Jouw pensioen bij Abbott en AbbVie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jouw pensioen bij Abbott en AbbVie"

Transcriptie

1 Jouw Abbott Pensioen februari Pensioenfonds Jouw pensioen en AbbVie < Klik op de onderwerpen hiernaast om de inhoud te lezen. Februari 2014

2 Jouw Abbott Pensioen februari Pensioenfonds Caring is één van de belangrijkste Abbott en AbbVie kernwaarden wereldwijd. Zorg voor de medemens staat centraal bij al onze activiteiten en bij al onze producten. En natuurlijk willen we als bedrijf goed zorgen voor de mensen die inhoud geven aan onze dienstverlening: onze medewerkers. Bij een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden hoort een goede pensioenregeling. Vaak is het pensioen bij een sollicitatie niet de arbeidsvoorwaarde waar de meeste aandacht naar uitgaat. Sollicitanten zijn vooral geïnteresseerd in het salaris en zaken zoals vakantiedagen. Toch is het pensioen heel belangrijk. Het betreft immers je inkomen over tien tot misschien wel dertig jaar van je leven. Het is geruststellend om te weten dat je na je pensionering op een prettige manier kunt blijven leven en dat je nabestaanden financieel goed verzorgd achterblijven als je zou komen te overlijden. Pensioen is dus een essentiële arbeidsvoorwaarde. Na het salaris is het ook de meest kostbare arbeidsvoorwaarde. Abbott en AbbVie bieden je een uitstekende pensioenregeling. In deze brochure leggen we je uit hoe deze regeling in elkaar steekt en welke keuzemogelijkheden je hebt.

3 Jouw Abbott Pensioen februari In de afgelopen jaren is er veel gezegd en geschreven over de pensioenen in Nederland. Door op en neergaande aandelenkoersen, de lage rentestand en de toegenomen levensverwachting wordt het pensioen onzekerder. Toch heeft Nederland volgens internationale onderzoeken een van de beste pensioenstelsels ter wereld. Het pensioensysteem in Nederland heeft drie pijlers. De eerste pijler: de AOW De AOW is de basis van je pensioen. Dit is het staatspensioen dat iedere Nederlander ontvangt. De Algemene Ouderdomswet dateert van Onder de bekende ministerpresident Willem Drees kwam er een oudedagsvoorziening voor alle Nederlanders. Je betaalt er aan mee via de sociale premies die op je salaris worden ingehouden. Daarnaast wordt de AOW gefinancierd uit de belastinginkomsten. De AOW ging altijd in als je 65 jaar werd. Omdat mensen steeds langer leven en omdat het aantal ouderen ten opzichte van het aantal jongeren toeneemt, heeft de regering besloten vanaf begin 2013 de AOW-leeftijd geleidelijk te verhogen naar 67 jaar. Volgens de nu geldende wetgeving is dat punt bereikt in 2023, maar het huidige kabinet wil dat de AOW-leeftijd al in 2021 naar 67 jaar gaat. Iedere Nederlander die de AOW-leeftijd heeft bereikt, ontvangt AOW. Het maakt niet uit of je gewerkt hebt of niet. Als je van je 15 e tot je AOW-leeftijd in Nederland hebt gewoond, heb je recht op een volledige AOW. Als je een partner hebt, hebben jij en je partner ieder individueel recht op een AOW-uitkering als je beiden de AOW-leeftijd hebt bereikt. In 2014 is de uitkering 760 bruto per persoon per maand. Als je alleenstaand bent, krijgt je bruto per maand. Heb je als alleenstaande nog minderjarige kinderen die je verzorgt, dan krijg je meer. Is je partner jonger dan jij, dan krijg je nu nog een aanvulling op je AOW zodra je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Maar let op: die partnertoeslag wordt afgeschaft in Als je daarna de AOW-leeftijd bereikt en je partner is jonger dan jij, dan krijg je vanaf 2015 een AOW uitkering zonder toeslag. Pas als je partner zelf de AOW-leeftijd bereikt, krijgt hij of zij ook AOW.

4 Jouw Abbott Pensioen februari De tweede pijler: je Abbott/ De tweede pijler bestaat uit het pensioen dat je hebt opgebouwd, AbbVie en eventuele andere werkgevers. Je Abbott/ komt uitgebreid aan de orde in het volgende hoofdstuk van deze brochure. Elk jaar krijg je een Uniform Pensioenoverzicht waarin je kunt zien hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd en hoeveel pensioen je naar verwachting zult ontvangen als je 67 jaar wordt. Om een goed overzicht te hebben van je op gebouwde pensioen is het belangrijk om te weten dat er een nationaal Pensioenregister is waar je al je opgebouwde pensioenaanspraken via internet kunt bekijken. Je kunt dan gaan naar de website Je vindt daar de gegevens van je Abbott /, maar ook van je bij vorige werkgevers opgebouwde pensioenaanspraken en de AOW. Je hebt daar dus je complete pensioenplaatje in één overzicht. Om te kunnen inloggen heb je een DigiD nodig. Dit is een digitale identiteitscode die je kunt aan vragen via de website De derde pijler: individuele, Hoeveel pensioen je straks nodig zult hebben, hangt af van je persoonlijke omstandigheden en wensen. Als je denkt dat je straks tekort komt, kun je op vrijwillige basis iets extra s sparen in de derde pijler. Tot op zekere hoogte is dat aftrekbaar van de belasting. Je HR-afdeling of een financieel adviseur kan je daar meer over vertellen. Pensioensparen in de derde pijler kun je via een spaarrekening bij een bank of andere financiële instelling. Je kunt ook een lijfrenteverzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij of beleggen via beleggingsfondsen. Een financieel adviseur kan je helpen de juiste keuze te maken. En, het is handig voor je om te weten dat je één keer in de vijf jaar op kosten van Abbott/AbbVie een onafhankelijk financieel advies kunt aanvragen. Dat kan voor het eerst als je minstens een jaar in dienst bent. Je kunt het Financieel Advies Aanvraagformulier downloaden van het HR Intranet. Extra pensioenspaarmogelijkheden /AbbVie Bij Abbott en AbbVie kun je extra pensioensparen via de Vrijwillige Bijspaar Module, die onderdeel is van de pensioenregeling en wordt besproken in hoofdstuk 3 van deze brochure.

5 Jouw Abbott Pensioen februari De pensioenregeling en AbbVie bestaat uit drie onderdelen. - de Basis Module - de Beschikbare Premie Module - de Vrijwillige Bijspaar Module Alle medewerkers nemen in ieder geval deel aan de Basis Module, die geldt voor je bruto jaarinkomen tot per jaar. Is je jaarsalaris hoger, dan bouw je voor het inkomen boven deze grens pensioen op via de Beschikbare Premie Module. Via de Vrijwillige Bijspaar Module kun je, als je dat wilt, zelf iets extra s sparen voor je pensioen. De pensioenregeling zoals besproken in deze brochure geldt voor alle medewerkers die na 1 januari 2006 in dienst zijn getreden. Voor medewerkers die vóór die datum al werkten, gelden er soms iets andere regels. Zo bouwen zij jaarlijks 1,9% van hun pensioengrondslag aan pensioen op, terwijl dit voor medewerkers die na 1 januari 2006 in dienst traden 1,75% is. Deze percentages zullen met ingang van 2015 wellicht wijzigen omdat de overheid de fiscale faciliteiten voor het opbouwen van pensioen verder wil be - perken. De onderstaande uitleg betreft de pensioenregeling zoals die geldt vanaf 1 januari 2006 en is aangepast op 1 januari De Basis Module De Basis Module is een uitkeringsovereenkomst. Dit houdt in dat de regeling uitgaat van een uitkering die afhankelijk is van het salaris dat je en AbbVie hebt ver - diend en hoe lang je bij het bedrijf hebt gewerkt. De Basis Module is een eindloonregeling. Dit betekent dat je pensioen wordt gebaseerd op je laatst verdiende salaris voordat je met pensioen gaat. Dus stel dat je nu per jaar verdient en dat je aan het eind van je loopbaan per jaar verdient, dan wordt je pensioen gebaseerd op een inkomen van Dit is een regeling die in Nederland bijna niet meer voorkomt. Bij de meeste pensioenregelingen is de uitkering gebaseerd op het gemiddeld over de loopbaan verdiende salaris. Abbott en de vakbonden hebben afgesproken voor de Basis Module de eindloonregeling te be houden. Deze eindloonregeling kent overigens geen toeslagverlening. Dit betekent dat tijdens de loopbaan weliswaar alle salarisverhogingen worden meegenomen in het pensioen, maar dat na de pensioendatum de uitkering niet meer wordt aangepast aan de stijging van de consumentenprijzen.

6 Jouw Abbott Pensioen februari Pensioenopbouw en premie Hoe werkt nu de pensioenopbouw? Dat is een vrij technisch verhaal. Laten we het verduidelijken met een voorbeeld. Esther is een medewerkster met een partner die nu bruto per jaar verdient en de verwachting is dat haar salaris nog zal stijgen tot per jaar. Als Esther 67 wordt, zal ze 40 jaar bij het bedrijf hebben gewerkt. Het salaris waarover Esther pensioen opbouwt noemt men het pensioengevend salaris. Dat is 13x haar maandsalaris, de vakantie-uitkering en eventuele vaste toeslagen. In haar geval dus aan het eind van haar loopbaan Voor de berekening van haar pensioen gaat daar een bedrag af omdat Esther als ze 67 jaar wordt ook AOW van de overheid zal ontvangen. Het bedrag dat van het pensioengevend salaris wordt afgetrokken noemt men de franchise. Voor 2014 is die /AbbVie vastgesteld op Het bedrag van dat voor Esther overblijft, heet de pensioengrondslag. Esther bouwt elk jaar een pensioenaanspraak op van 1,75% van haar pensioengrondslag. Die 1,75% heet het opbouwpercentage. Dit is voor Esther 549,83 per jaar. In totaal haalt ze 40 dienstjaren. Haar jaarlijkse pensioen wordt dan 40 x 549,83 = Daarnaast krijgt zij AOW van de overheid. Dit is ongeveer per jaar. Alles bij elkaar kan zij dus rekenen op een bruto pensioeninkomen van per jaar. In werkelijkheid zal de uitkering nog wat hoger zijn omdat de AOW jaarlijks wordt aangepast aan de prijsstijgingen. Om Esthers pensioen straks te kunnen uitkeren, betalen Abott/AbbVie en zij premie. Esther betaalt 4,1% van de pensioengrond- slag aan premie. Haar pensioengrondslag was per jaar; 4,1% daarvan is 1.288, dus per maandsalaris wordt er zo n 107 aan pensioenpremie ingehouden. Esther betaalt ongeveer 1/3 van de premie die nodig is om straks haar pensioen te kunnen betalen. Dat betekent dus dat Abbott/AbbVie de overige 2/3 betaalt: een flink bedrag. Wat betaalt Esther aan premie voor haar pensioen? - Esther betaalt 4,1% van haar pensioengrondslag - Pensioengrondslag = ,1% van = per jaar - Premie per maand: : 12 = 107 Pensioenberekening van Esther Pensioengevend salaris (13 x maandsalaris + vakantietoeslag + eventuele vaste toeslagen) Min: franchise Pensioengrondslag Jaarlijkse pensioenopbouw: 1,75% van = 549,83 Jaarlijkse pensioenopbouw x dienstjaren: 549,83 x Plus AOW van de overheid Totaal brutopensioen per jaar

7 Jouw Abbott Pensioen februari Nabestaanden- en wezenpensioen in de Basis Module Als je onverhoopt zou komen te overlijden, is het belangrijk dat je nabestaanden financieel goed verzorgd achterblijven. De Basis Module van de Abbott/regeling kent naast een ouderdomspensioen ook een en een wezenpensioen. Als je voor je 67 ste jaar overlijdt en je op dat moment nog /AbbVie in dienst bent, dan ontvangt je partner een levenslang van het pensioenfonds. Je partner is degene met wie je bent getrouwd, een geregistreerd partnerschap bent aangegaan of in de zin van het pensioenreglement een gemeen schappelijke huishouding voert. Dit laatste moet blijken uit een door een notaris opgemaakt samenlevingscontract. Een kopie daarvan moet je sturen naar het pensioenfonds. Voor de hoogte van dat partnerpen sioen gaan we ervan uit dat je tot je 67 ste jaar in dienst zou zijn gebleven of AbbVie. Het bedraagt 70% van het ouderdomspensioen op basis van de pen sioengrondslag die gold op het moment van je overlijden. Als je voor je 67 ste jaar overlijdt, maar op dat moment niet meer in dienst bent en geen gebruik hebt gemaakt van waardeoverdracht, krijgt je partner ook een levenslang. De hoogte daarvan is zoals vast - gesteld op het moment dat je Abbott of AbbVie verliet. Als je overlijdt na je pensionering, krijgt je partner het dat je tot aan je pensionering hebt opgebouwd. De pensioenregeling biedt mogelijkheden om het ouderdoms- en het uit te ruilen. Je kunt er dan voor kiezen om een hoger ouderdomspensioen te ontvangen in ruil voor een lager na je overlijden. Omgekeerd kun je ook kiezen voor een hoger in ruil voor een lager ouderdomspensioen. Als je komt te overlijden ontvangen je kinderen een wezenpensioen tot aan het moment dat ze 18 jaar worden. Voor studerende kinderen of kinderen die arbeidsongeschikt zijn, geldt een leeftijdsgrens van 27 jaar. Het wezenpensioen bedraagt per kind 14% van het te bereiken ouderdomspensioen. De Beschikbare Premie Module Verdien je meer dan per jaar, dan bouw je voor het deel van je salaris boven deze grens pensioen op in de Beschikbare Premie Module. Dit is een premieovereenkomst. Hierbij wordt geen uitkering toegezegd zoals in de Basis Module, maar is het pensioen afhankelijk van de beleggingsresultaten en van de rentetarieven op het moment dat je met pensioen gaat. Hoe zit dat precies? Zowel jij als Abbott/ AbbVie betalen een premie. Die premies worden belegd of gespaard en met het kapitaal dat je hebt opgebouwd, koop je als je met pen sioen gaat bij een verzekeringsmaatschappij een levenslange pensioenuitkering.de aan koopprijzen daarvoor zijn afhankelijk van de marktrente. Hoe hoger

8 Jouw Abbott Pensioen februari de rente, hoe meer pensioen je kunt krijgen. Daarnaast is je uitkering afhankelijk van hoeveel kapitaal je tot je pensionering hebt opgebouwd. Hoe beter de beleggingsresultaten waren, hoe meer kapitaal je hebt om een pensioen te kunnen kopen. Anders dan bij de Basis Module is dus niet nauwkeurig aan te geven wat de uitkering zal zijn op het moment dat je met pensioen gaat. Je vindt daarvoor wel indicaties op de jaarlijkse pensioenoverzichten die je ontvangt. Wij geven je op die overzichten verschillende indicaties, zodat je kunt zien wat voor pensioen je kunt verwachten als de rendementen mochten tegenvallen of meevallen. Je koopt een pensioenuitkering aan bij een verzekeraar, dus niet bij je pensioenfonds. Het verdient aanbeveling om voor je een levenslange pensioenuitkering aankoopt, offerte te vragen bij meerdere verzekeraars. Net als bij de Basis Module betaal je zelf 4,1% van de pensioengrondslag voor het deel van je inkomen waarover je in de Beschikbare Premie Module pensioen opbouwt. De premie die Abbott daarin voor je betaalt, is afhankelijk van je leeftijd. Je ziet daarvan een overzicht in de onderstaande tabel. Premie Beschikbare Premie Module Leeftijd Jouw bijdrage Werkgeversbijdrage Totale bijdrage ,1 % 0, 9% 5 % ,1 % 1,9 % 6 % ,1 % 3,2 % 7,3 % ,1 % 4,7 % 8,8% ,1 % 6,7 % 10,8 % ,1 % 9,1 % 13,2 % ,1 % 12,1 % 16,2 % ,1 % 15,9 % 20% ,1 % 20,8 % 24,9 % Hoe werkt dit uit in de praktijk? Laten we weer een voorbeeld nemen. Astrid is een medewerkster van 55 jaar. Haar pensioengevend salaris (13 x maandsalaris, vakantie-uitkering en eventuele vaste toeslagen) is per jaar. Omdat de salarisgrens voor de Basis Module is, bedraagt het bedrag waarover premie berekend wordt voor de Beschikbare Premie Module Voor een medewerkster van 55 jaar is de totale premie 20%. Astrid betaalt 4,1% premie en Abbott/AbbVie betaalt 15,9%. In totaal wordt er jaarlijks voor Astrid een bedrag van als beschikbare premie gestort. Naarmate zij ouder wordt stijgt de beschikbare premie omdat de beleggingsperiode tot haar pensioen dan korter wordt. Berekening beschikbare premie Astrid Pensioengevend salaris (13 x maandsalaris + vakantietoeslag + eventuele vaste toeslagen) Min: salarisgrens Basis Module Salaris voor Beschikare Premie Module Beschikbare premie 20% x = 3.378

9 Jouw Abbott Pensioen februari De premies die jij en Abbott/AbbVie betalen, worden belegd op je eigen Mijn Pensioen beleggingsrekening bij ING. Het principe daarbij is dat de beleggingen worden aangepast aan je leeftijd. Als je jong bent, wordt je kapitaal voor een groot deel belegd in aan - delen. Beleggen in aandelen is meer risicovol dan beleggen in obligaties, maar daar staat tegen over dat er ook betere kansen zijn op een hoger rendement. Als de aandelenkoersen dalen als je nog jong bent, is er voldoende tijd om herstel af te wachten. Dat risico kun je niet nemen als je ouder bent. Naarmate je ouder wordt, belegt ING dus steeds minder voor je in aandelen en kiest men meer voor obligaties en spaargeld. Als er een beleggings rekening bij ING voor je is geopend, ontvang je inloggegevens om je rekening te kunnen inzien en, als je daarvoor kiest, je beleggen te beheren. Je kunt ervoor kiezen dat ING je beleggingen automatisch aanpast aan je leeftijd. Je hebt er dan helemaal geen omkijken naar. De meeste deelnemers kiezen hiervoor. Als je zelf meer invloed wilt hebben op hoe je geld in de Beschikbare Premie Module wordt belegd, dan heb je daarvoor twee mogelijkheden: Eigen Verdeling en Vrije Keus. Bij de Eigen Verdeling wordt je portefeuille samengesteld aan de hand van je eigen verdeelsleutel. Je kent daarbij zelf percentages toe aan de beleggingsfondsen waarin je wilt beleggen. Met je pensioenpremies worden dan automatisch beleggingsfondsen gekocht aan de hand van jouw verdeelsleutel. Vrije Keus gaat nog een stap verder. Daarbij koop en verkoop je zelf beleggingsfondsen. Een zorgplichtmodule is onderdeel van de website van Mijn Pensioen. Zo krijg je een inzicht wat beleggen voor je pensioen inhoudt, welke risico s je daarbij loopt en hoe je een beleggingsportefeuille opbouwt die aansluit bij je risicoprofiel. Net als de Basis Module kent de Beschikbare Premie Module een en een wezenpensioen. Bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd wordt het opge bouwde kapitaal aangewend voor het aankopen van een levenslang ouderdomspensioen en een in de verhouding 100:70. Ook hier geldt dat je samen met je partner kunt kiezen voor een andere verdeling. Indien de deelnemer nog tijdens de diensttijd overlijdt, wordt net als in de Basis Module het berekend op basis van de pensioengrondslag die gold op het moment van overlijden. Het wezenpensioen bedraagt ook in de Beschikbare Premie Module 14% van het ouderdomspensioen per kind. De Vrijwillige Bijspaar Module Naast de Basis Module en de Beschikbare Premie Module kent de Abbott/AbbVie pensioen regeling ook een Vrijwillige Bijspaar Module. Deze werkt ongeveer het - zelfde als de Be schikbare Premie Module. Het is ook een premieovereenkomst waar - bij het resultaat afhankelijk is van de beleggings rendementen en de rentetarieven. Een bel angrijk verschil is dat de werkgever niet aan deze module meebetaalt. De naam Vrijwillige Bijspaar Module zegt het al: het is een vrijwillige regeling waar je zelf voor kunt kiezen. Je premie is fiscaal aftrekbaar voor zover die binnen de fiscale grenzen valt. Je HR afdeling of de administrateur van het pensioenfonds, AZL, kunnen je daar verder over informeren.

10 Jouw Abbott Pensioen februari Abbott en AbbVie bieden je een goede pensioenregeling. Het pensioenfonds voert die regeling uit, zorgt ervoor dat je aanspraken netjes worden geadministreerd, dat je premies worden belegd en dat je pensioen straks op tijd wordt uitbetaald. Dat wordt allemaal voor je geregeld. Maar je pensioenregeling biedt ook verschillende keuzemogelijkheden waar je goed over moet nadenken en waar je zelf actie voor moet ondernemen. Die keuzemogelijkheden zijn een uitvloeisel van het levensfase-bewust personeelsbeleid van Abbott en AbbVie. Medewerkers hebben andere wensen en behoeften in ver schillende stadia van hun leven. De werkgever speelt daar met de arbeidsvoorwaarden op in. Dat geldt ook voor de pensioenregeling. Eerder of later stoppen met werken De pensioenleeftijd is nu 67 jaar. Als je eerder wilt stoppen met werken kan dat en AbbVie. Je kunt ervoor kiezen al vanaf je 60ste jaar met pensioen te gaan. Je moet wel bedenken dat je pensioenuitkering dan veel lager zal zijn dan wanneer je op 67-jarige leeftijd met pensioen gaat. Je kunt, als je werkgever je daar toestemming voor verleent, ook langer blijven doorwerken. Je kunt je pensioen uitstellen tot maximaal je 70 ste jaar. Deeltijdpensioen Je kunt er ook voor kiezen om tot je 67 ste te blijven werken, maar wel minder te gaan werken. Je gaat dan met deeltijdpensioen. Je gaat bijvoorbeeld 1 of 2 dagen per week ge - nieten van je pensioen en blijft werken op de overige dagen. Deeltijdpensioen is mogelijk in delen van 10% van je totale aantal werkuren met een minimum van 20%. Je kunt eenmalig kiezen voor deeltijdpensioen. Het is daarna niet meer mogelijk om het aantal werkuren weer te verhogen. De pensioenuitkering die je krijgt, is net als bij de keuze voor eerder stoppen met werken lager omdat je al eerder gaat genieten van je pensioen. Maar je blijft voor de dagen dat je nog werkt wel gewoon pensioen opbouwen. Uitruil ouderdomspensioen en Zo lang je en AbbVie werkt, wordt er voor je partner automatisch een gereserveerd voor als je zou komen te over lijden. Bij jouw pensionering wordt je totale opgebouwde pensioen gesplitst in een ouderdomspensioen en een. Normaal gesproken is dat in de verhouding 100:70. Je kunt er op dat moment voor kiezen om het geheel of gedeeltelijk in te wisselen voor een hoger ouderdomspensioen. Je partner moet het daar wel mee eens zijn, want als je overlijdt, krijgt je partner daarna dus minder of helemaal geen. Ook kun je om - gekeerd een stuk van je ouderdomspensioen uitruilen voor een hoger. Hoog-laag constructies Ten slotte kun je de hoogte van je ouderdomspensioen variëren. Normaal gesproken heb je vanaf je pensionering tot aan je overlijden een vaste pensioenuitkering. Maar misschien komt het je beter uit om de eerste jaren meer pensioeninkomen te hebben dan daarna. Of misschien heb je eerst nog andere inkomsten en wil je later juist meer pensioen ontvangen. Je kunt en AbbVie de hoogte van je pensioen laten variëren. De grens voor het gekozen kantelpunt is uiterlijk 70 jaar. over deze keuzemogelijkheden kun je krijgen bij je HR afdeling of bij de administrateur van het pensioenfonds, AZL. Het fonds stuurt je geregeld informatie in de vorm van nieuwsbrieven, nieuwsflitsen en natuurlijk je jaarlijkse pensioenoverzichten. Lees die goed, want daarin kun je zien wat je straks ongeveer aan pensioen kunt verwachten.

11 Gebeurtenissen die invloed hebben Je pensioen is je inkomen over hopelijk een groot aantal jaren. Daarom is het belangrijk om je af en toe te verdiepen in je pensioen. Er is ook een aantal gebeurtenissen dat van grote invloed kan zijn. Werken in deeltijd en onbetaald verlof Als je bijvoorbeeld besluit minder te gaan werken, dan heeft dat gevolgen voor je pensioenopbouw. Die wordt dan gekoppeld aan het deeltijdpercentage waarin je werkt. Dus als je nog maar voor 60% werkt, dan bouw je ook voor 60% aan pensioen op. Als je eerst full time werkte en daarna een aantal jaren in deeltijd, zal je pensioenopbouw lager zijn dan wanneer je tot het eind van je loopbaan full time was blijven werken. Andersom, als je eerst in deeltijd werkte en later meer bent gaan werken, ben je ook meer pensioen gaan opbouwen. Als je onbetaald verlof opneemt, bouw je tijdens deze periode geen pensioen op. De enige uitzondering geldt voor medewerkers die deelnamen aan de in 2012 be - ëindigde levensloopregeling. Indien een deel - nemer tijdens het levensloopverlof minstens 70% van het laatste verdiende loon laat uitkeren uit het levenslooptegoed, wordt de pensioenopbouw tijdens dit levensloopverlof voortgezet. In alle andere gevallen wordt de pensioenopbouw dus niet voortgezet tijdens onbetaald verlof. Je kunt er dan wel voor kiezen de pensioenopbouw vrijwillig voort te zetten. Je moet in dat geval zowel de werkgevers- als de werknemerspremie betalen. Wel of geen waardeoverdracht Als je van baan verandert, sta je voor de keuze of je je opgebouwde pensioen wilt laten staan of wilt meenemen naar je nieuwe werkgever. Dit laatste heet waardeoverdracht. Of dit zinvol is, hangt af van je persoonlijke situatie en van de verschillen in de pensioenregeling van je oude en je nieuwe werkgever. Abbott en AbbVie kennen een eindloonregeling, die niet vaak meer voorkomt. Als je komt werken, zal het vaak gunstig zijn het bij je vorige werkgever opgebouwde pensioen te laten overdragen naar het Abbott pensioenfonds. Als je Abbott of AbbVie verlaat en je bent nog relatief jong, is het wellicht aan te bevelen je pensioen mee te nemen naar je nieuwe werkgever. De regeling van Abbott/ AbbVie kent namelijk geen indexatie, dus dat betekent dat je opgebouwde pensioen niet meer wordt aangepast aan de stijgende kosten van het levensonderhoud. De keuze voor wel of geen waardeoverdracht verschilt per geval. Je kunt je daarbij het best laten adviseren door een pensioendeskundige. Arbeidsongeschiktheid Als je arbeidsongeschikt wordt, is Abbott/ AbbVie de eerste twee jaar verantwoordelijk voor je in komen. Je pensioenopbouw gaat dan gewoon door. Als je na die twee jaar nog steeds Jouw Abbott Pensioen februari ziek bent, kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een WIA-uitkering. Je pensioenopbouw gaat dan (gedeeltelijk) door, afhankelijk van het percentage van je arbeidsongeschiktheid. Trouwen of samenwonen Als je gaat trouwen of bij de burgerlijke stand een geregistreerd partnerschap aangaat, krijgt het pensioenfonds daar automatisch bericht van. Maar als je bij een notaris een samenlevingscontract sluit, moet je zelf het pensioenfonds daarvan op de hoogte stellen. Het is heel belangrijk om dat te doen, zodat je aanspraak kan maken op een. Verdeling van pensioen bij scheiding Als je gaat scheiden, heeft je partner recht op de helft van het pensioen dat je tijdens het huwelijk of de partnerrelatie hebt opgebouwd. Als je ex-partner ook werkt, heb je evenzo recht op de helft van zijn of haar opgebouwde pensioen. Het kan ook dat je in een echtscheidingsconvenant samen andere afspraken maakt over de verdeling van het pensioen. Het is belangrijk dat je de scheiding tijdig (binnen twee jaar na de scheiding) bij de administrateur van het pensioenfonds meldt en daarnaast is het aan te raden je te laten bijstaan door een pensioendeskundige.

12 Jouw Abbott Pensioen februari Pensioenfonds Veel informatie over je pensioen en AbbVie kun je vinden op de website van Stichting Pensioenfonds : Mocht je toch nog vragen hebben over je pensioen en de pensioenregeling van Abbott/ AbbVie, dan kun je contact opnemen met onze administrateur AZL: Telefoon pf-abbott@azl.eu Postadres Postbus 4471, 6401 CZ Heerlen Heb je vragen over je beleggingen of de inloggegevens van de Beschikbare Premie Module en/of de Vrijwillige Bijspaar Module, dan kun je contact opnemen met de klantenservice van ING Investment Management: Telefoon of +31 (0) info@mijnpensioen.ingim.nl

Jouw pensioen bij Abbott

Jouw pensioen bij Abbott Jouw Abbott Pensioen januari 2015 1 Pensioenfonds Jouw pensioen bij Abbott < Klik op de onderwerpen hiernaast om de inhoud te lezen. Januari 2015 Jouw Abbott Pensioen januari 2015 2 Pensioenfonds Caring

Nadere informatie

jouw Abbott Pensioen

jouw Abbott Pensioen jouw Abbott Pensioen Zorgen voor een goed pensioen Caring is één van de belangrijkste Abbott kernwaarden wereldwijd. Zorg voor de medemens staat centraal bij al onze activiteiten en bij al onze producten.

Nadere informatie

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld?

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Stichting PENSIOENFONDS CAPGEMINI Nederland Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe Pensioenfonds Avebe Pensioen 1-2-3 Meer informatie over uw pensioenregeling Welkom bij Pensioenfonds Avebe. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Dat is belangrijk

Nadere informatie

Welkomstbrief. Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl

Welkomstbrief. Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl Welkomstbrief Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Welke informatie krijg je over je pensioen? 4 1.2 Wat is pensioen? 4 1.3 Welke pensioenregeling heb je? 4 1.4 Heb

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015. Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Welke gebeurtenissen beïnvloeden uw pensioen?

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015. Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Welke gebeurtenissen beïnvloeden uw pensioen? Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid. In dit overzicht staat ook wat uw eventuele partner

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Delta Lloyd. U bouwt via pensioen bij ons op, zolang u in dienst bent bij deze werkgever. Dit geldt wanneer u 21 jaar of ouder bent. In dit Pensioen

Nadere informatie

NPR 2005 Stichting Algemeen Pensioenfonds Aruba

NPR 2005 Stichting Algemeen Pensioenfonds Aruba NPR 2014 NPR 2005 Stichting Algemeen Pensioenfonds Aruba Nieuw Pensioenreglement 2014 (NPR 2014) U bouwt bij APFA pensioen op als u werkt voor de overheid, in het onderwijs of voor een organisatie die

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld,

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld, De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, April 2016 Beste heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen? Dan

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Pensioenfonds Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Beleggingspakket In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? De Ahold Pensioenregeling 2015 Geachte heer, mevrouw, Welkom bij Ahold Pensioenfonds! Als u 21 jaar of ouder bent, bouwt u vanaf uw datum in dienst pensioen bij ons op. Dit

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? Beschikbare premieregeling In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

Hoe is jouw pensioen geregeld?

Hoe is jouw pensioen geregeld? Hoe is jouw pensioen geregeld? Beste deelnemer, Welkom bij Pensioenfonds Ernst & Young! Je bouwt vanaf je indiensttreding pensioen bij ons op. Dit doe je via je werkgever. Elke pensioenuitvoerder heeft

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Beleggingspakket In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Wat u moet weten over uw pensioen Dit pensioenoverzicht ontvangt u omdat

Nadere informatie

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hartelijk welkom bij Pensioenfonds PGB! U bouwt pensioen bij ons op omdat u bij RELX werkt. In dit Pensioen 1-2-3 leest u hoe het zit met uw pensioen Lees in 3 stappen over uw pensioen Pensioen 1-2-3 bestaat

Nadere informatie

UW MENSEN, UW kapitaal. Onderdeel van een geoliede machine. Pensioen in het kort PLAN YOUR FUTURE

UW MENSEN, UW kapitaal. Onderdeel van een geoliede machine. Pensioen in het kort PLAN YOUR FUTURE UW MENSEN, UW kapitaal Onderdeel van een geoliede machine Pensioen in het kort PLAN YOUR FUTURE Welkom bij Cappital! U bouwt via uw werkgever pensioenkapitaal op, om op uw pensioenleeftijd pensioen aan

Nadere informatie

Wat krijgt u in deze pensioenregeling?

Wat krijgt u in deze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Conservatrix. U bouwt vanaf 1 juni 2008 pensioen bij ons op. Dit doet u via uw werkgever . In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt

Nadere informatie

UW MENSEN, UW KAPITAAL. Onderdeel van een geoliede machine. Pensioen in het kort

UW MENSEN, UW KAPITAAL. Onderdeel van een geoliede machine. Pensioen in het kort UW MENSEN, UW KAPITAAL Onderdeel van een geoliede machine Pensioen in het kort Welkom bij Aegon Cappital! U bouwt via uw werkgever pensioenkapitaal op, om op uw pensioenleeftijd pensioen aan te kopen.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? Excedentregeling In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over jouw

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Basispakket In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Welkom bij BPF Schilders. U bouwt verplicht pensioen bij ons op. Werkt u in loondienst? Dan doet u dit via uw werkgever. Bent u ondernemer? Dan betaalt u via uw onderneming zelf de premie. Elke pensioenuitvoerder

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw Pluspensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in de Pensioenregeling Westland Utrecht Hypotheekbank (WUH). Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2017 Uitkeringsovereenkomst

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2017 Uitkeringsovereenkomst Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2017 Uitkeringsovereenkomst Voor wie is deze toelichting? - U bent actief deelnemer aan deze pensioenregeling; - U bent arbeidsongeschikt. Het Uniform Pensioenoverzicht

Nadere informatie

Het Goede Voorbeeld Hoe is uw pensioen geregeld?

Het Goede Voorbeeld Hoe is uw pensioen geregeld? Het Goede Voorbeeld Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Contractnummer 1111 Polisnummer 1234-0001, 1234-0006 Referentienummer 12345

Contractnummer 1111 Polisnummer 1234-0001, 1234-0006 Referentienummer 12345 Uniform Pensioenoverzicht 2015 Stand per 31-12-2014 Pensioenuitvoerder Onderlinge 's-gravenhage Pensioenovereenkomst premieovereenkomst Werkgever Werkgever Contractnummer 1111 Polisnummer 1234-0001, 1234-0006

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Dit pensioenoverzicht ontvangt u omdat

Nadere informatie

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld,

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld, De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, April 2016 Beste heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen? Dan

Nadere informatie

Jouw Cosun pensioen. Informatiebijeenkomsten voor deelnemers in actieve dienst mei 2014

Jouw Cosun pensioen. Informatiebijeenkomsten voor deelnemers in actieve dienst mei 2014 Jouw Cosun pensioen Informatiebijeenkomsten voor deelnemers in actieve dienst mei 2014 1 Agenda Pensioen in Nederland Onze regeling Keuzemogelijkheden Vragen 2 Pensioen in Nederland Nederlands pensioenstelsel

Nadere informatie

Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later

Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later pensioenslagers.nl 022016 Inhoud X 01 Alstublieft! Uw pensioenregeling 5 X 02 Uw pensioen: sparen voor later 6 X U spaart elke maand voor later 6 X U

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hartelijk welkom bij Pensioenfonds PGB! U bouwt pensioen bij ons op omdat u bij RELX werkt. In dit Pensioen 1-2-3 leest u hoe het zit met uw pensioen Lees in 3 stappen over uw pensioen Pensioen 1-2-3 bestaat

Nadere informatie

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015 Uitkeringsovereenkomst Actieve deelnemer Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft inzicht in uw inkomen dat u van Hagee

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Wat u moet weten over uw pensioen Dit pensioenoverzicht ontvangt u omdat

Nadere informatie

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? 2. Wat krijgt u niet in onze pensioenregeling? 3. Hoe bouwt u pensioen op?

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? 2. Wat krijgt u niet in onze pensioenregeling? 3. Hoe bouwt u pensioen op? 1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Als u met pensioen gaat, dan ontvangt u een ouderdomspensioen. Het ouderdomspensioen gaat standaard in op uw 65-ste. Partnerpensioen Als u overlijdt,

Nadere informatie

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2015. Geachte heer Voorbeeld,

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2015. Geachte heer Voorbeeld, De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, April 2015 Geachte heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen?

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Uitkeringsovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid.

Nadere informatie

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Mijn pensioenregeling 2019 Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Februari 2019 Inhoud 1. Alstublieft! Uw pensioenregeling Pensioen hoort bij uw werk. Misschien staat u er

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over je pensioen. Die vind

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij de Nationale APF. U bouwt via uw werkgever AZL N.V. pensioen bij ons op. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in uw pensioenregeling. Pensioen

Nadere informatie

Pensioen aanvullende pensioenregelingen. Wat krijg je in onze aanvullende regelingen? Extra ouderdomspensioen. Laag 1.

Pensioen aanvullende pensioenregelingen. Wat krijg je in onze aanvullende regelingen? Extra ouderdomspensioen. Laag 1. Pensioen 1-2-3 aanvullende pensioenregelingen Werk je bij een werkgever die bij ons is aangesloten, dan bouw je automatisch ouderdomspensioen bij ons op in de basispensioenregeling. Daarnaast kan je werkgever

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Trespa. Brochure Pensioenregeling

Stichting Pensioenfonds Trespa. Brochure Pensioenregeling Brochure Pensioenregeling Wat houdt de brochure Pensioenregeling in? De brochure maakt deel uit van de startbrief. In de brochure wordt de pensioenregeling in begrijpelijke taal toegelicht aan de hand

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld? Geachte heer, mevrouw,

Hoe is uw pensioen geregeld? Geachte heer, mevrouw, Hoe is uw pensioen geregeld? Geachte heer, mevrouw, Welkom bij Pensioenfonds Hoogovens! U bouwt pensioen bij ons op. Dit doet u via uw werkgever. Elke pensioenuitvoerder heeft zijn eigen regeling. In dit

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Premieovereenkomst

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Premieovereenkomst Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Premieovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Premieovereenkomst

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Premieovereenkomst Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Premieovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij de Nationale APF. U bouwt via uw werkgever Stichting Autoriteit Financiële Markten pensioen bij ons op. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij

Nadere informatie

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? 2. Wat krijgt u niet in onze pensioenregeling? 3. Hoe bouwt u pensioen op?

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? 2. Wat krijgt u niet in onze pensioenregeling? 3. Hoe bouwt u pensioen op? 1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Als u met pensioen gaat, dan ontvangt u een ouderdomspensioen. Op uw pensioendatum koopt u met het opgebouwde pensioenkapitaal een ouderdomspensioen

Nadere informatie

Welk pensioen kunt u verwachten?

Welk pensioen kunt u verwachten? Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3A Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering.

Nadere informatie

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, September 2014. Geachte heer Voorbeeld,

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, September 2014. Geachte heer Voorbeeld, De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, September 2014 Geachte heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen?

Nadere informatie

Stand per datum einde deelneming 01-01-2012 GarantiePlusPensioen

Stand per datum einde deelneming 01-01-2012 GarantiePlusPensioen Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming 2012 Stand per datum einde deelneming 01-01-2012 Product GarantiePlusPensioen Pensioenuitvoerder Onderlinge 's-gravenhage Soort overeenkomst premieovereenkomst

Nadere informatie

A. Voorbeeld. Contractnummer 1111 Polisnummer , Referentienummer 12345

A. Voorbeeld. Contractnummer 1111 Polisnummer , Referentienummer 12345 Voorbeeld Uniform Pensioenoverzicht 2016 Stand per 31-12-2015 Pensioenuitvoerder Onderlinge 's-gravenhage Pensioenovereenkomst premieovereenkomst o.b.v. kapitaal brutopensioenregeling Werkgever Werkgever

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij pensionering.

Nadere informatie

De hoogte van de Anw-uitkering voor uw partner hangt af van zijn of haar inkomen.

De hoogte van de Anw-uitkering voor uw partner hangt af van zijn of haar inkomen. 3 november 2015 Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen U bouwt bij ons een levenslang ouderdomspensioen op. Dit pensioen krijgt u uitbetaald zodra u 67 jaar wordt of met vervroegd pensioen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over jouw pensioen. Die vind

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Pensioenreglement A In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Premieovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Op dit Uniform Pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid,

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Op het Uniform Pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt bij pensionering

Nadere informatie

Welkom bij Pensioenfonds KPN. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in uw pensioenregeling.

Welkom bij Pensioenfonds KPN. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in uw pensioenregeling. 28 november 2015 Welkom bij Pensioenfonds KPN. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in uw pensioenregeling. Wat vindt u in laag 1, 2 en 3? Pensioen 1-2-3 bestaat uit drie lagen. Hieronder

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op uw jaarlijkse

Nadere informatie

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2015. Geachte heer Voorbeeld,

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2015. Geachte heer Voorbeeld, De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, April 2015 Geachte heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen? Dan

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt vanaf pensioen bij ons op. Dit doet

Nadere informatie

StichtingPensioenfondsNIBC

StichtingPensioenfondsNIBC StichtingPensioenfondsNIBC Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen.

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten De heer/mevrouw A. START STRAAT 1234 1234 AA WOONPLAATS behandeld door telefoonnummer ons kenmerk Klant Team StiPP (088) 008 40 60 950. briefcodering burgerservicenummer datum Betreft: Welkomstbericht

Nadere informatie

In balans. Pensioenregeling vanaf 1 januari 2015. Wanneer verandert uw pensioen? Wat is pensioen? Samenleven. Gaat u bijna met pensioen?

In balans. Pensioenregeling vanaf 1 januari 2015. Wanneer verandert uw pensioen? Wat is pensioen? Samenleven. Gaat u bijna met pensioen? In balans Pensioenregeling vanaf 1 januari 2015 08 Wanneer verandert uw pensioen? 04 Wat is pensioen? 09 Samenleven 03 14 12 Welkom Gaat u bijna met pensioen? Nieuw werk 10 06 Scheiden Nabestaandenpensioen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

PSL. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld?

PSL. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? PSL Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen

Nadere informatie

JE TIJD ANDERS INDELEN

JE TIJD ANDERS INDELEN Deze brochure is onderdeel van de brochurereeks over pensioen van Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM en is bedoeld voor deelnemers aan het pensioenreglement 2006. Hiertoe behoren KLM-medewerkers in een

Nadere informatie

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, September 2014. Geachte heer Voorbeeld,

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, September 2014. Geachte heer Voorbeeld, De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, September 2014 Geachte heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen?

Nadere informatie

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Mijn pensioenregeling 2017 Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw januari 2017 Inhoud 1. Alstublieft! Uw pensioenregeling Pensioen hoort bij uw werk. Misschien staat u er nu

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in de Pensioenregeling NN. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl,

Nadere informatie

Laag 2 LAAG 2. Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Laag 2 LAAG 2. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Laag 2 LAAG 2 Pensioen 1-2-3 bestaat uit 3 lagen. Dit is laag 2. In de eerste laag leest u in het kort de belangrijkste informatie over uw pensioenregeling. In laag 2 vindt u meer informatie over alle

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1 <Uitkeringsovereenkomst> <Premieovereenkomst>

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1 <Uitkeringsovereenkomst> <Premieovereenkomst> Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1 Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Op het Uniform Pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid.

Nadere informatie

Hoe bouwt u pensioen op? Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Wat krijgt u in onze pensioenregeling niet?

Hoe bouwt u pensioen op? Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Wat krijgt u in onze pensioenregeling niet? U kunt vanaf 1 januari 2015 nettopensioen bij ons opbouwen. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in deze nettopensioenregeling. Dat is belangrijk om te weten, bijvoorbeeld als u van baan

Nadere informatie

Wat krijgt u in uw pensioenregeling?

Wat krijgt u in uw pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij de Nationale APF. U bouwt via uw werkgever Stichting Autoriteit Financiële Markten pensioen bij ons op. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in

Nadere informatie