Rapportage monitoring Flex Overschie fase 1 (0-meting)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapportage monitoring Flex Overschie fase 1 (0-meting)"

Transcriptie

1 Rapportage monitoring Flex Overschie fase 1 (0-meting) Inhoudsopgave 1. Projectomschrijving Flex 2 2. Opzet nulmeting 3 3. Mobiliteit Overschie 5 4. OV aanbod Overschie 8 5. Flex Modal Shift Elektrisch rijden Nieuwe ondernemingen Stakeholders & Flex na pilotperiode Aanvullend literatuuronderzoek 21 Bron: Flexoverschie.nl

2 1. Projectomschrijving Flex Flex is naast een proeftuin op het gebied van elektrisch rijden ook een proeftuin op organisatorisch gebied. Een breed netwerk rondom elektrisch vervoer en duurzame dienstverlening zal in een public private partnership integraal werken aan het realiseren van meerdere sectorale doelen. Deze aanpak levert een synergie op en leidt tot resultaten die via verschillende sectorale aanpakken nooit gerealiseerd kunnen worden. Flex biedt met (in de eerste fase) een twintigtal kleine elektrische voertuigen een aanvulling op het openbaar vervoer en een alternatief voor de auto voor korte Figuur 1 Flex voertuigen in Overschie ( ritten binnen de deelgemeente. Het gaat om een vraaggestuurde vervoersdienst zonder haltes, dienstregeling en gefixeerde routes. Flex is in de 1e fase van het project afgezien van vervoer op contractbasis gratis voor het algemene publiek om daarmee zoveel mogelijk draagvlak en zichtbaarheid te creëren. Flex is geen onderdeel of concurrent van openbaar vervoer, maar is een milieuvriendelijke aanvulling. In de proeftuinfase bestaat Flex uit een combinatie van verschillende vervoersdiensten (pendels en taxi s) die uitgevoerd worden door werkzoekenden in een leerwerktraject met 20 elektrische Tuk Tuks. Flex zal beginnen in Overschie maar het is de bedoeling om het concept Flex ook in andere delen van Rotterdam en later ook in andere grote steden in Nederland een succes te laten worden. De proeftuinfase beslaat de periode maart december 2012 (bijna 3 jaar). Ook wordt een doorkijk gegeven naar het vervolg en de langere termijnresultaten. In het kader van dit project wordt samengewerkt met het Rotterdam Climate Initiative. Het project geeft invulling aan het gemeentelijke Programma Stroomstoot dat vanuit het Rotterdam Climate initiative is opgestart en een impuls geeft aan de introductie van elektrisch vervoer in Rotterdam. Doestellingen Flex heeft meerdere doelstellingen. Naast doelstellingen op het gebied van milieu, techniek en opleiding/werkgelegenheid is de volgende doelstelling geformuleerd: het verbeteren van de (keten)mobiliteit en de bereikbaarheid van Overschie. Achter dit doel steken een aantal zaken: 1. Bemobi: het introduceren van een nieuw vervoersconcept in lijn met het concept Bemobi en daarmee het verbeteren van de mogelijkheden voor ketenmobiliteit door een betere aansluiting en aanvulling op het bestaande OV (the last mile overbrugging). Dit is een ideale test case om het Bemobi concept in de praktijk te toetsen en te kijken in hoeverre het breder toepasbaar is. 2. Mobiliteit: Bewoners meer mobiel maken door het (voorlopig) gratis aanbieden van vervoer naar o.a. plaatsen die met het OV slecht bereikbaar zijn (sportvelden) of voor bepaalde doelgroepen die krap bij kas zitten of fysiek niet zo mobiel zijn. 3. Bereikbaarheid: het beter bereikbaar maken van plaatselijke voorzieningen, met name de middenstand en maatschappelijk-culturele instellingen.

3 2. Opzet Nulmeting Volgens het projectplan Flex (d.d. 23 december 2009) is monitoring en het doen van praktijkgericht onderzoek een belangrijk aspect van het project Flex en daarmee ook een belangrijk aandachtspunt voor Stichting Flex. Binnen de projectgroep zijn twee partijen primair verantwoordelijk voor de uitwerking en uitvoering van het monitoringprogramma: 1. Hogeschool Rotterdam voor het thema mobiliteit en (openbaar) vervoer. 2. Vooralsnog Tuk-Tuk Factory en later de Flex-projectleider 'elektrisch' voor het thema 'elektrisch rijden en opladen'. De thema s zijn deels verbonden, maar staan grotendeels op zichzelf en bestrijken verschillende disciplines en stakeholders. Vandaar een praktische insteek om onderscheid te maken in twee programma s/thema s. Deze offerte zal in het te teken van het thema mobiliteit en (openbaar) vervoer. Het thema elektrisch rijden en opladen komt hier niet uitvoerig aan bod. De opzet van het onderzoek naar de monitoring zal gedaan in de vorm van het afnemen van enquêtes en aanvullend literatuuronderzoek. Met behulp van de enquêtes zal worden getracht om een antwoord te verkrijgen op de onderstaande onderzoeksvragen. De enquêtes zullen worden afgenomen bij diverse soorten mensen die in Overschie werken, wonen, recreëren en/of bezoeken. Daarnaast zijn er onderzoeks vragen die niet kunnen worden beantwoord van door middel van enquêtes. Door middel van interviews en gesprekken met relevante stakeholders zal op deze vragen geprobeerd worden om hierop antwoord te geven. Voor deze nulmeting zijn in totaal 144 enquêtes afgenomen, deels door studenten HRO en deels door de Flex chauffeurs. De studenten hebben voornamelijk geënquêteerd op de markt en de Burgemeester de Josselin de Jonglaan.

4 Onderzoeksvragen Op hoofdlijnen stellen we de volgende vragen: 1. Hoe ziet de huidige mobiliteit van Overschieërs er uit? En in hoeverre wijkt dit af van de gemiddelde Rotterdammer of Nederlander? 2. Hoe ziet het OV-aanbod en -gebruik in Overschie er uit? En hoe verandert dit als gevolg van de introductie van Flex? 3. Wie maakt gebruik van de Flex en om welke redenen? 4. Wie maakt geen gebruik van de Flex en om welke redenen? 5. Hoe kan het product Flex worden verbeterd om daarmee meer tegemoet te komen aan de wensen van gebruikers, maar ook om niet-gebruikers over de streep te trekken. 6. Welke modal shift gaat optreden als gevolg van het introduceren van de Flex en welke potentiële modal shift kan nog gaan optreden? 7. In hoeverre concurreert Flex met OV? In hoeverre vult Flex OV aan (NB één sluit het ander niet uit.) 8. In hoeverre wordt gebruik en waardering van Flex beïnvloed door zaken als elektrisch rijden en het werken met chauffeurs in opleidingstrajecten? 9. Leidt inzet van Flex en opleiden chauffeurs tot ontstaan nieuwe ondernemingen/zzp ers die bemobi-achtige diensten gaan opzetten? En in hoeverre kan dit worden gefaciliteerd? (Aanvullend onderzoek HRO); 10. Hoe denken stakeholders die niet direct betrokken zijn bij Flex (uitvoering, klant, stichting) over Flex en de gevolgen voor (keten)mobiliteit en bereikbaarheid? (Aanvullend onderzoek HRO)? 11. Hoe kan Flex na deze pilotperiode op eigen benen staan? Wat kunnen we leren (bestpractices en de bad-practices) en welke prijs hangt eraan en wie is hiervoor verantwoordelijk? (Aanvullend onderzoek HRO)

5 Aantal personen 3. Mobiliteit Overschie Hoe ziet de huidige mobiliteit van Overschieërs er uit? En in hoeverre wijkt dit af van de gemiddelde Rotterdammer of Nederlander? Enquêtevragen: 1. Hoe verplaatst u zich voornamelijk naar de markt, supermarkt, winkel, werk, school, privébezoek, recreatieve voorzieningen of OV in Overschie? 2. Waarom gebruikt u dit vervoermiddel hiervoor? (per categorie) Met behulp van enquêtes is getracht om het verplaatsingspatroon in de wijk Overschie vast te stellen. Onderstaand figuur geeft dit weer, geselecteerd naar een aantal categorieën per vervoerswijze Mobiliteit Overschie Auto OV Fiets Lopen Flex Wijkbus Figuur 2 Verplaatsingspatroon Overschie (HRO 2010) Wat opvalt in Overschie is dat lopen en fietsen veruit het populairst zijn om zich te verplaatsen, ongeacht de categorieën. Daarnaast is te zien dat mensen al aardig Flex weten te vinden voor bepaalde zaken, zeker wat betreft het vervoer van en naar de winkel en/of supermarkt.

6 Figuur 3 Tuk-Tuk ( Algemeen inzicht in de mobiliteit van de inwoners van Overschie Onderstaand tabel geeft een overzicht van enkele mobiliteitskenmerken van Nederland, Rotterdam en de deelgemeente Overschie. Vergeleken met heel Rotterdam worden er in Overschie veel autoverplaatsingen gemaakt, is het autobezit ook hoog, het fietsbezit ligt tussen het Rotterdams en Nederlands gemiddelde, maar het gebruik van de fiets is opvallend laag, er wordt wel veel gewandeld en bus, tram en metro worden meer gebruikt dan het Nederlands gemiddelde, maar minder dan het Rotterdams gemiddelde. Nederland Rotterdam Overschie Aantal verplaatsingen per persoon per dag 3,0 (100%) 2,6 (100%) 3,1 (100%) Afgelegde afstand per persoon per dag 32,5 km 27,1 km 26,1 km Autobezit per persoon 57% 42% 47% Aantal auto s per huishouden 1,0 0,7 1,1 Gebruik van het OV 7% 18% 17% Fietsbezit per persoon 84% 67% 75% Tabel 1 Bron: Mobiliteit in Rotterdam, Stadsregio en Nederland, (COS, 2008)

7 Aantal verplaatsingen per persoon per dag 100% 90% 20% 23% 23% 80% Lopen 70% 27% 19% 16% Fiets 60% 0% 3% 3% 0% 3% 12% 6% Bromfiets/Snorfiets 50% 3% 4% Bus/Tram/Metro 40% 17% 13% 15% Trein 30% Auto passagier 20% 10% 33% 27% 35% Auto bestuurder 0% Nederland Rotterdam Overschie Figuur 4 Mobiliteit in Rotterdam, Stadsregio en Nederland, (COS, 2008)

8 4. OV aanbod Overschie Hoe ziet het OV-aanbod en -gebruik in Overschie er uit? En hoe verandert dit als gevolg van de introductie van Flex? In figuur 2 is het OV aanbod te zien van de wijk Overschie. Als gevolg van de introductie van Flex zijn er vooralsnog geen wijzigingen doorgevoerd in de dienstregeling en de route van het OV in Overschie. Figuur 5 OV aanbod Overschie (RET 2010) Algemeen De deelgemeente Overschie wordt aangedaan door de volgende buslijnen (frequenties zijn aantallen ritten per uur per richting: Lijn Route Spits Dal Avond Zat Zon 32 Overschie Centrum Noordereiland 4-6x/u 4x/u 2x/u 4x/u 3x/u 33 Rotterdam Airport Overschie CS 6-8x/u 6x/u 4x/u 4x/u 4x/u 40 Delft TU Delft De Zweth Overschie - CS 4x/u 2x/u 1x/u 1x/u - 41 Schiedam Centrum Spaanse Polder Bedrijvenpark Noord-West Overschie Rotterdam Airport Melanchtonweg Station Noord 2x/u 2x/u 1x/u * * Tabel 2 OV aanbod Overschie (RET 2009) * 1x/u Rotterdam Airport Melanchtonweg Station Noord met taxibus Met name de lijnen 32 en 33 bieden een frequente bediening van de deelgemeente Overschie. In de nu geldende vervoerconcessies is het uitgangspunt dat woonadressen binnen loopafstand van een

9 OV-halte liggen, voorzover de infrastructuur dit toelaat en voorzover er het aantal reizigers boven het door de stadsregio bepaalde minimum uitstijgt (3 instappers per uur per halte). Hierbij worden de volgende loopafstanden gehalteerd: Bus: 400 meter (hemelsbreed 300 meter) Tram: 600 meter (hemelsbreed 480 meter) Metro: meter (hemelsbreed 750 meter) Uit gegevens van Stichting Flex over het aantal instappers en de bezettingen per traject tussen twee haltes is de gemiddelde ritlengte te herleiden. Voor de lijnen die Overschie aandoen ligt deze tussen 2,6 en 3,6 km. De gemiddelde afstand van lokale verplaatsingen binnen de deelgemeente Overschie ligt in de orde van 1,5 tot 2,5 km. Dit levert het beeld op de volgende pagina op. De dichtst bebouwde gebieden worden goed bediend per OV. De volgende blinde vlekken zijn zichtbaar: Omgeving Zestienhovense Kade en Overschiese Kleiweg. Hier is de infrastructuur niet erg geschikt voor regulier busverkeer; Bedrijventerrein Hoog Zestienhoven. Deze situatie verandert met de openstelling van de Noordelijke Verbindingsweg en metrostation Meijersplein, dat dan vanuit het grootste deel van het bedrijventerrein te voet bereikbaar is. Figuur 6 Blinde vlekken OV Aanbod Overschie (RET 2009)

10 0-meting OV gebruik Overschie Op basis van reizigerstellingen van de RET in 2009 blijkt het volgende gebruik van de bus in Overschie op een gemiddelde werkdag (buiten de vakantieperioden): Rang- Halte (totaal beide Totaal aantal Waarvan: orde richtingen samen) instappers / dag Lijn 32 Lijn 33 Lijn 40 Lijn Abtsweg Ruggeweg Baanweg De Lugt e Hogenbanweg Hoornweg Van der Sasstraat West-Sidelinge Gerard Sannehof Van Noortwijckstraat Rotterdam Airport Burgemeester Bosstraat Noorderlaan Vliegveldweg Melanchthonweg Gatwickbaan De Tempel Doenpad Hofwijk Schielaan Schipholstraat De Zweth Deelenweg Molen Rotterdamse Rijweg Woensdrechtstraat Beekweg Totaal per werkdag Tabel 3 0-meting OV gebruik Overschie (RET 2009) Figuur 7 Flex op straat in Overschie (

11 Uit de reizigerstellingen blijkt het lokale aantal verplaatsingen per bus binnen de deelgemeente Overschie in 2009 als volgt: Lokale reizen Van halte t/m halte Aantal reizigers per werkdag Buslijn 32 Abtsweg t/m Van Noortwijckstraat 280 Buslijn 33 Gerard Sannehof t/m Rotterdam Airport Buslijn 40 Abtsweg t/m De Zweth Buslijn 41 Doenpad t/m Melanchthonweg Totaal 980 Tabel 4 reizigerstellingen in Overschie (RET 2009) Wat zijn de drukste lijnen/haltes? Zoals uit de tabel van het aantal instappers per halte opgemaakt kan worden, zijn de drukste haltes: Abtsweg, Ruggeweg, Baanweg, De Lugt, 2e Hogenbanweg, Hoornweg en Van der Sasstraat (meer dan 200 instappers per werkdag). De bussen in Overschie zijn over het algemeen (met uitzondering van lijn 41) redelijk tot goed gevuld. De capaciteit is afgestemd op de spitsuren voor het woon-werken scholierenverkeer; in de daluren is nog restcapaciteit beschikbaar. Buslijn 41 is een zeer zwak bezette lijn, waarvan de RET in het vervoerplan 2010 heeft aangegeven de exploitatie in het weekend te willen stopzetten. Op verzoek van de stadsregio is dit voornemen vooralsnog niet ten uitvoer gebracht. Mogelijk dat een aanvullend vervoerconcept in de plaats kan komen van zwakke lijnen zoals lijn 41. Vanwege de hoge haltedichtheid in het RET-vervoergebied en in de stadsregio acht de RET het meenemen van fietsen in tram en bus niet zinvol; fiets en tram en bus functioneren los van elkaar. Ook de ruimte in tram en bus is niet toereikend om fietsen mee te nemen. Figuur 8 Flex op de Ecomobiel Beurs (

12 Anatal personen 5. Flex Wie maakt gebruik van de Flex en om welke redenen? Wie maakt geen gebruik van de Flex en om welke redenen? Hoe kan het product Flex worden verbeterd om daarmee meer tegemoet te komen aan de wensen van gebruikers, maar ook om niet-gebruikers over de streep te trekken. Enquêtevragen: 1. Wat is uw leeftijd/geslacht/nationaliteit/beroep? 2. Bent u bekend met het Flex project? 3. Waar kent u Flex van? 4. Hoe vaak maakt u gebruik van Flex? 5. Waarvoor maakt u voornamelijk gebruik van Flex? 6. Hoe deed u dat voor de introductie van Flex? 7. Waarom maakt u (geen) gebruik van Flex? 8. Wat zou er moeten worden verbeterd om u wel met Flex te laten reizen? Van alle ondervraagden is bijna 80% bekend met het Flex concept. De meeste mensen kennen het Flex-concept variërend van op straat gezien (49,3%), uit de media (23,5%), van vrienden (19,1%) en bij evenementen (8,1%). Flex wordt iets meer door vrouwen gebruikt dan mannen. Van de vrouwen maakt 66,3% gebruik van Flex, voor mannen is het respectievelijk 61,1%. 150 Gebruik Flex per nationaliteit geen Flex 0 wel Flex Europees Nederlands Niet-Europees Nationaliteit Figuur 9 gebruik Flex per nationaliteit (HRO 2010) In tabel 10 is het gebruik van Flex te zien gemeten naar leeftijd. In deze 0-meting is dan ook te zien dat er nog weinig gebruik wordt gemaakt van Flex. Uitzondering hierop zijn mensen in de leeftijd die al wel veel (3x of meer per week) gebruik maken van Flex. Dit verklaart ook het succes van Flex onder ouderen.

13 aantal personen Gebruik Flex aantal x per week per leeftijd Leeftijd niet <1 1-2 >3 Figuur 10 gebruik Flex (HRO 2010) Voor figuur 11 is de vraag gesteld aan mensen waarom of wat de redenen zijn om wel of niet gebruik te maken van Flex. Wat opvalt is dat route 1 en uitstraling/plezier redenen zijn voor mensen om juist wél gebruik te maken van Flex. Daarnaast gaven ook een klein aantal mensen dat juist route een reden is om geen gebruik te maken van Flex. Waarschijnlijk als gevolg van een onlogische route voor de betreffende persoon. Ook waren er aardig wat personen die aangeven Flex niet te gebruiken, omdat men de beschikking heeft over een ander vervoermiddel (auto, fiets, etc.) 1 Met route wordt bedoeld dat de route die Flex rijdt in Overschie wel/niet voldoet aan de wensen van de reiziger.

14 aantal personen 30 Redenen voor wel/geen gebruik Flex geen reden wel reden 0 2 Figuur 11 redenen om Flex wel/niet te gebruiken (HRO 2010) Figuur 12 zoomt in op de vraag waarvoor Flex gebruikt wordt. Meer dan de helft (51,5%) geeft aan Flex te gebruiken voor ritjes naar de supermarkt/winkel en als tweede wordt marktbezoek genoemd (20,6%). Bijna driekwart van de ritjes van Flex worden dus gebruikt voor de (dagelijkse) boodschappen. Waarvoor gebruikt u Flex? 7,4% 8,8% 20,6% Marktbezoek Supermarkt/winkel 10,3% Werk/school 1,5% Privébezoek Recr. voorz. (sporten) 51,5% als voor- en natransport OV Figuur 12 waarvoor gebruikt u Flex? (HRO 2010) 2 Met beschikking (geen) wordt het volgende mee bedoeld: wel of niet de beschikking over een ander vervoermiddel.

15 In figuur 13 en 14 worden suggesties gegeven voor verbeteringen aan het Flex product. Dit is zowel gevraagd aan Flex-gebruikers als niet-flex gebruikers. De antwoorden zijn heel divers, zo is op te maken uit de figuren. Het valt op dat 10,4% zegt er geen behoefte is aan verbetering. Het functioneert, zegt men eigenlijk. Ander opvallend punt, maar 1,4% heeft behoefte aan een standplaats voor Flex. Wellicht zal dit percentage veranderen naarmate Flex gaat groeien en bekender wordt. Suggesties voor verbetering van zowel Flex gebruikers als niet-flex gebruikers 45,2% 4,2% 7,6% 4,9% 6,3% 5,6% 4,9% 10,4% 1,4% meer comfort andere route kortere wachttijd meer info veiligheid niks geen behoefte standplaatsen geen mening Figuur 13 suggesties van zowel Flex als niet-flex gebruikers voor verbetering (HRO 2010) Als wordt gekeken naar figuur 14 naar de niet-flex gebruikers valt op dat 24,9% ook geen behoefte heeft aan Flex (verbeteringen) en dat 3,3% geen heil ziet in Flex standplaatsen. Er 2 e punt is dat veel niet-flex gebruikers Flex niet weten te vinden of niet weten hoe het systeem werkt (14,8%, meer informatie). Dit is ook vrij verklaarbaar, aangezien Flex nog in de kinderschoenen staat 3. Ander punt is dat in de antwoordmogelijkheden op vraag Wat zou er moeten worden verbeterd om u wel met Flex te laten reizen? het antwoord reserveringssysteem niet genoemd is bij de respondenten, terwijl Stichting Flex wel de intentie heeft om een reserveringssysteem te lanceren voor Flex. Dit punt zal worden meegenomen in de volgende fase van de monitoring. 3 onlangs is er met betrekking tot meer informatie over het Flex concept al een vervolg gegeven met een website,

16 Suggesties voor verbetering van niet-flex gebruikers 3,3% 24,6% 11,5% 13,1% 9,8% 13,1% 9,8% 14,8% meer comfort andere route kortere wachttijd meer info veiligheid niks geen behoefte standplaatsen Figuur 14 suggesties van niet-flex gebruikers voor verbetering (HRO 2010)

17 aantal personen 6. Modal Shift Welke modal shift gaat optreden als gevolg van het introduceren van de Flex en welke potentiële modal shift kan nog gaan optreden? In hoeverre concurreert Flex met OV? In hoeverre vult Flex OV aan (NB één sluit het ander niet uit.) In figuur 15 is per categorie te zien wanneer men nu gebruik maakt van Flex, van welk vervoermiddel men voorheen gebruik maakte. Dit figuur zegt dus veel over de mogelijke modal shift die gaat optreden bij het verder introduceren van Flex. Als gekeken wordt naar de doelstellingen van het Flex project, zouden vooral de mensen die voorheen gebruik maakten van de auto, nu gebruik maken van Flex. In deze 0-meting, figuur 15, is dit nog niet waarneembaar. Alleen bij supermarkt/winkel zijn er meerdere mensen die nu gebruik maken van Flex en voorheen de auto pakten Van welk vervoermiddel maakte u gebruik voor Flex? Auto OV Fiets Lopen Figuur 15 Modal Shift Overschie (HRO 2010)

18 aantal personen 7. Elektrisch rijden In hoeverre wordt gebruik en waardering van Flex beïnvloed door zaken als elektrisch rijden en het werken met chauffeurs in opleidingstrajecten? Enquêtevragen: 1. Waarom maakt u gebruik van Flex? 2. Waarom maakt u geen gebruik van Flex? Uit figuur 16 blijkt dat duurzaam in de zin van elektrisch rijden voor 10% van de respondenten een reden is om gebruik te maken van Flex. Route en Uitstraling/plezier zijn voor meer mensen (beide 25%) redenen geweest om er gebruik van te maken. Het werken met chauffeurs in opleidingstrajecten kwam niet naar voren in de antwoorden van de enquête. De inzet van chauffeurs in opleidingstrajecten lijkt niet van invloed op het gebruik van Flex.. 30 Redenen voor wel/geen gebruik Flex geen reden wel reden 0 Figuur 16 redenen om Flex wel/niet te gebruiken (HRO 2010)

19 8. Nieuwe ondernemingen Leidt inzet van Flex en opleiden chauffeurs tot ontstaan nieuwe ondernemingen/zzp ers die bemobi-achtige diensten gaan opzetten? En in hoeverre kan dit worden gefaciliteerd? Stichting Flex in Overschie en het onderzoeksproject Bemobi van de Hogeschool Rotterdam hebben ervoor gezorgd dat het concept van het Flex-project als een interessante case wordt gezien door zowel overheden als ondernemers. Dit getuigen de ontwikkelingen en diverse gesprekken in Rotterdam Zuid over een Bemobi/Flex-achtige pilot in de Afrikaanderwijk als op Katendrecht bij de SS Rotterdam. Vooralsnog heeft het Flex-project nog geen concrete navolging gekregen in andere van Rotterdam, maar lopen er wel verscheidene initiatieven en gesprekken tussen diverse partijen. Stichting Flex wordt vaak ook gevraagd om te vertellen over de ervaringen in Overschie om zo wellicht andere praktijkpilots te kunnen gaan begeleiden/ondersteunen of wellicht zelfs uitvoeren. In Overschie heeft de deelgemeente een rol gehad in het tot stand komen van het project, vooral gericht op de financiering van het project. De verwachting van de Hogeschool Rotterdam is dat de (deel)gemeente in de toekomst vooral een faciliterende rol krijgt, waarbij zij ondernemers ondersteunen/begeleiden in het opzetten van mogelijk nieuwe pilots in Rotterdam. Figuur 17 Flex chauffeurs en voertuigen (

20 9. Stakeholders & Flex na pilotperiode Hoe denken stakeholders die niet direct betrokken zijn bij Flex (uitvoering, klant, stichting) over Flex en de gevolgen voor (keten)mobiliteit en bereikbaarheid? Hoe kan Flex na deze pilotperiode op eigen benen staan? Wat kunnen we leren (bestpractices en de bad-practices) en welke prijs hangt eraan en wie is hiervoor verantwoordelijk? Uit gesprekken met diverse mensen die niet direct betrokken zijn bij het Flex project in Overschie, maar wel bekend zijn met het project, kwam naar voren dat men er zowel goede als slechte punten in het project zien. Als negatief punt wordt genoemd dat er veel overheidsgeld (lees: subsidie) naar toe gaat. Positieve punten zitten hem meer in bieden van werkgelegenheid van re-integrerende jongeren en het gebruik van duurzaam (elektrisch) vervoer. Veel stakeholders hebben vaak niet in de gaten dat het project schuil gaat achter meerdere doelstellingen, waardoor men vergeet dat het project niet alleen gericht is op verbetering van de bereikbaarheid/mobiliteit, maar ook op het stimuleren van de werkgelegenheid in Rotterdam en het op grote schaal in de praktijk testen van elektrisch rijden. Op de vraag hoe Flex na de pilotperiode op eigen baan kan staan is het wellicht nog te vroeg om een antwoord op te geven. Dit zal duidelijk worden in volgende monitoringsfase (1-meting). Figuur 18 opening Flex ( Vervolgtraject Dit rapport omvat de monitoring van het Flex project en kan worden gezien als een nulmeting. Gezien de ontwikkelingen met betrekking tot de levering van nieuwe voertuigen is het wenselijk om de 1- meting niet voor januari 2011 te laten plaats vinden. Het vervolgtraject en de planning zal dus komende tijd enigszins opschuiven naar Een ontwikkeling die volgende keer in de 1-meting wel kan worden meegenomen is het gebruik van de telgegevens van de RET-chipkaart voor de buslijnen in Overschie. Daarnaast bestaat de kans dat er wijzigingen gaan plaatsvinden in de dienstregeling en de route.

21 10. Aanvullend literatuuronderzoek Hieronder volgt een samenvattend overzicht van additionele informatie over het Flex project. Deze informatie is mede afkomstig van de website, Extra inzet Flex Flex gaat de distributie verzorgen van de Rotterdamse Kinderkrant Jong 010. Gesprek geweest tussen Bureau Arbeidsmarktmeester en re-integratiebureau Poortgroep over de mogelijkheden om via de Poortgroep (gespecialiseerd in het re-integreren van werkzoekenden naar de transport en logistieke sector) aan nieuwe chauffeurs te komen. Gesprek geweest bij Pegasus, een enthousiast Rotterdams evenementenbureau over het inzetten van tuk tuks bij hun evenementen, zoals clinics en themaritten. Flex was aanwezig op het evenement Rotterdam gaat Groen (op de Meent), waarbij wethouder Van Huffelen de wens uitsprak om Flex verder uit te rollen over heel Rotterdam. Om heel de deelgemeente van haar diensten te voorzien, rijden de tuktukchauffeurs een rondje richting de Abtsweg en Rotterdam Airport. Dit tot grote vreugde van mensen met zware boodschappentassen, patiënten van het Sint Franciscus Gasthuis en ouderen die slecht ter been zijn. Volgens een Flex chauffeur zou deze vorm van gratis vervoer ook goed van pas komen in Rotterdam Zuid. Elektrisch vervoer Overleg geweest met stichting E-laad over de gratis plaatsing van elektrische oplaadpalen in Overschie. Chauffeurs 2 gesprekken gehad over de instroom van chauffeurs vanwege de nieuwe tuks die eraan komen. Sponsoring Woonstad Rotterdam gaat 2 Tuk-Tuks sponsoren. Reden voor Woonstad om Flex te sponsoren is dat zij Flex een goed initiatief vindt voor de leefbaarheid in Overschie. Veiligheid Vanwege veiligheidsredenen is er besloten om alleen mensen vanaf 16 mee te nemen positieve punten qua veiligheid; de Tuk-Tuks zouden, met name op de Baumanlaan, de snelheid van het verkeer omlaag halen. Aangezien de Tuk-Tuks slechts dertig kilometer per uur rijden, moeten andere mensen zich aanpassen aan deze snelheid. Figuur 19 opening Flex op Rotterdam Airport maart 2010 (

Vervoerplan RET 2016 Rotterdam, 10 maart 2015

Vervoerplan RET 2016   Rotterdam, 10 maart 2015 Vervoerplan RET 2016 Rotterdam, 10 maart 2015 ALGEMEEN Hieronder worden de wijzigingen in lijnvoering, route en frequentie beschreven die RET voorstelt voor de dienstregeling 2016. Niet alle wijzigingen

Nadere informatie

Transurban van Hogeschool Rotterdam

Transurban van Hogeschool Rotterdam BEMOBI VULT GAT IN MOBILITEITSMARKT out of the box and into bemobi! Marc Verheijen Lector stedelijke infrastructuur en mobiliteit Martijn Schutte Onderzoeker stedelijke infrastructuur en mobiliteit 26

Nadere informatie

31 Met Velo fietsen: praktisch

31 Met Velo fietsen: praktisch 31 Met Velo fietsen: praktisch VELO APP in real-time opzoeken in welke Velo-stations er beschikbare fietsen of vrije plaatsen zijn zoeken naar een Velo-station of specifieke locatie in Antwerpen en je

Nadere informatie

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 66%.

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 66%. Samenvatting mobiliteit, 4-meting 2014 Het Delft Internet Panel (DIP) is ingezet om een beeld te krijgen van de door Delftenaren gebruikte vervoersmiddelen voor verplaatsingen binnen de stad en de regio.

Nadere informatie

Pilot alternatief vervoer West, tussentijdse evaluatie. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Pilot alternatief vervoer West, tussentijdse evaluatie. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Pilot alternatief vervoer West, tussentijdse evaluatie T. Klompmaker De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 8426 2 6791288 Geachte heer, mevrouw, Met deze brief informeren wij u over

Nadere informatie

Schiedam op weg naar toekomstvast lokaal openbaar vervoer (?)

Schiedam op weg naar toekomstvast lokaal openbaar vervoer (?) Schiedam op weg naar toekomstvast lokaal openbaar vervoer (?) Struikelblokken en valkuilen Lex Boersma, strategisch beleidsadviseur mobiliteit Openbaar vervoer in Schiedam 1990 inzet op hoogwaardig OV

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Monitoring tevredenheid en gebruik Nulmeting onder bewoners. Zomer 2014

Monitoring tevredenheid en gebruik Nulmeting onder bewoners. Zomer 2014 Monitoring tevredenheid en gebruik Nulmeting onder bewoners Zomer 2014 nulmeting Monitoring tevredenheid en gebruik van het OV onder bewoners Monitoren tevredenheid en gebruik Om na afloop van de pilot

Nadere informatie

Gemeente Rotterdam. College van Burgemeester en Wethouders. Geachte commissieleden,

Gemeente Rotterdam. College van Burgemeester en Wethouders. Geachte commissieleden, Gemeente Rotterdam College van Burgemeester en Wethouders Wethouder Verheer, Vervoeren Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel 40 Rotterdam Postadres: Postbus 70012 3000 KP Rotterdam CommiSSie ESMV Website: http://www.rotterdam.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief burgerpanel Overschie

Nieuwsbrief burgerpanel Overschie Nieuwsbrief burgerpanel Overschie Resultaten 4 e peiling: verkeer en bereikbaarheid april 2014 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de vierde peiling met het burgerpanel Overschie. Het

Nadere informatie

Vervoer in het dagelijks leven

Vervoer in het dagelijks leven Vervoer in het dagelijks leven Doordat de afstanden tot voorzieningen vandaag de dag steeds groter worden neemt het belang van vervoer in het dagelijks leven toe. In april 2014 zijn de leden van het Groninger

Nadere informatie

Bijdrage 36. Bemobi, be mobile! Een onmisbare schakel in duurzame mobiliteit en bereikbaarheid

Bijdrage 36. Bemobi, be mobile! Een onmisbare schakel in duurzame mobiliteit en bereikbaarheid Bijdrage 36 Bemobi, be mobile! Een onmisbare schakel in duurzame mobiliteit en bereikbaarheid Marc Verheijen Hogeschool Rotterdam Martijn Schutte Stichting Flex Mark Sloothaak Sloothaak Mobiliteitsadvies

Nadere informatie

Eerste resultaten van de Monitor-enquête over de mobiliteit van de Belgen

Eerste resultaten van de Monitor-enquête over de mobiliteit van de Belgen Eerste resultaten van de Monitor-enquête over de mobiliteit van de Belgen Inleiding De FOD Mobiliteit en Vervoer en het Vias-instituut hebben een grote enquête georganiseerd om de mobiliteitsgewoonten

Nadere informatie

Behoefte van de reiziger centraal

Behoefte van de reiziger centraal GVB Vervoerplan 2019 voor de dienstregeling van het jaar 2019 Behoefte van de reiziger centraal De start van de Noord/Zuidlijn is 22 juli 2018. We realiseren ons dat op moment van het uitbrengen van Vervoerplan

Nadere informatie

Resultaten enquête Uithoornlijn

Resultaten enquête Uithoornlijn Resultaten enquête Uithoornlijn Juni 2015 Resultaten enquête Uithoornlijn Inleiding De gemeente Uithoorn en de Stadsregio Amsterdam willen graag weten wat inwoners van Uithoorn belangrijk vinden aan het

Nadere informatie

Centraal Station Rotterdam Airport

Centraal Station Rotterdam Airport www.ret.nl www.ret.nl Centraal Station Rotterdam Airport Rotterdam The Hague Airport Rotterdam Centraal halte heenrichting halte heenrichting halte terugrichting halte terugrichting halte in beide halte

Nadere informatie

Wat zie jij er uitgeslapen uit... Monitoringsrapport 2.0

Wat zie jij er uitgeslapen uit... Monitoringsrapport 2.0 Wat zie jij er uitgeslapen uit... Monitoringsrapport 2. Inhoud 1 Inleiding... 5 2 Werving en achtergronden deelnemers... 6 2.1 Interpretatie van de gegevens...6 2.2 Werving...6 2.3 Doelgroep...7 2.4 Kenmerken

Nadere informatie

Behoefte van de reiziger centraal

Behoefte van de reiziger centraal GVB Vervoerplan 2019 voor de dienstregeling van het jaar 2019 Behoefte van de reiziger centraal Het nieuwe Noord/Zuidlijn netwerk rijdt pas enkele maanden. We realiseren ons dat op moment van het uitbrengen

Nadere informatie

Fiets in de metro. Martijn Epskamp. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) maart In opdracht van de Stadsregio

Fiets in de metro. Martijn Epskamp. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) maart In opdracht van de Stadsregio Fiets in de metro Fiets in de metro Martijn Epskamp Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) maart 2008 In opdracht van de Stadsregio Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) Auteur: Martijn Epskamp

Nadere informatie

RET als mobiliteitsmakelaar van Rotterdam. Aanleiding intern: RET bedrijfsplan. Rotterdam. frequentie van. van infra. Randstad materieel.

RET als mobiliteitsmakelaar van Rotterdam. Aanleiding intern: RET bedrijfsplan. Rotterdam. frequentie van. van infra. Randstad materieel. RET als mobiliteitsmakelaar van Rotterdam. Voortgang en eerste ervaringen Nationaal OV congres Theo Konijnendijk; 7 maart 04 Aanleiding intern: RET bedrijfsplan Duurzaam Ondernemen vast onderdeel van onze

Nadere informatie

Hoofdstuk 21. Mobiliteit

Hoofdstuk 21. Mobiliteit Hoofdstuk 21. Mobiliteit Samenvatting Om meer inzicht te krijgen in de mobiliteit van Leidenaren is dit jaar in de Stadsenquête voor het eerst gevraagd om voor één dag alle verplaatsingen van die dag aan

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders heeft de raad op 8 januari 2014 geïnformeerd over de ontstane situatie bij EBS.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de raad op 8 januari 2014 geïnformeerd over de ontstane situatie bij EBS. M E M O Aan : leden van de commissie SOB Van : Wethouder J. Krieger Tel. nr : Datum : 6 februari 2014 Onderwerp : EBS concept vervoerplan 2014/2015 Bijlagen : 1. Inleiding Tijdens de bijeenkomst van 28

Nadere informatie

Concessiemonitor MRDH - Maart 2016

Concessiemonitor MRDH - Maart 2016 Concessiemonitor MRDH - Maart 216 Concessie Rail Concessie Bus Rotterdam e.o. Samengesteld door RET Bedrijfsbureau Exploitatie en Regie & Ontwikkeling Stiptheid beginpunt Gegevens van deze maand Te vroeg

Nadere informatie

Rapportage online raadpleging OV Lijnennet 2018

Rapportage online raadpleging OV Lijnennet 2018 Rapportage online raadpleging OV Lijnennet 2018 In oktober 2016 organiseerde de Stadsregio Amsterdam een publieksraadpleging over het nieuwe OV Lijnennet. Een online vragenlijst maakte onderdeel uit van

Nadere informatie

Nationale DenkTank 2014 Flexibus

Nationale DenkTank 2014 Flexibus Flexibus Achtergrond en uitwerking Aanbod en vraag van het openbaar vervoer sluiten niet optimaal op elkaar aan, zowel in de stad als in de regio In drukke steden zijn er veel opstoppingen door verkeersdrukte

Nadere informatie

Concessiemonitor MRDH - Januari 2016

Concessiemonitor MRDH - Januari 2016 Concessiemonitor MRDH - Januari 216 Concessie Rail Concessie Bus Rotterdam e.o. Samengesteld door RET Bedrijfsbureau Exploitatie en Regie & Ontwikkeling Stiptheid beginpunt Gegevens van deze maand Te vroeg

Nadere informatie

Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen

Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen Vervoervisie Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen Het aantal huishoudens in de regio Amsterdam neemt tot 2040 met circa 270.000 toe. Hiermee neemt ook de economische bedrijvigheid en de

Nadere informatie

Concessiemonitor MRDH - Juni 2016

Concessiemonitor MRDH - Juni 2016 Concessiemonitor MRDH - Juni 216 Concessie Rail Concessie Bus Rotterdam e.o. Samengesteld door RET Bedrijfsbureau Exploitatie en Regie & Ontwikkeling Stiptheid beginpunt Gegevens van deze maand Te vroeg

Nadere informatie

Tussentijdse evaluatie. gratis openbaar vervoer 65-plussers. Afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkelingen Sector Beleid en Projecten

Tussentijdse evaluatie. gratis openbaar vervoer 65-plussers. Afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkelingen Sector Beleid en Projecten Tussentijdse evaluatie gratis openbaar vervoer 65-plussers Afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkelingen Sector Beleid en Projecten 10 februari 2010 Inhoudsopgave Samenvatting... 3 1 Inleiding...

Nadere informatie

Concessiemonitor MRDH - November 2015 (herzien)

Concessiemonitor MRDH - November 2015 (herzien) Concessiemonitor MRDH - November 215 (herzien) Concessie Rail Concessie Bus Rotterdam e.o. Samengesteld door RET Bedrijfsbureau Exploitatie en Regie & Ontwikkeling Stiptheid beginpunt Gegevens van deze

Nadere informatie

We hebben een nieuwe dienstregeling

We hebben een nieuwe dienstregeling Goed om te weten We hebben een nieuwe dienstregeling Vanaf zondag 9 december gaat onze nieuwe dienstregeling van start. Weten wat er voor jou verandert? Plan je reis op www.ret.nl ret.nl/nieuwedienstregeling

Nadere informatie

OV-plangedrag Breng-reizigers

OV-plangedrag Breng-reizigers OV-plangedrag Breng-reizigers Lectoraat Human Communication Development Auteurs: Daphne Hachmang Renée van Os Els van der Pool Datum: 9-9-2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Achtergrond onderzoek 4 2.1

Nadere informatie

Openbaar vervoer concessie

Openbaar vervoer concessie Openbaar vervoer concessie Gemeenteraad Jordy van Slooten, fysiekdomein@regiogv.nl Januari 2019 1 2 3 Opgave en inzet Gooi en Vechtstreek MIRT Bereikbaarheid per weg en spoor staat onder druk. OV is onvoldoende

Nadere informatie

Elektrisch rijden is de toekomst

Elektrisch rijden is de toekomst Elektrisch rijden is de toekomst Duurzaam onderweg in Rotterdam www.rotterdam.nl/elektrischrijden Elektrisch rijden neemt een vlucht. Er rijden steeds meer elektrische voertuigen rond. Een positieve ontwikkeling

Nadere informatie

Dossier Groen: Kansen voor ondernemers: Aad van Nes, directeur Bureau Arbeidsmarktmeester

Dossier Groen: Kansen voor ondernemers: Aad van Nes, directeur Bureau Arbeidsmarktmeester Dossier Groen: Kansen voor ondernemers: Aad van Nes, directeur Bureau Arbeidsmarktmeester 1 Mark Sloothaak (L), Marc Verheijen (R) Definitie volgens Dikke van Dale editie 2015: Be-mo-bi (de ~, ~es): 1.

Nadere informatie

Bijlage 8. Enquête. Analyse- en Oplossingsrichtingenfase MIRT-onderzoek Bereikbaarheid Rotterdam Den Haag

Bijlage 8. Enquête. Analyse- en Oplossingsrichtingenfase MIRT-onderzoek Bereikbaarheid Rotterdam Den Haag Bijlage 8 Enquête Analyse- en Oplossingsrichtingenfase MIRT-onderzoek Bereikbaarheid Rotterdam Den Haag documenttitel: BIJLAGE 8 ENQUÊTE ANALYSE- EN OPLOSSINGSRICHTINGENFASE MIRT-ONDERZOEK BEREIKBAARHEID

Nadere informatie

Rapportage. Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike

Rapportage. Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike Rapportage Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike In opdracht van: Stadsregio Arnhem Nijmegen Datum: 11 februari 2013 Projectnummer: 2012171 Auteurs: Ronald Steenhoek & Marieke

Nadere informatie

Het digitale stadspanel over bereikbaarheid

Het digitale stadspanel over bereikbaarheid Het digitale stadspanel over bereikbaarheid Enkele resultaten uit de digitale enquête onder het Nijmeegse stadspanel over het thema bereikbaarheid 1. Inleiding Eind augustus / begin september jl. is het

Nadere informatie

Basisbereikbaarheid. Plattelandsacademie 28 maart 2019 Bert Meulemans

Basisbereikbaarheid. Plattelandsacademie 28 maart 2019 Bert Meulemans Basisbereikbaarheid Plattelandsacademie 28 maart 2019 Bert Meulemans Inhoud Basismobiliteit basisbereikbaarheid Mobiliteitsenquête LG Conclusies 2 BASISMOBILITEIT BASISBEREIKBAARHEID 3 Uitgangspunten LG

Nadere informatie

Concessiemonitor Stadsregio Rotterdam - Januari 2015

Concessiemonitor Stadsregio Rotterdam - Januari 2015 Concessiemonitor Stadsregio Rotterdam - Januari 215 Concessie Rail Concessie Bus Rotterdam e.o. Samengesteld door RET Bedrijfsbureau Exploitatie en Regie & Ontwikkeling 16 maart 215 Stiptheid beginpunt

Nadere informatie

Managementsamenvatting

Managementsamenvatting Managementsamenvatting De provincie Noord-Brabant heeft twee pilots ingevoerd met goedkoop openbaar vervoer. De eerste pilot gericht op jongeren tot 12 jaar en ouderen vanaf 65 jaar en de tweede pliot

Nadere informatie

De vragenlijst P-1 helpt om een groep mensen op te delen in doelgroepen.

De vragenlijst P-1 helpt om een groep mensen op te delen in doelgroepen. Memo Van Datum Onderwerp Friso Metz Soorten reizigers en doelgroepen Doorkiesnummer Bijlage(n) 030 2918209 - Inleiding Dit memo maakt duidelijk welke soorten reizigers er zijn en hoe je een groep mensen

Nadere informatie

Concessiemonitor MRDH - Mei 2016

Concessiemonitor MRDH - Mei 2016 Concessiemonitor MRDH - Mei 216 Concessie Rail Concessie Bus Rotterdam e.o. Samengesteld door RET Bedrijfsbureau Exploitatie en Regie & Ontwikkeling Stiptheid beginpunt Gegevens van deze maand Te vroeg

Nadere informatie

Samenvatting ONTWERP Programma van eisen

Samenvatting ONTWERP Programma van eisen Samenvatting ONTWERP Programma van eisen Concessie OV Gooi en Vechtstreek Provincie Noord-Holland Maart 2019 Jordy van Slooten, j.vanslooten@regiogv.nl 1 Inhoud Vervoerplan Fase 1, fase 2 & fase 3 (hoofdstuk

Nadere informatie

Boodschappenservice Binnenstad Amsterdam

Boodschappenservice Binnenstad Amsterdam Boodschappenservice Binnenstad Amsterdam Draagvlakmeting Projectnummer: 10063 In opdracht van: Ingenieursbureau Amsterdam (IBA) Rogier van der Groep Willem Bosveld Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Concessiemonitor MRDH - April 2016

Concessiemonitor MRDH - April 2016 Concessiemonitor MRDH - April 216 Concessie Rail Concessie Bus Rotterdam e.o. Samengesteld door RET Bedrijfsbureau Exploitatie en Regie & Ontwikkeling Stiptheid beginpunt Gegevens van deze maand Te vroeg

Nadere informatie

Internetpanel over de lokale media

Internetpanel over de lokale media Internetpanel over de lokale media In opdracht van: Afdeling Communicatie Rapportage door: Team Beleidsonderzoek & Informatiemanagement Gemeente Purmerend J. van Poorten november 2008 Verkrijgbaar bij:

Nadere informatie

Evaluatie gratis openbaar vervoer 65+-ers Rotterdam

Evaluatie gratis openbaar vervoer 65+-ers Rotterdam Evaluatie gratis openbaar vervoer 65+-ers Rotterdam J. Snippe F. Schaap M. Boendermaker B. Bieleman COLOFON St. INTRAVAL Postadres Postbus 1781 9701 BT Groningen E-mail info@intraval.nl www.intraval.nl

Nadere informatie

Vervoerplannen 2012 Concessies stadsregio Rotterdam

Vervoerplannen 2012 Concessies stadsregio Rotterdam Vervoerplannen 2012 Concessies stadsregio Rotterdam Rotterdam, 22 juni 2011 RET Regie en Ontwikkeling 2 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 5 2 Overzichtstabel 7 3 Dienstregelingkalender 11 4 Vervoerplannen 13 a.

Nadere informatie

Goed om te weten. Dienstregeling. Bus 33 Rotterdam Centraal - Rotterdam The Hague Airport - Meijersplein. Geldig vanaf 21 augustus

Goed om te weten. Dienstregeling. Bus 33 Rotterdam Centraal - Rotterdam The Hague Airport - Meijersplein. Geldig vanaf 21 augustus Goed om te weten Dienstregeling Bus 33 Rotterdam Centraal - Rotterdam The Hague Airport - Meijersplein Geldig vanaf 21 augustus 2017 www.ret.nl Bus 33 Rotterdam Centraal - Rotterdam The Hague Airport -

Nadere informatie

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek B A S I S V O O R B E L E I D Stadjers over fietsen in Groningen Een Stadspanelonderzoek Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht

Nadere informatie

Enquête. Dienstregeling naleven. 12 Test-Aankoop 559 december 2011

Enquête. Dienstregeling naleven. 12 Test-Aankoop 559 december 2011 Enquête Op de drie vervoernetten laat de stiptheid te wensen over. De klanten van De Lijn verlangen ook meer beschutting aan de haltes. En gebruikers van de MIVB zouden zich graag veiliger voelen. N Dienstregeling

Nadere informatie

Concessiemonitor MRDH - Februari 2016

Concessiemonitor MRDH - Februari 2016 Concessiemonitor MRDH - Februari 216 Concessie Rail Concessie Bus Rotterdam e.o. Samengesteld door RET Bedrijfsbureau Exploitatie en Regie & Ontwikkeling Stiptheid beginpunt Gegevens van deze maand Te

Nadere informatie

Hoofdstuk 27. RijnGouweLijn

Hoofdstuk 27. RijnGouweLijn Hoofdstuk 27. RijnGouweLijn Samenvatting Ruim acht op de tien Leidenaren weet dat er een nieuwe light-railverbinding komt die Leiden, Gouda en de kust van Noordwijk en Katwijk met elkaar verbindt. Dit

Nadere informatie

Quickscan Stichting Katholiek Onderwijs Enschede

Quickscan Stichting Katholiek Onderwijs Enschede Quickscan Stichting Katholiek Onderwijs Enschede Uitkomsten nulmeting 13-2-2013 2 Uitkomsten nulmeting Stichting Katholiek Onderwijs Enschede Vandaag Doel en methode Werkgeversvragenlijst Werknemersvragenlijst

Nadere informatie

Bewonerspanel Bereikbaarheid

Bewonerspanel Bereikbaarheid Interne Bedrijven, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Bereikbaarheid Leden Bewonerspanel Utrecht vinden bereikbaarheid centrum afgenomen De respondenten

Nadere informatie

Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland

Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland Indicatie van het potentieel van Mobility Mixx wanneer toegepast op het gehele Nederlandse bedrijfsleven Notitie Delft, november 2010 Opgesteld door: A.

Nadere informatie

Concessiemonitor Stadsregio Rotterdam - Juli 2015

Concessiemonitor Stadsregio Rotterdam - Juli 2015 Concessiemonitor Stadsregio Rotterdam - Juli 215 Concessie Rail Concessie Bus Rotterdam e.o. Samengesteld door RET Bedrijfsbureau Exploitatie en Regie & Ontwikkeling Stiptheid beginpunt Gegevens van deze

Nadere informatie

WELKOM Duurzaam bereikbaar Heijendaal Focusgroep Heijendaalseweg

WELKOM Duurzaam bereikbaar Heijendaal Focusgroep Heijendaalseweg WELKOM Duurzaam bereikbaar Heijendaal Focusgroep Heijendaalseweg Carlo Buise 4 april 2018 Duurzaam bereikbaar Heijendaal 45.000 studenten, 17.000 medewerkers + 5000 (polikliniek)bezoekers per dag Duurzaam

Nadere informatie

Factsheet eerste effecten Beter Benutten regio Twente

Factsheet eerste effecten Beter Benutten regio Twente Factsheet Factsheet eerste Beter effecten Benutten Beter Benutten regio Maastricht regio Twente Factsheet eerste effecten Beter Benutten regio Twente Inleiding Voor de montoring en evaluatie van de tien

Nadere informatie

Resultaten KTO Regiotaxi Utrecht najaar 2009

Resultaten KTO Regiotaxi Utrecht najaar 2009 Resultaten KTO Regiotaxi Utrecht najaar 2009 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en doel 3 2. Uitvoeringsverantwoording 5 3. Resultaten 8 4. Conclusies 47 Klanttevredenheid Regiotaxi Utrecht najaar 2009 2 Aanleiding

Nadere informatie

Waar winkelen de inwoners van de gemeente Ede? Een onderzoek op basis van 304 winkelmomenten

Waar winkelen de inwoners van de gemeente Ede? Een onderzoek op basis van 304 winkelmomenten Waar winkelen de inwoners van de gemeente? Een onderzoek op basis van 304 winkelmomenten In opdracht van de SGP Door Studentenpool Bestuurlijke Bedrijfskunde Academie Mens & Organisatie Christelijke Hogeschool

Nadere informatie

Bijeenkomst 9 januari 2014. (H)OV-verbinding s- Hertogenbosch Rosmalen De Groote Wielen

Bijeenkomst 9 januari 2014. (H)OV-verbinding s- Hertogenbosch Rosmalen De Groote Wielen Bijeenkomst 9 januari 2014 (H)OV-verbinding s- Hertogenbosch Rosmalen De Groote Wielen Programma 1. Standpunten en wensen uit bijeenkomst 7 november 2. Huidige openbaar vervoer verbindingen 3. Ontwikkeling

Nadere informatie

Alternatieven afsluiting aansluiting Schiedam-centrum

Alternatieven afsluiting aansluiting Schiedam-centrum Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

rotterdam.nl/onderzoek Rotterdammers over het verkeer 2017; Tabellenrapport Resultaten uit de Omnibusenquête 2017

rotterdam.nl/onderzoek Rotterdammers over het verkeer 2017; Tabellenrapport Resultaten uit de Omnibusenquête 2017 rotterdam.nl/onderzoek Rotterdammers over het verkeer 2017; Tabellenrapport Resultaten uit de Omnibusenquête 2017 2 Rotterdammers over het verkeer 2017; Tabellenrapport Resultaten uit de Omnibusenquête

Nadere informatie

Rotterdam MaaS beleving Daan Zegwaart Projectleider De Verkeersonderneming. Daan Zegwaart Projectleider De Verkeersonderneming

Rotterdam MaaS beleving Daan Zegwaart Projectleider De Verkeersonderneming. Daan Zegwaart Projectleider De Verkeersonderneming Rotterdam MaaS beleving Daan Zegwaart Projectleider De Verkeersonderneming Daan Zegwaart Projectleider De Verkeersonderneming Vandaag 01. De Verkeersonderneming 04. Eerste resultaten 02. Opzet experiment

Nadere informatie

Evaluatie proef gratis busvervoer Helmond

Evaluatie proef gratis busvervoer Helmond Evaluatie proef gratis busvervoer Helmond Evaluatie Proef gratis busvervoer Helmond . Titel: Evaluatie proef gratis busvervoer Helmond Opdrachtgever: Gemeentebestuur Helmond Opdrachtnemer: Afdeling Onderzoek

Nadere informatie

BELANGRIJKE INFORMATIE OVER TREINAANSLUITINGEN IN ROOSENDAAL

BELANGRIJKE INFORMATIE OVER TREINAANSLUITINGEN IN ROOSENDAAL BELANGRIJKE INFORMATIE OVER TREINAANSLUITINGEN IN ROOSENDAAL Check jouw aansluiting als je reist met een van de buslijnen in en naar Roosendaal en overstapt op de trein Vanaf 15 december 2013 rijden de

Nadere informatie

Bovengemeentelijk lokaal openbaar vervoer

Bovengemeentelijk lokaal openbaar vervoer Bovengemeentelijk lokaal openbaar vervoer Platteland en bereikbaarheid OV Bewoners vaak aangewezen op gespecialiseerde zorg/voorzieningen elders: periferie, stad of gecentraliseerd op het platteland Voorzieningen

Nadere informatie

Voorstellen Vervoerplan Rail 2016

Voorstellen Vervoerplan Rail 2016 Voorstellen Vervoerplan Rail 2016 Voorstellen Vervoerplan Rail 2016 HTM Reizigers maart 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. HTM voorstellen 2016 5 2.1 Instroom Avenio 5 3. Frequentietabellen 7 3.1 Frequentietabellen

Nadere informatie

Klanttevredenheid WMO vervoer Haren 2013

Klanttevredenheid WMO vervoer Haren 2013 Klanttevredenheid WMO vervoer Haren 2013 Colofon "Klanttevredenheid WMO vervoer Haren 2013" Klanttevredenheidsonderzoek naar het WMO vervoer in de gemeente Haren. Uitgave Deze publicatie is een uitgave

Nadere informatie

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD Vooraf De ideale stad is veelzijdig en evenwichtig. In de ideale stad is het verkeer geen doel op zich, maar een middel om verschillende doelen te bereiken: de woning, de werkplek, het theater, het terras,

Nadere informatie

Betreft art 39 vragen: gevolgen OV Concessie per 14 december 2014

Betreft art 39 vragen: gevolgen OV Concessie per 14 december 2014 Rosmalen 26 november 2014 Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 12345 5200 GZ s Hertogenbosch Betreft art 39 vragen: gevolgen OV Concessie per 14 december 2014 Inleiding; Per 14 december

Nadere informatie

Samenvatting reizigersconsultatie 2018 Maxim Meijers Syntus Utrecht

Samenvatting reizigersconsultatie 2018 Maxim Meijers Syntus Utrecht Maxim Meijers Syntus Utrecht 07-05-2018 Inleiding In 2018 heeft Syntus Utrecht voorafgaand aan het schrijven van het vervoerplan de Utrechtse reizigers en inwoners gevraagd om mee te denken over het OV

Nadere informatie

Concessiemonitor Stadsregio Rotterdam - Augustus 2015

Concessiemonitor Stadsregio Rotterdam - Augustus 2015 Concessiemonitor Stadsregio Rotterdam - Augustus 215 Concessie Rail Concessie Bus Rotterdam e.o. Samengesteld door RET Bedrijfsbureau Exploitatie en Regie & Ontwikkeling Stiptheid beginpunt Gegevens van

Nadere informatie

CT2710 Transport & Planning Sommencollege delen 1 en 2

CT2710 Transport & Planning Sommencollege delen 1 en 2 CT2710 Transport & Planning Sommencollege delen 1 en 2 Rob van Nes, Transport & Planning 11-5-2012 Delft University of Technology Challenge the future Tentamenvorm Elektronisch tentamen (Etude) Open rekenvragen

Nadere informatie

Jj,. provincie groningen

Jj,. provincie groningen Jj,. provincie groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 li www.provinciegroningen.nl info@proyinciegroningen.nl

Nadere informatie

FAQ Fietspad Helmond-Eindhoven: Nr. Categorie Vraag Antwoord

FAQ Fietspad Helmond-Eindhoven: Nr. Categorie Vraag Antwoord FAQ Fietspad Helmond-Eindhoven: Nr. Categorie Vraag Antwoord De fiets is voor velen het ideale vervoermiddel op kortere afstanden. Op dit moment is er geen directe, snelle en kwalitatief hoogwaardige fietsverbinding

Nadere informatie

Van basismobiliteit naar basisbereikbaarheid. Koen De Broeck Manager Mobiliteitsontwikkeling & Marktinformatie

Van basismobiliteit naar basisbereikbaarheid. Koen De Broeck Manager Mobiliteitsontwikkeling & Marktinformatie Van basismobiliteit naar basisbereikbaarheid Koen De Broeck Manager Mobiliteitsontwikkeling & Marktinformatie Context Dia 2 Basismobiliteit Basismobiliteit Basismobiliteit = aanbod Recht op minimumaanbod

Nadere informatie

Bedrijven en vervoerplannen: de praktijk

Bedrijven en vervoerplannen: de praktijk Bedrijven en vervoerplannen: de praktijk Pieter Derudder Diensthoofd Mobiliteit 18/11/2014 Inspiratiedag Leg de Link Bedrijfsvervoerplan Een bedrijfsvervoerplan is een pakket van maatregelen op maat van

Nadere informatie

connexxion.nl Vragen, klachten of suggesties? Regio Voorne Putten en Rozenburg

connexxion.nl Vragen, klachten of suggesties? Regio Voorne Putten en Rozenburg Vragen, klachten of suggesties? Ga naar connexxion.nl/klantenservice of bel 0900-266 63 99 (lokaal tarief) maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 19.00 uur. Regio Voorne Putten en Rozenburg connexxion.nl

Nadere informatie

Waarom in Ewijk geen Postloket en OV Laadpaal?

Waarom in Ewijk geen Postloket en OV Laadpaal? Waarom in Ewijk geen Postloket en OV Laadpaal? Onderzoek Ewijk 2 Ewijk Inhoudsopgave: Inleiding Ewijk in een notendop De enquête en de resultaten Conclusies Aanbevelingen Visie SP 3 Inleiding De SP Beuningen

Nadere informatie

Be- Mobi. Voor ondernemers. Niet lullen maar poetsen. Geen kansen laten liggen, maar ze pakken.

Be- Mobi. Voor ondernemers. Niet lullen maar poetsen. Geen kansen laten liggen, maar ze pakken. Be- Mobi Voor ondernemers Niet lullen maar poetsen. Geen kansen laten liggen, maar ze pakken. vind ze IN DIT MAGAZINE Dossier Groen: Flex in Overschie: Mobiliteit, milieu en werkgelegenheid Kansen voor

Nadere informatie

Wilt u deze e-mail s.v.p. doorsturen naar de gedeputeerde vervoer en naar de verkeersdeskundigen van de staten fracties.

Wilt u deze e-mail s.v.p. doorsturen naar de gedeputeerde vervoer en naar de verkeersdeskundigen van de staten fracties. Van: Wim Verbruggen [mailto:wverbrug@hetnet.nl] Verzonden: woensdag 10 juni 2015 21:42 Aan: STATENGRIFFIE Onderwerp: klachten-verbeterpunten openbaar vervoer Noordoost Brabant Geachte griffie, Wilt u deze

Nadere informatie

Onderzoek verplaatsingsgedrag Vlaanderen ( ) Analyserapport

Onderzoek verplaatsingsgedrag Vlaanderen ( ) Analyserapport Onderzoek verplaatsingsgedrag Vlaanderen (2015-2016) Analyserapport 1 INLEIDING Sinds 1994 voert de Vlaamse Overheid onderzoek uit naar het verplaatsingsgedrag van Vlamingen. Dit onderzoek wordt het Onderzoek

Nadere informatie

Onderzoek Metropoolregio

Onderzoek Metropoolregio Onderzoek Metropoolregio April 2012 Gemeente Schiedam Onderzoek & Statistiek O n d e r z o e k M e t r o p o o l r e g i o P a g i n a 1 Inleiding Belangrijke items in de samenwerking binnen de metropoolregio

Nadere informatie

dienstregeling de nieuwe per 17 juli d Nieuwe buslijnen, routes en vertrektijden d Belangrijkste wijzigingen per buslijn

dienstregeling de nieuwe per 17 juli d Nieuwe buslijnen, routes en vertrektijden d Belangrijkste wijzigingen per buslijn de nieuwe dienstregeling per 17 juli d Nieuwe buslijnen, routes en vertrektijden d Belangrijkste wijzigingen per buslijn d Nieuw: Snel en comfortabel, lijn 320 Hilversum - Huizen - Amsterdam ]] Regio Gooi

Nadere informatie

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-OOST. Stad Brussel, Evere, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node. Versie 11.

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-OOST. Stad Brussel, Evere, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node. Versie 11. BRUSSEL GAAT ER NL ALWEER OP UIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-OOST Stad Brussel, Evere, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node Versie 11.2015 1 INHOUD EEN NIEUW BUSNET WAAROM PRECIES? 1 12 21 : BETERE

Nadere informatie

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII GEMEENTE ~ lansingerland Aan de leden van de gemeenteraad Afdeling Ruimtelijke Postbus 1 Ontwikkeling 2650 AA Berkel en Rodenrijs Nadere informatie

Nadere informatie

Onderzoek vervoersnoden en -wensen van personen met een beperking. Mobiliteitscongres Iedereen op weg - 13 oktober 2014 An Neven, onderzoeker IMOB

Onderzoek vervoersnoden en -wensen van personen met een beperking. Mobiliteitscongres Iedereen op weg - 13 oktober 2014 An Neven, onderzoeker IMOB Onderzoek vervoersnoden en -wensen van personen met een beperking Mobiliteitscongres Iedereen op weg - 13 oktober 2014 An Neven, onderzoeker IMOB Welk onderzoek? Businessplan voor een gebiedsdekkend, complementair

Nadere informatie

WENSEN OPENBAAR BUSVERVOER PURMEREND EN BEEMSTER 2019

WENSEN OPENBAAR BUSVERVOER PURMEREND EN BEEMSTER 2019 WENSEN OPENBAAR BUSVERVOER PURMEREND EN BEEMSTER 2019 Wensen openbaar busvervoer Purmerend en Beemster 2019 Team Beleidsonderzoek en Informatiemanagement gemeente Purmerend Colofon In opdracht van Ruimtelijk

Nadere informatie

Slimmer naar Scheveningen

Slimmer naar Scheveningen Slimmer naar Scheveningen verkeersmanagement als co-productie Arjen Reijneveld Gemeente Den Haag Verkeersnet Jaarcongres 2015; verkeer in de slimme stad Slimmer naar Den Haag verkeersmanagement als co-productie

Nadere informatie

Het openbaar vervoer in Gelderland

Het openbaar vervoer in Gelderland Het openbaar vervoer in Gelderland Resultaten derde peiling GeldersPanel 3 april 2009 Inleiding Dit jaar wordt het streekvervoer in Gelderland opnieuw aanbesteed door de provincie. Het gaat dan met name

Nadere informatie

Aan de Wmo-raad. Nieuw Hoogeveens vervoer. Geachte heer Benjamins,

Aan de Wmo-raad. Nieuw Hoogeveens vervoer. Geachte heer Benjamins, Aan de Wmo-raad DATUM ONDERWERP ONS NUMMER Nieuw Hoogeveens vervoer Geachte heer Benjamins, Hartelijk dank voor uw advies over het Nieuw Hoogeveens vervoer (23 september jl v uw kenmerk wmo/jn/15027).

Nadere informatie

Concessiemonitor Stadsregio Rotterdam - Februari 2015

Concessiemonitor Stadsregio Rotterdam - Februari 2015 Concessiemonitor Stadsregio Rotterdam - Februari 215 Concessie Rail Concessie Bus Rotterdam e.o. Samengesteld door RET Bedrijfsbureau Exploitatie en Regie & Ontwikkeling 16 maart 215 Stiptheid beginpunt

Nadere informatie

BURGERPANEL LANSINGERLAND

BURGERPANEL LANSINGERLAND BURGERPANEL LANSINGERLAND Resultaten peiling Uitgangspunten Verkeersbeleid januari 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de peiling met het burgerpanel van Lansingerland over de

Nadere informatie

Grafiek 12.1a Soorten vervoermiddelen waar Leidenaren over beschikken, in procenten van alle Leidenaren 0% 25% 50% 75% 100%

Grafiek 12.1a Soorten vervoermiddelen waar Leidenaren over beschikken, in procenten van alle Leidenaren 0% 25% 50% 75% 100% 12 VERVOERMIDDELENKEUZE De afdeling Ruimte- en Milieubeleid wil graag weten over welke vervoermiddelen de Leidenaren beschikken en welke zij voor verschillende doeleinden gebruiken. Daarnaast is de gemeente

Nadere informatie

Samenvatting ONTWERP Programma van eisen

Samenvatting ONTWERP Programma van eisen Samenvatting ONTWERP Programma van eisen Concessie OV Gooi en Vechtstreek Provincie Noord-Holland 28 maart 2019 Jordy van Slooten/ Erik Verkerk 1 Inhoud Voorgeschiedenis Vervoerplan fase 1, fase 2 & fase

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 31 mei 2013) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door Agentschap NL, in opdracht van

Nadere informatie