Vernieuwingsimpuls. Subsidieronde Veni Vidi Vici. Uitgave: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vernieuwingsimpuls. Subsidieronde Veni Vidi Vici. Uitgave: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek"

Transcriptie

1 Uitgave: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Bezoekadres: Laan van Nieuw Oost Indië 300 Den Haag Postadres: Postbus 93138, 2509 AC Den Haag Telefoon Fax Oktober 2008 Subsidieronde 2009 Veni Vidi Vici Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Verniewingsimpuls_omslag_2009.indd :07:22

2 Subsidieronde 2009 Veni Vidi Vici Den Haag, oktober 2008 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

3

4 Inhoud 1 Inleiding 5 2 Doel Drie doelgroepen Extra middelen 8 3 Richtlijnen voor aanvragers Wie kan aanvragen Wat kan aangevraagd worden Wanneer kan aangevraagd worden Het opstellen van de aanvraag Specifieke subsidievoorwaarden Het indienen van een aanvraag 15 4 Beoordelingsprocedure Procedure Criteria Beoordelingscommissies en domeinpanels 24 5 Overige informatie Contact Klachtenmeldpunt en Commissie Beroep- en Bezwaarschriften Contactadressen instellingen Schematisch overzicht Veni/Vidi/Vici-beoordelingsprocedure 30

5

6 5 1 Inleiding Veni, vidi, vici betekent ik kwam, ik zag, ik overwon. Het is een bericht van de beroemde Romeinse veldheer Julius Caesar aan de Senaat om zijn snelle overwinning (47 v. Chr.) op Pontus te melden. De gedeelde opvatting van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Wetenschapsbudget 2000), KNAW, VSNU en NWO dat vernieuwend onderzoek een extra impuls behoeft, heeft in 2000 ertoe geleid dat NWO samen met KNAW en de universiteiten het programma opgezet heeft. Vanaf de eerste ronde in 2000 heeft NWO met de honderden talentvolle onderzoekers subsidie kunnen geven. Met een subsidie van de hebben ze hun talent kunnen ontplooien op een manier die voor veel onderzoekers anders niet weggelegd was. De is in 2007 positief geëvalueerd. Op grond hiervan heeft de minister geld beschikbaar gesteld voor de continuering en uitbreiding van het programma voor meerdere jaren. De voortzetting van de financiering van de maakt het voor NWO mogelijk de beste onderzoekers te blijven subsidiëren en voor de Nederlandse wetenschap te behouden. Door de verhoging van het jaarlijkse budget naar 150 miljoen euro kan NWO bovendien meer premies uitkeren en de individuele premies ophogen. De procedure en beoordeling van de aanvragen door de NWO-wetenschapsgebieden wordt met ingang van 2009 aangevuld met een vergelijking in een bredere competitie, in drie zogenaamde domeinen waar meerdere gebieden in deelnemen. Op deze manier wil NWO zowel de top van elk wetenschapsgebied honoreren als de kans vergroten dat wetenschapsbreed de beste voorstellen worden gehonoreerd. De drie domeinen zijn: Alfa- Gamma voor aanvragen uit de geesteswetenschappen en maatschappijen gedragswetenschappen, Bèta voor aardwetenschappen, chemische wetenschappen, exacte wetenschappen, natuurkunde en technische wetenschappen en Life Sciences voor levenswetenschappen, landbouw- en voedingswetenschappen, biochemie en medische wetenschappen.

7 6 Nieuw is ook dat voor alle wetenschapsgebieden de mogelijkheid wordt geboden om in de aanvraag in te gaan op impact of relevantie van de onderzoeksresultaten voor de samenleving en industrie. De beschreven impact of relevantie zal expliciet worden beoordeeld door adviseurs en alleen in positieve zin bij kunnen dragen aan het eindoordeel. Zie voor meer informatie hierover hoofdstuk 4. Het programma behelst drie subsidievormen (Veni, Vidi en Vici) die jaarlijks één of meer indienrondes per subsidievorm bevatten. In 2009 vindt één Veni-ronde, één Vidi-ronde en één Vici-ronde plaats. Van jaar tot jaar worden er mogelijk aanpassingen in de procedures doorgevoerd, mede naar aanleiding van tussentijdse evaluaties. In hoofdstuk 2 wordt in grote lijnen geschetst wat de behelst. Meer specifieke informatie over de drie verschillende subsidievormen (procedures en richtlijnen) is te vinden in de daarop volgende hoofdstukken. Deze brochure is geldig voor de indienperiode van 1 januari 2009 tot en met 31 december 2009.

8 7 2 Doel Het doel van de is vernieuwing van het wetenschappelijk onderzoek. De richt zich op persoonsgerichte stimulering in verschillende fasen van de carrière van gepromoveerde onderzoekers 1. De in- en doorstroom van talentvolle onderzoekers is van vitaal belang voor de universiteiten. Het scheppen van creatieve ruimte voor avontuurlijke, talentvolle, baanbrekende onderzoekers om vrijelijk onderzoek naar hun keuze te doen én het behouden van deze onderzoekers voor het wetenschappelijk onderzoek staan daarom centraal in de. Met een persoonsgebonden subsidie kunnen de onderzoekers mogelijk een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen die een structurele inbedding krijgt binnen een onderzoeksinstelling. De biedt de Vidi- en Vici-kandidaten bovendien de gelegenheid een eigen onderzoeksgroep op te bouwen en/of uit te breiden. 2.1 Drie doelgroepen De doelgroep voor de bestaat uit excellente onderzoekers met een opvallend en origineel talent en een grote fascinatie voor het doen van uitdagend en grensverleggend onderzoek. Gezien het doel van het programma is het evident dat kandidaten in staat moeten zijn zelfstandig een onderzoek te formuleren en uit te voeren. Dat betekent dat de kandidaten hun kunde op het vakgebied al op een of andere wijze hebben bewezen. De richt zich op de beste onderzoekers ongeacht hun nationaliteit. Ook buitenlandse onderzoekers mogen een aanvraag indienen. Gehonoreerde kandidaten behoren tot de beste tien tot twintig procent van hun populatie. Van hen wordt verwacht dat zij ook anderen van de oorspronkelijkheid en de potentie van hun ideeën weten te overtuigen. De richt zich met drie subsidievormen op drie verschillende fasen in de wetenschappelijke carrière van onderzoekers. 1 In deze brochure worden met onderzoekers zowel vrouwen als mannen aangeduid.

9 8 Veni richt zich op de excellente pas gepromoveerde onderzoeker, die aan het begin van zijn/haar wetenschappelijke carrière staat, maar al wel heeft aangetoond een opvallend talent te bezitten voor het doen van wetenschappelijk onderzoek. Vidi is gericht op de excellente onderzoeker die na zijn/haar promotie al een aantal jaren onderzoek heeft verricht en daarbij heeft aangetoond vernieuwende ideeën te genereren en succesvol zelfstandig tot ontwikkeling te kunnen brengen. Vici is gericht op de excellente senior-onderzoeker die heeft aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en als coach voor jonge onderzoekers te kunnen fungeren. 2.2 Stimulering vrouwelijke onderzoekers Vrouwen worden nadrukkelijk uitgenodigd voorstellen in te dienen. De vertegenwoordiging en doorstroom van vrouwen in de wetenschap loopt helaas sterk achter bij die van mannen. NWO en het ministerie van OCW zullen zich inspannen om dit te doorbreken en hopen dat de KNAW, VSNU en Nederlandse universiteiten daarin bijdragen opdat meer vrouwen aanvragen indienen zodat het percentage vrouwelijke indieners tenminste gelijk is aan het percentage vrouwelijke onderzoekers in de doelgroep. NWO garandeert dat de honoreringspercentages voor vrouwelijke kandidaten gemiddeld en in meerjarig perspectief tenminste even hoog zullen zijn als die van mannelijke kandidaten Positie vrouwelijke onderzoekers Het ministerie van OCW heeft met ingang van 2004 twee miljoen euro per jaar aan NWO beschikbaar gesteld specifiek voor vrouwen in de. Doel van deze middelen is om te bevorderen dat meer vrouwen tot wetenschappelijke topposities doordringen. Het Algemeen Bestuur van NWO zal daarom hiermee additioneel enkele Veni-, Vidi- en Vici-aanvragen van vrouwelijke indieners honoreren. Deze aanvragen dienen bij de prioritering in de gebruikelijke selectieprocedures al als zeer goed of hoger te zijn gekwalificeerd.

10 Aspasia De Vidi- en Vici-rondes van de zijn gekoppeld aan de Aspasia-premieregeling. Via deze regeling worden premies (à ) beschikbaar gesteld aan Colleges van Bestuur die vrouwelijke Vidi- en Vici-laureaten binnen een jaar na de subsidietoekenning bevorderen tot universitair hoofddocent of hoogleraar. De specifieke voorwaarden voor de premieverlening staan op de Aspasia-website ( Vrouwelijke laureaten die voor de premie in aanmerking komen, ontvangen na toekenning bericht van NWO.

11

12 11 3 Richtlijnen voor aanvragers 3.1 Wie kan aanvragen Aanvragen kunnen worden ingediend door kandidaten met of zonder vast dienstverband, afkomstig uit binnen- of buitenland. De aanstelling vindt plaats bij één van de ontvangende onderzoeksinstellingen (zie 3.1.3) Indieningstermijnen Kandidaten die een Veni-aanvraag willen indienen kunnen dit tot maximaal 3 jaar na hun promotie doen, gerekend vanaf de promotiedatum tot de deadline van de desbetreffende ronde. Kandidaten die een Vidi-aanvraag willen indienen kunnen dit vanaf 3 jaar tot maximaal 8 jaar na hun promotie doen, gerekend vanaf de promotiedatum tot de deadline van de betreffende ronde 2. Kandidaten die een Vici-aanvraag willen indienen kunnen dit vanaf 8 jaar tot maximaal 15 jaar na hun promotie doen, gerekend vanaf de promotiedatum tot de deadline van de vooraanmelding van de betreffende ronde 2. De genoemde maximum termijnen kunnen door NWO worden verlengd als er sprake is van langdurig verlof in verband met ziekte, ouderschap, zwangerschap of zorg. Verlenging is ook mogelijk bij een deeltijdaanstelling in combinatie met zorgtaken of bij een opleiding tot een door de KNMG erkend klinisch specialisme. Nadere informatie over deze extensieregeling wordt verstrekt in de toelichting bij het aanvraagformulier. Zie 2 De bovengrens van de gestelde termijn (Vidi maximaal 8 jaar, Vici maximaal 15 jaar) geldt als een harde grens, de ondergrens (Vidi minimaal 3 jaar, Vici minimaal 8 jaar) is een uitdrukkelijk advies. Excellente kandidaten die korter geleden zijn gepromoveerd dan de ondergrens aangeeft, kunnen eventueel ook een aanvraag indienen; zij moeten in dit geval echter rekening houden met een zwaardere competitie.

13 Specifieke voorwaarden Voor de beoordeling van de aanvragen gelden verder de volgende specifieke voorwaarden: a. Aanvragen worden gedaan door individuele onderzoekers (en niet door duo s of (onderzoeks)groepen). Bij Vidi en Vici dient men één of meerdere onderzoekers aan te stellen en te begeleiden. b. Een kandidaat mag per subsidievorm per ronde maximaal 1 aanvraag indienen; niet voor meerdere subsidievormen tegelijkertijd binnen de het aanvraagproces doorlopen; per subsidievorm3 maximaal 3 keer met een aanvraagronde (Veni, Vidi) of vooraanmelding (Vici) meedoen. c. Voor onderzoekers die eerder een aanvraag gehonoreerd zagen in de implus of het PIONIER-programma gelden de volgende beperkingen: een onderzoeker kan per subsidievorm maximaal 1 keer gehonoreerd worden, en mag dus voor diezelfde subsidievorm 3 daarna niet opnieuw indienen; een onderzoeker mag maximaal 24 maanden voor de geplande einddatum van een lopende subsidie een aanvraag voor een volgende subsidievorm binnen de indienen Instellingen Als ontvangende instelling kunnen fungeren de Nederlandse universiteiten met een onderzoekstaakstelling, de KNAW- en NWO-instituten, en een aantal andere instellingen (zie 5.3 voor contactadressen instellingen). De criteria voor de instellingen zijn na te lezen in de Regeling Subsidieverlening NWO op 3 Een aanvraag/honorering in de rondes 2000 en 2001 wordt hier beschouwd als een Vidi-aanvraag. Een aanvraag/honorering in het PIONIER-programma wordt beschouwd als een Vici-aanvraag.

14 Wat kan aangevraagd worden In het kader van de wordt door NWO subsidie in de vorm van een premiebedrag beschikbaar gesteld: Veni-subsidie met een premiebedrag van maximaal voor een periode van 3 jaar. Vidi-subsidie met een premiebedrag van maximaal voor een periode van 5 jaar. Vici-subsidie met een premiebedrag van maximaal voor een periode van 5 jaar. De bij de aanvraag in te dienen begroting wordt gebaseerd op de voor het onderzoek subsidiabele directe personeelskosten en materiële kosten. Bij de personeelskosten wordt uitgegaan van de werkelijke brutosalarissen en de opslagen opgenomen in het akkoord NWO-VSNU (zie voor salaristabellen de NWO-website met uitzondering van de indexering en einde-projectvergoeding. Conform het akkoord NWO-VSNU zijn bij de materiële kosten uitgesloten de kosten voor infrastructuur (huisvesting en kantoorautomatisering) en overhead. NB: bij een Veni-premie is het niet mogelijk additioneel wetenschappelijk personeel aan te stellen. De ingediende begroting wordt door NWO goedgekeurd. In het geval dat de ingediende begroting het premiebedrag van de subsidie overschrijdt dient de instelling bij indiening van de aanvraag een garantie af te geven dat zij de overschrijding voor haar rekening neemt. Deze garantstelling vindt plaats door middel van een per post gestuurde en door het bevoegd gezag ondertekende brief. De aanvrager mag tot maximaal 25% van de aanstelling aan nevenwerkzaamheden (onderwijs/bestuur/beheer) besteden. 3.3 Wanneer kan aangevraagd worden De eerstvolgende deadline voor het indienen van Veni-aanvragen is: donderdag 8 januari De eerstvolgende deadline voor het indienen van Vidi-aanvragen is: dinsdag 3 maart 2009.

15 14 De eerstvolgende deadline voor het indienen van Vici-vooraanmeldingen is: dinsdag 31 maart De deadline voor het indienen van uitgewerkte aanvragen is dinsdag 1 september Meer informatie over het indienen van aanvragen is te vinden in 3.6 en Het opstellen van de aanvraag De aanvragen/vooraanmeldingen moeten conform de richtlijnen (zoals in deze brochure vermeld) en door middel van het aanvraagformulier elektronisch bij NWO via het Iris systeem worden ingediend. In de procedure voor de Vici wordt gewerkt met vooraanmeldingen. Het is niet mogelijk de vooraanmeldingsfase over te slaan. De aanvraagformulieren voor de staan 2 maanden voor de deadline op de NWO-website ( De aanvraag/ vooraanmelding dient in het Engels te worden geschreven en bevat een: curriculum vitae van de kandidaat en publicatielijst; beschrijving van het onderzoeksvoorstel (volledige aanvraag Veni maximaal 2000 woorden, volledige aanvraag Vidi maximaal 4000 woorden, Vici vooraanmeldingen maximaal 1200 woorden, Vici uitgewerkte aanvraag maximaal 8000 woorden; exclusief literatuurverwijzingen); kostenbegroting. Veni-kandidaten die nog niet gepromoveerd zijn, kunnen alleen een aanvraag indienen als zij een verklaring van de voltallige manuscriptcommissie meesturen dat het proefschriftmanuscript is goedgekeurd (tegelijk met de elektronische indiening van de aanvraag).

16 Specifieke subsidievoorwaarden Afstemming De kandidaat is vrij om de instelling te kiezen waar hij/zij het onderzoek gaat uitvoeren. In overleg met de onderzoeksinstelling waar de kandidaat in dienst zal treden, is het mogelijk een deel van het onderzoek in het buitenland uit te voeren. Wanneer de kandidaat in de aanvraag uitspreekt bij welke instelling hij/zij het voorgestelde onderzoek wenst uit te voeren, dient de kandidaat een kopie van de aanvraag naar het (college van) bestuur van de genoemde instelling te sturen. Plannen van de kandidaat om een goede inbedding van het onderzoek bij een instelling te realiseren kunnen in de selectieinterviews aan de orde komen. De aanstelling bij en afstemming met de instelling dient altijd geregeld te zijn voordat NWO de subsidie daadwerkelijk uitkeert. Hiervoor sluit de onderzoeker een overeenkomst af met het (college van) bestuur van de instelling. In de overeenkomst kan de ontvangende instelling o.a. aangeven welke perspectieven en garanties er voor de onderzoekslijn en de kandidaat zijn na afloop van de subsidieperiode. Een voorbeeldformulier voor de afstemming tussen de laureaat en de gastinstelling wordt bij een eventuele toekenning meegestuurd met de toekenningsbrief. 3.6 Het indienen van een aanvraag Kandidaten kunnen hun aanvraag alleen indienen via het elektronisch aanvraagsysteem Iris. Hiervoor moet de kandidaat een toegangscode aanvragen via de website van NWO ( Overige informatie over Iris is te vinden op de website van NWO. Voor vragen van technische aard verzoeken wij u contact op te nemen met de Iris helpdesk. Kandidaten dienen hun aanvragen rechtstreeks in bij NWO, en geven daarbij aan welk wetenschapsgebied en welk domeinpanel de aanvraag zou moeten behandelen. Het is niet mogelijk tegelijkertijd meer dan een

17 16 gebied of domein aan te geven. Aanvragers die onderzoek willen gaan uitvoeren dat grenzen van NWOgebieden overschrijdt kunnen bij het uploaden van de elektronische aanvraag ervoor kiezen de aanvraag als gebiedsoverschrijdend in te dienen. In de aanvraag geven deze kandidaten gemotiveerd aan met welke gebieden de aanvraag raakvlakken heeft en welk domeinpanel de aanvraag zou moeten behandelen. Indien de gebieden van mening zijn dat een aanvraag niet gebiedsoverschrijdend is, kan de behandeling van de aanvraag in overleg met de aanvrager overgedragen worden aan een van de NWO-gebieden. Reprints van publicaties en aanbevelingsbrieven (anders dan brieven waarin melding wordt gemaakt van een financieel/materieel commitment) bij een aanvraag worden niet meegenomen in de beoordeling. NWO ontvangt eventuele bijlagen (de ondertekende goedkeuring van het proefschrift voor de onderzoekers die nog niet gepromoveerd zijn, een lijst met non-referenten of een garantie in het geval van overschrijden van het budget) als aparte pdf-documenten via het Iris systeem. Indien de bijlagen elektronisch niet beschikbaar zijn, kunnen kandidaten deze uiterlijk op de deadline per post naar NWO sturen, ter attentie van het wetenschapsgebied dat de aanvraag behandelt. De aanvraag zelf kan uitsluitend via Iris ingediend worden. Postadres: NWO/ Wetenschapsgebied: (naar keuze ALW/CW/EW/GW/MW/MaGW/N/TW/Gebiedsoverschrijdend) Postbus AC Den Haag

18 17 4 Beoordelingsprocedure 4.1 Procedure De kandidaten worden in een landelijke competitie beoordeeld. De voorbereiding tot besluitvorming vindt plaats binnen de NWO wetenschapsgebieden. De gebieden werken met breed samengestelde commissies van wetenschappers die adviseren over kwaliteit en prioriteit van de aanvragen. In 2004 t/m 2008 zijn de gebiedsoverschrijdende aanvragen in behandeling genomen bij het gebied waar de aanvraag het grootste raakvlak mee had. Met ingang van 1 januari 2009 zullen de gebiedsoverschrijdende aanvragen per subsidievorm in een aparte commissie behandeld worden. Hiermee hoopt NWO tegemoet te komen aan het groeiende aantal aanvragers die onderzoek verrichten dat bij meer dan één NWO-gebied thuis hoort. De commissie voor de gebiedsoverschrijdende aanvragen zal op dezelfde wijze opereren als een gebiedscommissie. In de procedurebeschrijving wordt met commissie zowel een commissie van een NWO-wetenschapsgebied als een commissie voor de gebiedsoverschrijdende aanvragen aangeduid. In aanvulling op de beoordeling door gebiedscommissies en gebiedsoverschrijdende commissie vindt een vergelijking in domeinpanels plaats. In deze panels worden kandidaten van verschillende wetenschapsgebieden onderling gewogen, hetgeen leidt tot een finaal advies aan het Algemeen Bestuur van NWO. Er zijn drie domeinpanels, te weten Alfa-Gamma (geesteswetenschappen en maatschappij- en gedragswetenschappen), Bèta (aardwetenschappen, chemische wetenschappen, exacte wetenschappen, natuurkunde en technische wetenschappen) en Life Sciences (levenswetenschappen, landbouw- en voedingswetenschappen, biochemie en medische wetenschappen). De domeinpanels zijn opgebouwd uit leden van de gebiedscommissies met een onafhankelijke voorzitter die erop toeziet dat de procedure op de juiste wijze wordt gevolgd. Het Algemeen Bestuur van NWO is eindverantwoordelijk voor de gehele procedure en de besluitvorming. Hieronder wordt beschreven hoe de selectieprocedure verloopt. In 5.4 staat een schematische weergave van de procedure.

19 Ontvankelijkheid NWO beoordeelt de ontvankelijkheid van de aanvraag (d.w.z. of deze aan de formeel gestelde vereisten voldoet, zie 3.1). Alleen aanvragen die aan de voorwaarden voldoen, zijn ontvankelijk en gaan door in de selectieprocedure Voorselectie Bij zeer grote aanvraagdruk kan het behandelende NWO-gebiedsbestuur besluiten een voorselectie te maken op basis van de uitgewerkte aanvragen. Een gebiedsbestuur kan hiertoe besluiten als het aantal aanvragen minimaal vier keer zo hoog is als het aantal te honoreren aanvragen. Bij een dergelijke aanvraagdruk vormt het aantal te raadplegen en beschikbare adviseurs een groot probleem en is de kans van slagen voor een flink aantal kandidaten zeer gering. Als een wetenschapsgebied voorselectie toepast, dan informeert het gebied de aanvrager hierover bij de ontvangstbevestiging van de aanvraag. Bij voorselectie beoordeelt de breed samengestelde commissie alle aanvragen aan de hand van de criteria vergelijkenderwijs en prioriteert deze naar kansrijkheid, zonder gebruik te maken van externe adviseurs. De minst kansrijke kandidaten krijgen bericht dat de commissie hen niet beoogt te selecteren voor verdere behandeling. De kandidaten kunnen hierop een gemotiveerde reactie sturen naar het behandelend gebied. Naar aanleiding van de reactie kan de commissie de kandidaat eventueel alsnog selecteren. Als de commissie de kandidaat niet selecteert, ontvangt de kandidaat een formeel besluit over de aanvraag Vooraanmelding In de Vici-procedure wordt altijd gewerkt met vooraanmeldingen, niet te verwarren met de voorselectie bij Veni en Vidi. Bij de vooraanmeldingen in de Vici-procedure gaat het om beperkt uitgewerkte aanvragen. Een breed samengestelde commissie beoordeelt de vooraanmeldingen aan de hand van de criteria vergelijkenderwijs en prioriteert deze vervolgens naar kansrijkheid, zonder gebruik te maken van externe adviseurs. De meest kansrijke kandidaten ontvangen een uitnodiging om voor een bepaalde deadline een uitgewerkte aanvraag in te dienen. De minder kansrijke

20 19 kandidaten wordt dringend afgeraden een uitgewerkte aanvraag te schrijven. Omdat het om een advies gaat, is er geen mogelijkheid voor formeel beroep of bezwaar Raadpleging van adviseurs en reactie kandidaten (hoor en wederhoor) De (uitgewerkte) aanvraag wordt ter beoordeling aan externe adviseurs voorgelegd. Vervolgens krijgt de kandidaat de mogelijkheid om op de geanonimiseerde adviezen te reageren Interview(selectie) Er kan bij grote aanvraagdruk niet met alle kandidaten een interview worden gehouden. De commissie kan besluiten tot het selecteren van een aantal kandidaten voor een interview. In dat geval wordt op basis van ingewonnen adviezen en de reacties van de kandidaten daarop een voorlopige prioritering gemaakt. Vervolgens ontvangen de meest kansrijke kandidaten een uitnodiging voor een gesprek, het interview Taken commissies en domeinpanels De commissies stellen na de interviews een prioritering van de aanvragen op. Deze prioriteringen worden, na toetsing door de besturen, doorgeleid aan de domeinpanels. Elk domeinpanel vergelijkt vervolgens de aanvragen die binnen zijn domein vallen en legt een honoreringsadvies voor aan het Algemeen Bestuur van NWO Besluit door het Algemeen Bestuur van NWO Het Algemeen Bestuur van NWO neemt op basis van de adviezen van de gebieden en de domeinen het definitieve besluit tot toekenning. Alleen aanvragen met een eindoordeel zeer goed of excellent worden subsidiabel geacht. De voor een ronde beschikbare middelen bepalen echter het definitieve aantal toe te kennen premies. Na het besluit van het Algemeen Bestuur wordt de uitslag aan de kandidaten en colleges van bestuur bekend gemaakt.

21 Afwikkeling en verslaglegging Na het besluit van het Algemeen Bestuur volgt de praktische afwikkeling van de toekenning of afwijzing. Als een subsidie wordt toegekend, treedt de laureaat in dienst bij de onderzoeksinstelling van zijn/haar keuze en worden er afspraken gemaakt over de voortgangs- en eindverslaglegging (zie ook 3.5.1). De toegekende projecten worden in beheer genomen door de wetenschapsgebieden van NWO Tijdpaden De indicatieve tijdpaden voor de Veni-, Vidi- en Vici-rondes in 2009 zien er als volgt uit: Veni Deadline indiening aanvragen via het Iris systeem 8 januari 2009, tot uur Raadplegen adviseurs en reacties kandidaten op adviezen Interviews Vaststelling en afhandeling door gebiedsbesturen Behandeling in domeinpanels Besluitvorming Algemeen Bestuur NWO en toekennen subsidies tot medio mei juni/begin juli augustus september oktober Vidi Deadline indiening aanvragen via het Iris systeem 3 maart 2009, tot uur Raadplegen adviseurs en reacties kandidaten op adviezen Interviews Vaststelling en afhandeling door gebiedsbesturen Behandeling in domeinpanels Besluitvorming Algemeen Bestuur NWO en toekennen subsidies tot medio juli eind augustus/ september september oktober november

22 21 Vici Deadline vooraanmeldingen via het Iris systeem 31 maart 2009, tot uur Selectie vooraanmeldingen door gebiedsbesturen medio juni Bekendmaking uitslag ronde vooraanmeldingen aan kandidaten eind juni/ begin juli Deadline indiening uitgewerkte Vici-aanvragen Raadplegen adviseurs en reacties kandidaten op adviezen Interviews en vaststelling en afhandeling door gebiedsbesturen Behandeling in domeinpanels 1 september 2009, tot uur tot begin november november december Besluitvorming Algemeen Bestuur en toekenning subsidies januari Criteria Alle aanvragen worden in ieder geval beoordeeld op de criteria kwaliteit van de onderzoeker en kwaliteit, innovatief karakter en wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel. Nieuw binnen de is dat kandidaten van alle wetenschapsgebieden in kunnen gaan op kennisbenutting. In het aanvraagformulier kan optioneel via een aparte paragraaf uitleg worden gegeven over de te verwachten culturele, maatschappelijke, technologische of economische impact. Indien hier invulling aan wordt gegeven wordt deze paragraaf expliciet beoordeeld op basis van de punten genoemd onder het criterium kennisbenutting (4.2.3). Alleen als deze beoordeling een positieve bijdrage levert aan het totale oordeel wordt deze meegewogen. Als er géén kennisbenuttingsparagraaf is opgenomen óf als de beoordeling daarvan geen positieve bijdrage levert aan het eindoordeel, gelden alleen de criteria kwaliteit van de onderzoeker (4.2.1) en kwaliteit, innovatief karakter en wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel (4.2.2).

23 22 De keuze voor het opnemen van een kennisbenuttingsparagraaf in de aanvraag ligt bij de kandidaat. Deze heeft daarmee een unieke gelegenheid om het eindoordeel van zijn onderzoeksvoorstel positief te beïnvloeden Kwaliteit van de onderzoeker Veni passendheid qua profiel in de doelgroep; behorend tot de beste 10-20% van zijn/haar populatie; wetenschappelijke uitnemendheid blijkend onder meer uit proefschrift, publicaties en/of andere wetenschappelijke verworvenheden; aanstekelijke fascinatie voor onderzoek of technologie; overtuigingskracht; duidelijke indicatie dat de onderzoeker een opvallend talent bezit voor het doen van wetenschappelijk onderzoek. Vidi passendheid qua profiel in de doelgroep; behorend tot de beste 10-20% van zijn/haar populatie; wetenschappelijke uitnemendheid blijkend onder meer uit proefschrift, publicaties en/of andere wetenschappelijke verworvenheden; aanstekelijke fascinatie voor onderzoek of technologie; overtuigingskracht; aantoonbaar in staat om vernieuwende ideeën te genereren en succesvol zelfstandig tot ontwikkeling te brengen; goede nationale en internationale positie; in staat om (bege)leiding te geven aan andere onderzoekers en medewerkers. Vici passendheid qua profiel in de doelgroep; behorend tot de beste 10% van zijn/haar populatie; wetenschappelijke uitnemendheid blijkend onder meer uit proefschrift, publicaties en/of andere wetenschappelijke verworvenheden; aanstekelijke fascinatie voor onderzoek of technologie; overtuigingskracht; talrijke publicaties van internationale statuur en/of andere wetenschappelijke verworvenheden;

24 23 aantoonbaar in staat om met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te brengen; heeft zowel nationaal als internationaal een vooraanstaande positie; aantoonbare leidinggevende en coachende vaardigheden Kwaliteit, innovatief karakter en wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel Veni uitdagend qua inhoud; originaliteit van de vraagstelling; wetenschappelijk vernieuwende elementen; potentie tot belangrijke bijdragen aan wetenschap; doeltreffend qua voorgestelde methode. Vidi en Vici uitdagend qua inhoud; originaliteit van de vraagstelling; wetenschappelijk vernieuwende elementen; gericht op de opbouw van een nieuwe onderzoekslijn; potentie tot baanbrekende bijdragen aan wetenschap; doeltreffend qua voorgestelde methode; internationaal belang van het voorgestelde onderzoeksgebied Kennisbenutting Veni, Vidi en Vici (potentiële) bijdrage van de resultaten en/of inzichten uit het onderzoek aan het oplossen van een probleem; potentie tot daadwerkelijke toepassing van resultaten uit het voorgestelde onderzoek op de middellange of langere termijn; te verwachten culturele, maatschappelijke, technologische of economische impact van de resultaten uit het voorgestelde onderzoek; doeltreffendheid en haalbaarheid van de voorgestelde aanpak.

25 Beoordelingscommissies en domeinpanels De gebieden werken met breed samengestelde commissies van wetenschappers die op vrijwillige basis hun expertise inzetten voor een gefundeerde beoordeling van de aanvragen. Gebiedscommissies worden ingesteld door de gebiedsbesturen terwijl de gebiedsoverschrijdende commissies worden ingesteld door het Algemeen Bestuur van NWO. Een domeinpanel bestaat uit leden van de gebiedscommissies en de gebiedsoverschrijdende commissies, eventueel aangevuld met enkele extra leden. De voorzitter en de eventuele extra leden hebben niet deelgenomen aan de gebiedsbeoordeling. De voorzitter ziet bovendien toe op het uitvoeren van de juiste procedure. De leden van de commissies en de domeinpanels moeten voldoen aan de code belangenverstrengeling van NWO, die is opgesteld ter voorkoming van ongewenste betrokkenheid in de beoordeling.

26 25 5 Overige informatie 5.1 Contact Op de website van het programma is de meest recente informatie over de te vinden. Daar staan ook (antwoorden op) Veelgestelde Vragen. Kandidaten wordt aangeraden eerst de website te raadplegen voor zij contact opnemen met NWO. Andere vragen over de verschillende subsidievormen van de kan men richten aan de centrale coördinator van dit subsidieprogramma bij NWO. De centrale coördinator behandelt echter geen opmerkingen of klachten over het verloop van de procedures; deze kunnen schriftelijk bij het meldpunt (zie 5.2) worden ingediend. Centrale coördinator Website of vi@nwo.nl Telefoon: Postadres Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) wetenschapsgebied: (naar keuze ALW/CW/EW/GW/MW/MaGW/N/TW/Gebiedsoverschrijdend) Postbus AC s-gravenhage 5.2 Klachtenmeldpunt en Commissie Beroepen Bezwaarschriften Meldpunt klachten NWO heeft een meldpunt ingericht voor klachten en opmerkingen van kandidaten over het verloop of de uitslag van de procedures van de. Het commentaar, dat zowel NWO als de universiteiten of instituten kan betreffen, moet schriftelijk worden ingediend, bij

27 26 voorkeur per Alle gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Een medewerker die niet bij de procedures betrokken is, behandelt de reacties. Het meldpunt heeft geen formele bevoegdheden om in te grijpen in de procedures, maar het kan op verzoek van kandidaten wel een bemiddelende rol spelen. Het fungeert daarnaast als verzamelpunt van informatie over de uitvoering van de ten behoeve van de evaluatie van het programma Commissie Beroep- en Bezwaarschriften Voor het indienen van formele bezwaren tegen beslissingen in het kader van de staan, waar van toepassing, de geldende beroep- en bezwaarprocedures open. Na het indienen van een beroep- of bezwaarschrift wordt de kandidaat uitgenodigd voor een hoorzitting van de Commissie Beroep- en Bezwaarschriften. Nadere informatie over de beroep- en bezwaarprocedure kan worden verkregen bij de secretaris van de Commissie Beroep- en Bezwaarschriften, mw. mr. dr. L. van der Valk, tel , 5.3 Contactadressen instellingen Universiteiten Erasmus Universiteit Rotterdam College van Bestuur, Mw. drs. F.J. Duijndam, Afdeling Onderwijs & Onderzoek Bureau van de Universiteit Postbus 1738, 3000 DR Rotterdam Universiteit van Tilburg College van Bestuur, Mw. dr. ir. S.A.M. Baert, Afdeling Instellingsbeleid Bureau van de Universiteit Postbus 90153, 5000 LE Tilburg Radboud Universiteit Nijmegen College van Bestuur, Dr. G. Bögels, Afdeling Marktverkenning, Strategie en Ontwikkeling Postbus 9102, 6500 HC Nijmegen

28 27 Rijksuniversiteit Groningen College van Bestuur, Dr. C. Streefland, Afdeling Academische Zaken Postbus 72, 9700 AB Groningen Technische Universiteit Delft College van Bestuur, A. Sloot MPA, Drs. A.G.C.A. Suijkerbuijk, Universiteitsdienst, BMO/IB Postbus 5, 2600 AA Delft Technische Universiteit Eindhoven College van Bestuur, Ir. E.W. Gerritsen, Dr. ir. M.A.M. Leermakers, Afdeling DAZ/StCvB Postbus 513, 5600 MB Eindhoven Universiteit Leiden College van Bestuur, Mw. dr. M.E. Kroon, Afdeling Academische Zaken Bestuursbureau Postbus 9500, 2300 RA Leiden Universiteit Maastricht College van Bestuur, Dr. E.H.S. Drenthe, Maastricht University Office, unit Academic Affairs Telefoonnummer Postbus 616, 6200 MD Maastricht Universiteit Twente College van Bestuur, Drs. P.P. Hoetink, Strategie en Coördinatie Postbus 217, 7500 AE Enschede Universiteit Utrecht College van Bestuur, Mw. M.J. Rojo Martínez MSc, Directie Onderwijs & Onderzoek Telefoonnummer Postbus 80125, 3508 TC Utrecht Universiteit van Amsterdam College van Bestuur, Mw. dr. J.A. le Loux-Schuringa, Academische Zaken Postbus 19268, 1000 GG Amsterdam

29 28 Vrije Universiteit Amsterdam College van Bestuur, Mw. M. Grcic, Bureau Bestuurszaken De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam Wageningen Universiteit en Researchcentrum College van Bestuur, Mw. dr. ir. H.A. de Ruiter, Stafafdeling Onderwijs en Onderzoek Postbus 9101, 6700 HB Wageningen Open Universiteit Nederland College van Bestuur, Drs. J.B.M. Roffelsen, Bureau van de Universiteit Beleid en Bestuur Postbus 2960, 6401 DL Heerlen Protestantse Theologische Universiteit College van Bestuur, Mr. drs. D.J. de Boer, Postbus 5021, 8260 GA Kampen Universiteit voor Humanistiek Drs. L.J. van der Spek, Postbus 797, 3500 AT Utrecht KNAW-instituten Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen Drs. M. Pen, Onderzoekorganisatie Telefoonnummer Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam NWO-instituten Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) Mw. M. Brouwer, Project- en Subsidie Officer Telefoonnummer Postbus 94079, 1090 GB Amsterdam Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING) Dr. D. Haks, Postbus 90755, 2509 LT Den Haag Theologische Universiteit Apeldoorn Mw. J.W. van der Zande-de Roo, Wilhelminapark 4, 7316 BT Apeldoorn Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) Mw. A. van Poppel, Postbus 792, 2300 AT Leiden

30 29 SRON Netherlands Institute for Space Research Drs. G.C. Klamer, Sorbonnelaan 2, 3584 CA Utrecht Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) FOM-Instituten: AMOLF, NIKHEF en Rijnhuizen Mw. dr. A.R.T. van Eerd, Postbus 3021, 3502 GA Utrecht Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) Prof.dr. C.H.R. Heip Postbus 59, 1790 AB Den Burg (Texel) Stichting Astronomisch Onderzoek Nederland (ASTRON) Mw. D. van Dijk, Postbus 2, 7990 AA Dwingeloo Nederlands Kanker Instituut Prof. dr. A. Berns, Directeur Wetenschapsbeleid Plesmanlaan 121, 1066 CX Amsterdam Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek Dr. J.A. van Berkum, Postbus 310, 6500 AH Nijmegen

31 Schematisch overzicht Veni/Vidi/Vici-beoordelingsprocedure Veni/Vidi Indiening aanvraag Voorstel ontvankelijk? wel niet Voorselectie nodig? nee ja Beoordeling door referenten Bericht aan kandidaat Voorselectie door commissie voorstel gaat door voorstel gaat niet door Reactie kandiddat kan leiden tot herziening handhaving oordeel oordeel Vici Indiening vooraanmelding Voorstel ontvankelijk? niet wel Advies door commissie Indiening uitgewerkte aanvraag Beoordeling door referenten Wederhoor kandidaten Bezwaar mogelijk Wederhoor kandidaten Interview Interview Commissie formuleert advies t.b.v. gebiedsbestuur en AB-NWO Commissie formuleert advies t.b.v. gebiedsbestuur en AB-NWO Domeinbrede vergelijking door panels Domeinbrede vergelijking door panels aanvraag gehonoreerd Besluit aanvraag niet gehonoreerd aanvraag gehonoreerd Besluit aanvraag niet gehonoreerd Praktische afwikkeling toekenning Beroep mogelijk Praktische afwikkeling toekenning Beroep mogelijk

32

33

Brochure Vernieuwingsimpuls

Brochure Vernieuwingsimpuls Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Brochure Subsidieronde 2002 VENI VIDI VICI 1 Inhoudsopgave 1 nieuwe stijl 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Doel 3 1.3 Doelgroep 3 1.4 Drie subsidievormen: VENI,

Nadere informatie

Call for proposals. Vernieuwingsimpuls. Den Haag, oktober 2011 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Call for proposals. Vernieuwingsimpuls. Den Haag, oktober 2011 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Call for proposals Vernieuwingsimpuls 2012 Den Haag, oktober 2011 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 2 1.3 Geldigheidsduur

Nadere informatie

Vernieuwingsimpuls Subsidiebrochure 2010

Vernieuwingsimpuls Subsidiebrochure 2010 Vernieuwingsimpuls Subsidiebrochure 2010 Den Haag, 16 oktober 2009 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 3 2 Doel 4 2.1 Drie doelgroepen 4 2.2 Stimulering vrouwelijke

Nadere informatie

Aspasia. Aspasia is gekoppeld aan de rondes Vidi en Vici Call for proposals

Aspasia. Aspasia is gekoppeld aan de rondes Vidi en Vici Call for proposals Aspasia Aspasia is gekoppeld aan de rondes Vidi en Vici 2018 Call for proposals Den Haag, februari 2019 2018 Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3 Geldigheidsduur call for

Nadere informatie

Vernieuwingsimpuls - Vici

Vernieuwingsimpuls - Vici Call for proposals Vernieuwingsimpuls - Vici 2015 Den Haag, januari 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3 Geldigheidsduur

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7944 14 februari 2018 Call for proposals Aspasia, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Rondes Vidi

Nadere informatie

Aspasia. Call for proposals. Rondes Vidi en Vici met besluitvorming in 2016

Aspasia. Call for proposals. Rondes Vidi en Vici met besluitvorming in 2016 Call for proposals Aspasia Rondes Vidi en Vici met besluitvorming in 2016 Den Haag, april 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar

Nadere informatie

Call for proposals. Westerdijk Talentimpuls. Den Haag, maart 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Call for proposals. Westerdijk Talentimpuls. Den Haag, maart 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Call for proposals 2017 Den Haag, maart 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel Op 10 februari 2017 was het 100 jaar geleden dat in Nederland de eerste vrouwelijke

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Vernieuwingsimpuls 2015

Veel gestelde vragen Vernieuwingsimpuls 2015 Veel gestelde vragen Vernieuwingsimpuls 2015 1. Is er een leeftijdsgrens of andere grens voor Veni, Vidi, Vici aanvragers? 2. Mogen buitenlandse onderzoekers indienen? 3. Is het mogelijk vanuit het buitenland

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de Vernieuwingsimpuls

Veelgestelde vragen over de Vernieuwingsimpuls Veelgestelde vragen over de Vernieuwingsimpuls November 2017 1. Is er een leeftijdsgrens of andere grens voor Veni, Vidi, Vici aanvragers? 2. Mogen buitenlandse onderzoekers indienen? 3. Is het mogelijk

Nadere informatie

Leraar in onderzoek. Exacte Wetenschappen. Onderzoeksprogramma voor wis- en natuurkundedocenten

Leraar in onderzoek. Exacte Wetenschappen. Onderzoeksprogramma voor wis- en natuurkundedocenten Exacte Wetenschappen Leraar in onderzoek Onderzoeksprogramma voor wis- en natuurkundedocenten Den Haag, mei 2010 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 3 2 Doel 4 3

Nadere informatie

Investeringen NWO-groot

Investeringen NWO-groot Call for proposals Investeringen NWO-groot 2015/2016 Den Haag, november 2014 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3

Nadere informatie

Kootstra Talent Fellowship 2015

Kootstra Talent Fellowship 2015 Kootstra Talent Fellowship 2015 Inleiding De Raad van Bestuur Maastricht UMC + heeft voor 2015 middelen ter beschikking gesteld voor talentontwikkeling onder jong wetenschappelijk talent. Deze middelen

Nadere informatie

' * ^ ļ t. .. ' ' - v. - '.. - e 2015/2016. Den Haag, mei 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk

' * ^ ļ t. .. ' ' - v. - '.. - e 2015/2016. Den Haag, mei 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk ' * ^ ļ t.. ' ' - v. - '.. - e Call for p r o p o s a l s I n v e s t e r i n g e n N W O - m i d d e l g r o o t 2015/2016 Den Haag, mei 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek I

Nadere informatie

1 Bezoekersbeurs. Call for proposals. Bezoekersbeurs. Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

1 Bezoekersbeurs. Call for proposals. Bezoekersbeurs. Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Bezoekersbeurs Call for proposals Bezoekersbeurs 2016 Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inleiding en doel Met de bezoekersbeurzen stimuleert NWO het bezoek

Nadere informatie

Wetenschappelijke bijeenkomsten ALW

Wetenschappelijke bijeenkomsten ALW 1 Aard- en Levenswetenschappen Call for proposals ALW Den Haag, maart 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Inleiding en doel NWO heeft als wettelijke taak onder meer de nationale

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de Vernieuwingsimpuls/ het NWO- Talentprogramma

Veelgestelde vragen over de Vernieuwingsimpuls/ het NWO- Talentprogramma Veelgestelde vragen over de Vernieuwingsimpuls/ het NWO-Talentprogramma 1 Veelgestelde vragen over de Vernieuwingsimpuls/ het NWO- Talentprogramma Juni 2019 1 Gelden er leeftijdsgrenzen voor Veni-, Vidi-,

Nadere informatie

Wetenschappelijke bijeenkomsten ALW

Wetenschappelijke bijeenkomsten ALW 1 Aard- en Levenswetenschappen Call for proposals Den Haag, november 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel NWO heeft als wettelijke taak onder meer de nationale

Nadere informatie

Samenwerking China (NSFC) Reis- en verblijfkosten, seminars

Samenwerking China (NSFC) Reis- en verblijfkosten, seminars 1 Call for proposals Samenwerking China (NSFC) Reis- en verblijfkosten, seminars 2015 Den Haag, november 2014 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Inleiding en doel NWO heeft een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Samenwerking China (NSFC) - Joint seminars

Samenwerking China (NSFC) - Joint seminars 1 Samenwerking China (NSFC) Call for proposals Samenwerking China (NSFC) - Joint seminars 2016 Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel NWO heeft

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 62606 3 november 2017 Call for proposals, Astronomie, Informatica en Wiskunde TOP-Subsidies voor vrij onderzoek, Nederlandse

Nadere informatie

Evaluatie Vernieuwingsimpuls Bijlagen

Evaluatie Vernieuwingsimpuls Bijlagen Evaluatie Vernieuwingsimpuls 2002 Bijlagen BIJLAGE I Overzicht interviews partners Universiteiten Dhr. Gerritsen Dhr. E. Drenthe Dhr. van der Lans Dhr. R. Timmer Mw. van den Heuvel Mw. J. de Ranitz Mw.

Nadere informatie

Call for proposals. Nationale Wetenschapsagenda. Den Haag, maart 2019 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Call for proposals. Nationale Wetenschapsagenda. Den Haag, maart 2019 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Nationale Wetenschapsagenda Call for proposals 2019 Den Haag, maart 2019 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) beschrijft brede,

Nadere informatie

Astronomie, Informatica en Wiskunde TOP- Subsidies voor vrij onderzoek

Astronomie, Informatica en Wiskunde TOP- Subsidies voor vrij onderzoek Call for proposals Astronomie, Informatica en Wiskunde TOP- Subsidies voor vrij onderzoek 2017-2018 Den Haag, oktober 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1

Nadere informatie

NWO-Spinozapremie. Den Haag, juni 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO-Spinozapremie. Den Haag, juni 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 2019 Den Haag, juni 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel De is een persoonsgerichte onderzoeksfinanciering die zich richt op de hoogste categorie in de onderzoekerspiramide.

Nadere informatie

Call for proposals MEERVOUD. Aard- en Levenswetenschappen. Meer Vrouwelijke Onderzoekers als UD

Call for proposals MEERVOUD. Aard- en Levenswetenschappen. Meer Vrouwelijke Onderzoekers als UD Aard- en Levenswetenschappen Call for proposals MEERVOUD Meer Vrouwelijke Onderzoekers als UD 2013 Den Haag, maart 2013 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1

Nadere informatie

Nationale Wetenschapsagenda - Matchmakingbijeenkomsten

Nationale Wetenschapsagenda - Matchmakingbijeenkomsten 1 Nationale Wetenschapsagenda Call for proposals Nationale Wetenschapsagenda - Matchmakingbijeenkomsten Den Haag, mei 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel NWO

Nadere informatie

Kootstra Talent Fellowship 2011

Kootstra Talent Fellowship 2011 Kootstra Talent Fellowship 2011 Inleiding De Raad van Bestuur Maastricht UMC + heeft voor 2011 middelen ter beschikking gesteld voor talentontwikkeling onder jong wetenschappelijk talent. Deze middelen

Nadere informatie

Reglement selectie nieuwe leden van De Jonge Akademie

Reglement selectie nieuwe leden van De Jonge Akademie Zoals besproken in de ledenvergadering van 28 januari 2016 en via elektronische stemming door de leden vastgesteld op 17 maart 2016 Artikel 1. Begripsomschrijvingen a. KNAW: Koninklijke Nederlandse Akademie

Nadere informatie

Samenwerking China (NSFC) - Reis- en verblijfkosten

Samenwerking China (NSFC) - Reis- en verblijfkosten 1 Samenwerking China (NSFC) Call for proposals Samenwerking China (NSFC) - Reis- en verblijfkosten 2016 Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel

Nadere informatie

NWO-Spinozapremie 2020

NWO-Spinozapremie 2020 NWO-Spinozapremie 2020 1 Inleiding en doel De NWO-Spinozapremie is een persoonsgerichte onderzoeksfinanciering die zich richt op de hoogste categorie in de onderzoekerspiramide. De premie is een eerbewijs

Nadere informatie

Vernieuwingsimpuls - Veni

Vernieuwingsimpuls - Veni Call for proposals Vernieuwingsimpuls - Veni 2019 Den Haag, mei 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud Vernieuwingsimpuls - Veni 1 1 Inleiding 2 1.1 Achtergrond 2 1.2 Beschikbaar

Nadere informatie

Samenwerking Taiwan (MOST) - Scientist exchange

Samenwerking Taiwan (MOST) - Scientist exchange 1 Samenwerking Taiwan (MOST) Call for proposals Samenwerking Taiwan (MOST) - Scientist exchange 2016 Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel

Nadere informatie

Promotiebeurs voor leraren

Promotiebeurs voor leraren Call for proposals Promotiebeurs voor leraren 2015 2de ronde Den Haag, juni 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3

Nadere informatie

Wiskundeleraar in onderzoek

Wiskundeleraar in onderzoek Exacte Wetenschappen Call for proposals Wiskundeleraar in onderzoek Ronde 2015 Den Haag, mei 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar

Nadere informatie

Vernieuwingsimpuls - Vici

Vernieuwingsimpuls - Vici Call for proposals Vernieuwingsimpuls - Vici 2016 Den Haag, januari 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud Vernieuwingsimpuls - Vici 1 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar

Nadere informatie

NWO-Spinozapremie. Den Haag, juli 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO-Spinozapremie. Den Haag, juli 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO-Spinozapremie 1 NWO-Spinozapremie 2017 Den Haag, juli 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Inleiding en doel De NWO-Spinozapremie is een persoonsgerichte onderzoeksfinanciering

Nadere informatie

Call for proposals. NRO Kennisbenutting Plus. Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek

Call for proposals. NRO Kennisbenutting Plus. Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Call for proposals NRO Kennisbenutting Plus Den Haag, mei 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1.1 Achtergrond 1.2 Beschikbaar

Nadere informatie

Vernieuwingsimpuls - Vici

Vernieuwingsimpuls - Vici Call for proposals Vernieuwingsimpuls - Vici 2017 Den Haag, januari 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud Vernieuwingsimpuls - Vici 1 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar

Nadere informatie

Schoolleiders innovatie ontwikkelfonds VO (SIOF) - Algemeen 2019

Schoolleiders innovatie ontwikkelfonds VO (SIOF) - Algemeen 2019 Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Subsidieoproep Schoolleiders innovatie ontwikkelfonds VO (SIOF) - Algemeen 2019 Let op: dit betreft SIOF Algemeen. Indien u een aanvraag wil indienen voor SIOF

Nadere informatie

Verbinden van wetenschap en samenleving. NWO-strategie

Verbinden van wetenschap en samenleving. NWO-strategie Verbinden van wetenschap en samenleving NWO-strategie 2019-2022 Verbinden van wetenschap en samenleving Dit strategisch plan beschrijft de koers van NWO voor de jaren 2019 tot en met 2022. NWO legt hierin

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de Vernieuwingsimpuls

Veelgestelde vragen over de Vernieuwingsimpuls Veelgestelde vragen over de Vernieuwingsimpuls juli 2016 1. Is er een leeftijdsgrens of andere grens voor Veni, Vidi, Vici aanvragers? 2. Mogen buitenlandse onderzoekers indienen? 3. Is het mogelijk vanuit

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 69492 5 december 2017 Call for proposals Vernieuwingsimpuls Veni 2018, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nadere informatie

Samenwerking Duitsland - Von Humboldt Stiftung (VHS)

Samenwerking Duitsland - Von Humboldt Stiftung (VHS) 1 Call for proposals Samenwerking Duitsland - Von Humboldt Stiftung (VHS) 2016 Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel NWO heeft een overeenkomst

Nadere informatie

Stimuleringsfonds Open Access - conferentiebijdrage

Stimuleringsfonds Open Access - conferentiebijdrage 1 Call for proposals Stimuleringsfonds Open Access - conferentiebijdrage 2015 Den Haag, oktober 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel Het Algemeen Bestuur van

Nadere informatie

Vernieuwingsimpuls - Vidi

Vernieuwingsimpuls - Vidi Call for proposals Vernieuwingsimpuls - Vidi 2016 Den Haag, juli 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud Vernieuwingsimpuls - Vidi 1 Inhoud 0 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1

Nadere informatie

Deze dag wordt tweerichtingsverkeer

Deze dag wordt tweerichtingsverkeer 1 2 Deze dag wordt tweerichtingsverkeer Comeniusprogramma 2018: voor het eerst dat we alle beurzen kunnen toekennen. U bent allemaal pioniers! Met elkaar gedachten uitwisselen om uw (en onze!) gedachten

Nadere informatie

Vernieuwingsimpuls - Vici

Vernieuwingsimpuls - Vici Call for proposals Vernieuwingsimpuls - Vici 2019 Den Haag, januari 2019 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud Vernieuwingsimpuls - Vici 1 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar

Nadere informatie

Vernieuwingsimpuls - Vidi

Vernieuwingsimpuls - Vidi Call for proposals Vernieuwingsimpuls - Vidi 2017 Den Haag, juli 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud Vernieuwingsimpuls - Vidi 1 Inhoud 0 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1

Nadere informatie

Stimulering Europees Onderzoek

Stimulering Europees Onderzoek Call for proposals Stimulering Europees Onderzoek 2016 Den Haag, oktober 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3

Nadere informatie

Vernieuwingsimpuls - Veni

Vernieuwingsimpuls - Veni Call for proposals Vernieuwingsimpuls - Veni 2017 Den Haag, november 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud Vernieuwingsimpuls - Veni 1 1 Inleiding 2 1.1 Achtergrond 2 1.2

Nadere informatie

Samenwerking Taiwan (MOST)

Samenwerking Taiwan (MOST) 1 Call for proposals 2015 Den Haag, oktober 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel NWO heeft een samenwerkingsovereenkomst met het Ministry of Science and Technology

Nadere informatie

Postdocs in de onderwijswetenschappen Programmaraad voor fundamenteel onderwijsonderzoek (PROO)

Postdocs in de onderwijswetenschappen Programmaraad voor fundamenteel onderwijsonderzoek (PROO) Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Call for proposals Postdocs in de onderwijswetenschappen Programmaraad voor fundamenteel onderwijsonderzoek (PROO) 2016 Den Haag, januari 2016 Nederlandse Organisatie

Nadere informatie

CALL FOR PROPOSALS FELLOWSHIPS FOR YOUNG ENERGY SCIENTISTS (YES!)

CALL FOR PROPOSALS FELLOWSHIPS FOR YOUNG ENERGY SCIENTISTS (YES!) CALL FOR PROPOSALS FELLOWSHIPS FOR YOUNG ENERGY SCIENTISTS (YES!) ==================================================== Wij vragen uw aandacht voor het volgende: - Het programma 'Fellowships for Young Energy

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Handelende in overeenstemming met de Minister van Economische Zaken;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Handelende in overeenstemming met de Minister van Economische Zaken; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17514 25 juni 2014 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 6 juni 2014, nr. 598670, tot wijziging

Nadere informatie

Y Meerwaarde Plus Programma voor bevordering van kennisbenutting in de Maatschappij-en Gedragswetenschappen

Y Meerwaarde Plus Programma voor bevordering van kennisbenutting in de Maatschappij-en Gedragswetenschappen Maatschappij- en Gedragswetenschappen Call for proposals Y Meerwaarde Plus Programma voor bevordering van kennisbenutting in de Maatschappij-en Gedragswetenschappen 2012 Den Haag, september 2012 Nederlandse

Nadere informatie

Promo. voor. 2016 1ste ronde

Promo. voor. 2016 1ste ronde Call for proposalss Promo otiebeurs voor leraren 2016 1ste ronde Den Haag, november 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1.2 Beschikbaar budget

Nadere informatie

Vernieuwingsimpuls - Vidi

Vernieuwingsimpuls - Vidi Call for proposals Vernieuwingsimpuls - Vidi 2018 Den Haag, augustus 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud Vernieuwingsimpuls - Vidi 1 Inhoud 0 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond

Nadere informatie

Programme for International Student Assessment (PISA) 2018

Programme for International Student Assessment (PISA) 2018 Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Call for proposals Programme for International Student Assessment (PISA) 2018 2015 Den Haag, februari 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nadere informatie

Stichting Van Moorsel en Rijnierse

Stichting Van Moorsel en Rijnierse 1 Geesteswetenschappen Call for proposals 2016 Den Haag, april 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel Het doel van de is het stimuleren van onderzoek naar het

Nadere informatie

Subsidievoorwaarden Maag Lever Darm Stichting. Zorgprojecten 2019 Leefstijl in de MDL-zorg

Subsidievoorwaarden Maag Lever Darm Stichting. Zorgprojecten 2019 Leefstijl in de MDL-zorg Subsidievoorwaarden Maag Lever Darm Stichting Zorgprojecten 2019 Leefstijl in de MDL-zorg Inhoudsopgave Doel... 3 Focus... 3 Wie kan subsidie aanvragen?... 4 Eisen waaraan de aanvraag dient te voldoen...

Nadere informatie

Stichting VHAN. Reglement Wetenschapscommissie

Stichting VHAN. Reglement Wetenschapscommissie Stichting VHAN Reglement Wetenschapscommissie Aangepaste versie januari 2015 Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen 2. Taakopdracht 3. Samenstelling commissie, benoeming en zittingsduur 4. Werkwijze en besluitvorming

Nadere informatie

Veranderingsstudies Subsidieronde voor definitieve aanvragen

Veranderingsstudies Subsidieronde voor definitieve aanvragen Maatschappij- en Gedragswetenschappen Call for proposals Veranderingsstudies Subsidieronde voor definitieve aanvragen 2012-2015 Den Haag, december 2011 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING ONDERZOEKSCHOOL Huizinga Instituut 2012-2016

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING ONDERZOEKSCHOOL Huizinga Instituut 2012-2016 De Colleges van Bestuur van: GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING ONDERZOEKSCHOOL Huizinga Instituut 2012-2016 de Erasmus Universiteit Rotterdam; de Radboud Universiteit Nijmegen; de Rijksuniversiteit Groningen;

Nadere informatie

Persoonlijke subsidie junior onderzoekers

Persoonlijke subsidie junior onderzoekers Persoonlijke subsidie junior onderzoekers Achtergrond en doel In de toekomst wil het Longfonds op het gebied van wetenschappelijk onderzoek het volgende bereiken: voorkómen van longziekten, vroege opsporing

Nadere informatie

Rubicon November 2017

Rubicon November 2017 Call for proposals Rubicon November 2017 3e ronde Den Haag, september 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3 Geldigheidsduur

Nadere informatie

Regeling Subsidieverlening

Regeling Subsidieverlening Regeling Subsidieverlening Toelichting voor het opstellen van een begroting bij het aanvragen van subsidie Voor subsidieaanvragers en de financiële administraties 1. Waarvoor wordt subsidie verleend? Het

Nadere informatie

Samenwerking Japan (JSPS) - Joint seminars

Samenwerking Japan (JSPS) - Joint seminars 1 Samenwerking Japan (JSPS) Call for proposals Samenwerking Japan (JSPS) - Joint seminars 2016 Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel NWO heeft

Nadere informatie

1 Bezoekersbeurs. Call for proposals. Bezoekersbeurs. Den Haag, november 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

1 Bezoekersbeurs. Call for proposals. Bezoekersbeurs. Den Haag, november 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Bezoekersbeurs Call for proposals Bezoekersbeurs 2017 Den Haag, november 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel Met de bezoekersbeurzen stimuleert NWO het bezoek

Nadere informatie

Beleidsregel kunst&cultuur in de gebieden

Beleidsregel kunst&cultuur in de gebieden BELEIDSREGEL KUNST EN CULTUUR IN DE GEBIEDEN Naast de projectsubsidies voor kortlopende projecten, de periodesubsidies voor langer lopende projecten, de jaarsubsidies amateurs en het snelloket is er nu

Nadere informatie

Mobiliteitsonderzoek Vernieuwingsimpuls-laureaten

Mobiliteitsonderzoek Vernieuwingsimpuls-laureaten Definitief rapport 29-11-2012 Mobiliteitsonderzoek Vernieuwingsimpuls-laureaten Rens van de Schoot 1 Hans Sonneveld 2 Anja Kroon 3 1. Methode&Statistiek, Universiteit Utrecht 2. Centrum voor Onderwijs

Nadere informatie

Reglement Wetenschapscommissie Medisch Centrum Haaglanden

Reglement Wetenschapscommissie Medisch Centrum Haaglanden Reglement Wetenschapscommissie Medisch Centrum Haaglanden 1 Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen 2. Taakopdracht 3. Samenstelling commissie, benoeming en zittingduur 4. Werkwijze en besluitvorming 5. Taken

Nadere informatie

Stimulering Europees Onderzoek

Stimulering Europees Onderzoek Call for proposals Stimulering Europees Onderzoek 2015 Den Haag, juli 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3 Geldigheidsduur

Nadere informatie

ZonMw Veni 2018 Onderwerpen: Talentstimulering, wetenschappelijke vernieuwing

ZonMw Veni 2018 Onderwerpen: Talentstimulering, wetenschappelijke vernieuwing Subsidieoproep Veni 2018 ZonMw Veni 2018 Onderwerpen: Talentstimulering, wetenschappelijke vernieuwing Datum geplaatst: 9 november 2017 Deadline: 9 januari 2018, 14.00 uur Inhoud ZonMw Veni 2018... 1 DOEL

Nadere informatie

Regeling Subsidieverlening

Regeling Subsidieverlening Regeling Subsidieverlening Toelichting voor het opstellen van een begroting bij het aanvragen van subsidie Voor subsidieaanvragers en de financiële administraties 1. Waarvoor wordt subsidie verleend? Het

Nadere informatie

rendement van talent aanbevelingen voor motiverend en stimulerend loopbaanbeleid advies

rendement van talent aanbevelingen voor motiverend en stimulerend loopbaanbeleid advies de jonge akademie rendement van talent aanbevelingen voor motiverend en stimulerend loopbaanbeleid advies samenvatting De afgelopen jaren hebben de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW),

Nadere informatie

DE GOUDEN KIEM Prijs voor de beste chemische start-up 2014. Oproep voor het nomineren van kandidaten voor

DE GOUDEN KIEM Prijs voor de beste chemische start-up 2014. Oproep voor het nomineren van kandidaten voor 1 Chemische Wetenschappen TKI Nieuwe Chemische Innovaties 14 NCI 45A Oproep voor nominaties Gouden KIEM-competitie versie 13-6-20 Oproep voor het nomineren van kandidaten voor DE GOUDEN KIEM Prijs voor

Nadere informatie

Vluchtelingen in de wetenschap

Vluchtelingen in de wetenschap Exacte en Natuurwetenschappen Sociale en Geesteswetenschappen Toegepaste en Technische Wetenschappen ZonMw Call for proposals Vluchtelingen in de wetenschap 2018 Den Haag, mei 2018 Nederlandse Organisatie

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 28 november 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 28 november 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 1 3720 BA Bilthoven De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

Regeling Subsidieverlening

Regeling Subsidieverlening Regeling Subsidieverlening Toelichting voor het opstellen van een begroting bij het aanvragen van subsidie Voor subsidieaanvragers en de financiële administraties 1. Waarvoor wordt subsidie verleend? Het

Nadere informatie

Het University Fund Wageningen (UFW) heeft als doel het bevorderen van de bloei van Wageningen UR.

Het University Fund Wageningen (UFW) heeft als doel het bevorderen van de bloei van Wageningen UR. Het University Fund Wageningen (UFW) heeft als doel het bevorderen van de bloei van Wageningen UR. STIMULERINGSREGELING STUDENTENACTIVITEITEN De stimuleringsregeling studentenactiviteiten van het UFW richt

Nadere informatie

Aantal pagina s (inclusief deze): 7

Aantal pagina s (inclusief deze): 7 Onderwerp Agendapunt Opsteller notitie Reglement Wetenschappelijke Adviesraad 2.c. Peter Schoof, 1 september Aantal pagina s (inclusief deze): 7 Reden verzending RvT Inhoud Besluit Bijlagen Raad van Toezicht

Nadere informatie

Valorisation Grant. Richtlijnen voor het aanvragen van financiering voor Valorisation Grant fase-1 en fase-2 projecten

Valorisation Grant. Richtlijnen voor het aanvragen van financiering voor Valorisation Grant fase-1 en fase-2 projecten Valorisation Grant Richtlijnen voor het aanvragen van financiering voor Valorisation Grant fase-1 en fase-2 projecten Versie: augustus 2012 Pagina 1 / 7 Inhoud Indienen van projectvoorstellen... 2 Doel

Nadere informatie

International Civic and Citizenship Education Study 2016 Programmaraad voor Fundamenteel Onderzoek (PROO)

International Civic and Citizenship Education Study 2016 Programmaraad voor Fundamenteel Onderzoek (PROO) Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Call for proposals International Civic and Citizenship Education Study 2016 Programmaraad voor Fundamenteel Onderzoek (PROO) 2013 1ste ronde Den Haag, september

Nadere informatie

Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten Postbus 15079 1001 MB AMSTERDAM. ArtEZ Postbus 49 6800 AA ARNHEM

Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten Postbus 15079 1001 MB AMSTERDAM. ArtEZ Postbus 49 6800 AA ARNHEM Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten Postbus 15079 1001 MB AMSTERDAM ArtEZ Postbus 49 6800 AA ARNHEM Avans Hogeschool Postbus 732 5201 AS DEN BOSCH Azusa Theologische Hogeschool De Boelelaan 1105 1081

Nadere informatie

Vrije Competitie in de Geesteswetenschappen

Vrije Competitie in de Geesteswetenschappen Geesteswetenschappen Call for proposals Vrije Competitie in de Geesteswetenschappen Den Haag, februari 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond

Nadere informatie

Promotiebeurs voor leraren

Promotiebeurs voor leraren Call for proposals Promotiebeurs voor leraren 2016 2e ronde Den Haag, juni 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3

Nadere informatie

ECHO- en TOP-subsidies

ECHO- en TOP-subsidies Chemische Wetenschappen Call for proposals ECHO- en TOP-subsidies 2015 Den Haag, januari 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar

Nadere informatie

Mobiliteitsonderzoek Vernieuwingsimpuls-laureaten

Mobiliteitsonderzoek Vernieuwingsimpuls-laureaten Vertrouwelijk Mobiliteitsonderzoek Vernieuwingsimpuls-laureaten Rens van de Schoot 1 Hans Sonneveld 2 Anja Kroon 3 1. Methode&Statistiek, Universiteit Utrecht 2. Centrum voor Onderwijs en Leren, Universiteit

Nadere informatie

Programma beschrijving

Programma beschrijving Programma beschrijving Achtergrond Al 1 op de 16 Nederlanders heeft diabetes en elke week komen daar 1.000 mensen bij. Daarmee is diabetes een gezondheidsprobleem voor veel Nederlanders, en een groeiend

Nadere informatie

Comeniusprogramma. Voorlichtingsdag 8 juni 2018

Comeniusprogramma. Voorlichtingsdag 8 juni 2018 Comeniusprogramma Voorlichtingsdag 8 juni 2018 comenius@nro.nl Welkom, aangenaam kennis te maken Leden van de beoordelingscommissie en Comenius Fellows 2018 Medewerkers ministeries OCW Luisa Solms, secretaris

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7947 14 februari 2018 Call for proposals Rubicon Maart 2018 1ste ronde, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk

Nadere informatie

Museumbeurzen. Call for proposals. Geesteswetenschappen. 2014-2016 tweede ronde

Museumbeurzen. Call for proposals. Geesteswetenschappen. 2014-2016 tweede ronde Geesteswetenschappen Call for proposals Museumbeurzen 2014-2016 tweede ronde Den Haag, september 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2

Nadere informatie

Aanvragen kunnen uitsluitend worden ingediend na vooroverleg met de pijlercoördinator Levendige en Gastvrije Stad.

Aanvragen kunnen uitsluitend worden ingediend na vooroverleg met de pijlercoördinator Levendige en Gastvrije Stad. BELEIDSREGEL LEVENDIGE EN GASTVRIJE BINNENSTAD Naast de projectsubsidies voor kortlopende projecten, de periodesubsidies voor langer lopende projecten, de jaarsubsidies amateurs, het snelloket en gebiedsgerichte

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 28226 3 juni 2016 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 25 mei 2016, nr. 935426, houdende

Nadere informatie

Subsidievoorwaarden MAAG LEVER DARM STICHTING. Wetenschappelijk Onderzoek MLDS Career Development Grant

Subsidievoorwaarden MAAG LEVER DARM STICHTING. Wetenschappelijk Onderzoek MLDS Career Development Grant Subsidievoorwaarden MAAG LEVER DARM STICHTING Wetenschappelijk Onderzoek 2016 MLDS Career Development Grant Maag Lev er Darm Stichting Postbus 430, 3430 AK Nieuwegein Richterslaan 62, 3431 AK Nieuwegein

Nadere informatie

Onderzoeksvoorstel voor wetenschappelijk onderzoek in het kader van de Onderzoeksagenda Veteranenzorg Defensie

Onderzoeksvoorstel voor wetenschappelijk onderzoek in het kader van de Onderzoeksagenda Veteranenzorg Defensie Onderzoeksvoorstel voor wetenschappelijk onderzoek in het kader van de Onderzoeksagenda Veteranenzorg Defensie Dit formulier moet in het Nederlands worden ingevuld 1. Registratiegegevens 1a. Gegevens hoofdaanvrager

Nadere informatie

Oproep tot het indienen van aanvragen promotieonderzoek voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk

Oproep tot het indienen van aanvragen promotieonderzoek voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Oproep tot het indienen van aanvragen promotieonderzoek voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Programma van het Zorgondersteuningsfonds Doel van het programma De veranderingen in de langdurige

Nadere informatie

Referendumcommissie Jaarverslag 2015

Referendumcommissie Jaarverslag 2015 Referendumcommissie Jaarverslag 2015 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Taken en werkwijze Referendumcommissie 4 3. Besluiten en activiteiten algemeen 6 4. De subsidieregeling 7 5. Besluiten en activiteiten

Nadere informatie

REGELING ONTWIKKELINGS- EN ONDERZOEKSSUBSIDIES VOOR ROTTERDAMSE KUNSTENAARS Artikel 1 Reikwijdte

REGELING ONTWIKKELINGS- EN ONDERZOEKSSUBSIDIES VOOR ROTTERDAMSE KUNSTENAARS Artikel 1 Reikwijdte REGELING ONTWIKKELINGS- EN ONDERZOEKSSUBSIDIES VOOR ROTTERDAMSE KUNSTENAARS 2016 Artikel 1 Reikwijdte 1. Deze regeling is bedoeld voor individuele beeldende kunstenaars, autonoom werkende fotografen, ontwerpers

Nadere informatie