Unieke Kansen Programma Verduurzaming warmte en koude

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Unieke Kansen Programma Verduurzaming warmte en koude"

Transcriptie

1 Unieke Kansen Programma Verduurzaming warmte en koude handleiding

2 Unieke Kansen Programma Verduurzaming warmte en koude handleiding

3 2 Unieke kansen programma verduurzamimg warmte en koude handleiding INHOUDSOPGAVE Introductie 3 1 Achtergrond van de subsidieregeling Aanvalsplan warmte TERM Welke projecten komen voor subsidie in aanmerking? Hoeveel subsidie kunt u ontvangen? Beperkingen en specifieke voorwaarden Beoordelingscriteria 7 2 Subsidie aanvragen De procedure in zes stappen De onderdelen van de subsidieaanvraag Als uw project subsidie krijgt toegekend 10 Bijlagen 13 Bijlage 1 Toelichting samenwerkingsovereenkomst 13 Bijlage 2 MKB toets 15 Bijlage 3 Verschillen tussen deze tender en eerdere UKR tenders 17 Bijlage 4 Begrippenlijst 18

4 handleiding Unieke kansen programma verduurzamimg warmte en koude 3 Introductie Het Unieke Kansen Programma (UKP) Verduurzaming Warmte en Koude is onderdeel van het aanvalsplan warmte, één van de speerpunten van de Innovatieagenda Energie. Dit programma geeft invulling aan de tweede en derde golf van Schoon en Zuinig. SenterNovem voert deze regeling uit in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. In hoofdstuk 1 leest u hoe de regeling opgezet is, welke projectvormen voor subsidie in aanmerking komen en welke beoordelingscriteria er zijn. Hoofdstuk 2 vertelt u in zes stappen hoe u subsidie kunt aanvragen en geeft een overzicht van de onderdelen waaruit een subsidieaanvraag bestaat. Daarnaast treft u in deze handleiding drie bijlagen aan. Bijlage 1 bevat de toelichting op de samenwerkingsovereenkomst. Bijlage 2 is een MKB-toets en bijlage 3 is een samenvatting van de verschillen van deze UKP tender met eerdere tenders van de UKR. Tot slot bevat deze handleiding een verklarende woordenlijst.

5 4 Unieke kansen programma verduurzamimg warmte en koude handleiding 1 Achtergrond van de subsidieregeling Warmte speelt een heel belangrijke rol in het Nederlandse energiegebruik. Het belang van koude neemt toe. Het kabinet heeft in het programma Schoon en Zuinig hoge ambities geformuleerd voor energiebesparing, toepassing van duurzame energie en reductie van CO 2 uitstoot. De ambities zijn uitgewerkt in de Innovatieagenda Energie en het Aanvalsplan Warmte. Het toepassen van méér duurzame warmte, duurzame koude en restwarmte of -koude is uiteraard van groot belang om de doelstellingen te halen. Deze UKP tender richt zich op innovatieve investeringsprojecten, die vooruitlopen op de praktijk van de toekomst. 1.1 Aanvalsplan warmte Onze regering noemt de verduurzaming van de energievoorziening één van de belangrijkste opgaven voor de komende ren. Daarom is het Werkprogramma Schoon en Zuinig opgesteld. Dit programma heeft tot doel een trendbreuk te realiseren in de manier waarop de maatschappij energie gebruikt en produceert. Zonder innovatie gaat dat niet. Daarom zijn ook de initiatieven van het Werkprogramma Nederland Ondernemend Innovatieland van belang, één van de andere pijlers van het kabinetsbeleid. De Innovatieagenda Energie geeft aan op welke thema s het Kabinet in de komende ren wil inzetten, daarbij geïnspireerd door de Platforms EnergieTransitie en het Regieorgaan EnergieTransitie. Warmte wordt daarin gezien als een doorsnijdend thema. Het komt onder andere aan de orde bij de platforms Ketenefficiency, Gebouwde Omgeving en Kas als Energiebron. Er wordt een aanvalsplan warmte opgesteld waarvan deze UKP-tender onderdeel uitmaakt. Deze UKP tender heeft tot doel de marktintroductie van nieuwe technieken te versnellen die door benutting van duurzame warmte en/of koude of restwarmte en/ of koude een bijdrage leveren aan de doelstellingen voor verduurzaming van de energiehuishouding in Nederland. 1.2 TERM Deze UKP tender 1 wordt uitgevoerd als onderdeel van de Tijdelijke Energie Regeling Markt en innovatie (TERM) in plaats van het Besluit EOS Demo UKR. TERM zal een groter aantal subsidieregelingen samenbrengen en harmoniseren, waardoor de duidelijkheid voor aanvragers op termijn toeneemt. Heel veel kenmerken van de UKR subsidieregeling, zoals: berekening van het subsidiebedrag; beoordeling van subsidieaanvragen door de Adviescommissie EOS Demo UKR, zijn onveranderd gebleven ten opzichte van de eerdere UKR tenders. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van eerdere UKR tenders vindt u in bijlage 3. 1 Zie publicatie nr in de Staatscourant van 7 augustus 2009.

6 handleiding Unieke kansen programma verduurzamimg warmte en koude Welke projecten komen voor subsidie in aanmerking? Projecten in de Unieke Kansen Programma (UKP) Verduurzaming Warmte en Koude (de UK warmte/koude projecten) zijn investeringsprojecten, waarbij het gaat om voor Nederland nieuwe of vernieuwende technologie, of nieuwe of vernieuwende niet-technologische aspecten. Voorbeelden van het laatste zijn een nieuwe organisatievorm, of een oplossing voor niet-technologische barrières. De UK warmte/koude projecten kunnen in alle marktsectoren plaatsvinden en moeten innovaties tot stand brengen op één of meer van de volgende warmte- of koudethema s: a. duurzame warmte of koude uit bio-energie; b. aardwarmte; c. grootschalige zonthermische energie; d. benutting van duurzame warmte of koude in de gebouwde omgeving op wijkniveau of in bedrijven; e. benutting van restwarmte of -koude in de gebouwde omgeving op wijkniveau of in bedrijven. Naast innovatie moeten de projecten een bijdrage leveren aan de energietransitie. Aanvragers moeten zich altijd organiseren in een samenwerkingsverband om in aanmerking te komen voor de subsidie. De gedachte hierachter is dat de energietransitie een maatschappelijke inbedding nodig heeft, en dat die altijd van meer dan één partij moet komen. Bovendien moeten de projecten knelpunten bij de energietransitie oplossen, bijvoorbeeld in de techniek, ketens, markten, beleid en regelgeving, milieuvraagstukken en productie. 1.4 Hoeveel subsidie kunt u ontvangen? De subsidie voor UK warmte/koude projecten bedraagt maximaal 40 procent van de extra investeringskosten van het project. MKB-ondernemingen die deel nemen (en dus de eigen projectkosten betalen) krijgen 10 procent extra subsidie over hun aandeel in de voor subsidie in aanmerking komende kosten. Laat uw projectidee eerst toetsen! Aanvragen voor UKP Verduurzaming warmte en koude kunt u indienen bij SenterNovem. Niet alle aanvragen voor UK warmte/koude projecten komen echter in aanmerking voor subsidie. Het is daarom verstandig dat u, vóórdat u het aanvraagformulier invult en uw projectplan opstelt, eerst uw projectidee laat bekijken door SenterNovem. Na onze analyse krijgt u duidelijke aanbevelingen en kunt u snel beoordelen of het zinvol is een subsidieaanvraag in te dienen. U kunt uw conceptaanvraag ook met een projectadviseur van SenterNovem bespreken. Onze adviezen zijn gratis en vrijblijvend. Alle informatie die u ons verstrekt, wordt vertrouwelijk behandeld. Op onze website vindt u meer informatie over deze diensten. Hier vindt u ook een formulier waarmee u een projectidee kunt indienen.

7 6 Unieke kansen programma verduurzamimg warmte en koude handleiding Voor deze tender is een budget van beschikbaar. Per project is de maximumsubsidie Informatie over eventuele volgende tenders vindt u op website De extra investeringskosten van het project worden berekend door de investeringskosten van het project te verminderen met: de referentiekosten; besparingen en opbrengsten in de eerste vijf ar na ingebruikname; investeringssteun uit o.a. EIA en vastgestelde exploitatiesubsidie over de eerste vijf ar na ingebruikname (bijv. SDE). De referentiekosten zijn de kosten voor een in technisch opzicht vergelijkbare investering, maar waarmee niet hetzelfde niveau van verduurzaming wordt bereikt. De besparingen en opbrengsten in de eerste vijf ar na ingebruikname zijn bijvoorbeeld de besparing op brandstoffen, de opbrengst van bijproducten, een afvalstroom met restwaarde, reductie van grond- en hulpstoffen, besparing op dakbedekking door het gebruik van een zonthermische installatie en bijvoorbeeld de besparingen op onderhoud. Vervolgens worden de voordelen uit EIA en exploitatiesubsidie zoals SDE in rekening gebracht. Onder investeringskosten vallen kosten voor: a. bedrijfsterreinen; b. bedrijfsgebouwen, inclusief centrale voorzieningen; c. aangeschafte machines en apparatuur; d. verbruikte materialen en hulpmiddelen; e. onderhoud en inspectie, administratie en beheer, ontmanteling, onvoorziene reparaties, verplichte milieumonitoring en verzekeringen; f. geleidelijk opstarten en in gebruik nemen van het project en daartoe te rekenen productiekosten; g. tenaamstelling, verwerving en instandhouding van rechten van intellectuele eigendom; h. aan derden verschuldigde kosten. Voor subsidieontvangers die geen BTW in aftrek kunnen brengen, worden de kosten inclusief omzetbelasting in aanmerking genomen. 1.5 Beperkingen en specifieke voorwaarden Zoals in 1.3 al aangegeven, kan alleen een samenwerkingsverband een subsidieaanvraag indienen. Eén van de aanvragers vertegenwoordigt het samenwerkingsverband als penvoerder van het project. Hij onderhoudt de contacten met Senternovem, dient de subsidieaanvraag formeel in en ontvangt en verdeelt alle subsidie. Aanvragers moeten in Nederland gevestigd zijn. Aanvragers moeten aannemelijk maken dat zonder de subsidie het project niet, of pas veel later, zou kunnen worden uitgevoerd. Kosten die vóór indiening van de subsidieaanvraag worden gemaakt, komen niet voor subsidie in aanmerking.

8 handleiding Unieke kansen programma verduurzamimg warmte en koude 7 Het project moet binnen 3 ar voltooid worden. De aanvragers moeten aannemelijk maken dat het project technisch en economisch haalbaar is en dat zij de capaciteiten hebben om de activiteiten naar behoren uit te voeren. Subsidies van andere bestuursorganen (gemeente, provincies, productschappen, waterschappen, het Rijk, de Europese Unie) mogen cumuleren tot maximaal 40% van de extra investeringskosten (50% voor MKB). Andere investeringssteun (bijv. EIA) en vastgestelde exploitatiesubsidies (bijv. SDE) worden bij de vaststelling aan het einde van het project in mindering gebracht op de extra investeringskosten. De projectkosten voor aan derden verschuldigde kosten zijn maximaal 50% van de investeringskosten min de referentie-investering. Als het percentage hoger is, wordt dat deel niet gesubsidieerd. Het gaat hierbij typisch om uitbestedingen die grotendeels niet-tastbare zaken opleveren, zoals onderzoeksopdrachten, rapporten of communicatietrajecten. 1.6 Beoordelingscriteria De criteria voor rangschikking van de aanvragen zijn: a. De mate van innovatie, technologisch en niet-technologisch, ten opzichte van de huidige praktijk in Nederland: Dit criterium betreft niet alleen technische innovaties, maar heeft ook betrekking op maatschappelijke innovaties, bijvoorbeeld in organisatievorm of aanpak van niet-technologische knelpunten. Het project moet toegevoegde waarde hebben voor Nederland en/of de sector. Baanbrekende, inspirerende projecten, die Nederland een unieke positie geven, zullen het hoogst scoren. Dit criterium telt dubbel ten opzichte van de andere criteria. b. De bijdrage aan de verduurzaming van de energiehuishouding in CO 2 reductie of GJ per ar op projectniveau: Hierbij wordt gekeken naar de absolute bijdrage en naar de relatieve bijdrage ten opzichte van het subsidiebedrag, steeds vergeleken met de referentieinvestering. c. Het herhalingspotentieel, gebaseerd op kostprijsontwikkeling en marktverwachting: Afweging van het herhalingspotentieel binnen en buiten het samenwerkingsverband en de waarschijnlijkheid van herhaling op basis van de verwachte kostprijsontwikkeling en terugverdientijd, marktverwachting, geslechte niet-technologische barrières en de kwaliteit van monitoring en kennisoverdracht. d. De kwaliteit van het samenwerkingsverband en de slaagkans van het project: Afweging van de kwaliteit van het samenwerkingsverband en de slaagkans op basis van samenwerkingsovereenkomst, projectplan en de wijze waarop wordt omgegaan met de technische en niet-technische risico s van het project (bijv. vergunningen).

9 8 Unieke kansen programma verduurzamimg warmte en koude handleiding 2 Subsidie aanvragen 2.1 De procedure in zes stappen Stap 1 SenterNovem benaderen Heeft u een projectidee? Op de website kunt u uw projectidee in één à twee A4-tjes invullen. Het is verstandig om uw projectidee voor te leggen aan SenterNovem voordat u het aanvraagformulier invult en een project plan opstelt. U krijgt na onze analyse duidelijke aanbevelingen en u kunt snel beoordelen of het zinvol is een subsidieaanvraag in te dienen. Onze adviezen zijn gratis en vrijblijvend. Alle informatie die u ons verstekt wordt vertrouwelijk behandeld. Stap 2 Subsidieaanvraag indienen Een subsidieaanvraag bestaat uit een aanvraagformulier en de benodigde bijlagen, waaronder een projectplan (waarin de criteria zijn uitgewerkt) en een modelbegroting. U kunt uw subsidieaanvraag per post naar SenterNovem sturen of persoonlijk afgeven aan de balie van een van de locaties van SenterNovem. De sluitingsdatum vindt u terug op de website nl/eos. De aanvragen moeten uiterlijk op de sluitingsdatum (voor uur) van de betreffende indieningperiode bij SenterNovem binnen zijn. Dit geldt ook voor aanvragen die u per post verstuurt. Wij adviseren u dringend om uw aanvraag ruim van tevoren in te dienen, want te laat binnengekomen aanvragen worden niet in behandeling genomen. Wij verzoeken u uw aanvraag in tweevoud, losbladig in te dienen. Stap 3 Is uw aanvraag volledig? Als uw aanvraag bij SenterNovem binnen is, dan controleren wij of deze aan alle formele voorwaarden voldoet: is de aanvraag volledig ingevuld, ondertekend en voorzien van alle benodigde bijlagen? Als dit niet het geval is, dan krijgt u éénmalig de mogelijkheid uw aanvraag binnen enkele dagen aan te vullen. Mocht uw aanvraag niet binnen de gestelde termijn volledig zijn, dan kunnen wij deze niet verder in behandeling nemen. Stap 4 Toetsing aan de vereisten Vervolgens toetsen wij of uw aanvraag voldoet aan de vereisten van de regeling. Is dit het geval, dan kan uw project formeel worden beoordeeld. Is dit niet het geval, dan wordt uw aanvraag afgewezen. Stap 5 Beoordeling van de aanvraag SenterNovem legt de ingediende projecten ter beoordeling voor aan een onafhankelijke adviescommissie. Deze commissie wijst voorstellen af, die niet voldoen aan de vereisten van de regeling. De commissie rangschikt vervolgens de voorstellen aan de hand van de criteria die genoemd zijn in hoofdstuk 1.6.

10 handleiding Unieke kansen programma verduurzamimg warmte en koude 9 Stap 6 Uitsluitsel over toekenning of afwijzing De beoordeling van en berichtgeving over het Unieke Kansen Programma neemt na de tendersluiting maximaal dertien weken in beslag. Binnen deze termijn krijgt u uitsluitsel over de toekenning of afwijzing van uw subsidieaanvraag. 2.2 De onderdelen van de subsidieaanvraag Om projecten inhoudelijk en financieel te kunnen beoordelen, zijn alle onderdelen van de subsidieaanvraag nodig. Daarbij is het belangrijk dat alle projectplannen en begrotingen op dezelfde manier zijn opgesteld. Daarom is voor diverse onderdelen van de aanvraag een model beschikbaar. Deze modellen kunt u downloaden van internet, via of opvragen bij SenterNovem. Een subsidieaanvraag bestaat uit: Het aanvraagformulier Bijlage A: Deelnemersformulier Bijlage B: Projectplan Bijlage C: Begroting Bijlage D: Overzicht van de financiering van het eigen aandeel in de projectkosten Bijlage E: Bewijs van inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (indien van toepassing) Bijlage F: Jaarverslag en waar relevant een bewijs van financiering van het eigen aandeel in de projectkosten gedurende de looptijd van het project Bijlage G: Samenwerkingsovereenkomst, uitbestedingsovereenkomst en/of intentieverklaring (indien van toepassing) Het aanvraagformulier Het aanvraagformulier is het eerste officiële stuk van de aanvraag. Op het aanvraagformulier staan de gegevens van de aanvrager (penvoerder) en de namen van projectpartners. Op het aanvraagformulier staat een toelichting bij de vragen. SenterNovem stuurt alle correspondentie naar de penvoerder. De penvoerder moet het aanvraagformulier rechtsgeldig ondertekenen. Bijlage A: Deelnemersformulier Voor uw samenwerkingsverband vult u op dit formulier de gegevens in van de deelnemers. Deze bijlage wordt door de deelnemers rechtsgeldig ondertekend. Het deelnemersformulier is tevens machtigingsformulier; de deelnemers machtigen de penvoerder om hen te vertegenwoordigen ter zake van dit subsidieproject. Bijlage B: Projectplan Uw subsidieaanvraag wordt inhoudelijk beoordeeld op grond van het projectplan. Dit projectplan moet een gedetailleerd beeld geven van het project en volgens een vast stramien zijn opgesteld. Hiervoor is een apart modelprojectplan beschikbaar. Dit modelprojectplan wijkt af van dat voor de eerdere UKR-tenders.Wij adviseren u voordat u een aanvraag indient, een concept van uw projectplan te bespreken met een adviseur van SenterNovem.

11 10 Unieke kansen programma verduurzamimg warmte en koude handleiding Bijlage C: Begroting In het voorgeschreven begrotingsmodel geeft u de kosten van uw project aan. U dient van alle partners een begroting op te sturen. Bij het Unieke Kansen Programma zijn de meerkosten van de investering ten opzichte van een referentiesituatie subsidiabel. Het begrotingsmodel biedt u de gelegenheid uw project te vergelijken met een referentiesituatie. Over de subsidiabele extra investeringskosten ontvangen de aanvragers 40 procent subsidie (50% voor MKB). Bij de begroting van de penvoerder dient u een samenvatting te geven van de totale kosten van het project. Bijlage D: Overzicht van de financiering van het eigen aandeel in de projectkosten U dient aannemelijk te maken dat u en de samenwerkende partijen het eigen aandeel in het project kunnen financieren gedurende de looptijd van het project, bijvoorbeeld middels een bankgarantie of -intentieverklaring. Bijlage E: Bewijs van inschrijving in het handelsregister Kamer van Koophandel Dit is alleen noodzakelijk voor bedrijven die korter dan een ar bestaan en geen arverslag hebben. Bijlage F: Jaarverslag Het is voor de subsidieverlening van belang dat u financieel in staat bent om het project uit te voeren. Daarom moet u van alle partners het meest recente arverslag bijvoegen. Als dit via internet verkrijgbaar is, of als u dit al eerder aan SenterNovem heeft verstrekt, kunt u hiernaar verwijzen. Starters kunnen volstaan met een openingsbalans en een businessplan. Bijlage G: Samenwerkingsovereenkomst, uitbestedingsovereenkomst of intentieverklaring. Omdat u een project samen met één of meer partners gaat uitvoeren zijn goede afspraken belangrijk. Voor de beoordeling van de projecten is het van belang dat de verschillende partijen de activiteiten uit het projectplan ook daadwerkelijk zullen uitvoeren. Daarom is bij alle projectenaanvragen voor het UKP een overeenkomst tussen de projectdeelnemers noodzakelijk. In de bijlage Toelichting samenwerkingsovereenkomst staat een aantal suggesties. Het is formeel vereist dat het aannemelijk is dat er een samenwerkingsverband aan het project werkt. Het duidelijkst wordt dit geïllusteerd door een getekende overeenkomst(en), die u bij de subsidieaanvraag voegt. 2.3 Als uw project subsidie krijgt toegekend Als uw project subsidie krijgt toegekend, krijgt de penvoerder automatisch voorschotten uitbetaald voor alle projectpartners. De betalingen vinden plaats 2 weken na projectaanvang en verder in de eerste twee weken van nuari, april, juli en oktober. De hoogte van het voorschot wordt als volgt berekend:

12 handleiding Unieke kansen programma verduurzamimg warmte en koude 11 Voorschot = 90% x voorschotratio x Projectinvesteringen per projectfase Aantal voorschotten per projectfase De voorschotratio is daarbij de verhouding tussen de subsidie en projectinvesteringen. U kunt de projectfases zelf in uw projectplan definieren. Als u dat niet gedaan heeft, hanteert SenterNovem ieder kalenderar waarin uw project loopt, als een afzonderlijke projectfase. U heeft 90% van de subsidie ontvangen als alle projectfases zijn afgerond. De laatste 10% van de subsidie wordt na afloop van het project, bij de vaststelling, uitbetaald. Als uw project gesubsidieerd wordt, dient u aan een aantal verplichtingen te voldoen. De belangrijkste zijn: U houdt een adequate projectadministratie bij, inclusief sluitende urenadministratie (ook voor machines of apparatuur die niet uitsluitend zijn aangeschaft voor het project). U voert het project uit volgens het projectplan en conform de bepalingen in de beschikking. Voor eventuele wijzigingen in de uitvoering van het project vraagt u vooraf schriftelijk toestemming aan SenterNovem. U zorgt voor adequate tenaamstelling en bescherming van intellectuele eigendomsrechten die uit het project voortvloeien. Vervreemding van intellectueel eigendomsrecht en andere rechten die uit het project voortvloeien, is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke ontheffing van SenterNovem. Deze ontheffingsplicht geldt tot vijf ar na afsluiting van het project. Ontbinding van de rechtspersoon of verplaatsing van de statutaire zetel naar het buitenland is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke ontheffing van SenterNovem. Gedurende het project rapporteert u volgens het met u overeengekomen tijdsschema schriftelijk over de voortgang van het project. Dit zullen drie tot zes voortgangsrapporten zijn, volgens een standaard voortgangsrapportageformaat. Aan het einde van het project verstrekt u binnen een drie maanden een vertrouwelijk en een openbaar eindverslag en een eindafrekening. Aanvragers die aanspraak hebben op meer dan subsidie, verstrekken SenterNovem een accountantsverklaring. Anderen moeten hun kosten met bewijsstukken onderbouwen. Andere interessante steunmaatregelen voor uw innovatie Om een commercieel succes te maken van uw innovatie bestaat ook verdere ondersteuning: De Energieinvesteringsaftrek (EIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). De investeerder in energiezuinige of milieuvriendelijke technieken of apparatuur betaalt met deze

13 12 Unieke kansen programma verduurzamimg warmte en koude handleiding regelingen minder winst-belasting (vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting). Dit voordeel is eenvoudig met één A4 aan te vragen en loopt op tot 14 procent van het totale investeringsbedrag. U kunt ook een voorstel doen om uw innovatie op te nemen op de lijst voor het volgende ar. Info: en Helpdesk: (EIA) en (MIA en Vamil). Technologische ontwikkeling kost u veel uren. Vaak meer dan gedacht. Gelukkig staat u er niet alleen voor. Met de WBSO hoeft u voor uw speur- en ontwikkelingsuren minder loonbelasting te betalen als u onderzoek doet naar technologische vernieuwingen, daarbij tegen technische knelpunten aanloopt en deze zelf oplost. Info: Helpdesk:

14 handleiding Unieke kansen programma verduurzamimg warmte en koude 13 bijlage 1 Toelichting samenwerkingsovereenkomst De regeling stelt als eis dat het aannemelijk is dat er een samenwerking tussen de projectpartners is. Het meest voor de hand ligt het, om dit te regelen met een getekende samenwerkingsovereenkomst. Per samenwerkingvorm zijn er verschillende eisen gesteld aan de overeenkomst. In deze toelichting vindt u informatie over het soort overeenkomst dat voor uw project van belang is en een uitleg over de inhoud van deze overeenkomst. De overeenkomsten hebben slechts waarde, als zij rechtsgeldig ondertekend zijn. Dit betekent dat van elke deelnemende organisatie een daartoe bevoegd persoon de overeenkomst moet ondertekenen. Het maken van een goede overeenkomst en het verkrijgen van de handtekeningen is een tijdrovend proces. SenterNovem adviseert u dringend om de overeenkomsten tijdig af te sluiten. Informatie die op het tijdstip van tendersluiting bij SenterNovem niet aanwezig is, wordt bij de beoordeling van uw aanvraag in principe niet meegenomen. Welke overeenkomst is voor u van belang? Bij een Nederlands samenwerkingsverband: Een door alle partners ondertekende samenwerkingsovereenkomst. Bij een belangrijke uitbestedingsrelatie een door beide partijen getekende overeenkomst tot uitbesteding. Bij een Nederlands samenwerkingsverband waarbij een partij in het buitenland ook activiteiten uitvoert: Een door alle Nederlandse deelnemers ondertekende samenwerkingsovereenkomst. Bij een belangrijke uitbestedingsrelatie een door beide partijen getekende overeenkomst tot uitbesteding. Een letter of intent van de buitenlandse partij(en). Vanzelfsprekend mag de buitenlandse partner ook de samenwerkingsovereenkomst ondertekenen. Wat houdt de overeenkomst in? Samenwerkingsovereenkomst In een samenwerkingsverband zijn alle rechten en plichten van de betrokkenen vastgelegd. Alle deelnemende partijen moeten de overeenkomst definitief en rechtsgeldig ondertekenen. Zaken die minimaal in de overeenkomst aan bod kunnen komen zijn: De deelnemers in het samenwerkingsverband. De doelstelling van de samenwerking. De wijze van samenwerking tussen de verschillende deelnemers. De duur van de samenwerking. De verdeling van het intellectuele eigendom dat voort komt uit het project. De verdeling van kosten en risico s tussen de deelnemers. De verdeling van de subsidie over de deelnemers. U mag voor zover relevant op onderdelen verwijzen naar het projectplan.

15 14 Unieke kansen programma verduurzamimg warmte en koude handleiding Uitbestedingsovereenkomst Bij uitbesteding van essentiële onderdelen van het project aan derden moet u een overeenkomst tot uitbesteding als bijlage bijvoegen. Essentiële uitbestedingen zijn uitbestedingen die een belangrijke bijdrage leveren aan het slagen van het project. Ook uitbestedingen met een grote omvang (meer dan 10 procent) ten opzichte van het totale project vallen hieronder. Bij niet essentiële uitbestedingen kunt u denken aan werkzaamheden zoals standaard analyses en de bouw van een proefopstelling. Niet essentiële uitbestedingen worden bij de beoordeling van de samenwerking buiten beschouwing gelaten.

16 handleiding Unieke kansen programma verduurzamimg warmte en koude 15 Bijlage 2 MKB toets MKB-definitie gebaseerd op EG-Verordening 70/2001 en Verordening 364/2004 Binnen de regeling EOS: Demonstratie krijgen MKBondernemingen extra aandacht. MKB-ondernemingen die deelnemen aan een onderzoeksproject (i.e. hun eigen projectaandeel betalen) krijgen een toeslag van 10 procent voor hun aandeel in de projectkosten. Aan de hand van het schema hieronder kunt u zien of uw onderneming wordt aangemerkt als MKBonderneming. Schema 1 MKB-definitie 1. Heeft de aanvrager meer dan 250 medewerkers in dienst? nee 2. Bedraagt de aromzet meer dan 50 miljoen? OF Bedraagt het balanstotaal meer dan 43 miljoen? nee BESCHIKKEN M 3. Is de aanvrager een verbonden onderneming (zie schema 2)? nee Blijven de opgetelde waardes van de ondernemingen onder de bij 1 en 2 genoemde grenzen? nee 4. Is de aanvrager een partner onderneming (zie schema 3)? nee M

17 16 Unieke kansen programma verduurzamimg warmte en koude handleiding Schema 2 Verbonden onderneming: Bestaat tussen de aan vrager en een andere onderneming de volgende band: Heeft een onderneming de meerderheid van de stemrechten van de aandeelhouders of de vennoten van een andere ondermening? nee Heeft een onderneming het recht om de meerderheid van de leden van het bestuursof leidinggevend of toezichthoudend orgaan van een andere onderneming te benoemen of ontslaan? nee ER IS SPRAKE VAN EEN VERBONDEN ONDERNEMING Heeft een onderneming het recht een overheersende invloed op een andere onderneming uit te oefenen op grond van een met deze onderneming gesloten overeenkomst of een bepaling in de statuten van die andere onderneming? nee Heeft een onderneming als aandeelhouder of vennoot op grond van een overeenkomst als enige zeggenschap over de meerderheid van de stemrechten van de aandeelhouders of vennoten van die andere onderneming? nee ER IS GEEN SPRAKE VAN EEN VERBONDEN ONDERNEMING Schema 3 Partneronderneming: Is sprake van een verbonden onderneming? AANVRAGER IS GEEN PARTNERONDERNEMING nee Heeft een onderneming (op een hoger niveau) alleen of samen met een verbon- den onderneming 25% of meer van het kapitaal of de stemrechten van een andere onderneming (op een lager niveau)? AANVRAGER IS PARTNER- ONDERNEMING, TENZIJ: De aanvrager in handen is van een openbare i- partic patiemaatschappij, een risicokapitaalmaatschappij, natuurlijke personen of groepen natuurlijke personen die geregeld risicokapitaal beleggen ( Business angels ) en eigen middelen in niet ter beurze genoteerde - onder nemingen investeren, mits de totale investering van deze Business angels in eenzelde onderneming niet overschrijdt nee Sprake is van een Universiteit of onderzoekscentrum zonder winstoogmerk Sprake is van een autonome lokale overheid, met een begroting < 10 miljoen en < inwoners Sprake is van een institutionele belegger, met inbegrip van regionale ontwikkelingsfondsen AANVRAGER IS EEN PARTNERONDERNEMING

18 handleiding Unieke kansen programma verduurzamimg warmte en koude 17 bijlage 3 Verschillen tussen deze tender en eerdere UKR tenders Kenmerken van de subsidie Een project moet een nieuw geheel van activiteiten betreffen. Een zekere innovativiteit, technologisch of niet-technologisch, is een toelatingscriterium. Alleen projecten die zich richten op verduurzaming warmte en koude komen voor subsidie in aanmerking, zie hoofdstuk 1.3 Maximaal subsidiebedrag is per project Beoordelingscriteria zijn veranderd, zie hoofdstuk 1.6 De subsidie wordt verstrekt aan in Nederland gevestigde ondernemer(s) en/of niet-ondernemer(s). In eerdere UKR tenders werd als regel vereist dat het project in Nederland plaatsvond. Dit vervalt. In tegenstelling tot eerdere UKR tenders voldoet ieder samenwerkingsverband van ondernemer(s) en niet-ondernemer(s) aan de eisen die de regeling aan samenwerkingsverbanden stelt. In tegenstelling tot eerdere UKR tenders vervalt de voorwaarde dat u voor het project nog geen subsidie van EZ aangevraagd mag hebben. De aanvragers moeten aannemelijk maken dat het project zonder subsidie niet of niet zo snel zou kunnen worden gerealiseerd. Nieuwe formulieren Voor deze tender zijn alle formulieren vernieuwd. Formulieren met de titel: UKP Verduurzaming warmte en koude zijn de juiste! Machtiging van de penvoerder door andere leden van het samenwerkingsverband wordt nu geregeld in de deelnemersformulieren, bijlage 1 bij de subsidieaanvraag. Tijdens de uitvoering van het subsidieproject Ieder kwartaal ontvangt de penvoerder van het samenwerkingsverband automatisch een voorschot, dat correspondeert met de subsidie waarop het samenwerkingsverband in die periode volgens de planning aanspraak kan maken. Voorschotverzoeken zijn dus niet aan de orde voor de projecten die in deze tender gehonoreerd worden. U stelt voortgangsrapporten op, volgens een vooraf goedgekeurde planning, die correspondeert met de mijlpalen die u zelf in uw project heeft. De halfarrapportage komt te vervallen. Bij de vaststelling, ofwel na afronding van het subsidieproject. Per individuele subsidieaanvrager wordt beoordeeld of hij bij vaststelling een accountantsverklaring moet overleggen. Accountantsverklaringen zijn alleen vereist als de subsidieaanspraak groter of gelijk is aan Andere aanvragers moeten facturen e.d. overleggen om de kosten te onderbouwen. Eindrapport en vaststellingsverzoek moeten binnen drie maanden door SenterNovem ontvangen zijn; in eerdere UKR tenders was dit zes.

19 18 Unieke kansen programma verduurzamimg warmte en koude handleiding Bijlage 4 Begrippenlijst Deelnemer Een natuurlijke persoon of rechtspersoon die deelneemt in een samenwerkingsverband. Duurzame warmte of koude Nettoproductie van warmte of koude uit hernieuwbare primaire energiedragers, waaronder waterkracht, getijden, golven, wind, zon, omgevings- en aardwarmte, afval en biomassa. Deze definitie sluit aan bij de definitie die wordt gehanteerd in het protocol monitoring duurzame energie (SenterNovem, 2006); Groep Een economische eenheid waarin organisatorisch zijn verbonden: een natuurlijke persoon of privaatrechtelijke rechtspersoon, die direct of indirect: meer dan de helft van het geplaatste kapitaal verschaft aan, volledig aansprakelijk vennoot is van, of overwegende zeggenschap heeft over een of meer rechtspersonen of vennootschappen, en laatstbedoelde rechtspersonen of vennootschappen. Kennisinstelling 1 Een in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek genoemde instelling voor hoger onderwijs. 2 Een andere dan onder 1. bedoelde geheel of gedeeltelijk door de rijksoverheid gefinancierde onderzoeksinstelling die activiteiten verricht met als doel de algemene wetenschappelijke en technische kennis uit te breiden. 3 Een geheel of gedeeltelijk door een andere staat gefinancierde openbare instelling voor hoger onderwijs gelijkwaardig aan een instelling als bedoeld onder 1. 4 Een geheel of gedeeltelijk door een andere staat gefinancierde onderzoeksinstelling die activiteiten verricht met als doel de algemene wetenschappelijke en technische kennis uit te breiden. MKB-onderneming Onder een kleine of middelgrote onderneming in de zin van de verordening van de Europese Commissie van 12 nuari 2001 inzake staatssteun voor kleine of middelgrote onderneming wordt verstaan een onderneming die minder dan 250 werknemers heeft en óf een aromzet heeft van niet meer dan EUR 40 miljoen óf een arlijks balanstotaal heeft van niet meer dan EUR 27 miljoen, en die niet voor 25 procent of meer van het kapitaal of van de stemrechten in handen is van één of meerdere ondernemingen die niet aan deze definitie voldoen, met uitzondering van openbare participatiemaatschappijen, van ondernemingen van risicokapitaal of van institutionele beleggers, indien deze individueel noch gezamenlijk in enig opzicht zeggenschap over de onderneming hebben (zie ook de MKB-toets).

20 handleiding Unieke kansen programma verduurzamimg warmte en koude 19 Penvoerder Eén van de deelnemers in een project dat uitgevoerd wordt door een samenwerkingsverband. De penvoerder dient mede namens de andere deelnemers de aanvraag in verzorgt de correspondentie en de rapportage. De penvoerder zorgt ook voor de verdeling van de subsidie over de deelnemers. Projectkosten Kosten die een subsidieontvanger na de indiening van de aanvraag heeft gemaakt en betaald en die noodzakelijk zijn en rechtstreeks aan de uitvoering van het samenwerkingsproject zijn toe te rekenen. Restwarmte of -koude Warmte of koude die in de huidige situatie beschikbaar is, maar niet nuttig gebruikt wordt, niet zijnde duurzame warmte of koude; Samenwerkingsverband Een verband bestaande uit ten minste twee niet in een groep verbonden natuurlijke personen of rechtspersonen, dat geen rechtspersoonlijkheid bezit. Een UKP aanvraag moet altijd worden ingediend door een samenwerkingsverband. (Subsidie)aanvraag Waar in deze handleiding gesproken wordt over een (subsidie)aanvraag bedoelen we een subsidieaanvraag in het kader van het Unieke Kansen Programma. Tender Periode waarin u een subsidieaanvraag kunt indienen. Uitbesteding Een relatie tussen de aanvrager, die een project voor eigen rekening en risico uitvoert, en een derde aan wie de aanvrager een deel van de activiteiten van dat project uitbesteedt. De aanvrager dient zelf werkzaamheden in het (samenwerkings)project uit te voeren. De aanvrager mag dan overigens niet met de derde in een groep, commanditaire vennootschap, vennootschap onder firma of een maatschap zijn verbonden. De uitbestedingsrelatie moet zijn vastgelegd in een overeenkomst tot uitbesteding. UK warmte/koudeproject Een voor Nederland nieuw planmatig geheel van activiteiten gericht op het in de praktijk beproeven van een systeem voor benutting van duurzame warmte of duurzame koude of restwarmte of restkoude, dat wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband, waarbij bij tenminste één van de deelnemers technische of beheersmatige voorzieningen worden getroffen. Vormvrij verzoek Dit is een melding bij SenterNovem om op termijn (beperkte looptijd) een volledige aanvraag in te dienen. In de melding dient u ten minste de naam van de aanvrager, adresgegevens, de betreffende subsidieregeling en de vraag om subsidie op te nemen. De melding dient rechtsgeldig te zijn ondertekend door de aanvrager.

21 20 Unieke kansen programma verduurzamimg warmte en koude handleiding Het Unieke Kansen Programma wordt uitgevoerd door SenterNovem in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Publicatienummer 2EOS0906, september 2009 In opdracht van Hoewel deze publicatie met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kan SenterNovem geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele fouten. Bij publicaties van SenterNovem die informeren over subsidieregelingen geldt dat de beoordeling van subsidieaanvragen uitsluitend plaatsvindt aan de hand van de officiële publicatie in Staatscourant en/of Staatsblad. SenterNovem voert beleid uit voor verschillende overheden op het gebied van innovatie, energie & klimaat en milieu & leefomgeving; en draagt zo bij aan innovatie en duurzaamheid. Juliana van Stolberglaan 3 Postbus AC Den Haag t f Catharijnesingel 59 Postbus RE Utrecht t f Swentiboldstraat 21 Postbus AA Sittard t f Dokter van Deenweg 108 Postbus GB Zwolle t f i e info@senternovem.nl

22

MKB-toets. MKB-toets. Heeft uw onderneming 250 medewerkers (gerekend in fte) of meer? 2 Bedraagt de jaaromzet meer dan 50 miljoen?

MKB-toets. MKB-toets. Heeft uw onderneming 250 medewerkers (gerekend in fte) of meer? 2 Bedraagt de jaaromzet meer dan 50 miljoen? Met deze toets kunt u onderbouwen dat uw onderneming voldoet aan de MKB-Definitie, als bedoeld in bijlage van Verordening (EU) 364/2004 van 25 februari 2004. Heeft uw onderneming 250 medewerkers (gerekend

Nadere informatie

Subsidieregeling Energie en Innovatie. EOS: Demonstratie

Subsidieregeling Energie en Innovatie. EOS: Demonstratie Subsidieregeling Energie en Innovatie EOS: Demonstratie Inhoud 1. De subsidieregeling EOS: Demonstratie 1.1 Welke demonstratieprojecten komen in aanmerking? 2. Het subsidiebedrag en uw projectkosten 2.1

Nadere informatie

WJZ / De Minister van Economische Zaken,

WJZ / De Minister van Economische Zaken, WJZ / 9051042 Deze bijlage behoort als Bijlage 2 bij artikel 8 van de Regeling van de Minister van Economische Zaken van, nr. WJZ / 9051027, houdende aanwijzing van categorieën productie-installaties voor

Nadere informatie

Verordening van 11 maart 2014 tot wijziging van de uitvoeringsregeling projectsubsidies economie, recreatie en toerisme.

Verordening van 11 maart 2014 tot wijziging van de uitvoeringsregeling projectsubsidies economie, recreatie en toerisme. Jaargang 2014 Nr. 127 Te raadplegen sinds vrijdag 21 maart 2014 11:56 Inhoudsopgave Verordening van 11 maart 2014 tot wijziging van de uitvoeringsregeling projectsubsidies economie, recreatie en toerisme.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 17584 19 november 2009 Regeling van de Minister van Economische Zaken van 10 november 2009, nr. WJZ/9175502, tot wijziging

Nadere informatie

Verklaring (niet) in financiële moeilijkheden

Verklaring (niet) in financiële moeilijkheden Beslisschema financiële 1 Behoort uw onderneming tot een groep van ondernemingen? Zie bijlage 1 voor het Beslisschema zelfstandigheid /partneronderneming/verbonden onderneming Ja, vul deze verklaring in

Nadere informatie

TITEL I DOOR DE COMMISSIE VASTGESTELDE DEFINITIE VAN MIDDELGROTE, KLEINE EN MICRO-ONDERNEMINGEN

TITEL I DOOR DE COMMISSIE VASTGESTELDE DEFINITIE VAN MIDDELGROTE, KLEINE EN MICRO-ONDERNEMINGEN BIJLAGE 1 MKB-definitie AANBEVELING VAN DE COMMISSIE van 6 mei 2003 betreffende de definitie van kleine, middelgrote en micro-ondernemingen (kennisgeving geschied onder nummer C(2003) 1422) (2003/361/EG)

Nadere informatie

Samen werken aan een schone toekomst Transitie naar een duurzame energiehuishouding

Samen werken aan een schone toekomst Transitie naar een duurzame energiehuishouding Samen werken aan een schone toekomst Transitie naar een duurzame energiehuishouding Handleiding Tender UKR Naar energieneutraal wonen Januari 2008 Introductie 3 Hoofdstuk 1 Achtergrond van de subsidieregeling

Nadere informatie

Bijzondere Subsidieverordening Duurzaamheid- én Innovatiefonds Haven Amsterdam (DIHA)

Bijzondere Subsidieverordening Duurzaamheid- én Innovatiefonds Haven Amsterdam (DIHA) Bijzondere Subsidieverordening Duurzaamheid- én Innovatiefonds Haven Amsterdam (DIHA) 1. Algemene bepalingen Artikel 1 1. Voor de toepassing van de Bijzondere Subsidieverordening Duurzaamheid- én Innovatiefonds

Nadere informatie

Subsidieregeling Energie en Innovatie. EOS-LT: nieuw energieonderzoek

Subsidieregeling Energie en Innovatie. EOS-LT: nieuw energieonderzoek Subsidieregeling Energie en Innovatie EOS-LT: nieuw energieonderzoek Inhoud 1. De subsidieregeling EOS-LT: nieuw energieonderzoek 1.1 Welke projecten komen in aanmerking? 1.2 Fundamenteel of industrieel

Nadere informatie

Aanvraagformulier Verordening Transitie II en Pieken (VO) Tender 2013

Aanvraagformulier Verordening Transitie II en Pieken (VO) Tender 2013 Aanvraagformulier Tender 2013 Aanvraagformulier Verordening Transitie II en Pieken (VO) Tender 2013 Contact? Informatie kunt u vinden op onze website www.snn.eu/tender2013. Uiteraard kunt u ook telefonisch

Nadere informatie

Aanvraagformulier Fryslân Fernijt IV

Aanvraagformulier Fryslân Fernijt IV Aanvraagformulier Fryslân Fernijt IV Derde tender 2015 Fryslân Fernijt IV is onderdeel van de uitvoeringsregeling projectsubsidies economie, recreatie en toerisme (VO). Contact? Informatie kunt u vinden

Nadere informatie

Handleiding. voor Nederlandse deelnemers in Eurostars-projecten

Handleiding. voor Nederlandse deelnemers in Eurostars-projecten Handleiding voor Nederlandse deelnemers in Eurostars-projecten 2 Inhoud 1 Eurostars 7 2 Een projectvoorstel indienen bij Eureka in Brussel 9 2.1 Aan welke voorwaarden moet ik voldoen? 9 2.2 Waar en wanneer

Nadere informatie

Handleiding. voor Nederlandse deelnemers in Eurostars-projecten. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken

Handleiding. voor Nederlandse deelnemers in Eurostars-projecten. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Handleiding voor Nederlandse deelnemers in Eurostars-projecten In opdracht van het ministerie van Economische Zaken >> Duurzaam, Agrarisch, Innovatief en Internationaal Ondernemen 2 Inhoud 1 Eurostars

Nadere informatie

Experimenteerregeling Wind op Zee. Handleiding

Experimenteerregeling Wind op Zee. Handleiding Experimenteerregeling Wind op Zee Handleiding Inhoudsopgave 1. Samen werken aan de Innovatieagenda... 3 1.1. Waarom deze regeling?... 3 1.2. Welke soort projecten ondersteunt deze regeling?... 3 1.3. Voor

Nadere informatie

Aanvraagformulier. t.a.v. Procescoördinator Postbus AA OOSTERWOLDE. t Oost LE OOSTERWOLDE

Aanvraagformulier. t.a.v. Procescoördinator Postbus AA OOSTERWOLDE. t Oost LE OOSTERWOLDE Bijlage 3. Aanvraagformulier Aanvraagformulier Subsidieregeling Fonds Ooststellingwerf, pak je kans! 206 Formulier retour sturen naar: Bezoekadres: Gemeente Ooststellingwerf t.a.v. Procescoördinator Postbus

Nadere informatie

Subsidieregeling Energie en Innovatie. EOS: Lange Termijn

Subsidieregeling Energie en Innovatie. EOS: Lange Termijn Subsidieregeling Energie en Innovatie EOS: Lange Termijn Inhoud 1. De subsidieregeling EOS Lange Termijn 1.1 Welke onderzoekthema s komen in aanmerking? 1.2 Fundamenteel of industrieel onderzoek 1.3 Maatschappelijke

Nadere informatie

Stimuleringsregeling duurzame energieproductie (SDE) Voorschotformulier

Stimuleringsregeling duurzame energieproductie (SDE) Voorschotformulier Stimuleringsregeling duurzame energieproductie (SDE) Voorschotformulier Dit formulier is verstrekt door en moet worden ingediend bij: SenterNovem Postbus 10073 8000 GB Zwolle Telefoon 038 455 34 50 Bezoekadres

Nadere informatie

SUBSIDIE VOOR DEMONSTRATIEPROJECT ENERGIE-INNOVATIE. die innoverende organisaties niet mogen missen.

SUBSIDIE VOOR DEMONSTRATIEPROJECT ENERGIE-INNOVATIE. die innoverende organisaties niet mogen missen. EI SUBSIDIE VOOR DEMONSTRATIEPROJECT ENERGIE-INNOVATIE die innoverende organisaties niet mogen missen. DE DEI IN HET KORT WAAROM DEI? DEI-SUBSIDIE IS BEDOELD OM: 1. Nederlandse energie-innovaties (internationaal)

Nadere informatie

Subsidieregeling Energie en Innovatie. EOS: Korte Termijn Onderzoek

Subsidieregeling Energie en Innovatie. EOS: Korte Termijn Onderzoek Subsidieregeling Energie en Innovatie EOS: Korte Termijn Onderzoek Inhoud 1. De subsidieregeling EOS: Korte Termijn Onderzoek 1.1 Welke onderzoeksthema s komen in aanmerking? 1.2 Onderzoek- en Ontwikkelingsprojecten

Nadere informatie

besluiten: vast te stellen de Subsidieregeling Mkb innovatiestimulering regio en topsectoren Noord- Nederland 2016 luidende als volgt:

besluiten: vast te stellen de Subsidieregeling Mkb innovatiestimulering regio en topsectoren Noord- Nederland 2016 luidende als volgt: Regeling van 26 april 2016 houdende regels betreffende de subsidiëring van activiteiten op het terrein van innovaties in het midden- en kleinbedrijf in de provincies Drenthe, Fryslân, Groningen. Gedeputeerde

Nadere informatie

Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling en het Europees Fonds voor maritieme zaken en

Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling en het Europees Fonds voor maritieme zaken en Beleidsregel MKB-Regeling Het dagelijks bestuur van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland zijnde Management Autoriteit Noord-Nederland; gelet op de Verordening (EU) nr. 1301/2013 van het Europees Parlement

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Tijdelijke subsidieregels Innovatiegelden

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Tijdelijke subsidieregels Innovatiegelden STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 64005 29 november 2016 Tijdelijke subsidieregels Innovatiegelden 2017 2018 Het Algemeen Bestuurscollege van de Koninklijke

Nadere informatie

Provinciaal blad. Haarlem, 23 juni 2008. Provinciale Staten van Noord-Holland. Provinciale Staten van Noord-Holland; H.C.J.L. Borghouts, voorzitter.

Provinciaal blad. Haarlem, 23 juni 2008. Provinciale Staten van Noord-Holland. Provinciale Staten van Noord-Holland; H.C.J.L. Borghouts, voorzitter. Provinciaal blad 2008 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord- Holland van 24 juni 2008, nr. 2008-37944 tot bekendmaking van de deelverordening klimaat Noord-Holland 2008. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

Nadere informatie

Neem deze documenten goed door voordat u uw subsidieaanvraag indient.

Neem deze documenten goed door voordat u uw subsidieaanvraag indient. Factsheet POP 3 Gelderland Innovatieve Concepten 2018 Relevante regelgeving Openstellingsbesluit Innovatieve Concepten 2018. In het openstellingsbesluit zijn het subsidieplafond en de openstellingsperiode

Nadere informatie

Subsidies. Energie en Industrie Maurits Clement

Subsidies. Energie en Industrie Maurits Clement Subsidies Energie en Industrie 2016 Maurits Clement Regelingen in de Topsector Energie Topsector en TKI s bepalen prioriteiten en Bugetten RVO voert tenders uit om budgetten toe te kennen aan projecten

Nadere informatie

Reglement financiële bijdrage energieonderzoek MKB Energiescan Overijssel, bekend onder de naam Nieuwe energie in bedrijf.

Reglement financiële bijdrage energieonderzoek MKB Energiescan Overijssel, bekend onder de naam Nieuwe energie in bedrijf. Deelnemersreglement project Nieuwe energie in bedrijf Reglement financiële bijdrage energieonderzoek MKB Energiescan Overijssel, bekend onder de naam Nieuwe energie in bedrijf. Versie: 1 januari 2014 De

Nadere informatie

Model projectplan tender ISPT Energiebesparing industrie: joint industry projects 2014

Model projectplan tender ISPT Energiebesparing industrie: joint industry projects 2014 Model projectplan tender ISPT Energiebesparing industrie: joint industry projects 2014 Als bijlage bij de subsidieaanvraag moet u een projectplan bijvoegen. Dit projectplan dient een beschrijving te geven

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 5545 13 april 2010 Regeling van de Minister van Economische Zaken van 1 april 2010, nr. WJZ/10041846, tot wijziging van

Nadere informatie

Aanvraagformulier Circulaire Economie Subsidieregeling circulaire economie Fryslân

Aanvraagformulier Circulaire Economie Subsidieregeling circulaire economie Fryslân Aanvraagformulier Circulaire Economie Subsidieregeling circulaire economie Fryslân 2017-2018 Formulier retour sturen naar: Bezoekadres: Contactpersoon: Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân t.a.v.

Nadere informatie

gelet op de Algemene wet bestuursrecht en de vigerende Algemene Subsidieverordening van gemeente Amersfoort;

gelet op de Algemene wet bestuursrecht en de vigerende Algemene Subsidieverordening van gemeente Amersfoort; -./ 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 : ; < Burgemeester en wethouders van gemeente Amersfoort, gelet op de Algemene wet bestuursrecht en de vigerende Algemene Subsidieverordening van gemeente Amersfoort; besluit vast

Nadere informatie

Afdeling Subsidiezaken. Postbus HM LEEUWARDEN

Afdeling Subsidiezaken. Postbus HM LEEUWARDEN Aanvraagformulier Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân Formulier retour sturen naar: Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân t.a.v. Afdeling Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Contactgegevens:

Nadere informatie

Toelichting Aanvraag subsidie Marktintroductie energie-innovaties

Toelichting Aanvraag subsidie Marktintroductie energie-innovaties Toelichting Aanvraag subsidie Marktintroductie energie-innovaties Waarom deze toelichting? Deze toelichting hoort bij het digitale aanvraagformulier 'Subsidie voor Marktintroductie energie-innovaties 2010'.

Nadere informatie

Handleiding. voor Nederlandse deelnemers in Eurostars-projecten

Handleiding. voor Nederlandse deelnemers in Eurostars-projecten Handleiding voor Nederlandse deelnemers in Eurostars-projecten 2 Inhoud 1 Eurostars 7 2 Een projectvoorstel indienen bij Eureka in Brussel 9 2.1 Aan welke voorwaarden moet ik voldoen? 9 2.2 Waar en wanneer

Nadere informatie

Mkb Innovatiestimulering Topsectoren (TKI mkb-versterking en Mkb innovatiestimulering Topsectoren) - Subsidieregeling sterktes in innovatie

Mkb Innovatiestimulering Topsectoren (TKI mkb-versterking en Mkb innovatiestimulering Topsectoren) - Subsidieregeling sterktes in innovatie Mkb Innovatiestimulering Topsectoren (TKI mkb-versterking en Mkb innovatiestimulering Topsectoren) - Subsidieregeling sterktes in innovatie Doel van het onderdeel Mkb Innovatiestimulering Topsectoren (MIT)

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 20221 8 oktober 2012 Beleidsregel van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 25 september 2012,

Nadere informatie

gelet op de Kaderverordening subsidies Samenwerkingsverband Noord-Nederland 2000; besluiten

gelet op de Kaderverordening subsidies Samenwerkingsverband Noord-Nederland 2000; besluiten Verordening van 20 mei 2015, 26 mei 2015 en 27 mei 2015 houdende regels betreffende de subsidiëring van activiteiten op het terrein van innovaties in het midden- en kleinbedrijf in de provincies Drenthe,

Nadere informatie

Aanvraagformulier Onderwijs Netwerk Ondernemen

Aanvraagformulier Onderwijs Netwerk Ondernemen HO&S/116459 Bijlage Aanvraagformulier als bedoeld in artikel 12 van de Subsidieregeling Aanvraagformulier Onderwijs Netwerk Ondernemen Voor toelichting bij het aanvraagformulier: - websites: www.senternovem.nl

Nadere informatie

GreenBrains voucherregeling Keyport 2020 Openstelling 1e tranche 23 februari 2015

GreenBrains voucherregeling Keyport 2020 Openstelling 1e tranche 23 februari 2015 GreenBrains voucherregeling Keyport 2020 Openstelling 1e tranche 23 februari 2015 Doelstelling GreenBrains kennisvouchers GreenBrains stelt kennisvouchers beschikbaar om innovatie bij het midden- en kleinbedrijf

Nadere informatie

t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Provincie Fryslân, Afdeling Subsidiezaken Tweebaksmarkt 52, 8911 KZ LEEUWARDEN

t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Provincie Fryslân, Afdeling Subsidiezaken Tweebaksmarkt 52, 8911 KZ LEEUWARDEN Aanvraagformulier Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân Formulier retoursturen naar: Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Contactpersoon inhoudelijk:

Nadere informatie

Life Sciences & Health TKI 2015

Life Sciences & Health TKI 2015 Life Sciences & Health TKI 2015 TKI LSH Match regeling voor publiek-private samenwerking Oproep tot het indienen van aanvragen voor de TKI- regeling voor de Topsector Life Sciences & Health 1. Regeling

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17949 30 juni 2014 Regeling van de Minister van Economische Zaken van 24 juni 2014, nr. WJZ / 14104796, tot wijziging

Nadere informatie

Investeren in het waddengebied is de moeite meer dan waard!

Investeren in het waddengebied is de moeite meer dan waard! > www.vrom.nl Investeren in het waddengebied is de moeite meer dan waard! 2e Tender Waddenfonds 8 september tot en met 17 oktober 2008 Investeren in het waddengebied is de moeite meer dan waard! 2e Tender

Nadere informatie

Subsidieregeling VUvereniging / VCAS

Subsidieregeling VUvereniging / VCAS Subsidieregeling VUvereniging / VCAS Artikel 1 Afbakening subsidieregeling Deze regeling heeft betrekking op subsidies die door VUvereniging, of door tussenkomst van VUvereniging door de Van Coeverden

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op de artikelen 4, 6 en 32 van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht;

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op de artikelen 4, 6 en 32 van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Utrecht. Nr. 935 3 maart 2017 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 21 februari 2017, nr. 81A700C3, tot wijziging van de Uitvoeringsverordening

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 15 november 2016, kenmerk SBH/ ;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 15 november 2016, kenmerk SBH/ ; Nr. 1748803 - II De RAAD van de gemeente Dordrecht; Raadsgriffie Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 15 november 2016, kenmerk SBH/1739468;

Nadere informatie

Gelet op het artikel 90, tweede en derde lid van de Wet raadgevend referendum;

Gelet op het artikel 90, tweede en derde lid van de Wet raadgevend referendum; Subsidieregeling raadgevend referendum Regeling van de Referendumcommissie van 12 november 2015, houdende nadere regels over de verstrekking van subsidies voor activiteiten die tot doel hebben het publieke

Nadere informatie

t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN

t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Aanvraagformulier Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân Formulier retoursturen naar: Contactpersonen: Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Margreet

Nadere informatie

Toelichting format projectplan

Toelichting format projectplan Toelichting format projectplan Algemeen Alle projecten die vallen onder het EFMZV leggen wij voor aan een adviescommissie. Deze commissie gaat de projecten rangschikken op basis van een aantal beoordelingscriteria.

Nadere informatie

PEP 2011. Doelstelling Prioriteiten en criteria Financieel Aanvraag Formulieren Beoordeling en toewijzing Uitvoering na toekenning Tijdschema PEP 2011

PEP 2011. Doelstelling Prioriteiten en criteria Financieel Aanvraag Formulieren Beoordeling en toewijzing Uitvoering na toekenning Tijdschema PEP 2011 PEP 2011 PEP 2011 Doelstelling Prioriteiten en criteria Financieel Aanvraag Formulieren Beoordeling en toewijzing Uitvoering na toekenning Tijdschema PEP 2011 Doelstelling PEP De regeling Prekwalificatie

Nadere informatie

Aanvraagformulier Stimulering projecten sociale huur Fryslân

Aanvraagformulier Stimulering projecten sociale huur Fryslân Aanvraagformulier Stimulering projecten sociale huur Fryslân Subsidieregeling stimulering projecten sociale huur Fryslân Formulier retoursturen naar: Bezoekadres: Contactpersoon: Gedeputeerde Staten van

Nadere informatie

Gegevens medeaanvrager VIA

Gegevens medeaanvrager VIA Gegevens medeaanvrager VIA 1 Gegevens medeaanvrager Versneller Innovatieve Ambities VIA 2016 VIA Versneller Innovatieve Ambities Dit document is alleen van toepassing indien u subsidie wilt aanvrager voor

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Aanvraagperiode 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties ook in 2018

Nadere informatie

Publiek gefinancierd energieonderzoek In opdracht van het ministerie van Economische Zaken

Publiek gefinancierd energieonderzoek In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Publiek gefinancierd energieonderzoek 2016 In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Inleiding Jaarlijks brengt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in opdracht van het ministerie

Nadere informatie

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Dit aanvraagformulier is bedoeld voor een eenmalige subsidie. Een eenmalige subsidie wordt verleend voor een eenmalige activiteit of ander incidenteel

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN

PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN Uitgegeven: 29 januari 2009 2009 no. 13 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN Besluit van Provinciale Staten van Fryslân van 17 december 2008 tot vaststelling van de regeling Human Resource Management Plus 2009

Nadere informatie

Aanvraagformulier. Formulier retour sturen naar het adres van de gemeente waar uw project plaatsvindt:

Aanvraagformulier. Formulier retour sturen naar het adres van de gemeente waar uw project plaatsvindt: Aanvraagformulier Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân 06 Voor vragen, begeleiding en advies kun u contact opnemen met uw gemeente of met het projectbureau in uw regio. Het provinciale Iepen Mienskipsfûns

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking in het Provinciaal Blad en werkt terug tot en met 1 januari 2019.

PROVINCIAAL BLAD. Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking in het Provinciaal Blad en werkt terug tot en met 1 januari 2019. PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Drenthe Nr. 2529 4 april 2019 Algemene subsidieregeling SNN 2019 Besluit van Gedeputeerde Staten van Drenthe van 2 april 2019, kenmerk 5.1/2019000925,

Nadere informatie

Publiek gefinancierd energieonderzoek In opdracht van het ministerie van Economische Zaken

Publiek gefinancierd energieonderzoek In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Publiek gefinancierd energieonderzoek In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Inleiding Jaarlijks brengt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in opdracht van het ministerie van

Nadere informatie

gelezen de nota subsidieregeling Projecten#InDeBuurt d.d. 15 november 2016 nr ;

gelezen de nota subsidieregeling Projecten#InDeBuurt d.d. 15 november 2016 nr ; Burgemeester en wethouders van gemeente Amersfoort, gelezen de nota subsidieregeling Projecten#InDeBuurt d.d. 15 november 2016 nr. 5365999; gelet op de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3, artikel

Nadere informatie

Workshop Projectvoorbereiding

Workshop Projectvoorbereiding Regionale voorlichtingsbijeenkomst OPZuid 2014-2020 Workshop Projectvoorbereiding Inhoud Subsidieaanvraag in detail Beoordelingsproces Subsidieaanvraag in detail Uit welke documenten bestaat de aanvraag?

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidie

Aanvraagformulier subsidie Aanvraagformulier subsidie Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschapsbeheer Fryslân 2016, Formulier schriftelijk retour sturen naar: Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân t.a.v. Afdeling

Nadere informatie

Fiscale zakelijke regelingen & subsidies

Fiscale zakelijke regelingen & subsidies Fiscale zakelijke regelingen & subsidies 6 fiscale regelingen en subsidies voor bedrijven om te besparen op zonnepanelen. Het zelf opwekken van stroom door bedrijven via zonnepanelen is hot. Dat heeft

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid

Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid Aanvraagperiode 22 maart tot en met 6 mei 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties ook in 2018 subsidie

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op de artikelen 4, 6 en 32 van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht;

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op de artikelen 4, 6 en 32 van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Utrecht Nr. 2215 27 maart 2018 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 20-03-2018, nummer 81CA50BB, tot wijziging van van de Uitvoeringsverordening

Nadere informatie

gelet op de Algemene wet bestuursrecht en de vigerende Algemene Subsidieverordening van gemeente Amersfoort;

gelet op de Algemene wet bestuursrecht en de vigerende Algemene Subsidieverordening van gemeente Amersfoort; Burgemeester en wethouders van gemeente Amersfoort, gelet op de Algemene wet bestuursrecht en de vigerende Algemene Subsidieverordening van gemeente Amersfoort; besluit vast te stellen de volgende regeling:

Nadere informatie

Gemeente Zoeterwoude. Wetstechnische informatie. Officiële naam regeling Subsidieverordening Duurzame Agrarische Bedrijven Zoeterwoude 2013-2015

Gemeente Zoeterwoude. Wetstechnische informatie. Officiële naam regeling Subsidieverordening Duurzame Agrarische Bedrijven Zoeterwoude 2013-2015 Gemeente Zoeterwoude Wetstechnische informatie Overheidsorganisatie Gemeente Zoeterwoude Officiële naam regeling Subsidieverordening Duurzame Agrarische Bedrijven Zoeterwoude 2013-2015 Vastgesteld door

Nadere informatie

Het doel van de Research- en developmentaftrek (RDA) is het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling door het Nederlandse bedrijfsleven.

Het doel van de Research- en developmentaftrek (RDA) is het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling door het Nederlandse bedrijfsleven. Research- en developmentaftrek Het doel van de Research- en developmentaftrek (RDA) is het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling door het Nederlandse bedrijfsleven. Algemene informatie Aanvraagtermijn:

Nadere informatie

EBG heeft het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) ingeschakeld als uitvoerder van deze regeling.

EBG heeft het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) ingeschakeld als uitvoerder van deze regeling. EBG AdviesregelinG EBG AdviesregelinG 2017 Een instrument van Economic Board Groningen Versie 23 februari 2017 Inleiding Economic Board Groningen (EBG) heeft als missie om bij te dragen aan de groei van

Nadere informatie

t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN

t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Aanvraagformulier Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân Formulier retoursturen naar: Contactpersonen: Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Esther

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Duurzame warmte voor bestaande woningen

AANVRAAGFORMULIER Duurzame warmte voor bestaande woningen AANVRAAGFORMULIER Duurzame warmte voor bestaande woningen Dit formulier kunt u sturen naar: SenterNovem Afdeling Duurzame Warmte Postbus 10073 8000 GB ZWOLLE Alleen volledig ingevulde en ondertekende formulieren

Nadere informatie

Tenders Flexibele subsidies 2015: Nieuwe Vrijwilligersorganisaties

Tenders Flexibele subsidies 2015: Nieuwe Vrijwilligersorganisaties Tenders Flexibele subsidies 2015: Tender 4 Flexibele subsidies 2015 - Tender 4 U bent een nieuwe stichting of vereniging die (nog) geen beroep gedaan heeft op, of nog niet in aanmerking kan komen voor,

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Subsidieregeling Human Resource mkb Drenthe

PROVINCIAAL BLAD. Subsidieregeling Human Resource mkb Drenthe PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Drenthe Nr. 9609 20 december 2018 Subsidieregeling Human Resource mkb Drenthe Besluit van Gedeputeerde Staten van Drenthe van 18 december 2018, kenmerk

Nadere informatie

POP3 Overijssel Uitvoering LEADERprojecten

POP3 Overijssel Uitvoering LEADERprojecten POP3 Overijssel Uitvoering LEADERprojecten Salland 2017 Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Mandemaat3 Assen Postbus 40225 8004 DE Zwolle mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 Het Plattelandsontwikkelingsprogramma

Nadere informatie

Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016

Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016 Raadsvergadering : 25 februari 2016 Agendanr. : 6d Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016 De raad der gemeente Bergeijk; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 januari

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING INNOVATIEVE ENERGIEPROJECTEN BESTAANDE BOUW WONINGCORPORATIES 2012

SUBSIDIEREGELING INNOVATIEVE ENERGIEPROJECTEN BESTAANDE BOUW WONINGCORPORATIES 2012 SUBSIDIEREGELING INNOVATIEVE ENERGIEPROJECTEN BESTAANDE BOUW WONINGCORPORATIES 2012 SUBSIDIEVERSTREKKING Artikel 1, Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. voorwaarden: de voorwaarden

Nadere informatie

Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2018

Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2018 Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2018 Inleiding Het streven van Almere is om in 2022 energieneutraal te zijn. Met het programma Energie Werkt! wordt

Nadere informatie

Handleiding Industriële Warmtebenutting

Handleiding Industriële Warmtebenutting Handleiding Industriële Warmtebenutting Inhoudsopgave 1 Samen bouwen aan efficiënt gebruik van warmte 4 1.1 Waarom deze regeling? 5 1.2 Voor wie is deze handleiding bestemd? 5 2 Programma Industriële

Nadere informatie

gelet op het Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland ; besluiten

gelet op het Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland ; besluiten Gedeputeerde staten van Drenthe, Fryslân en Groningen gelet op de ASV SNN 2016; gelet op artikel 25 van verordening nr. 651/2014 van de Commissie van 17 juni 2014 (gewijzigd bij verordening van 14 juni

Nadere informatie

Uitgegeven: 12 februari 2010. 2010, no. 11 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN

Uitgegeven: 12 februari 2010. 2010, no. 11 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN Uitgegeven: 12 februari 2010 2010, no. 11 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN Verordening van 10 februari 2010, houdende regels betreffende de subsidiëring van activiteiten op het terrein van verbetering van

Nadere informatie

Voucherregeling BIHTS Aanvraagformulier

Voucherregeling BIHTS Aanvraagformulier Building Integrated High Tech Systems Parkstad Limburg Voucherregeling BIHTS Aanvraagformulier Versie V2NL Titel project Aanvrager Status aanvraag Concept Definitief Versie Datum Aanvraag voucher BASIS

Nadere informatie

Informatiesessie. OPZuid 2014-2020. Workshop Projectvoorbereiding

Informatiesessie. OPZuid 2014-2020. Workshop Projectvoorbereiding Informatiesessie OPZuid 2014-2020 Workshop Projectvoorbereiding Pieter Liebregts, programmamanager Stimulus Programmamanagement Terneuzen, 3 maart 2015 Inhoud Subsidieaanvraag in detail Beoordelingsproces

Nadere informatie

EBG heeft het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) ingeschakeld als uitvoerder van deze regeling.

EBG heeft het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) ingeschakeld als uitvoerder van deze regeling. EBG AdviesregelinG EBG AdviesregelinG 2017 Een instrument van Economic Board Groningen Versie 15 maart 2017 Inleiding Economic Board Groningen (EBG) heeft als missie om bij te dragen aan de groei van duurzame

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken

Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken Aanvraagperiode 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties

Nadere informatie

KUNSTENPLAN REGELING PROJECTSUBSIDIES INNOVATIE

KUNSTENPLAN REGELING PROJECTSUBSIDIES INNOVATIE KUNSTENPLAN 2017-2020 REGELING PROJECTSUBSIDIES INNOVATIE 2019-2020 REGELING PROJECTSUBSIDIES INNOVATIE 2019-2020 Het bestuur van het AFK Gelet op de missie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst om te

Nadere informatie

De aanvraag kan alleen elektronisch worden ingediend! Bij dit elektronische aanvraagformulier is een uitgebreide handleiding.

De aanvraag kan alleen elektronisch worden ingediend! Bij dit elektronische aanvraagformulier is een uitgebreide handleiding. HANDLEIDING ELEKTRONISCH AANVRAAGFORMULIER FLEXIBELE SUBSIDIE VRIJWILLIGERSORGANISATIES WELZIJN EN ZORG 2015: ZOVEEL MOGELIJK MENSEN DOEN MEE Deze handleiding is uitsluitend bedoeld voor uw eigen gebruik

Nadere informatie

POP3 Regeling Uitvoering van LEADER projecten Overijssel Zuidwest Twente 2017

POP3 Regeling Uitvoering van LEADER projecten Overijssel Zuidwest Twente 2017 POP3 Regeling Uitvoering van LEADER projecten Overijssel Zuidwest Twente 2017 Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Mandemaat3 Assen Postbus 40225 8004 DE Zwolle mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 Het Plattelandsontwikkelingsprogramma

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17117 29 maart 2019 Regeling van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van 28 maart 2019, nr. WJZ/5893539,

Nadere informatie

REGELING ENERGIEBESPARING PARTICULIERE WONINGEN TE TZUM

REGELING ENERGIEBESPARING PARTICULIERE WONINGEN TE TZUM REGELING ENERGIEBESPARING PARTICULIERE WONINGEN TE TZUM Het bestuur van stichting MAST; overwegende: dat het bestuur van stichting MAST budget heeft gereserveerd voor bijdragen in de kosten van het treffen

Nadere informatie

Samenwerking voor innovaties op lokaal niveau Korte Voorzieningsketens Verordening POP3 subsidies provincie Gelderland

Samenwerking voor innovaties op lokaal niveau Korte Voorzieningsketens Verordening POP3 subsidies provincie Gelderland Let op: Deze PDF-versie van het aanvraagformulier geeft u inzicht in de gevraagde gegevens. U wordt verzocht voor de definitieve versie van uw aanvraag het online-formulier te gebruiken dat vanaf 15 augustus

Nadere informatie

_ eir u.._ kaaer van cut samenwerkingsverband op als penvoerder. Ministerie van Economische Zaken

_ eir u.._ kaaer van cut samenwerkingsverband op als penvoerder. Ministerie van Economische Zaken \We rt..x67-fn Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag Directoraat-generaal Natuur & Regio Directie Natuur en. Blodiversiteit Bezoekadres Bezuldenhoutseweg 73 2594

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland

AANVRAAGFORMULIER Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland AANVRAAGFORMULIER Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland AANVRAAGFORMULIER: R&D samenwerkingsproject Aanvraagformulier voor subsidieaanvragen voor projecten gericht op het

Nadere informatie

SRE Investeringsregeling 2013 - Samenwerkingsverband Regio Eindhoven -

SRE Investeringsregeling 2013 - Samenwerkingsverband Regio Eindhoven - SRE Investeringsregeling 2013 - Samenwerkingsverband Regio Eindhoven - Het doel van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen - S&O-afdrachtvermindering (WBSO) is

Nadere informatie

Aanvraagformulier OP EFRO Tender Valorisatie 2015

Aanvraagformulier OP EFRO Tender Valorisatie 2015 Aanvraagformulier OP EFRO Tender Valorisatie 2015 De OP EFRO Tender Valorisatie 2015 is onderdeel van het Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020. Contact? Informatie kunt u vinden op onze

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING TOEKOMSTFONDS ONDERWIJS ARBEIDSMARKT AMERSFOORT

SUBSIDIEREGELING TOEKOMSTFONDS ONDERWIJS ARBEIDSMARKT AMERSFOORT SUBSIDIEREGELING TOEKOMSTFONDS ONDERWIJS ARBEIDSMARKT AMERSFOORT Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling en de daarop rustende bepalingen wordt (mede) verstaan onder: aanvraag: ingediend verzoek

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Subsidieregeling MKB innovatiestimulering regio en topsectoren Noord-Nederland provincie Groningen

PROVINCIAAL BLAD. Subsidieregeling MKB innovatiestimulering regio en topsectoren Noord-Nederland provincie Groningen PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Groningen. Nr. 3002 11 juni 2015 Subsidieregeling MKB innovatiestimulering regio en topsectoren Noord-Nederland provincie Groningen Besluit van Gedeputeerde

Nadere informatie

Gegevens medeaanvragers en machtiging aan penvoerder Fryslân Fernijt IV Tweede tender 2014

Gegevens medeaanvragers en machtiging aan penvoerder Fryslân Fernijt IV Tweede tender 2014 Machtigingsformulier Fryslân Fernijt IV Tweede Tender 2014 Gegevens medeaanvragers en machtiging aan penvoerder Fryslân Fernijt IV Tweede tender 2014 Dit formulier is bedoeld voor de partners in een samenwerkingsverband

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1883 25 66februari 2009 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 1 februari 2009, nr. WJZ/9022696,

Nadere informatie

Aanvraagformulier. t.a.v. afdeling Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN. Tweebaksmarkt 52 8911 KZ LEEUWARDEN

Aanvraagformulier. t.a.v. afdeling Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN. Tweebaksmarkt 52 8911 KZ LEEUWARDEN Aanvraagformulier Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân 06 Formulier retour sturen naar: Bezoekadres: Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân t.a.v. afdeling Subsidiezaken Postbus 00 8900 HM

Nadere informatie

Aanvraagformulier Subsidieregeling Regionale Investeringssteun Groningen 2018 RIG 2018

Aanvraagformulier Subsidieregeling Regionale Investeringssteun Groningen 2018 RIG 2018 Aanvraagformulier Subsidieregeling Regionale Investeringssteun Groningen 2018 RIG 2018 Contact? Informatie kunt u vinden op onze website www.snn.nl/rig. Neemt u voor vragen contact op met de provincie

Nadere informatie