE Lees aandachtig alle instructies - bewaar deze handleiding voor latere raadpleging. 1. GARANTIE 3 2. VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN 4 3.

Nadere informatie

Periodieke beenbewegingen van de slaap

Periodieke beenbewegingen van de slaap Periodieke beenbewegingen van de slaap periodic limb movement disorder (PLMD) Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Wat zijn periodieke beenbewegingen van de slaap? Bij periodic

Nadere informatie

Rusteloze benen. restless legs syndrome (RLS) Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Rusteloze benen. restless legs syndrome (RLS) Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Rusteloze benen restless legs syndrome (RLS) Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Wat zijn rusteloze benen? Het rusteloze benen syndroom (ofwel restless legs syndrome, afgekort

Nadere informatie

Poliklinisch slaaponderzoek

Poliklinisch slaaponderzoek Poliklinisch slaaponderzoek Uw afspraken: 1. Slaapregistratie poliklinisch. Als u een CPAP apparaat gebruikt, wilt u dan het masker en de slang meenemen naar uw slaapregistratie-afspraak. Meldt u zich

Nadere informatie

KALMEER- EN SLAAPMIDDELEN DE AFBOUW

KALMEER- EN SLAAPMIDDELEN DE AFBOUW KALMEER- EN SLAAPMIDDELEN DE AFBOUW Ik wil stoppen met slaapmiddelen In het kort Een goede voorbereiding maakt stoppen met slaapmiddelen makkelijker. Uw huisarts helpt u graag bij het stoppen. Als u stopt,

Nadere informatie

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK Let erop dat de schakelaar op 0 (uit) staat voordat u het snoer op de wandcontactdoos aansluit. Laat de stekker niet in het stopcontact wanneer de koffiemachine

Nadere informatie

Slaapproblemen? Gezonde slaap

Slaapproblemen? Gezonde slaap Dit is een folder van www.orthoconsult.nl geschreven door dhr. drs. Ard Nieuwenbroek, trainer/ therapeut bij Ortho Consult. Deze folder is op een aantal punten aangepast en aangevuld door de stressbegeleiders

Nadere informatie