2.1 Vaste onderdelen van de schermen Op ieder scherm van het RRGS/ISOR vindt u een aantal vaste onderdelen terug: Rechtsboven Help-menu openen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2.1 Vaste onderdelen van de schermen Op ieder scherm van het RRGS/ISOR vindt u een aantal vaste onderdelen terug: Rechtsboven Help-menu openen."

Transcriptie

1 1. Inleiding RRGS en ISOR In het RRGS/ISOR registreert u RRGS inrichtingen, RRGS transportroutes en ISOR risico-objecten. Voor de specifieke help betreffende het RRGS wordt verwezen naar RRGS inrichting en RRGS transport. Voor het ISOR naar ISOR risico-object en voor de algemene functionaliteit naar Algemene functionaliteit. Mededelingen over het RRGS/ISOR verschijnen op de startpagina. 1.1 Gebruikersnaam en wachtwoord Overheidsorganisaties binnen een provincie kunnen via de functioneel beheerder of coördinator van de provincie een gebruikersnaam en wachtwoord aanvragen. U kunt contact opnemen via: - Drenthe: risicokaart@drenthe.nl - Flevoland: risicokaart@flevoland.nl - Friesland: risicokaart@fryslan.nl - Gelderland: risico@gelderland.nl - Groningen: risicokaart@provinciegroningen.nl - Limburg: risicokaart@prvlimburg.nl - Noord-Brabant: risicokaart@brabant.nl - Noord-Holland: risicokaart@noord-holland.nl - Overijssel: risicokaart@overijssel.nl - Utrecht: risicokaart@provincie-utrecht.nl - Zeeland: risicokaart@zeeland.nl - Zuid-Holland: risico@pzh.nl Landelijke overheidsorganisaties kunnen via de Landelijke Beheer Organisatie van de risicokaart een gebruikersnaam en wachtwoord aanvragen. U kunt contact opnemen via: lbo@risicokaart.nl 2. Algemene functionaliteit 2.1 Vaste onderdelen van de schermen 2.2 Betekenis van symbolen 2.3 Functie van buttons 2.4 Werken met de kaart van Nederland 2.1 Vaste onderdelen van de schermen Op ieder scherm van het RRGS/ISOR vindt u een aantal vaste onderdelen terug: Rechtsboven Help-menu openen. Terug naar de startpagina. Bovenaan In ieder invoerscherm staat in de lichtblauwe balk in welk scherm u zich in het systeem bevindt. Bijvoorbeeld: toevoegen > hoofdscherm > bedrijfsgegevens U bent in het scherm waarin u de bedrijfsgegevens van de inrichting kunt invoeren. Rechterkant In de lichtblauwe balk aan de rechterkant van het scherm verschijnt een toelichting bij een invoerveld als u met de muis over dit invoerveld beweegt. Wit vlak Het witte vlak is in feite uw "werkvlak": daarin staan de schermen die u kunt kiezen, de velden waarin u gegevens moet invullen en bijvoorbeeld ook een landkaart van Nederland waarop u de vestigingsplaats van een inrichting kunt intekenen.

2 2.2 Betekenis van symbolen In het RRGS/ISOR verschijnen in een aantal schermen symbolen. Deze symbolen hebben de volgende betekenis: * U bent verplicht dit veld in te vullen. Als u dit veld niet invoert, kan het bevoegd gezag (gemeente of provincie) de inrichting niet autoriseren en de gegevens niet op de risicokaart tonen. U heeft nog niet alle verplichte velden ingevuld. Als u deze velden niet invult, kan het bevoegd gezag (gemeente of provincie) de inrichting niet autoriseren en de gegevens niet op de risicokaart tonen. * U bent niet verplicht dit veld direct in te vullen, omdat mogelijk nog niet alle gegevens bekend zijn. Als u dit veld niet invoert, kan het bevoegd gezag (gemeente of provincie) de inrichting toch autoriseren en de gegevens op de risicokaart tonen. Zodra de gegevens bekend zijn, moet u dit veld alsnog invullen. 2.3 Functie van buttons In het RRGS/ISOR voert u een aantal handelingen uit door op een button te klikken. Als u met de muis op deze button staat, verschijnt een "handje". ingevuld. Inloggen in het RRGS/ISOR nadat u uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft Ingevulde gegevens opslaan. Naar het volgende scherm. Ingevulde gegevens wissen. Naar het volgende scherm gaan. Eerder opgeslagen bedrijfsgegevens downloaden. Deze gegevens kunt u vervolgens bewerken en opslaan. Inzoomen op het gebied waarvan u de postcode of de RD Coördinaat heeft ingevuld. Inrichting zoeken die al is ingevoerd in het RRGS. Bijvoorbeeld op de RRGS- ID of de naam van de inrichting. Help-menu openen. Inrichting die al is ingevoerd in het RRGS zoeken op de kaart van Nederland. De inrichting, transportroute of object vrijgeven. Terug naar de startpagina. Als u hierop klikt, kunnen gegevens die u heeft ingevuld verloren gaan. Installatie toevoegen. Inrichting, installatie of risico-object verwijderen. Alle ingevulde gegevens gaan verloren. Bestand opzoeken dat is opgeslagen op uw computer. Lijst met gegevens openen. Inzoomen: een deel van de kaart vergroten. Uitzoomen: kaart verkleinen. Kaart verschuiven: kaart naar beneden, naar boven, naar links of naar rechts verschuiven. Terug naar heel Nederland: heel Nederland in kaart brengen. Meten: afstanden meten in de kaart.

3 Informatie opvragen Afdrukken Editen polygoon: op de kaart de vestigingsplaats van de inrichting of het risico-object aangeven. Editen punt: op de kaart de vestigingsplaats van de inrichting of het risico-object aangeven. Wis polygoon: vestigingsplaats wissen. die ingevuld zijn. Ga naar de postcode of coördinaten 2.4 Werken met de kaart van Nederland In een aantal situaties moet u in het RRGS/ISOR werken met de kaart van Nederland, bijvoorbeeld om een vestigingsplaats op te zoeken of om een polygoon in te tekenen. Op de kaart worden gebouwen weergegeven in twee kleuren: grijs en zwart. De zwarte vlakken staan voor afzonderlijke gebouwen. De grijze vlakken staan voor clusters van gebouwen. Functie van de buttons Algemeen: de button waarop u heeft geklikt wordt zwart, bijvoorbeeld:. Als u een functie wilt uitvoeren, bijvoorbeeld uitzoomen of een polygoon tekenen, klikt u eerst op de button. Vervolgens kunt u de functie uitvoeren. De buttons om in de kaart van Nederland te zoeken of een polygoon in te tekenen, hebben de volgende functie: Inzoomen: een deel van de kaart vergroten. Klik op deze button en ga vervolgens met muis op de rand van de locatie staan. Houd vervolgens de linkermuisknop ingedrukt en beweeg de muis naar boven, naar beneden, naar links of naar rechts tot het gewenste gebied rood omlijnd is. Laat de muisknop los. Na enkele seconden verschijnt het geselecteerde gebied. Uitzoomen: kaart verkleinen. Kaart verschuiven: kaart naar beneden, naar boven, naar links of naar rechts verschuiven. Terug naar heel Nederland: heel Nederland in kaart brengen. Polygoon intekenen: op de kaart de vestigingsplaats van de inrichting aangeven. Klik op deze button en ga vervolgens met de muis op een punt van de vestigingsplaats staan. Klik op de linkermuisknop en trek een lijn naar het volgende punt. Herhaal dit tot u de gewenste polygoon heeft getekend. Dubbelklik op de linkermuisknop. De getekende polygoon zal zichzelf dan sluiten (er hoeft niet op het laatste punt geklikt te worden). U kunt de vorm van de polygoon veranderen door een punt van de polygoon te 'verslepen'. De applicatie accepteert geen polygonen waarvan de lijnen kruisen, zoals 8-vormen. Doet u dit wel, dan verschijnt op het scherm een foutmelding. Wis polygoon: vestigingsplaats wissen. Inrichting, risicobron of kwetsbaar object of risicocontouren aangeven op kaart: polygoon intekenen Om inrichtingen, risicobronnen of kwetsbare objecten op de risicokaart te kunnen tonen, moet u altijd de vestigingsplaats ervan vastleggen. Deze vestigingsplaats wordt vastgelegd als een polygoon. Om een nieuwe polygoon te tekenen, doorloopt u de volgende stappen: 1. Selecteer zo nauwkeurig mogelijk het gebied waarin de vestigingsplaats ligt met de button Klik op deze button en ga vervolgens met muis op de rand van de vestigingsplaats staan. Houd vervolgens de linkermuisknop ingedrukt en beweeg de muis naar boven, naar beneden, naar

4 links of naar rechts tot het gewenste gebied rood omlijnd is. Laat de muisknop los. Na enkele seconde verschijnt het geselecteerde gebied. 2. Teken de polygoon in met de button Klik op deze button en ga vervolgens met de muis op een punt van de vestigingsplaats staan. Klik op de linkermuisknop en trek een lijn naar het volgende punt. Herhaal dit tot u de gewenste polygoon heeft getekend. Dubbelklik op de linkermuisknop. De getekende polygoon zal zichzelf dan sluiten (er hoeft niet op het laatste punt geklikt te worden). De applicatie accepteert geen polygonen waarvan de lijnen kruisen, zoals 8-vormen. Doet u dit wel, dan verschijnt op het scherm een foutmelding. Klik vervolgens op Verder. Belangrijk: per inrichting, risicobron of kwetsbaar object kunt u één polygoon tekenen. Inrichting, risicobron, kwetsbaar object of risicocontouren aanpassen: polygoon wijzigen De vestigingsplaats of risicocontour is vastgelegd als een polygoon. Om een polygoon te wijzigen, doorloopt u de volgende stappen: 1. Selecteer zo nauwkeurig mogelijk het gebied waarin de vestigingsplaats ligt met de button Klik op deze button en ga vervolgens met muis op de rand van de vestigingsplaats staan. Houd vervolgens de linkermuisknop ingedrukt en beweeg de muis naar boven, naar beneden, naar links of naar rechts tot het gewenste gebied rood omlijnd is. Laat de muisknop los. Na enkele seconde verschijnt het geselecteerde gebied. 2. Wijzig de polygoon met de button Klik op deze button en ga vervolgens met de muis op de inrichting (en/of contouren) staan. De te wijzigen polygoon zal rood oplichten. Wanneer alle hoekpunten zijn geselecteerd (rode blokjes) kunt u de hele polygoon verslepen. Door op een hoekpunt te klikken, selecteert u die punt en kunt u deze verplaatsen. De applicatie accepteert geen polygonen waarvan de lijnen kruisen, zoals 8-vormen. Doet u dit wel, dan verschijnt op het scherm een foutmelding. Belangrijk: u kunt maar één polygoon tegelijk wijzigen (de rood oplichtende). 3. RRGS inrichting In het RRGS registreert u inrichtingen die werken met gevaarlijke stoffen of met installaties die gevaarlijke stoffen bevatten. Door het gebruik van gevaarlijke stoffen vormen deze inrichtingen mogelijk een risico voor de omgeving. Uiteindelijk krijgen burgers via de publieke risicokaart inzicht in inrichtingen die mogelijk een risico voor de omgeving vormen. Vóór het tot publicatie komt, worden de volgende stappen doorlopen: 1. Het bevoegd gezag (gemeente, provincie of rijksoverheid) registreert de inrichting in het RRGS. 2. Het bevoegd gezag (gemeente, provincie of rijksoverheid) autoriseert een inrichting. Er kunnen twee situaties ontstaan: De gegevens zijn niet juist (ingevoerd). Het bevoegd gezag (gemeente, provincie of rijksoverheid) vult alsnog de juiste gegevens in (zie stap 1). Het bevoegd gezag (gemeente, provincie of rijksoverheid) zet de ingevoerde gegevens klaar voor publicatie aan de burger. 3. De gegevens van de inrichting worden gepubliceerd op de risicokaart. Functies in het RRGS Verschillende personen of instanties maken gebruik van het RRGS. Gemeenten, provincies en ministeries gebruiken het RRGS vanwege hun taak als bevoegd gezag. De landelijke

5 beheerorganisatie van de risicokaart, de LBO, als onderdeel van het IPO (Interprovinciale organisatie), beheert de risicokaart. In het RRGS zijn dan ook verschillende functies beschikbaar. Welke functies voor u beschikbaar zijn, is afhankelijk van de taken die u moet uitvoeren in het RRGS. In het RRGS zijn in totaal tien functies beschikbaar: 3.1 Toevoegen 3.2 Wijzigen en aanvullen 3.3 Publicatie ongedaan maken 3.4 Verwijderen 3.5 Bekijken 3.6 Importeren gegevens 3.7 Exporteren gegevens 3.8 Autoriseren 3.9 Kaart van Nederland 3.10 Objectrapporten 3.1 Inrichting toevoegen Als u een inrichting wilt toevoegen, klikt u op deze button. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen: 1. Vul de algemene gegevens in van de inrichting: informatie over de inrichting en vestigingsplaats aangeven op kaart. 2. Selecteer een inrichtingstype en vul de specifieke informatie over de inrichting in. Afhankelijk van het type dat u selecteert, is het mogelijk dat u aanvullende algemene gegevens moet invullen, bijvoorbeeld over plaatsgebonden risico's of groepsrisico's. 3. U kunt kiezen uit twee mogelijkheden: Selecteer nog een inrichtingstype en herhaal stap 2. Selecteer een installatietype en vul de specifieke informatie over de installatie in. 4. U kunt kiezen uit twee mogelijkheden: Selecteer nog een installatietype en herhaal stap 3. Sla de gegevens op en keer terug naar het hoofdscherm. 3.2 Inrichting wijzigen en aanvullen Als u de ingevulde gegevens van een inrichting wilt wijzigen, klikt u op deze button. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen: 1. Zoek de inrichting op waarvan u de gegevens wilt wijzigen. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden: Zoeken op gegevens van de inrichting. Zoeken op bevoegd gezag.

6 Zoeken op type inrichting of installatie. 2. Wijzig de algemene gegevens van de inrichting: informatie over de inrichting en vestigingsplaats aangeven op kaart. 3. Herhaal stap 3 en 4 van Inrichting toevoegen. 3.3 Publicatie ongedaan maken Als u een inrichting wilt markeren om van de risicokaart gehaald te worden, klikt u op deze button. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen: 1. Zoek de inrichting op waarvan u de gegevens wilt verwijderen. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden: Zoeken op gegevens van de inrichting. Zoeken op bevoegd gezag. Zoeken op type inrichting of installatie. 2. Maak de publicatie ongedaan. 3. De inrichting is nu gemarkeerd om van de kaart te worden verwijderd. De daadwerkelijke verwijderactie dient vervolgens geautoriseerd te worden. 3.4 Inrichting verwijderen Als u een inrichting wilt verwijderen, klikt u op deze button. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen: 1. Zoek de inrichting op waarvan u de gegevens wilt verwijderen. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden: Zoeken op gegevens van de inrichting. Zoeken op bevoegd gezag. Zoeken op type inrichting of installatie. 2. Verwijder de inrichting. Als u deze mogelijkheid kiest, wordt bij het openen van de kaart default ingezoomd op het gebied van het bevoegd gezag (gemeente of provincie) dat is ingelogd. 3.5 Inrichting bekijken Als u de gegevens van een inrichting wilt bekijken, klikt u op deze button. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen: 1. Zoek de gewenste inrichting op. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden: Zoeken op gegevens van de inrichting. Zoeken op bevoegd gezag. Zoeken op type inrichting of installatie. 2. Bekijk de gegevens van de inrichting. U kunt alle gegevens bekijken die in het RRGS zijn ingevoerd.

7 3.6 Importeren gegevens Mogelijk heeft u al eerder gegevens van een inrichting opgeslagen op de harde schijf van uw computer. Als u gegevens wilt wijzigen of toevoegen, dan kunt u deze importeren naar het RRGS. U hoeft dan niet alle gegevens opnieuw in te vullen. Als u zo n bestand wilt openen in het RRGS, klikt u op deze button. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen: 1. Zoek het gewenste bestand op. 2. Klik op de button Verzenden. De gegevens worden achter de schermen gecontroleerd en gevalideerd. Indien er syntaxfouten worden gevonden wordt de import meteen afgebroken met een foutmelding. Deze moeten eerst worden opgelost voordat er inhoudelijk controles worden uitgevoerd. De foutmeldingen van de inhoudelijke controles worden wel allemaal achter elkaar uitgevoerd en aan het einde in een overzicht getoond. Alle fouten moeten eerst in de GML worden aangepast waarna het bestand opnieuw kan worden ingelezen. Als er geen fouten meer zijn wordt het invoerscherm van de inrichting getoond met de waarden uit de GML. Om de gegevens in de database te krijgen moet net als bij het handmatig invullen op "opslaan" worden gedrukt. 3.7 Exporteren gegevens 1. Zoek de gewenste inrichting op. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden: Zoeken op gegevens van de inrichting. Zoeken op bevoegd gezag. Zoeken op type inrichting of installatie. 2. De gegevens van de inrichting kunnen gedownload worden via de knop GML downloaden. 3.8 Inrichting autoriseren Als u een inrichting wilt autoriseren om op risicokaart te zetten of te verwijderen, klik dan op deze button. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen: 1. Geef aan of u de inrichting wilt autoriseren om op de kaart te plaatsen of om van de kaart verwijderd te worden. 2. Zoek de gewenste inrichting op. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden: Zoeken op gegevens van de inrichting. Zoeken op bevoegd gezag. Zoeken op type inrichting of installatie. 3. U kunt kiezen uit twee mogelijkheden: Controleer eerst de gegevens van de inrichting. U kunt alle gegevens bekijken die in het RRGS zijn ingevoerd. Ga verder met stap 3. Autoriseer de inrichting om op de risicokaart te zetten.

8 4. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden nadat u de gegevens heeft gecontroleerd: De gegevens zijn correct. Klik dan op Correct en vervolgens op Verder. U keert terug in de lijst met inrichtingen. Herhaal stap 2 als u opnieuw een inrichting wilt controleren. De gegevens zijn niet correct. Klik dan op Niet correct en vervolgens op Verder. 3.9 Kaart van Nederland 1. Als u een overzicht wilt zien van Nederland, klikt u op deze button. Vervolgens kunt u de gewenste inrichting zoeken. U kunt kiezen uit vijf mogelijkheden: Zoeken op provincie. Zoeken op gemeente. Zoeken op postcode. Zoeken op RD Coördinaat. Zoeken met behulp van de buttons Objectrapporten Als u een rapportage wilt maken van een inrichting, klik dan op deze button. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen: 1. Zoek de gewenste inrichting op. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden: Zoeken op gegevens van de inrichting. Zoeken op bevoegd gezag. Zoeken op type inrichting of installatie. Zoeken via de kaart van Nederland. Als u deze mogelijkheid kiest, wordt bij het openen van de kaart default ingezoomd op het gebied van het bevoegd gezag (gemeente of provincie) dat is ingelogd. Kies uit de lijst die verschijnt de gewenste inrichting. 2. Klik bij de naam van de inrichting op objectrapport. 3. Selecteer het soort objectrapport dat u wilt bekijken en klik vervolgens op "Start rapport" om het rapport te tonen. 4. RRGS transportroute In het RRGS registreert u transportroutes waar gevaarlijke stoffen over vervoerd worden. Door het transport van gevaarlijke stoffen ontstaat mogelijk een risico voor de omgeving. Uiteindelijk krijgen burgers via de risicokaart inzicht in transportroutes die mogelijk een risico voor de omgeving vormen. De transportroutes zijn opgesplitst in routedelen. Transportroutedelen en hoofdtransportroutes De basis voor iedere registratie is het transportroutedeel. De stappen die moeten worden doorlopen om tot publicatie te komen (zoals verderop beschreven) gaan altijd op basis van een transportroutedeel. Een transportroutedeel is echter ook (optioneel) onderdeel van een hoofdtransportroute. De hoofdtransportroutes, of corridors, worden onafhankelijk van de transportroutedelen ingevoerd en beheerd. Het proces van publicatie heeft alleen betrekking op transportroutedelen. Vóór het tot publicatie komt, worden de volgende stappen doorlopen:

9 1. Het bevoegd gezag (gemeente, provincie of rijksoverheid) registreert de transportroutedelen in het RRGS. Wanneer alle * verplichte gegevens zijn ingevuld geeft het bevoegd gezag het transportroutedeel vrij. 2. Het bevoegd gezag (gemeente, provincie of rijksoverheid) autoriseert een transportroutedeel. Er kunnen twee situaties ontstaan: De gegevens zijn niet juist (ingevoerd). Het bevoegd gezag (gemeente, provincie of rijksoverheid) vult alsnog de juiste gegevens in (zie stap 1). Het bevoegd gezag (gemeente, provincie of rijksoverheid) zet de ingevoerde gegevens klaar voor publicatie aan de burger. 3. De gegevens van het transportroutedeel worden gepubliceerd op de risicokaart. Functies in het RRGS Verschillende personen of instanties maken gebruik van het RRGS. Gemeenten, provincies en ministeries gebruiken het RRGS vanwege hun taak als bevoegd gezag. De landelijke beheerorganisatie van de risicokaart, de LBO, als onderdeel van het IPO (Interprovinciale organisatie), beheert de risicokaart. In het RRGS zijn dan ook verschillende functies beschikbaar. Welke functies voor u beschikbaar zijn, is afhankelijk van de taken die u moet uitvoeren in het RRGS. In het RRGS zijn in totaal zeven functies beschikbaar: 4.1 Toevoegen 4.2 Wijzigen en aanvullen 4.3 Publicatie ongedaan maken 4.4 Verwijderen 4.5 Bekijken 4.6 Autoriseren 4.8 Objectrapporten De functies toevoegen, wijzigen, verwijderen en bekijken zijn zowel voor transportroutedelen als voor hoofdtransportroutes beschikbaar. 4.1 Toevoegen Als u een transportroutedeel of een hoofdtransportroute wilt toevoegen, klikt u op deze button. Op de volgende pagina kunt u een keuze maken. Transportroutedeel 1. Selecteer het soort transportroutedeel. 2. Vul de algemene gegevens in van het transportroutedeel: informatie over het transportroutedeel, het traject op de kaart. Selecteer ook een corridor (transportroute) waar het transportroutedeel onderdeel van uit maakt. Het is mogelijk hier <<geen>> te selecteren 3. Vul de specifieke gegevens in van het transportroutedeel, bijvoorbeeld over plaatsgebonden risico's, vervoershoeveelheden of groepsrisico's. Hoofdtransportroute 1. Selecteer de modaliteit. 2. Vul de algemene gegevens in van de hoofdtransportroute.

10 4.2 Wijzigen en aanvullen Als u de ingevulde gegevens van een transportroutedeel of van een hoofdtransportroute wilt wijzigen, klikt u op deze button. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen: 1. Zoek het transportroutedeel of de hoofdtransportroute op waarvan u de gegevens wilt wijzigen. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden: Transportroutedeel Zoeken op RRGS ID-nummer van transportroutedeel Zoeken op ID-nummer van Bevoegd Gezag. Zoeken op soort transportroutedeel. Zoeken op naam transportroutedeel. Zoeken op status. Zoeken op provincie, ministerie of gemeente. Zoeken via de kaart van Nederland. Hoofdtransportroute Zoeken op RRGS ID-nummer van hoofdtransportroute. Zoeken op naam van de hoofdtransportroute. Zoeken op type transportroute. 2. Wijzig de algemene en/of specifieke gegevens van het transportroutedeel of van de hoofdtransportroute. 4.3 Publicatie ongedaan maken Als u een transportroutedeel wilt markeren om de publicatie ervan op de risicokaart ongedaan te maken, klik dan op deze button. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen: 1. Zoek het gewenste transportroutedeel op. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden: Zoeken op RRGS ID-nummer van transportroutedeel Zoeken op ID-nummer van Bevoegd Gezag. Zoeken op soort transportroutedeel. Zoeken op naam transportroutedeel. Zoeken op provincie, ministerie of gemeente. 2. Controleer de gegevens van het transportroutedeel en klik op de button Publicatie ongedaan maken. Het transportroutedeel zal vervolgens nog wel geautoriseerd moeten worden om de publicatie ook feitelijk ongedaan te maken. 4.4 Verwijderen Als u een transportroutedeel of een hoofdtransportroute wilt verwijderen, klikt u op deze button. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen:

11 1. Zoek het transportroutedeel of de hoofdtransportroute op waarvan u de gegevens wilt wijzigen. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden: Transportroutedeel Zoeken op RRGS ID-nummer van transportroutedeel Zoeken op ID-nummer van Bevoegd Gezag. Zoeken op soort transportroutedeel. Zoeken op naam transportroutedeel. Zoeken op status. Zoeken op provincie, ministerie of gemeente. Hoofdtransportroute Zoeken op RRGS ID-nummer van hoofdtransportroute. Zoeken op naam van de hoofdtransportroute. Zoeken op type transportroute. 2. Verwijder het transportroutedeel of de hoofdtransportroute. Hoofdtransportroutes kunnen alleen worden verwijderd als alle onderliggende transportroutedelen ook zijn verwijderd. 4.5 Bekijken Als u de gegevens van een transportroutedeel of een hoofdtransportroute wilt bekijken, klikt u op deze button. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen: 1. Zoek het transportroutedeel of de hoofdtransportroute op waarvan u de gegevens wilt wijzigen. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden: Transportroutedeel Zoeken op RRGS ID-nummer van transportroutedeel Zoeken op ID-nummer van Bevoegd Gezag. Zoeken op soort transportroutedeel. Zoeken op naam transportroutedeel. Zoeken op status. Zoeken op provincie, ministerie of gemeente. Hoofdtransportroute Zoeken op RRGS ID-nummer van hoofdtransportroute. Zoeken op naam van de hoofdtransportroute. Zoeken op type transportroute. 2. Bekijk de gegevens van het transportroutedeel of de hoofdtransportroute. U kunt alle gegevens bekijken die in het RRGS zijn ingevoerd.

12 4.6 Autoriseren Er zijn twee typen autorisaties. De eerste is als u een transportroutedeel wilt autoriseren om op de publiek risicokaart te zetten. De tweede is als u een transportroutedeel dat is gemarkeerd om de publicatie ongedaan te maken van de risicokaart wilt verwijderen. Voor beiden doorloopt u de volgende stappen: 1. Zoek het gewenste transportroutedeel op. U kunt kiezen uit vier mogelijkheden: Zoeken op RRGS ID-nummer van transportroutedeel Zoeken op ID-nummer van Bevoegd Gezag. Zoeken op soort transportroutedeel. Zoeken op naam transportroutedeel. 2. Controleer eerst de gegevens van het transportroutedeel. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden nadat u de gegevens heeft gecontroleerd: De gegevens zijn correct. Klik dan op Correct en vervolgens op Verder. U keert terug in de lijst met transportroutedelen. Herhaal stap 2 als u opnieuw een transportroutedeel wilt autoriseren. De gegevens zijn niet correct. Klik dan op Niet correct en vervolgens op Verder. 4.8 Objectrapporten Als u een rapportage wilt maken van een transportroutedeel of hoofdtransportroute, klik dan op deze button. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen: 1. Zoek het transportroutedeel of de hoofdtransportroute op waarvan u een rapport wilt opvragen. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden: Transportroutedeel Zoeken op RRGS ID-nummer van transportroutedeel Zoeken op ID-nummer van Bevoegd Gezag. Zoeken op soort transportroutedeel. Zoeken op naam transportroutedeel. Zoeken op status. Zoeken op provincie, ministerie of gemeente. Hoofdtransportroute Zoeken op RRGS ID-nummer van hoofdtransportroute. Zoeken op naam van de hoofdtransportroute. Zoeken op type transportroute. 2. Klik bij de naam van het transportroutedeel of hoofdtransportroute op objectrapport. 3. Selecteer het type objectrapport dat u wilt maken en klik op start rapport.

13 5. ISOR In het ISOR registreert u kwetsbare objecten en risicobronnen. Deze objecten zullen uiteindelijk samen met de RRGS inrichtingen en transportroutedelen getoond worden aan de burgers via de publieke risicokaart. Vóór het tot publicatie komt, worden de volgende stappen doorlopen: 1. De verantwoordelijke instantie (bijvoorbeeld een gemeente of provincie) registreert de het object in het ISOR. 2. De verantwoordelijke instantie (gemeente of provincie) autoriseert het object. Er kunnen twee situaties ontstaan: De gegevens zijn niet juist (ingevoerd). De verantwoordelijke instantie (gemeente of provincie) vult alsnog de juiste gegevens in (zie stap 1). De verantwoordelijke instantie (gemeente of provincie) zet de ingevoerde gegevens klaar voor publicatie aan de burger. 3. De gegevens van het object kunnen daarna worden gepubliceerd op de risicokaart. Functies in het ISOR Verschillende personen of instanties maken gebruik van het ISOR. Gemeenten, provincies en ministeries gebruiken het ISOR vanwege hun taak als verantwoordelijke instantie. De landelijke beheerorganisatie van de risicokaart, de LBO, als onderdeel van het IPO (Interprovinciale organisatie), beheert de risicokaart. In het RRGS zijn dan ook verschillende functies beschikbaar. Welke functies voor u beschikbaar zijn, is afhankelijk van de taken die u moet uitvoeren in het ISOR. In het ISOR zijn in totaal de volgende functies beschikbaar: 5.1 Toevoegen 5.2 Wijzigen en aanvullen 5.3 Publicatie ongedaan maken 5.4 Verwijderen 5.5 Bekijken 5.6 Importeren 5.7 Autoriseren 5.8 Objectrapporten 5.9 Adresboek 5.1 Risicobron of kwetsbaar object toevoegen Als u een risicobron of kwetsbaar object wilt toevoegen, klikt u op deze button. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen: 1. Selecteer het type object: risicobron of kwetsbaar object. 2. Vul de algemene gegevens in van de risicobron of kwetsbaar object. 3. Vul de specifieke informatie over het risico-object in. 4. Geef de vestigingsplaats aangeven op kaart.

14 5.2 Risicobron of kwetsbaar object wijzigen en aanvullen Als u de ingevulde gegevens van een risicobron of kwetsbaar object wilt wijzigen, klikt u op deze button. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen: 1. Zoek een risicobron of kwetsbaar object op waarvan u de gegevens wilt wijzigen. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden: Zoeken op code. Zoeken op externe ID. Zoeken op naam. Zoeken op status. Zoeken op risicobron/kwetsbaar object. Zoeken op verantwoordelijk instantie. Zoeken op gemeente. Zoeken op plaats. 2. Wijzig de algemene of specifieke gegevens van de risicobron of kwetsbaar object. De vestigingsplaats op de kaart kan ook gewijzigd worden. 5.3 Publicatie ongedaan maken Als u een risicobron of kwetsbaar object wilt markeren om de publicatie ervan op de risicokaart ongedaan te maken, klik dan op deze button. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen: 1. Zoek de gewenste risicobron of kwetsbaar object op. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden: Zoeken op code. Zoeken op externe ID. Zoeken op naam. Zoeken op status. Zoeken op risicobron/kwetsbaar object. Zoeken op verantwoordelijk instantie. Zoeken op gemeente. Zoeken op plaats. 2. Controleer de gegevens van de risicobron of kwetsbaar object en klik op de button Publicatie ongedaan maken. De risicobron of kwetsbaar object zal vervolgens nog wel geautoriseerd moeten worden om de publicatie ook feitelijk ongedaan te maken. 5.4 Risicobron of kwetsbaar object verwijderen Als u een risicobron of kwetsbaar object wilt verwijderen, klikt u op deze button. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen:

15 1. Zoek de risicobron of kwetsbaar object op waarvan u de gegevens wilt verwijderen. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden: Zoeken op code. Zoeken op externe ID. Zoeken op naam. Zoeken op status. Zoeken op risicobron/kwetsbaar object. Zoeken op verantwoordelijk instantie. Zoeken op gemeente. Zoeken op plaats. 2. Verwijder de risicobron of kwetsbaar object. 5.5 Risicobron of kwetsbaar object bekijken Als u de gegevens van een risicobron of kwetsbaar object wilt bekijken, klikt u op deze button. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen: 1. Zoek de gewenste risicobron of kwetsbaar object op. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden: Zoeken op code. Zoeken op externe ID. Zoeken op naam. Zoeken op status. Zoeken op risicobron/kwetsbaar object. Zoeken op verantwoordelijk instantie. Zoeken op gemeente. Zoeken op plaats. 2. Bekijk de gegevens van de risicobron of kwetsbaar object. U kunt alle gegevens bekijken die in het ISOR zijn ingevoerd. 5.6 Importeren gegevens Mogelijk heeft u al eerder gegevens van een risicobron of kwetsbaar object opgeslagen op de harde schijf van uw computer. Als u gegevens wilt wijzigen of toevoegen, dan kunt u deze importeren naar het ISOR. U hoeft dan niet alle gegevens opnieuw in te vullen. Als u zo'n bestand wilt openen in het ISOR, klikt u op deze button. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen: Zoek het gewenste bestand op. Klik op de button Verzenden. De gegevens worden achter de schermen gecontroleerd en gevalideerd. Indien er syntaxfouten worden gevonden wordt de import meteen afgebroken met een foutmelding. Deze moeten eerst worden opgelost voordat er inhoudelijk controles worden uitgevoerd. De foutmeldingen van de inhoudelijke controles worden wel allemaal achter elkaar uitgevoerd en aan het einde in een overzicht getoond. Alle fouten moeten eerst in de GML worden aangepast waarna het bestand

16 opnieuw kan worden ingelezen. Als er geen fouten meer zijn wordt het invoerscherm van het risicoobject getoond met de waarden uit de GML. Om de gegevens in de database te krijgen moet net als bij het handmatig invullen op "opslaan" worden gedrukt. 5.7 Risicobron of kwetsbaar object autoriseren Als u een risicobron of kwetsbaar object wilt autoriseren om op de risicokaart te zetten, klik dan op deze button. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen: 1. Zoek de gewenste risicobron of kwetsbaar object op. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden: Zoeken op code. Zoeken op externe ID. Zoeken op naam. Zoeken op status. Zoeken op risicobron/kwetsbaar object. Zoeken op verantwoordelijk instantie. Zoeken op gemeente. Zoeken op plaats. 2. U kunt kiezen uit twee mogelijkheden: Zoeken om "te publiceren op de kaart". Zoeken om "te verwijderen van de kaart". 3. Klik op de tekstlink "autoriseren" achter het betreffende risico-object. In beide gevallen ("te publiceren op de kaart" en "te verwijderen van de kaart") wordt een controlerapport gegenereerd. Controleer eerst in het rapport de gegevens van de risicobron of kwetsbaar object. 4. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden nadat u de gegevens heeft gecontroleerd: De gegevens zijn correct. Klik dan op Correct en vervolgens op Verder. U keert terug in de lijst met risicobronnen en kwetsbare objecten. Herhaal stap 2 als u opnieuw een risicobron of kwetsbaar object wilt controleren. De gegevens zijn niet correct. Klik dan op Niet correct en vervolgens op Verder. Met de optie "correct" wordt de risicobron of kwetsbaar object naar status "geautoriseerd" overgezet. Met de optie "niet correct" valt de status van de risicobron of kwetsbaar object terug naar status "werkversie". 5.8 Objectrapporten Als u een rapportage wilt maken van een risicobron of kwetsbaar object, klik dan op deze button. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen: 1. Zoek de gewenste risicobron of kwetsbaar object op. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden: Zoeken op code. Zoeken op externe ID. Zoeken op naam.

17 Zoeken op status. Zoeken op risicobron/kwetsbaar object. Zoeken op verantwoordelijk instantie. Zoeken op gemeente. Zoeken op plaats. 2. Klik bij de naam van de risicobron of kwetsbaar object op objectrapport. 3. Selecteer het type objectrapport dat u wilt maken en klik op start rapport. 5.9 Adresboek Als u een contactpersoon wilt koppelen aan een risicobron of kwetsbaar object moet deze eerst zijn aangemaakt met het adresboek. In dit adresboek worden instellingen en contactpersonen toegevoegd, gewijzigd en verwijderd. Contactpersonen kunnen gekoppeld worden aan een instelling. De instellingen en contactpersonen worden per verantwoordelijke instantie beheerd. 1. Selecteer instelling om instellingen te beheren. Alle instellingen die beheerd worden door de verantwoordelijke instantie worden zichtbaar. Er kunnen ook nieuwe instellingen toegevoegd worden. 2. Selecteer contactpersoon om de contactpersonen te beheren. Hierbij moet dan eerst worden aangeven onder welke instelling de contactpersoon moet worden opgeslagen. Bij het toevoegen van een contactpersoon bij een risicobron of kwetsbaar object worden alle contactpersonen van alle instellingen die beheerd worden door de verantwoordelijke instantie selecteerbaar. 6. Algemeen 6.1 Beheer Indien u hier op klikt kunt u een medewerker toevoegen, wijzigen of bekijken. 1. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden bij algemene functionaliteit: Medewerker toevoegen. Deze mogelijkheid is alleen beschikbaar voor provincies en de landelijke beheerorganisatie. U moet een gebruikersnaam, wachtwoord en algemene gegevens van de medewerker invullen en aangeven van welke functionaliteiten deze medewerker gebruik moet kunnen maken. Medewerker wijzigen. Deze mogelijkheid is alleen beschikbaar voor provincies en de landelijke beheerorganisatie. U kunt alle gegevens van de medewerker wijzigen. U kunt via de zoekfunctie de medewerker zoeken. U kunt zoeken op: - Usernaam; - voornaam; - achternaam; - adres - medewerker actief; - begindatum geldigheidstermijn account van; - einddatum geldigheidstermijn account van; - functie;

18 - functie risicokaart; - gebruikersgroep; - BG; - VI. Medewerker bekijken. U kunt alle gegevens van de medewerker bekijken. U kunt via de zoekfunctie de medewerker zoeken. U kunt zoeken op: - Usernaam; - voornaam; - achternaam; - adres - medewerker actief; - begindatum geldigheidstermijn account van; - einddatum geldigheidstermijn account van; - functie; - functie risicokaart; - gebruikersgroep; - BG; - VI. 2. U kunt voor het RRGS de wijzigen. U voert de naam van het bevoegd gezag in en klikt op bevoegd gezag zoeken. U kunt het bevoegd gezag selecteren en vervolgens het e- mailadres invoeren. 6.2 Gebruikersrapporten Via gebruikersrapporten kunt u rapporten opvragen over ingevoerde gegevens. 1. Selecteer een hoofdgroep. 2. Vervolgens selecteert u een subgroep. 3. Selecteer een rapport. 4. Klik op start rapport. 6.3 Gebruikersondersteuning Via gebruikersondersteuning kunt u de leidraden bekijken, contact opnemen met de provincie, de gebruikershandleiding bekijken, veel gestelde vragen bekijken en de laatste changelog bekijken. 6.4 Risicokaart prof Indien u hier op klikt wordt een nieuw scherm geopend waarin de professionele risicokaart wordt getoond.

19 6.4 Wachtwoord wijzigen Als u uw wachtwoord wilt wijzigen, klikt u op deze button. U moet dan eerst uw huidige wachtwoord invullen en vervolgens uw nieuw wachtwoord. 6.5 Uitloggen Als u het RRGS/ISOR wilt verlaten, klikt u op deze button. U keert terug naar het inlogscherm. 7. Technische problemen en definities 7.1 'Geldige' getallen In het invoergedeelte wordt gesproken over 'geldige' getallen. Getallen moeten worden ingevoerd in een Nederlandse notatie (dwz de komma als decimale scheider). Voorbeeld: is FOUT; 10,13 is GOED. De lengte/grootte van de getallen is vastgesteld op: maximaal 10 cijfers voor en 2 cijfers achter de komma. Voorbeeld: is FOUT (te groot getal); 1234,0000 is FOUT (maximaal 2 cijfers achter de komma); of ,00 is GOED. 7.2 Internet Explorer Het RRGS/ISOR is gemaakt voor Internet Explorer. Als u de site wilt bezoeken met een andere browser dan kan dit onverwachte fouten opleveren. Indien u gebruik maakt van Internet Explorer 6 of hoger moet u een sunjavaplugin downloaden om de kaartjes te kunnen bekijken. Deze is te downloaden op het onderstaande adres: Adobe Acrobat Reader Als u een rapport van een inrichting maakt en u wilt dit lezen, dan is dit alleen mogelijk met Acrobat Reader. U kunt Acrobat Reader installeren via het volgende adres:

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1. Dossiers 2.2. Processen 2.2.1. Tekst toevoegen 2.2.2. Bijlagen

Nadere informatie

Handleiding gebruik Basispoort XML Maker

Handleiding gebruik Basispoort XML Maker Handleiding gebruik Basispoort XML Maker 1 / 10 Basispoort - Handleiding XML Maker Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Downloaden en gebruiken... 3 1.3 Importeren bestand... 3 1.4 Nieuw bestand...

Nadere informatie

Handleiding De Sociale Monitor

Handleiding De Sociale Monitor Handleiding De Sociale Monitor Inhoudsopgave Gebruikershandleiding: De Sociale Monitor 2 Bestaande rapportages 7 Een nieuw rapportage aanmaken 9 Het menu 10 Handleiding lokaal beheerders: De Sociale Monitor

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 'Welkom bij de handleiding van de CrisisConnect app' 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1 Dossiers

Nadere informatie

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven Eerste keer inloggen... 1 Werken in extranet... 2 Mijn gegevens... 3 Uitloggen... 4 Boek rit... 4 Ritten... 8 Home... 10 Zoeken... 10 Wachtwoord

Nadere informatie

Stappenplan publiceren van zakelijke mededeling in de Staatscourant via de GVOP applicatie

Stappenplan publiceren van zakelijke mededeling in de Staatscourant via de GVOP applicatie Stappenplan publiceren van zakelijke mededeling in de Staatscourant via de GVOP applicatie Versie: 0.1 Wijzigingsbeheer Versie Datum Omschrijving Auteur(s) 0.1 27-5-2015 Initiële versie Pieter Lammers

Nadere informatie

Handleiding Planmonitor wonen

Handleiding Planmonitor wonen Handleiding Planmonitor wonen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Systeemeisen 3. Toelichting per onderdeel 3.1 Opstarten en inloggen 3.2 De onderdelen van het venster 3.3 Plannen zoeken 3.3.1 (eenvoudig) zoeken

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

RIVM Centrum Externe Veiligheid Gebruikershandleiding RRGS; versie 4.0. 6 Invoer van een transportroute. 6.1 Informatie over de invoer

RIVM Centrum Externe Veiligheid Gebruikershandleiding RRGS; versie 4.0. 6 Invoer van een transportroute. 6.1 Informatie over de invoer 6 Invoer van een transportroute 6.1 Informatie over de invoer Om een transportroute toe te voegen moet u een aantal subschermen doorlopen. Deze subschermen zijn vanuit het hoofdscherm op te roepen met

Nadere informatie

Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III

Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III Voor het indienen van een onderzoekmelding in Archis III ga je naar Melden nieuw onderzoek Daar moeten 3 schermen doorlopen/ingevoerd worden. Eerste scherm:

Nadere informatie

PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW

PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW HANDLEIDING In het kort Deze handleiding helpt u om stapsgewijs uw partijopgave te doen. Mochten er nog vragen zijn naar aanleiding van deze handleiding, dan kunt u altijd telefonisch

Nadere informatie

1. Doel - Het door de klant via een webapplicatie invoeren van zijn/haar orders in het TMS systeem van van Reenen.

1. Doel - Het door de klant via een webapplicatie invoeren van zijn/haar orders in het TMS systeem van van Reenen. ID WI1.08.07 Omschrijving Orderintake online order entry Proces P 1.08 Trefwoorden Aslas; Online Order Entry Beschreven door Laurens van Oostenbrugge Datum 22-05-2012 Activiteit Transport Versie TranspasOnline

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Search Vastgoed Portfolio

Gebruikershandleiding Search Vastgoed Portfolio Gebruikershandleiding Search Vastgoed Portfolio Inhoud Gebruikershandleiding Search Vastgoed Portfolio 1 1 Gebruikershandleiding Search Vastgoed Portfolio (SVP) 1 2 Inloggen 2 3 Openingsscherm 4 3.1 Bovenste

Nadere informatie

Inhoud Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Inhoud Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Handleiding Inhoud Inloggen... 3 Homepage... 4 Proces - webapplicatie... 5 Status uitleg... 6 Proces aan / afmelden aansluiting... 7 Nieuwe aansluiting... 8 Status wijzigen... 10 Status log... 11 Bestanden

Nadere informatie

Handleiding 2 e tijdvak SABA2.0. voor zorginstellingen

Handleiding 2 e tijdvak SABA2.0. voor zorginstellingen Handleiding 2 e tijdvak SABA2.0 voor zorginstellingen Versie 2: 5 juni 2018 Inhoud 1 Inloggen indien u nieuw bent op het portal... 2 2 Inloggen indien u zich in tijdvak 1 al geregistreerd heeft... 6 3

Nadere informatie

Elektronisch werkbriefje

Elektronisch werkbriefje Webservice - werkbriefjes invullen. - rapportages. Persoonlijk. - loonstroken. 1 16-1-2012 12:24:54 - inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Aanmelden 4 3 Werkbriefje invullen 5 4 Werkbriefje aanbieden 7 5 Rapportage

Nadere informatie

1. Maak een team aan Ga naar samendementievriendelijk.nl en volg onderstaande stappen om een team aan te maken.

1. Maak een team aan Ga naar samendementievriendelijk.nl en volg onderstaande stappen om een team aan te maken. Start je eigen team! Motiveer je medewerkers, collega s, sportmaatjes of vrienden om ook dementievriendelijk te worden door ze uit te nodigen om een gratis online training te volgen door middel van het

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN HANDLEIDING RUIMTE VOOR TOELICHTING

GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN HANDLEIDING RUIMTE VOOR TOELICHTING GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN HANDLEIDING RUIMTE VOOR TOELICHTING Versie juli 2018 Over deze handleiding Deze handleiding wordt beheerd en ge-update door VNG Realisatie. U vindt de laatste versie

Nadere informatie

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Zorgverzekeraar oproepen Als u een zorgverzekeraar wilt oproepen om de gegevens te bekijken of te bewerken kunt boven in het zorgverzekeraars scherm, op

Nadere informatie

Shell Card Online e-invoicing Service Gebruikershandleiding. Versie 2.8

Shell Card Online e-invoicing Service Gebruikershandleiding. Versie 2.8 Gebruikershandleiding Versie 2.8 november 2012 Inhoud 1 Voor toegang tot Shell Card Online e-invoicing Service... 3 1.1 Inloggen in Shell Card Online... 3 1.2 Wat als u uw wachtwoord bent vergeten... 3

Nadere informatie

HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL

HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL Deze handleiding geeft een beschrijving van de mogelijkheden van de webcalculator. De volgorde van de onderwerpen is gelijk aan het proces dat wordt doorlopen

Nadere informatie

Start de applicatie op om naar het inlogscherm te gaan. Onthoudt mijn gegevens

Start de applicatie op om naar het inlogscherm te gaan. Onthoudt mijn gegevens iphone app - Users Users - iphone App Deze Paxton applicatie is gratis verkrijgbaar in de App Store. Deze applicatie is ontwikkeld om gebruikt te worden op elk ios apparaat versie 5.1 of hoger en is uitgevoerd

Nadere informatie

Create Your Locksystem

Create Your Locksystem Create Your Locksystem Gebruikershandleiding Wendy Caers CVO Antwerpen Inhoudstafel Inhoudstafel 2 Het programma starten 3 Profielen Profiel aanmaken Profiel wijzigen Profiel verwijderen Sluitplannen Sluitplan

Nadere informatie

Opstarthandleiding Click & Claim Verkorte Versie. 1 van 15

Opstarthandleiding Click & Claim Verkorte Versie. 1 van 15 Opstarthandleiding Click & Claim Verkorte Versie 1 van 15 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding: Click & Claim opstarten 3 2. In- en uitloggen Click & Claim 4 3. Click & Claim gebruiksklaar maken 5 3.1. Inlezen

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

Handleiding Mijn Kerk

Handleiding Mijn Kerk Handleiding Mijn Kerk 1 www.deinteractievekerk.nl Algemeen Uw kerk gaat de Interactieve Kerk gebruiken. In deze handleiding willen we u op een eenvoudige manier uitleggen hoe de Interactieve Kerk precies

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN HANDLEIDING RUIMTE VOOR TOELICHTING

GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN HANDLEIDING RUIMTE VOOR TOELICHTING GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN HANDLEIDING RUIMTE VOOR TOELICHTING Versie juni 2017 Over deze handleiding Deze handleiding wordt beheerd en ge-update door het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten

Nadere informatie

Elektronisch werkbriefje

Elektronisch werkbriefje Webservice - werkbriefjes - rapportages. Persoonlijk. - facturen. - layout. 1 16-1-2012 14:30:41 - inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Aanmelden 4 3 Werkbriefje invullen 5 4 Werkbriefje goed of afkeuren 7 5

Nadere informatie

Handleiding. Online Order Entry Website. Door: Datum: Versie:

Handleiding. Online Order Entry Website. Door: Datum: Versie: Handleiding Online Order Entry Website Door: Datum: Versie: 2 Handleiding Online Order Entry Website Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 De OOE... 4 Functionaliteiten... 5 Online Order Entry...

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

-1- credit: een credit geeft recht op het maken van één contract. Door betaling met ideal kunnen credits worden aangeschaft.

-1- credit: een credit geeft recht op het maken van één contract. Door betaling met ideal kunnen credits worden aangeschaft. Handleiding -1- Begrippenlijst account: na registratie voor icontract, de bevoegdheid om gebruik te maken van de applicatie van icontract om, tegen betaling, standaard contracten te genereren. Zie ook:

Nadere informatie

Handleiding gebruik Citymail

Handleiding gebruik Citymail Handleiding gebruik Citymail Versie : 4.0.1 Jaar : 2014 Auteur : Citymail BV / Charly Traarbach Citymail BV Copyright 1 Citymail BV, Nederland 2014 Niets uit dit document mag worden vermenigvuldigd en/of

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN HANDLEIDING RUIMTE VOOR TOELICHTING

GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN HANDLEIDING RUIMTE VOOR TOELICHTING GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN HANDLEIDING RUIMTE VOOR TOELICHTING Versie april 2019 Over deze handleiding Deze handleiding wordt beheerd en ge-update door VNG Realisatie. U vindt de laatste versie

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Handleiding voor MaxRes van MaxMind Technologies

Handleiding voor MaxRes van MaxMind Technologies Handleiding voor MaxRes van MaxMind Technologies 2 MaxRes Backoffice Overzicht In deze handleiding vindt u een uitgebreide uitleg over de backoffice van MaxRes. Per tabblad zal besproken worden welke opties

Nadere informatie

Mach3Framework 5.0 / Website

Mach3Framework 5.0 / Website Mach3Framework 5.0 / Website Handleiding Mach3Builders Inhoudsopgave 1 Inloggen...5 1.1 Ingelogd blijven...6 1.2 Wachtwoord vergeten...7 2 Applicatie keuzescherm...8 2.1 De beheeromgeving openen...9 3

Nadere informatie

Handleiding website beheer

Handleiding website beheer Handleiding website beheer Inhoud: Als actief franchisenemer bij CIGO heeft u de mogelijkheid uw eigen website (http://naam.cigo.nl) te beheren. In deze handleiding leggen wij u uit hoe u de verschillende

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS 1. Inloggen in de leraarskamer Om in te loggen in de leraarskamer ga je naar het inlogscherm. Dit kan op verschillende manieren: 1 ) Via de knoppen op de site (onderaan op portaal

Nadere informatie

Online aanvragen - Gebruikershandleiding. Online aanvragen Gebruikershandleiding

Online aanvragen - Gebruikershandleiding. Online aanvragen Gebruikershandleiding Online aanvragen Gebruikershandleiding 01 / 11 Online aanvragen Gebruikershandleiding Inhoud Inloggen registreren Wachtwoord vergeten Mijn account Mijn account - Functies Het aanvraagformulier Het aanvraagformulier

Nadere informatie

Handleiding THI. Versie Datum aanpassing Naam 1.0 Maart 2017 S. Klijzing

Handleiding THI. Versie Datum aanpassing Naam 1.0 Maart 2017 S. Klijzing Handleiding THI Versie Datum aanpassing Naam 1.0 Maart 2017 S. Klijzing Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Internet browsers... 4 2. Inloggen... 4 2.1 Username en wachtwoord NCDR en ZorgTTP... 4 2.2 Token...

Nadere informatie

Opstarthandleiding Click & Claim (VV)

Opstarthandleiding Click & Claim (VV) Opstarthandleiding Click & Claim (VV) Versie 7.1 september 2004 Inhoudsopgave 1 Inleiding: Click & Claim opstarten... 3 2 In- en uitloggen Click & Claim... 3 3 Click & Claim gebruiksklaar maken... 4 3.1

Nadere informatie

CCV CARD ONLINE. Gebruikershandleiding v3.0. Computer Centrum C. van de Velden B.V.

CCV CARD ONLINE. Gebruikershandleiding v3.0. Computer Centrum C. van de Velden B.V. CCV CARD ONLINE Gebruikershandleiding v3.0 Computer Centrum C. van de Velden B.V. Inleiding CCV Card online stelt u in staat om m.b.v. uw PC mutaties te verzorgen op debiteuren, kaarthouders en/of kaarten.

Nadere informatie

1. Inloggen op de Virtuele Vestiging... 3. 2. Declaraties... 4. 3. Facturen... 5. 5. Declaratiematrix... 5. 6. DeclaratieGoedkeuren...

1. Inloggen op de Virtuele Vestiging... 3. 2. Declaraties... 4. 3. Facturen... 5. 5. Declaratiematrix... 5. 6. DeclaratieGoedkeuren... Inhoudsopgave Inleiding...2 1. Inloggen op de Virtuele Vestiging... 3 2. Declaraties... 4 3. Facturen... 5 4. Loonafrekeningen...5 5. Declaratiematrix... 5 6. DeclaratieGoedkeuren... 7 7. DeclaratieStappen...

Nadere informatie

Handleiding ABK Extra - Zoekprofielen

Handleiding ABK Extra - Zoekprofielen Handleiding ABK Extra - Zoekprofielen U vindt in deze handleiding: 1. Inleiding... 2 2. Abonnementsvormen... 2 3. Zoeken... 2 3.1 Aankondigingen overzicht... 3 3.2 Zoekfilter... 4 3.3 Hoofdinhoud... 5

Nadere informatie

Gebruikershandleiding NAPinfo 3.4.0. Datum 11 april 2013 Status Definitief versie 1.3

Gebruikershandleiding NAPinfo 3.4.0. Datum 11 april 2013 Status Definitief versie 1.3 Datum 11 april 2013 Status Definitief versie 1.3 Inhoud 1 1.1 Introductie NAPinfo 3 Website 3 1.2 Inloggen 3 2 2.1 NAPinfo starten en basisfuncties 4 NAPinfo algemeen 4 2.2 NAPinfo kaartlaag toevoegen

Nadere informatie

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Outlook Web App 2010 - CLOUD Versie: 22 oktober 2012 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web App 2010 - CLOUD Voorblad Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen...4

Nadere informatie

Handleiding Inlener Herenbos e-uur portaal

Handleiding Inlener Herenbos e-uur portaal Handleiding Inlener Herenbos e-uur portaal Versie 0.2.24092018 Almere (036) 5232214 Arnhem (026) 3764596 Nieuw-Vennep (0252) 622240 Purmerend (0229) 413484 Schagen (0224) 290190 Zoetermeer (079) 3162401

Nadere informatie

HANDLEIDING MEDIATOOLBOX 5 GIDSMODULE :26:45 Holland Combinatie BV 1

HANDLEIDING MEDIATOOLBOX 5 GIDSMODULE :26:45 Holland Combinatie BV 1 HANDLEIDING MEDIATOOLBOX 5 GIDSMODULE 28-2-2011 13:26:45 Holland Combinatie BV 1 INHOUDSOPGAVE INLOGGEN... 3 TABBLAD UITVOER... 4 EDITIES... 5 OBJECTEN TOEVOEGEN... 6 EXTRA VELDEN... 9 OBJECTEN PLAATSEN...

Nadere informatie

ProwareGolf Cloud Ledenportaal Versie 2.4.4

ProwareGolf Cloud Ledenportaal Versie 2.4.4 ProwareGolf Cloud Ledenportaal Versie 2.4.4 Inhoudsopgave Het ledenportaal... 3 Inloggen op het ledenportaal... 4 Wachtwoord opvragen of vergeten... 5 Inzien van uw handicap... 6 Inrichten van uw persoonlijke

Nadere informatie

Online aanvragen - Gebruikershandleiding. Online aanvragen Gebruikershandleiding

Online aanvragen - Gebruikershandleiding. Online aanvragen Gebruikershandleiding Online aanvragen Gebruikershandleiding 01 / 11 Online aanvragen Gebruikershandleiding Inhoud Inloggen registreren Wachtwoord vergeten Mijn account Mijn account - Functies Het aanvraagformulier Het aanvraagformulier

Nadere informatie

ProwareGolf Cloud Ledenportaal Versie 2.4.2

ProwareGolf Cloud Ledenportaal Versie 2.4.2 ProwareGolf Cloud Ledenportaal Versie 2.4.2 Inhoudsopgave Het ledenportaal... 3 Inloggen op het ledenportaal... 4 Wachtwoord opvragen of vergeten... 5 Inzien van uw handicap... 6 Inrichten van uw persoonlijke

Nadere informatie

Handleiding planner. Handleiding RoosterPlaats pagina 1

Handleiding planner. Handleiding RoosterPlaats pagina 1 Handleiding planner Handleiding RoosterPlaats pagina 1 In dit document wordt uiteengezet hoe u aan de hand van onderstaande 5 stappen een rooster kan maken. Voordat u kunt beginnen met het creëren van

Nadere informatie

Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Toegang tot uw e-mailberichten via internet Basishandleiding Multrix Outlook Web App 2010 Versie: 24 februari 2011 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web Access 2010 Voorblad Inhoudsopgave 1 Inloggen...3 2 Veelgebruikte

Nadere informatie

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Betalingen en incasso s invoeren. www.deutschebank.nl

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Betalingen en incasso s invoeren. www.deutschebank.nl Deutsche Bank Global Transaction Banking Internet Bankieren Betalingen en incasso s invoeren www.deutschebank.nl Internet Bankieren Betalingen en incasso s invoeren 2 Betalingen en incasso s invoeren Betalingen

Nadere informatie

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders Handleiding NZa-portaal voor zorgaanbieders Versie 1, 30 maart 2011 Inhoud 1. Starten 3 2. Algemene zorgaanbiederspagina 5 3. Download NZa-bestanden 6 4. Individuele zorgaanbiederspagina 7 5. Downloaden

Nadere informatie

Instructie module Beheren bedrijfsgegevens Client Export door exporteur

Instructie module Beheren bedrijfsgegevens Client Export door exporteur Instructie module Beheren bedrijfsgegevens Client Export door exporteur Inhoudsopgave Startscherm Client Export...2 Beheren bedrijfsgegevens - Basisgegevens relatie...3 Beheren bedrijfsgegevens - Export

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Via Intramed en de applicatie ZorgMail van E-novation Lifeline, kunt u elektronisch en beveiligd gegevens uitwisselen met andere zorgverleners. Dit gaat via

Nadere informatie

Handleiding DigiRecord.nl

Handleiding DigiRecord.nl Introductie... 1 Eerste keer inloggen... 1 Dossiersjablonen... 2 Map verwijderen... 3 Map aanmaken... 4 Dossierbeheer... 5 Dossier eigenaar... 7 Gebruikers... 7 Gebruiker... 8 Dossierbeheerder... 8 Beheerder...

Nadere informatie

HANDLEIDING ZORGAANBIEDERS, LANDELIJK IMPLANTATENREGISTER FASE 2

HANDLEIDING ZORGAANBIEDERS, LANDELIJK IMPLANTATENREGISTER FASE 2 HANDLEIDING ZORGAANBIEDERS, LANDELIJK IMPLANTATENREGISTER FASE 2 Inhoud 1. Inloggen met UZI pas... 3 1.1 Inlogproces... 3 1.2 Gegevens zorgaanbieder toevoegen... 5 1.3 Gegevens zorgaanbieder wijzigen...

Nadere informatie

Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren en licenties beheren

Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren en licenties beheren De nieuwste editie van dit document is altijd online beschikbaar: Activeren en beheren licenties Inhoudsopgave Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren Automatisch activeren via internet

Nadere informatie

Aan de slag met Nestkaart Ooievaar versie 11 november 2013

Aan de slag met Nestkaart Ooievaar versie 11 november 2013 Aan de slag met Nestkaart Ooievaar versie 11 november 2013 Inloggen Ga naar http://stork.sovon.nl U komt in het volgende inlogscherm terecht: Log in met uw gebruikersnaam (1) en uw wachtwoord (2). Als

Nadere informatie

Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14 activeren

Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14 activeren Home Inhoudsopgave Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14 activeren Automatisch activeren via internet Automatisch opnieuw activeren via internet Licenties beheren en licentiebestand downloaden

Nadere informatie

Outlook Web App 2010 XS2office

Outlook Web App 2010 XS2office Handleiding Outlook Web App 2010 XS2office Toegang tot uw contacten, adressen en e-mail berichten via internet XS2office Versie: 22 juli 2014 Helpdesk: 079-363 47 47 Handleiding OWA Helpdesk: 079-363 47

Nadere informatie

Handleiding. NDFF-invoer. voor alle NDFF-portalen en Telmee

Handleiding. NDFF-invoer. voor alle NDFF-portalen en Telmee Handleiding NDFF-invoer voor alle NDFF-portalen en Telmee Auteur: Serviceteam NDFF Versie oktober 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Vereisten voor het gebruik... 2 3. Installatie... 2 4. Voor u gaat

Nadere informatie

Gebruikershandleiding BosorNet

Gebruikershandleiding BosorNet Gebruikershandleiding BosorNet Inhoud Diensten en roosters... 1 Wensen invoeren... 4 Diensten en roosters Je start BosorNet op in een browser (bijvoorbeeld Microsoft Explorer, Opera) met de link die je

Nadere informatie

Invoermodule website oudesmidse.com versie 1.0

Invoermodule website oudesmidse.com versie 1.0 Pagina 1 van 27 Inhoud Invoermodule website oudesmidse.com versie 1.0 1. Beheerpagina... 3 2. Invoeren of aanpassen van gegevens op de website... 4 2.1 Inloggen... 4 2.2 Help... 4 3. Hoofdmenu... 5 4.

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

Telefoon: +31(0)50 3183031 Fax: +31(0)50 3181656 E-mail: Groningen@mennens.nl

Telefoon: +31(0)50 3183031 Fax: +31(0)50 3181656 E-mail: Groningen@mennens.nl Mennens Amsterdam BV Contactweg 40 1014 AN AMSTERDAM Postbus 8051 1005 AB AMSTERDAM Mennens Dongen BV Metaalstraat 5 5107 ND Dongen Postbus 260 5100 AG Dongen Mennens Groningen BV Duinkerkenstraat 33 9723

Nadere informatie

Handleiding Fotopagina

Handleiding Fotopagina Handleiding Fotopagina Leden van de Vrienden van de Pyreneese berghond kunnen een album aanmaken op onze fotopagina. Per lid/gezin is één album van maximaal 250 foto's beschikbaar. Deze handleiding bestaat

Nadere informatie

Handleiding gebruik CMS en portal website. dorpshuizen SFDT

Handleiding gebruik CMS en portal website. dorpshuizen SFDT Handleiding gebruik CMS en portal website dorpshuizen SFDT Algemeen De SFDT website en die van de dorpshuizen kunnen worden gevuld vanuit 3 verschillende locaties: Invoer URL Invoer van De portal http://xxxxx.sfdt.nl/portal

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Beginnen en inloggen op Safe Site Certificaten Taal keuze Inloggen... 5

Hoofdstuk 1. Beginnen en inloggen op Safe Site Certificaten Taal keuze Inloggen... 5 Pagina 1 van 27 Inhoudsopgave Handleiding Safe Site Certificaten Portal Hoofdstuk 1. Beginnen en inloggen op Safe Site Certificaten... 3-1.1 Taal keuze... 4-1.2 Inloggen... 5 Hoofdstuk 2. Het Startscherm

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

In vier stappen Aangetekende post versturen in Mijn PostNL

In vier stappen Aangetekende post versturen in Mijn PostNL In vier stappen Aangetekende post versturen in Mijn PostNL Mijn PostNL is de online omgeving waar u snel en gemakkelijk uw post- en pakketzaken kunt regelen. Stappenkaart Aangetekende post Met deze stappenkaart

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe werkt VOROC?... 3 Inloggen... 3 Wachtwoord... 3 Wachtwoord vergeten?... 3 Profielinstellingen... 4 Persoonsgegevens

Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe werkt VOROC?... 3 Inloggen... 3 Wachtwoord... 3 Wachtwoord vergeten?... 3 Profielinstellingen... 4 Persoonsgegevens Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe werkt VOROC?... 3 Inloggen... 3 Wachtwoord... 3 Wachtwoord vergeten?... 3 Profielinstellingen... 4 Persoonsgegevens invullen/aanpassen... 4 Wachtwoord wijzigen... 4 De

Nadere informatie

Windows Live Mail Windows 8

Windows Live Mail Windows 8 Windows Live Mail Windows 8 Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima

Nadere informatie

Handleiding Project OCMW Beerse.

Handleiding Project OCMW Beerse. Handleiding Project OCMW Beerse. Wim De Proost Jan Jochems Lorenz Lenaerts Departement Handelswetenschappen 1en Bedrijfskunde Bachelor Informatica 2 de jaar Academiejaar 2010-2011 Inleiding De toepassing

Nadere informatie

Handleiding. BOA Server applicaties. Controleur

Handleiding. BOA Server applicaties. Controleur Handleiding BOA Server applicaties Controleur Auteur: K. van der Weide BySpy Products B.V. 2017 versie 3.0 26-07-2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inloggen 3 Menu Controleur 3 Bonnen controleren 4 Bonnen

Nadere informatie

1. Inleiding Instellingen Groepen Nawerktijd uitgaande oproepen in seconden Beheerdersrechten...

1. Inleiding Instellingen Groepen Nawerktijd uitgaande oproepen in seconden Beheerdersrechten... Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Instellingen... 4 2.1 Groepen... 5 2.1.1 Nawerktijd uitgaande oproepen in seconden... 7 2.1.2 Beheerdersrechten... 7 2.1.3 Handmatige nawerktijd... 7 2.1.4 Chat... 7 2.1.5 Oproepgeschiedenis...

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

Instructies Trefpunt besloten website wijkgemeente I Alblasserdam

Instructies Trefpunt besloten website wijkgemeente I Alblasserdam Instructies Trefpunt besloten website wijkgemeente I Alblasserdam U heeft zojuist een account aangemaakt op het besloten deel van de website van wijkgemeente 1 (of u wilt uw profiel bewerken). Hieronder

Nadere informatie

Taxis Pitane Link. (gebruikershandleiding) Censys BV - Eindhoven

Taxis Pitane Link. (gebruikershandleiding) Censys BV - Eindhoven Taxis Pitane Link (gebruikershandleiding) Censys BV - Eindhoven Inhoud Wat is Taxis Pitane Link?... 4 Inloggen in Taxis Pitane Link... 5 Wachtwoord vergeten... 6 Startscherm of hoofdmenu... 7 Helpvensters

Nadere informatie

Quick reference Smartflow App

Quick reference Smartflow App Het opstarten van de app 1. Open de smartflow app. 2. U wordt gevraagd om een domein naam in te vullen. Vul de domein naam in die u heeft gekregen van 88degrees. 3. Log in met u inloggegevens. Het hoofd

Nadere informatie

ProwareGolf Cloud Ledenportaal Versie 2.4.1

ProwareGolf Cloud Ledenportaal Versie 2.4.1 ProwareGolf Cloud Ledenportaal Versie 2.4.1 Inhoudsopgave Het ledenportaal... 3 Inloggen op het ledenportaal... 4 Wachtwoord opvragen of vergeten... 5 Inzien van uw handicap... 6 Wijzigen van uw e-mailadres...

Nadere informatie

De nieuwste editie van dit document is altijd online beschikbaar: Activeren en beheren licenties

De nieuwste editie van dit document is altijd online beschikbaar: Activeren en beheren licenties De nieuwste editie van dit document is altijd online beschikbaar: Activeren en beheren licenties Inhoudsopgave Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 5.0 activeren... 2 Automatisch activeren via

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Tropaz

Gebruikershandleiding Tropaz Gebruikershandleiding Tropaz Zorginstellingen November, 2018 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 2. Inloggen... 4 2.1 2.1 De eerste keer aanmelden... 4 2.2 Aanmeldscherm... 5 2.3 2.3 Wachtwoord vergeten of

Nadere informatie

ProwareGolf Cloud Ledenportaal Versie 2.4.5

ProwareGolf Cloud Ledenportaal Versie 2.4.5 ProwareGolf Cloud Ledenportaal Versie 2.4.5 Inhoudsopgave Het ledenportaal... 3 Inloggen op het ledenportaal... 4 Wachtwoord opvragen of vergeten... 5 Inzien van uw handicap... 6 Inrichten van uw persoonlijke

Nadere informatie

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van de schoolwebsite wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem

Nadere informatie

Producten toevoegen. Inleiding

Producten toevoegen. Inleiding Producten toevoegen Inleiding...1 Stap 1: Instellingen controleren...2 Stap 2: Menu's aanmaken...3 Stap 3: Producten toevoegen...4 Producten overzicht...5 Product verwijderen...5 Menu/submenu verwijderen...5

Nadere informatie

Als eerste moet u eenmalig per gebruiker van Intramed de Fastguide plug-in installeren.

Als eerste moet u eenmalig per gebruiker van Intramed de Fastguide plug-in installeren. Hoofdstuk 1 Om gebruik te maken van de Fastguide koppeling in Intramed moet u een aantal instellingen doen: de Fastguide Plugin installeren; uw Fastguide account toevoegen in Intramed. Vervolgens kunt

Nadere informatie

Handleiding my.tentoo voor opdrachtgevers

Handleiding my.tentoo voor opdrachtgevers Handleiding my.tentoo voor opdrachtgevers In deze handleiding leggen wij u stap voor stap uit hoe u van start gaat met my.tentoo voor opdrachtgevers. Inloggen Start via het internet de volgende website

Nadere informatie

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1 Handleiding Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android Auteur SIMgroep Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1 Inhoudsopgave HANDLEIDING... 1 INHOUDSOPGAVE... 2 1. INLEIDING... 3 2. RAADDIGITAAL INSTALLEREN...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Wegener Media Manager (gewone advertentie)

Gebruikershandleiding Wegener Media Manager (gewone advertentie) Gebruikershandleiding Wegener Media Manager (gewone advertentie) Ga naar de volgende url in uw browser Ga naar: http://mediamanager.wegener.nl/ (bij voorkeur met: Google Chrome, Firefox of Internet Explorer

Nadere informatie

Handleiding Amyyon Care Algemeen. Rondomzorg

Handleiding Amyyon Care Algemeen. Rondomzorg Handleiding Amyyon Care Algemeen Inhoudsopgave 1 In- en Uitloggen in Amyyon Care... 3 1.1 Inloggen... 3 1.2 Wachtwoord wijzigen... 4 1.3 Uitloggen... 5 2 Bediening en gebruik... 6 2.1 Knoppen en functietoetsen...

Nadere informatie

Handleiding Contracteermodule. Zorgaanbieders. Gebruikershandleiding voor de contracteermodule van het Zorginkoopportaal

Handleiding Contracteermodule. Zorgaanbieders. Gebruikershandleiding voor de contracteermodule van het Zorginkoopportaal Handleiding Contracteermodule Zorgaanbieders Gebruikershandleiding voor de contracteermodule van het Zorginkoopportaal Handleiding Contracteermodule Zorgaanbieders Datum : 5-1-2015 Versie : 1.1 Copyright

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Startscherm trainer

SportCTM 2.0 Startscherm trainer SportCTM 2.0 Startscherm trainer Inloggen Webapplicatie Via inlog.dotcomsport.com kun je in inloggen op de webapplicatie van het SportCTM. Wij adviseren onderstaande browsers Windows: Internet Explorer,

Nadere informatie

Online bestellen bij Langerak de Jong

Online bestellen bij Langerak de Jong Online bestellen bij Langerak de Jong www.langerakdejong.nl Augustus 2015 Inhoudsopgave online bestellen bij Langerak de Jong 1. Aanmelden voor online bestellen... 3 2. Inloggen... 5 3. De bestelsite...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Geneeskundig Adresboek. Bohn Stafleu van Loghum

Gebruikershandleiding Geneeskundig Adresboek. Bohn Stafleu van Loghum Gebruikershandleiding Geneeskundig Adresboek Bohn Stafleu van Loghum Inhoudsopgave 1. Opstarten cd rom na installatie 3 2. Werking programma 4 2.1 Zoeken 4 2.2 Zoektermen combineren 5 3. Menu Bestand 6

Nadere informatie