Digitale gedragscode op het Meridiaan College Vastgesteld door de centrale directie met instemming van de CMR d.d. 14 april 2005

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Digitale gedragscode op het Meridiaan College Vastgesteld door de centrale directie met instemming van de CMR d.d. 14 april 2005"

Transcriptie

1 Inhoud: digitale gedragscode Veiligheid en voorkomen seksuele intimidatie, racisme, agressie en geweld Protocol aangiften (zeden) misdrijven Gedragscode medewerkers mavo Muurhuizen Gedragscode leerlingen mavo Muurhuizen Gedragscode docenten lichamelijke opvoeding mavo Muurhuizen Digitale gedragscode op het Meridiaan College Vastgesteld door de centrale directie met instemming van de CMR d.d. 14 april 2005 Inleiding Leerlingen en medewerkers kunnen uiteenlopende communicatie middelen in beeld, tekst en geluid (zoals internet, , SMS, de mobiele telefoon en digitale camera) gebruiken om te pesten of iemand lastig te vallen of kunnen gebruik maken deze mogelijkheden op een manier die we niet willen. Het voorkomen en aanpakken van deze vormen van ongewenst gedrag dragen bij aan de veiligheid van allen die werken en leren op het Meridiaan College. Deze digitale gedragscode is er op gericht te bevorderen dat door heldere regels en adequate voorlichting op een goede manier met de genoemde communicatiemiddelen wordt omgegaan. Het is niet alleen een kader waarbinnen leerlingen en medewerkers zich moeten gedragen. Het biedt de gelegenheid met elkaar te praten over de manier waarop we ons gedragen op de digitale (snel)weg. Inhoud digitale gedragscode 1. Werkingssfeer 1.1 Deze digitale gedragscode geldt voor alle leerlingen en medewerkers van het Meridiaan College alsmede andere personen die in opdracht van de instelling werkzaam zijn, zoals stagiairs, uitzendkrachten en vrijwilligers. Deze code geldt op school en in de communicatie tussen leerlingen, medewerkers, stagiairs, uitzendkrachten, vrijwilligers zowel in als buiten de school. 2. Algemeen 2.1 De vestigingsdirecteur resp. centrale directie behoudt zich het recht voor om de toegang tot bepaalde sites te beperken. 2.2 De vestigingsdirectie resp. centrale directie kan het recht tot gebruik van (een deel van) internet toestaan, maar ook altijd weer intrekken. Zonder dat recht is gebruik van (een deel van) internet niet toegestaan. 2.3 De gebruikelijke gedragsregels, zoals de regels die momenteel gelden voor het ondertekenen van schriftelijke correspondentie, het vertegenwoordigen van (naam instelling), het doen van bestellingen en voor het verzenden van post, zijn ook van toepassing op en andere toepassingen (zoals nieuwsgroepen, telefoneren via internet).

2 3. Gebruik door medewerkers 3.1 Medewerkers van het Meridiaan College mogen gebruikmaken van internet en e- mail ten behoeve van taken/bezigheden die voortvloeien uit de functie. Daarbij dienen zij zich te houden aan de door de werkgever opgestelde regels en procedures. 3.2 Medewerkers mogen internet en incidenteel en kortstondig voor privédoeleinden gebruiken, zowel intern als extern, mits dit niet storend is voor de dagelijkse werkzaamheden en mits hierbij voldaan wordt aan de verdere richtlijnen van deze gedragscode. De medewerker die regelmatig niet-zakelijke ontvangt, behoort de verzender te vragen om de verzending daarvan te stoppen. Bij onacceptabel persoonlijk gebruik van internet moet onder andere worden gedacht aan het spelen of downloaden van spelletjes, winkelen, gokken of deelnemen aan kansspelen en het bezoeken van chat-/babbelboxen. 3.4 Het is in het bijzonder niet toegestaan om op internet: pornografisch, racistisch, discriminerend, beledigend of aanstootgevend materiaal te bekijken of te downloaden; zich ongeoorloofd toegang te verschaffen tot niet openbare bronnen op het internet; opzettelijk informatie waartoe men via internet toegang heeft verkregen zonder toestemming te veranderen of te vernietigen. 3.5 Het is bovendien niet toegestaan om door middel van berichten anoniem of onder een fictieve naam te versturen; dreigende, beledigende, seksueel getinte, racistische dan wel discriminerende berichten en kettingmailberichten te verzenden of door te sturen; iemand elektronisch lastig te vallen. Indien u ongevraagd informatie van deze aard aangeboden krijgt, dient u dit te melden aan de direct leidinggevende. U kunt ook met de vertrouwenspersoon hierover contact opnemen. 3.6 Het is niet toegestaan om door middel van sms: berichten anoniem of onder een fictieve naam te versturen; dreigende, beledigende, seksueel getinte, racistische dan wel discriminerende berichten te sturen; 3.7 De infrastructuur voor elektronische communicatie kent een eigen vorm van kwetsbaarheid, en een eigen vorm van beveiliging. Wachtwoorden en inlognamen zijn persoonsgebonden en mogen niet aan anderen worden doorgegeven; 3.8 Het is niet toegestaan om: zonder toestemming van de betrokkenen medewerkers en leerlingen te fotograferen of te filmen; te fotograferen of te filmen in kleedkamers en vergelijkbare ruimten/situaties. Beveiligingscamera s zijn van deze bepalingen uitgesloten. 3.9 Het is ook anderszins niet toegestaan op internet onethisch of in strijd met de wet te handelen.

3 Veiligheid en voorkomen van seksuele intimidatie, racisme, agressie, pesten en geweld Veilige school Een veilige school is één van de vier speerpunten van het Meridiaan College. Het Meridiaan College is een veilige school die in de eerste plaats investeert in een goed leer- en leefklimaat waarin leerlingen en medewerkers zorgvuldig met elkaar omgaan. Het Meridiaan College kent duidelijke regels en gedragscodes voor leerlingen en medewerkers en ziet er op toe dat deze nageleefd worden1. Een veilige leeromgeving is noodzakelijk voor een goede ontwikkeling van de leerlingen. Een veilige omgeving is ook nodig voor medewerkers van de school. Zij moeten naar behoren en met plezier hun werk kunnen doen. Beleid op het gebied van veiligheid en voorkomen van seksuele intimidatie, racisme, agressie, pesten en geweld is onderdeel van het arbo- en personeelsbeleid. Wetgeving in relatie tot veilige school In de CAO-VO, artikel 12.6, lid 1 is vastgelegd dat de school beleid heeft, gericht op het realiseren van een gezonde en veilige leer- en werkomgeving. Er worden conform lid 2a en b afspraken gemaakt om de sociale en fysieke veiligheid te bewerkstelligen evenals afspraken rondom het voorkomen van seksuele intimidatie, racisme, agressie en geweld. Vanuit de Arbowet (artikel 3, lid 2) wordt de eis gesteld dat de werkgever een beleid voert, gericht op voorkoming en, indien dat niet mogelijk is, beperking van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Onder PSA worden de factoren seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en werkdruk in de arbeidssituatie verstaan die stress teweegbrengen. De Arbowet is een raamwet. De scholen moeten dit raamwerk zelf invullen met concrete maatregelen. Algemene wetgeving is ook kaderstellend voor het onderwijs. Scholen zijn ook gehouden aan artikel 1 van de Grondwet en aan de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb). Vanuit deze wetgeving is een school verplicht om discriminatie te voorkomen. Tenslotte geldt de Wet bestrijding van seksueel geweld en seksuele intimidatie in het onderwijs/meld- en aangifteplicht (1999). De melding van een vermoeden van een zedenmisdrijf wordt gedaan aan het bevoegd gezag. Het bevoegd gezag gaat vervolgens na overleg met de vertrouwensinspectie- over tot een aangifte. Met de Kwaliteitswet is het Klachtrecht voor ouders, leerlingen en onderwijspersoneel geïntroduceerd. Scholen moeten zich voor een objectieve behandeling aansluiten bij een klachtencommissie onder leiding van een onafhankelijk voorzitter. Verantwoording De komst van de Wet op de Kwaliteitszorg (1998) verplichtte scholen voor voortgezet onderwijs om verantwoording af te leggen over hun onderwijsbeleid in de schoolgids en het schoolplan, dus ook over hun veiligheidsbeleid. Bij het uitvoeren van de toezichthoudende taak zal onderwijsinspecteur ook informeren naar het schoolveiligheidsbeleid. Door de Arbeidsinspectie wordt op naleving van de Arbowet toegezien.

4 Kadernotitie Deze kadernotitie is een uiteenzetting van de kaders die vanuit het College van Bestuur en/of de wet nodig/verplicht zijn om veiligheid te bewerkstelligen en om seksuele intimidatie, racisme, agressie, pesten en geweld te voorkomen. In de volgende paragrafen worden deze kaders nader uitgewerkt. De vestigingsdirecties zorgen voor de uitvoering van de genoemde kaders.. Preventief beleidskader Elke vestiging voert beleid om seksuele intimidatie, racisme, agressie, pesten en geweld te voorkomen. Op iedere vestiging wordt over het bij punt a gevoerde beleid aan de medewerkers en leerlingen voorlichting gegeven. Medewerkers die kunnen worden geconfronteerd met seksuele intimidatie, racisme, agressie, pesten en geweld wordt jaarlijks de mogelijkheid geboden deel te nemen aan cursussen. Voor leerlingen, zowel voor slachtoffers als daders, is er binnen het onderwijsprogramma de mogelijkheid om te werken aan zijn/haar weerbaarheid en sociale competenties. Tijdens individuele gesprekken met de medewerker wordt door de direct leidinggevende ook aandacht gegeven aan een veilig werkklimaat. Er wordt invulling gegeven aan de klachtenregeling zoals die geldt voor het Meridiaan College. Op iedere vestiging is er een gedragscode met gedragsregels en deze gedragregels worden door iedereen consequent gehandhaafd. Medewerkers, leerlingen en ouders worden geïnformeerd over de geldende gedragsregels. Elke vestiging geeft invulling aan de digitale gedragscode zoals die geldt op het Meridiaan College. Als onderdeel van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) wordt een analyse van gevaren en risico s op het terrein van psychosociale belasting gemaakt. Daar waar van toepassing worden maatregelen genomen om de gevaren en risico s te minimaliseren. Curatief beleidskader Om verdere escalatie van problemen als gevolg van incidenten te voorkomen moet er afdoende begeleiding gegeven worden aan medewerkers, leerlingen en ouders, die geconfronteerd zijn met psychosociale belasting. a) Elke vestiging heeft een protocol voor opvang personeel bij ernstige incidenten. b) Elke vestiging heeft een protocol voor opvang leerlingen bij ernstige incidenten. c) Elke vestiging heeft een protocol melding (dreigen met) agressie en/of geweld (verbaal en fysiek), seksuele intimidatie, discriminatie en pesten. d) Disciplinaire maatregelen gericht op personeel vinden plaats conform de geldende CAO-VO. e) Er is een procedure voor schorsing en verwijdering van leerlingen. f) Elke vestiging houdt zich aan het protocol ten aanzien van verplichting tot overleg en aangifte zedenmisdrijven (zie bijlage I). g) Elke vestiging heeft een rehabilitatietraject.

5 Registratie, rapportage en evaluatie De vestiging registreert incidenten op het gebied van seksuele intimidatie, racisme, agressie, pesten en geweld. Jaarlijks stellen de vertrouwenspersonen een evaluatie op van hun werkzaamheden ten behoeve van de vestigingsdirectie. Bij tevredenheidsonderzoeken onder leerlingen, ouders en medewerkers worden vragen met betrekking tot veiligheid meegenomen. In exitgesprekken met medewerkers komt dit eveneens aan de orde. Jaarlijks voeren de vertrouwenspersoon en de vestigingsdirectie een gesprek over de evaluatie, zoals bedoeld in b, de geregistreerde incidenten en de uitkomsten van de tevredenheidsonderzoeken. De vestigingsdirectie rapporteert m.b.t. veiligheid aan het College van Bestuur overeenkomstig het format managementrapportage.

6 Bijlage I Protocol verplichting tot overleg en aangifte inzake zedenmisdrijven Uitwerking van deze bepaling: 1. Indien een medewerker bekend is geworden met een misdrijf is zoals bovenstaand ad 1 aangegeven, meldt hij/zij dit bij de vestigingsdirectie. 2. Indien de vestigingsdirectie bekend is geworden met een misdrijf zoals bovenstaand ad 1 aangegeven, overlegt deze onverwijld hierover met het College van Bestuur. 3. Indien het College van Bestuur bekend is geworden met een misdrijf zoals bovenstaand ad 1 aangegeven, zal zij in contact treden met de vertrouwensinspecteur. Mocht zoals aangegeven in artikel 2 er sprake blijken van een redelijk vermoeden dan zal door het College van Bestuur aangifte bij de politie worden gedaan en de vertrouwensinspecteur worden ingelicht. De wet bestrijding van seksueel geweld en seksuele intimidatie in het onderwijs 1999 schrijft ten aanzien van meld- en aangifteplicht volgens artikel 4 het volgende voor: 1. Indien het bevoegd gezag op enigerlei wijze bekend is geworden dat een ten behoeve van zijn instelling met taken belast persoon, zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan een misdrijf tegen de zeden als bedoeld in titel XIV van het Wetboek van strafrecht jegens een minderjarige leerling van de school, treedt het bevoegd gezag onverwijld in overleg met de vertrouwensinspecteur. 2. Indien uit het overleg bedoeld in lid 1, moet worden geconcludeerd dat er sprake is van een redelijk vermoeden dat de desbetreffende persoon zich schuldig heeft gemaakt aan een misdrijf jegens een minderjarige leerling van de school, doet het bevoegd gezag onverwijld aangifte bij een opsporingsambtenaar als bedoeld in artikel 141 van het wetboek van strafrecht, en stelt het bevoegd gezag de vertrouwensinspecteur daarvan onverwijld in kennis. 3. Indien een personeelslid op enigerlei wijze bekend is geworden dat een ten behoeve van de school met taken belast persoon zich mogelijk schuldig maakt of heeft gemaakt aan een misdrijf bedoeld in het eerste lid jegens een minderjarige leerling van de school, stelt het personeelslid het bevoegd gezag daarvan onverwijld in kennis. 4. Gebruik door leerlingen 4.1 Leerlingen van het Meridiaan College mogen op school gebruik maken van internet en ten behoeve van hun schoolwerk. Daarbij dienen zij zich te houden aan de door de school opgestelde regels en procedures. 4.2 Leerlingen mogen internet en alleen na toestemming van de docent dan wel van een ander door de school aangestelde medewerker gebruiken voor andere zaken dan schoolwerk mits hierbij voldaan wordt aan de verdere richtlijnen van deze gedragscode wat betreft acceptabel gedrag. Bij onacceptabel persoonlijk gebruik van internet moet onder andere worden gedacht aan het spelen of downloaden van spelletjes, winkelen, gokken of deelnemen aan kansspelen en het bezoeken van chat-/babbelboxen. De leerling die op school regelmatig privé ontvangt, behoort de verzender te vragen om de verzending daarvan te stoppen. 4.3 Het is in het bijzonder niet toegestaan om op internet: - pornografisch, racistisch, discriminerend, beledigend of aanstootgevend materiaal te bekijken of te downloaden; - zich ongeoorloofd toegang te verschaffen tot niet openbare bronnen op het internet;

7 - opzettelijk informatie waartoe men via internet toegang heeft verkregen zonder toestemming te veranderen of te vernietigen. 4.4 Het is bovendien niet toegestaan om door middel van - berichten anoniem of onder een fictieve naam te versturen; - dreigende, beledigende, seksueel getinte, racistische dan wel discriminerende berichten en kettingmailberichten te verzenden of door te sturen; - iemand elektronisch lastig te vallen. Indien je ongevraagd informatie van deze aard aangeboden krijgt, dien je dit te melden aan de afdelingsleider. Je kunt ook met de vertrouwenspersoon hierover contact opnemen. 4.5 Het is niet toegestaan om door middel van sms: - berichten anoniem of onder een fictieve naam te versturen; - dreigende, beledigende, seksueel getinte, racistische dan wel discriminerende berichten te sturen; 4.6 De infrastructuur voor elektronische communicatie kent een eigen vorm van kwetsbaarheid, en een eigen vorm van beveiliging. Wachtwoorden en inlognamen zijn persoonsgebonden en mogen niet aan anderen worden doorgegeven; 4.7 Het is niet toegestaan om: - zonder toestemming medewerkers en leerlingen te fotograferen of te filmen; - te fotograferen of te filmen in kleedkamers en vergelijkbare ruimten/situaties. 4.8 Het is ook anderszins niet toegestaan op internet onethisch of in strijd met de wet te handelen. 5. Website Op de websites van het Meridiaan College en zijn vestigingen worden bij voorkeur groepsfoto s geplaatst. In beginsel worden individuele foto s alleen geplaatst met toestemming van de leerling/medewerker. De leerling/medewerker heeft het recht de foto te laten verwijderen. Van bijzondere activiteiten zoals toneelavonden kunnen eveneens individuele foto s worden geplaatst. 6. Handhaving 6.1 Om een goede naleving van de digitale gedragscode te bereiken en daarmee het welbevinden van leerlingen en medewerkers op de school te bevorderen, zullen leerlingen via voorlichting door vertrouwenspersonen, mentoren of andere door de school aangestelde medewerkers worden gestimuleerd om deze digitale gedragscode op een correcte manier te hanteren. 6.2 Om een goede naleving van de digitale gedragscode te bereiken en daarmee het welbevinden van leerlingen en medewerkers op de school te bevorderen, zullen medewerkers via voorlichting door de vertrouwenspersonen worden gestimuleerd om deze digitale gedragscode op een correcte manier te hanteren. 6.3 Bij een redelijk vermoeden van handelen in strijd met de bepalingen van deze gedragscode, kan de vestigingsdirectie of de centrale directie het gebruik van internet en (laten) controleren. 7. Sancties 7.1 Bij handelen in strijd met deze regeling, het schoolbelang of de algemeen geldende normen en waarden voor het gebruik van internet, kunnen afhankelijk van de aard en de ernst van de overtreding maatregelen worden getroffen. Hierbij gaat het ten aanzien van het personeel om disciplinaire en arbeidsrechtelijke maatregelen zoals berisping, schorsing, overplaatsing of beëindiging van de

8 arbeidsovereenkomst; ten aanzien van leerlingen gaat het om schorsing, overplaatsing of verwijdering. 8. Slot 8.1 In alle gevallen waarin deze regeling niet voorziet, beslist de centrale directie. 8.2 Deze regeling treedt in werking met ingang van (datum). Gedragscode voor medewerkers van Het Meridiaan College, Vestiging mavo Muurhuizen Richtlijnen voor het tegengaan van ongewenst gedrag opgesteld door de vertrouwenspersonen in Deze gedragscode wordt elke jaar besproken met leerlingen van klas 1 en 3. Ongewenst gedrag Onder ongewenst gedrag verstaan we elk gedrag dat een ander nodeloos, kwets of vernedert. Jongens en meisjes, mannen en vrouwen maken er zich schuldig aan; ze kunnen er ook allemaal het slachtoffer van worden. Ook bij ons op school komt het voor: tussen leerlingen onderling, tussen leerlingen en docenten, tussen docenten onderling. Enkele voorbeelden: - Leerling aanspreken met opmerkingen als dikke, slome, brutale hond, mietje, flikker e.d. - Vervelend omgaan met spullen van leerlingen, zoals een brief uit iemands handen trekken en gaan lezen. - Zogenaamd geinige opmerkingen maken over iemands uiterlijk of afkomst, of grappen maken over iemands seksuele voorkeur. - Op een bepaalde manier kijken: iemand úitkleden met de ogen, in iemands blouse proberen te kijken. - Iemand aanraken als hij of zij dit niet wil. De laatste twee voorbeelden worden seksuele intimidatie genoemd. Aardig of niet? Niemand wenst gepest of getreiterd te worden. Maar hoe zit het met een arm om iemands schouders? Hoe erg is het als iemand je voordurend zit aan te kijken? Daar zit hem nou net de moeilijkheid. Waar ligt de grens tussen gewenst en ongewenst gedrag? Een arm om iemands schouders leggen kan aardig bedoeld zijn, maar de ander kan dat ook vervelend vinden, en dan is er sprake van ongewenst gedrag. Misschien is het alleen maar een uiting van waardering als je voordurend naar een ander kijkt, en misschien

9 vindt die ander dat ook leuk. Die ander kan er ook flink last van hebben, en dan is het ongewenst gedrag. Voor de één ligt de grens tussen gewenst en ongewenst gedrag dichtbij, voor de ander ver weg. Het is daardoor heel moeilijk om regels te geven voor wat wel kan en wat niet kan. Maar het is goed om je te realiseren dat wat voor de ene persoon normaal is, voor een ander misschien te ver gaat. Waarom praten leerlingen ( en misschien ook leerkrachten) hier bijna nooit over? Het is niet makkelijk om te praten over ongewenst gedrag. De daders zullen er niet uit zichzelf over beginnen: zij ervaren het niet als probleem, of beseffen zelfs niet wat ze een ander kunnen aandoen. De slachtoffers zwijgen vaak: ze zijn bang dat ze toch niet geloofd zullen worden of dat ze de schuld zullen krijgen ( je zal het wel hebben uitgelokt ). Leerlingen zijn soms bang dat ze uitgelachen worden als ze zich verweren of voor eventuele gevolgen ( bijv. een mindere positie in de klas, lage cijfers). De omstanders voelen meestal haarscherp aan dat er iets niet in de haak is, maar vinden dat het slachtoffer het zelf maar moet oplossen, of zijn bang voor spelbreker te worden uitgemaakt. En zo blijft dit onderwerp toch nog onzichtbaar op school. Gevolgen De gevlogen van ongewenst gedrag zijn voor iedereen verschillend. Soms voelt iemand zich er alleen beetje vervelend onder. Maar de gevolgen kunnen ernstiger zijn: iemand durft niet meer spontaan te zijn, gaat zich terugtrekken, voelt zich onzeker of machteloos. Het slachtoffer gaat de dader of de situatie vermijden, durft niet meer naar school, begint zich ziek te melden, of neemt ontslag omdat hij/zij er niet meer tegen kan. Al die dingen willen we voorkomen want iedereen moet met een veilig gevoel naar school kunnen komen. Ongewenst gedrag kan iemand een belemmering worden om zich op zijn gemak te voelen. Oplossingen We vinden het op deze school belangrijk dat leerlingen leren om hun eigen mening te staan en voor zichzelf op te komen, b.v. een aantal mentorlessen voor klas 1 en 3. Ook wat het onderwerp seksuele intimidatie betreft, zou het de normaalste zaak van de wereld moeten zijn dat je tegen een ander kan zeggen dat je last van zijn gedrag. Daar willen we naar toe. Om dat te bereiken is het belangrijk dat we bereid zijn naar elkaar te luisteren, dat we van elkaar accepteren dat iedereen zijn eigen grenzen heeft en dat we die grenzen respecteren. In zo n open sfeer voorkom je ongewenst gedrag. Gebeurt het toch, wordt iemand lastig gevallen, durf iemand zo n gesprek (nog) niet aan, of ziet hij/ zij zelf geen mogelijkheden om er iets aan te doen, dan is het goed te weten dat er op onze school vertrouwenspersonen zijn aangesteld.

10 Zij kunnen eventueel voor iemand bemiddelen of hulp zoeken. En, het woord zegt het al, gesprekken met hen zijn vertrouwelijk. Als je een officiële klacht wilt indienen, kunnen zij je de weg wijzen naar de Klachtencommissie van het Meridiaan College. Regelgeving betreffende gedragscode Bestuur: - Schoolbesturen, ook van bijzondere scholen, zijn verplicht om aangifte te doen bij justitie van zedenmisdrijf met een minderjarige leerling door personeelslid. - Bij vermoeden van een zedenmisdrijf is het bestuur verplicht om contact op te nemen met de vertrouwensinspecteur. Blijkt uit overleg met deze dat het vermoeden redelijk gegrond is, dan moet het bevoegd gezag alsnog aangifte doen. Personeel: - Elke personeelslid( ook de vertrouwenspersoon) heeft meldingsplicht bij het vermoeden van een mogelijk geval van ontucht( lees: aanranding/ verkrachting). Dat wil zeggen dat je wettelijk verplicht bent je vermoeden te melden bij het bevoegd gezag ( in dit geval de afdelingsleider). Hij bewaakt dan dat de rest van de procedure wordt gevolgd. Bij twijfel kun je contact opnemen met de vertrouwenspersoon of met de vertrouwensinspecteur voor advies. - wat betreft alle ( ook andere) strafbare feiten die je als personeelslid ter ore komen, heb je net als iedereen andere burger aangifteplicht ( bij justitie, dus) Overleg bij twijfel altijd met het bevoegd gezag. - In sommige gevallen kan het de beste weg lijken om burgerlijk ongehoorzaam te zijn. Ook dan is het toch raadzaam te overleggen met het bevoegd gezag. Je kunt er namelijk later op aangesproken worden. - De klachtenregeling van onze school (goedgekeurd mei 1999): de medewerkers zijn verplicht de vertrouwenspersoon informatie te geven en omtrent verzoek en informatieverstrekking geheimhouding in acht te nemen. ( artikel 5 tweede lid) Opmerkingen: het bevoegd gezag is officieel (zie klachtenregeling) het bestuur, eventueel overgedragen cvb of directie. Wij stellen voor, gezien de bereikbaarheid, de melding ook mogelijk te maken bij één van de afdelingsleiders. Gedragscode voor leerlingen van mavo Muurhuizen Richtlijnen voor het tegengaan van ongewenst gedrag. Wat vertaan we onder Ongewenst gedrag? Elk gedrag dat jij niet wenst/wilt omdat het jou kwetst of vernedert. Ook bij ons op school kan ongewenst gedrag voorkomen tussen leerlingen onderling, tussen leerlingen en docenten, tussen docenten onderling.

11 Enkele voorbeelden - Pesten, uitschelden met opmerkingen zoals rotwijf, slet, jood, turk, roetmop, mietje, flikker (kan ook slaan op gezinsleden). - Rotzooien met andermans privé-spullen, zoals een brief uit iemands handen trekken en gaan lezen. - Zogenaamd geinige opmerkingen maken over iemand uiterlijk of afkomst, of grappen maken over iemands seksuele voorkeur. - Op een bepaalde manier kijken: iemand uitkleden met de ogen, in iemands bloes proberen te kijken. - Iemand aanraken als hij of zij dat niet wilt. - Een jongen duwt je telkens van de trap. Wat kun je doen op school wanneer jou dat als leerling overkomt? Je kunt dat melden: a. Aan de leerkracht waar je nu les van hebt. b. Aan je mentor. c. Aan één van beide vertrouwenspersonen. (mevr. Zeelenberg en mevr. van der Voort). d. Aan de kernteamleider. Wat doet de school met die melding? Meestal zal de betrokken leerkracht, indien er direct een oplossing is, de leerling door verwijzen naar je mentor. De mentor gaat in gesprek met jou nare ervaring. In de meeste gevallen zal de mentor proberen jou probleem op te lossen. Lukt dat niet, dan zal de mentor jou doorverwijzen naar één van beide vertrouwenspersonen. Indien jou klacht bij één van de kernteamleiders/sters is gedaan, zal ook deze jou direct doorverwijzen naar je mentor. Wat doet de vertrouwenspersoon met jouw klacht? In elk geval kan je bij haar/hem je verhaal kwijt en dat lucht vaak al erg op. Je kunt met hem/haar overleggen over mogelijkheden iets te doen aan het ongewenste gedrag. Hij/Zij kan eventueel voor jou bemiddelen of hulp voor je zoeken. En, het woord zegt het al, gesprekken met hem/haar zijn vertrouwelijk.

12 Een docent(e) lichamelijke oefening van mavo Muurhuizen - respecteert de leerling en diens persoonlijke levenssfeer en houdt rekening met diens levensbeschouwelijke en culturele identiteit. - gaat professioneel om met het overwicht dat voortvloeit uit zijn beroep. - toont betrokkenheid met de leerling en bewaart daarbij professionele distantie. - onthoudt zich van elke vorm van seksueel machtsmisbruik, seksuele intimidatie of seksueel getinte verbale uitingen tegenover de leerling; seksuele handelingen en seksuele relaties zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik. - zorgt ervoor dat noodzakelijk lichamelijk contact functioneel is en niet misverstaan kan worden. Als daartoe de situatie noopt, zijn meelevende, bemoedigende of troostende aanrakingen als uitingen van emoties zeker geoorloofd. Zorgvuldigheid is hierbij geboden, niet elke leerling stelt op prijs op aanrakingen. - realiseert zich dat bepaalde situaties of vriendelijke handelingen door leerlingen of buitenstaanders misverstaan kunnen worden en kunnen leiden tot beschuldigen van seksuele intimidatie. - zal vooral, tijdens en na lessen, tijdens schoolevenementen, tijdens werktijden, tijdens toernooien, tijdens reizen e.d. gereserveerd en met respect omgaan met de leerling en de ruimte waarin de leerling zich bevindt. a) Indien het noodzakelijk is dat een docent(e) de kleedkamer of doucheruimte van het andere geslacht betreedt, zal de docent(e) dit met reden omkleed aankondigen b) De docent(e) zal vermijden met een leerling alleen te zijn. Als dit toch nodig is, zal de docent(e) dit melden aan de directie. c) Indien een leerling aandringt op intimiteit zal de docent(e) haar/zijn professionele grens duidelijk aangeven. * Deze gedragsregels zijn afkomstig van de KVLO (uit het blad van de Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding)

de digitale gedragscode

de digitale gedragscode de digitale gedragscode Schooljaar 2005 2006 1 Inleiding Leerlingen en medewerkers kunnen uiteenlopende communicatiemiddelen in beeld, tekst en geluid (internet, email, SMS, GSM en digitale camera) gebruiken

Nadere informatie

Digitale Communicatie. Gedragscode voor internet- en e-mailgebruik

Digitale Communicatie. Gedragscode voor internet- en e-mailgebruik Digitale Communicatie Gedragscode voor internet- en e-mailgebruik Gedragscode internet- en e-mailgebruik Deze gedragscode omvat gedrags- en gebruiksregels voor het gebruik van internet- en e-mail op de

Nadere informatie

Elektronische informatie- en communicatiemiddelen (EIC) regeling Gooise Scholen Federatie

Elektronische informatie- en communicatiemiddelen (EIC) regeling Gooise Scholen Federatie Elektronische informatie- en communicatiemiddelen (EIC) regeling Gooise Scholen Federatie augustus 2007 1 Handboek Organisatie GSF Artikel 1 Doel en werkingssfeer van deze regeling 1.1 Deze regeling geeft

Nadere informatie

Elektronische informatie- en communicatiemiddelenregeling - EIC

Elektronische informatie- en communicatiemiddelenregeling - EIC Elektronische informatie- en communicatiemiddelenregeling - EIC Toelichting op de EIC Waar is de regeling op van toepassing? De EIC-regeling betreft het gebruik van (mobiele) telefoon, internet, e-mail

Nadere informatie

BondsVademecum. Hoofdstuk Gedragscode JBNleerkrachten

BondsVademecum. Hoofdstuk Gedragscode JBNleerkrachten BondsVademecum Hoofdstuk 5.04 - Gedragscode JBNleerkrachten Datum: 1 september 2009 BondsVademecum hoofdstuk 5.04 - Gedragscode JBN-leerkrachten Pag. 2/5 - - 1 september 2009 GEDRAGSCODE JBN LEERKRACHTEN

Nadere informatie

Regeling elektronische informatie- en communicatiemiddelen - leerlingen-

Regeling elektronische informatie- en communicatiemiddelen - leerlingen- Regeling elektronische informatie- en communicatiemiddelen - leerlingen- Vaststelling bevoegd gezag: 10 maart 2009 Artikel 1 Doel en werkingssfeer van deze regeling 1.1 Deze regeling geeft de wijze aan

Nadere informatie

PROTOCOL SEKSUELE INTIMIDATIE EN SEKSUEEL GEWELD - SCALA COLLEGE

PROTOCOL SEKSUELE INTIMIDATIE EN SEKSUEEL GEWELD - SCALA COLLEGE PROTOCOL SEKSUELE INTIMIDATIE EN SEKSUEEL GEWELD - SCALA COLLEGE ingestemd MR 2-7-2015 INLEIDING Op elke school voor voortgezet onderwijs is sinds 1 augustus 1998 een klachtenregeling verplicht. Deze garandeert

Nadere informatie

KLACHTENREGELING BERG EN BOSCHSCHOOL

KLACHTENREGELING BERG EN BOSCHSCHOOL KLACHTENREGELING BERG EN BOSCHSCHOOL Klachtenregeling Berg en Boschschool - april 2015 1 1 Inleiding In artikel 3 van de Arbowet is opgenomen dat het bevoegd gezag beleid betreffende preventie en bestrijding

Nadere informatie

SCHOOLVEILIGHEIDSPLAN MONTESSORISCHOOL ELZENEIND

SCHOOLVEILIGHEIDSPLAN MONTESSORISCHOOL ELZENEIND SCHOOLVEILIGHEIDSPLAN MONTESSORISCHOOL ELZENEIND Inhoudsopgave Inleiding Onderzoek Visie schoolveiligheidsplan Montessorischool Elzeneind Doelstelling beleidsplan Preventief beleid Curatief beleid Registratie

Nadere informatie

GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O.

GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O. GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O. Besproken CD d.d. februari 2011 Instemming MR d.d. 4 juli 2011 Vastgesteld CD d.d. 5

Nadere informatie

Volleybalvereniging Woudenberg. Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon. Beleid vertrouwenspersoon Volleybalvereniging Woudenberg

Volleybalvereniging Woudenberg. Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon. Beleid vertrouwenspersoon Volleybalvereniging Woudenberg Volleybalvereniging Woudenberg Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon 1 1 Inleiding Binnen de Volleybalvereniging Woudenberg vinden we dat we met respect met elkaar moeten omgaan. Stelregel is:

Nadere informatie

Reglement Netwerk-, - en Internetgebruik Winkler Prins 2017

Reglement Netwerk-,  - en Internetgebruik Winkler Prins 2017 Reglement Netwerk-, e-mail- en Internetgebruik Winkler Prins 2017 Inhoud Artikel 1. Begripsbepaling... 3 Artikel 2. Algemene uitgangspunten... 3 Artikel 3. Gebruikersnaam en wachtwoord... 3 Artikel 4.

Nadere informatie

Functie en taakomschrijving vertrouwenspersoon

Functie en taakomschrijving vertrouwenspersoon Functie en taakomschrijving vertrouwenspersoon VEILIG SPORTKLIMAAT Budovereniging Asahi Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Doel van aanstelling van een vertrouwenscontactpersoon 2 3 Taken en bevoegdheden van

Nadere informatie

GEDRAGSCODE/REGELING TER VOORKOMING VAN SEKSUELE INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD (WAARONDER PESTEN) EN DISCRIMINATIE

GEDRAGSCODE/REGELING TER VOORKOMING VAN SEKSUELE INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD (WAARONDER PESTEN) EN DISCRIMINATIE GEDRAGSCODE/REGELING TER VOORKOMING VAN SEKSUELE INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD (WAARONDER PESTEN) EN DISCRIMINATIE Breda, maart 2013 1 Voorwoord In artikel 1 van de grondwet is te lezen: Allen die zich

Nadere informatie

Overleg- en aangifteplicht

Overleg- en aangifteplicht 1.e. Op 28 juli 1999 is de Wet bestrijding van seksueel misbruik en seksuele intimidatie in het onderwijs in werking getreden. Deze wet is een uitwerking van de voorstellen die de toenmalige staatssecretaris

Nadere informatie

Functie en taakomschrijving vertrouwenspersoon VEILIG SPORTKLIMAAT

Functie en taakomschrijving vertrouwenspersoon VEILIG SPORTKLIMAAT Functie en taakomschrijving vertrouwenspersoon VEILIG SPORTKLIMAAT Taak/ functiebeschrijving vertrouwenspersoon versie 01 datum 22-01-2016 Pagina 1 of 8 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Doel van aanstelling

Nadere informatie

PROTOCOL SEKSUELE INTIMIDATIE EN SEKSUEEL GEWELD - SCALA COLLEGE

PROTOCOL SEKSUELE INTIMIDATIE EN SEKSUEEL GEWELD - SCALA COLLEGE PROTOCOL SEKSUELE INTIMIDATIE EN SEKSUEEL GEWELD - SCALA COLLEGE INLEIDING Op elke school voor voortgezet onderwijs is sinds 1 augustus 1998 een klachtenregeling verplicht. Deze garandeert een zorgvuldige

Nadere informatie

Sint-Maartenscollege - Maastricht

Sint-Maartenscollege - Maastricht Aanvulling Begrensd gedrag, naar gedragsregels op school Gedragscode voor internet en e-mail Schooltype Doelgroep Terrein Detaillering Formulering Handhaving Voortgezet onderwijs. Gebruikers van internet

Nadere informatie

Functie en taakomschrijving Vertrouwenspersoon

Functie en taakomschrijving Vertrouwenspersoon Functie en taakomschrijving Vertrouwenspersoon TV Beekhuizen Sabine Gobardhan 06-41 37 47 14 vertrouwenspersoon@tvbeekhuizen.nl Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Doel van aanstelling van een vertrouwenscontactpersoon

Nadere informatie

Protocol Ongewenste Omgangsvormen

Protocol Ongewenste Omgangsvormen Protocol Ongewenste Omgangsvormen 1. Uitgangspunten Om een veilig sociaal sportklimaat te waarborgen wordt van ieder lid, trainer, vrijwilliger, ouder of gast bij de vereniging (nader samenvattend genoemd:

Nadere informatie

C. (Klachten)regeling voor (een vermoeden van) seksueel misbruik en/of (een vermoeden van) seksuele intimidatie in de basisscholen en de kinderopvang.

C. (Klachten)regeling voor (een vermoeden van) seksueel misbruik en/of (een vermoeden van) seksuele intimidatie in de basisscholen en de kinderopvang. C. (Klachten)regeling voor (een vermoeden van) seksueel misbruik en/of (een vermoeden van) seksuele intimidatie in de basisscholen en de kinderopvang. Het bestuur van de SKPR heeft het College van Bestuur

Nadere informatie

Protocol. (On)Gewenst Gedrag MCO

Protocol. (On)Gewenst Gedrag MCO Protocol (On)Gewenst Gedrag MCO INHOUD 1. Uitgangspunten MCO 3 1.1. Intentieverklaring 3 1.2. Begripsbepalingen 3 1.3. Werkklimaat 3 1.4. MCO beleid 4 2. Wettelijk kader 4 2.1. Algemeen 4 2.2. Toetsingscriteria

Nadere informatie

6.21. Gedragscode THUIS met zorg Zaanstreek B.V.

6.21. Gedragscode THUIS met zorg Zaanstreek B.V. 6.21. Gedragscode THUIS met zorg Zaanstreek B.V. Inleiding Wij willen graag dat de cliënten van THUIS met zorg Zaanstreek thuiszorg tevreden zijn over de zorg die aan hen wordt geboden. Ook vinden we het

Nadere informatie

Gedragscode gebruik internet, intranet- gebruik en sociale media OVO Zaanstad

Gedragscode gebruik internet, intranet-  gebruik en sociale media OVO Zaanstad Gedragscode gebruik internet, intranet- e-mailgebruik en sociale media OVO Zaanstad Opsteller: Bestuurssecretaris Expertise: OPK Besluitvorming: AMO ter advies op 26-09-2013 GOR ter instemming op 15-10-2013

Nadere informatie

Gedragscode leerlingen voor computergebruik en communicatiemiddelen

Gedragscode leerlingen voor computergebruik en communicatiemiddelen Gedragscode leerlingen voor computergebruik en communicatiemiddelen Goedgekeurd in MR 28 november 2011 Versie definitief december 2011 Waalwijk J. van Pelt algemeen directeur Pagina 1 van 5 Gedragscode

Nadere informatie

De Gedragscode Zwembranche

De Gedragscode Zwembranche De Gedragscode Zwembranche De omgang tussen zwembadmedewerkers en bezoekers en zwemleerlingen laat zich niet tot in detail regelen. Zeker niet wanneer lichamelijk contact nodig is in de vorm van instructie,

Nadere informatie

Stroomschema: klachtenroutes bij Ongewenste Omgangsvormen

Stroomschema: klachtenroutes bij Ongewenste Omgangsvormen Stroomschema: klachtenroutes bij Ongewenste Omgangsvormen De Wet schrijft voor dat elke school een klachtenregeling heeft. Iedereen binnen de school (leerlingen, ouders, docenten, leidinggevenden, overige

Nadere informatie

GEDRAGSCODE/REGELING INZAKE SEKSUELE INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD (WAARONDER PESTEN) EN DISCRIMINATIE

GEDRAGSCODE/REGELING INZAKE SEKSUELE INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD (WAARONDER PESTEN) EN DISCRIMINATIE GEDRAGSCODE/REGELING INZAKE SEKSUELE INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD (WAARONDER PESTEN) EN DISCRIMINATIE 1 INHOUD Voorwoord 3 Meldingsplicht en aangifteplicht zedendelict 3 Meldingsplicht 3 Uitgangspunten

Nadere informatie

Seksueel misbruik en seksuele intimidatie in het onderwijs: Centraal meldpunt Vertrouwensinspecteurs 0900-111 3 111

Seksueel misbruik en seksuele intimidatie in het onderwijs: Centraal meldpunt Vertrouwensinspecteurs 0900-111 3 111 Voorlichtingsbrochure over de wettelijke richtlijnen voor bestrijding van seksueel misbruik en seksuele intimidatie in het onderwijs (wetswijziging 28 juli 1999 - Staatsblad 313). Deze brochure gaat over

Nadere informatie

KLACHTENREGELING LORENTZ CASIMIR LYCEUM

KLACHTENREGELING LORENTZ CASIMIR LYCEUM Inleiding Om te voorkomen dat het onderwijs te maken krijgt met verschillende klachtenregelingen is er op landelijk niveau voor gekozen om te komen tot één modelklachtenregeling primair en voortgezet onderwijs.

Nadere informatie

Gedragscode gebruik internet, intranet- gebruik en sociale media Saenstroom

Gedragscode gebruik internet, intranet-  gebruik en sociale media Saenstroom Gedragscode gebruik internet, intranet- e-mailgebruik en sociale media Saenstroom Vastgesteld door het bestuur van de Stichting Saenstroom op 25 juni 2018 Inhoudsopgave Doel van de gedragscode... 2 1.

Nadere informatie

OPVANG LEERLINGEN BIJ INCIDENTEN M.B.T. AGRESSIE, GEWELD OF (SEKSUELE) INTIMIDATIE

OPVANG LEERLINGEN BIJ INCIDENTEN M.B.T. AGRESSIE, GEWELD OF (SEKSUELE) INTIMIDATIE OPVANG LEERLINGEN BIJ INCIDENTEN M.B.T. AGRESSIE, GEWELD OF (SEKSUELE) INTIMIDATIE Apeldoorn, 1 december 2006 Auteur M.H. Luikinga Afdeling Personeel & Organisatie December 2006 INHOUD blz. 1 Inleiding...

Nadere informatie

Protocol Ongewenste Omgangsvormen. Van. De Banketgroep. en haar dochtervennootschappen

Protocol Ongewenste Omgangsvormen. Van. De Banketgroep. en haar dochtervennootschappen Protocol Ongewenste Omgangsvormen Van De Banketgroep en haar dochtervennootschappen van toepassing vanaf 1 december 2013 Inleiding De Banketgroep wil ongewenste omgangsvormen zoals seksuele intimidatie,

Nadere informatie

Regeling Vertrouwenspersonen Leerlingen

Regeling Vertrouwenspersonen Leerlingen Regeling Vertrouwenspersonen Leerlingen Preambule Op grond van Arbo-wet en de CAO Voortgezet Onderwijs heeft de werkgever de plicht om beleid te voeren dat is gericht tegen seksuele intimidatie, pesten,

Nadere informatie

I.a Beleid klachtenregeling

I.a Beleid klachtenregeling I.a Beleid klachtenregeling Regelgeving CAO-PO art. 11.5 lid 2 onder a en b ARBO-wet Wet op de Kwaliteitszorg Wet preventie en bestrijding van seksueel geweld en seksuele intimidatie in het onderwijs GMR:

Nadere informatie

PREVENTIEF BELEID GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG ZV DE GELENBERG

PREVENTIEF BELEID GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG ZV DE GELENBERG PREVENTIEF BELEID GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG ZV DE GELENBERG Vastgesteld door het bestuur d.d. 01 augustus 2018 Preventief beleid grensoverschrijdend gedrag ZV de Gelenberg d.d. 01-08-2018 Definitief Pagina

Nadere informatie

Klachtenregeling SVOL

Klachtenregeling SVOL Klachtenregeling SVOL Algemene toelichting De onderwijswetgeving is met ingang van 1 augustus 1998 gewijzigd in verband met de invoering van de Kwaliteitswet. Daarin worden zaken geregeld met betrekking

Nadere informatie

Vertrouwenspersoon op Koninklijke UD

Vertrouwenspersoon op Koninklijke UD Vertrouwenspersoon op Koninklijke UD Op aanraden van NOC*NSF gaan veel sportverenigingen over op het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Voor Koninklijke UD is dit Lars Stempher. Wat houdt deze vertrouwenspersoon

Nadere informatie

Protocol 2: het vermoeden van seksuele intimidatie tussen kinderen onderling in de schoolsituatie.

Protocol 2: het vermoeden van seksuele intimidatie tussen kinderen onderling in de schoolsituatie. Pagina 1 van 7 2.2.10. PROTOCOL PREVENTIE MACHTSMISBRUIK Bron:: JGZ protocol PMM - concept 4 GGD Hart voor Brabant Moet iedereen het weten? Draaiboek bij crisissituaties seksuele intimidatie in het primair

Nadere informatie

Het bevoegd gezag van Stichting Ultiem, gehoord de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad, stelt de volgende Klachtenregeling vast.

Het bevoegd gezag van Stichting Ultiem, gehoord de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad, stelt de volgende Klachtenregeling vast. Stichting Ultiem Openbaar Basisonderwijs Hoogezand-Sappemeer Postbus 202, 9600 AE Hoogezand Gorecht-Oost 157, 9603 AE Hoogezand Formele klachtenregeling Stichting Ultiem Het bevoegd gezag van Stichting

Nadere informatie

Reglement ongewenste omgangsvormen

Reglement ongewenste omgangsvormen Utrechtse Roeivereniging "Viking" Reglement ongewenste omgangsvormen vastgesteld door de algemene vergadering op 19 maart 2012 INLEIDING De Utrechtse Roeivereniging "Viking" (U.R.V. Viking) rekent de zorg

Nadere informatie

Protocol machtsmisbruik / meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Protocol machtsmisbruik / meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling geweld en kindermishandeling Doelgroep: Directies, leerkrachten en interne contactpersonen in primair onderwijs In deze protocollen beperken we ons tot een korte beschrijving van de taken die de interne

Nadere informatie

Protocol Sociale Media en elektronische informatie- en communicatiemiddelen (EIC-middelen) zoals internet, en mobiele telefoons.

Protocol Sociale Media en elektronische informatie- en communicatiemiddelen (EIC-middelen) zoals internet,  en mobiele telefoons. Protocol Sociale Media en elektronische informatie- en communicatiemiddelen (EIC-middelen) zoals internet, e-mail en mobiele telefoons. Inleiding Sociale media zoals Twitter, Facebook, YouTube, Instagram

Nadere informatie

Iedereen die sport moet dit kunnen doen in een veilige omgeving.

Iedereen die sport moet dit kunnen doen in een veilige omgeving. Iedereen die sport moet dit kunnen doen in een veilige omgeving. Het is van belang dat iedereen die op enigerlei manier betrokken is bij ZV De Vennen zich veilig en vertrouwd voelt. Dit betekent niet alleen

Nadere informatie

Protocol ongewenst gedrag, inclusief klachtenregeling

Protocol ongewenst gedrag, inclusief klachtenregeling Protocol ongewenst gedrag, inclusief klachtenregeling Redactie XpertHR Actueel - Arbo Een werkgever is verplicht te zorgen voor een werkomgeving die vrij is van agressie, (seksuele) intimidatie, discriminatie,

Nadere informatie

B.N.M.H.C. Zwart- Wit. Vertrouwenspersoon. Functie- en taakomschrijving

B.N.M.H.C. Zwart- Wit. Vertrouwenspersoon. Functie- en taakomschrijving B.N.M.H.C. Zwart- Wit Vertrouwenspersoon Functie- en taakomschrijving Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Doel van aanstelling van een vertrouwenspersoon... 2 3. Taken en bevoegdheden van de vertrouwenspersoon...

Nadere informatie

Factsheet meldingen Vertrouwensinspecteurs Inspectie van het Onderwijs over het schooljaar

Factsheet meldingen Vertrouwensinspecteurs Inspectie van het Onderwijs over het schooljaar Factsheet meldingen Vertrouwensinspecteurs Inspectie van het Onderwijs over het schooljaar 2015-2016 Ouders, leerlingen, docenten, directies en besturen, maar ook vertrouwens kunnen de vertrouwensinspecteur

Nadere informatie

COMMUNICATIE- MIDDELEN

COMMUNICATIE- MIDDELEN Reglement voor het gebruik van COMMUNICATIE- MIDDELEN op het Fioretti College Vastgesteld in de directievergadering d.d. 07-02-2011 Ter kennisname aangeboden aan de medezeggenschapsraad d.d. 23-03-2011

Nadere informatie

Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs. Regeling interne vertrouwensperoon Bijlage bij klachtenreglement

Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs. Regeling interne vertrouwensperoon Bijlage bij klachtenreglement Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs Regeling interne vertrouwensperoon Bijlage bij klachtenreglement Datum instemming Directie 27 juni 2016 Datum instemming MR 18 juli 2016 Communicatie

Nadere informatie

Gedragscode. De doelen van de gedragscode zijn:

Gedragscode. De doelen van de gedragscode zijn: Gedragscode Wij willen graag dat cliënten aan wie NovaFarm-Grip haar zorg- en dienstverlening aanbiedt, daarover tevreden zijn. Ook vinden wij het belangrijk dat onze medewerkers met plezier hun werk doen.

Nadere informatie

Agressie, geweld en ongewenst gedrag

Agressie, geweld en ongewenst gedrag Agressie, geweld en ongewenst gedrag Inleiding Iedereen heeft belang bij een goede behandel- en leefsfeer. Voorwaarde voor een goede behandelsfeer is de bejegening. Revant heeft daarom een beleidsnotitie

Nadere informatie

Code computergebruik - leerlingen 2014-2015

Code computergebruik - leerlingen 2014-2015 Code computergebruik - leerlingen 2014-2015 Tabor College houdt zich aan de Code Computergebruik. Deze geldt ook voor jou. In de praktijk betekent het dat als je regels van de code niet nakomt, je account

Nadere informatie

Beleid Social Media Januari 2016

Beleid Social Media Januari 2016 Beleid Social Media Januari 2016 Beleid Social Media Tabijn januari 2016 Ten einde verantwoord om te gaan met Social Media op de Tabijn scholen hanteren we het volgende beleid: Alle scholen hanteren het

Nadere informatie

Protocol internet en sociale media op school. Dockinga College J.J. Boumanschool Inspecteur Boelensschool Schiermonnikoog

Protocol internet en sociale media op school. Dockinga College J.J. Boumanschool Inspecteur Boelensschool Schiermonnikoog Protocol internet en sociale media op school Dockinga College J.J. Boumanschool Inspecteur Boelensschool Schiermonnikoog Inleiding Sociale media spelen een belangrijke rol in het leven van leerlingen en

Nadere informatie

Klachtenregeling PO OPOO

Klachtenregeling PO OPOO Klachtenregeling PO OPOO Het bevoegd gezag van het Openbaar Primair Onderwijs Oegstgeest (OPOO) gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het

Nadere informatie

Volleybal - Vereniging TAURUS

Volleybal - Vereniging TAURUS Volleybal - Vereniging TAURUS Auteur: Tonneke de Rooij en Ton van der Spek (vertrouwenscontactpersoon Taurus) Titel: Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Gedragsregels van NOC*NSF 3. Gedrag binnen

Nadere informatie

Protocol seksuele intimidatie

Protocol seksuele intimidatie Protocol seksuele intimidatie Vastgesteld door het College van Bestuur: 19 november 2013 Instemming GMR Primair Onderwijs: 25 november 2013 Instemming GMR Voortgezet Onderwijs: 17 december 2013 Inwerkingtreding:

Nadere informatie

Gedragscode. Toepassing door:

Gedragscode. Toepassing door: Parochiebureau: Dorpsstraat 26 2712 AL Zoetermeer Telefoon: 079 316 30 Gedragscode Toepassing door: alle beroepskrachten, vrijwilligers en stagiaires die werkzaamheden en activiteiten verrichten binnen

Nadere informatie

KlachtenProtocol SKPOOV

KlachtenProtocol SKPOOV KlachtenProtocol SKPOOV Voorwoord In iedere organisatie waarin mensen samen werken worden fouten gemaakt. Dit geldt zowel voor de medewerkers als voor de leerlingen op onze school. Belangrijk hierin is

Nadere informatie

HANDLEIDING OPZETTEN BELEID TER VOORKOMING EN BESTRIJDING VAN ONGEWENST GEDRAG

HANDLEIDING OPZETTEN BELEID TER VOORKOMING EN BESTRIJDING VAN ONGEWENST GEDRAG HANDLEIDING OPZETTEN BELEID TER VOORKOMING EN BESTRIJDING VAN ONGEWENST GEDRAG INHOUD 0. ALGEMEEN 3 Wat is de bedoeling van het beleid voor ongewenst gedrag? 3 Voor wie? 3 Hoe pak je het aan? 3 1. MAATREGELEN

Nadere informatie

Protocol tegen seksuele intimidatie binnen BV Volharding

Protocol tegen seksuele intimidatie binnen BV Volharding Protocol tegen seksuele intimidatie binnen BV Volharding - Omgangsregels BV Volharding - Gedragsregels begeleiders in de sport - Vertrouwenspersoon (VCP) - Klachtenprocedure - Aanstellen van vrijwilligers

Nadere informatie

TOT HIER EN NIET VERDER! OVER ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN OP HET WERK EN WAT JE ER TEGEN KUNT DOEN DE KLACHTENREGELING VAN WSD (VEREENVOUDIGDE VERSIE)

TOT HIER EN NIET VERDER! OVER ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN OP HET WERK EN WAT JE ER TEGEN KUNT DOEN DE KLACHTENREGELING VAN WSD (VEREENVOUDIGDE VERSIE) TOT HIER EN NIET VERDER! OVER ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN OP HET WERK EN WAT JE ER TEGEN KUNT DOEN DE KLACHTENREGELING VAN WSD (VEREENVOUDIGDE VERSIE) Inhoud Algemeen 2 Seksuele intimidatie 4 Agressie en

Nadere informatie

PROTOCOL PC-GEBRUIK. 1 van 5

PROTOCOL PC-GEBRUIK. 1 van 5 datum besluit College van Bestuur: 16-10-2006 datum positief advies managementoverleg: 12-10-2006 datum inwerkingtreding: 17-10-2006 geldigheidsduur: onbepaalde tijd Doel protocol Het protocol bevat regels

Nadere informatie

Beleid ter voorkoming van Ongewenst of Grensoverschrijdend Gedrag AV Spurt 88 Hardenberg

Beleid ter voorkoming van Ongewenst of Grensoverschrijdend Gedrag AV Spurt 88 Hardenberg Beleid ter voorkoming van Ongewenst of Grensoverschrijdend Gedrag AV Hardenberg 3-3-2019 blz 1 Inleiding AV creëert een sportomgeving waarbij de omgang gericht is op gelijkwaardigheid en veiligheid van

Nadere informatie

V1 PR 01. Integriteit, Respect en Loyaliteit

V1 PR 01. Integriteit, Respect en Loyaliteit Gedragscode Medewerkers Pagina 1 van 6 Gedragscode Inleiding Wij willen graag dat de cliënten aan wie onze organisatie diensten verleent, daarover tevreden zijn. Ook vinden we het belangrijk dat onze medewerkers

Nadere informatie

Wij gaan er vanuit dat betrokkenen van onze school klachten en verschillen van inzicht altijd eerst

Wij gaan er vanuit dat betrokkenen van onze school klachten en verschillen van inzicht altijd eerst Klachtenregeling Veruit de meeste klachten over de dagelijkse gang van zaken in de school zullen in eerste instantie in goed overleg tussen leerlingen, ouders, leerkrachten (en/of overig personeel) en

Nadere informatie

Regeling Vertrouwenspersonen. Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs

Regeling Vertrouwenspersonen. Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs Regeling Vertrouwenspersonen Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs Preambule Steeds meer scholen gaan over tot het inschakelen van één of meerdere vertrouwenspersonen. Op grond van Arbo-wet en de CAO

Nadere informatie

GEDRAGS- CODE. Gebruik van elektronische communicatiemiddelen

GEDRAGS- CODE. Gebruik van elektronische communicatiemiddelen GEDRAGS- CODE Gebruik van elektronische communicatiemiddelen 2 3 Gedragscode voor het gebruik van elektronische communicatiemiddelen Inhoud 1. Doel van de regeling 2. Werkingssfeer 3. Algemene gedragsregels

Nadere informatie

Eckartcollege / Pleincollege Nuenen

Eckartcollege / Pleincollege Nuenen Veiligheidsbeleid PESTEN, AGRESSIE, GEWELD EN SEKSUELE INTIMIDATIE Januari 2017 Eckartcollege / Pleincollege Nuenen Inhoud: INLEIDING 3 VISIE 4 BASISGEDRAGSREGELS 4 DOELSTELLINGEN 5 ACTIVITEITEN 5 PREVENTIEMEDEWERKER

Nadere informatie

Handboek Veiligheid Veilig sporten in een veilige omgeving

Handboek Veiligheid Veilig sporten in een veilige omgeving Handboek Veiligheid Veilig sporten in een veilige omgeving Onderwerpen Waarom handboek Veiligheid? Doel / werkwijze handboek Preventieve maatregelen Omgangsregels Z&PC DIO Gedragsregels Z&PC DIO Waarom

Nadere informatie

CHECKLIST KLACHTAFHANDELING BINNEN NUOVO

CHECKLIST KLACHTAFHANDELING BINNEN NUOVO CHECKLIST KLACHTAFHANDELING BINNEN NUOVO Onderstaande tekst is gericht op ouders en leerlingen (te bewerken voor in de schoolgids). De klachtenregeling is echter óók opengesteld voor klachten van personeel.

Nadere informatie

Protocol sociale media

Protocol sociale media Protocol sociale media Bestuur scholengemeenschap voor vmbo havo atheneum gymnasium school voor praktijkonderwijs Protocol i.v.m. veranderende wetgeving (de Algemene Verordening Gegevensbescherming), met

Nadere informatie

Klachtenprotocol Montessori Scholengemeenschap Amsterdam voor klachten inzake vermoeden tot zeden misdrijf

Klachtenprotocol Montessori Scholengemeenschap Amsterdam voor klachten inzake vermoeden tot zeden misdrijf Klachtenprotocol Montessori Scholengemeenschap Amsterdam voor klachten inzake vermoeden tot zeden misdrijf 24 november 2015 Pagina 1 van 10 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. stroomschema 3. de rol van de medewerker

Nadere informatie

Veiligheid van kinderen preventie seksueel misbruik

Veiligheid van kinderen preventie seksueel misbruik Veiligheid van kinderen preventie seksueel misbruik Even voorstellen Marijke Lammers, MOVISIE Adviseur, trainer en auteur bejegeningsvraagstukken en preventie & aanpak seksueel en huiselijk geweld. Veel

Nadere informatie

Protocol Sociale Media

Protocol Sociale Media Protocol Sociale Media Inleiding Sociale media zoals Instagram, Twitter, Facebook, YouTube en LinkedIn zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij en dus ook niet bij iedereen die betrokken is bij

Nadere informatie

Beleid agressie en geweld OPSO en SPOOR

Beleid agressie en geweld OPSO en SPOOR Beleid agressie en geweld OPSO en SPOOR -2015 Status: Datum Geleding Naam November 2014 Steller M. Selij / G. Stavenuiter Projectgroepen Directeurenoverleg Alle directeuren SPOOR/OPSO December 2014 GMR

Nadere informatie

Klachtenregeling. Deel. Van Beleid Klachten bij Scholengroep LeerTij

Klachtenregeling. Deel. Van Beleid Klachten bij Scholengroep LeerTij Klachtenregeling Deel 1 Van Beleid Klachten bij Scholengroep LeerTij 1 Het bevoegd gezag van Scholengroep LeerTij, stichting voor openbaar, PC en RK-onderwijs, statutair gevestigd te Terneuzen, gelet op

Nadere informatie

Opgesteld nov 2013 maart 2014. Vertrouwenspersoon Binnen de LKO

Opgesteld nov 2013 maart 2014. Vertrouwenspersoon Binnen de LKO Opgesteld nov 2013 maart 2014 Vertrouwenspersoon Binnen de LKO Vooraf In de klachtenregeling van de stichting (30 september 2014) staan elementen opgenomen over de taken en verantwoordelijkheden van de

Nadere informatie

Veilig Jeugdwerk 25 november Geranda Arina Toon Frank Linda

Veilig Jeugdwerk 25 november Geranda Arina Toon Frank Linda Veilig Jeugdwerk 25 november 2015 Geranda Arina Toon Frank Linda Welkom & kennismaking Het VJ Team: Geranda Broskij, Arina Zijlmans, Frank Gjaltema, Toon van Veelen (JO) en Linda van Dongen (JO) Het onderwerp:

Nadere informatie

Het werk van de vertrouwensinspecteur (VI) Presentatie 3 e Nationaal Congres Pesten

Het werk van de vertrouwensinspecteur (VI) Presentatie 3 e Nationaal Congres Pesten Het werk van de vertrouwensinspecteur (VI) Presentatie 3 e Nationaal Congres Pesten Bijeenkomst 28 januari 2016 Jet ten Brinke Coördinerend Inspecteur Vertrouwensinspecteurs Waar gaat het over? Maar ook:

Nadere informatie

Gedragsregels medewerkers zwembad De Gedragscode Zwembranche 1

Gedragsregels medewerkers zwembad De Gedragscode Zwembranche 1 gedragscode voor medewerkers Zwembad van de gemeente Waalwijk respectvol, open en eerlijk samenwerken 12-0013424 Gedragscode voor medewerkers zwembad van de gemeente Waalwijk 1 Gedragsregels medewerkers

Nadere informatie

1. Inleiding 2. Elementen van sociale veiligheid: A. Inzicht:

1. Inleiding 2. Elementen van sociale veiligheid: A. Inzicht: 1. Inleiding Dit beleidsplan is een integraal beleidsplan voor sociale veiligheid. Dit wil zeggen dat het beleidsplan zich richt op alle vormen van agressie, geweld, seksuele intimidatie, discriminatie

Nadere informatie

Beleidsdocument ongewenst gedrag jegens jongeren

Beleidsdocument ongewenst gedrag jegens jongeren Beleidsdocument ongewenst gedrag jegens jongeren INLEIDING Activiteiten worden door beroepskrachten en vrijwilligers uitgevoerd. Natuurlijk moet dat in een plezierige en persoonlijk altijd veilige omgeving

Nadere informatie

Jeugd gezond heids zorg. 0-19 jaar

Jeugd gezond heids zorg. 0-19 jaar Jeugd gezond heids zorg 0-19 jaar Ongewenst gedrag binnen het onderwijs Meldingsregeling Vertrouwenspersoon Inleiding Meldingen van machtsmisbruik Soms is er sprake van meldingen over een vorm van machtsmisbruik

Nadere informatie

De Vertrouwenspersonen

De Vertrouwenspersonen De Vertrouwenspersonen De vertrouwenspersonen kunnen je helpen wanneer er op school dingen gebeuren waar je veel last van hebt. Dit kan bijvoorbeeld zijn: Seksuele intimidatie Discriminatie Pesten Agressie

Nadere informatie

Regeling Ongewenste omgangsvormen Gilde Opleidingen

Regeling Ongewenste omgangsvormen Gilde Opleidingen Regeling Ongewenste omgangsvormen Gilde Opleidingen Vastgesteld door College van Bestuur 13 februari 2015 Instemming Studentenraad 13 maart 2015 Instemming Ondernemingsraad 20 april 2015 Inleiding Definitie

Nadere informatie

2. Toepassing van sociale media

2. Toepassing van sociale media Protocol sociale media 1. Inleiding Sociale media zoals Snapchat,Twitter, Facebook, YouTube en LinkedIn bieden nieuwe mogelijkheden voor gebruik in het onderwijs, maar worden natuurlijk veel breder gebruikt.

Nadere informatie

Profiel Ombudspersoon (man/vrouw) / Vertrouwenspersoon

Profiel Ombudspersoon (man/vrouw) / Vertrouwenspersoon KONINKLIJKE ANTWERPSE KORFBAL CLUB vzw Turnhoutsebaan 165/3, 2100 Deurne Tel. 03 324 44 15 www.akc-korfbal.be Profiel Ombudspersoon (man/vrouw) / Vertrouwenspersoon Chris Van Riet zal vanaf 1 augustus

Nadere informatie

Beleid t.a.v. seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en geweld

Beleid t.a.v. seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en geweld Beleid t.a.v. seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en geweld KLACHTENREGELING Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Verantwoordelijkheid 2 3. Procedures 2 4. Instrumenten 3 5. Ondersteuning interne/externe

Nadere informatie

GEDRAGSREGELS en Omgangsregels

GEDRAGSREGELS en Omgangsregels GEDRAGSREGELS en Omgangsregels Gedragsregels Omgangsregels algemeen Omgangsregels pesten Bestuur Redding Brigade Rosmalen (RBR) Vastgesteld 3 april 2018 O. Inleiding Het bestuur wil de zaken binnen de

Nadere informatie

REGELING INZAKE SEKSUELE INTIMIDATIE, DISCRIMINATIE, AGRESSIE, GEWELD EN ONGEWENST GEDRAG

REGELING INZAKE SEKSUELE INTIMIDATIE, DISCRIMINATIE, AGRESSIE, GEWELD EN ONGEWENST GEDRAG REGELING INZAKE SEKSUELE INTIMIDATIE, DISCRIMINATIE, AGRESSIE, GEWELD EN ONGEWENST GEDRAG Op grond van de Arbeidsomstandighedenwet, het Arbeidsomstandighedenbesluit Onderwijs en de CAO voor Beroepsonderwijs

Nadere informatie

Protocol agressie en geweld

Protocol agressie en geweld Protocol agressie en geweld Inleiding Elke school dient te beschikken over een protocol met betrekking tot Agressie en Geweld. Voor iedereen, betrokken bij de school, is dit protocol een handvat bij bovenstaande

Nadere informatie

Protocol over het gebruik van elektronische informatie- en communicatiemiddelen op r.-k. basisschool Sint Bavo

Protocol over het gebruik van elektronische informatie- en communicatiemiddelen op r.-k. basisschool Sint Bavo Protocol over het gebruik van elektronische informatie- en communicatiemiddelen op r.-k. basisschool Sint Bavo Versie 15-8-18 Inleiding Algemeen Wij, r.-k. basisschool Sint Bavo vallend onder de Stichting

Nadere informatie

Gedragsprotocol Omnisport2b versie: 01/09/2012

Gedragsprotocol Omnisport2b versie: 01/09/2012 Gedragsprotocol Omnisport2b versie: 01/09/2012 Gedragsprotocol, betreffende leden, instructeurs(trices), vrijwilligers en ouders/verzorgers van leden van sportvereniging Omnisport2b We gaan ervan uit dat

Nadere informatie

Gedragscode de Hoofdlijn

Gedragscode de Hoofdlijn Gedragscode de Hoofdlijn Versie 2016 Inleiding Wij willen graag dat de cliënten aan wie onze instelling diensten verleent, daarover tevreden zijn. Ook vinden we het belangrijk dat onze medewerkers met

Nadere informatie

Klachtenregeling Stedelijk Dalton Lyceum Inleiding. 1 Mondelinge klachten. 2 schriftelijke klachten. 2.1 Interne afhandeling op locatieniveau

Klachtenregeling Stedelijk Dalton Lyceum Inleiding. 1 Mondelinge klachten. 2 schriftelijke klachten. 2.1 Interne afhandeling op locatieniveau Klachtenregeling Stedelijk Dalton Lyceum Inleiding Uitgangspunt van het Stedelijk Dalton Lyceum is klachten zoveel mogelijk te voorkomen. In een schoolomgeving waarin zoveel mensen met elkaar samen leven

Nadere informatie

Alle kinderen mogen zich in onze vereniging veilig voelen, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Alle kinderen mogen zich in onze vereniging veilig voelen, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Pestprotocol. Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen mogen zich in onze vereniging veilig voelen, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen

Nadere informatie

Protocol Ongewenst Gedrag. Richtlijnen bij ongewenst gedrag binnen Badmintonvereniging Conquesto

Protocol Ongewenst Gedrag. Richtlijnen bij ongewenst gedrag binnen Badmintonvereniging Conquesto Protocol Ongewenst Gedrag Richtlijnen bij ongewenst gedrag binnen Badmintonvereniging Conquesto 0 Inhoud Inhoud... 1 Intro... 2 Ongewenst gedrag... 2 Ongewenste intimiteiten... 2 Uitgangspunten / Gedragscode...

Nadere informatie

Protocol email-, netwerk- en internetgebruik voor alle CVO-scholen.

Protocol email-, netwerk- en internetgebruik voor alle CVO-scholen. Protocol email-, netwerk- en internetgebruik voor alle CVO-scholen. Artikel 1 Definities, doel en werking 1. Dit protocol bevat een regeling voor het gebruik van het computernetwerk, e-mail en internet

Nadere informatie

GEDRAGSCODE ICT Doel van het protocol:

GEDRAGSCODE ICT Doel van het protocol: GEDRAGSCODE ICT Doel van het protocol: Het protocol bevat regels en afspraken over het computergebruik door werknemers en gasten, hierna te noemen gebruikers, op alle vestigingen van SPOOR en omtrent de

Nadere informatie