Publiek Procesrecht 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Publiek Procesrecht 2014"

Transcriptie

1 Publiek Procesrecht 2014

2 Groep Larcier n.v., 2014 Minimenstraat Brussel De redactie en de uitgever van LARCIER WET & DUIDING besteden de grootste zorg aan de publicatie van de teksten, maar zijn in geen geval gehouden tot een resultaatsverbintenis mochten bepaalde vergissingen aan hun waakzaamheid ontsnapt zijn. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. D2014/0031/005 ISBN:

3 Larcier Wet en Duiding Publiek Procesrecht 2014 Editor: William Timmermans Alle teksten zijn gecoördineerd tot 1 februari 2014 (publicatiedatum Belgisch Staatsblad)

4

5 Voorwoord Deze Wet en Duiding Publiek Procesrecht is een bundeling van diverse wetgeving vanuit twee invalshoeken. Vooreerst bespreken we de "publiekrechtelijke" procedures. Dat zijn procedures bij het Grondwettelijk Hof, de Raad van State, verschillende administratieve rechtscolleges en het Hof van Justitie (althans de procedure inzake prejudiciële vragen). Er wordt ook ingegaan op de bijzondere bevoegdheden van het hof van beroep, onder meer inzake beroepen tegen beslissingen van de CREG, het BIPT en de Mededingingsautoriteit. Daarnaast komen de eigenheden van procedures tegen publiekrechtelijke rechtspersonen bij de gewone rechtbanken aan bod. Zoals bekend, gelden er een aantal specifieke regels inzake dagvaarding en vertegenwoordiging van overheden, gedwongen tenuitvoerlegging tegen overheden, arbitrage met overheden, etc. Twee boekdelen Het Wetboek is opgesplitst in twee delen. Dat heeft te maken met de evolutie van de wetgeving. Tijdens de voorbereiding van het Wetboek werden de auteurs geconfronteerd met een dubbele hervorming. Vooreerst werden de procedureregels voor de Raad van State aanzienlijk hervormd. Belangrijk zijn hier vooral de wet van 19 januari 2014 en het koninklijk besluit van 28 januari 2014 (beide gepubliceerd in het BS op 3 februari 2014). Die ingrijpende wijziging verdient de nodige aandacht en kan niet zonder een uitvoerige bespreking. Daarom werd beslist het onderdeel betreffende de Raad van State onder te brengen in het tweede boekdeel. Ten tweede is er een hervorming gaande van een aantal Vlaamse bestuursrechtscolleges (Parl.St. Vl.Parl , nr.2419/1). Die hervorming betreft het Milieuhandhavingscollege, de Raad voor Vergunningsbetwistingen en de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. De Raad voor Studievoortgangsbetwistingen, als enig Vlaams bestuursrechtscollege bevoegd voor een gemeenschapsmaterie, blijft buiten die hervorming. Op het ogenblik dat dit voorwoord wordt geschreven is de hervorming nog niet goedgekeurd in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. De hervorming zou in werking treden op een datum te bepalen door de Vlaamse Regering en uiterlijk op 1 januari Het is de bedoeling dat de betwistingen betreffende de diverse verkiezingen van 25 mei 2014 nog behandeld worden door de Raden voor Verkiezingsbetwistingen zoals ze vandaag bestaan. Daarom werd de bespreking van de procedures bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, het Milieuhandhavingscollege, de Raad voor Studievoortgangsbetwistingen en de Raad voor Verkiezingsbetwistingen opgenomen in het eerste boekdeel. Indien de hervorming van de Vlaamse bestuursrechtscolleges door het Vlaams Parlement wordt goedgekeurd, zal die besproken worden in het tweede deel.

6 Princeps legibus solutus est? Het principe dat de keizer boven de wet staat, was opgenomen in de Digesten van Justinianus (D ). De oorspronkelijke bedoeling ervan was heel specifiek, maar vanaf de middeleeuwen werd die bepaling aangegrepen door al wie de aanspraken van de vorsten - keizer, koning, hertog of graaf - wou versterken. Het woord "absolutisme" zou zelfs aan dit adagium zijn ontleend. In een rechtsstaat kan niet meer ernstig geargumenteerd worden dat de Staat boven het recht staat 1. Langzaamaan is aanvaard dat burgers kunnen opkomen tegen rechtshandelingen van de overheid; dat rechters wetten mogen toetsen aan hogere rechtsnormen; dat de overheid aansprakelijk kan worden gesteld voor handelingen van de uitvoerende, wetgevende en zelfs rechterlijke macht; dat openbaarheid van bestuur de regel is in plaats van de uitzondering; dat gedwongen uitvoering tegen de overheid mogelijk is, etc. Maar de rechtsbescherming is nog niet af en procederen in een publiekrechtelijke context is allerminst eenvoudig. Procedureregels horen wegwijzers te zijn naar het recht en geen hinderpalen. Hopelijk zijn we er met dit Wetboek in geslaagd de weg te wijzen naar een betere rechtsbescherming en hebben we een aantal belangrijke hinderpalen duidelijk gesignaleerd. Mijn oprechte dank gaat uit naar alle auteurs voor hun leerrijke bijdragen en naar het team van Larcier voor hun onafgebroken enthousiaste steun bij dit project. William Timmermans Brussel, 10 april Het argument duikt nog op in een andere vorm. Een bekend geval betreft de renovatie van de gebouwen van het Vlaams Parlement. Het parlement meende daarbij niet onderworpen te zijn aan de Europese richtlijnen inzake overheidsopdrachten. België werd hiervoor veroordeeld, zie: HvJ C-323/96, Commissie v. België, 1998.

7 Editor William Timmermans William Timmermans is advocaat-vennoot bij ALTIUS en staat er mee aan het hoofd van het Real Estate & Regulatory Department. Hij studeerde rechten aan de KU Leuven (1995) en behaalde een LL.M. aan Harvard Law School (1996). Sinds 1996 is hij advocaat aan de balie te Brussel. Hij is gespecialiseerd in publiek recht en heeft een bijzondere belangstelling voor milieurecht alsook voor overheidsopdrachten. Hij pleit voor de gewone rechtbanken, alsook voor het Grondwettelijk Hof en voor de Raad van State.

8 Auteurs Joëlle Camu Joëlle Camu studeerde rechten aan de Vrije Universiteit van Brussel (1992). Zij behaalde een master in International and legal Cooperation (1993). Vervolgens was zij werkzaam als bestuurssecretaris bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen ( ) en werkte zij ook als jurist bij Electrabel op de afdeling strategie ( ). Vanaf 2001 werkte zij als attaché voor de Raad van State, vreemdelingencontentieux. In 2007 werd zij benoemd als rechter in vreemdelingenzaken bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, in de IIde kamer waar zij annulatieberoepen inzake migratiezaken onderzoekt. Bram Cardoen Bram Cardoen studeerde in 2009 af als master in de rechten aan de Universiteit Gent. Hij volgde in 2010 de master na master opleiding Internationaal en Europees Recht aan de VUB. Sinds januari 2011 is hij als jurist werkzaam bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Dirk De Bruyn Dirk De Bruyn behaalde in 2004 aan de Plantijn Hogeschool te Antwerpen een diploma Bedrijfsbeheer en studeerde in 2008 af aan de Universiteit van Antwerpen (UA) als licentiaat in de rechten. Sinds 2008 is hij werkzaam als attachéjurist in het auditoraat van de Raad van State, waar hij vooral actief is in het vreemdelingenrecht. Lien De Geyter Afgestudeerd aan de UGent, is zij onmiddellijk als voltijds assistent tewerkgesteld geweest in het vakgebied bestuursrecht, vakgroep publiekrecht. Op 1 oktober 2000 is zij, als referendaris, benoemd aan het Grondwettelijk Hof, met evenwel behoud van een deeltijds assistentenmandaat, teneinde haar doctoraat verder te kunnen afwerken. Haar doctoraat heeft zij behaald in september Sedert januari 2005 was zij tevens tewerkgesteld als deeltijds praktijkassistente in de vakgroep grondslagen van het recht, waar zij per 31 december 2013 een einde aan stelt. Vanaf die datum is zij immers aangesteld als deeltijds docent aan de Koninklijke Militaire School waar zij de cursussen administratief recht en grondwettelijk recht zal doceren aan de militaire administrateurs. Zij heeft tal van publicaties op haar naam.

9 Caroline De Groote Caroline De Groote behaalde in 2001 het diploma van licentiaat in de rechten aan de KU Leuven. Na haar studies was zij achtereenvolgens tewerkgesteld als attaché-jurist bij de Raad van State en als adjunct-auditeur bij de Hoge Raad voor de Justitie. Sinds 15 mei 2012 is zij rechter in vreemdelingenzaken bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Jim Deridder Jim Deridder is advocaat aan de balie te Antwerpen. Hij is gewezen wetenschappelijk medewerker (Universiteit Antwerpen) en lector (Plantijn) en was eerder ook schepen van onderwijs en voorzitter van de raad van bestuur van een scholengemeenschap. Jim Deridder is auteur van verschillende publicaties in het bestuursrecht. Valérie De Schepper Valérie De Schepper studeerde rechten aan de KU Leuven (2007) en behaalde een master-na-master in Europees recht aan het Institut d'etudes Européennes van de ULB (2008). Heden volgt zij een postgraduaat bemiddeling in bestuurszaken aan de KU Leuven. Zij is sinds 2008 advocaat aan de balie te Brussel en behandelt voornamelijk dossiers inzake publiekrecht met een voorkeur voor het grondwettelijk recht. Sinds 2010 is zij eveneens praktijkassistent aan het Instituut voor Constitutioneel Recht van de KU Leuven. Manjula Ekka Manjula Ekka is sedert juni 2007 rechter in vreemdelingenzaken bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen en sedert mei 2014 oefent zij aldaar het mandaat van kamervoorzitter uit. Zij studeerde rechten aan de KU Leuven (1991) en behaalde een bijzonder licentiaat in de internationale politiek aan de U.I. Antwerpen (1993). Zij is auteur van een vreemdelingencodex en heeft een bijdrage over een onderwerp van vreemdelingenrecht in de reeks Migratie en Migrantenrecht gepubliceerd. Katrien Espagnet Katrien Espagnet is advocate bij het ALTIUS Real Estate & Regulatory Department. Zij studeerde rechten aan de KU Leuven (2011) en is sinds 2013 verbonden aan de balie te Brussel. Zij behandelt voornamelijk dossiers inzake publiek recht en vastgoedrecht. Claire Fornoville Claire Fornoville studeerde rechten aan de Universiteit Antwerpen en de Mannheim Universität. Ze behaalde in 2011 een Master for Comparative and International Law. Claire is advocaat bij Eubelius en praktijkassistent voor Grondwettelijk Recht aan de Université Saint-Louis. Philippe Gérard Philippe Gérard behaalde in 2004 het diploma van licentiaat in de rechten en in 2007 het diploma van licentiaat in de wijsbegeerte aan de KU Leuven. Sinds 2008 is hij verbonden aan het Instituut voor Constitutioneel Recht van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de KU Leuven. Hij bereidt er een doctoraal proefschrift voor over de visie van het Duitse grondwettelijk hof op de Europese integratie onder begeleiding van prof. dr. A. Alen en prof. dr. K. Lenaerts.

10 Jurgen Goossens Jurgen Goossens is doctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent, vakgroep publiekrecht. Hij heeft zijn rechtendiploma aan de UGent behaald en heeft een LL.M. van Yale Law School. Hij werkt aan een doctoraat over de hervorming van de bestuursrechtspraak met prof. Johan Vande Lanotte als promotor. Het doctoraat handelt voornamelijk over de bevoegdheidsverdeling tussen de burgerlijke en de administratieve rechter en hun respectievelijke uitspraakbevoegdheden. Aan de hand van rechtseconomisch en rechtsvergelijkend onderzoek worden hervormingsvoorstellen besproken met het oog op een efficiënte, meer definitieve beslechting van bestuursgeschillen. Alexander Hansebout Alexander Hansebout is advocaat aan de balie van Brussel en partner bij het advocatenkantoor ALTIUS. Hij is gespecialiseerd in complexe en internationale geschillen, zowel voor de rechtbanken als in arbitrage (ICC, Cepani, ad hoc). Hij zetelt ook als arbiter. Hij is auteur van diverse publicaties en spreekt regelmatig over distributie en internationaal privaatrecht. Hij studeerde rechten aan de UNamur, de KU Leuven en de Universiteit Stellenbosch (Zuid- Afrika) en behaalde een MSc. in international business (Aston Business School - Verenigd Koninkrijk). Lieselotte Joppen Lieselotte Joppen studeerde in 2010 af als master in de rechten aan de Universiteit Antwerpen en werkt sinds januari 2011 als jurist bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Janek Tomasz Nowak Janek Tomasz Nowak studeerde rechten aan de Universiteit Antwerpen (cand. juris, 2005; lic. juris, 2008) en aan King's College Londen (LL.M in European Law, 2009). Vervolgens was hij werkzaam als stagiair aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, onder meer op het kabinet van rechter Koen Lenaerts. Momenteel is hij verbonden aan het Instituut Europees Recht van de KU Leuven waar hij een doctoraat voorbereidt over de invloed van het EU-recht op het nationale procesrecht. Hij is tevens visiting lecturer aan de MCI Innsbruck, Oostenrijk en editor van het standaardwerk EU Procedural law (K. Lenaerts, I. Maselis en K. Gutman), verschenen bij Oxford University Press in maart Igor Rogiers Igor Rogiers behaalde in 1999 zijn licentiaatsdiploma in de rechten aan de Universiteit van Gent. Nadien behaalde hij een master in bedrijfsrecht (UGent, 2000) en een postgraduaat in vastgoedkunde (KU Leuven, 2012). Hij liep vanaf 2000 stage aan de balie van Brussel bij een gerenommeerd kantoor ( Sedert eind 2003 is Igor lid van de balie van Dendermonde. Jelleke Rooms Jelleke Rooms is sinds februari 2011 als jurist werkzaam bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Zij behaalde in 2007 haar master in de rechten aan de Universiteit van Gent en in 2008 behaalde zij de academische graad van master in het milieurecht. Jelleke Rooms is van september 2008 tot februari 2011 werkzaam geweest als advocaat bij Laga. In 2013 heeft zij tevens een basismodule bemiddeling bij het VVBBCI voltooid.

11 Ann Smets Ann Smets studeerde rechten aan de Universiteit Antwerpen, waar zij vanaf 2001 tot 2008 werkzaam was als assistent gerechtelijk recht en bewijsrecht. Op 2 juni 2008 promoveerde zij tot doctor in de rechten met het proefschrift 'Het recht op tegenspraak in civiele geschillen'. Van 2008 tot 2012 was zij verbonden aan de Universiteit Antwerpen als doctorassistent. Zij is auteur van verschillende wetenschappelijke bijdragen over diverse aspecten van het gerechtelijk recht. Zij is tevens redactielid van het Gerechtelijk Wetboek van Die Keure en redactielid van de subredactie Gerechtelijk recht van het Tijdschrift voor Vrede- en Politierechters. Sinds oktober 2009 is zij advocaat aan de balie te Mechelen. Tim Souverijns Tim Souverijns behaalde zijn diploma master in de rechten aan de KU Leuven in Na twee jaar als advocaat verbonden te zijn geweest aan de balie van Leuven, is hij sedert 2013 verbonden aan de balie te Brussel, bij het kantoor Liedekerke Wolters Waelbroeck Kirkpatrick. Hij behandelt voornamelijk dossiers in het staatsrecht en het administratief recht in ruime zin. Sinds 2011 is Tim Souverijns tevens als praktijkassistent verbonden aan de rechtsfaculteit van de KU Leuven, waar hij de monitoraten staatsrecht verzorgt. Joseph Spinks Joseph Spinks is advocaat bij Linklaters in het Real Estate Department. Hij studeerde rechten aan de KU Leuven (2005) en behaalde een master in de economie aan de Università Commerciale Luigi Bocconi (2006). Sinds 2006 is hij verbonden aan de balie te Brussel. Hij behandelt voornamelijk dossiers inzake vastgoedrecht. Pieter-Jan Staelens Pieter-Jan Staelens is advocaat aan de balie van Brugge en is gespecialiseerd in het migratie- en asielrecht. Hij is een expert in Europees en Globaal migratierecht met een solide kennis van het publiek en internationaal recht. Pieter-Jan studeerde rechten en filosofie aan de KU Leuven waar hij zich specialiseerde in vraagstukken rond algemene en toegepaste ethiek. Na het behalen van een masterdiploma (2007) in beide disciplines, was hij verbonden aan de Stellenbosch University (Zuid-Afrika) waar hij zich verder bekwaamde in vraagstukken nopens internationale rechtvaardigheid. Pierrot T Kindt Pierrot T'Kindt is licentiaat in de rechten (VU Brussel, 1994). Hij werkte onder meer als advocaat en referendaris bij het Hof van Cassatie. Thans is hij auditeur bij de Raad van State, verbonden aan de afdeling Wetgeving. Ilke Van Buggenhout Ilke Van Buggenhout behaalde in 2010 aan de Universiteit van Antwerpen een master in de rechten. Zij is sinds 2011 tot op heden werkzaam als jurist bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Isabelle Vanden Poel Isabelle Vanden Poel studeerde af aan de Universiteit Gent, in juli 2000 als licentiaat in Latijn en Grieks en in juli 2007 als licentiaat in de rechten. Zij is sinds 1 oktober 2007 advocaat bij van Eeckhoutte, Taquet & Clesse en is actief in het arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht.

12 Ann Vanderhaeghen Ann Vanderhaeghen is licentiaat in de rechten en master of laws in het notariaat. Zij is als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Instituut voor Procesrecht van de Universiteit Gent en het Instituut voor Sociaal Recht van de Katholieke Universiteit Leuven ( ). Van 2009 tot 2013 was zij jurist bij de studiedienst van de Orde van Vlaamse Balies. In 2013 werd zij benoemd tot substituut-arbeidsauditeur bij de arbeidsrechtbank te Gent. Sinds 2014 is zij tevens lid van de Adviesraad van de magistratuur. Sofie Van Noten Sofie Van Noten studeerde rechten aan de Universiteit Antwerpen en Université Nancy II (2009) en behaalde een master complémentaire en droit public et administratif aan de ULB (2010). Nadien was zij verbonden aan de balie van Antwerpen. Sinds 2012 is zij werkzaam als jurist bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Jürgen Vanpraet Jürgen Vanpraet is advocaat bij Prator en is gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen. Als advocaat staat hij zowel publieke besturen, als private personen bij in geschillen met en tussen publieke besturen. Hij is auteur van diverse publicaties in het publiek recht en meer in het bijzonder in het grondwettelijk recht, het milieu- en omgevingsrecht en het contentieux voor de Raad van State en het Grondwettelijk Hof. Zijn doctoraal proefschrift over de bevoegdheidsverdeling tussen de federale overheid, de gemeenschappen en gewesten in het federale België (De latente staatshervorming, 2011) werd bekroond met de Fernand Collinprijs voor recht Koen Vanwinckelen Koen Vanwinckelen is licentiaat in de rechten. Hij was als assistent verbonden aan het Instituut voor Familiaal Vermogensrecht van de KU Leuven. Sinds 2003 werkt hij bij de FOD Binnenlandse Zaken. Thans is hij leidinggevende op het Provinciaal Gouvernement van Limburg. Tot zijn taken behoort onder meer het bestuurlijk toezicht op lokale politie en brandweer. Hij publiceerde als auteur en/of coauteur diverse boeken en artikels over familiaal vermogensrecht en lokale besturen. Tijdens de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen van 2012 zetelde hij als raadslid in de Raad voor Verkiezingsbetwistingen van Limburg. Brecht Warnez Brecht Warnez is bij de vakgroep Publiekrecht van de UGent (vakgebied Bestuursrecht) aan de slag. Hij is redactiesecretaris van het Tijdschrift voor Gemeenterecht (Kluwer), en zetelt onder andere in de gemeenteraad van Wingene en de politieraad van de politiezone regio Tielt. Hij werkt aan een doctoraat dat handelt over de verzelfstandigings- en samenwerkingsvormen bij Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn inzonderheid inzake de relaties met de gemeenten. Zijn interesses gaan voornamelijk uit naar het recht inzake lokale besturen en naar lokale bestuurlijke politie. Jolijn Weytjens Jolijn Weytjens is advocaat bij ALTIUS in het Real Estate & Regulatory Department. Zij studeerde rechten aan de KU Leuven (2009) en behaalde een master-na-master in Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen (2010). Sinds 2010 is zij advocaat aan de balie te Brussel. Katrien Willems Katrien Willems studeerde in 2009 af aan de rechtenfaculteit van de KU Leuven. Na een doortocht bij het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media besloot zij in 2012 haar passie, ruimtelijke ordening, te volgen en is zij gestart als jurist bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Samen met 12 andere juristen neemt zij de voorbereiding van de dossiers op zich.

13 Gebruiksaanwijzing De teksten zijn verrijkt met wetshistoriek. Volgende iconen worden gebruikt: Annotaties in verband met de (niet-)conformiteit met de officiële wettekst Annotaties in verband met de inwerkingtreding: icoon F Annotaties die signaleren dat bepalingen niet in extenso worden opgenomen: icoon S Annotaties die verwijzen naar de teksten van de andere Gemeenschappen en Gewesten: icoon C Annotaties die de wetshistoriek weergeven: icoon }

14

LARCIER THEMA WETBOEKEN

LARCIER THEMA WETBOEKEN tree 1142 accountancy&fisc_deel1.fm Page iii Monday, July 18, 2011 10:43 AM LARCIER THEMA WETBOEKEN Wetboek Accountancy en Fiscaliteit 2011-2012 Boek 1 Grondwet Burgerlijk Recht Vennootschapsrecht Algemene

Nadere informatie

Voorwoord. Maar weinig artikelen uit dit wetboek hebben dan ook zoveel rechtspraak en rechtsgeleerde commentaar uitgelokt.

Voorwoord. Maar weinig artikelen uit dit wetboek hebben dan ook zoveel rechtspraak en rechtsgeleerde commentaar uitgelokt. Voorwoord Hoewel België een goed uitgewerkt vangnet heeft van sociale wetgeving (werkloosheidsuitkering, gezinsbijslag, pensioen, uitkering bij ziekte), vallen er soms personen door het vangnet. Voor deze

Nadere informatie

voorwerkpostwetgeving.fm Page i Thursday, September 18, :36 PM Postwetgeving

voorwerkpostwetgeving.fm Page i Thursday, September 18, :36 PM Postwetgeving Postwetgeving LARCIER THEMA WETBOEKEN Postwetgeving Flip Petillion Dirk Appelmans Alle teksten zijn gecoördineerd tot 1 augustus 2008 (publicatiedatum Belgisch Staatsblad) www.larcier.com www.strada.be

Nadere informatie

JOBNAME: PAGE: 1 SESS: 2 OUTPUT: Mon Aug 5 10:49: /first/boek/uitgeverij/verkiezingsboek 2012/start

JOBNAME: PAGE: 1 SESS: 2 OUTPUT: Mon Aug 5 10:49: /first/boek/uitgeverij/verkiezingsboek 2012/start JOBNAME: 232877 PAGE: 1 SESS: 2 OUTPUT: Mon Aug 5 10:49:56 2013 /first/boek/uitgeverij/verkiezingsboek 2012/start JOBNAME: 232877 PAGE: 2 SESS: 2 OUTPUT: Mon Aug 5 10:49:56 2013 /first/boek/uitgeverij/verkiezingsboek

Nadere informatie

Openbaarheid van bestuur

Openbaarheid van bestuur Openbaarheid van bestuur De werking van het Vlaams Openbaarheidsdecreet in de bestuurspraktijk Reiner TIJS m.m.v. Wenzel TIJS Groep De Boeck NV, Brussel, 2011 Departement Larcier Gent Coupure Rechts 298

Nadere informatie

DE PROCEDUREGIDS. Stappenplan voor civiele, strafrechtelijke en bestuursrechtelijke geschillen. Frederic Eggermont Saskia Kerkhofs

DE PROCEDUREGIDS. Stappenplan voor civiele, strafrechtelijke en bestuursrechtelijke geschillen. Frederic Eggermont Saskia Kerkhofs DE PROCEDUREGIDS DE PROCEDUREGIDS Stappenplan voor civiele, strafrechtelijke en bestuursrechtelijke geschillen Frederic Eggermont Saskia Kerkhofs Antwerpen Cambridge De proceduregids. Stappenplan voor

Nadere informatie

AANNEMING BOUWWERKEN

AANNEMING BOUWWERKEN AANNEMING BOUWWERKEN CONTRACTUELE CLAUSULES AANNEMING BOUWWERKEN Gabriël-Luc Ballon Hans De Decker Vincent Sagaert Evelyne Terryn Bernard Tilleman Alain Laurent Verbeke (eds.) Antwerpen Cambridge Aanneming

Nadere informatie

Centrum voor Arbitrage inzake Seksueel Misbruik

Centrum voor Arbitrage inzake Seksueel Misbruik Centrum voor Arbitrage inzake Seksueel Misbruik Lijst van arbiters opgesteld overeenkomstig artikel 3, lid 4, van het Arbitragereglement (25 april 2012) Juristen Dirk De Meulemeester Geboren in 1970 Hij

Nadere informatie

Advies. Verplicht outplacement - Sanctie. Brussel, 30 oktober 2017

Advies. Verplicht outplacement - Sanctie. Brussel, 30 oktober 2017 Advies Verplicht outplacement - Sanctie Brussel, 30 oktober 2017 SERV_20171030_Verplicht_outplacement_sanctie_ADV Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11

Nadere informatie

CONTRACTUELE CLAUSULES KOOP GEMEEN RECHT

CONTRACTUELE CLAUSULES KOOP GEMEEN RECHT CONTRACTUELE CLAUSULES KOOP GEMEEN RECHT Gabriël-Luc Ballon Hans De Decker Vincent Sagaert Evelyne Terryn Bernard Tilleman Alain Laurent Verbeke (eds.) Antwerpen Cambridge Koop Gemeen recht Gabriël-Luc

Nadere informatie

1. Hoeveel zaken zijn op dit moment hangende bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen?

1. Hoeveel zaken zijn op dit moment hangende bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 206 van RENAAT LANDUYT datum: 3 maart 2015 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Raad voor

Nadere informatie

RAAD VAN STATE wetgeving en procedure

RAAD VAN STATE wetgeving en procedure RAAD VAN STATE wetgeving en procedure Hoofdredacteur Eric BREWAEYS Staatsraad, docent Vrije Universiteit Brussel Redactie Eric BREWAEYS Staatsraad, docent Vrije Universiteit Brussel Torn DE WAELE Auditeur

Nadere informatie

Voorwoord. Februari 2014 Koenraad De Greve

Voorwoord. Februari 2014 Koenraad De Greve Voorwoord In de reeks Wet&Duiding is het een inmiddels verworven werkwijze een bepaald rechtsthema vanuit zoveel mogelijk juridische invalshoeken te benaderen. Die benadering laat toe een rechtsthema zo

Nadere informatie

Norbert De Batselier

Norbert De Batselier Norbert De Batselier CURRICULUM VITAE Persoonlijke gegevens Norbert DE BATSELIER Geboren te Dendermonde, op 24 december 1947 Woont te Dendermonde, Sint-Gillislaan 45 Gehuwd met Henny De Baets (administrateur-generaal

Nadere informatie

Voorwoord bij deel 3. Alle teksten zijn gecoördineerd tot 15 december 2012 (publicatiedatum Belgisch Staatsblad) November 2012. De editors.

Voorwoord bij deel 3. Alle teksten zijn gecoördineerd tot 15 december 2012 (publicatiedatum Belgisch Staatsblad) November 2012. De editors. Voorwoord bij deel 3 Het verzekeringsrecht heeft de afgelopen decennia een steeds belangrijkere plaats in de rechtspraktijk ingenomen. Bij de regeling van schadegevallen komt thans immers steevast een

Nadere informatie

Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 5 LIJST VAN TABELLEN... 9 LIJST VAN PRAKTISCHE VOORBEELDEN... 11 I. INLEIDING... 13

Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 5 LIJST VAN TABELLEN... 9 LIJST VAN PRAKTISCHE VOORBEELDEN... 11 I. INLEIDING... 13 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 5 LIJST VAN TABELLEN... 9 LIJST VAN PRAKTISCHE VOORBEELDEN... 11 I. INLEIDING... 13 II. HET OBJECTIEVE RECHT... 17 A. HET OBJECTIEVE EN SUBJECTIEVE RECHT... 17 1. Het objectieve

Nadere informatie

Praktijkboek sociale zekerheid 2014. Voor de onderneming en de sociale adviseur

Praktijkboek sociale zekerheid 2014. Voor de onderneming en de sociale adviseur Praktijkboek sociale zekerheid 2014 Voor de onderneming en de sociale adviseur Praktijkboek sociale zekerheid 2014 Voor de onderneming en de sociale adviseur Johan PUT Editor Gewoon hoogleraar KU Leuven-Instituut

Nadere informatie

Editors. Hans Van Bossuyt. Geert Decock. Lien De Geyter. Kim Devolder

Editors. Hans Van Bossuyt. Geert Decock. Lien De Geyter. Kim Devolder Editors Hans Van Bossuyt Hans Van Bossuyt is Kamervoorzitter bij het Hof van Beroep te Gent enjeugdrechter in hoger beroep. Geert Decock Geert Decock is advocaat aan de balie te Gent en specialist jeugdrecht,

Nadere informatie

RECHTSPRAAKFICHES FAMILIAAL VERMOGENSRECHT

RECHTSPRAAKFICHES FAMILIAAL VERMOGENSRECHT RECHTSPRAAKFICHES FAMILIAAL VERMOGENSRECHT RECHTSPRAAKFICHES FAMILIAAL VERMOGENSRECHT 2 Alain Laurent Verbeke Renate Barbaix Elisabeth Adriaens Elise Goossens Ariadne Van den Broeck (eds.) Rector Roger

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 18/07/2014

Datum van inontvangstneming : 18/07/2014 Datum van inontvangstneming : 18/07/2014 Vertaling C-298/14-1 Datum van indiening: 16 juni 2014 Verwijzende rechter: Zaak C-298/14 Verzoek om een prejudiciële beslissing Raad van State (België) Datum van

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. Inhoudstafel

INHOUDSTAFEL. Inhoudstafel Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 5 LIJST VAN TABELLEN... 9 LIJST VAN PRAKTISCHE VOORBEELDEN... 10 I. INLEIDING... 11 II. HET OBJECTIEVE RECHT...15 A. HET OBJECTIEVE EN SUBJECTIEVE RECHT... 15 1. Het objectieve

Nadere informatie

JUSTITIE 2020 JUST 2020 I. Colloquium donderdag 24 september 2015. Koning Albert II laan, 44 1000 Brussel

JUSTITIE 2020 JUST 2020 I. Colloquium donderdag 24 september 2015. Koning Albert II laan, 44 1000 Brussel JUSTITIE 2020 Colloquium donderdag 24 september 2015 HUSA PRESIDENT PARK HOTEL Koning Albert II laan, 44 1000 Brussel JUST 2020 I RECHT VOORUIT JUST 2020 I RECHT VOORUIT JUSTITIE 2020 Colloquium donderdag

Nadere informatie

NEDERLANDSE ACCENTEN IN HET VEILIGHEIDSBELEID VAN DE EUROPESE UNIE

NEDERLANDSE ACCENTEN IN HET VEILIGHEIDSBELEID VAN DE EUROPESE UNIE NEDERLANDSE ACCENTEN IN HET VEILIGHEIDSBELEID VAN DE EUROPESE UNIE ACTA FALCONIS XIV NEDERLANDSE ACCENTEN IN HET VEILIGHEIDSBELEID VAN DE EUROPESE UNIE Cyrille Fijnaut Lecture Series Dirk Van Daele (ed.)

Nadere informatie

Advies. Decreet Vlaamse bestuursrechtcolleges. Brussel, 17 juni 2013

Advies. Decreet Vlaamse bestuursrechtcolleges. Brussel, 17 juni 2013 Advies Decreet Vlaamse bestuursrechtcolleges Brussel, 17 juni 2013 SERV_ADV_20130617_bestuursrechtcolleges Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 F +32

Nadere informatie

Persoonlijke kopie van ()

Persoonlijke kopie van () KOOP AANDELEN CONTRACTUELE CLAUSULES KOOP AANDELEN Gabriël-Luc Ballon Hans De Decker Vincent Sagaert Evelyne Terryn Bernard Tilleman Alain Laurent Verbeke (eds.) Antwerpen Cambridge Koop Aandelen Gabriël-Luc

Nadere informatie

Decreet van 4 april 2014 betreffende de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges

Decreet van 4 april 2014 betreffende de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges Decreet van 4 april 2014 betreffende de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende de organisatie en rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges

Voorontwerp van decreet betreffende de organisatie en rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges Briefadvies het voorontwerp decreet betreffende de organisatie en rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtcolleges Voorontwerp van decreet betreffendee de organisatie en rechtsplegingg van sommige

Nadere informatie

nr. 274 van KURT DE LOOR datum: 17 december 2014 aan LIESBETH HOMANS Administratie Binnenlands Bestuur - Juridische adviezen

nr. 274 van KURT DE LOOR datum: 17 december 2014 aan LIESBETH HOMANS Administratie Binnenlands Bestuur - Juridische adviezen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 274 van KURT DE LOOR datum: 17 december 2014 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE ACADEMISCH PROGRAMMA POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE INHOUD POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT MODULE FISCALE RECHTSVAKKEN Pagina 2 tot 7 POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT SUMMERSCHOOL

Nadere informatie

PREJUDICIËLE VRAGEN PRAKTISCH

PREJUDICIËLE VRAGEN PRAKTISCH PREJUDICIËLE VRAGEN PRAKTISCH Het Centrum voor Beroepsvervolmaking in de Rechten (CBR) is een feitelijk samenwerkingsverband tussen de Raad van de Orde der Advocaten bij de balie te Antwerpen en de faculteit

Nadere informatie

Elementaire Rechtspraak

Elementaire Rechtspraak Boekenreeks Elementaire Rechtspraak ER De WCO, 2 jaar in de praktijk Rechtspraak Rechtsleer Modellen Wettekst door Prof. Dr. Koen Byttebier en Drs. Tom Wera m.m.v. Philippe Van den Broecke en Filip Vandeweyer

Nadere informatie

Voorstelling boek Administratieve rechtscolleges/juridictions administratives. Reeks Recht en Regio/Droit et Région- Senaat 29 april 2014

Voorstelling boek Administratieve rechtscolleges/juridictions administratives. Reeks Recht en Regio/Droit et Région- Senaat 29 april 2014 1 Voorstelling boek Administratieve rechtscolleges/juridictions administratives. Reeks Recht en Regio/Droit et Région- Senaat 29 april 2014 Geachte mevrouw de Voorzitter, Geachte vergadering, Dames en

Nadere informatie

Parketjurist. Parketjurist bij de parketten van de rechtbanken van eerste aanleg.

Parketjurist. Parketjurist bij de parketten van de rechtbanken van eerste aanleg. Parketjurist Een enthousiast beginnend jurist met een analytisch en synthetisch denkvermogen en goede redactionele capaciteiten. Hij/zij werkt resultaatgericht, zowel zelfstandig als in team, en heeft

Nadere informatie

Persoonlijke kopie van ()

Persoonlijke kopie van () HUUR CONTRACTUELE CLAUSULES HUUR Gabriël-Luc Ballon Hans De Decker Vincent Sagaert Evelyne Terryn Bernard Tilleman Alain Laurent Verbeke (eds.) Antwerpen Cambridge Huur Gabriël-Luc Ballon, Hans De Decker,

Nadere informatie

Wetboek Media en Journalistiek 2011

Wetboek Media en Journalistiek 2011 Wetboek Media en Journalistiek 2011 Dit wetboek is bijgewerkt tot en met het Belgisch Staatsblad van 30 juni 2011. Verantwoordelijke uitgever: Hans Suijkerbuijk # 2011 Wolters Kluwer Belgium NV Ragheno

Nadere informatie

Het overheidsbegrip in (theorie en) praktijk

Het overheidsbegrip in (theorie en) praktijk Faculteit Rechtsgeleerdheid Het overheidsbegrip in (theorie en) praktijk woensdag 17 maart 2004 Vakgebied Bestuursrecht U. Gent i.s.m. GANDAIUS Permanente Vorming Het overheidsbegrip (in theorie) en praktijk

Nadere informatie

Rechterlijke Orde. - Vacante betrekkingen

Rechterlijke Orde. - Vacante betrekkingen Rechterlijke Orde. - Vacante betrekkingen Omschrijving van het advocatenkantoor, het bedrijf, de juridische dienst of het notariskantoor: FOD Justitie. Functie Antwerpen : 4. Deze plaatsen vervangen deze

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE CONSEIL SUPERIEUR DE LA JUSTICE HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE

HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE CONSEIL SUPERIEUR DE LA JUSTICE HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE INLEIDING De HRJ heeft een drievoudige opdracht die sinds 2 augustus 2000 effectief uitgeoefend wordt: Een bepalende rol spelen in het benoemingsbeleid bij de magistratuur, op

Nadere informatie

Titel III. - De machten 3

Titel III. - De machten 3 INHOUDSTAFEL Woord vooraf Methodiek Inhoudstafel V VII IX I. ALGEMEEN GronDwet (Gw.) Titel III. - De machten 3 Hfdst. VI. - de rechterlijke macht Uittreksel: art. 144, 145, 146 (door W. Verrijdt) 3 Hfdst.

Nadere informatie

KOOP ONROEREND GOED Personal copy of ()

KOOP ONROEREND GOED Personal copy of () KOOP ONROEREND GOED CONTRACTUELE CLAUSULES KOOP ONROEREND GOED Gabriël-Luc Ballon Hans De Decker Vincent Sagaert Evelyne Terryn Bernard Tilleman Alain Laurent Verbeke (eds.) Antwerpen Cambridge Koop Onroerend

Nadere informatie

Codex Handels- en Vennootschapsrecht 2011

Codex Handels- en Vennootschapsrecht 2011 Codex Handels- en Vennootschapsrecht 2011 Codex Handels- en Vennootschapsrecht 2011 G.L. BALLON K. GEENS J. STUYCK E. TERRYN Dit wetboek is bijgewerkt tot en met het Belgisch Staatsblad van 30 juni 2011.

Nadere informatie

VLAAMSE INTERUNIVERSITAIRE RAAD. Addendum bij Ranking Vlaamse en tweetalige Belgische juridische tijdschriften -28 juli 2006-

VLAAMSE INTERUNIVERSITAIRE RAAD. Addendum bij Ranking Vlaamse en tweetalige Belgische juridische tijdschriften -28 juli 2006- 1. Situering Addendum bij Ranking Vlaamse en tweetalige Belgische juridische tijdschriften -- Gelet op een aantal vragen tot motivering heeft de VLIR-raad op 14 maart 2006 beslist om in het kader van minimale

Nadere informatie

VIERDE ANTWERPS JURISTENCONGRES DE VERJARING VRIJDAG 7 DECEMBER met de financiële steun van:

VIERDE ANTWERPS JURISTENCONGRES DE VERJARING VRIJDAG 7 DECEMBER met de financiële steun van: VIERDE ANTWERPS JURISTENCONGRES DE VERJARING VRIJDAG 7 DECEMBER 2007 met de financiële steun van: Op initiatief van de gouverneur van de provincie Antwerpen organiseerde het CBR in 1991 voor de eerste

Nadere informatie

Geen overgangsmaatregel nodig. Studenten werken het programma af zoals het tijdens academiejaar 2013-2014 vooropgesteld werd.

Geen overgangsmaatregel nodig. Studenten werken het programma af zoals het tijdens academiejaar 2013-2014 vooropgesteld werd. Overgangsmaatregelen bij de programmawijzigingen in de bachelor in de rechten (met voortraject te Brussel) met ingang 201-201 1 - Wijzigingen september 201 1. Algemene optie (Nederlandstalig) Volledige

Nadere informatie

DE VREDERECHTER EN HET BEWIND

DE VREDERECHTER EN HET BEWIND DE VREDERECHTER EN HET BEWIND DE VREDERECHTER EN HET BEWIND Procedure na de wet van 17 maart 2013 Dirk Scheers Tim Wuyts Antwerpen Cambridge De vrederechter en het bewind. Procedure na de wet van 17 maart

Nadere informatie

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

ZELFREALISATIE BIJ ONTEIGENING IN VLAANDEREN EN NEDERLAND

ZELFREALISATIE BIJ ONTEIGENING IN VLAANDEREN EN NEDERLAND ZELFREALISATIE BIJ ONTEIGENING IN VLAANDEREN EN NEDERLAND ZELFREALISATIE BIJ ONTEIGENING IN VLAANDEREN EN NEDERLAND Erika Rentmeesters Willem J.E. van der Werf Antwerpen Cambridge Zelfrealisatie bij onteigening

Nadere informatie

Huis voor omgevingskwaliteit een ad hoc aanpak voor ruimtelijke vraagstukken. experten

Huis voor omgevingskwaliteit een ad hoc aanpak voor ruimtelijke vraagstukken. experten Huis voor omgevingskwaliteit een ad hoc aanpak voor ruimtelijke vraagstukken experten Expertise architectuur Stijn Cockx is als Master Ingenieurswetenschappen - Architectuur afgestudeerd aan de KULeuven.

Nadere informatie

PRAKTIJKBOEK OPENBAARHEID VAN BESTUUR

PRAKTIJKBOEK OPENBAARHEID VAN BESTUUR PRAKTIJKBOEK OPENBAARHEID VAN BESTUUR Frankie Schram Gastprofessor faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen en faculteit Rechten Universiteit Antwerpen Gastprofessor Instituut voor de Overheid K.U.Leuven

Nadere informatie

ADRES: Rozenlaan 37, 9800 DEINZE GEB.DATUM: 03.02.1961 TEL/FAX: 09/ 380 17 98 BURG.STAND: Gehuwd GSM: 0477/38.78.21 e-mail: maja.koitsjeva@skynet.

ADRES: Rozenlaan 37, 9800 DEINZE GEB.DATUM: 03.02.1961 TEL/FAX: 09/ 380 17 98 BURG.STAND: Gehuwd GSM: 0477/38.78.21 e-mail: maja.koitsjeva@skynet. CURRICULUM VITAE NAAM: KOITSJEVA Maja Georgieva NATIONALITEIT: Belg. ADRES: Rozenlaan 37, 9800 DEINZE GEB.DATUM: 03.02.1961 TEL/FAX: 09/ 380 17 98 BURG.STAND: Gehuwd GSM: 0477/38.78.21 e-mail: maja.koitsjeva@skynet.be

Nadere informatie

Algemene Wet Bestuursrecht Wettekstenbundel voor het openbaar bestuur INKIJKEXEMPLAAR

Algemene Wet Bestuursrecht Wettekstenbundel voor het openbaar bestuur INKIJKEXEMPLAAR Algemene Wet Bestuursrecht 2017-2018 Wettekstenbundel voor het openbaar bestuur Deze wettenbundel is bijgewerkt tot en met 3 juli 2017 Meer informatie over deze en andere uitgaven kunt u verkrijgen bij:

Nadere informatie

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Rolnummers 5003 en 5005. Arrest nr. 129/2011 van 14 juli 2011 A R R E S T

Rolnummers 5003 en 5005. Arrest nr. 129/2011 van 14 juli 2011 A R R E S T Rolnummers 5003 en 5005 Arrest nr. 129/2011 van 14 juli 2011 A R R E S T In zake : de beroepen tot vernietiging van : - de wet van 30 december 2009 «tot gelijkstelling van de graad van master in de rechten,

Nadere informatie

De aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering De aansprakelijkheidsverzekering Dit boek is het achtste deel van een boekenreeks van Uitgeverij Paris: de ACIS-serie. ACIS staat voor het UvA Amsterdam Centre for Insurance Studies. Dit multidisciplinaire

Nadere informatie

ZELFREALISATIE BIJ ONTEIGENING IN VLAANDEREN EN NEDERLAND

ZELFREALISATIE BIJ ONTEIGENING IN VLAANDEREN EN NEDERLAND ZELFREALISATIE BIJ ONTEIGENING IN VLAANDEREN EN NEDERLAND ZELFREALISATIE BIJ ONTEIGENING IN VLAANDEREN EN NEDERLAND Erika Rentmeesters Willem J.E. van der Werf Antwerpen Cambridge Zelfrealisatie bij onteigening

Nadere informatie

Vraag 1 Een nieuw Europees Verdrag zoals het Verdrag van Lissabon (2007) (a) is rechtstreeks toepasselijk in alle lidstaten.

Vraag 1 Een nieuw Europees Verdrag zoals het Verdrag van Lissabon (2007) (a) is rechtstreeks toepasselijk in alle lidstaten. Vraag 1 Een nieuw Europees Verdrag zoals het Verdrag van Lissabon (2007) is rechtstreeks toepasselijk in alle lidstaten. Verordering moet nog geratificeerd worden door de bevoegde Belgische parlementaire

Nadere informatie

Mededinging en prijsevolutie, Mededingingsautoriteit en Markthof

Mededinging en prijsevolutie, Mededingingsautoriteit en Markthof Mededinging en prijsevolutie, Mededingingsautoriteit en Markthof Johan Vande Lanotte Lunch Forum 14 maart 2012 Regeerakkoord Men zal een ambitieus concurrentiebeleid voeren, gericht op de sleutelsectoren

Nadere informatie

RECHTSPRAAKFICHES FAMILIAAL VERMOGENSRECHT

RECHTSPRAAKFICHES FAMILIAAL VERMOGENSRECHT RECHTSPRAAKFICHES FAMILIAAL VERMOGENSRECHT RECHTSPRAAKFICHES FAMILIAAL VERMOGENSRECHT 1 Renate Barbaix Alain Laurent Verbeke Elise Goossens Ariadne Van den Broeck (eds.) Antwerpen Cambridge Rechtspraakfiches

Nadere informatie

REEKS KNELPUNTEN CONTRACTENRECHT

REEKS KNELPUNTEN CONTRACTENRECHT REEKS KNELPUNTEN CONTRACTENRECHT Bernard Tilleman Gewoon Hoogleraar Decaan Rechtsfaculteit KU Leuven Alain Laurent Verbeke Gewoon Hoogleraar KU Leuven Visiting Professor of Law Harvard Professor of Law

Nadere informatie

I. GRONDWET. Grondwet 7 februari 1831 Gecoördineerde Grondwet van België (uittreksel art , , )... 1

I. GRONDWET. Grondwet 7 februari 1831 Gecoördineerde Grondwet van België (uittreksel art , , )... 1 I. GRONDWET Grondwet 7 februari 1831 Gecoördineerde Grondwet van België (uittreksel art. 141 142, 144 146, 159 161)..................................................... 1 Grondwet 7 februari 1831 Gecoördineerde

Nadere informatie

LARCIER THEMA WETBOEKEN

LARCIER THEMA WETBOEKEN tree 1142 accountancy&fisc_deel2.fm Page iii Friday, July 15, 2011 3:45 PM LARCIER THEMA WETBOEKEN Wetboek Accountancy en Fiscaliteit 2011-2012 Boek 2 BTW Inkomstenbelastingen Boekhoudwetgeving Alle teksten

Nadere informatie

Master in het vennootschapsrecht

Master in het vennootschapsrecht BRUSSEL t Master in het vennootschapsrecht Faculteit Rechtsgeleerdheid Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

Wetboek voor de advocaat-stagiair 2011 2012 Deel 1 Gerechtelijk recht, deontologie, stage, sociaal statuut, strafrecht. Orde van Vlaamse Balies

Wetboek voor de advocaat-stagiair 2011 2012 Deel 1 Gerechtelijk recht, deontologie, stage, sociaal statuut, strafrecht. Orde van Vlaamse Balies Wetboek voor de advocaat-stagiair 2011 2012 Deel 1 Gerechtelijk recht, deontologie, stage, sociaal statuut, strafrecht Orde van Vlaamse Balies Dit wetboek is bijgewerkt tot en met het Belgisch Staatsblad

Nadere informatie

WETTELIJKE INFORMATIE

WETTELIJKE INFORMATIE WETTELIJKE INFORMATIE Het Wetboek Economisch Recht legt de verplichting op bepaalde informatie te verstrekken. Wij verzoeken U uitdrukkelijk hiervan kennis te nemen en ook de andere pagina s van deze website

Nadere informatie

Klimaat(les)marathon. Leren voor en over het klimaat

Klimaat(les)marathon. Leren voor en over het klimaat Klimaat(les)marathon Leren voor en over het klimaat DE WEG VAN EEN DECREET HOE WERKT DE OVERHEID NU? Willem-Frederik Schiltz & Jill Surmont KENNISMAKING WIE ZIJN WIJ? Willem-Frederik Schiltz 39 jaar; Vlaams

Nadere informatie

! " #" $ % & $ & "! ' ( ) & ) & ) * + *,+ *,+ + -.& / 0 (

!  # $ % & $ & ! ' ( ) & ) & ) * + *,+ *,+ + -.& / 0 ( De tekst in cursief is het Aanvullend facultair reglement betreffende het doctoraat in de wetenschappen en het doctoraat in de toegepaste biologische wetenschappen De bijzondere bepalingen en criteria

Nadere informatie

Master in het notariaat

Master in het notariaat Master in het notariaat Faculteit Rechtsgeleerdheid Tijdens de masteropleiding in het notariaat verdiep je je in het privaatrecht in de ruimste zin, dus zowel in het burgerlijke recht als in het vennootschapsrecht,

Nadere informatie

vrijstellingen rechtspraktijk 2014/2015

vrijstellingen rechtspraktijk 2014/2015 vrijstellingen rechtspraktijk /2015 vrijstellingen /2015 1 Bedrijfsmanagement, 5 3 3 3 3 3 3 3 4 3 3 5 3 4 6 6 sonderdeel Industriële wetenschappen en technologie Industriële wetenschappen en technologie

Nadere informatie

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 223.714 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 12 SEPTEMBER 2005 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE

Nadere informatie

Hans Van Bossuyt is Kamervoorzitter bij het Hof van Beroep te Gent enjeugdrechter in hoger beroep.

Hans Van Bossuyt is Kamervoorzitter bij het Hof van Beroep te Gent enjeugdrechter in hoger beroep. Editors Hans Van Bossuyt Hans Van Bossuyt is Kamervoorzitter bij het Hof van Beroep te Gent enjeugdrechter in hoger beroep. Michèle Deconynck Michèle Deconynck is substituut-arbeidsauditeur bij het arbeidsauditoraat

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staters-Generaal

Tweede Kamer der Staters-Generaal Tweede Kamer der Staters-Generaal 2 Vergaderjaar 1984-1985 18873 Voordracht ter vervulling van een vacature in de Hoge Raad Nr. 2 VOORDRACHT Lijst van aanbeveling van zes kandidaten, door de Hoge Raad

Nadere informatie

Waarom wordt bemiddeling niet vaker gebruikt als alternatief om geschillen te beslechten?

Waarom wordt bemiddeling niet vaker gebruikt als alternatief om geschillen te beslechten? DIRECTORAAT-GENERAAL INTERN BELEID BELEIDSAFDELING C: BURGERRECHTEN EN CONSTITUTIONELE ZAKEN JURIDISCHE ZAKEN Waarom wordt bemiddeling niet vaker gebruikt als alternatief om geschillen te beslechten? SAMENVATTING

Nadere informatie

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid individuele vrijheid participatie gelijke rechten solidariteit waardigheid Basisrechten Santé België is een rechtsstaat en een democratie die ieders mensenrechten e De Staat garandeert de naleving van

Nadere informatie

Postgraduaat familiale bemiddeling

Postgraduaat familiale bemiddeling Postgraduaat familiale bemiddeling Academiejaar 2011-2012 Ernstige familiale conflicten en echtscheiding zijn vaak pijnlijk en ingrijpend. De problemen die zich stellen, zijn niet alleen van emotionele,

Nadere informatie

I. Context (1) I. Context (2) Het Akkoord van Brussel van 16 september 2002: Een juridisch kader voor grensoverschrijdende intercommunales

I. Context (1) I. Context (2) Het Akkoord van Brussel van 16 september 2002: Een juridisch kader voor grensoverschrijdende intercommunales Het Akkoord van Brussel van 16 september 2002: Een juridisch kader voor grensoverschrijdende intercommunales Prof. dr. Jan Wouters Maarten Vidal Instituut voor Internationaal Recht K.U. Leuven www.internationaalrecht.be

Nadere informatie

Inleiding tot Recht. Uit Praktisch Burgerlijk Recht

Inleiding tot Recht. Uit Praktisch Burgerlijk Recht Inleiding tot Recht Uit Praktisch Burgerlijk Recht 1. Wat is recht? Een exacte definitie is niet te geven. Elke klassieke definitie bevat vier elementen: Gedragsregels, normen Doel = maatschappelijk leven

Nadere informatie

1. Student is in volledig geslaagd voor het modeltraject eerste bachelor in de rechten

1. Student is in volledig geslaagd voor het modeltraject eerste bachelor in de rechten OVERGANGSMAATREGELEN BACHELOR IN DE RECHTEN (2018-2019) Eerste bachelor in de Rechten 1. Student is in 2017-2018 volledig geslaagd voor het modeltraject eerste bachelor in de rechten - De behaalde vakken

Nadere informatie

Toespraak van minister van Justitie Annemie Turtelboom ter inleiding van het colloquium De nieuwe Belgische arbitragewetgeving, Brussel 6 november

Toespraak van minister van Justitie Annemie Turtelboom ter inleiding van het colloquium De nieuwe Belgische arbitragewetgeving, Brussel 6 november Toespraak van minister van Justitie Annemie Turtelboom ter inleiding van het colloquium De nieuwe Belgische arbitragewetgeving, Brussel 6 november Mijnheer de voorzitter Dames en heren Mag ik U om te beginnen

Nadere informatie

Overzicht inschrijvingsvereisten Rechten 2015-2016

Overzicht inschrijvingsvereisten Rechten 2015-2016 Bachelor of Science in de Rechten (180 studiepunten) 1ste bachelorjaar - Modeltraject ( 60 sp verplicht ) Bronnen en beginselen van het recht 1 6 Sociologie I 1 6 Politieke Geschiedenis van België 1 6

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

WALTER VAN STEENBRUGGE SCHULD EN BOETE. Graag zonder blinddoek

WALTER VAN STEENBRUGGE SCHULD EN BOETE. Graag zonder blinddoek WALTER VAN STEENBRUGGE SCHULD EN BOETE Graag zonder blinddoek D/2018/45/11 ISBN 978 94 014 4782 9 NUR 740 Vormgeving cover: Studio Lannoo Vormgeving binnenwerk: Studio Lannoo Zetwerk binnenwerk: Studio

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 MAART 2015 C.14.0023.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0023.N LIGA VOOR MENSENRECHTEN vzw, met zetel te 9000 Gent, Gebroeders De Smetstraat 75, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Willy

Nadere informatie

Studiedag. De wisselwerking tussen Personen- en Familierecht en Onderwijsrecht

Studiedag. De wisselwerking tussen Personen- en Familierecht en Onderwijsrecht Studiedag In samenwerking met de Faculteit Rechten van de Universiteit Hasselt, de Associatie Universiteit- Hogescholen Limburg en het Kinderrechtencommissariaat Aula Rector Louis Verhaegen Donderdag 14

Nadere informatie

Gerechtelijk Wetboek

Gerechtelijk Wetboek Bron: Belgische wetgeving - FOD Justitie Gerechtelijk Wetboek HOOFDSTUK Vquater De gerechtelijke stage Art. 259octies. 1. De Koning

Nadere informatie

1 Bedrijfsmanagement, Rechtspraktijk

1 Bedrijfsmanagement, Rechtspraktijk AP Hogeschool Journalistiek Frans I 5 Frans I Artesis (nu: Universiteit Antwerpen) Industriële wetenschappen en technologie Algemene economie 2,7 Economie/2 Artesis (nu: Universiteit Antwerpen) Industriële

Nadere informatie

VERANTWOORDELIJKHEID EN RECHT

VERANTWOORDELIJKHEID EN RECHT Eerste facultair congres Faculteit rechten Universiteit Antwerpen 14 november 2008 UALS University of Antwerp Legal School VERANTWOORDELIJKHEID EN RECHT met bijdragen van M. ADAMS, R. BARBAIX, H. BRAECKMANS,

Nadere informatie

Ieder advocaat stelt vrij zijn jaarlijks vormingsprogramma samen. Het volgen van activiteiten van permanente vorming levert punten op.

Ieder advocaat stelt vrij zijn jaarlijks vormingsprogramma samen. Het volgen van activiteiten van permanente vorming levert punten op. ORDE VAN VLAAMSE BALIES REGLEMENT INZAKE PERMANENTE VORMING Artikel 1 Permanente vorming is een deontologische plicht voor ieder advocaat. Permanente vorming in de zin van dit reglement betekent zich op

Nadere informatie

VR DOC.0797/1

VR DOC.0797/1 VR 2019 2405 DOC.0797/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van Samenwerkingsakkoord tussen de Federale staat, het Waals Gewest, het

Nadere informatie

Master of Laws in het notariaat

Master of Laws in het notariaat Master of Laws in het notariaat WERKSTUDENTEN Faculteit Rechtsgeleerdheid Tijdens de masteropleiding in het notariaat verdiep je je in het privaatrecht in de ruimste zin, dus zowel in het burgerlijke recht

Nadere informatie

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf Format samenvatting aanvraag Opmerking vooraf Mocht u de voorkeur geven aan openbaarmaking van de gehele aanvraag in plaats van uitsluitend onderstaande samenvatting dan kunt u dat kenbaar maken bij het

Nadere informatie

ACTUALIA RECHTSBESCHERMING TEGEN DE OVERHEID

ACTUALIA RECHTSBESCHERMING TEGEN DE OVERHEID ACTUALIA RECHTSBESCHERMING TEGEN DE OVERHEID ACTUALIA RECHTSBESCHERMING TEGEN DE OVERHEID Sabien Lust Peter Schollen Stijn Verbist (eds.) Antwerpen Cambridge Actualia rechtsbescherming tegen de overheid

Nadere informatie

Orde van Vlaamse Balies

Orde van Vlaamse Balies Orde van Vlaamse Balies www.advocaat.be Koningsstraat 148 B 1000 Brussel T +32 (0)2 227 54 70 F +32 (0)2 227 54 79 info@advocaat.be REGLEMENT BETREFFENDE DE BEROEPSOPLEIDING HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN Artikel

Nadere informatie

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel 1 Inleiding Naar aanleiding van het nieuwe kwaliteitszorgsysteem dat werd ingevoerd bij de opschorting van de opleidingsvisitaties, werd beslist om

Nadere informatie

MINISTERRAAD 25/05/2018

MINISTERRAAD 25/05/2018 PUNT 1 EERSTE MINISTER Notificaties van de Raad van 18 mei 2018. 2018A01050.001 De notificaties van de Raad van 18 mei 2018 werden niet betwist, behalve deze bij de punten 19 (nr. 2018A18440.005) en 20

Nadere informatie

Advies van 10 maart 2014 met betrekking tot de wijziging van het koninklijk besluit van 22 november 1990

Advies van 10 maart 2014 met betrekking tot de wijziging van het koninklijk besluit van 22 november 1990 Advies van 10 maart 2014 met betrekking tot de wijziging van het koninklijk besluit van 22 november 1990 betreffende de diploma's van de kandidaat-accountants en de kandidaat-belastingconsulenten Ontwerp

Nadere informatie