Schetsontwerp juni Paviljoen Nederlandse Bijenhoudersvereniging Floriade 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schetsontwerp juni Paviljoen Nederlandse Bijenhoudersvereniging Floriade 2012"

Transcriptie

1 Paviljoen Nederlandse Bijenhoudersvereniging Floriade Venlo 2012 Schetsontwerp juni 2010

2

3 Nederlandse Bijenhoudersvereniging Floriade Venlo 2012 De Floriade : een wereldtuinbouwtentoonstelling die een maal in de 10 jaar in Nederland plaatsvindt. Van april tot oktober 2012 in Venlo. De Stichting Bijenpaviljoen Venlo 2012 is opgericht vanuit Groep Limburg van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. De stichting wil op de Floriade in Venlo een paviljoen neer zetten met de doelstelling: we willen de bezoeker overtuigen van het belang van de bijen voor: de economie: (BEE GREEN) bestuiver van fruit en groente; onmisbaar bij de zaadteelt de natuur: (BEE NATURE) biodiversiteit is het gevolg van bestuiving in de plantenwereld de mens: (BE BEE) een wezenlijk deel van ons voedsel (groente, fruit, zaden) is afhankelijk van bestuiving; bijenproducten zoals honing en was. NBV

4 Riolering H locatie bijenpavilojen Situatie Floriade Belangrijke circulatieroutes S belangrijke circulatieroutes relax and heal green engine S H education and innovation S environment hoofdingang world show stage S S H Het Floriade terrein is opgedeeld in verschillende themagebieden. Het paviljoen van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging bevindt zich in het gedeelte: education and innovation. Deze tekening laat zien hoe de belangrijkste toegangspaden lopen. De kavel van het Bijenpaviljoen ligt erg gunstig ten opzichte van deze circulatie. Zoals de rode stip laat zien komen veel routes op dit punt samen.

5 Situatie education and innovation Belangrijke circulatieroutes Het terrein van de Stichting Bijenpaviljoen 2012 op het Floriadeterrein is 500 m2 groot. Op dat terrein vindt u een tuin, een paviljoen en een bijenstand. We verwachten tussen de en bezoekers in ons paviljoen te mogen verwelkomen. Om de gunstige ligging van het perceel ten volle te benutten, hebben we ervoor gekozen om het paviljoen op de bovenste hoek van de kavel te zetten. Hierdoor zal het gebouw vanuit iedere richting opvallen en tevens een duidelijke toegang vormen voor de bezoekers om het paviljoen en de tuin te betreden. NBV

6 Het Paviljoen BE BEE Het paviljoen is een uitnodigende, spraakmakende blikvanger. Het biedt een belevenis voor het hele gezin, waarin de relatie tussen de bij en de mens centraal staat. In het paviljoen ontmoeten cultuur en natuur elkaar. De bijenstand is een wezenlijk onderdeel van het paviljoen. Het paviljoen wordt ontworpen door meier + moor. De presentatie door Studio Kernland in samenwerking met Werkmannen. Het tuinontwerp is van: Jacobs, Smeets en Swart. De faculteiten Academie van Bouwkunst en Academie Beeldende Kunsten van Hogeschool Zuyd ondersteunen de realisatie van het project. Cradle to cradle Alle materiaal toegepast op onze stand, gaan we na afloop van de Floriade hergebruiken. Het paviljoen zullen we na afloop demonteren en een nieuwe plaats geven. De bijenstand keert terug naar de bijenhouder. De bomen en planten uit onze tuin krijgen een nieuwe plek.

7 Schematische weergave concept en informatie overdracht Graag willen wij de bezoekers het paviljoen en de tuin laten beleven als een bij. We hebben het paviljoen verdeeld in verschillende zones. Bij binnenkomst zal de bezoeker informatie ontvangen over de noodzaak van bestuiving en de relatie van de bij tot de mens. Vervolgens zal de bezoeker letterlijk met zijn neus in de bloemen lopen om daarna te stijgen en de bloesem van de bomen op ooghoogte te beleven. Het bezoek wordt afgesloten met de ervaring van de bijenkast. Donker, zoemende bijen en informatie over het leven in de kast. Hier is ook de mogelijkheid tot het kopen van bijenproducten.

8 Plattegrond paviljoen Route bezoekers De route in het paviljoen die de bezoeker aflegt heeft één richting. Rechts boven komen de mensen binnen in het paviljoen, waarna ze het pad volgen dat hun door de tuin leidt. Een klein plein zorgt voor een keuzemoment. De bezoekers kunnen hier gelijkvloers richting het paviljoen lopen, of via de trap en het bomenpad het paviljoen weer betreden. Alle bezoekers komen samen op de begane grond van het paviljoen waar links boven zich de uitgang van het paviljoen bevindt.

9 Impressie gevel entree Het paviljoen is twee verdiepingen hoog, waardoor het goed fungeert als herkenningspunt. Het paviljoen is opgebouwd uit een houten gesloten gedeelte, omsloten door een transparant gordijn dat de gevels vormt. Door het toepassen van deze twee verschillende materialen ontstaan er veel mogelijkheden om te spelen met grafiek. We kunnen teksten en afbeeldingen drukken en projecteren op de houten ondergrond of op het gordijn. Maar ook kunnen de houten panelen worden doorboord, waardoor er gespeeld kan worden met tegenlicht.

10 installatie kast /verkoop A balie B bijenvolk C architecture and design charles voscour xr maastricht nl t+31(0) Plattegrond begane grond Beleving van planten en bloesem uitgang ingang D mk/garderobe opslag E pantry D introductie/ seizoen gebonden bestuiving F opslag E plantenpad tuin A solitaire bijen B bijenvolk C F 0905 Bijenpaviljoen NBV Floriade 2012 A1 papersize tekeningnr : 0905_SO_01 status : concept inhoud : plattegrond bg schaal : 1/100 datum : wijzigingsdata : De bezoeker betreedt het paviljoen door het gordijn van de gevel opzij te drukken. Hij komt in een open ruimte van ongeveer 5 meter hoog. Boven zijn hoofd hangt een bijenvolk dat af en aan vliegt. Op de wanden van de entree is informatie te vinden over de bestuiving van bloemen en planten, met de nadruk op de planten die op dat moment in bloei staan. Deze zijn links van hem ook in het echt te bewonderen. De bezoeker vervolgt zijn pad en daalt af waardoor hij letterlijk met zijn neus tussen de bloeiende planten staat. Op het laagste punt is een uitkijkpunt gecreëerd waar de bezoeker de nestjes van solitaire bijen van dichtbij kan bekijken. Het pad stijgt weer langzaam en eindigt op een pleintje waar de bezoeker kan kiezen voor een korte route om naar het paviljoen terug te keren, of via het bomenpad.

11 Impressie Entree paviljoen

12 A B bijenvolk C architecture and design charles voscour xr maastricht nl t+31(0) Plattegrond bomenpad en verdieping Beleving kast en verkoop uitgang ingang D installatie kast bomenpad E installatie kast /verkoop D introductie/ seizoen gebonden bestuiving F E plantenpad tuin A solitaire bijen B C F 0905 Bijenpaviljoen NBV Floriade 2012 A1 papersize tekeningnr : 0905_SO_02 status : concept inhoud : 1. verdieping schaal : 1/100 datum : wijzigingsdata : Nadat de bezoekers via het bomenpad het paviljoen weer hebben betreden, volgt er een belevenis van de kast. Donker, het geluid van zoemende bijen, doorkijkjes naar een bijenvolk in een raat. Hier zullen ze meer informatie krijgen over het leven in de kast. De opslag van nectar, de ontwikkeling van de larven etc. Halverwege de trap naar beneden bevindt zich een bordes. Een menshoog raam geeft zicht op de tuin. Een bijenvolk onder de trap vliegt onder de bezoeker door naar buiten, waardoor de toeschouwer het gevoel heeft deel te zijn van de bijenvlucht. Op de begane grond van het paviljoen worden een aantal bijenproducten tentoongesteld. Deze kunnen door de bezoekers ook gekocht worden. Vanuit hier verlaten de mensen het paviljoen weer door een donker tochtgordijn, dat zorgt dat het paviljoen donker blijft.

13 Impressie Beleving tuin, bomen en bloesem De bezoekers zetten hun pad voort. Door middel van een trap betreden ze het bomenpad. Het talud wordt omgeven door verschillende bomen die om de beurt bloeien. De mensen lopen letterlijk met hun hoofd in de bloesem. Via een tunnel betreden ze weer het paviljoen.

14 Doorsnee entree en kast met verkoopgedeelte Het paviljoen bestaat uit twee gedeeltes, de entree en de kast. De entree is van boven open en het transparante gordijn geeft zicht op de omgeving. De kast is gesloten, slechts op enkele plekken heeft de bezoeker zicht naar buiten. In het gesloten gedeelte is er sprake van een niveauverschil. De bezoeker komt na een wandeling over het bomenpad op de eerste verdieping het paviljoen binnen. Onder deze verdieping bevindt zich de balie voor de verkoop.

15 De bijenhouder (de imker) De imker zorgt niet alleen voor het oogsten van de honing. Maar zijn (haar) rol is wezenlijk. Honingbijen kunnen in onze wereld niet meer overleven zonder de verzorging en de toewijding van de bijenhouder.

16 De tuin BEE GREEN, BEE NATURE Natuur, economie, duurzaamheid en oorspronkelijkheid vormen de basis voor het tuinontwerp. De tuin: een uitnodiging voor u, maar ook voor de bijen. De visie van de tuin is gebaseerd op de relatie tussen mens en natuur. De (honing)bij is de metafoor voor deze relatie. Dit alles onder het motto: - Planten voor bestuivers (natuur) - Bestuivers voor planten (economie) - Biodiversiteit foto Paul Pijpers. Bijen zorgen voor namelijk voor de bestuiving van veel van onze cultuurgewassen (ca. 35 % van ons voedsel) zoals fruit en groenten; want zonder bestuiving geen zaden en vruchten. Om te kunnen overleven hebben bijen veel stuifmeel en nectar nodig die ze tegenwoordig steeds minder kunnen vinden op het steeds monotoner wordende platteland. Veel van de bestuivers worden hierdoor met uitsterven bedreigd.daarom is het zo belangrijk dat in onze tuinen, parken en openbare groenvoorzieningen een grote biodiversiteit wordt gecreëerd door het aanplanten van zowel inheemse als uitheemse bloeiende planten. Deze dienen namelijk als voedselbron voor bloembezoekende insecten. tuinontwerpers Jacobs, Smeets meier en + Swart moor

17 ingang paviljoen schaduw planten bomenpad cultuur gewas drink poel hemelwater kruiden cultuur gewas haagstructuur oplopend vaste planten in kleurstelling wit, geel en blauw wisselperk bloemen berm (bloemmengsel halfverhard pad oplopend ten opzichte van maaiveld groene wand (nader te bepalen) schans korven vaste planten in kleurstelling wit, geel en blauw halfverhard pad aflopend ten opzichte van maaiveld Voorlopig ontwerp schaal 1:200 (zie maatbalk) m tuinontwerpers Jacobs, Smeets meier en + Swart moor

18 Opzet inrichting tuin foto Paul Pijpers. De tuin wordt door de padenstructuur opgedeeld in een aantal verschillende delen, zoals het tuintje in het paviljoen; het centrale deel; de bloeiende bermen en randen en het bomenpad. Ieder deel krijgt zijn eigen karakter door het aanplanten van veel verschillende drachtplanten, zowel voor in de zon als in de schaduw en op verschillende tijdstippen bloeiend (voorjaar, zomer en herfst). Cultuurplanten zoals groenten en fruit worden aangeplant om het belang van de bij als bestuiver te benadrukken. tuinontwerpers Jacobs, Smeets en Swart

19 1 Entree 1 paviljoen 2 Route 1 insnijding 2 bomenpad 3 alternatieve route 4 verdeelterras Concept - de indeling van de tuin in de vorm van een gestileerd bloemmotief vormt een frivole aanvulling op de strakke rechtlijnig padenstructuur; - de bloemen vormen de onderlegger voor de beplantingstypen (vaste planten, cultuurgewas, kruiden) - beleving van de tuin ook van bovenaf ; zicht op bloemvormen vanaf bomenpad, paviljoen, en uitzichtpunt op talud; - beleef de tuin als bij ; route door de tuin van bloem naar bloem. Tuin 1 wisselperk 2 vaste planten 3 cultuurgewas 4 kruiden 5 bloemenberm 6 schaduwplanten tuinontwerpers Jacobs, Smeets en Swart

20 Materialisatie insnijding Bijzondere elementen in de tuin zijn het verdiepte pad en het bomenpad. De bezoeker vervolgt zijn route vanuit het paviljoen over een pad dat daalt ten opzichte van het maaiveld. Door deze verdiepte ligging is de overkolkende bloeiende beplanting op ooghoogte goed te bewonderen; de bezoeker loopt als het ware met zijn neus tussen de planten en ervaart de bloemen als een bij op zoek naar stuifmeel en nectar. De wanden zijn gemaakt van schanskorven gevuld met keien. Het pad bestaat uit een halfverharding van grind. Dit grindpad is voor iedereen goed toegankelijk. tuinontwerpers Jacobs, Smeets meier en + Swart moor

21 Materialisatie bomenpad Evenals het verdiepte pad zorgt het bomen-, bloesempad voor een bijzondere beleving van de tuin. Via een verhoogd pad proeft de bezoeker de bloesem van op verschillende tijdstippen bloeiende bomen. De materialisatie van het bomenpad komt overeen met de toegepaste materialen voor het verdiepte pad. Op deze wijze krijgen beide beeldbepalende elementen een eenduidige inrichting. tuinontwerpers Jacobs, Smeets meier en + Swart moor

22 Sponsoren Notariaat Veugen Weert Van den Berk Boomkwekerijen St.-Oedenrode KWK Vastgoedadvies BV Delfgauw DHV Beek J. Frijns & Zn Margraten foto Paul Pijpers.

23 Stichting Bijenpaviljoen Venlo 2012 Bankrekening Kamer van Koophandel Secretariaat Jan Schrage Broekhuizerdijk NL Melderslo secretaris@bijenpaviljoen.nl NBV

24 tuinontwerpers Jacobs, Smeets en Swart

Maak uw activiteiten beschikbaar voor sponsoring!!

Maak uw activiteiten beschikbaar voor sponsoring!! Maak uw activiteiten beschikbaar voor sponsoring!! PASSEN DEZE ACTIVITEITEN BIJ DIE VAN UW REGIO? GEEF ZE OP VOOR WWW.LANDSCHAPS VEILING.NL ONTVANG STEUN, WORD ZICHTBAAR & BEREIKBAAR! Landschapsveiling.nl

Nadere informatie

Imkervereniging de korenbloem. Bart Bakker Jan Breembroek

Imkervereniging de korenbloem. Bart Bakker Jan Breembroek Wees erbij! Imkervereniging de korenbloem Bart Bakker Jan Breembroek 1 Imkervereniging de korenbloem Gemeente Renkum plus stukje Betuwe 50 leden 102 jaar oud Bestuur: Bart Bakker Jan-Joris van Kampen Jan

Nadere informatie

De Bij hoort erbij. 10 juni 2015 Probus 1 Maastricht Guus Gerards

De Bij hoort erbij. 10 juni 2015 Probus 1 Maastricht Guus Gerards . 10 juni 2015 Probus 1 Maastricht Guus Gerards Wat heb ik met bijen. Als klein jongetje al met mieren en bijen bezig. Grote tuin met fruitbomen Kortom, de natuur en het behoud ervan is mij lief Einstein

Nadere informatie

GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN

GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN ROUTE 15 km 20 17 De Groene Loper verbindt groene initiatieven, zo ook in het Vechtdal. Ontdek in Ommen een aantal plekken waar gezamenlijk is gewerkt aan het vergroten van

Nadere informatie

Inhoud Inleiding Doelgroep Relatieschema Opzet van de lescyclus Algemeen doel van de lescyclus...

Inhoud Inleiding Doelgroep Relatieschema Opzet van de lescyclus Algemeen doel van de lescyclus... Inhoudsopgave Inhoud Inleiding... 3 1. Doelgroep... 4 2. Relatieschema... 4 3. Opzet van de lescyclus... 5 3.1. Algemeen doel van de lescyclus... 5 3.2. De doelstellingen... 5 4. Relatie met de kerndoelen...

Nadere informatie

Tobi en. de wilde bijen

Tobi en. de wilde bijen Tobi en de wilde bijen Het is eindelijk paasvakantie en Tobi komt aan op de boerderij van zijn oom. Zijn nichtje Hanna wacht al op hem. Ze knuffelt Tobi en lacht: Kom, we gaan spelen! Lachend en pratend

Nadere informatie

Eerlijk buitenleven. Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing

Eerlijk buitenleven. Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing Eerlijk buitenleven Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing Eerlijk buitenleven Het duurzame buitenlabel voor u! Inleiding NL label, het platform voor eerlijke en duurzame materialen in de leefomgeving!! Lodewijk

Nadere informatie

Angeldragers Honingbij Solitairebij Hommel Wesp

Angeldragers Honingbij Solitairebij Hommel Wesp Insecten Angeldragers Honingbij - Geel en bruin van kleur - Angel met weerhaakjes bij alle werkbijen - Koningin legt eitjes - Leven in kolonie (in de zomer: 30.000-70.000) in een kast of een korf - De

Nadere informatie

Wat is een vlinderidylle?

Wat is een vlinderidylle? M E M O Datum: 7 november 2016 Onderwerp: Vlinderidylles in de gemeente Gilze en Rijen De Vlinderstichting heeft, samen met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) en financieel gesteund door de Postcodeloterij,

Nadere informatie

Eerlijk buitenleven. Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing

Eerlijk buitenleven. Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing Eerlijk buitenleven Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing Eerlijk buitenleven Het duurzame buitenlabel voor jou! Inleiding Er is een groeiende behoefte aan producten en materialen die een minder grote impact

Nadere informatie

BOUWEN AAN BEWUSTWORDING PROJECTENBOEK EERSTE FASE

BOUWEN AAN BEWUSTWORDING PROJECTENBOEK EERSTE FASE LAAT JE VERWONDEREN DOOR HET PLANTENRIJK BOUWEN AAN BEWUSTWORDING PROJECTENBOEK EERSTE FASE 2017-2020 Von Gimborn Arboretum wordt Nationaal Bomenmuseum Zonder bomen en andere planten kunnen mens en dier

Nadere informatie

Suchmann. Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen

Suchmann. Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen Suchmann Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen Wanneer: Dinsdagmiddag 6-13-20 & 27 april De kinderen worden in groepjes verdeeld van 3 of 4 kinderen. Ieder groepje krijgt een onderwerp toebedeeld

Nadere informatie

Bestuiving = instandhouding van soorten

Bestuiving = instandhouding van soorten Bestuivers vandaag? Bestuiving = instandhouding van soorten MiNa Raad Wuustwezel 17.06.2013 2 Bestuiving van de natuurlijke flora DIENT DE VOORTPLANTING Bestuiving van cultuurgewassen DIENT (o.a.) DE PRODUCTIE

Nadere informatie

TE KOOP. schitterende woonboerderij Kuilvenweg 6 te Deurne.

TE KOOP. schitterende woonboerderij Kuilvenweg 6 te Deurne. TE KOOP schitterende woonboerderij Kuilvenweg 6 te Deurne. Woonboerderij Deurne Te koop. Een schitterende, in goede staat verkerende, langgevelboerderij gelegen op een zeer mooie woonlocatie aan de Kuilvenweg

Nadere informatie

Den Haag Bij voorbeeld. Initiatiefvoorstel voor bijvriendelijk handelen

Den Haag Bij voorbeeld. Initiatiefvoorstel voor bijvriendelijk handelen Den Haag Bij voorbeeld Initiatiefvoorstel voor bijvriendelijk handelen Inleiding Bijensterfte neemt wereldwijd en in Nederland alarmerend toe. Door het grootschalige gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen

Nadere informatie

Drachtverbetering!!! Van het grootste belang!!!!! Aat Rietveld,

Drachtverbetering!!! Van het grootste belang!!!!! Aat Rietveld, Drachtverbetering!!! Van het grootste belang!!!!! Aat Rietveld, yoga.riet@ziggo.nl Wat kan een imker doen?? Luisteren naar de argumenten en motieven van anderen. Voorlichting geven. Netwerken. Samenwerken

Nadere informatie

NME-leerroute Kleine inwoners van de stad 8

NME-leerroute Kleine inwoners van de stad 8 NME-leerroute Kleine inwoners van de stad 8 Groep 1 Tilburg, BS Jeanne d Arc Verhaal voor de kinderen Tijdens deze wandeling ontdekken we meer over de bijen, kleine maar belangrijke inwoners van de stad.

Nadere informatie

MARIASTICHTING HAARLEM SO 17-01-2006 WILGENHAEGE VASTGOEDONTWIKKELING BV MAX VAN AERSCHOT ARCHITECT BV HAARLEM

MARIASTICHTING HAARLEM SO 17-01-2006 WILGENHAEGE VASTGOEDONTWIKKELING BV MAX VAN AERSCHOT ARCHITECT BV HAARLEM De Mariastichting - beeldbepalend voor iedereen die vanaf de Buitenrustbrug de zuidkant van de stad inrijdt. Het oude hospitaalgebouw fungeert in het nieuw te ontwikkelen woongebied aan het Spaarne als

Nadere informatie

Bijen en zo. Villa Augustus 6 mei 2014. Adriaan Guldemond, CLM Eva Cossee

Bijen en zo. Villa Augustus 6 mei 2014. Adriaan Guldemond, CLM Eva Cossee Bijen en zo Villa Augustus 6 mei 2014 Adriaan Guldemond, CLM Eva Cossee Maar eerst een BIJENQUIZ Alle antwoorden staan in Het lied van de honing Vraag 1: Hoe lang leeft een bijenkoningin? 1 jaar of 5 jaar

Nadere informatie

3augustus 2010. Nieuwsbrief Boerderijtuin. In dit nummer. Het winnende ontwerp voor de voortuin. Uitwerking van het boerderijerf. Voorlopige planning

3augustus 2010. Nieuwsbrief Boerderijtuin. In dit nummer. Het winnende ontwerp voor de voortuin. Uitwerking van het boerderijerf. Voorlopige planning Nieuwsbrief Boerderijtuin In dit nummer Het winnende ontwerp voor de voortuin Uitwerking van het boerderijerf Voorlopige planning Colofon 3augustus 2010 De nieuwe voortuin Direct voor de boerderij en aan

Nadere informatie

groene as speelplein en entree noordzijde locatie spelen in park

groene as speelplein en entree noordzijde locatie spelen in park speelplein en entree groene as noordzijde locatie spelen in park fietsen fietsen - Ontvangstplein aan de zuidwestzijde. Dit plein vangt bezoekers op, hier wordt in principe niet door de kinderen gespeeld.

Nadere informatie

Stappenplan voor de Rotterdamse watervriendelijke tuin. April 2017

Stappenplan voor de Rotterdamse watervriendelijke tuin. April 2017 Stappenplan voor de Rotterdamse watervriendelijke tuin April 2017 1 Probleem Veel Rotterdamse achtertuinen liggen laag en zijn verzakt, bij heftige regenbuien veroorzaakt dit wateroverlast in de tuin.

Nadere informatie

Bestuivingsinformatie

Bestuivingsinformatie Bestuivingsinformatie Aardbei Fragaria vesca Familie Ode: Rosales Familie: Rozenfamilie, Rosace. Geslacht: Frigaria Biotoop en bodem: De aardbei prefereert een zonnige standplaats op vochtige vruchtbare

Nadere informatie

Dit paviljoen is een wereldtentoonstelling waardig.

Dit paviljoen is een wereldtentoonstelling waardig. Stichting Bijenpaviljoen Venlo 2012 Dit paviljoen is een wereldtentoonstelling waardig. Burgemeester Cees van Rooij van Gemeente Horst aan de Maas bij de officiële opening van het Bijenpaviljoen. Evaluatierapport

Nadere informatie

Kaart zonneveld Farm Frites gebiedsvisie

Kaart zonneveld Farm Frites gebiedsvisie Kaart zonneveld Farm Frites gebiedsvisie Groene randen Gezien de ligging van het zonneveld is gekozen voor een open uitstraling, de randen worden verzacht met een groen blauwe structuur. Royale watergangen

Nadere informatie

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten.

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten. De hommel Hommels kunnen tot 60% van hun lichaamsgewicht aan stuifmeel meedragen. In de vroege lente ontwaakt de hommelkoningin en verlaat haar ondergrondse schuilplaats. Ze gaat op zoek naar een holletje

Nadere informatie

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten.

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten. De hommel In de vroege lente ontwaakt de hommelkoningin en verlaat haar ondergrondse schuilplaats. Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten. Hommels

Nadere informatie

Plantensoorten kiezen

Plantensoorten kiezen Plantensoorten kiezen De keuze lijkt ontzettend groot Een ieder heeft zijn eigen voorkeur Een kort overzicht van de vele mogelijkheden Klein kan effectief zijn Mantel en zoom meidoorn en voorjaarszonnebloem

Nadere informatie

de bij en de imker De relatie tussen de mens en de bij is heel oud.

de bij en de imker De relatie tussen de mens en de bij is heel oud. de bij en de imker De relatie tussen de mens en de bij is heel oud. 1 Op de dia s staat de informatie in het kort voor leerkracht en leerling. In deze notities staat extra achtergrondinformatie voor de

Nadere informatie

Subsidiereglement ter bevordering van de bijenpopulatie

Subsidiereglement ter bevordering van de bijenpopulatie Subsidiereglement ter bevordering van de bijenpopulatie Artikel 1 - Doel Bijen vliegen van bloem tot bloem om nectar op te halen. Hierdoor nemen ze telkens een klein beetje stuifmeel met zich mee, waardoor

Nadere informatie

Plan Vlampijpzone. Bureau Niche Februari 2014

Plan Vlampijpzone. Bureau Niche Februari 2014 Plan Vlampijpzone Bureau Niche Februari 2014 Omschrijving Het Idee Sociale cohesie versterken door middel van een groene, inspirerende ontmoetingsplek. Het Plan Een ontmoetingsplek in het groen; een boomgaard

Nadere informatie

MUSEUMKWARTIER S HERTOGENBOSCH. BiermanHenketarchitecten

MUSEUMKWARTIER S HERTOGENBOSCH. BiermanHenketarchitecten 2013 MUSEUMKWARTIER S HERTOGENBOSCH BiermanHenketarchitecten Ontwerp 2005-2008 Oplevering 2012 Opening 24 mei 2013 Architect Bierman Henket architecten Opdrachtgever Provincie Noord-Brabant (Het Noordbrabants

Nadere informatie

Pollen- en nectarranden: een hoopvol experiment in landbouwgebied. Dieter Depraetere Proclam vzw 17 april 2010

Pollen- en nectarranden: een hoopvol experiment in landbouwgebied. Dieter Depraetere Proclam vzw 17 april 2010 Pollen- en nectarranden: een hoopvol experiment in landbouwgebied Dieter Depraetere Proclam vzw 17 april 2010 Bijen boeren achteruit in onze West-Vlaamse agrarische topregio "Het land van melk en honing:

Nadere informatie

Bijen en Landschapsbeheer

Bijen en Landschapsbeheer Bijen en Landschapsbeheer Hoe maken we het landschap bijenvriendelijk Wat betekent dat voor de biodiversiteit en de kwaliteit van het landschap Een selectie van de mogelijkheden Arie Koster -- www.bijenhelpdesk.nl

Nadere informatie

Bijen project boekje. Groep 4 - juni 2006

Bijen project boekje. Groep 4 - juni 2006 Bijen bestuiven de....... De imker houdt bijen voor de....... De bij haalt de...... uit de bloem. De... maakt honing van de nectar. De........ van de bijen legt de eitjes. Een mannetjesbij heet een...

Nadere informatie

Helenusstraat 1 Almere Poort v.o.n.

Helenusstraat 1 Almere Poort v.o.n. Helenusstraat 1 Almere Poort 379.000 v.o.n. algemene informatie plattegrond getekende impressies Deze brochure is met zorg samengesteld uit de beschikbare gegevens. Aan de opgegeven afmetingen en informatie

Nadere informatie

Bezoekerscentrum Landgoed Schovenhorst. na-ma architecture

Bezoekerscentrum Landgoed Schovenhorst. na-ma architecture Bezoekerscentrum Landgoed Schovenhorst Theeschenkerij / Landgoed Schovenhorst Bezoekerscentrum en tuinontwerp, Putten, realisatie 2008 b 3 1 opdrachtgever: Stichting Landgoed Schovenhorst gebouw: 400 m2

Nadere informatie

Bijen zijn geen bijzaak. Tips en weetjes voor een bijenvriendelijke omgeving

Bijen zijn geen bijzaak. Tips en weetjes voor een bijenvriendelijke omgeving Bijen zijn geen bijzaak Tips en weetjes voor een bijenvriendelijke omgeving De bijen hebben het vandaag bijzonder moeilijk. In Vlaanderen verdween de voorbije jaren haast 40 procent van de bijenkolonies.

Nadere informatie

6.3 DEELGEBIED 3: BOS & ROTTE

6.3 DEELGEBIED 3: BOS & ROTTE 6.3 DEELGEBIED 3: BOS & ROTTE Ruimtelijke beschrijving inpassing Het deelgebied Bos en Rotte bestaat uit de volgende trajecten: tunnelmond Grindweg/Bergweg-Zuid, de landtunnel Lage Bergse Bos en de tunnelmond

Nadere informatie

Bijen en bestuiving in de fruitteelt bij open teelten

Bijen en bestuiving in de fruitteelt bij open teelten Bijen en bestuiving in de fruitteelt bij open teelten ABTB ANI LLTB ZLTO VBBN Bijen en bestuiving van fruit bij open teelten Bloei, bestuiving en bevruchting spelen een essentiële rol bij de vorming van

Nadere informatie

ITSME REGIOKANTOOR ROTTERDAM

ITSME REGIOKANTOOR ROTTERDAM ITSME REGIOKANTOOR ROTTERDAM DRIEMANSSTEEG, ROTTERDAM PAGINA 1 ES ELECTRO & HOOGLAND-MENNENS In opdracht van itsme Nederland is door advies, ontwikkeling, realisatie het ontwerp gemaakt voor de nieuwe

Nadere informatie

Dijkpark elzenhagen-zuid

Dijkpark elzenhagen-zuid Dijkpark elzenhagen-zuid amsterdam Hoogstedelijk wonen in een wollige groene wereld Sequentie van parken tussen IJ en Waterland Park Elzenhagen : een park in een park Beplantingsprincipe Park Elzenhagen

Nadere informatie

Molenstraat 5-A te Putten HET GELDERSCH HUYS MAKELAARS

Molenstraat 5-A te Putten HET GELDERSCH HUYS MAKELAARS HET GELDERSCH HUYS MAKELAARS Verrassend ruim, lichte kamers, strak afgewerkt, degelijke gebouwd (1994) en gelegen op een centrumlocatie in Putten met alle voorzieningen letterlijk om de hoek. Deze ruime

Nadere informatie

Een verhaal over vliesvleugeligen

Een verhaal over vliesvleugeligen Een verhaal over vliesvleugeligen Soly en Bie v.u.: Provincie Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven Illustraties: Jacques Debroux Bie is er klaar voor. Na een aantal weken hard werken in de bijenkast

Nadere informatie

Cuijk - De Valuwe. Openbare ruimte De Valuwe

Cuijk - De Valuwe. Openbare ruimte De Valuwe Openbare ruimte De Valuwe Openbare ruimte De Valuwe is de eerste naoorlogse uitbreidingswijk van Cuijk, een dorp aan de Maas. De wijk vormt de noordoostzijde van het huidige dorp, op de grens met het buitengebied.

Nadere informatie

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ Seizoenen De lente begint meestal op 21 maart. Soms kan het begin van de lente ook vallen op 20 maart. Dat heeft te maken met de stand van de zon. Afgesproken is dat

Nadere informatie

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Goirle-Tilburg Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Nadere informatie

00020_16~APPARTEMENT VESTER / 1

00020_16~APPARTEMENT VESTER / 1 00020_16~APPARTEMENT VESTER / 1 Appartement Vester uitbreiding interieur, Amsterdam Programma: een extra verdieping van 50 m2 met werkkamer, een extra ouderslaapkamer en badkamer, een vernieuwde keuken

Nadere informatie

Blije bijen ontdekkingsroute

Blije bijen ontdekkingsroute Blije bijen ontdekkingsroute Handleiding vragen 1. Het vertrekpunt: START Vragen over de honingbij 2. De wandeling Vragen over de drie bijencategorieën: honingbijen, wilde bijen en hommels. Wilde bij Hommel

Nadere informatie

TE KOOP: VLIETPARK 8 HOOGMADE

TE KOOP: VLIETPARK 8 HOOGMADE TE KOOP: VLIETPARK 8 HOOGMADE Vraagprijs 1.595.000 k.k. T: 071 3019121 www.conductvastgoed.com E: info@conductvastgoed.com Vrijstaande villa aan vaarwater Hier wil je gewoon wonen. Moderne onder architectuur

Nadere informatie

Het neusje van de zalm

Het neusje van de zalm Het neusje van de zalm BOUWNUMMER 41 De erker aan de parkzijde geeft u elke dag weer een 'grand entrée'. Via de grote hal aan de voorzijde komt u in riante living die in de door ons voorgestelde indeling,

Nadere informatie

Een zadenwandeling over het Dreuzelpad door Natuurtuin t Loo voor kinderen van groep 1-4 onder begeleiding van een volwassene.

Een zadenwandeling over het Dreuzelpad door Natuurtuin t Loo voor kinderen van groep 1-4 onder begeleiding van een volwassene. 2 Een zadenwandeling over het Dreuzelpad door Natuurtuin t Loo voor kinderen van groep 1-4 onder begeleiding van een volwassene. De vetgedrukte tekst kan door de begeleider voorgelezen worden, of in eigen

Nadere informatie

CLUBHUIS GOUDSE MIXED HOCKEY CLUB (GMHC)

CLUBHUIS GOUDSE MIXED HOCKEY CLUB (GMHC) CLUBHUIS GOUDSE MIXED HOCKEY CLUB (GMHC) GOUDA PAGINA 1 UITBREIDING EN RENOVATIE VAN BESTAAND CLUBGEBOUW heeft de architectenopdracht van ontwerp tot en met aanbesteding verkregen voor de verbouw / nieuwbouw

Nadere informatie

7 herenhuizen burosalt "vedelplein" Aria te Goes

7 herenhuizen burosalt vedelplein Aria te Goes Inleiding Aria vedelplein Een herenhuis aan een plein: dan is uw eerste gedachte die van een statige woning. Zo zijn wij als architecten ook begonnen aan het ontwerp van de herenhuizen type SALT aan het

Nadere informatie

Koningin. Opdracht Wie van de drie? Bekijk de bijen in het doosje en zoek op. Welke bij is de koningin? Wat valt je op aan de koningin?

Koningin. Opdracht Wie van de drie? Bekijk de bijen in het doosje en zoek op. Welke bij is de koningin? Wat valt je op aan de koningin? Opdracht 1 Koningin 1. Wie van de drie? Bekijk de bijen in het doosje en zoek op. Welke bij is de koningin? Wat valt je op aan de koningin? Zet een kring om de koningin. doosje bijen doosje met broedraat

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Mmm... lekker snoepen! Groep 7-8

Voorbereiding post 5. Mmm... lekker snoepen! Groep 7-8 Voorbereiding post 5 Mmm... lekker snoepen! Groep 7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Mmm... lekker snoepen!, voor groep 7 en 8. Inhoud: Algemeen Verhaal

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: bijen

Auditieve oefeningen bij het thema: bijen Auditieve oefeningen bij het thema: bijen Boek van de week: 1; De imker 2; 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant Hoe zou het boek heten Waarom denk je

Nadere informatie

EEN CONNECTIEF GEBOUW INTERIEUR SIGMAX

EEN CONNECTIEF GEBOUW INTERIEUR SIGMAX Sigmax kantoor In het Business & Science Park in Enschede, pal tegenover het FC Twente stadion en het NS-station heeft Architectenbureau Paul de Ruiter het nieuwe hoofdkantoor van ICT-bedrijf Sigmax ontworpen:

Nadere informatie

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg 16-8-2018 VM aanleg 3000 m 2 natuur Bij de aanleg en onderhoud van het stuk natuur achter de woonbestemming gelegen op de locatie Leiweg ongenummerd perceel

Nadere informatie

112 woningen plan St. Cyr Geldrop

112 woningen plan St. Cyr Geldrop B02/2683 29-09-2005 Inleiding Op de locatie van een drietal gesloopte galerijflats is een plan ontwikkeld met een divers aanbod van woningtypes waaronder patiowoningen. De nieuwbouw zal een nieuwe impuls

Nadere informatie

Turfhoek 19, Medemblik

Turfhoek 19, Medemblik Turfhoek 19, Medemblik Kenmerken Overdracht Vraagprijs 389.000 k.k. Aangeboden sinds 25-08-2016 Conditie Kosten koper Waarborgsom nee Bankgarantie ja Ontbindende voorwaarden financiering 0 Indeling Aantal

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Mmm... lekker snoepen! Groep 5-6

Voorbereiding post 5. Mmm... lekker snoepen! Groep 5-6 Voorbereiding post 5 Mmm... lekker snoepen! Groep 5-6 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Mmm... lekker snoepen!, voor groep 5 en 6. Inhoud: Algemeen Verhaal

Nadere informatie

DE PROEVERIJ WOON WERK LEEF! WATERRIJK EINDHOVEN

DE PROEVERIJ WOON WERK LEEF! WATERRIJK EINDHOVEN DE PROEVERIJ WOON WERK LEEF! WATERRIJK EINDHOVEN DE PROEVERIJ DUURZAAM EN GROEN WONEN IN WATERRIJK Aan de rand van de wijk Waterrijk in Meerhoven (Eindhoven) omsloten door een groene zone, worden deze

Nadere informatie

HOOFDWEGEN. Wat: Routes de stad in en uit Helpen om je te oriënteren in de stad Hebben status

HOOFDWEGEN. Wat: Routes de stad in en uit Helpen om je te oriënteren in de stad Hebben status HOOFDWEGEN Routes de stad in en uit Helpen om je te oriënteren in de stad Hebben status Twee of meer bomenrijen Grote bomen (1 e orde, tot 20 meter hoog) In ecologische verbindingszones alleen inheemse

Nadere informatie

Voortplanting. Lesbrief. Werkgroep Schoolactiviteiten. I.V.N. afd.hengelo. Tel. O74 2770390

Voortplanting. Lesbrief. Werkgroep Schoolactiviteiten. I.V.N. afd.hengelo. Tel. O74 2770390 Voortplanting Lesbrief Werkgroep Schoolactiviteiten I.V.N. afd.hengelo Tel. O74 2770390 1 Deze lesbrief wordt U aangeboden door het I.V.N. afd. Hengelo Voortplanting = zorgen voor jonge planten A. Inleiding

Nadere informatie

Opdrachtkaart Zwart: Hoe ziet de bij eruit?

Opdrachtkaart Zwart: Hoe ziet de bij eruit? Opdrachtkaart Zwart: Hoe ziet de bij eruit? Maak de houten puzzel van de bij. Opdracht 2: Bekijk de bij heel goed. Wat zie je allemaal? Zie je de kop, het borststuk en het achterlijf? Dit heb je nodig

Nadere informatie

ZORGPROJECT AN GEN INJ. landschapsplan

ZORGPROJECT AN GEN INJ. landschapsplan projectnummer: datum: gewijzigd: ON-301.001 2013-05-30 2013-09-30 landschapsplan Inleiding Eerste Limburgse Zweefvlieg Club met restaurant De Lier De heer Meessen heeft plannen om ter plaatse van het perceel

Nadere informatie

Rijweg 30 te Waardenburg

Rijweg 30 te Waardenburg Rijweg 30 te Waardenburg Vraagprijs 399.000,-- k.k. Kenmerken & Locatie Vraagprijs 399.000,-- k.k. Bouwjaar ca. 1912 Soort woning Aantal kamers 7 Aantal slaapkamers 4 Inhoud woning ca. 500 m³ vrijstaande

Nadere informatie

openbare ideeënprijsvraag t Vaneker Bouw natuurlijk je eigen Vrijheid

openbare ideeënprijsvraag t Vaneker Bouw natuurlijk je eigen Vrijheid openbare ideeënprijsvraag t Vaneker ouw natuurlijk je eigen Vrijheid Twents uiten 15 januari 2009 Twents uiten In het ontwerp van het Twents uiten zijn de kwaliteiten van exclusief wonen met veel privacy,

Nadere informatie

HEILIG HART COLLEGE WAREGEM

HEILIG HART COLLEGE WAREGEM HEILIG HART COLLEGE WAREGEM CONCEPTVORMING 1 PROBLEEMSTELLING SCHOOLSITE 2 ARCHITECTURAAL CONCEPT 3 STEDENBOUWKUNDIG CONCEPT 4 BUITENRUIMTE DE SPEELPLAATS KOMT TOT LEVEN 5 FASE 1 vs. MASTERPLAN DOORSNEDE

Nadere informatie

BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP

BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP INTRODUCTIE Biodiversiteit: Biodiversiteit of biologische diversiteit is een graad van verscheidenheid aan levensvormen binnen een gegeven ecosysteem, bioom of een gehele planeet.

Nadere informatie

Tobe 23, Oud Gastel. VRAAGPRIJS: ,-- k.k.

Tobe 23, Oud Gastel. VRAAGPRIJS: ,-- k.k. Deze royale vrijstaande woning met inpandig te bereiken garage is gelegen op een perceel van maar liefst 445 m² ondergrond. De woning is gebouwd in 1998 waarna deze in 2009 is uitgebouwd met een ruime

Nadere informatie

PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit

PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit Erik Mol Duurzaamheidscoördinator gemeente Bronckhorst Solarpark De Kwekerij te Hengelo Gld. 18 november 2015 Solarpark De Kwekerij Aanleiding/randvoorwaarden:

Nadere informatie

Levensloopbestendig wonen met fraai uitzicht!

Levensloopbestendig wonen met fraai uitzicht! Levensloopbestendig wonen met fraai uitzicht! Dorpskade 45 te Wateringen 575.000,- k.k. Goed onderhouden speels ingedeelde bungalow met zeer nette aangelegde voor- en achtertuin, twee badkamers, garage

Nadere informatie

Bijen en bestuiving bij bedekte teelten ABTB ANI LLTB ZLTO VBBN Bestuiving Bestuiving is het overbrengen van stuifmeel naar de stamper van een bloem. Stuifmeel wordt gevormd in de helmknoppen van meeldraden.

Nadere informatie

VAN HEEMSTRAWEG. Definitief Beplantingsplan

VAN HEEMSTRAWEG. Definitief Beplantingsplan VAN HEEMSTRAWEG Aanleiding Met de reconstructie van de van Heemstraweg is bestaande beplanting waar mogelijk gehandhaafd. Door het ontwerp zijn nieuwe groenvakken ontstaan die ingevuld worden met beplanting.

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Kleuren om (van) te snoepen Groep

Voorbereiding post 5. Kleuren om (van) te snoepen Groep Voorbereiding post 5 Kleuren om (van) te snoepen Groep 5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Kleuren om (van) te snoepen, voor groep 5 t/m 8. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Cradle to Cradle in de praktijk Tuinen

Cradle to Cradle in de praktijk Tuinen Cradle to Cradle in de praktijk Tuinen Mei 2009 Programma: Introductie WissingTuinen Wat is Cradle to Cradle? Cradle to Cradle in de praktijk Even voorstellen Ons kantoor in Megchelen: Ontwerp & Advies

Nadere informatie

NOORDWIJKERHOUT BEELDKWALITEITPLAN PARKPLEIN DE ZILK (CONCEPT) 01 FEBRUARI 2018

NOORDWIJKERHOUT BEELDKWALITEITPLAN PARKPLEIN DE ZILK (CONCEPT) 01 FEBRUARI 2018 NOORDWIJKERHOUT BEELDKWALITEITPLAN PARKPLEIN DE ZILK (CONCEPT) T P E C C N O 01 FEBRUARI 2018 adviseurs in ruimtelijke ontwikkeling correspondentie SAB Postbus 479 6800 AL Arnhem T: 026 357 69 11 E: info@sab.nl

Nadere informatie

De drachtplantentuin in oktober

De drachtplantentuin in oktober De drachtplantentuin in oktober In oktober wordt het steeds duidelijker dat de zomer toch echt is afgelopen en de herfst begonnen is. Maar ook dan is er nog heel veel prachtigs te beleven, zoals eigenlijk

Nadere informatie

Opdrachten behorende bij les 2. Anatomie van de honingbij

Opdrachten behorende bij les 2. Anatomie van de honingbij Opdrachten behorende bij les 2. Anatomie van de honingbij In deze les ga je leren hoe de honingbij is opgebouwd. Je gaat bijen vergelijken met andere dieren en je gaat drie mooie tekeningen maken van de

Nadere informatie

Natuur & Milieu Educatie

Natuur & Milieu Educatie Natuur & Milieu Educatie Groep 4-5 Het kleine diertjes hotel Excursie Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Leerdoelen, doelgroep, samenvatting 3. Lesschema

Nadere informatie

TE KOOP. Puttendijk 12 te Maarheeze

TE KOOP. Puttendijk 12 te Maarheeze De Puttendijk is een rustige laan, mooi gelegen aan de rand van het dorp. De woonomgeving kenmerkt zich door de gevarieerde bebouwing, brede straten en de aanwezigheid van veel openbaar groen. De woning

Nadere informatie

8 sfeerrijke appartementen Blockhove gelegen aan de Westerweg te Heiloo

8 sfeerrijke appartementen Blockhove gelegen aan de Westerweg te Heiloo 8 sfeerrijke appartementen Blockhove gelegen aan de Westerweg te Heiloo 1 2 Blockhove - aanzicht Westerweg/Stationsweg 3 Ontwerp een appartementengebouw met 8 appartementen en ondergronds parkeren op een

Nadere informatie

Schetsontwerp ornithologisch informatie en - observatiepunt Den Oever KNEVEL ARCHITECTEN

Schetsontwerp ornithologisch informatie en - observatiepunt Den Oever KNEVEL ARCHITECTEN Schetsontwerp ornithologisch informatie en - observatiepunt Den Oever KNEVEL ARCHITECTEN juli 2012 INHOUDSOPGAVE Situatie en uitgangspunten Foto s bestaande situatie Ontwerp Kwelder Den Oever Uitkijkpunt

Nadere informatie

Over bijen als bestuivers en het voortbestaan van soorten

Over bijen als bestuivers en het voortbestaan van soorten NBV-lezing Biodiversiteit. Over bijen als bestuivers en het voortbestaan van soorten Inleiding. Deze lezing is ontwikkeld om hen die niet zo vaardig zijn in het maken van (Power Point)- presentaties toch

Nadere informatie

marcus architecten Gemeente Nijmegen opdrachtgever Volkspark de Goffert locatie ontwerp bestemming & vergunning uitvoering & oplevering Bijenpaviljoen

marcus architecten Gemeente Nijmegen opdrachtgever Volkspark de Goffert locatie ontwerp bestemming & vergunning uitvoering & oplevering Bijenpaviljoen GSPublisherEngine 65.68.97.75 opdrachtgever locatie ontwerp bestemming & vergunning uitvoering & oplevering functie Gemeente Nijmegen Volkspark de Goffert 2013 2014 2015 Bijenpaviljoen marcus architecten

Nadere informatie

Bloei en bestuiving. In kader van het Leaderproject: De boomgaard als school en atelier. Bij-leren in de boomgaard

Bloei en bestuiving. In kader van het Leaderproject: De boomgaard als school en atelier. Bij-leren in de boomgaard Nationale Boomgaarden Stichting v.z.w. Vereniging voor pomologie, boomgaard- en landschapsbeheer (staatsblad 2 09-2005) Leopold-III-straat 8 3724 Vliermaal, tel: 012/391188; fax: 012/747438 E-mail: info@boomgaardenstichting.be

Nadere informatie

Ontwerp Gastenverblijf. Villa_b. Aron Wachelder 1264923 BBE2BK

Ontwerp Gastenverblijf. Villa_b. Aron Wachelder 1264923 BBE2BK Ontwerp Gastenverblijf Villa_b Aron Wachelder 1264923 BBE2BK Analyse van de locatie Het woonhuis is gelegen in het rustige en groene Oostvoorne in het zuidwesten van Zuid-Holland op enkele kilometers van

Nadere informatie

Bezoekadres: Beekstraat 54, K GJ WEERT. M: I: E:

Bezoekadres: Beekstraat 54, K GJ WEERT. M: I:  E: Bezoekadres: Beekstraat 54, K.25 6001 GJ WEERT M: 06 15 499 454 I: www.pasklaarwonen.nl E: info@pasklaarwonen.nl P agi na 2 van 18 Gr aan mo le n 5 6, 6 00 3 B L WE ER T Deze speels ontworpen vrijstaande

Nadere informatie

moestuin rosaklooster plaats: Amsterdam opdrachtgever: Reliplan oppervlakte: 1.200 m2 status: Studie

moestuin rosaklooster plaats: Amsterdam opdrachtgever: Reliplan oppervlakte: 1.200 m2 status: Studie moestuin plaats: Amsterdam opdrachtgever: Reliplan oppervlakte: 1.200 m2 rosaklooster Het Rosaklooster wordt door het Leger des Heils gebruikt als opvanghuis voor vrouwen met psychische problemen. Het

Nadere informatie

Zo helpen de wilde metselbij en de fruitteler

Zo helpen de wilde metselbij en de fruitteler 1 van 6 2-6-2017 13:52 Zo helpen de wilde metselbij en de fruitteler elkaar De bij krijgt een luxeverblijf in ruil voor gratis arbeid Een groeiend aantal Nederlandse fruittelers experimenteert met de inzet

Nadere informatie

Portfolio. Architectenmarkt Capelle aan den IJssel

Portfolio. Architectenmarkt Capelle aan den IJssel Portfolio Architectenmarkt Capelle aan den IJssel Kavelwoning.nl de website met moderne zelfbouw woningen voor particulieren Kavelwoning.nl is opgezet door met als doel om het woningaanbod voor particulieren

Nadere informatie

Bijlage 1: Toetsingskader Lage weg Bakkersdijk 5 woningen/ Bevershoek

Bijlage 1: Toetsingskader Lage weg Bakkersdijk 5 woningen/ Bevershoek Bijlage 1: Toetsingskader Lage weg Bakkersdijk 5 woningen/ Bevershoek Toetsingskader Lage weg Bakkersdijk 5 woningen/ Bevershoek 1 Inleiding Dit toetsingskader bevat de kaders die er gelden naast de wijzigingsbevoegdheid

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan bij Inrichtingsplan woonkavel Voorstraat Velddriel. Gemeente Maasdriel

Beeldkwaliteitsplan bij Inrichtingsplan woonkavel Voorstraat Velddriel. Gemeente Maasdriel Beeldkwaliteitsplan bij Inrichtingsplan woonkavel Voorstraat Velddriel status: definitief datum: 17 november 2014 projectnummer: 202630R.2015 adviseurs: Wle / Jke Gemeente Maasdriel Image 2010 2013 GOOGLE

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Kleuren om (van) te snoepen Groep 1-2

Voorbereiding post 5. Kleuren om (van) te snoepen Groep 1-2 Voorbereiding post 5 Kleuren om (van) te snoepen Groep 1-2 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Kleuren om (van) te snoepen, voor groep 1 en 2. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam Ecologisch Beheer Speeldernis.nl, Rotterdam Inleiding Koen van der Hauw Ecologisch: Aandacht voor mens Aandacht voor inheemse planten en dieren Aandacht voor milieu Groenling: Ecologisch Beheer 2 Opbouw

Nadere informatie

Jan Linssen, directeur. Van Floriade naar GreenPark een duurzame transformatie

Jan Linssen, directeur. Van Floriade naar GreenPark een duurzame transformatie Jan Linssen, directeur Van Floriade naar GreenPark een duurzame transformatie Peilers duurzame transformatie I. Floriade 2012 nauwe samenwerking tussen Floriade en GreenPark etalage vliegwiel wereldpodium

Nadere informatie

Initiatief Jeroen Bosch Tuin

Initiatief Jeroen Bosch Tuin Initiatief Jeroen Bosch Tuin 1 e workshop 21 april 2010 introductie, 1 e ideeën, plus- en minpunten en verslag OOG VOOR SCHOONHEID landschapsarchitectuur Toelichting op: - waarom en status van dit initiatief

Nadere informatie

Transitie Maasveld Maastricht

Transitie Maasveld Maastricht Transitie Maasveld Maastricht Wonen / Zorgen / Werken / Multifunctioneel #transformatie - #gebiedsontwikkeling - #gehandicaptenzorg - #spreekuuromgeving Aan de rand van Maastricht, op de grens van stad

Nadere informatie