RIS.K (Risicosituaties op schooluitval positief doen kantelen)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RIS.K (Risicosituaties op schooluitval positief doen kantelen)"

Transcriptie

1 RIS.K (Risicosituaties op schooluitval positief doen kantelen) Project LOP SO Leuven CONCEPTNOTA Achtergrond: Ontstaan en situering Het Lokaal Overleg Platform (LOP) is een platform waar onderwijs, CLB en Welzijn elkaar ontmoeten vanuit een gedeelde zorg voor het realiseren van gelijke onderwijskansen voor iedere leerlingen. Daarvoor worden een aantal thema s bepaald waarrond de LOP s dienen te werken, o.a. inschrijvingsrecht, leerrecht, kleuterparticipatie, anderstalige nieuwkomers, schoolkosten, rechtsbescherming leerlingen. Uiteraard wordt de concrete werking rond elk thema lokaal, in onderling overleg tussen de partners van het LOP, uitgetekend. (zie voor meer info over LOP en LOPleuven op Vanuit het LOP SO Leuven werd als concretisering van de zorg voor gelijke onderwijskansen en het garanderen van het leerrecht aan allen - vorig schooljaar ( ) de werkgroep Jongeren met risicogedrag opgestart. Men had dan vooral de jongeren op het oog waarmee het heel moeilijk werken valt op school met het gevolg dat ze vaak worden uitgesloten of afhaken waardoor het perspectief op een succesvol afsluiten van de schoolloopbaan vaak verdwijnt. De werkzaamheden van deze LOP werkgroep resulteerden het projectvoorstel Ris.K waarvoor een subsidieaanvraag werd ingediend bij verschillende instanties. De stad Leuven is positief ingegaan op de subsidieaanvraag en stelt middelen ter beschikking om gedurende de komende 3 jaar dit project te realiseren. Beschrijving van het project: Missie: Voor wie doen we het? Ris.k richt zich op problematische situaties op school waarbij de relatie school/klas/leerkracht en jongere als zodanig moeilijk of problematisch wordt ervaren dat afhaken of uitsluiten van de jongere dreigt. Wat beogen we? Door bijkomende middelen en begeleiding te voorzien wil Ris.k de scholen tijdelijk ondersteunen in hun inzet om preventief en curatief te doen wat nodig is voor deze kwetsbare leerlingen alle kansen op leren en alle perspectieven op een zinvolle schoolloopbaan te blijven garanderen. Ris.k wil in de loop van de 3 projectjaren voornamelijk positieve praktijken (wat werkt) m.b.t. de aanpak van deze problematische schoolsituaties in beeld brengen, ontwikkelen en installeren. Het doel is het ontwikkelen van een regionaal beleid gericht op een drastisch terugdringen van het aantal jongeren dat verstoken wordt van het recht op leren of van een positieve en succesvolle deelname aan het onderwijs.

2 Waarin geloven we? Basisidee is dat er in iedere jongere een verlangen tot leren is en dat ieder het recht heeft om daarop aangesproken te worden. Voor sommige jongeren is dit een erg uitdagende opdracht, immers: Het zijn (vaak) leerlingen waarvan men zegt dat het nooit iets met hen gaat worden. Deze leerlingen komen nooit alleen naar school. Er komt een uit de klas binnen; een aantal lagen verdriet,angst, ongerustheid, rancune, boosheid, onbevredigde behoeften en een woeste onverschilligheid en dat alles tegen de achtergrond van een verleden vol schaamte, een heden die weinig goeds te bieden heeft en een verloren toekomst (uit D Pennac schoolpijn ). Voor deze jongeren is een intense en dynamische samenwerking tussen school, CLB en welzijn nodig gericht op het wederzijds versterken van de kracht van de interventies. Organisatie Partners: Het LOP SO is, zoals in inleiding aangegeven, de initiatiefnemer en De Stad Leuven is de subsidiërend overheid via het Stedenfonds. De scholen waarop het project zich richt zijn de scholen van het LOP-SO met het groot percentage GOK-Leerlingen. Voor het Katholiek Onderwijs engageerden zich: - Don Bosco Groenveld - Miniemen Instituut Leuven - St Jozefs Instituut Kessel-Lo - Vrij Technisch Instituut Leuven (VMSL) Voor het Gemeenschapsonderwijs gaat het over: - De Wijnpers Leuven - KA Redingenhof Leuven De beide CLB s die partner zijn in het LOP en deze scholen begeleiden, participeren actief aan het project: - VCLB Leuven - CLB GO! Leuven-Tienen-Landen De organisaties en diensten vanuit het welzijnswerk die werken met jongeren in problematische schoolsituaties zijn belangrijke partners in de uitvoering en sturing van het project. Het gaat o.a. om - Aanbieders Time-out projecten met name Arktos en Koïnoor - Aanbieders van andere schoolexterne interventies - Vertegenwoordigers BJB, werkgroep Schooluitval

3 Sturing: De stuurgroep heeft de opdracht het project in al zijn aspecten uit te werken en op te volgen. Deze stuurgroep is samengesteld uit vertegenwoordigers van de partijen met een directe betrokkenheid op de problematiek. - Vanuit het onderwijs: De beide coördinerend directeurs van de scholengemeenschappen: Danny Pijls (KSL) en Marina Steegmans (SG GO) en uit iedere scholengemeenschap 1 directie vanuit de deelnemende scholen: - Vanuit CLB: Beide Directies: Filip Mels (VCLB) en Georges Baeten (CLB GO!) - Vanuit Welzijn: coördinatoren time-out projecten en vertegenwoordiger: Dirk Derijdt en Marie-Therese Michel; platform BIB: Sieg Pauwels en Werkgroep schooluitval - Vanuit de stad Leuven (preventiedienst): Daniëlla Descamps - De voorzitter van het LOP : Joost Lowyck en de LOP- deskundige: Barbara Janssens - Projectcoördinator : Laurent Thys De stuurgroep wordt voorgezeten door de coördinerend directeurs. De LOP- deskundige is de secretaris. De werkzaamheden van de stuurgroep worden voorbereid en opgevolgd door een dagelijks bestuur bestaande uit de voorzitters aangevuld met vertegenwoordigers van het LOP en de projectcoördinator. Vanuit het LOP SO zal een resonantiegroep worden gevormd die regelmatig wordt geïnformeerd over het project verloop mede met het oog op een participatie aan de vormgeving Het VCLB-Leuven heeft zich bereid verklaard om als opdrachthouder te fungeren. VCLB ontvangt en beheert de financiële middelen in opdracht van de stuurgroep. De leden van de stuurgroep nemen gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de realisatie van de voorwaarden die de stad aan de financiering verbindt. Concretisering van de acties Algemeen: Het project voorziet 2 luiken, met name een curatief en preventief luik. Het curatieve luik bestaat erin dat de deelnemende scholen gedurende de looptijd van het project bijkomende ondersteuning voor interventies in risicosituaties op schooluitval kunnen inkopen bij relevante partners uit welzijnswerk. Verder wordt dit luik de Rugzakfinanciering genoemd. Het bedrag dat per casus ter beschikking wordt gesteld schommelt rond de Het tweede, preventieve luik is het zogenaamde Waarderend Onderzoek. Vanuit een inventarisatie en analyse van succesverhalen bij de verschillende actoren m.b.t. het hanteren van de risicosituaties op schooluitval wordt gezocht naar factoren die het verschil kunnen maken. Dit onderzoek naar wat werkt moet scholen en alle actoren in staat stellen om samen een beleid en praktijk te ontwikkelen gericht op preventie van afhaken, uitsluiten.

4 Het curatieve luik: de rugzakfinanciering Doelgroep: De deelnemende school wordt in staat gesteld om vanuit de cel leerlingenbegeleiding - op jaarbasis, voor een 3 à 4 jongeren waarmee het nu (of mogelijks naar de toekomst) zeer moeilijk werken valt bijkomende ondersteuning aan te vragen. Het kan gaan om jongeren die al verschillende keren in een school zijn uitgesloten, jongeren die op school terugkomen na een time-out, jongeren waarbij de relatie met de school erg verstoord is (blijven afwezig, zitten in escalatiespiraal), Aard van bijkomende ondersteuning: Deze is afhankelijk van de situatie. Het kan gaan om een coach voor de leerkracht of de leerlingenbegeleider die met de jongere vastzit, om een maatschappelijk werker die de brug maak naar thuis/instelling/jongeren, een beperkte time-out waarbij de school nauw betrokken blijft. Er zijn dus verschillende mogelijke aanbieders. Deze zullen t.a.v. de leerlingenbegeleiders en CLB-medewerkers hun aanbod bekend maken. Hoe en onder welke voorwaarden daarop beroep kan gedaan worden, wordt in een aanvraagprocedure uitgewerkt. Concrete planning: De werking i.v.m. de rugzakfinanciering bevat 4 elementen, namelijk: 1) Open markt: ieder werkjaar wordt van start gegaan met een voorstelling van nieuwe mogelijkheden van samenwerking met welzijnspartners rond concrete situaties van dreigende schooluitval. 2) Aanvragen: Na de open markt kunnen vanuit de cellen leerlingenbegeleiding aanvragen gedaan worden, voor een beperkt aantal casussen. 3) Afsluiting van begeleidingen: iedere begeleiding wordt afgesloten met een Ronde Tafel op school. 4) Intervisie: Een maal per jaar komen de betrokken leerlingenbegeleiders en CLB-medewerkers samen om ervaringen uit te wisselen in functie van het leren-van-elkaar. Het preventieve luik: waarderend Onderzoek Doelgroep: Het waarderend onderzoek betrekt de 4 kernactoren betrokken bij risicosituaties op schooluitval, met name de jongere zelf (en zijn ouders), leerkrachten, leerlingenbegeleiders ILB en CLB en de welzijnswerkers met ervaring.

5 Er wordt bij hen in eerste instantie gezocht naar positieve verhalen die als uitgangspunt kunnen dienen voor de training van schoolverantwoordelijken, CLB-medewerkers (en enkele partners uit welzijn) in het hanteren van de methodiek van het waarderend onderzoek binnen de organisatie. Het waarderend onderzoek: Voor de begeleiding van het proces van waarderend onderzoek wordt beroep gedaan op een organisatie die op dit vlak over de nodige expertise beschikt; namelijk Kessels & Smit. Concrete planning: Fase 1: Interviews (positieve verhalen) door Kessels & Smit (tot december 2011) Fase 2: Training (tot juni 2012) Fase 3: Toepassing ( schooljaar ) Fase 4: Slotconferentie voorbereiden en organiseren ( ) Tot slot: Het project Ris.K loopt van september 2011 tot augustus Er worden 2 sporen uitgezet die de deelnemers de mogelijkheden moeten bieden om zoveel mogelijk te leren over hoe met de uitdagende situatie van jongeren, waarmee zeer moeilijk te werken valt op school, positief om te gaan met respect voor ieders mogelijkheden en grenzen. Die ervaringsopbouw moet resulteren in een versterking van het beleid gericht op het realiseren van gelijke onderwijskansen (dus ook voor de meest kwetsbaren). We hopen voor de bundeling van de opgedane ervaringen een tweedaagse slotconferentie te kunnen organiseren waar een inspiratieboek kan voorgesteld worden. Daarnaast willen we een bindend beleid voor de regio ontwerpen gericht op het garanderen van een recht op leren en een positieve en succesvolle schooldeelname voor alle leerlingen. Leuven, oktober 2011

6 Middelen 1 Voorziene inkomsten Stedenfonds (SF): 2011: ; 2012: ; 2013: ; 2014: Voorziene inkomsten LOP: 2011: 1000; 2012: 1000; 2013: 1000; 2014: 1000 Werkingskosten Administratie 1000 (SF) 1000 (SF) 1000 (SF) 1000 (SF) Reiskosten 1000 (LOP) 1000 (LOP) 1000 (LOP) 1000 (LOP) Personeelskosten Waarderend onderzoek Projectcoördinator Begeleiders rugzakjongeren N x 1000 (gemiddeld 2 ) Totaal Stedenfonds Totaal LOP Tijdens de duur van het project wordt nog verder gezocht naar bijkomende fondsen. Deze zullen vooral worden benut voor het financieren van de begeleiders van de rugzakjongeren. 2 Het bedrag van 1000 is een gemiddelde.

7

Verbindend werken op de breuklijn tussen school en gezin

Verbindend werken op de breuklijn tussen school en gezin Het Ris-Kproject Leuven Ris-K: risicosituaties op school positief doen kantelen (Foto: Jesse Therien) Verbindend werken op de breuklijn tussen school en gezin Laurent Thys Là est la pierre de touche: enseigner

Nadere informatie

TIJDSPAD actieplan netwerk Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant (versie 18/03/2017)

TIJDSPAD actieplan netwerk Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant (versie 18/03/2017) TIJDSAD actieplan netwerk Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant (versie 18/03/2017) en hierdoor niet te vatten in een 2-jarenplan. Om met dit netwerk een concreet doel voor ogen te houden werken we in

Nadere informatie

LEERRECHT Overlegplatform Leerrecht & een actieplan voor Mechelen. Commissie Samenleving

LEERRECHT Overlegplatform Leerrecht & een actieplan voor Mechelen. Commissie Samenleving LEERRECHT Overlegplatform Leerrecht & een actieplan voor Mechelen Commissie Samenleving 13/09/2016 1. Inleiding/aanleiding 2. Opstart Overlegplatform Leerrecht 2.1. Actieplan 2.2. Overlegplatform Leerrecht

Nadere informatie

Systematische beschrijving van een project

Systematische beschrijving van een project Systematische beschrijving van een project School - Naam - School - en buurtkenmerken a. typering van de school Don Bosco Groenveld Ligging Groenveldstraat 44 3001 Heverlee Rand van Leuven, net buiten

Nadere informatie

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN.

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Aanmeldingsprocedure NAFT Annick Steyt 2017-2018 1/18 Inhoudstafel 2 Situering 3 Aanmeldingsprocedure 5 Aanmeldingsprocedure Casuïstiek platform 6 Ontwikkeling

Nadere informatie

- het deblokkeren van de situatie, om de band tussen jongeren en onderwijs te herstellen/ vrijwaren.

- het deblokkeren van de situatie, om de band tussen jongeren en onderwijs te herstellen/ vrijwaren. Naam van de schoolexterne interventie: Arktos KTO 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Arktos werkt op een projectmatige manier

Nadere informatie

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Procedure Project ROTS Regionaal Overlegtafel Tegen Schooluitval 1/12

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Procedure Project ROTS Regionaal Overlegtafel Tegen Schooluitval 1/12 NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Procedure Project ROTS Regionaal Overlegtafel Tegen Schooluitval 1/12 Inhoudstafel 2 Situering 3 Aanmeldingscriteria 4 Aanmeldingsprocedure 4 Project ROTS

Nadere informatie

Draaiboek ter opbouw van een lokaal afsprakenkader tussen scholen en hun actoren

Draaiboek ter opbouw van een lokaal afsprakenkader tussen scholen en hun actoren Draaiboek ter opbouw van een lokaal afsprakenkader tussen scholen en hun actoren Via een draaiboek willen we een lokaal afsprakenkader tussen scholen-clb's-vdab en andere actoren zoals bijvoorbeeld de

Nadere informatie

Leerlingenbegeleiding inzake leerplichtcontrole in het secundair onderwijs

Leerlingenbegeleiding inzake leerplichtcontrole in het secundair onderwijs Samenwerkingsovereenkomst - bijlage 9B Leerlingenbegeleiding inzake leerplichtcontrole in het secundair onderwijs Prioritaire CLB- opdracht conform het CLB-decreet Doelgroep: Elke leerplichtige minderjarige

Nadere informatie

Meldpunt SI Vlaams-Brabant en Meldpunt SI Brussel

Meldpunt SI Vlaams-Brabant en Meldpunt SI Brussel Door deze nieuwsbrief krijgen de aanbieders van schoolexterne interventies, de mogelijkheid om vernieuwende of verduidelijkend informatie omtrent hun aanbod, aan de CLB-medewerkers te verschaffen. Gelieve

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos HERGO

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos HERGO Naam van de schoolexterne : Arktos HERGO 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Een HERGO is een groepsoverleg waarin alle partijen betrokken bij een incident, samen

Nadere informatie

HET GOK-DECREET DE LOKALE OVERLEGPLATFORMS

HET GOK-DECREET DE LOKALE OVERLEGPLATFORMS HET GOK-DECREET DE LOKALE OVERLEGPLATFORMS 14/11/2008 INHOUDSOPGAVE INLEIDING...3 1. MET WELKE BEDOELING WERDEN DE LOP S OPGERICHT?...4 2. TAKEN VAN HET LOKAAL OVERLEGPLATFORM...4 3. DE LOP-DESKUNDIGE...5

Nadere informatie

Samen schooluitval voorkomen Jeugd & School - Deinze De Tijdstap MFC Wagenschot. 19 november 2016

Samen schooluitval voorkomen Jeugd & School - Deinze De Tijdstap MFC Wagenschot. 19 november 2016 Samen schooluitval voorkomen Jeugd & School - Deinze De Tijdstap MFC Wagenschot 19 november 2016 Samen schooluitval voorkomen Boek: werkbare elementen van De Tijdstap Academische zitting 29 oktober 2015

Nadere informatie

- 1 - Mol, 7 februari 2012

- 1 - Mol, 7 februari 2012 Mol, 7 februari 2012 Engagementsverklaring tussen de minister bevoegd voor onderwijs, de minister bevoegd voor welzijn, de inrichters van de scholen en de CLB s en het Agentschap Jongerenwelzijn / afdeling

Nadere informatie

BELEIDSPLAN LOP GERAARDSBERGEN BASIS

BELEIDSPLAN LOP GERAARDSBERGEN BASIS BELEIDSPLAN LOP GERAARDSBERGEN BASIS 2013-2019 SD2 SD3 OD1 In kaart brengen van onderwijslandschap en schoolloopbanen binnen de lokale maatschappelijke context Actie 1 Een brede en actuele omgevingsanalyse

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Radick

Naam van de schoolexterne interventie: Radick Naam van de schoolexterne : Radick 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Ontstaan in 1987, in het kader van dagopvang residentiële jongeren O.O.O.C. Later geïntegreerd in

Nadere informatie

Welkomstwoord door Guido Vrolix, directeur Welzijnsregio Noord- Limburg

Welkomstwoord door Guido Vrolix, directeur Welzijnsregio Noord- Limburg Welkomstwoord door Guido Vrolix, directeur Welzijnsregio Noord- Limburg Participatie en sociale activering, iedere zijn/haar kans, Mevrouw Zuhal Demir, Staatssecretaris Gelijke Kansen en Personen met een

Nadere informatie

Aandachtspunten en werkingsmogelijkheden bij het GOK/SES beleid

Aandachtspunten en werkingsmogelijkheden bij het GOK/SES beleid Samenwerkingsovereenkomst - bijlage 7 Aandachtspunten en werkingsmogelijkheden bij het GOK/SES beleid 1. Inleiding Indien een school extra uren en/of andere ondersteuning ontvangt, is het belangrijk dat

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Provinciaal CLB te Antwerpen.

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Provinciaal CLB te Antwerpen. Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding De HGW-bril toegepast in de cel woensdag 20 februari 2013 Kris Loobuyck 1 2 3 VVKSO 1 Uitgangspunten van HGW 4 HGW biedt kansen! 5 We zijn gericht op het geven van haalbare en bruikbare adviezen. We werken

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA: ONDERWIJS

V R A G E N K A A R T THEMA: ONDERWIJS V R A G E N K A A R T? THEMA: ONDERWIJS THEMA: ONDERWIJS? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema onderwijs

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN VOOR HET KERNPROCES AANBODGESTUURDE LEERLINGENBEGELEIDING OP DE VIER BEGELEIDINGSDOMEINEN

ONTWIKKELINGSSCHALEN VOOR HET KERNPROCES AANBODGESTUURDE LEERLINGENBEGELEIDING OP DE VIER BEGELEIDINGSDOMEINEN ONTWIKKELINGSSCHALEN VOOR HET KERNPROCES AANBODGESTUURDE LEERLINGENBEGELEIDING OP DE VIER BEGELEIDINGSDOMEINEN CLB 1.1 A1. Leerplichtopvolging 1.1.1 Ontwikkelingsschaal A1 De medewerkers streven er te

Nadere informatie

De kracht van diversiteit in de Vlaamse kleuterscholen. Het project tweedelijnsondersteuning kleuteronderwijs (2KP) toegelicht

De kracht van diversiteit in de Vlaamse kleuterscholen. Het project tweedelijnsondersteuning kleuteronderwijs (2KP) toegelicht Ellen Bauwens VVKBaO Contact: ellen.bauwens@vsko.be De kracht van diversiteit in de Vlaamse kleuterscholen. Het project tweedelijnsondersteuning kleuteronderwijs (2KP) toegelicht 1. Inleiding In april

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Lange Time Out Halle, Groep Intro

Naam van de schoolexterne interventie: Lange Time Out Halle, Groep Intro Naam van de schoolexterne : Lange Time Out Halle, Groep Intro 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Doelstelling(en) Doelgroep(en) 3 Duur

Nadere informatie

Netwerk Samen tegen Schooluitval

Netwerk Samen tegen Schooluitval Netwerk Samen tegen Schooluitval 16/11/2017 Els Dupon Projectverantwoordelijke Provincie Antwerpen KADER Conceptnota "Samen Tegen Schooluitval" juni 2015 -> tussen onderwijs, welzijn en werk -> 52 acties

Nadere informatie

Onderwijscentrum Gent Toelichting OKAN-trajecten

Onderwijscentrum Gent Toelichting OKAN-trajecten LOP Werkgroep Toeleiding Anderstalige Nieuwkomers vrijdag 12 mei 2017 Onderwijscentrum Gent Toelichting OKAN-trajecten Steven Delarue steven.delarue@stad.gent Onderwijscentrum Gent ondersteunt en verbindt

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Atlas (alternatieve time out lagere school)

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Atlas (alternatieve time out lagere school) Naam van het dagbestedingsinitiatief: Atlas (alternatieve time out lagere school) 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Ontstaan vanuit de dagbegeleidingswerking van OBC

Nadere informatie

A0326 A0327 A0328 Acties binnen de vereniging SPOOR FOBVBP01

A0326 A0327 A0328 Acties binnen de vereniging SPOOR FOBVBP01 A0326 A0327 A0328 Acties binnen de vereniging SPOOR FOBVBP01 VOORAF: de vereniging SPOOR De vereniging SPOOR staat voor Samenwerking rond Preventie in het kader van Opvoeding en Onderwijs Regio Brugge

Nadere informatie

ADVIES. Algemene Raad. 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002

ADVIES. Algemene Raad. 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002 ADVIES Algemene Raad 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002 Advies over het voorontwerp van decreet houdende de toelatingsvoorwaarden tot het gewoon lager onderwijs en de engagementsverklaring tussen school

Nadere informatie

Leerrecht Limburg. Samenwerking tussen CLB, scholen, netwerkpartners en provincie Limburg. VCLB Limburg

Leerrecht Limburg. Samenwerking tussen CLB, scholen, netwerkpartners en provincie Limburg. VCLB Limburg Leerrecht Limburg Samenwerking tussen CLB, scholen, netwerkpartners en provincie Limburg VCLB Limburg 1. Visieontwikkeling 2. Samenwerking 3. Concrete acties Netoverstijgende samenwerking 15 CLB s Zorgen

Nadere informatie

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder?

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder? Klas-in-zicht Wat? Een negatieve groepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar overeenkomen, een vertroebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, moeilijk les kunnen geven door storend gedrag zijn

Nadere informatie

2 BRUGFIGUREN IN HET SECUNDAIR (PILOOTPROJECT)

2 BRUGFIGUREN IN HET SECUNDAIR (PILOOTPROJECT) 2 BRUGFIGUREN IN HET SECUNDAIR (PILOOTPROJECT) OMKADERING + SCHOLEN 2 voltijdse brugfiguren: Maudlin Coussens en Pieter Dejonghe 4 scholen: KTA MoBi, Onze-Lieve-Vrouw-Instituut, Provinciale Middenschool,

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van BuSO De Ark te Antwerpen

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van BuSO De Ark te Antwerpen Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS

DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS Een school die een efficiënt diversiteitsbeleid voert heeft oog voor de capaciteiten en de verscheidenheid van elk personeelslid/leerling. Nu zijn er heel wat scholen

Nadere informatie

Informatie voor vertegenwoordigers van ouders uit het vrij onderwijs in het lokaal overlegplatform

Informatie voor vertegenwoordigers van ouders uit het vrij onderwijs in het lokaal overlegplatform Informatie voor vertegenwoordigers van ouders uit het vrij onderwijs in het lokaal overlegplatform Het Gelijke Onderwijskansendecreet De focus van het decreet ligt op kinderen en jongeren uit kansarme

Nadere informatie

sinds 1 september 2000 heten het PMS en het MST CENTRUM VOOR LEERLINGENBEGELEIDING

sinds 1 september 2000 heten het PMS en het MST CENTRUM VOOR LEERLINGENBEGELEIDING sinds 1 september 2000 heten het PMS en het MST CENTRUM VOOR LEERLINGENBEGELEIDING Organogram 13 000 leerlingen 35 medewerkers 45 scholen: 9 SO 35 BaO 1 BuO Directieteam Directeur Teamleider BaO Teamleider

Nadere informatie

Hoe het begon. Hoe opstap na school evolueerde

Hoe het begon. Hoe opstap na school evolueerde persmap Hoe het begon Maart 2017 - Een lentewoensdagnamiddag vanuit de stad organiseert men binnen het kader van elk telt een netwerkmoment tussen onderwijs en tal van organisaties. Aan tafel wordt gedebatteerd

Nadere informatie

Try-Out. Een alternatief dagbestedingsproject

Try-Out. Een alternatief dagbestedingsproject Try-Out Een alternatief dagbestedingsproject Try-Out Samenwerking tussen 2 VZW s Team van Try-out. Jongeren Begeleiding: Ewoud Lemmens Partners en vrijwilligers Coördinator: Pats van Crombruggen Verschillende

Nadere informatie

Verslagen uit de deelgroepen

Verslagen uit de deelgroepen Bijlage 2 bij AV LOP BaO Antwerpen 26.10. 05 Verslagen uit de deelgroepen AV LOP BaO Antwerpen 26.01.05 2 Vaststellingen van de groepen 2 op basis van de kaartgegevens en/of stellingen 2 BEZALI/ Linkeroever

Nadere informatie

VCLB. E. VCLB IN DE ZONNEWIJZER p. 2

VCLB. E. VCLB IN DE ZONNEWIJZER p. 2 VCLB E. VCLB IN DE ZONNEWIJZER p. 2 E.1 Werking van het CLB p. 2 E.2 Openingsuren van het centrum p. 3 E.3 Samenwerking met het Vrij Centrum voor Leerlingbegeleiding p. 3 E.4 Belangrijk voor leerlingen

Nadere informatie

VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 27 september 2011

VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 27 september 2011 Ons kenmerk: LOP/TB/VRS/BOOS/VDM/110927/007 Bijlage: overzicht van de analyses VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 27 september 2011 - Sofie contacteert Saïda voor een stand van zaken i.v.m. de sleutels.

Nadere informatie

VLOR Studiedag spijbelen 23 oktober 2015

VLOR Studiedag spijbelen 23 oktober 2015 VLOR Studiedag spijbelen 23 oktober 2015 Programma 1. Voorstelling CDO Kortrijk: 2. Preventie schooluitval / aanpak spijbelproblematiek 2. Spijbelactieplan 4. Partnerschappen spijbelbeleid Persoonlijk

Nadere informatie

Dr. Martin Luther Kingschool

Dr. Martin Luther Kingschool 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Dr. Martin Luther Kingschool Algemene gegevens School Dr. Martin Luther Kingschool BRIN 09TC Directeur L. de Roo Adres Bertrand Russellplaats 7 Telefoon 010-4205629

Nadere informatie

Het Regina Caelilyceum. Workshop 7 Leerlingen met leerproblemen VVKSO 1

Het Regina Caelilyceum. Workshop 7 Leerlingen met leerproblemen VVKSO 1 Begeleiden van leerlingen met leerproblemen: tussen draagvlak en draaglast Regina Caelilyceum, Dilbeek Ann Deleenheer en Peter Op t Eynde met medewerking van Katrien Moonen 2 Het Regina Caelilyceum Een

Nadere informatie

NAAR EEN VERBINDEND EN HERSTELLEND SCHOOLKLIMAAT

NAAR EEN VERBINDEND EN HERSTELLEND SCHOOLKLIMAAT NAAR EEN VERBINDEND EN HERSTELLEND SCHOOLKLIMAAT SAMEN DEFINITIEVE UITSLUITINGEN VERMINDEREN IN ANTWERPEN Lokaal Overlegplatform Antwerpen secundair onderwijs September 2016 In Antwerpen willen we samen

Nadere informatie

Forum Uitvalpreventie 6-05-2014 Centraal Meldpunt voor Risicojongeren An Tachelet en Katleen Gielis

Forum Uitvalpreventie 6-05-2014 Centraal Meldpunt voor Risicojongeren An Tachelet en Katleen Gielis Forum Uitvalpreventie 6-05-2014 Centraal Meldpunt voor Risicojongeren An Tachelet en Katleen Gielis Programma - Situering CMP - * Wie zijn we - * Voor wie - * Wat doen we? - ->registratie - ->netwerking

Nadere informatie

Een leerling heeft niet langer een probleem, wel een oplossing Een eerste kennismaking voor CLB-medewerkers en leerlingenbegeleiders

Een leerling heeft niet langer een probleem, wel een oplossing Een eerste kennismaking voor CLB-medewerkers en leerlingenbegeleiders Het gemotiveerd verslag Een leerling heeft niet langer een probleem, wel een oplossing Een eerste kennismaking voor CLB-medewerkers en leerlingenbegeleiders Het gemotiveerd verslag 2 3 Een gemotiveerd

Nadere informatie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Welke uitdagingen liggen er? De kwaliteit van de overgang tussen thuis, kinderopvang en kleuterschool is cruciaal voor jonge kinderen. Onderzoek

Nadere informatie

Een kleurrijke spiegel van de diversiteit op school

Een kleurrijke spiegel van de diversiteit op school projectgroep 1 NOvELLe: netwerk voor ontwikkeling van expertise voor de Limburgse lerarenopleidingen - Een kleurrijke spiegel van de diversiteit op school Gegevens respondent Codenaam: Postcode: Onderwijs:

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN VOOR DE WERKINGSPRINCIPES

ONTWIKKELINGSSCHALEN VOOR DE WERKINGSPRINCIPES ONTWIKKELINGSSCHALEN VOOR DE WERKINGSPRINCIPES CLB 1.1 W1. Multidisciplinariteit 1.1.1 Ontwikkelingsschaal W1 De medewerkers respecteren onvoldoende een integrale, multidisciplinaire aanpak. Ze starten

Nadere informatie

Lokale bestrijding. kinderarmoede. Groeiactieplan. kinderarmoede

Lokale bestrijding. kinderarmoede. Groeiactieplan. kinderarmoede Lokale bestrijding kinderarmoede Groeiactieplan kinderarmoede Overzicht 1. Algemeen kader 2. Greep uit de acties in Gent 3. Succesfactoren/knelpunten à Debat Psychologische Dienst - OCMW Gent 2 1. Algemeen

Nadere informatie

REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN

REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN Artikel 1. Voorwerp Binnen de perken van de daartoe op het budget van de provincie Oost-Vlaanderen goedgekeurde kredieten en

Nadere informatie

Bijlage 1:Begrippenlijst

Bijlage 1:Begrippenlijst Bijlage 1:Begrippenlijst In het kader van het project protocollering diagnostiek is het nuttig een aantal termen te definiëren zodat deze op een uniforme wijze kunnen worden gehanteerd. Deze termen worden

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 18 december 2018 Zaaknummer: 560136 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij

Nadere informatie

Algemeen Strategisch Plan

Algemeen Strategisch Plan Algemeen Strategisch Plan 1 ASP Scholengroep Brugge-Oostkust 1. Werking en organisatie Scholengroep 2. Beleidsplan 2004-2007 3. Stand van zaken 4. Opvolging naar 2007-2009 toe 2 1.Werking en organisatie

Nadere informatie

Ris-K-project Leuven Waar onderwijs en welzijn elkaar vinden

Ris-K-project Leuven Waar onderwijs en welzijn elkaar vinden Ris-K-project Leuven Waar onderwijs en welzijn elkaar vinden Beste lezer, In het onderwijs zijn er altijd kinderen en jongeren die het erg moeilijk hebben met hun thuissituatie, met zichzelf, met de klas

Nadere informatie

Parelcoaching. Leuven. Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking

Parelcoaching. Leuven. Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking Parelcoaching Leuven Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking 1. Historiek Historiek 2004: Opstart Parelcoaching UZLeuven Voorzichtige opstart Parelnetwerk Leuven 2014 Parelnetwerk goeddraaiend

Nadere informatie

Schoolfoto secundair onderwijs 3 de graad

Schoolfoto secundair onderwijs 3 de graad Samenwerkingsovereenkomst - Bijlage 1E Schoolfoto secundair onderwijs 3 de graad De schoolfoto is een instrument om schoolondersteunend te werken. Met de schoolfoto willen we gegevens verzamelen om een

Nadere informatie

conceptnota Samen tegen Schooluitval

conceptnota Samen tegen Schooluitval conceptnota Samen tegen Schooluitval Vlaams viceminister-president en Vlaams minister van Onderwijs, Hilde Crevits Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, Philippe Muyters Vlaams minister

Nadere informatie

CONTOUREN ACTIEPLAN JGZ PREVENTIE SCHOOLVERZUIM

CONTOUREN ACTIEPLAN JGZ PREVENTIE SCHOOLVERZUIM CONTOUREN ACTIEPLAN JGZ PREVENTIE SCHOOLVERZUIM Snel terug naar school is veel beter! Meerjarenprogramma 2017-2020 Schoolverzuim is een actueel en groeiend maatschappelijk probleem. De JGZ-sector heeft

Nadere informatie

Lokaal jeugdbeleid en maatschappelijk kwetsbaren

Lokaal jeugdbeleid en maatschappelijk kwetsbaren Lokaal jeugdbeleid en maatschappelijk kwetsbaren Inleiding voor lokale beleidsverantwoordelijken Brussel, 1 april 2010 maatschappelijk kwetsbaar? Onderzoek Lode Walgrave en Nicole Vettenburg (KU Leuven)

Nadere informatie

DOS-BELEIDSPLAN

DOS-BELEIDSPLAN DOS-BELEIDSPLAN 2017-2018 DRUGS OP SCHOOL Inhoud 1 Visie DOS... 2 2 Vier pijlers... 3 2.1 Regelgeving met duidelijke grenzen en consequenties... 3 2.2 Begeleiding... 6 2.2.1 Wie doet wat bij VERMOEDEN

Nadere informatie

Provinciaal platform Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant

Provinciaal platform Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant Coördinatie: Provinciaal platform Samen tegen Schooluitval Vlaams- (Versie februari 2018) Jean-Marie Van Steenwinckel, e-mail: jeanmarie.vansteenwinckel@pvoc.be, Tel.: 0490 44 28 27 Geleding Organisatie

Nadere informatie

SPELREGELS Stichting Tussenspel. Spelregels Stichting Tussenspel 1

SPELREGELS Stichting Tussenspel. Spelregels Stichting Tussenspel 1 SPELREGELS Stichting Tussenspel Spelregels Stichting Tussenspel 1 Spelregels stichting Tussenspel Stichting Tussenspel heeft als doel het mogelijk maken van laagdrempelige outreachende vaktherapie ter

Nadere informatie

TIME OUT PROJECTEN. Samen. Aan Toekomst. Werken VZW ELEGAST

TIME OUT PROJECTEN. Samen. Aan Toekomst. Werken VZW ELEGAST TIME OUT PROJECTEN Samen Werken Aan Toekomst Wat is SWAT? SWAT staat voor Samen Werken Aan Toekomst. Het is een intensief begeleidingstraject voor jongeren die dreigen uit te vallen binnen het onderwijs.

Nadere informatie

leerbaar voor een democratische samenleving

leerbaar voor een democratische samenleving - School als instituut binnen een samenleving/ als oefenschool - School binnen een democratische samenleving, geheel van rechten en plichten - School als een plek waar afspraken plek leefbaar worden en

Nadere informatie

Samenwerkingskansen ter versterking van de optimale ontwikkeling en gezondheid van kleuters

Samenwerkingskansen ter versterking van de optimale ontwikkeling en gezondheid van kleuters Samenwerkingskansen ter versterking van de optimale ontwikkeling en gezondheid van kleuters Myriam Vanoudenhove VWVJ/VCLB Melissa Peeters VCLB Monica Bulcke VWVJ Zorg om de jeugd in Vlaanderen Departement

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING LOKAAL OVERLEG HASSELT BASISONDERWIJS

ALGEMENE VERGADERING LOKAAL OVERLEG HASSELT BASISONDERWIJS ALGEMENE VERGADERING LOKAAL OVERLEG HASSELT BASISONDERWIJS Algemene vergadering op dinsdag 30 september 2008 om 09.30u in de Kempenzaal van het Provinciehuis AANWEZIG : T. Mathijs, V. Dekens, V. Janssens,

Nadere informatie

STRATEGISCHE DOELSTELLING 1: DE BEVOLKING VERANTWOORD EN KRITISCH LEREN OMGAAN MET GENOTSMIDDELEN

STRATEGISCHE DOELSTELLING 1: DE BEVOLKING VERANTWOORD EN KRITISCH LEREN OMGAAN MET GENOTSMIDDELEN Actieplan voor Drugpunt, & 2013 STRATEGISCHE DOELSTELLING 1: DE BEVOLKING VERANTWOORD EN KRITISCH LEREN OMGAAN MET GENOTSMIDDELEN Locatie Meetpunten / indicatoren O.D. 1.1. De bevolking heeft kennis mbt

Nadere informatie

Checklist Onderwijsloopbaanbegeleiding in onze school

Checklist Onderwijsloopbaanbegeleiding in onze school Checklist Onderwijsloopbaanbegeleiding in onze school Voor elk van de onderdelen van keuzebegeleiding zijn er aandachtspunten geclusterd. Deze kunnen zeker niet allemaal gerealiseerd worden en moeten vooral

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Openbaar Onderwerp Subsidieverlening project School's cool en Coachproject Nijmegen 2014 tot en met 2016 Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017

Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017 Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017 Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017 Alle kinderen en jongeren verdienen passend onderwijs, passende zorg en passende opvoeding om goed

Nadere informatie

Tania Van Helleputte (VTI Deinze), Trees Van Hove (schepen van onderwijs)

Tania Van Helleputte (VTI Deinze), Trees Van Hove (schepen van onderwijs) Werkgroep DeMo Deinze motiveert 20 maart 2017 Aanwezig John Caron (Leiepoort, campus Sint-Hendrik), Veerle Schoors (VCLB), Elke Standaert (VTI), Peter De Greef (Erasmusatheneum), Lies David (Leiepoort,

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het tijdelijk project Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het tijdelijk project Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het tijdelijk project Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 9 december 2005 betreffende de organisatie van tijdelijke

Nadere informatie

Katholieke Scholengemeenschap Oscar Romero Sint-Bavostraat 51, 2610 Wilrijk tel fax

Katholieke Scholengemeenschap Oscar Romero Sint-Bavostraat 51, 2610 Wilrijk tel fax Katholieke Scholengemeenschap Oscar Romero Sint-Bavostraat 51, 2610 Wilrijk tel. 03 827 16 23 fax 03 825 13 34 FUNCTIEBESCHRIJVING COÖRDINEREND DIRECTEUR DOMEIN DOEL AANDACHTSVELDEN Communicatie en overleg

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN het onderwijs. Ondersteuning op maat van. onderwijs initiatieven

DIVERSITEIT IN het onderwijs. Ondersteuning op maat van. onderwijs initiatieven DIVERSITEIT IN het onderwijs Ondersteuning op maat van onderwijs initiatieven Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid

Nadere informatie

Intervisie Thema: evalueren van werking

Intervisie Thema: evalueren van werking Intervisie Thema: evalueren van werking Universiteit Gent Steunpunt Diversiteit & Leren Intervisie, 19 april 2013 Evaluatie van Brede School Evaluatie? Verschillende niveaus? Wie evalueert? Waarom evalueert

Nadere informatie

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Nota positionering CLB binnen de leerplichtbegeleiding 1/8

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Nota positionering CLB binnen de leerplichtbegeleiding 1/8 NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Nota positionering CLB binnen de leerplichtbegeleiding 1/8 Inhoudstafel 1. Leerplichtbegeleiding omschreven binnen wetgeving en decreet, nota 2. Doelstelling

Nadere informatie

In 2015 is de nieuwe Jeugdwet in werking getreden. Deze wet formuleert als centrale doelstelling:

In 2015 is de nieuwe Jeugdwet in werking getreden. Deze wet formuleert als centrale doelstelling: bottp1 Datum: 28 november 2017 Onderwerp Beleidsnotitie Jongerenwerk Status Besluitvormend Voorstel De Beleidsnotitie Jongerenwerk vast te stellen. Inleiding In 2015 is de nieuwe Jeugdwet in werking getreden.

Nadere informatie

Handreiking. Schoolondersteuningsprofiel. Passenderwijs

Handreiking. Schoolondersteuningsprofiel. Passenderwijs Handreiking Schoolondersteuningsprofiel Passenderwijs Het schoolondersteuningsprofiel is met de komst van passend onderwijs als verplicht document voor elke basisschool ingevoerd. In dit document beschrijft

Nadere informatie

Uitgangspunt van deze omzendbrief is het subsidiëren van projecten van bepaalde duur.

Uitgangspunt van deze omzendbrief is het subsidiëren van projecten van bepaalde duur. Omzendbrief voor de subsidiëring van projecten in het kader van Samenlevingsinitiatieven 1. Wat zijn de Samenlevingsinitiatieven? De erkenning en subsidiëring van Samenlevingsinitiatieven gebeurt op basis

Nadere informatie

Koninklijk Atheneum Keerbergen Afstemming tussen school, CLB en andere partners

Koninklijk Atheneum Keerbergen Afstemming tussen school, CLB en andere partners Koninklijk Atheneum Keerbergen Afstemming tussen school, CLB en andere partners 1 Inhoudsopgave 1. GEZAMENLIJKE VISIE 3 2. TOEGANKELIJKHEID 4 3. DOMEINEN 5 3.1. PREVENTIEVE GEZONDHEIDSZORG 5 3.2. LEREN

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 08BD Prins Willem Alexander

Schoolondersteuningsprofiel. 08BD Prins Willem Alexander Schoolondersteuningsprofiel 08BD Prins Willem Alexander Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 4 DEEL I INVENTARISATIE... 7 1 Typering van de school... 8 2 Kwaliteit basisondersteuning... 9 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Respect voor de privacy: de Centra verzamelen en gebruiken enkel gegevens die relevant zijn voor de uitvoering van hun opdracht.

Respect voor de privacy: de Centra verzamelen en gebruiken enkel gegevens die relevant zijn voor de uitvoering van hun opdracht. CLB-profiel 1 Mission Statement De Centra voor Leerlingenbegeleiding ondersteunen de leerlingen, hun ouders, de leerkrachten en de schooldirecties in alle Nederlandstalige scholen van hun werkgebied bij

Nadere informatie

Elke Cole Katrien Sel Franky D Oosterlinck Stijn Vandevelde

Elke Cole Katrien Sel Franky D Oosterlinck Stijn Vandevelde Elke Cole Katrien Sel Franky D Oosterlinck Stijn Vandevelde 1. Situering 2. Theoretisch kader 3. Onderzoeksmethodologie 4. Resultaten 5. Besluit 6. Uit te werken in de toekomst 1. Situering Het samengaan

Nadere informatie

Definitieve versie februari 2015

Definitieve versie februari 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Het Tangram Algemene gegevens School Het Tangram BRIN 28CL Directeur G.J. Stavenuiter Adres Marcel Duchampplein 801 3059 RD Rotterdam Telefoon 010-7076500 E-mail

Nadere informatie

Functieomschrijving ankerpersonen en contactpersonen gezondheidsbeleid. onderwijs. van de Vlaamse Gemeenschap

Functieomschrijving ankerpersonen en contactpersonen gezondheidsbeleid. onderwijs. van de Vlaamse Gemeenschap Functieomschrijving ankerpersonen en contactpersonen gezondheidsbeleid onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Ankerpersonen en contactpersonen gezondheidsbeleid Inleiding 1 Ankerpersonen gezondheidsbeleid

Nadere informatie

Time-out Brussel. Project ter Preventie van schooluitval

Time-out Brussel. Project ter Preventie van schooluitval Time-out Brussel Project ter Preventie van schooluitval Informatiebrochure Schooljaar 2014-2015 INHOUD 1. VOORWOORD 4 2. TEAM 5 3. TIME-OUT Algemeen 6 Basis Principes Doelstellingen Doelgroep 4. TIME-OUT

Nadere informatie

SCHOOLPROJECT - KAAP Reglement voor basisscholen

SCHOOLPROJECT - KAAP Reglement voor basisscholen 1. Achtergrond en doelstelling van Kaap SCHOOLPROJECT - KAAP Reglement voor basisscholen Situering Doelstelling Missie Onderwijsbeleid Naast het algemene NT2-aanbod is er nood aan een aanbod op maat van

Nadere informatie

GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (gemeenschapsonderwijs)

GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (gemeenschapsonderwijs) GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (gemeenschapsonderwijs) Bijzonder decreet 14 juli 1998 Centrale niveau: Meso-niveau: Lokale niveau: Raad GO! en Afgevaardigd bestuurder Raad van bestuur en Algemeen

Nadere informatie

Hoe kan je werken aan werk?

Hoe kan je werken aan werk? Hoe kan je werken aan werk? De meerwaarde van sport voor het verbeteren van toekomstperspectieven 14 juni 2019 Programma Lezing meerwaarde van sport Voorbeeld uit de praktijk De Voetbalwerkplaats Intermezzo

Nadere informatie

Beslissing van de Provincieraad van 23/05/2013. Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen en definities/begripsomschrijvingen. Artikel 1

Beslissing van de Provincieraad van 23/05/2013. Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen en definities/begripsomschrijvingen. Artikel 1 Provinciaal reglement houdende de toekenning van een opstart- of projectsubsidie aan initiatieven vanuit de sectoren Welzijn, Jeugd, Gelijke kansen en Wonen Beslissing van de Provincieraad van 23/05/2013

Nadere informatie

Hoe ondersteunde AgODi het werkveld bij de verhoogde instroom van vluchtelingen? Hasselt 29 april 2016 Sara De Meerleer

Hoe ondersteunde AgODi het werkveld bij de verhoogde instroom van vluchtelingen? Hasselt 29 april 2016 Sara De Meerleer Hoe ondersteunde AgODi het werkveld bij de verhoogde instroom van vluchtelingen? Hasselt 29 april 2016 Sara De Meerleer Agenda 1. September 2015 2. AgODi reageert 3. Uitbreiding ondersteuningsaanbod 4.

Nadere informatie

Voorlopig nemen we geen contact met Joost Callens, we wachten eerst het mogelijke AI-traject af.

Voorlopig nemen we geen contact met Joost Callens, we wachten eerst het mogelijke AI-traject af. Werkgroep DeMo Deinze motiveert 30 mei 2016 Aanwezig John Caron (Leiepoort, campus Sint-Hendriks), Tania Van Helleputte (VTI Deinze), Elke Standaert (VTI Deinze), Veerle Schoors (VCLB), Peter De Greef

Nadere informatie

Beleidsvisie Sociaal Werk

Beleidsvisie Sociaal Werk Beleidsvisie Sociaal Werk Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Het momentum Groot enthousiasme voor deelname aan werkgroepen Sociaal werkers uit verschillende sectoren en

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN WERKINGSPRINCIPES

ONTWIKKELINGSSCHALEN WERKINGSPRINCIPES ONTWIKKELINGSSCHALEN WERKINGSPRINCIPES CLB 1. Toelichting bij de ontwikkelingsschalen De onderwijsinspectie situeert de kwaliteit binnen ontwikkelingsschalen, die bestaan uit vier ontwikkelingsniveaus.

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw

Geachte heer, mevrouw Departement Onderwijs en Vorming Aan de coördinatoren en de verantwoordelijken van de proeftuinen Instellingen en Leerlingen Secundair Onderwijs en Volwassenenonderwijs Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel

Nadere informatie

VERENIGING WAAR ARMEN HET WOORD NEMEN

VERENIGING WAAR ARMEN HET WOORD NEMEN Koning Albert II-laan 35, bus 31 1030 Brussel T 02 553 34 34 F 02 533 34 35 contact@zorginspectie.be VERENIGING WAAR ARMEN HET WOORD NEMEN Naam: Adres: Tel: Fax: Email: Opdrachtnummer: Datum opdracht:

Nadere informatie