Benodigde gegevens voor een aanvraag TLV voor meervoudig beperkte leerlingen: lichamelijk en verstandelijk (MG)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Benodigde gegevens voor een aanvraag TLV voor meervoudig beperkte leerlingen: lichamelijk en verstandelijk (MG)"

Transcriptie

1 Benodigde gegevens voor een aanvraag TLV voor meervoudig beperkte leerlingen: lichamelijk en verstandelijk (MG) Vooraf: voor de TLV commissie is de inhoud van documenten van belang, niet de vorm; de benodigde gegevens kunnen ook in een verzameldocument staan. Het is niet nodig om e.e.a. in aparte nieuw te schrijven documenten aan te leveren. Documenten hoeven er ook niet tekstueel fraai uit te zien. Het LVS mag bijvoorbeeld gewoon in originele vorm aangeleverd worden. Van belang is wel dat deze documenten gedateerd zijn en naam van auteur/betrokkenen bevatten. Let er verder op dat in de aanmelding verwezen wordt naar de betreffende bijlage (als die erg groot is, graag paginanummer vermelden) om te voorkomen dat het dossier onnodig wordt teruggezet naar de school omdat het incompleet lijkt. Vooral voor de gebruikers van Onderwijs Transparant is dit van belang, omdat sommige velden verplicht zijn en het proces van aanvragen anders kan stagneren. Een leerling met een ziekte of een lichamelijke beperking i.c.m. een verstandelijke beperking is niet per definitie aangewezen op een school voor speciaal onderwijs. De scholen in de regio Waterland willen zich inspannen om in overleg met ouders en begeleiders een passend aanbod te creëren in het reguliere onderwijs als ze daartoe mogelijkheden zien. Geef daarom altijd aan waarom, in het geval van deze specifieke leerling, u denkt dat de leerling meer gebaat is met een school voor VSO. Aanvraag TLV voor meervoudig beperkte leerlingen: lichamelijk en verstandelijk (MG) met IQ > 55 Gebruik checklist 1. (Verlenging) vereenvoudigde aanvraagprocedure TLV voor meervoudig beperkte leerlingen: lichamelijk en verstandelijk (MG) met IQ 55 Gebruik checklist 2 als de leerling waarvoor u de TLV aanvraagt, voldoet aan ALLE volgende criteria: 1. IQ Meer dan 50% achterstand op minimaal twee leergebieden 3. Uitstroombestemming: (arbeidsmatige) dagbesteding Wij gaan er bij de leerlingen die voldoen aan deze criteria van uit dat u handelt conform de regels die binnen het samenwerkingsverband zijn opgesteld en dat u voor deze leerling een plan van aanpak heeft opgesteld voor komend schooljaar. Verlenging TLV voor meervoudig beperkte leerlingen: lichamelijk en verstandelijk (MG) met IQ > 55 Gebruik checklist 3.

2 Checklist 1: Aanvraag TLV voor meervoudig beperkte leerlingen: lichamelijk en verstandelijk (MG) met IQ > 55 o Algemene gegevens Adresgegevens aanvragende school Contactpersoon school Personalia van de leerling (inclusief BSN) Deze gegevens zijn in te vullen in Onderwijs Transparant of op het aanmeldformulier. o OPP = Onderwijs ontwikkelperspectief Protectieve/belemmerende factoren Leervorderingen Uitstroomperspectief/uitstroombestemming Ondersteuningsbehoefte Niet vergeten: er moet duidelijk naar voren komen dat dit OPP met ouders besproken is. o Medische (beschrijvende) diagnose/ziektebeeld en prognose Niet vergeten: o.v.v. naam medisch deskundige, functie, organisatie, datum van schrijven en op papier van de instelling en/of ondertekend. én indien dit niet aan bovenstaande verslaglegging is toegevoegd: o Verslag waarin een medisch deskundige de noodzaak van plaatsing binnen het VSO onderschrijft* Niet vergeten: o.v.v. naam deskundige, functie, datum van schrijven en op papier van de instelling en/of ondertekend. o Verslag van IQ onderzoek Niet vergeten: o.v.v. naam onderzoeker, functie, organisatie, datum van schrijven en op papier van de instelling en/of ondertekend. Een kopie van ouder onderzoek voldoet mits vergezeld van een onderbouwing waarom recent/ follow-up onderzoek niet nodig werd geacht. Houd rekening met kritische vragen van de TLV commissie die zich a.d.h.v. geleverde schriftelijke informatie een beeld moet kunnen vormen van o.a. de cognitieve ontwikkeling van de leerling. Voeg bij twijfel een recent onderzoek toe. o Plan van aanpak: verslagen waaruit blijkt welke (basis) ondersteuning is geboden (frequentie, aard, resultaat) SMART doelen, aanpak en effect Het plan van aanpak inclusief doelen en evaluatie kan ook blijken uit het LVS. Mocht dit zo zijn dan is het voldoende het LVS toe te voegen. Het moet in dit geval duidelijk worden (beknopt) waar met de leerling binnen de school aan gewerkt is en wat het effect hiervan is. Het moet duidelijk zijn dat het plan van aanpak besproken is met ouders en leerling.

3 o Onderbouwing Waarom is/zou regulier onderwijs (evt. met een ondersteuningsarrangement van het Samenwerkingsverband) niet toereikend (zijn) voor de benodigde ondersteuning? Beschrijving onderwijs ondersteuningsbehoefte op vijf velden (voor gebruikers van Onderwijs Transparant in te vullen onder tabblad Arrangementbeschrijving Overzicht benodigde ondersteuning ): 1. Extra handen in de klas 2. Onderwijsmaterialen 3. Ruimtelijke omgeving 4. Expertise 5. Samenwerking instanties Indien van toepassing: beschrijving van de mogelijkheden voor wat betreft terugkeer naar regulier onderwijs. Indien terugkeer mogelijk, binnen welk tijdsbestek acht u dit mogelijk? Voor de leerlingen die na hun 18 e jaar nog zijn aangewezen op het VSO is het noodzakelijk dat er een extra toelichting wordt toegevoegd aan het dossier waarin de keuze voor onderwijs in plaats van bijvoorbeeld dagbesteding wordt onderbouwd. o Mening ouders en/of leerling t.a.v. de TLV aanvraag: Datum afstemmingsoverleg In geval van meningsverschil: Verklaring ouders inzake niet-instemming Verklaring school welk alternatief voorstel Verklaring school waarom mening ouders ter zijde wordt gelegd Voor scholen die niet aangesloten zijn bij het samenwerkingsverband VO Waterland en/of scholen die geen gebruik maken van Onderwijs Transparant graag alle gegevens toezenden inclusief: o Het ingevulde aanmeldformulier + handtekening aanvragende school * Het advies van een (externe) onafhankelijk deskundige is noodzakelijk i.v.m. een tweede onafhankelijk deskundige advies alvorens het samenwerkingsverband een TLV volgens wetgeving mag toekennen. In de aanloop naar een TLV voor een eerste plaatsing in VSO moet altijd externe deskundigheid ingeschakeld zijn voordat er een TLV wordt aangevraagd en is de vraag naar de behandelprognose heel relevant en noodzakelijk. De aanvragende school laat zien dat zij handelingsgericht heeft gewerkt en getracht heeft een passende ondersteuning te bieden. De school laat ook met evaluaties zien waarom dat ontoereikend is gebleken. Bij een verlenging van de TLV is alleen de uitleg/bevestiging relevant van een deskundige, waarom (ook als zorg op dit moment geen zinvolle aanvulling is) VSO nog noodzakelijk is en eventueel een beschrijving van de prognose (bijvoorbeeld probleem zal verminderen, regulier onderwijs wordt optie of blijft even zwaar en VSO blijft nodig).

4 Checklist 2: (Verlenging) vereenvoudigde aanvraagprocedure/verlenging TLV voor meervoudig beperkte leerlingen: lichamelijk en verstandelijk (MG) met IQ 55 o Algemene gegevens Adresgegevens aanvragende school Contactpersoon school Personalia van de leerling (inclusief BSN) Deze gegevens zijn in te vullen in Onderwijs Transparant of op het aanmeldformulier. o OPP = Onderwijs ontwikkelperspectief Protectieve/belemmerende factoren Leervorderingen Uitstroomperspectief/uitstroombestemming Ondersteuningsbehoefte Niet vergeten: er moet duidelijk naar voren komen dat dit OPP met ouders besproken is. o Indien uit het OPP blijkt dat de vorderingen van de leerling zeer gering zijn, dan uw afweging toevoegen waarom er niet voor dagbesteding wordt gekozen o Bevestiging van de medische (beschrijvende) diagnose/ziektebeeld/prognose waaruit de wenselijkheid voor VSO te herleiden is* Niet vergeten: o.v.v. naam deskundige, functie, organisatie, datum van schrijven en op papier van de instelling en/of ondertekend. Er hoeft geen recent onderzoeksverslag toegevoegd te worden als het beeld ongewijzigd is en de eerste aanvraag reeds in het digitale loket Onderwijs Transparant gedaan is. Het oude verslag wordt automatisch weer zichtbaar zodra u de aanvraag activeert. Als het beeld gewijzigd is en u bijvoorbeeld een andere categorie TLV aanvraagt dan is het wel van belang een nieuw verslag toe te voegen. Doet u de aanvraag op papier, dan dient u altijd een kopie van het oude verslag toe te voegen. Graag wel toelichten waarom er geen nieuwe bijlage wordt toegevoegd, zodat niet ten onrechte om een aanvulling gevraagd hoeft te worden. o Verslag van IQ onderzoek Niet vergeten: o.v.v. naam onderzoeker, functie, organisatie, datum van schrijven en op papier van de instelling en/of ondertekend. Een kopie van ouder onderzoek voldoet mits vergezeld van een onderbouwing waarom recent/ follow-up onderzoek niet nodig werd geacht. Houd rekening met kritische vragen van de TLV commissie die zich a.d.h.v. geleverde schriftelijke informatie een beeld moet kunnen vormen van o.a. de cognitieve ontwikkeling van de leerling. Voeg bij twijfel een recent onderzoek toe. o Mening ouders en/of leerling t.a.v. de TLV aanvraag: Datum afstemmingsoverleg In geval van meningsverschil: Verklaring ouders inzake niet-instemming Verklaring school welk alternatief voorstel

5 Verklaring school waarom mening ouders ter zijde wordt gelegd Voor scholen die niet aangesloten zijn bij het samenwerkingsverband VO Waterland en/of scholen die geen gebruik maken van Onderwijs Transparant graag alle gegevens toezenden inclusief: o Het ingevulde aanmeldformulier + handtekening aanvragende school * Het advies van een (externe) onafhankelijk deskundige is noodzakelijk i.v.m. een tweede onafhankelijk deskundige advies alvorens het samenwerkingsverband een TLV volgens wetgeving mag toekennen. In de aanloop naar een TLV voor een eerste plaatsing in VSO moet altijd externe deskundigheid ingeschakeld zijn voordat er een TLV wordt aangevraagd en is de vraag naar de behandelprognose heel relevant en noodzakelijk. De aanvragende school laat zien dat zij handelingsgericht heeft gewerkt en getracht heeft een passende ondersteuning te bieden. De school laat ook met evaluaties zien waarom dat ontoereikend is gebleken. Bij een verlenging van de TLV is alleen de uitleg/bevestiging relevant van een deskundige, waarom (ook als zorg op dit moment geen zinvolle aanvulling is) VSO nog noodzakelijk is en eventueel een beschrijving van de prognose (bijvoorbeeld probleem zal verminderen, regulier onderwijs wordt optie of blijft even zwaar en VSO blijft nodig).

6 Checklist 3: Verlenging TLV voor meervoudig beperkte leerlingen: lichamelijk en verstandelijk (MG) met IQ > 55 o Algemene gegevens Adresgegevens aanvragende school Contactpersoon school Personalia van de leerling (inclusief BSN) Deze gegevens zijn in te vullen in Onderwijs Transparant of op het aanmeldformulier. o OPP = Onderwijs ontwikkelperspectief Protectieve/belemmerende factoren Leervorderingen Uitstroomperspectief/uitstroombestemming Ondersteuningsbehoefte Niet vergeten: er moet duidelijk naar voren komen dat dit OPP met ouders besproken is. o Bevestiging van de medische (beschrijvende) diagnose/ziektebeeld/prognose waaruit de wenselijkheid voor VSO te herleiden is* Niet vergeten: o.v.v. naam deskundige, functie, organisatie, datum van schrijven en op papier van de instelling en/of ondertekend. Er hoeft geen recent onderzoeksverslag toegevoegd te worden als het beeld ongewijzigd is en de eerste aanvraag reeds in het digitale loket Onderwijs Transparant gedaan is. Het oude verslag wordt automatisch weer zichtbaar zodra u de aanvraag activeert. Als het beeld gewijzigd is en u bijvoorbeeld een andere categorie TLV aanvraagt dan is het wel van belang een nieuw verslag toe te voegen. Doet u de aanvraag op papier, dan dient u altijd een kopie van het oude verslag toe te voegen. Graag wel toelichten waarom er geen nieuwe bijlage wordt toegevoegd, zodat niet ten onrechte om een aanvulling gevraagd hoeft te worden. o Verslag van IQ onderzoek Niet vergeten: o.v.v. naam onderzoeker, functie, organisatie, datum van schrijven en op papier van de instelling en/of ondertekend. Een kopie van ouder onderzoek voldoet mits vergezeld van een onderbouwing waarom recent/ follow-up onderzoek niet nodig werd geacht. Houd rekening met kritische vragen van de TLV commissie die zich a.d.h.v. geleverde schriftelijke informatie een beeld moet kunnen vormen van o.a. de cognitieve ontwikkeling van de leerling. Voeg bij twijfel een recent onderzoek toe. o Plan van aanpak: verslagen waaruit blijkt welke (basis) ondersteuning is geboden (frequentie, aard, resultaat) SMART doelen, aanpak en effect Het plan van aanpak inclusief doelen en evaluatie kan ook blijken uit het LVS. Mocht dit zo zijn dan is het voldoende het LVS toe te voegen. Het moet in dit geval duidelijk worden (beknopt) waar met de leerling binnen de school aan gewerkt is en wat het effect hiervan is. Het moet duidelijk zijn dat het plan van aanpak besproken is met ouders en leerling.

7 o Onderbouwing Waarom is/zou regulier onderwijs (evt. met een ondersteuningsarrangement van het Samenwerkingsverband) niet toereikend (zijn) voor de benodigde ondersteuning? Beschrijving onderwijs ondersteuningsbehoefte op vijf velden (voor gebruikers van Onderwijs Transparant in te vullen onder tabblad Arrangementbeschrijving Overzicht benodigde ondersteuning ): 1. Extra handen in de klas 2. Onderwijsmaterialen 3. Ruimtelijke omgeving 4. Expertise 5. Samenwerking instanties Indien van toepassing: beschrijving van de mogelijkheden voor wat betreft terugkeer naar regulier onderwijs. Indien terugkeer mogelijk, binnen welk tijdsbestek acht u dit mogelijk? Voor de leerlingen die na hun 18 e jaar nog zijn aangewezen op het VSO is het noodzakelijk dat er een extra toelichting wordt toegevoegd aan het dossier waarin de keuze voor onderwijs in plaats van bijvoorbeeld dagbesteding wordt onderbouwd. o Mening ouders en/of leerling t.a.v. de TLV aanvraag: Datum afstemmingsoverleg In geval van meningsverschil: Verklaring ouders inzake niet-instemming Verklaring school welk alternatief voorstel Verklaring school waarom mening ouders ter zijde wordt gelegd Voor scholen die niet aangesloten zijn bij het samenwerkingsverband VO Waterland en/of scholen die geen gebruik maken van Onderwijs Transparant graag alle gegevens toezenden inclusief: o Het ingevulde aanmeldformulier + handtekening aanvragende school * Het advies van een (externe) onafhankelijk deskundige is noodzakelijk i.v.m. een tweede onafhankelijk deskundige advies alvorens het samenwerkingsverband een TLV volgens wetgeving mag toekennen. In de aanloop naar een TLV voor een eerste plaatsing in VSO moet altijd externe deskundigheid ingeschakeld zijn voordat er een TLV wordt aangevraagd en is de vraag naar de behandelprognose heel relevant en noodzakelijk. De aanvragende school laat zien dat zij handelingsgericht heeft gewerkt en getracht heeft een passende ondersteuning te bieden. De school laat ook met evaluaties zien waarom dat ontoereikend is gebleken. Bij een verlenging van de TLV is alleen de uitleg/bevestiging relevant van een deskundige, waarom (ook als zorg op dit moment geen zinvolle aanvulling is) VSO nog noodzakelijk is en eventueel een beschrijving van de prognose (bijvoorbeeld probleem zal verminderen, regulier onderwijs wordt optie of blijft even zwaar en VSO blijft nodig).

Benodigde gegevens voor een aanvraag TLV voor lichamelijk beperkte leerlingen (LG) of langdurig/chronisch zieke leerlingen (LZ)

Benodigde gegevens voor een aanvraag TLV voor lichamelijk beperkte leerlingen (LG) of langdurig/chronisch zieke leerlingen (LZ) Benodigde gegevens voor een aanvraag TLV voor lichamelijk beperkte leerlingen (LG) of langdurig/chronisch zieke leerlingen (LZ) Vooraf: voor de TLV commissie is de inhoud van documenten van belang, niet

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaringen

Toelaatbaarheidsverklaringen Toelaatbaarheidsverklaringen Het aanvragen van toelaatbaarheidsverklaringen bij swv-vo-zk. 22-9-2017 Vastgesteld door directie SWV-VO-ZK Inleiding Op 1 augustus 2014 is de Wet op Passend Onderwijs ingegaan.

Nadere informatie

Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement

Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement Wet- en regelgeving In de wet is het volgende bepaald m.b.t. een TLV: - Voor een leerling die vanuit het (speciaal) basisonderwijs wordt aangemeld

Nadere informatie

Richtlijn Toelaatbaarheid tot het Voortgezet Speciaal Onderwijs

Richtlijn Toelaatbaarheid tot het Voortgezet Speciaal Onderwijs Richtlijn Toelaatbaarheid tot het Voortgezet Speciaal Onderwijs 1. Toelichting Passend Onderwijs wil de omslag maken van diagnosegericht naar handelingsgericht. Niet de diagnose staat centraal, maar de

Nadere informatie

AANMELDFORMULIER (versie 4, juli 2016) Toewijzingscommissie Samenwerkingsverband Doetinchem e.o. VO 2503

AANMELDFORMULIER (versie 4, juli 2016) Toewijzingscommissie Samenwerkingsverband Doetinchem e.o. VO 2503 AANMELDFORMULIER (versie 4, juli 2016) Toewijzingscommissie Samenwerkingsverband Doetinchem e.o. VO 2503 Graag aankruisen welke aanvraag gedaan wordt: Plaatsing voortgezet speciaal onderwijs Invullen vraag

Nadere informatie

Dossieropbouw tbv het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring VSO cluster 3

Dossieropbouw tbv het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring VSO cluster 3 Dossieropbouw tbv het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring VSO cluster 3 Schooljaar 2016/2017 Voor toelating tot het VSO cluster 3 is er een TLV nodig. Bij elke TLV-aanvraag voor het VSO cluster

Nadere informatie

Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs

Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs De vier samenwerkingsverbanden in de regio (SWVZHW, SWV VO Delflanden, ICOZ en SWV VO Westland)

Nadere informatie

OPP Blok 1 Algemene gegevens. Algemene gegevens. Schooljaar. Naam leerling. Geboortedatum. Straatnaam + nummer. Postcode.

OPP Blok 1 Algemene gegevens. Algemene gegevens. Schooljaar. Naam leerling. Geboortedatum. Straatnaam + nummer. Postcode. OPP 2018-2019 Blok 1 Algemene gegevens Algemene gegevens Schooljaar Naam leerling Geboortedatum Straatnaam + nummer Postcode Woonplaats Naam ouder(s)/verzorger(s)/gezinsvoogd Telefoon ouder(s)/verzorger(s)/gezinsvoogd

Nadere informatie

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen Informatie t.b.v. scholen voor speciaal basisonderwijs (SBAO) en speciaal onderwijs (SO) in Samenwerkingsverband (SWV) Kop van Noord-Holland

Nadere informatie

Oktober Toelichting

Oktober Toelichting Richtlijn Toelaatbaarheid tot het Voortgezet Speciaal Onderwijs Oktober 2018 1. Toelichting De twee Samenwerkingsverbanden voor V(S)O Leiden en Duin- en Bollenstreek hebben in samenwerking deze richtlijn

Nadere informatie

aanvraagroute Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) voor VSO en Pro bij Regioloket SWVAM, (laatst gewijzigd: )

aanvraagroute Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) voor VSO en Pro bij Regioloket SWVAM, (laatst gewijzigd: ) 1e aanmelding voortgezet speciaal onderwijs (VSO) (laatst gewijzigd: 15-01-2019) 1. de leerling staat ingeschreven op een school voor BaO, SBO of de VSO-school waar de recent digitaal OPP), met uitsluitend

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs

Nadere informatie

Aanvraagformulier toelaatbaarheidsverklaring S(B)O

Aanvraagformulier toelaatbaarheidsverklaring S(B)O Aanvraagformulier toelaatbaarheidsverklaring S(B)O Naam leerling Geboortedatum BSN Geslacht Huidige groep M / V Naam ouders/verzorgers Adres Postcode & woonplaats Contactpersoon, indien ouders/ verzorgers

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? december 2016 Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs pag. 5-6 C. Speciaal onderwijs pag. 8-9 D. Aanmelding rechtstreeks bij PPO pag. 10

Nadere informatie

Richtlijn Toelaatbaarheid tot het Voortgezet Speciaal Onderwijs

Richtlijn Toelaatbaarheid tot het Voortgezet Speciaal Onderwijs Richtlijn Toelaatbaarheid tot het Voortgezet Speciaal Onderwijs 1. Toelichting Passend Onderwijs wil de omslag maken van diagnosegericht naar handelingsgericht. Niet de diagnose staat centraal, maar de

Nadere informatie

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van 1. leerrendementen ter vervanging van de LWOO regeling 2. de TLV PrO ter vervanging van de huidige beschikking PrO Aanmelding bij het VO

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht Inleiding In de regio Utrecht werken vier Samenwerkingsverbanden Voortgezet Onderwijs (SWV VO)

Nadere informatie

Reglement Advies Commissie Toewijzing Arrangementen (ACTA)

Reglement Advies Commissie Toewijzing Arrangementen (ACTA) Reglement Advies Commissie Toewijzing Arrangementen (ACTA) Dit reglement vindt zijn grondslag in de Wet op het Voortgezet Onderwijs (artikel 17a lid 11), de Algemene Maatregel van Bestuur Passend Onderwijs,

Nadere informatie

Bijlage 5 Deskundigheid bij de toekenning van arrangementen en de Bestuurlijke Advies Commissie inzake TLV en BOV (BAC TLV/BOV)

Bijlage 5 Deskundigheid bij de toekenning van arrangementen en de Bestuurlijke Advies Commissie inzake TLV en BOV (BAC TLV/BOV) Bijlage 5 Deskundigheid bij de toekenning van arrangementen en de Bestuurlijke Advies Commissie inzake TLV en BOV (BAC TLV/BOV) Inleiding Voor het bepalen van de toelaatbaarheid tot leerwegondersteunend

Nadere informatie

Groeiwerkdocument. A. Algemeen deel. B. Aanmelding MDO

Groeiwerkdocument. A. Algemeen deel. B. Aanmelding MDO Groeiwerkdocument Het groeiwerkdocument biedt scholen de mogelijkheid om het overleg over een leerling die (extra) ondersteuning nodig heeft overzichtelijk bij te houden. Het is een gespreksdocument en

Nadere informatie

TOELAATBAARHEIDSCRITERIA VOOR HET VOORTGEZET SPECIAAL ONDERWIJS

TOELAATBAARHEIDSCRITERIA VOOR HET VOORTGEZET SPECIAAL ONDERWIJS TOELAATBAARHEIDSCRITERIA VOOR HET VOORTGEZET SPECIAAL ONDERWIJS Inleiding Passend Onderwijs wil de omslag maken van diagnosegericht naar handelingsgericht: niet het probleem van de leerling staat centraal,

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectiefplan

Ontwikkelingsperspectiefplan Ontwikkelingsperspectiefplan A. Algemeen deel Leerling Naam leerling: Geboortedatum: Geslacht: Groep: Schoolloopbaan: Schooljaar: Datum aanmaak document: Datum aanpassing(en): Opvoedsituatie Naam ouder(s)/verzorger(s)/voogd:

Nadere informatie

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van 1. leerrendementen ter vervanging van de LWOO regeling 2. de TLV PrO ter vervanging van de huidige beschikking PrO Aanmelding bij het VO

Nadere informatie

TOEWIJZEN van bovenschoolse ondersteuning VANUIT ONDERWIJS- EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTEN

TOEWIJZEN van bovenschoolse ondersteuning VANUIT ONDERWIJS- EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTEN TVO-PROCEDURE TOEWIJZEN van bovenschoolse ondersteuning VANUIT ONDERWIJS- EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTEN Van overnemen naar versterken: een passend onderwijstraject voor elke leerling ingangsdatum 1 augustus

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar Handreiking september 2016 Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs pag. 5-7 C. Speciaal onderwijs pag. 8-11 D. Aanmelding rechtstreeks

Nadere informatie

Procedure toelaatbaarheidsverklaring VSO

Procedure toelaatbaarheidsverklaring VSO Pagina 1 van 5 Ingangsdatum: 22 oktober 2018 1. Fasen in procedure TLV VSO De procedure voor het aanvragen en behandelen van een toelaatbaarheidsverklaring VSO doorloopt de volgende fasen: Fase Omschrijving

Nadere informatie

Handleiding Kindkans voor scholen voor aanvragen aanwijzing LWOO en TLV PRO

Handleiding Kindkans voor scholen voor aanvragen aanwijzing LWOO en TLV PRO Handleiding Kindkans voor scholen voor aanvragen aanwijzing LWOO en TLV PRO Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Starten met een aanvraag 3. Gegevens invoeren 4. Hulpvraag 5. Inzien of bewerken van ingediende

Nadere informatie

Handleiding Kindkans voor scholen voor aanvragen TLV PRO. Inhoudsopgave

Handleiding Kindkans voor scholen voor aanvragen TLV PRO. Inhoudsopgave Handleiding Kindkans voor scholen voor aanvragen TLV PRO Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Starten met een aanvraag 3. Gegevens invoeren 4. Hulpvraag 5. Inzien of bewerken van ingediende aanvragen 6. Aanwijzing

Nadere informatie

Handleiding Kindkans voor scholen voor aanvragen TLV VSO

Handleiding Kindkans voor scholen voor aanvragen TLV VSO Handleiding Kindkans voor scholen voor aanvragen TLV VSO Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Starten met een aanvraag 3. Gegevens invoeren 4. Inzien of bewerken van ingediende aanvragen 5. Printen van een TLV

Nadere informatie

Kader arrangeren en indiceren

Kader arrangeren en indiceren Kader arrangeren en indiceren Versie vastgesteld door het bestuur van SPPOH op 4 juni 2014 Inhoudsopgave 1.1 Inleiding blz. 1 1.2 Doel van het kader blz. 1 1.3 Uitgangspunten voor het kader blz. 2 2. Procedure

Nadere informatie

Handleiding gebruik TLV applicatie SWV Passend onderwijs PO Eindhoven

Handleiding gebruik TLV applicatie SWV Passend onderwijs PO Eindhoven Handleiding gebruik TLV applicatie SWV Passend onderwijs PO Eindhoven TECHNISCHE GEGEVENS Instellen van de applicatie Wanneer u de eerste keer inlogt op LDOS (http://www.ldos.nl) kunt u bij Gegevens Mijn

Nadere informatie

Toelaatbaarheidscriteria voor het Speciaal Voortgezet Onderwijs

Toelaatbaarheidscriteria voor het Speciaal Voortgezet Onderwijs Toelaatbaarheidscriteria voor het Speciaal Voortgezet Onderwijs 1. Toelichting Passend Onderwijs wil de omslag maken van diagnosegericht naar handelingsgericht. Niet de diagnose staat centraal, maar de

Nadere informatie

Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere

Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere Voorlopig advies groep 6 en 7 Aan het einde van het schooljaar groep 6 en 7 geeft de PO school na overleg met ouders een voorlopig schooladvies 1.

Nadere informatie

Handleiding Kindkans voor scholen voor aanvragen aanwijzing LWOO en TLV PRO. Inhoudsopgave

Handleiding Kindkans voor scholen voor aanvragen aanwijzing LWOO en TLV PRO. Inhoudsopgave Handleiding Kindkans voor scholen voor aanvragen aanwijzing LWOO en TLV PRO Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Starten met een aanvraag 3. Gegevens invoeren 4. Hulpvraag 5. Inzien of bewerken van ingediende

Nadere informatie

OVERGANGSSITUATIE LEERINGEN CLUSTER-3 DIE VANAF 2014-2015 ANDERE CATEGORIE TOEGEKEND MOETEN KRIJGEN

OVERGANGSSITUATIE LEERINGEN CLUSTER-3 DIE VANAF 2014-2015 ANDERE CATEGORIE TOEGEKEND MOETEN KRIJGEN Schema overgangsperiode zorgtoewijzing Huidig Vanaf 1 aug. 2014 Cluster Regulier/ huidige benaming TLV/arrangement Type Categorie/ Aanmelding loket SWV Plaatsing in speciaal Bekostiging door Cluster-3

Nadere informatie

Handleiding Kindkans voor scholen voor aanvragen TLV VSO

Handleiding Kindkans voor scholen voor aanvragen TLV VSO Handleiding Kindkans voor scholen voor aanvragen TLV VSO Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Starten met een aanvraag 3. Gegevens invoeren 4. Inzien of bewerken van ingediende aanvragen 5. Printen van een TLV

Nadere informatie

Aanmeldpakket. VSO De Stroom Reeweg Zuid NH Dordrecht Tel.nr Pagina 1 van 7

Aanmeldpakket. VSO De Stroom Reeweg Zuid NH Dordrecht Tel.nr Pagina 1 van 7 Aanmeldpakket VSO De Stroom Reeweg Zuid 22 3317 NH Dordrecht Tel.nr. 078-6186923 www.stroom.spon.nu Pagina 1 van 7 Aanmeldpakket Welkom bij VSO De Stroom! Dit pakket is onderdeel van de procedure aanmelden

Nadere informatie

Handleiding Kindkans voor scholen voor aanvragen aanwijzing LWOO en TLV PRO. Inhoudsopgave

Handleiding Kindkans voor scholen voor aanvragen aanwijzing LWOO en TLV PRO. Inhoudsopgave Handleiding Kindkans voor scholen voor aanvragen aanwijzing LWOO en TLV PRO Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Starten met een aanvraag 3. Gegevens invoeren 4. Hulpvraag 5. Inzien of bewerken van ingediende

Nadere informatie

Handleiding gebruik TLV applicatie SWV Passend onderwijs PO Eindhoven

Handleiding gebruik TLV applicatie SWV Passend onderwijs PO Eindhoven Handleiding gebruik TLV applicatie SWV Passend onderwijs PO Eindhoven TECHNISCHE GEGEVENS Instellen van de applicatie Wanneer u de eerste keer inlogt op LDOS (http://www.ldos.nl) kunt u bij Gegevens Mijn

Nadere informatie

Procedure Aanvraag TLV

Procedure Aanvraag TLV Procedure plaatsing leerlingen Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) / Aanvraag Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) VSO Voor het afgeven van een TLV, zodat de leerling toelaatbaar is tot het VSO, kent het samenwerkingsverband

Nadere informatie

Aansluiting PO-VO Eindhoven en Kempenland

Aansluiting PO-VO Eindhoven en Kempenland Aansluiting PO-VO Eindhoven en Kempenland Programma Opening Evaluatie vorig schooljaar Tijdpad en procedure nieuwe schooljaar Wijzigingen LDOS/OSO Aanmeldformulier Heroverweging advies/herzien advies Aanmeldingen

Nadere informatie

Aanvraag extra ondersteuning

Aanvraag extra ondersteuning Aanvraag extra ondersteuning In deze notitie wordt de beschreven hoe de aanvraag van de extra ondersteuning zal plaatsvinden en hoe het aanvraagformulier eruit zal zien. Dit is een concretisering van p.14-20

Nadere informatie

Aanvraagformulier TLV ( voor plaatsing op SBO en SO )

Aanvraagformulier TLV ( voor plaatsing op SBO en SO ) Aanvraagformulier TLV ( voor plaatsing op SBO en SO ) 1) Welke TLV wordt aangevraagd? TLV voor plaatsing op SBO TLV voor SO categorie 1 TLV voor SO categorie 2 (voor motivatie zie 2 e deskundigenadvies)

Nadere informatie

Handleiding Kindkans voor scholen voor aanvragen TLV VSO

Handleiding Kindkans voor scholen voor aanvragen TLV VSO Handleiding Kindkans voor scholen voor aanvragen TLV VSO Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Starten met een aanvraag 3. Gegevens invoeren 4. Inzien of bewerken van ingediende aanvragen 5. Printen van een TLV

Nadere informatie

- - - Raamovereenkomst: Vereniging Reformatorisch Passend Onderwijs voor primair en speciaal onderwijs Vereniging Reformatorisch Passend Onderwijs voor Voortgezet Onderwijs Koninklijke Kentalis, instelling

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectiefplan

Ontwikkelingsperspectiefplan Ontwikkelingsperspectiefplan Blok 1 Algemene gegevens Gegevens leerling Naam leerling Geboortedatum BSN leerling Straat en huisnummer Postcode en woonplaats E-mailadres Gegevens ouders/verzorgers/voogd

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG SAMENWERKINGSVERBAND Passend Onderwijs VO 2801 JAARVERSLAG PCL Jaarverslag PCL Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de Permanente Commissie Leerlingenzorg ( PCL ) van het Samenwerkingsverband Passend

Nadere informatie

Jaarverslag PCL

Jaarverslag PCL Inleiding De permanente commissie leerling zorg (PCL) is de commissie die namens het bestuur van het samenwerkingsverband arrangementen toewijst te weten: toelaatbaarheidsverklaringen (TLV s ) voor het

Nadere informatie

HANDLEIDING GROEIDOCUMENT in PARNASSYS

HANDLEIDING GROEIDOCUMENT in PARNASSYS HANDLEIDING GROEIDOCUMENT in PARNASSYS Het groeidocument van RSV Breda is naast de word-versie ook te gebruiken in ParnasSys, waarvoor u hier de beschrijving vindt. De modulaire opbouw is voor het gebruik

Nadere informatie

AANMELDFORMULIER SCHOOLJAAR

AANMELDFORMULIER SCHOOLJAAR AANMELDFORMULIER SCHOOLJAAR 2017-2018 (in te vullen door ouder(s)/verzorger(s)/voogd) Hierbij meld ik aan voor de volgende Yulius onderwijslocatie: SO De Wilgen te Barendrecht (groep 1 t/m 8) SO De Atlas

Nadere informatie

Arrangementen binnen PasVOrm en de ondersteuning vanuit het expertiseteam. Werkwijze Definitieve versie

Arrangementen binnen PasVOrm en de ondersteuning vanuit het expertiseteam. Werkwijze Definitieve versie Arrangementen binnen PasVOrm en de ondersteuning vanuit het expertiseteam Werkwijze 2016-2017 Definitieve versie 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Arrangementen 2016-2017 3 Individueel arrangement

Nadere informatie

GEEN LWOO MAAR PRO SHOW

GEEN LWOO MAAR PRO SHOW GEEN LWOO MAAR PRO SHOW Wat is opting out? Agenda Wat betekent opting out voor leerlingen die vanaf schooljaar 2019-2020 starten in het voortgezet onderwijs? De gevolgen voor de testprocedure bij een vmbo-schooladvies

Nadere informatie

Procedure Zij instroom (nwe) leerlingen

Procedure Zij instroom (nwe) leerlingen 0. Beschrijven en up to date houden aanmeldingsprocedures op de ARHC website. Ouders melden hun kind hierop aan. 1. Aanmelding van leerling voor zij instroom gedurende lopende schooljaar. 1. Aanmelding

Nadere informatie

Richtlijnen Commissie Leerling Ondersteuning (CLO) Samenwerkingsverband De Liemers po

Richtlijnen Commissie Leerling Ondersteuning (CLO) Samenwerkingsverband De Liemers po Richtlijnen Commissie Leerling Ondersteuning (CLO) Samenwerkingsverband De Liemers po Minimaal noodzakelijk bij aanmelding voor alle leerlingen: Ondertekend aanmeldingsformulier Handelingsgericht Zorgformulier

Nadere informatie

Handleiding/stroomschema gebruik TLV applicatie SWV Passend onderwijs PO Eindhoven

Handleiding/stroomschema gebruik TLV applicatie SWV Passend onderwijs PO Eindhoven Handleiding/stroomschema gebruik TLV applicatie SWV Passend onderwijs PO Eindhoven Ga naar tlv.po-eindhoven.nl Bij bestaande account: Inloggen met: e-mailadres wachtwoord Bij nieuwe account: 1. Klik op

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 19108 10 juli 2015 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 2 juli 2015, nr. PO/SenO/747922,

Nadere informatie

3. Een psychodiagnostisch onderzoek gericht op de onderwijsbelemmeringen als gevolg van de

3. Een psychodiagnostisch onderzoek gericht op de onderwijsbelemmeringen als gevolg van de Richtlijnen voor de dossiervorming van aanvragen voor extra ondersteuning en plaatsing in speciaal (basis)onderwijs van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften Zeer moeilijk leren Syndroom van Down

Nadere informatie

Overgangsprocedure PO-VO 2019

Overgangsprocedure PO-VO 2019 Overgangsprocedure PO-VO 2019 Samenwerkingsverband PassendWijs en Samenwerkingsverband V(S)O 25.06 coördineren samen de overgang van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs binnen de gemeentes Arnhem,

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie AANMELDFORMULIER SCHOOLJAAR (in te vullen door ouder(s)/verzorger(s)/voogd)

Pagina 1 van 5 Versie AANMELDFORMULIER SCHOOLJAAR (in te vullen door ouder(s)/verzorger(s)/voogd) Hierbij meld ik aan voor de volgende Yulius onderwijslocatie: Regio Rijnmond: SO De Wilgen te Barendrecht (groep 1 t/m 8) Regio Zuid-Holland-Zuid: SO De Atlas te Dordrecht (groep 1 t/m 8) VSO Discovery

Nadere informatie

leerlingenvervoer aanvragen : Nee

leerlingenvervoer aanvragen : Nee leerlingenvervoer aanvragen Met dit formulier kunt u voor uw kind (bekostiging van) leerlingenvervoer aanvragen. Elk volgend schooljaar dient u opnieuw een aanvraag in te dienen. Gegevens aanvrager Voorletters

Nadere informatie

Landelijke criteria voor de toelaatbaarheidsverklaring SBO en cluster-3 en cluster-4 onderwijs

Landelijke criteria voor de toelaatbaarheidsverklaring SBO en cluster-3 en cluster-4 onderwijs Landelijke criteria voor de toelaatbaarheidsverklaring SBO en cluster-3 en cluster-4 onderwijs Versie 3 1 In oktober 2013 is de landelijke werkgroep Arrangeren en Indiceren door de raad van bestuur (rvb)

Nadere informatie

Handleiding voor scholen in het SWV V(S)O 2506 om te werken met Kindkans

Handleiding voor scholen in het SWV V(S)O 2506 om te werken met Kindkans Handleiding voor scholen in het SWV V(S)O 2506 om te werken met Kindkans Inhoudsopgave Inloggen 3 Starten met aanvraag 5 Personalia invullen 6 Schoolgegevens invullen 7 Hulpvraag selecteren 8 Aanvraag

Nadere informatie

leerlingenvervoer aanvragen : Nee

leerlingenvervoer aanvragen : Nee leerlingenvervoer aanvragen Met dit formulier kunt u voor uw kind (bekostiging van) leerlingenvervoer aanvragen. Elk volgend schooljaar dient u opnieuw een aanvraag in te dienen. Gegevens aanvrager Voorletters

Nadere informatie

Zorgvraag aanmelden bij KindKans

Zorgvraag aanmelden bij KindKans Zorgvraag aanmelden bij KindKans Ga naar tabblad Leerling in ParnasSys Zoek naar de leerling die het betreft en open deze Klik op het tabblad Begeleiding > KindKans > Nieuwe zorgvraag invoeren Kies bij

Nadere informatie

Evaluatiebijeenkomst LWOO/PrO & Route september 2018

Evaluatiebijeenkomst LWOO/PrO & Route september 2018 Evaluatiebijeenkomst LWOO/PrO 2017-2018 & Route 2018-2019 5 september 2018 1 Agenda Voorstellen Terugblik schooljaar 2017-2018 Route schooljaar 2018-2019 Verantwoordelijkheid PO, VO, ouder(s)/verzorger(s),

Nadere informatie

Aanmeldformulier. Datum aanmelding: Ingevuld door: Reden aanmelding: Aanvraag is gericht op: SO (speciaal onderwijs), groep

Aanmeldformulier. Datum aanmelding: Ingevuld door: Reden aanmelding: Aanvraag is gericht op: SO (speciaal onderwijs), groep Aanmeldformulier Datum aanmelding: Ingevuld door: Reden aanmelding: Aanvraag is gericht op: SO (speciaal onderwijs), groep SBO (speciaal basisonderwijs), groep Aanmelding betreft schooljaar: 2018/2019

Nadere informatie

Procedure aanmelding voor Advies, Ondersteuning of Plaatsing

Procedure aanmelding voor Advies, Ondersteuning of Plaatsing Procedure aanmelding voor Advies, Ondersteuning of Plaatsing September 2014 (Zie ook het stroomschema en het document over ondersteuningstoewijzing op de site en de achtergrondinformatie in de bijlage)

Nadere informatie

Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen.

Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen. 4.3. Ondersteuningstoewijzing: de route Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen. 4.3.1. Route bij verwijzing, gemeenschappelijk

Nadere informatie

kies VO kies ondersteuningsloket

kies VO kies ondersteuningsloket De doorstroom van PO naar VO Ieder leerling op de best passende plek Doel: Voorlichting overgangsprocedure Marlies Willems Coördinatie S a m e n w e r k i n g s v e r b a n d P a s s e n d Vo o r t g e

Nadere informatie

BIJLAGEN DIE BIJ DEZE AANVRAAG ZIJN GEVOEGD: Bijlage 1: Bijlage 2:

BIJLAGEN DIE BIJ DEZE AANVRAAG ZIJN GEVOEGD: Bijlage 1: Bijlage 2: AANVRAAGFORMULIER VERLENGING TLV (Aanvraag bij verlenging Toelaatbaarheidsverklaring van een leerling in het VSO) VOORBLAD Naam van de leerling Naam aanvragende school TLV Cluster 3 VSO TLV Cluster 4 VSO

Nadere informatie

5. N.B. Voorlopig doen we binnen ons SWV niets met Start Consult. Kies dus altijd voor Start arrangement!!!

5. N.B. Voorlopig doen we binnen ons SWV niets met Start Consult. Kies dus altijd voor Start arrangement!!! Invulwijzer voor Onderwijstransparant-Module 1Loket Update 09 dec 2014 Waarom een invulwijzer? 1Loket van onderwijs transparant is ontwikkeld voor 9 verschillende samenwerkingsverbanden. Het is een zogenaamd

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOORZIENING LEERLINGENVERVOER SCHOOLJAAR 2016/2017

AANVRAAGFORMULIER VOORZIENING LEERLINGENVERVOER SCHOOLJAAR 2016/2017 AANVRAAGFORMULIER VOORZIENING LEERLINGENVERVOER SCHOOLJAAR 2016/2017 Lees de toelichting voordat u dit formulier invult! S.v.p. alle vragen volledig beantwoorden. Wanneer verwezen wordt naar een volgende

Nadere informatie

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd?

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd? Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Het kabinet wil dat zoveel mogelijk kinderen naar een gewone school

Nadere informatie

zorgmakelaar. AB wordt geboden door Dienstencentrum. Dienstencentrum legt contact met de school. Arrangementen AB medischlichamelijk

zorgmakelaar. AB wordt geboden door Dienstencentrum. Dienstencentrum legt contact met de school. Arrangementen AB medischlichamelijk WERKWIJZE AANVRAGEN ARRANGEMENT ALGEMENE INFORMATIE In onderstaand overzicht wordt aangegeven op welke gebieden er een arrangement kan worden aangevraagd, welke rol het Loket heeft en hoe de communicatie

Nadere informatie

Inschatting extra ondersteuning in het voortgezet onderwijs

Inschatting extra ondersteuning in het voortgezet onderwijs Inschatting extra ondersteuning in het voortgezet onderwijs De PO school maakt een inschatting over de extra ondersteuning die de leerling nodig heeft om succesvol te zijn na de overstap in het voortgezet

Nadere informatie

AANVRAAG BIJDRAGE AGENDA PASSEND ONDERWIJS

AANVRAAG BIJDRAGE AGENDA PASSEND ONDERWIJS AANVRAAG BIJDRAGE AGENDA PASSEND ONDERWIJS 2018-2019 Voor 1 juli 2018 de volledig ingevulde aanvraag aanleveren bij het Swv (b.wiggers@swvduinenbollenstreek.nl) Inleiding Vanuit de Agenda Passend Onderwijs

Nadere informatie

Afgifte toelaatbaarheidsverklaring

Afgifte toelaatbaarheidsverklaring Afgifte toelaatbaarheidsverklaring 1 Versie 11-07-2014 Overzicht besluitvormingstraject Datum: Datum:.. 2 Inhoudsopgave Wet- en regelgeving... 4 Algemene criteria... 4 Aanvullende criteria toelaatbaarheid

Nadere informatie

Deel D Trajectgroepen

Deel D Trajectgroepen checklist voor aanmelding eel Trajectgroepen Benodigde gegevens Aanmeldformulier riestar College volledig ingevuld en ondertekend Aanmeldformulier deel (voor aanmelding Trajectgroepen) volledig ingevuld

Nadere informatie

HANDLEIDING KINDKANS VO2303. Ga naar Kies de juiste organisatie (VO2303 Deventer VO) Log in met naam en wachtwoord Klik op Aanmelden

HANDLEIDING KINDKANS VO2303. Ga naar  Kies de juiste organisatie (VO2303 Deventer VO) Log in met naam en wachtwoord Klik op Aanmelden Ga naar www.kindkans.net Kies de juiste organisatie (VO2303 Deventer VO) Log in met naam en wachtwoord Klik op Aanmelden Je bent nu succesvol aangemeld als (naam) in de regio VO2303 Deventer VO. Klik op

Nadere informatie

Invulwijzer 1Loket-module OnderwijsTransparant Het digitaal aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring VSO

Invulwijzer 1Loket-module OnderwijsTransparant Het digitaal aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring VSO Invulwijzer 1Loket-module OnderwijsTransparant Het digitaal aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring VSO 9 juni 2015 Inhoud van deze invulwijzer Waarom een invulwijzer? Koers VO en de 1Loket-module

Nadere informatie

Samenwerkingsverband PO

Samenwerkingsverband PO Samenwerkingsverband PO 31-02 07-10-2015 Het BTO bestaat uit vijf leden: 1. Coördinator OT Leudal - Thornerkwartier: Boy Mertens 2. Coördinator OT Echt Susteren: Martien Tonnaer 3. Coördinator OT Roermond

Nadere informatie

Onderwijsondersteuningsarrangementen

Onderwijsondersteuningsarrangementen Rebound 3.0 Onderwijsondersteuningsarrangementen ten behoeve van Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 31.04 Westelijke Mijnstreek 001 Rebound 3.0 Onderwijsondersteuningsarrangementen SWV WM 5 juli

Nadere informatie

Draaiboek planning en procedure overstap po-vo Noord-Kennemerland

Draaiboek planning en procedure overstap po-vo Noord-Kennemerland Draaiboek planning en procedure overstap po-vo Noord-Kennemerland 2018- In dit document is de planning en procedure rond de overstap van leerlingen van groep 8 van het primair onderwijs (po) naar het voortgezet

Nadere informatie

Routekaart bij schoolwisseling

Routekaart bij schoolwisseling Routekaart bij schoolwisseling Onderstaande routes gelden voor basisscholen en vo-scholen binnen de samenwerkingsverbanden po en vo Zuid-Kennemerland. Als de 1 bij de aanmelding op een schriftelijk hebben

Nadere informatie

ROUTEPLANNER BIJ GROEIDOCUMENT HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN

ROUTEPLANNER BIJ GROEIDOCUMENT HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN ROUTEPLANNER BIJ GROEIDOCUMENT HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN Bronnen: Handelingsgericht werken: een handreiking voor het schoolteam (Pameijer, Van Beukering & De Lange, 2009, ACCO) Handelingsgerichte

Nadere informatie

Starterscursus po. BOVO procedure deel 2 Start

Starterscursus po. BOVO procedure deel 2 Start Starterscursus po BOVO procedure deel 2 Start 14 oktober 2015 Inhoud BOVO tijdpad jan-jul Onderwijstypen vo Aanmeldprocedure vo Toelating vo In contact met het vo Tijdpad 2015-2016 Speciale doelgroepen

Nadere informatie

Het ondersteuningsplan SWV VO 30 06 met procedure en stappenplan vormen hierbij de leidraad voor COT

Het ondersteuningsplan SWV VO 30 06 met procedure en stappenplan vormen hierbij de leidraad voor COT 9 februari 2015 Van toekenning middelen op basis van kindproblematiek naar.. toekenning van middelen op basis van ondersteuningsbehoefte: naar wat de leerling extra nodig heeft bovenop de basisondersteuning

Nadere informatie

Toelating. tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs

Toelating. tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs Toelating tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs Waarom deze brochure? Het Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen e.o. wil u door middel van deze brochure informatie geven over de toelating tot

Nadere informatie

Handreiking. Ontwikkelingsperspectief (OPP) Passenderwijs

Handreiking. Ontwikkelingsperspectief (OPP) Passenderwijs Handreiking Ontwikkelingsperspectief (OPP) Passenderwijs In het Speciaal (Basis) Onderwijs wordt al langere tijd voor alle leerlingen een ontwikkelingsperspectief opgesteld. In het basisonderwijs verwachtte

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectiefplan. 1. Voor welke leerlingen moet een VO-school een OPP opstellen?

Ontwikkelingsperspectiefplan. 1. Voor welke leerlingen moet een VO-school een OPP opstellen? Ontwikkelingsperspectiefplan Deze informatie is onder andere gebaseerd op een memo, die is opgesteld in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Inspectie van het Onderwijs

Nadere informatie

Overdracht Passend Onderwijs V(S)O- PrO- MBO, Leiden / Duin- en Bollenstreek

Overdracht Passend Onderwijs V(S)O- PrO- MBO, Leiden / Duin- en Bollenstreek Overdracht Passend Onderwijs V(S)O- PrO- MBO, Leiden / Duin- en Bollenstreek December 2015 Door de warme overdracht willen vo-scholen en mbo-instellingen bijdragen aan een ononderbroken tijdens de schoolloopbaan

Nadere informatie

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO)

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO) Overstapmomenten Onderstaand overzicht geeft de verschillende overstapmomenten weer binnen het onderwijs met daaraan gekoppeld de route die gevolgd moet worden om extra ondersteuning aan te vragen. We

Nadere informatie

Overgangsprocedure PO-VO 2019

Overgangsprocedure PO-VO 2019 Overgangsprocedure PO-VO 2019 Samenwerkingsverband PassendWijs en Samenwerkingsverband V(S)O 25.06 coördineren samen de overgang van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs binnen de gemeentes Arnhem,

Nadere informatie

Het Eemsdeltacollege Onderwijskundig Rapport PO - VO 2015-2016

Het Eemsdeltacollege Onderwijskundig Rapport PO - VO 2015-2016 Het Eemsdeltacollege Onderwijskundig Rapport PO - VO 2015-2016 Naam van de leerling : Onderwijskundig rapport opgemaakt door : Functie : Email adres : Aantal bijlagen : Datum : Rapport besproken op : Handtekening

Nadere informatie

Bijlage 1. Indicatiecriteria SWV VO Lelystad

Bijlage 1. Indicatiecriteria SWV VO Lelystad Bijlage 1 Indicatiecriteria SWV VO Lelystad 81 Richtlijn toelaatbaarheid Ernstig Meervoudig Beperkte leerlingen (EMB) tot het SO na 1 augustus 2014 (NB: Dit betreft de bijgestelde versie, eind september

Nadere informatie

Beoordelingskader voor de aanvraag TLV SBO of SO Samenwerkingsverband PO Midden-Holland

Beoordelingskader voor de aanvraag TLV SBO of SO Samenwerkingsverband PO Midden-Holland Beoordelingskader voor de aanvraag TLV SBO of SO Samenwerkingsverband PO Midden-Holland 30 november 2016 Bijlage: Bepaling soort TLV en SO-categorie 1. Inleiding Binnen het samenwerkingsverband Midden-Holland

Nadere informatie

Overstapprocedure PO-VO Duin- en Bollenstreek

Overstapprocedure PO-VO Duin- en Bollenstreek Overstapprocedure PO-VO Duin- en Bollenstreek Versie september 2018 Inleiding In dit document wordt de overstapprocedure van primair naar voortgezet onderwijs beschreven in de regio Duin- en Bollenstreek.

Nadere informatie

Overstapprocedure PO-VO

Overstapprocedure PO-VO Overstapprocedure PO-VO Versie september 2017 Inleiding In dit document wordt de overstapprocedure van primair naar voortgezet onderwijs beschreven in de regio Duin- en Bollenstreek. Het beschrijft gedetailleerd

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectief Opgesteld door: (naam en functie)

Ontwikkelingsperspectief Opgesteld door: (naam en functie) Ontwikkelingsperspectief Opgesteld door: (naam en functie) Datum: 1. Algemene gegevens Naam leerling Geboortedatum BSN leerling Adres Postcode en plaats Telefoonnummer E-mailadres Niveau Leerjaar/ klas

Nadere informatie