UMICORE CHEMIE MATERIAALTECHNOLOGIE 4/04/2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "UMICORE CHEMIE MATERIAALTECHNOLOGIE 4/04/2016"

Transcriptie

1 4/05/2015 4/06/2015 4/07/2015 4/08/2015 4/09/2015 4/10/2015 4/11/2015 4/12/2015 4/01/2016 4/02/2016 4/03/2016 4/04/2016 UMICORE CHEMIE MATERIAALTECHNOLOGIE UMI BE BRUSSEL Analyse op 3 Mei 2016 Koers op moment van de analyse: Umicore is een Belgische onderneming met meer dan medewerkers in 37 landen. Ze is actief sinds 1906 onder de naam Union Minière. Fundamentele analyse Risicoanalyse Heet aandeel van Umicore is de afgelopen 3 maanden 32,97% gestegen. Dit is significant beter dan de BEL20 (waarin Umicore noteert), die over dezelfde periode slechts 0,15% steeg. De afgelopen 52 weken daalde het aandeel 4,4%. Het hoogste punt was 46,15 en bereikte ze op 22 April Het laagste punt was 32,37 en bereikte ze op 2 Februari De koers op het moment van deze analyse ligt op 6,75% van het hoogste punt en 33,55% van het laagste punt Fundamenteel sterk Aanzienlijk Risico Aangezien Umicore winsten behaalt uit het verwerken van deze grondstoffen, is het dan ook vrij vanzelfsprekend dat de prijs van het Umicore-aandeel afhankelijk zal zijn van de prijs van deze grondstoffen. Schommelingen in deze prijzen zullen dan ook vaak een hoofdrol spelen in de prijs van het aandeel van Umicore. Umicore is hierdoor een bedrijf dat vaak de kleinere krantenkoppen haalt door stijgingen en dalingen van de metaalprijzen, alsook door kleine beleidswijzigingen. Het beleid van Umicore kende de afgelopen maanden echter geen sterke wijzigingen. Umicore Mei 15 Mei 16 BEDRIJFSACTIVITEITEN Het bedrijf is voornamelijk actief in wat men noemt materiaaltechnologie. Dit is een subdivisie die voornamelijk in de chemische sector thuishoort. Onder deze noemer heeft Umicore drie bedrijfsdivisies: Catalysis (het uitvoeren van allerlei katalyses), Energie & Oppervlaktetechnologieën (coatings en energietoepassingen) en Recycling (recycleren van grondstoffen). Haar expertise reikt van materiaalkunde tot scheikunde en metallurgie. Daarnaast heeft ze nog de nevenactiviteit Zinc Chemicals, waarmee ze zink transformeren tot hoge kwaliteitsproducten voor industrieel en particulier gebruik. In bijlage 1 vindt u een grafisch overzicht van alle industrieën waarin Umicore actief is, en welke diensten en producten ze in deze industrieën leveren. De grootste activiteiten bevinden zich in het recycleren en recupereren van allerhande grondstoffen en het verwerken en behandelen van de grondstoffen om ze bruikbaar te maken voor verdere industriële verwerking. Onder deze grondstoffen vallen onder andere Koper, Zink, Kobalt, Ruthenium, Nikkel, Tin, Zilver, Platinum, Goud en Lood.

2 SECTOR- EN MACRO-OMGEVING Zoals eerder vermeld, is de winst en het omzetcijfer van Umicore sterk afhankelijk van grondstofprijzen. Zo merkten we dat de metaalprijzen (voornamelijk Kobalt en Nikkel) in het eerste kwartaal van 2016 licht daalden. Dit had een duidelijke impact op de verschillende recyclageactiviteiten, waarvan de inkomsten in Q1 van 2016 daalden met 8%. Ook de inkomsten van de Energy & Surface Technologies-divisies kregen hierdoor een behoorlijke klap van 4%. Dit werd echter grotendeels goedgemaakt door de hogere inkomsten bij de herlaadbare batterij-materialen divisie. Bovenstaande cijfers doen vermoeden dat een grote factor in de prijs van het Umicore-aandeel dan ook de metaalprijzen zijn. MARKTEN MARKTEN Wanneer we kijken naar de S&P 500 Chemicals Industry Index, een index van de grootste aandelen in de Chemische sector, zien we dat deze markt de afgelopen jaren behoorlijk goed heeft gepresteerd. Enkel het afgelopen jaar kende de index een vrij hoge volatiliteit, zowel opwaarts als neerwaarts. Dit stemt echter overeen met de algemene trend op de beurs vandaag de dag. Op de grafiek hieronder zien we dat de index van aandelen uit de Chemische industrie (blauw) ongeveer gelijkloopt met de markt (hier vertegenwoordigd in het rood door de S&P 500). Grafieken: Yahoo Finance Op basis van deze vaststelling verwachten we dan ook dat de prijsfluctuaties van Umicore in grote lijnen zullen samenvallen met die van de markt waarin ze noteert. Voor Umicore is de markt waarmee ze samen zal lopen dus de Brusselse beurs. En inderdaad zien we op onderstaande grafiek dat het koersverloop van Umicore (rood) grotendeels gelijk valt met dat van de BEL 20 (blauw). Hierboven vergelijken we de prijs van het Umicore-aandeel (blauw) met de Londen Metal Exchange-indexprijs (rood) over de afgelopen zes maanden. En inderdaad valt er, met het blote oog, een gelijkenis te spotten tussen het verloop van de twee prijzen. Vooral de daling in januari, gevolgd door een sterke stijging de maanden daarna, is goed te zien op beide grafieken. Door de daling van de metaalprijzen zag niet enkel Umicore, maar ook de volledige metaalverwerkings- en materiaaltechnologie-industrie af. Zo kregen ook de aandelen van de voornaamste concurrenten van Umicore, Johnson Matthey en Recyclex, rake klappen door de dalende metaalprijzen in januari. Grafieken: Yahoo Finance We kunnen onze verwachtingen voor Umicore dus medebaseren op de notering van de BEL20. Wel merken we op dat de koers van Umicore vanaf 2009 veel volatieler is dan de BEL20. Dit kan deels verklaard worden door het feit dat de BEL20-portefeuille als het ware gediversifieerd is over 20 aandelen.

3 Anderzijds kan de volatiele koers van Umicore ook deel uitmaken van de aard van het beestje, daar Umicore gevoelig is voor wijzigingen in de prijs. Wij willen dan ook opmerken dat door deze volatiele koers, het Umicore aandeel niet geschikt is voor de eerder defensievere belegger. SECTOR-ANALYSE Om verder te kunnen vergelijken met de sector, mogen we niet enkel afgaan op de verhouding van de prijs ten opzichte van de boekwaarde. Ook andere parameters spelen mee. Zo is een van de meest gebruikte parameters de inkomsten. De inkomsten zeggen namelijk hoe goed een bedrijf het in z n essentie doet. Om de inkomsten te vergelijken met de sector gebruiken we de Price/Earnings (P/E)-ratio. De P/E van Umicore schommelt rond de 30. Dit betekent dat de prijs van het aandeel ongeveer dertig keer groter is dan de inkomsten van Umicore. Wanneer we dit vergelijken met de Chemische sector, zien we dat de P/E hier meestal tussen de 7 en 15 zit. In combinatie met de hoge P/BWPA stellen we ons hier dus lichte vragen over een eventuele overwaardering. Wel merken we op dat de inkomsten in deze sector zeer volatiel kunnen zijn, afhankelijk van de grondstof- en metaalprijzen. Het kan dus zijn het geval zijn dat de inkomsten van Umicore slechts in een tijdelijke dip zitten door de daling van de staalprijzen. VALUTA Het Umicore aandeel noteert in Euro. Inherent aan valuta (en zeker de Euro) is dat ze nogal volatiel kunnen zijn. Wanneer u echter in het dagelijkse leven met euro betaalt vormt zich hier niet meteen een groot probleem voor uw investering bij het stijgen of dalen van de Euro. Op middellange termijn verwachten wij geen sterke wijzigingen in de Eurodollar verhouding. Op langere termijn, verwachten we echter wel een stijging van de EUR/USD verhouding. Dit kan betekenen dat we een daling mogen verwachten in het aantal buitenlandse investeringen, aangezien de Euro op langere termijn hoger zal noteren.

4 FUNDAMENTELE ANALYSE Op het moment van deze analyse noteert het aandeel van Umicore aan 43,23 euro per aandeel. Historisch gezien is deze waardering behoorlijk hoog. Umicore kende haar hoogtepunt slechts een maand geleden op 22 april 2016, toen ze aan 46,12 euro per aandeel noteerde. Ook in mei van 2015 scheerde het aandeel reeds hoge toppen, met een limiet van ongeveer 45 à 46 euro per aandeel. Het feit dat de hoogste top die het aandeel in haar geschiedenis heeft bereikt slechts een maand geleden is behaald, kan een eerste indicatie zijn dat we aan een maximum zijn gekomen. De vraag die we moeten stellen is of deze notering te hoog of te laag is, op basis van de boekwaarde van het bedrijf. Om deze berekening te maken, gebruiken we de volgende ratio s: Prijs/Boekwaarde per aandeel en Prijs/Materiele boekwaarde per aandeel. Op basis van de jaarrekeningen van Umicore komen we aan de volgende waarden: ,698 3, ,351 2, ,077 2, ,450 2, ,361 2,553 We zien voor 2015 waardes die om en bij 3 liggen. Dit houdt in dat de prijs van het aandeel ongeveer 3 keer zo groot is als de effectieve waarde van het vermogen van het bedrijf. We mogen dit getal echter niet in absolutie beschouwen, maar eerder relatief ten opzichte van sectorgenoten. Wanneer we kijken naar deze sectorgenoten, zien we dat een P/BWPA van 3 zeker niet abnormaal is, hoewel een lagere (en dus betere waarde) zeker hier en daar voorkomt. In vergelijking met haar concurrenten is Umicore volgens deze waarderingsmethode correct-, maar niet overgewaardeerd. Indien we deze waarden vergelijken met de waarden uit vorige jaren zien we dat de prijs-boekwaarde verhouding meestal rond de 2 à 2,5 zit. Dit kan betekenen dat de P/BWPA van die we uitkomen voor 2015 aan de hoge kant zit, en dat de prijs van het aandeel sterker is gestegen dan de eigenlijke waarde van de onderneming. In dit geval moeten we oppassen voor een overwaardering van het aandeel. JAARREKENING In 2015 rapporteerde Umicore voor het eerst sinds jaren terug een stijgende omzet. Ook in het eerste kwartaal van 2016 rapporteerde het bedrijf een omzetstijging van 1%. De netto winst nam in 2015 echter wel opnieuw af, zoals reeds meerdere jaren de trend was. Deze afname is voornamelijk te wijten aan de stijgende investeringen in onderzoek en ontwikkeling en Capex. De meest waarschijnlijke verklaring hiervoor is de horizon 2020 strategie die in september van vorig jaar werd aangekondigd. In deze strategie werden als belangrijkste doelstelling de verdubbeling van de winst (t.o.v. 2014) geformuleerd. Hiervoor plant Umicore om verschillende uitbreidingen te doen en fors te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Zo staat de verdrievoudiging van de capaciteit voor kathodematerialen voor herlaadbare batterijen reeds gepland tegen Deze investering heeft een prijskaartje van om en bij de 160 miljoen euro. Daarnaast is er ook de dialoog geopend over een nieuwe fabriek voor kobaltraffinage en -recyclage in Olen, voor een investering van ongeveer 25 miljoen euro. Verder merken we op dat de netto financiële schuld in 2015 opnieuw steeg van 298 miljoen in 2014 naar 321 miljoen euro. De verklaring hiervoor kan zowel opnieuw de grote hoeveelheid aan investeringen zijn, maar ook de sterk dalende interestvoet die het aantrekkelijker maakt om te lenen en zo sterke groeimogelijkheden biedt. Umicore schat in haar laatste kwartaalupdate dat haar recurrente EBIT (recurrente inkomsten voor interest- en belasting-afrekening) tussen de 335 miljoen euro en 360 miljoen euro zullen zitten, op voorwaarde dat de huidige markcondities blijven standhouden. Dit is een stijging van tussen de 1.4% en 8.25% ten opzichte van Indien de metaalprijzen terug stijgen, lijkt deze prognose ons behoorlijk voorzichtig. RATIO-ANALYSE Onze ratio s worden berekend op basis van drie criteria: liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit. Door gebruik te maken van deze criteria en ratio s, kunnen we een inschatting maken van de financiële situatie van het bedrijf. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien of de huidige financiële situatie gezond is, of dat er enen eventueel probleem dreigt. Dit doen we door de berekende ratio s te vergelijken met een algemene norm.

5 Liquiditeit Current ratio De current ratio (ook wel liquiditeitsratio) is een maat van financiële sterkte. Het aantal keer dat de vlottende (current) activa groter zijn dan de vlottende passiva is een waardevolle uitdrukking voor de solvabiliteit van een bedrijf. De current ratio beantwoordt de vraag: Heeft het bedrijf genoeg vlottende activa om de terugbetaling van de vlottende passiva te financieren met een zekere veiligheidsmarge?. Een sterke current ratio heeft een waarde van ongeveer 2, afhankelijk van de types van schuld die het bedrijf heeft opgenomen. De current ratio van Umicore heeft voor 2015 een waarde van 1,31. Dit betekent dat er 1,3 keer zoveel vlottende activa zijn, dan dat er vlottende schulden zijn. Dit is een goede ratio en toont aan dat Umicore stevig in haar schoenen staat op vlak van liquiditeit. Quick ratio De Quick ratio wordt ook wel de acid test ratio genoemd en meet, net zoals de current ratio, de liquiditeit van een bedrijf. De Quick ratio bekijkt enkel de meest liquide activa van een bedrijf en deelt ze door de vlottende passiva. De activa die als zeer liquide worden beschouwd zijn cash, aandelen en obligaties, accounts receivables (al de vlottende activa in de jaarrekening, in mindering gebracht van de voorraad). De acid test ratio bekijkt of een bedrijf zijn verplichtingen (lees: schulden) kan nakomen wanneer het plots bergaf gaat. In het algemeen spreken we van een voldoende ratio tussen 0.5 en 1, zolang het totaalbedrag van te ontvangen bedragen niet lijkt te verkleinen. De Quick ratio van Umicore bedraagt 0,62. Aangezien dit genoeg boven de ondergrens van 0,5 zit, slaagt Umicore ook voor de Quick ratio test en spreken we dus van een voldoende liquiditeit. Werkkapitaal Werkkapitaal zou altijd een positief getal moeten zijn. Dit getal wordt gebruikt door lenende partijen om de durabiliteit van een bedrijf te bepalen. Meestal moet er bij leningen een bepaald aantal werkkapitaal worden aangehouden. Het werkkapitaal van Umicore bedraagt euro. Dit is een zeer goed bedrag dat ervoor zorgt dat Umicore in slechtere dagen een reserve heeft aan meteen opneembaar kapitaal. Wanneer we hierbij ook de goede Current- en Quick ratio s in beschouwing nemen, kunnen we alleen maar besluiten dat Umicore het zeer goed doet op vlak van liquiditeit. Solvabiliteit Leverage ratio De Leverage ratio is een indicator van solvabiliteit. Het duidt aan hoe afhankelijk een bedrijf is van schuldfinanciering (geleende bedragen), vergeleken met het eigen vermogen. Het toont hoeveel van het bedrijf verschuldigd is, ten opzichte van hoeveel van het bedrijf deel uitmaakt van het eigen vermogen. Voor Umicore is de Leverage ratio Dit houdt dat er ongeveer 16% meer schuld is dan eigen vermogen. Dit getal is niet extreem hoog, maar is best onder de 1 te houden. Op deze manier is er nooit meer vreemd vermogen dan dat er eigen vermogen is. Gezien de toekomst-investeringsplannen lijkt het ons echter niet vreemd dat het vreemd vermogen wat hoger is dan het eigen vermogen. Als deze ratio niet stijgt in 2016, moeten we ons hierover geen zorgen maken. Rentabiliteit Rentabiliteitsratio s tonen het vermogen om winst te maken. Ze vergelijken prestaties van een bedrijf met (initieel) geïnvesteerde bedragen. ROA Dit is de rentabiliteit van het totaal vermogen, of ook wel hoe winstgevend het totaal vermogen van het bedrijf is. Er wordt naar deze ratio ook vaak gerefereerd als de return on assets. Deze waarde is bij Umicore 6.27%, wat betekent dat het bedrijf in 2015 een return behaalde van 6.27% ten opzichte van haar totaal geïnvesteerde bedrag (bestaande uit zowel eigen- als vreemd vermogen). We moeten benadrukken dat deze ROA sterk sector-gevoelig is. Voor de chemische sector in 2015 zijn 5% à 10% zeer gezonde en normale waarden, waar Umicore dus mooi binnen valt. ROE Dit is de rentabiliteit van het eigen vermogen, of ook wel hoe winstgevend het eigen vermogen van het bedrijf is. Voor Umicore is dit 14.59%, wat betekent dat uit de investering van het eigen vermogen (dus exclusief geleende bedragen) een opbrengst van bijna 15% voortkwam. Ook de ROE is echter afhankelijke van de sector. In 2015 nam dit kengetal ongeveer waarden aan tussen de 15% en 30% voor de chemische sector. Umicore behaalde in 2015 hiervoor dus net de ondergrens.

6 Winstmarge De winstmarge toont hoeveel Euro er netto winst is per Euro die er in het algemeen binnenkomt. Zo bedraagt de winstmarge van Umicore Dit wil zeggen dat per euro omzet die Umicore maakt, er 9,6 cent winst wordt gemaakt. Deze score is behoorlijk, en strookt met haar sectorgenoten. RISICOGRAAD Inherent aan investeren is het verbonden risico. Meestal geldt er hoe hoger het risico, hoe hoger de mogelijke return. Maar ook het omgekeerde is waar; hoe hoger het risico, hoe groter de kans op een eventueel groot verlies. Daarom analyseren we hier het risico en raten we het aandeel op een score van 1-5, met 1 zijnde een lage risicograad en 5 zijnde een zeer hoge risicograad. We doen dit op basis van een aantal maatstaven: Alfa: Meet hoeveel procent het aandeel beter presteert dan de markt of een benchmark index. Bèta: Meet de volatiliteit van het aandeel vergeleken met de markt of een benchmark index. Bijvoorbeeld: een Bèta van 1.5 duidt aan dat het aandeel anderhalf keer volatieler zal zijn dan de markt. R-kwadraat: Meet het percentage van de beweging van een investering dat men kan toeschrijven aan het bewegen van de markt of een benchmark index. Deze gegevens tonen aan dat Umicore in 2016 een behoorlijk volatiel aandeel is (standaarddeviatie van 11,66%). We zien echter dat het aandeel nog altijd minder volatiel is dan de markt (BEL20) met een Bèta onder 1. Dit kan te maken hebben met het feit dat de R² van Umicore en de BEL20 zeer laag ligt. Verder vinden we een alfa van 3.8%, een waarde die zeer hoog is(!). De Sharpe Ratio toont vervolgens wel aan dat de hoge return waarschijnlijk meer te maken heeft het hoge risico dat gepaard ging bij de volatiliteit van Umicore. Op basis van de bovenstaande gegevens, geven wij een risicowaardering van 4. Dit houdt in dat Umicore zeer volatiel kan zijn en deze investering dus niet zonder risico is. DIVIDENDBELEID Umicore reikt normaliter 2 keer per jaar een dividend uit. Rond eind april is dit in de vorm van een gewoon dividend, en rond de eerste week van september in de vorm van een interim-dividend (dit is een soort van voorschot op het eigenlijke dividend). Dit jaar keerde Umicore reeds een gewoon bruto-dividend van 0.7 euro per aandeel uit voor boekjaar Dit betekende dat Umicore voor het eerst sinds 2010 het bruto-dividend opnieuw deed stijgen van 1 euro per aandeel naar 1,2 euro per aandeel. De verwachtingen voor de volgende periode zijn dat dit brutodividend in stand wordt gehouden. Op basis van de huidige koers betekent het bruto-dividend dus een extra return van 2,8%. Standaarddeviatie: Meet hoeveel van de return van een investering afwijkt van de verwachte normale/gemiddelde return. Sharpe Ratio: Duidt aan of de return van een bepaalde investering voortvloeit uit slim investeren of uit het ondergaan van extreme hoeveelheden risico. Onze berekeningen gaven de volgende waarden voor deze maatstaven, met als benchmark-index de BEL20, aangezien Umicore op deze beurs noteert: Maatstaven Waarden Alfa 3,86% Bèta 0,902 R² 18,85% Standaard Deviatie 11,66% Sharpe Ratio 0,1079

7 ANALISTEN OPINIES Analist-opinies zijn onder te verdelen in 5 categorieën: kopen, vermeerderen, houden, verminderen, verkopen. Wij verzamelden de waarderingen die het aandeel van Umicore heeft gekregen over het afgelopen kwartaal: Deze stijging werd vooral veroorzaakt door Pascal Reymondet (Executive Vice-president Catalysis), Marc Van Sande (Executive Vice-president Energy & Surface Technologies), Denis Goffaux (Chief Technology Officer Umicore Group) die samen voor een totaal aan aandelen verkochten in de afgelopen 2 maanden. kopen (4) accumuleren (1) houden (7) verminderen (0) verkopen (2) De algemene indruk voor het aandeel is dus nog steeds eerder positief dan negatief. Een grote meerderheid van de analisten gaat voor houden en verkopen. Ook wij zien het aandeel van Umicore nog steeds als één met zeer veel potentieel. EXTRA OPMERKINGEN - Het is duidelijk dat Umicore werkt aan haar Corporate Social Responsibility. Dit blijkt uit hun inzet voor recyclage, één van hun voornaamste business units. In hun beleidsverklaring vinden we dan ook terug: materials for a better life. Het merendeel van Umicore s inkomsten is namelijk afkomstig uit wat zij noemen schone technologieën. Hierdoor wonnen ze in 2014 zo de Sustainable Partnership award in samenwerking met onder andere Worldloop en Recupel. - Op 29 Juli 2015 werd Umicore wederom opgenomen in de FTSE4Good, een index van de aandelen van bedrijven met de meest verantwoorde ethische code. Wat opvalt is het aantal analisten dat steeds minder aanraadt te kopen. Dit duidt op een mogelijke ommekeer in opinie, waardoor er een negatief sentiment voor Umicore kan komen. INSIDER-TRADING ANALYSE Er zijn heel wat redenen om aandelen te verkopen. Wanneer we echter zien dat aandelen verkocht worden door de spilfiguren van het bedrijf, houden we best een extra oogje in het zeil. Vandaar dat wij het belangrijk achten om te kijken naar de insider handelsactiviteit te kijken. Wij vonden dat de activiteit resulteerde in een netto-verkoop in de afgelopen maanden: Bron: Trivano.om

8 WAARDERING ONS ADVIES HOUDEN KOERSDOEL: 48,50 Op basis van alle bovenstaande beschouwingen, zien wij Umicore als een gezond bedrijf. Zowel qua liquiditeit, als qua solvabiliteit en rentabiliteit staat Umicore in goede schoenen. Met de stevige investeringen in het horizon 2020-plan en de onderschatting van de winst voor 2016, zal een eventuele daling van de koers volgens ons niet veroorzaakt worden door het bedrijf zelf. Echter, gebaseerd op een hoog risicocijfer van 4, de volatiele metaalprijzen die momenteel een sterk dalende trend kennen en de koers die met een stijging van 17% in het laatste jaar reeds het merendeel van haar groeipotentieel heeft behaald, adviseren wij niet om dit aandeel te kopen. Ons advies: houden. Dit geldt voor de korte termijn (3 tot 6 maanden). Op korte tot middellange termijn lijkt Umicore nog groeipotentieel te bevatten. Desalniettemin raden wij af om op (middel)lange termijn het aandeel te kopen aan de huidige koers van 43,23 Euro. Indien de metaalprijzen verder dalen, en het aandeel van Umicore zich corrigeert, kunnen er zich eventueel terug kansen voordoen. Voorlopig vinden wij het aandeel voor middellange- tot lange termijn echter licht overgewaardeerd en raden wij aan het aandeel te houden.

Economische toelichtingen

Economische toelichtingen 89 Economische toelichtingen GROEP KERNCIJFERS (in miljoen euro tenzij anders vermeld) TOELICHTING 213 214 2 216 217 Omzet* 9.819,3 8.828, 1.441,9 11.8,9 12.277,2 Inkomsten (metaal niet inbegrepen) 2.363,4

Nadere informatie

Economische toelichtingen

Economische toelichtingen 88 Economische toelichtingen GROEP KERNCIJFERS (in miljoen EUR tenzij anders vermeld) TOELICHTING 212 213 214 2 216 Omzet* 12.48, 9.819,3 8.828, 1.441,9 11.8,9 Inkomsten (metaal niet inbegrepen) 2.421,4

Nadere informatie

Ezcorp Inc. TIP 2: Verenigde Staten. Ticker Symbol. Credit Services

Ezcorp Inc. TIP 2: Verenigde Staten. Ticker Symbol. Credit Services TIP 2: Ezcorp Inc. Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector Nasdaq Verenigde Staten EZPW US3023011063 Credit Services Ezcorp (EZPW) is een bedrijf dat leningen verstrekt en daarnaast tweedehands spullen

Nadere informatie

Aurington. Administratie en Advies

Aurington. Administratie en Advies Aurington Administratie en Advies Let op de houdbaarheidsdatum! Mei 5 Pincode 6 7 8 Boetes Dit jaar Deze maand De balans Tandorine B.V. Debet Activa Bezittingen Wat heb ik? Credit Passiva Vermogen Hoe

Nadere informatie

BENCHMARK OP MAAT. 1 Inleiding 2 2 Observaties en indeling naar omzet 3 3 De parameters 4 4 Resultaten 5 5 Conclusie 12. Bijlage

BENCHMARK OP MAAT. 1 Inleiding 2 2 Observaties en indeling naar omzet 3 3 De parameters 4 4 Resultaten 5 5 Conclusie 12. Bijlage BENCHMARK OP MAAT Inhoud pagina 1 Inleiding 2 2 Observaties en indeling naar omzet 3 3 De parameters 4 4 Resultaten 5 5 Conclusie 12 Bijlage 1 1 Inleiding Ons product Benchmark Op Maat is speciaal ontwikkeld

Nadere informatie

Persbericht Aantal pagina s: 4

Persbericht Aantal pagina s: 4 Persbericht Aantal pagina s: 4 Brunel: sterke groei omzet en winst Kernpunten verslagjaar 2004 Omzet 313 miljoen; 27% groei EBIT 11,0 miljoen; toename van 8,1 miljoen Nettowinst 7,3 miljoen; toename van

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters In onze eerste nieuwsbrief nieuwe stijl willen wij terugblikken op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en uiteraard geven wij onze visie op de financiële markten. Terugblik

Nadere informatie

Hoofdstuk 6: Beoordelen

Hoofdstuk 6: Beoordelen Hoofdstuk 6: Beoordelen M&O VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Overzicht H6: Beoordelen Management & Organisatie Centraal Examen (CE) 1. Rechtsvormen 2. Prijsberekening 3. Resultaten 4. Balans 5. Liquiditeitsbegroting

Nadere informatie

Groesman International B.V.

Groesman International B.V. Kredietrapport Rapport datum 22-04-2015 Bedrijf Adres AMSTERDAM - Samenvatting Bedrijfsnaam Vestigingsadres Breitnerlaan 7 Kredietadvies EUR 1.000.000 Score 7,6 Betalingsscore 7,8 Rating Risico Bedrijfsstatus

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Boek 2B, Hoofdstuk 41 t/m 44

Samenvatting Management & Organisatie Boek 2B, Hoofdstuk 41 t/m 44 Samenvatting Management & Organisatie Boek 2B, Hoofdstuk 41 t/m 44 Samenvatting door een scholier 2184 woorden 5 april 2011 6,7 25 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Hoofdstuk 41 Regels voor de

Nadere informatie

Interim-management en advies Financiële specialisten voor de overheid en not for profit

Interim-management en advies Financiële specialisten voor de overheid en not for profit BENCHMARK OP MAAT Inhoud pagina 1 Inleiding 2 2 Observaties en indeling naar omzet 3 3 De parameters 4 4 Resultaten 5 5 Conclusie 12 Bijlage 1 1 Inleiding Ons product Benchmark Op Maat is speciaal ontwikkeld

Nadere informatie

Financiële ratio s met CASH!

Financiële ratio s met CASH! Inleiding Het is belangrijk dat je als ondernemer weet hoe je onderneming er financieel voor staat. Hier kan je financiële ratio's goed voor gebruiken. Maar wat zijn ze en wat doe je ermee? Om de financiële

Nadere informatie

Duvel Moortgat : courante netto winst +16%

Duvel Moortgat : courante netto winst +16% 15 Maart 2000 Duvel Moortgat : courante netto winst +16% Markante feiten van 1999 Beursintroductie: Duvel Moortgat werd begin juni geïntroduceerd op de Beurs van Brussel. Participatie in Noord Amerikaanse

Nadere informatie

Om de sector zo goed mogelijk te vertegenwoordigen, hebben we alle ondernemingen geïdentificeerd die hun jaarrekening op de website van de NBB

Om de sector zo goed mogelijk te vertegenwoordigen, hebben we alle ondernemingen geïdentificeerd die hun jaarrekening op de website van de NBB 1 Om de sector zo goed mogelijk te vertegenwoordigen, hebben we alle ondernemingen geïdentificeerd die hun jaarrekening op de website van de NBB (Nationale Bank van België) hebben gepubliceerd. Ondernemingen

Nadere informatie

Wanneer crasht de beurs?

Wanneer crasht de beurs? Wanneer crasht de beurs? Twee miljoen Belgen lezen dagelijks de krant. Zij lezen dat het Spaarboekje nu een Verliesboekje is geworden (Nieuwsblad 15/11). Dat beleggingsfondsen in Europese aandelen terug

Nadere informatie

Oefenopgave 1. Oefenopgave 1. Crediteuren 600 EV 600. Debiteuren 400. Gebouwen 300 EV. Voorraden 200 Crediteuren. Kas 300

Oefenopgave 1. Oefenopgave 1. Crediteuren 600 EV 600. Debiteuren 400. Gebouwen 300 EV. Voorraden 200 Crediteuren. Kas 300 Oefenopgave 1 Oefenopgave 1 Balans 1-1-2001 (x 1.000 euro) Gebouwen 300 EV Voorraden 200 Crediteuren Debiteuren 400 Kas 300 EV 600 Crediteuren 600 300 1200 1200 - Inkopen 600.000 euro (helft rekening,

Nadere informatie

Groesman International B.V.

Groesman International B.V. Kredietrapport Rapport datum 15-05-2014 Bedrijf Adres groesman international amsterdam - Samenvatting Bedrijfsnaam Vestigingsadres Breitnerlaan 7 Kredietadvies EUR 1.000.000 Score 7,4 Betalingsscore 7,8

Nadere informatie

Stijging toegevoegde waarde in lijn met stijging volumes van 11% Stijging ebitda met meer dan 15% Stijging Resultaat na belasting met meer dan 40%

Stijging toegevoegde waarde in lijn met stijging volumes van 11% Stijging ebitda met meer dan 15% Stijging Resultaat na belasting met meer dan 40% Stijging toegevoegde waarde in lijn met stijging volumes van 11% Stijging ebitda met meer dan 15% Stijging Resultaat na belasting met meer dan 40% Toegenomen verlies Airolux Verder verhoging dividend Kerncijfers

Nadere informatie

GLOBAL ANALYZER HANDLEIDING

GLOBAL ANALYZER HANDLEIDING HANDLEIDING GLOBAL ANALYZER RAPPORTS 1 Het Identificatie blok 1 Het Diagnose blok 1 Het Conclusies blok 1 Het bedrijfsprofiel 2 De verschillende Onderdelen 2 DE WAARDERING 2 Koop laag, verkoop hoog! 2

Nadere informatie

Uitwerkingen PDB Financiering met resultaat hoofdstuk 6. Opgave 6.1 a. Gemiddeld eigen vermogen = ( ) / 2 =

Uitwerkingen PDB Financiering met resultaat hoofdstuk 6. Opgave 6.1 a. Gemiddeld eigen vermogen = ( ) / 2 = Opgave 6.1 a. Gemiddeld eigen vermogen = ( 2.600.000 + 3.000.000) / 2 = 2.800.000 REV na belasting = 400.000 100% = 14,29% 2.800.000 b. Gemiddeld totaal vermogen = ( 7.150.000 + 7.200.000) / 2 = 7.175.000

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 8

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 8 HOOFDSTUK 8 Opgave 1 a. Wat geeft de liquiditeit van een onderneming aan? De liquiditeit geeft aan in welke mate een onderneming aan haar lopende betalingsverplichtingen kan voldoen. b. Wat is het verschil

Nadere informatie

Jaarverslag. Wij staan graag tot uw dienst! Duurzaam ondernemen met hoofd en hart

Jaarverslag. Wij staan graag tot uw dienst! Duurzaam ondernemen met hoofd en hart Jaarverslag 2016 Wij staan graag tot uw dienst! Duurzaam ondernemen met hoofd en hart Financieel economisch verslag Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2016 uitsluitend de kerncijfers en

Nadere informatie

Jaarrekeninglezen voor non-financials. Ruitenburg University 15 november 2016

Jaarrekeninglezen voor non-financials. Ruitenburg University 15 november 2016 Jaarrekeninglezen voor non-financials Ruitenburg University 15 november 2016 Introductie Welkom Voorstelronde sprekers Doel Eerst even dit! Inhoud Waarom een jaarrekening? Onderdelen van de jaarrekening

Nadere informatie

Basisprognose

Basisprognose Bedrijfsnaam: RestauRanto Vestigingsplaats: Voorwoord Opsteldatum: 28 oktober 216 Periode: 1 januari 215 t/m 31 december 217 Bedrijfsnaam: Vestigingsplaats: Opsteller: Telefoonnummer: E-mail adres: RestauRanto

Nadere informatie

a. U hebt voor deze toets 75 minuten de tijd. VERGEET U NIET UW GEMAAKTE TOETS IN TE LEVEREN BIJ DE SURVEILLANT?

a. U hebt voor deze toets 75 minuten de tijd. VERGEET U NIET UW GEMAAKTE TOETS IN TE LEVEREN BIJ DE SURVEILLANT? TOETS JAARREKENINGLEZEN BEROEPSOPLEIDING ADVOCATUUR VOORJAARSSCYCLUS 2012 EN INHALERS 11 OKTOBER 2012 (12.00 13.15 UUR) Naam :..... Cursusgroep :..... a. U hebt voor deze toets 75 minuten de tijd. VERGEET

Nadere informatie

Gerealiseerde investeringen en acquisities zorgen voor een groei van de toegevoegde waarde (+14.3%), de ebitda (+13.9%) en de netto-winst (+17.

Gerealiseerde investeringen en acquisities zorgen voor een groei van de toegevoegde waarde (+14.3%), de ebitda (+13.9%) en de netto-winst (+17. Gerealiseerde investeringen en acquisities zorgen voor een groei van de toegevoegde waarde (+14.3%), de ebitda (+13.9%) en de netto-winst (+17.0%) Kerncijfers 1H 2018 ten opzichte van 1H 2017 Mio 1H 2018

Nadere informatie

Algemene Vergaderingen

Algemene Vergaderingen Algemene Vergaderingen 25 april 2017 Agenda Horizon 2020-doelstellingen Prestaties in 2016 Update eerste kwartaal 2017 Bestuur Stemming 2 Megatrends worden sterker SCHONE LUCHT ELEKTRIFICATIE VAN VOERTUIGEN

Nadere informatie

Koninklijke BAM Groep nv Halfjaarcijfers Pers- en analistenbijeenkomst Amsterdam, 25 augustus 2011

Koninklijke BAM Groep nv Halfjaarcijfers Pers- en analistenbijeenkomst Amsterdam, 25 augustus 2011 Koninklijke BAM Groep nv Halfjaarcijfers 2011 Pers- en analistenbijeenkomst Amsterdam, 25 augustus 2011 Nico de Vries, voorzitter raad van bestuur van Koninklijke BAM Groep Alle sectoren van Koninklijke

Nadere informatie

Uitwerkingen PDB Financiering met resultaat hoofdstuk 5

Uitwerkingen PDB Financiering met resultaat hoofdstuk 5 Opgave 5.1 a. Liquiditeitsbalans b. 1/1 solvabiliteitsratio = 1.570.000 = 0,48 3.240.000 31/12 solvabiliteitsratio = 1.630.000 = 0,46 3.550.000 c. 1/1 debt ratio = 1.100.000 + 570.000 = 0,52 3.240.000

Nadere informatie

123WatEenSite C. van de PC Teststraat 1 3351 ZZ Alblasserdam

123WatEenSite C. van de PC Teststraat 1 3351 ZZ Alblasserdam C. van de PC Teststraat 1 3351 ZZ Alblasserdam INHOUDSOPGAVE Pagina Accountantsrapportage 3 Voorwoord 4 Resultaten 5 Financiële positie 7 Ondertekening van de accountantsrapportage 9 Jaarstukken 2008 Jaarrekening

Nadere informatie

Omzet 148,6 miljoen (+1%) Toegevoegde waarde 37,2 miljoen (+10%) Bruto bedrijfskasstroom (EBITDA) 20,2 miljoen (+12%)

Omzet 148,6 miljoen (+1%) Toegevoegde waarde 37,2 miljoen (+10%) Bruto bedrijfskasstroom (EBITDA) 20,2 miljoen (+12%) Hogere volumes zorgen voor stijging toegevoegde waarde en ebitda met meer dan 10% Resultaat Resilux na belasting stijgt met meer dan 25% Resultaat JV Airolux blijft voorlopig nog negatief Kerncijfers eerste

Nadere informatie

Opsteldatum: 26 oktober 2012 Periode: 1 januari 2009 t/m 31 december 2014. Telefoonnummer: 31611359232 Email adres: wilco.kraaij@unit4.

Opsteldatum: 26 oktober 2012 Periode: 1 januari 2009 t/m 31 december 2014. Telefoonnummer: 31611359232 Email adres: wilco.kraaij@unit4. Prognose 213-214 Bedrijfsnaam: Van Driel Aggregaten B V Vestigingsplaats: Veenendaal Opsteldatum: 26 oktober 212 Periode: 1 januari 29 t/m 31 december 214 Bedrijfsnaam: Vestigingsplaats: Van Driel Aggregaten

Nadere informatie

Financieel economisch verslag

Financieel economisch verslag Financieel economisch verslag Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2016 uitsluitend de kerncijfers en de balans en de winst- en verliesrekening opgenomen. De gegevens van dochteronderneming

Nadere informatie

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG OVERZICHT JAARVERSLAG 2011 FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2011 uitsluitend de kerncijfers en de balans en de winst- en verliesrekening opgenomen. De gegevens

Nadere informatie

Technische Analyse: Selecteer aandelen op basis van relatieve sterkte!

Technische Analyse: Selecteer aandelen op basis van relatieve sterkte! Technische Analyse: Selecteer aandelen op basis van relatieve sterkte! Het welles-nietes-verhaal tussen de Amerikaanse Democraten en -Republikeinen zorgt voor volatiliteit. Toch kon de S&P500, de trendsetter

Nadere informatie

Opsteldatum: 30 januari 2014 Periode: 1 januari 2012 t/m 31 december Telefoonnummer:

Opsteldatum: 30 januari 2014 Periode: 1 januari 2012 t/m 31 december Telefoonnummer: Bedrijfsnaam: Vestigingsplaats: Van Driel periodes Veenendaal Opsteldatum: 3 januari 214 Periode: 1 januari 212 t/m 31 december 217 Bedrijfsnaam: Vestigingsplaats: Van Driel periodes Veenendaal Opsteller:

Nadere informatie

Definitie: Eigen vermogen gedeeld door het vreemde vermogen.

Definitie: Eigen vermogen gedeeld door het vreemde vermogen. Definitie: Eigen vermogen gedeeld door het vreemde vermogen. Jaar kengetal Gemiddelde sector Indicator risicoanalyse inspectie 2016 73,6% 1 Don: ondergrens 3 2015 75% Don: ondergrens 3

Nadere informatie

Groesman International B.V.

Groesman International B.V. Kredietrapport Plus Datum 29-04-2016 Naam Groesman International BV Samenvatting Bedrijfsnaam Groesman International B.V. Vestigingsadres Kredietadvies EUR 1.000.000 Score 7,5 Betalingsscore 7,8 Rating

Nadere informatie

Tussentijdse rapportage 2016 mrt van:

Tussentijdse rapportage 2016 mrt van: Tussentijdse rapportage 216 mrt van: Tussentijdse rapportage 1 van 16 8-5-216 RESULTAAT IN EURO Ontwikkeling van opbrengsten en kosten Zoals blijkt uit de winst-en-verliesrekening bedraagt het resultaat

Nadere informatie

Een meerwaarde voor u en uw klanten! Financiële analyse. Dossier De brouwerij. Studie gerealiseerd op basis van de gegevens van de klant

Een meerwaarde voor u en uw klanten! Financiële analyse. Dossier De brouwerij. Studie gerealiseerd op basis van de gegevens van de klant Een meerwaarde voor u en uw klanten! Financiële analyse Dossier De brouwerij Studie gerealiseerd op basis van de gegevens van de klant INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 1. RESULTAAT... 3 1.1. RESULTATENREKENING...

Nadere informatie

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG OVERZICHT JAARVERSLAG 2014 FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2014 uitsluitend de kerncijfers en de balans en de winst- en verliesrekening opgenomen. De gegevens

Nadere informatie

Sterke groei van de Resilux kern business : stijging van de volumes met 9% zorgt voor toename Ebitda met 12%

Sterke groei van de Resilux kern business : stijging van de volumes met 9% zorgt voor toename Ebitda met 12% Sterke groei van de Resilux kern business : stijging van de volumes met 9% zorgt voor toename Ebitda met 12% Extra netto resultaat van 40 miljoen door verkoop joint venture Airolux Kerncijfers eerste halfjaar

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Introductie van financiële overzichtsanalyse

Hoofdstuk 2: Introductie van financiële overzichtsanalyse Hoofdstuk 2: Introductie van financiële overzichtsanalyse Hoe kunnen beleggers genoeg leren over een organisatie voordat ze besluiten of ze daarin moeten beleggen of niet. Een belangrijke informatiebron

Nadere informatie

Koninklijke BAM Groep nv Jaarcijfers Persbijeenkomst Amsterdam, 3 maart 2011

Koninklijke BAM Groep nv Jaarcijfers Persbijeenkomst Amsterdam, 3 maart 2011 Koninklijke BAM Groep nv Jaarcijfers 2010 Persbijeenkomst Amsterdam, 3 maart 2011 BAM sluit verslagjaar 2010 af met nettoresultaat van 15 miljoen Goede prestaties sectoren Bouw, Infra en Consultancy en

Nadere informatie

Hoofdstuk 17 Financiële verslaggeving

Hoofdstuk 17 Financiële verslaggeving Hoofdstuk 17 Financiële verslaggeving 17.1 Geef van elke uitspraak aan of hij juist of onjuist is. a b c d e f g h i Publicatie van de jaarrekening is verplicht voor alle ondernemingen. Het jaarverslag

Nadere informatie

De directie van Stichting Plan Angel Provincialeweg AA Amsterdam. Jaarrekening Datum vastgesteld:

De directie van Stichting Plan Angel Provincialeweg AA Amsterdam. Jaarrekening Datum vastgesteld: De directie van Stichting Plan Angel Provincialeweg 6 1108 AA Amsterdam Jaarrekening 2016 Relatiebeheerder: Hans Beijer Datum vastgesteld: 19-05-2018 Stichting Plan Angel Provincialeweg 6 1108 AA Amsterdam

Nadere informatie

1 november 2011 Examenhal (18:30 21:30)

1 november 2011 Examenhal (18:30 21:30) Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen Naam: Studentnummer: Tentamen Financiering voor Vastgoedkunde Antwoordsuggesties 1 november 2011 Examenhal (18:30 21:30) Omcirkel het meest juiste antwoord bij de Multiple

Nadere informatie

We gaan de winstgevendheid van een onderneming analyseren. DOEL: - hoe verliezen oplossen? - financieren met VV vanuit rentabiliteitsstandpunt?

We gaan de winstgevendheid van een onderneming analyseren. DOEL: - hoe verliezen oplossen? - financieren met VV vanuit rentabiliteitsstandpunt? Hfst 7: Rentabiliteit We gaan de winstgevendheid van een onderneming analyseren. DOEL: - hoe verliezen oplossen? - financieren met VV vanuit rentabiliteitsstandpunt? Goede rentabiliteit heeft ook z n invloed

Nadere informatie

Groesman International

Groesman International Uitgebreid kredietonderzoek Rapport datum 24-02-2015 Bedrijf Adres Groesman International Amsterdam - Samenvatting Bedrijfsnaam Vestigingsadres Kredietadvies EUR 1.000.000 Score 7.3 Betalingsscore 7.8

Nadere informatie

Koninklijke BAM Groep nv Halfjaarcijfers Pers- en analistenbijeenkomst Amsterdam, 26 augustus 2010

Koninklijke BAM Groep nv Halfjaarcijfers Pers- en analistenbijeenkomst Amsterdam, 26 augustus 2010 Koninklijke BAM Groep nv Halfjaarcijfers 2010 Pers- en analistenbijeenkomst Amsterdam, 26 augustus 2010 Stabiele prestaties bij lagere opbrengsten Nettoresultaat eerste halfjaar 2010: 50,6 mio (2009: 41,9

Nadere informatie

A. Analyse van de Financiële Overzichten

A. Analyse van de Financiële Overzichten A. Analyse van de Financiële Overzichten In dit hoofdstuk worden de verschillende financiële overzichten benoemd, wordt er ingegaan op belastingen en wordt de kasstroom besproken. Ook komen er veel ratio

Nadere informatie

Jaarcijfers van Almancora Comm.VA (1 juli 2005-30 juni 2006) Toename van het resultaat na belastingen met 36%

Jaarcijfers van Almancora Comm.VA (1 juli 2005-30 juni 2006) Toename van het resultaat na belastingen met 36% JAARLIJKS COMMUNIQUE 30 augustus 2006 Onder embargo tot woensdag 30 augustus 2006, na beurstijd (16.30 u) Jaarcijfers van Almancora Comm.VA (1 juli 2005-30 juni 2006) Toename van het resultaat na belastingen

Nadere informatie

FINANCIËLE RAPPORTAGE FUNDEREND ONDERWIJS. Utrecht, november 2014

FINANCIËLE RAPPORTAGE FUNDEREND ONDERWIJS. Utrecht, november 2014 FINANCIËLE RAPPORTAGE FUNDEREND ONDERWIJS 2014 Utrecht, november 2014 INHOUD Inleiding 5 1 Basisonderwijs en speciaal basisonderwijs 7 2 Expertisecentra 10 3 Voortgezet onderwijs 12 4 Samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

FINANCIEEL ECONOMISCH JAARVERSLAG

FINANCIEEL ECONOMISCH JAARVERSLAG 2017 FINANCIEEL ECONOMISCH JAARVERSLAG GECONSOLIDEERDE BALANS 2017 Het balanstotaal ultimo 2017 bedraagt 20.282.000 en is daarmee 578.000 lager dan de balans ultimo 2016. Dit betekent een daling van 2,8%.

Nadere informatie

Fundamentele analyse per aandeel (Bron: Reuters)

Fundamentele analyse per aandeel (Bron: Reuters) Fundamentele analyse per aandeel (Bron: Reuters) Deze informatie is afkomstig van derden in de zin van artikel 24.8 en 24.9 van de Algemene Voorwaarden van BinckBank en is dus niet afkomstig van BinckBank.

Nadere informatie

Opsteldatum: 23 mei 2011 Periode: 1 januari 2009 t/m 31 december 2013. Telefoonnummer: 611358230 Email adres: wilco.kraaij@unit4.

Opsteldatum: 23 mei 2011 Periode: 1 januari 2009 t/m 31 december 2013. Telefoonnummer: 611358230 Email adres: wilco.kraaij@unit4. Bedrijfsnaam: Vestigingsplaats: Driel Aggregaten BV Veenendaal Opsteldatum: 23 mei 211 Periode: 1 januari 29 t/m 31 december 213 Bedrijfsnaam: Vestigingsplaats: Driel Aggregaten BV Veenendaal Opsteller:

Nadere informatie

BEURSRATIO S BEURSRATIO S. marktwaardering van het aandeel is het aandeel duur? goedkoop? koopwaardig?

BEURSRATIO S BEURSRATIO S. marktwaardering van het aandeel is het aandeel duur? goedkoop? koopwaardig? KDT Financiele analyse P.1 1 BEURSRATIO S KDT Financiele analyse P.1 BEURSRATIO S marktwaardering van het aandeel is het aandeel duur? goedkoop? koopwaardig? wie stelt belang in deze ratio s? - institutionele

Nadere informatie

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2011 EEN MOEILIJK JAAR 2011 ONDANKS EEN GOEDE EERSTE SEMESTER

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2011 EEN MOEILIJK JAAR 2011 ONDANKS EEN GOEDE EERSTE SEMESTER 1 Brussel, 31 augustus 2011 Gereglementeerde informatie 31 augustus 2011 17.30 u. CET GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2011 EEN MOEILIJK JAAR 2011 ONDANKS EEN GOEDE EERSTE SEMESTER Spadel zet haar investeringsstrategie

Nadere informatie

Benchmark VVT (inleiding) 2017 Adstrat 1

Benchmark VVT (inleiding) 2017 Adstrat 1 Benchmark VVT (inleiding) Adstrat heeft een interne benchmark uitgevoerd onder grotere VVT-organisaties om meer inzicht te krijgen in de financiële positie en verschillen in bedrijfsperformance De benchmark

Nadere informatie

Omzet 293,7 miljoen (+1%) Toegevoegde waarde (*1) 74,5 miljoen (+3%) Bruto bedrijfskasstroom (EBITDA) (*1) 40,2 miljoen (+4%)

Omzet 293,7 miljoen (+1%) Toegevoegde waarde (*1) 74,5 miljoen (+3%) Bruto bedrijfskasstroom (EBITDA) (*1) 40,2 miljoen (+4%) Groei van de Resilux kern business : stijging van de volumes met 6% zorgt voor toename Ebitda met 4.4% Extra netto resultaat van 40 miljoen door verkoop joint venture Airolux Kerncijfers 2016 ten opzichte

Nadere informatie

VIERDE KWARTAAL EN JAAR 2016 AANSLUITING VAN ALTERNATIEVE PRESTATIE-INDICATOREN

VIERDE KWARTAAL EN JAAR 2016 AANSLUITING VAN ALTERNATIEVE PRESTATIE-INDICATOREN VIERDE KWARTAAL EN JAAR 2016 AANSLUITING VAN ALTERNATIEVE PRESTATIE-INDICATOREN Solvay maakt gebruik van alternatieve prestatie-indicatoren om de financiële resultaten te meten, zoals hieronder beschreven.

Nadere informatie

Rentabiliteitsratio s

Rentabiliteitsratio s 18 Rentabiliteitsratio s Nu we de begrippen balans, resultatenrekening en kasstromentabel onder de knie hebben, kunnen we overgaan tot het meer interessante werk, nl. het onderzoek naar de performantie

Nadere informatie

BEURSRATIO S. marktwaardering van het aandeel. - institutionele beleggers - private belegger

BEURSRATIO S. marktwaardering van het aandeel. - institutionele beleggers - private belegger KDT Financiele analyse P06.01 1 BEURSRATIO S KDT Financiele analyse P06.01 2 BEURSRATIO S marktwaardering van het aandeel is het aandeel duur? goedkoop? koopwaardig? wie stelt belang in deze ratio s? -

Nadere informatie

Samenvatting Economie Boekhouden: THEORIE

Samenvatting Economie Boekhouden: THEORIE Samenvatting Economie Boekhouden: THEORIE Samenvatting door J. 1589 woorden 4 maart 2013 5,6 18 keer beoordeeld Vak Economie Economie Boekhouden Waar haalt de onderneming het geld vandaan? Financieringsbehoeften

Nadere informatie

THEMA 10. Resultaatbeoordeling: inleiding tot balans, resultatenrekening en liquiditeitsplan. 0. Introductie: doet de omgeving er iets toe?

THEMA 10. Resultaatbeoordeling: inleiding tot balans, resultatenrekening en liquiditeitsplan. 0. Introductie: doet de omgeving er iets toe? THEMA 10 Resultaatbeoordeling: inleiding tot balans, resultatenrekening en liquiditeitsplan 0. Introductie: doet de omgeving er iets toe? Heeft de strategie van een onderneming een impact op de overlevingskans

Nadere informatie

Koninklijke BAM Groep nv Eerste negen maanden Amsterdam, 18 november 2010

Koninklijke BAM Groep nv Eerste negen maanden Amsterdam, 18 november 2010 Koninklijke BAM Groep nv Eerste negen maanden 2010 Pers- en analistenbijeenkomst Amsterdam, 18 november 2010 BAM verwacht voor 2010 break-even resultaat ondanks waardeverminderingen vastgoed Nettoresultaat

Nadere informatie

A COMPANY NV - 999999999-9:07 maandag, 14 oktober 2013

A COMPANY NV - 999999999-9:07 maandag, 14 oktober 2013 44 A COMPANY NV - 999999999-9:07 maandag, 14 oktober 2013 Kredietlimiet Aankooplimiet Status Rechtzaken 0 0 actief nee Ondernemingsnummer 999999999 Bedrijfsnaam A COMPANY NV Adres A STREET 1 1001 A CITY

Nadere informatie

Technische Analyse: Haarscheuren in de obligatiebubbel!

Technische Analyse: Haarscheuren in de obligatiebubbel! Technische Analyse: Haarscheuren in de obligatiebubbel! De 10-jarige Duitse obligatie index German Bund en de 30-Jarige Amerikaanse obligatie index T- Bund kenden een slechte maand. Een beperkte terugval

Nadere informatie

De directie van Stichting Plan Angel Provincialeweg AA Amsterdam. Jaarrekening Datum vastgesteld:

De directie van Stichting Plan Angel Provincialeweg AA Amsterdam. Jaarrekening Datum vastgesteld: De directie van Stichting Plan Angel Provincialeweg 6 1108 AA Amsterdam Jaarrekening 2017 Relatiebeheerder: Hans Beijer Datum vastgesteld: 19-05-2018 Stichting Plan Angel Provincialeweg 6 1108 AA Amsterdam

Nadere informatie

Nyrstar. Pagina 1 van 11

Nyrstar. Pagina 1 van 11 Nyrstar Pagina 1 van 11 Nyrstar heeft een enorme schuldenlast wat gepaard gaat met een grote financieringskost. Er dienen dringend positieve cashflows gegenereerd te worden om deze schulden af te bouwen.

Nadere informatie

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Financiering niveau 4 1 / 10

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Financiering niveau 4 1 / 10 Financiering niveau 4 Correctiemodel voorbeeldexamen 2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Financiering niveau 4 1 / 10 Vraag 1 Toetsterm 1.1 - Beheersingsniveau: K - Aantal punten: 1 Wat is de

Nadere informatie

Hoge activiteitsgraad hogere kosten die gepaard gaan met investeringen

Hoge activiteitsgraad hogere kosten die gepaard gaan met investeringen Onder Embargo tot 18/08/2016-17.45 CET Gereglementeerde informatie Persbericht Hoge activiteitsgraad hogere kosten die gepaard gaan met investeringen Hoogtepunten eerste halfjaar 2016 De opbrengsten voor

Nadere informatie

Mutatie ( miljoen) Mutatie 2009* in %

Mutatie ( miljoen) Mutatie 2009* in % Tweede kwartaal/eerste halfjaar 2010 26 augustus 2010 Halfjaarbericht Hoofdpunten Omzet met 10,8% gestegen naar 7,1 miljard (stijging van 4,4% tegen constante wisselkoersen) Bedrijfsresultaat met 17,6%

Nadere informatie

Sterke groei autorisatie-opbrengsten stuwt Keywares halfjaarlijks resultaat

Sterke groei autorisatie-opbrengsten stuwt Keywares halfjaarlijks resultaat PERSBERICHT 18 augustus 2016 19:00 uur Sterke groei autorisatie-opbrengsten stuwt Keywares halfjaarlijks resultaat Brussel, België 18 augustus 2016 Keyware (EURONEXT Brussel: KEYW) maakt vandaag de financiële

Nadere informatie

De opbrengsten voor 2011 bedragen 216,2 miljoen euro, een daling van 4,8% tegenover vorig jaar

De opbrengsten voor 2011 bedragen 216,2 miljoen euro, een daling van 4,8% tegenover vorig jaar Onder Embargo tot 14/03/2012-17.45 CET Geregelementeerde informatie Persbericht Een jaar met belangrijke strategische investeringen Zoals vermeld in de tussentijdse verklaring over het derde kwartaal,

Nadere informatie

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017 In onze tweede nieuwsbrief nieuwe stijl blikken wij terug op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor het komende kwartaal.

Nadere informatie

Stijging toegevoegde waarde in lijn met stijging volumes van 11% Stijging ebitda met meer dan 15% Stijging Resultaat na belasting met meer dan 40%

Stijging toegevoegde waarde in lijn met stijging volumes van 11% Stijging ebitda met meer dan 15% Stijging Resultaat na belasting met meer dan 40% Stijging toegevoegde waarde in lijn met stijging volumes van 11% Stijging ebitda met meer dan 15% Stijging Resultaat na belasting met meer dan 40% Cijfers joint venture Airolux nog niet beschikbaar Verder

Nadere informatie

www.jooplengkeek.nl Hoofdstuk 43 belangrijk

www.jooplengkeek.nl Hoofdstuk 43 belangrijk www.jooplengkeek.nl belangrijk 1 belangrijk Solvabiliteitskengetallen: de verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen en totaal vermogen 2 3 4 Solvabiliteitskengetallen Er zijn verschillende solvabiliteitskengetallen

Nadere informatie

Boskalis: 17-11-2010. Introductie in het bedrijf: Jurjen. Door: het bestuur

Boskalis: 17-11-2010. Introductie in het bedrijf: Jurjen. Door: het bestuur Boskalis: 17-11-2010 Door: het bestuur Introductie in het bedrijf: Jurjen Koninklijke Boskalis Westminster NV is een Nederlands bedrijf en één van de grootste baggermaatschappijen van de wereld. De belangrijkste

Nadere informatie

Groesman International B.V.

Groesman International B.V. Uitgebreid kredietonderzoek Datum 12-07-2016 Naam Groesman International Samenvatting Bedrijfsnaam Groesman International B.V. Vestigingsadres Kredietadvies EUR 1.000.000 Score 7 Betalingsscore 5.5 Rating

Nadere informatie

Module 4 Inzicht in cijfers

Module 4 Inzicht in cijfers Geleerd in vorige presentaties Module 4 Inzicht in cijfers 1. Balans in detail 2. Kengetallen Les 4. Vergelijk je resultaten op 4 manieren + maak goede investeringsbeslissingen Les 4 Vergelijk je resultaten

Nadere informatie

Nieuw gebouw Vestigingsplaats:

Nieuw gebouw Vestigingsplaats: Bedrijfsnaam: Demobouw BV Vestigingsplaats: Zeist Voorwoord Opsteldatum: 10 september 2018 Periode: 1 januari 2014 t/m 31 december 2017 Bedrijfsnaam: Vestigingsplaats: Opsteller: Telefoonnummer: E-mail

Nadere informatie

Advanced Battery Tech Inc.

Advanced Battery Tech Inc. TIP 1: Advanced Battery Tech Inc. Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector Nasdaq Verenigde Staten ABAT US00752H1023 Industrial Electrical Equipment Advanced Batteries (ABAT) ontwikkelt, fabriceert en

Nadere informatie

Wat zegt uw financiële balans?

Wat zegt uw financiële balans? Wat zegt uw financiële balans? Samen met een door uw accountant opgestelde toelichting vormen de winst- en verliesrekening en de balans gezamenlijk de jaarrekening van uw onderneming. De balans is een

Nadere informatie

RESILUX Halfjaarlijks financieel verslag per 30 juni 2012 INHOUDSTAFEL

RESILUX Halfjaarlijks financieel verslag per 30 juni 2012 INHOUDSTAFEL RESILUX Halfjaarlijks financieel verslag per 30 juni 2012 INHOUDSTAFEL 1. Geconsolideerde kerncijfers 2. Verkorte geconsolideerde winst- en verliesrekening 3. Verkorte geconsolideerde balans 4. Verkort

Nadere informatie

Stichting Hope of the Nations M.F. Lodewijk Hogeweg 16D 8278 BC Kamperveen

Stichting Hope of the Nations M.F. Lodewijk Hogeweg 16D 8278 BC Kamperveen M.F. Lodewijk Hogeweg 16D 8278 BC Kamperveen INHOUDSOPGAVE Pagina Rapportage 3 Voorwoord 4 Resultaten 5 Financiële positie 7 Jaarstukken 2011 Jaarrekening 9 Balans per 31 december 2011 10 Winst-en-verliesrekening

Nadere informatie

Woordenlijst Active Return: Verschil tussen het rendement van het fonds en van de referte-index. Alpha: Indicator die de bijdrage van de beheerder tegenover de referte-index aangeeft, rekening houdend

Nadere informatie

Proefexamen Financiële Rapportering en Analyse

Proefexamen Financiële Rapportering en Analyse Proefexamen Financiële Rapportering en Analyse 2017-2018 Theorie 1. De Balanced Scorecard is een raamwerk dat managers toelaat de missie, strategie en doelstellingen van een onderneming te vertalen in

Nadere informatie

Persbericht Hogere winstgevendheid eerste jaarhelft hoog orderboek

Persbericht Hogere winstgevendheid eerste jaarhelft hoog orderboek Onder Embargo tot 19/08/2014-17.45 CET Gereglementeerde informatie Persbericht Hogere winstgevendheid eerste jaarhelft hoog orderboek Hoogtepunten eerste halfjaar 2014 Ondanks een daling van het orderboek

Nadere informatie

Financiële analyse van de jaarrekening

Financiële analyse van de jaarrekening 17 hoofdstuk Financiële analyse van de jaarrekening 17.1 B 17. C 17.3 C 17.4 A 17.5 A 17.6 C 17.7 D 17.8 D 17.9 B 17.10 D 17.11 D 17.1 C 17.13 A 17.14 C 17.15 B 17.16 C 1.000.000 / 1.500.000 = 0,08 17.17

Nadere informatie

P E R S B E R I C H T

P E R S B E R I C H T Rotterdam, 13 februari 2004 P E R S B E R I C H T DIM VASTGOED: OVER BOEKJAAR 2003 TOTAALRENDEMENT 13,7% DIM Vastgoed NV heeft in 2003 een totaalresultaat behaald van USD 11.697.000, overeenkomend met

Nadere informatie

Bedrijfseconomie. B-cluster BBBBEC2A.1

Bedrijfseconomie. B-cluster BBBBEC2A.1 Bedrijfseconomie B-cluster BBBBEC2A.1 Succes met leren Leuk dat je onze bundels hebt gedownload. Met deze bundels hopen we dat het leren een stuk makkelijker wordt. We proberen de beste samenvattingen

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5 HOOFDSTUK 5 Opgave 1 a. Bereken het netto werkkapitaal per 1-4-2018. = Nettowerkkapitaal Voorraad goederen 250.000 Debiteuren 80.000 ING bank 65.000 Kas 5.000 + 400.000 Crediteuren 60.000 Te betalen omzetbel

Nadere informatie

Het aandeel Shell wordt nu erg vaak aangehaald als kooptip vanwege het dividend, maar is dat wel zo? Is er een onderwaardering te vinden.

Het aandeel Shell wordt nu erg vaak aangehaald als kooptip vanwege het dividend, maar is dat wel zo? Is er een onderwaardering te vinden. Risico belegging (op 6 sterren) Hamish Maertens www.succesvolen-veiligbeleggen.com Succesvol én veilig beleggen RAPPORT: SHELL Het aandeel Shell wordt nu erg vaak aangehaald als kooptip vanwege het dividend,

Nadere informatie

Marktwaarde per aandeel. Winst per aandeel (WPA)

Marktwaarde per aandeel. Winst per aandeel (WPA) Wat betekent k/boekwaarde (koers/boekwaarde)- of K/B-ratio? Een ratio die de marktwaarde van een aandeel vergelijkt met zijn boekwaarde. De ratio wordt berekend door de actuele slotkoers van het aandeel

Nadere informatie

VOORBEELDEXAMENVRAGEN ( VOORBEELDEXAMEN!!!!)

VOORBEELDEXAMENVRAGEN ( VOORBEELDEXAMEN!!!!) VOORBEELDEXAMENVRAGEN ( VOORBEELDEXAMEN!!!!) VRAAG 1 WELKE VAN DE VOLGENDE UITSPRAKEN ZIJN JUIST? 1) IRR HOUDT GEEN REKENING MET DE GROOTTE VAN DE INVESTERING. 2) INDIEN EEN ONDERNEMING PROJECTEN DOORVOERT

Nadere informatie