Brede School Boemerang

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brede School Boemerang"

Transcriptie

1 Visiedocument Werkplan 2016/2017 Brede School Boemerang Inhoud. Voorwoord Brede school? Visie Wat doen we? Werkplan Diversen Voorwoord De gemeente Moerdijk is zeer ambitieus als het om brede scholen gaat. Inmiddels hebben alle basisscholen binnen de gemeente het certificaat Brede school Moerdijk. Ook basisschool De Boemerang en partners om haar heen hebben deze uitdaging direct opgepakt. Met hulp van het schoolbestuur en de gemeente hebben we een brede school opgericht. We zorgen er samen voor dat Brede School De Boemerang een sprankelende, leerzame, veilige en actieve stip op de kaart is. Ons programma kent voor- en naschoolse opvang, een peuteropvang, volwassenonderwijs en een huiswerkklas. Maar ook sport, cultuur en het jongerenwerk krijgt een plaats. Schooljaar 2016/2017 wordt een mooi jaar! Partners van Brede School De Boemerang: - Basisschool De Boemerang - Kindercentra De Roef - Surplus Welzijn - Combinatiefunctionarissen Sport en Cultuur - CJG: Centrum Jeugd en Gezin Moerdijk Wat is een brede school? Er is geen discussie over onze focus: het kind staat centraal In Moerdijk heeft de Stuurgroep Jeugd en Onderwijs voor een omschrijving (definitie) voor De Brede School Moerdijk gezorgd. Een brede school in Moerdijk: heeft als doel de ontwikkeling van kinderen te stimuleren; met hulp van activiteiten op het gebied van zorg, opvang en verrijking; heeft aanvullend als doel leefbaarheid in kernen en wijken te stimuleren; met als uitgangspunt een gestructureerde samenwerking op basis van een visiedocument en werkplan; waarbij ouderbetrokkenheid en ook betrokkenheid vanuit kern en wijk is gerealiseerd; en waarbij wordt deelgenomen aan het lokaal Overleg Brede Scholen Moerdijk.

2 Pagina 2 Visiedocument / werkplan Brede School de Boemerang Onze visie, onze overtuiging Alle kinderen zijn de moeite waard. De brede school richt zich op optimale ontwikkelingskansen voor alle kinderen. We zetten ons in om al onze kinderen en hun ouders te bereiken en voeren hiervoor zo nodig tijdelijk een specifiek doelgroepen- en/ of achterstandenbeleid. Bindingen zijn essentieel. Kinderen binnen de brede school worden uitgedaagd om deel te nemen aan activiteiten, waardoor zij hun eigen plaats leren vinden in relatie met anderen (socialisering). Risicosituaties worden gezamenlijk aangepakt De brede school richt zich op het verminderen risicofactoren en tegelijk wil zij beschermende factoren vergroten. Ouders zijn partner Ouders zijn eerst verantwoordelijk ten aanzien van de ontwikkeling en opvoeding van hun kind(eren). De brede school biedt ouders (op verzoek) aanvullende begeleiding en te ondersteuning aan. Ook worden ouders bij de brede school organisatie betrokken. Wat doen we? Wat mag u van ons verwachten? Waar gaan we voor? We hebben drie resultaatgebieden: Samen op de djembé: leuk en leerzaam Activiteiten er worden activiteiten georganiseerd voor kinderen en hun ouders/ verzorgers; de activiteiten zijn erop gericht om de ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten en hun ontwikkeling te verrijken; Samenwerking en doorlopende leerlijnen de brede school staat voor samenwerking tussen de basisschool en aanverwante instellingen zoals kinderopvang, peuterspeelzaalwerk, bibliotheek, welzijnswerk, sport en cultuur. doorlopende leerlijnen en warme overdracht tussen peuteropvang en groepen 1 en 2. Betrokkenheid en draagvlak ouderbetrokkenheid leidt tot betere leerresultaten bij de kinderen. De brede school is mede daarom gericht op draagvlak en betrokkenheid bij ouders/verzorgers (mee denken mee doen); de brede school is gericht op het stimuleren van leefbaarheid in kernen en wijken; jong en oud samen, mensen uit diverse culturen samen.

3 Pagina 3 Visiedocument / werkplan Brede School de Boemerang Werkplan 2016/2017 Huiswerkbegeleiding Inhoud: De ervaring leert dat kinderen tegenwoordig steeds minder begeleiding krijgen bij het maken van huiswerk vanuit de ouders. Leerkrachten zien dat kinderen vaak het huiswerk niet gemaakt hebben, vergeten zijn of geen tijd hadden. De huiswerkklas heeft als doel om kinderen te assisteren bij het maken van huiswerk en daarmee hun schoolresultaten te verhogen. Dit is goed voor de kinderen (en hun ouders) en uiteindelijk ook voor de school. Een huiswerkklas is tevens positief vanuit het perspectief van de leefbaarheid van de wijk. De huiswerkbegeleider komt uit de wijk. Voor wie: groepen 7 en 8 van Boemerang, ook voor de BSO kinderen Door wie: Een vrijwilliger uit Zevenbergen met aantoonbare kwalificaties en de leerkracht van groep 8 van de Boemerang. Hoe vaak: één maal per week, maandagmiddag van tot uur, we starten eerste blok half september, daarna nog twee blokken Kosten: 1,- per keer Huiswerk: niet altijd leuk, wel heel belangrijk! Doorlopende leerlijnen: warme overdracht Inhoud: Binnen de brede school werkt basisschool de Boemerang nauw samen met De Roef Kindercentra en in het bijzonder met kinderdagverblijf De Blokkendoos. Op de Brede school is een ruimte voor de VVE-peuteropvang De Boemeltjes (Vroeg- en Voorschoolse Educatie) en de buitenschoolse opvang De Kanga s. Samen met de peuteropvang gaan de leerkrachten van groep 1-2 in overleg om tot nog betere afstemming te komen. Vanaf jan komen de peuters 1x per maand fruit eten in de kleuterklas. Er worden gezamenlijke vieringen georganiseerd, zoals o.a. opening Kinderboekenweek, Sinterklaas en voorleesontbijt. De medewerkers van de Roef zorgen voor een warme overdracht naar de leraren. Dit waarborgt de doorgaande pedagogische lijn. Op de buitenschoolse opvang staat buiten spelen en beweging centraal. Beiden zijn belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van het kind. Kanjerschool: Basisschool de Boemerang is officieel een Kanjerschool. Voor het volgen van de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen en het voorkomen en aanpakken van pestgedrag wordt de Kanjermethode gebruikt. Om te zorgen voor een eenduidige aanpak maken ook de overblijfouders en de leidsters van de Roef Kindercentra gebruik van de regels van de Kanjertraining. Early Bird: Basisschool de Boemerang heeft in 2013 het Early Bird certificaat ontvangen. De school geeft Engels vanaf de kleuterklas. Vanaf augustus 2014 geeft de vakleerkracht Engels ook 15 min. per week Engels bij POV de Boemeltjes. De leidsters herhalen deze les nog een keer op een ander moment.

4 Pagina 4 Visiedocument / werkplan Brede School de Boemerang Werkplan 2016 / Samenwerking met Buro Halt/gemeente Moerdijk Inhoud: Voor wie: Door wie: Hoe vaak: In groep 8 worden een aantal gastlessen gegeven, die gaan over onderwerpen als vandalisme, alcohol, omgaan met geld en voeding. Het doel van het project is om leerlingen van groep 8 weerbaarder te maken tegen de verleidingen die ze tegenkomen bij de overgang van het primair onderwijs naar de middelbare school. alle kinderen van groep 8 van de Boemerang medewerkers van de stichting Halt (jeugdcriminaliteit), Novadic Kentron (alcohol) en Thebe/TWB (voeding en beweging) Een keer per schooljaar, rondom maart, een aantal gastlessen. Samenwerking met Centrum voor Jeugd en Gezin Inhoud: Voor wie: Door wie: informatie en advies over opvoeden en opgroeien, zowel voor kleine als grote vragen voor (aanstaande) ouders/verzorgers, kinderen, jongeren en ieder die met deze groep te maken heeft, zowel in werk (onderwijs bijvoorbeeld) als vrijwillig (bijvoorbeeld de voetbaltrainer) medewerkers van Thebe, TWB, Surplus Welzijn, GGD, Juzt en MEE Contact: dagelijks telefonisch , per info@cjgmoerdijk.nl en op vaste inlooptijden op vaste locaties gepubliceerd op de website en op afspraak op diverse locaties in overleg met de medewerkers. Samenwerking met de Bibliotheek De bibliotheek Vanu heeft onderzoek gedaan naar de leesbeleving van de kinderen in de bovenbouw van de Boemerang. Op grond van deze resultaten is i.s.m. de bibliotheek een plan van aanpak opgesteld voor dit schooljaar om te werken aan de leesbevordering. Zo is er o.a. een workshop voor de leerkrachten over de boekenkring, er wordt in diverse groepen lessen gegeven, er worden per cultuur thema boeken aangeleverd en er komt een inventarisatie van de boeken per groep.

5 Pagina 5 Visiedocument / werkplan Brede School de Boemerang Samenwerking met Sine Sinds schooljaar heeft de Boemerang een plusklas, waaraan leerlingen deelnemen die aan bepaalde vastgestelde criteria voldoen. Op elke dinsdagmiddag gaan de pluskinderen van de bovenbouw naar Sine in Oudenbosch waar zij aan de slag gaan met ontdekkend en onderzoekend leren: toekomstgericht onderwijs. Binnen het onderwijs dat ze de leerlingen van de plusklas aanbieden, staat het verwerven van de zogenaamde 21st Century Skills centraal. Dat wil zeggen dat ze de leerlingen willen voorbereiden op de vaardigheden die belangrijk zijn om goed te kunnen functioneren in de maatschappij van nu en van de toekomst. Deze vaardigheden zijn creativiteit, kritisch en oplossingsgericht denken, samenwerken, digitale vaardigheden en conceptueel vermogen. Door zelf te creëren op basis van verworven kennis en vaardigheden willen ze stimuleren dat de leerlingen uitvinders worden in plaats van producenten. Binnen elk traject wordt er gewerkt vanuit een wetenschappelijk thema. Het eindproduct van de leerlingen is hierbinnen altijd een combinatie van een presentatie voor derden, een tastbaar en een digitaal product. Ze leggen hierin zoveel mogelijk een verbinding met het aanbod vanuit het curriculum van de school. Bij het vervaardigen van het eindproduct wenden ze technische, kunstzinnige en technologische kennis en vaardigheden aan als middel, niet als doel an sich. Door kennis en harde skills te koppelen aan vaardigheden, leren leerlingen binnen een contextrijke en betekenisvolle omgeving. De plusleerlingen van de onderbouw gaan op school aan de slag met een leerkracht, die hiervoor afgelopen schooljaar een cursus heeft gevolgd met als specialisatie meerbegaafde kinderen. In maart 2017 worden de groepen omgeruild en gaan deze leerlingen naar Sine. Cultuur op de Boemerang Ook binnen het reguliere onderwijs op de Boemerang is er aandacht voor de 21st Century skills. Ieder vrijdagmiddag van tot 15.00u. gaat er projectmatig gewerkt worden aan cultuureducatie. De school wordt hierbij ondersteund door 4 vakdocenten (uit de omgeving) van de disciplines dans, drama, beeldend en muziek. Er wordt gewerkt vanuit het Educatief Repertoire: kinderen helpen om hun onderzoekende houding te stimuleren. Dit betekent dat we bij de leerlingen een houding willen creëren waarbij ze zelf actief op zoek gaan naar antwoorden en oplossingen, dat ze leren van hun fouten (en dus niet genoeg fouten kunnen maken) en van elkaar en dat de leerlingen zoveel mogelijk zelf verantwoordelijk worden ten aanzien van hun leerproces. We leggen daarbij de nadruk op zowel het proces als het product. De leerlingen gaan zelf op ontdekkingstocht : het denken wordt hierbij direct gekoppeld aan het doen. We proberen zoveel mogelijk uit de kinderen zelf te halen, er is geen goed of fout, het gaat vooral om het proces. De afsluiting van een project wordt een presentatie voor alle kinderen en soms ook voor ouders, opa s en oma s. Deelname van de Boemerang aan de Cultuurloper maakt deze ambitie mogelijk. Het is de bedoeling om later deze manier van werken in de komende jaren uit te breiden naar de vakken van wereldoriëntatie.

6 Pagina 6 Visiedocument / werkplan Brede School de Boemerang Naschoolse activiteiten Kunst & Cultuur In het kader van de verlengde schooldag worden op een aantal locaties binnen Zevenbergen naschoolse activiteiten georganiseerdop het gebied van Sport en Spel en Kunst en cultuur. Hiervoor is een naschoolse activiteitenkalender ontwikkeld in samenwerking met alle basisscholen binnen de kern Zevenbergen, die via de nieuwsbrief verspreid wordt en op de website van de school zichtbaar is. We vinden het belangrijk dat kinderen weten wat de mogelijkheden zijn op het gebied van Sport en Cultuur en dat kinderen desgewenst kennis kunnen maken met verschillende diciplines op dit gebied. Ook activiteiten als Relaxkids, Chill skills, Samen ervaren en een Typecursus zitten in het programma. De brede school De Boemerang is een open school Medegebruik door anderen van ruimte en faciliteiten van de brede school: Muziek Het Ruimteorkest repeteert op zondag in de grote hal. Tijdens de kerstviering worden zij regelmatig gevraagd om op te treden voor de kinderen en zorgen voor de muzikale omlijsting. Het Koor uit Zevenbergen repeteert op maandag in de hal. Cursussen Het Kellebeek College verzorgt cursussen voor volwassenen: Nederlands verbeteren, NT2/Alfa, computerlessen, Knoppencursus: omgaan met mobieltjes, afstandsbediening. In het schooljaar werd voor het eerst een cursus Engels voor beginners gegeven volgens de Back Pack methode, die ook op de Boemerang in de groepen 5 t/m 8 gehanteerd wordt. Zo ervaren ouders hoe Engels wordt gegeven aan hun kind(eren) en kan er thuis over gesproken kan worden. Deze cursus zal een vervolg krijgen in het schooljaar Er is plaats voor 16 deelnemers. De cursus is in eerste instantie bedoeld voor ouders van kinderen, die op de Boemerang zitten, maar daarnaast ook gratis toegankelijk voor inwoners van de gemeente Moerdijk.

7 Pagina 7 Visiedocument / werkplan Brede School de Boemerang Brede school: de schakel in de wijk Een brede school richt zich (ook) op het stimuleren van de leefbaarheid. De inzet is het vergroten van maatschappelijke participatie en sociale cohesie. We zien de brede school als een schakel; een vitaal draaipunt in de wijk of kern. Vooral in de kleine kernen waar steeds meer voorzieningen wegtrekken kan een brede schoolinitiatief veel betekenen voor de omgeving. Denk aan betrokkenheid van buurtverenigingen; denk aan doe-activiteiten voor kinderen en ouders; denk aan sport, cultuur en educatie. Een brede school is dé plek waar wat te halen en brengen valt (vooral) óók na schooltijd. De school is een natuurlijke sociale voorziening die kan dienen als katalysator op wijkniveau. Een school is de plek waar mensen aansluiting met anderen vinden. Een school kan ruimte faciliteren of buurtbewoners betrekken bij een schoolse activiteit. Bewoners en bewoners groepen worden. gestimuleerd om zelf activiteiten te ontplooien. Onderzoek toont aan, dat mensen met name bereid zijn om te participeren en zelf verantwoordelijkheden te dragen indien hun directe woonomgeving in het geding is.. Schoon, heel en veilig zijn daarbij vaak de trefwoorden: het schoonhouden van de buurt, het samenwerken aan een veilige buurt, het creëren van goede speelplekken voor kinderen of het opstellen van straat-regels om het leefklimaat te verbeteren. De brede school als voorziening; als schakel in de wijk biedt volop kansen om hierop in te spelen. Vanuit de Boemerang gaan bijvoorbeeld alle kleuterklassen één keer per jaar op bezoek naar het bejaardencentrum De 7 Schakels. Zij geven vaak een optreden in de vorm van liedjes en versjes voor de senioren, die erg gecharmeerd zijn van de kinderen en uitkijken naar een volgend bezoekje. Zo gaat groep 3 binnenkort naar Willemstad om het 50 dingen boekje Moerdijk in ontvangst te nemen: 50 dingen die je gedaan moet hebben voor je 12 de binnen de gemeente Moerdijk en omstreken. Voor de zomervakantie werd er op de school een cultuurmarkt gehouden, waarbij ook mensen uit de omgeving werden uitgenodigd middels flyers die in de buurt verspreid zijn. Volwassenen vanuit de gemeente Moerdijk wordt de mogelijkheid geboden om gratis een beginnerscursus Engels te volgens op elke dinsdagochtend op de Boemerang van 8.30 tot 10.30u. Het brede school opbouwwerk wordt verzorgd door Merle Dekker van Surplus Welzijn.

8 Pagina 8 Visiedocument / werkplan Brede School de Boemerang Lekker sporten, veel bewegen; altijd goed Binnen de gemeente Moerdijk is Jeroen Strootman als sportcoördinator actief. Zo ook op Brede school De Boemerang. Jeroen heeft als hoofdtaak het maken van verbindingen tussen sportverenigingen, de buitenschoolse opvang (BSO) en het basisonderwijs. Anders gezegd: op gebied van sport en beweging vraag en aanbod dichter bij elkaar brengen. Het einddoel is er voor te zorgen dat de jeugd meer in aanraking komt met sport waardoor ze zich beter kan ontwikkelen. Denk hierbij aan het vergroten van het maatschappelijk rendement van sport; het bevorderen van een gezonde leefstijl (voeding en bewegen); de preventie en bestrijding van overgewicht. Daarnaast wordt geprobeerd om de kinderen naar de sportvereniging te brengen. Tegelijk is er speciale aandacht voor het integreren van mensen met een beperking binnen de sportvereniging. Via de nieuwsbrief wordt u regelmatig op de hoogte gebracht van wat er precies wordt georganiseerd. U moet hierbij denken aan verschillende sporten die tijdens de gymlessen worden aangeboden. Een voorbeeld hiervan is: hockey, tennis, badminton. Daarnaast worden er tijdens de vakanties diverse toernooien georganiseerd waaraan kinderen van de school kunnen deelnemen. Voetbalwedstrijd groep 8 Maak ruimte voor talent! Hockeyclinic groep 5

9 Pagina 9 Visiedocument / werkplan Brede School de Boemerang Contact Brede school De Boemerang De Meeren 1 Postbus AA Zevenbergen Contactpersoon Mariette Landzaat (0168) nl info@basisschooldeboemerang.nl Dansworkshop Zomermarkt op de Boemerang

10 Pagina 10 Visiedocument / werkplan Brede School de Boemerang

Brede School Boemerang

Brede School Boemerang Visiedocument Werkplan 2015/2016 Brede School Boemerang Inhoud. Voorwoord Brede school? Visie Wat doen we? Werkplan Diversen Voorwoord De gemeente Moerdijk is zeer ambitieus als het om brede scholen gaat.

Nadere informatie

Brede School Boemerang

Brede School Boemerang Visiedocument Werkplan 2017/2018 Brede School Boemerang Inhoud. Voorwoord Brede school? Visie Wat doen we? Werkplan Diversen Voorwoord De gemeente Moerdijk is zeer ambitieus als het om brede scholen gaat.

Nadere informatie

Brede School Boemerang

Brede School Boemerang Visiedocument Werkplan 2014 / 2015 Brede School Boemerang Inhoud. Voorwoord Brede school? Visie Wat doen we? Werkplan Diversen Voorwoord De gemeente Moerdijk is zeer ambitieus als het om brede scholen

Nadere informatie

Brede School Boemerang

Brede School Boemerang Visiedocument Werkplan 2013 / 2014 Brede School Boemerang Inhoud. Voorwoord Brede school? Visie Wat doen we? Werkplan Diversen Voorwoord De gemeente Moerdijk is zeer ambitieus als het om brede scholen

Nadere informatie

Brede School De Boemerang

Brede School De Boemerang Visiedocument Werkplan 2012 / 2013 Brede School De Boemerang Inhoud Voorwoord Brede school? Visie Wat doen we? Werkplan Diversen Voorwoord De gemeente Moerdijk is zeer ambitieus als het om brede scholen

Nadere informatie

Brede School De Hoeksteen

Brede School De Hoeksteen Visiedocument Werkplan 2013 / 2014 Brede School De Hoeksteen Voorwoord Inhoud Voorwoord Brede school? Visie en overtuiging Wat doen we? Werkplan 2013/2014 Diversen De gemeente Moerdijk is zeer ambitieus

Nadere informatie

Brede School Het Bastion

Brede School Het Bastion Visiedocument Werkplan 2013 / 2014 Brede School Het Bastion Voorwoord Inhoud Voorwoord Brede school? Visie en overtuiging Wat doen we? Werkplan 2013/2014 Diversen De gemeente Moerdijk is zeer ambitieus

Nadere informatie

Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: H. SchujjŗmşíP-^''^

Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: H. SchujjŗmşíP-^''^ Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: Activiteit; Stellers: Conny van Aarle Akkoord: Gemeente Boxtel, afd. Maatschappelijke Ontwikkeling H. Schuurman;

Nadere informatie

Brede School Noordhoek

Brede School Noordhoek Visiedocument Werkplan 2013 / 2014 Brede School Noordhoek Voorwoord Inhoud Voorwoord Brede school? Visie en overtuiging Wat doen we? Werkplan 2013/2014 Diversen De gemeente Moerdijk is zeer ambitieus als

Nadere informatie

Een brede Kinderopvang

Een brede Kinderopvang Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving jvangils@k-s.be Tweede Studiedag Brede School Vlaams Parlement 16 mei 2008 TOREN VAN BABEL versus DRIE PERSPECTIEVEN

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide

Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide Pagina 1 van 7 Pedagogisch beleidsplan IKC de Weide. Inhoudsopgave Pedagogisch beleidsplan Kindcentrum de Weide Leeuwarden Voorwoord... 3 1. Integraal

Nadere informatie

Peuteropvang Dolfijn

Peuteropvang Dolfijn Peuteropvang Dolfijn Samen spelen, leren en ontdekken VVE Leuk en leerzaam Vriendjes maken Voorwoord Beste ouders en peuters, In deze brochure kunt u allerlei praktische informatie lezen over onze peutergroep.

Nadere informatie

VVE beleidsplan. (versie 1.2 /februari 2015)

VVE beleidsplan. (versie 1.2 /februari 2015) VVE beleidsplan (versie 1.2 /februari 2015) Voorwoord Voor u ligt het eerste VVE beleidsplan van Peuterspeelzaal Kip Kakel. Hierin staat beschreven op welke wijze wij uitvoering willen geven aan de voor

Nadere informatie

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden Pagina 1 van 5 1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden 4. Kinderopvang Friesland en talenten 5. Kinderopvang Friesland

Nadere informatie

1. Brede scholen in Moerdijk

1. Brede scholen in Moerdijk 1. Brede scholen in Moerdijk De ambitie De gemeente Moerdijk en de drie schoolbesturen die in de gemeente actief zijn; Stichting De Waarden, Stichting Het Barlake (in 2012 hernoemd als Borgesiusstichting)

Nadere informatie

Cultuureducatie in het basisonderwijs

Cultuureducatie in het basisonderwijs Cultuureducatie in het basisonderwijs Gemeente Westland Nulmeting Inleiding Teneinde aan het einde van het programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) vast te kunnen stellen wat de bereikte resultaten

Nadere informatie

Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk

Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk Door het ondertekenen van deze intentieverklaring verklaren de hierna genoemde besturen mee te werken aan de inhoudelijke realisatie van Brede School

Nadere informatie

Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang (BSO) Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang. Kindercentra De Roef

Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang (BSO) Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang. Kindercentra De Roef (BSO) Naar de buitenschoolse opvang Het team van Kindercentra De Roef doet enorm zijn best om het uw kind naar de zin te maken. Waar niets hoeft en bijna alles mag. Uw kind kan knutselen, vrij spelen,

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

september Linknieuws Inhoud OPENING -- KINDCENTRUM - Opening Kindcentrum - Nieuwe leerkracht voor de Taalgroep - Centrum Jeugd & Gezin op school

september Linknieuws Inhoud OPENING -- KINDCENTRUM - Opening Kindcentrum - Nieuwe leerkracht voor de Taalgroep - Centrum Jeugd & Gezin op school + OPENING -- KINDCENTRUM september Linknieuws Sinds twee jaar zijn wij samen met Peuterwerk de Schakel (SPO) en BSO de Nieuwe Link (de Schaepskooi) bezig met de ontwikkeling van een Kindcentrum. Dankzij

Nadere informatie

WE ZIJN WEER GESTART!

WE ZIJN WEER GESTART! BASISSCHOOL DE TWIJN AUGUSTUS 2018 Professor Zeemanstraat 216 4532 JM Terneuzen 0115-613041 www.de-twijn.nl twijn@ogperspecto.nl Dinsdag en donderdag zijn onze fruitdagen. Wilt u uw zoon of dochter op

Nadere informatie

info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie

info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie Voorwoord Partou Kinderopvang Beste ouders/verzorgers, U heeft uw kind aangemeld voor een voorschool. In dit boekje vindt u alle informatie over

Nadere informatie

Conceptvisie Brede Scholen in Sliedrecht Samenwerken & verbinden voor de jeugd

Conceptvisie Brede Scholen in Sliedrecht Samenwerken & verbinden voor de jeugd Conceptvisie Brede Scholen in Sliedrecht Samenwerken & verbinden voor de jeugd Opdrachtgever: Hans Tanis, Wethouder Onderwijs Auteurs: Hans Erkens en Diana Vonk Datum: 9 oktober 2013 Inleiding 1.1. Aanleiding

Nadere informatie

Plan van Aanpak samen op weg naar beweging

Plan van Aanpak samen op weg naar beweging Plan van Aanpak samen op weg naar beweging 2017-2018 Mei 2017 - 2 - Inhoudsopgave 1. Sportief, Gezond & Cultureel 3 2. Meedoen & Talent 4 3. Samen & Actief 5 4. Communicatie & Organisatie 6 Inleiding We

Nadere informatie

Samenvatting jaarrapportage kinderopvang 2015.

Samenvatting jaarrapportage kinderopvang 2015. Samenvatting jaarrapportage kinderopvang 2015. Dit is de samenvatting van de Jaarrapportage 2015 van AKROS Kinderopvang. In het jaarverslag presenteren wij u met trots de belangrijkste ontwikkelingen en

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Onderwijs- en jeugdbeleid 24 september Terug naar eerste pagina

Onderwijs- en jeugdbeleid 24 september Terug naar eerste pagina Onderwijs- en jeugdbeleid 24 september 2009 Programma 1. Opening door wethouder Everink 2. Toelichting op gemeentelijk onderwijs- en jeugdbeleid Locale Educatieve Agenda (LEA) Centrum voor Jeugd en Gezin

Nadere informatie

3 De visie van de Prinses Julianaschool

3 De visie van de Prinses Julianaschool 3 De visie van de Prinses Julianaschool 3.1 Visie op het onderwijs De missie: Prinses Julianaschool, school voor geborgenheid, (basis)kennis en zorg. De Prinses Julianaschool biedt kinderen een veilige

Nadere informatie

Het ontmoetingspunt voor groot en klein. Locatie Zwijsenstraat

Het ontmoetingspunt voor groot en klein. Locatie Zwijsenstraat Het ontmoetingspunt voor groot en klein Locatie Zwijsenstraat Kindcentrum De Kiezel, Mgr Zwijsenstraat 85, 5683 HB Best 0499-714214, www.kindcentrumdekiezel.nl Welkom op de kindcentrum De Kiezel. Samen

Nadere informatie

Aanvraagformulier Uitvoeringssubsidie Back to Basics 2.0 Gemeente Goirle

Aanvraagformulier Uitvoeringssubsidie Back to Basics 2.0 Gemeente Goirle Aanvraagformulier Back to Basics 2.0 Gemeente Goirle 1. Adres- en contactgegevens Naam organisatie/vereniging: Adres: Postcode en woonplaats: Bank- of gironummer: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres:

Nadere informatie

Samen op ontdekkingsreis

Samen op ontdekkingsreis Samen op ontdekkingsreis Dagopvang & Buitenschoolse opvang Ga je mee op REIS? Stichting Kids2b, de leukste kinderopvang in Noord-Groningen. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar ontwikkelen zich bij

Nadere informatie

kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar

kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar educatief centrum Educatief centrum de Bongerd is een plek waar kinderen van 0 tot 13 jaar de hele dag kunnen leren,

Nadere informatie

Alle scholen van Archipel op weg naar een educatief centrum een IKC in de praktijk! 23 mei 2012

Alle scholen van Archipel op weg naar een educatief centrum een IKC in de praktijk! 23 mei 2012 Alle scholen van Archipel op weg naar een educatief centrum een IKC in de praktijk! 23 mei 2012 Vooraf Archipel ontwikkelt haar scholen tot educatieve centra In nauwe samenwerking met De Blokkentoren Januari

Nadere informatie

De toekomst begint vandaag!

De toekomst begint vandaag! verder bouwen aan de kindcentra 0-13 s-hertogenbosch De toekomst begint vandaag! Als professionals, schoolbesturen, kinderopvangorganisaties en gemeente werken we samen aan de kindcentra 0-13 s-hertogenbosch;

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

Cultuuronderwijs in school

Cultuuronderwijs in school Cultuuronderwijs in school Handreiking voor het schrijven van een beleidsplan cultuuronderwijs Het Motto Een motto of beweegreden is een korte tekst die de bedoeling van iets weergeeft. In dit geval een

Nadere informatie

Lokaal Educatieve Agenda Breda samenvatting

Lokaal Educatieve Agenda Breda samenvatting Lokaal Educatieve Agenda Breda samenvatting LEA en partners LEA staat symbool voor de Bredase jeugd van 0 tot 23 jaar die alle kansen krijgt om een goede schoolloopbaan te doorlopen: een kind van 0 tot

Nadere informatie

Brede School Ridderkerk

Brede School Ridderkerk Welkom bij Brede School Ridderkerk toelichting Brede School Ridderkerk door: Erna Wouters, stedelijk coördinator brede school Ridderkerk ambassadeur van het landelijk steunpunt brede scholen Nederland

Nadere informatie

VVE-beleidsplan Montessori-peutergroep De Peutertuin. locatie Noord Enkhuizen

VVE-beleidsplan Montessori-peutergroep De Peutertuin. locatie Noord Enkhuizen VVE-beleidsplan Montessori-peutergroep De Peutertuin locatie Noord Enkhuizen voorwoord Voor u ligt het VVE-beleidsplan van de Stichting Montesssori-peutergroep Enkhuizen. Deze stichting, die peuterspeelzaalwerk

Nadere informatie

Cultuureducatiebeleidsplan

Cultuureducatiebeleidsplan Cultuureducatiebeleidsplan 2010-2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Achtergrond 1.2 Vraagstelling 1.3 Werkwijze 2. Huidige situatie 2.1 Missie en visie 2.2 Wat doen we nu? 2.3 Kerndoelen kunstzinnige oriëntatie

Nadere informatie

Het worden andere tijden!

Het worden andere tijden! Het worden andere tijden! 1.0 Redenen voor andere schooltijden (bron: verschillende onderzoeken door scholen) Waarom zou een school willen overstappen op andere tijden? Kort gezegd gaat het erom meer rust

Nadere informatie

Lokaal Educatieve Agenda

Lokaal Educatieve Agenda Lokaal Educatieve Agenda 2010-2014 Auteur P. Vollebregt Versienummer Versie 1.0 Auteur Status P. Vollebregt Concept Editiedatum 23 mei 2011 Format 11-1-2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Visie: Een leven

Nadere informatie

Informatiebrochure Hoera Maasbree. Locatie de Violier, peuters

Informatiebrochure Hoera Maasbree. Locatie de Violier, peuters Informatiebrochure Hoera Maasbree Locatie de Violier, peuters Inhoudsopgave 1. Hoera Maasbree... 3 2. Mogelijkheden bij Hoera Maasbree, locatie Violier... 3 2.1. Dagopvang... 3 2.1.a Reguliere dagopvang...

Nadere informatie

SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM. Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang. Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan

SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM. Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang. Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang Welkom OP Het Spectrum Elkaar de ruimte geven, SAMEN leren, SAMEN

Nadere informatie

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding Pag.2 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2 4. Observatie en Overdracht naar de basisschool Pag.3 4.1 Observatie 4.2 Overdracht naar de basisschool

Nadere informatie

Tussenschoolse opvang. Welkom bij Vlietkinderen. Tussenschoolse opvang

Tussenschoolse opvang. Welkom bij Vlietkinderen. Tussenschoolse opvang Tussenschoolse opvang Welkom bij Vlietkinderen Tussenschoolse opvang 1 Welkom! Het verhaal van Vlietkinderen gaat over veel meer dan alleen opvang. Ons verhaal gaat over ontdekken, ontwikkelen, spelen,

Nadere informatie

Herijking visie brede school 0-12 jaar Steenwijkerland

Herijking visie brede school 0-12 jaar Steenwijkerland Herijking visie brede school 0-12 jaar Steenwijkerland Evaluatie en stimulering brede school samenwerkingsnetwerk Planning Concept Ambtelijk overleg 13 maart 2012 Concept versie Pfo Luc Greven 22 maart

Nadere informatie

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor!

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! Verbindingen leggen en onderhouden. Dat is de belangrijkste taak van de combinatiefunctionaris.

Nadere informatie

Beleidsregels subsidies Hof van Twente 2014

Beleidsregels subsidies Hof van Twente 2014 2. Beleidsterrein Cultuur Zo groot en breed mogelijk cultuurparticipatie Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen Vergroten zelfredzaamheid Talentontwikkeling en ontplooiing jeugdige

Nadere informatie

Impuls Brede scholen, sport en cultuur (24 september 2009)

Impuls Brede scholen, sport en cultuur (24 september 2009) (24 september 2009) Dennis Winne (Sport) en Jan Wieringa (onderwijs) www.middelburg.nl www.combinatiefuncties.nl Het kabinet wil samen met gemeenten, onderwijssector, sportsector en cultuursector tenminste

Nadere informatie

Visie Kindcentrum Vroondaal

Visie Kindcentrum Vroondaal Visie Kindcentrum Vroondaal Daar word je wijzer van! Den Haag, mei 2017 Deze visietekst is tot stand gekomen via stuurgroepbijeenkomsten met professionals vanuit SCOH en Triodus, gesprekken met teamleden

Nadere informatie

Informatiebrochure Hoera Nederweert Locatie Budschop

Informatiebrochure Hoera Nederweert Locatie Budschop Informatiebrochure Hoera Nederweert Locatie Budschop Inhoudsopgave 1. Hoera Nederweert... 3 2. Mogelijkheden bij Hoera Nederweert, locatie Budschop... 3 2.1. Peuterprogramma... 3 2.1.1 Peuterprogramma

Nadere informatie

Convenant uitvoering Boxtels model. Kwaliteit VVE beleid Boxtel Maart 2017

Convenant uitvoering Boxtels model. Kwaliteit VVE beleid Boxtel Maart 2017 Convenant uitvoering Boxtels model Kwaliteit VVE beleid Boxtel Maart 2017 Inleiding De Voor- en Vroegschoolse Educatie en de daarmee te behalen opbrengsten in de ontwikkeling van kinderen staan landelijk

Nadere informatie

BELEIDSPLAN ACTIEF BURGERSCHAP De Bukehof

BELEIDSPLAN ACTIEF BURGERSCHAP De Bukehof BELEIDSPLAN ACTIEF BURGERSCHAP De Bukehof 2015 2018 Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen INHOUDSOPGAVE INLEIDING HOOFDSTUK 1 ACTIEF BURGERSCHAP: Een nadere kennismaking HOOFDSTUK 2 ACTIEF

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0095 Rv. nr.: 12.0095 B en W-besluit d.d.: 18-9-2012 B en W-besluit nr.: 12.0802 Naam programma: Jeugd en onderwijs Onderwerp: Beleidsuitgangspunten voorschoolse voorzieningen en de relatie

Nadere informatie

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING Samen maken wij meedoen voor jeugd mogelijk Kinderen en jongeren met een beperking moeten de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij.

Nadere informatie

Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016. Beste ouder(s), verzorger(s),

Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016. Beste ouder(s), verzorger(s), Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016 Beste ouder(s), verzorger(s), De lente is begonnen!!! Op de peuteropvang is de lente 1 van de favoriete thema s van de peuters en pedagogisch medewerkers.

Nadere informatie

Nieuwe koers brede school

Nieuwe koers brede school bijlage bij beleidsvoorstel Brede Talentontwikkeling in de Kindcentra 28 mei 2013 Nieuwe koers brede school (november 2012) 1. Waarom een nieuwe koers? De gemeente Enschede wil investeren in de jeugd.

Nadere informatie

Weekbrief 15 januari 2016

Weekbrief 15 januari 2016 Weekbrief 15 januari 2016 Dinsdag 12 januari Oud papier Maandag 18 januari Dinsdag 19 januari Studiedag team alle kinderen vrij Zondag 24 januari Presentatievering 1 e Communie Woensdag 27 januari Voorleesontbijt

Nadere informatie

Bestedingsprogramma. Onderwijsbeleid Diverse acties zijn ondernomen om een volledige bezetting van de Samenspelgroep(en) te realiseren.

Bestedingsprogramma. Onderwijsbeleid Diverse acties zijn ondernomen om een volledige bezetting van de Samenspelgroep(en) te realiseren. Bestedingsprogramma Onderwijsbeleid 2018 ABBA/VOS/1515 1) Samenspel (Toeleiding voorschool) Diverse acties zijn ondernomen om een volledige bezetting van de Samenspelgroep(en) te realiseren. Werven in

Nadere informatie

CJG 2013 in vogelvlucht. CJG Etten-Leur en CJG Zundert Jaarbeeld 2013

CJG 2013 in vogelvlucht. CJG Etten-Leur en CJG Zundert Jaarbeeld 2013 CJG 2013 in vogelvlucht 195 hulptrajecten op locatie 348 hulptrajecten in het onderwijs 53 hulptrajecten in de kinderopvang 8803 bezoeken aan website 260 Facebook-likes 157 Twitter-followers 95 ouders

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van B

Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van B November 2011 1 Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van BSS 6. Pedagogische dialoog Continuüm

Nadere informatie

Schets van de Educatieve Agenda

Schets van de Educatieve Agenda Schets van de Educatieve Agenda 1. Inleiding In augustus 2006 is de tweede periode Gemeentelijk Onderwijsachterstandenbeleid (GOA) beeindigd. Vanaf augustus 2006 is een nieuw inhoudelijk kader van toepassing

Nadere informatie

Tussenrapportage Dagarrangementen Kapelle

Tussenrapportage Dagarrangementen Kapelle Tussenrapportage Dagarrangementen Kapelle Datum : 21 september 2010 Van : Stuurgroep dagarrangementen Aan : College van B&W, gemeenteraad, directie/bestuur participanten INLEIDING Na een uitvoerig voortraject

Nadere informatie

VVE Beleid De Wereldkinderen

VVE Beleid De Wereldkinderen VVE Beleid De Wereldkinderen Versie 2.0 Juni 2019 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 1. Algemene informatie...3 2. Voor en vroegschoolse educatie (VVE)...4 Wettelijk kader... 4

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Lotte Wiekamp, Kim Overbeek: combinatiefunctionaris sport en Saskia Smeenk: directeur Leerdam: juli 2018 1 1 Inleiding Via deze weg dient SamenDoen

Nadere informatie

Visie document. De Drie Musketiers Hulten

Visie document. De Drie Musketiers Hulten Visie document De Drie Musketiers Hulten 1 Inleiding De Drie Musketiers is een samenwerkingsverband tussen basisschool Gerardus Majella en peuterspeelzaal Hummeldonk(Stichting Peuterspeelzalen Muzerij).

Nadere informatie

Informatiebrochure Hoera Maasbree. Locatie Rabobank

Informatiebrochure Hoera Maasbree. Locatie Rabobank Informatiebrochure Hoera Maasbree Locatie Rabobank Inhoudsopgave 1. Hoera Maasbree... 3 2. Mogelijkheden bij Hoera Maasbree, locatie Rabobank... 3 2.1. Dagopvang... 3 2.1.1 Reguliere dagopvang... 3 2.1.2.

Nadere informatie

Criteria voor Cultuur subsidie

Criteria voor Cultuur subsidie Criteria voor Cultuur subsidie 1 Cultuureducatie voor iedereen Heeft u een vernieuwend plan om Ridderkerkers kennis te laten maken met cultuureducatie, dien het dan in! Het gaat om cultuureducatie in de

Nadere informatie

Impuls brede scholen, sport en cultuur Gemeente Hilvarenbeek

Impuls brede scholen, sport en cultuur Gemeente Hilvarenbeek Impuls brede scholen, sport en cultuur Gemeente Hilvarenbeek December 2011 1 1. Inleiding Op 14 december 2010 heeft het college de intentieverklaring ondertekend waarmee gemeente Hilvarenbeek per 2011

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Peuterspeelzalen. De Boerderij. Pedagogisch werkplan

Ruimte om te groeien. Peuterspeelzalen. De Boerderij. Pedagogisch werkplan Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan 2016-2018 Peuterspeelzalen De Boerderij OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van locatie: De Boerderij

Nadere informatie

Morgen wordt alles beter, een volgende stap 8e Jaarcongres Bredeschool. Nieuwe Tijden 2012 23 mei 2012

Morgen wordt alles beter, een volgende stap 8e Jaarcongres Bredeschool. Nieuwe Tijden 2012 23 mei 2012 Morgen wordt alles beter, een volgende stap 8e Jaarcongres Bredeschool. Nieuwe Tijden 2012 23 mei 2012 Welke organisatie zijn wij? 12 scholen (13 scholen) Diversiteit: Dalton, Montessori, BAS, TOM,GIP

Nadere informatie

Doelstelling: Doelstelling:

Doelstelling: Doelstelling: Presentatie KIDL donderdag 27 november 2014 door Natalie Savelsbergh directeur Vrije Akademie Kunstonderwijs in Kerkrade & Landgraaf; Wat doet de Vrije Akademie en wat is er mogelijk? Doelstelling: Basisvoorziening

Nadere informatie

Uw kind in vertrouwde handen. Kinderopvang van 0 t/m 12 jaar

Uw kind in vertrouwde handen. Kinderopvang van 0 t/m 12 jaar Uw kind in vertrouwde handen Kinderopvang van 0 t/m 12 jaar SKSG verzorgt alle vormen van professionele kinderopvang op kindercentra en bij gastouders. Voor kinderen van nul tot en met twaalf jaar. Onze

Nadere informatie

Samenwerkingsvormen nijntje Beweegdiploma

Samenwerkingsvormen nijntje Beweegdiploma Samenwerkingsvormen nijntje Beweegdiploma Samenwerken Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor het keurmerk nijntje Beweegdiploma is samenwerken met partijen. Partijen zijn (organisaties die

Nadere informatie

Kom eens langs voor een rondleiding!

Kom eens langs voor een rondleiding! Hele dagopvang 0-4 jaar Peuterspeelzaal 2-4 jaar Buitenschoolse opvang 4-13 jaar Kom eens langs voor een rondleiding! www.kindcentrumdeark.nl Omdat leren een Kunst is!? Inschrijven Kijk op eark.nl dcentrumd

Nadere informatie

PRAAT MET DE RAAD kort verslag

PRAAT MET DE RAAD kort verslag PRAAT MET DE RAAD kort verslag Datum: 19 mei 2015 Spreker: Corine Laurant, namens Stichting Kinderen en Ouders Onderwerp: Stichting Kinderen en Ouders als gesubsidieerde instelling voor peuterspeelzalen

Nadere informatie

Veilig en vertrouwd Hoge cito-scores Elke dag met plezier naar school

Veilig en vertrouwd Hoge cito-scores Elke dag met plezier naar school Werelds leren in landelijk Amsterdam Veilig en vertrouwd Hoge cito-scores Elke dag met plezier naar school Welkom op De Weidevogel! De Weidevogel is niet zomaar een openbare basisschool. Onze school ligt

Nadere informatie

VWOplus Van der Waalslaan

VWOplus Van der Waalslaan VWOplus Van der Waalslaan De vwoplus-klas op het Bonhoeffer College, locatie Van der Waalslaan Twee doelstellingen aan meerbegaafde leerlingen wordt een programma aangeboden gebaseerd op de reguliere lesstof,

Nadere informatie

Informatiefolder Voor ouders 2014 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders

Informatiefolder Voor ouders 2014 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Informatiefolder Voor ouders 2014 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Jeugd 1. Opvoedingsondersteuning 2. Opstap 3. Naschoolse activiteiten 4. Rots en Water, weerbaarheidsproject

Nadere informatie

Week van Respect. 10 tot en met 15 november 2014. Voorbeelden van activiteiten in de Week van Respect!

Week van Respect. 10 tot en met 15 november 2014. Voorbeelden van activiteiten in de Week van Respect! Week van Respect 10 tot en met 15 november 2014 Breedwijs, de Brede School in Zuid-Berghuizen organiseert rond de dag van respect op 13 november een Week van Respect. Bij respect denken we aan normen en

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Ouderbeleid Kids First COP groep

Ouderbeleid Kids First COP groep Ouderbeleid Kids First COP groep Vastgesteld januari 2015 Kids First COP groep Friesestraatweg 215 b 9743 AD Groningen T 050 3 12 43 25 E info@kidsfirst.nl www.kidsfirst.nl Ouderbeleid Kids First COP groep,

Nadere informatie

Dagarrangementen. kans of bedreiging? 6e Jaarcongres Bredeschool 23 april 2009 Adri van Os

Dagarrangementen. kans of bedreiging? 6e Jaarcongres Bredeschool 23 april 2009 Adri van Os Dagarrangementen kans of bedreiging? 6e Jaarcongres Bredeschool 23 april 2009 Adri van Os Trends Kinderen als kind Ict vaardiger Dikker Steeds complexer leven Kinderen als leerling Populatie krimpt en

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke VMBO leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

Inspectierapport Doomijn Peuterspeelzaal De Meidoorn (KDV) De Meidoorn NB Koekange Registratienummer

Inspectierapport Doomijn Peuterspeelzaal De Meidoorn (KDV) De Meidoorn NB Koekange Registratienummer Inspectierapport Doomijn Peuterspeelzaal De Meidoorn (KDV) De Meidoorn 16 12 7958NB Koekange Registratienummer 814772523 Toezichthouder: GGD Drenthe In opdracht van gemeente: De Wolden Datum inspectie:

Nadere informatie

Samen op ontdekkingsreis

Samen op ontdekkingsreis Samen op ontdekkingsreis Dagopvang & Buitenschoolse opvang Ga je mee op REIS Stichting Kids2b, de leukste kinderopvang in Noord-Groningen. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar ontwikkelen zich bij

Nadere informatie

Onderwerp voortgangsrapportage brede school ontwikkeling

Onderwerp voortgangsrapportage brede school ontwikkeling Wethouder van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport S. Dekker Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Commissie Jeugd en Burgerschap Uw brief van Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

Nieuw schoolplan. TORENPRAAT

Nieuw schoolplan. TORENPRAAT TORENPRAAT 2018-2019 13 Nieuw schoolplan. Woensdag februari zijn we begonnen met een eerste aanzet voor ons nieuwe schoolplan, waarin onze richting voor de periode 2019-2023 wordt bepaald. Aan de hand

Nadere informatie

PROGRAMMA VERLENGDE LEERTIJD IKC DE SPRONG

PROGRAMMA VERLENGDE LEERTIJD IKC DE SPRONG PROGRAMMA VERLENGDE LEERTIJD IKC DE SPRONG Johan de Walestraat 1, Leeuwarden 058-2665909 info@ikcdesprong.nl Programma verlengde leertijd IKC de Sprong schooljaar 2015-2016 IKC de Sprong is een IKC met

Nadere informatie

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Ronald Kox, hoofd Cultuureducatie Nieuwegein, 17 maart 2017 ronaldkox@lkca.nl Waarom kunst en cultuur? Artistiek-creatief proces Iteratief proces Universeel

Nadere informatie

Ontdek de wereld van Mundo

Ontdek de wereld van Mundo Ontdek de wereld van Mundo Hoi, wij zijn Mundo! Veel plezier maken, buiten spelen en de wereld ontdekken: dat doen kinderen van 0 tot 12 jaar bij Stichting Kinderopvang Mundo. Al 40 jaar bieden we hele

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Belangrijke data: Talenten kleure n kinderen...

NIEUWSBRIEF. Belangrijke data: Talenten kleure n kinderen... NIEUWSBRIEF Talenten kleure n kinderen... Belangrijke data: Maandag 13 t/m donderdag 16 februari KANVAS afname Maandag 19 februari Oud papier. Donderdag 22 februari Klassenmail. Beste ouders, Het alweer

Nadere informatie

Rapportage-overzicht inzet combinatiefuncties augustus 2013 - februari 2014

Rapportage-overzicht inzet combinatiefuncties augustus 2013 - februari 2014 Rapportage-overzicht inzet combinatiefuncties augustus 2013 - februari 2014 1 Verenigingsversterking CF Omschrijving Doelstelling Resultaten 1.1 s.v. B.S.M. Paul de Bree Duurzaam versterken van sportvereniging

Nadere informatie

Prestatieafspraken VVE in de gemeente Wijdemeren

Prestatieafspraken VVE in de gemeente Wijdemeren Prestatieafspraken VVE in de gemeente Wijdemeren Aanleiding Op basis van de Wet Primair Onderwijsartikel 167 en artikel 167b lid 1 sub b (WPO) en in samenhang met de Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit

Nadere informatie

Welkom op de Uilenhof

Welkom op de Uilenhof Welkom op de Uilenhof Nieuwe Mavo Havo Junior Talent Ontwikkeling Techniek (TOT) Uilenhof, kijken door familie - ogen Opbouw van de presentatie Wie zijn wij? (missie/visie/belofte/kernwaarden) Vormen van

Nadere informatie

1. Visie op cultuureducatie... 1. 2. Cultuureducatie binnen de programmering... 4. 3. Culturele activiteiten buiten de programmering...

1. Visie op cultuureducatie... 1. 2. Cultuureducatie binnen de programmering... 4. 3. Culturele activiteiten buiten de programmering... Inhoud 1. Visie op cultuureducatie... 1 2. Cultuureducatie binnen de programmering... 4 3. Culturele activiteiten buiten de programmering... 5 4. De volgende culturele instellingen leveren een bijdrage

Nadere informatie

Aanvullingen op schoolgids van oktober

Aanvullingen op schoolgids van oktober Pagina 8 - Kleuters Voor de organisatie van de school is het fijn als kinderen aangemeld worden voor ze drie jaar zijn. Dit kan binnenkort door middel van een digitaal aanmeldingsformulier op de website.

Nadere informatie

Week van Respect. 10 tot en met 15 november 2014. Voorbeelden van activiteiten in de Week van Respect!

Week van Respect. 10 tot en met 15 november 2014. Voorbeelden van activiteiten in de Week van Respect! Week van Respect 10 tot en met 15 november 2014 Breedwijs, de Brede School in Zuid-Berghuizen organiseert rond de dag van respect op 13 november een Week van Respect. Bij respect denken we aan normen en

Nadere informatie