VUT-REGELING VOOR FWG-DEELNEMERS GEBOREN IN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VUT-REGELING VOOR FWG-DEELNEMERS GEBOREN IN 1946-1949"

Transcriptie

1 VUT-REGELING VOOR FWG-DEELNEMERS GEBOREN IN

2

3 Vut-regeling voor deelnemers FWG geboren in de periode Voor deelnemers aan het FWG (Fonds Werktijdvermindering Oudere Werknemers in de Grafische Bedrijven), beter bekend als het Vut-fonds, geldt een regeling voor vervroegde uittreding. U bent geboren in 1946, 1947, 1948 of U kunt daardoor op basis van de huidige cao-afspraken gebruik maken van een aangepaste Vut-regeling. Bij cao kunnen in de toekomst echter andere afspraken worden gemaakt en andere voorwaarden van toepassing zijn. Er is dus geen sprake van een recht op Vut zoals dat bij pensioen het geval is. Aangepaste Vut-regeling Met ingang van 1 januari 2006 is de Vut-regeling voor grafici, administratief personeel dagbladbedrijf en vrijwillige deelnemers aangepast. De in deze brochure omschreven regeling geldt alleen voor FWG-deelnemers die geboren zijn in 1946, 1947, 1948 of Daarna houdt de Vut-regeling op te bestaan. Uitkeringshoogte en premie De Vut-uitkering is gebaseerd op maximaal 70% van het laatste vaste brutoloon. Er geldt een maximumloon waarnaar de Vut-uitkering wordt berekend. Dit loon is gekoppeld aan het maximum loon dat ook in de Wet Financiering Sociale Verzekeringen wordt gebruikt. Voor 2011 is dat De reguliere uittredingsleeftijd is afhankelijk van het geboortejaar en aantal dienstjaren. De standaardpremie voor deelname bedraagt 3,85% (2011) van het loon. De werknemer betaalt 2%. De regeling voor het administratief personeel dagbladbedrijf is identiek aan de grafische Vut-regeling, zij het dat het deel dat men geacht wordt 'uit-de-pensioenpot' te halen, waarover meer op de volgende pagina s, wordt gefinancierd met een aanvullende premie. Voor geboortejaren vóór ,80% en vanaf Deze brochure bevat de belangrijkste regels van het FWG Reglement Vervroegde Uittreding voor Grafici. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden; in de statuten en reglementen zijn de exacte formuleringen opgenomen. U vindt de statuten en reglementen op de website oktober w11 1.

4 1950 0,90%. De werknemer betaalt hiervan de helft. De premie komt daarmee voor de groep vóór 1950 op 5,65% waarvan de werknemer 2,90% betaalt. En voor de groep na 1950 op 4,75% waarvan de werknemer 2,45% betaalt. Wat doet een Vut-fonds? Een Vut-fonds voert op verzoek van werkgevers- en werknemersorganisaties een regeling voor vervroegde uittreding uit tegen een zo laag mogelijke premie. De grafimedia Vut-regeling is gebaseerd op een omslagsysteem. Het bedrag dat jaarlijks nodig is voor de Vut-uitkeringen wordt door de werkenden in de branche opgebracht. Met de premie en de eventuele beleggingsopbrengsten worden de Vut-uitkeringen betaald. Het beleid van het Vut-fonds wordt bepaald door een bestuur dat bestaat uit een vertegenwoordiging van werkgevers en werknemers uit de branche. Welke voorwaarden gelden er voor de Vut? Er kunnen twee regelingen onderscheiden worden. Een regeling voor werknemers die de laatste 10 jaar, voor de datum waarop ze volgens de regeling met de Vut zouden kunnen, hebben gewerkt in het grafisch bedrijf en onafgebroken deelnemer zijn geweest aan het FWG. En een aparte regeling voor werknemers met 40 dienstjaren. Deze werknemers voldoen aan het 10-jaarscriterium en hebben daarnaast vanaf hun 22e onafgebroken deelgenomen aan het FWG. Wanneer kan ik met de Vut en met welke uitkering? VUT-SITUATIE Geboortejaar Vut-leeftijd Vut-leeftijd Uitkeringshoogte o.b.v. 10 dj o.b.v. 40 dj van het laatste vaste brutoloon jr 62 jr 70% jr en 4 mnd 62 jr en 2 mnd 70% jr en 8 mnd 62 jr en 4 mnd 70% jr 62 jr en 6 mnd 70% Toelichting: de uitkering bedraagt maximaal 70% van het brutoloon. Voor de berekening van het laatst verdiende vaste brutoloon wordt uitgegaan van de som van het loon, vakantietoeslag en vaste gratificaties. Het Vut-fonds vergoedt verder de inkomensafhankelijke premie voor de Zorgverzekeringswet. De uitkering wordt maandelijks uitbetaald. 2.

5 Een uitkering van maximaal 70% van het brutoloon; wat betekent dat in de praktijk? Er worden twee begrenzingen aangebracht. De eerste begrenzing heeft te maken met de koppeling van de uitkering aan het maximumloon dat ook in de Wet Financiering Sociale Verzekeringen wordt gebruikt. In 2011 is dat De uitkering kan dus niet hoger zijn dan 70% van dit maximumloon. De tweede begrenzing heeft te maken met de manier waarop de uitkering wordt vastgesteld en uitbetaald. U merkt er per saldo weinig van maar uw uitkering bestaat eigenlijk uit twee componenten: een pen - sioendeel 1 en een Vut-aanvullingsdeel. Een deel wordt u geacht uit uw pensioen te betalen en een deel vult het Vut-fonds aan tot 70%. Dat zit zo. Het Vut-fonds gaat er bij de berekening van de uitkering vanuit dat u bij het pensioenfonds waaraan u deelneemt per achterliggend grafisch dienstjaar extra pensioen krijgt toegekend: 0,20% van de pensioengrondslag voor ieder grafisch jaar vanaf uw 22e tot Deze extra opbouw wordt geacht voorwaardelijk 2 beschikbaar te komen op het moment dat u met de Vut wilt. Bij een grafisch arbeidsverleden van 30 jaren tot 2006 ontstaat zo een extra pensioenrecht van 30 x 0,20% = 6% van de pensioengrondslag. Het Vut-fonds gaat er nu vanuit dat u deze extra rechten tot 1 januari 2006 inzet voor uw Vut. Vervolgens wordt berekend wat het Vut-fonds moet aanvullen om op 70% van het brutoloon uit te komen. 1. De regeling waarbij het pensioenfonds voorwaardelijk geld beschikbaar stelt, geldt niet voor het administratief personeel van het dagblad bedrijf. Deze groep werknemers ontvangt een uitkering van 70% en betaalt hiervoor een hogere premie. 2. U krijgt voorwaardelijk pensioen toegezegd want het recht ontstaat pas wanneer u aansluitend aan het grafische dienstverband met pensioen gaat en als de financiële middelen van het pensioenfonds het toelaten. 3.

6 VOORBEELD Stel u bent geboren in 1949 en bent deelnemer aan het Vut-fonds FWG en het pensioenfonds PGB. Uw inkomen ligt op De franchise voor het pensioenfonds stellen we op waardoor u over pensioen opbouwt. Op basis van de aangepaste Vut-regeling kunt u als u te zijner tijd nog werkt in de branche, standaard met 63 jaar stoppen met werken tegen maximaal 70% bruto. Stel verder dat u op 1 januari grafische dienstjaren heeft. Hoe wordt dan de uitkering berekend? Stap 1 Bij het pensioenfonds krijgt u op grond van de vernieuwde pensioenregeling voorwaardelijk extra pensioenrechten toegekend op basis van uw arbeidsverleden. In dit voorbeeld 35 x 0,20% = 7%. De pensioengrondslag bedraagt = De voorwaardelijke extra opbouw bedraagt dan 7% van = Stap 2 Op basis van inruilfactoren wordt vervolgens berekend wat dit levenslange pensioenrecht waard is als tijdelijke uitkering vanaf uw 63e tot uw 65e jaar. Volgens de huidige factoren is dat x 6,450 = per jaar. Stap 3 Het Vut-fonds neemt aan dat u deze extra toegekende reserveert voor uw Vut. Het fonds vult dan aan tot 70% van = De Vut-aanvulling bedraagt in dit voorbeeld dus = per jaar. Kan ik ook eerder of later stoppen met werken? U kunt uw Vut in principe vervroegen of uitstellen. De uittredingsleeftijd kan liggen tussen 60 en 64 jaar. Wie eerder of later uittreedt dan de reglementaire leeftijd ontvangt een uitkering waarbij het beschikbare bedrag wordt verdeeld over het aantal maanden dat de uitkering wordt genoten. Bovendien wordt het uitkeringspercentage verlaagd met 0,1% voor elke maand dat men eerder uittreedt in verband met renteen premieverlies. Bij vervroeging van de Vut moet wel voldaan worden aan de door het Vut-fonds gestelde voorwaarde (10-jaarscriterium en/of 40 dienstjaren). Naarmate u uw Vut verder uitstelt, neemt de hoogte van uw uitkering evenredig toe. Maar de uitkering kan nooit boven de 100% van het brutoloon komen. 4.

7 VOORBEELD Een werknemer, geboren in 1949, kan standaard uittreden op 63 tegen maximaal 70%. Flexibel uittreden Uitkeringspercentage van het brutoloon 63 jaar en 7 maanden 100% (maximum) 63 jaar 70,0% 62 jaar 44,8% 61 jaar 31,9% 60 jaar 23,7% Toelichting: Als u uw Vut uitstelt, wordt na ongeveer 7 maanden de maximumuitkering van 100% bereikt. Als u op de vroegst mogelijke leeftijd met de Vut zou gaan (dat is met 60 jaar) dan bedraagt de uitkering 23,7%. De uitkering wordt als volgt berekend: oorspronkelijk aantal maanden recht op Vut : 23 werkelijk aantal Vut-maanden : = 59 uitkeringspercentage : 23/59 x 70% = 27,3% vermindering 36 maanden à 0,1% : 3,6% uitkeringspercentage : 27,3% 3,6% = 23,7% Het FWG heeft voor de branche een Vut-planner ontwikkeld waarmee u zelf snel kunt nagaan waar u op uitkomt. U vindt de planner op Hoe zit het met deeltijd-vut? Deeltijd-Vut is mogelijk. De werkgever betaalt dan het parttime-loon uit en het Vut-fonds verstrekt een uitkering voor het gedeelte dat met de Vut gegaan wordt. (zie voorbeeld volgende pagina) 5.

8 VOORBEELD In dit voorbeeld maakt een werknemer geboren in 1949, gebruik van het recht op deeltijd-vut. Het eerste jaar gaat hij voor 65% met de Vut. Dit betekent dat de deeltijd-vut-uitkering wordt gebaseerd op 35% van het brutoloon. Het resterende deel van de uitkering wordt dus een jaar uitgesteld. En wie de Vut uitstelt ontvangt een hogere uitkering. De situatie van deze werknemer ziet er, zonder rekening te houden met actuariële herrekening van de pensioeninleg, als volgt uit: Standaardsituatie werknemer geboren in 1949 Vut-leeftijd 63 jaar uitkeringspercentage 70% aantal Vut-uitkeringsmaanden 23 uitkeringsvolume is 23 x 70% 1.610% Periode deeltijd-vut uitkeringsvolume eerste 12 maanden (65% x 70% x 12) 546% Periode voltijds Vut resterend uitkeringsvolume (1.610% 546%) 1.064% resterende uitkeringsmaanden (23-12) 11 uitkeringspercentage voltijdse Vut-periode (1.064% : 11) 96,7% Wordt de uitkering tussentijds nog aangepast? Het gaat dan om de vraag in hoeverre uw uitkering meegroeit met de loon- of prijsstijging in Nederland. Deze periodieke verhoging op 1 januari van een jaar wordt indexatie genoemd. Indexatie kan alleen worden gegeven als het bestuur vindt dat de financiële middelen van het FWG daarvoor toereikend zijn. Er is dus geen recht op indexatie. Wordt tijdens de Vut-periode de pensioen opbouw voortgezet? Nee, de pensioenopbouw stopt. U kunt bij uw pensioenfonds informeren of u uw pensioenopbouw voor eigen rekening kunt voortzetten. En hoe zit het met het spaarloon en de premie voor deelname aan ASF-Gezondheidszorg? Tijdens de Vut kan geen spaarloon meer worden opgebouwd. De deelname aan de ASF/Gezondheidszorg regeling wordt, als tijdens werken al premie werd betaald, voortgezet. U betaalt hiervoor de gebruikelijke premie van 0,33%. 6.

9 Wat gebeurt er bij beëindiging van de deelneming? Als u buiten de bedrijfstak gaat werken of om een andere reden niet meer deelneemt, kunt u geen gebruik meer maken van de FWG-regeling. Er worden geen rechten opgebouwd. Bij het verlaten van de bedrijfstak kunnen dan ook geen rechten worden meegegeven. En wat bij ziekte of arbeidsongeschiktheid? Wie ziek of arbeidsongeschikt is, kan geen gebruik maken van de Vut. De Vut-datum wordt dan uitgesteld tot men hersteld verklaard is. Bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid kan men met de Vut voor dat deel dat men werkt. Als door ziekte de Vut-datum wordt uitgesteld, blijft het uittredingspercentage wel op het oorsponkelijke niveau. Kan ik mijn Vut-situatie in kaart brengen? Op vindt u een rekenprogramma waarmee de persoonlijke Vut-situatie kan worden nagegaan. U kunt ook nagaan wat eerder of later stoppen met werken financieel voor u betekent. Kan ik de Vut-uitkering als dat nodig is aanvullen? Als u een hogere uitkering op prijs stelt of eerder wilt stoppen met werken kunt u een deel van uw pensioen inruilen. U kunt dan een deel van uw pensioen inzetten als aanvulling op uw Vut-uitkering als uw pensioenuitvoerder die mogelijkheid biedt. Informeer bij uw pensioenuitvoerder naar de mogelijkheden. Is het verstandig om het pensioen naar voren te halen? De pensioenen van oudere grafici met een maximum aantal opbouwjaren zijn relatief hoog. Daar zit vaak wat ruimte. Daarbij moet wel worden meegewogen dat pensioenuitkeringen die vóór het 65e jaar ingaan onder een hoger belastingtarief kunnen vallen. U kunt dus eerder gebruik maken van uw pensioen maar in veel gevallen betaalt u hierover meer belasting en premie. Werken tijdens de Vut. Kan dat? In principe mag tijdens de Vut geen arbeidsplaats worden bezet. Wel mag het verschil tussen het oude loon en de Vut-uitkering worden bijverdiend. Maar omdat de Vut ook is opgezet uit werkgelegenheidsmotieven gelden de volgende voorwaarden: de werkzaamheden mogen niet worden verricht binnen de grafische bedrijfstak; de vergoeding of het salaris voor het werk samen met de Vut-uitkering mag per maand niet meer bedragen dan 100% van het laatste brutoloon; 7.

10 het Vut-fonds moet vooraf over de werkzaamheden worden geïnformeerd. Het fonds beoordeelt vervolgens of aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan. Als u reeds nevenwerkzaamheden verrichtte vóór de datum van vervroegde uittreding mag u die in dezelfde mate voortzetten tijdens uw Vut-periode. U dient het Vut-fonds daarvan vooraf in kennis te stellen en aan te geven hoeveel inkomen u hiermee de laatste 3 jaar heeft verworven. Vrijwilligerswerk tijdens de Vut is uiteraard toegestaan voorzover er sprake is van zuiver vrijwilligerswerk. Het mag bijvoorbeeld niet gaan om werkzaamheden die normaliter worden verricht door betaalde arbeidskrachten. Ook al doet u dat werk voor niets dan nog is dat niet toegestaan. Wij raden u aan om dit vooraf aan ons te melden. Hoe verloopt de aanvraagprocedure voor de Vut-uitkering? Een half jaar voor het bereiken van de standaard Vut-leeftijd worden deelnemers FWG die ook deelnemen aan het ASF uitgenodigd voor een Vut-Informatiedag. Zo'n dag is een ideale gelegenheid om u te laten informeren over de Vut. Minimaal twee maanden voor de geplande Vut-datum geeft u of uw werkgever door dat u van de Vut gebruik wilt maken. U ontvangt vervolgens een aanvraagformulier voor de Vut-uitkering. 8.

11 Meer informatie... Voor meer informatie kunt u bellen met het FWG. Het FWG is iedere werkdag tussen 8.00 en uur bereikbaar via afdeling Klantenservice Vut (020) Bezoekadres FWG Zwaansvliet AP Amsterdam Correspondentieadres FWG Afdeling Klantenservice/FWG Postbus CA Amsterdam Telefoon: Internet: en 9.

12 Ruimte voor aantekeningen 10.

13

14 VUT-REGELING Voor FWG-deelnemers geboren in FWG, Postbus 7855, 1008 CA Amsterdam Zwaansvliet 3, Telefoon (020)

VUT-PREPENSIOEN G B F REGELING VOOR DAGBLADJOURNALISTEN. Fonds Werktijdvermindering Oudere Werknemers in de Grafische Bedrijven S C H E F S E N

VUT-PREPENSIOEN G B F REGELING VOOR DAGBLADJOURNALISTEN. Fonds Werktijdvermindering Oudere Werknemers in de Grafische Bedrijven S C H E F S E N VUT-PREPENSIOEN REGELING VOOR DAGBLADJOURNALISTEN Fonds Werktijdvermindering Oudere Werknemers in de Grafische Bedrijven G R A F I B E D R IJ F O N D S S C H E F S E N G B F Vut-prepensioenregeling voor

Nadere informatie

REGELING WAARDEOVERDRACHT PREPENSIOEN

REGELING WAARDEOVERDRACHT PREPENSIOEN VUT-PREPENSIOEN VOOR DAGBLADJOURNALISTEN GEBOREN VOOR 1950 REGELING WAARDEOVERDRACHT PREPENSIOEN VOOR DAGBLADJOURNALISTEN GEBOREN IN OF NA 1950 Ter inleiding Voor dagbladjournalisten geldt met ingang

Nadere informatie

Grafimedia fondsen in t kort

Grafimedia fondsen in t kort Grafimedia fondsen in t kort Informatie voor werkgevers over: aansluiting bij de grafimedia fondsen deelneming en premie inhoud van de bedrijfstakregelingen Deze brochure is uitgebracht namens het Pensioenfonds

Nadere informatie

VUT-PREPENSIOEN REGELING WAARDEOVERDRACHT PREPENSIOEN G B F VOOR DAGBLADJOURNALISTEN GEBOREN VOOR 1950 VOOR DAGBLADJOURNALISTEN GEBOREN IN OF NA 1950

VUT-PREPENSIOEN REGELING WAARDEOVERDRACHT PREPENSIOEN G B F VOOR DAGBLADJOURNALISTEN GEBOREN VOOR 1950 VOOR DAGBLADJOURNALISTEN GEBOREN IN OF NA 1950 VUT-PREPENSIOEN VOOR DAGBLADJOURNALISTEN GEBOREN VOOR 1950 GBF, Postbus 7855, 1008 CA Amsterdam Zwaansvliet 3, Telefoon (020) 5 418 418 Fax (020) 6 442 911 REGELING WAARDEOVERDRACHT PREPENSIOEN VOOR DAGBLADJOURNALISTEN

Nadere informatie

PENSIOENINRUIL TIJDELIJKE OUDERDOMSPENSIOEN TER AANVULLING VAN DE VUT-UITKERING 1

PENSIOENINRUIL TIJDELIJKE OUDERDOMSPENSIOEN TER AANVULLING VAN DE VUT-UITKERING 1 PENSIOENINRUIL 2013 TIJDELIJKE OUDERDOMSPENSIOEN TER AANVULLING VAN DE VUT-UITKERING 1 PENSIOENINRUIL TIJDELIJKE OUDERDOMSPENSIOEN TER AANVULLING VAN DE VUT-UITKERING In de brochure wordt een aantal regels

Nadere informatie

Stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding Gist-Brocades. VUT Reglement

Stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding Gist-Brocades. VUT Reglement Stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding Gist-Brocades VUT Reglement Uitgave februari 2006 REGLEMENT VRIJWILLIG VERVROEGDE UITTREDING DSM GIST SERVICES B.V. Inhoudsopgave blz. Artikel 1 Definities...

Nadere informatie

Stoppen met werken zodra het financieel kan

Stoppen met werken zodra het financieel kan In onze winkels bieden we voor elke klant wat wils. Eigenlijk doet Ahold Pensioenfonds precies hetzelfde. Rick Huygen, Service manager Albert Heijn, getrouwd, 2 kinderen Stoppen met werken zodra het financieel

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Pensioen en arbeidsongeschiktheid. Later = Nu

Pensioen en arbeidsongeschiktheid. Later = Nu Pensioen en arbeidsongeschiktheid Later = Nu Later = Nu Uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid Wat gebeurt er met uw inkomen als u ziek wordt en daardoor (gedeeltelijk) niet meer kunt werken? En hoe zit

Nadere informatie

PENSIOENREGLEMENT V OVERGANGSREGELING VOOR DEELNEMERS GEBOREN OP OF NA 1 JANUARI 1950

PENSIOENREGLEMENT V OVERGANGSREGELING VOOR DEELNEMERS GEBOREN OP OF NA 1 JANUARI 1950 PENSIOENREGLEMENT V OVERGANGSREGELING VOOR DEELNEMERS GEBOREN OP OF NA 1 JANUARI 1950 STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR HET BEROEPSVERVOER OVER DE WEG GELDEND VANAF 1 JANUARI 2006 April 2015 OVERGANGSREGELING

Nadere informatie

REGLEMENT AANVULLINGSREGELINGEN PER 1 JANUARI 2006 STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE HANDEL IN BOUWMATERIALEN

REGLEMENT AANVULLINGSREGELINGEN PER 1 JANUARI 2006 STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE HANDEL IN BOUWMATERIALEN REGLEMENT AANVULLINGSREGELINGEN PER 1 JANUARI 2006 STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE HANDEL IN BOUWMATERIALEN Februari 2011 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.1 Inleidende bepalingen 1.

Nadere informatie

SGB SPAARREGELINGEN BEDRIJFSSPAARREGELINGEN IN DE GRAFIMEDIA

SGB SPAARREGELINGEN BEDRIJFSSPAARREGELINGEN IN DE GRAFIMEDIA SGB SPAARREGELINGEN BEDRIJFSSPAARREGELINGEN IN DE GRAFIMEDIA Bedrijfssparen in de grafimedia branche Het Spaarloonfonds voor de Grafische Bedrijven (SGB) verzorgt voor de grafimedia branche de collectieve

Nadere informatie

premieoverzicht 2005

premieoverzicht 2005 stichting pensioenfonds wonen ouderdomspensioen/nabestaandenpensioen/prepensioen 2,75% 7,25% 10,00% extra ouderdomspensioen/ extra nabestaandenpensioen 1) 2,00% 6,00% 8,00% arbeidsongeschiktheidspensioen

Nadere informatie

STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS

STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS De pensioenregeling van SBZ STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS Uw pensioen bij SBZ Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars (SBZ) is het pensioenfonds voor de zorgverzekeringssector

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen

Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen INHOUD PAGINA 1. Inleiding 2 2. Arbeidsongeschiktheid en uitkeringen vanuit de overheid 3 3. Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen 5 4. Vragen staat vrij! 8 1. Inleiding

Nadere informatie

Werkloos. Lees alles over de gevolgen van werkloosheid voor uw pensioen

Werkloos. Lees alles over de gevolgen van werkloosheid voor uw pensioen Werkloos Lees alles over de gevolgen van werkloosheid voor uw pensioen Leeswijzer Deze brochure is opgebouwd uit vier delen: Wat houdt 1. Wat houdt in? In dit eerste deel vindt u algemene informatie. Ook

Nadere informatie

Uw werknemer is arbeidsongeschikt. Wat doet PMT? Wat betekent het voor uw administratie?

Uw werknemer is arbeidsongeschikt. Wat doet PMT? Wat betekent het voor uw administratie? Uw werknemer is arbeidsongeschikt Wat doet PMT? Wat betekent het voor uw administratie? Leeswijzer Deze brochure is opgebouwd uit vier delen: Wat houdt 1. Wat houdt in? In dit eerste deel vindt u algemene

Nadere informatie

Nieuwe rechten Nieuwe plichten De Ahold VUT-regeling

Nieuwe rechten Nieuwe plichten De Ahold VUT-regeling Ik zit kort voor mijn VUT. Ik kan heel goed leven met een paar maanden uitstel als dat onze bijdrage is aan langer doorwerken Ad Schellekens, verkoopspecialist Albert Heijn Pijnacker, getrouwd Nieuwe rechten

Nadere informatie

LATER = NU. Pensioen en arbeidsongeschiktheid. informatie over uw pensioen

LATER = NU. Pensioen en arbeidsongeschiktheid. informatie over uw pensioen LATER = NU Pensioen en arbeidsongeschiktheid informatie over uw pensioen Ik ben ziek en kan al langere tijd niet volledig werken. Wat betekent dat voor mijn inkomen? Jacqueline Cremers, SPF Beheer: Niet

Nadere informatie

Inleiding. Wanneer kan ik met pensioen? gaat uiterlijk in op 67 jaar.

Inleiding. Wanneer kan ik met pensioen? gaat uiterlijk in op 67 jaar. Bijna met pensioen De dag van uw pensionering komt snel dichterbij. Sommige zaken rond uw pensionering staan (wettelijk) vast, maar er valt ook genoeg te kiezen. Welke keuzes kunt u maken? Inleiding Ieder

Nadere informatie

Wanneer ga jij met pensioen?

Wanneer ga jij met pensioen? Wanneer ga jij met pensioen? Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 AOW-gerechtigde leeftijd... 4 1.1 Algemeen... 4 1.2 Verhoging van 65 naar 67... 4 1.3 Verdere verhoging op basis van de levensverwachting...

Nadere informatie

Overzicht en kerncijfers pensioenregelingen Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Baksteenindustrie

Overzicht en kerncijfers pensioenregelingen Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Baksteenindustrie Overzicht en kerncijfers pensioenregelingen Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Baksteenindustrie Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Baksteenindustrie (BPF Baksteen) is opgericht op 1-4-1957.

Nadere informatie

Bijna met pensioen. De dag van uw pensionering komt snel dichterbij. Sommige zaken rond uw pensionering staan 1

Bijna met pensioen. De dag van uw pensionering komt snel dichterbij. Sommige zaken rond uw pensionering staan 1 Bijna met pensioen De dag van uw pensionering komt snel dichterbij. Sommige zaken rond uw pensionering staan 1 (wettelijk) vast, maar er valt ook genoeg te kiezen. Welke keuzes kunt u maken? Inleiding

Nadere informatie

Mijn pensioenregeling. Alles over uw pensioen in de Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw

Mijn pensioenregeling. Alles over uw pensioen in de Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw Uitgave maart 2015 Inhoud Inleiding 1. Wat is pensioen? 2. Ouderdomspensioen 3. Eerder met pensioen 4. Wat gebeurt

Nadere informatie

AANVULLENDE PENSIOENREGELING

AANVULLENDE PENSIOENREGELING AANVULLENDE PENSIOENREGELING Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Agrarische en Voedselvoorzieningshandel Uw pensioen is onze zorg. Inleiding Voor u ligt de brochure over de aanvullende pensioenregelingen

Nadere informatie

Zicht op uw pensioen. Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie

Zicht op uw pensioen. Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Zicht op uw pensioen Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Misschien staat uw pensioen nog ver van uw bed, maar bent u nieuwsgierig wanneer u eigenlijk met pensioen kunt gaan? Of u wilt

Nadere informatie

TOELICHTING Uniform Pensioenoverzicht. Uitkeringsovereenkomst

TOELICHTING Uniform Pensioenoverzicht. Uitkeringsovereenkomst TOELICHTING Uniform Pensioenoverzicht 2013 Uitkeringsovereenkomst In deze toelichting vindt u meer informatie over uw uniform pensioenoverzicht en uw pensioenregeling. Ook leggen we de gebruikte begrippen

Nadere informatie

1 Inleiding. Wanneer ga jij met pensioen Versie: 4 17-07-2015 Pagina: 3 van 7

1 Inleiding. Wanneer ga jij met pensioen Versie: 4 17-07-2015 Pagina: 3 van 7 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 AOW-gerechtigde leeftijd... 4 2.1 Algemeen... 4 2.2 Verhoging van 65 naar 67... 4 2.3 Verdere verhoging op basis van de levensverwachting... 4 3 Pensioenleeftijd... 6 3.1

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Op het Uniform Pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt bij pensionering

Nadere informatie

Ik wil mijn partner goed verzorgd achterlaten

Ik wil mijn partner goed verzorgd achterlaten ANW Pensioen U staat er niet dagelijks bij stil, maar stel dat u overlijdt. Dan wilt u uw partner en kinderen goed verzorgd achterlaten. Misschien moet u daarvoor iets extra s regelen. Met ANW Pensioen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomsten maart 2006. Werknemers geboren vóór 1950

Informatiebijeenkomsten maart 2006. Werknemers geboren vóór 1950 Informatiebijeenkomsten maart 2006 Werknemers geboren vóór 1950 1 Agenda Waarom een nieuwe pensioenregeling? Algemene informatie over uw pensioen Gevolgen nieuwe regeling Overig (o.a. extra rechten, partnerpensioen)

Nadere informatie

Inleiding. Keuzemogelijkheden

Inleiding. Keuzemogelijkheden In dienst Bij indiensttreding bij UWV ga je ook automatisch pensioen opbouwen bij Pensioenfonds UWV. Waar moet je op letten? Welke keuzes kun je maken? Inleiding Iedereen die in dienst komt bij UWV start

Nadere informatie

Wijziging pensioenregeling

Wijziging pensioenregeling Stichting Pensioenfonds TNO Wijziging pensioenregeling 2014 Wat vindt u in deze brochure? In deze brochure vindt u een overzicht van de wijzigingen van de pensioenregeling per 1 januari 2014. Introductie

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1 <Uitkeringsovereenkomst> <Premieovereenkomst>

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1 <Uitkeringsovereenkomst> <Premieovereenkomst> Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1 Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen

Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen INHOUD PAGINA 1. Inleiding 2 2. Arbeidsongeschiktheid en de WIA-uitkeringen vanuit de overheid 3 3. Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen 5 4. Vragen staat vrij! 9 1.

Nadere informatie

REGLEMENT VERVROEGD UITTREDEN OUDERE DAGBLADJOURNALISTEN

REGLEMENT VERVROEGD UITTREDEN OUDERE DAGBLADJOURNALISTEN Stichting Fonds Werktijdvermindering Oudere Werknemers in de Grafische Bedrijven REGLEMENT VERVROEGD UITTREDEN OUDERE DAGBLADJOURNALISTEN Laatstelijk gewijzigd door het bestuur bij besluit van 13 december

Nadere informatie

Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor het levensmiddelenbedrijf

Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor het levensmiddelenbedrijf Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor het levensmiddelenbedrijf 00001 Behandeld door Doorkiesnummer Ons kenmerk Klant Contact Center 088 008 40 04 Onderwerp brief aan uw werknemers inzake VPL-regeling

Nadere informatie

JE TIJD ANDERS INDELEN

JE TIJD ANDERS INDELEN Deze brochure is onderdeel van de brochurereeks over pensioen van Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM en is bedoeld voor deelnemers aan het pensioenreglement 2006. Hiertoe behoren KLM-medewerkers in een

Nadere informatie

Welkom bij PME. Uw WIA-excedentpensioen in een notendop

Welkom bij PME. Uw WIA-excedentpensioen in een notendop Welkom bij PME Uw WIA-excedentpensioen in een notendop Januari 2019 WELKOM BIJ PME Uw WIA-excedentpensioen in een notendop Januari 2019 Lees de oranje tekst voor de hoofdpunten 1 Uw WIA-excedentpensioen

Nadere informatie

Reglement Versleepregeling

Reglement Versleepregeling HEINEKEN NEDERLANDS BEHEER B.V. HEINEKEN GROUP B.V HEINEKEN INTERNATIONAL B.V. (Versie 2014 definitief- d.d. 07 januari 2014) INHOUD Artikelen Bladzijde 1. Begripsbepalingen 3 2. Werkingssfeer van de regeling

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bitumineuze- en Kunststof Dakbedek- kingsbedrijven (Bpf-Bitumen)

Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bitumineuze- en Kunststof Dakbedek- kingsbedrijven (Bpf-Bitumen) Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bitumineuze- en Kunststof Dakbedek- kingsbedrijven (Bpf-Bitumen) 7a 7.1 Algemeen 60 7.2 Deelnemers 62 7.3 Premies 62 7.4 Ouderdomspensioen 63 7.5 Vervroegd pensioen 63

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten Agenda Het pensioenfonds Uw inkomen straks Pensioenregeling StiPP. Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (StiPP) Bestuur van het pensioenfonds:

Nadere informatie

PENSIOENREGLEMENT V OVERGANGSREGELING VOOR DEELNEMERS GEBOREN OP OF NA 1 JANUARI 1950

PENSIOENREGLEMENT V OVERGANGSREGELING VOOR DEELNEMERS GEBOREN OP OF NA 1 JANUARI 1950 PENSIOENREGLEMENT V OVERGANGSREGELING VOOR DEELNEMERS GEBOREN OP OF NA 1 JANUARI 1950 STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR HET BEROEPSVERVOER OVER DE WEG GELDEND VANAF 1 JANUARI 2006 Januari 2018 OVERGANGSREGELING

Nadere informatie

Langdurig arbeidsongeschikt. VOP0034_arbeidsongeschikt-2.indd 1 18-01-10 10:36

Langdurig arbeidsongeschikt. VOP0034_arbeidsongeschikt-2.indd 1 18-01-10 10:36 Langdurig arbeidsongeschikt VOP0034_arbeidsongeschikt-2.indd 1 18-01-10 10:36 1 Inleiding Arbeidsongeschikt worden is iets waar niemand graag aan denkt. Toch is het goed af en toe na te denken over wat

Nadere informatie

ANW-PLUS VERZEKERING FINANCIËLE ZEKERHEID VOOR NABESTAANDEN

ANW-PLUS VERZEKERING FINANCIËLE ZEKERHEID VOOR NABESTAANDEN ANW-PLUS VERZEKERING 2013 FINANCIËLE ZEKERHEID VOOR NABESTAANDEN ANW-PLUSVERZEKERING FINANCIËLE ZEKERHEID VOOR NABESTAANDEN In de brochure wordt een aantal regels van het pensioenreglement van het Pensioenfonds

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1A <Uitkeringsovereenkomst> <Premieovereenkomst>

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1A <Uitkeringsovereenkomst> <Premieovereenkomst> Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1A Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat

Nadere informatie

Bijna met pensioen. De dag van uw pensionering komt snel dichterbij. Sommige zaken rond uw pensionering staan

Bijna met pensioen. De dag van uw pensionering komt snel dichterbij. Sommige zaken rond uw pensionering staan Bijna met pensioen De dag van uw pensionering komt snel dichterbij. Sommige zaken rond uw pensionering staan 1 (wettelijk) vast, maar er valt ook genoeg te kiezen. Welke keuzes kunt u maken? Inleiding

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Delta Lloyd. U bouwt via pensioen bij ons op zolang u in dienst bent bij deze werkgever. Dit geldt wanneer u 21 jaar of ouder bent. In dit Pensioen

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015. Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Welke gebeurtenissen beïnvloeden uw pensioen?

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015. Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Welke gebeurtenissen beïnvloeden uw pensioen? Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid. In dit overzicht staat ook wat uw eventuele partner

Nadere informatie

Onderwerp: welkom bij Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken

Onderwerp: welkom bij Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken 1234AB99 De heer AB Voorbeeld Straat 99 1234 AB WOONPLAATS Datum 7 mei 2015 Klantnummer 021-0123456789-01 Onderwerp welkom bij Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken Geachte heer Voorbeeld Per 15

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Uitkeringsovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid.

Nadere informatie

Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bitumineuze- en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven

Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bitumineuze- en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven 6b Bitumineuze- en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven (Bpf-Bitumen) 65 P e n s i o e n r e g e l i n g u t a - w e r k n e m e r s Jaarboek Pensioen- en bedrijfstakeigen regelingen bouwnijverheid 2009 P

Nadere informatie

Het Goede Voorbeeld Hoe is uw pensioen geregeld?

Het Goede Voorbeeld Hoe is uw pensioen geregeld? Het Goede Voorbeeld Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats maand - jaar Beste mevrouw Jansen, Welkom bij ! U bouwt

Nadere informatie

Werkloos Wat betekent dat voor uw pensioen?

Werkloos Wat betekent dat voor uw pensioen? Werkloos Wat betekent dat voor uw pensioen? Inhoud Voorwoord 3 1 Wat u meteen moet doen als u werkloos wordt 3 2 Hebt u recht op premievrije pensioenopbouw door het Aanvullingsfonds van uw sector? 4 3

Nadere informatie

TIJDELIJKE AANVULLINGSREGELING van Stichting Pensioenfonds Koninklijke Ten Cate. Per 1 januari 2006

TIJDELIJKE AANVULLINGSREGELING van Stichting Pensioenfonds Koninklijke Ten Cate. Per 1 januari 2006 TIJDELIJKE AANVULLINGSREGELING van Stichting Pensioenfonds Koninklijke Ten Cate Per 1 januari 2006 Looptijd tot en met 31 december 2014 Versie 1 januari 2013 Stichting Pensioenfonds Koninklijke Ten Cate

Nadere informatie

Inleiding. Keuzemogelijkheden

Inleiding. Keuzemogelijkheden In dienst Bij indiensttreding bij UWV ga je ook automatisch pensioen opbouwen bij Pensioenfonds UWV. Waar moet je op letten? Welke keuzes kun je maken? N.B. Op dit moment ligt de officiële pensioenleeftijd

Nadere informatie

NPR 2005 Stichting Algemeen Pensioenfonds Aruba

NPR 2005 Stichting Algemeen Pensioenfonds Aruba NPR 2014 NPR 2005 Stichting Algemeen Pensioenfonds Aruba Nieuw Pensioenreglement 2014 (NPR 2014) U bouwt bij APFA pensioen op als u werkt voor de overheid, in het onderwijs of voor een organisatie die

Nadere informatie

WEGWIJZER VOOR DE WERKGEVER

WEGWIJZER VOOR DE WERKGEVER WEGWIJZER VOOR DE WERKGEVER WAT U MOET WETEN OM VERANDERINGEN IN UW ADMINISTRATIE DOOR TE GEVEN Zwaansvliet 3 1081 AP Amsterdam Postbus 7855 1008 CA Amsterdam 020 541 82 00 vza@pensioenfondspgb.nl www.mutatiesonline.nl

Nadere informatie

Financiële oplossingen bij stoppen met werken

Financiële oplossingen bij stoppen met werken Financiële oplossingen bij stoppen met werken voor werkgevers en werknemers die zijn aangesloten bij PFZW EIGEN INKOMEN VERGOEDING VAN DE WERKGEVER PFZW-pensioen Welke financiële oplossingen kunnen werkgevers

Nadere informatie

VUT-CAO STICHTING VRIJWILLIG VERVROEGDE UITTREDING VOOR HET BIOSCOOPBEDRIJF

VUT-CAO STICHTING VRIJWILLIG VERVROEGDE UITTREDING VOOR HET BIOSCOOPBEDRIJF VUT-CAO STICHTING VRIJWILLIG VERVROEGDE UITTREDING VOOR HET BIOSCOOPBEDRIJF Artikel 1 Werkingssfeer Deze overeenkomst is van toepassing op werkgevers en werknemers zoals gedefinieerd in artikel 3 sub d

Nadere informatie

VERGEET NIET UIT TE CHECKEN...

VERGEET NIET UIT TE CHECKEN... Deze brochure is onderdeel van de brochurereeks over pensioen van Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM en is bedoeld voor deelnemers aan het pensioenreglement 2006. Hiertoe behoren KLM-medewerkers in een

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Op het Uniform Pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt bij pensionering

Nadere informatie

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015 Uitkeringsovereenkomst Actieve deelnemer Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft inzicht in uw inkomen dat u van Hagee

Nadere informatie

Toelichting bij uw Uniform Pensioenoverzicht 2018

Toelichting bij uw Uniform Pensioenoverzicht 2018 Toelichting bij uw Uniform Pensioenoverzicht 2018 Geachte heer/ mevrouw, Via uw werkgever neemt u deel aan de pensioenregeling van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Handel in Bouwmaterialen (Bpf

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2012

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2012 Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) verzekert (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn van een goed pensioenpakket. Premie inbrengen in combinatie met een uitgekiend beleggingsbeleid, maakt het mogelijk

Nadere informatie

Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bitumineuze- en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven

Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bitumineuze- en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven 6b Bitumineuze- en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven (Bpf-Bikudak) 65 P E N S I O E N R E G E L I N G U T A - W E R K N E M E R S Jaarboek Pensioen- en bedrijfstakeigen regelingen in de sector bouwnijverheid

Nadere informatie

PSL. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld?

PSL. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? PSL Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen

Nadere informatie

Uw pensioen in de Groothandel in Eieren

Uw pensioen in de Groothandel in Eieren Uw pensioen in de Groothandel in Eieren Inleiding Voor u ligt de brochure van het Bedrijfspensioenfonds voor de Agrarische en Voedselvoorzieningshandel (Bpf AVH). Bpf AVH verzorgt al 55 jaar de oudedagsvoorziening

Nadere informatie

Laag 2 LAAG 2. Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Laag 2 LAAG 2. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Laag 2 LAAG 2 Pensioen 1-2-3 bestaat uit 3 lagen. Dit is laag 2. In de eerste laag leest u in het kort de belangrijkste informatie over uw pensioenregeling. In laag 2 vindt u meer informatie over alle

Nadere informatie

P123456 De heer A. Werknemer Anoniemstraat 56 1234 AB AMSTERDAM

P123456 De heer A. Werknemer Anoniemstraat 56 1234 AB AMSTERDAM P123456 De heer A. Werknemer Anoniemstraat 56 1234 AB AMSTERDAM Onderwerp Uw verzekeringsoverzicht en UPO 2015 Ons kenmerk NVS/P123456 Datum augustus 2015 Beste heer A, U bent bij NV schade verzekerd van

Nadere informatie

Overbruggings- UITKERING. Wilt u eerder met pensioen?

Overbruggings- UITKERING. Wilt u eerder met pensioen? Overbruggings- UITKERING Wilt u eerder met pensioen? Eerder met pensioen met een overbruggingsuitkering Wilt u niet tot uw 65e doorwerken maar eerder al met werken stoppen? En bent u vóór 1949 geboren?

Nadere informatie

PGB PARTNERPENSIOEN PLUS EXTRA ZEKERHEID VOOR NABESTAANDEN VAN PGB-DEELENEMERS VOOR PENSIOENREGELINGEN BIJ PGB

PGB PARTNERPENSIOEN PLUS EXTRA ZEKERHEID VOOR NABESTAANDEN VAN PGB-DEELENEMERS VOOR PENSIOENREGELINGEN BIJ PGB PGB PARTNERPENSIOEN PLUS EXTRA ZEKERHEID VOOR NABESTAANDEN VAN PGB-DEELENEMERS VOOR PENSIOENREGELINGEN BIJ PGB OKTOBER 2009 INLEIDING In de brochure wordt een aantal regels van het pensioenreglement van

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Wat is Pensioen 1-2-3? Pensioen 1-2-3 is een initiatief van de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars. In drie stappen, van hoofdlijn tot in detail, wordt u wegwijs

Nadere informatie

SENIOREN REGELING. in de Hovenierssector. Uitgevoerd door Colland Arbeidsmarkt

SENIOREN REGELING. in de Hovenierssector. Uitgevoerd door Colland Arbeidsmarkt SENIOREN REGELING in de Hovenierssector Uitgevoerd door Colland Arbeidsmarkt www.collandarbeidsmarkt.nl wat is de seniorenregeling? Vier dagen werken in plaats van vijf, zonder er financieel veel op achteruit

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Trespa. Brochure Pensioenregeling

Stichting Pensioenfonds Trespa. Brochure Pensioenregeling Brochure Pensioenregeling Wat houdt de brochure Pensioenregeling in? De brochure maakt deel uit van de startbrief. In de brochure wordt de pensioenregeling in begrijpelijke taal toegelicht aan de hand

Nadere informatie

Uw pensioen goed geregeld

Uw pensioen goed geregeld Uw pensioen goed geregeld 2010 Uw pensioen goed geregeld bij Wolters Kluwer Nederland Een pensioen opbouwen is belangrijk. Dit is namelijk uw inkomen wanneer u met pensioen gaat. En het is het eventuele

Nadere informatie

SENIOREN REGELING. in de Hovenierssector. Arbeidsmarkt. Uitgevoerd door Colland Arbeidsmarkt www.collandarbeidsmarkt.nl

SENIOREN REGELING. in de Hovenierssector. Arbeidsmarkt. Uitgevoerd door Colland Arbeidsmarkt www.collandarbeidsmarkt.nl SENIOREN REGELING in de Hovenierssector Arbeidsmarkt Uitgevoerd door Colland Arbeidsmarkt www.collandarbeidsmarkt.nl WAT IS DE SENIORENREGELING? Vier dagen werken in plaats van vijf, zonder er financieel

Nadere informatie

Oudedagregelingen. 6b.19 6b.20 6b.21 6b.22 6b.23 6b.24 6b.25 6b.26 6b.27 6b.28 6b.29. 6b.30 6b.31. 6b.32. 6b.33 6b.34 6b.35

Oudedagregelingen. 6b.19 6b.20 6b.21 6b.22 6b.23 6b.24 6b.25 6b.26 6b.27 6b.28 6b.29. 6b.30 6b.31. 6b.32. 6b.33 6b.34 6b.35 64 6b.19 6b.20 6b.21 6b.22 6b.23 6b.24 6b.25 6b.26 6b.27 6b.28 6b.29 6b.30 6b.31 6b.32 6b.33 6b.34 6b.35 Deelnemers 66 Premies 66 Ouderdomspensioen 67 Vervroegd pensioen 67 Uitruil ouderdomspensioen in

Nadere informatie

Ingang Ouderdomspensioen

Ingang Ouderdomspensioen Stichting Pensioenfonds TNO DE TNO-PENSIOENREGELING IN HET KORT Ingang Ouderdomspensioen Vanaf 65 jaar januari 2008 Wat vindt u in deze brochure? bladzijde Binnenkort met pensioen 2 De pensioenberekening

Nadere informatie

LATER = NU. Uit dienst. informatie over uw pensioen

LATER = NU. Uit dienst. informatie over uw pensioen LATER = NU Uit dienst informatie over uw pensioen Ik ben uit dienst gegaan en heb geen nieuwe baan. Krijg ik later wel pensioen? Jacqueline Cremers, SPF Beheer: Het pensioen dat u tijdens uw dienstverband

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij pensionering.

Nadere informatie

Principeakkoord cao-pensioenregeling Q&A Intern

Principeakkoord cao-pensioenregeling Q&A Intern Voor publicatie op de websites van de vakorganisaties en Mijn PostNL Algemeen Is het echt nodig om de pensioenregeling aan te passen? Ja. De fiscale wetgeving voor pensioen wijzigt. Dit betreft met name

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt

Nadere informatie

BeterExcedent. Pensioen Werknemer 2015

BeterExcedent. Pensioen Werknemer 2015 BeterExcedent Pensioen Werknemer 2015 BeterExcedent Pensioen Werknemer 2015 Als u via uw werkgever deelneemt in de pensioenregeling BeterExcedent, kunt u pensioen opbouwen over het deel van uw salaris

Nadere informatie

ONTSLAGEN of baan opgezegd. Wat betekent dit voor uw pensioen?

ONTSLAGEN of baan opgezegd. Wat betekent dit voor uw pensioen? ONTSLAGEN of baan opgezegd Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Ontslagen of baan opgezegd? 3 2. Wat betekent ontslag voor uw ouderdomspensioen? 3 2.1. U bouwt geen ouderdomspensioen meer op 3

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID BESLUIT VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID VAN 21 MAART 2007 TOT WIJZIGING VAN HET BESLUIT TOT ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN BEPALINGEN

Nadere informatie

Wegwijzer GE Pensioen. Inzicht in uw pensioensituatie

Wegwijzer GE Pensioen. Inzicht in uw pensioensituatie Wegwijzer GE Pensioen Inzicht in uw pensioensituatie Inleiding Met de Wegwijzer GE Pensioen krijgt u informatie over uw pensioenregeling en kunt u inzicht krijgen in uw eigen pensioensituatie. De pensioenwijzer

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Op het Uniform Pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid.

Nadere informatie

In dienst..s. nsioenfonds UWV

In dienst..s. nsioenfonds UWV In dienst..s. nsioenfonds UWV Inleiding Iedereen die in dienst komt bij UWV start automatisch met de opbouw van pensioen. Pensioenfonds UWV zorgt ervoor dat zowel de opbouw nu, als de uitkering later in

Nadere informatie

Inleiding. Ingangsdatum ouderdomspensioen

Inleiding. Ingangsdatum ouderdomspensioen Bijna met pensioen De dag van uw pensionering komt snel dichterbij. Sommige zaken rond uw pensionering staan (wettelijk) vast, maar er valt ook genoeg te kiezen. Welke keuzes kunt u maken? N.B. Op dit

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Opgave pensioenaanspraken per 1 januari 2014

Opgave pensioenaanspraken per 1 januari 2014 1234AB99 De heer AB Voorbeeld Straat 99 1234 AB WOONPLAATS Datum: september 2014 Klantnummer: 021-0123456789-01 Rastercode: ##03100999 Briefnr = 1 Opgave pensioenaanspraken per 1 januari 2014 Geachte heer

Nadere informatie

VUT-CAO STICHTING VRIJWILLIG VERVROEGD UITTREDEN VOOR DE PARTICULIERE BEVEILIGING. 1.234.029_721_ CAO nieuw_120911_wijziging VUT-regeling

VUT-CAO STICHTING VRIJWILLIG VERVROEGD UITTREDEN VOOR DE PARTICULIERE BEVEILIGING. 1.234.029_721_ CAO nieuw_120911_wijziging VUT-regeling VUT-CAO STICHTING VRIJWILLIG VERVROEGD UITTREDEN VOOR DE PARTICULIERE BEVEILIGING 1.234.029_721_ CAO nieuw_120911_wijziging VUT-regeling ARTIKEL 1 Definities 1. Werkgever : de organisatie als bedoeld in

Nadere informatie

Eerder met pensioen Uitgave juli 2015

Eerder met pensioen Uitgave juli 2015 Eerder met pensioen Uitgave juli 2015 Disclaimer De in deze brochure verstrekte informatie van Stichting Pensioenfonds SABIC, gevestigd te Sittard (het pensioenfonds ) is van algemene aard, uitsluitend

Nadere informatie

PENSIOENREGLEMENT 2 Van Stichting Pensioenfonds Holland Casino

PENSIOENREGLEMENT 2 Van Stichting Pensioenfonds Holland Casino 1 PENSIOENREGLEMENT 2 Van Stichting Pensioenfonds Holland Casino Artikel 1. Definities In dit reglement wordt verstaan onder: het fonds : Stichting Pensioenfonds Holland Casino; het bestuur : het bestuur

Nadere informatie