Sustainable News Editie 2, 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sustainable News Editie 2, 2014"

Transcriptie

1 Sustainable News Editie 2, 2014

2 Rotterdam/Amersfoort, mei 2014 Geachte relatie, Het doet ons genoegen u de tweede editie toe te zenden van Sustainable News, de periodieke nieuwsbrief van Bureau Veritas Sustainability. INHOUD In deze tweede editie van Sustainable News gaan we in op het begrip Integrated Certification het combineren van certificering van managementsystemen en toetsing en beoordeling van MVO- en duurzaamheidsverslagen en blikken we kort vooruit op de GRI informatiebijeenkomsten die Bureau Veritas Sustainability samen met de GRI (Global Reporting Initiative) organisatie en andere partners gaat houden begin juni. Daarnaast is in deze editie een artikel opgenomen over Royal Boskalis Westminster en de MVO ambities van deze organisatie waarvan we het MVO verslag over 2013 gedeeltelijk aan een assessment onderwierpen. Tot slot is er een bijdrage van adviesorganisatie Oud Arlesteyn die deze tweede uitgave van Sustainable News completeert. INTEGRATED CERTIFICATION Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zijn trends die in internationaal verband een enorme vlucht hebben genomen. In het afgelopen decennium heeft deze ontwikkeling en de daaraan verbonden begrippen als People, Planet & Profit een sterk groeiende en blijvende invloed gehad op de maatschappij, de politiek en het bedrijfsleven. Duurzaamheid en MVO worden inmiddels algemeen beschouwd als onlosmakelijk onderdeel van moderne bedrijfsvoering. Naast concreet beleid op het vlak van MVO en duurzaamheid en dito maatregelen is een snel groeiend aantal bedrijven ook overgegaan tot de ontwikkeling, opzet en publicatie van een MVO- of duurzaamheidsverslag. Oorspronkelijk gaven grote veelal internationaal opererende en beursgenoteerde ondernemingen invulling aan dergelijke verslaggeving, inmiddels hebben echter ook middelgrote bedrijven de stap gezet naar een MVO- of duurzaamheidsverslag.

3 Global Reporting Initiative (GRI) MVO- en duurzaamheidsverslaggeving is in bijna alle gevallen gebaseerd op de wijdverbreide en (inter)nationaal erkende GRI (Global Reporting Initiative) richtlijnen. Deze richtlijnen vormen de basis om niet-financiële aspecten van duurzaamheid en MVO in lijn te brengen met financiële verslaggeving; het is een instrument voor gestructureerde verslaggeving en dito verificatie en evaluatie van gegevens en de wijze waarop een organisatie invulling geeft aan het managen van haar beleid, alsmede de verzameling van, controle op en communicatie over de hieraan verbonden informatie. Natuurlijke verwantschap certificering en MVO- of duurzaamheidsverslaggeving Hoewel er geen sprake is van absolute wetmatigheid kan in algemene zin gesteld worden dat los van een uitgewerkt MVO- of duurzaamheidsbeleid de basis van MVO- en duurzaamheidsrapportage in belangrijke mate gebaseerd is op c.q. gestructureerd en gefaciliteerd wordt door een of meerdere managementsystemen. In feite vormen de gehanteerde managementsystemen de spreekwoordelijke infrastructuur rondom de verslaggeving. In de wetenschap dat MVO- en duurzaamheidsverslaggeving en onderliggende managementsystemen nauw met elkaar zijn verweven, ontwikkelde Bureau Veritas Sustainability een pragmatische aanpak in het combineren van certificering van managementsystemen en toetsing en beoordeling van MVO- en duurzaamheidsverslagen, te weten Integrated Certification. Het doel van deze aanpak is om een maximale synergie te bereiken tussen certificering van managementsystemen enerzijds en MVO- en duurzaamheidsverslaggeving anderzijds. Naast deze wisselwerking is er focus op aanvullende diepgang in relatie tot specifieke MVO- en duurzaamheidsaspecten die in de verslaggeving tot uitdrukking dienen te komen (in functie van de keuzes die voor aanvang van rapportage worden gemaakt), het bereiken van operationele efficiency en de hieruit voortvloeiende kostenbesparing. Hoe werkt Integrated Certification in de praktijk? Voor de toetsing en beoordeling van MVO- en duurzaamheidsverslagen in aanvulling op certificering van managementsystemen heeft Bureau Veritas Sustainability een beproefde aanpak ontwikkeld die in de regel bestaat uit een vijftal stappen. Deze aanpak sluit aan op het gegeven dat de opzet en uitwerking van een verslag en dito toetsing per definitie maatwerk is en per organisatie verschilt. Bij Integrated Certification wordt in samenspraak met de opdrachtgever gekeken naar de binnen de organisatie gehanteerde managementsystemen zoals ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO 50001, MVO Prestatieladder en/of CO2 Prestatieladder en de aansluiting met de MVO- of duurzaamheidsverslaggeving.

4 Afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever kan aansluitend op reguliere certificatie-audits een toetsing plaatsvinden op de interactie tussen de managementsystemen en de basisstructuur van het beoogde (nieuwe) MVO- of duurzaamheidsverslag, waaronder het proces van datacollectie en interne controles. Aan het begin van het nieuwe (kalenderjaar) en voorafgaand aan publicatie van het verslag dat betrekking heeft op het afgelopen jaar vindt dan vervolgens nog een beoordeling plaats van de data. Voordelen Integrated Certification De voordelen van toepassing van Integrated Certification zijn concreet en we vatten ze navolgend voor u samen: toegevoegde waarde en diepgang op specifieke aspecten in de MVO- of duurzaamheidsverslaggeving vanuit certificering (kwaliteit, transparantie, accuratesse, milieu, gezondheid & veiligheid, energiebesparing, CO2 footprint etc.); concrete mogelijkheden om geconstateerde tekortkomingen vanuit certificering op te volgen en door te voeren in verbetering van de structuur van MVO- of duurzaamheidsverslaggeving in opbouw en vooruitlopend op publicatie van het uiteindelijke verslag; terugdringen van procesverstoring en maximale efficiency door een logische combinatie of koppeling tussen certificering en toetsing en beoordeling van verslaggevingsstructuren; kostenbesparing naast volledige certificatie compliance van de getoetste managementsystemen en volwaardige toetsing en beoordeling van het MVO- of duurzaamheidsverslag volgens de officiële GRI richtlijnen BOSKALIS: MVO ALS BEDRIJFSMATIG DNA Voor Royal Boskalis Westminster N.V. zoals de toonaangevende en mondiaal opererende maritieme dienstverlener voluit heet is maatschappelijk verantwoord ondernemen geen academisch en conceptueel begrip. Integendeel, dit prestigieuze en internationaal actieve concern kenmerkt zich als een organisatie met ambitieuze en heldere doelstellingen waarin MVO een prominente plaats heeft ingenomen en sterk verweven is in het bedrijfsbeleid en dagelijkse bedrijfsvoering. Boskalis heeft de moeite

5 genomen om goed na te denken over de essentie van MVO en de relevantie ervan ten opzichte van haar bedrijfsactiviteiten. Zodoende is er in de afgelopen jaren een duidelijke MVO structuur ontstaan waarop het bedrijf voortborduurt en dit op succesvolle wijze combineert met haar toekomstambities. Sinds 2009 publiceert Boskalis jaarlijks een MVO verslag dat uitblinkt in volledigheid, helderheid en leesbaarheid. Toetsing en beoordeling van veiligheid In overleg met en in opdracht van Boskalis voerde Bureau Veritas Sustainability begin dit jaar een toetsing en beoordeling uit van een deel van het genoemde MVO verslag over het jaar Binnen het brede kader van MVO activiteiten die binnen de Boskalis organisatie een vaste plaats hebben gekregen waaronder veiligheid, ontplooiing en welzijn van medewerkers, toepassing van milieu expertise en inzet van milieuvriendelijk materieel en techniek en actieve betrokkenheid bij lokale gemeenschappen in de vorm van investering in onderwijs, onderzoek en kennisoverdracht viel de keuze op het aspect veiligheid. Rondom het aspect veiligheid heeft Boskalis een imposante en pro-actieve aanpak ontwikkeld die primair gericht is op het voorkomen van ongelukken, incidenten en beroepsgerelateerde ziekte en het terugdringen van verzuim. Dit in de wetenschap dat een veilige werkomgeving niet alleen ethisch van belang is maar ook direct bijdraagt aan een positief en motiverend klimaat waarin haar medewerkers en onderaannemers wereldwijd dagelijks actief zijn op sterk uiteenlopende projecten. Veiligheid voor alles Boskalis beschikt sinds geruime tijd over een aantal gecertificeerde managementsystemen, waaronder OHSAS en VCA die rechtstreeks betrekking hebben op gezondheid en veiligheid. Daarnaast hanteert het bedrijf diverse andere systemen waaronder ISO 9001, ISO en de ISM Code (International Safety Management Code) voor schepen die erop gericht zijn dat gezondheid en veiligheid sterk verankerd zijn en blijven in de day to day business. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan voorlichting, training en opleiding en veiligheidsbewustzijn en vormen de fundamenten van het beleid. Met de introductie van het veiligheidsprogramma NINA (No Injuries No Accidents) in 2010 heeft Boskalis een vertaalslag gemaakt naar de eigen individuele verantwoordelijkheid van haar medewerkers die geresulteerd heeft in een cultuuromslag als het gaat om veiligheid. Deze aanpak is zeer succesvol gebleken en heeft zijn uitwerking dan ook niet gemist.

6 Global Reporting Initiative Vanuit het oogpunt van objectieve en transparante verslaggeving naar haar stakeholders waaronder eigen medewerkers, aandeelhouders, investeerders, leveranciers etc. maakt Boskalis gebruik van de internationaal erkende richtlijnen van GRI (Global Reporting Initiative). De GRI richtlijnen versie GRI G3.1 vormden het kader voor de toetsing en beoordeling van de veiligheidsperformance van Boskalis en de hieraan verbonden ratio s die zijn opgenomen in het MVO verslag. De op het hoofdkantoor in Papendrecht uitgevoerde assessment door Bureau Veritas Sustainability mondde in maart j.l. uit in een formele verklaring die betrekking heeft op de volledigheid en het waarheidsgehalte van de statements die Boskalis heeft opgenomen in haar MVO verslag. Het volledige MVO verslag van Boskalis vindt u op Vragen Als afronding van deze impressie legden we een aantal vragen voor aan Diana van Minnen, Senior Communicatie-Adviseur, en Wim Leutscher, SHEQ-Coordinator/Auditor van Boskalis om van de organisatie zelf te vernemen welke richting men op wil met MVO en duurzaamheidsverslaggeving.

7 Welke MVO ambities heeft Boskalis voor 2014 en de jaren daarna? Naast de verdere optimalisering van onze veiligheidsprestaties onze doelstelling blijft No Injuries, No Accidents richten onze MVO ambities zich op de verdere verduurzaming van onze keten door samen met onze stakeholders krachten te bundelen. Boskalis beschikt over een veelzijdige vloot van schepen. Samen met onze leveranciers, brancheorganisaties en kennisinstituten onderzoeken we de continu de mogelijkheden om met ons materieel milieu-vriendelijk te opereren. Dat gaat van de toepassing van schonere brandstoffen en energiebesparende maatregelen tot recycling van versleten onderdelen. Een ander speerpunt van onze MVO strategie betreft de bredere toepassing van onze ecoengineering expertise. Boskalis streeft ernaar een innovatieve en toonaangevende speler in ecoengineering te zijn, waardoor we samen met onze klanten een optimaal evenwicht kunnen bieden tussen ecologische, sociale en economische aspecten bij de aanleg van maritieme infrastructuur. Ook samen met NGO s werken we aan de verduurzaming van onze keten. Ons duurzame scheepsontmantelingsprogramma bijvoorbeeld is in dialoog met de NGO Stichting De Noordzee tot stand gekomen. We lopen hiermee voor op bestaande wet- en regelgeving en zijn erkend als leidend in onze industrie op dit gebied. Last but not least blijven we lokale gemeenschappen ondersteunen op de locaties waar we actief zijn. We besteden op projecten ruimschoots aandacht aan omgevingsmanagement, investeren in kennisoverdracht en scholing van lokaal personeel en betrekken goederen en diensten van lokale toeleveranciers. Welk belang hecht u aan een duurzaamheidsverslag? Het verslag stelt ons in staat verantwoording af te leggen over ons MVO-beleid aan al onze stakeholders. We hopen dat het duidelijk maakt hoe MVO onderdeel uitmaakt van ons beleid en bedrijfsvoering. Het doet ons dan ook plezier te horen dat Bureau Veritas het verslag vindt uitblinken in volledigheid, helderheid en leesbaarheid. Hoe belangrijk vindt u het dat het verslag extern wordt getoetst en beoordeeld? Als gevolg van de overnames die we hebben gedaan zijn we de laatste jaren flink gegroeid en hebben we ook op het vlak van MVO het nodige moeten samenvoegen. Een goed geïntegreerde CSR-rapportage achten wij een belangrijke voorwaarde voor een externe verificatie. We zijn er nog niet, maar we zijn op de goede weg. Met de verificatie op de veiligheidsprestaties van 2013 hebben we een belangrijke eerste stap gezet. Hoe heeft u de toetsing en beoordeling ervaren? De toetsing van onze veiligheidsperformance tegen de GRI G3.1 (Global Reporting Initiative) richtlijn is intensief geweest maar we hebben de samenwerking met Bureau Veritas als constructief en plezierig ervaren. Het geeft ons een goed beeld waar we als bedrijf staan ten aanzien van onze veiligheidsperformance. Uit de beoordeling blijkt dat we incidenten behoorlijk rapporteren en een ruime voldoende halen voor de GRI G3.1. We zijn op de goede weg, op enkele onderdelen kunnen nog verbeteringen worden aangebracht zoals het integreren van rapportages van nieuwe bedrijfsonderdelen.

8 INFORMATIEBIJEENKOMSTEN MVO & DUURZAAMHEIDSVERSLAGGEVING Op 4 en 5 juni a.s. organiseert Bureau Veritas Sustainability in samenwerking met de Nederlandse tak van de GRI organisatie en andere partners een tweetal informatiebijeenkomsten rondom MVO & Duurzaamheidsverslaggeving. Afhankelijk van uw interesse, plannen en concrete behoefte kunt u terecht op een (of beide) sessies. Een sessie is bestemd voor organisaties die overwegen om een aanzet te geven tot een verslag dat voldoet aan de GRI richtlijnen; een tweede sessie is bedoeld voor bedrijven die al beschikken over een verslag volgens GRI G3.1 en de stap willen zetten naar de nieuwe versie GRI G4 die na 2015 de eerder genoemde versie definitief gaat vervangen en zich tijdig willen voorbereiden. Kijk voor meer informatie op en bekijk de onderwerpen die we vanuit een praktijkgerichte insteek aan de orde stellen en meld u aan. OUD ARLESTEYN: BETROKKEN & BETROUWBAAR Het advies- en trainingsbureau Oud Arlesteyn houdt zich alweer 10 jaar bezig met vele vormen van bedrijfsadvisering en vaardigheidstrainingen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en sinds enige jaren ook met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Directeur-eigenaar Rob van der Poel heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in verschillende disciplines. Begonnen als stuurman grote handelsvaart vergaarde hij via organisaties als de Koninklijke Marine en Lloyd s Register veel kennis op het gebied van managementsystemen en verbetertrajecten. Het omgaan met culturen uit verschillende landen maken dat hij in staat is de persoonlijke agenda s van mensen in een organisatie te begrijpen. Werkzaam voor internationals als Nedlloyd (nu Maersk), Radio Holland, Texaco en Lloyd s geven net dat stukje extra ervaring waar een klant blij van wordt. Periodiek werkt Rob als lead auditor op subcontractor basis waarbij hij aan de andere kant van de tafel de zin en onzin van certificatie ziet. Maatschappij, mens en money zijn belangrijke items voor Rob en de toepassing van managementsystemen hierin is op diverse manieren mogelijk. Daarom dit keer een bijdrage van Oud Arlesteyn voor deze nieuwsbrief.

9 MVO: Marketing Voor Ondernemers? Er worden nogal veel claims gemaakt zoals duurzaam, groen, ecologisch verantwoord etc. Is dit marketing of is het werkelijk een sustainable bijdrage aan de maatschappij, en is het überhaupt wel verantwoord? De uitspraak dit is een goed bedrijf werd voorheen bepaald door goede producten of snelle service, al dan niet gecertificeerd volgens ISO Steeds vaker spelen criteria mee als groen, duurzaam en maatschappelijk betrokken. Niet altijd duidelijk meetbare criteria en daar is voor het MKB de uitdaging om dit specifiek, meetbaar en aantoonbaar te communiceren naar belanghebbende partijen. MVO is de babyfase ontgroeid en wellicht zelfs geen kleuter meer maar staat nog wel in de kinderschoenen voor met name het MKB. Om de MVO activiteiten aantoonbaar te maken heeft Oud Arlesteyn naast de voorhanden zijnde certificatieschema s en keurmerken samen met haar strategische partner Van Abeelen Advies voor het MKB een alternatieve vorm van erkenning van MVO ontwikkeld. Deze methodiek maakt onder andere gebruik van de ISO richtlijn en is ook certificeerbaar. Responsible Company Deze norm Responsible Company is ontwikkeld om met name voor het MKB een certificeerbaar alternatief te bieden. Een zelfverklaring immers is nauwelijks onafhankelijk en juist als het gaat om groene claims is het belangrijk dat deze kloppen. Voor Nederlandse bedrijven op de Nederlandse markt zijn een aantal vragen (bijvoorbeeld over kinderarbeid) snel uit te sluiten, hetgeen bij andere normeringen vaak lastiger is. Schildersbedrijven, GWW bedrijven, scheepvaart en de installatiebranche hebben reeds ervaring met het schema. De verwachting is dat als ook de economie weer verder aantrekt de al aanwezige maatschappelijke passie van de ondernemer ook in andere branches aantoonbaar wordt door certificatie. Tips voor ondernemers Oud Arlesteyn stelt in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen een viertal kernvragen centraal vanuit het oogpunt van de ondernemer: Wat wil ik met mijn bedrijf? Een duidelijke koers met doelen is essentieel om duurzaamheid te verankeren voor een aantal jaren (voor bedrijven die al een managementsysteem hebben lukt dit meestal wel) Wat kan ik met mijn bedrijf? Vaak wordt gedacht Ik ben nog niet zover ; wees gerust, veel bedrijven zijn nog niet zover; ga toch vast aan de slag en misschien moeten de ambities worden bijgesteld (niet doen is echt geen optie meer) Wat moet ik met mijn bedrijf? Overheden zijn meesters in het opleggen van regels, de term 100% duurzaam wordt echter nogal eens verschillend uitgelegd, zorg dus dat je goed weet wat de markt eist (soms is het invullen van een CO2 prestatie wel wat werk maar levert het ook wat op) Klopt mijn claim dan? Als je wat roept over je bedrijf moet dit wel kloppen, zoals: we recyclen alles, onze producten zijn biologisch geteeld, we zijn sociaal en geven mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een kans (klopt dit ook echt en kun je dat aantonen?)

10 Tips voor collega adviseurs Ook voor adviesorganisaties heeft Oud Arlesteyn een aantal adviezen: Bedrijven kunnen aan greenwashing doen (jezelf duurzamer voordoen dan je bent); dit is iets waar adviseurs alert op moeten zijn. Het is mede aan hen om het hoofd koel te houden. Durf ondernemers te overtuigen dat open zijn over minder sterke duurzaamheidsresultaten juist verantwoord is, help de ondernemer vervolgens met verbeteracties Ondernemers zoeken naar vormen van erkenning ; erkende en herkende standaarden zoals VCA, ISO 9001, ISO 14001, CO2 Prestatieladder kunnen een grote rol spelen maar niet per definitie. Bepaal telkens weer of dit niet teveel rompslomp oplevert voor de ondernemer, focus eerst op het bereiken van de gewenste prestaties en daarna op procedures en managementsystemen Certificeren kan helpen maar pas op: De kwaliteit die je levert wordt bepaald door je afnemers, de markt; procedures vervangennimmer gezond verstand Focus op de onderlinge samenhang van processen en kijk goed naar de keten; je zit als ondernemer immers tussen de leverancier en de klant in PARTNERSHIP & INFORMATIEUITWISSELING We vinden het erg belangrijk om contact te onderhouden en uit te bouwen met onze zakelijke partners. Regelmatige informatievoorziening over actuele en relevante ontwikkelingen in de markt en op het gebied van MVO en duurzaam ondernemen zien wij als onderdeel daarvan. Ook in de komende edities van Sustainable News zult u deze lijn blijven terugzien. Natuurlijk zijn wij sterk geïnteresseerd in uw mening en suggesties en daarom nodigen wij u nadrukkelijk uit om uw reactie te geven op deze tweede editie van Sustainable News. Vragen, opmerkingen en suggesties in relatie tot de inhoud kunt u mailen naar duurzaam@nl.bureauveritas.com

11 Bureau Veritas Sustainability Postbus 2620, 3800 GD AMERSFOORT Computerweg 2, 3821 AB AMERSFOORT Tel.: +31 (0)

Sustainable News Editie 1, 2014

Sustainable News Editie 1, 2014 Sustainable News Editie 1, 2014 Rotterdam/Amersfoort,maart 2014 Geachte relatie, Als gewaardeerde zakelijk partner doet het ons genoegen u de eerste editie toe te zenden van Sustainable News die dit jaar

Nadere informatie

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS MVO & DUURZAAMHEIDSVERSLAGGEVING

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS MVO & DUURZAAMHEIDSVERSLAGGEVING FREQUENTLY ASKED QUESTIONS MVO & DUURZAAMHEIDSVERSLAGGEVING Dit FAQ document is gebaseerd op de GRI (Global Reporting Initiative) richtlijnen volgens versie GRI G3.1 en certificering en tracht antwoord

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wint aan terrein in het bedrijfsleven en in de samenleving als geheel. Het verwachtingspatroon

Nadere informatie

Integraal Kwaliteitsmanagement Gezondheidszorg Zorgkwaliteit, risicobeheersing, veiligheid en efficiency volgens NEN EN 15224

Integraal Kwaliteitsmanagement Gezondheidszorg Zorgkwaliteit, risicobeheersing, veiligheid en efficiency volgens NEN EN 15224 Integraal Kwaliteitsmanagement Gezondheidszorg Zorgkwaliteit, risicobeheersing, veiligheid en efficiency volgens NEN EN 15224 Version 1/2013 Uitdagingen in de gezondheidszorg Als professionele zorgaanbieder

Nadere informatie

Certificering als gereedschap voor efficiënt organisatiemanagement

Certificering als gereedschap voor efficiënt organisatiemanagement Certification Certificering als gereedschap voor efficiënt organisatiemanagement Het nastreven en behalen van vooraf vastgestelde doelstellingen is de ultieme uitdaging voor iedere onderneming of instelling.

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2015 Tredin behaalde in januari 2014 Niveau 3 van de MVO Prestatieladder. In dit jaarverslag nemen we u mee in onze ervaringen

Nadere informatie

MVO. MVO Prestatieladder. Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s. People Planet Profit. MVO kan bijdragen om deze balans te vinden.

MVO. MVO Prestatieladder. Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s. People Planet Profit. MVO kan bijdragen om deze balans te vinden. MVO meetbaar gemaakt Themabijeenkomst VNO NCW 22 november 2010 MVO-Prestatieladder MVO Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s People Planet Profit MVO kan bijdragen om deze balans te vinden Wat valt

Nadere informatie

Naheffing. orm. Jaarreken. Vergunningen DUURZAAM ONDERNEMEN IN HET MKB DAAROM EEN ACCOUNTANT

Naheffing. orm. Jaarreken. Vergunningen DUURZAAM ONDERNEMEN IN HET MKB DAAROM EEN ACCOUNTANT Naheffing orm Jaarreken Vergunningen DUURZAAM ONDERNEMEN IN HET MKB DAAROM EEN ACCOUNTANT Duurzaam ondernemen in het mkb Duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) is niet alleen een thema

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2018 BlijWerkt gaat in 2018 voor het certificeren van Niveau 3 van de MVO Prestatieladder. In dit jaarverslag vertellen we

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2016 Tredin behaalde in januari 2014 Niveau 3 van de MVO Prestatieladder. In dit jaarverslag nemen we u mee in onze ervaringen

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Visie en Beleid (samenvatting) MVO loont! Duurzaamheid is onontbeerlijk om onze planeet en maatschappij voor nu en op langere termijn leefbaar te houden. Maatschappelijk

Nadere informatie

Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen

Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen Milieumanagement en duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen en milieumanagement zijn begrippen die vaak, bijna onbewust, gekoppeld worden aan milieubelastende sectoren

Nadere informatie

inspireren en innoveren in MVO

inspireren en innoveren in MVO inspireren en innoveren in MVO Inleiding Gert Van Eeckhout Beleidsondersteuner MVO - Departement WSE Wat is MVO? Waarom MVO? Beleidslijnen Vlaamse overheid MVO? een proces waarbij ondernemingen vrijwillig

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen Musea

Duurzaam ondernemen Musea Duurzaam ondernemen Musea Kunst voor bedrijfsvoering Rob van Tilburg Mei 2012 DHV 2012 All rights reserved Alleen voor intern gebruik Welkom en agenda Definitie en duiding duurzaam ondernemen Omgang bedrijven

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2

Communicatieplan CO 2 1. Inleiding Naast het hebben van een CO 2 -beleid en (reductie)doelstellingen op dit gebied, is het van belang om te communiceren over dit beleid. Open en transparante kan bijdragen in het bewust maken

Nadere informatie

Duurzaamheidverslag: ook voor u? Koen Vanbrabant FEBEM, 10 maart 2015

Duurzaamheidverslag: ook voor u? Koen Vanbrabant FEBEM, 10 maart 2015 Duurzaamheidverslag: ook voor u? Koen Vanbrabant FEBEM, 10 maart 2015 Mission: Creating Responsible Business in society Vision: Sustainability Coach Values: Responsibility & Respect Ons Engagement geïntegreerd

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Vóór dat u beleid ontwikkelt is het van belang om de vraag: Waaròm zou ik MVO beleid ontwikkelen? te beantwoorden. Het antwoord op deze vraag bepaalt hóe u het MVO

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag over 2018 BlijWerkt gaat, na het behalen van het MVO certificaat in 2018, in 2019 haar MVO beleid steviger verankeren in

Nadere informatie

Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers

Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers RBW-621-L Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers Januari 2014 Pagina 1 van 6 Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers 1. Missie Koninklijke Boskalis Westminster

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

Rapportage. 25 September 2018

Rapportage. 25 September 2018 Rapportage 25 September 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Positionering advies 3 1.2 Algemeen 3 1.3 Leeswijzer 4 2. Nulsituatie en positiebepaling 4 2.1 Werkwijze 4 2.2 Nulsituatie 5 2.3 Ambitieniveau

Nadere informatie

Dieter Vander Beke. Maatschappelijk Verantwoorde Overheid ISO 26000 & GRI Provinciale milieudag provincie Antwerpen 24 juni 2014

Dieter Vander Beke. Maatschappelijk Verantwoorde Overheid ISO 26000 & GRI Provinciale milieudag provincie Antwerpen 24 juni 2014 Dieter Vander Beke Maatschappelijk Verantwoorde Overheid ISO 26000 & GRI Provinciale milieudag provincie Antwerpen 24 juni 2014 Overzicht van de presentatie 1. Vertrouwen in de overheid? 2. Maatschappelijke

Nadere informatie

Communicatieplan Energie- & CO 2

Communicatieplan Energie- & CO 2 Communicatieplan Energie- & CO beleid Versie 9 - Januari 013 Akkoord Directie: Inhoud: 1. Inleiding 1.1 Ambitie 1. Aansluiting op de marktontwikkelingen 1.3 Doelstellingen en voorgenomen acties in 01 1.4

Nadere informatie

AANTOONBAAR. MVO norm. Stichting MVO Aantoonbaar. Door Gerben Bekooy

AANTOONBAAR. MVO norm. Stichting MVO Aantoonbaar. Door Gerben Bekooy VO norm Stichting VO Aantoonbaar Door Gerben Bekooy Inhoud presentatie 1. aanleiding 2. doel 3. toelichting 4. relatie met andere VO initiatieven 5. status van de norm 6. vragen Door Gerben Bekooy Aanleiding

Nadere informatie

Beleidsplan MVO 2015-2017

Beleidsplan MVO 2015-2017 Beleidsplan MVO 2015-2017 CB Concreet Duurzaam April 2015 Inleiding Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) speelt een belangrijke rol binnen de prestatie- en groeistrategie van Cementbouw. Als een

Nadere informatie

Waar start je als ondernemer met duurzaamheid

Waar start je als ondernemer met duurzaamheid Waar start je als ondernemer met duurzaamheid www.will2sustain.com SPELREGELS PARTICIPATIEF INTERACTIEF MOBIELTJES GEBRUIK MAKEN VAN KENNIS IN DE GROEP CONCREET TOEPASSEN GEBRUIK MAKEND VAN VRAGEN EN

Nadere informatie

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt ook wel maatschappelijk ondernemen, maatschappelijk betrokken ondernemen, duurzaam ondernemen of ethisch

Nadere informatie

energiemanagement & kwaliteitsmanagement

energiemanagement & kwaliteitsmanagement Energiemanagement Programma & managementsysteem Het beschrijven van het energiemanagement en kwaliteitsmanagementplan (zoals vermeld in de norm, voor ons managementsysteem). 1 Inleiding Maatschappelijk

Nadere informatie

Workshop Transparantie verslaglegging

Workshop Transparantie verslaglegging Workshop Transparantie verslaglegging René van Dam (Bureau Veritas Netherlands) Patrick Brom (DEKRA Certification B.V.) Michael van Alphen (DNV GL Business Assurance B.V.) Doel van de workshop Hoe maak

Nadere informatie

Duurzaamheidsdialoog. Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid

Duurzaamheidsdialoog. Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid Duurzaamheidsdialoog Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid Duurzaamheid U kunt waarschijnlijk bijna alle woorden relateren aan uw organisatie. Maar welke zijn echt relevant en significant?

Nadere informatie

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000 Resultaat break-out sessies 2 september: toekomst van ISO 26000 1 Inhoud A. Integratie groep 1 B. Integratie groep 2 C Erkenning D. Branchespecifiek E: MVO en innovatie 2 De vragen per focusgebied 1. Wat

Nadere informatie

Maatschappelijk Jaarverslag 2012

Maatschappelijk Jaarverslag 2012 Maatschappelijk Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave Blad Voorwoord 2 1. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) 3 2. MVO en Prins Bouw 3 3. Beleid 4 4. Speerpunten 5 5. Duurzaam bouwen 9 6. Toekomst 10

Nadere informatie

Duurzamer Ondernemen geborgd

Duurzamer Ondernemen geborgd Duurzamer Ondernemen geborgd DNV Relatiedag Corpus Leiden, 8 november 2012 Albron in t kort Zelfstandig NL sbedrijf sinds 1889 Ruim 5.000 collega s op 1.000 locaties 250.000 gasten per dag Allround foodservice-specialist:

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016 Van verbruik naar gebruik Pagina 1 van 5 Inleiding: Voor u ligt het MVO beleid van ABIRD Industrial Rental Services. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam

Nadere informatie

Jade Beheer. Communicatieplan CO 2 Prestatieladder 3.C.1. 3.C.2 Invalshoek C: Transparantie Handboek CO2 Prestatieladder, versie 2.2 / 3.

Jade Beheer. Communicatieplan CO 2 Prestatieladder 3.C.1. 3.C.2 Invalshoek C: Transparantie Handboek CO2 Prestatieladder, versie 2.2 / 3. Jade Beheer Communicatieplan CO 2 Prestatieladder 3.C.1. 3.C.2 Invalshoek C: Transparantie Handboek CO2 Prestatieladder, versie 2.2 / 3.0 Document : Communicatieplan CO 2-prestatieladder Auteur : Jade

Nadere informatie

Communicatieplan Croon CO2 Footprint

Communicatieplan Croon CO2 Footprint Croon Elektrotechniek B.V. Marketing & Business Development Hoofdkantoor Rotterdam Schiemond 20-22 3024 EE Rotterdam Postbus 6073 3002 AB Rotterdam Telefoon 088-923 33 44 www.croon.nl Communicatieplan

Nadere informatie

BUREAU VERITAS VERINEWS EDITIE 2/2010

BUREAU VERITAS VERINEWS EDITIE 2/2010 BUREAU VERITAS VERINEWS EDITIE 2/2010 Amersfoort, april 2010 Geachte relatie, Het doet ons veel genoegen u de 2e editie in 2010 van onze digitale nieuwsbrief VeriNews te mogen aanbieden. Deze periodieke

Nadere informatie

MVO Kwartaalbericht Juli 2017

MVO Kwartaalbericht Juli 2017 MVO Kwartaalbericht Juli 2017 1 Iedereen levert een bijdrage pagina 4 Samen werken aan een betere toekomst pagina 6 Ik zie bij BRAND al vele mooie initiatieven ontstaan pagina 8 MVO helpt mij om normen

Nadere informatie

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V.

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V. Certificeren Waardevol?? KVGM Improvement Solutions: + Specialisten in verbetermanagement + 20 jaar ervaring + 6 deskundige, gedreven en pragmatische professionals + Praktische aanpak waarbij de klantorganisatie

Nadere informatie

Algemene Gedragscode voor Bedrijfsvoering Algemene Gedragscode voor Bedrijfsvoering

Algemene Gedragscode voor Bedrijfsvoering Algemene Gedragscode voor Bedrijfsvoering Augustus 2017 Pagina 1 van 6 1. Missie Koninklijke Boskalis Westminster N.V. ( Boskalis ) is een toonaangevende internationale dienstverlener op het gebied van baggeren, maritieme infrastructuur en maritieme

Nadere informatie

MVO-Control Panel. Instrumenten voor integraal MVO-management. Extern MVO-management. MVO-management, duurzaamheid en duurzame communicatie

MVO-Control Panel. Instrumenten voor integraal MVO-management. Extern MVO-management. MVO-management, duurzaamheid en duurzame communicatie MVO-Control Panel Instrumenten voor integraal MVO-management Extern MVO-management MVO-management, duurzaamheid en duurzame communicatie Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Duurzame ontwikkeling... 4 1.1 Duurzame

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Beleid en doelstellingen / directieverantwoordelijkheid

Hoofdstuk 2 Beleid en doelstellingen / directieverantwoordelijkheid Hoofdstuk 2 Beleid en doelstellingen / directieverantwoordelijkheid 2.1 KAM beleidsverklaring De directie van Axent Groen BV onderschrijft het volgende KAM-beleid: Het beleid is er op gericht te willen

Nadere informatie

Training. praktisch toepasbare kennis en informatie

Training. praktisch toepasbare kennis en informatie Training praktisch toepasbare kennis en informatie Training gericht op vakbekwaamheid, efficiency en zelfontplooiing Uw behoefte aan praktisch toepasbare kennis en informatie is onze zorg. Onder dit motto

Nadere informatie

De Drievoudige Bottom Line, een noodzakelijke economische innovatie

De Drievoudige Bottom Line, een noodzakelijke economische innovatie De Drievoudige Bottom Line, een noodzakelijke economische innovatie Feike Sijbesma, CEO Royal DSM In de loop der tijd is het effect van bedrijven op de maatschappij enorm veranderd. Vijftig tot honderd

Nadere informatie

CO2- communicatieplan

CO2- communicatieplan CO2- communicatieplan Remmits Beheer Opgesteld : Gecontroleerd: Status : E. Luiken F. Pesch Definitief Maart 2014-1 - Inhoudsopgave: 1.0 Inleiding 1.1 Voorwoord 1.2 Marktontwikkelingen 1.3 Doelstellingen

Nadere informatie

Wij leggen rekenschap af over:

Wij leggen rekenschap af over: VRAGEN Het afleggen van rekenschap. ANTWOORDEN TOELICHTING / VOORBEELDEN VRAAG 1. Onze organisatie legt rekenschap af over onze effecten op de maatschappij, de economie en het milieu. Welke activiteiten

Nadere informatie

Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder. Datum: 18-08-2011 Versie: 02

Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder. Datum: 18-08-2011 Versie: 02 Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder Datum: 18-08-2011 Versie: 02 Opgesteld door: ing. N.G. van Moerkerk Inhoudsopgave Opbouw niveaus van de MVO Prestatieladder

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2014 Van verbruik naar gebruik Pagina 1 van 6 Inleiding: Voor u ligt het MVO beleid van Hef & Hijs Nederland. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen is

Nadere informatie

Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers

Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers RBW-621-L Augustus 2017 Pagina 1 van 6 1. Missie Koninklijke Boskalis Westminster N.V. ( Boskalis ) is een toonaangevende internationale dienstverlener op het gebied van baggeren, maritieme infrastructuur

Nadere informatie

CO 2 jaarverslag 2013* * Dit betreft alleen de A.Hak bedrijven die zijn gecertificeerd voor de CO2 Prestatieladder, niveau 3

CO 2 jaarverslag 2013* * Dit betreft alleen de A.Hak bedrijven die zijn gecertificeerd voor de CO2 Prestatieladder, niveau 3 CO 2 jaarverslag 2013* * Dit betreft alleen de A.Hak bedrijven die zijn gecertificeerd voor de CO2 Prestatieladder, niveau 3 A.HAK* - CO 2 - JAARVERSLAG 2013 *Dit betreft alleen de A.Hak- bedrijven die

Nadere informatie

CO2 prestatieladder Managementverklaring

CO2 prestatieladder Managementverklaring CO2 prestatieladder Versie: Definitief Datum: Februari 2018 Eis: 2.B.4 Opgesteld Goedgekeurd Goedgekeurd J.M. Kroes E.G. Kroes Pagina: 2 MANAGEMENTVERKLARING Het Kwaliteit-, Arbo- en Milieubeleid (KAM-beleid)

Nadere informatie

MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring

MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring 1 Waarom MVO? Moeten: Horen: Lonen: gedrag af MVO handelen wordt afgedwongen MVO handelen o.b.v. vrijwilligheid (morele motivatie) De markt beloont MVO en straft

Nadere informatie

CO2- communicatieplan

CO2- communicatieplan CO2- communicatieplan Remmits Beheer Opgesteld : Gecontroleerd: Status : E. Luiken F. Pesch Definitief Augustus 2015-1 - Inhoudsopgave: 1.0 Inleiding 1.1 Voorwoord 1.2 Marktontwikkelingen 1.3 Doelstellingen

Nadere informatie

Normalisatie: de wereld op één lijn. ISO 26000. Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) Zet goede bedoelingen om in goede acties

Normalisatie: de wereld op één lijn. ISO 26000. Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) Zet goede bedoelingen om in goede acties Normalisatie: de wereld op één lijn. ISO 26000 Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) Zet goede bedoelingen om in goede acties 2 Inhoudsopgave ISO 26000: een richtlijn voor iedereen

Nadere informatie

Duurzaamheidsverklaring

Duurzaamheidsverklaring DUURZAAMHEIDSVERKLARING Ondergetekende: [Naam Leverancier en rechtsvorm [ ], statutair gevestigd te [plaats], aan de [straat, nummer en postcode] (KvK ), hierna te noemen Leverancier, hierbij rechtsgeldig

Nadere informatie

Rutges vernieuwt onderhoud en renovatie

Rutges vernieuwt onderhoud en renovatie 130508 Nummer OHSAS-K83614/01 Vervangt - Uitgegeven 2014-07-01 Eerste uitgave 2014-07-01 Geldig tot 2017-07-01 Arbomanagementsysteemcertificaat BS OHSAS 18001 Kiwa heeft vastgesteld dat het door Rutges

Nadere informatie

Voorsprong door zekerheid van processen

Voorsprong door zekerheid van processen DEKRA Voorsprong door zekerheid van processen Borging van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid Systeemcertificering No Doubt: Zekerheid in kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid Ondernemen wordt met de

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

Praktijk Voorbeeld nº 1

Praktijk Voorbeeld nº 1 1. Bedrijfs ID Naam van het bedrijf: Praktijk Voorbeeld nº 1 Van Dorp installaties bv Sector: Technische installaties Core Business / Belangrijkste Brandpreventie, technische ondersteuning, klimaatbeheersing

Nadere informatie

CO2- communicatieplan

CO2- communicatieplan CO2- communicatieplan Remmits Beheer Opgesteld : Gecontroleerd: Status : E. Luiken F. Pesch Definitief December 2013-1 - Inhoudsopgave: 1.0 Inleiding 1.1 Voorwoord 1.2 Marktontwikkelingen 1.3 Doelstellingen

Nadere informatie

bedrijfsfunctie Harm Cammel

bedrijfsfunctie Harm Cammel Legal als geïntegreerde bedrijfsfunctie Harm Cammel Legal als Business functie Observatie 1. Door veranderende klantbehoefte verandert (een deel van) de Legal functie van ad hoc en vak gedreven naar continu

Nadere informatie

I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO.

I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO. MVO Beleid Inhoudsopgave I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO.. People.1. Goed werkgeverschap... Maatschappelijke betrokkenheid.... Eerlijk zakendoen.. Planet.1. Duurzame mobiliteit...

Nadere informatie

Van. Communicatie Uitgaande van deze context zal communicatie zich bij Heijmans in 2011 richten op:

Van. Communicatie Uitgaande van deze context zal communicatie zich bij Heijmans in 2011 richten op: Memo Datum 20 december 2010 Onderwerp Communicatieplan Infra 2011 Van Marc Lucassen Telefoon +31 73 543 53 14 Fax +31 73 543 59 01 E-mail mlucassen@heijmans.nl Aan Vooraf Het afgelopen jaar was voor Heijmans

Nadere informatie

Vinçotte IQNET SR 10 MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN. 21/06/2013 Bart Janssens

Vinçotte IQNET SR 10 MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN. 21/06/2013 Bart Janssens Vinçotte IQNET SR 10 MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN 21/06/2013 Bart Janssens 1 2 3 In een notendop MVO IQNet SR10 1 In een notendop CERTIFICATIE INSPECTIE Veiligheid Kwaliteit Milieu ADVIES TRAINING

Nadere informatie

MVO verklaring

MVO verklaring Voor u ligt het MVO beleid van Kamphuis Lastechniek BV. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen is verankerd in ons bedrijfsbeleid. Voor nu, en voor de toekomst. Doordat Kamphuis Lastechniek

Nadere informatie

OHSAS certificaat voor het waarborgen van veiligheid

OHSAS certificaat voor het waarborgen van veiligheid OHSAS 18001-certificaat voor het waarborgen van veiligheid > continue verbetering > voordelen > internationaal erkende norm > eigen verantwoordelijkheid > compleet arbo- en veiligheidsmanagementsysteem

Nadere informatie

Partner van duurzaamheid Duurzaamheidsbeleid Lensing Food B.V. Ruud Harmsen

Partner van duurzaamheid Duurzaamheidsbeleid Lensing Food B.V. Ruud Harmsen Partner van duurzaamheid Duurzaamheidsbeleid 2017-2018 Lensing Food B.V. Ruud Harmsen PROCEDUREHANDBOEK Bladzijde 1/7 Inhoud Over Lensing Food B.V. 2 People 3 Voedselveiligheid 3 Sociale betrokkenheid

Nadere informatie

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model.

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. 1. Wat is het INK-model? Het INK-model is afgeleid van de European Foundation for Quality Management (EFQM). Het EFQM stelt zich ten doel Europese bedrijven

Nadere informatie

CO 2 PRESTATIELADDER. Communicatieplan

CO 2 PRESTATIELADDER. Communicatieplan CO 2 PRESTATIELADDER Communicatieplan Datum: februari 2018 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 1.1 Doel en inhoud van dit document... 3 1.2 Relatie met overige plannen... 3 2 Doel, doelgroepen en boodschap...

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! ISO 14001 CERTIFICERING De volgende stap naar certificering! Laat u ondersteunen en vergroot het draagvlak binnen uw organisatie. Draag zorg voor een continue verbetering van processen, producten en diensten.

Nadere informatie

Datum : energiemanagement & kwaliteitsmanagement

Datum : energiemanagement & kwaliteitsmanagement Energiemanagement Programma & managementsysteem Het beschrijven van het energiemanagement en kwaliteitsmanagementplan (zoals vermeld in de norm, voor ons managementsysteem). 1 Inleiding Maatschappelijk

Nadere informatie

Prioriteringsmatrix Zelfverklaring NEN-ISO 26000

Prioriteringsmatrix Zelfverklaring NEN-ISO 26000 Prioriteringsmatrix Zelfverklaring NEN-ISO 26000 Bijlage C Vaststellen van relevantie, significantie en prioriteit van MVO-onderwerpen NPR 9026 Versie: 2015 Auteurs Rob Boers Erwin Vos CSU CSU 1 Prioriteringsrapport

Nadere informatie

v1. Keteninitiatief. Het reduceren van het brandstofverbruik in de keten

v1. Keteninitiatief. Het reduceren van het brandstofverbruik in de keten 28-07-2014 v1 Keteninitiatief Het reduceren van het brandstofverbruik in de keten Mourik Groot-Ammers Postbus 2 2964 ZG Groot-Ammers Voorstraat 67 2964 AJ Groot-Ammers Telefoon: 0184-66 72 00 Telefax:

Nadere informatie

Vinçotte. KUNT U uw reputatie. veilig en duurzaam. Bouwen aan reputatie. YoUr reputation is Mine.

Vinçotte. KUNT U uw reputatie. veilig en duurzaam. Bouwen aan reputatie. YoUr reputation is Mine. Vinçotte MILIEU en veiligheid KUNT U uw reputatie versterken door veilig en duurzaam te werken? Bouwen aan reputatie YoUr reputation is Mine. Kunt u uw winst doen stijgen door uw risico s te laten dalen?

Nadere informatie

Materialiteitsanalyse 2016

Materialiteitsanalyse 2016 Jaarlijks bepaalt VolkerWessels haar meest materiële duurzaamheidsthema s. Dit doet zij door zowel haar eigen oogpunt, als vanuit het oogpunt van haar stakeholders. Hiervoor gaat VolkerWessels jaarlijks

Nadere informatie

MVO Aantoonbaar maken. Frank de la Bey - MKBduurzaam

MVO Aantoonbaar maken. Frank de la Bey - MKBduurzaam MVO Aantoonbaar maken Frank de la Bey - MKBduurzaam Programma 1. Introductie 2. Wat is MVO? 3. MVO: Voorbeelden uit de praktijk 4. MVO aantoonbaar maken Introductie Frank de la Bey Adviseur Maatschappelijk

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! ISO 45001 CERTIFICERING De volgende stap naar certificering! Laat u ondersteunen en bewerkstellig een continue verbetering van arbo- en verzuimprestaties. 2 - Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Inleiding

Nadere informatie

BRL Mechanisch boren

BRL Mechanisch boren BRL 2100- Mechanisch boren 1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. BRL 2100 4. Advies diensten 5, Trainingen 6. Quick Scan 7. Coaching 8. Intensieve begeleiding 9. Onderhoudstrajecten 10. Contactgegevens

Nadere informatie

DUURZAAMHEID Samenvatting communicatieprogramma 2015-2016

DUURZAAMHEID Samenvatting communicatieprogramma 2015-2016 DUURZAAMHEID Samenvatting communicatieprogramma 2015-2016 Missie Sinds het ontstaan van onze organisatie in 1888 zijn duurzaamheid en Arcadis nauw met elkaar verbonden. Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt

Nadere informatie

Wel of niet certificatie? K. de Jongh

Wel of niet certificatie? K. de Jongh K. de Jongh Tijdsduur: 30 minuten Certificatie; ondermeer status 2015 versies De nieuwe norm; HLS en 2015 versies Voorbeelden uit de praktijk HLS en 2015 versies in de praktijk Conclusies? 9-3-2015 2 Certificatie:

Nadere informatie

Communicatieplan t.a.v. energiebeleid. Peek Bouw & Infra BV

Communicatieplan t.a.v. energiebeleid. Peek Bouw & Infra BV Communicatieplan t.a.v. energiebeleid Peek Bouw & Infra BV Peek Bouw & Infra BV Wayensedijk 27 3992 LN HOUTEN Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1.0 Inleiding 1.1 Inleiding 1.2 Doelstellingen 2.0 Doelgroepen

Nadere informatie

Kantorenpark in Weert-Noord dat 100% elektrisch laadt met het Prik & Go laadplein, geleverd door Fudura. Communicatieplan CO2-Prestatieladder

Kantorenpark in Weert-Noord dat 100% elektrisch laadt met het Prik & Go laadplein, geleverd door Fudura. Communicatieplan CO2-Prestatieladder Kantorenpark in Weert-Noord dat 100% elektrisch laadt met het Prik & Go laadplein, geleverd door Fudura. Communicatieplan CO2-Prestatieladder Fudura B.V. 2018 Versie: 1.7 Inhoud 1. Managementsamenvatting

Nadere informatie

BLOG: 25 redenen Waarom MVO belangrijk is voor jou organisatie

BLOG: 25 redenen Waarom MVO belangrijk is voor jou organisatie mvoconsultants.nl BLOG: 25 redenen Waarom MVO belangrijk is voor jou organisatie Waarom MVO? Dat is een vraag die wij altijd stellen voordat bedrijven een begin maken met hun beleid op het gebied van maatschappelijk

Nadere informatie

Ervaringen met GRI en CO2-Prestatieladder. 14 december 2011

Ervaringen met GRI en CO2-Prestatieladder. 14 december 2011 Ervaringen met GRI en CO2-Prestatieladder 14 december 2011 Overzicht presentatie Intro VGG Communicatie en organisatie GRI en Jaarbeeld CO2 en Prestatieladder Transparantiebenchmark Aanbestedingen Slide

Nadere informatie

CO2- communicatieplan

CO2- communicatieplan CO2- communicatieplan Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Auteur(s) Erik Luiken Kenmerk 3.C.2 Datum 28-03-2017 Versie 6.0-1 - - 2 - Inhoudsopgave: 1.0 Inleiding 1.1 Voorwoord 1.2 Marktontwikkelingen

Nadere informatie

6 TIPS DIE HET PRESTEREN VAN UW WERKOMGEVING VERBETEREN

6 TIPS DIE HET PRESTEREN VAN UW WERKOMGEVING VERBETEREN 6 TIPS DIE HET PRESTEREN VAN UW WERKOMGEVING VERBETEREN INLEIDING Het Nieuwe Werken is in de afgelopen jaren op vele plekken geïntroduceerd om slimmer om te gaan met de beschikbare middelen binnen organisaties

Nadere informatie

STAKEHOLDERS. Hoe gaan we daar mee om? Jacques van Unnik Manager Personnel Certification & Training 3 december 2015 BUSINESS ASSURANCE

STAKEHOLDERS. Hoe gaan we daar mee om? Jacques van Unnik Manager Personnel Certification & Training 3 december 2015 BUSINESS ASSURANCE BUSINESS ASSURANCE STAKEHOLDERS Hoe gaan we daar mee om? Jacques van Unnik Manager Personnel Certification & Training 3 december 2015 1 DNV GL 2014 Stakeholders 19 November 2015 SAFER, SMARTER, GREENER

Nadere informatie

Duurzame Dialogen. over people, planet, profit

Duurzame Dialogen. over people, planet, profit Duurzame Dialogen over people, planet, profit Sinds 2013 organiseert Delta Lloyd een serie dialogen over duurzaamheid. We willen daarmee inzicht krijgen in actuele ontwikkelingen en trends en tegelijkertijd

Nadere informatie

4 Internationaal mvo en ketenbeheer: een korte stand van zaken

4 Internationaal mvo en ketenbeheer: een korte stand van zaken 4 Internationaal mvo en ketenbeheer: een korte stand van zaken 4.1 Inleiding Waar staat het bedrijfsleven momenteel als het gaat om rapportage over internationaal mvo en ketenbeheer in het bijzonder? Dit

Nadere informatie

GRUNDFOS pump audit HOE EFFICIËNT EN DUURZAAM ZIJN UW POMPEN?

GRUNDFOS pump audit HOE EFFICIËNT EN DUURZAAM ZIJN UW POMPEN? GRUNDFOS pump audit HOE EFFICIËNT EN DUURZAAM ZIJN UW POMPEN? Een Grundfos pump audit creëert duidelijkheid Is duurzaamheid één van de doelstellingen in uw organisatie? Steeds meer bedrijven en (semi-)

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 - Prestatieladder Fudura B.V.

Communicatieplan CO 2 - Prestatieladder Fudura B.V. Communicatieplan CO 2 - Prestatieladder Fudura B.V. Actief sturen op CO 2 en het verder verduurzamen van de eigen organisatie Versiebeheer Datum Versie Naam Wijzigingen 01-07-2013 1.0 Djoera Eerland Initiële

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 -reductie 2014

Communicatieplan CO 2 -reductie 2014 Communicatieplan CO 2 -reductie 2014 BVR Groep B.V. Roosendaal, 20-06-2014. Auteur(s): H. Schrauwen, Energie & Technisch adviseur. Geaccordeerd door: M. Soenessardien, INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1 1.1

Nadere informatie

Meer rendement uit Interne Audits

Meer rendement uit Interne Audits van wijzend vingertje naar toegevoegde waarde Matthijs F.A. Dierick sr Lead Auditor en Trainer CLIENT LOGO Inhoud van de presentatie Vooroordelen en misvattingen over interne audits Wat is nu het minimum

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen ISO 14001 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job ISO 14001 opzetten en implementeren

Nadere informatie

Notitie. Inleiding. Stakeholderindentificatie

Notitie. Inleiding. Stakeholderindentificatie Notitie Datum: 19 maart 2012 Project: NEN zelfverklaring ISO 26.000 Uw kenmerk: - Locatie: Holten Ons kenmerk: V076381aa.00002.jlv Betreft: Stakeholderanalyse Versie: 01_002 Inleiding In deze notitie wordt

Nadere informatie

Management. Analyse Sourcing Management

Management. Analyse Sourcing Management Management Analyse Sourcing Management Management Business Driven Management Informatie- en communicatietoepassingen zijn onmisbaar geworden in de dagelijkse praktijk van uw organisatie. Steeds meer

Nadere informatie

Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde

Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde Duurzaam ondernemen 1 Even voorstellen Gijs Duivenvoorde ir, Delft Berenschot Maakindustrie Duurzaamheid Innovatie Normcommissie ISO26000

Nadere informatie

Code of Conduct CSR certificering

Code of Conduct CSR certificering Code of Conduct CSR certificering 1 Opzet van de training 1. Introductie 2. Context van het programma 3. 4. Certificatie traject 5. Vragen 2 Introductie Doel van de training Na afloop in staat zijn om:

Nadere informatie

Communicatieplan CO2-prestatieladder

Communicatieplan CO2-prestatieladder Communicatieplan CO2-prestatieladder Onderdeel van het Duurzaamheidsplan Opdrachtgever: Domein: Alle Versie : 1.1 Status : definitief Datum : 8 december 2015 Opgesteld door : Monique van der Velden Documenthistorie

Nadere informatie