Accreditering voor kinesitherapeuten!?!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Accreditering voor kinesitherapeuten!?!"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Accreditering voor kinesitherapeuten!?! In deze nieuwsbrief gaan we dieper in op het antwoord van PQK op ons schrijven van april 2013, en meer in het algemeen op het dossier accreditering. Een stukje geschiedenis Dit dossier vindt zijn oorsprong in het jaar 1999, toen een eerste summiere tekst het licht zag. Drie jaar gebeurde er weinig omwille van geen consensus in de overeenkomstencommissie omtrent de modaliteiten: formele controle op kabinetsnormen (AKB), of veel meer dan dat, nl. ook gecontroleerde permanente navorming (Kartel)? In 2002 belandde het dossier in de ijskast omdat alle aandacht noodzakelijkerwijze moest gaan naar het wegwerken van de nefaste gevolgen van de weinig doordachte nomenclatuurhervorming van Frank Vandenbroucke. De wettelijke basis voor accreditering staat reeds beschreven in 2 van art.36 bis, van de wet van Deze materie kan geregeld worden via een KB, op voorstel van de Overeenkomstencommissie. De vermelde elementen waren: - continue opleiding - kwaliteitscontrole door ambtsgenoten (PR) - optimale organisatie van de praktijk in het kader van het KB nr. 78 In de overeenkomst 2003 werd de oprichting van een werkgroep voorzien om het systeem uit te werken. Deze poging mislukte om dezelfde redenen als eerder vermeld: gebrek aan consensus in de OC. In de overeenkomst 2005 werd een nieuwe poging opgezet. De eerste sneuveltekst van KB dateert van , en werd onder redactie van ondergetekende opgemaakt. De huidige versie van reglement die vandaag online staat bij PQK is de 12 e versie van de oorspronkelijke sneuveltekst De bedoeling was om - zoals UZK reeds sinds de jaren negentig elk jaar opnieuw aan zijn kringleden beloofde- een systeem uit te werken waarbij de collega s die zich vrijwillig op permanente basis bijschoolden daarvoor eindelijk te belonen middels een positieve incentive met significante financiële inhoud.

2 In mei 2007 voeren de mutualiteiten met de Voorzorg op kop- en Dr. Dercq (RIZIV, kwaliteitsverantwoordelijke) echter het accrediteringsdossier plots af, en vervangen het door een project van kwaliteitspromotie. Voor 2007, 2008 en 2009 voorzag het RIZIV telkens euro om op lokaal vlak initiatieven uit te werken. Op ging een brainstorming door op het RIZIV. In de overeenkomst 2008 werd vastgelegd dat een voorstel van proefproject uiterlijk moest worden voorgelegd. Dit proefproject was operationeel in de tweede helft van Uiteindelijk werd door het RIZIV telkens onder voorwaarden ter beschikking gesteld van 2008 tot 2012, via artikel 56 (apart administratief RIZIV-budget). Proefproject eindeloos? De raad van bestuur van KRM stelde recent vast dat het proefproject ProQKine na 4 jaar functioneren en 2 miljoen euro gespendeerde middelen geen plaats had gemaakt voor een echt accrediteringssysteem ten gunste van de collega op het terrein, noch een operationeel kwaliteitsregister, maar integendeel stilzwijgend werd verlengd tot einde 2013 o.v.v. een bijkomende proeffase. Dit was tegen de afspraken en we schreven de RvB van PQK dan ook aan. Daarop verschafte de voorzitter schriftelijk uitleg. Wij citeren: In de loop van 2012 werden de checklists, de patiëntenbevraging en de zelfevaluatie voor het kinesitherapeutisch handelen ontwikkeld. Hierover werd geregeld gecommuniceerd via de kwaliteitskatern van PQK (pilootproject). De checklists waren reeds voorhanden op 31/12/2012. Het was ook de bedoeling om beide andere bevragingen tegen die datum online te hebben, maar dit is pas gelukt tegen 31/03/2013. Het kwaliteitsregister zal operationeel zijn tegen het najaar van De aanpassing van de criteria heeft vooral tot doel het systeem van de artsen te overstijgen en de uitdrukkelijke vraag van zowel RIZIV, als VI s niet te negeren. Ook binnen PQK, waar hard gewerkt werd aan de bevragingen, geloven wij dat de vier pijlers aan bod moeten komen om te spreken van kwaliteit in brede zin. De drempel om als kinesitherapeut de instap te maken in het komende kwaliteitsregister ligt dus vast en we wensen deze drempel niet meer te verhogen, ook niet voor de kinesitherapeuten die op het latere datum in PEonline zijn gestapt. Graag vermelden wij dat PQK met financiële middelen uit de periode er in geslaagd is om een overeenkomst af te sluiten met CEBAM om gedurende een jaar acht gerenommeerde tijdschriften elektronisch aan te bieden aan alle kinesitherapeuten die een kwaliteitsportfolio hebben in PE-online (ook voor al wie voor eind 2013 inschrijft in PE-online). De communicatie en de opstart mag u verwachten begin mei. Wat de financiële toelage betreft: Axxon PTIB en het pilootproject kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie hebben gedurende maanden gelobbyd om een financiële tegemoetkoming te voorzien. Tot eind december was

3 er 2,1 miljoen ingeschreven; dit bedrag heeft alle niveaus op het RIZIV en de eerste besparingsrondes overleeft, maar werd finaal door de regering van de tafel geveegd. Ook nu blijft een financiële tegemoetkoming hoog op de agenda s staan. Axxon Ptib neemt de 2,1miljoen terug mee in de behoefteraming en op het niveau van de werkgroep kwaliteitsraad wensen alle partijen (ook RIZIV en VI s) een financiële tegemoetkoming als sluitstuk voor de kinesitherapeuten die aan de criteria voldoen, zoals die door de kwaliteitsraad zullen vooropgesteld worden. Van langsom meer groeit bij ons de overtuiging dat het hele PQK-verhaal zo n hoge verwachtingen schiep, loze beloften deed, slecht communiceerde, en veel werkingsmiddelen spendeerde zonder dat de basiskinesitherapeut daar iets aan had, dat dit nu contraproductief werkt op het terrein. De voortdurende reflex dat wijzelf zouden moeten beseffen iets aan onze kwaliteit te doen en deze ook te moeten bewijzen, werd nog versterkt door de herhaalde uitspraak van de Axxonvoorzitter dat indien er geen geld voor de kinesitherapeuten op de accrediteringsplank komt, het verhaal stopt!. Ook deze belofte heeft Axxon deskundig getorpedeerd door zichzelf in een onmogelijke positie te manoeuvreren, met als gevolg dat het inmiddels onafhankelijke- PQK hoe dan ook moet doorgaan, ondanks het gebrek aan waardering voor de collega s op het terrein. Vorig jaar omstreeks deze tijd heb ik om die reden ontslag genomen uit de stuurgroep van PQK, en dit duidelijk gemotiveerd in mijn ontslagbrief. Vandaag staat vast dat er geen financiële middelen voor een accrediteringstoelage voor kinesitherapeuten beschikbaar zullen zijn tot en met 2015, gezien de besparingsdrift van de overheid. Dit werd ons bevestigd door de voorzitter van PQK op de provinciale koepelvergadering van Antwerpse kringvoorzitters op 16 mei jl. Kan men nu nog terug zonder ons -kinesitherapeuten- bij de overheid belachelijk te maken? Wat staat u nu te wachten? Eind 2012 hadden 14 KRM-leden de vooropgestelde accrediteringsnorm behaald : 50 navormingseenheden en twee peer review s plus het online invullen van 2 checklists. PQK is nu van idee veranderd. Kinesitherapeuten die een persoonlijk online portfolio aanhouden via PE-Online, hebben nog tot 31 december 2013 de tijd om zich van een vermelding in het toekomstige nationale kwaliteitsregister te verzekeren. Zij moeten daartoe aan een aantal kwaliteitscriteria voldoen. Het reglement ter bevordering van de kwaliteit in de kinesitherapie geeft een beschrijving van deze criteria die we hieronder op een rijtje zetten.

4 De kinesitherapeut-portfoliohouder moet: 1. in de periode van 1/10/2011 tot en met 31/12/2013 vijftig navormingseenheden (NE) verzamelen; 2. twee LOKK - peer reviews doorlopen; 3. elk jaar de checklists praktijkorganisatie en kinesitherapeutisch dossier invullen; 4. minstens één patiëntenbevraging lanceren gekoppeld aan een zelfevaluatie. Ad 3 : eens ingelogd navigeert u naar 'Portfolio' waar u tussen de twee checklists kan kiezen. U moet deze checklists jaarlijks invullen, dus opnieuw in 2013! Ad 4 : de patiëntenbevraging en zelfevaluatie is nieuw. De checklist 'patiëntenbevraging en zelfevaluatie' is pas sinds vorige week beschikbaar op PE-Online! U hebt een tijdspanne van 45 dagen om minimum 15 patiënten te overhalen online een vragenlijst met 71 vragen in te vullen. Minstens 10 patiënten moeten deze lijst volledig beantwoorden. U krijgt naderhand een overzicht dat de resultaten van uw patiënten en van uw zelfevaluatie vergelijkt met alle resultaten in de PE-Online database, op voorwaarde dat minstens tien van uw patiënten de bevraging hebben ingevuld en u uw zelfevaluatie heeft afgerond. PE-Online verwerkt de resultaten anoniem en automatisch. De resultaten van uw patiëntenbevraging blijven in uw persoonlijk portfolio. PE-Online bewaart enkel globale resultaten (alle patiënten versus alle kinesitherapeuten). Via de site van Pro-Q-kine surft u naar uw persoonlijk portfolio. Onder de rubriek 'Portfolio' vindt u het item 'Ptn en zelfenq'. Na het inbrengen van een toelichtende tekst, bestemd voor de deelnemende patiënten, brengt u de adressen van patiënten in. Na het bevestigen en versturen verloopt de bevraging volledig automatisch. Gedurende 2 maanden kan men nog op elk moment nieuwe deelnemende patiënten aan de bevraging toevoegen. Er dienen minimaal 15 patiënten deel te nemen en een respons van 10 patiënten is noodzakelijk. De kinesitherapeut krijgt zelf ook een enquête in te vullen. Na ongeveer twee maanden vindt u onder dezelfde rubriek een feedbackrapport terug om de resultaten van de zelfevaluatie te toetsen aan de resultaten van de patiënten.

5 Voorbeeld van toelichtende tekst: Geachte, De enquête in bijlage omvat een kwaliteitsonderzoek in het kader van de kwaliteitsbevordering voor kinesitherapeuten waaraan mijn praktijk deelneemt. Ik dank u alvast voor uw medewerking om een 15-tal minuten van uw tijd te besteden aan het invullen van deze enquête. U had als KRM-lid al wel een portfolio bij PQK, maar hebt de norm niet gehaald op U wenst de norm voor alsnog te halen om in het Kwaliteitsregister te worden opgenomen? Laat ons weten of u wenst dat KRM nog een bijkomende peer review organiseert in het najaar Indien zich voldoende kandidaten melden is KRM bereid nog een 3 e LOKK-groep op te richten. Daar moet dan wel een andere collega de leiding nemen. De twee bestaande LOKK-groepen blijven overeind. Collega s die deel uitmaken van deze LOKK-groepen en nog een peer review te kort hebben in hun portfolio kunnen ons best eveneens contacteren. De RvB van KRM wenst er alles aan te doen om alle geïnteresseede leden mee over de streep te halen tegen eind 2013, ondanks het geklungel van PQK. De boel dynamiteren is o.i. geen optie, niet deelnemen is alles wat we samen realiseerden verliezen. Desondanks blijven we de wacht aanzeggen bij (het onafhankelijke) PQK èn Axxon (dat hiervoor de nodige stappen moet zetten in de overeenkomstencommissie) om zo snel mogelijk een toelage te realiseren, zonder dat daarbij geraakt wordt aan de pot van de huidige telematicatoelage! Luk Dieleman Voorzitter KRM Hieronder twee bijlagen!

6 Uit het lexicon van de PQK-site : Een kwaliteitsregister is een opsomming (database) van de kinesitherapeuten die voldaan hebben aan vooraf overeengekomen criteria (voor een bepaalde periode). Het doel van het register is de kinesitherapeut die aan de criteria voldoet een erkenning te geven die publiek zichtbaar is (patiënten, voorschrijvers ) De beroepsgroep(en), en de daaraan verbonden zorgverstrekkers, die op die uitnodiging ingaan verdienen deze erkenning. Het register is toegankelijk voor elke kinesitherapeut en is niet verplicht. Naast een erkenning door de overheid, zou ook een financiële honorering tot de toekomstmogelijkheden kunnen behoren. Criteria m.b.t. de navorming d.d ) Het onderwerp van de navorming refereert naar (minstens) één van de vier pijlers van de kwaliteitsbevordering, zijnde: a. Kennis- en competentiemanagement: i. Kennismanagement, met nadruk op bv. het raadplegen van wetenschappelijke bronnen en het zoeken naar praktijkrichtlijnen die gebaseerd zijn op evidence based practice; ii. Competentiemanagement met nadruk op de attitude, vaardigheden en de beoordelingen van deze vaardigheden (ref. het competentieprofiel opgesteld door de NRK). b. Organisatie van de zorg en van de praktijk: o.a. de doeltreffendheid van de zorgen en het management van groepspraktijken. c. Kwaliteit van de zorg: meer bepaald het belang van aangepaste zorg. d. Informatisering en automatisering: waaronder de mogelijkheid om de administratie te beheren via het elektronisch dossier. 2) Enkel navorming komt in aanmerking voor erkenning. Het gaat dus om navorming waarbij de kennis uit de basisopleiding wordt vergroot, opgefrist en/of verbeterd. 3) De navorming behandelt slechts één thema. Indien de navorming opgesplitst wordt over verscheidene modules met elk een ander onderwerp, moet het mogelijk zijn om zich slechts voor één module in te schrijven. 4) Het organiseren van navorming moet deel uitmaken van het doel van de instelling (statuten). Indien de instelling geen juridische vorm heeft, zal gevraagd worden hoe vaak de cursus reeds aangeboden werd. Vermits de deelnemers aan de navorming via een bevraging de opleiding en de opleider evalueren zal beken worden hoe deze evaluatie uitvalt (7/10 kan een minimumscore zijn)

7 5) De opleider aanvaardt de aanwezigheid van een eventuele observator, aangeduid door de daartoe gemachtigde instantie (PQK) om bedoelde navormingsactiviteit bij te wonen. 6) Het CV van de lesgever wordt gevraagd, alsook ten minste één wetenschappelijk artikel gelinkt aan het onderwerp van de navorming. Indien de navorming aan bovengenoemde criteria voldoet worden navormingseenheden (NE) op de volgende manier toegekend: - Navorming duurt tussen 2 en 5 uren: 10 NE - Navorming duurt tussen 6 en16 uren: 15 NE - Navorming duurt meer dan 16 uren: 20 NE

Kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie Reglement

Kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie Reglement Reglement 1. Voorwaarden voor deelname aan het systeem van kwaliteitsbevordering Hij is erkend als kinesitherapeut door de minister tot wiens bevoegdheid Volksgezondheid behoort. Hij heeft een persoonlijk

Nadere informatie

Om opgenomen te worden in het kwaliteitsregister moet een kinesitherapeut aan de volgende voorwaarden voldoen:

Om opgenomen te worden in het kwaliteitsregister moet een kinesitherapeut aan de volgende voorwaarden voldoen: 1. Voorwaarden Procedure voor het kwaliteitsregister 2. Praktische aspecten van de kwaliteitsbevordering 3. Organisatie van de permanente navorming en intercollegiale toetsing 4. Erkenning van navormingsactiviteiten

Nadere informatie

PE-online Guide. Over de praktische kant van PE-online

PE-online Guide. Over de praktische kant van PE-online PE-online Guide Over de praktische kant van PE-online 1 Inhoud 1. First things first... 3 2. PE-online kalender... 4 3. Wegwijs in uw PE-online portfolio... 5 A. Hoofdscherm van uw portfolio... 5 B. Mijn

Nadere informatie

Groei. naar een systeem van kwaliteitszorg in de kinesitherapie. Kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie

Groei. naar een systeem van kwaliteitszorg in de kinesitherapie. Kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie Groei naar een systeem van kwaliteitszorg in de kinesitherapie Kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie Inhoud Inleiding 04 Een kwaliteitszorgsysteem voor de beroepssector 05 Kwaliteitsbeheer in de

Nadere informatie

Sneuveltekst praktische invulling kwaliteitsbevordering V7

Sneuveltekst praktische invulling kwaliteitsbevordering V7 1. Voorwaarden Procedure voor het Kwaliteitsregister 2. Praktische aspecten van de kwaliteitsbevordering 3. Organisatie van de permanente navorming en intercollegiale toetsing 4. Erkenning van navormingsactiviteiten

Nadere informatie

Kwaliteitsbevordering in de Kinesitherapie

Kwaliteitsbevordering in de Kinesitherapie Kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie december 2012 Pro-Q-kine katern Pro-Q-Kine VZW Pro-Q-Kine, het pilootproject voor Kwaliteitsbevordering in de Kinesitherapie dat van start ging in 2008, is sinds

Nadere informatie

Kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie DECEMBER 2011-JANUARI 2012 pro-q-kine katern. PE-online

Kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie DECEMBER 2011-JANUARI 2012 pro-q-kine katern. PE-online Kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie DECEMBER 2011-JANUARI 2012 pro-q-kine katern PE-online In 2011-2012 gaat Pro-Q-Kine voor de volgende doelstellingen: het verder oprichten en ondersteunen van

Nadere informatie

PE-online Guide. - Opleiders -

PE-online Guide. - Opleiders - PE-online Guide - Opleiders - 1 Inhoud 1. First things first... 3 2. Opleidersaccount aanmaken in PE-online... 4 A. Account aanmaken in PE-online... 4 B. Autorisatie aanvragen als opleider... 4 3. Wegwijs

Nadere informatie

Een systeem van kwaliteitszorg in de kinesitherapie. Kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie Kwaliteitsbevordering

Een systeem van kwaliteitszorg in de kinesitherapie. Kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie Kwaliteitsbevordering Een systeem van kwaliteitszorg in de kinesitherapie Kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie Kwaliteitsbevordering Kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie Inhoud Waarom is er nood aan een systeem

Nadere informatie

Checklists. Kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie juni 2012 pro-q-kine katern

Checklists. Kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie juni 2012 pro-q-kine katern Kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie juni 2012 pro-q-kine katern Checklists In 2011-2012 gaat Pro-Q-Kine voor de volgende doelstellingen: het verder oprichten en ondersteunen van LOKK s, het ontwikkelen

Nadere informatie

Eindrapport project kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie November 2012

Eindrapport project kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie November 2012 Eindrapport project kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie November 2012 2 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Deel 1: de doelstellingen van het project kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie Inleiding...9

Nadere informatie

PE-online Guide LOKK

PE-online Guide LOKK PE-online Guide LOKK Over de praktische kant van PE-online Inhoud 1. First things first... 3 2. LOKK opstarten... 4 A. LOKK-account aanmaken... 4 B. De eerste keer inloggen in uw LOKK-account... 5 3. Wegwijs

Nadere informatie

PEER REVIEW CHECKLIST NEEMT MIJN PRAKTIJK ONDER DE LOEP. Ontwikkeld door Axxon, Kwaliteit in Kinesitherapie, in opdracht van Pro-Q-Kine vzw

PEER REVIEW CHECKLIST NEEMT MIJN PRAKTIJK ONDER DE LOEP. Ontwikkeld door Axxon, Kwaliteit in Kinesitherapie, in opdracht van Pro-Q-Kine vzw CHECKLIST NEEMT MIJN PRAKTIJK ONDER DE LOEP Ontwikkeld door Axxon, Kwaliteit in Kinesitherapie, in opdracht van Pro-Q-Kine vzw CHECKLIST NEEMT MIJN PRAKTIJK ONDER DE LOEP DOEL PEER REVIEW ALGEMEEN = interactief

Nadere informatie

Achtergrondinformatie LOKK en LOKK-activiteiten

Achtergrondinformatie LOKK en LOKK-activiteiten Achtergrondinformatie voor de LOKKorganisator Achtergrondinformatie LOKK en LOKK-activiteiten Inhoud 1. Info over LOKK, peer review en gewone LOKK-activiteit... 2 2. Wie doet wat?... 2 3. LOKK-activiteit...

Nadere informatie

Een geïntegreerd zorgmodel voor abnormale moeheid: Oost-en West Vlaanderen

Een geïntegreerd zorgmodel voor abnormale moeheid: Oost-en West Vlaanderen Een geïntegreerd zorgmodel voor abnormale moeheid: Oost-en West Vlaanderen Rol van de kinesitherapeut D Hooghe Simon Axxon, Physical Therapy in Belgium CVS: Voorstel van proefproject Inleiding: 2009: KCE

Nadere informatie

Voorwaarden waaraan een arts moet voldoen om geaccrediteerd te worden en te blijven

Voorwaarden waaraan een arts moet voldoen om geaccrediteerd te worden en te blijven Voorwaarden waaraan een arts moet voldoen om geaccrediteerd te worden en te blijven 1. Toekomstig erkende of pas erkende arts (huisartsen en specialisten)... 2 1.1. Eerste aanvraag... 2 2. Gevestigde huisartsen...

Nadere informatie

De Belgische kinesitherapeut verdient 33.000 euro per jaar, een tandarts 103.000 en een huisarts 165.000.

De Belgische kinesitherapeut verdient 33.000 euro per jaar, een tandarts 103.000 en een huisarts 165.000. De Belgische kinesitherapeut verdient 33.000 euro per jaar, een tandarts 103.000 en een huisarts 165.000. De afgelopen tien jaar is het gemiddelde inkomen van de Belgische kinesitherapeut met 40% gestegen,

Nadere informatie

Voorwoord.. 4. Een overzicht.. 5. De werking van de werkgroep kwaliteitsraad.. 6. Interne activiteiten van Pro-Q-Kine.. 7

Voorwoord.. 4. Een overzicht.. 5. De werking van de werkgroep kwaliteitsraad.. 6. Interne activiteiten van Pro-Q-Kine.. 7 Tussentijds rapport Pro-Q-Kine Kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie 28 januari 2014 1 2 Inhoudstafel Voorwoord.. 4 Een overzicht.. 5 De werking van de werkgroep kwaliteitsraad.. 6 Interne activiteiten

Nadere informatie

Aanvraagformulier: 1. Algemene gegevens. Lidmaatschap: Algemene gegevens:

Aanvraagformulier: 1. Algemene gegevens. Lidmaatschap: Algemene gegevens: Aanvraagformulier: 1. Algemene gegevens U dient minimaal 1 kalenderjaar (van 1 januari tem 31 december) betalend lid te zijn van het BHT om in aanmerking te komen voor de erkenningsprocedure van beginnend

Nadere informatie

Communicatie arts kinesitherapeut

Communicatie arts kinesitherapeut Bea Vermeyen, Dré Vermoesen Communicatie arts kinesitherapeut Handleiding voor de moderator Handleidingen voor Kwaliteitsbevordering; Antwerpen 2004 Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse Huisartsen

Nadere informatie

Reglement voor de Permanente Educatie van in het LRGD ingeschreven deskundigen 7 december 2015

Reglement voor de Permanente Educatie van in het LRGD ingeschreven deskundigen 7 december 2015 Postbus 52080 2505 CB s-gravenhage T: 085 2733 777 E: bestuur@lrgd.nl www.lrgd.nl Reglement voor de Permanente Educatie van in het LRGD ingeschreven deskundigen 7 december 2015 1. Inleiding De in het register

Nadere informatie

Medisch dossier Overeenkomst vaste huisarts patiënt

Medisch dossier Overeenkomst vaste huisarts patiënt Medisch dossier- Overeenkomst huisarts-patient Doc: a057003 Tijdschrift: 57 p. 15 Datum: 11/04/1992 Origine: NR Thema's: Dossier (Medisch-) Huisarts Medisch dossier Overeenkomst vaste huisarts patiënt

Nadere informatie

Het tot stand komen van de nieuwe overeenkomst M13

Het tot stand komen van de nieuwe overeenkomst M13 Nieuwsbrief 17-12-2012 Het tot stand komen van de nieuwe overeenkomst M13 Onze erelonen worden met ingang van 1 januari 2013 geïndexeerd met 4,189 %! De verplaatsingsvergoeding daalt met 0,64 euro tot

Nadere informatie

Reglement voor de Permanente Educatie van in het NFFI ingeschreven deskundigen 23 oktober 2015

Reglement voor de Permanente Educatie van in het NFFI ingeschreven deskundigen 23 oktober 2015 Secretariaat: Klokkegat 26 6741 EL LUNTEREN info@nffi.nl www.nffi.nl 1. Inleiding Reglement voor de Permanente Educatie van in het NFFI ingeschreven deskundigen 23 oktober 2015 De in het register van de

Nadere informatie

INTERN REGLEMENT VAN HET BENOEMINGS- EN REMUNERATIECOMITÉ

INTERN REGLEMENT VAN HET BENOEMINGS- EN REMUNERATIECOMITÉ BIJLAGE 3 BIJ HET CORPORATE GOVERNANCE CHARTER INTERN REGLEMENT VAN HET BENOEMINGS- EN REMUNERATIECOMITÉ OPGESTELD DOOR DE RAAD VAN BESTUUR INHOUDSOPGAVE Algemeen... 3 1. Samenstelling... 3 2. Verantwoordelijkheden...

Nadere informatie

BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN EINDRAPPORT - PERIODE : 2007

BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN EINDRAPPORT - PERIODE : 2007 BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN EINDRAPPORT - PERIODE : 2007 COORDINATEN VAN DE GDT : GDT van de regio: oostende Adres :Hospitaalstraat

Nadere informatie

BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN

BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN EINDRAPPORT - PERIODE : 01 JANUARI 2006 TOT 31 OKTOBER 2006 - COORDINATEN VAN DE GDT : GDT van

Nadere informatie

Procedure 3 Toegang voor reeds geregistreerde osteopaten 4 Toegang voor nieuwe nog te registreren osteopaten 5 Uitleg van de menuknoppen 6

Procedure 3 Toegang voor reeds geregistreerde osteopaten 4 Toegang voor nieuwe nog te registreren osteopaten 5 Uitleg van de menuknoppen 6 Handleiding PE Online voor osteopaten Uw herregistratiedossier Versie 9-2014 Inhoudsopgave Procedure 3 Toegang voor reeds geregistreerde osteopaten 4 Toegang voor nieuwe nog te registreren osteopaten 5

Nadere informatie

Associatie van AKB en Kinesitherapeutenkartel

Associatie van AKB en Kinesitherapeutenkartel Associatie van AKB en Kinesitherapeutenkartel De afbeelding op de omslag geeft de twee polen weer die essentiële elementen zijn in het kwaliteitszorgsysteem dat we voor ogen hebben: zelfevaluatie en intercollegiale

Nadere informatie

Op grond hiervan bevestig ik dat voor deze patiënt de terugbetaling van een behandeling met de specialiteit SIMPONI noodzakelijk is met

Op grond hiervan bevestig ik dat voor deze patiënt de terugbetaling van een behandeling met de specialiteit SIMPONI noodzakelijk is met BIJLAGE A: Model van formulier voor een eerste aanvraag Formulier voor eerste aanvraag tot terugbetaling van de specialiteit SIMPONI bij spondylitis ankylosans (volgens de Modified New York Criteria) (

Nadere informatie

Het elektronisch voorschrift onder de loep. Dr. Marc Moens Voorzitter Recip-e Ondervoorzitter BVAS

Het elektronisch voorschrift onder de loep. Dr. Marc Moens Voorzitter Recip-e Ondervoorzitter BVAS Het elektronisch voorschrift onder de loep Dr. Marc Moens Voorzitter Recip-e Ondervoorzitter BVAS 2. Waar staan we vandaag? 3. Besluit 2 ONBEKEND = ONBEMIND 3 Historiek 2001: Werkgroep een theoretische

Nadere informatie

K.B. 21.2.2014 B.S. 13.3.2014 + Erratum B.S. 14.5.2014 In werking 1.5.2014

K.B. 21.2.2014 B.S. 13.3.2014 + Erratum B.S. 14.5.2014 In werking 1.5.2014 K.B. 21.2.2014 B.S. 13.3.2014 + Erratum B.S. 14.5.2014 In werking 1.5.2014 Artikel 7 KINESITHERAPIE Wijzigen Invoegen Verwijderen De geschrapte nomenclatuurnummers bevinden zich achteraan. 1. Verstrekkingen

Nadere informatie

Voorwaarden waaraan een geneesheer moet voldoen om geaccrediteerd te worden en te blijven

Voorwaarden waaraan een geneesheer moet voldoen om geaccrediteerd te worden en te blijven Voorwaarden waaraan een geneesheer moet voldoen om geaccrediteerd te worden en te blijven (Tekst goedgekeurd door Accrediteringsstuurgroep van 15 februari 2006) 1. Toekomstig erkende of pas erkende geneesheer

Nadere informatie

Voorwaarden waaraan een geneesheer moet voldoen om geaccrediteerd te worden en te blijven

Voorwaarden waaraan een geneesheer moet voldoen om geaccrediteerd te worden en te blijven Voorwaarden waaraan een geneesheer moet voldoen om geaccrediteerd te worden en te blijven 1. Toekomstig erkende of pas erkende geneesheer (huisartsen en geneesheren-specialisten) 1.1. Eerste aanvraag De

Nadere informatie

Formulier 2015 (Aanvraag loonkosten/kosten voor diensten 2014)

Formulier 2015 (Aanvraag loonkosten/kosten voor diensten 2014) Aanvraagformulier voor tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor de kosten voor diensten voor twee of meerdere artsen die deel uitmaken van een groepering Dit formulier moet opgestuurd worden naar het

Nadere informatie

RIZIV en het einde van de loopbaan. Bart DE VOS Attaché-Jurist

RIZIV en het einde van de loopbaan. Bart DE VOS Attaché-Jurist RIZIV en het einde van de loopbaan Bart DE VOS Attaché-Jurist Registratie & RIZIV-nummer De [...] zorgverleners of hun groeperingen die hun economische en beroepsactiviteiten in hoofdberoep of in bijberoep

Nadere informatie

Assessment Center Bachelor in de verpleegkunde

Assessment Center Bachelor in de verpleegkunde Assessment Center Bachelor in de verpleegkunde Wie kan deelnemen? Je behaalde een MBO4 (NL) of HBO5-diploma verpleegkunde of bachelor vroedkunde Je deed relevante werkervaring op als verpleegkundige Je

Nadere informatie

Kwaliteit van stages in geneeskundige en tandheelkundige vervolgopleidingen

Kwaliteit van stages in geneeskundige en tandheelkundige vervolgopleidingen Kwaliteit van stages in geneeskundige en tandheelkundige vervolgopleidingen Prof. dr. Dirk Van Raemdonck KAGB, KU Leuven I. PROBLEMEN Ontbreken cultuur lerende organisatie in stagediensten GEBREK AAN:

Nadere informatie

I Identificatie van de rechthebbende (naam, voornaam, inschrijvingsnummer bij de V.I.)

I Identificatie van de rechthebbende (naam, voornaam, inschrijvingsnummer bij de V.I.) BIJLAGE A : Model van formulier voor een eerste aanvraag Formulier voor eerste aanvraag tot terugbetaling van de specialiteit ENBREL bij spondylitis ankylosans (volgens de Modified New York Criteria) (

Nadere informatie

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK)

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) 1 Erkenning Artikel 1: in de gemeente Kaprijke wordt het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) opgericht conform de richtlijnen van het Besluit

Nadere informatie

Assessment Center Bachelor in de verpleegkunde

Assessment Center Bachelor in de verpleegkunde Assessment Center Bachelor in de verpleegkunde Wie kan deelnemen? Je behaalde een MBO4 (NL) of HBO5-diploma verpleegkunde of bachelor vroedkunde Je deed relevante werkervaring op als verpleegkundige Je

Nadere informatie

Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten

Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten Artikel 1 : Oprichting adviesraad Er wordt een stedelijke adviesraad toegankelijkheid opgericht. Deze adviesraad is bevoegd alle materies te behandelen m.b.t.

Nadere informatie

Kwaliteitscriteria. Een toelichting voor de oefentherapeut

Kwaliteitscriteria. Een toelichting voor de oefentherapeut Kwaliteitscriteria Een toelichting voor de oefentherapeut www.oefentherapeut.nl zorg voor bewegen Inhoud Inleiding... 3 1. Beschrijving van het registratiesysteem... 4 1.1 Waarom een systeem van (periodieke)

Nadere informatie

Studiedag 12 februari Nieuwe regelgeving voor de terugbetaling van implantaten: wat is er veranderd in 2014?

Studiedag 12 februari Nieuwe regelgeving voor de terugbetaling van implantaten: wat is er veranderd in 2014? Studiedag 12 februari 2015 Nieuwe regelgeving voor de terugbetaling van implantaten: wat is er veranderd in 2014? Marleen Louagie Wnd Adviseur-generaal Riziv, Dienst geneeskundige verzorging Wet van 15

Nadere informatie

Een leven lang leren draagt bij aan het op peil houden van de bekwaamheid draagt bij aan kwaliteitsbevordering.

Een leven lang leren draagt bij aan het op peil houden van de bekwaamheid draagt bij aan kwaliteitsbevordering. Handleiding PE Online voor osteopaten Uw herregistratiedossier Versie 10-2018 Inhoudsopgave Inleiding 2 Gebruik PE-online 3 Procedure 3 Toegang voor reeds geregistreerde osteopaten (nog geen account in

Nadere informatie

Handleiding inschrijvingsmodule raamovereenkomsten. Deel 1 : Inloggen als instelling

Handleiding inschrijvingsmodule raamovereenkomsten. Deel 1 : Inloggen als instelling Bisdom Antwerpen Vicariaat voor het onderwijs Handleiding inschrijvingsmodule raamovereenkomsten 1. INLEIDING Deel 1 : Inloggen als instelling Het inschrijven voor een raamovereenkomst gebeurt per instelling

Nadere informatie

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen HOOFDSTUK 1: ALGEMENE UITGANGSPUNTEN Art. 1 De GRO..M is de advies- en participatieraad van de stad Mechelen met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

Planningsmodellen beroepsbeoefenaars. gezondheidszorg

Planningsmodellen beroepsbeoefenaars. gezondheidszorg EXECUTIVE SUMMARY BEVRAGING BEROEPSGROEP KINESITHERAPEUTEN 1 Colofon M.A.S. Tel: +32 16 22 69 67 Market Analysis & Synthesis Fax: +32 16 20 50 52 Brusselsesteenweg 46 a http://www.masresearch.be B-3000Leuven

Nadere informatie

23 maart 2019 Belgische Bobath Vereniging Jaarlijkse Algemene Vergadering. Wij nodigen u hartelijk uit op onze jaarlijkse Algemene Vergadering.

23 maart 2019 Belgische Bobath Vereniging Jaarlijkse Algemene Vergadering. Wij nodigen u hartelijk uit op onze jaarlijkse Algemene Vergadering. BOBATH Sint-Agatha-Berchem, 22 februari 2019 23 maart 2019 Belgische Bobath Vereniging Jaarlijkse Algemene Vergadering Beste Bobath therapeuten, Wij nodigen u hartelijk uit op onze jaarlijkse Algemene

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT MILIEURAAD (goedgekeurd gemeenteraad 10 juni 2013)

HUISHOUDELIJK REGLEMENT MILIEURAAD (goedgekeurd gemeenteraad 10 juni 2013) HUISHOUDELIJK REGLEMENT MILIEURAAD (goedgekeurd gemeenteraad 10 juni 2013) Gelet op artikel 4 van de overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de gemeente over het gemeentelijke milieu en natuurbeleid,

Nadere informatie

Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), Kruidtuinlaan 55, 1000 Bruxelles

Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), Kruidtuinlaan 55, 1000 Bruxelles Patiënteninformatie en toestemmingsformulier voor de deelname aan een sociologisch onderzoek Titel van studie: Promotor: Ethisch comité Zorgtraject in de aanpak van lombalgie : perceptie van de patiënten

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

MEER DAN ÉÉN REDEN OM LID TE WORDEN PHYSICAL THERAPY IN BELGIUM

MEER DAN ÉÉN REDEN OM LID TE WORDEN PHYSICAL THERAPY IN BELGIUM MEER DAN ÉÉN REDEN OM LID TE WORDEN PHYSICAL THERAPY IN BELGIUM AXXON Onbetwistbaar uniek AXXON VERTEGENWOORDIGT ALLE KINESITHERAPEUTEN, WAT HUN PROFESSIONELE INTERESSES EN DE PLAATS WAAR ZIJ HUN BEROEP

Nadere informatie

EPA (European Practice Assessment) De weg naar verbetering van uw huisartsenpraktijk

EPA (European Practice Assessment) De weg naar verbetering van uw huisartsenpraktijk EPA (European Practice Assessment) De weg naar verbetering van uw huisartsenpraktijk Het EPA-instrument Het European Practice Assessment (EPA) 2005 werd tussen 2001 en 2005 ontwikkeld door de TOPAS-Europe

Nadere informatie

STATUTEN MONDIALE RAAD MECHELEN 1

STATUTEN MONDIALE RAAD MECHELEN 1 STATUTEN MONDIALE RAAD MECHELEN 1 HOOFDSTUK 1: ALGEMENE UITGANGSPUNTEN Art. 1 De Mondiale Raad is de advies- en participatieraad van de stad Mechelen met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking en Noord-Zuidbeleid

Nadere informatie

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond jeugd en jeugdwerk van het gemeentebestuur.

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond jeugd en jeugdwerk van het gemeentebestuur. STATUTEN JEUGDRAAD Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "jeugdraad". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet van 15 juli

Nadere informatie

Statuten Cultuurnetwerk Maarkedal

Statuten Cultuurnetwerk Maarkedal Statuten Cultuurnetwerk Maarkedal 1. Erkenning Artikel 1 De gemeente erkent en richt een gemeentelijk Cultuurnetwerk op, om zoveel mogelijk burgers te betrekken bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie

Nadere informatie

REGLEMENT PERMANENTE EDUCATIE REGISTER OPERATIONAL AUDITORS

REGLEMENT PERMANENTE EDUCATIE REGISTER OPERATIONAL AUDITORS REGLEMENT PERMANENTE EDUCATIE REGISTER OPERATIONAL AUDITORS Artikel 1 Auditor Bestuur Begrippen en afkortingen Een persoon die een objectief onderzoek uitvoert met als doel een onafhankelijk oordeel te

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT Opleiding juridisch / gerechtelijk expert September 2016

EXAMENREGLEMENT Opleiding juridisch / gerechtelijk expert September 2016 EXAMENREGLEMENT Opleiding juridisch / gerechtelijk expert September 2016 EXAMENREGLEMENT NVKVV vzw SEPTEMBER 2016 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Evaluatiemodaliteiten... 3 2.1 Examenvorm... 3 2.2 Examenorganisatie...

Nadere informatie

STATUTEN RAAD VOOR TOERISME

STATUTEN RAAD VOOR TOERISME STATUTEN RAAD VOOR TOERISME Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Raad voor Toerisme". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten

Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten Wat gaan we doen? Programma Aanleiding voor het instellen register, doelstelling uit visie document van de NVDA Achtergrond kwaliteitsregister - BIG Wat houdt

Nadere informatie

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter,

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van het OCMW van MESEN Markt 1 8957 Mesen Geïntegreerd inspectieverslag POD MI Inspectiedienst POD MI MESEN/RMID-SCP/2017 Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag Geachte Voorzitter, Hierbij

Nadere informatie

Reglement Kwaliteitsregister Technisch Geneeskundigen

Reglement Kwaliteitsregister Technisch Geneeskundigen p/a Technische Geneeskunde Carré CR 3.635 Postbus 217 7500 AE ENSCHEDE Reglement Kwaliteitsregister Technisch Geneeskundigen Versie: 27-12-2013 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding In het voorjaar van 2009 is de

Nadere informatie

De Adviesraad kan binnen de beperkingen van haar bevoegdheden, zoals bepaald in artikel 2, zelf initiatief nemen om een advies te formuleren.

De Adviesraad kan binnen de beperkingen van haar bevoegdheden, zoals bepaald in artikel 2, zelf initiatief nemen om een advies te formuleren. Gemeentelijk reglement Cultuurraad Stad Brussel Preambule Definities van de gebruikte termen: De Gemeenteraad: de Gemeenteraad van de Stad Brussel; Het College: College van Burgemeester en Schepenen van

Nadere informatie

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest.

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest. Statuten ADOMA Artikel 1 Er wordt een adviesraad voor milieu en natuur opgericht, hierna Adviesraad voor Duurzame Ontwikkeling en Milieu van de stad Antwerpen (afgekort ADOMA) genoemd. De ADOMA is tevens

Nadere informatie

Wachtpost VERZEKERINGSVOORSTEL

Wachtpost VERZEKERINGSVOORSTEL Wachtpost Burgerlijke aansprakelijkheid en uitbating lichamelijke ongevallen patiënten rechtsbijstand VERZEKERINGSVOORSTEL AMMA VERZEKERINGEN o.v. Vereniging voor onderlinge verzekeringen met vaste en

Nadere informatie

OCMWCPASA036 (annulering en wijziging van multifunctioneel attest)

OCMWCPASA036 (annulering en wijziging van multifunctioneel attest) OCMWCPASA036 (annulering en wijziging van multifunctioneel attest) Inhoud 1) Inleiding... 2 2) Wetgeving... 2 3) Historiek... 2 4) Wie gebruikt de dienst? Voor wie en naar wie? En binnen welke termijnen?...

Nadere informatie

1.STATUTEN JEUGDRAAD WICHELEN

1.STATUTEN JEUGDRAAD WICHELEN 1.STATUTEN JEUGDRAAD WICHELEN Artikel 1: oprichting en erkenning In uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD In Dentergem wordt een gemeentelijke culturele raad opgericht in uitvoering van het dekreet van 24 juli 1991 houdende de organisatie van het overleg en de inspraak

Nadere informatie

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur Uitspraak beroepsinstantie OVB/2016/138 Vlaamse overheid Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie afdeling openbaarheid van bestuur Boudewijnlaan 30 bus 20

Nadere informatie

RIZIV en het einde van de loopbaan. Bart DE VOS Attaché-Jurist

RIZIV en het einde van de loopbaan. Bart DE VOS Attaché-Jurist RIZIV en het einde van de loopbaan Bart DE VOS Attaché-Jurist Registratie & RIZIV-nummer! Pensioen = relatief Mededeling aan dienst bij brief of mail. RIZIV, DGV, Afdeling artsen en tandartsen, Tervurenlaan

Nadere informatie

Samenvattend rapport. Het management over het functioneren van de Vlaamse overheid

Samenvattend rapport. Het management over het functioneren van de Vlaamse overheid Samenvattend rapport Het management over het functioneren van de Vlaamse overheid Samenvattend Het rapport 1. Inleiding p. 3 2. Responsgegevens p. 8 3. De resultaten per vraag p. 9 4. Informatie open vragen

Nadere informatie

NASCHOLINGSTOEPASSING

NASCHOLINGSTOEPASSING Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel NASCHOLINGSTOEPASSING VVKSO 1 Publieke website http://www.nascholing.be vrije consultatie van het aanbod zoeken doorheen

Nadere informatie

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout.

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout. ERKENNING EN ZETEL Artikel 1. De gemeentelijke Sportraad wordt erkend als gemeentelijk adviesorgaan in uitvoering van het decreet van 6 juli 2012, zijnde het decreet houdende het stimuleren en subsidiëren

Nadere informatie

Algemene voorwaarden voor opdrachtgevers

Algemene voorwaarden voor opdrachtgevers Algemene voorwaarden voor opdrachtgevers 1. Toepasselijkheid algemene voorwaarden 1.1. Iedere opdrachtgever die gebruik maakt van de diensten die worden aangeboden via deze site is gebonden aan onderstaande

Nadere informatie

Handleiding. Gebruik persoonlijk dossier Kwaliteitsregister Verloskundigen. Kwaliteitsregister Verloskundigen

Handleiding. Gebruik persoonlijk dossier Kwaliteitsregister Verloskundigen. Kwaliteitsregister Verloskundigen Kwaliteitsregister Verloskundigen Handleiding Gebruik persoonlijk dossier Kwaliteitsregister Verloskundigen Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen T 030 282 31 14 kwaliteitsregister@knov.nl

Nadere informatie

AANVRAAG TOT ONDERHOUD VAN DE SECTORALE REFERENTIEFUNCTIES NIEUWE of GEWIJZIGDE FUNCTIE

AANVRAAG TOT ONDERHOUD VAN DE SECTORALE REFERENTIEFUNCTIES NIEUWE of GEWIJZIGDE FUNCTIE AANVRAAG TOT ONDERHOUD VAN DE SECTORALE REFERENTIEFUNCTIES NIEUWE of GEWIJZIGDE FUNCTIE ORGANISATIE Gegevens van de aanvrager - organisatie - contactgegevens Titel gewijzigde functie (indicatieve titel)

Nadere informatie

Artikel 1: De seniorenraad district Berchem is een door de districtsraad erkend adviesorgaan voor het seniorenbeleid in het voornoemde district.

Artikel 1: De seniorenraad district Berchem is een door de districtsraad erkend adviesorgaan voor het seniorenbeleid in het voornoemde district. STATUTEN SENIORENRAAD BERCHEM ************************************* Opgesteld, rekening houdend met het Werkkader adviesraden en inspraak. Goedgekeurd door de seniorenraad tijdens de algemene vergadering

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD VOOR PROEFPERSONEN ONDERZOEK VAN TRANSTHYRETINE-GEASSOCICIEERDE AMYLOÏDOSEN (THAOS)

INFORMATIEBLAD VOOR PROEFPERSONEN ONDERZOEK VAN TRANSTHYRETINE-GEASSOCICIEERDE AMYLOÏDOSEN (THAOS) INFORMATIEBLAD VOOR PROEFPERSONEN ONDERZOEK VAN TRANSTHYRETINE-GEASSOCICIEERDE AMYLOÏDOSEN (THAOS) Protocoltitel: Protocolnummer: Naam opdrachtgever: Naam van THAOS-arts, contactgegevens en telefoonnummer:

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van het remuneratiecomité van de Vlaamse overheid

Huishoudelijk reglement van het remuneratiecomité van de Vlaamse overheid Huishoudelijk reglement van het remuneratiecomité van de Vlaamse overheid Opdracht en algemene werkingsregels 1 - Het remuneratiecomité heeft aandacht voor het strategische beleid en neemt hierin een adviserende

Nadere informatie

Belgian Ergonomics Society

Belgian Ergonomics Society Belgian Ergonomics Society Verslag overleg inrichters specialisatie-opleiding ergonomie Datum: 22 mei 2013, 13u30-15u30 Plaats: Brussel, Erasmusgebouw HUB Verslag: Roeland Motmans X Heleen Vandromme KUL

Nadere informatie

Feedbackformulier voor de kwaliteit van de praktijkvoering Standaard

Feedbackformulier voor de kwaliteit van de praktijkvoering Standaard Feedbackformulier voor de kwaliteit van de praktijkvoering Standaard Instructie Dit formulier is bestemd voor zelfevaluatie van de kwaliteit van de praktijkvoering en wordt door de visiteurs gebruikt voor

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor een administratief bediende voor de ondersteuning van een groepering

Aanvraag van een tegemoetkoming voor een administratief bediende voor de ondersteuning van een groepering Aanvraag van een tegemoetkoming voor een administratief bediende voor de ondersteuning van een groepering ZG/WEL-150309 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Reglement voor het toelatingsexamen van accountant en/of belastingconsulent

Reglement voor het toelatingsexamen van accountant en/of belastingconsulent Reglement voor het toelatingsexamen van accountant en/of belastingconsulent 1. Algemeenheden 1.1. Het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, afgekort IAB, dient overeenkomstig artikel

Nadere informatie

Handleiding Mathis voor studenten eerste master Rechten

Handleiding Mathis voor studenten eerste master Rechten Handleiding Mathis voor studenten eerste master Rechten Inleiding Zoals vorig academiejaar verloopt de administratie inzake Masterproef I elektronisch. Daarvoor werken wij met het programma MaThiS. In

Nadere informatie

Kwaliteitsregister Doktersassistent

Kwaliteitsregister Doktersassistent Kwaliteitsregister Doktersassistent Toetsbaar Een gediplomeerde doktersassistent kan zich inschrijven in het kwaliteitsregister en maakt op deze manier zichtbaar en toetsbaar dat ze voldoet aan een aantal

Nadere informatie

Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum Kraamzorg

Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum Kraamzorg Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum Kraamzorg Vastgesteld door het Bestuur van het Kenniscentrum Kraamzorg op 27 september 2017 2017 1 Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum

Nadere informatie

Paritair Fonds ten voordele van de Risicogroepen voor de Apotheken en de Tariferingsdiensten

Paritair Fonds ten voordele van de Risicogroepen voor de Apotheken en de Tariferingsdiensten "FONDS 313" Paritair Fonds ten voordele van de Risicogroepen voor de Apotheken en de Tariferingsdiensten 1 Aan de werknemers en werkgevers in de apotheken en tariferingsdiensten1 Bij CAO van 9 juni 1997

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE VOOR HET... OVERLEGCOMITE ( 1 ) HOOFDSTUK I - ALGEMENE BEPALINGEN

REGLEMENT VAN ORDE VOOR HET... OVERLEGCOMITE ( 1 ) HOOFDSTUK I - ALGEMENE BEPALINGEN REGLEMENT VAN ORDE VOOR HET... OVERLEGCOMITE ( 1 ) MODEL HOOFDSTUK I - ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.- In dit reglement wordt verstaan onder : 1 "besluit" : het koninklijk besluit van 28 september 1984

Nadere informatie

Het kwaliteitshandboek

Het kwaliteitshandboek Het kwaliteitshandboek Zorgprogramma Pediatrie Caroline Dolieslager Hoofdverpleegkundige Zorgprogramma Pediatrie 20 mei 2015 Waarom een kwaliteitshandboek? Referentiekader: KB 2 april 2014 zorgprogramma

Nadere informatie

Informatieveiligheidsconsulent. 23 sept 2014 Gent

Informatieveiligheidsconsulent. 23 sept 2014 Gent Informatieveiligheidsconsulent 23 sept 2014 Gent Wie zijn ze wat doen ze? VERANTWOORDELIJKHEDEN INFORMATIEVEILIGHEIDSCONSULENTEN Wie moet een informatieveiligheidsconsulent aanstellen? De verplichting

Nadere informatie

Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D)

Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D) Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D) 1 Inleiding Meer dan ooit is onze toekomst digitaal. Op Europees niveau speelt

Nadere informatie

Technische nota 4 - Benadering van de financiële controles van de ANGS

Technische nota 4 - Benadering van de financiële controles van de ANGS Technische nota 4 - Benadering van de financiële controles van de ANGS Datum 11/05/2017 Onderwerp Benadering van de financiële controles van de ANGS Bespreking tijdens vergadering - 6 maart 2017 Schriftelijk

Nadere informatie

Kwaliteitsregister Doktersassistent

Kwaliteitsregister Doktersassistent Kwaliteitsregister Doktersassistent Toetsbaar Een gediplomeerde doktersassistent kan zich inschrijven in het kwaliteitsregister en maakt op deze manier zichtbaar en toetsbaar dat ze voldoet aan een aantal

Nadere informatie

Bijlage A : Formulier voor een eerste aanvraag

Bijlage A : Formulier voor een eerste aanvraag Bijlage A : Formulier voor een eerste aanvraag Formulier voor eerste aanvraag tot terugbetaling van de specialiteit RoACTEMRA ( 5250000 van hoofdstuk IV van het K.B. van 21 december 2001). I Identificatie

Nadere informatie

Aanvraag tot erkenning als ziekenhuisdienst voor de opleiding van huisartsen

Aanvraag tot erkenning als ziekenhuisdienst voor de opleiding van huisartsen Aanvraag tot erkenning als ziekenhuisdienst voor de opleiding van huisartsen Andriy Popov - 123rf.com 1 1. Wettelijke basis : KB van 21 april 1983 tot vaststelling van de nadere regelen voor erkenning

Nadere informatie

Informatiebrief GRAFITI-studie

Informatiebrief GRAFITI-studie Informatiebrief GRAFITI-studie Titel van het onderzoek GRAFITI-studie: onderzoek naar de groei van agressieve fibromatose. Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk

Nadere informatie