Radicaliserende jongeren - Telefonische hulplijn voor hun naaste omgeving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Radicaliserende jongeren - Telefonische hulplijn voor hun naaste omgeving"

Transcriptie

1 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 276 van YASMINE KHERBACHE datum: 26 januari 2016 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Radicaliserende jongeren - Telefonische hulplijn voor hun naaste omgeving De resolutie betreffende de bestrijding van gewelddadige radicalisering roept de Vlaamse Regering op te voorzien in één centrale, voortdurend bereikbare telefonische hulplijn voor ongeruste ouders, leerkrachten of andere burgers in de omgeving van radicaliserende jongeren. Die telefoonlijn moet neutraal zijn en uitgerust worden met een degelijke backoffice die onmiddellijk advies kan verlenen of meer intensieve ondersteuning kan bieden; Ook actiepunt 7.1 van het Actieplan van de Vlaamse Regering bepaalt dat een dergelijke hulplijn opgericht zal worden: We richten binnen een netwerk van experten een helpdesk op voor ouders, vrienden en kennissen van radicaliserende jongeren. Via de eerste voortgangsrapportage van oktober 2015 vernamen we nog dat er een werkgroep werd opgestart met vertegenwoordigers van Kind en Gezin, Algemeen Welzijnswerk, OTA s en CLB. Er zou een bevraging georganiseerd worden van de huidige noden op het terrein via een selectie van stakeholders op donderdag 10 december in De Markten te Brussel. Daar zouden een aantal vragen worden voorgelegd: Wat zijn concrete noden die ouders, vrienden en kennissen hebben in de verschillende fases van radicalisering (vermoeden en begin van radicalisering, vertrokken jongeren of echtgenoten, teruggekeerde jongeren of echtgenoten)? Waar kunnen ze met hun noden terecht? Hoe kan de helpdesk daar aanvullend een antwoord op bieden? Er zou een inventaris van (buitenlandse) ervaringen en voorbeelden worden opgericht, relevante initiatieven zouden gecontacteerd worden. Ook was er nog een werkbezoek gepland aan Duitsland (op 10 november 2015 naar Düsseldorf). In De Standaard van 9 december 2015 liet minister Homans optekenen: 'Het actieplan is in volle uitrol, de punten die nog niet zijn uitgevoerd - zoals de hulplijn of de imamopleiding - zullen ten laatste begin 2016 van de grond komen. Eerder zei u zelf over de timing in commissie radicalisering: Heel concreet hebben we afspraken gemaakt voor het operationeel maken van de helpdesk. Die kunnen onder meer de komende weken, zoals gepland, worden gefinaliseerd. 1. Wat het stakeholdersoverleg van 10 december 2015 betreft. a) Wie waren de stakeholders die uitgenodigd werden op 10 december 2015 in De Markten? b) Wat zijn de concrete bevindingen uit de vragen die er werden voorgelegd?

2 i. Wat zijn volgens dit overleg de concrete noden die ouders, vrienden en kennissen hebben in de verschillende fases van radicalisering (vermoeden en begin van radicalisering, vertrokken jongeren of echtgenoten, teruggekeerde jongeren of echtgenoten)? ii. Waar kunnen ze volgens de stakeholdersbevraging met hun noden terecht? iii. Hoe kan volgens het stakeholdersoverleg de helpdesk daar aanvullend een antwoord op bieden? iv. Waren er andere zaken die dankzij het stakeholdersoverleg duidelijk werden? v. Op welke manier zal hiermee uiteindelijk bij de realisering van de hulplijn rekening gehouden worden? 2. Wat de inventaris van (buitenlandse) ervaringen en voorbeelden betreft. a) Werd er inderdaad een inventaris van (buitenlandse) ervaringen en voorbeelden opgericht? b) Zo ja, wat omvat de inventaris? c) Is het mogelijk de inventaris als bijlage bij het antwoord op de schriftelijke vraag toe te voegen? 3. Wat het contacteren van overige relevante initiatieven betreft. a) De voortgangsrapportage stelde ook overige relevante initiatieven gecontacteerd zouden worden. Welke overige relevante initiatieven werden gecontacteerd? b) Wat was daarvan het resultaat? c) Op welke manier zal hiermee bij de uiteindelijke realisering van de hulplijn rekening gehouden worden? 4. Wat het werkbezoek aan Düsseldorf betreft. a) Wat waren de bevindingen uit dit werkbezoek? b) Op welke manier zal hiermee bij de uiteindelijke realisering van de hulplijn rekening gehouden worden? 5. Wat de huidige stand van zaken betreft. a) Wanneer zal de hulplijn gerealiseerd worden? b) Welke stappen moeten nog gezet worden? c) Wie zal de front office bemannen? d) Waaruit bestaat de back office? e) Zal de hulplijn inderdaad, cfr. de resolutie, voortdurend bereikbaar zijn?

3 f) In welk budget voorziet de minister voor deze hulplijn, en waarvoor worden de middelen exact aangewend? 6. Hoe verhoudt de hulplijn zich tot het in februari 2015 door federaal minister Jambon aangekondigde meldpunt voor radicalisering? Werd er hierover met het federale niveau overlegd? Zo ja, wat waren de verschillende standpunten (Vlaanderen federaal)? Wat was het resultaat van een eventueel dergelijk overleg?

4 JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN ANTWOORD op vraag nr. 276 van 26 januari 2016 van YASMINE KHERBACHE 1. a) Dat waren de lokale ambtenaren deradicalisering/preventie, ouderswerkingen (o.a. Les Parents concernés, SAVE Belgium), Centra Algemeen Welzijnswerk, Centra voor Leerlingenbegeleiding, Ondersteuningsteams Allochtonen, Huizen van het Kind, het Informatie- en Adviescentrum inzake de schadelijke sektarische organisaties, Studie- en Adviesgroep Sekten, de Koning Boudewijn Stichting, De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten, De Brusselse Welzijnsraad, De Touter, Cocon-Vilvoorde, Elegast, Minderhedenforum en de Opvoedingslijn. b) i. Tijdens het overleg zijn volgende noden geformuleerd: - Contact met andere ouders in een analoge situatie ondersteunen en organiseren (gedeelde ervaringen, weerbaarheid verhogen via lotgenoten) - Zorgen voor een vlotte verwijzing/toeleiding naar de hulpverlening - Helplijn moet privacy en vertrouwen garanderen - De helplijn mag zeker geen klik -lijn worden. Doelgroep zijn de ouders, familie en kennissen die met vragen zitten en ondersteuning zoeken - Zorgen voor een werkbare toegankelijkheid (voldoende beschikbaar telefoon- en mailaanbod) ii. Tijdens het overleg is het concept en het aanbod van de Opvoedingslijn toegelicht, en als positief geduid door de aanwezigen. De hulplijn bij de Opvoedingslijn biedt een antwoord op de noden, want ze impliceren een kans op opvoedingsondersteuning en preventieve acties. Via de backoffice van de hulplijn komt men, aanvullend daarbij, terecht bij het CAW en andere hulpverlening. iii. - De Opvoedingslijn is een eerste luisterend oor dat informatie biedt, de vraag verheldert en zo nodig verwijst naar verdere hulpverlening in de backoffice. Met de backoffice worden hiervoor ook afspraken gemaakt. - Er kan ook anoniem contact genomen worden met de hulplijn om de privacy en het vertrouwen te garanderen iv. Hetgeen hiervoor is beschreven, dekt de input van het stakeholdersoverleg. v. De manier waarop de hulplijn nu is opgevat, ingebed in de Opvoedingslijn, geeft globaal uitdrukking aan de input van de stakeholders. Het is er als het ware de concrete vertaling van. 2. a) Hiervoor deden we beroep op het Europees Radicalisation Awareness Network (RAN) die in december 2015 een workshop Radicalisation Helplines organiseerde b) De inventaris bevat een overzicht van helplijnen uit Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland c) Zie paper van de workshop van RAN in bijlage 3. a) Hiervoor is er contact genomen met volgende initiatieven:

5 - het centraal meldpunt ( adres) binnen het onderwijs (voor scholen, Centra voor Leerlingenbegeleiding, ) - de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten als aanspreekpunt en helpdesk voor lokale besturen - de Koning Boudewijn Stichting die een aantal projecten voor ondersteuning van ouders en familie erkent en betoelaagt. b) Deze contacten waren relevant om de positie van de hulplijn te verduidelijken en te situeren. c) Door de afbakening ten opzichte van andere helplijnen en meldpunten wordt de positie van de Opvoedingslijn als hulplijn bij opvoedingsvragen scherper. De Opvoedingslijn is ook geen kliklijn of infolijn voor eerstelijnswerkers. 4. a) Bij het werkbezoek was voornamelijk het (namiddag)bezoek aan het initiatief Wegweiser nuttig. De medewerkers van Wegweiser zetten in op sensibilisering en promotie bij jeugdwerkingen, moskeeën, scholen,. Zij worden ook zelf gecontacteerd door jongeren die zich gediscrimineerd voelen. Via casemanagement wordt met hen samengewerkt om ervoor te zorgen dat ze niet radicaliseren. Er wordt hiervoor ook een beroep gedaan op allerhande partners, waaronder opleiding- en tewerkstellingsorganisaties. Politie wordt geanonimiseerd geïnformeerd over de cases. De bureaus bevinden zich op dezelfde locatie als een moskee, waardoor de toegankelijkheid verhoogd wordt. b) Het werkbezoek bood niet direct een extra meerwaarde om mee te nemen in de realisering van de hulplijn voor ouders en familie. Het initiatief was ook meer gericht op de jongeren zelf en niet naar de ouders. 5. a) De Opvoedingslijn zal in haar opvoedings-ondersteunende taak vanaf 15 februari 2016 ook vragen beantwoorden van ouders en familie die verontrust zijn over de mogelijke radicalisering van hun kinderen. b) De contacten voor de frontoffice en de backoffice zijn gebeurd. De vrijwilligers zijn gevormd. Een draaiboek is uitgewerkt. De voorbereiding is de facto afgerond. c) Het team vrijwilligers van de Opvoedingslijn (bij de vzw De Keerkring). Zij worden gecoacht door een specifiek daartoe aangeworven bijkomende kracht, een pedagogisch opgeleide moslima. d) Voor opvoedingsondersteuning wordt samengewerkt met het preventieve aanbod van Kind & Gezin, de Huizen van het Kind en een aantal ouderswerkingen. Voor hulpverlening is er een afspraak met alle CAW s. zij beschikken over een referentiepersoon of een referentieteam die zorgen voor de directe opvolging van de hulpvraag die zij krijgen van ouders (op doorverwijzing van de hulplijn). e) De Opvoedingslijn behoudt zijn bestaande bereikbaarheid: - De telefoon is bereikbaar op ma-di-do- vrij van 10u-13u en 14u-17u, op do ook van 19u-21u - opvoedingslijn@groeimee.be - Via De -mogelijkheid betekent een permanente bereikbaarheid. Dringende vragen en acute noodsituaties kunnen (en moeten- uiteraard verder) direct aan politie of parket gemeld worden, of voor minderjarigen bij de crisismeldpunten van Integrale Jeugdhulp. f) Er is een budget van Deze middelen dienen voor bijkomende personeelsen werkingskosten.

6 6. Er is momenteel nog geen federale hulplijn. Toen minister Jambon in februari 2015 aankondigde voorstander te zijn van een meldpunt voor radicalisering, gaf hij zelf reeds aan dat dit preventie betreft en het aan de gemeenschappen is om dit te organiseren. Er is dus geen sprake van een federaal meldpunt radicalisering. De hulplijn zoals uitgebouwd bij Opvoedingslijn is een bevoegdheid van de Vlaamse Gemeenschap (preventie en hulpverlening) en is zeker geen meldpunt voor verontruste burgers (kliklijn). Er is dan ook geen verder specifiek overleg hierover geweest. BIJLAGE Paper van de workshop van RAN

Radicaliserende jongeren - Telefonische hulplijn voor hun naaste omgeving (2)

Radicaliserende jongeren - Telefonische hulplijn voor hun naaste omgeving (2) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 511 van YASMINE KHERBACHE datum: 4 mei 2016 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Radicaliserende jongeren - Telefonische hulplijn voor hun naaste

Nadere informatie

Intersectorale netwerkdag radicalisering

Intersectorale netwerkdag radicalisering Fiche focustafel 5: Vorming/ondersteuning van eerstelijnswerkers in de verschillende sectoren Er is de voorbije periode heel wat geïnvesteerd in het vormen en ondersteunen van eerstelijnswerkers. - Verschillende

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging, BESLUIT: De Vlaamse minister

Nadere informatie

Persmededeling. Eén centraal meldpunt voor geweld en misbruik

Persmededeling. Eén centraal meldpunt voor geweld en misbruik Kabinet Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 8 maart 2012 Persmededeling Eén centraal meldpunt voor geweld en misbruik Vanaf 13 maart bestaat er 1 centraal telefoonnummer

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Begeleiding jonge kinderen Spreker: Krista De Vos (Kind en Gezin) Kind en Gezin Kleine kinderen, wij maken er werk van! 1 Voorgeschiedenis 1919: Nationaal Werk voor het Kinderwelzijn

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op... (datum);

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op... (datum); Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 2 en artikel 5 van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 betreffende bevolkingsonderzoek in het kader van ziektepreventie

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid VR 2017 2402 DOC.0170/2BIS Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, Gelet op het decreet van 12 juli 2013 betreffende de integrale jeugdhulp;

DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, Gelet op het decreet van 12 juli 2013 betreffende de integrale jeugdhulp; Ministerieel besluit met betrekking tot de werking van de gemandateerde voorzieningen en van de sociale diensten in de integrale jeugdhulp en de organisatie van bemiddeling in de regio Oost-Vlaanderen

Nadere informatie

nr. 18 van JO DE RO datum: 26 september 2014 aan LIESBETH HOMANS

nr. 18 van JO DE RO datum: 26 september 2014 aan LIESBETH HOMANS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 18 van JO DE RO datum: 26 september 2014 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

AANPAK DE-RADICALISERING ANTWERPEN

AANPAK DE-RADICALISERING ANTWERPEN AANPAK DE-RADICALISERING ANTWERPEN 2015 01 26 09:30 11:00 Stad Antwerpen SL/SI/Anissa Akhandaf Team de-radicalisering - 2 experts/casemanagers - 1 projectleider groepsgerichte aanpak - 1 programmaleider

Nadere informatie

Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak

Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak Document opgesteld door: vzw de Keeting vzw Recht-Op Kroonstraat 64/66 Lange Lobroekstraat 34 2800 Mechelen 2060 Antwerpen email: info@dekeeting.be

Nadere informatie

nr. 470 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 8 maart 2017 aan JO VANDEURZEN Meldpunt Oproepen 2016

nr. 470 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 8 maart 2017 aan JO VANDEURZEN Meldpunt Oproepen 2016 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 470 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 8 maart 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Meldpunt 1712 - Oproepen Het centraal meldpunt voor vragen

Nadere informatie

Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten

Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten 06/06/2016 Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten Vandaag is het eerste intersectorale jaarverslag 2015 van de jeugdhulp voorgesteld, in aanwezigheid van Jo Vandeurzen, Vlaams minister

Nadere informatie

Gemandateerde voorzieningen - Ondersteuningscentrum Jeugdzorg

Gemandateerde voorzieningen - Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Gemandateerde voorzieningen - Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Hulpaanbieders hebben allen een verantwoordelijkheid in het omgaan met verontrusting. Indien zij hier zelf tegen de grenzen aanbotsen en twijfelen

Nadere informatie

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG.

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG. JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wat is een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 4 Wat doet een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 6 Advies geven 6 Onderzoeken of de

Nadere informatie

Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Ook voor jongeren. Het CAW versterkt welzijn. Daarvoor is het CAW er

Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Ook voor jongeren. Het CAW versterkt welzijn. Daarvoor is het CAW er Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk Dat hoort bij het leven. Soms kan je terecht bij vrienden en familie. Of vind je er zelf een weg doorheen. Maar iedereen kent ook momenten dat het helemaal

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA JEUGDHULP

V R A G E N K A A R T THEMA JEUGDHULP V R A G E N K A A R T? THEMA JEUGDHULP THEMA: JEUGDHULP? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema jeugdhulp en

Nadere informatie

Intersectorale Netwerkdag Radicalisering. 4 oktober 2016

Intersectorale Netwerkdag Radicalisering. 4 oktober 2016 Intersectorale Netwerkdag Radicalisering 4 oktober 2016 Actieplan ter preventie van radicaliseringsprocessen die kunnen leiden tot extremisme en terrorisme Situering Aanpak radicalisering opgenomen in

Nadere informatie

De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen. Kristel Bovijn

De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen. Kristel Bovijn De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen Kristel Bovijn Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) Het VK is het meldpunt voor vermoedens van kindermishandeling, -verwaarlozing

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG 2 JIJ EN HET ONDERSTEUNINGSCENTRUM JEUGDZORG / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum jeugdzorg. We leggen uit wat het

Nadere informatie

Toch niet in Leuven!?

Toch niet in Leuven!? Toch niet in Leuven!? Lokale aanpak van radicalisering: ook in Leuven. Lunchen met justitie, 20/09/2016 Miran Scheers afdelingshoofd preventie en veiligheid Overzicht Algemeen beleidskader Handvatten voor

Nadere informatie

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg. We leggen uit wat het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg is, wie er werken

Nadere informatie

Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH. Benedikte Van den Bruel Veerle Roels

Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH. Benedikte Van den Bruel Veerle Roels Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH Benedikte Van den Bruel Veerle Roels Kind en Gezin èn Agentschap Jongerenwelzijn? Kind en Gezin en Agenschap Jongerenwelzijn verantwoordelijk voor

Nadere informatie

INTEGRALE JEUGDHULP NIEUWSBRIEF 06 28/10/2015

INTEGRALE JEUGDHULP NIEUWSBRIEF 06 28/10/2015 VLAAMS LOKET JEUGDHULP Indien u deze nieuwsbrief niet kan lezen, klik hier voor een online versie INTEGRALE JEUGDHULP NIEUWSBRIEF 06 28/10/2015 De intersectorale nieuwsbrief over jeugdhulp in Vlaanderen

Nadere informatie

Vilvoordse aanpak: integraal samenwerken aan warmte en veiligheid

Vilvoordse aanpak: integraal samenwerken aan warmte en veiligheid Vilvoordse aanpak: integraal samenwerken aan warmte en veiligheid Hans Bonte Burgemeester Stad Vilvoorde Federaal Parlementslid CPS - 31 mei 2016 - Vilvoorde I. Van Jihadi-stad naar laboratorium - Zomer

Nadere informatie

over het Besluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het decreet algemeen welzijnswerk

over het Besluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het decreet algemeen welzijnswerk Advies over het Besluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het decreet algemeen welzijnswerk Brussel, 25 april 2013 SARWGG_ADV_20130425_BVR_AWW Strategische Adviesraad Welzijn Gezondheid Gezin

Nadere informatie

Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN

Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN Resolutie kinderarmoede Onderwijs en

Nadere informatie

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Waarom? Daarom! Goed uitgebouwde basisondersteuning voor alle kinderen en gezinnen Aanvullende en specifieke opdracht voor jeugdhulp wanneer ontwikkeling vast loopt

Nadere informatie

VERENIGING WAAR ARMEN HET WOORD NEMEN

VERENIGING WAAR ARMEN HET WOORD NEMEN Koning Albert II-laan 35, bus 31 1030 Brussel T 02 553 34 34 F 02 533 34 35 contact@zorginspectie.be VERENIGING WAAR ARMEN HET WOORD NEMEN Naam: Adres: Tel: Fax: Email: Opdrachtnummer: Datum opdracht:

Nadere informatie

ADVIES I.V.M. HET POSITIEF ACTIEPLAN ALLOCHTONEN EN ARBEIDSGEHANDICAPTEN 2002

ADVIES I.V.M. HET POSITIEF ACTIEPLAN ALLOCHTONEN EN ARBEIDSGEHANDICAPTEN 2002 ADVIES I.V.M. HET POSITIEF ACTIEPLAN ALLOCHTONEN EN ARBEIDSGEHANDICAPTEN 2002 Brussel, 13 februari 2002 2. Op 4 januari 2002 vroeg de heer Van Grembergen, Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden,

Nadere informatie

Congres NVKVV Maart 2014

Congres NVKVV Maart 2014 Samen naar een nieuwe in Vlaanderen Congres NVKVV Maart 2014 Sectoren van de Sectoren Jeugdhulp gevat onder het decreet IJH: Agentschap Jongerenwelzijn (AJ) Algemeen Welzijnswerk (AWW) Centra Geestelijke

Nadere informatie

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen nota nota aan de Dienst Voogdij, federale overheidsdienst Justitie datum 1 maart 2014 uw kenmerk naam lijnmanager Lucien Rahoens naam auteur Virna Saenen onderwerp toepassing van het decreet Integrale

Nadere informatie

Gemandateerde voorzieningen

Gemandateerde voorzieningen Gemandateerde voorzieningen Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Hulpaanbieders hebben allen een verantwoordelijkheid in het omgaan met verontrusting. Indien zij hier zelf tegen de grenzen aanbotsen en twijfelen

Nadere informatie

Deze vorm van begeleiding is beperkt in tijd (3 jaar), maar niet in het aantal begeleidingen.

Deze vorm van begeleiding is beperkt in tijd (3 jaar), maar niet in het aantal begeleidingen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 187 van VERA JANS datum: 12 december 2014 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Thuisbegeleiding personen met autismespectrumstoornis - Capaciteit

Nadere informatie

Toegankelijkheid van de CAW s volgens de verenigingen waar armen het woord nemen. April 16

Toegankelijkheid van de CAW s volgens de verenigingen waar armen het woord nemen. April 16 Netwerk tegen Armoede Vooruitgangstraat 323 bus 6-1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@netwerktegenarmoede.be / www.netwerktegenarmoede.be Toegankelijkheid van de CAW s volgens de

Nadere informatie

Aanvraag van subsidies voor projecten toegankelijkheid sport en jeugdwerk voor kinderen in armoede - 2016

Aanvraag van subsidies voor projecten toegankelijkheid sport en jeugdwerk voor kinderen in armoede - 2016 Aanvraag van subsidies voor projecten toegankelijkheid sport en jeugdwerk voor kinderen in armoede - 2016 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van BuSO De Ark te Antwerpen

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van BuSO De Ark te Antwerpen Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Voor ik naar hier kwam, heb ik nog even een kijkje genomen op de. organisaties, vzw s die al dan niet dringend op zoek zijn naar

Voor ik naar hier kwam, heb ik nog even een kijkje genomen op de. organisaties, vzw s die al dan niet dringend op zoek zijn naar Vrijdag 3 december 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Belgische medialaunch Europees Jaar 2011 Vrijwilligerswerk (enkel het gesproken woord telt) Dames

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED, DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING EN DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN,

Nadere informatie

Missie & visie Opvoedingswinkel Gent

Missie & visie Opvoedingswinkel Gent Missie & visie Opvoedingswinkel Gent 1 Inhoudstafel... 1 Missie & visie Opvoedingswinkel Gent... 1 Inhoudstafel... 1 Intro... 3 1. Missie... 4 2. Doelgroep... 4 3. Werking... 4 4. Beleidskader... 5 5.

Nadere informatie

TERUGKOMDAG. 15 november 2016

TERUGKOMDAG. 15 november 2016 TERUGKOMDAG 15 november 2016 PROGRAMMA TERUGKOMDAG 9u00-10u30: Integrale Jeugdhulp. En wat met de school? 10u30 11u00 pauze (lokaal A03.03) 11u00-12u00: Trajectgroepen. Groepen trajectcoachen Isabelle

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe in Vlaanderen Een woordje geschiedenis 1998: commissie ad hoc Bijzondere Jeugdzorg 1999: maatschappelijke beleidsnota BJZ 1999-2004: experimentele pilootregio s 2004:

Nadere informatie

nr. 170 van BERT MOYAERS datum: 7 december 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Discriminatie in de sport - Meldpunt

nr. 170 van BERT MOYAERS datum: 7 december 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Discriminatie in de sport - Meldpunt SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 170 van BERT MOYAERS datum: 7 december 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Discriminatie in de sport - Meldpunt Zopas verscheen alweer

Nadere informatie

Workshop Sociaal Huis

Workshop Sociaal Huis Workshop Sociaal Huis 15 januari 2009 RWO Arrondissement Oudenaarde vzw Sint-Jozefsplein 2 9700 Oudenaarde www.rwo-oudenaarde.be Agenda 1. Stand van zaken lokale besturen 2. Wettelijk kader 2.1. Beleidsdocumenten

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING De minister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed De Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

Nadere informatie

Advies. Voorlopig besluit gezinsondersteuning moet meer recht doen aan kinderen en hun context

Advies. Voorlopig besluit gezinsondersteuning moet meer recht doen aan kinderen en hun context Advies DATUM 21 januari 2014 VOLGNUMMER 2013-2014/8 COMMISSIE Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebeleid Voorlopig besluit gezinsondersteuning moet meer recht doen aan kinderen en

Nadere informatie

Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen

Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen vergadering C209 OND21 zittingsjaar 2009-2010 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen van 29 april 2010 2 Commissievergadering nr. C209 OND21 (2009-2010) 29 april 2010

Nadere informatie

3. Inspraak - Participatie aan het beleid

3. Inspraak - Participatie aan het beleid kwaad berokkenen. Vaak is de zorgverlener zich dus niet bewust van de gevolgen van zijn handelingen (vandaar de be tussen haakjes). Voor Vlaanderen bestaat er een Vlaams Meldpunt Ouderenmis(be)handeling.

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de wetten op de Rijkscomptabiliteit, gecoördineerd op 17 juli 1991, artikel 55 tot en met 58;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de wetten op de Rijkscomptabiliteit, gecoördineerd op 17 juli 1991, artikel 55 tot en met 58; Besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een subsidie aan het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie voor de ontwikkeling van een operationele begeleidingsmethodiek voor

Nadere informatie

Personen met een basisondersteuningsbudget (BOB) - Stand van zaken (3)

Personen met een basisondersteuningsbudget (BOB) - Stand van zaken (3) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 721 van TINE VAN DER VLOET datum: 21 juni 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Personen met een basisondersteuningsbudget (BOB) - Stand van

Nadere informatie

Advies. Intersectorale kamer en welzijn en justitiehuizen. Brussel, 19 juni 2019

Advies. Intersectorale kamer en welzijn en justitiehuizen. Brussel, 19 juni 2019 Intersectorale kamer en welzijn en justitiehuizen Advies Over het ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 13 juli 2018 houdende de erkennings- en bemiddelingscommissie

Nadere informatie

VR MED.0146/5TER

VR MED.0146/5TER VR 2017 3103 MED.0146/5TER Voortgangsverslag Horizontaal en Verticaal Permanent Armoedeoverleg Periode september 2014 maart 2017 Mensen in armoede hebben vaak problemen op verschillende levensdomeinen.

Nadere informatie

BESLISSINGEN WERF 3: KLEINE WOONEENHEDEN EN BURGERINITIATIEVEN VOOR JONGVOLWASSENEN

BESLISSINGEN WERF 3: KLEINE WOONEENHEDEN EN BURGERINITIATIEVEN VOOR JONGVOLWASSENEN BESLISSINGEN WERF 3: KLEINE WOONEENHEDEN EN BURGERINITIATIEVEN VOOR JONGVOLWASSENEN A. SITUERING Met de rondzendbrief van 20 december 2017 werd opgeroepen om in te tekenen op de oproep betreffende uitbreidingsbeleid

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 7 februari 2019;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 7 februari 2019; Besluit van de Vlaamse Regering over de transitie van de personen met een handicap die zorg en ondersteuning krijgen in het buitenland en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juni

Nadere informatie

Eén gezin één plan. Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp

Eén gezin één plan. Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Eén gezin één plan Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Inhoud De oproep Context en beleidskeuzes Finaliteit van de oproep: één gezin, één plan Samenstelling en uitbouw

Nadere informatie

SARiV Advies 2012/29 SAR WGG Advies. 31 oktober 2012

SARiV Advies 2012/29 SAR WGG Advies. 31 oktober 2012 Briefadvies over de Akkoorden tussen België en Frankrijk en Nederland voor de ontwikkeling van samenwerking en wederzijdse administratieve bijstand op het gebied van de sociale zekerheid SARiV Advies 2012/29

Nadere informatie

VR MED.0211/3BIS

VR MED.0211/3BIS VR 07 00 MED.0/BIS Betreft: Uitvoering van de resolutie betreffende de bestrijding van gewelddadige radicalisering die op 7 mei 0 werd aangenomen in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement Maatregel

Nadere informatie

Procedure seksueel grensoverschrijdend gedrag

Procedure seksueel grensoverschrijdend gedrag VERSIE WIJZIGING GOEDGEKEURD RMW GEPUBLICEERD 0-23-06-2015 1. Doel OCMW Maldegem respecteert de integriteit van de gebruiker en neemt maatregelen om deze te waarborgen. OCMW Maldegem neemt in het bijzonder

Nadere informatie

conceptnota Samen tegen Schooluitval

conceptnota Samen tegen Schooluitval conceptnota Samen tegen Schooluitval Vlaams viceminister-president en Vlaams minister van Onderwijs, Hilde Crevits Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, Philippe Muyters Vlaams minister

Nadere informatie

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP.

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP. JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wanneer naar het crisismeldpunt? 4 Wat is het crisismeldpunt? 5 Drie soorten hulp 6 Hulpverleners hebben beroepsgeheim 8 Wanneer wordt informatie

Nadere informatie

Mensen in Nood - Geel

Mensen in Nood - Geel Mensen in Nood - Geel M.I.N. Geel staat voor Mensen in Nood die in Geel wonen. Het is een V.Z.W, die opgericht werd in 1991. Momenteel zijn er twaalf vrijwilligers. Het doel van de vereniging is om mensen

Nadere informatie

Deel 5: Opvoedingsondersteuning

Deel 5: Opvoedingsondersteuning Deel : Opvoedingsondersteuning ORGANOGRAM INLEIDING 3 STATISTISCHE GEGEVENS Jaarverslag 04 0 ORGANOGRAM Directeur Adjunct-directeur Verantwoordelijke / Hergomoderator HCA-dienst Ouders Steunen in Opvoeden

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Accenten: Een nieuw decreet Jeugdhulp Vermaatschappelijking van de jeugdhulp Tijdige toegang tot de jeugdhulp Rechtstreeks en niet rechtstreeks

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering over persoonsvolgende middelen voor minderjarige personen met een handicap met dringende noden

Besluit van de Vlaamse Regering over persoonsvolgende middelen voor minderjarige personen met een handicap met dringende noden VR 2016 2312 DOC.1482/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering over persoonsvolgende middelen voor minderjarige personen met een handicap met dringende noden DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 7

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende de wijziging van artikel 2 en artikel 5

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 7 maart 2008 inzake bijzondere jeugdbijstand;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 7 maart 2008 inzake bijzondere jeugdbijstand; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het decreet van 7 maart 2008 inzake bijzondere jeugdbijstand, het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2007 houdende samenstelling en werking van

Nadere informatie

Kinder- en Jongerentelefoon. Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke Kansen.

Kinder- en Jongerentelefoon. Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke Kansen. Advies Kinder- en Jongerentelefoon Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke Kansen. Parlementaire vraag van de heer J. Roegiers over bijkomende subsidiëring van de Kinder- en Jongerentelefoon

Nadere informatie

Op 14 december 2015 stelde ik reeds een schriftelijke vraag (nr. 193) in verband met suïcidepreventie. Daarin stelde ik de volgende deelvragen.

Op 14 december 2015 stelde ik reeds een schriftelijke vraag (nr. 193) in verband met suïcidepreventie. Daarin stelde ik de volgende deelvragen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 322 van ANKE VAN DERMEERSCH datum: 4 februari 21 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Suïcidepreventie - Initiatieven - Expertisecentrum (2) Op

Nadere informatie

Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten bij de Jeugdrechtbank

Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten bij de Jeugdrechtbank Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten bij de Jeugdrechtbank Hilde Smits Studiedag De Kiem 18.10.2016 Situering Jongerenwelzijn, afdeling Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten

Nadere informatie

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID Functie 1 Activiteiten op het vlak van preventie; geestelijke gezondheidszorgpromotie; vroegdetectie, -interventie en -diagnosestelling

Nadere informatie

Deel 5: Opvoedingsondersteuning

Deel 5: Opvoedingsondersteuning Deel 5: Opvoedingsondersteuning ORGANOGRAM 2 INLEIDING 3 STATISTISCHE GEGEVENS Jaarverslag 203 07 ORGANOGRAM Directeur Adjunct-directeur Verantwoordelijke / Hergomoderator HCA-dienst Ouders Steunen in

Nadere informatie

nr. 590 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 16 juni 2016 aan JO VANDEURZEN Ondersteuningscentra Jeugdzorg - Meldingen en wachttijd

nr. 590 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 16 juni 2016 aan JO VANDEURZEN Ondersteuningscentra Jeugdzorg - Meldingen en wachttijd SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 590 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 16 juni 2016 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Ondersteuningscentra Jeugdzorg - Meldingen en wachttijd De

Nadere informatie

Citizen Science Infosessie 05/02/2018

Citizen Science Infosessie 05/02/2018 Citizen Science Infosessie 05/02/2018 1. Korte toelichting en samenvatting van de oproep 2. Toelichting Kenniscentrum 3. Tips & tricks 4. Vragen/Varia 1. Korte toelichting en samenvatting van de oproep:

Nadere informatie

Het Huis van het Kind voor iedereen

Het Huis van het Kind voor iedereen Het Huis van het Kind voor iedereen Welke uitdagingen liggen er? Vandaag zijn er in Vlaanderen 153 Huizen van het Kind die samen 210 gemeenten bereiken. De subsidieoproep van eind februari en de Roadmap

Nadere informatie

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030 Brussel

Nadere informatie

V.A.N.-TOP MINISTER JO VANDEURZEN 21 NOVEMBER 2015

V.A.N.-TOP MINISTER JO VANDEURZEN 21 NOVEMBER 2015 V.A.N.-TOP MINISTER JO VANDEURZEN 21 NOVEMBER 2015 ZORG IN EVOLUTIE 2 ZORG IN EVOLUTIE Professioneel gestuurde zorg Hospitalocentrisme Gezondheidszorg welzijn gescheiden Nadruk acute geneeskunde Aanbodgestuurde

Nadere informatie

bouwstenen cultuursensitieve-def.indd 4

bouwstenen cultuursensitieve-def.indd 4 bouwstenen cultuursensitieve-def.indd 4 11/03/16 12:27 5 Voorwoord Vlaanderen evolueert naar een superdiverse samenleving. Dit brengt grote uitdagingen met zich mee ook voor het beleidsdomein Welzijn,

Nadere informatie

alle campagnefoto s Maak het mee : Paul Delaet provincie Limburg Universiteitslaan 1 B-3500 HASSELT limburg.be

alle campagnefoto s Maak het mee : Paul Delaet provincie Limburg Universiteitslaan 1 B-3500 HASSELT limburg.be alle campagnefoto s Maak het mee : Paul Delaet provincie Limburg Universiteitslaan 1 B-3500 HASSELT limburg.be deontologisch kader pedagogisch advies Situering Het Limburgs netwerk opvoedingsondersteuning

Nadere informatie

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning 7.1. Organigram 7.2. Inleiding 7.3. Statistische gegevens 103 Deel 7: Project opvoedingsondersteuning 7.1. Organigram project opvoedingsondersteuning Het project

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2011/2 over de aanpassing van het Decreet ouderenbeleidsparticipatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2011/2 over de aanpassing van het Decreet ouderenbeleidsparticipatie VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2011/2 over de aanpassing van het Decreet ouderenbeleidsparticipatie Vlaamse Ouderenraad vzw 26 augustus 2011 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel VLAAMSE OUDERENRAAD Advies

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende een meer doeltreffende preventie van vrouwelijke genitale verminking in Vlaanderen

Voorstel van resolutie. betreffende een meer doeltreffende preventie van vrouwelijke genitale verminking in Vlaanderen stuk ingediend op 1680 (2011-2012) Nr. 1 19 juni 2012 (2011-2012) Voorstel van resolutie van de dames Marijke Dillen, Gerda Van Steenberge en Linda Vissers en de heren Frank Creyelman, Filip Dewinter,

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN OONROEREND ERFGOED DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS DE VICEMINISTER-PRESIDENT

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord van tussen de Vlaamse

Nadere informatie

VR DOC.1387/1BIS

VR DOC.1387/1BIS VR 2017 2212 DOC.1387/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit

Nadere informatie

Een organisatiemodel voor zorgzame buurten? Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en gezin

Een organisatiemodel voor zorgzame buurten? Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en gezin Een organisatiemodel voor zorgzame buurten? Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en gezin 1. Wat de overheid zich voornam Regeerakkoord 2014-2019 Nadruk op ondersteuning en zorg van

Nadere informatie

- 1 - Mol, 7 februari 2012

- 1 - Mol, 7 februari 2012 Mol, 7 februari 2012 Engagementsverklaring tussen de minister bevoegd voor onderwijs, de minister bevoegd voor welzijn, de inrichters van de scholen en de CLB s en het Agentschap Jongerenwelzijn / afdeling

Nadere informatie

Ervaringen vanuit D4D. Waarvoor staan we? Aanspreekpunt voor wie? Via de website Vzw met een verhaal Eerste gegevens uit de praktijk Hoe verder

Ervaringen vanuit D4D. Waarvoor staan we? Aanspreekpunt voor wie? Via de website Vzw met een verhaal Eerste gegevens uit de praktijk Hoe verder Inleiding Doctors4Doctors (D4D) is recentelijk van start gegaan en biedt een aanspreekpunt voor artsen met een hulpvraag. We schetsen kort vanuit welke idee D4D is opgericht, en aan welke noden in het

Nadere informatie

Handelen van school en CLB bij kindermishandeling gesitueerd in het zorgcontinuüm

Handelen van school en CLB bij kindermishandeling gesitueerd in het zorgcontinuüm BBRIO Internettenoverleg Centra voor Leerlingenbegeleiding Vlaams-Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest Handelen van school en CLB bij kindermishandeling gesitueerd in het zorgcontinuüm Zorg op school!

Nadere informatie

Opvoeding partnerrelatie - ondersteuning

Opvoeding partnerrelatie - ondersteuning Opvoeding partnerrelatie - ondersteuning Moderator: Ludo Serrien Steunpunt Mens en Samenleving (SAM) vzw Kristien Nys Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (Odisee) Alain Slock Centrum

Nadere informatie

Het Dream-project wordt sinds 2002 op ad-hoc basis gesubsidieerd.

Het Dream-project wordt sinds 2002 op ad-hoc basis gesubsidieerd. Naam evaluatie Volledige naam Aanleiding evaluatie DREAM-project Evaluatie DREAM-project De Vlaamse overheid ondersteunt een aantal initiatieven ter bevordering van het ondernemerschap en de ondernemerszin.

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Pagina 1 van 5

DE VLAAMSE REGERING, Pagina 1 van 5 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 december 2008 betreffende de samenwerkingsinitiatieven eerstelijnsgezondheidszorg en tot integratie van de geïntegreerde

Nadere informatie

PEDOFIELE DADEN KIES JE WEL

PEDOFIELE DADEN KIES JE WEL PEDOFIELE E GEVOELENS KIES JE NIET PEDOFIELE DADEN KIES JE WEL STOP IT NOW! 0800 200 50 Bel gratis en anoniem J A A R V E R S L A G 2 0 1 7 2 0 1 8 Beste lezer, Fijn dat je de tijd neemt om het jaarverslag

Nadere informatie

CONFERENTIE OPGROEIEN & ONTWIKKELINGSTRAJECTEN

CONFERENTIE OPGROEIEN & ONTWIKKELINGSTRAJECTEN CONFERENTIE OPGROEIEN & ONTWIKKELINGSTRAJECTEN JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN OPGROEIEN & ONTWIKKELING: NAAR EEN JEUGDHULPORGANISATIE VAN DE TOEKOMST WAAROM DEZE VERBETERNOTA,

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN 1 ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN PROACTIEF HANDELEN In strikte zin Financiële onderbescherming (4,2%) In ruimere zin Onderbenutting recht op sociale hulpen dienstverlening van het OCMW In maximale

Nadere informatie

EEN NIEUWE STRUCTUUR. voor WELZIJN NOORD-WEST-VLAANDEREN

EEN NIEUWE STRUCTUUR. voor WELZIJN NOORD-WEST-VLAANDEREN EEN NIEUWE STRUCTUUR voor WELZIJN in NOORD-WEST-VLAANDEREN Beste welzijns- of zorgpartner, Christel Verhas Ann Deschacht Katrien Delrue Els Willems Tine Wyns Algemeen Directeur Directeur Hulpverlening

Nadere informatie

Het klopt in mijn hoofd!

Het klopt in mijn hoofd! PERSBERICHT Brussel, 21 september 2011 Het klopt in mijn hoofd! Sinds 2009 vulden ruim 140.000 mensen de zelftest in over mentaal welbevinden op de website van de Vlaamse overheid, www.fitinjehoofd.be.

Nadere informatie

Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie

Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie DEEL 3 Met de ouders Samenwerking Je bent onze partner in de opvoeding van je kind. Goede samenwerking is hierbij cruciaal. Je kan steeds bij ons

Nadere informatie

op het voorstel van resolutie

op het voorstel van resolutie ingediend op 415 (2014-2015) Nr. 2 8 oktober 2015 (2015-2016) Amendementen op het voorstel van resolutie van Jan Hofkens, Sonja Claes, Emmily Talpe, Andries Gryffroy, Robrecht Bothuyne en Miranda Van Eetvelde

Nadere informatie

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN. Fabienne Fell CMP/AOB Els Dupon netwerk STS

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN. Fabienne Fell CMP/AOB Els Dupon netwerk STS PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN Fabienne Fell CMP/AOB Els Dupon netwerk STS 16 november 2017 Spijbelen een zorg? SO VLAANDEREN (leerplichtig) Schooljaar 2013-14 2014-15 2015-16 2016-17 #lln >30

Nadere informatie