De inhoud van deze taken is beschreven in het huishoudelijk reglement.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De inhoud van deze taken is beschreven in het huishoudelijk reglement."

Transcriptie

1 PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGENZORG/ TOELAATBAARHEIDS VERKLARINGEN (PCL) Conceptversie advies stuurgroep opmerkingen bestuur. Bestuur wenst document vervolgens in samenhang met huishoudelijk reglement te bespreken. ALGEMEEN REGLEMENT Artikel 1 Begripsbepalingen Dit reglement verstaat onder... PCL/TLV (PCL): Samenwerkingsverband: WVO: Ondersteuningsplan: de Permanente Commissie Leerlingenzorg zoals bedoeld in artikel 17 a., lid 6 e. en lid 11, 14 en 15 van de WVO; het samenwerkingsverband zoals bedoeld in artikel 17 a. van de WVO; Hier: Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Waterland 2707 ; Wet op het voortgezet onderwijs; ondersteuningsplan zoals bedoeld in artikel 10h, vijfde lid van de WVO. Artikel 2 Taken Commissie PCL 1. De PCL heeft de volgende taken: A. de advisering aan bevoegde gezagsorganen in het samenwerkingsverband over het aanbod en de invulling van leerwegondersteunend onderwijs en over het aanbieden van dat onderwijs aan leerlingen voor wie de PCL heeft bepaald dat zij toelaatbaar zijn tot het praktijkonderwijs (WVO artikel17a lid 9); B. de beoordeling van de toelaatbaarheid van de leerling tot het voortgezet speciaal onderwijs (WVO artikel 17a lid 14a); C. de advisering over de ondersteuningsbehoefte van de leerling aan het bevoegd gezag van de school waar de leerling is aangemeld of ingeschreven (WVO artikel 17a lid 14b) D. de toewijzing van ondersteuningsarrangementen of ondersteuningsvoorzieningen aan de school; E. verwijsfunctie van Pro naar LWOO resp. van LWOO naar PRO; F. tenminste 2 maal per schooljaar met leerplichtambtenaren en scholen inventariseren en signaleringsoverleg (dreigende) voortijdig schoolverlaters met als doel advies, toewijzing en afspraken over (preventieve) ondersteuning en zo nodig casusregie; G. consultatie functie; H. monitorfunctie. De inhoud van deze taken is beschreven in het huishoudelijk reglement. 2. De PCL verricht haar taken met inachtneming van het ondersteuningsbeleid zoals vastgelegd in het ondersteuningsplan.

2 Artikel 3 Samenstelling PCL De PCL bestaat naast de onafhankelijk voorzitter uit 13 leden. 11 vertegenwoordigers van de reguliere scholen die zijn aangesloten bij het samenwerkingsverband en tenminste 1 vertegenwoordiger van het speciaal onderwijs waaronder een deskundige en een onafhankelijke deskundige (Algemene maatregel van bestuur.): 1. Voorzitter (de coördinator/directeur van het samenwerkingsverband); 2. Orthopedagoog of psycholoog(onafhankelijk deskundige, tevens secretaris); 3. Psycholoog (Deskundige vertegenwoordiger speciaal onderwijs cluster 4); 4. Deskundige/vertegenwoordiger speciaal onderwijs cluster 3 5. Teamleider/schoolleider Jan van Egmond Lyceum 6. Teamleider/schoolleider Da Vinci College 7. Teamleider/schoolleider SG Antoni Gaudi 8. Teamleider/schoolleider SG Nelson Mandela 9. Teamleider/schoolleider SG Gerrit Rietveld 10. Teamleider/schoolleider SG W.J. Bladergroen 11. Teamleider/schoolleider Don Bosco College 12. Teamleider/schoolleider Clusius College Purmerend 13. Teamleider/schoolleider De Triade 14. Teamleider/schoolleider Bernard Nieuwentijt College De samenstelling van de commissie wordt twee maal per schooljaar uitgebreid met leerplichtambtenaren werkzaam in de regio Waterland en zo nodig aangevuld met 1. Wettelijk vertegenwoordiger (ouders/verzorgers) van de leerling; de leerling; de zorgcoördinator van de aanmeldende school; 2. Een deskundige op inhuur basis (bijvoorbeeld een maatschappelijk werkende, jurist, diagnosticus); Artikel 4 Benoeming leden PCL 1. Het bestuur van het samenwerkingsverband benoemt de vaste leden van de PCL genoemd onder artikel 3 nummer 1,2 en De benoemde leden van de PCL worden voor de duur van 4 jaren benoemd en kunnen steeds worden herbenoemd voor een gelijke termijn, met uitzondering van het eerste jaar, na afloop van het eerste jaar wordt onderzocht of het mogelijk is voor deze positie andere gemandateerde vertegenwoordigers van de scholen voor te dragen. 3. De leden als bedoeld in artikel 3 nummer 4 tot en met 13 worden voorgedragen en benoemd door de schoolbesturen. Artikel 5 Secretaris van de PCL 1. De PCL verzekert zich van de ondersteuning door een secretaris. 2. De taak van secretaris wordt vervuld door één van de benoemde deskundigen van de PCL: orthopedagoog of psycholoog. 3. De taak van de secretaris wordt nader bepaald in het huishoudelijk reglement van de PCL, zoals bedoeld in artikel 11 van dit reglement. 4. Het bestuur van het samenwerkingsverband zorgt in overleg met de voorzitter en de secretaris zonodig voor voldoende administratieve ondersteuning.

3 Artikel 6 Bekostiging werkzaamheden PCL 1. De werkzaamheden van de door het bestuur van het samenwerkingsverband benoemde deskundigen van de PCL worden bekostigd door het samenwerkingsverband. Begroting en jaarrekening van de PCL zijn onderdeel van de begroting resp. de jaarrekening van het samenwerkingsverband en zijn deel van het regionale ondersteuningsplan. 2. De personele kosten en de materiële kosten van het secretariaat worden ten laste gebracht van de begroting van het samenwerkingsverband 3. Indien de PCL overweegt om zich in het kader van een procedure tegen een beschikking van de PCL extern te laten bijstaan of vertegenwoordigen, vraagt zij hiervoor goedkeuring aan de directeur van het samenwerkingsverband. 4. Het samenwerkingsverband verzekert zich voor kosten van rechtsbijstand. Artikel 7 Huisvesting en bereikbaarheid 1. Het samenwerkingsverband draagt zo nodig zorg voor een adequate huisvesting van de PCL en de overige materiële voorzieningen. 2. Het samenwerkingsverband maakt het (post)adres van de PCL bekend aan alle personen en instellingen die uit hoofde van hun taak of functie bij de werkzaamheden van de PCL betrokken (kunnen) zijn. 3. Het adres van de PCL wordt vermeld in de schoolgidsen van alle vestigingen in Waterland welke door de in het samenwerkingsverband aangesloten schoolbesturen in stand worden gehouden. Artikel 8 Informatievoorziening 1. De vaste leden van de PCL ontvangen van het bestuur van het samenwerkingsverband de vastgestelde documenten die (mede) betrekking hebben op het werk van de PCL. Het bestuur van het samenwerkingsverband en de daarin samenwerkende schoolbesturen voorzien de PCL desgevraagd van alle informatie die zij voor de goede uitoefening van haar werkzaamheden nodig heeft. 2. De PCL draagt ervoor zorg dat zij op de hoogte is van de onderwijskundige mogelijkheden van de scholen in het samenwerkingsverband en van het zorgbeleid van het samenwerkingsverband. 3. Om de benodigde informatie te verkrijgen, neemt de PCL de volgende maatregelen: a. zij verzamelt relevante informatie over de zorgstructuur en de zorgverlening in de scholen binnen het samenwerkingsverband, b. onderhoudt contact met de zorgcoördinatoren van de scholen binnen het samenwerkingsverband, c. zij voert indien nodig overleg met instellingen voor jeugdgezondheidszorg en jeugdhulpverlening, waaronder het zorgplatform primair onderwijs in Waterland, d. zij evalueert de effecten van PCL besluiten en -adviezen, Artikel 9 Kwaliteit van de PCL De PCL organiseert zo vaak als nodig is en ten minste tweejaarlijks een professionaliseringsbijeenkomst waarin onderdelen zoals bedoeld in artikel 8 lid 3 met alle leden zoals bedoeld in artikel 3, wordt doorgenomen, de basis kennis van de PCL wordt versterkt en aangevuld met eventueel ter beschikking komende relevante nieuwe inzichten.

4 Artikel 10 Beveiliging van persoonsgegevens 1. De PCL houdt zich bij de uitvoering van haar taken aan de inhoud van het reglement Reglement privacy en verwerking gezondheidsgegevens Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Waterland (vastgesteld door het bestuur van het samenwerkingsverband dd. 6 november 2013). 2. Het samenwerkingsverband richt ten behoeve van de PCL een digitale omgeving in die voldoet aan de hiervoor geldende regelgeving met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens. 3. Ten behoeve van de noodzakelijke beveiliging van persoonsgegevens van leerlingen gedurende de periode dat deze in het bezit zijn van de PCL, draagt de PCL zorg voor een zodanige bewaring van deze gegevens dat de privacy redelijkerwijs verzekerd is. 4. Alle gegevens die te herleiden zijn tot een persoon worden bewaard in een afsluitbare kast en ruimte die alleen voor speciaal daartoe aangewezen medewerkers van het samenwerkingsverband toegankelijk is. 5. Archivering van de algemene persoonsgegevens die gebruikt worden of gebruikt zijn voor de registratie/inspectie van het onderwijs en de bekostiging worden 3 jaar na uitschrijven van de leerling vernietigd. 6. Archivering van de persoonsgegevens die gebruikt worden of gebruikt zijn voor het inhoudelijk beoordelen van het dossier worden vernietigd 3 jaar na: a. De beoordeling van de toelaatbaarheid van de leerling tot het vso; b. De advisering over de ondersteuningsbehoefte van de leerling aan het bevoegd gezag van de school waar de leerling is aangemeld of ingeschreven; c. De toewijzing van ondersteuningsmiddelen of ondersteuningsvoorzieningen aan de school, voor zover het voor die toewijzing nodig was als bedoeld in artikel 1 gegevens van de leerling te verwerken. Artikel 11 Jaarverslag 1. De PCL legt jaarlijks verantwoording af over haar werkzaamheden middels het jaarverslag van het samenwerkingsverband. Het jaarverslag wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het bestuur en na vaststelling ter kennis gebracht aan aangesloten schoolbesturen en onder hen vallende scholen van het samenwerkingsverband. 2. De inhoud van dit verslag bestaan minimaal uit de volgende onderdelen: a. een omschrijving van de door de PCL verrichte werkzaamheden, onderverdeeld naar de onderscheiden functies van de PCL; b. het aantal meldingen, onderverdeeld naar aanleverende scholen; c. het aantal beslissingen; d. de aard van de beslissingen en evt. de aard van de adviezen die gegeven zijn; e. de criteria die zij heeft gehanteerd bij de beslissingen; f. het aantal bezwaren ingesteld tegen een beslissing en de uitkomst hiervan. Artikel 12 Huishoudelijk reglement Het bestuur van het samenwerkingsverband stelt een huishoudelijk reglement vast waarin de werkwijze van de PCL is neergelegd en al hetgeen noodzakelijk geacht wordt om de opgedragen taken naar behoren te kunnen vervullen.

5 Artikel 13 Vaststelling en wijziging reglement Het algemeen reglement wordt door het bestuur vastgesteld c.q. gewijzigd, al dan niet op voordracht van de stuurgroep van het samenwerkingsverband. Artikel 14 Slotbepalingen 1. Dit reglement treedt in werking de dato Dit reglement kan worden aangehaald als: Algemeen Reglement PCL Samenwerkingsverband VO Waterland kortweg: ' Reglement PCL '. Aldus vastgesteld door het bestuur van de Stichting Samenwerkingsverband VO Waterland Datum te Purmerend Handtekeningen: Dhr. Dhr. V.Fafieanie..... Bestuurder Bestuurder/secretaris

6 PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGENZORG/ TOELAATBAARHEIDSVERKLARINGEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT (Zoals bedoeld in artikel 12 van het Algemeen Reglement PCL/TLV) Artikel 1 Begripsbepalingen Dit reglement verstaat onder... PCL/TLV (PCL): Samenwerkingsverband: WVO: Ondersteuningsplan: ouders: school: de Permanente Commissie Leerlingenzorg zoals bedoeld in artikel 17 a., lid 6 e. en lid 11, 14 en 15 van de WVO; het samenwerkingsverband zoals bedoeld in artikel 17 a. van de WVO; Hier: Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Waterland 2707 ; Wet op het voortgezet onderwijs; ondersteuningsplan zoals bedoeld in artikel 10h, vijfde lid van de WVO. de volwassene(n) welke het ouderlijk gezag over de betreffende leerling uitoefent (uitoefenen); een school, deelschool of vestiging voor voortgezet onderwijs welke binnen het samenwerkingsgebied in stand wordt gehouden door een van de besturen die in het samenwerkingsverband participeren. Artikel 2 Taak secretaris 1. De secretaris is, onder verantwoordelijkheid van de voorzitter, belast met het opstellen van de stukken die van de PCL uitgaan, het voeren van de

7 correspondentie, de verslaglegging van de beraadslagingen, het administreren van ingekomen en behandelde aanmeldingen en het beheer van het archief. 2. Stukken die moeten worden ingediend bij de PCL, dienen toegezonden te worden aan het daartoe bekend gemaakte (digitale) adres van de secretaris (vanaf in gebruik name beschermde digitale omgeving; Stukken dienen toegevoegd te worden aan het digitale aanvraagdossier in het digitale loket). 3. Bij afwezigheid van de secretaris worden de werkzaamheden waargenomen door degene die daarvoor door de voorzitter wordt aangewezen. 4. De secretaris stelt onder verantwoordelijkheid van de voorzitter het jaarverslag op als bedoeld in het algemeen reglement in artikel De secretaris controleert de aangeleverde dossiers op volledigheid en overlegt hierover indien noodzakelijk met de betreffende school. 6. De secretaris stelt een preadvies op over de ontvankelijke dossiers. 7. De secretaris informeert na gehandeld te hebben als bedoeld in artikel 2 lid 5. en 6. de commissieleden dat er een dossier is aangemeld ter behandeling. 8. De secretaris beantwoordt de vragen van de commissieleden, als bedoeld in artikel 3 lid 11 en informeert de commissieleden indien er nadere informatie wordt opgevraagd, in dat laatste geval wordt de termijn waarop de commissieleden geacht worden hun beslissing kenbaar te maken opgeschort. 9. De secretaris houdt een overzicht bij van de oordelen als bedoeld in artikel 3.2 en 4 lid.van de commissieleden. Indien één of meerdere commissieleden het preadvies niet overnemen plaatst de secretaris de betreffende aanvraag ter bespreking op de agenda van de eerstvolgende vergadering. Indien de commissieleden unaniem instemmen met het preadvies dan wordt de toelaatbaarheidsverklaring verondersteld te zijn toegekend en door de secretaris ter ondertekening aan de voorzitter aangeboden. Artikel 3 Taak en verantwoordelijkheden commissieleden 1. Elk commissielid is verantwoordelijk voor het, binnen 7 werkdagen, beoordelen van het ter behandeling voorgelegde dossier en, indien van toepassing, het door de secretaris/deskundige geformuleerde preadvies zoals bedoelt in artikel 2 lid Bij het bestuderen van het dossier en het preadvies zoals bedoeld in lid 1 kan een commissielid vragen ter verheldering van de inhoud van het dossier stellen aan de secretaris. De secretaris handelt vervolgens als bedoeld in artikel 2 lid Uiterlijk 1 dag na afloop van de in lid 1. bedoelde periode geeft elk commissielid zijn/haar oordeel digitaal (indien van toepassing) door aan de secretaris. Het oordeel bestaat uit 1 van de volgende twee mogelijkheden: 1. instemmen met het preadvies of 2. dossier ter bespreking agenderen. 4. Het commissielid dat vertegenwoordiger is of in dienst is van de school die de aanvraag doet is uitgesloten van de beoordeling van de aanvraag.. Artikel 4 Taakstelling PCL en TLV De functies die tot de taak van de PCL behoren, zijn in artikel 2 van het Algemeen Reglement vastgelegd. De inhoud van deze functies wordt in de navolgende artikelen nader omschreven:

8 Artikel 4. A De advisering aan bevoegde gezagsorganen in het samenwerkingsverband over het aanbod en de invulling van leerwegondersteunend onderwijs en over het aanbieden van dat onderwijs aan leerlingen voor wie de PCL heeft bepaald dat zij toelaatbaar zijn tot het praktijkonderwijs (WVO artikel 17a lid 9); 1. De VO school waar de leerling aangemeld is kan een PrO of LWOO indicatie aanvragen; 2. De aanvraag wordt digitaal ingediend via het digitale loket van het samenwerkingsverband; 3. Om aanspraak te kunnen maken op PrO of LWOO moet de aanvrager gegevens met betrekking tot het IQ, didactische achterstanden en sociaal emotionele gegevens toevoegen (invullen en/of uploaden); 4. De secretaris beoordeelt of het dossier compleet is en formuleert een preadvies; 5. Een commissie, samengesteld uit ten minste 3 leden van de PCL-TLV commissie, waaronder ten minste één deskundige (orthopedagoog of psycholoog), beoordeelt de aanvraag aan de hand van de landelijk vastgestelde criteria en kent een toelaatbaarheidsverklaring toe, wijst hem af of eist aanvullende informatie; 6. Bij de beoordeling worden de bij ministeriele regeling landelijk vastgestelde criteria aangehouden (zie bijlage). Artikel 4. B De beoordeling van de toelaatbaarheid van de leerling tot het voortgezet speciaal onderwijs (WVO artikel 17a lid 14a)of tot een tussenvoorziening voor een periode langer dan 3 maanden. 1. De V(S)O school waar de leerling ingeschreven is kan een toelaatbaarheids verklaring speciaal onderwijs of tussenvoorziening (deelname aan de tussenvoorziening langer dan 3 maanden) aanvragen; 2. De aanvraag wordt digitaal ingediend via het digitale loket van het samenwerkingsverband; 3. Bij de aanvraag wordt alle relevante informatie toegevoegd (ge-upload) die de commissie nodig heeft om tot haar oordeel te komen. Hiertoe behoren in ieder geval: a b c d e f g h de op schrift gestelde zienswijze van ouders en de leerling; de onderbouwing waarom de leerling daarvoor wordt aangemeld; het overdrachtsdossier POVO met daarin de toets gegevens (onderdeel van de Waterlandse Overstap) de verantwoording over wat de school al gedaan heeft ten behoeve van de leerling en het resultaat; op deugdelijk onderzoek stoelende gegevens met betrekking tot de intellectuele mogelijkheden en sociaal-emotionele kenmerken om de toelaatbaarheid tot de gevraagde voorziening te kunnen beoordelen; gegevens over de (recente) vorderingen in de diverse vakgebieden (waaronder in ieder geval technisch en begrijpend lezen, spelling en rekenen/wiskunde); de documenten waarop de gegevens die zijn opgenomen in het onderwijskundig rapport, zoals de resultaten van intelligentieonderzoek en persoonlijkheidsonderzoek m.b.t. de sociaal-emotionele problematiek, evenals m.b.t. de leervorderingen, zijn gebaseerd het door de school (in overleg met ouders en leerling opgestelde) ontwikkelingsperspectief van de leerling, door school met ouders en leerling besproken vergezeld van een beschrijving van de doelen die met plaatsing in het speciaal onderwijs beoogd worden.

9 4. Voor het verkrijgen van de in het derde lid, onder c., e, en f. bedoelde gegevens wordt gebruik gemaakt van de door de Cotan als deugdelijk aangemerkte instrumenten. De instrumenten genoemd onder c. en f. zijn toegepast onder verantwoordelijkheid van een diagnostisch geschoolde psycholoog of orthopedagoog. Het leervorderingenonderzoek onder e. kan zijn uitgevoerd door een andere daartoe bevoegde functionaris. 5. Indien de gegevens op het (digitale) aanvraagformulier niet compleet zijn of de in het derde lid bedoelde stukken niet bijgevoegd zijn, neemt de PCL de aanvraag niet in behandeling. De aanmeldende school blijft in de de gelegenheid alsnog de ontbrekende gegevens toe te voegen. De PCL zal het dossier behandelen zodra de secretaris het dossier als compleet heeft beoordeeld (waarbij vastgesteld wordt of aan de in artikel 3 lid a tot en met h. genoemde gegevens voldoen aan de daarvoor geldende rechtsmatigheidseisen) 6. De PCL kan aanvullende informatie inwinnen. De PCL stelt vast welke personen of instanties benaderd zullen worden en welke condities daarbij gelden. 7. De secretaris stelt op basis van de in lid 2 en 3 bedoelde informatie een conceptadvies op. Over het advies wordt beslist indien alle commissieleden unaniem digitaal instemmen met het conceptadvies van de secretaris. Indien er geen unanieme instemming verkregen is wordt over het advies beslist in een beraadslaging waarbij ten minste twee derde van alle leden van de PCL aanwezig zijn. Onder hen bevindt zich ten minste één van de deskundigen. 8. De beslissing wordt met volstrekte meerderheid van stemmen genomen. Als de stemmen staken, geeft de stem van de voorzitter de doorslag. 9. De PCL maakt haar beslissing betreffende de toelaatbaarheid van de leerling tot de gevraagde voorziening van speciale zorg binnen 10 werkdagen schriftelijk bekend aan de aanmeldende school en de ouders van de leerling. Tegen de beslissing van de PCL kan door de school/ouders/verzorger bezwaar worden aangetekend. Hiertoe is een bezwaarprocedure vastgesteld (Artikel 5) Artikel 4. C De advisering over de terugplaatsing van de leerling van een school voor speciaal onderwijs naar regulier onderwijs inclusief advies en toewijzing van ondersteuningsarrangementen of ondersteuningsvoorzieningen aan de school waar de leerling is aangemeld; 1. De aanvraag wordt door (de vertegenwoordiger van) de school voor speciaal onderwijs digitaal ingediend via het digitale loket van het samenwerkingsverband; 2. Het in het eerste lid van dit artikel bedoelde aanmelding gaat vergezeld van een op het desbetreffende onderwerp betrekking hebbende bijlagen. Dit omvat ten minste: a. de feitelijke adviesvraag; b. een verslag van de doelen die bij aanvang (en indien van toepassing) tussentijdse evaluaties zijn gesteld en de behaalde resultaten; c. gegevens met betrekking tot de recente leervorderingen d. welke vorm en mate van ondersteuning wenselijk is ten einde een terugplaatsing in het regulier onderwijs succesvol te laten verlopen. 3. Indien de gegevens op het (digitale) aanvraagformulier niet compleet zijn of de in het derde lid bedoelde stukken niet bijgevoegd zijn, neemt de PCL de aanvraag niet in behandeling. De aanmeldende school blijft in de gelegenheid alsnog de ontbrekende gegevens toe te voegen.

10 4 De PCL zal het dossier behandelen zodra de secretaris het dossier als compleet heeft beoordeeld (waarbij vastgesteld wordt of aan de in artikel 3 lid a tot en met h. genoemde gegevens voldoen aan de daarvoor geldende rechtsmatigheidseisen). 5. De PCL kan aanvullende informatie inwinnen. De PCL stelt vast welke personen of instanties benaderd zullen worden en welke condities daarbij gelden. 6. De secretaris stelt op basis van de in lid 2 en 3 bedoelde informatie een conceptadvies op. Over het advies wordt beslist indien alle commissieleden unaniem digitaal instemmen met het conceptadvies van de secretaris. Indien er geen unanieme instemming verkregen is wordt over het advies beslist in een beraadslaging waarbij ten minste twee derde van alle leden van de PCL aanwezig zijn. Onder hen bevindt zich ten minste één van de deskundigen. 7. De PCL maakt haar advies binnen 10 werkdagen schriftelijk bekend aan de betreffende school. Tegen de beslissing van de PCL kan door de ouders/verzorger bezwaar worden aangetekend. Hiertoe is een bezwaarprocedure vastgesteld (Artikel 6) Artikel 4. D De verwijsfunctie van Pro naar LWOO resp. van LWOO naar PRO; 1. De aanvraag wordt digitaal ingediend via het digitale loket van het samenwerkingsverband; 2. Voor de aanmelding van een leerling in verband met de beoordeling van de toelaatbaarheid van die leerling tot een onderwijsvorm met LWOO wordt gebruik gemaakt van een door de PCL vast te stellen formulier. Dit formulier is op de scholen aanwezig. 3. De inzending van het in het eerste lid van dit artikel bedoelde aanmeldingsformulier aan de PCL gaat vergezeld van een dossier waarvan deel uitmaken het onderwijskundig rapport en de op schrift gestelde zienswijze van de ouders van die leerling. Het rapport omvat ten minste: a b d e f de aanduiding de tot het praktijkonderwijs toelaatbare leerling wordt aangemeld voor plaatsing in VMBO met LWOO de feitelijke onderbouwing waarom de leerling daarvoor wordt aangemeld; relevante op deugdelijk onderzoek stoelende gegevens met betrekking tot de intellectuele mogelijkheden en sociaal-emotionele kenmerken om de toelaatbaarheid tot de gevraagde voorziening te kunnen beoordelen; relevante gegevens over de vorderingen in de diverse vakgebieden (waaronder in ieder geval technisch en begrijpend lezen, spelling en rekenen/wiskunde); de documenten waarop de gegevens stoelen die zijn opgenomen in de aanvraag, zoals de resultaten van intelligentieonderzoek en persoonlijkheidsonderzoek m.b.t. de sociaal-emotionele problematiek, evenals m.b.t. de leervorderingen. 4. Voor het verkrijgen van de in het derde lid, onder d., e. en f. bedoelde gegevens wordt gebruik gemaakt van de door de Cotan als deugdelijk aangemerkte instrumenten. De instrumenten genoemd onder f. zijn toegepast onder verantwoordelijkheid van een diagnostisch geschoolde psycholoog of orthopedagoog. Het leervorderingenonderzoek onder e. kan zijn uitgevoerd door een andere daartoe bevoegde functionaris. 5. De PCL maakt haar besluit binnen 10 werkdagen schriftelijk bekend aan de betreffende school. Tegen de beslissing van de PCL kan door de ouders/verzorger bezwaar worden aangetekend. Hiertoe is een bezwaarprocedure vastgesteld (Artikel 6) Artikel 4. E

11 Inventariseren en signalering (dreigende) voortijdig schoolverlaters met als doel advies, toewijzing en afspraken over (preventieve) ondersteuning en zo nodig casusregie tijdens (ten minste) 2 maal per schooljaar te organiseren overleg met leerplichtambtenaren; 1. De aanmelding van een (dreigende) thuiszitter wordt digitaal ingediend via het digitale loket van het samenwerkingsverband door de school of door de leerplichtambtenaar; 2. De in het eerste lid van dit artikel bedoelde aanmelding gaat vergezeld van een op het desbetreffende onderwerp betrekking hebbende bijlagen. Dit omvat ten minste: a b c de formulering van de feitelijke situatie en hulpvraag; feitelijke onderliggende gegevens over de problematiek; de verantwoording over wat de vragende instantie al gedaan heeft ten behoeve van de oplossing van het probleem en het resultaat van die inspanning; 3. De secretaris belegt een beraadslaging waarbij ten minste vijf leden van de PCL waarvan ten minste 1 een deskundige is, aanwezig zijn en leerplichtambtenaren. De commissie formuleert met volstrekte meerderheid van stemmen een advies over de te nemen vervolg stappen en neemt een besluit over wie uitvoering geeft aan de casusregie. Als de stemmen staken, geeft de stem van de voorzitter de doorslag. 4. De uitkomst van de beraadslaging wordt door de secretaris toegevoegd aan het aanmelddossier van de betreffende leerling. Artikel 4. F De advies en consultatie functie Het realiseren van een antwoord op adviesvragen over de ondersteuningsbehoefte van de leerling aan het bevoegd gezag van de school waar de leerling is aangemeld of ingeschreven (WVO artikel 17a lid 14b) en overige adviesvragen aan de PCL. 1. Een consult en/ of adviesvraag wordt aan de secretaris van de PCL ( telefonisch) voorgelegd. Indien de secretaris de vraag niet kan beantwoorden dan kan; 2. De aanvraag kan, zoals bedoeld in lid 1, digitaal ingediend worden via het digitale loket van het samenwerkingsverband; 3. Het in het tweede lid van dit artikel bedoelde aanmelding gaat vergezeld van een op het desbetreffende onderwerp betrekking hebbende bijlagen. Dit omvat ten minste: a b c de formulering van de feitelijke consultvraag; eventuele feitelijke onderliggende gegevens over de problematiek; eventueel de verantwoording over wat de vragende instantie al gedaan heeft ten behoeve van de oplossing van het probleem en het resultaat van die inspanning. 4. De secretaris belegd een beraadslaging waarbij ten minste vier leden van de PCL aanwezig zijn waaronder ten minste één van de deskundigen en één lid van de PCL zijnde een vertegenwoordiger van het type onderwijs waarvan de leerling deelnemer is. 5. De adviezen van de PCL worden binnen 10 werkdagen schriftelijk bekend gemaakt aan de betreffende aanvrager/school. Artikel 4. G De monitorfunctie.

12 Kwaliteitszorg 1. Mede ten behoeve van het opstellen van het jaarverslag, evalueert de PCL in de maand oktober haar werkzaamheden in het voorafgaande schooljaar aan de hand van het overzicht van alle aanvragen en uitkomsten van dat schooljaar. 2. De ontwikkelingen met betrekking tot verwijzingspercentages en resultaten van de geboden ondersteuning worden door de secretaris en directie van het samenwerkingsverband gemonitord en in de stuurgroep en het bestuur van het samenwerkingsverband jaarlijks besproken. 3. Bij de onder het eerste lid genoemde evaluatie let de PCL speciaal op de gang van zaken bij de aanmelding van leerlingen en de daarop volgende besluitvorming. De knelpunten die zich hebben voorgedaan, zijn aanleiding tot verbetering van de aanpak. 4. Als op aangeven van de voorzieningen en/of vestigingen tussentijds blijkt dat de dan toe gegeven begeleiding aan de leerling niet aansluit bij de (nieuw) gesignaleerde hulpvraag, kan de daartoe bevoegde vertegenwoordiger van de betreffende voorziening of vestiging de betreffende leerling opnieuw aanmelden via het digitale zorgloket. 5. Een vertegenwoordiger van de school van herkomst of gezaghebbende ouder/verzorger van de leerling kan een verzoek indienen om door (een vertegenwoordiging) van de PCL gehoord te worden. Het verzoek hiertoe dient bij de secretaris te worden ingediend. Het kan ook voorkomen dat de PCL verzoekt om een toelichting in persoon. De vertegenwoordiger van de school van herkomst/ gezaghebbende ouder/verzorger van de leerling heeft geen stemrecht. 6. De PCL doet in haar advies voorstellen die een oplossing moeten bieden voor de gesignaleerde problematiek. Indien nodig stelt de PCL voor om een nieuwe aanvraag te doen als bedoeld in artikel De PCL organiseert, in overleg met de coördinator van het Samenwerkingsverband, minstens een keer per jaar overleg tussen de zorgcoördinatoren van de VO-scholen en een afvaardiging van de PCL. Dit overleg heeft een evaluerend karakter. 8. De PCL kan op basis van de aard van de aanmeldingen, resp. de hoeveelheid aanmeldingen, resp. de frequentie van de aanmeldingen van een school in het samenwerkingsverband, gesprekken aangaan met de schoolleiding, resp. de vertegenwoordiger(s) van de zorgstructuur waarin de ervaringen van de PCL met betrekking tot de in de betreffende school gesignaleerde hulpvragen worden besproken en verhelderd. Artikel 5 Beraadslagingen 1. De PCL houdt ten minste vier keer per jaar een beraadslaging. In voorkomende gevallen kunnen betrokkenen die geen lid zijn van de PCL in de vergadering worden uitgenodigd. (Alg. Reglement art. 3) 2. Minstens een keer per jaar is in een vergadering de gelegenheid aandacht te besteden aan huishoudelijke onderwerpen die betrekking hebben op het werk van de PCL. 3. De agenda en de benodigde stukken voor deze vergadering worden ten minste een week voor de vergaderdatum aan de leden verstuurd. Zo nodig kan op initiatief van

13 de voorzitter hiervan worden afgeweken. De agenda wordt door de voorzitter en de secretaris voorbereid. Ieder lid heeft het recht om agendapunten voor te stellen. Artikel 6 Bezwaarschriften procedure 1. Bezwaren kunnen worden gemaakt tegen de beslissing van de PCL om een gevraagde toelaatbaarheid tot een van de voorzieningen voor speciale zorg niet te honoreren. 2. Bezwaar kan worden gemaakt door de school en/of de ouders van de leerling welke de beslissing betreft. 3. Bezwaarschriften moeten worden ingediend bij de (bovenregionale) commissie advies en bezwaar (postadres wordt nader vastgesteld, bij één van de vier aangesloten SWV s). 1 Artikel 7 Vaststelling en wijziging reglement Het huishoudelijk reglement wordt door het bestuur vastgesteld c.q. gewijzigd, al dan niet op voordracht van de stuurgroep. Artikel 8 Slotbepalingen 1. Dit reglement treedt in werking met ingang van d.d. maart? Dit reglement kan worden aangehaald als: Huishoudelijk Reglement PCL Samenwerkingsverband VO Waterland, Aldus vastgesteld door het bestuur van de Stichting Regionaal Samenwerkingsverband VO/SVO Waterland, in haar vergadering van 2014 de voorzitter, de secretaris,. 1 Het reglement van de commissie bezwaar en advies is te vinden op de website van het samenwerkingsverband en op te vragen bij de secretaris van de PCL. (voor de stuurgroep: reglement is in ontwikkeling)

14

15 Bijlage Landelijke criteria LWOO PRO (bron januari 2014) Indicatie IQ Relatieve leerachterstand Pro Pro of lwoo Lwoo Lwoo ,5 of meer (vgl. DLE*=30 eind groep 8) 0,25 of meer (vgl. DLE=45 eind groep 8) 0,25-0,5 (vgl. DLE=45-30 eind groep 8) 0,25-0,5 (vgl. DLE=45-30 eind groep 8) Sociaal-emotionele problematiek Niet vereist Niet vereist Niet vereist Vereist * DLE = Het didactische leeftijdsequivalent (DLE) is een maat voor de vordering in de leerstof. Het DLE drukt uit op welk niveau een leerling staat met het beheersen van de leerstof. 1 DLE is wat de gemiddelde leerling na 1 maand onderricht op de basisschool onder de knie heeft. Een schooljaar omvat circa 10 maanden onderricht, zodat een DLE van 10 overeenkomt met wat de gemiddelde leerling op het einde van het eerste leerjaar of groep 3 heeft bereikt.

16

wet op het voortgezet onderwijs. ondersteuningsplanplan zoals bedoeld in artikel 17a, lid 8 van de WVO.

wet op het voortgezet onderwijs. ondersteuningsplanplan zoals bedoeld in artikel 17a, lid 8 van de WVO. Reglement Commissie Toelaatbaarheid Passend Onderwijs Samenwerkingsverband Kop van Noord Holland VO 27.01 Reglement van de Commissie Toelaatbaarheid Passend Onderwijs, hierna te noemen CTPaO, zoals bedoeld

Nadere informatie

REGLEMENT PCL NW-Veluwe

REGLEMENT PCL NW-Veluwe REGLEMENT PCL NW-Veluwe Artikel 1 Samenstelling PCL De werkwijze van de PCL NW-Veluwe wordt geregeld in het huishoudelijk reglement. De PCL is als volgt samengesteld: 1. een gedragswetenschapper met deskundigheid

Nadere informatie

Reglement Adviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring VSO clusters 3 en 4 en Praktijkonderwijs

Reglement Adviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring VSO clusters 3 en 4 en Praktijkonderwijs Reglement Adviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring VSO clusters 3 en 4 en Praktijkonderwijs versie juni 2014 I II Het bestuur van de Stichting Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek, statutair

Nadere informatie

Reglement Advies Commissie Toewijzing Arrangementen (ACTA)

Reglement Advies Commissie Toewijzing Arrangementen (ACTA) Reglement Advies Commissie Toewijzing Arrangementen (ACTA) Dit reglement vindt zijn grondslag in de Wet op het Voortgezet Onderwijs (artikel 17a lid 11), de Algemene Maatregel van Bestuur Passend Onderwijs,

Nadere informatie

Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaringen speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs clusters 3 en 4

Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaringen speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs clusters 3 en 4 Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaringen speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs clusters 3 en 4 Het bestuur van het samenwerkingsverband Primair Onderwijs Duin en Bollenstreek (28-12)

Nadere informatie

Commissie van Toewijzing. Ingangsdatum 1 december 2017

Commissie van Toewijzing. Ingangsdatum 1 december 2017 Commissie van Toewijzing Ingangsdatum 1 december 2017 1 Reglement CvT Inhoud Reglement van het Samenwerkingsverband vo/vso Noord-Kennemerland bevattende bepalingen over de Commissie van Toewijzing (CvT).

Nadere informatie

Reglement voor de Commissie Toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en extra ondersteuning

Reglement voor de Commissie Toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en extra ondersteuning Reglement voor de Commissie Toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en extra ondersteuning Het bestuur van de Stichting Samenwerkingsverband Primair Onderwijs

Nadere informatie

Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en toekenning extra ondersteuning

Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en toekenning extra ondersteuning Versie 1 september 2017 Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en toekenning extra ondersteuning Samenwerkingsverband passend

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Loket Plein 013

Huishoudelijk reglement Loket Plein 013 Huishoudelijk reglement Loket Plein 013 1. Begripsbepalingen Dit reglement verstaat onder: 1. Commissie: de Commissie Toelaatbaarheidsverklaring als bedoeld in artikel 18a lid 11 van de WPO; 2. Loket Plein

Nadere informatie

Reglement Adviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring VSO (voormalig) clusters 3 en 4 en Praktijkonderwijs

Reglement Adviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring VSO (voormalig) clusters 3 en 4 en Praktijkonderwijs Reglement Adviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring VSO (voormalig) clusters 3 en 4 en Praktijkonderwijs Het bestuur van de Stichting Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek, statutair gevestigd

Nadere informatie

AANVULLING ONDERSTEUNINGSPLAN PARAGRAAF 9: PRAKTIJKONDERWIJS EN LEERWEGONDERSTEUNING

AANVULLING ONDERSTEUNINGSPLAN PARAGRAAF 9: PRAKTIJKONDERWIJS EN LEERWEGONDERSTEUNING AANVULLING ONDERSTEUNINGSPLAN PARAGRAAF 9: PRAKTIJKONDERWIJS EN LEERWEGONDERSTEUNING De wet Op 1 januari 2016 worden het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) en het praktijkonderwijs (pro) onderdeel van

Nadere informatie

Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en extra ondersteuning

Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en extra ondersteuning Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en extra ondersteuning Versie 24 juni 2014 Het bestuur van het Samenwerkingsverband Passend

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGENZORG (PCL)

REGLEMENT VAN DE PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGENZORG (PCL) Regionaal Interzuilair Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Midden-Holland & Rijnstreek REGLEMENT VAN DE PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGENZORG (PCL) van de Stichting Regionaal Interzuilair Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement

Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement Wet- en regelgeving In de wet is het volgende bepaald m.b.t. een TLV: - Voor een leerling die vanuit het (speciaal) basisonderwijs wordt aangemeld

Nadere informatie

Reglement voor de Toelaatbaarheidscommissie speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs.

Reglement voor de Toelaatbaarheidscommissie speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs. SWV Passend Onderwijs Rijnstreek Reglement voor de Toelaatbaarheidscommissie speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs. Toelaatbaarheidscommissie SWV Passend Onderwijs Rijnstreek Postbus 2032 2400

Nadere informatie

Reglement Adviescommissie Bezwaarschriften van het Samenwerkingsverband PasVOrm

Reglement Adviescommissie Bezwaarschriften van het Samenwerkingsverband PasVOrm Reglement Adviescommissie Bezwaarschriften van het Samenwerkingsverband PasVOrm Reglement Reglement van de bezwaarcommissie Samenwerkingsverband PasVOrm, vastgesteld door het toezichthoudend bestuur van

Nadere informatie

Commissie Toewijzing. Inleiding

Commissie Toewijzing. Inleiding Commissie Toewijzing Inleiding Met de invoering van Passend Onderwijs op 1 augustus 2014 krijgt het SWV Fultura de wettelijke taak om te bepalen of een leerling toelaatbaarheid is tot het voortgezet speciaal

Nadere informatie

Werkwijze bij aanvragen voor toelaatbaarheidsverklaring praktijkonderwijs

Werkwijze bij aanvragen voor toelaatbaarheidsverklaring praktijkonderwijs Pagina 1 van 6 Werkwijze bij aanvragen voor toelaatbaarheidsverklaring praktijkonderwijs 1. Inleiding Per 1 januari 2016 zijn de samenwerkingsverbanden verantwoordelijk voor de toewijzing van toelaatbaarheidsverklaringen

Nadere informatie

REGLEMENT COMMISSIE VAN TOEKENNING SAMENWERKINGSVERBAND BERSÉBA

REGLEMENT COMMISSIE VAN TOEKENNING SAMENWERKINGSVERBAND BERSÉBA REGLEMENT COMMISSIE VAN TOEKENNING SAMENWERKINGSVERBAND BERSÉBA 1. Kader Het landelijk samenwerkingsverband voor reformatorisch primair en speciaal onderwijs heeft in elke regio van dit samenwerkingsverband

Nadere informatie

REGLEMENT LOKET-MULTI DISCIPLINAIR OVERLEG EN LOKET- COMMISSIE VAN TOEKENNING SAMENWERKINGSVERBAND BERSÉBA (VERSIE ZEELAND) MCD. 1.

REGLEMENT LOKET-MULTI DISCIPLINAIR OVERLEG EN LOKET- COMMISSIE VAN TOEKENNING SAMENWERKINGSVERBAND BERSÉBA (VERSIE ZEELAND) MCD. 1. REGLEMENT LOKET-MULTI DISCIPLINAIR OVERLEG EN LOKET- COMMISSIE VAN TOEKENNING SAMENWERKINGSVERBAND BERSÉBA (VERSIE ZEELAND) 092014 MCD 1. Kader Het landelijk samenwerkingsverband voor reformatorisch primair

Nadere informatie

BWS. Aanmelding, Toelating en Plaatsing. Draaiboek 2018

BWS. Aanmelding, Toelating en Plaatsing. Draaiboek 2018 BWS Aanmelding, Toelating en Plaatsing Draaiboek 2018 1 Inhoudsopgave 1) Beschrijving ATP. pag.3 2) Reglement Bezwaarschrift. pag. 3 3) Stappenplan overgang PO- VO.. pag. 5 4) Aanmeldingsformulier BWS

Nadere informatie

Toelating. tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs

Toelating. tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs Toelating tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs Waarom deze brochure? Het Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen e.o. wil u door middel van deze brochure informatie geven over de toelating tot

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de Ouderraad O.B.S. de Lingewaard Harpstraat 13, 4241 CA Arkel Definities

Huishoudelijk reglement van de Ouderraad O.B.S. de Lingewaard Harpstraat 13, 4241 CA Arkel Definities Huishoudelijk reglement van de Ouderraad O.B.S. de Lingewaard Harpstraat 13, 4241 CA Arkel Definities Artikel 1. Dit reglement verstaat onder: a) ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen

Nadere informatie

PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGONDERSTEUNING Versie 2.0

PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGONDERSTEUNING Versie 2.0 PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGONDERSTEUNING Versie 2.0 Eindhoven, 28 juni 2016 Besproken in het Scholenoverleg d.d. 28 september 2016 Vastgesteld door het Dagelijks Bestuur d.d. 4 november 2016 Evaluatie

Nadere informatie

PRIVACY STATEMENT. Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuid Utrecht. Nieuwegein, september 2018

PRIVACY STATEMENT. Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuid Utrecht. Nieuwegein, september 2018 PRIVACY STATEMENT Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuid Utrecht Nieuwegein, september 2018 1 Inleiding Samenwerkingsverbanden hebben persoonsgegevens van leerlingen nodig om hun taken goed te

Nadere informatie

PRIVACY STATEMENT. Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Regio Utrecht West

PRIVACY STATEMENT. Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Regio Utrecht West PRIVACY STATEMENT Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Regio Utrecht West Woerden, September 2018 1 Inleiding Samenwerkingsverbanden hebben persoonsgegevens van leerlingen nodig om hun taken goed

Nadere informatie

1 MODEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD

1 MODEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD 1 MODEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD DEFINITIE Artikel 1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Ouderraad: de geledingenraad van ouders. Wet:

Nadere informatie

REGLEMENT LOKET-MULTI DISCIPLINAIR OVERLEG (MDO) EN LOKET-COMMISSIE VAN TOEKENNING (CVT)SAMENWERKINGSVERBAND BERSÉBA (REGIO ZEELAND)

REGLEMENT LOKET-MULTI DISCIPLINAIR OVERLEG (MDO) EN LOKET-COMMISSIE VAN TOEKENNING (CVT)SAMENWERKINGSVERBAND BERSÉBA (REGIO ZEELAND) REGLEMENT LOKET-MULTI DISCIPLINAIR OVERLEG (MDO) EN LOKET-COMMISSIE VAN TOEKENNING (CVT)SAMENWERKINGSVERBAND BERSÉBA (REGIO ZEELAND) 1. Kader Het landelijk samenwerkingsverband voor reformatorisch primair

Nadere informatie

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO)

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO) Overstapmomenten Onderstaand overzicht geeft de verschillende overstapmomenten weer binnen het onderwijs met daaraan gekoppeld de route die gevolgd moet worden om extra ondersteuning aan te vragen. We

Nadere informatie

: een handelingsplan zoals bedoeld in artikel 10g, derde lid of artikel 10h, zevende lid van de WVO

: een handelingsplan zoals bedoeld in artikel 10g, derde lid of artikel 10h, zevende lid van de WVO Reglement van de PermanentCommissie Leerlingenzorg (PCL) van het Samenwerkingsverband VO/SVO Duin- en Bollenstreek zoals bedoeld in artikel 10h, vierde lid van de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO)

Nadere informatie

BIJLAGEN DIE BIJ DEZE AANVRAAG ZIJN GEVOEGD: Bijlage 1: Bijlage 2:

BIJLAGEN DIE BIJ DEZE AANVRAAG ZIJN GEVOEGD: Bijlage 1: Bijlage 2: AANVRAAGFORMULIER VERLENGING TLV (Aanvraag bij verlenging Toelaatbaarheidsverklaring van een leerling in het VSO) VOORBLAD Naam van de leerling Naam aanvragende school TLV Cluster 3 VSO TLV Cluster 4 VSO

Nadere informatie

Werkwijze bij aanvragen voor aanwijzing leerwegondersteuning en toelaatbaarheidsverklaring praktijkonderwijs schooljaar

Werkwijze bij aanvragen voor aanwijzing leerwegondersteuning en toelaatbaarheidsverklaring praktijkonderwijs schooljaar Pagina 1 van 6 Werkwijze bij aanvragen voor aanwijzing leerwegondersteuning en toelaatbaarheidsverklaring praktijkonderwijs schooljaar 2015-2016 1. Inleiding Per 1 januari 2016 zijn de samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Werkwijze Adviescommissie Toelaatbaarheid SWV VO De Langstraat

Werkwijze Adviescommissie Toelaatbaarheid SWV VO De Langstraat Werkwijze Adviescommissie Toelaatbaarheid SWV VO De Langstraat Vooraf Binnen het SWV VO De Langstraat hebben de scholen voor voortgezet onderwijs uitgebreide afspraken gemaakt over de inzet van ondersteuning

Nadere informatie

Proces en spoedprocedures Toelaatbaarheid tot een school voor Speciaal (Basis) Onderwijs in Unita

Proces en spoedprocedures Toelaatbaarheid tot een school voor Speciaal (Basis) Onderwijs in Unita Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Proces en spoedprocedures Toelaatbaarheid tot een school voor Speciaal (Basis) Onderwijs in Unita Deze brochure is opgesteld voor het samenwerkingsverband Unita en

Nadere informatie

Stichting Primair Passend Onderwijs Haaglanden, verder SPPOH, overweegt het volgende:

Stichting Primair Passend Onderwijs Haaglanden, verder SPPOH, overweegt het volgende: Regeling bezwaar- en adviescommissie SPPOH Stichting Primair Passend Onderwijs Haaglanden, verder SPPOH, overweegt het volgende: a. SPPOH is belast met het nemen van besluiten inzake de toelaatbaarheid

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 993 Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met de integratie van het leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs

Nadere informatie

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken.

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken. REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Opgesteld door de voorzitter op 25.03.2013 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 27.05.2013 te Amstelveen HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit

Nadere informatie

Activiteitencommissie. Huishoudelijk Reglement. Definities. Artikel 1

Activiteitencommissie. Huishoudelijk Reglement. Definities. Artikel 1 Activiteitencommissie Huishoudelijk Reglement Definities Artikel 1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Activiteitencommissie: de geledingraad van

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG SAMENWERKINGSVERBAND Passend Onderwijs VO 2801 JAARVERSLAG PCL Jaarverslag PCL Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de Permanente Commissie Leerlingenzorg ( PCL ) van het Samenwerkingsverband Passend

Nadere informatie

OBS Het Ruimteschip HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD DEFINITIE. Artikel 1

OBS Het Ruimteschip HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD DEFINITIE. Artikel 1 OBS Het Ruimteschip HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD DEFINITIE Artikel 1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Ouderraad: de geledingenraad van ouders

Nadere informatie

Reglement als bedoeld in artikel 9 Regeling Bezwaar- en adviescommissie SPPOH.

Reglement als bedoeld in artikel 9 Regeling Bezwaar- en adviescommissie SPPOH. Reglement van de Bezwaaradviescommissie SPPOH Reglement als bedoeld in artikel 9 Regeling Bezwaar- en adviescommissie SPPOH. Artikel 1 - Begripsbepalingen Dit reglement verstaat onder: Aanvrager bevoegd

Nadere informatie

Jaarverslag PCL

Jaarverslag PCL Inleiding De permanente commissie leerling zorg (PCL) is de commissie die namens het bestuur van het samenwerkingsverband arrangementen toewijst te weten: toelaatbaarheidsverklaringen (TLV s ) voor het

Nadere informatie

Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Sliedrecht; Regeling behandeling rechtspositionele bezwaren regio Drechtsteden

Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Sliedrecht; Regeling behandeling rechtspositionele bezwaren regio Drechtsteden Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Sliedrecht; gelet op de bereikte overeenstemming in het Netwerk Georganiseerd Overleg van 20 april 2012; Vast te stellen de navolgende regeling:

Nadere informatie

Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere

Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere Voorlopig advies groep 6 en 7 Aan het einde van het schooljaar groep 6 en 7 geeft de PO school na overleg met ouders een voorlopig schooladvies 1.

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Oudervereniging OBS de Baayaert oktober

Huishoudelijk reglement Oudervereniging OBS de Baayaert oktober HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERVERENIGING OBS DE BAAYAERT DEFINITIE Artikel 1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Oudervereniging: de afvaardiging

Nadere informatie

VOORLICHTINGSBIJEENKOMST LWOO/PRO 6 april 2016 & 13 april 2016 Dhr. drs. L. Schipperheijn

VOORLICHTINGSBIJEENKOMST LWOO/PRO 6 april 2016 & 13 april 2016 Dhr. drs. L. Schipperheijn VOORLICHTINGSBIJEENKOMST LWOO/PRO 6 april 2016 & 13 april 2016 Dhr. drs. L. Schipperheijn Criteria LWOO en Praktijkonderwijs Gebaseerd op leerachterstanden en intelligentie Sociaal emotionele factoren

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van Alliantie van Baptisten en CAMA Gemeenten

Huishoudelijk reglement van Alliantie van Baptisten en CAMA Gemeenten Huishoudelijk reglement van Alliantie van Baptisten en CAMA Gemeenten Artikel 1: Aard van de verbondenheid 1.1. De Ledenvergadering ziet er op toe dat de belangen van het kerkgenootschap goed worden behartigd.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD DA VINCI COLLEGE

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD DA VINCI COLLEGE HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD DA VINCI COLLEGE vestiging Kagerstraat 7 - Leiden DEFINITIES Artikel 1 Dit huishoudelijk reglement verstaat onder: wet de Wet medezeggenschap onderwijs (Stb. 1992, 663);

Nadere informatie

SWV PASSEND ONDERWIJS 28-17

SWV PASSEND ONDERWIJS 28-17 SWV PASSEND ONDERWIJS 28-17 De beschrijving van de administratieve afspraken en procedures binnen het swv. (vastgesteld in het DB van 2 november 2015). 1. Ondertekening van brieven namens het dagelijks

Nadere informatie

Capellenborg. Aanmelding. leerling met een didactische achterstand. (voorheen LWOO)

Capellenborg. Aanmelding. leerling met een didactische achterstand. (voorheen LWOO) Capellenborg Aanmelding leerling met een didactische achterstand (voorheen LWOO) 2016-2017 Inhoud Bladzijde Voorwoord 2 Inleiding Zorgarrangement De situatie op de Capellenborg De procedure van aanmelding

Nadere informatie

Artikel 2: Benoeming leden Commissie: Artikel 3: Indiening bezwaarschrift: Artikel 4: Behandeling van het bezwaar door de Commissie:

Artikel 2: Benoeming leden Commissie: Artikel 3: Indiening bezwaarschrift: Artikel 4: Behandeling van het bezwaar door de Commissie: REGLEMENT ADVIESCOMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN van het Samenwerkingsverband VO/VSO Waterland HET BESTUUR VAN DE STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND VO/SVO Waterland (27.07), statutair zetel hebbende in de gemeente

Nadere informatie

Verordening overleg lokaal onderwijsbeleid Zaltbommel 2012. Algemene informatie. Gegevens van de regeling. Overige informatie

Verordening overleg lokaal onderwijsbeleid Zaltbommel 2012. Algemene informatie. Gegevens van de regeling. Overige informatie Verordening overleg lokaal onderwijsbeleid Zaltbommel 2012 Algemene informatie Gegevens van de regeling Bestuursorgaan dat regeling vaststelde Gemeenteraad van Zaltbommel d.d. 13 september 2012 Officiële

Nadere informatie

Januari Jaarverslag 2016 betreffende Toelaatbaarheidsverklaringen LWOO, PrO en VSO

Januari Jaarverslag 2016 betreffende Toelaatbaarheidsverklaringen LWOO, PrO en VSO Januari 2017 Jaarverslag 2016 betreffende Toelaatbaarheidsverklaringen LWOO, PrO en VSO Inleiding Het Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek (hierna benoemd als het Samenwerkingsverband) is verantwoordelijk

Nadere informatie

Huishoudelijk Regelement Ouderraad De Bongerd

Huishoudelijk Regelement Ouderraad De Bongerd Huishoudelijk Regelement Ouderraad De Bongerd DEFINITIE Artikel1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Ouderraad: de geledingenraad van ouders. Wet:

Nadere informatie

Reglement werkwijze Expertgroep toetsen. Paragraaf 1 Algemeen

Reglement werkwijze Expertgroep toetsen. Paragraaf 1 Algemeen Reglement werkwijze Expertgroep toetsen Paragraaf 1 Algemeen Artikel 1.1 Begripsbepaling In dit reglement wordt verstaan onder: a. Expertgroep: Expertgroep toetsen PO, bedoeld in artikel 2 van het Instellingsbesluit

Nadere informatie

Reglement bezwaarprocedure SVWN

Reglement bezwaarprocedure SVWN Reglement bezwaarprocedure SVWN Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland Versie 1.0, vastgesteld 15 december 2015 1/10 Inhoud Begripsbepalingen... 3 De bezwaarcommissie... 3 Procedure... 4 Voorbereiden

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Vastgesteld conform artikel 12 Statuten door het bestuur op 5 juli 2017 2017 Stichting Perspectiefverklaring Wissenraet Van Spaendonck Tilburg B.V. versie 17.02 / 23 juni 2017 /

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BS NOORDERBREEDTE DEFINITIE. Artikel 1 TAKEN EN BEVOEGDHEDEN. Artikel 2

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BS NOORDERBREEDTE DEFINITIE. Artikel 1 TAKEN EN BEVOEGDHEDEN. Artikel 2 HUISHOUDELIJK REGLEMENT BS NOORDERBREEDTE DEFINITIE Artikel 1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. De Stichting: de geledingenraad van ouders. Wet:

Nadere informatie

Commissie van toewijzing. Reglement bevattende bepalingen, privacyreglement, functieprofiel voorzitter en leden CvT

Commissie van toewijzing. Reglement bevattende bepalingen, privacyreglement, functieprofiel voorzitter en leden CvT Commissie van toewijzing Reglement bevattende bepalingen, privacyreglement, functieprofiel voorzitter en leden CvT Ingangsdatum 1 augustus 2014 Inhoud Reglement van het Samenwerkingsverband vo/vso Noord-Kennemerland

Nadere informatie

REGLEMENT BEZWAAR TLV

REGLEMENT BEZWAAR TLV REGLEMENT BEZWAAR TLV Inleiding Per 1 augustus 2014 beslist het samenwerkingsverband Plein 013 door middel van een toelaatbaarheidsverklaring of een leerling toelaatbaar is tot een school voor speciaal

Nadere informatie

BIJLAGEN DIE BIJ DEZE AANVRAAG ZIJN GEVOEGD: Bijlage 1: Bijlage 2:

BIJLAGEN DIE BIJ DEZE AANVRAAG ZIJN GEVOEGD: Bijlage 1: Bijlage 2: AANVRAAGFORMULIER TLV VOOR OVERGANG VAN SO NAAR VSO VOORBLAD Naam van de leerling Naam aanvragende school TLV Cluster 3 VSO TLV Cluster 4 VSO Anders: DOCUMENTEN: Document 1: Document 2: Document 3: Administratieve

Nadere informatie

Aanmelding en toelating bij het Dockinga College Aanmelding eerste leerjaar:

Aanmelding en toelating bij het Dockinga College Aanmelding eerste leerjaar: Aanmelding en toelating bij het Dockinga College Aanmelding eerste leerjaar: Uitgangspunt Het Dockinga College vindt het belangrijk om, in samenwerking met de ouder(s)/ verzorger(s) en de school van herkomst,

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT STICHTING SENIORENRAAD MEIERIJSTAD

HUISHOUDELIJK REGLEMENT STICHTING SENIORENRAAD MEIERIJSTAD HUISHOUDELIJK REGLEMENT STICHTING SENIORENRAAD MEIERIJSTAD BASIS VOOR HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 Het huishoudelijk reglement van de Stichting Seniorenraad Meierijstad, hierna Stichting te noemen,

Nadere informatie

Reglement Bezwaaradviescommissie

Reglement Bezwaaradviescommissie Reglement Bezwaaradviescommissie Inleiding Per 1 augustus 2014 is de wet passend onderwijs voor het Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuid Utrecht (voortaan: SWV Zuid Utrecht) van kracht. SWV Zuid

Nadere informatie

Reglement Stichting Ouderraad OBS Het Zand

Reglement Stichting Ouderraad OBS Het Zand Reglement Stichting Ouderraad OBS Het Zand Begripsbepaling Bestuur ouderraad: Ouderraad (OR): Commissie: Ouders: School: De bestuurders van de Stichting Ouderraad OBS Het Zand, zoals vastgesteld in de

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaring praktijkonderwijs is onverenigbaar met gelijktijdige toelating tot vmbo. ADVIES. in het geding tussen:

Toelaatbaarheidsverklaring praktijkonderwijs is onverenigbaar met gelijktijdige toelating tot vmbo. ADVIES. in het geding tussen: 108314 praktijkonderwijs is onverenigbaar met gelijktijdige toelating tot vmbo. ADVIES in het geding tussen: [bezwaarden], wonende te [woonplaats], bezwaarden en [samenwerkingsverband], verweerder 1. VERLOOP

Nadere informatie

STATUTEN OUDERRAAD VAN BASISSCHOOL ST. ANTONIUS ASTEN HEUSDEN.

STATUTEN OUDERRAAD VAN BASISSCHOOL ST. ANTONIUS ASTEN HEUSDEN. STATUTEN OUDERRAAD VAN BASISSCHOOL ST. ANTONIUS ASTEN HEUSDEN. NAAM EN ZETEL Artikel 1. De Ouderraad draagt de naam Ouderraad van basisschool St. Antonius. De Ouderraad is gevestigd op Pastoor Arnoldstraat

Nadere informatie

ADVIES. de Stichting B, gevestigd te L, het bevoegd gezag van C, een scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs, verweerder

ADVIES. de Stichting B, gevestigd te L, het bevoegd gezag van C, een scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs, verweerder 107697 - De reguliere VO-school kan het onderzoek naar de toelating van een leerling uit praktijkonderwijs beperken tot de adviezen van het samenwerkingsverband en de Praktijkschool, maar moet hierover

Nadere informatie

Bezwaar toelaatbaarheidsverklaring speciaal onderwijs is ongegrond, omdat de school handelingsverlegen is geworden.

Bezwaar toelaatbaarheidsverklaring speciaal onderwijs is ongegrond, omdat de school handelingsverlegen is geworden. 108180 - Bezwaar toelaatbaarheidsverklaring speciaal onderwijs is ongegrond, omdat de school handelingsverlegen is geworden. ADVIES in het geding tussen: [bezwaarde], wonende te [woonplaats], bezwaarde

Nadere informatie

Managementstatuut Samenwerkingsverband 25.04

Managementstatuut Samenwerkingsverband 25.04 Managementstatuut SWV passend onderwijs V(S)O 25.4 Managementstatuut Samenwerkingsverband 25.04 INHOUD Artikel 1 Definitiebepaling Artikel 2 Vaststelling en wijziging van het managementstatuut Artikel

Nadere informatie

BIJLAGEN DIE BIJ DEZE AANVRAAG ZIJN GEVOEGD: Bijlage 1:

BIJLAGEN DIE BIJ DEZE AANVRAAG ZIJN GEVOEGD: Bijlage 1: AANVRAAGFORMULIER TLV VOOR OVERGANG VAN SO NAAR VSO VOORBLAD Naam van de leerling Naam aanvragende school TLV Cluster 3 VSO TLV Cluster 4 VSO Anders: DOCUMENTEN: Document 1: Document 2: Document 3: Administratieve

Nadere informatie

Aanvulling op het ondersteuningsplan. Integratie LWOO en Pro in Passend Onderwijs. Versie 4 juni 2015 na bestuursoverleg

Aanvulling op het ondersteuningsplan. Integratie LWOO en Pro in Passend Onderwijs. Versie 4 juni 2015 na bestuursoverleg Aanvulling op het ondersteuningsplan. Integratie LWOO en Pro in Passend Onderwijs Versie 4 juni 2015 na bestuursoverleg Inleiding Door de integratie van LWOO en Pro binnen passend onderwijs, dient het

Nadere informatie

Indigo handleiding Aanvraagsysteem aanwijzing LWOO of TLV PrO

Indigo handleiding Aanvraagsysteem aanwijzing LWOO of TLV PrO Indigo handleiding Aanvraagsysteem aanwijzing LWOO of TLV PrO Auteur Opdrachtgever Datum Versie Status Jan Hendrik Hooghiemstra Samenwerkingsverband VO Amsterdam-Diemen 12 december 2017 1.0 Definitief

Nadere informatie

Regeling beoordelingsgesprekken O2A5

Regeling beoordelingsgesprekken O2A5 Regeling beoordelingsgesprekken O2A5 Het bestuur van O2A5, gelet op het resultaat van het gevoerde overleg met het personeelsdeel van de (G)MR; besluit: vast te stellen de navolgende Regeling beoordelingsgesprekken

Nadere informatie

STATUTEN OUDERVERENIGING DE KRAAL

STATUTEN OUDERVERENIGING DE KRAAL STATUTEN OUDERVERENIGING DE KRAAL DEFINITIE Artikel 1 - Oudervereniging De Kraal: De vereniging van ouders van de school. Opgericht 01-11-2005 en ingeschreven bij de KvK onder nummer 34237720 als een vereniging

Nadere informatie

Evaluatiebijeenkomst LWOO/PrO & Route september 2018

Evaluatiebijeenkomst LWOO/PrO & Route september 2018 Evaluatiebijeenkomst LWOO/PrO 2017-2018 & Route 2018-2019 5 september 2018 1 Agenda Voorstellen Terugblik schooljaar 2017-2018 Route schooljaar 2018-2019 Verantwoordelijkheid PO, VO, ouder(s)/verzorger(s),

Nadere informatie

Procedure toelaatbaarheidsverklaring VSO

Procedure toelaatbaarheidsverklaring VSO Pagina 1 van 5 Ingangsdatum: 22 oktober 2018 1. Fasen in procedure TLV VSO De procedure voor het aanvragen en behandelen van een toelaatbaarheidsverklaring VSO doorloopt de volgende fasen: Fase Omschrijving

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Medezeggenschapsraad Huishoudelijk reglement 1 BEGRIPSBEPALING ARTIKEL 1 geleding: het aan de school verbonden personeel, respectievelijk de ouders of de leerlingen; locatie: de volgende locaties worden

Nadere informatie

Reglement toelatingscommissie Atlas College

Reglement toelatingscommissie Atlas College Reglement toelatingscommissie Atlas College Deel 1: De toelatingscommissie (TC) Atlas College Taak Artikel 1 1. Het College van Bestuur als bevoegd gezag van het Atlas College mandateert het nemen van

Nadere informatie

Verordening op de bezwaarschriften SNN

Verordening op de bezwaarschriften SNN Verordening op de bezwaarschriften SNN (geconsolideerde versie, geldend vanaf 21-6-2007) Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie provincie Drenthe Officiële naam regeling Verordening op de bezwaarschriften

Nadere informatie

Versie november Werkwijzer Commissie van Advies

Versie november Werkwijzer Commissie van Advies Versie november 2017 Werkwijzer Commissie van Advies Inhoudsopgave 1. INLEIDING 3 2. ROLLEN EN TAKEN VAN DE CVA 4 3. FUNCTIES EN OMVANG BINNEN DE CVA 4 4. AANNAMES BIJ AANVRAAG TLV VSO 4 5. DESKUNDIGENADVIES

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Oudervereniging Openbare Basisschool De Bijenkorf

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Oudervereniging Openbare Basisschool De Bijenkorf HUISHOUDELIJK REGLEMENT Oudervereniging Openbare Basisschool De Bijenkorf DEFINITIE Artikel 1 Dit Huishoudelijk Reglement van de Oudervereniging Openbare Basisschool De Bijenkorf is een aanvulling op de

Nadere informatie

Reglement voor de Klachtencommissie van Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland

Reglement voor de Klachtencommissie van Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland Reglement voor de Klachtencommissie van Voor klachten over de dienstverlening van Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland kunnen huurders zich als ze er met de woningbouwvereniging niet uit komen richten

Nadere informatie

Verordening. Participatieraad Sociaal Domein. (WMO, Participatiewet en Jeugdwet)

Verordening. Participatieraad Sociaal Domein. (WMO, Participatiewet en Jeugdwet) Verordening Participatieraad Sociaal Domein (WMO, Participatiewet en Jeugdwet) Aalten 2015 Verordening Participatieraad Sociaal Domein (WMO, Participatiewet en Jeugdwet) Aalten 2015. Artikel 1. Begripsbepalingen

Nadere informatie

Procedure aanmelding voor Advies, Ondersteuning of Plaatsing

Procedure aanmelding voor Advies, Ondersteuning of Plaatsing Procedure aanmelding voor Advies, Ondersteuning of Plaatsing September 2014 (Zie ook het stroomschema en het document over ondersteuningstoewijzing op de site en de achtergrondinformatie in de bijlage)

Nadere informatie

PEN Nederland, voorheen Centrum voor Nederland van de Internationale P.E.N.-Club (Club van "Poets, playwrights, essayists, editors, novelists")

PEN Nederland, voorheen Centrum voor Nederland van de Internationale P.E.N.-Club (Club van Poets, playwrights, essayists, editors, novelists) CONCEPT PEN Nederland, voorheen Centrum voor Nederland van de Internationale P.E.N.-Club (Club van "Poets, playwrights, essayists, editors, novelists") HUISHOUDELIJK REGLEMENT Over het lid worden van de

Nadere informatie

Aanvulling lwoo-pro Regionaal Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuidoost Utrecht 2014-2015 t/m 2017-2018

Aanvulling lwoo-pro Regionaal Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuidoost Utrecht 2014-2015 t/m 2017-2018 Aanvulling lwoo-pro Regionaal Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuidoost Utrecht 2014-2015 t/m 2017-2018 Leerwegondersteunend en praktijkonderwijs bij het swv Toelichting. Met

Nadere informatie

Bestuursreglement samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland

Bestuursreglement samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland Bestuursreglement samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland Artikel 1 Begripsbepalingen In dit bestuursreglement wordt verstaan onder: a. statuten: de statuten van de Stichting

Nadere informatie

Reglement afhandeling aanvraag voorzieningen SWV Passend Onderwijs VO Barneveld-Veenendaal (25-11)

Reglement afhandeling aanvraag voorzieningen SWV Passend Onderwijs VO Barneveld-Veenendaal (25-11) Vastgesteld door het Toezichthoudend bestuur op 13 februari 2019 SWV Passend Onderwijs VO Barneveld-Veenendaal (25-11) 1. Context Het SWV kent sinds de invoering van de wet Passend Onderwijs de volgende

Nadere informatie

VO De Langstraat. Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en Praktijkonderwijs schooljaar

VO De Langstraat. Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en Praktijkonderwijs schooljaar SWV 30-10 SWV 30-09 PO 30-10 VO De Langstraat Samenwerkingsverband Primair Onderwijs en Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Postadres: Kastanjestraat 4 5143 CZ WAALWJIK Telefoon: 0416-760770 Mail:

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Scholenoverleg regionaal samenwerkingsverband voor passend voortgezet onderwijs Eindhoven Kempenland.

Huishoudelijk reglement Scholenoverleg regionaal samenwerkingsverband voor passend voortgezet onderwijs Eindhoven Kempenland. AB 140123 Huishoudelijk reglement Scholenoverleg regionaal samenwerkingsverband voor passend voortgezet onderwijs Eindhoven Kempenland. Vastgesteld door het bestuur d.d. 23-01-2014 Status procedure ingevolge

Nadere informatie

R E G L E M E N T O U D E R R A A D

R E G L E M E N T O U D E R R A A D R E G L E M E N T O U D E R R A A D Begripsbepalingen. Artikel 1. Dit reglement verstaat onder: School: Christelijke basisschool De Hoeksteen, Postbus 13 te Wijk en Aalburg. Bestuur: Ouders: Personeel:

Nadere informatie

Aanvraag extra ondersteuning

Aanvraag extra ondersteuning Aanvraag extra ondersteuning In deze notitie wordt de beschreven hoe de aanvraag van de extra ondersteuning zal plaatsvinden en hoe het aanvraagformulier eruit zal zien. Dit is een concretisering van p.14-20

Nadere informatie

de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die op school zijn ingeschreven.

de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die op school zijn ingeschreven. HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD O.B.S. DE GOUWZEE Wilhelminalaan 58 1141 CW Monnickendam DEFINITIES Artikel 1 Ouders : de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die op school zijn ingeschreven.

Nadere informatie

De minister van onderwijs, cultuur en wetenschap,

De minister van onderwijs, cultuur en wetenschap, Regeling toelating tot praktijkonderwijs van LWOO-leerlingen en leerlingen met een indicatie voor (voortgezet) speciaal onderwijs in bijzondere gevallen. De minister van onderwijs, cultuur en wetenschap,

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement cliëntenraad van Stichting Samen Veilig Midden-Nederland

Huishoudelijk reglement cliëntenraad van Stichting Samen Veilig Midden-Nederland Huishoudelijk reglement cliëntenraad van Stichting Samen Veilig Midden-Nederland 1. Begripsbepalingen In het navolgende wordt verstaan onder: a. Cliënt een bij de Stichting aangemelde jeugdige, zijn ouders

Nadere informatie

Het loket van het SWV VO Lelystad. 1. Inleiding

Het loket van het SWV VO Lelystad. 1. Inleiding Het loket van het SWV VO Lelystad 1. Inleiding In deze notitie wordt het loket van het SWV VO Lelystad geïntroduceerd. Het loket van het SWV VO Lelystad is verantwoordelijk voor het afgeven van TLV s voor

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA Cultural Governance in Theater Dakota Vastgesteld door het bestuur van de Stichting Cultuuranker Escamp op: 26 november 2012 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Oudervereniging KBS De Bolster

Huishoudelijk reglement Oudervereniging KBS De Bolster Huishoudelijk reglement Oudervereniging KBS De Bolster DEFINITIE Artikel 1 Dit Huishoudelijk Reglement van de Oudervereniging Rooms Katholieke Basisschool De Bolster is een aanvulling op de statuten zoals

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Ouderraad

Huishoudelijk reglement Ouderraad Huishoudelijk reglement Ouderraad Openbare Basisschool t Hout, Helmond Artikel 1 Begripsbepalingen Dit reglement verstaat onder A. Bevoegd gezag : de directeur of zijn/haar vervanger B. School : Openbare

Nadere informatie