Slide 1. BRIDGE de uitkomst

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Slide 1. BRIDGE de uitkomst"

Transcriptie

1 Slide 1 BRIDGE de uitkomst

2 Slide 2 Wat voor uitkomst kies je Actief: Met welke uitkomst neem ik een essentieel tempo in het tegenspel? Welke start je kiest dien je te bepalen aan de hand van het biedverloop en je eigen hand. Een actieve start kies je om snel slagen in een eigen kleur te maken, of om aftroevers te ontwikkelen.

3 Slide 3 Wat voor uitkomst kies je Actief: Met welke uitkomst neem ik een essentieel tempo in het tegenspel? Passief: Met welke uitkomst geef ik niets weg? Een passieve start kies je als je bang bent om slagen weg te geven.

4 Slide 4 Actieve start Biedverloop: 1SA pas 2S* pas 2SA pas 3SA allen passen * transfer voor Vaak is een aanvallende start beter. Met name als je uit het bieden een aanwijzing hebt dat de tegenpartij een lange kleur heeft waarop verliezers kunnen weggewerkt. Een biedverloop als: 1SA pas 2S pas 2SA pas 3SA allen passen waarbij de tegenpartij vertelt dat er een lange klaverkleur op tafel komt met aansluiting in de hand van de leider schreeuwt om een aanvallende start. Een aanvallende start houdt echter wel risico s in: als je de verkeerde kleur kiest geef je soms onnodig slagen weg.

5 Slide 5 Uitkomst in partners kleur Je hebt geen eigen kleur die beter lijkt b.v. H V B x x x Is partners kleur wel solide? Een andere aanwijzing voor de start kan komen uit de biedingen die jij en je partner hebben gedaan. Vaak is het goed om in de kleur de je partner geboden heeft uit te komen. Als jij en je partner ieder een kleur hebben geboden en je partner heeft jouw kleur niet gesteund dan is het vaak raadzaam in zijn kleur uit te komen. Maar heb jij H V B x x x in jouw kleur en een waardeloze doubleton in zijn kleur dan start je meestal beter met je eigen kleur. Je moet je wel afvragen of partners kleur solide lijkt te zijn. Een openingskleur die niet herhaald wordt hoeft niet meer dan een magere vierkaart te beloven; een constructief volgbod (een volgbod dat weinig biedruimte wegneemt, bv. 1 na een 1 opening) zal meestal wel een solide kleur betreffen.

6 Slide 6 Uitkomst 1. Met welke kleur kom ik uit? 2. Met welke kaart dan?

7 Slide 7 Uitkomen tegen SA Meestal aanvallend. Vaak met je langste kleur V H V B 9 6 H 8 2 Tegen een SA contract is het meestal goed om aanvallend te starten. Tegen een aarzelend geboden SA contract dat niet duidelijk gebaseerd is op een lange kleur kan je soms beter passief starten, maar in het algemeen zal je proberen je eigen kleur te ontwikkelen, voordat de leider zijn slagen binnen heeft. Je probeert dus lengteslagen te ontwikkelen maar toch is niet alleen de lengte van je kleur, maar ook de kwaliteit van je kleur bepalend voor je uitkomst: B.v. moet je uitkomen tegen 3SA met: V H V B 9 6 H 8 2 dan zal je met harten uitkomen, hoewel je schoppenkleur langer is.

8 Slide 8 Uitkomen tegen SA Bij gelijke lengte geeft kwaliteit de doorslag A V H Moet je tussen twee kleuren van gelijke lengte kiezen dan geeft kwaliteit helemaal de doorslag: Stel je hebt: A V H en het bieden is gegaan 1SA 3SA, dan ligt het voor de hand om met een hoge kleur uit te komen. Harten is dan veel aantrekkelijker dan schoppen omdat je partner veel minder mee hoeft te hebben (elke honneur is goed) om slagen in die kleur te ontwikkelen. Een kleur die een beetje opgevuld is, is aantrekkelijker om van te starten dan een kleur die dat niet is.

9 Slide 9 Uitkomen tegen SA Kleur met de hoogste honneur H B A Heb je geen goed opgevulde kleur en wil je toch aanvallend starten dan is het aan te raden om met de kleur met de hoogste honneur te starten. Hoe hoger de honneur des te kleiner is de kans dat je er een slag mee weggeeft. Heb je b.v. H B A En je moet uitkomen tegen 1SA 3SA dan is schoppen de aangewezen start. De schoppenheer maak je wellicht toch nog wel, zelfs als je in eerste instantie een snit cadeau geeft, maar bij hartenstart is de kans dat je de boer alsnog maakt als je partner geen goede harten meebrengt bijzonder gering.

10 Slide 10 Uitkomen tegen SA Bij gelijkwaardige kleuren kies hoge kleur V V A 5 1 pas 1 pas 1SA pas 3SA pas pas pas pas Er is nog een vuistregel wanneer je kunt kiezen uit twee ongeveer gelijkwaardige kleuren. Betreft het een hoge en een lage kleur, kies dan voor de hoge kleur. Reden is dat de tegenpartij vaak op zoek gaat naar een fit in een hoge kleur, maar meestal het onderzoek naar een fit in een lage kleur achterwege laat. Als er niets onderzocht is, is dat een aanwijzing dat mogelijk geen van beide tegenspelers veel in jouw hoge kleur heeft, maar voor een lage kleur is dat veel minder zeker. Heb je: V V A 5 en ging het bieden: 1 pas 1 pas 1SA pas 3SA pas pas pas pas dan is een hartenstart aantrekkelijker dan een ruitenstart.

11 Slide 11 Uitkomen tegen SA Heb je wel aankomers? 10 9 V SA pas 3SA pas pas pas pas Bij het kiezen van de uitkomstkleur is het ook belangrijk dat je hem moet kunnen benutten als hij eenmaal is vrijgespeeld. Dat betekent dat, als jouw kleur eenmaal vrij is, er nog een entree moet zijn. Als daar weinig zicht op is heeft het meestal geen zin om het risico van een aanvallende start in jouw kleur te kiezen en kun je beter proberen de kleur van je partner te ontwikkelen. Heb je: 10 9 V En ging het bieden 1SA 3SA dan zal een hartenstart meestal weinig zin hebben. Je partner heeft nagenoeg zeker tenminste een 4-kaart schoppen en bovendien ook de mogelijke aankomers.

12 Slide 12 Uitkomen tegen SA Aankomer in de gestarte kleur 10 9 A B SA pas 3SA pas pas pas pas Een potentiёle entree hoeft niet altijd in een van de zijkleuren te zitten. De lange kleur zelf kan die ook bevatten. Heb je: 10 9 A B dan start je wel met harten in de hoop dat, als je in de derde hartenslag met de aas aan slag komt, je die kleur vrij hebt.

13 Slide 13 Uitkomen tegen SA Kies je partners kleur, maar... A V SA pas 3SA pas pas pas pas Wat moet je starten als de tegenpartij in een SA contract is beland, terwijl je partner een kleur geboden heeft? Als de tegenpartij ondanks het bod van je partner naar 3SA is opgestoomd is er goede reden om aan te nemen dat zij zijn kleur ook controleren. Toch is het vaak raadzaam om toch maar in je partners kleur te starten, al is het maar om de vrede in je partnership te bewaren. Slaafsheid is echter niet altijd verstandig. Heb je een singleton in partners kleur en heb je zelf een kleur met redelijke vooruitzichten dan kies je meestal die laatste. Stel het bieden ging: 1 1SA pas 2SA pas pas pas en je hebt: A V dan zal je liever met schoppen starten, zelfs als de 1 opening van je partner een 5-kaart belooft.

14 Slide 14 Uitkomen tegen SA Kies je partners kleur, maar H V A SA pas 3SA pas pas pas pas En ook als je hebt: 8 3 H V A en het bieden ging: 1 1 2SA pas 3SA pas pas zul je liever met harten dan met schoppen starten. De 2SA bieder zal wel een goede stop hebben voor zijn bod en hartenstart zorgt voor een onverwachte maar kansrijke aanval.

15 Slide 15 Uitkomen tegen 3SA opening Start met een Aas Een bijzonder vorm van een aanvallende start tegen een 3SA contract is als de tegenpartij met 3SA geopend heeft. Die opening betekent gewoonlijk dat hij een lange, dichte lage kleur heeft met weinig ernaast. Start dan met een A om te zien wat je in het tegenspel moet doen. Als je in de eerste slag de tegenpartij aan slag laat is het meestal te laat, omdat je daarna meteen 7 slagen in die lage kleur om je oren krijgt.

16 Slide 16 Uitkomen tegen troefcontract Probeer directe of bijna directe slagen te ontwikkelen Anders start passief (eerder dan in SA) Bij het uitkomen tegen een troefcontract gelden vaak andere overwegingen dan tegen een SA contract. Je kunt er op uit zijn om voor jezelf aftroevers te ontwikkelen of je kunt een aanval doen op de aftroefmogelijkheden van de leider. Als die aspecten geen rol spelen gelden ongeveer dezelfde regels als voor de uitkomst tegen een SA contract. Als partner geboden heeft zul je meestal met zijn kleur uitkomen. Als er een lange nevenkleur lijkt te zijn kom je aanvallend uit omdat anders jouw winners op die nevenkleur dreigen te verdwijnen. Bij een aanvallende start tegen een SA contract koos je meestal een lange kleur. Bij een troefcontract heeft dit meestal minder zin, omdat jouw te ontwikkelen lengteslagen waarschijnlijk afgetroeft gaan worden. In een troefcontract zijn directe of bijna directe slagen van groot belang bij een aanvallende start.

17 Slide 17 Uitkomen tegen troefcontract H 8 B 7 3 H H pas 3 pas 3 pas 4 pas pas pas pas Ging het biedverloop: 1 pas 3 pas 3 pas 4 pas pas pas en heb je in handen: H 8 B 7 3 H H 10 5 dan zou ik voor een klaverstart kiezen. Het 3 -bod wijst op een lange kleur waarop eventuele verliezers weg kunnen. Voor de uitkomst moet je kiezen tussen ruiten en klaveren. Het feit dat jouw klaverenkleur korter is, hetgeen betekent dat de tegenpartij daarin waarschijnlijk meer kaarten heeft, rechtvaardigt de keuze voor die kleur. Gezien de lengte van jouw ruitenkleur is de kans dat de tegenpartij die snel gaat aftroeven groter. Als het er niet naar uitziet dat er een goede nevenkleur is en ook de vijandelijke troeven niet hoeven te worden aangevallen is het vaak (vaker dan in een SA contract) raadzaam om een passieve start te kiezen.

18 Slide 18 Spelen op aftroevers Twee voorwaarden: 1. De leider moet niet instaat zijn de troeven tijdig weg te halen 2. Partner moet entree hebben om de aftroever te kunnen geven Wanneer is het verstandig op aftroevers te spelen? In het algemeen als je een redelijke kans denkt te hebben om die aftroever inderdaad te maken. Start van een singleton of doubleton heeft als nadeel dat het voor de leider bijna direct duidelijk is hoe het spel zit. Hij zal dan snel gaan troeftrekken. Als je dat niet tegen kunt houden is een andere start misschien verstandiger. Aan twee voorwaarden moet worden voldaan om de aftroever te kunnen scoren: De leider moet niet in staat zijn de troeven tijdig weg te trekken. Jouw partner moet een entree hebben om je de aftroever te kunnen geven

19 Slide 19 Spelen op aftroevers Speel niet op aftroevers als je goede troeven tegen hebt 5 B V H pas 1 pas 3 pas 4 pas pas pas pas Als je goede troeven tegen hebt is het meestal verkeerd om op een aftroever af te gaan. Een aanvallende start is dan meestal beter. De leider zal zijn handen vol hebben aan het verwijderen van jouw troeven en daardoor worden uiteindelijk zijn kansen om jouw vrije kaarten af te troeven om zeep geholpen. Stel je hebt: 5 B V H en het bieden ging: 1 pas 1 pas 3 pas 4 pas pas pas dan is er één start die je niet moet kiezen, nl. de schoppenstart. Als je al een aftroever krijgt is dat van een vaste troefslag. Ruiten of klaveren moet de uitkomst zijn omdat je daarmee de leider mogelijk heel wat problemen zal geven. Gezien de 9 en de 10 van ruiten, zou mijn voorkeur daar naar uitgaan.

20 Slide 20 Aftroevers van je partner 7 5 A 5 3 A B pas 1 pas 2 pas 3 pas 3 pas 4 pas pas pas pas Je kunt natuurlijk ook spelen op aftroevers bij je partner. Dit kan met name als uit het bieden blijkt dat je partner kort is in een bepaalde kleur. Je moet wel bekijken of je op tijd aan slag komt om je partner een aftroever te geven. Vergelijk de volgende twee gevallen: Je hebt: 7 5 A 5 3 A B 10 2 en het bieden ging: 1 pas 1 pas 2 pas 3 pas 3 pas 4 pas pas pas De singleton of renonce ruiten bij je partner lijkt nu wel zeker. Je komt uit met ruitenaas, geeft je partner een introever, komt weer aan slag met hartenaas, en geeft je partner nog een introever.

21 Slide 21 Aftroevers van je partner A B pas 2 pas 2SA pas 3 pas 3 pas 4SA pas 5 pas 6 pas pas pas pas A B en het bieden ging: 1 pas 2 pas 2SA pas 3 pas 3 pas 4SA pas 5 pas 6 pas pas pas moet je zeker met ruiten starten. Je partner heeft waarschijnlijk een singleton en jij hoopt op tijd met troefaas aan slag te komen om hem een introever te geven.

22 Slide 22 Troefstart bij: 1 pas 2 pas 2 pas pas pas of: 1 pas 3 pas 3SA pas 4 pas Soms verdient het aanbeveling om met troef te starten. Je doet dit om het maken van aftroevers tegen te gaan. Het biedverloop moet je de aanwijzing geven of dit de juiste start is. Als in de bieding een SA contract verworpen wordt duidt dat er vaak op dat er aftroevers gemaakt moeten worden. Ook als het eindcontract in de tweede kleur van de leider gespeeld gaat worden wijst dat vaak op aftroefkracht in de dummy. Biedverlopen die schreeuwen om een troefstart zijn: 1 pas 2 pas 2 pas pas pas en 1 pas 3 pas 3SA pas 4 pas pas pas

23 Slide 23 Troefstart H B V B pas 2 pas 2 pas 4 pas pas pas pas Ook als je hebt: H B V B 9 5 en het bieden gaat: 1 pas 2 pas 2 pas 4 pas pas pas is een troefstart favoriet boven een start met klaverenvrouw. Er zijn geen aanwijzingen dat de ruiten of de schoppen erg gunstig zitten voor de tegenpartij en een troefstart houdt misschien het vrijtroeven van die kleuren tegen.

24 Slide 24 Troefstart Van: A x x of H x x kleintje V x x liever niet, partner heeft mogelijk B x x x x of A x x x kleintje H, V of B x x x liever niet Ook als het bieden om een troefstart vraagt hangt het van je eigen troefbezit af of je het wel moet doen. Heb je een singleton dan is het gevaarlijk. Je helpt misschien het troefbezit van je partner om zeep, terwijl de leider mogelijk problemen genoeg heeft met de lengte troef van je partner. Van A x x of H x x start je met een kleintje; van V x x is het gevaarlijk, je zou een zekere troefslag kunnen verspelen als partner B x heeft. Van B 10 x start je met het kleintje. Als je partner de heer of de vrouw heeft maak je met de B altijd nog een slag. Als het biedverloop wijst op een troefstart en je hebt een 4-kaart troef tegen dan start je met troef als je x x x x of A x x x hebt. Heb je H, V of B x x x dan is de troefstart veel minder plezierig. Je haalt misschien wel troeven weg maar het gaat dan mogelijk ten koste van de troefslag die je zelf kunt maken.

25 Slide 25 Troefstart H V V B pas 2 pas 2 pas 3 pas 4 pas pas pas Vraagt het biedverloop om een troefstart maar lijkt het erop dat de aftroevers van de tegenpartij het niet zullen halen dat start je er liever niet mee. Hier lijkt het erop dat de leider aftroevers wil maken in schoppen op tafel en in ruiten in zijn hand. Je partner zal de schoppen overtroever en jij de ruiten, dus start je in dit geval met klaverenvrouw.

26 Slide 26 Uitkomst in partners kleur V H 8 3 N A W O Z B Zonder veel informatie uit het biedverloop start je afwachtend. Je komt graag uit met een A van een AH combinatie om eerst de dummy te bekijken. Heeft je partner een kleur geboden dan komt je in die kleur uit, maar soms op een wat ongebruikelijke manier. Heb je honneur derde in partners kleur en lijkt het er op dat de leider kort is in die kleur dan kan het goed zijn om met de honneur uit te komen. Als je als west met de 3 uitkomt wordt de V een stopper in deze kleur.

27 Slide 27 Uitkomst in partners kleur H V 7 2 N A B W O Z Hier maakt oost de eerste slag wel met de 10, als je met de 2 uitkomt, maar hij kan niet de aas oprapen zonder de heer in de dummy hoog te maken.

28 Slide 28 Uitkomst in partners kleur H B pas pas 3 pas 4 pas pas pas Soms is het ook beter om met een hoge kaart in partners kleur te starten omdat je dan aan slag blijft en na het bekijken van de dummy je strategie kunt bepalen. Hier is het handig om met hartenheer uit te komen. Je blijft waarschijnlijk met die heer aan slag en kunt dan zien of je nog iets nuttigs kunt bijdragen aan het tegenspel. Als je met iets anders start kom je waarschijnlijk nooit meer aan de beurt en moet je partner het helemaal zelf doen.

29 Slide 29 Uitkomst tegen slem 10 7 H B A pas 3 pas 3 pas 4SA pas 5 pas 6 pas pas pas Wat is je uitkomststrategie tegen een slemcontract? Tegen een groot slem zul je eigenlijk altijd een passieve start kiezen. Je bent er niet op uit om een slag voor jouw partij te ontwikkelen, want één slag is voldoende om het contract down te spelen. Tegen een klein slem ligt dat heel anders. Dan wil je juist vaak direct een slag ontwikkelen, die je kunt oprapen als de tegenpartij ooit nog van slag zal moeten. Tegen een klein slem start je vaak agressief uiteraard weer geleid door het biedverloop. Ziet het er in een troefslem naar uit dat er een nevenkleur is waarop verliezers weggewerkt kunnen worden, dan is een aanvallende uitkomst een must. Hier lijkt een hartenstart aangewezen. Je komt waarschijnlijk nog een keer aan slag met klaveraas, maar dan moet je wel een slag ontwikkeld hebben. Als je met die hartenheerstart een slag weggeeft is dat waarschijnlijk geen ramp: die hartenheer wordt anders wel op de klaveren weggewerkt. Tegen een slem in SA geldt hetzelfde recept als er slagen dreigen te worden weggewerkt op een lange kleur. Lijkt de verdeling bij de tegenpartij evenwichtig te zijn dan is een passieve start meestal beter.

30 Slide 30 Uitkomst met A tegen slem zelden of nooit A A pas pas 5 pas pas 5 pas pas 6 pas pas pas Uitkomen met een aas is zelden of nooit goed. De aas moet je gebruiken om een hoge kaart van de tegenpartij te vangen en dat lukt niet als je er mee start. In een troefslem loop je ook nog het risico dat hij wordt afgetroefd. Je zult tegen een troefslem alleen met een aas uitkomen als je een (bijna) zekere troefslag hebt. Maar pas op feind hört mit. Als je denkt met vrouw derde een troefslag te maken, kan de start met de aas een reden zijn voor de leider om de vrouw er bij jou uit te snijden. Ook kom je met een aas uit als het blijkt uit het biedverloop dat je je slagen direct moet meepakken. Dit moet als het evident is dat de tegenpartij een zeer goede bijkleur heeft. Als je uit twee kleuren kunt kiezen en jullie partij heeft een van die kleuren zwaar geboden, kies dan de andere. Start hier met een aas en wel met klaverenaas. Aan het bieden te horen heeft de leider een dijk van een spel in ruiten en harten. Jullie lopen over van de schoppen en de kans dat de tegenpartij daarin een renonce heeft is niet denkbeeldig. Misschien heeft je partner klaverheer of komt er toch nog een singleton schoppen op tafel.

31 Slide 31 Uitkomst tegen slem H V pas 1 pas 3 pas 4SA pas 5 pas 6 pas pas pas Je kunt het biedverloop goed gebruiken bij het bepalen van je uitkomst. Soms krijg je een inlichting op grond van iets wat niet gebeurd is. Als je moet uitkomen gaat het tussen de beiden rode kleuren; gezien het bieden komen schoppen en klaveren niet in aanmerking. Je hebt nu één aanwijzing voor je keuze, nl. je partner heeft 5 harten niet gedoubleerd. Als hij daarin iets als HV-vijfde had gehad had hij dit wellicht wel gedaan. Kies daarom voor ruiten

32 Slide 32 Gedoubleerd contract Hebben jij en je partner geboden in eenzelfde kleur kom daar dan mee uit. Heeft je partner alleen een kleur geboden dan is dat je uitkomstkleur. Hebben jullie helemaal niet aan de bieding deelgenomen, kom dan uit met de eerste kleur van de dummy. Start tegen een gedoubleerde deelscore als het kan met troef. Als een SA contract gedoubleerd wordt is dat mede bepalend voor de keuze van je uitkomst. De regels daarvoor liggen nagenoeg vast, hoewel je altijd moet blijven nadenken. Hebben jij en je partner geboden in eenzelfde kleur kom daar dan mee uit. Heeft je partner alleen een kleur geboden dan is dat je uitkomstkleur. Heb jij alleen een kleur geboden dan geeft je partner aan dat hij met een start in die kleur verwacht het de tegenpartij moeilijk te maken. Hebben jullie helemaal niet aan de bieding deelgenomen, kom dan uit met de eerste kleur van de dummy. Daarin zal partner tegenzitten. De laatste regel moet je wel met enige soepelheid toepassen. Hebben beide tegenstanders die kleur geboden, of heb je zelf waarden in die kleur dan doubleert je partner op algemene kracht en kies je de natuurlijke uitkomst. Een troefcontract dat gedoubleerd wordt duidt meestal op een slecht zitsel, mits het geen redbod is. In dat geval gelden dezelfde uitkomstregels als tegen een gedoubleerd SA contract, alleen is de eis om met de eerste kleur van de dummy uit te komen minder dwingend.

33 Slide 33 Algemene regels: Uitkomst niet uit in een kleur geboden door de leider tegen een troefcontract niet onder een aas uit. Heb je een serie (bv HVxx) of een gebroken serie (AVBxx of HB10 xx) in een kleur kom daar dan mee uit. Er zijn wat algemene raadgevingen voor de kaart waarmee je uitkomt: Kom niet uit in een kleur geboden door de leider. Kom tegen een troefcontract niet onder een aas uit. Heb je een serie (bv HVxx) of een gebroken serie (Bv AVBxx) in een kleur kom daar dan mee uit. Ook voor de kaart waarmee je moet uitkomen bestaan regels. Uitgaande van 4 e van boven en hoogste van serie gelden uitkomstregels die in de volgende voorbeelden duidelijk worden gemaakt: kaartcombinatie uitkomst tegen SA uitkomst tegen troef A A H V AH 2 A A A H 5 2 A of 2 A A H A H 2 H H H V H H V B 2 H H H B 10 2 B B daarna 9! 5 daarna 9!

34

35 Slide 34 Uitkomst tegen SA: Start meestal aanvallend. Samenvatting Start in je langste kleur maar let op de kwaliteit en of er voldoende entrees zijn. Start in je partners kleur als hij daarin lengte en kracht belooft. Start met een hoge kleur als je kunt kiezen tussen twee kleuren Start tegen 3SA opening met een aas Uitkomsten tegen SA Start meestal aanvallend. Start in je langste kleur maar let op de kwaliteit en let op dat er voldoende entrees zijn om de kleur te kunnen benutten. De entree kan ook in de kleur zelf zitten. Start in je partners kleur als hij daarin lengte en kracht heeft beloofd. Kies voor een start in de hoge kleur als je kan kiezen tussen een lage en een hoge kleur. Start tegen een 3SA opening met een aas.

36 Slide 35 Uitkomst tegen kleurcontract: Samenvatting Aanvallend als er een lange zijkleur bij de tegenpartij lijkt te zijn. Passief als er geen duidelijke zijkleur is en ook de troeven niet aangevallen hoeven worden. Alleen met een singleton of doubleton als er behoorlijke vooruitzichten zijn op een aftroever. Aanvallend met een zijkleur als jij of partner met troef tegenzit. Met troef als het biedverloop erop wijst dat de leider aftroevers nodig heeft voor zijn contract. Uitkomsten tegen een kleurcontract Start aanvallend als er een lange zijkleur bij de tegenpartij lijkt te zijn. Nu eerder van honneur derde dan van een lange kleur. Start passief als er geen duidelijke zijkleur is en ook de troeven niet aangevallen hoeven worden. Start alleen met een singleton of doubleton als er behoorlijke vooruitzichten zijn op een aftroever. Start aanvallend met een zijkleur als je met troef tegenzit, of als je vermoedt dat je partner veel troeven tegen heeft. Start met troef als het biedverloop erop wijst dat de leider aftroevers nodig heeft voor zijn contract. Met name als de tweede kleur van de leider de kleur van het eindcontract wordt of als een SA contract is afgewezen.

37 Slide 36 Uitkomst tegen slem: Passief tegen groot slem. Samenvatting Aanvallend tegen klein slem. Alleen met een aas als je verwacht nog een troefslag te maken. Uitkomsten tegen slem Start passief tegen een groot slem. Start aanvallend tegen een klein slem. Start niet met een aas tenzij je nog verwacht een troefslag te maken.

38 Slide 37 Uitkomst tegen gedoubleerd contract: tegen SA, jullie kleur als jij en partner die hebben geboden start in de door jou geboden kleur start in de eerst geboden kleur van de dummy. tegen troefcontract zelfde als tegen SA Samenvatting in eerst geboden kleur van de dummy mits niet gesteund door de leiderr tegen deelscore start zo mogelijk met troef Uitkomsten tegen een gedoubleerd contract Tegen een SA contract. Start in partners kleur, als hij die alleen of jullie beiden die geboden hebben; of anders start in de door jou geboden kleur; of anders start in de eerst geboden kleur van de dummy. Dezelfde regels gelden tegen een gedoubleerd troefcontract. Je partner zal tegen zitten met troef. De regel om door de kleur van de dummy uit te komen is minder dwingend.

39 Slide 38 Oefening 1.1 V B A SA pas 3SA pas pas pas pas Schoppen V. Je hoopt de schoppen hoog te krijgen en hebt hartenaas als eventuele aankomer.

40 Slide 39 Oefening SA pas 3SA pas pas pas pas Harten 8. Je zoekt je partner die veel harten en ook punten heeft.

41 Slide 40 Oefening A H SA pas 3SA pas pas pas pas Harten 3. Je hebt harten AH als aankomers.

42 Slide 41 Oefening 1.4 A 5 H B SA pas 3SA pas pas pas pas Harten 2. Je hebt schoppen A als aankomer.

43 Slide 42 Oefening 1.5 A H B SA pas 3SA pas pas pas pas Ruiten B.

44 Slide 43 Oefening 2.1 H H B V 6 1 pas 1 pas 1 pas 3 pas 4 pas pas pas Schoppen 2. Je zit tegen in de eerste kleur van de leider en hoopt te voorkomen dat hij die kleur vrijtroeft.

45 Slide 44 Oefening V 6 A H pas 1 pas 1 pas 3 pas 4 pas pas pas Klaveren A.

46 Slide 45 Oefening H 4 3 H V B pas 1 pas 1 pas 3 pas 4 pas pas pas Klaveren V. Partner zit mogelijk met troef tegen. Probeer daarom jullie lange kleur hoog te maken.

47 Slide 46 Oefening 2.4 H V V pas 1 pas 1 pas 3 pas 4 pas pas pas Kleine klaveren. Niet met je singleton harten, want in eerste instantie zit je niet te wachten op een introever.

48 Slide 47 Oefening A 2 A V A pas 1 pas 1 pas 3 pas 4 pas pas pas Kleine troef. Je zit flink tegen in hun andere kleuren

49 Slide 48 Oefening 3 Waarmee kom je uit tegen SA? En waarmee tegen een kleur? kaartcombinatie tegen SA tegen kleur 1. V B A H H V A 5 6. V kaartcombinatie tegen SA tegen kleur V B 9 2 V V A H A H V 6 2 H of 2 H A 5 A A V

50 Slide 49 Oefening 4.1 H V V 8 5 A 6 1SA pas 3SA pas pas pas pas Schoppen H.

51 Slide 50 Oefening 4.2 V 9 A H SA pas 3SA pas pas pas pas Harten 2.

52 Slide 51 Oefening 4.3 V A 9 B SA pas 3SA pas pas pas pas Schoppen 2.

53 Slide 52 Oefening B 5 4 1SA pas 3SA pas pas pas pas Schoppen 9.

54 Slide 53 Oefening 5.1 V B H B pas 2 pas 2 pas 2 pas 4 pas pas pas Klaveren 4.

55 Slide 54 Oefening A V H B 6 1 pas 2 pas 2 pas 2 pas 4 pas pas pas Schoppen 4.

56 Slide 55 Oefening B A H pas 2 pas 2 pas 2 pas 4 pas pas pas Klaveren A.

57 Slide 56 Oefening V B H B pas 2 pas 2 pas 2 pas 4 pas pas pas Ruiten V.

58 Slide 57 Oefening 6.1 B H B pas 1 pas 1SA pas 3SA dbl pas pas pas Schoppen B. Je kunt maar een keer harten spelen; de leider heeft geen 4 kaart schoppen en krijgt zijn ruiten vooralsnog niet hoog.

59 Slide 58 Oefening H B B pas 1 pas 1SA pas 3SA dbl pas pas pas Harten 8. dit is de start waar partner om vraagt.

60 Slide 59 Oefening 6.3 B 10 2 V B 10 8 B pas 1 pas 1SA pas 3SA dbl pas pas pas Schoppen B. Het is onwaarschijlijk dat partner erg goede harten heeft. De ruiten lopen niet dus je krijgt waarschijnlijk nog een herkansing

61 Slide 60 Oefening B 10 H B pas 1 pas 1SA pas 3SA dbl pas pas pas Harten B. Het doublet moet gebaseerd zijn op goede harten.

Uitkomen $64 HVB9. K:\documenten\bridge\theorie\Cursus\lesbrieven\Uitkomen.doc blad 1

Uitkomen $64 HVB9.  K:\documenten\bridge\theorie\Cursus\lesbrieven\Uitkomen.doc blad 1 Uitkomen Er zijn 2 doelstellingen: de aanval inzetten en informatie aan je partner geven. Dat doe je door kleur en kaart (in die kleur) te kiezen waarmee je gaat starten. Partner kan daaruit conclusies

Nadere informatie

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst.

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. 1. Bieden Bridge Handleiding versie 1-0 Openen op 1 niveau in een kleur (11-19 punten): Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. Regel van

Nadere informatie

Slide 1. BRIDGE snijden en ontwikkelen van slagen

Slide 1. BRIDGE snijden en ontwikkelen van slagen Slide 1 BRIDGE snijden en ontwikkelen van slagen Slide 2 Bridge Beter Magazine - www.bridgebeter.nl BIC - www.bicbridge.nl Jack - www.jackbridge.nl Stepbridge - www.stepbridge.nl BridgeBase - www.bridgebase.com

Nadere informatie

Flits 1. Les 5 UITKOMEN /STRATEGIE

Flits 1. Les 5 UITKOMEN /STRATEGIE Flits 1 Les 5 UITKOME /STRATEGIE Partner opent met 1 of 1 2 / 6-9, minstens 3 kaart 3 / 10-11 idem 4 / 12+ idem Partner opent met 1 of 1 2 : 6-9 min. 6-kaart 2 : 6-9 min.4-kaart 3 : 10-11 min. 6-kaart

Nadere informatie

Les 8 Hoofdstuk 9. Tegenspel troef. N W O Z leider. kansen en valkuilen

Les 8 Hoofdstuk 9. Tegenspel troef. N W O Z leider. kansen en valkuilen Les 8 Hoofdstuk 9 Tegenspel troef leider kansen en valkuilen B973 632 9874 65 est oord ost uid 1 1SA doublet 2 2 3 V4 AVB1087 B6 AH2 est start A, vervolgt met H en ruiten voor V van ost, door uid getroefd.

Nadere informatie

Slide 1. BRIDGE afspelen troefcontract

Slide 1. BRIDGE afspelen troefcontract Slide 1 BRIDGE afspelen troefcontract Slide 2 Kaartverdeling bij de tegenpartij Aantal Verdeling Verdeling Verdeling Verdeling 7 4-3 62% 5-2 31% 6-1 7% 7-0 0% 6 4-2 48% 3-3 36% 5-1 15% 6-0 1% 5 3-2 68%

Nadere informatie

Uitkomen en signaleren

Uitkomen en signaleren Uitkomen en signaleren Tegenspelen is wellicht het moeilijkste onderdeel van het bridgespel. De leider heeft het grote voordeel dat hij alle 26 kaarten van zijn partij ziet. Een tegenspeler moet zich redden

Nadere informatie

Slide 1. BRIDGE afspelen van een SA-contract

Slide 1. BRIDGE afspelen van een SA-contract Slide 1 BRIDGE afspelen van een SA-contract Slide 2 Kaartverdeling bij de tegenpartij Aantal Verdeling Verdeling Verdeling Verdeling 7 4-3 62% 5-2 31% 6-1 7% 7-0 0% 6 4-2 48% 3-3 36% 5-1 15% 6-0 1% 5 3-2

Nadere informatie

Uitkomen tegen SA-contracten

Uitkomen tegen SA-contracten Uitkomen tegen SA-contracten De eerste klap is een daalder waard; deze waarheid geldt zeker voor de uitkomst tegen een SA-contract. Vaak ontbrandt tussen de leider en de tegenspelers een race in het ontwikkelen

Nadere informatie

Contract 2 Volgbod en informatiedoublet Leidraad hoofdstuk 1

Contract 2 Volgbod en informatiedoublet Leidraad hoofdstuk 1 Contract 2 Volgbod en informatiedoublet Leidraad hoofdstuk 1 Kerndoelen De cursist kan vertellen - welke redenen er zijn om een volgbod te doen - aan welke voorwaarden een volgbod moet voldoen - wat de

Nadere informatie

Theorie Preëmptief bieden 24 april 2013

Theorie Preëmptief bieden 24 april 2013 Theorie Preëmptief bieden 24 april 2013 Dennis Stuurman Waarom preëmptief bieden We hebben geleerd dat een opening op 3-niveau een 7-kaart belooft met minder dan openingskracht. We bieden op 3-niveau omdat

Nadere informatie

Les 7. sprongherbiedingen. Les 7: Het doublet. doublet. Typen doubletten. Het Rode Kaartje. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur

Les 7. sprongherbiedingen. Les 7: Het doublet. doublet. Typen doubletten. Het Rode Kaartje. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur Les 7 Het Rode Kaartje X Reverse = Herbieding in een nieuwe kleur, die hoger is dan de openingskleur en op 2-hoogte geboden wordt zonder sprong 16-19 5-kaart 1 e kleur, 4-kaart 2 e kleur Partner mag niet

Nadere informatie

Tip: Bouw het bieden rustig op. Spring pas als je de juiste speelsoort hebt gevonden.

Tip: Bouw het bieden rustig op. Spring pas als je de juiste speelsoort hebt gevonden. Bridge Handleiding versie 2 1. Bieden Tip: Bouw het bieden rustig op. Spring pas als je de juiste speelsoort hebt gevonden. Openen op 1 niveau in een kleur (11-19 punten): Langste kleur eerst. Van twee

Nadere informatie

BEGINNERSTEST BIEDEN

BEGINNERSTEST BIEDEN BEGINNERSTEST BIEDEN beginnerstest Pagina 1 BIEDEN ANTWOORDEN Spellen 1 a b c d H V 5 3 2 H B 3 4 3 7 6 A B 7 6 3 2 A 5 4 7 6 H 7 6 A H 5 4 H V B 8 A H 10 7 6 5 2 7 A V 5 4 H 5 4 3 B 4 Voor welke opening

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Wat is een dogma? Een dogma is volgens de woordenboeken een regel die als onbetwist wordt beschouwd. Kent de bridgewereld ook dogma s? Dat moet de

Nadere informatie

5. Het speelplan in troef. Leerboekjes op elk niveau CD s

5. Het speelplan in troef. Leerboekjes op elk niveau CD s 5. Het speelplan in troef Leerboekjes op elk niveau CD s Het Speelplan Na de uitkomst: Eérst nadenken : - bekijk dummy, - ga biedverloop na, - beoordeel uitkomst Maak dan een speelplan Speel dàn pas bij

Nadere informatie

Les 7. Tom Tom. West Noord Oost Zuid 1 pas 1 pas 1SA pas 3SA pas pas pas V B 2 H 7 V B H B 7 H A 7 A V 9 3 2

Les 7. Tom Tom. West Noord Oost Zuid 1 pas 1 pas 1SA pas 3SA pas pas pas V B 2 H 7 V B H B 7 H A 7 A V 9 3 2 Tom Tom Les 7 V B 2 H 7 V B 10 9 3 H B 7 H 8 4 9 6 5 A 7 A V 9 3 2 West oord Oost uid 1 1 1SA 3SA West begint met V, Je speelt H die de slag wint. 1. Hoeveel punten mis je, 14 hoe verdeeld? 2. Hoeveel

Nadere informatie

Les 3. Les 3 AFSPELEN. richtlijnen voor goed afspel

Les 3. Les 3 AFSPELEN. richtlijnen voor goed afspel Les 3 Les 3 AFSPELE richtlijnen voor goed afspel De aanpak Open met 12 punten of meer. Partner overweegt of een manche (25pt samen) mogelijk is (punten tellen) Ga op zoek naar een fit (samen tenminste

Nadere informatie

Het uitkomen wordt in deze les niet behandeld (zie hiervoor Biedermeijer Groen, lesbrief 7). We beperken ons in deze les tot het signaleren.

Het uitkomen wordt in deze les niet behandeld (zie hiervoor Biedermeijer Groen, lesbrief 7). We beperken ons in deze les tot het signaleren. Signaleren Tegenspelen is wellicht het moeilijkste onderdeel van het bridgespel. De leider heeft het grote voordeel dat hij alle 26 kaarten van zijn partij ziet. Een tegenspeler moet zich redden met zijn

Nadere informatie

Les 3. Uitgekiend uitkomen. vormgeving: Ton Walbeek

Les 3. Uitgekiend uitkomen. vormgeving: Ton Walbeek Les 3 Uitgekiend uitkomen vormgeving: Ton Walbeek Doel uitkomst Doel De eerste klap Informatie Partner, ik heb ook Welke uitkomst (1) Zuid: 3SA In welke kleur slagen voor OW Harten Uitkomst West? 2 Resultaat?

Nadere informatie

H V B 10 8 V B 6 4 Z A B 3 A 9 2 V B Biedverloop: NOORD OOST ZUID WEST 1Sch Pas 3Sch Pas 4Sch Pas Pas Pas

H V B 10 8 V B 6 4 Z A B 3 A 9 2 V B Biedverloop: NOORD OOST ZUID WEST 1Sch Pas 3Sch Pas 4Sch Pas Pas Pas Spel 1: N/- H V 10 5 4 6 10 9 8 7 A H 2 9 8 2 N 7 6 7 5 4 3 H V B 10 8 H 2 W O A 6 3 V 10 8 7 B 6 4 A B 3 A 9 2 V B 5 4 9 5 3 NOORD OOST UID WEST 1Sch 3Sch 4Sch Het lijkt lekker om in de 2 de slag een

Nadere informatie

Bridge voor beginners Bridge, een spel voor jong en oud

Bridge voor beginners Bridge, een spel voor jong en oud Bridge voor beginners Bridge, een spel voor jong en oud Auteur: Barth Bakker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De kaarten 3. Bieden 4. Het openingsbod 5. Het contract 6. Puntentelling 7. Bijbod 8. Limietbod

Nadere informatie

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 TELLEN Op ontdekkingsreis Ontdek de verdeling Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 Je rechter tegenstander opent met 2, een zwakke twee in die kleur. Je past want je hebt te weinig om te

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Spel 1 A V 2 B 9 5 4 3 V 7 3 2 A H 3 A H 4 West start tegen jouw mooie 3SA-contract met 6. Hoe probeer je jouw contract te maken? Ik geef een overpeinzing.

Nadere informatie

Speelplan bij troefcontracten

Speelplan bij troefcontracten Speelplan bij troefcontracten Er valt veel te vertellen over het spelen van troefcontracten. Te veel voor een lesbrief als deze. Daarom wordt deze lesbrief beperkt tot enige algemene principes. Als u deze

Nadere informatie

Uitkomen hoofdstuk 5 les 5. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron

Uitkomen hoofdstuk 5 les 5. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Uitkomen hoofdstuk 5 les 5 Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron 1 Doel van het uitkomst Slagen ontwikkelen. leider down krijgen Slagen ontwikkelen. leider geen slagen cadeau doen Slagen

Nadere informatie

Communicatie. Zuid is leider in een SA-contract. 2 AH. Hoeveel slagen maakt de leider in dit eindspel? - - N. Dat hangt af van wie er aan slag is!

Communicatie. Zuid is leider in een SA-contract. 2 AH. Hoeveel slagen maakt de leider in dit eindspel? - - N. Dat hangt af van wie er aan slag is! Communicatie Een essentieel onderdeel van het bridgespel is het maken van zoveel mogelijk slagen. Aangezien deze slagen vaak verdeeld zijn over de beide partners zijn er soms problemen om de afzonderlijke

Nadere informatie

Analyseren (Inzicht) Tellen. Goed af- en tegenspel : Cursus Flitsend Spelen. Honneurpunten. Handverdeling. Vaste Slagen

Analyseren (Inzicht) Tellen. Goed af- en tegenspel : Cursus Flitsend Spelen. Honneurpunten. Handverdeling. Vaste Slagen Cursus Flitsend Spelen Goed af- en tegenspel : Site: Peersite.weebly.com (powerpoint) Berust niet zozeer op een perfecte beheersing van de speeltechniek Maar op de manier van denken: Het vormen van een

Nadere informatie

Sommige veilige speelwijzen zijn heel voor de hand liggend en worden ook toegepast door spelers die nog nooit van een safety-play hebben gehoord:

Sommige veilige speelwijzen zijn heel voor de hand liggend en worden ook toegepast door spelers die nog nooit van een safety-play hebben gehoord: Veilige speelwijzen 1. ptimisme en pessimisme Er zijn momenten dat je als bridger over een flinke dosis optimisme moet beschikken. anneer je in een contract bent beland dat er kansloos uitziet, moet je

Nadere informatie

Oost A1064 West. HV6 A HV95 A75 Oost A HV6 8

Oost A1064 West. HV6 A HV95 A75 Oost A HV6 8 Kaartwaardering Sinds het begin van het bridgespel zijn er vele methoden van kaartwaardering ontworpen. Het huidige 4-3- 2-1 puntensysteem is al in 1915 door Bryan McCambell bedacht. Pas vele jaren later

Nadere informatie

Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel.

Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel. Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel. Met 15 hp zal Zuid wel een informatiedoublet geven. Noord zit met twee boeren in zijn maag; vaak

Nadere informatie

Een combinatie van kaarten (meestal honneurs), waartussen er één ontbreekt noemt men een 'vork'. Een paar voorbeelden:

Een combinatie van kaarten (meestal honneurs), waartussen er één ontbreekt noemt men een 'vork'. Een paar voorbeelden: Snijden 1. De snit in zijn eenvoudigste vorm Eerst herhalen we even nog wat 'oude' stof over het snijden: 1) AV???? 32 In voorbeeld 1 is dit de positie van de schoppenkleur. De resterende negen kaarten

Nadere informatie

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract.

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract. biedsituaties A B 5. Het speelplan in???? Bieden? Ja nee Partner heeft + Alleen met 8/9 pt Speelplan SA vs () Stap SA- Stap - a de uitkomst: Eerst nadenken : Het Speelplan bekijk dummy, ga biedverloop

Nadere informatie

1.0 Algemeen 2.0 Het bieden 3.0 Het spelen 4.0 De puntentelling 1.0 Algemeen

1.0 Algemeen 2.0 Het bieden 3.0 Het spelen 4.0 De puntentelling 1.0 Algemeen Bridge - Spelregels Inhoudsopgave 1.0 Algemeen De kaarten / 1.2 De kleuren / 1.3 De voorbereiding / 1.4 Doel van het spel / 1.5 Een Serie 2.0 Het bieden 2.1 De kaartwaarde / 2.2 De spelende partij / 2.3.

Nadere informatie

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract.

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract. biedsituaties A B 5. Het speelplan in???? Bieden? Ja nee Partner heeft + Alleen met 8/9 pt Speelplan SA vs () Stap SA- Stap - a de uitkomst: Eerst nadenken : Het Speelplan bekijk dummy, ga biedverloop

Nadere informatie

Natuurlijk kunnen er 13 slagen gemaakt worden, als in de klaveren maar met H begonnen wordt: áls er iemand geen klaveren heeft, is dat oost.

Natuurlijk kunnen er 13 slagen gemaakt worden, als in de klaveren maar met H begonnen wordt: áls er iemand geen klaveren heeft, is dat oost. spelnr. 1 west noord oost zuid N/- 2 A H T 6 4 3 B 8 6 5-9 4 2 V B 9 8 5 H V 7 3 A T 6 5 2 A H V 9 4 H 6 5 3 B 8 7 7 2 Uitkomst: A 9 4 2 B T 8 7 3 2 C (NZ) A V T NZ +110 Veel bridgers openen niet preëmptief

Nadere informatie

Troef werkplan hoofdstuk 5 les 5. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron

Troef werkplan hoofdstuk 5 les 5. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Troef werkplan hoofdstuk 5 les 5 Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron 1 SA werkplan toepassen Dummy H V 7 6 9 6 5 B 8 V B 7 3 Leider A B T 8 V 8 A 7 A H T 5 4 Contract: 4 Vaste slagen:

Nadere informatie

2/11/15. t Onstein. Bridge clinic. BC t Onstein 11 februari door: Ton Bakkeren. Thema: Tegenspelen

2/11/15. t Onstein. Bridge clinic. BC t Onstein 11 februari door: Ton Bakkeren. Thema: Tegenspelen t Onstein Bridge clinic BC t Onstein 11 februari 2015 door: Ton Bakkeren Thema: Tegenspelen 1 Tegenspelen Tegenspelen is een van de moeilijkste onderdelen van het bridgespel. Met partner op 1 lijn zitten.

Nadere informatie

De herbieding van de antwoordende hand

De herbieding van de antwoordende hand De herbieding van de antwoordende hand Als uw partner heeft geopend met één in een kleur, u een bijbod heeft gegeven en uw partner zijn herbieding heeft gedaan, heeft u meestal een goed beeld van het spel.

Nadere informatie

De LTC is een methode van kaart- of handwaardering anders dan op basis van honneur punten.

De LTC is een methode van kaart- of handwaardering anders dan op basis van honneur punten. De Losing Trick Count (LTC) De LTC is een methode van kaart- of handwaardering anders dan op basis van honneur punten. De eerste uitvoerige publicatie over de LTC is geschreven in de jaren 30. Hoewel het

Nadere informatie

Les 7: Het doublet. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur. 1. Straf 2. Informatie. Sprong herbiedingen punten.

Les 7: Het doublet. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur. 1. Straf 2. Informatie. Sprong herbiedingen punten. REVERSE Sprong herbiedingen Reverse = Herbieding in een nieuwe kleur, hoger dan de openingskleur op 2-hoogte geboden zonder sprong Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur 18-19 16-19 5-kaart

Nadere informatie

Les 4. Gestoord Biedverloop

Les 4. Gestoord Biedverloop Les 4 Gestoord Biedverloop Tegenpartij biedt tussen A. Gevolgen voor bijbieder B. Gevolgen voor openaar Gevolgen voor de bijbieder? Volgbod Opening Storing door volgbod (1) Wat bied je als Oost? 1 Maar,

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Spel 1 B 4 3 A B 4 V 2 A H V B 10 A H V Aan alle tafels speelt zuid 3SA. De helft van de westspelers start met H en de andere helft met 10. Hoe moet

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 38 (1 januari 01) Chris Frowein De de avond van PC3 was gisteren aan de orde. Vele prachtige, maar ook moeilijke spellen kwamen

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 134 (10 januari 2017) Chris Frowein Veel mooie spellen weer gisteravond, die veel beoordelingsvermogen en creativiteit vereisten.

Nadere informatie

1 of 1 : minimaal 5-kaart 1

1 of 1 : minimaal 5-kaart 1 De aanpak Les 3 AFSPELE pen met 12 punten of meer. Partner overweegt of een manche (25pt samen) mogelijk is (punten tellen) Ga op zoek naar een fit (samen tenminste 8 kaarten in een kleur) Speel met een

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 22 (13 augustus 2013) Chris Frowein eer terug in De Haen waagden 15 paren zich aan omerdrive nr. 11. Langzaam neemt de deelname

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 2 (1 oktober 2013) Chris Frowein Het was me het bridgeweekeindje wel. Het begon op vrijdagavond met het gezellige etentje dat

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 106 (2 februari 2016) Chris Frowein De laatste avond van PC3 was gisteren aan de orde, spannend voor de bovenste en onderste plaatsen.

Nadere informatie

Les 4. Gevolgen voor de bijbieder. Gestoord Biedverloop. niet hinderlijk. hinderlijk. Situatie na volgbod. kan geplande bod niet doen

Les 4. Gevolgen voor de bijbieder. Gestoord Biedverloop. niet hinderlijk. hinderlijk. Situatie na volgbod. kan geplande bod niet doen Tegenpartij biedt tussen Les 4 Gestoord Biedverloop A. Gevolgen voor bijbieder B. Gevolgen voor openaar Gevolgen voor de bijbieder Situatie na volgbod? niet Volgbod Opening kan geplande bod niet doen bied

Nadere informatie

Les 9 Slembieden. Zelftest! Klein slem (6-bod: 12 slagen) Groot slem (7-bod: 13 slagen) Distributiepunten:

Les 9 Slembieden. Zelftest! Klein slem (6-bod: 12 slagen) Groot slem (7-bod: 13 slagen) Distributiepunten: Les 9 Slembieden elftest! Klein slem (6-bod: 12 slagen) Groot slem (7-bod: 13 slagen) Distributiepunten: Grote aantrekkingskracht premie: klein slem 500/750 groot slem 1000/1500 Wat is hiervoor nodig?

Nadere informatie

AFSPEL. Dummy gaat open en dan?

AFSPEL. Dummy gaat open en dan? AFSPEL Dummy gaat open en dan? Taak voor de Dummy: plaatsing van de kleuren op tafel - voorkom eventuele vergissing bij de leider - leg een eventuele singleton als dat de uitkomstkleur is niet als gespeeld.

Nadere informatie

Kaartlees Oefeningen

Kaartlees Oefeningen 1. Punten tellen Bekijk eerst eens de Zuidhand en het biedverloop. Kaartlees Oefeningen Noord A 3 2 7 6 2 H B 9 8 6 3 2 Zuid 8 B 5 3 A 3 2 H 7 - - 1SA pas 2 * pas 2 2 pas pas pas * Jacoby Transfer West

Nadere informatie

Vaste regel tegen een troefcontract: nooit onder een aas uitkomen! We gaan in dit nummer op zoek naar nog meer destructief gereedschap

Vaste regel tegen een troefcontract: nooit onder een aas uitkomen! We gaan in dit nummer op zoek naar nog meer destructief gereedschap Bridge Service Nummer 559, 27 maart 2014 Redactie: Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker Ron Jedema (spelregels) Siger Seinen (spelregels) Rob Stravers (spelregels en eindredactie) Reeds verschenen

Nadere informatie

In de starterscursus hebben we het volgende afgesproken: Uitkomst Hoogste van een serie HVB32 Kleintje belooft plaatje Top van niets 973.

In de starterscursus hebben we het volgende afgesproken: Uitkomst Hoogste van een serie HVB32 Kleintje belooft plaatje Top van niets 973. Uitkomen en signaleren Algemeen Ongeveer de helft van alle spellen speelt de tegenstander het spel. Omdat u van de andere helft weer de helft dummy bent, zult u in uw bridgeleven veel meer spellen tegen

Nadere informatie

Oplossing spel 1. Oplossing spel 2. Oplossing spel Klaveren vrouw voorspelen en daarna kl naar de 9, tenzij zuid de T of B speelt.

Oplossing spel 1. Oplossing spel 2. Oplossing spel Klaveren vrouw voorspelen en daarna kl naar de 9, tenzij zuid de T of B speelt. Spel 1 H2 *** 984 VT982 AH4 V75 N BT93 VB6 W O HT3 B65 Z H43 V952 A864 A752 A7 T87 B63 Noord speelt 3SA. Hoe speel je de ruitenkleur aan? Oplossing spel 1 Er zijn 4 speelwijzen voor de ruitenkleur. Er

Nadere informatie

Volgbiedingen. 1. Een volgbod in een kleur zonder sprong

Volgbiedingen. 1. Een volgbod in een kleur zonder sprong Volgbiedingen De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie. Bovendien neemt een opening, hoe

Nadere informatie

Beveren, 14 mei 2006 KAARTVERDELINGEN. Voorzien van korte commentaar. De hier weergegeven biedingen steunen op het biedsysteem

Beveren, 14 mei 2006 KAARTVERDELINGEN. Voorzien van korte commentaar. De hier weergegeven biedingen steunen op het biedsysteem Beveren, 14 mei 2006 KAARTVERDELINGEN Voorzien van korte commentaar De hier weergegeven biedingen steunen op het biedsysteem "ACOL" Dit kan bestudeerd worden in de leerboeken die door de VLAAMSE BRIDGE

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Voor welke vier eerste biedingen kies je met de gegeven zuidhand? Spel West Noord Oost Zuid Zuidhand 1 -- 1 pas?? 4 2 V B 6 5 H 9 8 4 3 2 -- 1 pas??

Nadere informatie

Alle spelregelzaken worden behandeld door Siger Seinen en Rob Stravers

Alle spelregelzaken worden behandeld door Siger Seinen en Rob Stravers Nummer 498, 17 januari 2013, verschijnt elke donderdag Bestemd voor: gewone bridgers Voor opgave, arbitrage, advies aan spelers, arbiters en besturen: rob.stravers@upcmail.nl Alle spelregelzaken worden

Nadere informatie

De strijd om de deelscore

De strijd om de deelscore De strijd om de deelscore In het moderne bridge biedt iedereen er lustig op los. Een goede speler zal proberen continu zand in biedmachine van de tegenpartij te strooien, maar zal tegelijkertijd oppassen

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Voor de minder ervaren spelers Spel 1 H V 2 5 4 3 2 A 3 2 A H 7 6 5 B 3 A H 6 V B 4 Tegen jouw 4 -contract start west met V. Hoe probeer je je contract te maken? Ofwel: hoe probeer je het aantal mogelijke

Nadere informatie

Type tussenbiedingen. De herbieding: Les 8 TUSSENBIEDEN. Terminologie. West Noord Oost Zuid. Volgbod op 1 niveau. Tussenbieden. West Noord Oost Zuid

Type tussenbiedingen. De herbieding: Les 8 TUSSENBIEDEN. Terminologie. West Noord Oost Zuid. Volgbod op 1 niveau. Tussenbieden. West Noord Oost Zuid De herbieding: Flits 1 Geef Kracht 12-14 15-17 18-19 en Verdeling SA 2kleuren 1kleur SA (4333, 4432,5332) herbieding: 12-14 of 18-19 (sprong) Kleurherhaling 6+ kaart 12-14 (2-niveau) 15-17 (3-niveau) 2-Kleurenspel

Nadere informatie

B.C. t Onstein. Speelfiguren

B.C. t Onstein. Speelfiguren B.C. t Onstein Bridge clinic Speelfiguren door Richard Ritmeijer 10 december 2014 Speelfiguren A V 4 2 A V 4 2 A 7 6 3 B T 9 6 6 3 V 2 De bekendste speelfiguur is de snit. In feite zijn heel veel speelfiguren

Nadere informatie

Nummer 531, 5 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Nummer 531, 5 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Nummer 531, 5 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert

Nadere informatie

Spellen Bridgeclinic KiKa-drive Gouda 13 oktober 2012 Enri Leufkens

Spellen Bridgeclinic KiKa-drive Gouda 13 oktober 2012 Enri Leufkens 1 N / Niemand B B732 pas 1 pas 1082 2 dbl 3 pas V1082 AHB32 A9765 4 a.p. 986 AV1054 H9743 V 7 H43 109 H AB65 V8654 Zuid komt uit met 4, die Noord neemt met de H. Noord switcht naar B. Zuid maakt H en speelt

Nadere informatie

Het openingsbod. Het Project Biedermeijer Groen. Het Project Biedermeijer Groen: Eenvoudig en duidelijk bieden

Het openingsbod. Het Project Biedermeijer Groen. Het Project Biedermeijer Groen: Eenvoudig en duidelijk bieden Het Project Biedermeijer Groen Het Project Biedermeijer Groen: Eenvoudig en duidelijk bieden Klik hier voor de systeemkaart Biedermeijer Groen. Haat u ook die ellenlange besprekingen als u eens met een

Nadere informatie

Voor minder ervaren spelers

Voor minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor minder ervaren spelers Spel 1 A 3 2 2 H V B 10 H V A H A B V B Dummy noord is aan slag in een hartencontract. Je laat dummy A voorspelen. Oost troeft met V. Hoe ga je hiermee

Nadere informatie

Verdedigen is moeilijk

Verdedigen is moeilijk Verdedigen is moeilijk door Ig Nieuwenhuis En, gegeven onze uitslag, schatten ook. Wij vonden allebei dat we fouten gemaakt hadden (er komen er een paar voorbij) en dachten dat we ondanks dat wel iets

Nadere informatie

De tegenpartij opent op drieniveau: wat te doen?

De tegenpartij opent op drieniveau: wat te doen? De tegenpartij opent op drieniveau: wat te doen? U speelt een viertallenwedstrijd en krijgt als zuid de volgende hand: A V 7 5 7 2 H V 10 H V 6 2 Dat wordt een makkie, u gaat 1 SA openen en dan ziet u

Nadere informatie

BRIDGE : woorden en begrippen

BRIDGE : woorden en begrippen BRIDGE : woorden en begrippen aanmoediging: a-lijn: afwachtbod: alerteren: arbiter: bekennen: het bijspelen van een kaart met een positief signaal. de sterkste lijn bij een bridgeclub. een bod dat partner

Nadere informatie

Voor de minder én meer gevorderde spelers

Voor de minder én meer gevorderde spelers Nummer 537, 24 oktober 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert

Nadere informatie

Blackwood conventie. Naar slem hoofdstuk 10 les 10. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron

Blackwood conventie. Naar slem hoofdstuk 10 les 10. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Blackwood conventie. aar slem hoofdstuk 10 les 10 Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron 1 Klein slem: Wat is slem? 12 slagen Benodigde punten: ongeveer 33 Groot slem: 13 slagen Benodigde

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers 5-kaart-hoog

Voor de minder ervaren spelers 5-kaart-hoog Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers 5-kaart-hoog Omdat de nieuwe lichting bridgers wordt geprogrammeerd met 5-kaart hoog, zullen we in de komende Trainingen daarop inhaken. Speel je

Nadere informatie

Het spelen van deze conventie vereist wel dat je begrijpt wanneer partner een distributiesignaal of wanneer hij de SMIT Echo geeft.

Het spelen van deze conventie vereist wel dat je begrijpt wanneer partner een distributiesignaal of wanneer hij de SMIT Echo geeft. Signaleren. In het tegenspel is het uitermate belangrijk om met partner informatie uit te wisselen zodat hij zich een beeld kan gaan vormen van hoe tegengespeelt moet worden. Zonder informatie kan hij

Nadere informatie

Bridge in een flits 1 De basisregels

Bridge in een flits 1 De basisregels 1 Bridge in een flits 1 De basisregels Benodigdheden 4 spelers 1 pak kaarten zonder jokers 2 De spelers Benaming spelers Noord West Oost Zuid 3 Om de beurt de kaarten delen iedere speler krijgt 13 kaarten

Nadere informatie

alternatieve troefkleur voorgesteld worden) 3 : positief antwoord, fit en je ziet meer dan 1 slag, m.a.w. er zijn misschien mogelijkheden.

alternatieve troefkleur voorgesteld worden) 3 : positief antwoord, fit en je ziet meer dan 1 slag, m.a.w. er zijn misschien mogelijkheden. 1 De klassieke sterke 2-openingen 2 / / beloven een goede 8 à 9 slagen en MINSTENS een VIJFKAART. Partner mag hierop niet passen. Indien partner echt niets heeft dan vervangt het 2SA-bod het pas-kaartje.

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 58 (2 september 2014) Chris Frowein Een nieuw seizoen met nieuwe kansen. Gisteravond even topintegraal inspelen met 29 paren,

Nadere informatie

Nummer 522, 4 juli 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Nummer 522, 4 juli 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Nummer 522, 4 juli 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert (zeer

Nadere informatie

Spel 28 W/NZ Noord Oost Zuid West HB V Spel 1 N/niemand Noord Oost Zuid West VB6 8 AVB97 V863 H5 V8632 A A1083 HVB52 8 H92

Spel 28 W/NZ Noord Oost Zuid West HB V Spel 1 N/niemand Noord Oost Zuid West VB6 8 AVB97 V863 H5 V8632 A A1083 HVB52 8 H92 Spel 28 W/NZ Noord Oost Zuid West HB V1097532 dbl V7 3 3 dbl H5 V8632 A84 86 1093 A954 H6 AB93 862 107 B H10542 AVB74 N is te sterk voor een zwakke tweeopening. Z doubleert op grond van het puntenaantal.

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 7 (18 december 014) Chris Frowein at later dan gebruikelijk aflevering 7 van dit bulletin. Dinsdagavond had schrijver dezes een

Nadere informatie

Het bieden van slems. Rik ter Veen. Ten slotte...

Het bieden van slems. Rik ter Veen. Ten slotte... Ten slotte... Degenen die in de clinic veel informatie over de laatste meest flitsende conventies hadden verwacht heb ik ongetwijfeld teleurgesteld. Maar ik had, naar mijn mening, een goede reden. Het

Nadere informatie

Training District Dordrect: verder bieden na volgbod (theorie)

Training District Dordrect: verder bieden na volgbod (theorie) Training District Dordrect: verder bieden na volgbod (theorie) Dennis Stuurman Volgbod We doen een volgbod om de volgende redenen (in volgorde van prioriteit): 1. We denken dat we zelf een contract kunnen

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Weekbulletin BC Klaverslag, nr. 81 (3 maart 2015) Chris Frowein

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Weekbulletin BC Klaverslag, nr. 81 (3 maart 2015) Chris Frowein Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 81 (3 maart 201) Chris Frowein Met iets meer paren gelukkig dan vorige week speelden we gisteravond de 3 de avond van de de PC.

Nadere informatie

Les 5. Huiswerkopgave les 4. Je mag maar 1 verliezen. Communicatie N W O Z leider H 8 4 V V N Z

Les 5. Huiswerkopgave les 4. Je mag maar 1 verliezen. Communicatie N W O Z leider H 8 4 V V N Z Huiswerkopgave les 4 7 H 8 4 V 4 9 8 6 V 8 7 2 A V 10 7 5 A 5 A 5 4 14 West oord Oost uid 1 1 dbl * 2 4 a,p. * : negatief doublet West oord Oost uid V 6 7 B 8 A 5 2 9 H 10 2 4 6 A 9 H B vormgeving: Ton

Nadere informatie

De gevaarlijke hand. 1. Voorbeeld

De gevaarlijke hand. 1. Voorbeeld De gevaarlijke hand In deze lesbrief gaan we het hebben over de hand die u liever niet aan slag wilt laten komen, omdat die bijvoorbeeld door een honneur van u heen kan spelen. Dit speelt vooral een grote

Nadere informatie

Les 6. Tempo Timing. N W O Z leider. vormgeving: Ton Walbeek. wie het eerst slagen ontwikkelt?

Les 6. Tempo Timing. N W O Z leider. vormgeving: Ton Walbeek. wie het eerst slagen ontwikkelt? Les 6 Tempo Timing leider vormgeving: Ton albeek wie het eerst slagen ontwikkelt? H H B 10 4 B 10 4 A H B 7 2 est oord ost uid 1 Dbl 3 4 /A Huiswerk Les 5 V 8 6 5 A 8 7 6 2 V 5 3 2 est komt uit met 9 1.

Nadere informatie

Verdedigen tegen de Multi en Muiderberg

Verdedigen tegen de Multi en Muiderberg Verdedigen tegen de Multi en Muiderberg "...Jammer van dat rampspel, waar een Multi 2 werd geopend." "Ja, dat is niet de eerste keer dat we onderuit gaan tegen een Multi!" aarschijnlijk hebt u dit gesprek

Nadere informatie

Beloning Slagenpunten speelsoort beloning. Premiestelsel. Les 2: Score & De Opening. Puntentelling. + punten voor de biedende partij

Beloning Slagenpunten speelsoort beloning. Premiestelsel. Les 2: Score & De Opening. Puntentelling. + punten voor de biedende partij Puntentelling Tijdens het bieden wordt een contract vastgesteld Les 2: Score & De pening De telling Kaartwaardering Contract gehaald: + voor de biedende partij voor de tegenspelers Contract niet gehaald:

Nadere informatie

IBG Partner Bedankt. - Regel van 20: open constructief als het aantal punten plus het aantal kaarten in je twee langste kleuren minimaal 20 is

IBG Partner Bedankt. - Regel van 20: open constructief als het aantal punten plus het aantal kaarten in je twee langste kleuren minimaal 20 is Het Briefje Bijdrage van Peter Hasperhoven Friday, 5 May 2006 Gewijzigd op Sunday, 17 May 2009 Laatste wijzigingen Inhoud - Constructieve openingen - Defensieve openingen - Competetief bieden - Slembiedingen

Nadere informatie

De leider heeft de laatste slag gemaakt (in zijn hand of in dummy).

De leider heeft de laatste slag gemaakt (in zijn hand of in dummy). Eliminatie en ingooi Iedereen weet dat bridge een spel is dat je samen met je partner tegen twee tegenstanders speelt. Deze tegenstanders proberen meestal je mooie plannetjes te verijdelen en zijn behoorlijk

Nadere informatie

Ook de Nederlandse top worstelt tijdens de eerste voorronde van het Melchemie Topcircuit met de vraag: dekken of duiken.

Ook de Nederlandse top worstelt tijdens de eerste voorronde van het Melchemie Topcircuit met de vraag: dekken of duiken. Dekken of duiken Ook de Nederlandse top worstelt tijdens de eerste voorronde van het Melchemie Topcircuit met de vraag: dekken of duiken. Moet u in het tegenspel een voorgespeelde honneur dekken of niet?

Nadere informatie

Ruitenboer toernooi 2016

Ruitenboer toernooi 2016 7 maart - 17 april 2016 Ruitenboer toernooi 2016 57e editie vrijdag 11 maart 57e Ruitenboertoernooi vrijdag 11 maart De biedverlopen en analyses bij deze spellen zijn geschreven door Max Rebattu. Max

Nadere informatie

Leerzaam? Voor ons in elk geval wel

Leerzaam? Voor ons in elk geval wel Leerzaam? Voor ons in elk geval wel door Ig Nieuwenhuis Het wordt weer tijd om aan de competitie van volgend jaar te gaan denken. Dus ook tijd om weer serieus te worden en goed te oefenen. Ziedaar mijn

Nadere informatie

START BIEDEN DOCENTEN HANDLEIDING (12 LESSEN) September 2014

START BIEDEN DOCENTEN HANDLEIDING (12 LESSEN) September 2014 DOCENTEN HANDLEIDING START BIEDEN (12 LESSEN) September 2014 Gebruik de Powerpoint-presentaties bij deze handleiding. Veranderingen zijn alleen in de PP gemaakt! Inhoudsopgave Pagina Les 1 3 Les 2 43 Les

Nadere informatie

Afspel van SA-contracten 1

Afspel van SA-contracten 1 Bridgewijzer GRE 9 Afspel van SA-contracten 1 1. Richtlijnen speelplan SA-contracten Als we de richtlijnen voor het speelplan op een rijtje zetten, dan krijgen we het volgende overzicht: 1. tel uw zogenaamde

Nadere informatie

Wat moeten we doen als we sterk zijn, maar geen natuurlijk bod tot onze beschikking hebben? Laten we eerst eens naar de volgende problemen kijken.

Wat moeten we doen als we sterk zijn, maar geen natuurlijk bod tot onze beschikking hebben? Laten we eerst eens naar de volgende problemen kijken. Bridgewijzer BLAU 2 De vierde kleur 1. Probleem at moeten we doen als we sterk zijn, maar geen natuurlijk bod tot onze beschikking hebben? Laten we eerst eens naar de volgende problemen kijken. est ost???

Nadere informatie

Les 11. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog

Les 11. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog Les 11 Hoog in de boom 3 Openingen op 2 niveau en hoger vormgeving: Ton Walbeek Die begint gelijk hoog SA-biedingen SA-verdeling 4-3-3-3 4-4-3-2 5-3-3-2 12-14 pnt 15-17 pnt 18-19 pnt 20-22 pnt 1 1SA 1

Nadere informatie

Drie verdedigingen tegen de Multi 2 ruiten opening: Trek de schoen aan die u past

Drie verdedigingen tegen de Multi 2 ruiten opening: Trek de schoen aan die u past Drie verdedigingen tegen de Multi 2 ruiten opening: Trek de schoen aan die u past Vroeg of laat komt iedereen hem een keer tegen: de Multicoloured 2 ruiten, ofwel de Multi. Zelfs als u wars bent van conventies,

Nadere informatie

Nummer 509, 4 april 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Nummer 509, 4 april 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Nummer 509, 4 april 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert (zeer

Nadere informatie