Uitgebreide informatie over de vernieuwingen van Vista vindt u op Wikipedia.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitgebreide informatie over de vernieuwingen van Vista vindt u op Wikipedia."

Transcriptie

1 Deel 1 van de serie In dit eerste deel van de Vista-serie leert u vier zaken: 1. Wat is er nieuw aan Windows Vista? 2. Welke versies van Windows Vista zijn er? 3. Waarom zou ik wel of niet overstappen? 4. Hoe gaat overstappen naar Vista in zijn werk? 1. Nieuw in Windows Vista De verschillen tussen Windows Vista en Windows XP zijn niet heel groot, maar wel talrijk. De meest opvallende vernieuwingen zijn: Vista heeft een ander uiterlijk genaamd Aero Glass, met halfdoorzichtige vensterranden en vloeiende animaties. De Windows Verkenner is opnieuw ingedeeld. Zo is er een nieuw detailvenster met informatie over het geselecteerde document. In het Menu Start klappen submenu s niet rechts naast het menu uit, maar binnen het menu. De zoekfunctie is sneller en beter bereikbaar. Er is een zoekvenster in het Startmenu en in alle vensters. De beveiliging is opgevoerd. Voor sommige vertrouwde handelingen wordt nu eerst toestemming gevraagd; waarschuwingsvensters geven meer informatie, bijvoorbeeld bij het downloaden van een programma; de Firewall kan naast inook uitgaand verkeer blokkeren; en Internet Explorer 7 beschikt over een antiphishingfilter.

2 Er zijn enkele nieuwe programma s: de Sidebar, de Fotogalerie, de Agenda, Windows Mail (de opvolger van Windows Express), DVD Maker, Movie Maker versie 6, en een aantal nieuwe spelletjes: Chess Titans, Mahjong Titans en Purble Place. De programma s Internet Explorer 7, Media Player 11 en Live Messenger zijn ook nieuw, maar tevens onder XP te gebruiken. Uitgebreide informatie over de vernieuwingen van Vista vindt u op Wikipedia. 2. Vista-versies Drie van de vijf Vista-versies zijn geschikt voor thuisgebruikers: Vista Home Basic. Zeer beperkte versie, zonder het nieuwe uiterlijk Aero en zonder Media Center. Vista Home Premium. De meestgebruikte versie, geschikt voor de veeleisende thuisgebruiker. Vista Ultimate. Dure en extreem uitgebreide versie, met extra s op het gebied van netwerken, opslag, mobiel gebruik en faxen. Zie voor alle verschillen tussen de Vista-versies het overzichten van Microsoft of nog uitgebreider op Vista info. Tip: welke versie heb ik? Weet u niet welke versie van Vista er op uw pc staat? Klik op Start > Configuratiescherm > Systeem en onderhoud > Introductiecentrum. De Vista-versie wordt boven in het venster weergegeven. Opmerking: Er is ook een 64-bits versie van Vista beschikbaar, voor pc s met een 64- bits processor. Koop deze liever (nog) niet: alle stuurprogramma s die u op een 64-bits besturingssysteem gebruikt moeten ook 64-bits zijn, en lang niet alle stuurprogramma s zijn dat. Met een 32-bits besturingssysteem is uw pc snel genoeg. En met de 32-bits versie van Vista kunt u ook werken op 64-bits pc s.

3 3. Wel of niet overstappen? Twijfelt u of u wilt overstappen op Windows Vista? Ons advies is afhankelijk van uw situatie: U bent toe aan een nieuwe computer. Wilt u binnenkort een nieuwe pc kopen, koop er dan een met Windows Vista. U computert dan veiliger en (medeafhankelijk van de eigenschappen van de pc) sneller dan met Windows XP. Uitzondering: Alleen als u randapparatuur wilt blijven gebruiken, waarvoor op korte termijn geen stuurprogramma voor Vista beschikbaar komt (informeer hiervoor bij de producent van het betreffende randapparaat), kunt u beter geen Vista-pc aanschaffen. U bent nog niet toe aan een nieuwe computer. Werkt u nog tevreden met Windows XP op uw bestaande computer, wacht dan met overstappen op Vista tot u toe bent aan een nieuwe pc: o Het kost minimaal 99 euro om op een bestaande pc te 'upgraden' (bij te werken) van Windows XP naar Windows Vista. o Vista stelt zwaardere eisen aan uw pc. Dus als u Vista op een wat oudere pc installeert, is er een gerede kans dat uw pc trager wordt. o Windows XP wordt nog tot 2014 door Microsoft ondersteund. Dit betekent dat u tot die tijd veilig gebruik kunt maken van Windows XP. Of uw bestaande pc überhaupt geschikt is voor Windows Vista kunt u nagaan met de Upgrade Advisor. Besluit u om Vista op uw bestaande Windows XP computer te zetten, dan vindt u op de website van Vista info goed advies. 4. Overstappen Wilt u een nieuwe pc kopen met Vista erop of hebt u er net een aangeschaft? Lees dan onderstaande wenken voor het overzetten van uw bestanden, enkele basisinstellingen, en het aansluiten van internet en randapparatuur. Installatie Vista Na het aansluiten van uw nieuwe pc start u de pc op en doet u Windows Vista-dvd in het dvd-station. Nu installeert u Vista door de aanwijzingen te volgen. Tijdens de installatie geeft u enkele basisinstellingen op, zoals de computernaam, de juiste taal, datum en tijd. Als u een wachtwoord opgeeft, noteer deze dan, want u moet het invoeren de volgende keer dat u de pc opstart. Introductiecentrum Na de installatie van Vista zal altijd eerst het Introductiescherm getoond worden. Klik voor meer informatie op de opties die u interessant lijken, bijvoorbeeld De details van uw computer weergeven of Basiskennis van Windows. Klik eventueel eerst op de link Alle 14 items weergeven om deze opties in beeld te krijgen. Door een dubbelklik opent u een optie. Dubbelklik op Windows aan persoonlijke voorkeuren aanpassen om instellingen op te geven voor de muisaanwijzer, het Bureaublad en lettergrootte (aan de linkerkant).

4 Aansluiten randapparatuur Voor het aansluiten van een printer, scanner of andere randapparatuur volgt u de handleiding van uw nieuwe computer en de handleiding van de randapparatuur. Gebruikt u iets oudere randapparatuur, dan kan het nodig zijn een nieuw stuurprogramma ( driver ) te installeren. U vindt de nieuwste stuurprogramma s op de website van de fabrikant van de betreffende randapparatuur (meestal ' Vaak kunt u zoeken op het modelnummer van het apparaat of kunt u klikken op een knop Software, Download, Support of Service. Tijdens de installatie van de nieuwe driver wordt aangegeven wanneer u het randapparaat met de pc moet verbinden. Aansluiten internet Uw breedbandinternet sluit u aan door de kabel van het modem in de nieuwe pc te pluggen. Het gaat meestal om een usb-kabel, aan te sluiten op de usb-poort (links op de afbeelding), of om een ethernet-kabel, aan te sluiten op de ethernetpoort (rechts op de afbeelding). Bij draadloos internet moet u dezelfde instellingen maken (en indien van toepassing een draadloze ontvanger aansluiten), als op uw oude computer, om contact te maken met het draadloze modem. Zorg er altijd voor dat u direct na het aansluiten van de internetaansluiting een antivirusprogramma installeert. Een goed gratis antivirusprogramma is AVG. Overzetten van bestanden van oude naar nieuwe pc Windows Vista heeft een speciaal programma voor het overzetten van bestanden en instellingen van uw oude naar uw nieuwe pc. Het heet Easy Transfer. U vindt het door in Windows Vista te klikken op Start > Alle Programma s > Bureauaccessoires > Introductiescherm > Bestanden en instellingen overzetten. U wordt nu door een Wizard geleid die u begeleidt bij het overzetten van allerhande instellingen en documenten. Het overzetten zelf gaat via een Easy Transfer-kabel, of via een beschrijfbare cd/dvd, usb-stick of externe harde schijf.

5 Vista-serie (deel 2) In een serie van 10 artikelen bespreken we alle onderdelen van het nieuwe besturingssysteem Windows Vista. Deel 2: Bureaublad en Menu Start. In deel 1 hebt u kunnen lezen wat er nieuw is in Windows Vista. In dit tweede deel gaan we dieper in op het onderdeel van Windows dat u het vaakst ziet en tegenkomt: het Bureaublad. Ook het Menu Start, dat een onderdeel is van het Bureaublad, komt uitgebreid aan bod. Nadat u Vista hebt gestart, verschijnt op uw beeldscherm het Bureaublad. U ziet drie duidelijk herkenbare onderdelen: de taakbalk onderaan (A); de Windows Sidebar rechts (C) en de rest van het venster, het eigenlijk bureaublad (B). In dit artikel bespreken we deze drie onderdelen die tezamen het bureaublad vormen.

6 A. De taakbalk Detaakbalk dat is de horizontale balk die u onderaan uw scherm ziet. Standaard is deze taakbalk altijd zichtbaar, welk programma u ook start of gebruikt. De balk bestaat uit vier onderdelen: 1. De knop Start waarmee u het menu Start opent. 2. De werkbalk Snel starten, waarmee u programma's met één muisklik kunt starten. 3. Het middelste gedeelte, waarop de programma's en documenten worden weergegeven die u hebt geopend, en waarmee u snel hiertussen kunt schakelen. 4. Het systeemvak, met de klok en pictogrammen (kleine afbeeldingen) die de status aangeven van bepaalde programma's en computerinstellingen. 1 De knop Start Met het menu Start voert u de volgende activiteiten uit: Programma's starten Veelgebruikte mappen openen Zoeken naar bestanden, mappen en programma's Computerinstellingen aanpassen Help-informatie over het Windows-besturingssysteem weergeven De computer uitzetten Afmelden bij Windows of naar een andere gebruikersaccount omschakelen U ziet dat dit menu eigenlijk de toegangspoort tot uw computer is. U activeert het menu met de knop Start. Klik op de knop Start, of druk op de toets met het Windows-logo. Het menu Start verschijnt.

7 Dit menu bestaat uit drie onderdelen: a. Het grote witte deel links bevat een korte lijst van programma's die op uw computer staan. De precieze lijst hangt af van wat u hebt geïnstalleerd en welke programma's u vaak gebruikt. Wanneer u op Alle programma's klikt, ziet u de volledige lijst met programma's. b. In de linkerbenedenhoek ziet u het zoekvak, waarmee u programma's en bestanden op de computer kunt zoeken door zoektermen te typen. c. Het grijze deel rechts geeft toegang tot veelgebruikte mappen, bestanden, instellingen en functies. Onderaan vindt u de knop waarmee u de computer uitzet.

8 a. Het linkerdeelvenster van het menu Start Programma's openen vanuit het menu Start: Met behulp van dit linkerdeelvenster opent u de programma's die op uw pc zijn geïnstalleerd. Dit kan op twee manieren: Als u een van de programma's in het linkerdeelvenster van het menu Start wilt openen, klikt u erop. Het programma wordt geopend en het menu Start wordt gesloten. Als u het programma dat u zoekt niet ziet klikt u op Alle programma's onder aan het linkerdeelvenster. Nu wordt in het linkerdeelvenster een alfabetische lijst van programma's weergegeven, gevolgd door een lijst met mappen. Wanneer u op een van de programmapictogrammen klikt, wordt het programma gestart en het menu Start gesloten. De mappen bevatten meerdere programma's. Klikt u bijvoorbeeld op Bureau-accessoires dan ziet u een lijst met programma's die zich in de deze map bevinden. Klik op een van de programma's om het te openen. Tip: Een programmapictogram vastmaken aan het menu Start Als u een programma vaak gebruikt kunt u een snelkoppeling naar dit programma maken door het programma-icoon aan het menu Start vast te maken. U vindt deze snelkoppelingen linksboven, boven de horizontale lijn. Klik met de rechtermuisknop op het programma dat u aan het menu Start wilt vastmaken, en klik daarna op Aan het menu Start vastmaken.

9 b. Het zoekvak Met dit zoekvak doorzoekt u alle programma's en alle mappen in uw persoonlijke map. Dat is de map die dezelfde naam heeft als uw gebruikersnaam. De map bevat de mappen Afbeeldingen, Bureaublad, Contactpersonen, Documenten, Downloads, Favorieten, Koppelingen, Muziek, Opgeslagen spellen, Video's en Zoekopdrachten. Daarnaast zoekt u met dit zoekvak in uw berichten. Maar let goed op: u doorzoekt dus niet uw hele computer! Als u het zoekvak wilt gebruiken, opent u het menu Start en begint u te typen. U hoeft niet eerst in het vak te klikken. Terwijl u typt, verschijnen de zoekresultaten boven aan het zoekvak in het linkervenster van het menu Start. Deze resultaten zijn geordend zoals u ziet in onderstaand voorbeeld. Zo ziet u snel of u te maken hebt met een programma, een internetlink, een bestand of een (onder het kopje Communicatie). Klik op een zoekresultaat om het te openen. U kunt ook klikken op Alle resultaten weergeven, als u de zoekresultaten wilt weergeven in de Verkenner, of op Op internet zoeken, als u de Internet Explorer wilt openen om op internet te zoeken. Als uw zoekopdracht geen resultaat heeft, verschijnt de link Overal zoeken. Klik erop om de gehele computer te doorzoeken.

10 c. De inhoud van het rechterdeelvenster Het rechterdeelvenster van het menu Start bevat koppelingen naar gedeelten van Windows die u waarschijnlijk vaak gebruikt. Het gaat om de volgende gedeelten (van boven naar beneden): Persoonlijke map. Hiermee opent u uw persoonlijke map, die de naam heeft van degene die op dat moment bij Windows is aangemeld. Als de huidige gebruiker bijvoorbeeld Jan Jansen is, is de naam van de map Jan Jansen. Deze map bevat gebruikersspecifieke mappen en bestanden, waaronder de mappen Documenten, Muziek, Afbeeldingen en Video's. Documenten, Afbeeldingen, Muziek. Hiermee opent u de desbetreffende map. Ontspanning. Hiermee opent u de map Ontspanning, waarin u alle spelletjes op uw computer kunt openen. Zoeken. Hiermee opent u een venster met geavanceerde opties voor zoeken op de computer. Onlangs geopende items. Hiermee opent u een lijst met de bestanden die u onlangs hebt geopend. Klik op een van de bestanden in de lijst om het te openen. Computer. Hiermee opent u een venster dat toegang biedt tot schijfstations, camera's, printers, scanners en andere apparaten die op uw computer zijn aangesloten. Netwerk. Hiermee opent u een venster waarin u toegang kunt verkrijgen tot de computers en apparaten op uw netwerk. Verbinding maken met. Hiermee opent u een venster waarin u verbinding kunt maken met een nieuw netwerk. Configuratiescherm. Hiermee opent u het Configuratiescherm, waar u de vormgeving en functionaliteit van uw computer kunt aanpassen, programma's kunt toevoegen of verwijderen, netwerkverbindingen kunt instellen en gebruikersaccounts kunt beheren. Standaardprogramma's. Hiermee opent u een venster waarin u kunt kiezen welk programma door Windows moet worden gebruikt voor activiteiten zoals websurfen, het bewerken van foto's, het verzenden van en het afspelen van muziek en video's. Help en ondersteuning. Hiermee opent u Windows Help en ondersteuning, waar u kunt bladeren in en zoeken naar Help-onderwerpen over het gebruik van Windows en uw computer. Zie Help-informatie opvragen. Knop Aan/uit (links); knop Vergrendelen (rechts)onder aan het rechterdeelvenster ziet u twee knoppen: de knop Aan/uit en de knop Vergrendelen. Klik op de knop Aan/uit om de computer uit te schakelen, of op de knop Vergrendelen om de computer te vergrendelen zonder deze uit te zetten. U kunt een vergrendelde computer pas gebruiken nadat u deze met het wachtwoord hebt ontgrendeld. Wanneer u op de pijl naast de knop Vergrendelen klikt, ziet u een menu met extra opties voor het schakelen tussen gebruikers, afmelden, opnieuw starten en afsluiten. Zie voor meer informatie Afmelden bij Windows en Een computer uitschakelen: veelgestelde vragen.

11 Tip voor gevorderde gebruikers: Het rechterdeelvenster aanpassen U kunt de zaken die aan de rechterkant worden weergegeven, aan uw wensen aanpassen als volgt: 1. Klik met de rechtermuisknop op de knop Start en selecteer Eigenschappen. 2. Klik op de knop Aanpassen. 3. Selecteer in het venster Menu Start aanpassen de gewenste opties. 4. Klik op OK en nogmaals op OK. 2 De werkbalk Snel starten Deze werkbalk bevat een aantal snelkoppelingen naar programma's. Omdat de werkbalk altijd in beeld blijft (hij bevindt zich immers op de taakbalk), kunt u op die manier heel snel bijvoorbeeld de Internet Explorer starten. Vandaar dat de werkbalk Snel starten is genoemd. Tip: de werkbalk naar eigen smaak inrichten Snelkoppelingen toevoegen aan Snel starten doet u als volgt: 1. Zoek het programma dat u wilt toevoegen op in het menu Start. 2. Klik erop met de rechtermuisknop en klik daarna op Aan Snel starten toevoegen. Snelkoppelingen verwijdert u als volgt: 1. Klik met de rechtermuisknop op het icoon van de snelkoppeling die u wilt verwijderen. 2. Klik op Verwijderen. 3. Klik op Ja. De werkbalk Snel starten bevat standaard twee bijzondere koppen: Bureaublad weergeven en Schakelen. Met de eerste knop kunt u tijdelijk alle geopende vensters verbergen waardoor het bureaublad zichtbaar wordt. Nogmaals klikken op de knop maak alle vensters weer zichtbaar. De tweede knop stelt de optie Windows Flip 3D in werking.

12 Opmerking Als u snelkoppelingen toevoegt kan de werkbalk te smal worden. In dat geval ziet u dubbele punthaken. Klikt u daarop dan krijgt u toegang tot de niet zichtbare snelkoppelingen. Het is natuurlijk handiger in dat geval het formaat van de werkbalk aan te passen: 1. Klik met de rechtermuisknop op een leeg gebied van de taakbalk. 2. Klik op Taakbalk vergrendelen. 3. Sleep de formaatgreep ( de drie rijen puntjes die nu zichtbaar zijn geworden) van de werkbalk naar rechts totdat alle snelkoppelingen zichtbaar zijn. 4. Klik weer met de rechtermuisknop op een leeg gebied van de taakbalk. 5. Klik weer op Taakbalk vergrendelen 3 Het middelste gedeelte Alle programma's die u opstart worden als een knop zichtbaar in dit middendeel. In de knop ziet u steeds een icoon plus de naam van het programma of geopende document. Op deze manier houdt u overzicht over welke programma's u hebt geopend. Bovendien kunt u snel schakelen tussen programma's: klik op de knop van het (geopende) programma dat u wilt gebruiken en dit programma wordt actief. Het actieve programma is op de taakbalk zichtbaar als een ingedrukte knop (in het voorbeeld is dit het Worddocument). Als u de muis over de verschillende knoppen beweegt verschijnt boven de taakbalk een klein plaatje met miniatuurversie van het bijbehorende programma of document. Dit kan u helpen bij het vinden van het juiste programma / document dat u wilt activeren.

13 4 Het systeemvak Dit vak bevindt zich helemaal rechts op de taakbalk. U vindt er naast de klok een aantal icoontjes. Welke dat zijn hangt af van de programma's die u hebt geïnstalleerd. Als u met de muis over een icoon beweegt ziet u de naam ervan, dubbelklikt u erop dan wordt meestal het bijbehorende programma geopend. Klikt u erop met de rechtermuisknop dan wordt meestal een menu zichtbaar met bij het programma horende opties. Iconen in het systeemvak die u al een tijd niet meer hebt gebruikt worden verborgen zodat het systeemvak niet al te veel ruimte inneemt. U maakt ze zichtbaar door te klikken op de knop Verborgen pictogrammen. B. Het bureaublad Het bureaublad is het hoofdschermgebied dat u ziet wanneer u de computer aanzet en zich aanmeldt bij Windows. Het dient net zoals bij een echt bureau als uitgangspunt voor uw werk. Wanneer u programma's of mappen opent, verschijnen deze op het bureaublad. U kunt ook dingen op het bureaublad plaatsen, zoals bestanden en mappen, en deze rangschikken zoals u dat wilt. De werking van dit deel is ongewijzigd ten opzichte van Windows XP.

14 C. De Windows Sidebar De Windows Sidebar is een nieuw onderdeel van Windows. Deze lange verticale balk ziet u in Vista voor het eerst. Het is een onderdeel waarin u miniprogramma's kunt plaatsen (gadgets genoemd), zoals een klok, een agenda, het weer, een diavoorstelling, een overzicht van het laatste nieuws, enzovoorts. U kunt de Sidebar volledig aan uw wensen aanpassen. Natuurlijk is het ook mogelijk hem in zijn geheel uit te zetten mocht u geen behoefte aan deze balk hebben. Standaard ziet u in de balk drie actieve programma's: een klok, een diavoorstelling en een gadget waarmee u zogeheten rss-feeds kunt weergeven.

15 De klok Als u de klok aanwijst, worden er rechts boven in de hoek van het gadget twee knoppen weergegeven: de knop Sluiten (de bovenste knop) en de knop Opties. Als u op de knop Sluiten klikt, wordt de klok uit Sidebar verwijderd. Met de knop Opties worden opties weergegeven waarmee u de klok een naam kunt geven, de tijdzone kunt wijzigen en de tweede wijzer kunt weergeven. Diavoorstelling Het gadget Diavoorstelling geeft een doorlopende diavoorstelling van de afbeeldingen op uw computer weer. Plaats de muiswijzer op het gadget Diavoorstelling. Wanneer u Diavoorstelling aanwijst, worden rechts boven in de hoek van het gadget de knoppen Sluiten en Opties weergegeven. Als u op de knop Opties klikt, kunt u kiezen welke afbeeldingen er in de diavoorstelling worden weergegeven. Daarnaast kunt u instellen hoe snel de diavoorstelling wordt afgespeeld en u kunt de overgangen tussen afbeeldingen wijzigen. Het gadget Diavoorstelling geeft standaard de items in de map Voorbeelden van afbeeldingen weer.

16 Hoofdpunten van feeds Hoofdpunten van feeds geeft regelmatig bijgewerkte hoofdpunten uit het nieuws weer die afkomstig zijn van een website die zogeheten feeds verzorgt. Meer over feeds leest u in het artikel Feeds in IE7. Standaard worden door Hoofdpunten van feeds geen hoofdpunten weergegeven. U dient zich eerst in Internet Explorer te abonneren op feeds. Hoe dit werkt leest u in het bovengenoemde artikel. Gadgets toevoegen Voordat u een gadget aan Sidebar kunt toevoegen, moet u dit op uw computer installeren. U ziet als volgt welke gadgets al zijn geïnstalleerd op uw pc: 1. Klik boven aan Sidebar op het plusteken (+) om Gadget-galerie te openen. 2. Klik op een gadget en klik daarna op de knop Details weergeven om onder aan het dialoogvenster informatie weer te geven over het gadget. 3. Dubbelklik op een gadget als u dit aan Sidebar wilt toevoegen. Op internet vindt u vele aanvullende gadgets die u kunt downloaden. Klik daartoe op de link Meer gadgets downloaden. Op de webpagina die wordt geopend kunt u zoeken naar gadgets die u aan de Sidebar wilt toevoegen. Klik op downloaden en daarna op Openen en Installeren om een gadget toe te voegen. Sidebar sluiten Hebt u geen behoeft aande Sidebar sluit deze dan als volgt: Klik met de rechtermuisknop op Sidebar en selecteer daarna op Sidebar sluiten.

17 Vista-serie (deel 3) In een serie van 10 artikelen bespreken we alle onderdelen van het nieuwe besturingssysteem Windows Vista. Dit is deel 3, dat gaat over mappen en bestanden. In deel 1 las u wat er nieuw is in Windows Vista. In deel 2 las u over het Bureaublad en het menu Start. Windows Vista verschilt op veel belangrijke punten van zijn voorganger Windows XP. Ook het werken met de Windows Verkenner is flink veranderd. Het principe ervan is gelijk gebleven: u gebruikt de Verkenner om mappen en bestanden op uw computer weer te geven. Ook kunt u bepaalde mappen en bestanden opzoeken. Maar hoewel de functionaliteit gelijk is gebleven, is de vormgeving flink aangepast. Wat zijn bestanden en mappen? Een bestand is een object op uw computer. Dat kan van alles zijn: een muzieknummer (bijvoorbeeld mp3), een tekstbestand van Word, een tekening die u met Paint hebt gemaakt. Bestanden kunnen van alles bevatten, maar ze hebben twee zaken gemeen: 1. Alle bestanden hebben een unieke naam. 2. Alle bestanden staan opgeslagen in een map op uw computer. Een map is niet meer dan een bewaarplaats waarin u bestanden kunt bewaren. Papieren documenten worden voor de goede orde bewaard in archiefkasten, digitale bestanden in computermappen. In Windows XP werden persoonlijke bestanden bijvoorbeeld opgeslagen in de map Mijn Documenten of de map Mijn Muziek. Deze mapnamen zijn verdwenen uit Vista. Daarvoor in de plaats zijn de zogenoemde 'persoonlijke mappen' gekomen. Daarvan zijn er vijf: Documenten. U kunt deze map gebruiken voor het opslaan van uw tekstverwerkingsbestanden, werkbladen, presentaties en (meestal tekst-)bestanden. Pictures/Afbeeldingen. U kunt deze map gebruiken voor het opslaan van uw digitale afbeeldingen. Muziek. U kunt deze map gebruiken voor het opslaan van al uw digitale muziekbestanden. Video's. U kunt deze map gebruiken voor het opslaan van video's, zoals videoopnamen die u met uw digitale camera of camcorder hebt gemaakt. Downloads. U kunt deze map gebruiken voor het opslaan van bestanden en programma's die u vanaf het web hebt gedownload.

18 De Verkenner U kunt veelgebruikte mappen openen via het menu Start van Windows Vista. Rechtsboven ziet u uw gebruikersnaam (in dit geval 'Saskia'), daaronder de koppelingen naar de genoemde mappen. Om een map te openen, klikt u op de naam ervan, bijvoorbeeld op Muziek (of in ons voorbeeld op Saskia, de overkoepelende map). De Verkenner opent nu de bijbehorende map. Dat ziet er globaal als volgt uit:

19 De verschillende onderdelen Dit venster ziet er in eerste instantie misschien wat overweldigend uit. Maar als u het nader bestudeert, ziet u dat het eigenlijk heel makkelijk is. Nieuw: het kruimelpad In Windows XP werkte de Verkenner aan de hand van ingewikkelde adresregels. U kent ze misschien nog wel, de C:\program files\microsoft en dergelijke. Vista is overgestapt op het zogeheten kruimelpad. Bovenin de Verkenner staat een adresregel. Daarin staat van links naar rechts te lezen precies in welke mappen u bent geweest voor u op de huidige plek aankwam: Rechts staat de map waar u nu in zit (hier: Software-bestanden). Links daarvan de map waar die map in zit (hier: Documenten). Helemaal links staat Saskia, de hoofdmap. Bij u staat daar uw eigen computernaam.

20 Het mooie aan het ' kruimelpad' is dat u alle onderdelen van deze adresregel kunt aanklikken. Stel dat u nu helemaal in de verkeerde map aan het zoeken bent, dan kunt u met een klik op Saskia weer terugspringen naar de hoofdmap. Of met een klik op Documenten naar die map. Het idee is dat u hiermee als een echt kruimelpad op uw schreden kunt terugkeren. Tip: Soms is het toch handiger om de adresregel op de oude manier te zien. Dat kan. Klik met de rechtermuisknop op het kruimelpad en kies voor Adres bewerken. U ziet nu de adresregel weer in de bekende vorm, in dit voorbeeld 'C:\Saskia\Documenten\Software-bestanden'. De knoppen Vorige en Volgende U kunt de knoppen Vorige en Volgende (pijl naar links en pijl naar rechts) gebruiken als u wilt navigeren naar andere mappen die u al eerder hebt geopend. Zoeken naar bestanden Rechtsboven in beeld vindt u het vak Zoeken. Typ een woord of zin in het vak Zoeken. Het zoeken wordt gestart, zodra u met typen begint. Als u bijvoorbeeld B typt, worden alle bestanden in de map die met de letter B beginnen als eerste in de lijst met bestanden weergegeven. Handig zoeken in de hoofdmap Zoeken werkt het handigst door eerst uw hoofdmap te openen (dus uw eigen gebruikersnaam, in ons voorbeeld Saskia). Dit is de overkoepelende map, die uiteindelijk alle bestanden bevat die u in een van de onderliggende mappen (Documenten, Muziek) hebt staan. Daarna typt u de eerste letter(s) van het gezochte bestand in. Windows zoekt nu in de mappen en presenteert u een lijst met resultaten. De werkbalk De werkbalk staat onder de adresbalk. Hij bestaat uit meerdere knoppen, bijvoorbeeld Organiseren, Beeld en Branden, Openen. Welke knoppen hier staan, hangt af van welke map u geopend hebt. Vista past de knoppen namelijk aan, aan het soort bestanden. Als u bijvoorbeeld op een afbeelding hebt geklikt, worden er op de werkbalk andere knoppen weergegeven dan wanneer u op een muziekbestand hebt geklikt. Onderstaand is een voorbeeld als u een map in Documenten hebt geselecteerd:

21 Favoriete koppelingen Links bovenaan in de Verkenner ziet u een klein vak met wat koppelingen naar veel bezochte mappen. U kunt erop klikken met de muis om in het rechtervak de inhoud te tonen. In het rechtervak staat nu de inhoud van de links gekozen map. U kunt deze inhoud op allerlei manieren sorteren. Klik op de knop Naam om de bestanden op alfabet te sorteren. Met Gewijzigd op sorteert u ze chronologisch:

22 Linksonder: nogmaals de mappen Linksonder in de Verkenner vindt u alle mappen op de computer waar u in kunt kijken. U ziet hier niet alleen koppelingen naar het Bureaublad, maar ook naar uw persoonlijke mappen. Klik erop met de muis om de inhoud weer te geven. Weergave veranderen U kunt elke keer zelf bepalen op welke manier u een bestand wilt tonen. Wilt een lijst met details van alle bestanden in een map, of wilt u liever de miniatuurweergaven van bijvoorbeeld alle foto's in een map? Klik op de knop Beeld en kies de gewenste optie:

23 Nieuwe mappen maken Als u net begint met computeren, is de map Documenten nog leeg. Om structuur te bewaren, raden wij aan om submappen te maken voor de verschillende soorten documenten die u gaat maken. Gaat u veel tekstbestanden maken, zoals brieven aan familie of instructies voor de computerclub? Maak dan nieuwe mapjes aan om deze in op te slaan. Dat doet u als volgt: 1. Open de Verkenner en navigeer naar de map waarin u submappen wilt maken. 2. Ga naar het menu Organiseren > Nieuwe map. 3. In het rechtervenster verschijnt nu een nieuwe, lege map. Het vakje voor de naam knippert, en u kunt daar een goede naam in typen, zoals Correspondentie. U kunt zoveel (sub)mappen aanmaken als u zelf denkt nodig te hebben. Bestanden verplaatsen De Verkenner wordt veel gebruikt om bestanden te verplaatsen. Dat gaat via de functies Selecteren, Kopiëren/Knippen en Plakken. Kopiëren is precies wat het woord zegt: u selecteert een bepaald bestand, daarvan maakt u een kopie. Die kopie kunt u op een andere locatie opslaan. De functie Knippen is bedoeld voor het verplaatsen van een bestand van de ene naar de andere locatie. Een voorbeeld: Op onze computer hebben we een afbeelding per ongeluk in Documenten gezet. We willen deze graag verplaatsen naar de map Pictures. We gaan dan naar Start > Documenten. We zien de afbeelding staan en selecteren die door het met de muis aan te wijzen en te klikken op de linkermuisknop. Dan gaan we naar het menu Organiseren en klikken we op Knippen. We gaan terug naar de Verkenner en bladeren naar de map Pictures. Dan gaan we naar het menu Organiseren en kiezen we voor Plakken. De door ons geselecteerde afbeelding verschijnt nu in deze map. Hij is nu verplaatst van de ene naar de andere map. U kunt bestanden ook kopiëren in plaats van knippen. Dan maakt u een kopie van het bestand om het elders op te slaan. Dit raden wij af: u raakt al snel in de war doordat er meerdere versies van hetzelfde bestand op uw computer staan. Voor de duidelijkheid: bestanden maken De gebruikelijkste manier om nieuwe bestanden te maken, is met een programma. U kunt bijvoorbeeld een tekstdocument maken in een tekstverwerkingsprogramma. Het opslaan van een bepaald bestand, doet u vanuit de bijbehorende toepassing. Stel dat u een brief typt in Word, dan gaat u in Word naar het menu Bestand > Opslaan als. U kiest een map voor het bestand, en geeft het een naam. Dan klikt u met de muis op Opslaan. Het bestand staat nu veilig weggeborgen. U kunt het later weer openen in Word, via Bestand > Openen. U kunt ook de Verkenner gebruiken om het bestand te zoeken. Dubbelklik vervolgens op de bestandsnaam om het te openen. Het opent dan automatisch in het programma Word.

24 Bestand verwijderen via de Verkenner Als u een bestand niet meer nodig hebt, kunt u het via de Verkenner van de vaste schijf van uw computer verwijderen. Op deze wijze bespaart u ruimte en u voorkomt dat uw computer vol komt te staan met ongewenste bestanden. Als u een bestand wilt verwijderen, opent u in de Verkenner de map waarin het bestand is opgeslagen. Dan selecteert u het bestand. Druk op de toets Delete en klik in het nieuwe venster op Ja om het bestand te verwijderen. Tip: Deze methode is niet bedoeld om programma's te verwijderen. Dat gaat heel anders, namelijk via het Configuratiescherm. Een bestaand bestand openen Als u een bestand wilt openen, dubbelklikt u op het desbetreffende bestand. Het bestand wordt vervolgens geopend in het bijbehorende programma. Als het een tekstbestand betreft, wordt het bestand bijvoorbeeld geopend in uw tekstverwerkingsprogramma.

25 Vista-serie (deel 4) In een serie van 10 artikelen bespreken we alle onderdelen van het nieuwe besturingssysteem Windows Vista. Deel 4: Windows Defender en het Beveiligingscentrum. Eerder verschenen delen In deel 1 las u wat er nieuw is in Windows Vista. In deel 2 las u over het Bureaublad en het menu Start. In deel 3 las u over mappen en bestanden. Wat is het Beveiligingscentrum? Het Windows Beveiligingscentrum controleert uw computer op bepaalde gebieden die met veiligheid te maken hebben. Het bevat de volgende functies: Firewall Een firewall beschermt de computer doordat onbevoegde gebruikers geen toegang kunnen krijgen tot de computer via een netwerk of via internet. Windows controleert of de computer wordt beschermd door een firewall. Automatische updates Met Automatische updates kunt u op regelmatige basis door Windows laten controleren of u de meest recente, belangrijke updates voor de computer hebt. U kunt ze automatisch laten installeren. Beveiliging tegen ongewenste software Hier wordt bijgehouden of uw pc gebruik maakt van up-to-date antispyware- en antivirussoftware. Het ingebouwde programma Windows Defender beschermt u tegen de eerste categorie. U dient zelf een, gratis of betaald, antivirusprogramma te installeren. Andere beveiligingsinstellingen Windows checkt of de instellingen voor internetbeveiliging en Gebruikersaccountbeheer op het juiste, veilige, niveau zijn ingesteld.

26 In Vista hebt u eigenlijk geen omkijken naar het Beveiligingscentrum: de meeste taken worden achter de schermen goed geregeld. Hebt u weinig computerervaring dan kunt u de Firewall en de verschillende instellingen met een gerust hart op standaard laten staan.

27 Windows Defender Windows Defender is een nieuw, standaard onderdeel van Windows Vista. Daarom gaan we in dit artikel uitgebreider in op dit programma. Na de installatie van Windows Vista of na de ingebruikname van een computer waarop Windows Vista is geïnstalleerd, doet u er goed aan direct een scan met Windows Defender uit te voeren. Dat doet u als volgt: 1. Kies Starten > Configuratiescherm > Beveiliging > Windows Defender. 2. Klik in Windows Defender op de optie Scan uitvoeren. Tijdens deze scan ziet u wanneer het controleren is gestart, hoeveel tijd is verstreken en hoeveel objecten (bestanden) al zijn gescand. Het is mogelijk het scannen te onderbreken met de knop Scan stoppen. Verstandiger is de eerste scan even zijn werk te laten doen. Het scannen duurt zelfs op een overvolle harde schijf maar enkele minuten. Daarna verschijnt - als het goed is - een groene balk met de tekst Er is geen ongewenste of schadelijke software gedetecteerd.

28 Het startvenster van Windows Defender In het startvenster ziet u wat de status is van het programma. Als u een eerste scan hebt uitgevoerd, zoals hierboven beschreven, ziet u in een groene balk de tekst De computer wordt normaal uitgevoerd. Het vak Status daaronder toont de datum en tijd van de laatste scan en welk type scan dit was. Verder ziet u of het programma een automatische scan uitvoert en wanneer dat gebeurt. De standaardwaarde is dagelijks om 2:00 uur (dat is dus midden in de nacht.)

29

30 Menuopties Bovenaan het venster ziet u een aantal menuopties. De knop Startpagina brengt u te allen tijde terug naar het startvenster. Met de knop Scan uitvoeren wordt direct een scan uitgevoerd. Wilt u meer controle, klik dan op de pijl naast de tekst Scan uitvoeren. Een keuzemenu opent met de volgende opties: Snelle scan, Volledige scan en Aangepaste scan. Met de laatste optie kunt u zelf bepalen welke schijven of mappen u wilt laten scannen. De knop Geschiedenis laat een lijst zien van gevonden problemen en de actie die werd ondernomen. Via de knop Hulpprogramma's bereikt u een venster met instelmogelijkheden. Een belangrijke optie is Opties. Hier stelt u onder meer de automatische scanfunctie in en wijzigt u het standaardgedrag van waarschuwingen. Via de optie Microsoft SpyNet kunt u lid worden van deze onlinegemeenschap en anderen helpen bij het oplossen van spywareproblemen met Windows Defender. In het vak Hulpprogramma's kunt u verder bij Items in quarantaine een lijst zien van programma's die in quarantaine geplaatst zijn en bij Toegestane programma's een lijst van programma's zien die door u expliciet zijn toegelaten. Een bijzondere optie is Softwareverkenner. Hiermee kunt u zien welke programma's momenteel op uw computer draaien en waar zij vandaan komen. Er is zelfs een sectie die toont welke programma's automatisch worden opgestart. Programma's die u niet vertrouwt kunnen worden uitgeschakeld. Via de optie Website van Windows Defender kunt u de website van het programma bezoeken. De laatste optie is de knop Help. Deze toont een venster met helpteksten voor het programma. Windows Defender instellen Het programma wordt dagelijks bijgewerkt zodat het altijd actuele informatie bevat over mogelijke dreigingen. Deze zogeheten 'definities' worden automatisch gedownload. Het automatisch scannen van uw pc gebeurt standaard elke dag om twee uur 's nachts. Computert u doorgaans niet op dat tijdstip verander deze instelling dan. Volg de onderstaande stappen: 1. Klik op de knop Hulpprogramma's. 2. Klik op Opties. 3. Controleer of er een vinkje staat bij Scan automatisch op mijn computer uitvoeren (aanbevolen), en bij Zoeken naar bijgewerkte definities voordat scan wordt uitgevoerd. Is dat het geval, dan worden de definities elke keer automatisch bijgewerkt voordat er wordt gescand. 4. Wekelijks scannen is meer dan voldoende: selecteer daarom onder Frequentie een dag waarop u computert. Bijvoorbeeld de dinsdag. Selecteer dan onder Geschatte tijd een tijdstip waarop de pc zeker aanstaat. Bijvoorbeeld 14:00 uur. 5. Klik op Opslaan. Uw computer wordt nu automatisch elke dinsdag vanaf 14:00 gescand op spyware, nadat eerst de definities zijn bijgewerkt. Met deze instellingen bent u goed beschermd tegen spyware.

31 Zelf scannen U kunt als u dat wilt op elk moment zelf een scan starten. Dat is alleen nodig als u merkt dat de pc hapert en u vermoedt dat dit door spyware veroorzaakt zou kunnen worden. Laat Windows Defender in dat geval een volledige scan uitvoeren: Klik in het menu op het pijltje naast Scan uitvoeren en kies voor Volledige scan. Deze scan controleert uw hele computer in tegenstelling tot de Snelle scan die Defender automatisch uitvoert. U merkt dit verschil aan de tijd die het programma nodig heeft om de scan uit te voeren. De Snelle scan is hooguit enkele minuten bezig, de Volledige scan aanmerkelijk langer. Daarom kunt u de laatste beter alleen in uitzonderingsgevallen gebruiken.

32 Vista-serie (deel 5) In een serie van 10 artikelen bespreken we alle onderdelen van het nieuwe besturingssysteem Windows Vista. Deel 5: werken met randapparatuur. Eerder verschenen: In deel 1 las u wat er nieuw is in Windows Vista. In deel 2 las u over het Bureaublad en het menu Start. In deel 3 las u over mappen en bestanden. In deel 4 las u over Windows Defender en het Beveiligingscentrum Wat is randapparatuur? Randapparatuur is de overkoepelende naam voor alle apparaten die u op de computer kunt aansluiten. Doorgaans worden er vooral zaken als printers, scanners en externe harde schijven mee bedoeld. Windows Vista stond er in het begin om bekend dat het niet overweg kon met veel randapparatuur. In de praktijk blijkt dat gelukkig mee te vallen. Desondanks moet u er rekening mee houden dat veel oudere apparaten, vooral printers, niet herkend worden. Eerst leert u hoe apparaten aansluit, daarna geven we tips over hoe u kunt proberen niet-herkende apparaten alsnog aan de praat te krijgen. Apparatuur aansluiten Vrijwel alle computerapparatuur wordt tegenwoordig aangesloten met een usb-stekker: Daarnaast worden bijvoorbeeld printers doorgaans geleverd met een installatieprogramma op cd-rom, en een handleiding over hoe u de boel moet aansluiten. Doorgaans komt het erop neer dat u ofwel eerst de software moet installeren en dan het apparaat aan de pc koppelen, of andersom. Een apparaat aansluiten doet u altijd als de computer uitstaat. U stopt de usb-stekker in een lege usb-poort en zet dan de computer en het apparaat aan. Vista zal proberen of het apparaat wordt herkend. Daarvoor zoekt het in zijn eigen database met bekende merken en types. Indien uw apparaat bekend is, zal het goede installatieprogramma worden toegepast. In andere gevallen kunt u de software van de fabrikant gebruiken.

33 Help, mijn printer doet het niet! Het is een bekende situatie: u hebt net uw oudere printer aan de computer aangesloten, en het wordt niet herkend. Met andere woorden: de printer is niet geschikt voor Vista. In veel gevallen houdt het hierbij op. In sommige gevallen is de redding echter nabij. Apparaten worden op de computer bestuurd door zogeheten drivers. Dat is software die ervoor zorgt dat uw commando s goed worden uitgevoerd. Veel fabrikanten hebben sinds de komst van Vista nieuwe drivers ontwikkeld, waardoor de apparatuur ineens wel bruikbaar is. Het is zaak om dan op internet te gaan zoeken naar de juiste driver. Daarvoor moet u het merk en typenummer van uw apparaat weten. Via een zoekmachine als Google zoekt u vervolgens de website van de fabrikant van de printer. Vaak is daar een sectie aanwezig met de naam Help, Service of Downloads. U zoekt op de site naar de drivers voor de producten. Vaak zult u dan alsnog een driver voor Vista vinden. U kunt ook bij Google de termen Vista driver Canon Pixma MP150 intypen, waarbij u uiteraard het merk en type van uw eigen apparaat moet invoeren. Tussen de zoekresultaten vindt u vaak snel wat bruikbaars. Stuur desnoods een naar de fabrikant met de vraag of er een geschikte driver beschikbaar is. Na installatie daarvan zou het apparaat uiteindelijk toch goed moeten werken.

34 Opslagmedia aansluiten Opslagmedia zijn apparaten zoals externe harde schijven of usb-schijven. Zodra u deze aansluit en aanzet, zal Vista een venster openen met opties om de inhoud van het medium weer te geven. U kunt elke keer zelf kiezen wat er gebeurt. De vaakst gebruikte optie is het weergeven van de bestanden met de Verkenner. U dubbelklikt hier op de gewenste optie en u zult zien dat het betreffende programma direct wordt geopend om de bestanden weer te geven. Back-up maken met externe apparatuur Het maken van een back-up van uw gegevens, is een onderhoudsklusje dat in Vista een fluitje van een cent is. Sterker nog: het kan zelfs volledig geautomatiseerd plaatsvinden. Wat wel belangrijk is om te bedenken: u maakt een back-up voor het geval uw computer ineens wat mankeert. Dan is het dus niet praktisch om de back-upbestanden op de computer zelf op te slaan. Die doet het dan immers niet meer. Een back-up moet u dus altijd opslaan op een extern medium, zoals een externe harde schijf, een usb-stick of een cd-rom of dvd. In dit artikelen laten we zien hoe dat moet. Op welk medium u zelf opslaat, uw uw eigen keus. Wij gebruiken een externe harde schijf, die door onze computer wordt voorzien van stationsletter H. Bij u kan dat een andere letter zijn.

35 Om te beginnen, gaat u naar de Windows-knop en kiest u voor het Configuratiescherm. Onder Systeem en onderhoud staat de optie Een back-up van uw computer maken. Ziet u dit niet staan, dan moet u in het linkervak Configuratiescherm kiezen, in plaats van Klassieke Weergave. U ziet dan een nieuw venster, waarin u kunt kiezen voor het maken van een back-up, of het terugzetten van bestanden. Omdat we eerst willen bepalen wat er precies opgeslagen zal worden, en waarop, kiezen we voor Instellingen wijzigen. Nu komt u in weer een ander venster. Helemaal onderaan staat de mogelijkheid om de instellingen te wijzigen. Klik daarop.

36 Eerst wordt er gevraagd waar u de bestanden wilt opslaan, Wij kiezen hier station L, maar op uw computer kan dat dus een andere letter zijn. Daarna klikken we op Volgende, dat onderaan het venster staat. Als u meerdere vaste schijven hebt in uw systeem, krijgt u vervolgens de vraag welke schijven er allemaal meegenomen moeten worden in de back-up. Kies de juiste optie en klik daarna weer op Volgende. Nu krijgt u de vraag van welke soort bestanden er een back-up moet worden gemaakt. Zet een vinkje bij de opties die u wilt, en klik daarna weer op Volgende. Daarna kunt u instellen hoe vaak er een back-up gemaakt moet worden. Heb er erg in, dat dit alleen zal lukken als het betreffende apparaat op dat tijdstip is verbonden met de computer. U moet er dus voor zorgen dat uw opslagmedium (usb-stick, harde schijf, dvd, cd-rom) beschikbaar is op het tijdstip van de volgende back-up. Kies de frequentie die u bevalt.

37 Om de back-up daadwerkelijk te beginnen, klikt u op deze knop: Het maken van de back-up zal nu automatisch beginnen. U hoeft verder niks te doen. Op het terugzetten van de back-up bestanden gaan we nu niet in, dit artikel is bedoeld om u te tonen hoe u om kunt gaan met randapparatuur. Het gebruiken van externe opslagmedia is daar slechts een voorbeeld van. U kunt trouwens uw externe harde schijf of usb-stick ook gebruiken om bestanden op te slaan. Vanuit bijvoorbeeld Word kiest u voor Bestand > Opslaan als en als opslaglocatie kiest u vervolgens het externe opslagmedium. Uw bestand wordt dan niet op de harde schijf, maar op de externe locatie opgeslagen. In het Back-up centrum kunt u vervolgens de status zien van de laatste back-up. De volgende keer hoeft u de instellingen niet meer te wijzigen, maar kunt u direct de knop Back-up van bestanden maken gebruiken.

38 Dvd maken met Vista Tot slot van dit artikel willen we u laten zien hoe u werkt met DVD Maker. Dat is een gratis programma dat standaard bij Vista wordt geleverd. U start het programma via de Windows-knop > Alle Programma s > Windows DVD Maker. Wat het doet, is uw foto s of afbeeldingen op een dvd branden. U kunt de voorstelling vervolgens afspelen op een andere computer of op de televisie. Het programma werkt erg simpel. In het hoofdscherm is er maar één mogelijkheid, namelijk Foto s en video s selecteren. Het werkvenster bestaat feitelijk maar uit enkele onderdelen: linksboven kunt u bestanden toevoegen. Rechtsboven kiest u de dvd-brander, onderaan geeft u de schijf een toepasselijke naam.

39 Als u klikt op Items toevoegen opent de Verkenner en kunt u foto s en afbeeldingen toevoegen, zoveel als de capaciteit van een dvd toelaat. Doe dat tot u tevreden bent, en klik dan op Volgende. In het volgende venster kunt u uw diavoorstelling aanpassen. Met Menutekst voegt u teksten toe, met Menu aanpassen kunt u wat extra opties eraan toevoegen. Rechts kunt u de stijl van presentatie uitkiezen. U ziet direct welke uitwerking dit heeft, dus probeer gerust eens wat uit. Is het allemaal naar uw zin, dan klikt u op Branden. Zorg dat er een lege dvd-schijf in uw brander zit. De dvd wordt gemaakt, en uw ziet de voortgang in het venster rechts onder in uw beeldscherm. Zodra de schijf klaar is, zal de computer hem uitwerpen. U kunt het programma dan sluiten.

40 Nu weet u in grote lijnen hoe u omgaat met randapparatuur onder Windows Vista.

41 Vista-serie (deel 6) In een serie van 10 artikelen bespreken we alle onderdelen van het nieuwe besturingssysteem Windows Vista. Deel 6: en internet. Eerder verschenen: In deel 1 las u wat er nieuw is in Windows Vista. In deel 2 las u over het Bureaublad en het menu Start. In deel 3 las u over mappen en bestanden. In deel 4 las u over Windows Defender en het Beveiligingscentrum. In deel 5 las u over werken met randapparatuur. , elektronische post, is een van de populairste toepassingen van de pc. U kunt met berichten sturen naar andere computergebruikers die over internet beschikken. U kunt ook documenten en foto s meesturen met de . Om een bericht te versturen naar iemand anders hebt u diens adres nodig, dat u herkent aan het apenstaartje (@). Bijvoorbeeld: eigennaam@providernaam.nl Windows Mail vervangt Outlook Express Het programma Outlook Express was jarenlang een van de meest gebruikte mailprogramma s, omdat het standaard met Windows werd meegeleverd. Maar Outlook Express zal over een aantal jaar samen met Windows XP van het toneel verdwijnen. De plek van Outlook Express wordt overgenomen door Windows Mail, het standaard e- mailprogramma van Windows Vista. Twee mailprogramma s van Microsoft Verwar Windows Mail niet met Windows Live Hotmail. Windows Live Hotmail is de e- maildienst van Microsoft op internet. Het voordeel daarvan is dat u uw op elke computer met een internetaansluiting kunt benaderen. Windows Mail is het mailprogramma dat op uw eigen pc draait. Het voordeel daarvan is dat u niet eerst internet op hoeft om uw te benaderen. Windows Mail instellen U hebt een aantal gegevens nodig om Windows Mail voor de eerste keer te gebruiken: Uw naam Uw adres Het postkantoor voor binnenkomende post: de POP- of IMAP-server Het postkantoor voor te versturen post: de SMTP-server Uw gebruikersnaam Uw wachtwoord Al deze gegevens, behalve uw naam, hebt u van uw internetprovider gekregen (bijvoorbeeld Ziggo, KPN of Xs4All). Beschikt u niet over deze gegevens, neem dan contact op met uw internetprovider. Upgrade vanaf XP Hebt u Windows Vista geïnstalleerd als upgrade over Windows XP? Dan zijn de juiste instellingen automatisch overgenomen en kunt u Windows Mail direct gebruiken.

42 We gaan de gegevens nu invoeren in Windows Mail. Start Windows Mail door in Windows Vista te klikken op Start > Alle programma s > Windows Mail. Klik in het menu Extra op Accounts. Klik op Toevoegen > E mailaccount > Volgende. Typ achter Weergegeven naam uw naam. Deze naam wordt als afzender boven aan uw berichten weergegeven. Het kan elke naam zijn die u kiest, bijvoorbeeld Ida Jansen. Klik op Volgende. Typ uw volledige adres. Dus bijvoorbeeld: i.jansen@xs4all.nl. Klik op Volgende. Kies nu de server voor de inkomende mail, bijvoorbeeld POP3. Typ het adres van de server voor inkomende mail in, bijvoorbeeld pop.xs4all.nl Typ het adres van de server voor uitgaande mail, bijvoorbeeld smtp.xs4all.nl Deze adressen hebt u van uw internetprovider gekregen. Klik op Volgende.

43 Let op: Soms is het adres van de POP/IMAP-server hetzelfde als die van de SMTP-server. Dan wordt de post door dezelfde computer (server) binnengehaald als hij wordt verstuurd. Typ dan in de tekstvakjes twee keer hetzelfde adres. Typ uw gebruikersnaam en wachtwoord. Ook deze gegevens hebt u van uw provider gekregen. Vaak is uw gebruikersnaam uw volledige adres, maar niet altijd. Vink het vakje Wachtwoord onthouden aan, dan hoeft u niet telkens als u uw e- mail wilt ophalen het wachtwoord in te vullen. Klik op Voltooien. Windows Mail gaat nu direct de ophalen die op uw adres is binnengekomen. U keert terug in het venster Internetaccounts. Klik op Sluiten om dit venster af te sluiten. Windows Mail is nu klaar voor gebruik. U kunt berichten versturen en berichten ontvangen en beantwoorden. Meerdere accounts Wilt u van twee of meer adressen (bijvoorbeeld die van u en uw partner) kunnen ophalen met Windows Mail, dan kunt u twee accounts instellen. Herhaal daarvoor bovenstaande stappen, maar dan met de gegevens van het tweede of volgende adres.

44 Berichten sturen Open Windows Mail door te klikken op Start > Alle programma s > Windows Mail. Als u een nieuw bericht wilt maken, klikt u op de knop Nieuw bericht in de werkbalk. Er wordt een venster voor een nieuw bericht geopend. In het vak Aan typt u het adres van een of meer geadresseerden. Als u het bericht aan meerdere geadresseerden wilt sturen, typt u een puntkomma (;) tussen de adressen. In het vak CC kunt u eventueel de adressen typen van mensen die u wel op de hoogte wilt stellen van de , maar aan wie u de niet richt. In het vak Onderwerp typt u een titel voor het bericht. Als u een bestand (bijvoorbeeld een foto of tekstdocument) als bijlage wilt toevoegen aan het bericht, klikt u op de knop Bestand aan bericht toevoegen (de paperclip) op de werkbalk. Ga naar het bestand op uw computer, klik het aan en klik vervolgens op Openen. Het bestand verschijnt nu in het vak Bijlage in de berichtkop. Het bericht zelf typt u in het grote lege gebied. Klik op de knop Verzenden om het bericht te verzenden. Het bericht wordt nu via internet naar de geadresseerde(n) gestuurd.

45 Berichten ontvangen en beantwoorden Open Windows Mail door te klikken op Start > Alle programma s > Windows Mail. Er wordt automatisch gecontroleerd of u e - mail hebt ontvangen wanneer u Windows Mail start en vervolgens elke half uur daarna. E - mail die u ontvangt wordt weergegeven in uw Postva k IN. Het Postvak IN is een van de mappen die e - mail bevatten. Als u een lijst wilt zien van de e - mailberichten die u hebt ontvangen, klikt u op Postvak IN in de lijst Mappen. Uw e - mailberichten worden aan de rechterkant weergegeven in de berichtenlijst. Klik op een bericht in de berichtenlijst en om het bericht in het Voorbeeldvenster rechtsonder te lezen. Dubbelklik op een bericht in de berichtenlijst om dat bericht te openen, te lezen en te kunnen beantwoorden. Wilt u het bericht na lezing beantwoorden? Klik dan op de knop Beantwoorden. U kunt nu een bericht schrijven en versturen op de hierboven beschreven manier (zie paragraaf Berichten sturen ). Wilt u het bericht (ook) doorsturen aan anderen? Dan kunt u hun adressen toevoegen in het vak Aan of het vak CC, voordat u op Verzenden klikt. Zet tussen de verschillende adressen een puntkomma en een spatie. Internet Internet is die andere toepassing waarvoor veel mensen een computer aanschaffen. Internet is een wereldwijd netwerk van computers die onderling met elkaar in verbinding staan. Op internet kunt u informatie vinden, u kunt betalen via internet, u vindt er software, spelletjes, winkels en routeplanners en u kunt zelfs (video)bellen en televisiekijken via internet.

46 Internet Explorer 7 Hebt u de beschikking over een internetverbinding, dan start u internet eenvoudigweg door in Windows Vista te klikken op Start > Internet. De internetbrowser Internet Explorer 7 start en u kunt gaan surfen (rondkijken) op internet. Omdat Internet Explorer 7 ook gebruikt wordt door Windows XP-gebruikers is deze browser al eerder behandeld op de website van SeniorWeb. U leest er alles over in deze twee artikelen: Werken met IE7 (deel 1) (vanaf de paragraaf 'Standaardvenster'). Werken met IE7 (deel 2)

47 Vista-serie (deel 7) In een serie van 10 artikelen bespreken we alle onderdelen van het nieuwe besturingssysteem Windows Vista. Deel 7: Fotogalerie. Eerder verschenen: In deel 1 las u wat er nieuw is in Windows Vista. In deel 2 las u over het Bureaublad en het menu Start. In deel 3 las u over mappen en bestanden. In deel 4 las u over Windows Defender en het Beveiligingscentrum. In deel 5 las u over werken met randapparatuur. In deel 6 las u over en internet. Fotogalerie is het programma van Windows Vista om foto s mee te ordenen en kleine bewerkingen op foto's uit te voeren, zoals het contrast vergroten of verkleinen, en rode ogen verwijderen. Het is gebruiksvriendelijk en omdat het standaard al bij Windows Vista zit, hoeft u er niets extra s voor te downloaden. U start het programma via Start > Alle programma s > Windows Fotogalerie. Het programma opent standaard met het overzichtsscherm. Links staan allerlei mappen en labels, bovenaan vindt u de menubalk en in het grote venster rechts staan kleine afbeeldingen van de gevonden foto s. Labels In het linkergedeelte staan diverse mappen en labels. Een label is een etiket aan de hand waarvan u foto s kunt sorteren. Denk daarbij aan woorden als vakantie, de tuin of kleinkinderen. De achterliggende gedachte is dat u zelf labels kunt toekennen aan foto s, en die dan aan de hand van de steekwoorden later weer kunt terugvinden.

48 Weergave Momenteel worden alle afbeeldingen die zijn aangetroffen, weergegeven in het venster. U kunt dat echter veranderen door links een andere map te kiezen, dan worden alleen de afbeeldingen uit die betreffende map weergegeven. In eerste instantie staan ze gesorteerd op het jaar waarin de foto s genomen zijn. Boven de kleine afbeeldingen vindt u de menubalk. De volgende opties zijn beschikbaar: Bestand, Bewerken, Info, Afdrukken, , Branden, Film maken en Openen. Sommige opties zijn alleen beschikbaar als u een of meerdere foto s of afbeeldingen met de muis geselecteerd heeft. De optie om een film te maken bespreken we hier niet, daarvoor start Vista namelijk een ander programma op. De knop Openen is ook niet relevant voor dit artikel want het zorgt ervoor dat u verwante programma s snel kunt starten. Dit is sterk afhankelijk van welke programma s u hebt geïnstalleerd en zal dus van computer tot computer verschillen.

49 Afbeeldingen of mappen toevoegen Het kan zijn dat u zelf foto s hebt staan op een cd-rom, uw harde schijf, een digitale camera of een ander opslagmedium. U kunt deze gemakkelijk toevoegen aan de databank van afbeeldingen. Daarvoor gaat u naar het menu Bestand en kiest u voor Map aan galerie toevoegen. Gaat het om een digitale camera, dan kiest u voor Bestand > Van camera of scanner importeren. Blader nu naar de map die u wilt toevoegen en klik vervolgens op OK. Er zal nu een hulpprogramma starten dat u helpt om de foto s op de juiste plaats te krijgen. Klik in het eerste venster op Importeren. Rechtsonder in uw beeldscherm zal een venster verschijnen met een kleine afbeelding van de aangetroffen foto s en de mogelijkheid er een label aan toe te kennen. U kunt hier een of meerdere woorden intypen. Klik dan op Importeren. De foto s worden nu toegevoegd aan het totaaloverzicht.

50 Een afbeelding bewerken Met Fotogalerie kunt u enkele eenvoudige bewerkingen gebruiken om de foto s wat te verbeteren, als ze bijvoorbeeld te donker zijn geworden. Klik op een afbeelding en vervolgens op de knop Bewerken. De gekozen afbeelding wordt groot geopend, met de mogelijkheden er rechts naast. U kunt de foto automatisch laten verbeteren, het beeld lichter of donkerder maken, de kleuren veranderen, een stuk uitsnijden of rode ogen verwijderen. Om een van deze functies te gebruiken, klikt u erop. Wilt u de belichting aanpassen? Klik op de knop Belichting aanpassen en u zult zien dat er twee schuifbalkjes verschijnen waarmee u dit naar eigen inzicht kunt doen.

51 Onder uw foto ziet u ook een knoppenbalk. De meest linkse knop is bedoeld om in te zoomen op de geselecteerde afbeelding. Met de tweede knop geeft u de foto op de werkelijke grootte weer. In het midden vindt u een pijltje naar links en rechts, om door de foto s in de mappen te bladeren. In de ronde blauwe knop staat het plaatje van een dia, hiermee kunt u een diavoorstelling maken. De gebogen pijlen zijn bedoeld om foto s mee te roteren en met het kruis verwijdert u de geselecteerde foto. Bent u niet tevreden over uw bewerking? Klik dan rechts onderaan op Ongedaan maken. Als u klaar bent, kunt u terug naar het overzicht met een klik op de knop Terug naar galerie. Een foto zoeken Wie veel afbeeldingen op de computer heeft, vindt het misschien fijn om precies de juiste foto snel te kunnen zoeken. Dat kan bijvoorbeeld met het zoekvak rechts boven in Fotogalerie. U kunt daar trefwoorden intypen. Dat werkt het handigst als u zelf labels aan een foto hebt toegekend. Immers: als u geen beschrijving aan een foto geeft, kan de computer er ook niet naar zoeken. Links van het zoekvak vindt u een knop om de weergave-instellingen te wijzigen. Als u veel met het programma werkt, kan het prettig zijn alles helemaal naar uw zin in te stellen.

52 Labels aan foto s toevoegen Eerder is al genoemd dat het programma Fotogalerie werkt aan de hand van labels. Om labels aan foto s toe te voegen, selecteert u de gewenste afbeelding en klikt u op de knop Info in de menubalk. Rechts verschijnt nu een informatiebalk met een knop om labels toe te voegen aan de foto. U kunt alle woorden kiezen die in u opkomen, al is het raadzaam om het uzelf niet te moeilijk te maken en duidelijke termen te kiezen. U sluit de informatiebalk door te klikken op het kruisje rechts bovenin. Diavoorstellingen maken en weergeven Een leuke toepassing van Fotogalerie is de mogelijkheid om van een reeks foto s een diavoorstelling te maken. Dat houdt in dat door u gekozen foto s om de beurt een tijdje in beeld komen, zonder dat u daar zelf wat voor hoeft te doen. Veel mensen vinden het leuk om bijvoorbeeld van hun vakantiefoto s een voorstelling te maken. Selecteer de gewenste foto s en klik onderaan op de Dia-knop. De diavoorstelling gaat nu van start. U kunt naar behoefte de instellingen wijzigen door onderaan op een van de knoppen te klikken. Ook kunt u de voorstelling op die manier stoppen. Afdrukken en branden Wellicht wilt u een of meerdere foto s afdrukken op uw printer of branden op een cd-rom. Selecteer de gewenste foto( s) en klik dan op de knop Afdrukken of Branden in de menubalk. Kies de gewenste optie en volg de instructies. Uiteraard kunt u alleen een cdrom of dvd maken als u beschikt over een cd- of dvd-brander.

53 Foto per verzenden Als u een mailprogramma gebruikt zoals Windows Mail (de opvolger van Outlook Express) kunt u ook vanuit Fotogalerie een of meerdere afbeeldingen verzenden. Selecteer ze met de muis en klik dan op de knop in de menubalk. Er verschijnt een venster waarin u kunt aangeven op welk formaat de foto g d moet worden. Kies de gewenste afmetingen en klik op Bijsluiten om de foto aan een bericht te koppelen. Uw mailprogramma zal starten en u kunt het bericht verder opstellen en versturen zoals u dat gewend bent. Mogelijkheden Fotogalerie is bij uitstek een programma dat ontzettend veel mogelijkheden biedt op een toegankelijke manier. We hebben hier alleen in grote lijnen beschreven hoe dit gaat. U leert het programma het beste kennen door er geregeld mee te werken.

Windows Defender downloaden

Windows Defender downloaden 142 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Windows Defender downloaden Windows Defender is een programma waarmee u o.a. spyware kunt opsporen en verwijderen. Dit programma wordt door kenners

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Algemeen...2 1.1 Wat is de Verkenner?...2 1.2 Waar vind ik de Verkenner?...2 1.3 Verkenner sneller openen?...2 2.

Inhoudsopgave 1. Algemeen...2 1.1 Wat is de Verkenner?...2 1.2 Waar vind ik de Verkenner?...2 1.3 Verkenner sneller openen?...2 2. Inhoudsopgave 1. Algemeen...2 1.1 Wat is de Verkenner?...2 1.2 Waar vind ik de Verkenner?...2 1.3 Verkenner sneller openen?...2 2. Uiterlijk van de Verkenner...3 3. Open en dicht...4 4. Alle schijven...4

Nadere informatie

Bureaublad. Windows Sidebar

Bureaublad. Windows Sidebar Werken met de computer en Windows Vista doet u via de zogeheten gebruikersomgeving, het gedeelte dat u op uw (computer)- beeldscherm ziet. Dit wordt ook wel het bureaublad genoemd, alhoewel die benaming

Nadere informatie

Windows Live Mail Windows 8

Windows Live Mail Windows 8 Windows Live Mail Windows 8 Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima

Nadere informatie

Voorwoord 13. Deel 1 Basisvaardigheden

Voorwoord 13. Deel 1 Basisvaardigheden Computer Basis boek Windows Vista Home Basic & Premium Korte inhoud Voorwoord 13 Deel 1 Basisvaardigheden 1 Kennismaken met Windows Vista 17 2 Werken met vensters 27 3 Vensters aanpassen 37 4 De taakbalk

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

Live Mail Windows. Deel 1 Downloaden en installeren van Windows Live Mail

Live Mail Windows. Deel 1 Downloaden en installeren van Windows Live Mail Live Mail Windows Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima programma

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Ook daarna is er nog een aantal kleine updates verschenen. Deze updates

Nadere informatie

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

De Verkenner heeft bij de meeste mensen een vast plekje op de Taakbalk, rechts van de

De Verkenner heeft bij de meeste mensen een vast plekje op de Taakbalk, rechts van de De Verkenner (Windows 10) Via de Verkenner zoekt en opent u de bestanden op de computer. Weet hoe het programma werkt en u houdt gemakkelijk orde in uw bestanden. De Verkenner In de Windows Verkenner ziet

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows XP)

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows XP) Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows XP) Werk je met Windows XP? Hoewel Windows 7 dan geen upgrade-installatie ondersteunt, kun je toch eenvoudig van Windows XP naar Windows 7 overstappen

Nadere informatie

Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express

Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express Windows XP en zijn voorgangers hadden als eigen E-mailprogramma Outlook Express. Hoe zit het met Vista? Windows Vista heeft een gewijzigde versie van

Nadere informatie

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u:

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u: 7 Windows Defender Veel internetgebruikers downloaden wel eens een gratis programma van internet. Vaak realiseren zij zich niet dat sommige programma s onderdelen bevatten die informatie over de gebruikers

Nadere informatie

Windows 10: privacy en basisinstellingen

Windows 10: privacy en basisinstellingen Windows 10: privacy en basisinstellingen Privacy Windows 10 bevat veel privacy-instellingen. Denk aan instellingen voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties en het doorsturen van locatiegegevens.

Nadere informatie

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Website... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Introductie Werken met Office 365

Introductie Werken met Office 365 Introductie Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Werken met Office 365 Outlook... 5 Werken met Outlook 2007/2010... 5 Werken met de

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

8.13 Windows Hulp op afstand

8.13 Windows Hulp op afstand 1 8.13 Windows Hulp op afstand Misschien heeft u een probleem dat u zelf niet kunt oplossen, maar is één van uw (klein)kinderen of kennissen erg handig met computers. Dan kunt u natuurlijk telefonisch

Nadere informatie

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Schakel in

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

Voorwoord 15. Deel 2 Instellingen van de computer

Voorwoord 15. Deel 2 Instellingen van de computer Computer Basis boek Windows 7 Korte inhoud Voorwoord 15 Deel 1 Basisvaardigheden 1 Kennismaken met Windows 7 19 2 Menu Start 31 3 Werken met vensters 51 4 Opdrachten geven in vensters 63 5 De Taakbalk

Nadere informatie

Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Toegang tot uw e-mailberichten via internet Basishandleiding Multrix Outlook Web App 2010 Versie: 24 februari 2011 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web Access 2010 Voorblad Inhoudsopgave 1 Inloggen...3 2 Veelgebruikte

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Ook daarna is er nog een aantal kleine updates verschenen. Deze updates

Nadere informatie

Outlook Web App 2010 XS2office

Outlook Web App 2010 XS2office Handleiding Outlook Web App 2010 XS2office Toegang tot uw contacten, adressen en e-mail berichten via internet XS2office Versie: 22 juli 2014 Helpdesk: 079-363 47 47 Handleiding OWA Helpdesk: 079-363 47

Nadere informatie

Van oude naar nieuwe PC 1

Van oude naar nieuwe PC 1 Van oude naar nieuwe PC Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Van oude naar nieuwe PC 1 Wat gaan we meenemen naar de nieuwe PC?...1 Voorbereidingen...2

Nadere informatie

Aan de slag met Windows 10

Aan de slag met Windows 10 Aan de slag met Windows 10 Titel Aan de slag met Windows 10 Eerste druk December 2017 De module Aan de slag met Windows 10 is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERK-portal.nl is een product van SBCM

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 Website...

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox.

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox. Dropbox Weg met USB-sticks, leve Dropbox! Met het programma wisselt u eenvoudig bestanden (foto's, documenten, muziek) uit tussen verschillende gebruikers en apparaten. Stap 1: Downloaden Klik hierboven

Nadere informatie

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Outlook Web App 2010 - CLOUD Versie: 22 oktober 2012 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web App 2010 - CLOUD Voorblad Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen...4

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2009 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave bij het boek Internet en e-mail voor senioren met Windows Vista

Inhoudsopgave. 2009 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave bij het boek Internet en e-mail voor senioren met Windows Vista Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen... 19 Toets uw

Nadere informatie

Stap 1: csv-bestand opslaan U slaat het adresboek van Windows Live Mail als volgt op in een csvbestand:

Stap 1: csv-bestand opslaan U slaat het adresboek van Windows Live Mail als volgt op in een csvbestand: Van Windows Live Mail ( WLM ) overstappen naar Thunderbird: Om gegevens vanuit WLM te gebruiken maak je eerst een z.g.n. CSV bestand aan. Dat is het adressenbestand. Een csv-bestand is een tabel waarin

Nadere informatie

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall,

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall, Service Pack 2 Sinds begin september heeft Microsoft het tweede Service Pack (SP2) voor Windows XP op de markt gebracht. Het hoofddoel van dit servicepack is de veiligheid van computers met Windows XP

Nadere informatie

Windows 7. Een Introductie HCC Beginners IG H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl

Windows 7. Een Introductie HCC Beginners IG H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Windows 7 Een Introductie HCC Beginners IG H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Windows 7. Windows 7 is het nieuwste OS voor PCs van Microsoft. W7 is geïntroduceerd op 22 oktober 2009 Was oorspronkelijk

Nadere informatie

PRINTERS EN GEGEVENS DELEN TUSSEN COMPUTERS

PRINTERS EN GEGEVENS DELEN TUSSEN COMPUTERS PRINTERS EN GEGEVENS DELEN TUSSEN COMPUTERS Inleiding. Het komt vaak voor dat iemand thuis meer dan 1 computer heeft, bijvoorbeeld een desktop computer en een laptop. Denk maar eens aan de situatie dat

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Voor docenten... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets

Nadere informatie

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem (2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem Raadpleeg eerst de Quick-Start Guide voor het installeren van uw DSL-aansluiting voordat u deze handleiding leest. Versie 30-08-02 Handleiding

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen...

Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... Inhoudsopgave Voorwoord...13 Nieuwsbrief...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 De volgorde van lezen...16 Hoe werkt u met dit boek?...17 Uw voorkennis...18 De website...19 1. Windows

Nadere informatie

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker 1 Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker In april 2018 is er een update verschenen van Windows 10. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

Les 2 De basis (deel 1)

Les 2 De basis (deel 1) Les 2 De basis (deel 1) 2.1 Eigenschappen Beeldscherm In Windows XP is het makkelijk de eigenschappen van het beeldscherm te wijzigen. Om dit te doen rechtsklikken we op een lege plaats in het bureaublad,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Initiatie in de informatica Windows 7

Inhoudsopgave Initiatie in de informatica Windows 7 Inhoudsopgave Initiatie in de informatica Windows 7 1 De computer starten 1.1 Windows starten 1.2 De muis 1.3 Het toetsenbord 1.3.1 Tekst typen 1.3.2 Oefeningen 1.4 De computer afsluiten 2 Over computers

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de

Nadere informatie

Outlookkoppeling installeren

Outlookkoppeling installeren Outlookkoppeling installeren Voordat u de koppeling kunt installeren, moet outlook afgesloten zijn. Stappenplan Controleer of het bestand VbaProject.OTM aanwezig is. (zie 3.2) Controleer of de map X:\RADAR\PARAMETERS\

Nadere informatie

Windows 8 (N/N) : Texte en néerlandais sur la version néerlandaise du logiciel

Windows 8 (N/N) : Texte en néerlandais sur la version néerlandaise du logiciel Algemeen Windows 8: een kleine revolutie? 7 Windows opstarten 8 Een nieuwe sessie openen of activeren 11 Met een touchscreen werken 12 De Windows 8 interface gebruiken met een muis en met een touchscreen

Nadere informatie

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista)

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista) Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista) Werk je met Windows Vista? Je kunt eenvoudig een upgrade naar Windows 7 uitvoeren. Bij een upgrade blijven de bestaande gegevens en programma

Nadere informatie

2. Uw digitale fotocamera en de computer

2. Uw digitale fotocamera en de computer 67 2. Uw digitale fotocamera en de computer Fotograferen met een digitale fotocamera is vandaag de dag erg populair. Het voordeel van een digitale camera is dat u de foto s direct kunt bekijken op uw camera.

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Een upgrade uitvoeren van Windows Vista naar Windows 7 (aangepaste installatie)

Een upgrade uitvoeren van Windows Vista naar Windows 7 (aangepaste installatie) Een upgrade uitvoeren van Windows Vista naar Windows 7 (aangepaste installatie) Als u geen upgrade kunt uitvoeren voor uw computer met Windows Vista naar Windows 7 voert u een aangepaste installatie uit.

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Mobiel Internet Veiligheidspakket

Mobiel Internet Veiligheidspakket Mobiel Internet Veiligheidspakket Gebruikershandleiding Mobiel Internet Veiligheidspakket voor Windows Mobile smartphones Mobiel IVP Windows Mobile Versie 1.0, d.d. 20-07-2011 Inleiding... 3 1 Installatie...

Nadere informatie

OUTLOOK - 2010 ACCOUNTS POSTVAKKEN SORTEERREGELS HANDTEKENINGEN

OUTLOOK - 2010 ACCOUNTS POSTVAKKEN SORTEERREGELS HANDTEKENINGEN OUTLOOK - 2010 ACCOUNTS POSTVAKKEN SORTEERREGELS HANDTEKENINGEN Als je verschillende e-mailadressen hebt, is het interessant om bij ieder e-mailtje te kunnen kiezen om een van deze adressen als afzender

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. Bureaublad 11 1.1 Het bureaublad 12 1.2 Bureaubladachtergrond instellen 12 1.3 Bureaubladpictogrammen kiezen 14 1.4 Snelkoppeling naar een programma op het bureaublad plaatsen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

De 20 handigste tips en trucs voor Windows 10

De 20 handigste tips en trucs voor Windows 10 De 20 handigste tips en trucs voor Windows 10 www.personalcomputercare.nl Menig computergebruiker werkt al jaren met Windows en gebruikt de pc misschien iedere dag wel even. Maar zelfs dat is veelal niet

Nadere informatie

Handleiding Opslag Online Client voor Windows. Versie maart 2015

Handleiding Opslag Online Client voor Windows. Versie maart 2015 Handleiding Opslag Online Client voor Windows Versie maart 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van de software 4 2.3 Installeren van

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van software 4 2.3 Installeren van de software

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De volgorde van lezen... 16 De website bij dit

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van internet

Wegwijs in de wereld van internet Wegwijs in de wereld van internet Werkbladen les 5 voor Windows Vista (Windows Mail) Hannie van Osnabrugge Vijfde, herziene druk bussum 2010 Deze werkbladen horen bij Wegwijs in de wereld van internet

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING BV Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van uw

Nadere informatie

PC-Club Okra Regio Gent

PC-Club Okra Regio Gent PC-Club Okra Regio Gent Themanamiddagen WINDOWS Johan 26/01/2009 Windows dag 1 voor beginners tot gevorderden Bestanddelen van een computer Software programma s Randapparatuur Starten en veilig afsluiten

Nadere informatie

IVS-Basic 4.4 IVS-Professional 4.4 IVS-PowerPoint 1.1

IVS-Basic 4.4 IVS-Professional 4.4 IVS-PowerPoint 1.1 Handleiding IVS-Basic 4.4 IVS-Professional 4.4 IVS-PowerPoint 1.1 Toevoeging aansluiten USB Lite Base Station 1213 2 Inhoud Inhoud... 3 Het Lite Base Station aansluiten op de USB-poort... 4 Voorgeïnstalleerde

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Internet Explorer 7: vernieuwd in het besturingssysteem Vista

Internet Explorer 7: vernieuwd in het besturingssysteem Vista Internet Explorer 7: vernieuwd in het besturingssysteem Vista Werk je met Windows Vista als besturingssysteem dan wordt Internet Explorer 7 meegeleverd. De meest in het oog springende nieuwigheid is het

Nadere informatie

Gebruikershandleiding mail en agenda in Outlook Web App

Gebruikershandleiding mail en agenda in Outlook Web App Inhoudsopgave Inleiding... 2 Inloggen OWA... 3 Mail ontvangen/bekijken... 6 Mail versturen... 9 Afspraak in agenda plaatsen... 12 Agenda s openen... 13 Mail installeren op jouw mobiele apparaat... 14 Inleiding

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 De schermafbeeldingen... 11 1. Starten met

Nadere informatie

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik Handleiding Office 2013 en Office 365 voor thuisgebruik Versie: augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 2. Wat je moet weten voordat je gaat installeren?.... 13 3.

Nadere informatie

Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu.

Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu. Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu. In Windows kun u in het configuratiescherm de computer aanpassen naar uw wensen. In Ubuntu heet dit Systeeminstellingen. Ik zal in deze handleiding de meest

Nadere informatie

Windows 10. Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1.

Windows 10. Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1. Windows 10 Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1. Opstarten Bij het opstarten met lokaal of microsoft account (zie verder) verschijnt het bureaublad,.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2014 web2work Pagina 1 van 16

Inhoudsopgave. 2014 web2work Pagina 1 van 16 Inhoudsopgave Aanmelden bij Office 365... 2 Office 365 voor het eerste gebruiken... 2 Persoonlijke instellingen Office 365... 3 Wijzigen wachtwoord... 4 Instellen voorkeurstaal... 4 Office Professional

Nadere informatie

Besturingssystemen Windows Verkenner

Besturingssystemen Windows Verkenner Deze opdracht is gemaakt voor het besturingssysteem Windows 7. Vul de tekst aan waar nodig en voer de doe-opdrachten uit. Voor deze opdracht moet je weet hebben van volgende knop en toets: Start -knop

Nadere informatie

Foto s kopiëren van de camera

Foto s kopiëren van de camera 1 Foto s kopiëren van de camera Er zijn twee manieren om foto s vanaf een digitale fotocamera op uw computer te zetten: met behulp van een kabeltje tussen de camera en de computer of vanaf de geheugenkaart

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Met Google Drive kunt u bestanden, mappen en Google documenten opslaan en openen, waar u ook bent. Wanneer u een bestand op internet, uw computer of een

Nadere informatie

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Nieuw toegevoegd:

Nadere informatie

Thuisnetwerk instellen met Windows

Thuisnetwerk instellen met Windows Thuisnetwerk instellen met Windows Een thuisnetwerk kan behoorlijk lastig zijn om in te stellen. Gelukkig heeft Microsoft genoeg hulpmiddelen om alles in goede banen te leiden, of u nu Windows XP, Vista

Nadere informatie

3. Zoeken naar informatie ... 4. Surfen op internet met de app Internet Explorer 99... 5. Werken met e-mail 109 ...

3. Zoeken naar informatie ... 4. Surfen op internet met de app Internet Explorer 99... 5. Werken met e-mail 109 ... Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Werken met de (Windows7) Verkenner. Maarn, 26 oktober 2010 Harry Moerkerken (h.moerkerken@kader.hcc.nl)

Werken met de (Windows7) Verkenner. Maarn, 26 oktober 2010 Harry Moerkerken (h.moerkerken@kader.hcc.nl) Werken met de (Windows7) Verkenner Maarn, 26 oktober 2010 Harry Moerkerken (h.moerkerken@kader.hcc.nl) Inhoud van de presentatie Het Bureaublad en Uw computer De Windows Verkenner Starten De schermlay-out

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Vragenlijst Computerbrevet voor senioren

Vragenlijst Computerbrevet voor senioren Vragenlijst Computerbrevet voor senioren Met deze toets test u uw kennis over Windows XP en de bijbehorende programma s WordPad, Paint, Internet Explorer en Outlook Express. In de toets worden ook vragen

Nadere informatie

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Foto s die je importeert worden altijd opgeslagen in: Afbeeldingen. Windows 7 beschikt daarnaast over een apart programma om digitale foto s en videoclips

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. Bureaublad 11 1.1 Het bureaublad 12 1.2 Bureaubladachtergrond instellen 12 1.3 Bureaubladpictogrammen kiezen 14 1.4 Snelkoppeling naar een programma op het bureaublad plaatsen

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

Windows 7. Inleiding. Zoekvenster

Windows 7. Inleiding. Zoekvenster Windows 7 Inleiding Windows 7 is het meest recente besturingssysteem van Microsoft. In dit arrangement worden zaken uitgelegd die nieuw zijn in dit besturingssysteem of die ervoor kunnen zorgen dat je

Nadere informatie

2. Kennismaken met Windows 7

2. Kennismaken met Windows 7 31 2. Kennismaken met Windows 7 Ook als u thuis bent op een Windows XP- of Windows Vista-computer, is de overstap naar het vernieuwde Windows 7 waarschijnlijk even wennen. Het uiterlijk is bijvoorbeeld

Nadere informatie

Back-up maken met Cobian Backup

Back-up maken met Cobian Backup Back-up maken met Cobian Backup Wie geregeld gebruikmaakt van een computer, kent het belang van een back-up. Door een kopie te maken van belangrijke bestanden en documenten voorkomt u dat u ze kwijtraakt

Nadere informatie

Extra les Werken met Windows Live Mail 2012

Extra les Werken met Windows Live Mail 2012 Wegwijs in Windows 8 Extra les Werken met Windows Live Mail 2012 Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2013 Deze extra les over het werken met Windows Live Mail 2012 hoort bij

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 De website bij dit boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie