Röntgenonderzoek van de bloedvaten. Dagverpleging

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Röntgenonderzoek van de bloedvaten. Dagverpleging"

Transcriptie

1 Röntgenonderzoek van de bloedvaten Dagverpleging

2 Uw specialist heeft u voor een onderzoek van de bloedvaten doorverwezen naar de afdeling Medische beeldvorming (voorheen de röntgenafdeling). In deze folder leest u wat het onderzoek inhoudt. Het doel van het onderzoek Het doel van het onderzoek is om met behulp van een contrastmiddel te bekijken of er afwijkingen zijn in de bloedvaten. De voorbereiding thuis Voor het onderzoek wordt u in principe opgenomen op de afdeling Dagverpleging. U mag op de dag van het onderzoek een licht ontbijt/linch nemen. Vergeet niet uw toiletartikelen, nachtgoed, pantoffels en ochtendjas mee te nemen. De gang van zaken vóór het onderzoek U krijgt telefonisch bericht wanneer u opgenomen kunt worden. Op de dag van opname meldt u zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling Dagverpleging, meldpunt Oost 31. Een verpleegkundige ontvangt u en begeleidt u gedurende deze dag. Ongeveer een half uur voor het onderzoek krijgt u een tabletje Valium om tijdens het onderzoek rustig te zijn. Vervolgens kunt u uw pyjama aantrekken. Tot aan het onderzoek dient u in bed te blijven liggen. Op een afgesproken tijdstip wordt u door een verpleegkundige per bed naar de afdeling Medische beeldvorming gebracht. De verpleegkundige zal u na het onderzoek ook weer komen ophalen. Het onderzoek De radioloog verricht het onderzoek. Hij wordt geassisteerd door twee laboranten. In de onderzoekkamer gaat u op de onderzoektafel liggen. De radioloog en een van de laboranten hebben steriele kleding aan. U wordt vóór het onderzoek met steriele doeken afgedekt. Uw beide liezen worden met alcohol met blauwe kleurstof schoongemaakt. Als het onderzoek via de arm plaatsvindt wordt uw linker of rechterarm met alcohol schoongemaakt. Indien u allergisch bent voor alcohol, dan dient u dit van tevoren aan te geven. U krijgt een plaatselijke verdoving in de lies of arm. De radioloog prikt de lies- of armslagader aan en brengt een katheter in. Een katheter is een zeer dun slangetje waardoor een contrastvloeistof wordt ingespoten. Tegelijk met het inspuiten van de contrastvloeistof worden enkele foto's gemaakt. De vloeistof kan even een warm gevoel veroorzaken. Dit verdwijnt binnen enkele seconden vanzelf. Als de foto's gemaakt zijn, wordt de katheter verwijderd.

3 De arts drukt ongeveer 10 tot 20 minuten de prikplaats dicht en legt hierna een drukverband of pleister aan. Vervolgens wordt u opgehaald en teruggebracht naar de afdeling Dagverpleging. De tijdsduur van het onderzoek Het onderzoek duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. Na het onderzoek Na het onderzoek dient u 4 of 6 uur plat op uw rug te blijven liggen indien het onderzoek via de liesslagader gedaan is. Dit is afhankelijk van de katheter die gebruikt is tijdens het onderzoek. Het is belangrijk dat u het been aan de kant waar het onderzoek heeft plaatsgevonden gestrekt houdt. Is het onderzoek gedaan via de armslagader dan dient u 4 uur bedrust te houden. Het is belangrijk dat u de aangeprikte arm niet belast. Op de afdeling Dagverpleging wordt één uur na het onderzoek en voordat u naar huis gaat uw bloeddruk gemeten. Nadat het drukverband of pleister van de arm is verwijderd en de prikplaats niet nabloedt, kunt u weer naar huis gaan. Indien in de liesslagader was geprikt, wordt u verzocht een kwartier voorzichtig te gaan lopen. Als de prikplaats niet nabloedt kunt u weer naar huis gaan. U dient er voor te zorgen dat u onder begeleiding van een familielid of kennis naar huis gaat. Na het onderzoek is het onverantwoord om zelf aan het verkeer deel te nemen. Het vervoer van de afdeling Dagverpleging naar de auto dient met een rolstoel te gebeuren. De persoon die u komt halen vindt deze bij de ingang van de afdeling Spoedeisende hulp en de hoofdingang. Om nabloeding te voorkomen moet u het de eerste 24 uur rustig aan doen. Nazorg thuis Het is belangrijk dat u gedurende de eerste 24 uur thuis gezelschap heeft van iemand die u in geval van nood kan helpen. Bij ernstige nabloedingen dient u contact op te nemen met het alarmnummer:112. Wanneer zich andere problemen voordoen kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. De uitslag De radioloog stuurt zijn beoordeling van het onderzoek naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze zal u de uitslag van het onderzoek mededelen als u op controle komt.

4 Bijwerkingen In de lies/arm, waar de katheter wordt ingebracht, kan na het onderzoek een bloeduitstorting ontstaan. Deze verdwijnt na enige tijd vanzelf. In een zeldzaam geval kan er een pijnlijke, kloppende zwelling op de prikplaats ontstaan. U kunt dan het beste contact opnemen met de afdeling Medische beeldvorming, Spoedeisende hulp of uw behandelend arts. Bij het gebruik van jodiumhoudend wateroplosbaar contrastmiddel kunnen bijwerkingen optreden. Door verbetering van het contrastmiddel komen deze tegenwoordig nog maar zelden voor. Als er toch bijwerkingen optreden, zijn die over het algemeen goed te behandelen. Jodiumhoudend wateroplosbaar contrastmiddel is een andere vorm van jodium dan de jodium die gebruikt wordt om de huid te desinfecteren. Indien u allergisch bent voor jodium op de huid, wil dat niet zeggen dat u ook allergisch op een injectie zult reageren. Mogelijke bijwerkingen: Ontsteking van de slagader, waarin de vloeistof wordt gespoten. Deze ontsteking kan bestreden worden met een nat verband of een ontstekingsremmende zalf. Misselijkheid, die optreedt zodra de vloeistof in de slagader wordt gespoten. Galbulten en niezen. Hartproblemen. Bij patiënten met hartklachten kunnen hartproblemen optreden indien veel van het contrastmiddel tegelijk in de slagader wordt ingespoten. De kans hierop is met de moderne middelen erg klein. Als u hartpatiënt bent, verzoeken we u dit vóór aanvang van het onderzoek te vermelden. Verslechterde nierfunctie. De nierfunctie kan verslechteren, met name bij patiënten die al een slechte werking van de nieren hadden. Bij patiënten die ook suikerziekte hebben en hiervoor Glucophage (Metformine) gebruiken, wordt geadviseerd op de dag voorafgaande aan het onderzoek Glucophage (Metformine) niet meer in te nemen. Na het inspuiten van het contrastmiddel dient de inname van Glucophage (Metformine tabletten) nog eens 48 uur gestaakt te worden. Bij patiënten met de ziekte van Kahler of Waldenström kan de nierfunctie ook verslechteren. Uw behandelend arts kan u hier meer uitleg over geven. Soms kunnen samentrekkingen van de keel en grote luchtwegen optreden en vochtophopingen ontstaan. In zeer uitzonderlijke gevallen kan de patiënt in shock raken. Dit komt bij ongeveer 1 op tot 1 op patiënten voor. Bij patiënten die een allergische aanleg hebben of lijden aan astma of hooikoorts, treedt dit iets vaker op. Deze kans blijft echter zo klein, dat voorbereiding met medicijnen niet wordt aanbevolen.

5 Wanneer bij u in het verleden een vorm van deze bijwerking is opgetreden en een röntgenonderzoek van de bloedvaten opnieuw noodzakelijk is, dan kan een voorbereiding met medicijnen plaatsvinden. Deze voorbereiding bestaat meestal uit het innemen van tabletten Prednison en Tavegil. De afdeling Medische beeldvorming heeft medicamenten die de bijwerking van het contrastmiddel ongedaan maken,mocht een bijwerking optreden Om deze folder leesbaar te houden is volstaan met een globale beschrijving van de bijwerkingen. Indien u dat wenst, kunt u de bijsluiter krijgen van het contrastmiddel. Het is goed om te weten dat hierin door de fabrikanten alle bijwerkingen worden weergegeven, zelfs als een bijwerking maar een enkele keer is voorgekomen. Straling Iedereen weet dat röntgenstralen nadelig kunnen zijn voor de mens en dat zij niet kunnen worden gezien of gevoeld. Overigens staat iedereen bloot aan straling vanuit de kosmos en directe omgeving. Van alle straling die een mens gedurende zijn leven kan oplopen, is het aandeel daarvan door medische toepassingen berekend op 16%. Radiodiagnostiek neemt slechts een klein deel van dat totaal voor haar rekening. Dat neemt niet weg dat iedere toepassing zorgvuldig moet worden afgewogen en altijd beschermende maatregelen worden genomen om geen onnodig risico te lopen. Als u zwanger bent of hierover onzeker bent, dient u dit voor het onderzoek te melden. Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Neem hierover tijdens kantooruren contact op met de afdeling Medische beeldvorming. Afspraken Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt waarvoor controle door de Trombosedienst vereist is, dient u dit zo spoedig mogelijk door te geven aan de afdeling Medische beeldvorming. In zeldzame gevallen komt een overgevoeligheid voor röntgencontrastmiddel voor. Als u allergisch bent voor alcohol of röntgencontrastmiddel, meldt dit dan vóórdat het onderzoek begint aan één van de laboranten. Wanneer u verhinderd bent op de afgesproken tijd wordt u verzocht dit zo spoedig mogelijk door te geven aan de afdeling Medische beeldvorming.

6 Tot slot Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, belt u dan gerust tijdens kantooruren de afdeling Medische beeldvorming. Het telefoonnummer vindt u op de achterzijde van deze folder. Ook tijdens het onderzoek zullen de laborant of de radioloog uw vragen graag beantwoorden. Uw opmerkingen over deze folder of over de gang van zaken tijdens het onderzoek kunnen nuttig zijn. Misschien hebben volgende patiënten er baat bij. Geef uw mening! Deel uw ervaring over Zuyderland Medisch Centrum op een onafhankelijk kwaliteitsplatform voor de zorg. Op basis van uw ervaring kunnen wij onze zorgverlening verder verbeteren. Medische beeldvorming Locatie Sittard-Geleen Meldpunt West 12 Afsprakennummer Informatienummer Dagverpleging Meldpunt Oost 31 Telefoon Op werkdagen van uur Internet

Rontgenonderzoek van de bloedvaten. Opname

Rontgenonderzoek van de bloedvaten. Opname Rontgenonderzoek van de bloedvaten Opname Uw specialist heeft u voor een onderzoek van de bloedvaten doorverwezen naar de afdeling Medische beeldvorming (voorheen de röntgenafdeling). In deze folder kunt

Nadere informatie

Dotterbehandeling van een dialyseshunt. Medische Beeldvorming

Dotterbehandeling van een dialyseshunt. Medische Beeldvorming Dotterbehandeling van een dialyseshunt Medische Beeldvorming Uw specialist heeft u voor een dotterbehandeling doorverwezen naar de afdeling Medische beeldvorming (voorheen röntgenafdeling). U komt hiervoor

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de vena spermatica. Dagverpleging

Röntgenonderzoek van de vena spermatica. Dagverpleging Röntgenonderzoek van de vena spermatica Dagverpleging Uw specialist heeft u voor een onderzoek van de bloedvaten van de testikels (vena spermatica) doorverwezen naar de afdeling Medische beeldvorming (voorheen

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de bloedvaten via de arm. Dagverpleging

Röntgenonderzoek van de bloedvaten via de arm. Dagverpleging Röntgenonderzoek van de bloedvaten via de arm Dagverpleging Uw specialist heeft u voor een onderzoek van de bloedvaten doorverwezen naar de afdeling Medische Beeldvorming (voorheen de röntgenafdeling).

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de aders van het been (flebografie) Medische beeldvorming

Röntgenonderzoek van de aders van het been (flebografie) Medische beeldvorming Röntgenonderzoek van de aders van het been (flebografie) Medische beeldvorming Uw huisarts of specialist heeft u voor een onderzoek van de aders doorverwezen naar de afdeling Medische beeldvorming (voorheen

Nadere informatie

Dotterbehandeling. Medische beeldvorming

Dotterbehandeling. Medische beeldvorming Dotterbehandeling Medische beeldvorming U wordt in ons ziekenhuis opgenomen om een dotterbehandeling te ondergaan. U komt hiervoor in aanmerking omdat bij u een vernauwing in een bloedvat is opgetreden.

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van een dialyseshunt (DSA) Medische beeldvorming

Röntgenonderzoek van een dialyseshunt (DSA) Medische beeldvorming Röntgenonderzoek van een dialyseshunt (DSA) Medische beeldvorming Uw specialist heeft u voor een onderzoek naar de doorgankelijkheid van uw shunt (toegang tot bloedbaan) doorverwezen naar de afdeling Medische

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de traanwegen. Medische beeldvorming

Röntgenonderzoek van de traanwegen. Medische beeldvorming Röntgenonderzoek van de traanwegen Medische beeldvorming Uw huisarts of specialist heeft u voor een onderzoek van de traanwegen doorverwezen naar de afdeling Medische Beeldvorming, voorheen röntgenafdeling

Nadere informatie

Lumbale myelografie met CT-scan. Dagverpleging

Lumbale myelografie met CT-scan. Dagverpleging Lumbale myelografie met CT-scan Dagverpleging Uw specialist heeft u voor een onderzoek van het wervelkanaal doorverwezen naar de afdeling Medische Beeldvorming (voorheen de röntgenafdeling). U wordt voor

Nadere informatie

CT-onderzoek van de urinewegen. Medische beeldvorming

CT-onderzoek van de urinewegen. Medische beeldvorming CT-onderzoek van de urinewegen Medische beeldvorming Uw specialist heeft u voor een CT onderzoek van de urinewegen (ook wel scanneronderzoek) doorverwezen naar de afdeling Medische beeldvorming, voorheen

Nadere informatie

Röntgenonderzoek (DSA) van de nierslagaders en mogelijke behandelingen. Medische beeldvorming

Röntgenonderzoek (DSA) van de nierslagaders en mogelijke behandelingen. Medische beeldvorming Röntgenonderzoek (DSA) van de nierslagaders en mogelijke behandelingen Medische beeldvorming Uw specialist heeft u voor een onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van een vernauwing in één of beide nierslagaders

Nadere informatie

Somatostatine receptor scintigrafie (Octreotide scan) Nucleaire geneeskunde

Somatostatine receptor scintigrafie (Octreotide scan) Nucleaire geneeskunde Somatostatine receptor scintigrafie (Octreotide scan) Nucleaire geneeskunde U bent naar de afdeling Nucleaire geneeskunde van Zuyderland Medisch Centrum verwezen om een somatostatine receptor scintigrafie

Nadere informatie

CT-scan van de kransslagaders. CT- coronairen

CT-scan van de kransslagaders. CT- coronairen CT-scan van de kransslagaders CT- coronairen U bent door uw behandelend cardioloog verwezen voor een CT-scan (computer tomografiescan) van het hart. In deze folder informeren wij u zoveel mogelijk over

Nadere informatie

Bijschildklierscintigram. Nucleaire geneeskunde

Bijschildklierscintigram. Nucleaire geneeskunde Bijschildklierscintigram Nucleaire geneeskunde U bent naar de afdeling Nucleaire geneeskunde van Zuyderland Medisch Centrum doorverwezen om een foto van de bijschildklier (bijschildklierscintigram) te

Nadere informatie

CT-scan van de kransslagaders. CT- coronairen

CT-scan van de kransslagaders. CT- coronairen CT-scan van de kransslagaders CT- coronairen U bent door uw behandelend cardioloog verwezen voor een CT-scan (computer tomografiescan) van het hart. In deze folder informeren wij u zoveel mogelijk over

Nadere informatie

Computertomografisch onderzoek. CT-onderzoek

Computertomografisch onderzoek. CT-onderzoek Computertomografisch onderzoek CT-onderzoek Uw specialist heeft u voor een CT-onderzoek (ook wel scanneronderzoek) verwezen naar de afdeling Medische beeldvorming (voorheen röntgenafdeling). CT is de afkorting

Nadere informatie

Choline PET/CT-scan. Nucleaire geneeskunde

Choline PET/CT-scan. Nucleaire geneeskunde Choline PET/CT-scan Nucleaire geneeskunde Inleiding U bent verwezen naar de afdeling Nucleaire geneeskunde van Orbis Medisch Centrum om een zogenaamde Choline PET/CT-scan te laten maken. De PET/CT-scanner

Nadere informatie

PET/CT-scan. Nucleaire geneeskunde

PET/CT-scan. Nucleaire geneeskunde PET/CT-scan Nucleaire geneeskunde U bent verwezen naar de afdeling Nucleaire geneeskunde van Orbis Medisch Centrum om een zogenaamde PET/CT-scan te laten maken. De PET/CTscanner is een apparaat dat bestaat

Nadere informatie

Ct-scan van het hart. Kijken naar het hart. Ct-scan van het hart

Ct-scan van het hart. Kijken naar het hart. Ct-scan van het hart Ct-scan van het hart Kijken naar het hart Ct-scan van het hart Inleiding 3 Ct-scan 3 Ct-hart 4 Voorbereiding 4 Het Ct-scan onderzoek 5 Na de scan 5 Patiënten met diabetes 5 Medicijnen 6 Risico s 6 Na het

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de nieren (IVP) Info voor ouders of verzorgers

Röntgenonderzoek van de nieren (IVP) Info voor ouders of verzorgers Röntgenonderzoek van de nieren (IVP) Info voor ouders of verzorgers Inleiding Binnenkort moet uw kind een intraveneus pyelogram oftewel nieronderzoek ondergaan. Het onderzoek wordt in principe poliklinisch

Nadere informatie

RÖNTGENONDERZOEK VAN DE BLOEDVATEN (ANGIOGRAFIE)

RÖNTGENONDERZOEK VAN DE BLOEDVATEN (ANGIOGRAFIE) RÖNTGENONDERZOEK VAN DE BLOEDVATEN (ANGIOGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Er is voor u een röntgenonderzoek van de bloedvaten (angiografie) aangevraagd. Bloedvaten zijn op röntgenfoto s niet te zien,

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de slokdarm en maag. Medische beeldvorming

Röntgenonderzoek van de slokdarm en maag. Medische beeldvorming Röntgenonderzoek van de slokdarm en maag Medische beeldvorming Uw huisarts of specialist heeft u voor een onderzoek van de maag doorverwezen naar de afdeling Medische beeldvorming, voorheen röntgenafdeling

Nadere informatie

Maagdarmpassage. Info voor ouders of verzorgers

Maagdarmpassage. Info voor ouders of verzorgers Maagdarmpassage Info voor ouders of verzorgers Inleiding Binnenkort moet uw kind een maagdarmpassage ondergaan. Het onderzoek wordt in principe poliklinisch uitgevoerd. Het is echter ook mogelijk dat uw

Nadere informatie

Angiografie Röntgenonderzoek bloedvaten

Angiografie Röntgenonderzoek bloedvaten RADIOLOGIE Angiografie Röntgenonderzoek bloedvaten ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij verzoeken

Nadere informatie

Angiografie. Röntgenonderzoek van de bloedvaten

Angiografie. Röntgenonderzoek van de bloedvaten Angiografie Röntgenonderzoek van de bloedvaten Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is een angiografie?... 1 3 Voorbereiding thuis... 2 4 Opname... 2 5 Voor het onderzoek... 3 6 Tijdens het onderzoek...

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. CT-scan van het hart Radiologie / Cardiologie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. CT-scan van het hart Radiologie / Cardiologie. rkz.nl Patiënteninformatie CT-scan van het hart Radiologie / Cardiologie rkz.nl Inleiding U bent door uw behandelend cardioloog doorverwezen voor een CT-scan van het hart. Middels deze brochure willen wij u zoveel

Nadere informatie

RADIOLOGIE. Angiografie. Röntgenonderzoek bloedvaten ONDERZOEK

RADIOLOGIE. Angiografie. Röntgenonderzoek bloedvaten ONDERZOEK RADIOLOGIE Angiografie Röntgenonderzoek bloedvaten ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij verzoeken

Nadere informatie

ANGIOGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS

ANGIOGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS ANGIOGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS Afspraak Mevrouw/meneer Dag Datum Tijdstip U kunt zich melden bij het Inschrijfbureau op de begane grond, Balie 007, Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Zijn uw gegevens gewijzigd?

Nadere informatie

Coloninloop. Info voor ouders of verzorgers

Coloninloop. Info voor ouders of verzorgers Coloninloop Info voor ouders of verzorgers Binnenkort moet uw kind een coloninloop oftewel een röntgenonderzoek van de dikke darm ondergaan. Voor dit onderzoek wordt uw kind in ons ziekenhuis opgenomen.

Nadere informatie

Angiografie Dotterprocedure stentplaatsing

Angiografie Dotterprocedure stentplaatsing Angiografie Dotterprocedure stentplaatsing Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Wat is dotteren en wat is een stent 3 Voorbereiding 3 Opname 4 De behandeling 4 Na de behandeling (op de angiokamer)

Nadere informatie

CT-scan van het hart Inleiding CT-scan CT-hart

CT-scan van het hart Inleiding CT-scan CT-hart CT-scan van het hart Inleiding U bent door uw behandelend cardioloog doorverwezen voor een CT-scan van het hart. Middels deze brochure willen wij u zoveel mogelijk informeren over de scan en de voorbereidingen

Nadere informatie

CT onderzoek van het hart

CT onderzoek van het hart CT onderzoek van het hart Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw behandelend cardioloog heeft voor u een CT-scan (Computer Tomografie-scan) van het hart aangevraagd. In aanvulling op de mondelinge informatie van

Nadere informatie

Foto van de baarmoeder. Gynaecologie

Foto van de baarmoeder. Gynaecologie Foto van de baarmoeder Gynaecologie Foto van de baarmoeder (HSG) Hysterosalpingogram Binnenkort wordt bij u een baarmoederfoto gemaakt, ook hysterosalpingogram genoemd, afgekort als HSG. Het doel van het

Nadere informatie

Angiografie: embolisatie van de bloedvaten het afsluiten van bloedvaten

Angiografie: embolisatie van de bloedvaten het afsluiten van bloedvaten Angiografie: embolisatie van de bloedvaten het afsluiten van bloedvaten Afdeling radiologie Locatie Veldhoven Uw behandeling vindt plaats op locatie Veldhoven op.. dag.. U meldt zich om: O...uur bij de

Nadere informatie

Behandeling van een slagader. Dotterbehandeling Stent plaatsing

Behandeling van een slagader. Dotterbehandeling Stent plaatsing Behandeling van een slagader Dotterbehandeling Stent plaatsing Inleiding In deze folder leest u meer over twee soorten behandelingen in een slagader. Met een dotterbehandeling en/of een stentplaatsing

Nadere informatie

Dotterbehandeling en het plaatsen van een stent

Dotterbehandeling en het plaatsen van een stent Chirurgie Radiologie Dotterbehandeling en het plaatsen van een stent i Patiënteninformatie Percutane Transluminale Angioplastiek (PTA) Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend arts heeft met u een

Nadere informatie

Seldinger van de bloedvaten met opname op de afdeling dagbehandeling

Seldinger van de bloedvaten met opname op de afdeling dagbehandeling Seldinger van de bloedvaten met opname op de afdeling dagbehandeling Afdeling radiologie Locatie Veldhoven Het Seldinger onderzoek vindt plaats op locatie Veldhoven: datum.. dag.. U meldt zich om: O. uur

Nadere informatie

Mevrouw/meneer. Dag Datum Tijdstip. U kunt zich melden bij het Inschrijfbureau op de begane grond.

Mevrouw/meneer. Dag Datum Tijdstip. U kunt zich melden bij het Inschrijfbureau op de begane grond. DOTTEREN 17745 Afspraak Mevrouw/meneer Dag Datum Tijdstip U kunt zich melden bij het Inschrijfbureau op de begane grond. Denkt u eraan uw gegevens ieder kalenderjaar voor uw eerste bezoek aan de polikliniek

Nadere informatie

Hartkatheterisatie. Cardiologie

Hartkatheterisatie. Cardiologie Hartkatheterisatie Cardiologie Met deze folder informeren wij u over de hartkatheterisatie. Achtereenvolgens komen aan de orde: wat is een hartkatheterisatie? doel van een hartkatheterisatie de voorbereiding

Nadere informatie

Mammapunctie. Nader onderzoek van het borstweefsel

Mammapunctie. Nader onderzoek van het borstweefsel Mammapunctie Nader onderzoek van het borstweefsel Uw specialist heeft u voor een mammapunctie aangemeld bij de afdeling Medische beeldvorming, voorheen de röntgenafdeling genoemd. Een mammapunctie is het

Nadere informatie

Chirurgie Foto s van de bloedvaten (slagaders)

Chirurgie Foto s van de bloedvaten (slagaders) Chirurgie Foto s van de bloedvaten (slagaders) Arterieel DSA (digitale subtracte angiografie) Chirurgie In overleg met uw behandelend arts is besloten om u voor een kort verblijf op te nemen op de afdeling

Nadere informatie

Foto van de baarmoeder. Gynaecologie

Foto van de baarmoeder. Gynaecologie Foto van de baarmoeder Gynaecologie Binnenkort wordt bij u een baarmoederfoto gemaakt, ook hysterosalpingogram genoemd, afgekort als HSG. Het doel van het onderzoek is om informatie te verkrijgen over

Nadere informatie

Radiologie. Angiografie.

Radiologie. Angiografie. Radiologie Angiografie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl RAD050 / Angiografie / 22-04-2015 2 Angiografie U ondergaat binnenkort een bloedvatenonderzoek:

Nadere informatie

Barbotage van de schouder. Medische beeldvorming

Barbotage van de schouder. Medische beeldvorming Barbotage van de schouder Medische beeldvorming Uw huisarts of specialist heeft u voor een barbotage van de schouder onder echogeleiding doorverwezen naar de afdeling Medische beeldvorming, voorheen röntgenafdeling

Nadere informatie

DOTTEREN FRANCISCUS GASTHUIS

DOTTEREN FRANCISCUS GASTHUIS DOTTEREN FRANCISCUS GASTHUIS Afspraak Mevrouw/meneer Dag Datum Tijdstip U kunt zich melden bij het Inschrijfbureau op de begane grond, Balie 007, Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Zijn uw gegevens gewijzigd?

Nadere informatie

Echogeleide leverpunctie. Medische beeldvorming

Echogeleide leverpunctie. Medische beeldvorming Echogeleide leverpunctie Medische beeldvorming Inleiding Uw specialist heeft u voor een echogeleide leverpunctie doorverwezen naar de afdeling Medische beeldvorming, voorheen Röntgenafdeling genoemd. In

Nadere informatie

Ballondilatatie en stentplaatsing

Ballondilatatie en stentplaatsing Radiologie Ballondilatatie en stentplaatsing Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een ballondilatatie - ook wel dotteren genoemd - en eventueel voor het plaatsen van een stent. Uw

Nadere informatie

Angiografie. Dotteren of stenten van bloedvaten. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Angiografie. Dotteren of stenten van bloedvaten. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Angiografie Dotteren of stenten van bloedvaten Informatie voor patiënten F1014-4410 maart 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Veneuze stentplaatsing

Veneuze stentplaatsing Radiologie Veneuze stentplaatsing www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl RAD057 / Veneuze stentplaatsing / 23-04-2015 2 Veneuze stentplaatsing Binnenkort

Nadere informatie

Behandeling van een slagader PTA (dotterbehandeling) Stent plaatsing

Behandeling van een slagader PTA (dotterbehandeling) Stent plaatsing Behandeling van een slagader PTA (dotterbehandeling) Stent plaatsing Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over twee soorten behandelingen

Nadere informatie

ZorgSaam. angiografie / arteriografie. appendicitis acuta. (blinde darm ontsteking)

ZorgSaam. angiografie / arteriografie. appendicitis acuta. (blinde darm ontsteking) angiografie / appendicitis acuta arteriografie (blinde darm ontsteking) ZorgSaam 1 2 ANGIOGRAFIE / ARTERIOGRAFIE Inleiding Deze folder geeft u informatie over de gang van zaken bij een angiografie, ook

Nadere informatie

Descenderend flebogram Röntgenonderzoek van de bekken- en/of beenaders

Descenderend flebogram Röntgenonderzoek van de bekken- en/of beenaders Descenderend flebogram Röntgenonderzoek van de bekken- en/of beenaders Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is een flebogram... 1 3 Voorbereiding thuis... 2 4 Voor het onderzoek... 2 5 Tijdens het onderzoek...

Nadere informatie

Embolisatie prostaat arterie

Embolisatie prostaat arterie Radiologie / Urologie Embolisatie prostaat arterie Algemene informatie Inleiding U heeft met uw uroloog afgesproken dat de prostaat behandeld wordt middels prostaat arterie embolisatie (de zogenaamde PAE

Nadere informatie

Angiografie van het hoofd

Angiografie van het hoofd Angiografie van het hoofd Informatie voor patiënten F0809-4410 december 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Röntgenonderzoek bloedvaten (via de slagader) P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E 2 Röntgenonderzoek bloedvaten Afdeling : B1 (Dagbehandeling) route B Telefoon : 0596-644 441 Datum:. Tijd:. Op bovengenoemde

Nadere informatie

EMBOLISATIE FRANCISCUS GASTHUIS

EMBOLISATIE FRANCISCUS GASTHUIS EMBOLISATIE FRANCISCUS GASTHUIS Afspraak Mevrouw/meneer Dag Datum Tijdstip U kunt zich melden bij het Inschrijfbureau op de begane grond, Balie 007, Franciscus Gasthuis in Rotterdam. U moet vier uur vóór

Nadere informatie

Ascenderend flebogram Röntgenonderzoek van de beenaders

Ascenderend flebogram Röntgenonderzoek van de beenaders Ascenderend flebogram Röntgenonderzoek van de beenaders Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is een flebogram... 1 3 Voorbereiding thuis... 2 4 Voor het onderzoek... 3 5 Tijdens het onderzoek... 3 6 Na

Nadere informatie

H Angiografie via de lies Röntgenonderzoek van de bloedvaten

H Angiografie via de lies Röntgenonderzoek van de bloedvaten H.96979.0215 Angiografie via de lies Röntgenonderzoek van de bloedvaten Inleiding Uw specialist heeft een röntgenonderzoek van de bloedvaten (angiografie) aangevraagd. Hiermee kunnen afwijkingen van de

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm via het stoma. Medische beeldvorming

Röntgenonderzoek van de dikke darm via het stoma. Medische beeldvorming Röntgenonderzoek van de dikke darm via het stoma Medische beeldvorming Uw huisarts of specialist heeft u voor een onderzoek van de dikke darm (colon) doorverwezen naar de afdeling Medische beeldvorming,

Nadere informatie

Percutane Transluminale Angioplastiek (dotteren) met eventuele stentplaatsing

Percutane Transluminale Angioplastiek (dotteren) met eventuele stentplaatsing Radiologie Percutane Transluminale Angioplastiek (dotteren) met eventuele stentplaatsing www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl RAD051 / Percutane

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) Medische beeldvorming

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) Medische beeldvorming Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) Medische beeldvorming Uw huisarts of specialist heeft u voor een onderzoek van de dikke darm (colon) doorverwezen naar de afdeling Medische beeldvorming, voorheen

Nadere informatie

Dotteren of stenten van de bloedvaten

Dotteren of stenten van de bloedvaten Dotteren of stenten van de bloedvaten Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is dotteren of stenten?... 1 3 Voorbereiding thuis... 2 4 Opname... 3 5 Voor de interventie... 3 6 Tijdens de interventie... 3

Nadere informatie

TIA service. Informatie over het dagprogramma

TIA service. Informatie over het dagprogramma TIA service Informatie over het dagprogramma TIA service U bent door uw huisarts doorverwezen naar de TIA service. De TIA service houdt een opname van ongeveer een halve dag in, waarbij achter elkaar verschillende

Nadere informatie

Angiografie Dotteren of stenten van bloedvaten

Angiografie Dotteren of stenten van bloedvaten Angiografie Dotteren of stenten van bloedvaten Binnenkort heeft u een afspraak voor een angiografieonderzoek. Bij dit onderzoek wordt bekeken of er afwijkingen zijn in de bloedvaten. Gevonden afwijkingen

Nadere informatie

Radiologie. Embolisatie.

Radiologie. Embolisatie. Radiologie Embolisatie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl RAD053 / Embolisatie / 23-04-2015 2 Embolisatie U ondergaat binnenkort een embolisatie

Nadere informatie

CT scan (Computer Tomografi e) van de buik bij kinderen en jong volwassenen

CT scan (Computer Tomografi e) van de buik bij kinderen en jong volwassenen CT scan (Computer Tomografi e) van de buik bij kinderen en jong volwassenen Voor het maken van een CT-scan van de buik verwachten wij uw kind op dag om uur. CT-scan van de buik bij kinderen en jong volwassenen

Nadere informatie

Onderzoek vena spermatica. Onderzoek van de veneuze bloedvaten van en naar het scrotum

Onderzoek vena spermatica. Onderzoek van de veneuze bloedvaten van en naar het scrotum Onderzoek vena spermatica Onderzoek van de veneuze bloedvaten van en naar het scrotum Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Doel van het onderzoek... 1 3 Voorbereiding... 2 4 Voor het onderzoek... 2 5 Tijdens

Nadere informatie

CT scan (Computer Tomografi e) van de darmen (CT-coloscopie) Klinisch/poliklinisch

CT scan (Computer Tomografi e) van de darmen (CT-coloscopie) Klinisch/poliklinisch CT scan (Computer Tomografi e) van de darmen (CT-coloscopie) Klinisch/poliklinisch Voor het maken van een CT-scan van de darmen (CT-coloscopie) verwachten wij u op dag om uur. CT scan van de darmen 1.

Nadere informatie

Angiografie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Angiografie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Angiografie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Angiografie betekent letterlijk het afbeelden van bloedvaten. Bij dit onderzoek worden met contrastmiddel foto s

Nadere informatie

Caudografie Röntgenonderzoek van het wervelkanaal

Caudografie Röntgenonderzoek van het wervelkanaal U komt binnenkort naar de afdeling radiologie van het MCL voor een onderzoek van uw wervelkanaal (caudografie). Met dit onderzoek wordt het wervelkanaal zichtbaar gemaakt door middel van röntgenstralen.

Nadere informatie

Angiografie, Dotter/Stent behandeling

Angiografie, Dotter/Stent behandeling Angiografie, Dotter/Stent behandeling Onderzoek en behandeling van bloedvaten U heeft een afspraak op de afdeling radiologie van het. U krijgt een onderzoek van uw bloedvaten met eventueel een behandeling

Nadere informatie

Angiografie, Dotter/Stent behandeling

Angiografie, Dotter/Stent behandeling Angiografie, Dotter/Stent behandeling Röntgenonderzoek van de bloedvaten U heeft een afspraak op de afdeling Radiologie van het Spaarne Gasthuis Hoofddorp. U krijgt een onderzoek van uw bloedvaten met

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de bloedvaten (DSA via de lies)

Röntgenonderzoek van de bloedvaten (DSA via de lies) Röntgenonderzoek van de bloedvaten (DSA via de lies) 2 Inleiding Deze folder geeft u informatie over het röntgenonderzoek van de bloedvaten (DSA = Digitale Substractie Angiografie). Het onderzoek vindt

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de bloedvaten Angiografie, Dotterbehandeling / Stent plaatsing

Röntgenonderzoek van de bloedvaten Angiografie, Dotterbehandeling / Stent plaatsing Röntgenonderzoek van de bloedvaten Angiografie, Dotterbehandeling / Stent plaatsing Afspraak Uw behandelend specialist heeft met u een afspraak gemaakt voor een röntgenonderzoek van de slagaders en eventueel

Nadere informatie

RÖNTGENONDERZOEK VAN DE BLOEDVATEN eventueel met behandeling

RÖNTGENONDERZOEK VAN DE BLOEDVATEN eventueel met behandeling Radiologie RÖNTGENONDERZOEK VAN DE BLOEDVATEN eventueel met behandeling (Angiografie, eventueel met dotter/stent) Binnenkort wordt er bij u een röntgenonderzoek / behandeling van de bloedvaten (angiografie/dotterprocedure)

Nadere informatie

Angiografie en/of dotterbehandeling

Angiografie en/of dotterbehandeling Angiografie en/of dotterbehandeling Angiografie en/of dotterbehandeling U bent door uw specialist naar de radioloog verwezen voor een onderzoek en/of behandeling van een van uw bloedvaten. In deze folder

Nadere informatie

Röntgenonderzoek en behandeling van de slagaders

Röntgenonderzoek en behandeling van de slagaders Röntgenonderzoek en behandeling van de slagaders Introductie Onlangs heeft u met uw behandelend arts besproken dat u binnenkort een onderzoek en/of behandeling van één of meerdere arteriën (slagaders)

Nadere informatie

Hartkatheterisatie. Cardiologie

Hartkatheterisatie. Cardiologie Hartkatheterisatie Cardiologie Met deze folder informeren wij u over de hartkatheterisatie. Achtereenvolgens komen aan de orde: wat is een hartkatheterisatie? doel van een hartkatheterisatie de voorbereiding

Nadere informatie

Mammapunctie. Nader onderzoek van het borstweefsel

Mammapunctie. Nader onderzoek van het borstweefsel Mammapunctie Nader onderzoek van het borstweefsel Uw specialist heeft u voor een mammapunctie aangemeld bij de afdeling Medische beeldvorming, voorheen de röntgenafdeling genoemd. Een mammapunctie is het

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de aders in de onderbuik Flebografie van de vena spermatica of vena ovarica

Röntgenonderzoek van de aders in de onderbuik Flebografie van de vena spermatica of vena ovarica U komt binnenkort naar de afdeling radiologie van het MCL voor een onderzoek van uw bloedvaten in de onderbuik (flebografie). Uw arts heeft met u besproken waarom dit onderzoek gedaan wordt. Voor dit onderzoek

Nadere informatie

Patiënteninformatie. CT-Coronairen. Cardiologie Röntgenafdeling Radiologie. Onderzoek naar de doorgangelijkheid van de kransslagaders

Patiënteninformatie. CT-Coronairen. Cardiologie Röntgenafdeling Radiologie. Onderzoek naar de doorgangelijkheid van de kransslagaders Cardiologie Röntgenafdeling Radiologie CT-Coronairen i Patiënteninformatie Onderzoek naar de doorgangelijkheid van de kransslagaders Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort krijgt u een CT-Coronairen.

Nadere informatie

Angiografie, Dotter / Stent behandeling

Angiografie, Dotter / Stent behandeling Angiografie, Dotter / Stent behandeling Onderzoek en behandeling van bloedvaten U heeft een afspraak op de afdeling radiologie van het. U krijgt een onderzoek van uw bloedvaten met eventueel een behandeling

Nadere informatie

Onderzoek vena ovarica en bekkenvaten. Onderzoek van de veneuze bloedvaten van het bekkengebied

Onderzoek vena ovarica en bekkenvaten. Onderzoek van de veneuze bloedvaten van het bekkengebied Onderzoek vena ovarica en bekkenvaten Onderzoek van de veneuze bloedvaten van het bekkengebied Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Doel van het onderzoek... 1 3 Voorbereiding... 2 4 Voor het onderzoek...

Nadere informatie

Dotterbehandeling stent plaatsen (hydratie)

Dotterbehandeling stent plaatsen (hydratie) Dotterbehandeling stent plaatsen (hydratie) Inleiding Deze folder geeft u informatie over de dotterbehandeling en eventuele stentplaatsing. U wordt voor dit onderzoek drie dagen opgenomen (2 nachten) in

Nadere informatie

Informatie over jodiumhoudende contrastmiddelen

Informatie over jodiumhoudende contrastmiddelen Informatie over jodiumhoudende contrastmiddelen Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Jodiumhoudende contrastmiddelen... 1 3 Bijwerkingen... 1 4 Effect op de nieren... 2 Verslechtering van de nierfunctie...

Nadere informatie

Voorbereiding Als het onderzoek s ochtends plaatsvindt: Een licht ontbijt bestaande uit twee beschuiten en een kop thee.

Voorbereiding Als het onderzoek s ochtends plaatsvindt: Een licht ontbijt bestaande uit twee beschuiten en een kop thee. Veneuze sampling Voor u is een veneuze sampling afgesproken. Veneuze sampling is een onderzoek waarbij enig bloed uit een ader wordt genomen. Een ader vervoert bloed dat uit een orgaan komt. De proefmonsters

Nadere informatie

Patiënteninformatie over jodiumhoudende contrastmiddelen

Patiënteninformatie over jodiumhoudende contrastmiddelen Patiënteninformatie over jodiumhoudende contrastmiddelen Welke contrastmiddelen Deze informatie gaat over jodiumhoudende contrastmiddelen die bij radiologische onderzoeken in bloedvaten worden ingespoten,

Nadere informatie

Röntgenonderzoek en embolisatie van spataderen in de onderbuik of schaamlippen

Röntgenonderzoek en embolisatie van spataderen in de onderbuik of schaamlippen Röntgenonderzoek en embolisatie van spataderen in de onderbuik of schaamlippen Inleiding U heeft binnenkort een onderzoek van de spataderen in de onderbuik of schaamlippen. Indien mogelijk worden de spataderen

Nadere informatie

Coiling van een aneurysma in het hoofd

Coiling van een aneurysma in het hoofd Coiling van een aneurysma in het hoofd Informatie voor patiënten F0985-4410 januari 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

RÖNTGENONDERZOEK VAN DE NIEREN (IVP) RADIOLOGIE FRANCISCUS VLIETLAND

RÖNTGENONDERZOEK VAN DE NIEREN (IVP) RADIOLOGIE FRANCISCUS VLIETLAND RÖNTGENONDERZOEK VAN DE NIEREN (IVP) RADIOLOGIE FRANCISCUS VLIETLAND Dhr./mevr.:... U wordt verwacht op : tijd: Dit onderzoek, in medische termen een intraveneus pyelogram (IVP), duurt ongeveer 30 tot

Nadere informatie

Coiling van een aneurysma in het hoofd

Coiling van een aneurysma in het hoofd Coiling van een aneurysma in het hoofd Binnenkort wordt u behandeld voor een aneurysma in uw hoofd. De techniek die wordt gebruikt heet coiling. U wordt twee dagen opgenomen op verpleeg afdeling 8, Neurologie

Nadere informatie

Radiologie. DSA (Digitale Subtractie Angiografie) en PTA (Percutane transluminale Angioplastiek) van de shunt

Radiologie. DSA (Digitale Subtractie Angiografie) en PTA (Percutane transluminale Angioplastiek) van de shunt Radiologie DSA (Digitale Subtractie Angiografie) en PTA (Percutane transluminale Angioplastiek) van de shunt Radiologie Afdeling Radiologie Binnenkort komt u voor een afbeeldend onderzoek (DSA) en een

Nadere informatie

Angiografie: Behandeling van vernauwde bloedvaten Via dottermethode en/of stentplaatsing

Angiografie: Behandeling van vernauwde bloedvaten Via dottermethode en/of stentplaatsing Angiografie: Behandeling van vernauwde bloedvaten Via dottermethode en/of stentplaatsing Afdeling radiologie Locatie Veldhoven De behandeling vindt plaats op locatie Veldhoven: Datum:... Dag/tijdstip:

Nadere informatie

Afsluiting van een slagader. Embolisatie

Afsluiting van een slagader. Embolisatie Afsluiting van een slagader Embolisatie Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat er binnenkort bij u een slagader zal worden afgesloten. Deze behandeling noemen we embolisatie. Als u niet opgenomen

Nadere informatie

Radiologie/Vaatcentrum Vaatonderzoek (angiografie) Dotterbehandeling

Radiologie/Vaatcentrum Vaatonderzoek (angiografie) Dotterbehandeling Radiologie/Vaatcentrum Vaatonderzoek (angiografie) Dotterbehandeling Inleiding Uw behandelend arts heeft met u besproken wat de risico s, gevolgen en pijn tijdens het röntgenonderzoek kunnen zijn. In het

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de bloedvaten (DSA), eventueel met dotter- en/of stentbehandeling

Röntgenonderzoek van de bloedvaten (DSA), eventueel met dotter- en/of stentbehandeling Röntgenonderzoek van de bloedvaten (DSA), eventueel met dotter- en/of stentbehandeling Uw behandelend arts heeft voor u een röntgenonderzoek van uw bloedvaten aangevraagd. In medische termen wordt dit

Nadere informatie

Embolisatie vena Porta

Embolisatie vena Porta Embolisatie vena Porta Afsluiten van een bloedvat in de lever Afdeling radiologie Locatie Veldhoven Uw behandeling vindt plaats op locatie Veldhoven op Datum: Tijdstip:. Opname verpleegafdeling: Tijdstip:..

Nadere informatie

Radiologie. Trombolyse. www.catharinaziekenhuis.nl

Radiologie. Trombolyse. www.catharinaziekenhuis.nl Radiologie Trombolyse www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl RAD054 / Trombolyse / 23-04-2015 2 Trombolyse U krijgt binnenkort een onderzoek van

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de vena spermatica

Röntgenonderzoek van de vena spermatica Röntgenonderzoek van de vena spermatica Er is met u een afspraak gemaakt voor een röntgenonderzoek van de vena spermatica. Het onderzoek zal plaats vinden bij de afdeling radiologie in het ziekenhuis,

Nadere informatie

PC-AKI preventie-infuus

PC-AKI preventie-infuus PC-AKI preventie-infuus Bij gebruik van jodiumhoudende contrastmiddelen www.nwz.nl Inhoud Wat is een PC-AKI preventie-infuus? 3 Uw voorbereiding 3 Het PC-AKI preventie-infuus en röntgenonderzoek 6 Na het

Nadere informatie