Nieuws om door te geven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuws om door te geven"

Transcriptie

1 3 Nieuws om door te geven Info 154 (december 2014) Haarlem, november 2014 Inhoud 1. Nieuwe website: debijbel.nl 2. Bijbel in Gewone Taal is een bestseller 3. Boek over vertaalaanpak Bijbel in Gewone Taal 4. Bijbel in Gewone Taal nu ook als app 5. Gratis app voor Advent en Kerst 6. Uw gebed gevraagd voor: CUBA 7. Kerstpuzzel: de voorouders van Jezus

2 Info-berichten /8.1 Nieuwe website: debijbel.nl Het Nederlands Bijbelgenootschap heeft een nieuwe website gelanceerd: debijbel.nl. Iedereen kan hier altijd gratis de Bijbel lezen. Voor leden van het NBG is er extra informatie te vinden en is er een groter aanbod aan vertalingen, die je kunt lezen en met elkaar kunt vergelijken. De site is geschikt voor smartphone en tablet. Op de bijbel.nl is uitleg te vinden over allerlei onderwerpen uit de tijd en cultuur van de Bijbel, geschreven door bijbelwetenschappers en theologen. Daarnaast biedt debijbel.nl veel archeologische illustraties, een tijdlijn, foto s en video s. Ook alle studieaantekeningen uit de NBV-Studiebijbel staan op de website. Debijbel.nl is een innovatieve website waarin veel diverse informatie op een gebruiksvriendelijke manier met elkaar verbonden is. Op de bijbel.nl zijn de volgende bijbelvertalingen voor iedereen gratis online beschikbaar: De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV), de NBG-vertaling uit 1951 (NBG 51) en de Statenvertaling. Andere vertalingen, waaronder de Bijbel in Gewone Taal en de Herziene Statenvertaling en alle extra s zijn alleen beschikbaar voor leden van het Nederlands Bijbelgenootschap. Een proeftijd van 30 dagen geeft iedereen die voor het eerst inlogt op debijbel.nl de kans om kennis te maken met alle functionaliteiten van de nieuwe website. De Bijbel is straks ook te lezen op bijbelgenootschap.nl. Op deze site wordt De Nieuwe Bijbelvertaling geplaatst, die gelezen kan worden zonder een account aan te maken. Betrouwbaar en dichtbij Rieuwerd Buitenwerf, directeur van het Nederlands Bijbelgenootschap: Met debijbel.nl willen we lezers van dienst zijn met betrouwbare en bruikbare informatie. Op debijbel.nl komt de wereld van de Bijbel tot leven. Dat helpt om de teksten goed te begrijpen. Als je de gelijkenis over de wijngaard in Matteüs 21 leest, kun je klikken op de woorden wijnpers en uitkijktoren. Dan krijg je illustraties te zien die duidelijk maken wat je je erbij moet voorstellen. En het Johannesevangelie in de Bijbel in Gewone Taal kun je bijvoorbeeld vergelijken met De Nieuwe Bijbelvertaling en dan meteen in een artikel lezen waarom het begin van het evangelie zo anders klinkt in deze nieuwe vertaling. Dankzij debijbel.nl ontdek je zo van alles over de Bijbel. In ontwikkeling Debijbel.nl is een website die in ontwikkeling is en blijft. De website wordt ook inhoudelijk voortdurend uitgebreid. Zo zullen er niet alleen meer bijbelvertalingen aan toegevoegd worden, maar ook nieuwe foto s, tekeningen en uitleg over bijbelse onderwerpen.

3 Info-berichten /8.2 Bijbel in Gewone Taal is een bestseller De Bijbel in Gewone Taal is sinds 1 oktober verkrijgbaar. De eerste druk was binnen een week uitverkocht bij uitgever Royal Jongbloed. In de eerste twee weken van oktober stond de nieuwe bijbel in Nederland op nummer 1 van de bestsellerslijst. De derde druk is inmiddels in voorbereiding en wordt in december verwacht. De totale oplage in 2014 komt dan uit op exemplaren. Volgens Rieuwerd Buitenwerf, directeur van het Nederlands Bijbelgenootschap, bevestigt de grote vraag naar de Bijbel in Gewone Taal de toegevoegde waarde van deze nieuwe vertaling. Buitenwerf is uiteraard blij met het succes van de Bijbel in Gewone Taal, maar geeft aan dat het nieuws over de goede verkoopcijfers ook tot een misverstand kan leiden: Veel mensen denken: met een boek op 1 in de boekentoptien zul je wel rijk worden! Toch is dat niet zo. Samen met de uitgever (Royal Jongbloed) zorgen we ervoor dat deze bijbel betaalbaar blijft. De Bijbel in Gewone Taal kost 28,50. Dat is niet veel voor een boek dat zo dik is, zo zorgvuldig vertaald is, zo mooi gedrukt is. Aan de vertaling zijn deskundige vertalers jarenlang aan het werk geweest. Er is een team van ervaren vertalers nodig om een goede betrouwbare bijbelvertaling te maken. Het bijbelgenootschap staat voor kwaliteit, voor het maken van vertalingen vanuit liefde voor de Bijbel, maar zonder theologisch vooringenomen standpunten, vertalingen die in diverse kerken gebruikt kunnen worden. Zo n vertaling is de Nieuwe Bijbelvertaling. En zo n vertaling is de Bijbel in Gewone taal. Online beschikbaar Iedereen kan 30 dagen lang gratis kennismaken met de nieuwe vertaling op debijbel.nl. Na die periode blijft de Bijbel in Gewone Taal via debijbel.nl beschikbaar voor leden van het Nederlands Bijbelgenootschap (bij contributiebedrag vanaf 25,- per jaar). De Bijbel in Gewone Taal is digitaal verkrijgbaar als app en e-book. Meer informatie is te vinden op:

4 Info-berichten /8.3 Boek over vertaalaanpak Bijbel in Gewone Taal Wie na de eerste kennismaking met de Bijbel in Gewone Taal nieuwsgierig is naar de totstandkoming ervan, vindt alles daarover in het boek Hoe vertaal je de Bijbel in gewone taal? Het boek is er voor iedereen die persoonlijk of beroepshalve geïnteresseerd is in de achtergronden van de vertaling. Het gaat dieper in op de uitgangspunten, keuzes en dilemma s van de makers van deze nieuwe vertaling van de Bijbel. Aan de orde komen onder meer woordkeus, de structuur van een tekst, zinsverbanden, traditionele termen en beeldspraak. Hoe vertaal je de Bijbel in gewone taal? bestaat uit de volgende hoofdstukken: 1. De uitgangspunten van de Bijbel in Gewone Taal 2. Wat is gewone taal? 3. Wat is een duidelijke tekst? 4. Verduidelijking als vertaalstrategie 5. Traditionele termen en de Bijbel in Gewone Taal 6. De aanpak van beeldspraak 7. De waarde van de Bijbel in Gewone Taal Schrijver is dr. Matthijs de Jong, nieuwtestamenticus bij het Nederlands Bijbelgenootschap. Hij heeft als vertaler meegewerkt aan de Bijbel in Gewone Taal en vertelt over het project: Het doel was: een betrouwbare vertaling die van begin tot eind begrijpelijk is. Dat was een hele uitdaging. Maar we ontdekten al snel dat gewone taal heel geschikt is om de teksten op een sterke manier te verwoorden. Het is de kracht van gewone taal die deze bijbel tot iets heel bijzonders maakt.

5 Info-berichten /8.4 Bijbel in Gewone Taal nu ook als app Lees de Bijbel in Gewone Taal op je mobiel met de Android-app. De app is eenvoudig te bedienen en werkt super snel. De overzichtelijke vormgeving ondersteunt het lezen en het navigeren. De prijs is 15,99. De Bijbel in Gewone Taal is de meest leesbare bijbel die ooit in het Nederlands gemaakt is. Door de duidelijke taal beleef je de Bijbel op een nieuwe manier. Het is taal die je aanspreekt, waardoor de tekst je raakt. Met deze Bijbelapp voor Android lees je de Bijbel in Gewone Taal waar en wanneer je wilt, op je telefoon of tablet en offline! Voordelen op een rij Lees zonder afgeleid te worden in de volledig-schermmodus Zoek door de Bijbel Vind je favoriete tekst terug met behulp van een bladwijzer Maak een notitie en link deze aan een of meer Bijbelteksten Pas de opmaak aan je eigen wensen aan Gebruik de widgets en ontdek iedere dag een nieuwe Bijbeltekst Lees 60 bekende bijbelverhalen met behulp van het leesrooster Deel je favoriete bijbelverzen en/of persoonlijke notities via sociale media.

6 Info-berichten /8.5 Gratis app voor Advent en Kerst Het Nederlands Bijbelgenootschap komt met een gratis app om te gebruiken tijdens Advent en Kerst. Van 1 december tot en met 6 januari kun je elke dag een inspirerende tekst lezen uit de Bijbel in Gewone Taal. Bij elke tekst staat een vraag om over na te denken. De app komt beschikbaar voor ios en voor Android. Voor ios is de app te downloaden in de App Store. Voor Android is de app te downloaden in de Google Play Store.

7 Info-berichten /8.6 Uw gebed gevraagd voor: CUBA In Cuba zijn de afgelopen decennia honderden grotere en kleinere kerkelijke gemeenschappen ontstaan. Inmiddels wordt dat toegestaan en is het lezen uit de Bijbel niet langer verboden. Maar de Bijbel zelf is nog steeds een schaars goed, ook in die kerken. De Cubanen kunnen geen bijbels kopen, simpelweg omdat verkoop van christelijke boeken in Cuba verboden is. Ook mogen particulieren niet zelf bijbels in het buitenland kopen. Samen met andere bijbelgenootschappen ter wereld doet het Nederlands Bijbelgenootschap iets wat wél mag: bijbels doneren via de Cubaanse Bijbelcommissie. Samen met andere bijbelgenootschappen van de United Bible Societies werkt het Nederlands Bijbelgenootschap aan een ambitieus project. In de komende jaren is in Cuba behoefte aan maar liefst 1 miljoen bijbels. Alleen met hulp uit het buitenland kan er voor gezorgd worden dat elke Cubaan die dat wil een bijbel kan kopen voor een betaalbare prijs. Bid dat dit project mag slagen en dat het tot zegen mag zijn voor veel Cubanen. Bron: Nederlands Bijbelgenootschap

8 Info-berichten /8.7 Kerstpuzzel: de voorouders van Jezus In Matteüs 1 en in Lucas 3 vind je een lijst met namen van de voorouders van Jezus. Hieronder zie je 15 zinnetjes over mensen die in die lijst genoemd worden. Een M betekent dat die naam voorkomt in Matteüs en de L staat voor Lucas. 1. Een koning van Juda die de afgodendienst opnieuw invoerde en zijn zoon offerde in het Hinnomdal. Later smeekte hij in een Assyrische gevangenis bij God om hulp. (M) 2. Koning Hizkia had een hofmeester iemand die de baas was over het paleis - met dezelfde naam als deze persoon. (M, L) 3. De vader van Boaz (M) 4. Zeer wijze koning. (M) 5. Toen hij geboren werd, was zijn vader 100 jaar oud. (L) 6. Hij ging op reis toen God hem zei, dat hij zijn land en zijn familie moest verlaten. (M, L) 7. In de tijd van David was er een priester met dezelfde naam als deze persoon. (M) 8. Zijn vader heette Peres. (M, L) 9. Hij is niet gestorven. (L) 10. Zij woonde op de muur van Jericho. (M) 11. Jesaja profeteert dat uit zijn stronk een telg opschiet. (M, L) 12. Hij liep samen met zijn broer Jafet achteruit de tent van zijn vader in om hem toe te dekken met een mantel. (L) 13. Zij werd zwanger van haar schoonvader. (M) 14. In opdracht van David liet generaal Joab hem sneuvelen in de oorlog. Zo kon David met zijn vrouw trouwen Hij was de vader van Zerubbabel. (M, L) De eerste letters van de antwoorden vormen een woord in het Hebreeuws en een woord in het Grieks. Beide woorden betekenen hetzelfde. Wat betekenen deze woorden? Tip: zoek op om te weten wat de woorden betekenen. Vul uw oplossing in op en maak kans op een dwarsligger van De Nieuwe Bijbelvertaling. Hebt u geen internet, dan kunt u uw oplossing ook per post sturen naar: Nederlands Bijbelgenootschap, Postbus 620, 2003 RP Haarlem, onder vermelding van Kerstpuzzel Uiterste inzenddatum: 5 januari De winnaar krijgt schriftelijk bericht. Bovendien vindt u de winnaar online op Bron: Nederlands Bijbelgenootschap

Bijbelstudie bij Romeinen 14:1-15:13 in de Bijbel in Gewone Taal

Bijbelstudie bij Romeinen 14:1-15:13 in de Bijbel in Gewone Taal Bijbelstudie bij Romeinen 14:1-15:13 in de Bijbel in Gewone Taal Een bijbelstudie bij Romeinen 14:1-15:13 in de Bijbel in Gewone Taal. De Bijbel in Gewone Taal verschijnt in oktober 2014. Tekst: Dr. Matthijs

Nadere informatie

24 december, 21:30 uur Kerstavonddienst Grote Kerk. Programma Kerst en Oud/Nieuw

24 december, 21:30 uur Kerstavonddienst Grote Kerk. Programma Kerst en Oud/Nieuw S amen Officieel orgaan van de Protestantse Gemeente Breda - 7e jaargang no. 10 - december 2014 Programma Kerst en Oud/Nieuw Zaterdag 20 december 14:00 Christmas Carols, Lutherse Kerk 19:30 Lessons and

Nadere informatie

Het begin. De weg tot God. Wie is God eigenlijk?

Het begin. De weg tot God. Wie is God eigenlijk? Het begin Geloven in God - hoe begin je daarmee? Je hebt erover gehoord van anderen en mogelijk ken je mensen die in Hem geloven. Misschien ben je zelf tot de ontdekking gekomen dat een leven zonder God

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Wat Hij u ook zegt, doet dat!

PREEK DOOR DE WEEK. Wat Hij u ook zegt, doet dat! PREEK DOOR DE WEEK Wat Hij u ook zegt, doet dat! 8e jaargang, nr. 10, week 11 11 maart 16 maart 2013 maandag 11 maart 2013 Wat Hij u ook zegt, doet dat! Maar wat zegt Hij? Daarop sprak zijn moeder de bedienden

Nadere informatie

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen.

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen. D.O.E.N. Oefening D.O.E.N. is de afkorting voor Doelen Opstellen en Effectief bereiken via je Netwerk. Met deze oefening ga je het fundament leggen van je LinkedIn strategieën. Ze vraagt maar 10 minuten

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Stefan Rooyackers. Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via Facebook

Stefan Rooyackers. Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via Facebook Stefan Rooyackers Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via Facebook 1 Copyright Eerste druk Augustus 2012 Facebook is eigendom van Facebook Inc. Op geen enkele wijze is er sprake van sponsoring,

Nadere informatie

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat!

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Het geheim van een succesvolle makelaar Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Marketing voor Makelaars 2 / 41 Over de auteur Ik heet en ik ben off- en online ondernemer, spreker en trainer.

Nadere informatie

God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleider

God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 11 God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Roept u maar! 2 Van bries tot storm 3 Denkstof video 4 De

Nadere informatie

Netwerken via sociale media

Netwerken via sociale media Netwerken via sociale media Inhoudsopgave Even voorstellen 3 Wat is netwerken precies? 4 Twitter 4 Facebook 6 Twitter en Facebook 7 Netwerken via je e-mail 7 Je eigen website 8 Netwerken, is dat veel werk?

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing

Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing 2 Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing 3 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes

Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes Oktober 2013 ONDERWERPEN Managementsamenvatting 2 Introductie 3 Online blijft 4 Waarom is Click-to-Call vandaag de dag relevant? De nieuwe

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

Algemene voorwaarden bij uw levensverzekering

Algemene voorwaarden bij uw levensverzekering Algemene voorwaarden bij uw levensverzekering 2012 Inleiding Deze inleiding hoort zelf niet bij de voorwaarden. De voorwaarden beginnen dus bij de inhoudsopgave. Waarvoor zijn deze voorwaarden? U hebt

Nadere informatie

Ik werd geheiligd (1 Korintiërs 1:2; 1:30)

Ik werd geheiligd (1 Korintiërs 1:2; 1:30) Les 12 - Redding Ik werd geheiligd (apart gezet) deel II In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Ik werd geheiligd (1 Korintiërs 1:2; 1:30) We gaan in deze les nog drie FEITEN

Nadere informatie

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis...

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis... INHOUDSOPGAVE VOORWOORD...3 1. Hoe kom ik hoger in Google?...4 1.1. De drie-eenheid van zoekmachine optimalisatie...4 1.1.1.Technische kwaliteit en architectuur van de website...4 1.1.2 Inhoudelijke kwaliteit

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

De grootste mens ooit

De grootste mens ooit De grootste mens ooit De grootste mens ooit Uitgegeven door: Emmaus Correspondentie School Postbus 54234 3008 JE Rotterdam www.bijbelcursussen.nl Vertaling van The greatest man alive ISBN 978-94-91494-02-4

Nadere informatie

De Bijbel, voluit Woord van God

De Bijbel, voluit Woord van God De Bijbel, voluit Woord van God M.G. de Koning De Bijbel, voluit Woord van God Back to Basics 3 De Bijbel, voluit Woord van God Copyright M.G. de Koning Vormgeving: Jan Paul Spoor Herziene editie 2008

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

1 Hoe je goed gevonden wordt

1 Hoe je goed gevonden wordt 1 Hoe je goed gevonden wordt Hoe komt het dat sommige mensen vaker worden gevraagd dan anderen? En is het zo dat de mensen die vaker gevraagd worden altijd beter zijn dan de mensen die niet voor nieuwe

Nadere informatie

MAAR uit genade door het geloof. Hoe wordt iemand gered?

MAAR uit genade door het geloof. Hoe wordt iemand gered? BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 6 Les 6 - Redding Niet door te proberen de wet te volbrengen Niet door goede werken te doen Niet door onze eigen inspanningen Niet door het doopwater MAAR uit genade

Nadere informatie