- 8 MAART /10/A.21,W Ottjes F.A. (050)'

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "- 8 MAART /10/A.21,W Ottjes F.A. (050)'"

Transcriptie

1 » groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus AP Groningen algemeen telefoonnr: II algemeen faxnr.: UI Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer Antwoord op Bijlage Onderwerp Geachte dames en heren. - 8 MAART /10/A.21,W Ottjes F.A. (050)' Ontwikkelingen rond de BDU verkeer en vervoer (/) Er is op dit moment aanleiding om u over de recente ontwikkelingen van de Brede Doeluitkering (BDU) verkeer en vervoer te informeren. Die aanleiding is dat wij volgens de laatste inzichten rekening moeten houden met het feit dat de belangrijke rol die de BDU verkeer en vervoer tot nu toe heeft vervuld bij de uitvoering van verkeer- en vervoerbeleid in onze provincie in de nabije toekomst sterk in betekenis zal afnemen. In deze brief gaan wij hier uitgebreid op in. Korte schets historie BDU verkeer en vervoer a cc UI Ingaande 2005 is de Wet BDU verkeer en ven/oer van kracht geworden. In de hieraan gekoppelde jaarlijkse Brede Doeluitkering verkeer- en vervoer (kortweg BDU) is een groot aantal specifieke uitkeringen opgegaan op het gebied van verkeer en vervoer. Het gaat om de gebundelde doeluitkering voor infrastructuur (GDU+), de uitkering inzake Duurzaam Veilig, inclusief de middelen voor verkeerseducatie (voormalige ROV-gelden), de uitkering voor mobiliteitsmanagement, de exploitatiebijdrage voor stad- en streekvervoer en de exploitatiebijdrage voor regionaal spoorvervoer. De essentie van de Wet BDU verkeer en vervoer was bundeling en ontschotting van de bestaande geldstromen, een meer integrale afweging en besluitvorming op regionaal niveau (provincies en kaderwetgebieden). 06-HB-SG-001 o Structureel/incidenteel De jaarlijkse BDU-uitkering kent 2 bestanddelen. Een structureel deel en een deel dat betrekking heeft op eenmalige subsidies voor specifieke projecten. Hierbij gaat het om aparte afspraken die wij met het rijk hebben gemaakt buiten de BDU om. Denkt u in dit vertiand bijvoorbeeld aan de subsidie die wij van het rijk hebben ontvangen voor het invoeren van de OV-chipkaart. Deze subsidie, die op zich niets met de BDU van doen heeft, ontvangt de provincie via de BDU-uitkering. Deze uitkering wordt dus gebruikt als transportmiddel om de gelden bij de provincie te krijgen.

2 structurele uitkering - vaste meerjarige afspraken/beleldvrije ruimte Sinds 2005 hebben wij, als bevoegd gezag voor de BDU, in goed overleg met onze partners in het Verkeer- en Vervoerberaad (w.o. de Groninger gemeenten) via jaarlijkse bestedingsplannen een bestemming gegeven aan de BDU-middelen die zijn ondergebracht in het structurele deel van de jaarlijkse uitkering. Naast het overzicht van eenmalige subsidies kent ons jaarlijkse bestedingsplan twee rubrieken. Een rubriek die de vaste meerjarige afspraken bevatten en een rubriek die door het leven gaat als de zogeheten beleidsvrije ruimte. Met de rubriek vaste meerjarige afspraken, waarbij u het woord vast vooral moet interpreteren als uitgaven die elk jaar terugkomen, is verreweg het grootste gedeelte van de structurele BDU-uitkering gemoeid. Het betreft dus voor de goede orde uitgaven die in beginsel ter discussie kunnen worden gesteld. Die vaste uitgaven, gebaseerd op het door ons onlangs vastgestelde bestedingsplan BDU 2011, hebben wij voor u in de onderstaande tabel zichtbaar gemaakt. Voor een goed begrip melden wij u dat de totale omvang van de structurele BDU in ons bestedingplan 2011 afgerond ,-- bedraagt. 1. Aandeel provincie Groningen in begroting OVbureau Regionale spoorlijnen / trein & spoor Jaarlijkse subsidie uitvoering WB-werkplan Mobiliteitsmanagement Verdi BDU-reservering voor de aanpak van de ring Groningen/aandeel provincie Groningen 7. Jaarlijkse subsidie gemeente Groningen De uitgaven met een lichtgrijze achtergrond worden door ons jaarlijks geïndexeerd. Verderop in deze brief komen wij op deze 7 bestedingen nog eens kort terug. De rubriek beleidsvrije ruimte, dat is de ruimte die in de structurele BDU-uitkering resteert als de middelen die gemoeid zijn met de vaste meerjarige afspraken hierop in mindering zijn gebracht, wenden wij als volgt aan. Eerst wordt het spaarbedrag voor de bovenlokale projecten in de regio in mindering gebracht. Ingaande 2008 wordt jaarlijks, afhankelijk van de omvang van de beleidsvrije ruimte in de BDU, een bedrag van tussen de 4,0 (minimum) en de 4,9 (maximum) gespaard. In onze voordracht nr. 3/2009, die betrekking heeft op het provinciale MIT, hebben wij ruim stilgestaan bij dit sparen en de afspraken die wij daarover met het Verkeer- en Vervoerberaad (WB) hebben gemaakt. Gespaard wordt voor de volgende benoemde projecten: 1. verbeteringsmaatregelen N366 (Veendam-Ter Apel) 2. verbeteringsmaatregelen Groningen-Delfzijl 3. verbeteringsmaatregelen Groningen-Winsum-Mensingeweer 4. verbeteringsmaatregelen Groningen-Zuidhorn. Deze provinciale projecten zijn, zoals u weet, ondergebracht in het MIT. In het MIT is in 2009 verondersteld, dat het binnen de jaarlijkse structurele BDU-uitkering mogelijk is jaarlijks het maximum spaarbedrag groot 4,9 apart te zetten. Dat laat als dekkingsbron van het MIT het volgende beeld zien: ,7 11,6 16,5 21,4 26,3 31,2 36, ,9 50,8 55,7 60,6 (bedragen zijn afgerond x )

3 Tot op heden is het mogelijk gebleken om het maximale spaarbedrag aan te houden. Naast het sparen voor de bovenlokale projecten in de regio is het de afgelopen jaren binnen de beleidsvrije ruimte ook telkens mogelijk geweest om aanvragen voor incidentele projecten van provincie en gemeenten te honoreren. Zo heeft u de afgelopen jaren in de voordrachten die betrekking hadden op infrastructuur menig maal de BDU als dekkingsmiddel voorbij zien kunnen komen. Bezuinigingen op de BDU-uitkering De aanleiding om u nu uitgebreid te benaderen vormt de omvang van de rijksbezuiniging op het structurele deel van de BDU-uitkering waarmee onze provincie te maken krijgt. Dan gaat het om de som van de bezuiniging waartoe het vorige kabinet heeft besloten en de bezuiniging waartoe het huidige kabinet overgaat. Allereerst is geconstateerd dat het bedrag dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I en M) in de meerjarenbegroting heeft opgenomen voor de BDU neerwaarts is bijgesteld. Het gaat hierbij om de vertaling van bezuinigingsmaatregelen waartoe het laatste kabinet Balkenende heeft besloten. Verloop BDU op grond van begroting lenm Bron: Begroting ministerie lenm 2011 (tabel budgettaire gevolgen van beleid) Helaas hebben wij er geen zicht op hoe dit beeld zich na 2015 ontwikkelt. Evenmin is het helder waardoor deze neerwaartse bijstelling nu exact wordt veroorzaakt. Van ambtelijke zijde is daarover contact geweest met het ministerie van I en M, vooralsnog met een onbevredigend resultaat. Wel lijkt een van de verklaringen het nagenoeg stopzetten van de loon- en prijscompensatie te zijn. Het huidige kabinet doet bij deze bezuinigingen daar nog een schep op door een structurele bezuiniging door te voeren die uiteindelijk oploopt tot 200 in Die bezuiniging bestaat uit het beperken van de reële groei van de BDU met 1,1 % en een korting van 5%. Deze bezuiniging is als volgt ingeboekt: Geleidelijke opbouw bezuiniging BDU kabinet Rutte Bron: Bijlage bij Regeerakkoord De reële groei van de BDU bedroeg de afgelopen jaren 1,1 %. Het beperken van de reële groei met 1,1% impliceert dus in de praktijk niets anders dan dat er geen sprake meer zal zijn van reële groei in de BDU. Waar het gaat om de korting van 5% heeft de minister van I en M de Tweede Kamer laten weten dat zij in overleg met de decentrale overheden wil gaan bekijken hoe en waar deze taakstelling (de korting met 5% op de totale BDU) kan worden gerealiseerd. Daarbij heeft de minister ook aangegeven de afweging te zullen maken waar het rendement van het regionaal OVvoor de economie en de bereikbaarheid het grootst is. Dit brengt met zich mee dat er nog geen volstrekte duidelijkheid bestaat over de gevolgen die de 5%-bezuiniging de komende jaren voor de provincie Groningen met zich mee brengt.

4 Naast de bezuiniging op de BDU geeft het regeerakkoord aan dat de kosten voor het gebruik van het spoor zullen worden doorberekend aan de vervoerders. De provincie ontvangt in de BDU jaarlijks een vergoeding voor de gebruikersvergoeding spoor. Deze vergoeding wordt overgemaakt aan de vervoerder (Arriva). In de concessie is aangegeven dat als de gebruikersheffing hoger uitvalt dan de vergoeding die de provincie van het rijk ontvangt het resterende bedrag voor de vervoerder is. Dit kabinetsbesluit heeft daarom niet direct gevolgen heeft voor "onze" BDU. Indicatie financiële effecten van de bezuinigingen op de BDU-uitkering Voor het jaar 2011 hebben wij de bezuinigingen nog zonder problemen kunnen opvangen. De bezuinigingen (kabinet Balkenende + 30 kabinet Rutte) op de totale BDU-uitkering hebben er daarom ook niet in geresulteerd dat we bij de recente vaststelling van het bestedingsplan BDU 2011 indieners van projecten hebben moeten teleurstellen. Voor de jaren 2012 en volgende kunnen wij, zoals gesteld, geen nauwkeurig beeld geven van de consequenties die de bezuinigingen voor onze provincie met zich meebrengen. Dit heeft ook te maken met het voornemen van de minister van I en M om nog overleg te voeren met de decentrale overheden hoe en waar de taakstelling (5%) kan worden gerealiseerd.^ Wij kunnen op basis van de ons bekende informatie wel een indicatief beeld schetsen waarbij de vigerende verdeelsleutel BDU aangevuld met ambtelijk verkregen informatie van de zijde van het ministerie van I en M als input diende. Dit beeld gaat uit van het continueren van de vaste meerjarige afspraken en laat zien hoe het beleidsvrije deel van de structurele BDU-uitkering zich (mogelijk) ontwikkelt. Indicatie ontwikkeling beleidsvrije ruimte structurele BDU-uitkering Indicatie omvang structurele BDU-uitkering Vaste meerjarige afspraken Sparen voor de bovenlokale projecten in de regio Ruimte voor projecten provincie en gemeenten (met behulp van ruimte eercjere jaren kan nog wel 4,9 worcjen gespaard) Zo blijkt uit haar reactie op het tijdens de behandeling van de begroting I en M ingediende amendement Slob c.s. waarin er voor werd gepleit de bezuiniging op de BDU 2011 terug te draaien. Dit amendement is overigens verworpen.

5 Een tweetal kanttekeningen is bij deze tabel op zijn plaats. Zo ziet u dat wij de vaste meerjarige afspraken (waar dat aan de orde is) niet hebben geïndexeerd, daar staat tegenover dat wij in deze indicatieve doorkijk ook geen rekening hebben gehouden met toe te rekenen rente en vrijval uit afgeronde BDU-projecten. Daarnaast hebben wij in deze doorrekening de BDU-index veiligheidshalve op nihil gezet. Die index bedroeg voor 2011 nog 1,8 %. Het indicatieve beeld laat zien dat de oplopende bezuinigingen in 2012 nog enigszins kunnen worden opgevangen. Dit houdt in dat het nieuwe college, uitgaande van het continueren van de vaste meerjarige afspraken, de overeengekomen 4,9 voor de bovenlokale projecten in de regio nog kan sparen en er ook nog, zij het beperkt, ruimte beschikbaar is om projecten van provincie en gemeenten van BDU-subsidie te voorzien. Het subsidie bedraagt afhankelijk van het type project 35% of 50% waarbij wij aantekenen dat ons steeds meer signalen bereiken dat gemeenten het alsmaar moeilijker krijgen hun cofinancieringsaandeel beschikbaar te krijgen. Dit laatste geldt natuurlijk ook voor de provincie. Het indicatieve beeld voor 2013 tot en met 2015 laat, uitgaande van het blijven honoreren van de vaste meerjarige afspraken, het beeld zien van het nog maar zeer beperkt kunnen sparen voor de bovenlokale projecten in de regio terwijl er voor het honoreren van incidentele projecten van provincie en gemeenten geen ruimte meer is. Dit beeld zal uitgaande van verdere bezuinigingen ( 200 ingaande 2018) vermoedelijk verder verslechteren. Naast de bezuinigingen is de BDU ook anderszins in beeld. In het bestuursakkoord rijk-provincies is kort samengevat opgenomen dat als bij de evaluatie van de BDU blijkt dat de provincies hun rol succesvol oppakken dat reden is om hun financiële aandeel uit de BDU te decentraliseren naar het Provinciefonds. Die evaluatie is nog gaande. Als overheveling van de BDU naar het Provinciefonds aan de orde komt zullen wij ons er sterk voor maken dat eventuele herverdelingseffecten van deze operatie positief zullen uitpakken voor onze provincie. Gevolgen van de bezuinigingen op de BDU-uitkering Bij ongewijzigd beleid leiden de bezuinigingen zonder twijfel tot verdere temporisering of zelfs uitstel van verkeer- en vervoerprojecten van gemeenten en provincie en daarmee de uitvoering van verkeer- en vervoerbeleid in onze provincie. Ambities op dit terrein zullen dus fors moeten worden bijgesteld. Het nog maar beperkt en later niet meer kunnen sparen binnen de BDU-uitkering voor de uitvoering van de bovenlokale projecten in de regio slaat forse gaten in de dekking van het provinciale MIT. Gaten die zeker niet zonder meer kunnen worden opgevuld uit andere financieringsbronnen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de uitvoering van een of meer van de benoemde projecten in de regio met alle gevolgen van dien. Een dergelijke situatie maakt het naar onze mening noodzakelijk dat het provinciaal BDU-beleid moet worden heroverwogen. Dat zal met de nodige pijn gepaard gaan. U begrijpt dat een dergelijke heroverweging er een is waartoe het komende college zal moeten beslissen. Herovenweging vaste meerjarige afspraken Het geschetste indicatieve en bovenal sombere beeld maakt zoals aangegeven dat naar onze mening het provinciale BDU-beleid kritisch tegen het licht zal moeten worden gehouden. Gezien het vorenstaande zal de herovenweging zich vooral toespitsen op de rubriek vaste meerjarige afspraken. De vraag ligt dan voor of er binnen deze rubriek middelen zijn vrij te spelen om te kunnen worden ingezet in de

6 rubriek beleidsvrije ruimte en dan, conform de gemaakte afspraken met het WB, in eerste instantie voor het sparen voor de bovenlokale projecten in de regio. In de onderstaande tabel hebben wij de rubriek vaste meerjarige afspraken opnieuw weergegeven. Nu hebben wij die afspraken voorzien van een korte toelichting en hebben wij tevens aangegeven waar naar ons idee een heroverweging aan de orde kan zijn. Zoals eerder aangegeven zal het nieuwe college zich over de heroverweging van het BDU-beleid moeten buigen. Besteding bedrag Heroverweging mogelijk 1. Aandeel provincie Groningen in begroting ja OV-bureau Elk jaar kan conform het bestek zonder juridische consequenties 10% aan bezuinigingen doorgevoerd worden in het aantal dienstregelingsuren ten opzichte van het daaraan voorafgaande jaar. Ook kunnen verdere efficiency-maatregelen een rol spelen bij bezuinigingen. 2. Regionale spoorlijnen / trein & spoor De beschikbare middelen zijn na de ingebruikname van de spoorverbinding Groningen-Veendam nodig om de spoorconcessie te bekostigen nee 3. Jaarlijkse subsidie uitvoering WB-werkplan Deze middelen worden ingezet voor de permanente verkeerseducatie in de provincie. Zo'n ,-- wordt via het WB doorgesluisd richting de Groninger gemeenten (euro voor een euro-regeling) voor verkeerseducatieprojecten op lokaal niveau ja 4. Mobiliteitsmanagement ja Middelen worden door de provincie ingezet voor mobiliteitsmanagement. Wij hebben naast de BDU-subsidie ook ruim ,- aan provinciale middelen beschikbaar. Het totale bedrag is meerjarig gecommitteerd in het zogeheten SLOK (Stimulering Lokale Overheden Klimaatbeheersing). Dit loopt tot en met Verdi nee Deze middelen worden elk jaar toegevoegd aan de AKP (personele kosten) van de afdeling verkeer en vervoer als bijdrage in de dekking van apparaatskosten die gemoeid zijn met de algehele coördinatie van het verkeer- en vervoerbeleid w.o. de BDU. 6. BDU-reservering voor de aanpak van de ring Groningen/aandeel provincie Groningen Voor de aanpak van het provinciaal deel van de Ring Groningen spaart de provincie ja

7 samen met de gemeente Groningen en met behulp van de BDU al sinds 2001 jaarlijks een bedrag van 2,67 miljoen. Voor de uitvoering van de aanpak van de Oostelijke Ringweg en de vervanging van de Noordzeebrug zijn de komende jaren de te sparen middelen nodig om tot een sluitende dekking te komen. Daarna ligt de aanpak van de Westelijke Ringweg (eveneens MITproject) voor de hand. 7. Jaarlijkse subsidie gemeente Groningen De stad Groningen ontving als grote gemeente eerder rechtstreeks middelen van het V&W. In het kader van de sanering van regelingen heeft het rijk die uitkering ondergebracht in de GDU en later GDU-+. Van de totale GDU/GDU+ -uitkering ontving de stad Groningen jaarlijks 48%. Met de komst van de BDU is de subsidie aan de stad Groningen doorgezet. Een deel van deze BDU-subsidie ( ,--) wordt ingezet voor de aanpak van de Ring Groningen ja Het leek ons van belang u op dit moment uitgebreid over de ontwikkelingen in de BDU op de hoogte te brengen. Omdat de ontwikkelingen in de BDU tot gevolg zullen hebben dat lastige politiek/bestuurlijke keuzes moeten worden gemaakt hebben wij ook het Verkeer- en Vervoerberaad, door middel van een afschrift van deze brief, van de onderhavige problematiek op de hoogte gebracht. Wij vertrouwen er op u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Hoogachtend, Gedeputeerde Staten van Groningen:, voorzitter., secretaris.

Jj,. provincie groningen

Jj,. provincie groningen Jj,. provincie groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 li www.provinciegroningen.nl info@proyinciegroningen.nl

Nadere informatie

"^&& groningen 1/) CC UJ 2 5 MEI 2011. Aan Provinciale Staten. Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E-mail Antwoord op

^&& groningen 1/) CC UJ 2 5 MEI 2011. Aan Provinciale Staten. Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E-mail Antwoord op "^&& groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 II algemeen faxnr.: 050 316 49 33 www.provinciegroningen.nl

Nadere informatie

W) ^, Pi^ovincie L4f groningen

W) ^, Pi^ovincie L4f groningen W) ^, Pi^ovincie L4f groningen bezoekadres: I Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: algemeen telefoonnr; Postbus 610 9700 AP Groningen 050 316 49 II algemeen faxnr. 050 316 49 33 www.provinciegroningen.nl

Nadere informatie

1 7 MEI /20/A.14, W Graaf E. de (050)

1 7 MEI /20/A.14, W Graaf E. de (050) " l/& groningen bezoekadres: I Martinikerkhof 12 postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen Aan de leden van de statencommissie Mobiliteit en Energie algemeen telefoonnr; 050 316 49 II algemeen faxnr.: www.provinciegroningen.nl

Nadere informatie

AP II

AP II Jjy. provincie groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 II www.provinciegroningen.nl info@provinclegroningen.nl

Nadere informatie

1 6 KAART /11, W

1 6 KAART /11, W Ml 1))^ provincie ^^& groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 II algemeen faxnr.: 050 316 49 33 www.provinciegroningen.nl

Nadere informatie

, provincie h groningen

, provincie h groningen , provincie h groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen aigemeen telefoonnr: 050 316 49 II algemeen faxnr.: 050 316 49 33 www.provinciegroningen.nl

Nadere informatie

2 2 JULI 2011 2011-33.240/29/A.41, RP 334842 Horst W.A. ter (050)316 4385 w.a.ter.horst@provinciegroningen.nl

2 2 JULI 2011 2011-33.240/29/A.41, RP 334842 Horst W.A. ter (050)316 4385 w.a.ter.horst@provinciegroningen.nl bezoekadres: fjj,. provincie ItrM m groningen Martinikerkhof i 2 Aan Provinciale Staten postadres: algemeen telefoonnr: Postbus 610 9700 AP Groningen 050 316 49 II algemeen faxnr.: www.provinciegroningen.nl

Nadere informatie

Bestedingsplan mobiliteit 2016

Bestedingsplan mobiliteit 2016 Bestedingsplan mobiliteit 2016 Provincie Zuid-Holland Status: bestedingsplan exclusief de vastgestelde projectenlijst (bijlage 1) Datum: 22 september 2015 BESTEDINGSPLAN MOBILITEIT 3 TOELICHTING BESTEDINGEN

Nadere informatie

Introductie provinciale financiën. Provincie Groningen

Introductie provinciale financiën. Provincie Groningen Introductie provinciale financiën Provincie Groningen 08.04.2015 1 Wie zijn wij? Afdeling Financiën & Control Fred Hassert (afdelingshoofd) Harmen Boeijenk (clustercoördinator beleid en advies) Johan Oosterling

Nadere informatie

S 5. ^p/& groningen (/) Aan Provinciale Staten. Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer Antwoord op Bijlage Onderwerp

S 5. ^p/& groningen (/) Aan Provinciale Staten. Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer  Antwoord op Bijlage Onderwerp msbsüiz ^p/& groningen S 5 bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 II algemeen faxnr.: 050 316 49 33 I wwrw.provinciegroningen.nl

Nadere informatie

BDU- Bestedingsplan

BDU- Bestedingsplan Bijlage 1A BDU- Bestedingsplan 2014-2019 BDU-bestedingsplan 2014-2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vrije ruimte in beginsaldo BDU 2013... 3 3. Berekening BDU voor de periode 2014-2019... 4 4. BDU-bestedingsplan

Nadere informatie

, provincie groningen

, provincie groningen , provincie groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres; Postbus 610 9700 AP Groningen aigemeen telefoonnr: 050 316 49 li algemeen faxnr.: www.provinciegroningen.nl info@provinciegroningen.nl

Nadere informatie

provincie jjqlland ZUID

provincie jjqlland ZUID 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie jjqlland ZUID Directie DCZ Afdeling Financiële en Juridische Zaken Registratienummer 471244333 (DOS-2014-0001157) Datum vergadering Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

1))^ provincie ^ groningen

1))^ provincie ^ groningen 1))^ provincie ^ groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan het lid van Provinciale Staten, mevrouw S.J.F van der Graaf postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 II algemeen

Nadere informatie

o UJ . provincie ^}(^ groningen 1 O DEC Aan Provinciale Staten Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer

o UJ . provincie ^}(^ groningen 1 O DEC Aan Provinciale Staten Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer . provincie ^}(^ groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 II algemeen faxnr.: wv/w.provinciegroningen.nl

Nadere informatie

19 mei 2015 Corr.nr , FC Nummer 36/2015 Zaaknr

19 mei 2015 Corr.nr , FC Nummer 36/2015 Zaaknr 19 mei 2015 Corr.nr. 2015-20.867, FC Nummer 36/2015 Zaaknr. 574002 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van de Voorjaarsnota 2015 en de daarin opgenomen

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerp-besluit pag. 4. Toelichting: pag. 5

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerp-besluit pag. 4. Toelichting: pag. 5 2017MME151 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 26 september 2017 NUMMER PS AFDELING Managementondersteuning COMMISSIE Alle STELLER Alex van der Weij DOORKIESNUMMER 3992 DOCUMENTUMNUMMER

Nadere informatie

-5 JU LI 2011. 2011-30.278/27/A.9, CW 334911 Jong F.M. de (050) 316 4388 f.m.de.jong@provinciegroningen.nl 1

-5 JU LI 2011. 2011-30.278/27/A.9, CW 334911 Jong F.M. de (050) 316 4388 f.m.de.jong@provinciegroningen.nl 1 "^s& gi'oningen S 5 bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 II algemeen faxnr.: www.provinciegronlngen.nl info@provinciegroningen.nl

Nadere informatie

Bijlage 4. Stresstest. Kadernota mei Kadernota 2018 Bijlage 4: Stresstest 1

Bijlage 4. Stresstest. Kadernota mei Kadernota 2018 Bijlage 4: Stresstest 1 Bijlage 4 Stresstest Kadernota 2018 10 mei 2017 Kadernota 2018 Bijlage 4: Stresstest 1 1. Aanleiding 3. Uitwerking stappen stresstest Op verzoek van Provinciale Staten wordt sinds 2013 jaarlijks een stresstest

Nadere informatie

Onderwerp Meicirculaire 2009 Gemeentefonds en aanpassingen begroting 2009

Onderwerp Meicirculaire 2009 Gemeentefonds en aanpassingen begroting 2009 Gemeente Appingedam Raadsvoorstel Raadsagenda d.d.: 17 september 2009 Voorstel nummer : 9 Behandelend ambtenaar : A. Schuur Telefoonnummer : 0596 691241 E-mailadres : a.schuur@appingedam.nl Portefeuillehouder

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provincie Flevoland (FL) t.a.v. de Provinciale Staten Postbus 55 8200 AB LELYSTAD DGBK/Bestuur, Democratie

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp

Collegevoorstel. Onderwerp 15-1 Collegevoorstel Reg. nr.:1410093 Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling Onderwerp Korting gemeentefonds onderwijshuisvesting. Samenvatting De motie Van Haersma Buma betekent voor Boxtel een vermindering

Nadere informatie

ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN

ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN Definitieve versie 12-08-2014 Addendum Kaderbrief 2015 gemeente Tubbergen definitieve versie

Nadere informatie

28 oktober 2014 Corr.nr , WE Nummer 57/2014 Zaaknr

28 oktober 2014 Corr.nr , WE Nummer 57/2014 Zaaknr 28 oktober 2014 Corr.nr. 2014-42.895, WE Nummer 57/2014 Zaaknr. 530309 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen over wijziging knoop N370 noordelijke ringweg westelijke ringweg

Nadere informatie

Voorbehoud. Inleiding. 3 juni 2008 Corr.nr , VV Nummer 19/2008 Zaaknr

Voorbehoud. Inleiding. 3 juni 2008 Corr.nr , VV Nummer 19/2008 Zaaknr 3 juni 2008 Corr.nr. 2008-29.545, VV Nummer 19/2008 Zaaknr. 105534 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen betreffende de reactivering van de spoorlijn Groningen - Veendam.

Nadere informatie

Nr.: a/6/A.22, C Groningen, 10 februari 2005

Nr.: a/6/A.22, C Groningen, 10 februari 2005 Aan de leden van Provinciale Staten Nr.: 2005-02544a/6/A.22, C Groningen, 10 februari 2005 Behandeld door: R. Krämer, F. Martens Telefoonnummer : (050) 316 4457, 3164033 Bijlage : 1 Onderwerp : marsrouteplan

Nadere informatie

2 1 m /4/A.9, RS Bijl P.H.K. (050) P.

2 1 m /4/A.9, RS Bijl P.H.K. (050) P. Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten -fir,,-;5lt.''lr^t Postbus 610 9700 AP Groningen / i JJ'^-iTÜ- 050 316 49 11 ir^ uxzt '

Nadere informatie

Bestedingsplan mobiliteit 2017

Bestedingsplan mobiliteit 2017 Bestedingsplan mobiliteit 2017 Provincie Zuid-Holland Status: Definitief Datum: 11 oktober 2016 BESTEDINGSPLAN MOBILITEIT 3 TOELICHTING BESTEDINGEN 5 A. OPENBAAR VERVOER...5 B. INFRASTRUCTUUR...6 C. GEDRAGSBEÏNVLOEDING

Nadere informatie

Specificatie bestedingsplan Decentralisatie-uitkering Verkeer en Vervoer 2017

Specificatie bestedingsplan Decentralisatie-uitkering Verkeer en Vervoer 2017 Bijlage bij Statenbrief - zaaknummer 2016-012800 Specificatie bestedingsplan Decentralisatie-uitkering Verkeer en Vervoer 2017 In deze bijlage worden de bestedingen in het bestedingsplan DU 2017 gespecificeerd.

Nadere informatie

1. Hoe groot is de groep huiseigenaren die door deze nieuwe regel geen gebruik meer kan maken van de tijdelijke regeling waardevermeerdering?

1. Hoe groot is de groep huiseigenaren die door deze nieuwe regel geen gebruik meer kan maken van de tijdelijke regeling waardevermeerdering? Gedeputeerde Staten provincie groningen Aan het lid van Provinciale Staten, mevrouw 8. van der Graaf Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer Antwoord op Bijlagen Onderwerp 2 O c::c.

Nadere informatie

BDU- Bestedingsplan

BDU- Bestedingsplan Bijlage A BDU- Bestedingsplan 2015-2019 BDU-bestedingsplan 2015-2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vrije ruimte in beginsaldo BDU 2014... 3 3. Berekening BDU voor de periode 2015-2019... 4 4. BDU-bestedingsplan

Nadere informatie

Ons kenmerk 1015086265

Ons kenmerk 1015086265 gemeente WW w Oosterhout iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuii Aan de gemeenteraad Datum 19 januari 2016 2 O JAN. 2016 Uw kenmerk Regionale samenwerking Ons kenmerk 1015086265 In behandeling bij w.smulders@oosterhout.nl

Nadere informatie

fjj; K provincie groningen

fjj; K provincie groningen fjj; K provincie groningen ' bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 II algemeen faxnr.: 050 316 49 33 www.provinciegroningen.nl

Nadere informatie

P r o v i n c i e F l e v o l a n d

P r o v i n c i e F l e v o l a n d Aan: Provinciale Staten Statenvergadering: 3 oktober 2002 Onderwerp: Verdeling Gebundelde DoelUitkering en Interim Besluit Duurzaam Veilig 2002. 1. Wij stellen u voor: a. de gelden op basis van de Gebundelde

Nadere informatie

B en W d.d

B en W d.d B en W 14.0354 d.d. 8-4-2014 Onderwerp Reactie aan VNG op de onderzoeksrapportage Groot-onderhoud gemeentefonds Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. Vast te stellen de brief aan de gemeenteraad

Nadere informatie

z s sep zn'3 provincie HOLLAND ZUID Gedeputeerde Staten 30 SEPTEMBER 2013 Gemeente Molenwaard

z s sep zn'3 provincie HOLLAND ZUID Gedeputeerde Staten 30 SEPTEMBER 2013 Gemeente Molenwaard De raad van de gemeente MOLENWAARD Postbus 5 2970 AA Bleskensgraaf 30 SEPTEMBER 2013 Gemeente Molenwaard Gedeputeerde Staten ~ Directie Leefomgeving en Bestuur ~ Afdeling Bestuur V Contact A. van den Berg

Nadere informatie

a cc groningen - 5 JAN. 201 i IdU Aan Provinciale Staten

a cc groningen - 5 JAN. 201 i IdU Aan Provinciale Staten f);; X provincie groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen teiefoonnr: 050 316 49 li www.provlnciegroningen.nl info@provinciegroningen.nl

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

Geachte mevrouw Mete en heer Spoeltman,

Geachte mevrouw Mete en heer Spoeltman, Aan de leden van Provinciale Staten, mevrouw F. Mete en de heer H. Spoeltman Datum : 23 juni 2009 Briefnummer : 2009-37.030/25/A.6, CW Zaaknummer : 181452 Behandeld door : R.J. Vos Telefoonnummer : (050)

Nadere informatie

OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele verwerking van de Wet maatschappelijke ondersteuning

OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele verwerking van de Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Onnvikkeling Raadsnummer 07. R205$. OOI Inboeknummer opbstoosbb Beslisdatum BSP B april 2007 Dossiernummer yrq.qs6 OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele

Nadere informatie

Jaap Maas raad juni 2013

Jaap Maas raad juni 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Jaap Maas 040-2083474 jaap.maas@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Nota Kaders 2014-2017. 13raad00279 20 juni 2013 aan

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief 73

Raadsinformatiebrief 73 Aan de leden van de gemeenteraad. Raadsinformatiebrief 73 Helmond, 10 oktober 2017 Zaaknummer: Telefoon.: 0492-587117 Onderwerp: Septembercirculaire 2017 Uw kenmerk: Uw brief d.d.: Onlangs is de Programmabegroting

Nadere informatie

Nota aan burgemeester en wethouders

Nota aan burgemeester en wethouders Nota aan burgemeester en wethouders Vergadering: 08-01-2013 Portefeuillehouder: mw. M. Hamberg Onderwerp Wetswijzigingen kinderopvang 2013, vaststellen hoogte compensatie ouderbijdrage Samenvatting De

Nadere informatie

Theater de Maaspoort De heer L. Thommassen Postbus 333 5900 AH VENLO. Geachte heer Thommassen,

Theater de Maaspoort De heer L. Thommassen Postbus 333 5900 AH VENLO. Geachte heer Thommassen, Archiefexemplaar Theater de Maaspoort De heer L. Thommassen Postbus 333 5900 AH VENLO Gemeentebestuur uw kenmerk 2013.04/LT/mw uw brief d.d. 26 september 2013 ons kenmerk REWLE / 13-13371 behandeld door

Nadere informatie

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer Advies B&W B&W Registratienummer 2 2 OXT.?W Beslissing Burgemeester Gelok Raadsinformatiebijeenkomst 7 november 203 Secretaris Van den Berge Gemeenteraadsbijeenkomst n.v.t. Wethouder Schenk T Bespreken

Nadere informatie

Brief van de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Brief van de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 32 618 Wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en enige andere wetten in verband met de invoering van een verhoogd collegegeld voor langstudeerders (Wet verhoging collegegeld

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Provinciale Staten van Flevoland Postbus AB LELYSTAD

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Provinciale Staten van Flevoland Postbus AB LELYSTAD Ministerie van Binnenlandse Zaken en > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Turfmark 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.

Nadere informatie

fj),. provincie ~m/& groningen

fj),. provincie ~m/& groningen fj),. provincie ~m/& groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 II algemeen faxnr.: 050 316 49 33 www.provinciegroningen.nl

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 'Uil Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Datum 20 december 2013 Betreft financieel

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 12R R.00167

RAADSINFORMATIEBRIEF 12R R.00167 RAADSINFORMATIEBRIEF 12R.00167 gemeente WOERDEN Van College van Burgemeester en Wethouders Datum 8 mei 2012 Portefeuillehouders) : L.Ypma Portefeuille(s) : Sociale Zaken Contactpersoon : C. Drabik Tel.nr.

Nadere informatie

Begroting 2017 Samenvatting van het voorgestelde besluit Inleiding en probleemstelling Overwegingen 1.

Begroting 2017 Samenvatting van het voorgestelde besluit Inleiding en probleemstelling Overwegingen 1. Statenvoorstel nr. PS/2016/824 Begroting 2017 Datum 27.09.2016 GS-kenmerk 2016/0378992 Inlichtingen bij dhr. R. Küpper, telefoon 038 499 8959 e-mail R.Kupper@Overijssel.nl Aan Provinciale Staten Onderwerp

Nadere informatie

provinsje fryslân provincie fryslân

provinsje fryslân provincie fryslân Heerenveen provinsje fryslân provincie fryslân Provinciale Staten van Fryslân postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 5125 ;vvsv.fryslan.ni provincie@fryslan.nl

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties .-f i -V*-*. " -re Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten DGBK Programnna Krachtig Bestuur Schedeldoekshaven 200 2511 EZ

Nadere informatie

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 juni 2010 Betreft kinderopvangtoeslag vanaf 2011

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 juni 2010 Betreft kinderopvangtoeslag vanaf 2011 a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling Statenvoorstel P r o v i n c i e F l e v o l a n d Statenvoorstel *450788* Aan: Provinciale Staten Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Nadere informatie

Linda Honig, Commissariaat voor de Media Postbus 913

Linda Honig, Commissariaat voor de Media Postbus 913 Do Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking Aan : Linda Honig, Commissariaat voor de Media Postbus 913 Van : Gerard Schuiteman, Stichting ROOS 1200 AX Hilversum Media Park H3 Datum : 10 april

Nadere informatie

Aan de leden van de Statencommissie Economie en Mobiliteit

Aan de leden van de Statencommissie Economie en Mobiliteit Aan de leden van de Statencommissie Economie en Mobiliteit Datum : 17 maart 2009 Briefnummer : 2009-14.497/12/A.9, VV Zaaknummer : 165117 Behandeld door : Koelikamp D. Telefoonnummer : (050) 316 4690 Antwoord

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 -

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 - Gemeente Langedijk 2e Kwartaalrapportage 2014 Verzonden aan de raad 23 juli 2014. - 1 - - 2 - Inleiding Hierbij ontvangt u de 2 e Kwartaalrapportage 2014. In de nu voorliggende kwartaalrapportage wordt

Nadere informatie

Notitie tijdelijke dienstverbanden medewerkers Risse

Notitie tijdelijke dienstverbanden medewerkers Risse Notitie tijdelijke dienstverbanden medewerkers Risse Aanleiding In de vergadering van de Commissie Welzijn op 24 januari 2012 heeft wethouder Litjens van de gemeenteraad de opdracht gekregen om een notitie

Nadere informatie

Provinciale Staten van Overijssel,

Provinciale Staten van Overijssel, Besluit PS/2016/400 Provinciale Staten van Overijssel, gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten d.d. 24 mei 2016 - kenmerk 2016/0164733 en zoals door Provinciale Staten bij amendement gewijzigd op

Nadere informatie

1 5 NOV /46/A.9, W Molenaar-Mosterman C.M. (050)

1 5 NOV /46/A.9, W Molenaar-Mosterman C.M. (050) f^. provincie» groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 II algemeen faxnr.: 050 316 49 33 www.provinciegroningen.nl

Nadere informatie

Financiële begroting 2015 samengevat

Financiële begroting 2015 samengevat Financiële begroting 2015 samengevat Begrotingscyclus Het beleid en de financiën van de provincie komen op een aantal momenten in het jaar provinciebreed aan de orde. Dit wordt ook wel de begrotings- of

Nadere informatie

provincie GELDERLAND Gemeente Oude IJsselstreek ^ iiii ~ Ontvangen: 07/03/ ink03751

provincie GELDERLAND Gemeente Oude IJsselstreek ^ iiii ~ Ontvangen: 07/03/ ink03751 Gemeente Oude IJsselstreek Ontvangen: 07/03/2014 14ink03751 ^ iiii ~ provincie Bezoekadres Huis der Provincie Markt 11 6811 CG Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem De Raad van de gemeente Oude

Nadere informatie

Openbaar. Frictiekosten Museum het Valkhof en stichting LUX. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad.

Openbaar. Frictiekosten Museum het Valkhof en stichting LUX. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Openbaar Onderwerp Frictiekosten Museum het Valkhof en stichting LUX Programma / Programmanummer Cultuur / 1071 Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting De afgelopen jaren zijn er verschillende generieke

Nadere informatie

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR*

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR* *ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 100 UUR* Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp Programmarapportage 2011-1 team SBSBD raadsnummer 2011 54 collegevergadering raadsvergadering fatale termijn programma

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van P.L. Vermeulen (SP) (d.d. 9 oktober 2014) Nummer Onderwerp Huisvesting statushouders

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van P.L. Vermeulen (SP) (d.d. 9 oktober 2014) Nummer Onderwerp Huisvesting statushouders van Gedeputeerde Staten op vragen van P.L. Vermeulen (SP) (d.d. 9 oktober 2014) Nummer 2972 Onderwerp Huisvesting statushouders Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller Op diverse

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

3 Q NOV. 2010. 2010-62.458/48/A.20, LGW 284674 Galen Last L.J. van (050)316 4193

3 Q NOV. 2010. 2010-62.458/48/A.20, LGW 284674 Galen Last L.J. van (050)316 4193 o [p[r vdöi] De /& groningen o Martinikerkhof 12 Postbus 610 9700 AP Groningen Aan de leden van Provinciale Staten, de heren Luitjens en Blom. a- C/) 050 316 49 33 Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld

Nadere informatie

h FEE /7/A.6, PO Kooi R.J. (050) brief Integriteit

h FEE /7/A.6, PO Kooi R.J. (050) brief Integriteit Aari Provinciale Staten Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer Antwoord op Bijlage Onderwerp h FEE. 2012 2012-06514/7/A.6, PO 379628 Kooi R.J. (050)316 4167 brief 2009-73.571 Integriteit

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 2.Wat willen we bereiken?

Raadsvoorstel. 2.Wat willen we bereiken? Raadsvoorstel Agendanr: CS5 Kenmerk: 15-0120932 Datum collegevergadering: 26 mei 2015 Onderwerp: jaarverslag en jaarrekening 2014 en de concept meerjarenbegroting 2016-2019 van Baanbrekers 0.Samenvatting:

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1999 444 Besluit van 28 september 1999, houdende wijziging van het Besluit Infrastructuurfonds in verband met de Subsidieregeling openbare inland

Nadere informatie

Advies aan B&W 6 november 2012

Advies aan B&W 6 november 2012 Advies aan B&W 6 november 2012 Dienst Gemeentebedrijven Ambtenaar, tel.nr. W van de Camp, 9929 Afdeling F&C Portefeuillehouder J van Loon Onderwerp: Effecten regeerakkoord op gemeentefonds en de specifieke

Nadere informatie

Raadsvoorstel ISE - Intentieovereenkomst

Raadsvoorstel ISE - Intentieovereenkomst gemeente Eindhoven 16R6733 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00378 Beslisdatum B&W 22 maart 2016 Dossiernummer 16.12.252 Raadsvoorstel ISE - Intentieovereenkomst Inleiding In 2005 heeft uw gemeenteraad ingestemd

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering Raadsinformatiebrief Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering Inleiding/Aanleiding Gemeenten ontvangen jaarlijks een algemene uitkering uit het Gemeentefonds. Deze algemene uitkering is een

Nadere informatie

a. Europeeslnationaallprovinciaal wettelijk en beleidskader

a. Europeeslnationaallprovinciaal wettelijk en beleidskader 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie ZUID HOLLAND Directie DCZ Afdeling Financiële en Juridische Zaken Registratienummer PZH-2013- Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim

Nadere informatie

IJsselstein. Gemeenteraad IJsselstein Postbus AA IJSSELSTEIN. Geachte raadsleden,

IJsselstein. Gemeenteraad IJsselstein Postbus AA IJSSELSTEIN. Geachte raadsleden, Gemeente IJsselstein postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein Gemeenteraad IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJSSELSTEIN bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 688430 e info@ijsselstein.nl

Nadere informatie

Nr.: 2004-24.935a/52/A.22, C Groningen, 23 december 2004

Nr.: 2004-24.935a/52/A.22, C Groningen, 23 december 2004 Aan de leden van Provinciale Staten Nr.: 2004-24.935a/52/A.22, C Groningen, 23 december 2004 Behandeld door : Draper, Mw. K. Telefoonnummer : (050) 3164919 Antwoord op : Bijlage : Onderwerp : Subsidie

Nadere informatie

Onderwerp Subsidieverlening Het Inter-lokaal inzake dienstverlening in het kader van Werk & Inkomen en de Papierwinkel

Onderwerp Subsidieverlening Het Inter-lokaal inzake dienstverlening in het kader van Werk & Inkomen en de Papierwinkel Openbaar Onderwerp Subsidieverlening Het Inter-lokaal inzake dienstverlening in het kader van Werk & Inkomen en de Papierwinkel Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Art. 61-vragen DMP-Heusden inzake Wet werken naar vermogen

Art. 61-vragen DMP-Heusden inzake Wet werken naar vermogen Zaaknummer: OWZDB33 Onderwerp Art. 61-vragen DMP-Heusden inzake Wet werken naar vermogen Collegevoorstel Inleiding In de bijgevoegde brief van 29 maart 2012 stelt de fractie DMP-Heusden vragen op grond

Nadere informatie

1 4 JUL Kopie aan: 9

1 4 JUL Kopie aan: 9 PROVINCIE FLEVOLAND Gemeente Lelystad Ingekomen Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Lelystad Postbus 91 8200 AB LELYSTAD 1 4 JUL 2014 Kopie aan: 9 Postbus 55 8200 AB Lelystad Telefoon

Nadere informatie

Hierbij bieden wij u de 7e wijziging op de provinciale programmabegroting voor 2007 ter vaststelling aan.

Hierbij bieden wij u de 7e wijziging op de provinciale programmabegroting voor 2007 ter vaststelling aan. Provinciale Staten van Noord-Holland ` Voordracht 103 Haarlem, 27 november Onderwerp: 7 e op de provinciale programmabegroting voor Bijlagen: - ontwerpbesluit - toelichting op de 7 e programmabegroting

Nadere informatie

Commissie Milieu, Verkeer en Vervoer. 13 februari 2001 Nr , IEV Nummer 8/2001

Commissie Milieu, Verkeer en Vervoer. 13 februari 2001 Nr , IEV Nummer 8/2001 Commissie Milieu, Verkeer en Vervoer 13 februari 2001 Nr. 20012.669, IEV Nummer 8/2001 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen inzake de financiering van de A31. SAMENVATTING:

Nadere informatie

/23, RS Adema E.F. (050) Stand van zaken Windpark N33

/23, RS Adema E.F. (050) Stand van zaken Windpark N33 Aan Provinciale Staten Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E-mail Antwoord op Bijlagen Onderwerp 2014-22.655/23, RS 519815 Adema E.F. (050) 316 4845 e.adema@provingiegroningen.nl

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. 1. de Gemeentewet; 2. de Algemene wet bestuursrecht; Gemeenteraad van Nissewaard Postbus 25 3200 AA SPIJKENISSE

Gedeputeerde Staten. 1. de Gemeentewet; 2. de Algemene wet bestuursrecht; Gemeenteraad van Nissewaard Postbus 25 3200 AA SPIJKENISSE Gedeputeerde Staten Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Contact J. van Kranenburg T 070-441 80 85 j.van.kranenburg@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten

Aan de leden van Provinciale Staten Aan de leden van Provinciale Staten Datum : 18 december 2007 Briefnummer : 2007-51.989/51/A.19, CW Zaaknummer : 52215 Behandeld door : Dommelen R. van Telefoonnummer : (050) 316 4524 Antwoord op : Bijlage

Nadere informatie

lé M^l ^ ^ gronmgen JJ». provincie l^iiéiïifciïiirï^f' Onderwerp Risicoanalyses n.a.v. onderzoek Nor Aan Provinciale Staten Geachte dames en heren.

lé M^l ^ ^ gronmgen JJ». provincie l^iiéiïifciïiirï^f' Onderwerp Risicoanalyses n.a.v. onderzoek Nor Aan Provinciale Staten Geachte dames en heren. JJ». provincie lé M^l ^ ^ gronmgen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen teleroonnr: 050 316 49 II algemeen faxnr.: 050 316 49 33 www.provinciegroningen.nl

Nadere informatie

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 20 september 2013

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 20 september 2013 Begroting 2014 Aanbieding Gemeenteraad ember Laatste begroting deze raadsperiode Sluitende begroting 2014 Meerjarenperspectief moeilijk Bezuinigingsplan Strategische investeringen Ambities Stadsvisie Belastingen

Nadere informatie

/^ groningen. 19 JAN /3/V4, EZP Stadens K.H. (050)

/^ groningen. 19 JAN /3/V4, EZP Stadens K.H. (050) /^ groningen Martinikerkhof 12 Provinciale Staten van de provincie Groningen en Raadsleden van de gemeente Groningen Postbus 610 9700 AP Groningen 050 316 49 II UJ 050 316 49 33 Datum Briefnummer Zaaknummer

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad RIS109225_14-10-2003 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van de gemeenteraad Uw kenmerk Ons kenmerk rm 157 - BSW/03/522 RIS 109225 Doorkiesnummer 070-353 5000 E-mailadres

Nadere informatie

*ZEA006D8E93* Raadsvergadering d.d. 30 juni 2015

*ZEA006D8E93* Raadsvergadering d.d. 30 juni 2015 *ZEA006D8E93* Raadsvergadering d.d. 30 juni 2015 Agendanr. 13. Aan de Raad No.ZA.15-33292/DV.15-498, afdeling Samenleving. Sellingen, 18 juni 2015 Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2014, Actualisatie

Nadere informatie

Financiële vertaling Bestuursakkoord

Financiële vertaling Bestuursakkoord Financiële vertaling Bestuursakkoord In deze notitie geven we inzicht in de financiële vertaling van het Bestuursakkoord. Dat doen we per onderdeel van het Bestuursakkoord. En dat doen we door per onderdeel

Nadere informatie

Gelet op: artikel 33 van de gemeenschappelijke regeling omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid

Gelet op: artikel 33 van de gemeenschappelijke regeling omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergaderdatum Juni 2011 Nummer 6352 Onderwerp Zienswijze Provinciale Staten over ontwerp programmabegroting 2012 Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid

Nadere informatie

Wethouder. Aan de Dagelijks Besturen van de Gemeenschappelijke Regelingen in de regio Hollands Midden Ter attentie van de Secretaris DIV-2012-17992

Wethouder. Aan de Dagelijks Besturen van de Gemeenschappelijke Regelingen in de regio Hollands Midden Ter attentie van de Secretaris DIV-2012-17992 Wethouder Bereikbaarheid, Financiën en Economie Retouradres: Postbus 9100, 2300 PC Leiden Aan de Dagelijks Besturen van de Gemeenschappelijke Regelingen in de regio Hollands Midden Ter attentie van de

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Zaaknummer: OWZDB28. nazorg ex-gedetineerden

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Zaaknummer: OWZDB28. nazorg ex-gedetineerden Zaaknummer: OWZDB28 Onderwerp nazorg ex-gedetineerden Collegevoorstel Inleiding In juni 2011 heeft u besloten voor een aantal taken aan te sluiten bij het Bureau Nazorg s-hertogenbosch voor de nazorg van

Nadere informatie

TOELICHTING op de gemeenschappelijke regeling openbaar lichaam OV-bureau van de gemeente Groningen en de provincies Groningen en Drenthe

TOELICHTING op de gemeenschappelijke regeling openbaar lichaam OV-bureau van de gemeente Groningen en de provincies Groningen en Drenthe TOELICHTING op de gemeenschappelijke regeling openbaar lichaam OV-bureau van de gemeente Groningen en de provincies Groningen en Drenthe I. ALGEMEEN DEEL Inleiding De gemeente Groningen en de provincies

Nadere informatie

provincie groningen Afd: J N Corr.nr, Aan de leden van Provinciale Staten provincie groningen Ing. d.d.: 17 JAN 2008

provincie groningen Afd: J N Corr.nr, Aan de leden van Provinciale Staten provincie groningen Ing. d.d.: 17 JAN 2008 provincie groningen Commissaris van de Koningin in de provincie Groningen Martinikerkhof 12 Postbus 610 9700 AP Groningen 05031641 33 Aan de leden van Provinciale Staten provincie groningen 0503164744

Nadere informatie