Bijlage 5: Aanvullende informatie over GGZ NHN, FACTteam en ondersteuning c.q. hulpverlening aan cliënten Langdurende psychiatrie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage 5: Aanvullende informatie over GGZ NHN, FACTteam en ondersteuning c.q. hulpverlening aan cliënten Langdurende psychiatrie"

Transcriptie

1 Bijlage 5: Aanvullende infrmatie ver GGZ NHN, FACTteam en ndersteuning c.q. hulpverlening aan cliënten Langdurende psychiatrie Inhud: - Missie & Visie GGZ Nrd-Hlland-Nrd (NHN) - Krt verzicht behandelaanbd binnen de GGZ Nrd-Hlland-Nrd - Divisie langdurende psychiatrie - WAT IS FACT? - FACT METHODIEK - FACT-Wijkteams in GGZ Nrd-Hlland-Nrd - Dubbele diagnse kliniek - FACT principes - Prcedure nieuwe cliënten FACTwijkteams, divisie Langdurende psychiatrie Missie & Visie GGZ Nrd-Hlland-Nrd (NHN) GGZ Nrd-Hlland-Nrd (NHN) verleent hulp aan mensen met ernstige psychiatrische en psychische prblemen. GGZ NHN zrgt vr de ntwikkeling en de uitvering van het gehele aanbd van geestelijke gezndheidszrg in Nrd-Kennemerland, Kp van Nrd-Hlland en West-Friesland. Het aanbd is zeer divers: van krtdurende behandeling tt langdurige begeleiding, van thuishulp tt pname in een kliniek en van een therapeutisch gesprek tt dagactiviteiten. De cliënten staan centraal bij GGZ NHN. Hun mgelijkheden en wensen zijn een belangrijk uitgangspunt in de hulpverlening. Wij streven naar penheid richting nze cliënten en hun familieleden en richting nze partners. Daarnaast streven wij naar kwaliteit, innvatie, dienstverlening en samenwerking. We werken samen met verheden, plitie, wijkteams, huisartsen en andere partners. Hierdr staat GGZ NHN midden in de maatschappij. Wij weten wat er speelt en he wij daarp in kunnen spelen met ns zrgaanbd Visie p zrg: GGZ NHN hecht waarde aan de inbreng van de cliënt. De mgelijkheden en wensen van de cliënt zijn uitgangspunt in de hulpverlening. GGZ NHN vindt het belangrijk dat de zrg tegankelijk is vr iedereen die dat ndig heeft. Daarm biedt GGZ NHN de zrg laagdrempelig en samenhangend aan, dicht bij de wnplaats van de cliënt. GGZ NHN heeft een gevarieerd zrgaanbd zdat wij kunnen inspelen p de vraag van de cliënt. Mensen die (langdurig) gebruik maken van geestelijke gezndheidszrg meten in staat wrden gesteld zveel mgelijk deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Krt verzicht behandelaanbd binnen de GGZ Nrd-Hlland-Nrd 1 Preventie: prjecten, grepen en cursussen gericht p het vrkmen f verminderen van psychiatrische prblemen. 2 Cnsultatie en vrlichting aan berepsgrepen, familieleden en vrijwilligers die met psychiatrische prblemen in aanraking kmen. 3 Ambulante behandeling vindt plaats p één van de GGZ-lcaties, maar k bij mensen thuis (begeleiding bij wnen) f p het werk.

2 4 Deeltijdbehandeling waarbij patiënten wekelijks één f meer dagdelen deelnemen aan gesprekken en therapieën. 5 Psychiatrische crisisthuiszrg vr patiënten die dr ernstige psychiatrische klachten in een crisissituatie verkeren f daarin terecht dreigen te kmen uurs crisisdienst vr als de crisis z grt is dat er acuut hulp ndig is. 7 Opname en langdurige psychiatrische zrg waarbinnen behandeling en begeleiding gebden wrdt aan patiënten met ernstige psychiatrische strnissen, die langer p zrg zijn aangewezen en een cmplexe hulpvraag hebben. Vr mensen die lijden aan een psychiatrische strnis en tegelijkertijd verslaafd zijn aan alchl f drugs is er een specialistische afdeling, de zgenaamde dubbele diagnsekliniek. 8 Begeleiding bij dagbesteding en werk vr mensen die langdurig in behandeling zijn. Dit kan plaatsvinden in een dagactiviteitencentrum, maar k bij mensen thuis f bijvrbeeld in een buurthuis. 9 Frensisch psychiatrische behandeling biedt hulp aan mensen die dr hun psychiatrische strnis in cntact zijn gekmen met justitie. 10 Behandeling van mensen met een autisme spectrumstrnis (ASS) waarbinnen samenhangende en specifieke hulpverlening wrdt aangebden. 11 Bemeizrg: GGZ Nrd-Hlland-Nrd biedt samen met andere rganisaties hulp aan mensen die zelf niet actief m hulp vragen f beslist geen hulp willen, maar deze wel hard ndig hebben. Divisie langdurende psychiatrie: 1. Biedt gespecialiseerde en langdurige behandeling aan patiënten met een chrnisch psychiatrische strnis. Het bieden van ndersteuning en begeleiding bij rehabilitatie en herstel van de patiënt maakt daar een belangrijk deel van uit. 2. Levert ambulante behandeling van uit de wijkteam, met als del aan te sluiten bij de mgelijkheden van patiënten pdat zij z zelfstandig mgelijk in de maatschappij functineren en een pname in een kliniek wrdt vrkmen. Alle wijkteams hanteren het FACT-mdel, waarbij crisis situaties het wijkteam zelf de behandeling kan intensiveren. Onderdeel van het wijkteam is ndersteuning en begeleiding bij het vinden van bij vrkeur betaald werk. 3. Biedt aan patiënten kwalitatief gede wnruimte en wnbegeleiding waar ndig. Er wrden een aantal wnvrmen nderscheiden: Beschermd Wnen, Begeleid Zelfstandig Wnen en 24-uurs verblijfeenheden p en nabij het terrein in Heil. 4. Biedt vrmen van dagbesteding en dagactiviteiten. De kerntaak daarbij is activerende en ndersteunende begeleiding, waarmee dagstructuur wrdt gebden. Vanaf 2008 is de visie Dagbesteding en Arbeid uitgeverd en geïmplementeerd. 5. Levert smatische zrg als nderdeel van de ambulante teams en de behandeling in klinieken. Op het gebied van metable strnissen wrdt gespecialiseerde smatische zrg geleverd. 6. Levert klinische behandeling en deeltijdbehandeling vr patiënten uit de wijkteams 7. Vert de BOPZ uit.

3 WAT IS FACT? Functie ACT (FACT) staat vr Functie Assertive Cmmunity Treatment. Het gaat hierbij m een behandeling waarbij verschillende hulpverleners in wijkteams samenwerken. Een wijkteam bestaat uit de vlgende disciplines: Psychiater Psychlg Maatschappelijk werker Verslavingsmedewerker Ips Sciaal psychiatrisch verpleegkundigen (SPV) Casemanagers Wnbegeleider De wijkteams werken intensief samen met cllega s van de Psychiatrische Crisis Thuiszrg (PCT). Daarnaast wrdt er dr de wijkteams samengewerkt met instanties in de wijk zals de gemeente, plitie en wningbuwverenigingen. Indien ndig wrdt dr een FACT-wijkteam intensieve zrg gebden. Drdat p deze manier intensievere behandeling en begeleiding wrdt gebden, kan men in de eigen mgeving blijven functineren. Ok in perides dat het minder ged gaat. Een psychiatrische pname kan hierdr wrden vrkmen. FACT is bedeld vr mensen met psychiatrische prblemen die zelfstandig wnen. De Functie ACT betekent nder meer het vlgende: - Afhankelijk van de ndzaak, kmen de hulpverleners van het wijkteam één keer tt meerdere keren per week bij u langs. - Er wrdt dagelijks dr het multidisciplinaire wijkteam besprken f intensievere zrg vr u p dit mment ndzakelijk is. - Uw medicatie wrdt bekeken dr uw psychiater. Indien ndig krijgt u een afspraak bij de psychiater f kmt de psychiater bij u langs. - Het streven is dat alle wijkteamleden vr u bekend zijn. Meer lezen? Handbek FACT, nder redactie van Van Veldhuizen, Bahler, Plhuis en, Van Os, de Tijdstrm, Utrecht, 2008, ISBN FACT METHODIEK GGZ Nrd-Hlland-Nrd biedt haar cliënten hulp dr middel van de zgenaamde FACT-methde. FACT staat vr Functie Assertive Cmmunity Treatment. Dit mdel is ntwikkeld dr GGZ Nrd- Hlland-Nrd en wrdt inmiddels in Nederland dr meer instellingen marmd. Met behulp van de FACT-methde wrdt aan een brede grep mensen met een ernstig psychiatrische aandening zrg én behandeling in de eigen mgeving verleend. Hierdr kunnen k ernstig ntregelde psychiatrische cliënten zelfstandig in de wijk wnen.

4 Het del van de FACT-methde is het leveren van hgwaardige behandeling en begeleiding, wat cliënten ndersteunt in hun herstelprces. De hulp- en ndersteuningsvragen van cliënten zijn hierbij het uitgangspunt. Het behandelaanbd sluit aan bij het gewne leven en richt zich, naast de vermindering van psychische klachten, p wnen, werken, leren, vrijetijdsbesteding, sciale en intieme relaties en het familieleven. Dr behandeling van een cliënt vanuit een FACT-team zijn een drietal typen interventies te nderscheiden: behandeling, rehabilitatie en herstel, en intensivering van zrg bij ntregeling/crisissituaties. Afhankelijk van het stadium waarin de cliënt zich bevindt en de bendigde intensiteit, wrdt hulp dr de individuele hulpverlener f zndig dr het hele team gebden. Deze drie type interventies vlgen elkaar niet chrnlgisch p, maar kunnen samengaan f elkaar gedeeltelijk afwisselen. Elk stadium vraagt andere activiteiten en een andere huding van de hulpverlener. Het mdel geeft de bendigde activiteiten in de verschillende stadia weer. Het drie-prcessenmdel In het stadium behandeling wrdt er behandeling gebden vlgens de multidisciplinaire richtlijnen. In het stadium rehabilitatie en herstel wrdt dr hulpverleners z ged mgelijk ndersteuning gebden bij het herstelprces. Deze ndersteuning is erp gericht de cliënten met behulp van maatschappelijke en/f individuele steunsystemen weer succesvl te kunnen laten meeden in de maatschappij. In het stadium intensivering van zrg bij ntregeling/crisissituaties wrdt dr pschaling van de ambulante hulpverlening vrkmen dat mensen in een ernstigere crisissituatie belanden en al f niet tijdelijk in een psychiatrisch ziekenhuis meten wrden pgenmen. In dit stadium wrdt de cliënt zlang als ndig intensief dr alle leden van het FACT-team bezcht en begeleid. Dit kan gaan m vier tt vijf cntactmmenten per dag, uitgeverd dr wisselende hulpverleners. Een ander del van de FACT-methde is bemeizrg te bieden aan mensen waarvan vermed wrdt dat ze een ernstig psychische strnis hebben, maar die zelf (ng) geen hulpvraag hebben. Dit gebeurt dr actief in te gaan p signalen uit de mgeving, zals plitie, gemeenten, wningcrpraties, het vangnet en adviesteam (nderdeel van de GGD) en dr mensen thuis f elders (maatschappelijke pvang, winkelcentrum, park, etc.) te bezeken en hen te verleiden tt cntact. Bij het bieden van deze bemeizrg staat het principe zeken, vinden, binden centraal.

5 FACT-WIJKTEAMS IN GGZ NOORD-HOLLAND-NOORD De hulpverlening via de FACT-methde wrdt gebden dr de gecertificeerde FACT-wijkteams. (Stichting Centrum Certificering ACT en FACT) In het hele werkgebied van GGZ Nrd- Hlland-Nrd zijn er twaalf FACT-wijkteams. Elk team richt zich in een bepaalde wijk p z n p 160 tt 200 cliënten met een ernstig psychiatrische aandening. Het zijn brede, multidisciplinaire teams, bestaande uit FTE. De vlgende disciplines zijn in deze teams vertegenwrdigd: meewerkend vrman, psychiater, casemanager (nder andere met verslavings-deskundigheid), psychlg, ervaringsdeskundige, trajectbegeleider Individual Placement and Supprt (IPS) en sms een sciaaljuridisch dienstverlener f een ergtherapeut. Deze FACT-wijkteams werken binnen de divisie langdurende psychiatrie van GGZ Nrd-Hlland-Nrd intensief samen met andere nderdelen van de rganisatie m de ndersteuning z vlledig mgelijk te kunnen bieden. Z is er de samenwerking met de pnamekliniek, indien een cliënt tch tijdelijk pgenmen met wrden. Opname en ntslag kan alleen gebeuren in afstemming tussen cliënt, kliniek, wijkteam en familie en betrkkenen. Een vergelijkbare samenwerking is er met de dubbelediagnsekliniek, bedeld vr mensen die een psychiatrische diagnse en een verslaving hebben. Dubbele diagnse kliniek Vr patiënten met ernstige psychiatrische strnissen, zals bijvrbeeld schizfrenie, zijn strnissen in het middelengebruik de meest vrkmende en meest ingrijpende cmrbide strnissen. De cmrbiditeit heeft een grt aantal negatieve gevlgen waarnder: verhgd risic p terugval, pnamen, geweld, gevangenschap, daklsheid en infectieziekten. (Drake e.a., 2001). Met het zrgprgramma dubbele diagnse (dd) tracht GGZ Nrd-Hlland-Nrd (GGZ NHN) te vrkmen dat patiënten met een (ernstige) psychiatrische strnis en cmrbide middelenmisbruik f middelenafhankelijkheid (dubbele diagnse) buiten het hulpaanbd van de geestelijke gezndheidszrg en de verslavingszrg vallen. Daarnaast is er veel aandacht vr dagbesteding en arbeid. Samenwerking vanuit de FACT-wijkteams is er k met andere rganisaties, zals gemeenten, thuiszrg, plitie, welzijnsrganisaties, UWV, GGD en wningbuwcrpraties.

6 FACT principes Het FACT mdel is een mdel dat vanaf 2002 in de GGZ Nrd Hlland Nrd is ntwikkeld. Het mdel is ged mschreven in een Handbek (Van Veldhuizen, e.a.,2008). Het mdel kent een zestal uitgangpunten: 1. ACT zrg wanneer ndig Shared caselad : teambehandeling Alle teamleden zien alle patiënten die p het FACT brd staan Dagelijks FACT verleg, wie gaat naar wie? Multidisciplinaire aanpak Assertief en utreachend Cntacten buiten kantr Indien ndig meerdere keren per week/ dag Gecördineerde zrg vanuit 1 team behandeling en praktische ndersteuning (sciale en medische zrg) 7 x 24 uur bereikbaarheid, zndig afstemming Prtwachters bij pname/ntslag en transmuraal Centraal bij ACT zrg zijn de dagelijkse FACT besprekingen met behulp van het (digitale) FACT brd. 2. Behandeling vlgens de multidisciplinaire richtlijn Farmactherapie vlgens richtlijn Psych educatie Cgnitieve Gedragstherapie Dubbele Diagnse Behandeling (IDDT) Individuele Plaatsing en Steun Familie interventies Smatische screening 3. Inzet van rehabilitatie en herstelndersteunende zrg Ondersteunen van rehabilitatie en herstel Herstel is het prces van de cliënt zelf. Teamleden ndersteunen waar ndig de cliënt. Het Strengths mdel van Rapp sluit ged in binnen de werkwijze van het FACT team. 4. Transmurale samenwerking binnen de GGZ Bij dit principe gaat het er m binnen de eigen GGZ rganisatie (en samenwerkende GGZ rganisaties) de delgrep, mensen met een ernstige psychiatrische aandening tegang hebben tt de FACT teams. Tevens gaat het m de transmurale samenwerking. Het streven van FACT teams is pnamevrkmend maar in ieder geval pname verkrtend te werken. FACT teams zijn verantwrdelijk vr pname en ntslag bij pname. Het behandelbeleid tijdens pname wrdt afgestemd met het FACT team.

7 Om de ptimale afstemming te rganiseren wrdt gebruik gemaakt van de Zrg Afstemmings Gesprekken (ZAG). ZAG gesprekken vinden plaats bij pname en ntslag en bij langerdurende pnames k tussentijds. Bij een ZAG gesprek zijn in principe de cliënt, zijn familie/ betrkkenen, de behandelaar uit het FACT team, de persnlijk begeleider van de pname afdeling en de psychiater van de afdeling aanwezig. 5. Ondersteunen en meeden dr maatschappelijke netwerken FACT teams werken p pstcde. Een FACT team bestrijkt een regi van ngeveer inwners. Omdat de teams werken binnen een verzichtelijke regi kunnen de medewerkers ged cntact huden met andere instanties en instellingen. Dr samen te werken kunnen de teams reageren p signalen uit de buurt. FACT teams kunnen z OGGZ taken uitveren. In een dergelijke regi wnen ngeveer tussen de 160 en 200 burgers met een EPA. Samenwerken in de buurt biedt mgelijkheden m meer te werken aan sciale inclusie. Hierbij gaat het m het pbuwen van maatschappelijke steunsystemen maar vral k m vrlichting ver de GGZ en psychiatrische ziektes en methdiek. 6. We zijn daar waar de cliënt wil slagen We zijn daar waar de cliënt wil slagen is het leidende principe. We willen aansluiten bij de wensen van de cliënten en behandeling en begeleiding n the spt aanbieden. Het aanbieden daar waar de cliënt wil zijn lijkt effectiever dan het vraf trainen bij mensen met een EPA. Over het algemeen wrden de aangeleerde vaardigheden niet gegeneraliseerd. Het sluit aan bij het principe van place than train. Dit principe kennen we uit de werkwijze van de IPS De FACT teams zijn multidisciplinair samengesteld. Een ideaal FACT team heeft een psychiater, psychlg, verpleegkundigen (VS, SPV en casemanagers), een IPS trajectbegeleider, ervaringsdeskundigen en aggische werkers. Daarnaast is in het team verslavings- en rehabilitatiedeskundigheid aanwezig. Zals al in de uitgangspunten duidelijk wrdt is het FACT mdel een rganisatiemdel. In het Engels hebben ze hier de term service delivery mdel vr. FACT helpt m de langdurende zrg ged te rganiseren en is het mdel dat richtlijn cnfrme behandeling en begeleiding kan beden vr alle cliënten met een Ernstige Psychiatrische Aandening (EPA). Een FACT team staat niet p zich. Het is nderdeel van de rganisatie van de zrg vr alle mensen met een EPA..

8 Prcedure nieuwe cliënten FACTwijkteams, divisie Langdurende psychiatrie Cliënten die instrmen in de divisie langdurende psychiatrie wrden aangemeld bij de cmmissie Instrm divisie Langdurende psychiatrie. Deze cmmissie tetst de nieuwe aanmeldingen aan de instrmcriteria van de divisie langdurende psychiatrie (zie: Instrm in de divisie langdurende psychiatrie ). Het aanmeldingsfrmulier is te vinden in het kwaliteitshandbek. Na tetsing wrdt de nieuwe cliënt nmiddellijk tegevegd aan een wijkteam. Aanmeldingen vr een BW, BZW f verblijf wrden berdeeld en tegewezen dr het wnbureau (na tets dr cmmissie Instrm divisie Langdurende psychiatrie. De vlgende acties wrden vervlgens ndernmen: Het ingevulde aanmeldingsfrmulier met eventueel aanvullende infrmatie wrdt dr de ambtelijk secretaris van de cmmissie Instrm divisie Langdurende psychiatrie verznden naar de manager van het betreffende nderdeel. De manager zrgt ervr dat de deelnemers aan de behandelplanbespreking de bendigde infrmatie vr de eerstvlgende behandelplanbespreking krijgen. Op de eerstvlgende behandelplanbespreking wrdt de aanmelding besprken dr de leidinggevende met het team. In deze bespreking wrdt beslten wie p welk mment het eerste gesprek heeft met de cliënt en eventueel familie f andere naasten. Dit gebeurt p indicatie. Sms is het geïndiceerd m het eerste gesprek te laten veren dr een psychiater, sms dr een SPV f een casemanager. Cmbinaties zijn k mgelijk. Het eerste gesprek met leiden tt een glbaal behandelplan in verleg met en met instemming van de cliënt. Dit kan een aangepaste vrtzetting zijn van het bestaande behandelplan (bijv. indien cliënt wrdt verwezen dr Divisie Krtdurende psychiatrie) f een nieuw behandelplan. De diagnse vlgens DSM IV gesteld dr de verwijzer wrdt als startpunt van de behandeling gebruikt. In het behandelplan is in elk geval pgenmen: acties hulpverlening en verdeling taken naar deelprblemen en gestelde delen p krte termijn. In een eerste f tweede gesprek wrdt cliënt en diens naasten en betrkkenen geïnfrmeerd ver de werkwijze van de divisie langdurende psychiatrie vlgens de Prcedure infrmeren nieuwe cliënten. (zie Kwaliteitshandbek). Bij een BW plaatsing wrdt tevens z snel mgelijk een afspraak p lcatie van de BW gemaakt ter kennismaking met het wnteam. In dit gesprek krijgt de cliënt de gelegenheid zijn /haar wning te bezichtigen, wrden specifieke wensen van de cliënt geïnventariseerd en wrden de huisregels besprken. Binnen twee weken na het eerste gesprek vlgt een behandelplanbespreking waar een eerste glbale behandelplan met eventuele deelplannen wrdt vastgesteld. Na drie maanden wrdt in een behandelplanbespreking een definitief behandelplan vastgesteld. Dit behandelplan behelst: a. Een behandelplan, pgesteld in verleg met cliënt en evt. familie, waarin pgenmen algemene delen, acties en verantwrdelijken hiervr b. Deelplannen, pgesteld in verleg met cliënt en evt. familie waarin p de verschillende levensdmeinen wrdt weergegeven wat de nieuwe delen van zrg zijn en wie vr de uitvering verantwrdelijk is. c. Een signaleringsplan, pgesteld in verleg met cliënt en familie, waarin acties en verantwrdelijkheden in geval van tenemende crisis beschreven wrden Hierna wrdt de reguliere prcedure vr de bespreking van het behandelplan gevlgd. Deze prcedure is te vinden in het kwaliteitshandbek divisie Langdurende psychiatrie, in het hfdstuk Primair prces/clusters Den Helder/Heerhugwaard, Alkmaar, Heil. OGGZ-cliënten wrden in principe direct in zrg genmen. Achteraf vindt melding plaats in de cmmissie Instrm divisie Langdurende psychiatrie.

9

Wie zijn we? Kernwaarden in ons handelen zijn:

Wie zijn we? Kernwaarden in ons handelen zijn: Wie zijn we? Zrggrep Kans is een zrginstelling die ptimale zrg, begeleiding en huisvesting biedt aan zwel jngvlwassenen met psychiatrische strnissen en daarmee samenhangende gedragsprblematiek, als aan

Nadere informatie

Programma. 1. Historie. Noord Holland Noord. 2. Zorg voor EPA. Kenmerk (toen) 1. Historie. Ambulantiseren

Programma. 1. Historie. Noord Holland Noord. 2. Zorg voor EPA. Kenmerk (toen) 1. Historie. Ambulantiseren Programma Ambulantiseren in de Nederlandse GGZ Met een blik op Europa Diana Polhuis, Verpleegkundig specialist ggz Hoofdopleider GGZ VS 1. Historie 2. Zorg voor mensen met een Ernstig Psychiatrische Aandoening

Nadere informatie

FACT GGZ NOORD HOLLAND NOORD

FACT GGZ NOORD HOLLAND NOORD FACT GGZ NOORD HOLLAND NOORD 1. De lokale context Geografisch GGZ NHN is werkzaam in de zorgkantoorregio Noord-Holland-Noord. Dit is globaal het gebied boven de lijn Hoorn-Alkmaar, inclusief Texel. De

Nadere informatie

FACTSHEET SAMENWERKING COA

FACTSHEET SAMENWERKING COA FACTSHEET SAMENWERKING COA LOCATIE EN GEMEENTE VOOR JEUGDHULP AAN ASIELZOEKERSKINDEREN Factsheet samenwerking COA lcatie en gemeente vr jeugdhulp aan asielzekerskinderen INLEIDING ALGEMEEN Met de inwerkingtreding

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT BIJLAGE 1 IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

re-integratie jobcaoching praktijkleerwerktraject De Pastorie diverse branches social return

re-integratie jobcaoching praktijkleerwerktraject De Pastorie diverse branches social return jbcaching praktijkleerwerktraject De Pastrie scial return Stichting MatchWinners Rermnd jbcaching praktijkleerwerktraject De Pastrie scial return Stichting Matchwinners Rermnd 1. Intr Sinds 2009 biedt

Nadere informatie

Alleen m.b.t. vergoedingen pedagogisch Instemming. medewerkers (hoofdstuk 1 uit de regeling) Advies

Alleen m.b.t. vergoedingen pedagogisch Instemming. medewerkers (hoofdstuk 1 uit de regeling) Advies Satusverzicht. Cnsultatie Unitmanagers/Lcatiemanagers mei 2011 evaluatie Cnsultatie cliëntenraad Besluit Bestuursgrep 22 april 2003 OR Alleen m.b.t. vergedingen pedaggisch Instemming medewerkers (hfdstuk

Nadere informatie

Programma Welzijn en Zorg. Nieuwe Zorg en Domotica

Programma Welzijn en Zorg. Nieuwe Zorg en Domotica Prgramma Welzijn en Zrg Nieuwe Zrg en Dmtica Aanleiding De mgelijkheden vr het langer zelfstandig thuis blijven wnen, meten wrden verbreed. Technlgische ntwikkelingen die zrg p afstand en het participeren

Nadere informatie

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten Inleiding Stichting Kwaliteit in Basis GGZ gelft dat de mentale zrg in Nederland

Nadere informatie

1. SW OFFICE (ALGEMEEN)

1. SW OFFICE (ALGEMEEN) 1. SW OFFICE (ALGEMEEN) SW Office is een belangrijk instrument, niet alleen m inzicht te krijgen, maar k m infrmatie te geven ver het gebruik van de dienstverlening aan de klanten van WnenPlus. In verleg

Nadere informatie

Verzuim Beleid. www.smallsteps.info. Opgemaakt door Human Resource Management. Doelgroep Alle werknemers. Ingangsdatum 4 juli 2014. Versie 0.

Verzuim Beleid. www.smallsteps.info. Opgemaakt door Human Resource Management. Doelgroep Alle werknemers. Ingangsdatum 4 juli 2014. Versie 0. Verzuim Beleid Opgemaakt dr Human Resurce Management Delgrep Alle werknemers Ingangsdatum 4 juli 2014 Versie 0.1 www.smallsteps.inf clfn Verzuimbeleid Visie en aanpak verzuim Delgrep: alle werknemers Versie:

Nadere informatie

Wie zijn we? Brochure Zorggroep Kans

Wie zijn we? Brochure Zorggroep Kans Wie zijn we? Zrggrep KANS is een zrginstelling die ptimale zrg, begeleiding en huisvesting biedt aan zwel jngvlwassenen met psychiatrische strnissen en daarmee samenhangende gedragsprblematiek, als aan

Nadere informatie

De aandachtspuntenlijst

De aandachtspuntenlijst De aandachtspuntenlijst Wat is de aandachtspuntenlijst? De aandachtspuntenlijst is een verzicht van nderwerpen die aan de rde kunnen kmen tijdens een afspraak met de neurlg. Onderwerpen waarver u meer

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Jaarverslag 2014 Cliëntenraad Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening 2 Vrwrd Gewaardeerde lezer, Hierbij bieden we u het jaarverslag 2014 aan. Vr de cliëntenraad is het een interessant jaar geweest.

Nadere informatie

Functie-eisen coördinatoren

Functie-eisen coördinatoren Functie-eisen cördinatren Psitinering De beide cördinatren hebben de leiding van de rganisatie. De vrijwilligers zijn de spil in de rganisatie. Functieniveau De stichting Hspice Zwlle heeft gekzen vr 2

Nadere informatie

PROTOCOL bij OVERLIJDEN

PROTOCOL bij OVERLIJDEN PROTOCOL bij OVERLIJDEN Vetbalvereniging Lenermark Lnapark 5 7371 EH Lenen Gld Tel.: 055-5051656 Versie: 27 augustus 2015 1 / 9 1. Inleiding Het prtcl 'Bij verlijden' treedt na vaststelling van het bestuur

Nadere informatie

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enschede;

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enschede; Uitveringsbesluit Jeugdhulp Enschede 2015 Het cllege van Burgemeester en Wethuders van de gemeente Enschede; - gelet p de artikelen 2.3, 12.3, 12.4 en 19 van de Verrdening Jeugdhulp Enschede 2015, waarin

Nadere informatie

STAGE PSYCHOLOGIE GERIATRIE. SETTING: Dienst geriatrie in een algemeen ziekenhuis. De mentor maakt tevens deel uit van het geheugencentrum.

STAGE PSYCHOLOGIE GERIATRIE. SETTING: Dienst geriatrie in een algemeen ziekenhuis. De mentor maakt tevens deel uit van het geheugencentrum. STAGE PSYCHOLOGIE GERIATRIE NAAM INSTELLING: AZ Damiaan Ostende ADRES: Guwelzestraat 100 8400 Ostende CONTACTPERSOON: Karen Lernut Diensthfd psychlgie SETTING: Dienst geriatrie in een algemeen ziekenhuis.

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en. kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en. kindermishandeling Meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling OMO Schlengrep De Langstraat 10 maart 2014 Gedgekeurd in MR d.d. 17-3-2014 Meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling De schlleiding van OMO Schlengrep

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie

MISSIE CGG AHASVERUS

MISSIE CGG AHASVERUS MISSIE CGG AHASVERUS Als CGG nemen we mee verantwrdelijkheid vr de uitbuw van een geestelijk gezndheidszrg vr alle inwners uit de regi Halle - Vilvrde. We bieden hierte gespecialiseerde ambulante hulpverlening

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 tot en met 2016

Beleidsplan 2014 tot en met 2016 Blessed Generatin Nederland Falkejacht 25 9254 EJ Hurdegaryp Beleidsplan 2014 tt en met 2016 Blessed Generatin Nederland (0511) 47 21 37 - www.blessedgeneratin.nl - inf@blessedgeneratin.nl KvK 01100560

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Jaarverslag 2016 Cliëntenraad Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Vrwrd Gewaardeerde lezer, Graag bieden we u hierbij ns jaarverslag 2016 aan zdat u geïnfrmeerd bent ver nze inbreng in het beleid

Nadere informatie

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg MedewerkerMnitr Benchmark in de Zrg Telichting pzet vragenlijst en invulinstructies U heeft een inlgcde ntvangen per brief f per e-mail. Mcht u geen inlgcde ntvangen hebben, dan kunt u terecht bij de benchmarkcördinatr

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit Jeugdhulp Enschede 2015

Uitvoeringsbesluit Jeugdhulp Enschede 2015 Uitveringsbesluit Jeugdhulp Enschede 2015 Het cllege van Burgemeester en Wethuders van de gemeente Enschede; - gelet p de artikelen 2.3, 12.3, 12.4 en 19 van de Verrdening Jeugdhulp Enschede 2015, waarin

Nadere informatie

Baan in Beeld. Outplacementprogramma Goud

Baan in Beeld. Outplacementprogramma Goud Baan in Beeld. Outplacementprgramma Gud De utplacementprgramma s van Baan in Beeld zijn bestemd vr medewerkers die een rganisatie gaan verlaten en nieuw werk zeken. Om aan de unieke behefte van uw medewerker

Nadere informatie

FACT-teams. Intensieve wijkgerichte behandeling en begeleiding. Informatie voor cliënten, verwijzers en betrokkenen

FACT-teams. Intensieve wijkgerichte behandeling en begeleiding. Informatie voor cliënten, verwijzers en betrokkenen FACT-teams Intensieve wijkgerichte behandeling en begeleiding Informatie voor cliënten, verwijzers en betrokkenen FACT-teams bieden behandeling en ondersteuning aan mensen met psychiatrische problemen

Nadere informatie

Keurmerkrapportage 2018

Keurmerkrapportage 2018 Keurmerkrapprtage 2018 Rapprtage.b.v. de zelfevaluatie ter kwalificatie vr het Keurmerk Basis GGZ 2018 PHHaastrecht B.V. 4 januari 2018 Heeft u vragen ver deze rapprtage? Neem cntact p met Stichting Kwaliteit

Nadere informatie

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen Samenvatting Deelprjecten Ouderen Samen Vughtse Ouderen aan het Wrd In januari 2007 zijn dr het Prject Ouderen Samen vier bijeenkmsten gerganiseerd waarvr alle Vughtse inwners van 55 jaar en uder waren

Nadere informatie

Aanbod Diensten Baan in Beeld

Aanbod Diensten Baan in Beeld Aanbd Diensten Baan in Beeld 3751 LM Bunschten inf@baaninbeeld.cm www.baaninbeeld.cm Inhudspgave 1. Over Baan in Beeld p. 3 Wie wij zijn, utplacement en lpbaanadvies, fcus, resultaat en lcatie. 2. Outplacementprgramma

Nadere informatie

IB/Directiedag - 21 mei 2014

IB/Directiedag - 21 mei 2014 IB/Directiedag - 21 mei 2014 He geven we vrm aan Passend Onderwijs binnen Passenderwijs? He werken we met de schlen samen? Wat mag u van ns verwachten? Even vrstellen.. Vr elk kind een passend aanbd! Kwalitatief

Nadere informatie

Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen Versie oktober 2013

Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen Versie oktober 2013 Zrgrutes interne en externe zrgstructuur in basisschlen Versie ktber 2013 Inhud 1. Inleiding CJG en zrgrutes gemeenten Westerkwartier 2. Meldcde kindermishandeling en huiselijk geweld 3. Criteria zrgrutes

Nadere informatie

Implementatie Taakherschikking

Implementatie Taakherschikking Werkfrmulier Implementatie Taakherschikking Verpleegkundig Specialist Dit frmulier is pgesteld dr de Werkgrep Taakherschikking van de Federatie Medisch Specialisten en wrdt ndersteund dr de V&VN Verpleegkundig

Nadere informatie

Convenant brancheorganisatie beroepsverenigingen in het kader van: Versterking beroepsvereniging Beroepenregister en Beroepsregistratie

Convenant brancheorganisatie beroepsverenigingen in het kader van: Versterking beroepsvereniging Beroepenregister en Beroepsregistratie Cnvenant brancherganisatie berepsverenigingen in het kader van: Versterking berepsvereniging Berepenregister en Berepsregistratie De ndergetekenden, I. De rganisatie van brancherganisatie MOgrep Jeugdzrg

Nadere informatie

Communicatieplan vrijwilligerswerving

Communicatieplan vrijwilligerswerving Cmmunicatieplan vrijwilligerswerving Er werken bij Alzheimer Nederland 3300 vrijwilligers (exclusief cllectanten). Sinds enige tijd lpt het aantal vrijwilligers terug, en is het ndzakelijk dat er actieve

Nadere informatie

Matching Needs and Services (MNS) Leonieke Boendermaker /NIZW Jeugd www.jeugdzorg.nl

Matching Needs and Services (MNS) Leonieke Boendermaker /NIZW Jeugd www.jeugdzorg.nl Matching Needs and Services (MNS) Lenieke Bendermaker /NIZW Jeugd www.jeugdzrg.nl Vraag en aanbd: wanneer? Een grte zrg-aanbieder met een meerjaren plan pstellen vr de rganisatie. Welke kant met het p?

Nadere informatie

Bij leefbaarheid gaat het er om hoe mensen hun omgeving ervaren en beoordelen.

Bij leefbaarheid gaat het er om hoe mensen hun omgeving ervaren en beoordelen. 1 Leefbaarheid is een belangrijk, z niet hét thema van de laatste jaren. De wnmgeving wrdt vr mensen steeds belangrijker vr de ervaren wn. Ok vanuit het perspectief van sciale chesie, veiligheid en sciaal-ecnmische

Nadere informatie

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015 Beleidsregels vrziening jbcaching Participatiewet 2015 1-7-2015 Jbcaching Reginale beleidsregels jbcaching Participatiewet regi Achterhek Inleiding Jbcaching gaat ver het ndersteunen van mensen bij het

Nadere informatie

Kwaliteitscriteria CVA-zorg, geformuleerd vanuit patiëntperspectief Versie 1.0, augustus 2018 Harteraad

Kwaliteitscriteria CVA-zorg, geformuleerd vanuit patiëntperspectief Versie 1.0, augustus 2018 Harteraad Kwaliteitscriteria CVA-zrg, gefrmuleerd vanuit patiëntperspectief Versie 1.0, augustus 2018 Harteraad In dit dcument staan de kwaliteitscriteria CVA-zrg. Deze vatten samen wat CVA-patiënten verwachten

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Informatie voor scholen

Informatie voor scholen Infrmatie vr schlen Niet alleen studenten, maar k schlen kunnen rekenen p een gede samenwerking met Travel2Cnnect als partner. Dr nze jarenlange persnlijke ervaring met stagiaires, vrijwilligers en lkale

Nadere informatie

Type vergoeding SEL-overleg GDT-overleg Overleg psychiatrische patiënt Welzijns-overleg (proefproject vanaf 2014) Enkel indien voldaan aan SELcriteria

Type vergoeding SEL-overleg GDT-overleg Overleg psychiatrische patiënt Welzijns-overleg (proefproject vanaf 2014) Enkel indien voldaan aan SELcriteria Vergedingen 2013 SEL Amberes Type vergeding SEL-verleg GDT-verleg Overleg psychiatrische patiënt Welzijns-verleg (prefprject vanaf 2014) Organisatr 200 per MDO Vergeding enkel vr erkende SEL-rganisatren.

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kp van Nrd-Hlland Er is sprake van hgbegaafdheid, blijkens uit: Een ttale intelligentie gelijk f hger dan 130 N.B.: bij een intelligentienderzek wrdt nrmaliter

Nadere informatie

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone Schade prtcl Zuiderpark Stadswalzne Gemeente s-hertgenbsch december 2012 Schadeprtcl Zuiderpark - Stadswalzne In dit dcument staat he de gemeente s-hertgenbsch mgaat met schadeclaims. Het is er p gericht

Nadere informatie

Cursusaanbod WonenPlus voor vrijwilligers. Voorjaar 2012

Cursusaanbod WonenPlus voor vrijwilligers. Voorjaar 2012 Cursusaanbd WnenPlus vr vrijwilligers Vrjaar 2012 1. SWOFFICE (ALGEMEEN) SWOffice is een belangrijk instrument m inzicht te krijgen, maar k m infrmatie te geven ver het gebruik van de dienstverlening aan

Nadere informatie

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen NTA 8009:2007 Veiligheidsmanagementsysteem vr ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszrg verlenen Unifrm en inzichtelijk veiligheidsmanagementsysteem Openheid ver patiëntveiligheid Basis vr interne

Nadere informatie

Jaarverslag cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Jaarverslag cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Jaarverslag 2015 cliëntenraad Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Vrwrd Gewaardeerde lezer, Graag bieden we u hierbij ns jaarverslag 2015 aan zdat u geïnfrmeerd bent ver nze inbreng in het beleid

Nadere informatie

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderpvang KOM Kinderpvang verzrgt kinderpvang vr kinderen in de leeftijdsgrep 0 tt en met 12 jaar. Alle medewerkers van de stichting zetten zich vlledig in m kwalitatief

Nadere informatie

Huurdersvereniging In De Goede Woning ACTIVITEITENPLAN

Huurdersvereniging In De Goede Woning ACTIVITEITENPLAN ACTIVITEITENPLAN 2014 Activiteitenplan 2014 : INLEIDING In 1997 werd de in Zetermeer pgericht met als del het behartigen van de belangen van huurders van de cmplexen van R.K. Wningbuwstichting De Gede

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland.

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 19 september 2017 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

Overleg rond de psychiatrische patiënt in de thuiszorg (Psy MDO)

Overleg rond de psychiatrische patiënt in de thuiszorg (Psy MDO) Overleg rnd de psychiatrische patiënt in de thuiszrg (Psy MDO) Een PSY MDO is bedeld vr patiënten/ cliënten met een cmplexe en langdurige psychiatrische prblematiek. VOORWAARDEN VOOR EEN GELDIG OVERLEG:

Nadere informatie

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1 Prjectaanvraag Versterking sciale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1. Aanleiding Eind 2012 heeft Prvinciale Staten van de prvincie Fryslân keuzes gemaakt mtrent de 'kerntakendiscussie'.

Nadere informatie

Beweeg Mee! De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) 1 in de collectieve verzekering voor de minima van de gemeente Den Haag

Beweeg Mee! De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) 1 in de collectieve verzekering voor de minima van de gemeente Den Haag Beweeg Mee! De gecmbineerde leefstijlinterventie (GLI) 1 in de cllectieve verzekering vr de minima van de gemeente Den Haag Mensen niet alleen aan het bewegen brengen, maar k aan het bewegen huden. Dat

Nadere informatie

8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding

8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding 8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding Aangepast d.d. 10 januari 2014. Ziektemelding Persneelsleden dienen zich uiterlijk vr 7.30 uur s mrgens ziek te melden bij de schldirecteur en ingeval van

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

Aanvraag EXPLOITATIE SPEELAUTOMATENHAL

Aanvraag EXPLOITATIE SPEELAUTOMATENHAL Aanvraag EXPLOITATIE SPEELAUTOMATENHAL Aanvraag vr het verkrijgen van een vergunning vr het expliteren van een speelautmatenhal p grnd van de Speelautmatenhalverrdening Gemeente Tilburg 2014. Aan de burgemeester

Nadere informatie

Johanniter Crisisopvang

Johanniter Crisisopvang Jhanniter Crisispvang 2016 Inhudspgave 1 Inleiding 3 2 Kernactiviteit en delstelling 3 3 Delgrep 3 4 Opvang en begeleiding 4 5 Huisvesting 4 6 Financiën 5 Bijlagen: Bijlage 1 Delstelling 6 Bijlage 2 Gemeentelijk

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool PEST PROTOCOL Prins Willem-Alexanderschl Wat is een pestprtcl? Een pestprtcl is een aantal vereenkmsten ver het tegengaan van pesten. Een afspraak tussen de schl, de kinderen en de uders. Waarm een pestprtcl?

Nadere informatie

Verandertrajecten voor individuele medewerkers

Verandertrajecten voor individuele medewerkers Het Sandelhut Meditatietechnieken, Caching en Training Verandertrajecten vr individuele medewerkers Lcatie: Het Beekse Bshuis Girlesedijk ngenummerd Hilvarenbeek Pst: Gildelaan 41 5081 PJ Hilvarenbeek

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 23 september 2015 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

Herijking Haalbaarheidsplan Woonvoorzieningen in het kader van het Stedelijk Kompas.

Herijking Haalbaarheidsplan Woonvoorzieningen in het kader van het Stedelijk Kompas. Herijking Haalbaarheidsplan Wnvrzieningen in het kader van het Stedelijk Kmpas. 1 Inhudspgave 1. Inleiding 3 pagina 2. Ambulante wnbegeleiding 4 3. Zwerfjngeren 10 4. Wnvrzieningen vr ex-gedetineerden,

Nadere informatie

Cycloon-beleidsplan 2011 2013. Noord Nederland. Drenthe, Friesland, Groningen

Cycloon-beleidsplan 2011 2013. Noord Nederland. Drenthe, Friesland, Groningen Cycln-beleidsplan 2011 2013 Nrd Nederland Drenthe, Friesland, Grningen Auteur: Stuurgrep Cycln Datum: 1 juni 2011 Versie: 0-5 Clfn Titel: Cycln-beleidsplan 2011-2013 Auteur: Stuurgrep Cycln Nrd Nederland

Nadere informatie

Outplacementprogramma Zilver

Outplacementprogramma Zilver Haarbrug 18, 3751 LM Bunschten inf@baaninbeeld.cm www.baaninbeeld.cm Outplacementprgramma Zilver De utplacementprgramma s van Baan in Beeld zijn bestemd vr medewerkers die een rganisatie gaan verlaten

Nadere informatie

Inleiding. Reden van opname. Stroke-unit

Inleiding. Reden van opname. Stroke-unit Strke-unit Inleiding In verleg met de neurlg is beslten m u p te nemen p de Strkeunit van Ommelander Ziekenhuis Grningen p lcatie Lucas. Dit is een nderdeel van de afdeling neurlgie (Ost 4), waar bererte

Nadere informatie

: Persoonlijk Begeleider. Algemene informatie Naam organisatie : De Haardstee. FWG-niveau : 40

: Persoonlijk Begeleider. Algemene informatie Naam organisatie : De Haardstee. FWG-niveau : 40 Persnlijk Begeleider Algemene infrmatie Naam rganisatie : De Haardstee Functie : Persnlijk Begeleider Onderdeel : primaire zrg FWG-niveau : 40 Psitie en rl in de rganisatie. De persnlijk begeleider krijgt

Nadere informatie

Protocol en klachtenregeling ongewenst gedrag

Protocol en klachtenregeling ongewenst gedrag Prtcl en klachtenregeling ngewenst gedrag Geactualiseerd: december 2016 1 I. Vrkming van ngewenst gedrag 1. Binnen de Gruitprt wrdt agressie en geweld, (seksuele) intimidatie, discriminatie, pesten en

Nadere informatie

Beleid Veiligheid en Gezondheid Kinderwoud

Beleid Veiligheid en Gezondheid Kinderwoud Beleid Veiligheid en Gezndheid Kinderwud Met het beleid veiligheid en gezndheid maken we inzichtelijk he wij p nze lcaties werken ten aanzien van Veiligheid & Gezndheid. We bieden kinderen en medewerkers

Nadere informatie

Asbestbeleidsplan. Beleid en beheer asbest

Asbestbeleidsplan. Beleid en beheer asbest Asbestbeleidsplan Beleid en beheer asbest Dcumenttitel. Asbestbeleidsplan Status. Cncept Definitief Versie. 1.1 Datum. 22-03-2014 Organisatie. Wningcrpratie Rentree Opstellers. Wningcrpratie Rentree i.s.m.

Nadere informatie

Opdracht 1: Onderzoek naar protocollen persoonlijke verzorging.

Opdracht 1: Onderzoek naar protocollen persoonlijke verzorging. VZ-B-K1-W4-A Biedt persnlijke verzrging Verzrgende-Ig basisdeel kerntaak 1 werkprces 4 Om zrgvragers methdisch te ndersteunen bij de persnlijke verzrging maak je gebruik van prtcllen en handelingsplannen.

Nadere informatie

Verslag Platformbijeenkomst Wonen Welzijn Zorg 20 Maart 2013 Regio Brabant Noordoost-oost

Verslag Platformbijeenkomst Wonen Welzijn Zorg 20 Maart 2013 Regio Brabant Noordoost-oost Verslag Platfrmbijeenkmst Wnen Welzijn Zrg 20 Maart 2013 Regi Brabant Nrdst-st Op 20 maart vnd de platfrmbijeenkmst Wnen Welzijn Zrg plaats. Ok deze platfrmbijeenkmst stnd geheel in het teken van de Transitie

Nadere informatie

07 A Rolverdeling arbodienst / Amsterdam Thuiszorg, maart 2003

07 A Rolverdeling arbodienst / Amsterdam Thuiszorg, maart 2003 A(rb) Aktiviteiten Rl Amsterdam Thuiszrg Rl arbdienst K(ritische) P(restatie) I(ndicatren) arbdienst Vertruwenspersn ngewenst gedrag (pesten, discriminatie, agressie, seksuele intimidatie) Het arbeidsmstandigheden

Nadere informatie

WHITE PAPER HET INRICHTEN VAN KWALITEITSMANAGEMENT

WHITE PAPER HET INRICHTEN VAN KWALITEITSMANAGEMENT WHITE PAPER HET INRICHTEN VAN KWALITEITSMANAGEMENT Adjust - Sciaal Resultaat zet in p verbinding in het Sciaal Dmein. Dat den we dr altijd g te hebben vr de mens en zijn mgeving. We hebben nze expertise

Nadere informatie

Teamtrainingen en teamdagen

Teamtrainingen en teamdagen Het Sandelhut Meditatietechnieken, Caching en Training Teamtrainingen en teamdagen Lcatie: Het Beekse Bshuis Girlesedijk ngenummerd Hilvarenbeek Pst: Gildelaan 41 5081 PJ Hilvarenbeek Cntact: 06 155 77

Nadere informatie

Pestprotocol. 1 Achtergrond. 1.1 Uitgangspunt. 1.2 Pesten in het cluster-4-onderwijs. Onderwijs. Pestprotocol Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014

Pestprotocol. 1 Achtergrond. 1.1 Uitgangspunt. 1.2 Pesten in het cluster-4-onderwijs. Onderwijs. Pestprotocol Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014 Pestprtcl Onderwijs Pestprtcl Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014 1 Achtergrnd 1.1 Uitgangspunt Beleid tegen pesten valt binnen het veiligheidsbeleid van Yulius Onderwijs. Ons uitgangspunt is dat nze schl een

Nadere informatie

Heart4Women. Duurzaam Bewogen Missionair. Sponsor een vrouw

Heart4Women. Duurzaam Bewogen Missionair. Sponsor een vrouw Heart4Wmen Duurzaam Bewgen Missinair Spnsr een vruw Vruwen in hun kracht Heart4Ghana is bewgen met de psitie van de vruw binnen de Dagmba en Nanumba cultuur. Deze vruwen hebben het niet altijd makkelijk

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hera? De rl van de OR bij de invering van Het Nieuwe Werken De kans is grt dat er in uw rganisatie al wrdt gesprken ver de invering van Het Nieuwe Werken. En z niet, dan

Nadere informatie

Effectiviteit van een dieetbehandeling versus de gebruikelijk zorg bij kinderen met ADHD. Informatie voor ouders

Effectiviteit van een dieetbehandeling versus de gebruikelijk zorg bij kinderen met ADHD. Informatie voor ouders Effectiviteit van een dieetbehandeling versus de gebruikelijk zrg bij kinderen met ADHD Infrmatie vr uders Uw kind heeft (vermedelijk) ADHD en wnt buiten de regi Arnhem/Nijmegen In deze flder leest u meer

Nadere informatie

Klachtenreglement Zorgkantoor DWO/NWN

Klachtenreglement Zorgkantoor DWO/NWN Klachtenreglement Zrgkantr DWO/NWN Januari 2015 1. Algemene bepalingen De Wet langdurige zrg (Wlz) is vanaf 1 januari 2015 van kracht. Deze wet wrdt uitgeverd dr de zrgkantren. Deze kantren zijn vr smmige

Nadere informatie

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk Zrgplan Naam Adres Uitgerekende datum Administratienummer Naam en adres verlskundige praktijk datum tijd Met wie Afsprakenlijst Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Tijdens uw zwangerschap zal u nder cntrle

Nadere informatie

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009]

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1 Algemeen Meldcde bij een vermeden van kindermishandeling vr scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1.1 Iedere ScS Scheidingsspecialist, ScS Zandkasteelcach, ScS OKEE-cach, hierna te nemen scheidingsbegeleider,

Nadere informatie

V-ICT-OR begeleidt besturen in hun informatiehuishouding voor optimaal verloop van samenvoeging gemeente en OCMW

V-ICT-OR begeleidt besturen in hun informatiehuishouding voor optimaal verloop van samenvoeging gemeente en OCMW V-ICT-OR begeleidt besturen in hun infrmatiehuishuding vr ptimaal verlp van samenveging gemeente en OCMW De infrmatica in steden en gemeenten greide sinds de jaren 80 rganisch. Dat stapje bij stapje greien

Nadere informatie

Boschveld on Tour. Herijking Sociale Visie Boschveld 2015-2019

Boschveld on Tour. Herijking Sociale Visie Boschveld 2015-2019 Bschveld n Tur Herijking Sciale Visie Bschveld 2015-2019 Inleiding Vr u ligt het verslag van de herijking van de sciale visie van Bschveld vr de peride 2015 2019. In 2007 is de sciale visie van Bschveld

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

VZ-B-K1-W1-B Ondersteunt bij het voeren van de regie bij wonen en huishouden

VZ-B-K1-W1-B Ondersteunt bij het voeren van de regie bij wonen en huishouden VZ-B-K1-W1-B Ondersteunt bij het veren van de regie bij wnen en huishuden Verzrgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkprces 1 efenpdracht B Als verzrgende-ig ndersteun je de zrgvrager bij het veren van de regie

Nadere informatie

Keurmerkrapportage. rapportage Keurmerk Basis GGZ 2017 o.b.v. de zelfevaluatie

Keurmerkrapportage. rapportage Keurmerk Basis GGZ 2017 o.b.v. de zelfevaluatie Keurmerkrapprtage rapprtage Keurmerk Basis GGZ 2017.b.v. de zelfevaluatie PHHaastrecht B.V. 16 januari 2017 Keurmerkrapprtage PHHaastrecht B.V. rapprtage Keurmerk Basis GGZ 2017.b.v. de zelfevaluatie 1

Nadere informatie

Effectiviteit van een dieetbehandeling versus de gebruikelijk zorg bij kinderen met ADHD. Informatie voor ouders

Effectiviteit van een dieetbehandeling versus de gebruikelijk zorg bij kinderen met ADHD. Informatie voor ouders Effectiviteit van een dieetbehandeling versus de gebruikelijk zrg bij kinderen met ADHD Infrmatie vr uders Uw kind heeft ADHD als diagnse en staat mmenteel niet ingeschreven bij een GGZinstelling In deze

Nadere informatie

EXPERTISESTEEKKAART. 1) Naam van de school/dienst/voorziening: Windekind Leuven. Adresgegevens: Schapenstraat 98 3000 Leuven

EXPERTISESTEEKKAART. 1) Naam van de school/dienst/voorziening: Windekind Leuven. Adresgegevens: Schapenstraat 98 3000 Leuven EXPERTISESTEEKKAART 1) Naam van de schl/dienst/vrziening: Windekind Leuven Adresgegevens: Schapenstraat 98 3000 Leuven 2) Dmein van expertise: Cmmunicatie 3) Beschrijving expertise: Alle kindjes met EMB

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst Toekomst beschermd wonen en opvang in de regio Zeeland dd. 8 maart 2016

Verslag bijeenkomst Toekomst beschermd wonen en opvang in de regio Zeeland dd. 8 maart 2016 Verslag bijeenkmst Tekmst beschermd wnen en pvang in de regi Zeeland dd. 8 maart 2016 Eind nvember 2015 presenteerde de Cmmissie Dannenberg in pdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten het rapprt

Nadere informatie

Keurmerkrapportage. rapportage Keurmerk Basis GGZ 2017 o.b.v. de zelfevaluatie

Keurmerkrapportage. rapportage Keurmerk Basis GGZ 2017 o.b.v. de zelfevaluatie Keurmerkrapprtage rapprtage Keurmerk Basis GGZ 2017.b.v. de zelfevaluatie Cöperatie Expertisecentrum Transculturele Therapie U.A. 21 april 2017 Keurmerkrapprtage Cöperatie Expertisecentrum Transculturele

Nadere informatie

Visietekst Continuïteitsmanagement Bekrachtigd tijdens Comité art.107 RELING op 13/05/2015

Visietekst Continuïteitsmanagement Bekrachtigd tijdens Comité art.107 RELING op 13/05/2015 Visietekst Cntinuïteitsmanagement Bekrachtigd tijdens Cmité art.107 RELING p 13/05/2015 Van ntslagmanagement naar cntinuïteitsmanagement Ontslagmanagement (OM) werd als methdiek binnen de psychiatrische

Nadere informatie

Kernwaarde. Visie. Ik ben uniek, Jij bent uniek, Wij zijn met elkaar meer dan de som van ons.

Kernwaarde. Visie. Ik ben uniek, Jij bent uniek, Wij zijn met elkaar meer dan de som van ons. 1 Inhudspgave 2 3 Stichting Zuidwester zet zich in vr mensen met een verstandelijke beperking die ndersteuning vragen m p een waardige manier te kunnen deelnemen aan de samenleving. Dit gebeurt met een

Nadere informatie

1. Driestroomloket (voor nieuwe cliënten): maakt Mijn Plan-0-3 weken Driestroomloket:

1. Driestroomloket (voor nieuwe cliënten): maakt Mijn Plan-0-3 weken Driestroomloket: 1 Prcesrichtlijn Kindercentra: Ontwikkel/behandelgrep Instrm van een nieuw kind. Checklist Naam cliënt: Datum in zrg: Begin en einddatum Mijn Plan (laatst actief): Persnlijk begeleider(s): Behandelcördinatr:

Nadere informatie

Voorstel voor deelname

Voorstel voor deelname Vrstel vr deelname Infrmatie zrgaanbieder Naam rganisatie Adres rganisatie Namen bestuurders Cntactgegevens bestuurders Naam cntactpersn Thebe Liesbslaan 2, 4813 EC te Breda Drs. R. Stam en Drs. K. Verweij

Nadere informatie

Wat zijn de specifieke omstandigheden van deze locatie waar, bij inpassing van de voorziening, rekening mee gehouden moet worden?

Wat zijn de specifieke omstandigheden van deze locatie waar, bij inpassing van de voorziening, rekening mee gehouden moet worden? Omgevingsscan Achtergrnd prject De gemeente Drdrecht heeft het plan pgevat de prblematiek rndm (merendeels verslaafde) dak- en thuislze mensen in haar stad aan te pakken. In dit kader heeft de gemeente

Nadere informatie

Transmuraal Programma Management

Transmuraal Programma Management Transmuraal Prgramma Management Een prpsitie van Vitha versie 1 Inhudspgave 1 Inleiding... 3 2 Transmurale behandelpraktijken... 3 2.1 Transmurale zrg nader gedefinieerd... 3 2.2 Transmurale zrg in de

Nadere informatie