Handleiding en instructies surveillance

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding en instructies surveillance"

Transcriptie

1 Handleiding en instructies surveillance

2 Procesbeschrijving surveillance en tentamens in gedeelde tentamenlocatie Inhoudsopgave 1. VU CAMPUS, VOORZIENINGEN, PLATTEGROND EN ROUTEBESCHRIJVING RAI, VOORZIENINGEN, PLATTEGROND EN ROUTEBESCHRIJVING TAAKBESCHRIJVING/ INSTRUCTIES SURVEILLANT INFORMATIEBLAD TENTAMEN LEGITIMATIE INSTRUCTIE SURVEILLANCE EN INNAME TENTAMENS PROCES VERBAAL NIET INGETEKENDE STUDENTEN - INSTRUCTIE SURVEILLANCE INSTRUCTIE ADMINISTRATIEKOSTENREGELING VERLAAT INTEKENEN STUDENT FORMULIER NIET INGETEKENDE STUDENTEN PROCES VERBAAL INSTRUCTIE SURVEILLANCE VERMOEDEN VAN FRAUDE INSTRUCTIE SURVEILLANCE TOEGESTANE HULPMIDDELEN INSTRUCTIE SURVEILLANCE NOODNUMMERS FCO TENTAMENWEEK 51 (17 t/m 21 december 2012) ALGEMENE PROCEDURES EN REGELS VOOR, TIJDENS EN NA HET TENTAMEN AFTEKENLIJST TENTAMENINLEVERING... 26

3 1. VU CAMPUS, VOORZIENINGEN, PLATTEGROND EN ROUTEBESCHRIJVING Het is verboden om binnen de VU gebouwen te roken. Ook is het niet toegestaan om bij entrees van gebouwen binnen een straal van 7 meter te roken. Op de campus zijn verschillende rookabri s geplaatst. Op diverse locaties zijn automaten geplaatst voor versnaperingen en warme en koude dranken (bij bijna alle automaten is betalen alleen mogelijk met chipknip). In verschillende restaurants kunt u terecht voor een lunch of warme maaltijd: Hoofdgebouw Restaurant ma t/m do: 09:00-19:00 uur, vrij: 09:00-16:00 uur warme maaltijd: ma t/m vrij 12:00-14:00 uur en ma t/m do 16:30-19:00 uur Koffiecorner begane grond ma t/m do: 08:30-19:00 uur, vrij: 08:30 16:30 uur Koffiecorner 8e etage ma t/m vrij: 08:30 16:00 uur Gebouw Medische Faculteit Restaurant ma t/m vrij: 09:30 15:30 uur Koffiecorner begane grond ma t/m do: 09:00 17:00 uur, vrij 09:00-18:00 Gebouw Wis- & Natuurkunde Restaurant ma t/m do: uur vrij: uur Op de VU-Campus worden tentamens afgenomen in de Tentamenhal (TENT) op het binnenterrein van de VU.

4

5 Routebeschrijving - Auto De VU is vanuit alle richtingen via de ringweg A-10 om Amsterdam bereikbaar. U volgt die rondweg tot de afslag S108-Buitenveldert/Oud Zuid/Olympisch stadion. Aan het eind van de afrit linksaf de Amstelveenseweg oprijden. Na 200 meter bij het VU medisch centrum slaat u linksaf De Boelelaan op. Bij de volgende kruising ziet u de VU-campus rechts voor u, met verderop aan de De Boelelaan het Hoofdgebouw. (Betaald) parkeren U kunt (betaald) parkeren langs de openbare weg van de Van der Boechorststraat, in de parkeergarage Kenniskwartier P1 onder het ACTA-gebouw, of of het openbare parkeerterrein aan de Gustav Mahlerlaan. Routebeschrijving - OV Vanaf Station Amsterdam Zuid Sneltram 51 (1 minuut), uitstappen: halte De Boelelaan/VU Tram 5 (3 minuten), uitstappen: halte De Boelelaan/VU Te voet is de VU vanaf Station Amsterdam Zuid in ca. 10 minuten bereikbaar. Bus Uitstappen: halte De Boelelaan. Bus Uitstappen: halte De Boelelaan. Bus 242 (alleen in de spits) - Uitstappen: halte De Boelelaan. Vanaf Centraal Station Amsterdam Sneltram 51 (15 min) - halte in Metrostation. Uitstappen: halte De Boelelaan/VU. Tram 5 (25 min) - halte is op Stationsplein. Uitstappen: halte De Boelelaan/VU. Tram 16/24 (35 min) - uitstappen: halte VU medisch centrum. Snelbus 142 (25 min) - Uitstappen: halte VU medisch centrum (De Boelelaan). Bus 170 (30 min) - Uitstappen: halte VU medisch centrum (De Boelelaan). Bus 172 (30 min) - Uitstappen: halte VU medisch centrum (De Boelelaan). Vanaf Station Sloterdijk Metro 50 (15 min) - uitstappen: halte Station Amsterdam Zuid. Zie verder 'Vanaf Station Amsterdam Zuid'. Bus 15 (35 min) - uitstappen: halte Station Amsterdam Zuid. Zie verder 'Vanaf Station Amsterdam Zuid'. Vanaf Amstelstation Sneltram 51, (10 min) - halte is in station. Uitstappen: halte De Boelelaan/VU. Bus 62 (30 min) - Uitstappen: halte VU medisch centrum.

6 Vanaf Station Duivendrecht Metro 50 (9 minuten) - Uitstappen: halte Station Amsterdam Zuid. Zie verder 'Vanaf Station Amsterdam Zuid' Metro 54 (9 minuten) - tot halte Spaklerweg; overstappen op sneltram 51 (9 minuten). Uitstappen: halte De Boelelaan/VU Neem (stop)trein naar Station Amsterdam Zuid (7 minuten). Zie verder 'Vanaf Station Amsterdam Zuid'. Vanaf Schiphol Reizigers vanaf Schiphol wordt geadviseerd de trein te nemen naar Station Amsterdam Zuid. Zie verder 'vanaf Station Amsterdam Zuid'. Vanuit Zaandam Reizigers vanuit Zaandam wordt geadviseerd voor een snelle verbinding de trein te nemen naar Amsterdam, Station Sloterdijk. Zie verder 'vanaf Station Sloterdijk'. Streekbussen Uitstappen: halte De Boelelaan. Bus 142 uit Wilnis. Bus 170 uit Uithoorn. Bus 172 uit Aalsmeer/Kudelstaart. Bus 176 uit Haarlem.

7 2. RAI, VOORZIENINGEN, PLATTEGROND EN ROUTEBESCHRIJVING Locatie De tentamens zullen plaatsvinden in hal 4-5. Per trein De RAI heeft een eigen station, Amsterdam RAI. Het station ligt op 300 meter afstand van het RAI-complex en is vanuit het hele land uitstekend bereikbaar per trein. Volg de borden Amsterdam RAI als u het station uitkomt. Voor meer informatie raadpleeg de NS Reisplanner op Per tram, metro en bus Tram 4 rijdt tussen de RAI (halte Europaplein), het centrum van Amsterdam en Amsterdam Centraal. Vanaf station Amstel kunt u de RAI bereiken met metro 51 en bus 65. Metro 51 heeft tevens verbinding met Amsterdam Centraal. Metro 50 onderhoudt een regelmatige dienst tussen Amsterdam Sloterdijk en Gein en stopt bij station RAI. Per Auto Direct bij het naderen van Amsterdam via de autosnelweg A1 (Amersfoort/ Amsterdam), A2 (Utrecht/ Amsterdam) of A4 (Den Haag/ Amsterdam) is op de ringweg de RAI aangegeven op de ANWB-borden. Amsterdam RAI ligt direct aan de ringweg (afslag 9). Vanaf de afslag is de route naar de parkeergarages aangegeven. Parkeren en fietsenstalling: Parkeren kan op P1 en alleen tegen betaling met een parkeerkaart á 15,50. Er zijn fietsenrekken aanwezig voor hal 4-5. Entree: De officiële ingang zal in hal 4-5 zijn n.l. ingang M. Surveillanten melden zich in de regiekamer. Roken: Roken is in het hele complex niet toegestaan. In de omgeving van de RAI zijn verschillende horecavoorzieningen.

8 Plattegrond RAI

9 3. TAAKBESCHRIJVING/ INSTRUCTIES SURVEILLANT Aanwezigheid surveillant De surveillant meldt zich minimaal 30 minuten voor aanvang van een tentamen op de locatie waar hij staat ingedeeld, de TenT of de RAI, bij de hoofd surveillant. In de RAI meldt u zich in de regiekamer. Zaal open: 8.30 uur; tentamen: uur Zaal open: uur; tentamen: uur Zaal open: uur; tentamen: uur Zaal open: 18.15; tentamen: uur. Taken surveillant voor aanvang van het tentamen De surveillant is op de hoogte van de Beheerregeling bij het afnemen van tentamens in gemeenschappelijke tentamenruimten van de VU d.d. 5 september Deze regeling is bij dit document gevoegd. De surveillant dient op de hoogte te zijn van de Algemene procedures en regels voor tijdens en na de tentamens (NR 14). Deze instructies zijn achterin het document opgenomen. De surveillant meldt zich minimaal 30 minuten voor aanvang van het tentamen bij de hoofdsurveillant voor instructies. De surveillant controleert de diverse ruimtes (zaal, toiletten) die voor en tijdens het tentamen door de studenten worden gebruikt op middelen die aan fraude kunnen bijdragen. De hoofdsurveillant assisteert de coördinator van FCO in de RAI met het ophangen van de posters waarop de indeling van de tentamenruimte is aangegeven. De surveillant legt de benodigde papieren conform instructie op het informatieblad tentamens neer op de tafels in het juiste blok. Een voorbeeld informatieblad tentamen (NR 4) is achterin het document opgenomen. Voor de faculteit economische wetenschappen en bedrijfskunde (FEWEB) worden tevens naam A4-tjes op de tafels klaargelegd in rijen van voor naar achteren. De hoofd surveillant informeert de surveillanten indien u surveilleert voor FEWEB. De surveillant beoordeelt indien nodig of er voor een niet ingeschreven student een plek beschikbaar is, wijst deze toe en voert de administratieve afhandeling uit. De instructie niet ingetekende studenten is achterin het document opgenomen.(nr 7)

10 Taken surveillant tijdens toetsafname Instructie aan studenten Voordat de opgaven worden uitgedeeld, geeft in de TENT de hoofdsurveillant en in de RAI de coördinator FCO een korte instructie aan de studenten. Standaard richtlijn: mondeling omroepen bij de start van het tentamen Graag een geldig legitimatiebewijs klaarleggen. Weet dat eten verboden is en dat de mobiele telefoon uitgeschakeld in de tas dient te zijn. Drinken is wel toegestaan. Het toiletbezoek is de eerste twee uur niet toegestaan. Het eerste en laatste half uur van het tentamen mag de zaal niet worden verlaten. Indien u een evaluatieformulier heeft ontvangen gelieve deze in te vullen en te retourneren, op deze wijze kan de kwaliteit van het onderwijs verbetert worden. Begin met het lezen van het voorblad. Succes!. Controle identiteit en aanwezigheid Kort na de start van het tentamen loopt per vak één surveillant langs de tafels om van elke student het legitimatiebewijs te controleren. Hebben zij geen geldig legitimatiebewijs bij zich, dan mogen zij zich ook identificeren met een paspoort, ID, rijbewijs en OV. De andere surveillanten houden ondertussen toezicht. Zie hiervoor ook de legitimatie instructie surveillance en inname tentamens achter in het document (NR 5). De surveillant registreert de naam van de student als de student niet beschikt over een geldig identiteitsbewijs (een geldig identiteitsbewijs kan zijn een collegekaart, paspoort, rijbewijs, ID of OV-jaarkaart), en laat de hoofdsurveillant deze namen opnemen in het proces verbaal. Zie hiervoor het procesverbaal instructie surveillance (NR. 10) Indien een student niet staat ingeschreven volg dan instructie niet-ingetekende studenten (NR 7). Toezicht houden De surveillanten lopen minimaal de helft van de tijd door de zaal. Ze houden met name vanuit de achterzijde, dus ongezien door de studenten, toezicht. Surveillanten letten op een signaal van studenten om naar toilet te mogen gaan, halen de student op en brengen hem/haar naar de toilet. Er mag per keer één student per tentamenblok naar het toilet, maar pas na 2 uur. Bij de toiletten houdt één surveillant toezicht. De surveillanten eten net als de studenten, niet in de toetsruimte. Ook zij eten voor of na de toets. Drinken is toegestaan.

11 Taken surveillant bij einde toetsafname Inleveren van de toets In de TENT roept de hoofdsurveillant een half uur voor het einde van de toets om dat de studenten nog een half uur hebben om de toets af te ronden en herinnert hen eraan om naam en studentnummer op het antwoordvel te schrijven. In de RAI doet de coördinator FCO dit. Standaard instructie: mondeling omroepen half uur voor het einde van de toets U heeft nog een half uur om de toets af te ronden. Denk er aan uw naam en studentnummer op het antwoordvel te schrijven. U mag de zaal nu niet meer verlaten. Vijf minuten voor het einde meldt de hoofdsurveillant dat de studenten het werk moeten afronden en dat zij nog vijf minuten hebben. Standaard instructie: mondeling omroepen vijf minuten voor het einde van de toets Wilt u het werk afronden. U heeft daarvoor nog vijf minuten. De studenten moeten het werk op tijd inleveren en studenten die dralen worden aangesproken: Pennen/potloden neerleggen! Taken na afloop van de toets Inleveren antwoord- en evaluatieformulieren Studenten steken zodra zij klaar zijn hun hand op. De surveillant neemt het werk van de student in ontvangst nadat deze op een blanco lijst zijn/haar studentnummer heeft genoteerd en heeft afgetekend met handtekening. De surveillant controleert of alle persoonsgevens op het antwoordpapier zijn ingevuld. Zie ook legitimatie instructie surveillance en inname tentamens achterin het document (NR 5) en controleer of alle relevante gegevens zijn ingevuld. Het werk van de niet-ingeschreven studenten samen met het bijbehorende formulier houdt de surveillant apart. De Hoofdsurveillant stelt een proces-verbaal op van iedere toetsafname. Zie instructie proces verbaal achter in het document (NR. 10) en het format proces-verbaal (NR. 6). De surveillant brengt al het materiaal, de opgaven, antwoordformulieren en eventuele evaluatieformulieren in de box naar de hoofdsurveillant in de regiekamer.

12 Hoe om te gaan met studenten die afwijken van de beheerregeling? Bij ongeregeldheden heeft de surveillant overleg met de hoofdsurveillant. De hoofdsurveillant in de RAI kan door tussenkomst van de coördinator FCO escaleren naar de beveiliging. In de TENT kan de hoofdsurveillant direct escaleren naar de beveiliging indien verwijdering van een student uit de zaal gewenst is. Fraude Indien geconstateerd wordt dat er afgekeken wordt, spiekbriefjes gebruikt worden, onderling tussen studenten gepraat wordt, geseind met de vingers wordt of anderszins fraude geconstateerd wordt, dan meldt de surveillant dit direct aan de student. De surveillant deelt de student mee dat hij de toets mag afmaken, maar er melding van gesignaleerde fraude aan de examencommissie zal worden gedaan. De surveillant schrijft zijn observaties op het proces verbaal.. Zie instructie proces verbaal achter in het document (NR. 10) en het format proces-verbaal (NR. 6). Bij twijfel over fraude kan de surveillant een collega vragen om de student extra in de gaten te houden. Wordt dan het vermoeden van fraude bevestigd: zie verder de procedure hierboven. Blijft alleen twijfel bestaan, maar kan de vinger er onvoldoende op gelegd worden, dan geeft de surveillant een formele mondelinge waarschuwing aan de student (nog zonder consequenties) en kan indien van toepassing de studenten uit elkaar plaatsen. Aangelegenheden die onder andere als fraude worden opgevat zijn opgenomen in de instructie vermoeden van fraude (NR 11) achterin dit document. Niet inleveren van tentamen De surveillant maakt melding in het proces-verbaal, opgesteld door het Hoofd Surveillance, als een student weigert het te beoordelen tentamen in te leveren of een leeg antwoordformulier inlevert. Zie instructie proces verbaal achter in het document (NR. 10) en het format proces-verbaal (NR. 6). Calamiteiten Bij calamiteiten in de TENT wordt direct de beveiliging ingeschakeld. Zij treden in contact met het meld- en bedieningscentrum waarna bedrijfshulpverlening ingeschakeld kan worden. In de RAI wordt direct de beveiliger van de RAI geïnformeerd en vallen wij terug op de procedures van de RAI.

13 4. INFORMATIEBLAD TENTAMEN FACULTEIT AANTAL TENTAMENS IN DE BOX TENTAMEN (naam vak) BLOKNUMMER TIJD (start tijd) TENTAMENDUUR (max. 2 ¾ uur) DATUM CODE (vakcode) EXAMINATOR/DOCENT (aanwezig eerste half uur tentamen) TOEGESTANE HULPMIDDELEN BEANTWOORDEN IN (NL/ EN/BEIDE) NEDERLANDS ENGELS BEIDE UITDELEN DOOR SURVEILLANT LIJNTJESPAPIER: AANTAL VELLEN: MC PAPIER: KLADPAPIER: AANTAL VELLEN: OVERIG: BIJZONDERE UITDEEL INSTRUCTIES (BIJVOORBEELD: EERST MEERKEUZEDEEL EN NA 1 UUR INNEMEN MEERKEUZE OPGAVEN EN OPEN VRAGEN UITDELEN) AANTAL VRAGEN TYPE VRAGEN OPEN MEERKEUZE BEIDE AANTAL VERSIES

14 5. LEGITIMATIE INSTRUCTIE SURVEILLANCE EN INNAME TENTAMENS De student is verplicht zich te legitimeren tijdens het tentamen. Conform het reglement gelden de volgende legitimatie bewijzen: 1. Collegekaart 2. Paspoort 3. Rijbewijs 4. ID kaart 5. OV-jaarkaart De geldigheidstermijn mag niet verstreken zijn en het legitimatiebewijs moet voorzien zijn van foto en naam. Het tonen van een fotokopie of een scan op bijvoorbeeld telefoon of laptop wordt niet geaccepteerd als legitimatiebewijs, u moet het officiële document zien. De student legt het legitimatiebewijs gedurende de gehele tijdsduur van het tentamen gereed voor raadpleging door de surveillant. De surveillant controleert de legitimatie en zet een kruis op de deelnemerslijst achter de naam van de kandidaat: X De surveillant geeft de student het deelnemersnummer (indien genoteerd op de deelnemerslijst) en vertelt hem/haar te blijven zitten wanneer het tentamen gemaakt is en zijn/haar vinger moet opsteken zodat de surveillant het gemaakte werk in ontvangst kan nemen. De surveillant controleert of bij inname al het werk is ingeleverd. Na inname schrijft de student het studentnummer op de blanco lijst en tekent af met een handtekening. De student overhandigt dus op zijn/haar plaats het gemaakte werk en staat dan pas op. Student heeft geen legitimatie bij zich Een student die zich niet kan legitimeren met 1 van bovenstaand vermelde legitimatiebewijzen krijgt geen cijfer en wordt geregistreerd. Hiervan wordt melding gemaakt in het proces verbaal.

15 6. PROCES VERBAAL FACULTEIT TENTAMEN (naam vak) CODE (vakcode) LOCATIE EN BLOKTOEWIJZING COORDINATOR (aanwezig eerste half uur tentamen)/ NAAM DOCENT DATUM (HANDTEKENING) TIJD (start tijd) EINDTIJD AANTAL STUDENTEN UITGESLOTEN VAN TENTAMEN IVM LEGITIMATIE AANTAL VERWACHTE STUDENTEN AANTAL STUDENTEN BIJ AANVANG AANTAL STUDENTEN HALVERWEGE HOOFD SURVEILLANT SURVEILLANTEN (HANDTEKENING) AANTAL NIET-INGESCHREVEN STUDENTEN TIJDSTIP BIJZONDERHEDEN

16 TIJDSTIP BIJZONDERHEDEN

17 7. NIET INGETEKENDE STUDENTEN - INSTRUCTIE SURVEILLANCE Studenten kunnen zich tot 2 weken voorafgaand aan het tentamen intekenen. Wanneer een student niet voorkomt op de deelnemerslijst is het mogelijk dat deze student zich niet heeft ingetekend voor het tentamen. Studenten die niet zijn ingetekend voor het tentamen, kunnen wel deelnemen, mits er plaats is in de zaal. Het behaalde resultaat kan achteraf, tegen betaling van de administratiekosten aan de faculteit, geregistreerd worden door de onderwijs- en studentenbalie. Dit is mogelijk nadat de resultaten van het vak zijn gepubliceerd op VUnet en tot twee maanden na de tentamendatum. Registreer op het formulier niet-ingetekende studenten de student onder vermelding van de naam van de student en zijn/haar studentnummer. Overhandig de student de instructie voor niet ingetekende studenten. De student meldt zich bij de surveillant en wacht totdat alle studenten die zich wel hebben ingetekend plaats hebben genomen. Als alle studenten hun plaats hebben gevonden, kan de surveillant beoordelen of er voor de niet-ingetekende student een plek beschikbaar is. Dit kan een lege plek zijn of een plaats van een student die zich wel had aangemeld maar niet op is komen dagen.

18 8. INSTRUCTIE ADMINISTRATIEKOSTENREGELING VERLAAT INTEKENEN STUDENT Aangezien uw naam niet voorkomt op de deelnemerslijst van het tentamen, is uw tentamenpoging niet geldig! Het is evenwel mogelijk om uw tentamenpoging alsnog geldig te doen verklaren. U krijgt uw cijfer wanneer de intekening op orde is. Zodra de cijfers bekend zijn, wendt u zich tot het studiesecretariaat om tegen betaling van de administratiekosten uw resultaat te laten registreren. INSTRUCTION ADMINISTRATION FEE NON ENROLLED STUDENT Your exam result is invalid because your name does not appear on the exam registration list. It may, however, be possible to validate your result as yet. You will receive your mark once your registration is complete. Following publication of the results, please visit the programme secretariat, where you will be able to register your mark upon payment of an administration fee.

19 9. FORMULIER NIET INGETEKENDE STUDENTEN VAK VAKCODE DATUM TIJD LOCATIE BLOKTOEWIJZING NAAM STUDENTNUMMER HANDTEKENING

20

21 10. PROCES VERBAAL INSTRUCTIE SURVEILLANCE De hoofdsurveillant stelt een proces verbaal op. Dit verslag (samen met eventuele bijlagen) wordt door FCO afgeleverd aan het onderwijsbureau van de faculteit. Het onderwijsbureau verstrekt indien nodig een kopie aan de examencommissie en/of vakcoördinator. Als er zich tijdens het tentamen bijzonderheden voordoen, vermeldt de surveillant dit zo uitgebreid mogelijk in het proces verbaal. Het proces verbaal wordt onder andere door de examencommissie gebruikt om na te gaan wat er precies is voorgevallen en aan de hand daarvan een eventuele sanctie op te leggen. Het is dus van groot belang dat de informatie volledig en duidelijk is. De hoofdsurveillant voert een telling uit van het aantal aanwezige studenten bij aanvang tentamen en halverwege het tentamen en vermeld de aantallen in het proces verbaal. Vermeld op het proces verbaal altijd de volgende gegevens. Tijdstip van het voorval. Naam en studentnummer van betrokken student(en), alleen tentamennummer is niet voldoende! Uitgebreide beschrijving van het voorval (liever te veel dan te weinig informatie!); wie was erbij betrokken, wat is er precies gebeurd, wat heeft de surveillant tegen de student gezegd, hoe heeft de student gereageerd etc. Naam van de surveillant die het voorval beschrijft. Ook bijzonderheden die niet direct met studenten te maken hebben maar wel invloed op het tentamen zouden kunnen hebben moeten vermeld worden. U kunt dan denken aan bijvoorbeeld geluidsoverlast. Na afloop van het tentamen moeten alle surveillanten het proces verbaal ondertekenen. Neem bij twijfel, vragen of onduidelijkheden altijd contact op met de hoofdsurveillant of FCO. Vermoeden van fraude Bij een vermoeden van fraude noteert u alle bijzonderheden op het proces verbaal. U informeert de student dat u melding gaat doen van het vermoeden van fraude. Zie tevens de instructie surveillance vermoeden van fraude.

22 11. VERMOEDEN VAN FRAUDE INSTRUCTIE SURVEILLANCE Frauduleuze handelingen De volgende aangelegenheden kunnen onder andere als fraude worden opgevat: 1. Mondeling contact hebben met een andere student terwijl het tentamen bezig is. 2. Al dan niet opzettelijk kijken op het werk van een andere student terwijl het eigen werk nog niet is ingeleverd. 3. Gebruik maken van een ander dan het eigen legitimatiebewijs. 4. Op de tentamenplaats in het bezit zijn van andere hulpmiddelen dan toegestaan is. 5. Het uitlenen aan of in ontvangst nemen van hulpmiddelen van een andere student zonder tussenkomst van de surveillant. 6. Het gebruiken van informatie die tijdens het tentamen verzonden en/of ontvangen wordt. 7. Het inleveren van het te beoordelen werk van een andere student. 8. Het opzettelijk niet plaats nemen op de toegewezen plaats. 9. Het langer doorwerken aan het tentamen na het signaal 'pennen neer'. Vermoeden van fraude Hebt u een vermoeden dat er wordt gefraudeerd dan kunt u studenten uit elkaar plaatsen. Bij een vermoeden van fraude noteert u alle bijzonderheden op het proces-verbaal. U informeert de student dat u melding gaat doen van het vermoeden van fraude. De student heeft het recht om het tentamen af te maken onder vermelding dat de examencommissie uiteindelijk zal beslissen of het tentamen geldig wordt verklaard. Bij gebruik van verboden hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een rekenmachine of een mobiele telefoon, laat u deze door de student opbergen. In het geval van bijvoorbeeld een spiekbriefje of aantekeningen neemt u eventuele bewijsstukken in beslag. Deze wordt bij het proces verbaal gevoegd. Als de student weigert de spullen in te leveren, moet dit op het proces verbaal worden vermeld. De student moet in de gelegenheid worden gesteld om zelf ook een schriftelijke reactie aan het proces verbaal toe te voegen. U gaat met de student niet in discussie over het vermoeden van fraude. Het vermoeden van fraude wordt, door middel van het proces verbaal, door het onderwijsbureau aan de examencommissie gemeld. De examencommissie beslist over de verdere afhandeling. Neem bij twijfel, vragen of onduidelijkheden altijd contact op met de hoofd surveillant. Indien gewenst zal hij contact opnemen met het contactpersoon van de faculteit.

23 12. TOEGESTANE HULPMIDDELEN INSTRUCTIE SURVEILLANCE Potlood, pen, gum, puntenslijper en liniaal zijn de enige toegestane attributen bij het afleggen van het tentamen. Soms zijn overige hulpmiddelen toegestaan; zoals een (grafische) rekenmachine. Dit is dan echter van tevoren duidelijk bekend gemaakt op het voorblad van het tentamen. Alle overige zaken, zoals etuis, jassen, tassen, boeken, aantekeningen, mobiele telefoons en overige communicatieapparatuur (PDA e.d.) mogen niet naar de tentamenplaats meegenomen worden. Deze zaken moeten voorin de tentamenzaal of op een andere plaats neergelegd worden (aan te wijzen door de surveillant). Het tijdens het tentamen bij zich dragen van communicatieapparatuur kan door de examencommissie worden aangemerkt als fraude. Daarbij doet niet ter zake of gebruik is gemaakt van de apparatuur. Voor het vaststellen van fraude is het voldoende dat gebruik zou kunnen worden gemaakt van bedoelde apparatuur. Maak hiervan een aantekening op het proces-verbaal en licht de student hierover in. De surveillant is bevoegd voorwerpen die niet zijn toegestaan van de tentamenplaats te (laten) verwijderen. Tijdens het tentamen mogen er geen voorwerpen tussen studenten worden uitgewisseld. Alleen schrijfgerei mag, met toestemming van en na controle door de surveillant, aan een andere student uitgeleend worden.

24 13. NOODNUMMERS FCO TENTAMENWEEK 51 (17 t/m 21 december 2012) Afdeling Verantwoordelijken Contact Coördinatie onderwijsruimten Brechtje Vendel Vico Kádár Jeroen Lases IZ / Coördinatie op locatie Pieter Smolders / Dennis Peters / Logistiek Marcel Langeveld / Roy Loupatty / / Dimitri Venetis / Beveiliging Rob Pel

25 14. ALGEMENE PROCEDURES EN REGELS VOOR, TIJDENS EN NA HET TENTAMEN 1. In geval van nood of ziekte dient de surveillant zich zo snel mogelijk te melden bij de medewerkers van Outstanding. 2. Tijdens de dienst dient u te allen tijde uw naambadge te dragen. Zo bent u herkenbaar voor collega s, studenten en de medewerkers van de VU. 3. Tijdens het tentamen dient stilte in acht genomen te worden. 4. De surveillanten en studenten mogen niet tijdens de toets in de toetsruimte eten. Het drinken van water is toegestaan. 5. De surveillant mag tijdens het tentamen geen andere werkzaamheden verrichten dan welke direct verband houden met het tentamen. Het verrichten van andere bezigheden als het lezen van een krant of boek is niet toegestaan. 6. De surveillant surveilleert actief en loopt rond door de zaal. Houdt hierbij rekening met schoeisel. Krakende zolen of tikkende hakken kunnen storen. 7. De surveillant dient te zorgen voor een tijdige aanvang van het tentamen, een ordelijk verloop van het tentamen met inachtneming van de regels en voor een tijdige beëindiging van het tentamen. 8. Neem bij twijfel of vragen altijd direct contact op met de hoofdsurveillant of het onderwijsbureau. 9. Voorafgaand aan het tentamen ontvangt de surveillant een box met alle benodigdheden voor het tentamen en eventueel aanvullende en/of speciale instructies. 10. Tijdens de voorbereidingen worden er geen studenten toegelaten in de zaal. 11. Goed doorlezen van instructies met betrekking tot het specifieke tentamen. De instructies staat op het informatieblad van het tentamen. 12. Als er niet voldoende opgaven zijn op papier informeer dan bij de collega surveillant van hetzelfde tentamen of er opgaven over zijn. Als dat niet het geval is neem dan contact op met de hoofdsurveillant. 13. Als een student weigert het te beoordelen tentamen in te leveren maakt de surveillant daarvan melding in het proces verbaal conform de procedure.

26 15. AFTEKENLIJST TENTAMENINLEVERING NAAM STUDENTNUMMER HANDTEKENING

PROCES BESCHRIJVING surveillance en tentamens in gedeelde tentamenlocatie tijdens UniJaKa-tentamen weken

PROCES BESCHRIJVING surveillance en tentamens in gedeelde tentamenlocatie tijdens UniJaKa-tentamen weken PROCES BESCHRIJVING surveillance en tentamens in gedeelde tentamenlocatie tijdens UniJaKa-tentamen weken Procesbeschrijving surveillance en tentamens in gedeelde tentamenlocatie, versie 3.0 1/24 Procesbeschrijving

Nadere informatie

Beheerregeling bij het afnemen van tentamens in gemeenschappelijke tentamenruimtes.

Beheerregeling bij het afnemen van tentamens in gemeenschappelijke tentamenruimtes. Beheerregeling bij het afnemen van tentamens in gemeenschappelijke tentamenruimtes. Gemeenschappelijke tentamenruimtes, zoals de tentamenhal de TenT, kunnen worden gereserveerd voor tentamens van alle

Nadere informatie

Informatiebrief patiënten wetenschappelijk onderzoek naar wat is last van nekpijn?

Informatiebrief patiënten wetenschappelijk onderzoek naar wat is last van nekpijn? Informatiebrief patiënten wat is last van nekpijn? versie 3, mei 2013 Informatiebrief patiënten wetenschappelijk onderzoek naar wat is last van nekpijn? Geachte heer/mevrouw, U ontvangt deze brief omdat

Nadere informatie

NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens

NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens NHTV internationale hogeschool Breda De tentamenregeling is onderdeel van de onderwijs en examenregeling (OER). Aldus vastgesteld in de vergadering van

Nadere informatie

Faculteit der Geneeskunde

Faculteit der Geneeskunde Faculteit der Geneeskunde Tentamen blok Datum Tijd : naam van blok : datum van afname tentamen : met RD: zonder RD: Op dit voorblad vindt u belangrijke informatie over het tentamen. Voordat u met het tentamen

Nadere informatie

Facultaire tentamenprocedure FSW voor studenten Inhoud

Facultaire tentamenprocedure FSW voor studenten Inhoud Facultaire tentamenprocedure FSW voor studenten Inhoud Inleiding... 2 Vóór het tentamen... 2 Aanmelding usis... 2 Afmelden voor een tentamen... 3 Studenten met een voorziening... 3 Mail aan alle voorzieningenstudenten...

Nadere informatie

NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens

NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens NHTV internationale hogeschool Breda Ingangsdatum: 1 september 2014 De tentamenregeling is onderdeel van de onderwijs en examenregeling van NHTV. Status

Nadere informatie

Reglement van Orde bij Toetsen, september 2014

Reglement van Orde bij Toetsen, september 2014 Reglement van Orde bij Toetsen, september 0 Reglement van Orde bij Toetsen Om studenten gelijke kansen en goede omstandigheden te bieden voor het afleggen van een toets is een Reglement van Orde bij Toetsen

Nadere informatie

INSTRUCTIE TOEZICHTHOUDERS CENTRAAL EXAMEN

INSTRUCTIE TOEZICHTHOUDERS CENTRAAL EXAMEN INSTRUCTIE TOEZICHTHOUDERS CENTRAAL EXAMEN 1 Voorafgaand aan de zitting 1.1 Klaarleggen van papier e.d. Voor het begin van de zitting leggen de toezichthouders op de tafel van elke kandidaat: 1 Een naambordje

Nadere informatie

SECTIE 1. REGELS MET BETREKKING TOT TENTAMEN PROCEDURE DE AANMELDING VOOR EEN SCHRIFTELIJK TENTAMEN OF TENTAMENONDERDEEL

SECTIE 1. REGELS MET BETREKKING TOT TENTAMEN PROCEDURE DE AANMELDING VOOR EEN SCHRIFTELIJK TENTAMEN OF TENTAMENONDERDEEL Regels en Richtlijnen inzake de tentamens en examens van de bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen Beleid & Management Gezondheidszorg, de masteropleiding Zorgmanagement en de premasterprogramma s

Nadere informatie

Trein - tram - bus - auto - parkeren. Route en parkeren

Trein - tram - bus - auto - parkeren. Route en parkeren Trein - tram - bus - auto - parkeren Route en parkeren Per trein VU medisch centrum is vanaf verschillende stations in Amsterdam met het openbaar vervoer eenvoudig te bereiken. Zie hiervoor per tram of

Nadere informatie

wegwijzer trein tram bus auto parkeren

wegwijzer trein tram bus auto parkeren wegwijzer trein tram bus auto parkeren per trein VU medisch centrum is vanaf verschillende stations in Amsterdam met het openbaar vervoer eenvoudig te bereiken. Zie hiervoor per tram of per bus. Het dichtstbijzijnde

Nadere informatie

wegwijzer trein tram bus auto parkeren pendeldienst

wegwijzer trein tram bus auto parkeren pendeldienst wegwijzer trein tram bus auto parkeren pendeldienst per trein VU medisch centrum is vanaf verschillende stations in Amsterdam met openbaar vervoer eenvoudig te bereiken. Zie hiervoor per tram of per bus.

Nadere informatie

Regeling centrale tentamenafname TU/e 2014

Regeling centrale tentamenafname TU/e 2014 Het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Gelet op artikel 7.10, derde lid, van de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek juncto artikel 7.12b, eerste lid,

Nadere informatie

Reglement van Orde bij Toetsen

Reglement van Orde bij Toetsen Paragraaf Algemene bepalingen Artikel Toepasselijkheid Dit Reglement van Orde is van toepassing op alle schriftelijke toetsen die worden afgenomen op daartoe door of namens de Examencommissie van de Faculteit

Nadere informatie

Trein - tram - bus - auto - parkeren. Route en parkeren

Trein - tram - bus - auto - parkeren. Route en parkeren Trein - tram - bus - auto - parkeren Route en parkeren I Per trein VUmc is vanaf verschillende stations in Amsterdam met het openbaar vervoer eenvoudig te bereiken. Zie hiervoor; Per tram of Per bus. Het

Nadere informatie

INSTRUCTIE TOETSEN FACULTEIT DER CULTUUR EN MAATSCHAPPIJWETENSCHAPPEN/FACULTY OF ARTS AND SOCIAL SCIENCES (FASoS)

INSTRUCTIE TOETSEN FACULTEIT DER CULTUUR EN MAATSCHAPPIJWETENSCHAPPEN/FACULTY OF ARTS AND SOCIAL SCIENCES (FASoS) INSTRUCTIE TOETSEN FACULTEIT DER CULTUUR EN MAATSCHAPPIJWETENSCHAPPEN/FACULTY OF ARTS AND SOCIAL SCIENCES (FASoS) De volledige handleiding is beschikbaar bij de Hoofdsurveillant 1. Hoofdsurveillant Bij

Nadere informatie

Toetsafname protocol schriftelijke toetsen HvA. Eigenaar stafafdeling Onderwijs en Onderzoek

Toetsafname protocol schriftelijke toetsen HvA. Eigenaar stafafdeling Onderwijs en Onderzoek Toetsafname protocol schriftelijke toetsen HvA Eigenaar stafafdeling Onderwijs en Onderzoek Vastgesteld door het College van Bestuur d.d. 3 april 2013 Toetsafnameprotocol Schriftelijke toetsen Maart 2013

Nadere informatie

REGLEMENTEN INZAKE ORDE, CALAMITEITEN EN ACADEMISCH WANGEDRAG (FRAUDE) BMS

REGLEMENTEN INZAKE ORDE, CALAMITEITEN EN ACADEMISCH WANGEDRAG (FRAUDE) BMS REGLEMENTEN INZAKE ORDE, CALAMITEITEN EN ACADEMISCH WANGEDRAG (FRAUDE) BMS 2018-2019 Ordereglement Om fraude bij tentamens en toetsen tegen te gaan gelden de volgende regels: Studenten dienen voor aanvang

Nadere informatie

E X A M E N R E G L E M E N T

E X A M E N R E G L E M E N T E X A M E N R E G L E M E N T Algemeen reglement voor het afnemen van VCAexamens in het kader van diplomering volgens het Uitvoeringsbesluit VCA januari 2012 van ECABO Dit reglement sluit aan op het Uitvoeringsbesluit

Nadere informatie

Exameninfo voor studenten 2015-2016. Centrale examens Taal en Rekenen

Exameninfo voor studenten 2015-2016. Centrale examens Taal en Rekenen Exameninfo voor studenten 2015-2016 Centrale examens Taal en Rekenen 1 Voorwoord... 2 Wat houdt het examen in?... 2 Resultaten examens taal en rekenen... 2 2 Regels voor de kandidaten... 2 Inleiding...

Nadere informatie

Instructies surveillanten pilotexamen Cito

Instructies surveillanten pilotexamen Cito Instructies surveillanten pilotexamen Cito Voorbereiding Je wordt verzocht een half uur vóór afname van de examens aanwezig te zijn. Een sleutel voor de examenruimtes wordt geregeld voor de aanwezige medewerker

Nadere informatie

Regels tentaminering Studiejaar Christelijke Hogeschool Windesheim

Regels tentaminering Studiejaar Christelijke Hogeschool Windesheim Regels tentaminering Studiejaar 2016-2017 Christelijke Hogeschool Windesheim Inhoud Inleiding... 3 Artikel 1. Begrippenlijst... 3 Artikel 2. Toetsmomenten... 3 Artikel 3. Inschrijven voor toetsen en herkansingen...

Nadere informatie

Toetsweek Instructie 4 HAVO

Toetsweek Instructie 4 HAVO Toetsweek Instructie 4 HAVO Route naar Schoolexamencijfer Toetsperiode cijfer 4 HAVO Toetsperiode 1 Toetsen in de toetsweek Praktische Toetsen in de les Mondelingen Handelingsdelen opdrachten Toetsen in

Nadere informatie

EXAMENREGELS ATEX NEN 3140 VP & VOP VCA

EXAMENREGELS ATEX NEN 3140 VP & VOP VCA EXAMENREGELS ATEX NEN 3140 VP & VOP VCA Page 1 of 6 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Annulering... 3 2. Legitimatiebewijs... 3 3. Aanvang Examen... 4 4. Te laat komen... 4 5. Examenduur... 4 6. Regels

Nadere informatie

Trein - tram - bus - auto - parkeren. Route en parkeren

Trein - tram - bus - auto - parkeren. Route en parkeren Trein - tram - bus - auto - parkeren Route en parkeren Per trein VUmc is vanaf verschillende stations in Amsterdam met het openbaar vervoer eenvoudig te bereiken. Zie hiervoor; Per tram/metro of Per bus.

Nadere informatie

Informatie voor studenten 2014-2015. Centrale examens taal en rekenen

Informatie voor studenten 2014-2015. Centrale examens taal en rekenen Informatie voor studenten 2014-2015 Centrale examens taal en rekenen Inhoudsopgave 1 Voorwoord... 3 Wat houdt het examen in?... 3 Resultaten examens taal en rekenen... 3 2 Regels voor de kandidaten...

Nadere informatie

Exameninfo voor studenten Centrale examens Taal en Rekenen

Exameninfo voor studenten Centrale examens Taal en Rekenen Exameninfo voor studenten 2016-2017 Centrale examens Taal en Rekenen 1 Voorwoord... 2 Wat houdt het examen in?... 2 Resultaten examens taal en rekenen... 2 2 Regels voor de kandidaten... 2 Inleiding...

Nadere informatie

Informatie voor deelnemers Centrale examens Nederlandse taal en rekenen

Informatie voor deelnemers Centrale examens Nederlandse taal en rekenen Informatie voor deelnemers 2011-2012 Centrale examens Nederlandse taal en rekenen Inhoudsopgave 1 Voorwoord 3 Belang deelname pilotexamens 3 Wat betekent deelname voor jou? 3 Resultaten examens taal en

Nadere informatie

Poliklinische zorgeenheid verloskunde & gynaecologie en IVF-centrum. Route en parkeren. Trein - tram - bus - auto - parkeren

Poliklinische zorgeenheid verloskunde & gynaecologie en IVF-centrum. Route en parkeren. Trein - tram - bus - auto - parkeren Poliklinische zorgeenheid verloskunde & gynaecologie en IVF-centrum Route en parkeren Trein - tram - bus - auto - parkeren I Per trein VUmc is vanaf verschillende stations in Amsterdam met het openbaar

Nadere informatie

Gedragsreglement Tentamens tevens Fraudereglement - HZ University of Applied Sciences (HZ)

Gedragsreglement Tentamens tevens Fraudereglement - HZ University of Applied Sciences (HZ) Gedragsreglement Tentamens tevens Fraudereglement - HZ University of Applied Sciences (HZ) Artikel 1 Algemeen 1.1 Deze regeling geldt voor allen die aan de HZ studeren of tentamens afleggen en is dus van

Nadere informatie

Poliklinische zorgeenheid verloskunde & gynaecologie en IVF-centrum. Route en parkeren. Trein - tram - bus - auto - parkeren

Poliklinische zorgeenheid verloskunde & gynaecologie en IVF-centrum. Route en parkeren. Trein - tram - bus - auto - parkeren Poliklinische zorgeenheid verloskunde & gynaecologie en IVF-centrum Route en parkeren Trein - tram - bus - auto - parkeren Per trein VUmc is vanaf verschillende stations in Amsterdam met het openbaar vervoer

Nadere informatie

EXAMENREGELS ATEX NEN 3140 VP & VOP VCA- Basis, VCA- VOL en VIL- VCU

EXAMENREGELS ATEX NEN 3140 VP & VOP VCA- Basis, VCA- VOL en VIL- VCU EXAMENREGELS ATEX NEN 3140 VP & VOP VCA- Basis, VCA- VOL en VIL- VCU Page 1 of 6 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Annulering...3 2. Legitimatiebewijs...3 3. Aanvang Examen...3 4. Te laat komen...4 5.

Nadere informatie

Regels en Richtlijnen voor de bacheloropleiding Sociale Geografie en Planologie, College Sociale Wetenschappen

Regels en Richtlijnen voor de bacheloropleiding Sociale Geografie en Planologie, College Sociale Wetenschappen Regels en Richtlijnen voor de bacheloropleiding Sociale Geografie en Planologie, College Sociale Wetenschappen I. Regels en Richtlijnen Examens en Tentamens De Examencommissie van de bacheloropleiding

Nadere informatie

Regels en Richtlijnen

Regels en Richtlijnen Regels en Richtlijnen Nederlandse versie 1 Academisch jaar 2013 2014 Vrije Universiteit Amsterdam Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde 1 Deze Regels en richtlijnen zijn ook beschikbaar

Nadere informatie

Informatiebrochure Energieprestatiecertificaat voor woningen

Informatiebrochure Energieprestatiecertificaat voor woningen Informatiebrochure 2008 Energieprestatiecertificaat voor woningen Energieprestatiecertificaat voor woningen Inleiding Cito neemt in opdracht van KBI (kwaliteitsborging installatiesector) het examen Energieprestatiecertificaat

Nadere informatie

Afnamereglement examens uitgevoerd in de BPV

Afnamereglement examens uitgevoerd in de BPV Afnamereglement examens uitgevoerd in de BPV Bronnen: - Examenreglement ROC Menso Alting - Diplomamodel (Staatscourant 2012 nr. 10761, 4 juni 2012) 1. Organisatie van examens in de BPV 1.1 Het examen Een

Nadere informatie

Regels tentaminering Studiejaar Christelijke Hogeschool Windesheim

Regels tentaminering Studiejaar Christelijke Hogeschool Windesheim Regels tentaminering Studiejaar 2017-2018 Christelijke Hogeschool Windesheim Inhoud Relatie Onderwijs- en examenregeling... 3 Artikel 1. Begrippenlijst... 3 Artikel 2. Toetsmomenten... 3 Artikel 3. Inschrijven

Nadere informatie

Examenprotocol. Vakopleiding Installateur Haarden, Kachels en Rookkanalen versie 05-11-2013

Examenprotocol. Vakopleiding Installateur Haarden, Kachels en Rookkanalen versie 05-11-2013 Examenprotocol Vakopleiding Installateur Haarden, Kachels en Rookkanalen versie 05-11-2013 2 1. Het examenreglement (algemeen) De Vakopleiding Installateur Haarden, Kachels en Rookkanalen wordt uitgevoerd

Nadere informatie

Faculteit der Economie en Bedrijfskunde

Faculteit der Economie en Bedrijfskunde Faculteit der Economie en Bedrijfskunde Op dit voorblad vindt u belangrijke informatie omtrent het tentamen. Lees dit voorblad voordat u met het tentamen begint! Tentamen: Operational Research 1D (4016)

Nadere informatie

Regels tentaminering Studiejaar Christelijke Hogeschool Windesheim

Regels tentaminering Studiejaar Christelijke Hogeschool Windesheim Regels tentaminering Studiejaar 2018-2019 Christelijke Hogeschool Windesheim Dit besluit Regels tentaminering is door het College van Bestuur vastgesteld op 3 juli 2018. In deze regels zijn de procedures

Nadere informatie

Regels Tentaminering Studiejaar 2015-2016. Christelijke Hogeschool Windesheim

Regels Tentaminering Studiejaar 2015-2016. Christelijke Hogeschool Windesheim Regels Tentaminering Studiejaar 2015-2016 Christelijke Hogeschool Windesheim Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Begrippenlijst... 3 2. Deelname toetsen in de propedeuse... 3 3. Aanmelden voor schriftelijke

Nadere informatie

Beroep: Indien u het niet eens bent met de uitkomst van een besluit op een ingediend bezwaar kunt u in beroep gaan.

Beroep: Indien u het niet eens bent met de uitkomst van een besluit op een ingediend bezwaar kunt u in beroep gaan. 0672 EXAMENREGLEMENT WFT-EXAMENS 1 ALGEMENE BEPALINGEN 1.1. Doel Dit examenreglement beschrijft de procedures met betrekking tot het afnemen van de Wftexamens door WFT Benelux. Dit examenreglement heeft

Nadere informatie

Afnamereglement examens uitgevoerd op school

Afnamereglement examens uitgevoerd op school Afnamereglement examens uitgevoerd op school Bronnen: - Examenreglement ROC Menso Alting - Diplomamodel (Staatscourant 2012 nr. 10761, 4 juni 2012) 1. Organisatie van examens op school 1.1 Het examen Een

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 VWO

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 VWO PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 VWO 2018-2019 Inleiding Het eindexamen Het examen bestaat uit twee delen: het schoolexamen(se) en het centraal examen (CE). In dit boekje staat alle informatie voor

Nadere informatie

BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR

BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR Nummer : 774 Paraaf: Onderwerp : Regels tentaminering Besluit : Het College van Bestuur besluit tot vaststelling van de regels tentaminering. Status besluit : Voorgenomen: d.d.

Nadere informatie

Examendraaiboek voor leerlingen EINDEXAMEN 2019

Examendraaiboek voor leerlingen EINDEXAMEN 2019 dinsdag 16 april Jullie krijgen je cijferlijst. Je moet deze lijst goed controleren. Als alle cijfers en de andere gegevens in orde zijn en zet je je handtekening eronder en levert de cijferlijst in bij

Nadere informatie

LEERLINGENDRAAIBOEK EXAMEN 2019

LEERLINGENDRAAIBOEK EXAMEN 2019 LEERLINGENDRAAIBOEK EXAMEN 2019 LEERLINGENDRAAIBOEK EXAMEN 2019 Hieronder volgt een aantal zaken die de eindexamenkandidaten gedurende de periode van het schriftelijk gedeelte van het examen in de gaten

Nadere informatie

Regels/afspraken SE`s & CSE`s

Regels/afspraken SE`s & CSE`s Regels/afspraken SE`s & CSE`s Voor aanvang: * Lees het examenrooster GOED door. Let vooral goed op de begintijden. Bekijk ook goed waar je het examen moet maken. * Raadzaam is het om minimaal een kwartier

Nadere informatie

Examen Preventiemedewerker

Examen Preventiemedewerker Examenreglement voor de Organisator en Examinator Examen Preventiemedewerker NIBHV Examenreglement Preventiemedewerker Revisie: 1 03-11-2006 1 / 10 Dit examenreglement bestaat uit twee delen Deel I beschrijft

Nadere informatie

Surveilleren Wat is belangrijk bij het surveilleren?

Surveilleren Wat is belangrijk bij het surveilleren? Surveilleren Wat is belangrijk bij het surveilleren? 1. Voorbeeldcasussen 2. Richtlijnen surveillanten 1. Op voorhand 2. Bij aanvang van examen 3. Tijdens examen Casus 1a Je bent gevraagd om te surveilleren

Nadere informatie

FORWARD TO THE PAST. Vondelpark 3, Amsterdam. Met het openbaar vervoer (http://www.gvb.nl/pages/home.aspx) Tram

FORWARD TO THE PAST. Vondelpark 3, Amsterdam. Met het openbaar vervoer (http://www.gvb.nl/pages/home.aspx) Tram FORWARD TO THE PAST Vondelpark 3, Amsterdam Met het openbaar vervoer (http://www.gvb.nl/pages/home.aspx) Tram Lijn 1 Lijn 3 en 12 - halte Constantijn Huygensstraat t/o Albert Heijn. Oversteken en 2 e Constantijn

Nadere informatie

Regels Tentaminering. Christelijke Hogeschool Windesheim

Regels Tentaminering. Christelijke Hogeschool Windesheim Regels Tentaminering Christelijke Hogeschool Windesheim Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Preambule... 3 2. Begrippenlijst... 3 3. Deelname toetsen in de propedeuse... 3 4. Deelname schriftelijke toetsen

Nadere informatie

Informatiebrochure. Energieprestatiecertificaat voor Utiliteitsbouw

Informatiebrochure. Energieprestatiecertificaat voor Utiliteitsbouw Informatiebrochure Energieprestatiecertificaat voor Utiliteitsbouw Energieprestatiecertificaat voor utiliteitsbouw Inleiding Cito neemt in opdracht van Cito neemt in opdracht van ISSO (Kennisinstituut

Nadere informatie

REKENEN 2ER-2A-2F-3F Juni EXAMENS

REKENEN 2ER-2A-2F-3F Juni EXAMENS REKENEN 2ER-2A-2F-3F Juni EXAMENS 2018-2019 Succes 1 2 Ziek tijdens een examen? Meld je van tevoren af: telefoonnr: 072-5675570 Let op! Indien je na aanvang van het examen absent gemeld wordt, is dit ongeoorloofd

Nadere informatie

Examenboekje 5 Havo en 6 Vwo Examen 2016

Examenboekje 5 Havo en 6 Vwo Examen 2016 Examenboekje 5 Havo en 6 Vwo Examen 2016 1 Exameninstructie klassen 5 Havo en 6 Vwo 1. Lees het examenboekje goed door! 2. Bewaar het examenboekje op een vaste plek! 3. Laat het examenboekje door je ouders

Nadere informatie

REKENEN 2F juni EXAMENS 2017

REKENEN 2F juni EXAMENS 2017 REKENEN juni EXAMENS 2017 Succes 1 Ziek tijdens een examen? Meld je van tevoren af: telefoonnr: 072-5675570 2 A. Organisatie van het examen 1.ledere kandidaat heeft een eigen examennummer. In het lokaal

Nadere informatie

Toetsafname en Fraudepreventie

Toetsafname en Fraudepreventie Toetsafname en Fraudepreventie Theorie Inleiding Fraudepreventie Toetsafname Opdracht Checklist Theorie Inleiding Het doel van een toets bepaalt de omstandigheden waaronder de student de toets maakt. Een

Nadere informatie

De organisatie en ontwikkeling van de Landelijke Kennistoets worden uitgevoerd door Calibris Advies in opdracht van InEen.

De organisatie en ontwikkeling van de Landelijke Kennistoets worden uitgevoerd door Calibris Advies in opdracht van InEen. Betreft Reglement Landelijke Kennistoets Triage Begrippen: HDS Kandidaat NHG InEen Huisartsendienstenstructuur Kandidaattriagist van een HDS die deelneemt aan de Landelijke Kennistoets Nederlands Huisartsen

Nadere informatie

Imagine the result. sustainable growth performance collaboration. Buitengewone Algemene Vergadering

Imagine the result. sustainable growth performance collaboration. Buitengewone Algemene Vergadering Imagine the result sustainable growth performance collaboration Buitengewone Algemene Vergadering 24 juli 2014 3 Buitengewone Algemene Vergadering van ARCADIS N.V. Notes to the agenda De Buitengewone Algemene

Nadere informatie

Faculteit Economie en Bedrijfskunde

Faculteit Economie en Bedrijfskunde Faculteit Economie en Bedrijfskunde Op dit voorblad vindt u belangrijke informatie omtrent het tentamen. Voordat u met het tentamen t: lees dit voorblad! Tentamen: V&O IV: Programmeren Tentamendatum &

Nadere informatie

Vrije Universiteit Amsterdam Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Vrije Universiteit Amsterdam Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Regels en richtlijnen voor examens/tentamens FEWEB Nederlandse versie 1 Academisch jaar 2015 2016 Vrije Universiteit Amsterdam Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde 1 Deze Regels en

Nadere informatie

KCFP Kenniscentrum Financiële Planning

KCFP Kenniscentrum Financiële Planning KCFP Kenniscentrum Financiële Planning Examen Financieel Echtscheidingsadviseur Particulier Baarn, maart 2018 2018 Examenbureau SRFEA 1/9 Opmerking vooraf Door deelname aan het examen bevestigt de examenkandidaat

Nadere informatie

Exameninstructie 2019 Wolfert Lansing 4BBL / 4KBL / 4GTL

Exameninstructie 2019 Wolfert Lansing 4BBL / 4KBL / 4GTL Exameninstructie 2019 Wolfert Lansing 4BBL / 4KBL / 4GTL Exameninstructie 2019 Wolfert Lansing 1 Beste leerlingen, geachte ouders/verzorgers, Na vier jaar middelbare school is het nu tijd voor het Centraal

Nadere informatie

Sport Medisch Centrum Amsterdam - Almere

Sport Medisch Centrum Amsterdam - Almere Sport Medisch Centrum Amsterdam - Almere Olympiaplein 74 A 1076 AG Amsterdam Telefoon: 020 6627244 Fax: 020 6757073 E-Mail: info@smcamsterdam.nl Web: www.smcamsterdam.nl Vanuit Zaanstad. 1. Vertrek vanaf

Nadere informatie

Centraal Examen 2019 HAVO

Centraal Examen 2019 HAVO Centraal Examen 2019 HAVO Rooster Tijdvak 1: Dag Tijd Vak Donderdag 9 mei 13:30-16:30 Wiskunde A en B Vrijdag 10 mei 09:00-11:30 Duits 13:30-16:30 Management en Organisatie Maandag 13 mei 09:00-12:00 Geschiedenis

Nadere informatie

Examenboekje Lieve, beste examenleerlingen,

Examenboekje Lieve, beste examenleerlingen, Examenboekje 2019 Lieve, beste examenleerlingen, Het schoolexamen zit erop: 50% van het eindexamencijfer is binnen. Velen van jullie gaan met een mooie lijst richting Centraal Eindexamen, waar de andere

Nadere informatie

Pius X College. Locatie Van Renneslaan. Examen 2017

Pius X College. Locatie Van Renneslaan. Examen 2017 Pius X College Locatie Van Renneslaan Examen 2017 Belangrijke informatie voor het examen Beste vierdejaars leerling, Je bent bijna aan het eind gekomen van het 4e leerjaar: Nog even en dan beginnen de

Nadere informatie

Centraal Examen 2019 VWO

Centraal Examen 2019 VWO Centraal Examen 2019 VWO Rooster Tijdvak 1: Dag Tijd Vak Donderdag 9 mei 09:00-12:00 Grieks 13:30-16:30 Scheikunde Vrijdag 10 mei 13:30-16:30 Nederlands Maandag 13 mei 09:00-12-00 Geschiedenis 13:30-16:30

Nadere informatie

LEERLINGENDRAAIBOEK EXAMEN 2017

LEERLINGENDRAAIBOEK EXAMEN 2017 LEERLINGENDRAAIBOEK EXAMEN 2017 LEERLINGENDRAAIBOEK EXAMEN 2017 Hieronder volgt een aantal zaken die de eindexamenkandidaten gedurende de periode van het schriftelijk gedeelte van het examen in de gaten

Nadere informatie

Pius X College. Locatie Van Renneslaan Examen 2015

Pius X College. Locatie Van Renneslaan Examen 2015 Pius X College Locatie Van Renneslaan Examen 2015 Belangrijke informatie voor het examen Beste vierdejaars leerling, Je bent bijna aan het eind gekomen van het 4e leerjaar: Nog even en dan beginnen de

Nadere informatie

Examenreglement Examens Betonkernactivering

Examenreglement Examens Betonkernactivering Examenreglement Examens Betonkernactivering Dec 2014 ISSO Postbus 557 3000 AN Rotterdam Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In dit examenreglement wordt verstaan onder: 1 Examencommissie:

Nadere informatie

1. Tijdstippen en plaats. Het centraal examen wordt afgenomen op de tijdstippen die door de overheid worden vastgesteld.

1. Tijdstippen en plaats. Het centraal examen wordt afgenomen op de tijdstippen die door de overheid worden vastgesteld. Locatiegebonden extra artikel van het examenreglement. Regels in de examenzaal 1. Tijdstippen en plaats. Het centraal examen wordt afgenomen op de tijdstippen die door de overheid worden vastgesteld. 2.

Nadere informatie

Procedure & protocol 21

Procedure & protocol 21 Procedure & protocol 21 Fraude P&P21 Versie Datum Bespreekrondes 0.1 03-7-2015 Voorgelegd aan leden subcommissie fraude 0.2 13-8-2015 Voorgelegd aan de CEC DEF 13-10-2015 Vastgesteld door de CEC. 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Tentamenprocedure FSW voor examinatoren Inhoud

Tentamenprocedure FSW voor examinatoren Inhoud Tentamenprocedure FSW voor examinatoren Inhoud Inleiding... 3 Vóór het tentamen... 3 Deadline aanleveren tentamen... 3 Voorbereiding tentamen... 3 Tentamenopgaven... 3 Tentamenvoorblad... 3 Werkgroepdocenten...

Nadere informatie

Examenbijeenkomst Charles de Foucauld Mavo

Examenbijeenkomst Charles de Foucauld Mavo Examenbijeenkomst 2016 Charles de Foucauld Mavo Agenda Welkom Belangrijke data Vragenronde 1 Procedures Vragenronde 2 Na de examens Vragenronde 3 Belangrijke data: Examens Tijdvak 1 VAK EXAMEN FA vrijdag

Nadere informatie

Examenreglement. PCE-examens

Examenreglement. PCE-examens Examenreglement voor PCE-examens Begrippenlijst a. Kandidaat : Iemand die is toegelaten tot het examen b. Exameninstituut : Instituut voor Technische Vakexamens B.V. c. Examenlocatie : De plaats waar het

Nadere informatie

Toetsing en examinering in de bovenbouw. Praktische handleiding bij de toetsweken en het centraal examen

Toetsing en examinering in de bovenbouw. Praktische handleiding bij de toetsweken en het centraal examen Toetsing en examinering in de bovenbouw Praktische handleiding bij de toetsweken en het centraal examen Gerrit van der Veen College 2017-2018 1 Inhoud Inleiding... 3 Overzicht toetsen 2017-2018... 4 Toetsroosters

Nadere informatie

Faculteit Economie en Bedrijfskunde studiejaar

Faculteit Economie en Bedrijfskunde studiejaar Faculteit Economie en Bedrijskunde studiejaar 0-04 Op deze eerste pagina vindt u belangrijke inormatie met betrekking tot dit tentamen. Lees de hierna volgende inormatie aandachtig door voordat u begint

Nadere informatie

Het Centraal Examen 2018

Het Centraal Examen 2018 Het Centraal Examen 2018 Voor de leerlingen VMBO-BB/LWT Inhoud Voorwoord... 3 Examenperiode... 4 Plaats van het examen... 4 Verzuim bij het examen... 4 Uitgesteld examen i.v.m. wettelijk geoorloofde afwezigheid...

Nadere informatie

= Basisberoepsgerichte leerweg

= Basisberoepsgerichte leerweg SCHOOLEXAMEN III 2014-2015 Donderdag 2 tot en met vrijdag 10 april 2015. Dames en heren mentoren: wilt u dit rooster tijdig en grondig doornemen met uw klas? Het schoolexamen wordt voornamelijk afgenomen

Nadere informatie

Instructie surveillanten FHML bij aanwezigheid hoofdsurveillant (HS) Er zijn aparte instructies bij toetsen zonder HS en digitale toetsen

Instructie surveillanten FHML bij aanwezigheid hoofdsurveillant (HS) Er zijn aparte instructies bij toetsen zonder HS en digitale toetsen Instructie surveillanten FHML bij aanwezigheid hoofdsurveillant (HS) Er zijn aparte instructies bij toetsen zonder HS en digitale toetsen Lees deze instructie goed voordat u begint met uw werkzaamheden!

Nadere informatie

Examen Financieel Echtscheidingsadviseur Particulier

Examen Financieel Echtscheidingsadviseur Particulier Examen Financieel Echtscheidingsadviseur Particulier Baarn, juli 2018 2018 Examenbureau RFEA 1/11 Opmerking vooraf Door deelname aan het examen bevestigt de examenkandidaat kennis te hebben genomen van

Nadere informatie

Welkom. Presentatie 19 september 2013

Welkom. Presentatie 19 september 2013 Welkom Presentatie 19 september 2013 Programma surveillantenbijeenkomst 1. Opening 2. Agenda 3. Informatie van InterUM 4. Algemene informatie 5. Wat doet de Facilitaire Dienst 6. Zaalmanagers en toezichthouders

Nadere informatie

VCA-HANDBOEK Conform Uitvoeringsbesluit VCA, versie 3.1, 29 augustus 2007

VCA-HANDBOEK Conform Uitvoeringsbesluit VCA, versie 3.1, 29 augustus 2007 VCA-HANDBOEK Conform Uitvoeringsbesluit VCA, versie 3.1, 29 augustus 2007 Deel III van VII: Examenreglement tbv de kandidaten NIBHV Hoofdweg 240 3067 GJ ROTTERDAM Telefoon: (010) 289 28 88 Fax: (010) 289

Nadere informatie

Afnamereglement centraal ontwikkelde examens (COE)

Afnamereglement centraal ontwikkelde examens (COE) Afnamereglement centraal ontwikkelde examens (COE) Bronnen: - Examenprotocol centrale examinering in het mbo - Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB - Stroomschema: afhandeling onregelmatigheden

Nadere informatie

Voor, tijdens en na het examen. Voor het examen:

Voor, tijdens en na het examen. Voor het examen: Voor, tijdens en na het examen Voor het examen moeten er nog een aantal belangrijke dingen gebeuren! Hier gaat deze brief over. Je vindt informatie over de volgende onderwerpen: Voor alle vakken moeten

Nadere informatie

Examenreglement opleiding AA/RA-Belastingaccountant Inleidende bepalingen

Examenreglement opleiding AA/RA-Belastingaccountant Inleidende bepalingen Examenreglement opleiding AA/RA-Belastingaccountant Inleidende bepalingen Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder; a. NBA: de Nederlandse Beroepsorganisatie van accountants; b. bestuur: het bestuur

Nadere informatie

Cartesius Lyceum - Verzuimprotocol

Cartesius Lyceum - Verzuimprotocol Verzuimprotocol 2018-2019 1 Inhoudsopgave Afspraken m.b.t. registratie en afhandeling 3 Ziekte 3 Te laat komen 3 Verzuim 4 Verwijdering uit de les 4 Basisacties bij te laat, ongeoorloofd afwezig en verwijdering

Nadere informatie

2. De datum van het herexamen voor maatschappijleer of een ander schoolexamen wordt in overleg met examensecretaris en examinator vastgesteld.

2. De datum van het herexamen voor maatschappijleer of een ander schoolexamen wordt in overleg met examensecretaris en examinator vastgesteld. Onderwerp: examen 2017 1. Wie nog een toets van de derde periode in moet halen of over moet doen, doet dit voor of op VRIJDAG 7 APRIL 2017. Je maakt hiervoor een afspraak met de desbetreffende docent.

Nadere informatie

Artikel 2.4 Vergaderfrequentie examencommissie De examencommissie vergadert <tenminste twee keer per jaar>

Artikel 2.4 Vergaderfrequentie examencommissie De examencommissie vergadert <tenminste twee keer per jaar> Model Regels en Richtlijnen examencommissie (zoals bedoeld in artikel 7.12b, derde lid, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) Dit model kan niet los worden gezien van de Model

Nadere informatie

E X A M E N R E G L E M E N T. Algemeen reglement voor het afnemen van VCAexamens in het kader van diplomering volgens het Handboek van VCA Infra 2015

E X A M E N R E G L E M E N T. Algemeen reglement voor het afnemen van VCAexamens in het kader van diplomering volgens het Handboek van VCA Infra 2015 E X A M E N R E G L E M E N T Algemeen reglement voor het afnemen van VCAexamens in het kader van diplomering volgens het Handboek van VCA Infra 2015 IBEX Instituut voor Beroepsexamens IBEX Instituut voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave EXAMENREGLEMENT. Code: Versienummer: Datum: Pagina: REGL / 10

Inhoudsopgave EXAMENREGLEMENT. Code: Versienummer: Datum: Pagina: REGL / 10 Examenreglement (her-)examens van de STEK Exameninstelling 1 / Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN... 2 2. EXAMEN... 3 2.1 Inschrijving... 3 2.2 Bevestiging... 3 2.3 Toelating... 3 2.4 Examen... 4 2.5 Speciaal examen...

Nadere informatie

Examenreglement. Examens Bodemenergie

Examenreglement. Examens Bodemenergie Examenreglement Examens Bodemenergie Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In dit examenreglement wordt verstaan onder: 1. Examencommissie: de door BodemenergieNL ingestelde Examencommissie.

Nadere informatie

CENTRAAL EXAMEN 2017

CENTRAAL EXAMEN 2017 1 CENTRAAL EXAMEN 2017 Instructie voor het Centraal Examen 2017 Beste zesdeklassers, In dit boekje vind je de laatste aanwijzingen die van belang zijn in de examenperiode. Lees alles nog eens goed door.

Nadere informatie

Besluit Directeur CASAS. Onderwerp: Examenreglement voor Luchtverkeersleiders en Grondwerktuigkundigen

Besluit Directeur CASAS. Onderwerp: Examenreglement voor Luchtverkeersleiders en Grondwerktuigkundigen Paramaribo, 8 October 2018 No. 2-2018 PEL Besluit Directeur CASAS Onderwerp: Examenreglement voor Luchtverkeersleiders en Grondwerktuigkundigen 1. ALGEMEEN Het Examenreglement voor Luchtverkeersleiders

Nadere informatie

INFORMATIEBULLETIN PERIODE CENTRAAL EXAMEN

INFORMATIEBULLETIN PERIODE CENTRAAL EXAMEN INFORMATIEBULLETIN PERIODE CENTRAAL EXAMEN APRIL - JULI 2017 1 Tijdschema voor Eindexamenperiode 2017 di 18 april woe 19 april do 20 april vr 21 april ma 24 april t/m vr 5 mei ma 8 mei vr 19 mei ma 8 mei

Nadere informatie

Tentamenprocedure FSW voor examinatoren Inhoud

Tentamenprocedure FSW voor examinatoren Inhoud Tentamenprocedure FSW voor examinatoren Inhoud Inleiding... 3 Vóór het tentamen... 3 Deadline aanleveren tentamen... 3 Voorbereiding tentamen... 3 Tentamenopgaven... 3 Tentamenvoorblad... 3 Werkgroepdocenten...

Nadere informatie

Informatie. Centraal Schriftelijk Eindexamen. mavo/vmbo-tl

Informatie. Centraal Schriftelijk Eindexamen. mavo/vmbo-tl Informatie Centraal Schriftelijk Eindexamen mavo/vmbo-tl Schooljaar 2012-2013 Beste examenkandidaten, Op dinsdag 13 mei start de examenperiode. Om te zorgen dat de komende periode goed verloopt hebben

Nadere informatie

COLLOQUIUM DOCTUM REGELING FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID 2016

COLLOQUIUM DOCTUM REGELING FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID 2016 COLLOQUIUM DOCTUM REGELING FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID 2016 Regeling voor het toelatingsonderzoek ex art. 7.29 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) voor de opleiding

Nadere informatie