Pagina 15 van 15

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "23-5-2011. Pagina 15 van 15"

Transcriptie

1 TEN VERZOEKE VAN HET ROB REGISTER OSTEOPATEN BELGIË / Registre des Ostéopathes de Belgique BACHELOR- EN MASTEROPLEIDINGEN OSTEOPATHIE IN BELGIË Een verkennende studie van het opleidingsaanbod De studie omvat een vergelijkende weergave van de organisatorische aspecten, de toelatingsvoorwaarden, de omvang, de inhoud en desgevallend de doorstroommogelijkheden die gelden voor de in België aangeboden opleidingen tot bachelor of master in de osteopathie.

2 Inhoud 1. Situering van de opdracht 3 2. Andere bestaande relevante studies Rapport Wereldgezondheidsorganisatie Rapport Kenniscentrum voor Gezondheidszorg 4 3. Aanduiding van de in de opdracht betrokken opleidingen 4 4. Methodologie 6 5. Onderzoeksanalyse Overzicht van de onderzoeksvragen Toelatingsvoorwaarden Studieomvang Studieduur Opleidingsdoelstellingen Opleidingsprogramma s FICO/DIU IAO/UW/FHG ULB Doorstroommogelijkheden Conclusie Bijlagen 15

3 1. Situering van de opdracht Ruim twaalf jaar geleden is de wet betreffende de niet-conventionele praktijken inzake de geneeskunde, de artsenijbereidkunde, de kinesitherapie, de verpleegkunde en de paramedische beroepen (de zogenaamde Wet Colla van 29 april 1999) formeel tot stand gekomen. De wet kent tot op vandaag evenwel geen toepassing omdat de nodige uitvoeringsbesluiten met betrekking tot deze wet al vele jaren op zich laten wachten. Vrij recent is na de nodige gerechtelijke druk een eerste stap gezet in de richting van een effectieve uitvoering door middel van de uitvaardiging van het koninklijk besluit van 6 april 2010 houdende erkenning van beroepsorganisaties van een niet-conventionele praktijk of van een praktijk die in aanmerking kan komen om als niet-conventionele praktijk gekwalificeerd te worden. Een belangrijke volgende stap bestaat uit de formulering van de voorwaarden waaronder de beoefenaars van een geregistreerde niet-conventionele praktijk individueel geregistreerd kunnen worden. Deze voorwaarden zullen volgens artikel 3, 3, van de wet van 29 april 1999 in het bijzonder opleidingsvereisten omvatten. Één van de bij KB erkende beroepsverenigingen, m.n. het Register voor Osteopaten van België / Registre des Ostéopathes de Belgique (ROB), is de opdrachtgever voor de opmaak van voorliggend analyserapport. Doel van het rapport is een primair zicht te krijgen op de organisatorische aspecten, de toelatingsvoorwaarden, de omvang, het programma en desgevallend de doorstroommogelijkheden die gelden voor de in België aangeboden opleidingen tot bachelor of master in de osteopathie, zodat het ROB met kennis van zaken kan deelnemen aan de gesprekken, die de Belgische overheid hopelijk binnen korte tijd zal opstarten omtrent de formele vastlegging van de opleidingsvereisten voor elkeen die in België het beroep van osteopaat wil uitoefenen.

4 2. Andere bestaande relevante studies 2.1. Rapport Wereldgezondheidsorganisatie In 2010 verricht de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) belangrijk en gezaghebbend studiewerk voor wat betreft de opleidingen tot osteopaat. De studie, waarvan het rapport als bijlage 1 is toegevoegd, formuleert de gemeenschappelijke eindtermen voor osteopaten. In het rapport is er sprake van twee soorten opleidingsprogramma s: een eerste soort programma, meestal voltijds, dat gericht is op studenten zonder medische voorkennis en een tweede soort dat bedoeld is voor studenten met een medische vooropleiding, meestal voltijds of deeltijds te volgen. Het rapport is voorzien van een indicatief voltijds curriculum voor niet-medisch geschoolden. De onderzochte opleidingsprogramma s worden verder in dit rapport bestudeerd en worden opgenomen in een vergelijkende tabel met het modelprogramma dat door de WHO is uitgetekend Rapport Kenniscentrum voor Gezondheidszorg In 2011 publiceert het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) op verzoek van de Minister van Volksgezondheid een Stand van zaken voor de osteopathie en de chiropraxie in België. De synthese van het rapport, die als bijlage 2 is opgenomen, is in hoofdzaak gericht op de definiëring, de effectiviteit en het legaal statuut van de osteopathie. In beperkte mate worden ook de in België aangeboden opleidingen tot osteopaat in kaart gebracht. In het belang van de veiligheid van de patiënten beveelt het KCE een controle en de erkenning van de osteopathie-opleidingen aan. Tevens wordt in het rapport geadviseerd om de titel van osteopaat te regelen.

5 3. Aanduiding van de in de opdracht betrokken opleidingen Anno 2011 zijn in België vier private opleidingsinstituten voor osteopathie 1 actief: de Belgian School of Osteopathy (BELSO), de Collège Belge d Ostéopathie (CBO), het Flanders International College of Osteopathy (FICO), en de International Academy of Osteopathy (IAO). Deze instellingen verstrekken allen het D.O. diploma waardoor de afgestudeerden kunnen toetreden tot één van de erkende beroepsverenigingen inzake osteopathie. In de schoot van het FICO en van de IAO worden eveneens bachelor- en masteropleidingen in de osteopathie aangeboden. Deze instituten zijn niet gemachtigd om zelfstandig bachelor- en mastertitels uit te reiken, maar ze doen dit door middel van een samenwerking met buitenlandse instellingen voor hoger onderwijs. De FICO-bachelor- en masteropleidingen 2 leiden, na succesvolle voltooiing, tot een bachelor- c.q. masterdiploma, uitgereikt door de Dresden International University (DIU). De opleidingen worden vermoedelijk enkel in de gebouwen van de DIU aangeboden en niet in de lokalen van het FICO. Voor de opleidingen konden geen accreditatiebesluiten worden teruggevonden. De IAO-bacheloropleiding 3 leidt, na succesvolle voltooiing, tot een bachelordiploma, uitgereikt door hetzij in het geval van een voltijdse opleiding de University of Wales (UW), hetzij in het geval van de deeltijdse opleiding/ conversion course (zie verder onder rubriek 5.2.) de London Metropolitan University (London Met), in samenwerking met The British College of Osteopathic Medicine. De UW is als hogeronderwijsinstelling in 2004 positief beoordeeld door de Britse accreditatieorganisatie Quality Assurance Agency for Higher Education (QAA). De QAA is lid van de European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA), de koepelorganisatie van accreditatieorganisaties voor hogeronderwijsopleidingen in Europa. De London Met is als hogeronderwijsinstelling in 2010 eveneens positief beoordeeld door de QAA. De IAO-masteropleiding 4 leidt, na succesvolle voltooiing, tot een masterdiploma, uitgereikt door de University of Applied Sciences Tyrol (FHG) in Innsbruck. De masteropleiding beschikt over een geldige accreditatie, afgeleverd door de Oostenrijkse Fachhochschulrat, die eveneens aangesloten is 1 Hier alfabetisch weergegeven. 2 Bachelor of Science in Osteopathie en Master of Science in Osteopathie. 3 Bachelor of Science with Honours in Osteopathy. 4 Master of Science in Osteopathie.

6 bij de ENQA. De masteropleiding kan zowel in het buitenland (Berlijn, Neuss en Innsbruck) als in het binnenland (Gent) worden gevolgd. De door middel van een buitenlands diploma rechtsgeldig verstrekte titels van bachelor en master kunnen eveneens worden gevoerd in de Vlaamse Gemeenschap. Immers bepaalt artikel 25, 6, van het decreet van 4 april 2003 betreffende de herstructurering van het hoger onderwijs in Vlaanderen dat degene aan wie op grond van een examen aan een niet in de Vlaamse Gemeenschap gevestigde instelling voor hoger onderwijs een graad is verleend van bachelor, master of doctor ( ) en die gerechtigd is die graad in het betreffende land als titel te voeren, ( ) eveneens gerechtigd (is) die graad als titel te voeren in de Vlaamse Gemeenschap op dezelfde wijze als in het betreffende land met aanduiding van de instelling van hoger onderwijs die de graad heeft verleend. Sinds het academiejaar richt de Université Libre de Bruxelles (ULB) een masteropleiding in de osteopathie in. Het gaat om een éénjarige masteropleiding (master-na-master of MaNaMa) 5, die geen eigenstandige opleiding is, maar een aanvullende specialisatie voor masters in de bewegingswetenschappen, die in hun laatste jaar hebben geopteerd voor de afstudeerrichting osteopathie. De voorafgaande bacheloropleiding in de bewegingswetenschappen voorziet eveneens in een keuzemodule osteopathie. Deze studie beperkt zich tot de opleidingen die leiden tot een bachelor- of masterdiploma in de osteopathie, nl. de FICO-opleidingen, de IAO-opleidingen en de ULB-opleiding. 5 Master Complémentaire en ostéopathie.

7 4. Methodologie Om de kosten van de studieredelijk te houden, is in samenspraak met de opdrachtgever beslist om de analyse uit te voeren louter op basis van schriftelijke informatie. Er zouden geen gesprekken met opleidingsverantwoordelijken of locatiebezoeken worden uitgevoerd. In datum van 1 februari 2011 zijn de instellingen UW, FHG en ULB respectievelijk in het Engels, het Duits en het Frans aangeschreven met het verzoek om, aan de hand van een gedetailleerde, doch in omvang beperkte, vragenlijst hun medewerking te verlenen aan het verstrekken van correcte en actuele informatie aangaande de door hen aangeboden osteopathie-opleidingen. Op dat moment is de samenwerking tussen het FICO en de DIU voor wat betreft de uitreiking van de bachelor- en masterdiploma s in de osteopathie nog niet volkomen helder. Om die reden is het FICO en niet de DIU in het kader van de analyseopdracht aangeschreven. Behoudens de FHG heeft geen enkele instantie, ook niet na diverse herinneringsberichten, een antwoord verstrekt op de oproepbrieven. De analyse is derhalve gebaseerd op de opleidingsgegevens die publiekelijk zijn bekendgemaakt, hoofdzakelijk op de website van de diverse betrokken instellingen. 5. Onderzoeksanalyse 5.1. Overzicht van de onderzoeksvragen De opdrachtgever wenst volgende gegevens in kaart te zien met betrekking tot de opleidingen: de toelatingsvoorwaarden, de studieomvang, uitgedrukt in ECTS, de studieduur (voltijds en/of deeltijds), de opleidingsdoelstellingen of eindtermen, dit zijn de competenties die de studenten in het kader van de opleiding worden bijgebracht, het opleidingsprogramma in vergelijking met het modelprogramma dat door de WHO is uitgetekend (zie rubriek 2), de doorstroommogelijkheden naar of vanuit aanverwante opleidingen in de kinesitherapie of de bewegingswetenschappen (lichamelijke opvoeding).

8 5.2. Toelatingsvoorwaarden De opleiding is toegankelijk voor: FICO/ DIU Ba Medisch geschoolden, nl. artsen, fysiotherapeuten, kinesitherapeuten, Ma IAO/ U W / Personen zonder medische vooropleiding die houder zijn van een (FICO-)D.O. diploma. Deze personen volgen, vooraleer zij de osteopathieopleiding van FICO aanvangen (dewelke leidt tot het D.O. diploma), eerst een schakelprogramma (propedeuse genaamd): Houders van een bachelordiploma osteopathie. FHG Ba Medisch geschoolden, nl. artsen, fysiotherapeuten, kinesitherapeuten, Personen zonder medische vooropleiding maar met een ASO-diploma. Medisch geschoolden die houder zijn van een (IAO-)D.O. diploma dat via een vijfjarige modulaire opleiding is verkregen, kunnen de bachelortitel verwerven (niet via de UW, maar via de London Met) na het volgen van een conversion course : Ma Medisch geschoolden, nl. artsen, fysiotherapeuten, kinesitherapeuten, kunnen de mastergraad behalen tijdens of na hun deeltijdse IAO-opleiding (D.O. diploma). Houders van een bachelordiploma osteopathie, ergotherapie of fysiotherapie. ULB MaNaMa Houders van het diploma master in de bewegingswetenschappen, met afstudeerrichting osteopathie. De studenten van de ULB-opleiding bewegingswetenschappen moeten in hun vijfde en laatste jaar (dit is het tweede masterjaar) een afstudeerrichting kiezen. Er kan worden gekozen tussen approfondie, pathologies sportives, prévention santé en ostéopathie. De afstudeerrichtingen zijn een specifieke differentiatie in het opleidingsprogramma. Het vijfde jaar wordt evenwel afgesloten met het diploma master in de bewegingswetenschappen. Voor de specifieke titel van master in de osteopathie moet de MaNaMa-opleiding worden gevolgd: Houders van een ander master- of gelijkwaardig diploma mits gunstig advies van de toelatingsjury.

9 5.3. Studieomvang FICO/ DIU Ba Ma I A O / U W / FHG Ba Ma ULB MaNaMa 240 ECTS. Niet medisch geschoolden volgen eerst bij het FICO de propedeuse en daarna de osteopathieopleiding alvorens te kunnen instromen in de bacheloropleiding. Dit totale voorprogramma kan tot 9 jaar bedragen (er is wel mogelijkheid om bepaalde jaargangen te combineren). Elk jaar omvat in principe 9 weekendlessen, eventueel aangevuld met enkele herhalingsdagen en oefenvoormiddagen. 60 ECTS. Medisch geschoolden 180 ECTS. 120 ECTS. 60 ECTS. Niet-medisch geschoolden 240 ECTS. De vooropleiding tot bachelor en master in de bewegingswetenschappen met afstudeerrichting osteopathie bedraagt in totaal 300 ECTS.

10 5.4. Studieduur FICO/ DIU Ba Ma I A O / U W / FHG Ba Ma ULB MaNaMa 4 jaar (voltijds). Niet medisch geschoolden volgen eerst bij het FICO de propedeuse en daarna de osteopathieopleiding alvorens te kunnen instromen in de bacheloropleiding. Dit totale voorprogramma kan tot 9 jaar bedragen (er is wel mogelijkheid om bepaalde jaargangen te combineren). Elk jaar omvat in principe 9 weekendlessen, eventueel aangevuld met enkele herhalingsdagen en oefenvoormiddagen. 1 jaar (voltijds). Medisch geschoolden 3 jaar (voltijds). 5 jaar + conversion course (duurtijd onbekend) (deeltijds London Met). 2 jaar. 1 jaar (voltijds). De vooropleiding tot bachelor en master in de bewegingswetenschappen met afstudeerrichting osteopathie bedraagt in totaal 5 jaar. Niet-medisch geschoolden 4 jaar (voltijds).

11 5.5. Opleidingsdoelstellingen Iedere opleiding stelt zich tot doel om zijn studenten bepaalde vaardigheden bij te brengen. In het rapport van de WHO (bijlage 1) worden enkele belangrijke algemene en specifieke competenties aangegeven waarover elke osteopaat na afloop van zijn studies zou moeten beschikken. Geen van de onderzochte opleidingen hebben een dergelijke gedetailleerde competentielijst publiek beschikbaar. Wel is uit verschillende brochures en internetinformatie af te leiden dat de FICO- en de IAO-opleidingen hun studenten vaardigheden bijbrengen in drie kerngebieden, nl. pariëtale osteopathie (de mobiliteit en het goed functioneren van beenderen, gewrichten, spieren en ligamenten), viscerale osteopathie (het goed functioneren van het orgaanstelsel) en craniosacrale osteopathie (het goed functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel). De ULB-opleiding sluit de vorming in viscerale en craniosacrale osteopathie uit en spitst zich toe op een vorming in manipulatietechnieken (pariëtale osteopathie). Deze invulling van de opleiding is coherent met de inbedding van de opleiding in de Faculté des Sciences de la Motricité of de Faculteit Bewegingswetenschappen van de universiteit Opleidingsprogramma s In het rapport van de WHO is er sprake van twee soorten opleidingsprogramma s: een eerste soort programma, meestal voltijds, dat gericht is op studenten zonder medische voorkennis en een tweede soort dat bedoeld is voor studenten met een medische vooropleiding, meestal voltijds of deeltijds te volgen. De WHO gaat voor een voltijds programma voor niet-medisch geschoolden uit van een studieduur van vier jaar en een vereiste omvang van 4200 contacturen, waarvan ten minste 1000 praktijkuren onder toezicht in een aangepaste ruimte, voorzien van de nodige uitrustingen. Het programma voor medisch geschoolden kan om evidente redenen in omvang beperkter (volgens het WHO-rapport meestal zo n 1000 contacturen) en qua duurtijd korter zijn. De WHO heeft in haar rapport (bijlage 1) een modelcurriculum voor osteopathie-opleidingen uitgetekend. Het modelprogramma is bedoeld voor een voltijdse opleiding tot osteopaat voor nietmedisch geschoolden en vermeldt de opleidingsonderdelen per studiejaar met het wenselijk aantal contacturen. De studiebelasting wordt sinds de invoering van de bachelor/master-structuur uitgedrukt

12 met het internationale ECTS-systeem 6. Volgens de ECTS Users Guide 7 van de Europese Gemeenschap staat 1 ECTS-studiepunt doorgaans voor 25 tot 30 uren studiebelasting, inclusief de contacturen. Het curriculum van de bestudeerde opleidingen wordt gespiegeld aan het WHO-modelprogramma in een vergelijkende tabel, toegevoegd als bijlage 3. De opmaak van de vergelijkende tabel was geen sinecure zeker niet voor niet-osteopaten omwille van het feit dat de onderzochte opleidingen niet allemaal van hetzelfde type zijn. Enkel de IAO biedt een voltijdse opleiding aan voor niet-medisch geschoolden. De ULB-opleiding is opgevat als een specialisatiejaar; om die reden zijn de osteopathieeigen opleidingsonderdelen van de vooropleidingen (bachelor en master) mee opgenomen in de vergelijkingstabel zodat min of meer het beeld van een voltijds programma kon worden bekomen FICO/DIU De DIU-bachelor- en masteropleidingen zijn modulair opgevat. De vierjarige bacheloropleiding omvat vijftien modules; de eenjarige masteropleiding telt vier modules en de masterproef. De concrete opleidingsonderdelen met de bijhorende contacturen en ECTS-studiepunten zijn niet bekend IAO/UW/FHG Enkel de IAO biedt een voltijdse opleiding aan voor niet-medisch geschoolden waarbij achtereenvolgens een bachelor- en mastergraad wordt uitgereikt. Het programma is modulair opgebouwd, maar ook de afzonderlijke opleidingsonderdelen, met de bijhorende ECTS-studiepunten en contacturen, zijn gekend ULB De ULB-opleiding is een eenjarige MaNaMa-opleiding, die wordt voorafgegaan door: een tweejarige masteropleiding met afstudeerrichting osteopathie; drie bachelorjaren, waarvan het programma per jaar voorziet in één keuzemodule osteopathie. In de vergelijkende tabel zijn de opleidingsonderdelen van de MaNaMa-opleiding opgenomen, alsook de relevante vakken uit de vooropleidingen, zodat de opleiding min of meer als voltijds kan worden vergeleken met het modelcurriculum. 6 ECTS staatvoor European Credit Transfer System. 7

13 5.7. Doorstroommogelijkheden In een flexibel hoger onderwijs kunnen studenten voor sommige opleidingsonderdelen een vrijstelling aanvragen op basis van een eerder verworven kwalificatie (EVK) of een eerder verworven competentie (EVC). Zo is het mogelijk dat een student met een bepaald masterdiploma gemakkelijk kan instromen in een andere verwante masteropleiding zonder de daaraan voorafgaande bacheloropleiding (in zijn geheel) te moeten volgen. Iedere hogeronderwijsinstelling hanteert zijn eigen EVK- en EVC-systematiek en bekijkt de vrijstellingsaanvragen individueel en op maat. Om die reden kan op basis van de publiek geraadpleegde informatie geen concreet en gedetailleerd antwoord worden verschaft op de vraag omtrent de programma-inhoud, de studieomvang en de studieduur voor het bereiken van een masterdiploma in de osteopathie voor houders van een bachelor- of masterdiploma in de bewegingswetenschappen of de kinesitherapie of omgekeerd. De FHG, die als enige instelling heeft gereageerd op de onderzoeksvraagstellingen, heeft hier een gelijkluidend antwoord verstrekt. Ter zake kan nog worden verwezen naar rubriek 5.2 omtrent de toelatingsvoorwaarden, waaruit blijkt dat: de DIU-opleiding sowieso slechts openstaat voor medisch geschoolden; niet-medisch geschoolden volgen een vooropleiding aan het FICO; de IAO-opleiding een beperkter bachelorprogramma heeft van 3 jaar (i.p.v. 4 jaar) voor medisch geschoolden; de MaNaMa-opleiding van de ULB in principe toegankelijk is voor de houders van het diploma master in de bewegingswetenschappen, met afstudeerrichting osteopathie. Afgestudeerden van andere master- of gelijkwaardige opleidingen kunnen eveneens instromen mits gunstig advies van een jury.

14 6. Conclusie Het bestuderen en het in kaart brengen van de diverse kenmerken van de verschillende bachelor- en masteropleidingen in de osteopathie was een boeiende opdracht. Mogelijks kon de opdracht grondiger en gedetailleerder worden uitgevoerd indien de betrokken buitenlandse instellingen de gevraagde informatie hadden verschaft. Het is enigszins verbazend te moeten vaststellen dat slechts één instelling haar spontane en onmiddellijke medewerking heeft verleend aan deze analyse, nl. de FHG. Immers is één en ander van zeer groot belang in het licht van de toekomstige erkenning van het opleidingsprogramma en van de titel van osteopaat in België. Deze beknopte studie pretendeert niet een volmaakt en compleet onderzoek te zijn van de betrokken opleidingen. Daarvoor is de gehanteerde methodologie te beperkt. Wél is geprobeerd om aan de hand van eerder beperkte publieke informatie verheldering te brengen in de verschillende opleidingsconcepten en inhouden, zonder daarbij uitspraak te doen over de kwaliteit van de opleidingen. 7. Bijlagen Bijlage 1: WHO-rapport Benchmarks for training in osteopathy. Bijlage 2: KCE-syntheserapport Stand van zaken voor de osteopathie en de chiropraxie in België. Bijlage 3: Vergelijkende tabel opleidingsprogramma s.

Curriculum voltijdse opleiding Academiejaar

Curriculum voltijdse opleiding Academiejaar Curriculum voltijdse opleiding Academiejaar 2017-2018 1. Algemeen 2. Indeling van de modules 1 Jaar 1 Modules Indeling in vakken Credits (ECTS) Bachelor*/** Anatomie 1 Musculoskeletale anatomie Basis wetenschappen

Nadere informatie

Naar transparanter hoger onderwijs. Het Nederlandse Nationale Kwalificatieraamwerk

Naar transparanter hoger onderwijs. Het Nederlandse Nationale Kwalificatieraamwerk Naar transparanter hoger onderwijs Het Nederlandse Nationale Kwalificatieraamwerk Samenvatting van het Nederlandse Nationale Kwalificatieraamwerk hoger onderwijs Toegang vanuit [1] Eerste cyclus Tweede

Nadere informatie

C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g

C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g 1 1. Algemeen 2 2. Indeling van de modules Jaar 1 Modules Indeling in vakken Credits Osteopathische principes Osteopathische Medische en principes,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 8 februari 2008;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 8 februari 2008; Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 11 juni 2004 tot vaststelling van de vorm van de diploma's en de inhoud van het bijhorend diplomasupplement

Nadere informatie

C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g A c a d e m i e j a a r

C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g A c a d e m i e j a a r C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g A c a d e m i e j a a r 2 0 1 6-2 0 1 7 1. Algemeen 2. Indeling van de modules 1 Jaar 1 Modules Indeling in vakken Credits (ECTS) Principes en filosofie

Nadere informatie

Omvorming naar de masteropleidingen

Omvorming naar de masteropleidingen Omvorming naar de masteropleidingen Data van indiening van de ingevulde formulieren: Dit beperkt formulier op 4 oktober 2002 Uitgebreider formulier (met o.m. de doelstellingen en eindtermen) uiterlijk

Nadere informatie

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Verder studer e n Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Alles over bachelors en masters Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Beleidsdomein Onderwijs Vorming www.hogeronderwijsregister.be Awel,

Nadere informatie

1.4. Studentennummer: de persoonlijke studentencode vermeld in de databank van de instelling.

1.4. Studentennummer: de persoonlijke studentencode vermeld in de databank van de instelling. Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van.../.../... tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2014 tot vaststelling van de vorm van het hogeronderwijsdiploma en

Nadere informatie

Omvorming naar de masteropleidingen

Omvorming naar de masteropleidingen Omvorming naar de masteropleidingen Data van indiening van de ingevulde formulieren: Dit beperkt formulier op 4 oktober 2002 Uitgebreider formulier (met o.m. de doelstellingen en eindtermen) uiterlijk

Nadere informatie

BESLUIT: HOOFDSTUK I. ALGEMENE BEPALINGEN

BESLUIT: HOOFDSTUK I. ALGEMENE BEPALINGEN Reglement betreffende de erkenning van evaluatieorganen die een coördinerende taak hebben ten aanzien van de externe beoordeling van hogeronderwijsopleidingen in de Vlaamse Gemeenschap Gelet op het decreet

Nadere informatie

Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel

Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel Gelet op het decreet van 12 juni 1991 betreffende de universiteiten in de Vlaamse Gemeenschap, zoals gewijzigd, verder

Nadere informatie

COMMISSIE HOGER ONDERWIJS VLAANDEREN

COMMISSIE HOGER ONDERWIJS VLAANDEREN COMMISSIE HOGER ONDERWIJS VLAANDEREN SJABLOON AANVRAAGDOSSIER AMBTSHALVE GEREGISTREERDE INSTELLINGEN MACRODOELMATIGHEIDSTOETS M.H.O. OP TOETS NIEUWE OPLEIDING Opzet en structuur Dit sjabloon met richtlijnen

Nadere informatie

N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S. over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT

N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S. over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Zelfstandigen

Nadere informatie

adviesnota de 20-20-doelstelling m.b.t. de hogeronderwijsmobiliteit

adviesnota de 20-20-doelstelling m.b.t. de hogeronderwijsmobiliteit adviesnota de 20-20-doelstelling m.b.t. de hogeronderwijsmobiliteit definities en criteria die gebruikt worden om de studentenmobiliteit te meten en te registreren 1/6 Situering Het Leuven / Louvain-la-Neuve

Nadere informatie

De invoering geschiedt volgens een gefaseerde opbouw (jaar na jaar), waarbij de oude opleidingen parallel met de nieuwe worden afgebouwd.

De invoering geschiedt volgens een gefaseerde opbouw (jaar na jaar), waarbij de oude opleidingen parallel met de nieuwe worden afgebouwd. Aanbevelingen aangaande de overgangen voor het academiejaar 2006-2007 bij de invoering van de BaMastructuur vanaf het academiejaar 2004-2005 voor studenten uit bestaande opleidingen Vanaf het academiejaar

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

COMMISSIE HOGER ONDERWIJS

COMMISSIE HOGER ONDERWIJS COMMISSIE HOGER ONDERWIJS SJABLOON T.B.V. DE AANVRAGENDE INSTELLINGEN EN VLIR EN VLHORA VOOR AANVRAAGDOSSIER MACRODOELMATIGHEIDSTOETS M.H.O. OP TOETS NIEUWE OPLEIDING /VRIJSTELLING VERPLICHTE AFBOUW Opzet

Nadere informatie

Vrijstellingsregels Open Universiteit: procedure voor het verlenen van vrijstelling

Vrijstellingsregels Open Universiteit: procedure voor het verlenen van vrijstelling U2014/4637-1 Vrijstellingsregels 2014-2015 Open Universiteit: procedure voor het verlenen van vrijstelling Deze procedure voor het verlenen van vrijstelling van het afleggen van een of meer tentamens en/of

Nadere informatie

A r t e v e l d e h o g e s c h o o l? verder studeren. werken. wegwijzer. K a t h o l i e k H o g e r O n d e r w i j s G e n t 2 0 0 8

A r t e v e l d e h o g e s c h o o l? verder studeren. werken. wegwijzer. K a t h o l i e k H o g e r O n d e r w i j s G e n t 2 0 0 8 A r t e v e l d e h o g e s c h o o l? verder studeren werken wegwijzer K a t h o l i e k H o g e r O n d e r w i j s G e n t 2 0 0 8 Beste student Nog even en je sleept de welverdiende beloning voor een

Nadere informatie

ERKENNING NIEUWE OPLEIDING VLAANDEREN SJABLOON AANVRAAGDOSSIER AMBTSHALVE GEREGISTREERDE INSTELLINGEN MACRODOELMATIGHEIDSTOETS TOETS NIEUWE OPLEIDING

ERKENNING NIEUWE OPLEIDING VLAANDEREN SJABLOON AANVRAAGDOSSIER AMBTSHALVE GEREGISTREERDE INSTELLINGEN MACRODOELMATIGHEIDSTOETS TOETS NIEUWE OPLEIDING ERKENNING NIEUWE OPLEIDING VLAANDEREN SJABLOON AANVRAAGDOSSIER AMBTSHALVE GEREGISTREERDE INSTELLINGEN MACRODOELMATIGHEIDSTOETS TOETS NIEUWE OPLEIDING Opzet en structuur De sjabloon van het aanvraagdossier

Nadere informatie

C u r r i c u l u m m o d u l a i r e o p l e i d i n g

C u r r i c u l u m m o d u l a i r e o p l e i d i n g C u r r i c u l u m m o d u l a i r e o p l e i d i n g 1. Indeling van de onderwerpen Jaar Module 1 Module 2 Module 3 Module 4 1 Osteopathische principes en het iliosacrale gewricht De heup en de knie

Nadere informatie

In artikel 23 van dezelfde wet, worden de onderdelen b), c), d) en f) opgeheven.

In artikel 23 van dezelfde wet, worden de onderdelen b), c), d) en f) opgeheven. HOOFDSTUK 1 Geestelijke gezondheidszorg-beroepen Afdeling 1 Wijziging van de wet van 4 april 2014 tot regeling van de geestelijke gezondheidszorgberoepen en tot wijziging van het koninklijk besluit nr.78

Nadere informatie

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Oordeel bij de aanvraag tot inrichting van een anderstalige equivalente initiële bachelor- of masteropleiding (Codex Hoger Onderwijs dd. 20 december 2013, deel 2. Structuur

Nadere informatie

C u r r i c u l u m m o d u l a i r e o p l e i d i n g

C u r r i c u l u m m o d u l a i r e o p l e i d i n g C u r r i c u l u m m o d u l a i r e o p l e i d i n g 1. Indeling van de onderwerpen Jaar Module 1 Module 2 Module 3 Module 4 1 Osteopathische principes en het iliosacrale gewricht De heup en de knie

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 20664 31 december 2009 Beleidsregel van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 17 december 2009, nr. HO&S/BS/2009/177909,

Nadere informatie

Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven

Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven vzw Associatie K.U.Leuven Schapenstraat 34, B-3000 Leuven Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven Goedgekeurd op de Raad van bestuur van 16.06.2006 met ingang van het academiejaar 2006-2007 1. Definities

Nadere informatie

REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN

REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN UNIVERSITEIT LEIDEN Het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, gelet op artikel 7.31 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek juncto

Nadere informatie

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek Curriculum master in de industriële wetenschappen in Elektromechanica afstudeerrichting automatisering Elektromechanica afstudeerrichting elektromechanica Elektromechanica afstudeerrichting biomedische

Nadere informatie

Pre-masterprogramma. Negen masterspecialisaties

Pre-masterprogramma. Negen masterspecialisaties Pre-masterprogramma Maakt u plannen voor een masteropleiding Psychologie? Heeft u een afgeronde vierjarige hbo-opleiding of een driejarige bachelor wo-opleiding? Dan kan, voor sommigen van u, het eenjarige

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU einde eerste woord laatste woord Publicatie : 2016-07-29 Numac : 2016024159 FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 10 JULI 2016. - Wet tot wijziging van

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET. betreffende de kwalificatiestructuur AMENDEMENTEN

ONTWERP VAN DECREET. betreffende de kwalificatiestructuur AMENDEMENTEN Zitting 2008-2009 25 maart 2009 ONTWERP VAN DECREET betreffende de kwalificatiestructuur AMENDEMENTEN Zie: 2158 (2008-2009) Nr. 1: Ontwerp van decreet 5571 OND 2 AMENDEMENT Nr. 1 Artikel 7 In a), tweede

Nadere informatie

Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven en reglement algemene voorschriften inzake vrijstellingen

Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven en reglement algemene voorschriften inzake vrijstellingen vzw Associatie K.U.Leuven Schapenstraat 34, B-3000 Leuven Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven en reglement algemene voorschriften inzake vrijstellingen Goedgekeurd op de Raad van bestuur van 15.02.2008

Nadere informatie

Het hoger onderwijs verandert

Het hoger onderwijs verandert achelor & master Sinds september 2004 is de hele structuur van het hoger onderwijs veranderd. Die nieuwe structuur werd tegelijkertijd ingevoerd in andere Europese landen. Zo sluiten opleidingen in Vlaanderen

Nadere informatie

24 APRIL 2013. - Ministerieel besluit. tot vaststelling van de criteria voor erkenning. waarbij de beoefenaars van de verpleegkunde

24 APRIL 2013. - Ministerieel besluit. tot vaststelling van de criteria voor erkenning. waarbij de beoefenaars van de verpleegkunde 24 APRIL 2013. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de criteria voor erkenning waarbij de beoefenaars van de verpleegkunde gemachtigd worden de bijzondere beroepstitel te dragen van verpleegkundige

Nadere informatie

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek Curriculum master in de industriële wetenschappen in Elektromechanica afstudeerrichting automatisering Elektromechanica afstudeerrichting elektromechanica Elektromechanica afstudeerrichting biomedische

Nadere informatie

Gedragscode Onderwijstaal Universiteit Antwerpen UITGANGSPUNTEN

Gedragscode Onderwijstaal Universiteit Antwerpen UITGANGSPUNTEN Gedragscode Onderwijstaal Universiteit Antwerpen (Raad van Bestuur, 23 april 2013, 27 mei 2014, 31 maart 2015, 12 april 2016, 28 maart 2017 en 27 maart 2018) UITGANGSPUNTEN De Universiteit Antwerpen wenst

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Deel 2 (Opleidingsspecifiek deel): Bachelor Wijsbegeerte

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Deel 2 (Opleidingsspecifiek deel): Bachelor Wijsbegeerte ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING 2015-2016 Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen Deel 2 (Opleidingsspecifiek deel): Bachelor Wijsbegeerte Deze onderwijs- en examenregeling (OER-FFTR) treedt

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER «ARTIKEL 146» - BIJZONDERE VRIJSTELLINGEN VOOR DE UITOEFENING VAN ZEKERE DELEN VAN DE GENEESKUNDE

AANVRAAGFORMULIER «ARTIKEL 146» - BIJZONDERE VRIJSTELLINGEN VOOR DE UITOEFENING VAN ZEKERE DELEN VAN DE GENEESKUNDE AANVRAAGFORMULIER «ARTIKEL 146» - BIJZONDERE VRIJSTELLINGEN VOOR DE UITOEFENING VAN ZEKERE DELEN VAN DE GENEESKUNDE PERSOONLIJKE GEGEVENS VAN DE AANVRAGER Naam : Voornaam : Nationaliteit : Geboortedatum

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU 29 APRIL 1999. - Wet betreffende de niet-conventionele praktijken inzake de geneeskunde, de artsenijbereidkunde, de kinesitherapie, de verpleegkunde

Nadere informatie

Sjabloon aanvraag voor het aanbieden van een anderstalige initiële bachelor- en/of masteropleiding

Sjabloon aanvraag voor het aanbieden van een anderstalige initiële bachelor- en/of masteropleiding Sjabloon aanvraag voor het aanbieden van een anderstalige initiële bachelor- en/of masteropleiding Decretale context De aanvraag voor het aanbieden van een anderstalige initiële bachelor- of masteropleiding

Nadere informatie

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Oordeel bij de aanvraag tot inrichting van een anderstalige equivalente initiële bachelor- of masteropleiding (Codex Hoger Onderwijs dd. 20 december 2013, deel 2. Structuur

Nadere informatie

C u r r i c u l u m m o d u l a i r e o p l e i d i n g A c a d e m i e j a a r

C u r r i c u l u m m o d u l a i r e o p l e i d i n g A c a d e m i e j a a r C u r r i c u l u m m o d u l a i r e o p l e i d i n g A c a d e m i e j a a r 2 0 1 6-2 0 1 7 1. Indeling van de onderwerpen Jaar Module 1 Module 2 Module 3 Module 4 1 Osteopathische principes en het

Nadere informatie

VERKORTE TRAJECTEN. Management Assistant Afstandsleren Medical Management Assistant Afstandsleren

VERKORTE TRAJECTEN. Management Assistant Afstandsleren Medical Management Assistant Afstandsleren Arteveldehogeschool Opleiding Office Management Campus Kantienberg Voetweg 66 9000 Gent trajectbeheerofm@arteveldehs.be VERKORTE TRAJECTEN OFFICE MANAGEMENT Management Assistant Afstandsleren Medical Management

Nadere informatie

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel 1 Inleiding Naar aanleiding van het nieuwe kwaliteitszorgsysteem dat werd ingevoerd bij de opschorting van de opleidingsvisitaties, werd beslist om

Nadere informatie

Postgraduaat Orthoptie FAQ Veel gestelde vragen

Postgraduaat Orthoptie FAQ Veel gestelde vragen Postgraduaat Orthoptie FAQ Veel gestelde vragen 1. Kan ik met een ander bachelordiploma dan verpleegkunde, kinesitherapie, ergotherapie en logopedie ook de opleiding volgen? In de studiecontract van de

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2001 Nr. 38

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2001 Nr. 38 1 (2001) Nr. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2001 Nr. 38 A. TITEL Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Vlaamse Gemeenschap van België inzake de transnationale

Nadere informatie

Coordinatie--MB Lijst-van-opleidingstitels--ALGEMEEN-ZIEKENVERPLEGER--EU-lidsaten

Coordinatie--MB Lijst-van-opleidingstitels--ALGEMEEN-ZIEKENVERPLEGER--EU-lidsaten 28 FEBRUARI 2008. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de lijst van opleidingstitels van verantwoordelijk algemeen ziekenverpleger afgeleverd door de lidstaten van de Europese Unie BS 25/04/2008

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 12110 22 juni 2012 Regeling van 19 juni 2012, nr. 2012-0000333818, de Ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nadere informatie

Overgangsregelingen Nederlands recht, Fiscaal recht en Criminologie 2002

Overgangsregelingen Nederlands recht, Fiscaal recht en Criminologie 2002 Overgangsregelingen Nederlands recht, Fiscaal recht en Criminologie 2002 Inhoud 1. Uitgangspunten overgangsregelingen 2. Invoering nieuwe structuur 3. Studiepunten en ECTS-credits 4. Samenhang diploma

Nadere informatie

Hoger onderwijs in Vlaanderen. Informatiebrochure 2012

Hoger onderwijs in Vlaanderen. Informatiebrochure 2012 Hoger onderwijs in Vlaanderen Informatiebrochure 2012 Inhoud Inleiding...2 Soorten instellingen...3 Soorten opleidingen...3 Nieuw vanaf 2013-2014: integratie academische hogeschoolopleidingen in de universiteiten...5

Nadere informatie

De registratiehandleiding - overzicht van uit te voeren stappen (stap 1-4)

De registratiehandleiding - overzicht van uit te voeren stappen (stap 1-4) 1 De registratiehandleiding - overzicht van uit te voeren stappen (stap 1-4) Stap Handeling Extra informatie 1 Surf naar website url: http://www.breps.be/nl 2 Klik rechtsboven op de knop registreren U

Nadere informatie

De onderwijs- en examenregeling

De onderwijs- en examenregeling De onderwijs- en examenregeling Algemeen In de onderwijs- en examenregeling (OER) wordt informatie gegeven over het onderwijs van een opleiding of een groep van opleidingen. Heeft de OER betrekking op

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling 2012/2013

Onderwijs- en Examenregeling 2012/2013 Onderwijs- en Examenregeling 2012/2013 Masteropleidingen Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Biologie Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Natuurkunde Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Scheikunde

Nadere informatie

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat TOELATINGSVOORWAARDEN... 1 INSCHRIJVING... 2 STUDIETRAJECT... 2 STAGE... 4 WERKEN EN STUDEREN... 4 CURSUSMATERIAAL... 5 LESSENROOSTER... 5 EXAMENS...

Nadere informatie

Kan de minister voor de studierichting Bachelor in de Verpleegkunde volgende vragen beantwoorden.

Kan de minister voor de studierichting Bachelor in de Verpleegkunde volgende vragen beantwoorden. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 168 van GRIET COPPÉ datum: 23 december 2014 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Bachelor in de Verpleegkunde - In- en

Nadere informatie

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Oordeel bij de aanvraag tot inrichting van een anderstalige equivalente initiële bachelor- of masteropleiding (Codex Hoger Onderwijs dd. 20 december 2013, deel 2. Structuur

Nadere informatie

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE ACADEMISCH PROGRAMMA POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE INHOUD POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT MODULE FISCALE RECHTSVAKKEN Pagina 2 tot 7 POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT SUMMERSCHOOL

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 27438 28 augustus 2015 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 22 augustus 2015, nr. 759965,

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling 2010/2011

Onderwijs- en Examenregeling 2010/2011 Onderwijs- en Examenregeling 2010/2011 Masteropleidingen Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Biologie Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Natuurkunde Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Scheikunde

Nadere informatie

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek Curriculum master in de industriële wetenschappen in Elektromechanica afstudeerrichting automatisering Elektromechanica afstudeerrichting elektromechanica Elektromechanica afstudeerrichting biomedische

Nadere informatie

KWALITEITSZORGSTELSEL VLAANDEREN

KWALITEITSZORGSTELSEL VLAANDEREN Bijlage. Operationeel kader wijziging studieomvang als vermeld in artikel 1. NVAO VLAANDEREN KWALITEITSZORGSTELSEL VLAANDEREN 2019-2025 OPERATIONEEL KADER WIJZIGING STUDIEOMVANG OKTOBER 2018 Pagina 1 van

Nadere informatie

REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN UNIVERSITEIT LEIDEN

REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN UNIVERSITEIT LEIDEN REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN UNIVERSITEIT LEIDEN Het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, gelet op artikel 7.31 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek juncto

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt 2017-2018 Schakelprogramma s UHasselt Beste PXL-student, Je hebt nu een professioneel bachelordiploma op zak. Al gedacht aan het behalen van een academische master? Dat kan! Via een schakelprogramma kan

Nadere informatie

Advies over de wijziging van het accreditatieverdrag

Advies over de wijziging van het accreditatieverdrag Raad Hoger Onderwijs IDR / 16 april 2013 RHO-RHO-ADV-005 Advies over de wijziging van het accreditatieverdrag Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42 99 F +32 2 219 81 18

Nadere informatie

Coordinatie--MB-31-01-2008--Lijst-van-opleidingstitels--VERLOSKUNDIGE--EU-lidsaten

Coordinatie--MB-31-01-2008--Lijst-van-opleidingstitels--VERLOSKUNDIGE--EU-lidsaten 31 JANUARI 2008. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de lijst van opleidingstitels van verloskundige afgeleverd door de lidstaten van de Europese Unie BS 25/04/2008 gdp 1 / 16 Artikel 1. Onder

Nadere informatie

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Oordeel bij de aanvraag tot inrichting van een anderstalige equivalente initiële bachelor- of masteropleiding (Codex Hoger Onderwijs dd. 20 december 2013, deel 2. Structuur

Nadere informatie

Infobundel voor (kandidaat-)studenten die een vrijstelling willen aanvragen op basis van eerder verworven kwalificaties (EVK)

Infobundel voor (kandidaat-)studenten die een vrijstelling willen aanvragen op basis van eerder verworven kwalificaties (EVK) Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs J.Gerardstraat 18 9040 Sint-Amandsberg Infobundel voor (kandidaat-)studenten die een vrijstelling willen aanvragen op basis van eerder verworven

Nadere informatie

Voor wie is het leerkrediet (en dus deze folder)?

Voor wie is het leerkrediet (en dus deze folder)? Leerkrediet Informatie Voor wie is het leerkrediet (en dus deze folder)? Diplomacontract: je volgt een opleiding met de bedoeling een diploma te behalen voor de volledige opleiding Creditcontract: je volgt

Nadere informatie

OFFICE MANAGEMENT VERKORTE TRAJECTEN. Event- en Projectmanagement Management Assistant Medical Management Assistant

OFFICE MANAGEMENT VERKORTE TRAJECTEN. Event- en Projectmanagement Management Assistant Medical Management Assistant Arteveldehogeschool Opleiding Office Management Campus Kantienberg Voetweg 66 9000 Gent trajectbeheerofm@arteveldehs.be VERKORTE TRAJECTEN OFFICE MANAGEMENT Event- en Projectmanagement Management Assistant

Nadere informatie

betreffende het onderwijs XXVI

betreffende het onderwijs XXVI ingediend op 744 (2015-2016) Nr. 3 18 mei 2016 (2015-2016) Amendementen op het ontwerp van decreet betreffende het onderwijs XXVI Documenten in het dossier: 744 (2015-2016) Nr. 1: Ontwerp van decreet Nr.

Nadere informatie

Handleiding onderwijsvisitaties VLIR-VLHORA tabellen

Handleiding onderwijsvisitaties VLIR-VLHORA tabellen Handleiding onderwijsvisitaties VLIR-VLHORA tabellen Naar aanleiding van de flexibilisering van het hoger onderwijs in Vlaanderen zijn de tabellen met betrekking tot de len en de studieduur voor het onderwijsvisitatieprotocol

Nadere informatie

De lijst vermeldt de gegevens bedoeld in artikel 64, 2, 2 [... geschr. decr. 19 maart 2004, art. V.25,I: 1 januari 2003)].

De lijst vermeldt de gegevens bedoeld in artikel 64, 2, 2 [... geschr. decr. 19 maart 2004, art. V.25,I: 1 januari 2003)]. AFDELING 3 OVERGANGSBEPALINGEN ONDERAFDELING 1 OMVORMING NAAR BACHELOR-MASTERSTRUCTUUR Art. 123. 1. De universiteiten en hogescholen vormen hun academische opleidingen c.q. hun basisopleidingen die zij

Nadere informatie

Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen

Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen Zitting van 21 mei 2015 Beslissingen i.v.m. gelijkwaardigheid buitenlandse diploma s Rolnr. 2015/071-21 mei 2015... 2 Rolnr. 2015/073-21 mei 2015...

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het hoger onderwijs

Ontwikkelingen in het hoger onderwijs Ontwikkelingen in het hoger onderwijs Liesbeth Hens Departement Onderwijs en Vorming Hoger Onderwijsbeleid liesbeth.hens@ond.vlaanderen.be SLO bachelor na bachelor master na master Professionele bachelor

Nadere informatie

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek Curriculum master in de industriële wetenschappen in Elektromechanica afstudeerrichting automatisering Elektromechanica afstudeerrichting elektromechanica Elektromechanica afstudeerrichting biomedische

Nadere informatie

Contacten met beoefenaars van niet-conventionele geneeswijzen

Contacten met beoefenaars van niet-conventionele geneeswijzen Contacten met beoefenaars van niet-conventionele geneeswijzen Edith Hesse Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Operationele Directie Volksgezondheid en surveillance J. Wytsmanstraat, 14 B - 1050

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs 2010 1 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs 2010 Ten opzichte van 2009 is de instroom stabiel: -0,3 procent

Nadere informatie

Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs. Studieomvangvermindering Werkstudenten Voor een diploma bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs. Studieomvangvermindering Werkstudenten Voor een diploma bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Studieomvangvermindering Werkstudenten Voor een diploma bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs 2014-2015 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs:

Nadere informatie

Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen

Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen Zitting van 18 december 2014 Beslissingen i.v.m. gelijkwaardigheid buitenlandse diploma s Rolnr. 2014/404-18 december 2014... 2 Rolnr. 2014/404-18

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules. Algemene informatie De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting.

Nadere informatie

1. Student is in volledig geslaagd voor het modeltraject eerste bachelor in de rechten

1. Student is in volledig geslaagd voor het modeltraject eerste bachelor in de rechten OVERGANGSMAATREGELEN BACHELOR IN DE RECHTEN (2018-2019) Eerste bachelor in de Rechten 1. Student is in 2017-2018 volledig geslaagd voor het modeltraject eerste bachelor in de rechten - De behaalde vakken

Nadere informatie

Verzoeken tot het voeren van Nederlandse titulatuur' op grond van een buitenlandse graad

Verzoeken tot het voeren van Nederlandse titulatuur' op grond van een buitenlandse graad http://wetten.overheid.nl/bwbr0020481/geldigheidsdatum_31-12-2009 F Mededeling IB-groep Beleidsregel Betreft de onderwijssector(en) Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek Informatie IBG infolijn

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO examen 5 Het schakelprogramma 6 INHOLLAND met doorstroomminor 8 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit

Nadere informatie

Handleiding onderwijsvisitaties VLIR-VLHORA tabellen

Handleiding onderwijsvisitaties VLIR-VLHORA tabellen Handleiding onderwijsvisitaties VLIR-VLHORA tabellen Naar aanleiding van de flexibilisering van het hoger onderwijs in Vlaanderen zijn de tabellen met betrekking tot de len en de studieduur voor het onderwijsvisitatieprotocol

Nadere informatie

informatiegids vrijstellingen campus Brugge en campus Oostende

informatiegids vrijstellingen campus Brugge en campus Oostende informatiegids vrijstellingen campus Brugge en campus Oostende Inhoud Wat is EVK? Wat is EVC? Kom je in aanmerking voor een vrijstelling op basis van een EVK? Hoe kun je vrijstellingen verkrijgen? Kom

Nadere informatie

Publicatie KB omtrent zorgkundige

Publicatie KB omtrent zorgkundige Publicatie KB omtrent zorgkundige Op 3 februari 2006 verscheen in het Staatsblad het KB van 12 januari 2006 omtrent de verpleegkundige activiteiten die zorgkundigen mogen uitvoeren en de voorwaarden waaronder

Nadere informatie

Stap. Studieadviespunt Gent. Handleiding bij de PowerPoint-presentatie Flexibilisering 2008-2009

Stap. Studieadviespunt Gent. Handleiding bij de PowerPoint-presentatie Flexibilisering 2008-2009 de Stap Studieadviespunt Gent Klein Raamhof 8, 9000 Gent Tel. 09 233 75 15 - Fax 09 224 15 65 mail: info@destapgent.be website: www.destapgent.be Handleiding bij de PowerPoint-presentatie Flexibilisering

Nadere informatie

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Wet van.. tot wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, de Wet op het onderwijstoezicht en het Wetboek van Strafrecht, in verband met het tegengaan van misleidend gebruik

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO-examen 5 Het Pre-masterprogramma 6 Studeren in deeltijd 8 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden biedt de eenjarige

Nadere informatie

Format informatiedossier accreditatieaanvraag steunend op een buitenlandse accreditatie

Format informatiedossier accreditatieaanvraag steunend op een buitenlandse accreditatie Format informatiedossier accreditatieaanvraag steunend op een buitenlandse accreditatie Dit format moet worden gebruikt voor het informatiedossier voor een accreditatieaanvraag steunend op een buitenlandse

Nadere informatie

Van onderwijskwalificatie niveau 5 naar opleidingsprofiel hoger beroepsonderwijs

Van onderwijskwalificatie niveau 5 naar opleidingsprofiel hoger beroepsonderwijs Handleiding Van onderwijskwalificatie niveau 5 naar opleidingsprofiel hoger beroepsonderwijs September 2014 Pagina 0 Inleiding De handleiding Van onderwijskwalificatie niveau 5 naar opleidingsprofiel hoger

Nadere informatie

Voor de te onderscheiden programma s van de opleiding gelden, in aanvulling op het in art. 2.1 bepaalde, geen aanvullende toelatingsvoorwaarden.

Voor de te onderscheiden programma s van de opleiding gelden, in aanvulling op het in art. 2.1 bepaalde, geen aanvullende toelatingsvoorwaarden. Opleidingsspecifiek deel Art.2.1 toelatingseisen opleiding 1. Toelaatbaar tot de opleiding is de bezitter van een Nederlands of een buitenlands diploma van hoger onderwijs, die aantoont te beschikken over

Nadere informatie

B. OPLEIDINGSSPECIFIEK DEEL VAN DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN

B. OPLEIDINGSSPECIFIEK DEEL VAN DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN B. OPLEIDINGSSPECIFIEK DEEL VAN DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING VAN DE MASTEROPLEIDING FILOSOFIE 120 EC (WIJSBEGEERTE VAN EEN BEPAALD WETENSCHAPSGEBIED) FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN 2016-2017 Deel

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 2-0 1 3 van het van de Universiteit Leiden inzake het beroep XXX, appellante tegen het Bestuur van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, verweerder 1. Ontstaan en loop van het geding

Nadere informatie

BS 20/05/2014. HOOFDSTUK 3. - Psychotherapie. Afdeling 1. - Uitoefening van de psychotherapie

BS 20/05/2014. HOOFDSTUK 3. - Psychotherapie. Afdeling 1. - Uitoefening van de psychotherapie 4 APRIL 2014. Wet tot regeling van de geestelijke gezondheidszorgberoepen en tot wijziging van het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen

Nadere informatie

NARIC-Vlaanderen: Een buitenlands diploma, wat nu? EuroguidanceNascholing. 13 mei 2019

NARIC-Vlaanderen: Een buitenlands diploma, wat nu? EuroguidanceNascholing. 13 mei 2019 NARIC-Vlaanderen: Een buitenlands diploma, wat nu? EuroguidanceNascholing 13 mei 2019 Inhoud Wat weten we over (stellingen) Wie is NARIC-Vlaanderen Wanneer vraag ik een erkenning aan van mijn buitenlands

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Bachelor Religiewetenschappen

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Bachelor Religiewetenschappen ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING 2015-2016 Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen Deel 2 (Opleidingsspecifiek deel) Bachelor Religiewetenschappen Deze onderwijs- en examenregeling (OER-FFTR)

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt Schakelprogramma s UHasselt Beste PXL-student, Je hebt nu een professioneel bachelordiploma op zak. Al gedacht aan het behalen van een academische master? Dat kan! Via een schakelprogramma kan je doorstromen

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/62270

Nadere informatie

MASTER IN DE RECHTEN OVERHEID EN RECHT RECHTSBEDELING

MASTER IN DE RECHTEN OVERHEID EN RECHT RECHTSBEDELING MASTER IN DE RECHTEN OVERHEID EN RECHT RECHTSBEDELING WAT JE ZEKER MOET WETEN? diploma master in de rechten samenwerkingsverband tul (UHasselt en Universiteit Maastricht) en de KU Leuven afstudeerrichtingen

Nadere informatie