Studiegids Praktijkroute Praktijkgestuurd leren met bedrijven. Maatwerk Geef je eigen opleiding vorm

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studiegids Praktijkroute Praktijkgestuurd leren met bedrijven. Maatwerk Geef je eigen opleiding vorm"

Transcriptie

1 Studiegids Praktijkroute Praktijkgestuurd leren met bedrijven Maatwerk Geef je eigen opleiding vorm Persoonlijke + Meer dan alleen beroepsgericht Studiegids deel 2, Praktijkroute Friesland College

2 Beste student, Deze studiegids geeft je informatie over allerlei zaken die te maken hebben met het onderwijs bij het Friesland College. De studiegids kent twee delen. Het eerste deel is een algemeen deel waarin informatie staat die voor bijna alle opleidingen in het Friesland College geldt. Zo kun je er in vinden wanneer de vakanties zijn, maar ook waar je met een klacht terecht kunt. Je kunt het eerste deel vinden op de website van het Friesland College. Dit tweede deel van de studiegids bevat een uitwerking die speciaal voor jouw leertraject gemaakt is. Hierin vind je bijvoorbeeld een uitleg over de praktijkroute, maar ook praktische zaken zoals kosten van de opleiding, adressen en telefoonnummers. Daarnaast kun je ook lezen hoe zaken zijn geregeld rondom praktijk en verdieping. Iedere opleiding heeft naast een eigen studiegids een Onderwijs- en examenregeling, waarin de hoofdzaken en wettelijke regelingen van het onderwijs en de examinering zijn opgenomen. Deze OER is digitaal beschikbaar via de elektronische leeromgeving. Wij wensen je veel succes met je opleiding!

3 Praktijkgestuurd leren Het Friesland College is een school voor beroepsonderwijs. De school heeft de opdracht jonge mensen op te leiden tot vakmensen en hen tegelijkertijd voor te bereiden op een vervolgstudie. Een kwalificatie behalen op het FC is pas het begin. Daarna ga je verder leren en ontwikkelen: dat doe je immers je hele leven lang. Of je dat nu in je werk doet, bij een vervolgopleiding of in korte cursussen. Dit vraagt om onderwijs dat gericht is op actuele vakkennis en brede beroepsvaardigheden. Daarnaast is ook de ontwikkeling van persoonlijke kwaliteiten van belang. Denk maar aan: ondernemend gedrag, nieuwsgierigheid, probleemoplossend vermogen, kunnen samenwerken, zicht krijgen op de eigen beroepsidentiteit en maatschappelijk functioneren. Het Friesland College heeft het onderwijsconcept Praktijkgestuurd leren ontwikkeld. We spreken van praktijkgestuurd leren als hierin zes principes van leren zichtbaar worden, met als allereerste kenmerk (1) een context van praktijk. Vanuit dit vertrekpunt een (2) cyclus van doen en leren gericht op (3) verdieping door (4) voortdurende reflectie op denken en doen. Dit heeft consequenties voor vorm en inhoud van (5) begeleiding en heeft geleid tot (6) twee strikt gescheiden vormen van beoordeling. Het FC kent twee vormen van praktijkgestuurd leren: leereenheden en praktijkroute.

4 Praktijkroute De informatie in deze studiegids is alleen bedoeld voor studenten van het Friesland College die starten in de praktijkroute. In de praktijkroute leren BOL-studenten in bedrijven en instellingen. Je doet dit gedurende je hele opleiding, of een behoorlijk deel van je opleiding. Je docenten zitten vanzelfsprekend ook in de bedrijven en instellingen (en dus niet op school). De leeractiviteiten in de praktijkroute zijn aantoonbaar gelinkt aan het betreffende kwalificatiedossier. Examineren is ingericht vanuit het examenplan van de betreffende opleiding. Elke opleiding voldoet (uiteraard) aan wet- en regelgeving en het FC-kwaliteitskader. Je leert gedurende jouw opleiding altijd binnen meerdere bedrijven. Dit is niet alleen van belang om te voorkomen dat een praktijkroute gezien kan worden als een bedrijfsopleiding, maar met name om te realiseren dat je leert in meerdere contexten, en het geleerde leert toepassen in verschillende situaties.

5 De praktijkroute is werken vanuit de idee van een learning community : het is een gezamenlijk leerproces van studenten, medewerkers van bedrijven en docenten. Iedereen leert, met elkaar en van elkaar! De praktijkroute is geschikt voor alle studenten die tot het FC zijn toegelaten. De praktijkroute is - of maakt deel uit van - het leertraject. Het is dus niet zo dat een praktijkroute is voorbehouden aan studenten die daar zelfstandig genoeg voor geacht worden. Ook het ontwikkelen van zelfstandigheid maakt deel uit van het leerproces. Gemiddeld duurt de studie 1 jaar op niveau 1, 2 jaar op niveau 2 en 3 jaar op niveau 3/4. Je studieduur hangt daarnaast af van verschillende andere factoren: bijvoorbeeld van de praktijksituatie (de mogelijkheden van het bedrijf of instelling) en van jouw eigen keuzes en tempo. Dit is regelmatig onderwerp van gesprek in je leertraject.

6 Kosten van de opleiding Allereerst betaal je natuurlijk schoolgeld. Voor het studiejaar is dit 1.137,- Werken en leren in een praktijkroute betekent dat je op verschillende plekken werkt en leert. Dit betekent dat je regelmatig reist voor je opleiding. Dit kan kosten met zich meebrengen. In de praktijkroute werken we niet met een standaard boekenpakket. Je hoeft dus van te voren geen boeken aan te schaffen. Vanzelfsprekend maak je gebruik van je eigen tablet of laptop. Mogelijke andere kosten (afhankelijk van je opleiding): Licenties voor Nederlands, rekenen en MVT Kosten voor beroepskleding en gereedschappen Bijdrage voor koffie/thee en kopiëren WFT-kosten* in de bank- en verzekeringssector Extra kosten, afhankelijk van eigen keuzes * Materialen en examens in het kader van Wet Financieel Toezicht

7 Inschrijving en plaatsing Met alle studenten wordt een onderwijsovereenkomst afgesloten. Hierin staan de rechten en plichten van de student en het Friesland College. Je krijgt deze overeenkomst thuisgestuurd. Jij (of als je minderjarig bent je ouders) ondertekent/ondertekenen deze overeenkomst. Daarna stuur je de overeenkomst terug naar het Friesland College in de antwoordenvelop. Als je bent ingeschreven als student kun je een FC-pas laten maken bij de receptie van de grote locaties in Leeuwarden of Heerenveen. Je hebt de pas nodig om de locaties van het Friesland College te kunnen betreden (zoals het Talencentrum). Bij beschadiging of verlies van de pas worden kosten in rekening gebracht. Wanneer je inschrijving helemaal rond is gaan medewerkers van jouw opleiding een geschikt bedrijf voor jou zoeken, zodat je kunt starten met je leertraject in de praktijkroute. De eerste keer word je gewoon geplaatst: je hoeft dan nog niet te solliciteren. In het vervolg van je leertraject ga je - na overleg met je coach - zelf solliciteren om een passende plek te bemachtigen.

8 Hoe word je begeleid? Tijdens je leertraject worden wekelijks gesprekken gevoerd. Deze gesprekken zijn bedoeld om de voortgang van het werken en leren goed in beeld te krijgen en te houden. En natuurlijk om te bespreken hoe jij je ontwikkelt als persoon en als collega. Je krijgt in de praktijkroute te maken met verschillende begeleiders: De coach De coach is daar waar jij bent en dat is: zoveel mogelijk op de werkvloer. Jij bent wekelijks met je coach (en je praktijkopleider) in gesprek. Onderwerpen van gesprek zijn o.a.: Waar ga je aan werken (in praktijk en verdieping)? Hoe laat je dit zien? Wat betekent dit voor jouw ontwikkeling, je leertraject en uiteindelijke doelen? Wanneer ben je klaar? De coaches organiseren ook de (wekelijkse) groepscoaching.

9 De vakspecialist De vakspecialist verzorgt, op geroosterde tijden, verdieping naar aanleiding van jouw vragen uit de praktijk. Deze verdieping kan verschillende vormen hebben: workshops, trainingen, hoorcolleges of werkcolleges. De praktijkopleider/werkbegeleider/leermeester Dit is de medewerker van het bedrijf die jou op de werkvloer begeleidt. Hij/zij is beschikbaar voor feedback on-the-job, met name op vaardigheden, handelen en houding en gedrag. Je maakt met je praktijkopleider/werkbegeleider/leermeester afspraken over het werk, over de manier waarop je daarin begeleid wordt en over de planningen.

10 Je docenten hebben sturing op wat je in de bedrijven en instellingen doet en leert: je gaat daarom met heldere opdrachten op pad. Dit zijn natuurlijk meestal opdrachten van de bedrijven en instellingen zelf. De docenten vertalen die opdracht samen met jou in een leeropdracht die past in een evenwichtig, uitdagend en gevarieerd onderwijsprogramma, gericht op de kwalificatie-eisen. Over de begeleiding tijdens het leren in het bedrijf zijn heldere afspraken gemaakt tussen de docenten en de begeleiders in het bedrijf. NB: In het begeleiden van studenten in het bedrijf kunnen ook ouderejaars een rol hebben in het kader van leidinggeven (onder aansturing en verantwoordelijkheid van de docent).

11 Onderwijstijd In de praktijkroute maak je samen met je begeleiders weekplanningen. Dit geeft iedereen inzicht in je werkzaamheden. Je bepaalt met je coach welke verdieping nodig is om je doelen te bereiken. Zo kies je uit verschillende bronnen, workshops, trainingen, keuzedelen, e-learning of bedrijfstrainingen. Je hebt veel ruimte om eigen ideeën te realiseren. In het mbo zijn er enkele verplichte examenonderdelen, ongeacht je opleiding. Deze onderdelen, waaronder Nederlands, rekenen, moderne vreemde talen (MVT) en Loopbaan & Burgerschap, zitten daarom ook in je opleiding.

12 Verdieping en reflectie Werken in de praktijk maakt leren zinvol en spannend. Om het werk goed te kunnen doen, zijn vakkennis en vaardigheden nodig. Hiervoor wordt verdieping (bijvoorbeeld in werkplaatsen, bedrijfstrainingen of e-learning) georganiseerd. Deze worden in de praktijk flexibel aangeboden en uitgevoerd. Zo kun je het geleerde direct koppelen aan de werkzaamheden op de werkvloer. Daarbij is reflectie van groot belang. Reflectie leert je om kritisch naar jezelf te kijken. Het helpt je om te onderzoeken waarom iets wel of niet lukt, of wat een volgende keer anders moet. Zo ontstaat inzicht in eigen ontwikkeling en wordt het leerproces verdiept. Dat helpt je ook om in nieuwe of onbekende situaties de juiste dingen te doen.

13 Jouw leertraject Je gaat de eerste vijf weken starten met een oriëntatieperiode bij het bedrijf of de instelling waar je geplaatst bent. Je oriënteert je dan vooral op hoe dat bedrijf in elkaar zit: wat voor organisatie is het? Hoe wordt er gewerkt? Wat wordt er gedaan of geproduceerd? Hoe doen ze dat? Waar ga jij werken? Wie gaat jou begeleiden? Wat ga je allemaal doen? En hoe wordt doen ook leren? De eerste periode is vooral een tijd om je te oriënteren, te wennen en het werk te leren uitvoeren. Na de oriëntatieperiode leer je om bij het bedrijf of de instelling zelfstandig - en daarna zelfsturend - je werk te kunnen uitvoeren. Concreet betekent dat: - je werkt steevast aan opdrachten waar je van leert en van groeit - je krijgt ondersteuning en feedback Het is van belang dat je tijdens je opleiding nadenkt over je werk, wat je doet, hoe je dat doet en waarom je dat doet. Zo word je steeds professioneler! Je coach en praktijkopleider/werkbegeleider/leermeester helpen je hier bij. Alles wat je leert tijdens dit leertraject zal gespiegeld worden aan de kerntaken en werkprocessen van een bij jou passend kwalificatiedossier. De kwalificatiedossiers kun je vinden op:

14 In een bedrijf wordt veel gewerkt met competenties en/of kernwaarden. Tijdens de oriëntatieperiode onderzoek je welke dit zijn en bespreek je met je coach hoe je deze kunt gebruiken bij de ontwikkeling van jouw competenties. Het is van belang om, als je iets graag wilt, niet te blijven afwachten maar aan de bel te trekken. Neem initiatieven, bijvoorbeeld voor een gesprek. Initiatief nemen begint al bij de start van je opleidingstraject. Het geeft je veel duidelijkheid als je zelf tijdens gesprekken antwoord vindt op vragen zoals: Welke taken mag ik bij het bedrijf/de instelling uitvoeren? Wat verwacht ik te kunnen leren? Welke hulp heb ik daarbij nodig, en van wie? Op welke momenten is er overleg/afstemming? Wie zijn er allemaal betrokken bij mijn leertraject? Wat is de planning van reflectiegesprekken, evaluatiemomenten, (studie)bijeenkomsten, beoordelingsmomenten?

15 Portfolio Tijdens je opleidingstraject verzamel je verschillende bewijzen van de opdrachten waar je mee aan de slag bent geweest. Die bewaar je in je portfolio. Op deze manier heb je alle belangrijke stukken bij elkaar, is de voortgang van je ontwikkeling goed te volgen en hebben jij en de bij jou betrokken begeleiders inzicht in dit proces. Je bepaalt zelf wat je in je portfolio bewaart. Je kunt hierbij denken aan: Persoonlijk ontwikkelingsplan Zelfportret Feedback Reflecties Beoordelingen

16 Persoonlijk Ontwikkelingsplan In jouw persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) geef je aan hoe jij je de komende periode wilt gaan ontwikkelen. Je stelt jezelf concrete en meetbare doelen die je de komende tijd wilt behalen en geeft aan op welke manier je dat wil gaan doen. Je kunt bij je leerproces gebruik maken van hulpvragen. Deze hulpvragen staan op de volgende pagina van deze studiegids. Door specifiek te werken aan competenties of je eigen gestelde doelen, word je steeds bekwamer in je beroep. Na een afgesproken periode ga je meten wat de resultaten zijn van je inspanningen. Dat doe je met behulp van de kapstok en het formatieve toetsingsformulier. Beide formulieren geven de samenhang weer tussen de praktijk, jouw ontwikkeling en kerntaken. Ze laten je precies zien waar je staat in je opleiding.

17 Hulpvragen bij je leerproces 1.Waar sta ik? Je geeft hier aan wat je al goed kunt. Daarnaast bespreek je welke vaardigheden/competenties nog niet voldoende ontwikkeld zijn. 2.Waar wil ik naar toe? Je kiest een aantal doelen uit en vertelt waarom je aan deze doelen wilt werken. Een kortetermijndoel is anders dan een langetermijndoel: als je wilt weten welke doelen je over drie maanden hebt bereikt, stel je andere doelen dan wanneer iemand vraagt wat je over vier jaar bereikt hebt. Het is belangrijk dat je doelen goed afgebakend en reëel zijn. 3.Hoe kom ik daar? Elk doel vraagt om een andere aanpak en ook elke persoon is anders. Je kunt bijvoorbeeld een taak gaan doen om je doel te bereiken, maar je kunt ook een boek lezen of een werkplaats bezoeken. Kies een methode die bij jou en bij het doel past, zodat de kans van slagen groter is. 4.Hoe evalueren we? Daarnaast neem je ook de evaluatiemethode op in je plan, zodat achteraf vast te stellen is of je doelen zijn bereikt.

18 Zelfportret Je ontwikkeling als persoon laten zien! Hoe doe je dat? Aan het eind van het leertraject doe je examen. Een van de examenonderdelen gaat over jezelf en hoe jij je tijdens je leertraject ontwikkeld hebt. Je laat zien dat je hebt nagedacht over je loopbaan, je kwaliteiten, hoe jij jezelf ziet als professional in je beroep. Wat betekent dat voor jou? Je presenteert als het ware een portret van jezelf, waarin je laat zien wie je bent, waarin je je ontwikkeling beschrijft, waarin je een beeld geeft van wat je hebt geleerd over jezelf en je competenties en waarin je vooruit kijkt naar je loopbaan. Je kunt dit portret in geschreven vorm aanbieden, maar het kan ook een collage, presentatie, een film (of iets dergelijks) zijn. Aan jou de keuze. Je zelfportret wordt op inhoud beoordeeld, niet op de vorm. Inhoudelijk moet goed duidelijk worden dat je in staat bent geweest om te reflecteren op jezelf en je ontwikkeling, en dat die reflectie tot nieuw inzicht/nieuwe daden heeft geleid.

19 Reflecteren Deze vragen helpen je: Wat was je doel? Wat wilde je met deze opdracht bereiken? Wat heb je precies gedaan? Hoe heb je het aangepakt? Waar ben je mee begonnen? Wat waren de verschillende stappen daarna? Hoe beviel deze aanpak? Wat was moeilijk? Hoe komt het dat je dat moeilijk vindt? Hoe ging de samenwerking? Hoe kan de samenwerking volgende keer verbeteren? Welke feedback heb je gekregen? Wat doe je een volgende keer anders? Wat wilde je leren en op welke wijze heb je dat wel of niet bereikt? Waar ben je erg tevreden over en doe je de volgende keer weer precies zo. Welk nieuw leerdoel wil je voor de volgende keer formuleren? Wat voor persoon ben jij en welke invloed heeft dat op de wijze waarop je de opdracht hebt uitgevoerd? Welke werkomgeving past het beste bij jou? Wat heb jij nodig als persoon om je verder te ontwikkelen als professional?

20 Hoe word je beoordeeld? Tijdens je leertraject word je op verschillende manieren en momenten beoordeeld. Jij zorgt ervoor dat je praktijkopleider aan het begin van de praktijkperiode goed geïnformeerd wordt over de verschillende beoordelingsmomenten. De informatie hierover kun je opvragen bij je coach. In het Friesland College maken we een onderscheid tussen beoordelen om te leren en beoordelen om te beslissen. Beoordelen om te leren is gericht op je ontwikkeling. Het gaat erom vast te stellen of je je ontwikkelt en hoe je je ontwikkelt. Je mag fouten maken, want juist van die fouten kun je leren. Feedback van coaches, vakspecialisten, praktijkopleider/werkbegeleider/leermeester en medestudenten helpen je te benoemen wat en hoe verder geleerd kan worden. Alle feedback en reflectie tijdens de praktijkperiode is hiervoor van groot belang en de praktijkopleider/werkbegeleider/leermeester heeft hierin een belangrijke rol.

21 Beoordelen om te beslissen is gericht op de formele diplomering. Voor het behalen van een officiële kwalificatie (diploma, certificaat) moet je voldoen aan wettelijke eisen. In de leertrajecten van het Friesland College wordt gebruik gemaakt van landelijk ontwikkelde en vastgestelde kwalificatiedossiers. In deze dossiers worden de eisen die aan een beroep worden gesteld, beschreven in kerntaken en werkprocessen en competenties. Bij kerntaken en werkprocessen gaat het om wat je moet kunnen uitvoeren. Bij competenties gaat het vooral om hoe je het werk uitvoert. Welke algemene competenties en persoonlijke kwaliteiten zet je in? In het Friesland College gebruiken we bij het gesprek daarover o.a. de FC-competenties. Wanneer je beoordeeld wordt voor een formele (deel)beoordeling hangt af van je ontwikkeling en van de fase in je leertraject. Het oordeel van de praktijk is voor de formele beoordeling van groot belang. Aan het begin van je leertraject zal je coach met jou bespreken wat je in de formele beoordeling moet laten zien om een diploma te behalen.

22 Ongewenst gedrag We gaan er van uit dat iedereen zich gewoon aan de regels houdt. Soms gaat dat niet goed en ontstaan er problemen. *Het Friesland College heeft de plicht om iedere student die (geoorloofd of ongeoorloofd) afwezig is te registreren en actie te ondernemen om verzuim tegen te gaan. Daarbij behoort ook melding bij de leerplichtambtenaar. *De coach gaat met je in gesprek bij ongeoorloofd verzuim, wangedrag, misdraging of maatschappelijk ontoelaatbaar gedrag. Wanneer geen verbetering optreedt, kan worden besloten om de overeenkomst met het bedrijf of zelfs met de opleiding te beëindigen.

23 School voor Commercie & Dienstverlening Zakelijke Dienstverlening (locaties) Leeuwarden: Gebouw Triangel, Julianalaan 97, 8931 AH Leeuwarden, Heerenveen: J P Engelmanstraat 3, 8442 GE Heerenveen, Handel (locaties) Leeuwarden: Gebouw Triangel, Julianalaan AH Leeuwarden, Heerenveen: Abe Lenstra boulevard 29 (ingang Huismanstraat) 8448 JA Heerenveen, Praktijkroute ZD & Handel (headquarters) De Friesland Zorgverzekeraar, Harlingertrekweg HR Leeuwarden, Directeur: mw. P. Donkerbroek Spreekuur: op afspraak, via mw. A. de Jong (secretaresse), Belangrijke informatie ontvang je tijdens je opleiding via de coach en via de elektronische leeromgeving van de opleiding.

24 Friesland College Contactgegevens: Algemeen telefoonnummer: Studiegids deel 2, Praktijkroute Friesland College Algemeen adres: Algemeen postadres: Friesland College Postbus AA Leeuwarden Informatie over opleidingsmogelijkheden: FC-Advieslijn: Deze studiegids is gemaakt door Marcel van Dijk

Studiegids. Praktijkroutes Praktijkgestuurd leren binnen bedrijven. Maatwerk Geef je eigen opleiding vorm

Studiegids. Praktijkroutes Praktijkgestuurd leren binnen bedrijven. Maatwerk Geef je eigen opleiding vorm Studiegids Praktijkroutes Praktijkgestuurd leren binnen bedrijven Maatwerk Geef je eigen opleiding vorm Persoonlijke + Meer dan alleen beroepsgericht Studiegids Praktijkroutes 2015-2016 Friesland College

Nadere informatie

Concept: De basis van de praktijkroute. FC Extra

Concept: De basis van de praktijkroute. FC Extra Concept: De basis van de praktijkroute FC Extra Verdiepin g Training van vaardigheden Verdieping: Algemene thema s Verbreding en verdieping op: Kennis Toepassen van kennis Onderzoek Verdieping: Vakinhoudelijk

Nadere informatie

Eindgesprek: in de vorm van een panelgesprek

Eindgesprek: in de vorm van een panelgesprek Eindgesprek: in de vorm van een panelgesprek Cohort 2012 en later Leertrajecten mbo Verpleging & Verzorging April 2013, herziene versie 2 febr 2014 1 Deel 1: Algemene Informatie Inleiding Het Eindgesprek

Nadere informatie

2014-2015. STUDIEGIDS dl. 2 ENTREEOPLEIDINGEN. Friesland College

2014-2015. STUDIEGIDS dl. 2 ENTREEOPLEIDINGEN. Friesland College 2014-2015 STUDIEGIDS dl. 2 ENTREEOPLEIDINGEN Friesland College INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 2 ALGEMENE INFORMATIE... 3 Inhoud van de opleiding... 4 OVER LEREN IN DE PRAKTIJKROUTE... 4 WAT WORDT ER VAN JE

Nadere informatie

Friesland College HANDLEIDING. Februari 2013. Praktijkroute ZOZ. 1 P a g i n a. Handleiding Praktijkroute februari 2013

Friesland College HANDLEIDING. Februari 2013. Praktijkroute ZOZ. 1 P a g i n a. Handleiding Praktijkroute februari 2013 HANDLEIDING Februari 2013 Praktijkroute ZOZ 1 P a g i n a Handleiding Deze handleiding is bedoeld als handreiking voor cursisten van het Friesland College die hebben gekozen voor de praktijkroute, dat

Nadere informatie

HANDLEIDING. Studiejaar 2015-2016. begeleider Leren in praktijk

HANDLEIDING. Studiejaar 2015-2016. begeleider Leren in praktijk HANDLEIDING Studiejaar 2015-2016 begeleider Leren in praktijk Over leren in het Friesland College Bij het Friesland College leert de student praktijkgestuurd. Dit houdt kort gezegd in, dat hij/zij zoveel

Nadere informatie

Handleiding Begeleider leren in praktijk

Handleiding Begeleider leren in praktijk Handleiding Begeleider leren in praktijk Over leren in het Friesland College Bij het Friesland College leert de student praktijkgestuurd. Dit houdt kort gezegd in, dat hij/zij zoveel mogelijk leert in

Nadere informatie

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER : Alle DOSSIERCREBO : Alle KWALIFICATIE : Alle KWALIFICATIECREBO : Alle NIVEAU : Alle COHORT : Vanaf 2015

Nadere informatie

RIJK ONDERWIJS. Versie V1.3 Datum Tuesday 6 September 2016 Auteur S.Karssemakers

RIJK ONDERWIJS. Versie V1.3 Datum Tuesday 6 September 2016 Auteur S.Karssemakers RIJK ONDERWIJS Versie V1.3 Datum Tuesday 6 September 2016 Auteur S.Karssemakers INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 2 Instructie... 4 3 Vragen... 4 3.1 Starten met de opleiding... 4 3.2 RIJk onderwijs... 5

Nadere informatie

Examenplan. Maatschappelijke Zorg dossiercode Persoonlijk begeleider Gehandicaptenzorg. Crebocode: Niveau opleiding 4 Cohort 2016

Examenplan. Maatschappelijke Zorg dossiercode Persoonlijk begeleider Gehandicaptenzorg. Crebocode: Niveau opleiding 4 Cohort 2016 Examenplan Maatschappelijke Zorg dossiercode 23181 Persoonlijk begeleider Gehandicaptenzorg Crebocode: 25477 Niveau 4 Cohort 2016 Leerweg BOL/BBL Versie kwalificatiedossier 2015 FC school Zorg, Service

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Portfolio-opdracht 1 O 2 Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 2 Ondernemend gedrag Niveau 2-dossiers Kerntaak en werkproces

Nadere informatie

Examineren & Diplomeren doe je zo

Examineren & Diplomeren doe je zo Examineren & Diplomeren doe je zo Brochure Examineren & Diplomeren School voor ZSW, alle opleidingen t/m cohort 2015 2016 Versie 1.2 Wat staat in deze brochure? In deze brochure lees je alles omtrent examineren

Nadere informatie

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl Instructie student Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER DOSSIERCREBO KWALIFICATIE NIVEAU COHORT KERNTAAK VERSIE : 1v1 Augustus 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Stappenplan 4 3. Instructie

Nadere informatie

1. Wat is beroepspraktijkvorming

1. Wat is beroepspraktijkvorming 1. Wat is beroepspraktijkvorming De opleiding die je nu volgt bestaat uit twee delen: beroepspraktijkvorming en onderwijs op school. Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra leer je

Nadere informatie

Examenplan. MBO-Verpleegkunde Gehandicaptenzorg GHZ Crebocode: Niveau opleiding 4 Cohort 2016

Examenplan. MBO-Verpleegkunde Gehandicaptenzorg GHZ Crebocode: Niveau opleiding 4 Cohort 2016 Examenplan MBO-Verpleegkunde 23182 Gehandicaptenzorg GHZ Crebocode: 25480 Niveau 4 Cohort 2016 Leerweg BOL/BBL Versie kwalificatiedossier 2016 FC school Datum opgesteld 01-06-2016 Datum vastgesteld 22-06-2016

Nadere informatie

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept.

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept. BPV werkboek Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: 25262 Naam student: BPV-werkboek 25262/versie sept. 16 1 Inhoudsopgave 1 Algemeen...3 1.1 Begin en

Nadere informatie

Examenplan. Sociaal werk dossiercode Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Crebocode: Niveau opleiding 4 Cohort 2016

Examenplan. Sociaal werk dossiercode Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Crebocode: Niveau opleiding 4 Cohort 2016 Examenplan Sociaal werk dossiercode 23185 Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Crebocode: 25489 Niveau 4 Cohort 2016 Leerweg Bol/BBL Versie kwalificatiedossier 2015 FC school Zorg, Service en Welzijn

Nadere informatie

Examenplan. Dienstverlening dossiercode Helpende zorg en welzijn Crebocode: Niveau opleiding 2 Cohort 2016 Leerweg

Examenplan. Dienstverlening dossiercode Helpende zorg en welzijn Crebocode: Niveau opleiding 2 Cohort 2016 Leerweg Examenplan Dienstverlening dossiercode 23189 Helpende zorg en welzijn Crebocode: 25498 Niveau 2 Cohort 2016 Leerweg BOL/BBL Versie kwalificatiedossier 2015 FC school Datum opgesteld 21-06-2016 Datum vastgesteld

Nadere informatie

Onderlegger Leereenheden

Onderlegger Leereenheden Onderlegger Leereenheden 1. Leereenheden zijn net als praktijkroutes een manier om vorm te geven aan leerprocessen, vanuit de leerprincipes van praktijkgestuurd leren (zie oplegger leerprincipes). 2. Een

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Addendum Datum van ingang Schooljaar 2015-2016 Naam school Kwalificatie School voor Orde en Veiligheid Aankomend Onderofficier Grondoptreden

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) O 4 Portfolio-opdracht 1 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 3-4 Ondernemend Gedrag Alle niveau 3- en 4-dossiers Kerntaak

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Pedagogisch Werk Niveau 3 Crebonummer 92620 Kwalificatiedossier

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling 2016-2017 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Beschrijving van de opleiding... 3 Artikel 1.1 Doel van de opleiding... 3 Artikel 1.2 Onderwijs op de LiS... 3 Artikel 1.3 Opleiding en

Nadere informatie

Leren en Loopbaan programma Burgerschap. MBO Handel

Leren en Loopbaan programma Burgerschap. MBO Handel Leren en Loopbaan programma MBO Handel Versie 17.06.2011 Leren en Loopbaan thema s Thema 1 Mijn opleiding en ik Thema 2 Leren leren Thema 3 Reflecteren 1 Thema 4 Reflecteren 2 Thema 5 Professionalisering

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 mei 2015 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Naam school Kwalificatie Commerciële Economie Marketing medewerker (ook: IBS) Crebonr. Kwalificatie 90532

Nadere informatie

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN Illustraties: Corien Bögels 1 De Zes-stappenmethode Zelf werken aan je werkprocessen In het eerste leerjaar krijg je vaker voorbereidende opdrachten

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang: 1 januari 2013 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Assistent Toezicht en Veiligheid Niveau 1 Crebonummer

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 september 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Medewerker Maatschappelijke Zorg Niveau 3 Crebonummer

Nadere informatie

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen:

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen: Bijlage 3 Portfolio 1 Handleiding persoonlijk coach 1.1 Doel van een portfolio Op steeds meer scholen voor voortgezet onderwijs en vervolgopleidingen wordt gewerkt met portfolio s. Met het portfolio laat

Nadere informatie

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon:

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon:   Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon: Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: E-mail: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Naam studieloopbaanbegeleider:

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Addendum Datum van ingang Schooljaar -2016 Naam school Kwalificatie School voor Orde en Veiligheid Bedrijfsautotechnicus (VeVa) Crebonr. Kwalificatie

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Addendum Datum van ingang Schooljaar 2015-2016 Naam school Kwalificatie School voor Orde en Veiligheid Servicemedewerker Gebouwen en Veiligheid

Nadere informatie

Examenplan. Verzorgende IG (gehandicaptenzorg) en Maatschappelijke Zorg (begeleider gehandicaptenzorg) Crebocode: en 25475

Examenplan. Verzorgende IG (gehandicaptenzorg) en Maatschappelijke Zorg (begeleider gehandicaptenzorg) Crebocode: en 25475 Examenplan Verzorgende IG (gehandicaptenzorg) en Maatschappelijke Zorg (begeleider gehandicaptenzorg) Crebocode: 25491 en 25475 Niveaus en 3 Cohort 2016 Leerweg BOL/BBL Versie kwalificatiedossier herziene

Nadere informatie

Examenplan. Verzorgende IG dossiercode Verpleeg-Verzorgingshuizen en Thuiszorg Crebocode: Niveau opleiding 3 Cohort 2016

Examenplan. Verzorgende IG dossiercode Verpleeg-Verzorgingshuizen en Thuiszorg Crebocode: Niveau opleiding 3 Cohort 2016 Examenplan Verzorgende IG dossiercode 23187 Verpleeg-Verzorgingshuizen en Thuiszorg Crebocode: 25491 Niveau 3 Cohort 2016 Leerweg BOL/BBL Versie kwalificatiedossier 2015 FC school Zorg Service en Welzijn

Nadere informatie

Welzijn Breed (Onderwijsassistent)

Welzijn Breed (Onderwijsassistent) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25485 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk contact.

Nadere informatie

READER STUDENTENCOACH EERSTEJAARS

READER STUDENTENCOACH EERSTEJAARS READER STUDENTENCOACH EERSTEJAARS MBO 1 Inleiding Voor jullie ligt de reader die hoort bij het project studentencoach(het coachen van eerstejaars studenten door ouderejaars). In deze reader vind je veel

Nadere informatie

Examenplan. Dienstverlening Profiel Helpende zorg en welzijn Crebocode: Dossiercode: Niveau opleiding 2 Nominale opleidingsduur

Examenplan. Dienstverlening Profiel Helpende zorg en welzijn Crebocode: Dossiercode: Niveau opleiding 2 Nominale opleidingsduur Examenplan Dienstverlening Profiel Helpende zorg en welzijn Crebocode: 25498 Dossiercode: 23189 Niveau opleiding 2 Nominale opleidingsduur Leerweg 2 jaar BOL/BBL Kwalificatiedossier geldig vanaf 1 augustus

Nadere informatie

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2015 Voorwoord Beste student, In dit

Nadere informatie

STUDIEHANDLEIDING AKA 2009-2010

STUDIEHANDLEIDING AKA 2009-2010 STUDIEHANDLEIDING AKA 2009-2010 Opleiding : Arbeidsmarktgekwalificeerd Assistent Crebo : 90440 Niveau : 1 Duur opleiding : 1 jaar Leerweg : BOL Inhoud Inleiding blz. 2 Welk werk doet een assistent blz.

Nadere informatie

Examenplan. Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Crebocode: Niveau opleiding 4 Nominale opleidingsduur 3

Examenplan. Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Crebocode: Niveau opleiding 4 Nominale opleidingsduur 3 Examenplan Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Crebocode: 92670 Niveau 4 Nominale sduur 3 Leerweg BOL en BBL Dossiercode Geen Kwalificatiedossierjaar 2012 Cohort 2015/2016 Sector Gezondheidszorg, Welzijn

Nadere informatie

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: 23185 Cohort: Geldig vanaf 01-08-2015 Colofon * Daar waar hij staat, wordt ook zij bedoeld en omgekeerd. * Waar cliënt staat, kan

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2015 E-learning MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Naam school Kwalificatie School voor Commerciële Economie Commercieel medewerker binnendienst

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang: 1-2-2013 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Beveiliger Niveau 2 Crebonummer Kwalificatiedossier Uitstroomdifferentiaties

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 mei 2015 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Naam school Kwalificatie Commerciële Economie Marketing medewerker (ook: TTO) Crebonr. Kwalificatie 90532

Nadere informatie

Rijn IJssel Theater. TOELATING Wettelijke toelatingseisen

Rijn IJssel Theater. TOELATING Wettelijke toelatingseisen diploma of bewijsstuk Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25472 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Kazerneplein, Arnhem; Thorbeckestraat, Arnhem Een intakegesprek is altijd

Nadere informatie

2 jarig Verzorgende IG BOL

2 jarig Verzorgende IG BOL 2 jarig Verzorgende IG BOL Loopbaanoriëntatie Begeleiding (LOB) Leerjaar 1 Fase A Docentenhandleiding LOB Fase A leerjaar 1 Ontwikkelaar: Rianne Schuur Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Beginsituatie...

Nadere informatie

BBL GRAFISCH OPERATOR

BBL GRAFISCH OPERATOR BBL GRAFISCH OPERATOR Wil jij een mooie toekomst in een creatieve omgeving opbouwen? GOC helpt je daar graag bij. Al 95 jaar verzorgen wij opleidingen voor grafimedia- en kartonnagebedrijven. Creëer jouw

Nadere informatie

Studievoortgangsregeling. Opleiding: Vakbekwaam hovenier Cohort: Start in 2017 Leerweg: BBL Niveau: 3

Studievoortgangsregeling. Opleiding: Vakbekwaam hovenier Cohort: Start in 2017 Leerweg: BBL Niveau: 3 Studievoortgangsregeling Opleiding: Vakbekwaam hovenier Cohort: Start in 2017 Leerweg: BBL Niveau: 3 Inhoudsopgave Inleiding... 3 De totstandkoming van het (bindend) studieadvies... 3 Het studieadvies...

Nadere informatie

Welzijn-breed (Pedagogisch Werk Kinderopvang)

Welzijn-breed (Pedagogisch Werk Kinderopvang) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25486 3 jaar Niveau 3 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Einsteinweg, Elst verschillende gebieden te stimuleren. Ook draag je zorg voor een veilige, gezellige

Nadere informatie

Examenplan. <naam opleiding> <uitstroomrichting> Crebocode: <crebocode> Niveau opleiding 1. <sectorbenaming> <teamcode> <teamnaam>

Examenplan. <naam opleiding> <uitstroomrichting> Crebocode: <crebocode> Niveau opleiding 1. <sectorbenaming> <teamcode> <teamnaam> Examenplan Crebocode: Niveau 1 Nominale sduur jaar Leerweg Kwalificatiedossier geldig vanaf 1 augustus Cohort Sector

Nadere informatie

Zelfstandig werkend kok 95420

Zelfstandig werkend kok 95420 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Zelfstandig werkend kok 95420 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1-9-2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Beveiliger Niveau Twee (2) Crebonummer 94850 Cohort 2010-2011

Nadere informatie

Studievoortgangsregeling. Opleiding: Medewerker Bloem, groen & styling Cohort: c19 Leerweg: BOL Niveau: 2

Studievoortgangsregeling. Opleiding: Medewerker Bloem, groen & styling Cohort: c19 Leerweg: BOL Niveau: 2 Studievoortgangsregeling Opleiding: Medewerker Bloem, groen & styling Cohort: c19 Leerweg: BOL Niveau: 2 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 De totstandkoming van het (bindend) studieadvies... 3 Het studieadvies...

Nadere informatie

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Inhoud: Inleiding... 3 Kerntaken van een praktijkbegeleider... 3 Voorbereidend gesprek met de cursist... 4 Feedback geven... 4 Begeleiden

Nadere informatie

Pitstop. Informatiegids 2011-2012

Pitstop. Informatiegids 2011-2012 Informatiegids 20112012 INFORMATIEGIDS 20112012 INFORMATIEGIDS PITSTOP Leeuwarden Heerenveen cursusjaar 2011/2012 INFORMATIEGIDS 20112012 INHOUD Inleiding 1. Algemeen 2. Trajecten 3. Begeleiding 4. Instrumenten/hulpmiddelen

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 september 2014 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding Sport- en bewegingsbegeleider Niveau 2 Crebonummer 95300 Kwalificatiedossier Sport en Bewegen

Nadere informatie

Competentiemeter docent beroepsonderwijs

Competentiemeter docent beroepsonderwijs Competentiemeter docent beroepsonderwijs De beschrijving van de competenties in deze competentiemeter is gebaseerd op: - de bekwaamheidseisen uit de Algemene Maatregel van Bestuur als uitwerking van de

Nadere informatie

Studievoortgangsregeling. Opleiding: Leidinggevende bakkerij Cohort: Start in 2018 Leerweg: BOL Niveau: 4

Studievoortgangsregeling. Opleiding: Leidinggevende bakkerij Cohort: Start in 2018 Leerweg: BOL Niveau: 4 Studievoortgangsregeling Opleiding: Leidinggevende bakkerij Cohort: Start in 2018 Leerweg: BOL Niveau: 4 Inhoudsopgave Inleiding... 3 De totstandkoming van het (bindend) studieadvies... 3 Het studieadvies...

Nadere informatie

EXAMENPLAN ZC_EXPLAN2016_25203_Pod.Event.Techn_N3_BOL 1. Crebonr. Kwalificatiedossier. Naam kwalificatie. Studiejaar diplomering

EXAMENPLAN ZC_EXPLAN2016_25203_Pod.Event.Techn_N3_BOL 1. Crebonr. Kwalificatiedossier. Naam kwalificatie. Studiejaar diplomering EXAMENPLAN 2018 Naam kwalificatie Crebonr. Kwalificatie Leerweg Cohort Startdatum Naam kwalificatiedossier Crebonr. Kwalificatiedossier Niveau Studiejaar diplomering Vaststellingsdatum examenplan Podium-

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 mei 2015 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Naam school Kwalificatie Commerciële Economie Commercieel medewerker bank en verzekeringswezen Crebonr.

Nadere informatie

Coördinator Beveiliging

Coördinator Beveiliging Crebo Duur Niveau Leerweg Start 25408 1-2 jaar Niveau 3 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus en februari (bij voldoende aanmeldingen) Locatie(s) Middachtensingel, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE

Nadere informatie

Examenplan. MBO-Verpleegkunde Crebocode: Niveau opleiding 4 Nominale opleidingsduur

Examenplan. MBO-Verpleegkunde Crebocode: Niveau opleiding 4 Nominale opleidingsduur Examenplan MBO-Verpleegkunde Crebocode: 95520 Niveau 4 Nominale sduur 4 jaar Leerweg BOL/BBL Kwalificatiedossier geldig vanaf 1 augustus 2012 Cohort 2015-2016 Sector ZSW Team 445 VP Versie 1 september

Nadere informatie

BEOORDELEN IN HET FRIESLAND COLLEGE

BEOORDELEN IN HET FRIESLAND COLLEGE HANDREIKING BEOORDELEN IN HET FRIESLAND COLLEGE REGIEGROEP BEOORDELEN ZOMER 2008 1 TER INTRODUCTIE In deze uitgave vertellen wij je op welke manier je in het Friesland College beoordeeld wordt. Er bestaan

Nadere informatie

ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2014 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding: Onderwijsassistent Niveau: 4 Crebonummer: 93500 Kwalificatiedossier: 2012 Cohort: 2012

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 7 september 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening MBO - Verpleegkundige Niveau 4 Crebonummer 93510

Nadere informatie

BBL GRAFISCH OPERATOR

BBL GRAFISCH OPERATOR BBL GRAFISCH OPERATOR Wil jij een mooie toekomst in een creatieve omgeving opbouwen? GOC helpt je daar graag bij. Al 95 jaar verzorgen wij opleidingen voor grafimedia- en kartonnagebedrijven. Creëer jouw

Nadere informatie

Uw kind gaat naar het mbo

Uw kind gaat naar het mbo Uw kind gaat naar het mbo De overstap naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND Inhoud 1 Uw kind gaat naar het mbo p3 De overstap naar het mbo 2 Een beroep leren op het Horizon

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 7 september 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening MBO - Verpleegkundige Niveau 4 Crebonummer 93510

Nadere informatie

Helpende Zorg & Welzijn (speciale doelgroep)

Helpende Zorg & Welzijn (speciale doelgroep) Onderwijs- en regeling (OER) Helpende Zorg & Welzijn (speciale doelgroep) OPLEIDINGSGIDS 2015-2017 ARCUS COLLEGE Postbus 207, 6400 AE HEERLEN Opleiding Crebocode Niveau Leerweg Kwalificatie -dossier Cohort

Nadere informatie

READER 2015/2016 TALENCENTRUM Deel A

READER 2015/2016 TALENCENTRUM Deel A READER 2015/2016 TALENCENTRUM Deel A naam opleiding e-mail 2 INHOUD DEEL A Algemene informatie 1 Startpagina... 3 2 Hoe je leert bij het Talencentrum... 4 3 Examen doen in het Talencentrum....5 4 Dyslexie?...

Nadere informatie

Welzijn-breed (gespecialiseerd pedagogisch medewerker in de kinderopvang) BOL

Welzijn-breed (gespecialiseerd pedagogisch medewerker in de kinderopvang) BOL Crebo Duur Niveau Leerweg Start 25484 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus (bij voldoende aanmeldingen) Locatie(s) Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid

Nadere informatie

Wijzigingsblad OER. Cohort _K16_OER_23183_Pedagogisch Werk 14_K16_EXAMENPLAN_25485_Onderwijsassistent

Wijzigingsblad OER. Cohort _K16_OER_23183_Pedagogisch Werk 14_K16_EXAMENPLAN_25485_Onderwijsassistent Wijzigingsblad OER Naam opleiding Onderwijsassistent Crebonummer kwalificatiedossier 23183 Crebonummer kwalificatie 25485 Niveau 4 Leerweg BOL Cohort 2016 Code OER 13_K16_OER_23183_Pedagogisch Werk Code

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 september 2016 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding: Onderwijsassistent (DAPA) Niveau: 4 Crebonummer: 93500 Kwalificatiedossier: 2012 Cohort:

Nadere informatie

Wijzigingsblad OER. Pedagogisch Medewerker Kinderopvang Crebonummer kwalificatiedossier Crebonummer kwalificatie Niveau 3

Wijzigingsblad OER. Pedagogisch Medewerker Kinderopvang Crebonummer kwalificatiedossier Crebonummer kwalificatie Niveau 3 Wijzigingsblad OER Naam opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang Crebonummer kwalificatiedossier 23183 Crebonummer kwalificatie 25486 Niveau 3 Leerweg BOL Cohort 2016 Code OER 13_K16_OER_23183_Pedagogisch

Nadere informatie

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Zelfstandig medewerker leisure & hospitality (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Zelfstandig medewerker leisure & hospitality (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25353 Kwalificatiedossier Travel, Leisure & Hospitality Crebo 23134 Domein Toerisme en recreatie Crebo 79130 Versiejaar KD 1-8-2015 (sindsdien

Nadere informatie

Proces beoordeling portfolio

Proces beoordeling portfolio Proces beoordeling portfolio 2016-2017 Beoordelingsinstrument portfolio 2016-2017 1 Inhoud Beoordeling proces portfolio... 3 Overzicht inhoud beoordeling portfolio... 4 Leerlijn portfolio (per IO)... 6

Nadere informatie

secretaresse! niveau 3 en! management assistent niveau 4!

secretaresse! niveau 3 en! management assistent niveau 4! secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4 De mbo-opleiding secretaresse niveau 3 / management assistent niveau 4 is bedoeld voor secretaresses van KLM die geen mbo-diploma hebben. VAKMANSCHAP

Nadere informatie

Manager/ondernemer horeca 90303

Manager/ondernemer horeca 90303 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Manager/ondernemer horeca 90303 Cohort: 2014-2015 Vastgesteld voor schooljaar 2014-2015 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Leidinggevende leisure & hospitality (P3) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Leidinggevende leisure & hospitality (P3) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25351 Kwalificatiedossier Travel, Leisure & Hospitality Crebo 23134 Domein Toerisme en recreatie Crebo 79130 Versiejaar KD 1-8-2015 (sindsdien

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ADDENDUM Datum van ingang 18 september 2012 ROC MONDRIAAN. BRIN nummer: 27GZ. Maatschappelijke Dienstverlening

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ADDENDUM Datum van ingang 18 september 2012 ROC MONDRIAAN. BRIN nummer: 27GZ. Maatschappelijke Dienstverlening ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 18 september 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Doktersassistent Niveau 4 Crebonummer 91310 Kwalificatiedossier

Nadere informatie

Studievoortgangsregeling. Opleiding: Opzichter/uitvoerder groene ruimte Cohort: Start in 2016 Leerweg: BOL Niveau: 4

Studievoortgangsregeling. Opleiding: Opzichter/uitvoerder groene ruimte Cohort: Start in 2016 Leerweg: BOL Niveau: 4 Studievoortgangsregeling Opleiding: Opzichter/uitvoerder groene ruimte Cohort: Start in 2016 Leerweg: BOL Niveau: 4 Inhoudsopgave Inleiding... 3 De totstandkoming van het (bindend) studieadvies... 3 Het

Nadere informatie

Sociaal-cultureel werker

Sociaal-cultureel werker Crebo Duur Niveau Leerweg Start 25488 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus (bij voldoende aanmeldingen) Locatie(s) Veluwestraat, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE In Nederland is

Nadere informatie

Studievoortgangsregeling. Opleiding: Zelfstandig werkend kok Cohort: Start in 2018 Leerweg: BOL Niveau: 3

Studievoortgangsregeling. Opleiding: Zelfstandig werkend kok Cohort: Start in 2018 Leerweg: BOL Niveau: 3 Studievoortgangsregeling Opleiding: Zelfstandig werkend kok Cohort: Start in 2018 Leerweg: BOL Niveau: 3 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 De totstandkoming van het (bindend) studieadvies... 3 Het studieadvies...

Nadere informatie

Praktijkopdracht. Instructie student. Kwalificerend. Bediening Zelfstandig werkend gastheer/- vrouw. Uitstroom : Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Praktijkopdracht. Instructie student. Kwalificerend. Bediening Zelfstandig werkend gastheer/- vrouw. Uitstroom : Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw Praktijkopdracht Kwalificerend Instructie student Bediening Zelfstandig werkend gastheer/- vrouw Uitstroom : Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw Niveau : 3 Crebonr. : 25171 Kerntaak : P2-K3 Dossier : Vanaf

Nadere informatie

Studievoortgangsregeling. Opleiding: Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij Cohort: Start in 2017 Leerweg: BOL Niveau: 3

Studievoortgangsregeling. Opleiding: Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij Cohort: Start in 2017 Leerweg: BOL Niveau: 3 Studievoortgangsregeling Opleiding: Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij Cohort: Start in 2017 Leerweg: BOL Niveau: 3 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 De totstandkoming van het (bindend) studieadvies...

Nadere informatie

Studievoortgangsregeling. Opleiding: Zelfstandig werkend bakker Cohort: Start in 2018 Leerweg: BOL Niveau: 3

Studievoortgangsregeling. Opleiding: Zelfstandig werkend bakker Cohort: Start in 2018 Leerweg: BOL Niveau: 3 Studievoortgangsregeling Opleiding: Zelfstandig werkend bakker Cohort: Start in 2018 Leerweg: BOL Niveau: 3 Inhoudsopgave Inleiding... 3 De totstandkoming van het (bindend) studieadvies... 3 Het studieadvies...

Nadere informatie

Wijzigingsblad OER. Cohort _K16_EXAMENPLAN_25473_Doktersassistent

Wijzigingsblad OER. Cohort _K16_EXAMENPLAN_25473_Doktersassistent Wijzigingsblad OER Naam opleiding Doktersassistent Crebonummer kwalificatiedossier 23180 Crebonummer kwalificatie 25473 Niveau 4 Leerweg BOL/BBL Cohort 2016 Code OER 02_K16_OER_25473_Doktersassistent Code

Nadere informatie

Portfoliobegeleiding. Roland Leenaarts Roland@fluitendnaarjewerk.nl

Portfoliobegeleiding. Roland Leenaarts Roland@fluitendnaarjewerk.nl Portfoliobegeleiding Roland Leenaarts Roland@fluitendnaarjewerk.nl Agenda Welkom Kennismaking Uitleg bijeenkomst Werkplekleren Inhoud portfolio Portfolio-opdrachten Eindkwalificaties Reflectie op de kernopgaven

Nadere informatie

Opleidingsgids. Vakman GWW. Studiejaar: Niveau: 2 Crebo: Leerweg: BBL

Opleidingsgids. Vakman GWW. Studiejaar: Niveau: 2 Crebo: Leerweg: BBL Opleidingsgids Vakman GWW Studiejaar: 2016-2017 Niveau: 2 Crebo: 25097 Leerweg: BBL 1. Woord vooraf 3 2. Leeswijzer 5 3. De opleiding op één A4 6 4. Het beroep 6 4.1. Wat doet een Vakman GWW? 6 5. De opleiding

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMEEGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2013 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding Pedagogisch medewerker Niveau 3 Crebonummer 92620 Kwalificatiedossier 2012 Cohort 2012 Leerwegen

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. New School Routing Academy Commercieel medewerker (Commercieel medewerker binnendienst)

KWALITEITSONDERZOEK MBO. New School Routing Academy Commercieel medewerker (Commercieel medewerker binnendienst) KWALITEITSONDERZOEK MBO New School Routing Academy 90111 Commercieel medewerker (Commercieel medewerker binnendienst) December 2015 BRIN: 30KP Onderzoeksnummer: 286411 Onderzoek uitgevoerd: 07 december

Nadere informatie

Verzorgende IG BOL TOELATING DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE

Verzorgende IG BOL TOELATING DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25491 2,5-3 jaar Niveau 3 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Kronenburgsingel, Arnhem Als verzorgende IG kun je werken bij verschillende bedrijven of instellingen

Nadere informatie

Manager Retail BOL. TOELATING Wettelijke toelatingseisen

Manager Retail BOL. TOELATING Wettelijke toelatingseisen Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25162 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Als manager retail geef je leiding aan een

Nadere informatie

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener BOL

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener BOL Wettelijke toelatingseisen Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25489 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Veluwestraat, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE In Nederland is er

Nadere informatie

Medewerker 21 e eeuw. Permanente kennisontwikkeling. Innovatief en ondernemend gedrag. Kunnen netwerken (formeel en informeel)

Medewerker 21 e eeuw. Permanente kennisontwikkeling. Innovatief en ondernemend gedrag. Kunnen netwerken (formeel en informeel) Medewerker 21 e eeuw Permanente kennisontwikkeling Innovatief en ondernemend gedrag Kunnen netwerken (formeel en informeel) Werken aan persoonlijke ontwikkeling en 'eigen' vakmanschap Regie over eigen

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement

Onderwijs- en examenreglement Onderwijs- en examenreglement Opleiding: Niveau 2 Kok - crebonr. 25180 Cohort: 2018-2019 Leerweg: BBL Opleidingsduur: 1-2 / 2-3 jaar Niveau 3 Zelfstandig werkend kok - crebonr. 25182 Vastgesteld door het

Nadere informatie

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent BPV-praktijkboek Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent Crebocode 90440, dossier 2013-2014 Bedrijfsnaam :. Naam Student : Cohort :.. Wat is een BPV werkboek Dit BPV werkboek maakt onderdeel uit van de Opleiding

Nadere informatie

Handleiding. voor. praktijkbegeleiders

Handleiding. voor. praktijkbegeleiders Handleiding voor praktijkbegeleiders Versie: februari 2011 Inhoud: Inleiding... 3 Kerntaken van een praktijkbegeleider... 3 Voorbereidend gesprek met de cursist... 4 Feedback geven... 4 Begeleiden van

Nadere informatie

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Cohort: 2013-2014 Vastgesteld op 20-08-2013 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie