Revalidatiemodel en inkoop 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Revalidatiemodel en inkoop 2016"

Transcriptie

1 Revalidatiemodel en inkoop Revalidatie model De sector werkt met onderstaand revalidatiemodel. Revalidatiemodel Aanmelding Intake Legitimering van zorg MD1 Onderzoek en Diagnostiek MD2 Revalidatie Evaluatie Afsluiten Planning cliënttraject Monitoring cliënttraject 2. ICF en visuele revalidatie De 'International Classification of Functioning, Disability and Health'(ICF) is een referentieclassificatie van de WHO. De ICF is een ordeningsmodel en begrippenstelsel waarmee het functioneren van cliënten inzichtelijk kan worden gemaakt. Het is een model dat het vraaggericht werken bevordert. Het revalidatiemodel maakt gebruik van het ICF. Perspectieven en begrippen uit de ICF De ICF biedt een standaardtaal en een schema voor de beschrijving van het menselijk functioneren en alles wat daarmee verband houdt. Met de ICF wordt iemands functioneren beschreven vanuit drie verschillende perspectieven: het perspectief van de mens als organisme, als lichaam. Hoe goed functioneren de gewrichten, het hart en de bloedvaten, de hersenen, de ogen en oren en hoe is het psychisch functioneren? het perspectief van het menselijk handelen, welke activiteiten voert iemand zelf uit en welke zou hij zelf kunnen of willen uitvoeren. het perspectief van participatie, deelname aan het maatschappelijk leven. Kan iemand meedoen op alle levensterreinen zoals werk, gezin en hobby. In het revalidatiemodel gaat het om de (hulp)vragen van de cliënt ( in perspectief van gezondheidssituatie en functies) op activiteitenniveau. Deze worden beantwoord rekening houdend met externe en persoonlijke factoren. De doelstelling cq te bereiken resultaten hebben altijd betrekking op het zelfstandig deelnemen aan het maatschappelijk leven.

2 3. NOG richtlijnen (bijlage 1) Het NOG (Nederlands Oogheelkundig Gezelschap) heeft richtlijnen ontwikkeld op basis waarvan (oog)artsen cliënten doorverwijzen voor revalidatie. Deze richtlijn visusstoornissen, revalidatie en verwijzing is eind 2011 herzien en vastgesteld door het NOG In het revalidatiemodel is opgenomen dat alleen cliënten in behandeling worden genomen die zijn verwezen door een medisch specialist op grond van de NOG richtlijn. 4. PAI systematiek (Participation Activity Inventory) (bijlage 2-2.1) De PAI systematiek is een evidence based methodiek gebaseerd op ICF om hulpvraag/vragen van cliënt in kaart te brengen en revalidatieplannen op te baseren. De systematiek kent 3 onderdelen: - vragenlijst ten behoeve van hulpvraag verduidelijking - verfijnde vragenlijst om door cliënt te behalen resultaten (per ICF domein) te kunnen vaststellen - evaluatie om het effect van de interventie te kunnen bepalen De PAI systematiek voor volwassenen is in gebruik en levert in 2016 de eerste resultaten op. Binnen het VU loopt een wetenschappelijk onderzoek naar een PAI for kids. Dit onderzoek is in 2016 nog niet afgerond. De vragenlijsten zijn al wel beschikbaar en zullen in 2016 worden toegepast. 5. Productenboek (bijlage 3) De sector beschikt over een productenboek gebaseerd cq geordend op basis van de ICF systematiek. Het productenboek is in het kader van onderzoek naar de prestatiebekostiging door HHM (in opdracht van de NZa) getoetst op de eisen van de medische herkenbaarheid. De opmerkingen zijn verwerkt in de beschrijvingen van de producten. De productieregistratie is hierop ingericht.

3 6. Behandeltrajecten (bijlage 4) De NZa heeft het advies van HHM overgenomen inzake de te ontwikkelen prestatiestructuur. Onder regie van VWS is een ontwikkeltraject uitgewerkt op basis waarvan toegewerkt wordt naar een model waarbij de zorg wordt bekostigd op basis van behandeltrajecten (= de te bekostigen prestaties). Voor de sector visueel wordt daarbij (op basis van input van de sector) onderscheid gemaakt in de volgende trajecten: 1 Onderzoek en Diagnostiek met een nadere onderverdeling: - Stoornisdiagnostiek - Functionele diagnostiek bij enkelvoudige hulpvragen - Functionele diagnostiek bij enkelvoudige hulpvragen van cliënten met bijkomende problematiek - Functionele diagnostiek bij complexe meervoudige hulpvragen 2 Hulpmiddelenadvies en instructie - Blinde of slechtziende cliënt met hulpvraag met betrekking tot onderzoek, advies en instructie (geavanceerde) hulpmiddelen op één of enkele van de ICF levensgebieden 3 revalidatie volwassenen met een nadere onderverdeling: - Revalidatie enkelvoudige hulpvragen - Revalidatie enkelvoudige hulpvragen uitgebreid - Revalidatie enkelvoudige hulpvragen intensief cliënten met bijkomende beperkingen - Revalidatie zeer intensief bij complexe meervoudige hulpvragen 4 revalidatie kinderen en jongeren met een nadere onderverdeling: - Differentiatie naar leeftijdscategorie o 0-4 jaar o 4-12 jaar o jaar - Per leeftijdscategorie drie niveaus 5 Diagnostiek, consultatie en borging - Het in opdracht van een andere zorgaanbieder onderzoeken of bij cliënt(en) sprake is van een (bijkomende) visuele beperking en / of geven van advies over de impact aan de cliënt en op organisatieniveau. De uitwerking van de behandeltrajecten start onder regie van VWS. In het bestuurlijk overleg is aangegeven dat de uitwerking een doorlooptijd van enkele maanden vraagt. Als bijlage 4 zijn de beschrijvingen van de profielen toegevoegd, waar de huidige registratie op is gebaseerd 7. Beslisbomen in revalidatiemodel Voor de goede orde volgt hieronder nog een keer het schema van het revalidatiemodel. Binnen het revalidatiemodel worden de volgende beslisbomen onderscheiden: 1 Aanmelding 2 Hulpvraagverduidelijking 3 Onderzoek & Diagnostiek 4 Revalidatie & evaluatie

4 Revalidatiemodel Aanmelding Intake Legitimering van zorg MD1 Onderzoek en Diagnostiek MD2 Revalidatie Evaluatie Afsluiten Planning cliënttraject Monitoring cliënttraject 7.1 Aanmelding (beslisboom 1) Bij de aanmelding wordt beoordeeld: - (aanwezigheid) verwijzing op grond van NOG richtlijn - Hulpvraag cliënt - NAW-gegevens en identiteit (BSN) - Is cliënt verzekerd voor de ZVW Bij cliënten waar de stoornis al is vastgesteld (en er geen wijziging is opgetreden) kan worden volstaan met een verwijzing van de huisarts of de jeugdarts. In de aanmelding gaat het om de legitimering van de zorg. Wordt voldaan aan de basiscriteria dan start de hulpvraagverduidelijking 7.2 Hulpvraagverduidelijking (beslisboom 2) In de hulpvraagverduidelijking wordt in een (telefonisch) gesprek met de cliënt de hulpvraag en situatie van de cliënt nader geduid. Met behulp van de PAI 1 wordt bepaald op welke ICF levensgebieden de vragen met de hoogste prioriteit liggen. Daarnaast worden de (voor de hulpvraag van belang zijnde) externe en persoonlijke factoren in kaart gebracht. Op basis van de uitkomst van de hulpvraagverduidelijking wordt beoordeeld of: - Nader O&D nodig is en zo ja welk O&D traject o Stoornisdiagnostiek o Functionele diagnostiek bij enkelvoudige hulpvragen o Functionele diagnostiek bij enkelvoudige hulpvragen van cliënten met bijkomende problematiek o Functionele diagnostiek bij complexe meervoudige hulpvragen - Gestart kan worden met een revalidatietraject en zo ja welk behandeltraject o Blinde of slechtziende cliënt met hulpvraag met betrekking tot onderzoek, advies en instructie (geavanceerde) hulpmiddelen op één of enkele van de ICF levensgebieden o Revalidatie enkelvoudige hulpvragen - De hulpvraag qua aard in inhoud niet voldoet aan de criteria van ZVW en o Traject wordt gesloten o Hulpvraag past binnen sociaal domein of andere financiering

5 7.3 Onderzoek en diagnostiek (beslisboom 3) In veruit de meeste situaties zal de hulpvraagverduidelijking leiden tot een van de trajecten Onderzoek en Diagnostiek. In de multidisciplinaire Onderzoek en Diagnostiek trajecten wordt nader onderzoek gedaan naar het zien, gedrag en vaardigheden. Met behulp van de PAI 2 worden in samenspraak met de cliënt de revalidatiedoelstellingen bepaald. De revalidatiedoelstellingen in combinatie met de situatie van de cliënt (in ICF termen functies en anatomische eigenschappen, persoonlijk en externe factoren) bepalen binnen welk behandeltraject de hulpvraag wordt beantwoord. Uitkomsten kunnen zijn: - revalidatie volwassenen (=profiel 3) met een nadere onderverdeling: o Revalidatie enkelvoudige hulpvragen o Revalidatie enkelvoudige hulpvragen uitgebreid o Revalidatie enkelvoudige hulpvragen intensief cliënten met bijkomende beperkingen o Revalidatie zeer intensief bij complexe meervoudige hulpvragen - revalidatie kinderen en jongeren (= profiel 4a) met een nadere onderverdeling: o Differentiatie naar leeftijdscategorie 0-4 jaar 4-12 jaar jaar o Per leeftijdscategorie drie niveaus - Op basis van uitkomst O&D wordt traject gesloten of blijkt dat hulpvraag niet voldoet aan criteria van de ZVW en hulpvraag binnen sociaal domein of andere financiering beantwoord dient te worden 8. Evaluatie behandeltrajecten Na afronding wordt ieder behandeltraject geëvalueerd met de cliënt. Bij de evaluatie betreft het zowel de meting met behulp van de PAI-systematiek of de revalidatiedoelstellingen zijn gerealiseerd als de meting van de tevredenheid van de cliënt. Voor de volwassenen zijn de meting van de behandelresultaten en de tevredenheid in 2015 geïmplementeerd en kunnen in 2016 de eerste resultaten worden verwacht. Voor kinderen en jongeren geldt dat de PAI systematiek in 2016 in gebruik wordt genomen. Hetzelfde geldt voor de structurele meting van de tevredenheid (systematiek wordt in 2015 ontwikkeld) 9. Diagnostiek, consultatie en borging Betreft het in opdracht van een WLz zorgaanbieder onderzoeken of bij cliënt(en) sprake is van een (bijkomende) visuele beperking en / of geven van advies over de impact op cliënt en organisatieniveau. De doelgroep is in WLz-instellingen in zorg verblijvende cliënten waarbij een vermoeden bestaat van een visuele beperking en/of stoornis en cliënten waarbij al vastgesteld is dat sprake is van een bijkomende visuele beperking (basis NOG richtlijn). Zie behandeltraject voor verdere omschrijving Met ingang van 2016 start de structurele meting van de tevredenheid (systematiek wordt in 2015 ontwikkeld). 10. Dossier eisen cliënten (bijlage 5) Op grond van bovenstaand proces en beslisbomen wordt het dossier van de cliënt opgebouwd. - Hulpvraag cliënt - BSN-check - COV-check - Gezondheidssituatie cliënt o Oogheelkundige gegevens o Overige gegevens gezondheidssituatie en functies

6 - Externe en persoonlijke factoren - Uitkomst PAI 1 o Hulpvraag in termen van ICF activiteiten en participatieniveau - Onderzoek & Diagnostiek o Zien o Gedrag o Vaardigheden - Revalidatieplan o Doelstellingen PAI 2 o In te zetten producten (productenboek) o Omvang, looptijd o Wijze van monitoring (met cliënt) In het dossier wordt in dit kader zicht- en herkenbaar vastgelegd: o Verwijzing op grond van NOG richtlijn door medisch specialist o NAW-gegevens o adres (indien aanwezig) o Burgerservicenummer o Gegevens van een geldig ID-bewijs geregistreerd en identiteit geverifieerd - 1 e aanmelding o Naam zorgverzekeraar en nummer (tbv COV check) - 1 e aanmelding o Toestemmingsformulier opvragen (medische) gegevens o Oogheelkundige gegevens en/of medische gegevens o Intakeverslag o Uitkomsten Onderzoek & Diagnostiek o Ondertekend Revalidatieplan in behandelfase (door cliënt en eindverantwoordelijk behandelaar) Als bijlage 5 is de uitwerking van de legitimeringseisen toegevoegd 11. Structurele meting cliënttevredenheid (bijlage 6-6.2) Binnen de sector van instellingen voor visueel gehandicapten wordt gestructureerd de tevredenheid onder de volwassen cliënten gemeten. In 2015 worden volgens hetzelfde principe cliënttevredenheidsmetingen uitgewerkt voor de volgende doelgroepen: - Kind en Jeugd (naast de andere doelgroep gaat het hierbij om meerjarige trajecten die van invloed zijn op de vraagstellingen) - Andere zorgaanbieders waar in kader van Onderzoek, borging en consultatie afspraken mee zijn gemaakt Onder bijlage 6 is nadere informatie over inhoud en procedure van de tevredenheidsmeting toegevoegd. 12. Deskundigheidseisen (bijlage 7) De sector onderscheidt de volgende betrokken disciplines naar hun deskundigheid in drie categorieën: - Zien: klinisch fysicus visueel systeem, oogarts, optometrist, orthoptist, technisch oogheelkundig assistent (toa), low vision specialist. - Gedrag: GZ-psycholoog, neuropsycholoog, psycholoog, orthopedagoog, psychologische assistent, maatschappelijk werker. - Vaardigheid: ergotherapeut, bewegingstherapeut, logopedist, creatief therapeut, braille/taaldocent, ontwikkelingsbegeleider.

7 Ten behoeve van de specifieke deskundigheid beschikt de sector over vakbekwaamheidsprogramma s waarbij gedacht dient te worden aan: - Visueel functioneren - Gezichtsveldbeperkingen - Oriëntatie en mobiliteit - Braille - Licht, verlichting en inrichting - Visueel auditief beperkten - NAH/CVI - VVB - Spelontwikkeling en begeleiding kinderen - Tactiel profiel -.. Als bijlage 7 is het branchecurriculum toegevoegd waar binnen de sector aan wordt gewerkt.

Kwaliteitskader sector visueel (inclusief doofblind) opgesteld door Vereniging van Instellingen voor mensen met een Visuele beperking (VIVIS)

Kwaliteitskader sector visueel (inclusief doofblind) opgesteld door Vereniging van Instellingen voor mensen met een Visuele beperking (VIVIS) Kwaliteitskader sector visueel (inclusief doofblind) opgesteld door Vereniging van Instellingen voor mensen met een Visuele beperking (VIVIS) 25 juni 2014, VIVIS Eindmodel is een kwaliteitskader voor de

Nadere informatie

Zorgprogramma s Visueel 2016

Zorgprogramma s Visueel 2016 Zorgprogramma s Visueel 2016 Versie 10 februari 2016 1 Inleiding Deel I: Doelstellingen, uitgangspunten en toelichting 1. Doelstellingen zorgprogramma s 2. Uitgangspunten zorgprogramma s 3. Toelichting

Nadere informatie

Cliëntprofielen sector visueel 2015

Cliëntprofielen sector visueel 2015 Cliëntprfielen sectr visueel 2015 Nr Naam prfiel Aard en mvang *) Lptijd 0 Infrmatie, advies & Vrlichting Betreft specifieke functie, niet p individuele cliënt/hulpvraag gericht, delgrep, infrmatie, advies

Nadere informatie

Speciaal waar het moet... Specialistische Begeleiding anno 2014 voor mensen met een visuele beperking en bijkomende problematiek

Speciaal waar het moet... Specialistische Begeleiding anno 2014 voor mensen met een visuele beperking en bijkomende problematiek Speciaal waar het moet... Specialistische Begeleiding anno 2014 voor mensen met een visuele beperking en bijkomende problematiek Versie 11 juni 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Specialistische Begeleiding:

Nadere informatie

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie voor ouders/verzorgers

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie voor ouders/verzorgers Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie voor ouders/verzorgers Wat is DCD? DCD is de Engelse afkorting van Developmental Coordination Disorder; vrij vertaald in het Nederlands een motorische

Nadere informatie

Welkom! Basic Class RAPP. RAPP methodiek op maat voor GRZ / langdurige ouderenzorg. Symposium KennisCentrum ZorgCommunicatie 2.

Welkom! Basic Class RAPP. RAPP methodiek op maat voor GRZ / langdurige ouderenzorg. Symposium KennisCentrum ZorgCommunicatie 2. Welkom! Basic Class RAPP RAPP methodiek op maat voor GRZ / langdurige ouderenzorg Symposium KennisCentrum ZorgCommunicatie 2.0 2017 Ad Blom, kwartiermaker expertise Pieter van Foreest Diana Braat, trainer

Nadere informatie

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ 2011. Bijlage 7. Behandeling

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ 2011. Bijlage 7. Behandeling 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstelling functie 4 2.1 Algemeen 4 2.2 Continue, systematische, langdurige en multidisciplinaire zorg (CSLM) 5 2.3 gericht op herstel en/of het aanleren van vaardigheden

Nadere informatie

Arbeidsrevalidatie bij NAH

Arbeidsrevalidatie bij NAH Arbeidsrevalidatie bij NAH Diagnostisch traject voor mensen met nietaangeboren hersenletsel gericht op arbeid Informatie voor patiënten Quickscan NAH Werknemers met niet-aangeboren hersenletsel, die (dreigen)

Nadere informatie

Reglement Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Reglement Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) Reglement Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) geldig vanaf 1 januari 2016 575.774.000.000.1550 Pagina 1 van 10 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE...2 Reglement GGZ 2016...3 1.1. Het Reglement Geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

Arbeidsrevalidatie bij NAH

Arbeidsrevalidatie bij NAH Arbeidsrevalidatie bij NAH Diagnostisch traject voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel gericht op arbeid Informatie voor patiënten Quickscan NAH Werknemers met niet-aangeboren hersenletsel, die (dreigen)

Nadere informatie

Generalistische Basis GGZ berkel-b

Generalistische Basis GGZ berkel-b Generalistische Basis GGZ berkel-b Generalistische Basis GGZ Aansluiting vinden bij leeftijdsgenoten, opletten in de klas, omgaan met emoties en opkomen voor jezelf; zomaar een aantal vaardigheden die

Nadere informatie

Internationale classificatie van het menselijk functioneren of ICF- CY 1

Internationale classificatie van het menselijk functioneren of ICF- CY 1 Internationale classificatie van het menselijk functioneren of ICF- CY 1 ICF 2 staat voor International Classification of Functioning, Disability and Health en is een classificatiesysteem van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Nadere informatie

1) Als een cliënt jarig is gedurende de behandeling, gaat hij dan over naar een ander cliëntprofiel?

1) Als een cliënt jarig is gedurende de behandeling, gaat hij dan over naar een ander cliëntprofiel? Aan: Instellingen voor cliënten met auditieve en/of communicatieve beperkingen Van: Rob Bloem, Nicole Houdijk Datum: Update 19 december 2017 Betreft: Vragen en antwoorden registratie zorgprogramma s auditief

Nadere informatie

De Hondsberg Tijdelijke opname

De Hondsberg Tijdelijke opname De Hondsberg Tijdelijke opname Observatie, diagnostiek en exploratieve behandeling 1 Samen op eigen kracht 2 Koraal-locatie De Hondsberg in Oisterwijk biedt landelijk specialistische observatie, diagnostiek

Nadere informatie

Basis GGZ Wat verandert er per 2014? Anne Kole en Katinka Lops

Basis GGZ Wat verandert er per 2014? Anne Kole en Katinka Lops Basis GGZ Wat verandert er per 2014? Anne Kole en Katinka Lops Inhoud 1. Aanleiding 2. Prestaties en tarieven 3. Declaratie en informatie op de factuur 4. Registratie en aanlevering 5. Overgang 2013-2014

Nadere informatie

Interdisciplinair samenwerken in de 1 ste lijn bij kinderen met complexe zorgvragen

Interdisciplinair samenwerken in de 1 ste lijn bij kinderen met complexe zorgvragen Interdisciplinair samenwerken in de 1 ste lijn bij kinderen met complexe zorgvragen Anita Stevens Albère Köke 23 november 2010 Aanleiding Professionals ervaren tekortkomingen in de zorg Mono-disciplinair

Nadere informatie

De Hondsberg. Ons aanbod in vogelvlucht

De Hondsberg. Ons aanbod in vogelvlucht De Hondsberg Ons aanbod in vogelvlucht 1 Samen op eigen kracht 2 Koraal-locatie De Hondsberg in Oisterwijk biedt landelijk specialistische observatie, diagnostiek en exploratieve behandeling aan kinderen

Nadere informatie

Internationale classificatie van het menselijk functioneren of ICF- CY 1

Internationale classificatie van het menselijk functioneren of ICF- CY 1 Internationale classificatie van het menselijk functioneren of ICF- CY 1 ICF 2 staat voor International Classification of Functioning, Disability and Health en is een classificatiesysteem van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Nadere informatie

TRANSITIE IN DE GGZ Introductie van de basis ggz

TRANSITIE IN DE GGZ Introductie van de basis ggz TRANSITIE IN DE GGZ Introductie van de basis ggz Fennie Zwanepol, directeur Indigo Centraal, 4 november 2013 / 1 2 vragen Wat is in 2020 de ideale situatie in Lelystad op het gebied van de basis-ggz? Waar

Nadere informatie

Uw kind aanmelden bij Visio: de route van aanmelding tot start

Uw kind aanmelden bij Visio: de route van aanmelding tot start Uw kind aanmelden bij Visio: de route van aanmelding tot start Gegevens en intake U heeft uw kind aangemeld bij Koninklijke Visio In deze folder leest u hoe dat traject verder verloopt. Uw kind 1) staat

Nadere informatie

VIVIS. VIVIS productenboek 2015 (versie 3) Bartiméus, Visio, Robert Coppes Stichting pagina 1

VIVIS. VIVIS productenboek 2015 (versie 3) Bartiméus, Visio, Robert Coppes Stichting pagina 1 VIVIS Vereniging van Instellingen voor mensen met een Visuele beperking productenboek 2015 VIVIS productenboek 2015 (versie 3) Bartiméus, Visio, Robert Coppes Stichting pagina 1 Inhoudsopgave AANDOENINGEN

Nadere informatie

Bijlage 7 Profielen Goudvisteam

Bijlage 7 Profielen Goudvisteam Bijlage 7 Profielen Goudvisteam Profiel psycholoog/gedragswetenschapper Multidisciplinaire Carrousel Poli van de Goudvis Doelgroep: Kinderen tussen de 0 en 6 jaar waarbij er sprake is van bijzonderheden

Nadere informatie

De verschillen tussen Eerstelijns én Tweedelijns

De verschillen tussen Eerstelijns én Tweedelijns De verschillen tussen Eerstelijns én Tweedelijns & In de Bres biedt 'Eerstelijns Kortdurende Hulp' en 'Tweedelijns Specialistische Zorg', maar wat is het verschil? In Nederland ziet de zorgstructuur er

Nadere informatie

Perceelbeschrijving Ernstige Enkelvoudige Dyslexie 2016

Perceelbeschrijving Ernstige Enkelvoudige Dyslexie 2016 Perceelbeschrijving Ernstige Enkelvoudige Dyslexie 2016 Samenwerkende gemeenten regio West-Friesland Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec Perceelbeschrijving Ernstige

Nadere informatie

Reglement Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Reglement Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) Reglement Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) geldig vanaf 1 januari 2015 575.774.000.000.1450 Pagina 1 van 13 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 Reglement GGZ 2015... 3 1.1. Het Reglement Geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

Arbeidsrevalidatie bij een Visuele Beperking

Arbeidsrevalidatie bij een Visuele Beperking Arbeidsrevalidatie bij een Visuele Beperking Han Neve, klinisch fysicus HanNeve@visio.org Boodschap Blind of slechtziend worden betekent niet stoppen met werken. Met op arbeid gerichte revalidatie is behoud

Nadere informatie

Hoofdlijnen invoering Generalistische Basis GGZ

Hoofdlijnen invoering Generalistische Basis GGZ Hoofdlijnen invoering Generalistische Basis GGZ Janneke van den Berg / Erwin Kappert VvAA consultants in de gezondheidszorg 12 september 2013 Onderwerpen Hoe gaat GBGGZ 2014 eruit zien? Hoe verloopt financiering

Nadere informatie

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ 2010. Bijlage 7. Behandeling

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ 2010. Bijlage 7. Behandeling 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstelling functie 4 2.1 Algemeen 4 2.2 Aanvullende functionele diagnostiek 5 2.3 Kortdurende behandeling gericht op herstel en/of het aanleren van vaardigheden of

Nadere informatie

Op al deze eisen dient u een antwoord in te vullen in de daarvoor bestemde kolom.

Op al deze eisen dient u een antwoord in te vullen in de daarvoor bestemde kolom. Aanmeldingscriteria De regio West Brabant Oost (WBO) heeft de volgende eisen geformuleerd, waaraan een zorg aanbieder dient te voldoen om ambulante jeugdhulp te kunnen leveren aan jeugdigen uit de regio

Nadere informatie

Indicering (ICF) door de VDAB in het kader van de Decreten Collectief Maatwerk en Lokale Diensteneconomie

Indicering (ICF) door de VDAB in het kader van de Decreten Collectief Maatwerk en Lokale Diensteneconomie Indicering (ICF) door de VDAB in het kader van de Decreten Collectief Maatwerk en Lokale Diensteneconomie Nieuwe term in de wetgeving : personen met een arbeidsbeperking Personen met een arbeidsbeperking

Nadere informatie

Functionele diagnostiek bij langdurige eetstoornissen

Functionele diagnostiek bij langdurige eetstoornissen Functionele diagnostiek bij langdurige eetstoornissen OP BASIS VAN ICF MARIETA VERHOEVEN VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST I.O. COGNITIEF GEDRAGSTHERAPEUTISCH WERKER VGCT Ernstige en langdurige eetstoornis Definitie

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ Bijlage 7. Behandeling

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ Bijlage 7. Behandeling 2009 Versie 1 januari 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstelling functie 4 2.1 Algemeen 4 2.2 Aanvullende functionele diagnostiek 4 2.3 Kortdurende behandeling gericht op herstel en/of het aanleren

Nadere informatie

Basis GGZ 2015 DBC-O congres 4 september 2014

Basis GGZ 2015 DBC-O congres 4 september 2014 Basis GGZ 2015 DBC-O congres 4 september 2014 Basis GGZ 2014 Vier integrale prestaties: En daarnaast: Transitieprestatie (overgang oud/nieuw + niet bevestigd DSM-vermoeden) OVP Consult & OVP Verblijf (niet

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie programma s

Poliklinische revalidatie programma s Poliklinische revalidatie programma s Mensen met chronische pijnklachten van het bewegingsapparaat (rug, nek, schouder, knie) kunnen revalideren met behulp van gespecialiseerde revalidatieprogramma s.

Nadere informatie

Veranderingen in de GGZ 2014

Veranderingen in de GGZ 2014 Wijzigingen en aandachtspunten bij het inkoopproces Informatiebijeenkomst voor NIP leden Bas Wijffels Senior-beleidmedewerker Bekostiging NIP Onderwerpen van vanavond? Inhoudelijke veranderingen in de

Nadere informatie

MEDINELLO POLIKLINISCHE REVALIDATIE ZORG

MEDINELLO POLIKLINISCHE REVALIDATIE ZORG MEDINELLO POLIKLINISCHE REVALIDATIE ZORG Medinello is een nieuw ZBC, een zelfstandig behandelcentrum, voor poliklinische revalidatie in Amersfoort. Een multidisciplinair team behandelt hier cliënten met

Nadere informatie

Dit wil overigens niet zeggen dat dit project volledig en definitief van tafel is. Met de ICF¹ in gedachten kan het nu eenmaal niet anders dat er een

Dit wil overigens niet zeggen dat dit project volledig en definitief van tafel is. Met de ICF¹ in gedachten kan het nu eenmaal niet anders dat er een Waarom CLIQ Mail Ron Legerstee Ik ga er vooralsnog vanuit dat de behoefte aan een classificatie van hulpmiddelen bestaat. Of CLIQ daarop hét antwoord is en zal blijven weet ik niet. Wel denk ik dat enige

Nadere informatie

de Rotonde- Specialistisch centrum VB-GGZ

de Rotonde- Specialistisch centrum VB-GGZ e-mail: screening@derotonde.st-er.nl Toelichting bij het Aanmeldformulier ambulante behandeling de Rotonde Specialistisch centrum VB-GGZ a.u.b. zorgvuldig doorlezen. Volwassenen vanaf 18 jaar die psychiatrische

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie programma s

Poliklinische revalidatie programma s Poliklinische revalidatie programma s Mensen met chronische pijn van het bewegingsapparaat (rug, nek, schouder, knie) kunnen revalideren met behulp van gespecialiseerde revalidatieprogramma s. Er is meer

Nadere informatie

MET ggz biedt als eerste ggz-organisatie Voor wie? in Nederland AMBIT aan. Deze innovatieve behandel- en begeleidingsmethode is

MET ggz biedt als eerste ggz-organisatie Voor wie? in Nederland AMBIT aan. Deze innovatieve behandel- en begeleidingsmethode is AMBIT MET ggz biedt als eerste ggz-organisatie in Nederland AMBIT aan. Deze innovatieve behandel- en begeleidingsmethode is bedoeld om jongeren met ernstige meervoudige (psychische) problemen weer op weg

Nadere informatie

Reglement. Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Reglement. Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) Reglement Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) geldig vanaf 1 januari 2019 575.774.000.000.1850 Pagina 1 van 9 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE...2 Reglement GGZ 2019...3 1.1. Het Reglement Geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

Marktconsultatie 13 november Overlegtafel Zorgproduct Behandeling Psychosociaal

Marktconsultatie 13 november Overlegtafel Zorgproduct Behandeling Psychosociaal Marktconsultatie 13 november Overlegtafel Zorgproduct Behandeling Psychosociaal Aanleiding extra overlegtafel Reactie op verdiepingsbijeenkomst niet-integrale producten Jeugd Ambulant van 9 oktober. Kansen

Nadere informatie

Het ICF schema ziet er als volgt uit. (Schema uit hoofdtekst hier opnemen)

Het ICF schema ziet er als volgt uit. (Schema uit hoofdtekst hier opnemen) 1 International Classification of Functioning, Disability and Health Het ICF-Schema ICF staat voor; International Classification of Functioning, Disability and Health. Het ICF-schema biedt een internationaal

Nadere informatie

Gouda, 11 september 2014. Geachte lezer,

Gouda, 11 september 2014. Geachte lezer, Gouda, 11 september 2014 Geachte lezer, In dit document wordt op basis van voorstellen aangegeven op basis van welke productparameters de gemeenten in Midden-Holland voornemens zijn om de zorg voor de

Nadere informatie

Bijeenkomst BGGZ aanbieders regio Midden_holland. Huis van de Stad Gouda 3 februari 2017

Bijeenkomst BGGZ aanbieders regio Midden_holland. Huis van de Stad Gouda 3 februari 2017 Bijeenkomst BGGZ aanbieders regio Midden_holland Huis van de Stad Gouda 3 februari 2017 Programma 3 februari 2017 13:00 uur Welkom 13:15 uur Toelichting pilot enkelvoudige ADHD: Wat houdt de pilot in?

Nadere informatie

Procedure Jeugdafdeling

Procedure Jeugdafdeling Procedure Jeugdafdeling Procedure voor begeleiding van kinderen met een visuele handicap: De procedure of het traject bestaat uit verschillende fasen. De fasen die Pro Bista onderscheidt zijn de volgende:

Nadere informatie

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Inleiding In deze brochure geven wij

Nadere informatie

JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND

JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND Aan: Werkgroep kostencomponenten jeugd GGZ (met aanbieders) Van: TWO jeugdhulp Holland Rijnland Datum: 12-07-2017 Onderwerp: Concept omschrijving diensten Jeugd GGZ 2018, behorende

Nadere informatie

Multizorg VRZ Inkoopbeleid Extramurale zorg Zintuiglijk gehandicapten 2017. Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017

Multizorg VRZ Inkoopbeleid Extramurale zorg Zintuiglijk gehandicapten 2017. Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017 Multizorg VRZ Inkoopbeleid Extramurale zorg Zintuiglijk gehandicapten 2017 Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017 1 Inhoud Vooraf... 3 1. Inkoopbeleid... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Innovatie...

Nadere informatie

Informatiebrief Ernstige Enkelvoudige Dyslexiezorg

Informatiebrief Ernstige Enkelvoudige Dyslexiezorg Informatiebrief Ernstige Enkelvoudige Dyslexiezorg Voor de directeuren en intern begeleiders van basisscholen, rectoren en zorg coördinatoren van scholen voor voortgezet onderwijs met leerlingen die wonen

Nadere informatie

Generalistische Basis GGZ. in de. praktijk

Generalistische Basis GGZ. in de. praktijk Generalistische Basis GGZ in de praktijk Hans Kamsma, 28 augustus/11 september 2013 De Geschiedenis De kosten voor de GGZ waren sinds 2002 meer dan verdubbeld. De zorg was niet transparant. Er was een

Nadere informatie

Aanvullende cliëntinformatie behorend bij de kwartaalrapportage AWBZ

Aanvullende cliëntinformatie behorend bij de kwartaalrapportage AWBZ Aanvullende cliëntinformatie behorend bij de kwartaalrapportage AWBZ De vierde MEE Signaal eindrapportage pakketmaatregel AWBZ geeft een totaalbeeld van de geleverde ondersteuning door MEE gedurende de

Nadere informatie

Psychodiagnostisch onderzoek bij volwassenen. vanaf 18 jaar

Psychodiagnostisch onderzoek bij volwassenen. vanaf 18 jaar Psychodiagnostisch onderzoek bij volwassenen vanaf 18 jaar Psychodiagnostisch onderzoek bij Volwassenen 1. Het psychodiagnostisch onderzoek Door uw hulpverlener is een psychodiagnostisch onderzoek voorgesteld.

Nadere informatie

Spraak & Taal Ambulatorium

Spraak & Taal Ambulatorium Spraak & Taal Ambulatorium Communicatieontwikkeling van het kind weer snel op het goede spoor Hans Kaffener, Gz-psycholoog h.kaffener@kentalis.nl Wendy Boelhouwer, klinisch linguïst w.boelhouwer@kentalis.nl

Nadere informatie

Libra R&A Audiologie. Dyslexie. Onderzoek, advies en behandeling

Libra R&A Audiologie. Dyslexie. Onderzoek, advies en behandeling Libra R&A Audiologie Dyslexie Onderzoek, advies en behandeling U heeft uw kind aangemeld bij het Audiologisch Centrum van Libra Revalidatie & Audiologie voor onderzoek en advies omdat het moeite heeft

Nadere informatie

JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND

JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND Aan: Werkgroep kostencomponenten jeugd GGZ (met aanbieders) Van: TWO jeugdhulp Holland Rijnland Datum: 12-07-2017 Onderwerp: Concept omschrijving diensten Jeugd GGZ 2018, behorende

Nadere informatie

Onderzoek Positionering Wlz-behandeling en aanvullende zorgvormen

Onderzoek Positionering Wlz-behandeling en aanvullende zorgvormen Onderzoek Positionering Wlz-behandeling en aanvullende zorgvormen Verzekerden met een Wlz-indicatie die in een instelling verblijven en daar ook Wlz-behandeling ontvangen, kunnen tevens aanspraak maken

Nadere informatie

Even voorstellen: Vanaf 2015 is Pauwer onderdeel van de Amarant Groep

Even voorstellen: Vanaf 2015 is Pauwer onderdeel van de Amarant Groep Even voorstellen: Pauwer biedt zorg op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een lichamelijke beperking, een meervoudige beperking of met nietaangeboren hersenletsel. Vanaf 2015 is Pauwer onderdeel

Nadere informatie

Onderscheid door Kwaliteit

Onderscheid door Kwaliteit Onderscheid door Kwaliteit 2010 Algemeen Binnen de intensieve overeenkomst fysiotherapie 2010 verwachten wij van u 1, en de fysiotherapeuten vallend onder uw overeenkomst, een succesvol afgeronde toets

Nadere informatie

Interprofessionele vorming Omgeving Stationsbuurt

Interprofessionele vorming Omgeving Stationsbuurt Interprofessionele vorming Omgeving Stationsbuurt = Stationsbuurt Noord / Stationsbuurt Zuid / Nieuw Gent UZ / Watersportbaan - Ekkergem Donderdag 19 november 2015 SPEEDDATE PROFESSIONELE SPEEDDATE Apotheker

Nadere informatie

Toelichting+ terug keer garantie bij het Aanmeldformulier behandeling met (tijdelijk) verblijf de Rotonde Specialistisch centrum VB-GGZ

Toelichting+ terug keer garantie bij het Aanmeldformulier behandeling met (tijdelijk) verblijf de Rotonde Specialistisch centrum VB-GGZ e-mail: screening@derotonde.st-er.nl Toelichting+ terug keer garantie bij het Aanmeldformulier behandeling met (tijdelijk) verblijf de Rotonde Specialistisch centrum VB-GGZ a.u.b. zorgvuldig doorlezen.

Nadere informatie

Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de

Nadere informatie

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de aanmelding, de intake

Nadere informatie

Kwaliteitsstatuut Regionaal Autisme Centrum. Inhoudsopgave

Kwaliteitsstatuut Regionaal Autisme Centrum. Inhoudsopgave Pagina 1 van 5 Kwaliteitsstatuut Regionaal Autisme Centrum Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 1.1. Contactgegevens 1.2. Beschrijving van het zorgaanbod 1.3. Professioneel netwerk en samenwerkingspartners

Nadere informatie

Conferentie. en psychotherapeut in de eerstelijns- en vrijgevestigde praktijk' Rob Laane beleidscoördinator VGZ 25-04-2013 Rinogroep

Conferentie. en psychotherapeut in de eerstelijns- en vrijgevestigde praktijk' Rob Laane beleidscoördinator VGZ 25-04-2013 Rinogroep Conferentie 'Opleiden tot GZ-psycholoog en psychotherapeut in de eerstelijns- en vrijgevestigde praktijk' Rob Laane beleidscoördinator VGZ 25-04-2013 Rinogroep Verleden en heden psychotherapeut/psycholoog

Nadere informatie

Uw persoonlijke Behandelplan

Uw persoonlijke Behandelplan Patiëntenbrochure Welkom bij Revacare Welkom bij Revacare. Revacare is een zelfstandig behandelcentrum dat poliklinische geneeskundige revalidatie aanbiedt. Door de krachten te bundelen tussen artsen,

Nadere informatie

Psychodiagnostisch onderzoek bij Ouderen, vanaf 65 jaar

Psychodiagnostisch onderzoek bij Ouderen, vanaf 65 jaar Psychodiagnostisch onderzoek bij Ouderen, vanaf 65 jaar Psychodiagnostisch onderzoek bij Ouderen vanaf 65 jaar 1. Het psychodiagnostisch onderzoek Door uw hulpverlener is een psychodiagnostisch onderzoek

Nadere informatie

Revalidatie en therapie. Poliklinische revalidatie na CVA

Revalidatie en therapie. Poliklinische revalidatie na CVA Revalidatie en therapie Poliklinische revalidatie na CVA Inhoudsopgave Inleiding...4 Wat is een CVA?...4 Wat kunt u verwachten?...5 Het behandelproces...5 Observatiefase...5 Behandelfase...6 Nazorgfase...6

Nadere informatie

Perceelbeschrijving Ernstige Enkelvoudige Dyslexie

Perceelbeschrijving Ernstige Enkelvoudige Dyslexie Perceelbeschrijving Ernstige Enkelvoudige Dyslexie Samenwerkende gemeenten Regio West Friesland Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec Inhoud 1. Dyslexiezorg... 3 1.1

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek en behandeling door de psycholoog in het ziekenhuis

Neuropsychologisch onderzoek en behandeling door de psycholoog in het ziekenhuis Neuropsychologisch onderzoek en behandeling door de psycholoog in het ziekenhuis Inleiding In deze folder kunt u lezen over neuropsychologie in het Gemini Ziekenhuis. Aan de orde komen onder meer: met

Nadere informatie

Onze eerste kennismaking. informatie voor cliënten. Onderdeel van Arkin

Onze eerste kennismaking. informatie voor cliënten. Onderdeel van Arkin Onze eerste kennismaking informatie voor cliënten Onderdeel van Arkin Welkom bij PuntP. U bent via uw huisarts of een andere hulpverlener naar PuntP verwezen en binnenkort hebt u uw eerste afspraak. In

Nadere informatie

! Introduc)e Project. 5 maart 2015

! Introduc)e Project. 5 maart 2015 Introduc)e Project 1 Betrokkenen verstrekking OST Cliënt / pa1ënt - > probleem + behoe9e Behandelaar medicus - > indiceerder Orthopedisch schoentechnicus - > leverancier Zorgverzekeraar - > betaler, contractgever

Nadere informatie

Van Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk I.M. Vermeulen / J.J.Janse. invoering jeugd GGZ: gevolgen voor prestaties en tarieven 2015 3 april 2014

Van Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk I.M. Vermeulen / J.J.Janse. invoering jeugd GGZ: gevolgen voor prestaties en tarieven 2015 3 april 2014 Memo Aan deelnemers technisch overleg jeugd-ggz Van Telefoonnummer E-mailadres I.M. Vermeulen / J.J.Janse Onderwerp Datum invoering jeugd GGZ: gevolgen voor prestaties en tarieven 2015 3 april 2014 Inleiding

Nadere informatie

Ambulante behandeling Ouderen

Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Ouderen Locaties Parkstad en Maastricht-Heuvelland Ambulante behandeling Ouderen Wanneer u vijfenzestig wordt merkt u vaak dat het leven anders wordt. U stopt met werken, de kinderen

Nadere informatie

Reglement Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Reglement Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) Reglement Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) geldig vanaf 1 januari 2017 575.774.000.000.1650 Pagina 1 van 9 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE...2 Reglement GGZ 2017...3 1.1. Het Reglement Geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

Poliklinische kinderrevalidatie

Poliklinische kinderrevalidatie Poliklinische kinderrevalidatie POLIKLINISCHE KINDERREVALIDATIE Het Kennemer Gasthuis heeft de mogelijkheid om kinderen in de leeftijd van 0 tot ongeveer 16 jaar poliklinisch te revalideren. Het gaat

Nadere informatie

Revalidatie bij spierziekten Uw behandelprogramma bij Adelante

Revalidatie bij spierziekten Uw behandelprogramma bij Adelante Revalidatie bij spierziekten Uw behandelprogramma bij Adelante Er bestaan ruim 600 verschillende soorten spierziekten ook wel neuromusculaire aandoeningen (NMA) genoemd. Regelmatig gaat het om zeldzame

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek Patiënteninformatie Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek U bent door een specialist van het ziekenhuis verwezen

Nadere informatie

Reglement. Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Reglement. Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) Reglement Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) geldig vanaf 1 januari 2018 575.774.000.000.1750 Pagina 1 van 10 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE...2 Reglement GGZ 2018...3 1.1. Het Reglement Geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

Revalidatie en therapie. Pijnrevalidatieprogramma

Revalidatie en therapie. Pijnrevalidatieprogramma Revalidatie en therapie Pijnrevalidatieprogramma Inhoudsopgave Inleiding...4 Wat is chronische pijn?...4 Doel pijnrevalidatieprogramma...6 Verloop revalidatieproces...6 Screeningsfase...6 Opzet pijnrevalidatieprogramma...7

Nadere informatie

Zorg uit de Zvw. Wijkverpleging, ELV, GRZ. Judith den Boer

Zorg uit de Zvw. Wijkverpleging, ELV, GRZ. Judith den Boer Zorg uit de Zvw Wijkverpleging, ELV, GRZ Judith den Boer 2-10-2017 Voorstellen Judith den Boer Hogeschool Zeeland Wijkverpleegkundige Erasmus Universiteit Master Zorgmanagement Hogeschool Zeeland Docent

Nadere informatie

Beleidsregels indicatiestelling

Beleidsregels indicatiestelling Beleidsregels indicatiestelling Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2019 Inhoud Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Behandeling 4 1.1 Aard van de behandeling en behandeldoelen 4 1.2 Onderscheid begeleiding

Nadere informatie

Revalidatiegeneeskunde bij oncologische patiënten Stefanie Kerkhof, revalidatiearts

Revalidatiegeneeskunde bij oncologische patiënten Stefanie Kerkhof, revalidatiearts Revalidatiegeneeskunde bij oncologische patiënten 16-06-2016 Stefanie Kerkhof, revalidatiearts Inhoud Toelichting revalidatiegeneeskunde Revalidatiegeneeskunde in de oncologie Werkwijze revalidatiearts

Nadere informatie

Visie op zorgleefplan

Visie op zorgleefplan Algemeen Beleid, Management en Beheer Visie op zorgleefplan Zorggroep Rijnmond, BMB, BMB/OB/A 21, Visie op zorgleefplan, versie 1.0, maart 2010 Pagina 1 van 6 Inhoud 1. Waarom een zorgleefplan? 3 2. Vier

Nadere informatie

GB-GGZ: Veelgestelde vragen

GB-GGZ: Veelgestelde vragen GB-GGZ: Veelgestelde vragen Auteur: B.V. Vicino Noord-Holland Noord Datum: 1-1-2017 Inhoudsopgave 1 AANMELDING... 3 1.1 Wat gebeurt er na mijn aanmelding?... 3 1.2 Met wie heb ik een intakegesprek? Hoe

Nadere informatie

Voor wie een time-out?

Voor wie een time-out? Voor wie een time-out? Problemen met gedrag in een buitengewone context Inhoud Korte introductie ICF-CY Toepassing op doelgroep praktijkboek Gebruik binnen een handelingsgericht diagnostisch traject maar

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Basis GGZ. 14 mei 2013

Informatiebijeenkomst Basis GGZ. 14 mei 2013 Informatiebijeenkomst Basis GGZ 14 mei 2013 Welkom Femke Gronheid, directeur ZorgImpuls Programma 17.30 Welkom en programma Deel 1 17.40 Presentatie Basis GGZ 18.30 Vragen en dialoog 18.55 Einde deel 1

Nadere informatie

WAT WORDT BEDOELD MET FUNCTIEGERICHT VOORSCHRIJVEN? Masterclass NOVW 24 mei 2013

WAT WORDT BEDOELD MET FUNCTIEGERICHT VOORSCHRIJVEN? Masterclass NOVW 24 mei 2013 WAT WORDT BEDOELD MET FUNCTIEGERICHT VOORSCHRIJVEN? Masterclass NOVW 24 mei 2013 Even voorstellen Edith Hagedoren - Meuwissen Ergotherapeut Senior medewerker Vilans Projectleider Vilans Hulpmiddelenwijzer

Nadere informatie

1) Als een cliënt jarig is gedurende de behandeling, gaat hij dan over naar een ander cliëntprofiel?

1) Als een cliënt jarig is gedurende de behandeling, gaat hij dan over naar een ander cliëntprofiel? Aan: Instellingen voor cliënten met auditieve en/of communicatieve beperkingen Van: Rob Bloem, Nicole Houdijk Datum: 8 december 2016 Betreft: Vragen en antwoorden, zoals besproken op de SIAC-bijeenkomst

Nadere informatie

Generalistische Basis GGZ De rol van en voor de zorgaanbieder

Generalistische Basis GGZ De rol van en voor de zorgaanbieder Generalistische Basis GGZ De rol van en voor de zorgaanbieder Fennie Zwanepol, directeur Indigo Centraal, 18 maart 2014 / 1 Indigo Nederland: GBGGZ Direct en dichtbij, geen wachttijden, in de wijk KOP

Nadere informatie

Perceelbeschrijving Generalistische Basis Geestelijke Gezondheidszorg Jeugd [GBGGZ] 2016

Perceelbeschrijving Generalistische Basis Geestelijke Gezondheidszorg Jeugd [GBGGZ] 2016 Perceelbeschrijving Generalistische Basis Geestelijke Gezondheidszorg Jeugd [GBGGZ] 2016 Samenwerkende gemeenten regio West-Friesland Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede

Nadere informatie

Visie WZC Hof van Egmont 10/08/2015. De toepassing van het ICF in een WZC. Korte schets: WZC Hof van Egmont

Visie WZC Hof van Egmont 10/08/2015. De toepassing van het ICF in een WZC. Korte schets: WZC Hof van Egmont De toepassing van het ICF in een WZC Korte schets: WZC Hof van Egmont Gelegen in Mechelen 300 tal bewoners Verschillende afdeling Voor personen met dementie Gesloten afdeling Kleinschalig wonen Open afdeling

Nadere informatie

Poliklinische Revalidatie voor kinderen en jongeren met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Revalidatiecentrum Breda

Poliklinische Revalidatie voor kinderen en jongeren met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Revalidatiecentrum Breda Poliklinische Revalidatie voor kinderen en jongeren met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Revalidatiecentrum Breda Informatie voor ouders/verzorgers Uw kind wordt aangereden door een auto, valt hard van

Nadere informatie

Zonneheuvel. Informatie voor verwijzers

Zonneheuvel. Informatie voor verwijzers Zonneheuvel Informatie voor verwijzers Zonneheuvel is een afdeling voor voortgezette behandeling met verblijf voor mensen vanaf 50 jaar met blijvende beperkingen voortvloeiend uit psychiatrische en levensfase

Nadere informatie

POLIKLINIEK JONGVOLWASSENEN

POLIKLINIEK JONGVOLWASSENEN POLIKLINIEK JONGVOLWASSENEN Transitie van kind naar volwassene Mw.dr. Jetty van Meeteren revalidatiearts, Erasmus MC Waarom aandacht voor transitie? Zowel uit de klinische praktijk als uit het wetenschappelijk

Nadere informatie

Keurmerkrapportage. rapportage Keurmerk Basis GGZ 2016 o.b.v. de zelfevaluatie

Keurmerkrapportage. rapportage Keurmerk Basis GGZ 2016 o.b.v. de zelfevaluatie Keurmerkrapportage rapportage Keurmerk Basis GGZ 2016 o.b.v. de zelfevaluatie Praktijk Thomassen 18 januari 2016 1 Inleiding Per 1 januari 2016 is Praktijk Thomassen opnieuw geregistreerd als keurmerkdrager.

Nadere informatie

Van GGZ naar GG. Almere, 11 februari Sabina van der Veen

Van GGZ naar GG. Almere, 11 februari Sabina van der Veen Van GGZ naar GG Almere, 11 februari 2015 Sabina van der Veen Introductie BigMove Institute Er zijn vele zorgaanbieders, weinig systeemveranderaars... Wie zijn we? BigMove Institute 12 jaar ervaring Van

Nadere informatie

Met het oog op participatie

Met het oog op participatie Met het oog op participatie Pascal Collard Ruth van Nispen Afd. oogheelkunde VUmc Aantal slechtzienden/blinden in NL 350000 300000 250000 2005 2020 Bron: H. Limburg (2007) 1 Revalidatie Weinig mogelijkheden

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-7013

BELEIDSREGEL BR/CU-7013 BELEIDSREGEL BR/CU-7013 Eerstelijns psychologische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef, en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie