Eindrapport Pilot ZPP Brabant (2013)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eindrapport Pilot ZPP Brabant (2013)"

Transcriptie

1 Eindrapport Pilot ZPP Brabant (2013)

2 Aanleiding 1. Intro 1.1 Aanleiding De verwachting is dat de toekomstige arbeidsmarkt van overheden flexibeler wordt. In 2012 was er sprake van slechts 4% doorstroom van personeel in de overheidssector. We verkeren op dit moment in een periode van transitie. Het oude systeem van vaste functies en daar aan gekoppelde vaste aanstelling bij één organisatie sluit steeds minder aan bij de manier waarop mensen (willen) werken. Veel werknemers met specialistische kennis en hoogwaardige expertise willen deze inzetten voor meerdere organisaties en zelf de regie voeren over hun inzet. Tegelijkertijd merken we dat er ook behoefte is aan een vast (basis-)inkomen. De Tilburgse professor Wilthagen muntte deze tendens in de term flexicurity. We signaleren hiermee een tendens, maar (nog) geen revolutie. In tijden waarin stevig wordt bezuinigd en formatie en budget op slot zitten, lijkt stilzitten bij veel medewerkers met een vaste aanstelling het devies. Binnen deze context van transitie bedacht Christophe van der Maat in 2012 het concept van de Zelfstandig Publiek Professional (ZPP). Hij deed dit vanuit de volgende overtuiging: als de overheid er in slaagt een aantrekkelijk werkgever te zijn voor zelfstandige en ondernemende ambtenaren, dan slaagt de overheid er ook in om efficiënter en effectiever te werken. Vernieuwende arbeidsrelaties zijn nodig om een aantrekkelijk werkgever te zijn voor deze ondernemende ambtenaren. De overtuiging van Christophe bevat een paradox. Om goede werknemers te houden moet je ze een deel van de tijd laten gaan. Dit vormde de aanleiding om een experiment aan te gaan met Brabantse overheidsorganisatie om medewerkers de ruimte te bieden opdrachten te doen buiten de eigen organisatie: de pilot ZPP Brabant, netwerk van ondernemende ambtenaren.

3 De pilot 1.2 De pilot Meerdere Brabantse overheidsorganisaties gingen het experiment aan en boden in 2013 de ruimte aan medewerkers om opdrachten bij andere organisaties te doen. Er werd afgesproken om te experimenteren met 2 vormen waarin medewerkers elders opdrachten uitvoeren: - De flexibele ambtenaar: deze blijft in dienst bij de eigen organisatie en krijgt de mogelijkheid om voor een deel van de tijd (gemiddeld max. 40%) extern opdrachten uit te voeren, via detachering; - De Zelfstandig Publiek Professional (ZPP-er): deze richt een onderneming op en verhuurt zich tegen een publiek tarief aan andere organisaties. Hij/zij doet dit naast de vaste aanstelling, waarbij (tijdelijke) reductie van het aantal contracturen van de vaste aanstelling tot de mogelijkheden behoort. Het karakter van de pilot was pragmatisch: De drempel om mee te doen moest laag zijn en er moest ruimte zijn om per organisatie te differentiëren. Dit was nodig omdat er nogal wat verschillen tussen de organisaties zijn. Een voorbeeld is de tariefopbouw bij detachering. Sommige organisaties brengen standaard de overheadkosten in rekening wanneer ze een medewerker detacheren, terwijl anderen alleen de loonkosten rekenen. Uniformeren van dit soort zaken zou, indien überhaupt mogelijk, veel tijd kosten. Daarom werd afgesproken om maatwerk te leveren en per vraag vanuit een oplossingsgerichte houding mee te werken. Wel was duidelijk dat het elkaar doorrekenen van overhead zoveel als mogelijk moest worden vermeden. Het zou onderlinge detachering onaantrekkelijker maken. Bovendien is er bij een goede balans tussen zenden en ontvangen van medewerkers sprake van een broekzak-vestzak geldstroom. Uiteindelijk deden 18 organisaties en 28 ondernemende ambtenaren (zowel flexibele ambtenaren als ZPP-ers ) aan de pilot mee.

4 De werving 2. Heel Brabant ondernemend? 2.1 De werving De werving van ondernemende ambtenaren heeft veel tijd en energie gekost. In zijn algemeenheid was er veel belangstelling, maar ook de nodige scepsis. Door de projectgroep en de contactpersonen bij de deelnemende organisaties zijn door heel Brabant inspiratiesessies georganiseerd die over het algemeen goed werden bezocht. Veel gehoorde reactie was dat het concept in theorie erg aansprak, maar dat men nog twijfelde. In de meeste gevallen lag deze twijfel in onzekerheid over het behoud van betaald werk. Zelfs bij detachering, met behoud van de eigen functie, waren mensen bang om bij een eventuele reorganisatie als eerste hun baan te verliezen. Geheel ongegrond was deze gereserveerde houding niet. Een aantal van de pilotorganisaties beschouwde de pilot als een mobiliteitsinstrument. Eén van de ondernemende ambtenaren werd op het einde van de periode van detachering boventallig verklaard. De medewerkers die uiteindelijk kozen voor de meest zelfstandige werkvorm (een eigen onderneming) hadden reeds een eigen onderneming en/of geen (volledige) vaste aanstelling. Ja maar factoren medewerkers persoonlijke hang naar zekerheid huidige arbeidsmarkt reorganisaties eerst zien, dan geloven Ja maar factoren werkgevers andere prioriteiten HRM (vaak reorganisatie) te kleine organisatie: te kwetsbare bedrijfsvoering andere visie op samenwerking tussen organisaties en op arbeidsrelaties angst voor verlies talent / ervaren medewerkers

5 De werking 2.2 De werking Een cruciale vraag voor de ondernemende ambtenaar was hoe hij een opdracht binnen kon slepen. Een manier om dit te doen was via het klussenplatform op het bedrijvennetwerk Yammer. Dit platform kent 82 leden, onder wie ondernemende ambtenaren en medewerkers HRM/P&O. Gelet op eerdere landelijke ervaringen met klussenplatforms was echter niet de verwachting dat hier veel matches zouden ontstaan. Er worden weinig opdrachten beschikbaar gesteld en de groep ondernemende ambtenaren is dusdanig klein dat een match sterk van toeval afhangt. In totaal kwamen via het platform 2 succesvolle matches tot stand. Er was een derde match, maar deze ging niet door omdat de medewerker geen tijdelijke urenuitbreiding kon krijgen en ook geen eigen bedrijf wilde starten. Er werden meer matches verwacht via informele netwerken, waarlangs ondernemende ambtenaren via elkaars contacten en via de contactpersonen acquisitie zouden plegen. In mei kwamen de ondernemende ambtenaren voor het eerst samen (zie foto) en werd er gebrainstormd over manieren om opdrachtgevers te benaderen. Enkele ideeën die hieruit voortkwamen waren: het organiseren van een netwerkbijeenkomst met speeddating, professionaliseren van de ZPP website met de profielen, het aanbieden van een aantal gratis uren, etc De uitvoering van deze ideeën is slechts beperkt van de grond gekomen. Een belangrijke oorzaak hiervoor was dat niemand minder uren ging werken zolang er nog geen opdracht in zicht was. Hierdoor was er te weinig tijd om gezamenlijke acquisitie te plegen. Wel is er door 2 ondernemende ambtenaren uit Oss een idee ontwikkeld om gezamenlijk opdrachten uit te voeren. Vanuit de pilot projectgroep zijn na de zomer diverse acties ondernomen zoals het verspreiden van een vakantiekaart onder managers in de pilotorganisaties en het periodiek publiceren van een blog op de site met ervaringen van ondernemende ambtenaren en opdrachtgevers.

6 Meerwaarde 3. Kracht van het netwerk 3.1 Meerwaarde Er is veel waardering voor de pilot. Landelijk is er nog niet veel ervaring met het daadwerkelijk functioneren van een netwerk van ondernemende ambtenaren. De pilot is dan ook met recht vernieuwend te noemen. Om deze reden kende het A&O fonds provincies de HRM-prijs aan de pilot toe (zie foto). De pilot was een experiment om te kijken of de ondernemende ambtenaar een levensvatbaar concept is en waar kansen en belemmeringen liggen. Een belangrijke bevinding is dat binnen de organisaties nog veel wordt gedacht in termen van (interne) vacatures en weinig in termen van (externe) opdrachten. Ook hebben veel organisaties te maken met taakstellingen op het gebied van personeel en inhuur waardoor er blokkades zijn om extern te werven. Daarnaast gelden er voor een aantal organisaties regionale afspraken die voorgaan en wordt er veel binnen commerciële raamcontracten gewerkt. Voor de ondernemende ambtenaren was het moeilijk om dit te doorbreken. In de bijlage zijn infografics opgenomen met de uitkomsten van enquêtes onder managers en ondernemende ambtenaren. Uit de enquêtes blijkt dat er wel externe opdrachten zijn verworven (ca. 3/4 de van de respondenten), maar dat dit moeilijk was en niet altijd via het netwerk van de pilot liep. Toch geven alle respondenten aan ook in 2014 beschikbaar te blijven als ondernemende ambtenaar. De belangrijkste conclusie van het experiment is: Het op een ondernemende manier externe opdrachten doen door overheidsmedewerkers is op dit moment slechts op kleine schaal haalbaar. De Zelfstandig Publiek Professional (ZPP-er) is nu voor een kleine groep mensen een geschikte vorm. Om de flexibele inzet van personeel tussen overheidsorganisaties een grote impuls te geven is een andere manier van werken binnen en tussen de organisaties nodig.

7 Verbinding 3.2 Verbinding Zoals gezegd zijn er verschillende organisatiestructuren (bijvoorbeeld: gemeenschappelijke regeling, Flex B.V., ect ) en arbeidsvormen (detachering, inhuur, etc ) waarlangs flexibele inzet plaatsvindt. Er is binnen de pilot beperkt gekeken naar de voor- en nadelen de verschillende opties. Voor een uitgebreide beschrijving van alle mogelijke juridische vormen verwijzen we naar het eindrapport van de Proeftuin Vernieuwende Arbeidsrelaties van september De vorm die in de pilot is gekozen t.b.v. de ZPP-ers is die van urenreductie, d.m.v. onbetaald verlof. In sommige gevallen was sprake van tijdelijke urenreductie met een terugkeergarantie. Het formuleren van de exacte voorwaarden is een kwestie van onderhandelen tussen de medewerkers en de werkgever. Wat opviel tijdens de pilot was dat er op sommige plekken discussie ontstond over het principe dat eigen medewerkers als eerste de kans moeten krijgen om te reageren op tijdelijke vacatures en opdrachten. Bij alle organisaties gold dat eigen medewerkers voorrang kregen. In West-Brabant gold de regel dat het werk eerst 48 uur exclusief moest worden opengesteld binnen de gemeenschappelijke regeling Regio West-Brabant (Flex- West-Brabant). Het gevolg was dat er weinig werk buiten de gemeenschappelijke regeling werd opengesteld. Toch bleek er op het einde van de pilot wel behoefte onder de contactpersonen in de pilotorganisaties om de opgedane contacten buiten de eigen regio warm te houden en vaker te gaan benutten. Door de pilot zijn verbindingen tussen organisaties gelegd die er eerst niet waren. Hierdoor werd meer samengewerkt en kennis gedeeld. Een voorbeeld is de afstemming tussen regio`s over verschillende opleidingsmodules. Dat zaken niet altijd langs bestaande structuren hoeven te lopen bleek eens te meer bij de organisatie van de Dag van de Publiek Ondernemer. 2 Op 15 januari 2014 gingen 100 enthousiaste deelnemers en bijdragers aan de slag met het thema ondernemerschap in de overheidssector. De Dag was een coproductie tussen diverse pilotorganisaties, organisaties uit de Proeftuin Vernieuwende Arbeidsrelaties en meerdere ondernemende ambtenaren. Eén van de conclusies van de Dag was dat overheden de arbeidsvraag volledig transparant zouden moeten maken

8 Randvoorwaarden 4. Vervolg 4.1 Randvoorwaarden Zoals gezegd heeft het netwerk van ondernemende ambtenaren geen revolutie teweeg gebracht, maar wel veel enthousiasme en nieuwe verbindingen. Om in het vervolg de flexibele inzet van medewerkers tussen organisaties optimaal te stimuleren kunnen we op basis van de pilot enkele belangrijke randvoorwaarden benoemen. a. Zekerheid Voor sommigen is het voor eigen rekening en risico doen van opdrachten een pré. De meeste mensen zoeken op dit moment echter naar zekerheid. Het flexibel werken vanuit een vaste aanstelling sluit als vorm momenteel dan ook het beste aan bij de behoefte. Wel is het van belang om als organisatie open te zijn over de doelstelling achter de flexibele inzet. Indien het de bedoeling is om de medewerker blijvend buiten de organisatie aan het werk te krijgen, dan moeten hierover ook passende afspraken worden gemaakt. b. Denk en handel in termen van opdrachten i.p.v. functies Zowel de cultuur als de structuur van organisaties is grotendeels geënt op vaste functies. Er zijn ondernemende ambtenaren die dit voor zichzelf kunnen doorbreken d.m.v. uitstekende acquisitievaardigheden. De meeste ambtenaren kunnen dit echter niet en/of willen dit niet. Om substantiële flexibele inzet binnen organisaties en tussen organisaties te bereiken is een systeemomslag nodig. Sommige organisaties zijn reeds bezig om te inventariseren bij welke kernactiviteiten vaste functies passen en welke activiteiten als opdrachten kunnen worden weggezet. Het op een open manier flexibel invullen van een deel van het beschikbare personeelsbudget (formatie en inhuur) kan dan als een managementopgave breed worden uitgezet. Initiatieven zoals het openstellen van 100-uur klussen (provincie Utrecht) dragen op een positieve manier bij aan de gewenste omslag. c. Ga voor één gemeenschappelijk doel (1 overheid) Er zijn veel platforms en circuits (formeel en informeel) waarlangs vraag en aanbod worden gematcht. Sommige overlappen elkaar en sommige sluiten elkaar uit. Vanuit de gedachte van 1 overheid is het onwenselijk om muren op te trekken tussen organisaties. Het meest kansrijke platform op dit moment is flexpoolpubliekesector.nl. Het succes van een dergelijk platform is wel afhankelijk van het effectief ontsluiten van werk uit de organisaties. Hier ligt een gezamenlijke opgave voor Inkoop en P&O en het management van organisaties.

9 Aanbevelingen 4.2 Aanbevelingen Uit de pilot komen de volgende aanbevelingen voort voor organisaties die verder willen gaan met flexibele en ondernemende inzet van personeel: I. Blijf de mogelijkheid aanbieden aan medewerkers om als ZPP-er opdrachten bij andere organisaties te doen. Voor sommige medewerkers is dit een mooie constructie om te proeven aan het zelfstandig ondernemerschap, zonder direct de sprong in het diepe te wagen. De voorwaarden, zoals bijvoorbeeld een terugkeergarantie, zijn onderwerp van onderhandeling tussen de medewerker en werkgever. II. Zet sterker in op tijdelijke detacheringen tussen organisaties. Als er meer opdrachten worden ontsloten tussen organisaties zal ook de flexibiliteit en mobiliteit worden vergroot. De animo hiervoor onder medewerkers is vrij groot. Het zelf voor een deel van de tijd zorgen voor betaalde opdrachten is hierbij een variant die de meeste mensen nog niet past. Dit kan echter veranderen naarmate er ook daadwerkelijk een markt voor opdrachten tussen organisaties ontstaat. III. Zoek om de markt voor opdrachten tussen organisaties te versterken gelijkgestemde organisaties op. Dat wil zeggen organisaties die niet alleen de theorie omarmen, maar ook daadwerkelijk opdrachten (kunnen) uitzetten buiten de eigen organisatie en medewerkers (kunnen) detacheren. IV. Creëer geen nieuw platform voor matching, maar zoek aansluiting bij een functionerend platform. Voor een ambtenaar die opdrachten wil doen bij andere organisaties is het belangrijk om vooraf te bepalen wat hij/zij hieruit wil halen en wat hij/zij aan andere organisaties heeft te bieden. Ook is het van belang om voor een vorm te kiezen die bij past en om te bepalen wat iemand er voor over heeft om dit te gaan doen (hoe graag wil je het?). Het volgen van een cursus kan hierbij helpen, evenals een goed gesprek met een personeelsconsulent.

10 Intro Heel Brabant ondernemend? Kracht van het netwerk Vervolg Bijlagen Enquêtes Enquête managers Enquête ondernemende ambtenaren

11 Intro Heel Brabant ondernemend? Kracht van het netwerk Vervolg Bijlagen Apendices De volgende documenten zijn als appendix bij dit rapport gevoegd: 1. Verslag expertmeeting juridische aspecten vernieuwende arbeidsrelaties, d.d Voorbeeld functieprofiel ondernemende ambtenaar 3. FAQ`s pilot ZPP 4. Cursusaanbod West-Brabant 5. Verslag workshop Begin je eigen bedrijf (Oss)

van de raadsleden dhr. A. Rennenberg en dhr. W. Claassen(OAE) over Personeel

van de raadsleden dhr. A. Rennenberg en dhr. W. Claassen(OAE) over Personeel gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6466 Inboeknummer 15bst01179 Beslisdatum B&W 1 september 2015 Dossiernummer 15.36.103 (2.3.1) Raadsvragen van de raadsleden dhr. A. Rennenberg en dhr. W. Claassen(OAE)

Nadere informatie

DB Regio West-Brabant Monique van Etten-Wiedemeijer

DB Regio West-Brabant Monique van Etten-Wiedemeijer DB Regio West-Brabant Monique van Etten-Wiedemeijer Doel presentatie: 1. Wat doet het Mobiliteitscentrum? Hoe is het ontstaan? 2. Formatie en hoe? 3. Wat zijn resultaten 2015 (1/1 tot 15/11)? 4. Wat is

Nadere informatie

Monique Walboomers & RAADSINFORMATIEBRIEF. Van: L. Smale Tel,nr,: 8676 Geraadpleegd consulent. Datum: 29-08-2013

Monique Walboomers & RAADSINFORMATIEBRIEF. Van: L. Smale Tel,nr,: 8676 Geraadpleegd consulent. Datum: 29-08-2013 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: L. Smale Tel,nr,: 8676 Geraadpleegd consulent Datum: 29082013 Afd.: Communicatie & Personeelszaken Tekenstukken: Persbericht: Bijlagen:

Nadere informatie

GEMEENTE UDEN VITAAL REGIE OP EIGEN OPLEIDING, ONTWIKKELING & TALENTGEBRUIK

GEMEENTE UDEN VITAAL REGIE OP EIGEN OPLEIDING, ONTWIKKELING & TALENTGEBRUIK GEMETE UD VITAAL Samen in beweging Onderdeel REGIE OP EIG OPLEIDING, ONTWIKKELING & TALTGEBRUIK Duurzaam opleidingsbeleid gemeente Uden 2013 2016 versie 2 (vastgesteld 04-02-2014) 1 Gemeente Uden Vitaal

Nadere informatie

Werving van kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt UITKOMSTEN ENQUÊTE

Werving van kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt UITKOMSTEN ENQUÊTE Werving van kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt UITKOMSTEN ENQUÊTE 1 Inhoud 1. Inleiding 4 2. Respons 5 3. Ervaring met werving via gemeenten en UWV 6 4. Waardering en tips 7 4.1 Waardering

Nadere informatie

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020 Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Wil Zuidoost-Nederland als top innovatie regio in de wereld meetellen, dan zal er voldoende en goed

Nadere informatie

project geïnitieerd door Arbeidsgehandicapten in de UMC s

project geïnitieerd door Arbeidsgehandicapten in de UMC s project geïnitieerd door Arbeidsgehandicapten in de UMC s LOOR UMC Vrijdag 7 maart 2014 Kim Verschueren Abvakabo FNV projectleider Vooraf Wat zijn jullie ervaringen tot nu toe? Doel project Uiteindelijke

Nadere informatie

DE VIER FASES VAN JOB TWINNING

DE VIER FASES VAN JOB TWINNING DE VIER FASES VAN JOB TWINNING De ervaringen die de afgelopen jaren zijn opgedaan, laten zien dat Job Twinning een waardevolle activiteit is, maar niet vanzelf gaat. Gemotiveerde deelnemers zijn een belangrijke

Nadere informatie

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen 1 Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen De A+O fondsen van gemeenten, provincies en waterschappen hebben

Nadere informatie

Van stagnatie naar beweging. Mobiliteit in een veranderende arbeidsmarkt

Van stagnatie naar beweging. Mobiliteit in een veranderende arbeidsmarkt Van stagnatie naar beweging Mobiliteit in een veranderende arbeidsmarkt Nieuw werkgever- en werknemerschap in een veranderende arbeidsmarkt Opgave Werkgevers binnen de publieke sector staan voor grote

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk 14 februari 2019 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

De Samenwerkende Centrales van Overheidspersoneel en de minister van BZK als werkgever Sector Rijk geven hieronder gezamenlijk uitleg over de door hen gesloten Overeenkomst loopbaanondersteuning, arbeidsmarkt

Nadere informatie

Presentatie Oudere werkzoekenden 20 februari 2018

Presentatie Oudere werkzoekenden 20 februari 2018 Presentatie Oudere werkzoekenden 20 februari 2018 Project Oudere werkzoekenden In 2016 vervolgopdracht van het POHO Arbeidsmarkt aan Kenniskring: regionaal en doelgericht plan van aanpak, gericht op beeldvorming.

Nadere informatie

Cao Metalektro: die deal doen we samen

Cao Metalektro: die deal doen we samen Cao Metalektro: die deal doen we samen De drive om iets slimmer, sneller of beter te doen met de inzet van techniek, heeft de maakindustrie in ons land groot gemaakt. En daar zijn we trots op. Met technologische

Nadere informatie

Analyse Werksessie #1 Maart 2017 Posters Meerbanigheid & ZZP

Analyse Werksessie #1 Maart 2017 Posters Meerbanigheid & ZZP Analyse Werksessie #1 Maart 2017 Posters Er is gewerkt met vijf thema s Meerbanigheid / ZZP, Inkomen, Vitaliteit en gezondheid, Doorstromen en Persoonlijke ontwikkeling. Deze thema s zijn ontstaan uit

Nadere informatie

Welkom bij Bo College 24 januari 2019

Welkom bij Bo College 24 januari 2019 Welkom bij Bo College 24 januari 2019 Agenda 10.00-10.15 Welkom 10.15 10.45 Project Zinnige Kraamzorg 10.45 11.15 Koffie /Thee 11.15 12.15 Hoe kijkt u naar die visie? 12.30 13.30 Lunch 13.30 14.15 Pitch

Nadere informatie

Eenvoudiger van bijstand naar baan

Eenvoudiger van bijstand naar baan Informatieblad Eenvoudiger van bijstand naar baan De huidige arbeidsmarkt vraagt om flexibiliteit. Met Flextensie kunt u bijstandsgerechtigden in uw gemeente tijdelijk of deeltijdwerk bieden. Zo groeien

Nadere informatie

Passie voor Techniek in goede banen leiden van opleiden naar duurzaam aantrekkelijk

Passie voor Techniek in goede banen leiden van opleiden naar duurzaam aantrekkelijk Passie voor Techniek in goede banen leiden van opleiden naar duurzaam aantrekkelijk Misja Bakx Directeur Matchcare Agenda 1. Arbeidsmarkt ontwikkelingen en veranderingen 2. Trends in de rol van onderwijs,

Nadere informatie

circulaire Selectieve vacaturestop en procedure

circulaire Selectieve vacaturestop en procedure Postbus 30132 2511 DP Den Haag Turfmarkt 147 Overlegza ken Beleid, Control en Penitentiaire Inrichtingen Rijks Justitiele Jeugdinrichting Detentie- en Uitzendcentra Rijks Forensisch Psychiatrische Centra

Nadere informatie

info Nspyre Freelance Professionals Schrijf je nu in!

info Nspyre Freelance Professionals Schrijf je nu in! Nspyre Freelance Professionals Schrijf je nu in! info Nspyre Externe Inhuur Herculesplein 24 3584 AA Utrecht T 088-827 50 00 F 088-827 50 99 www.nspyre.nl/freelance externeinhuur@nspyre.nl Nspyre Nspyre

Nadere informatie

Aanvraagformulier. Organisatie Telefoonnummer E- mail adres

Aanvraagformulier. Organisatie Telefoonnummer E- mail adres Aanvraagformulier Vfl Socrilc Likn,n Vkgti..tn heid (Regionaal)cc Naam Functie Organisatie Telefoonnummer E- mail adres Arbeidsmarktregio Drenthe Werkt Voor indienen aanvraag ondersteuning aanpak Matchen

Nadere informatie

Observaties vanuit werkgevers over werknemers met een psychische kwetsbaarheid. datum 1 augustus Vooruitgang door vernieuwend werkgeven

Observaties vanuit werkgevers over werknemers met een psychische kwetsbaarheid. datum 1 augustus Vooruitgang door vernieuwend werkgeven Observaties vanuit werkgevers over werknemers met een psychische kwetsbaarheid datum 1 augustus 2018 Vooruitgang door vernieuwend werkgeven Blad 2 van 7 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Algemene observaties...

Nadere informatie

Rabobank Nederland Human Resources Rabobank Policies & Solutions. De Unie FNV Finance CNV Vakmensen. C maart 2016

Rabobank Nederland Human Resources Rabobank Policies & Solutions. De Unie FNV Finance CNV Vakmensen. C maart 2016 Rabobank Nederland Human Resources Rabobank Policies & Solutions Postadres UCT 0428, Postbus 17100, 3500 HG Utrecht De Unie FNV Finance CNV Vakmensen Bezoekadres Telefoon Croeselaan 18, 3521 CB Utrecht

Nadere informatie

Expertisecentrum Plato VAN WERK-NAAR-WERK EN LOOPBAANCOACHING

Expertisecentrum Plato VAN WERK-NAAR-WERK EN LOOPBAANCOACHING Expertisecentrum Plato VAN WERK-NAAR-WERK EN LOOPBAANCOACHING INHOUD WIJ MAKEN ER WERK VAN! 04 PROCEDURE VAN EEN VAN WERK- NAAR-WERKTRAJECT 09 LOOPBAANORIËNTATIE EN LOOPBAANCOACHING 05 OVER EXPERTISECENTRUM

Nadere informatie

Jong Talent Programma s

Jong Talent Programma s Kennis van de Overheid Jong Talent Programma s Investeer in de toekomst van uw organisatie Jong talent heeft de toekomst Ze zijn er gelukkig volop: jonge mensen die kiezen voor een carrière bij de overheid.

Nadere informatie

Zonder Waarde Geen Plaatsing Paradoxen en principes bij de plaatsing van mensen met een arbeidsbeperking in het Primair Onderwijs Tinka van Vuuren,

Zonder Waarde Geen Plaatsing Paradoxen en principes bij de plaatsing van mensen met een arbeidsbeperking in het Primair Onderwijs Tinka van Vuuren, Zonder Waarde Geen Plaatsing Paradoxen en principes bij de plaatsing van mensen met een arbeidsbeperking in het Primair Onderwijs Tinka van Vuuren, Aukje Smit m.m.v. Dian van Erp HRM Lectorencongres november

Nadere informatie

Outplacement: voor de werknemer

Outplacement: voor de werknemer Outplacement: voor de werknemer Ontslag: een keerpunt voor werkgever en werknemer De aanleiding tot outplacement is een ontslag. Dat kan zijn door een reorganisatie of omdat werknemer en werkgever, om

Nadere informatie

Welkom door Vanessa Roelse (projectleider vernieuwende arbeidsrelaties, programma Beter Werken in het Openbaar Bestuur)

Welkom door Vanessa Roelse (projectleider vernieuwende arbeidsrelaties, programma Beter Werken in het Openbaar Bestuur) Themabijeenkomst Help de hybride ambtenaar, 24 januari 2013: Dagvoorzitter: Silvia de Ronde Bresser Welkom door Vanessa Roelse (projectleider vernieuwende arbeidsrelaties, programma Beter Werken in het

Nadere informatie

Do s en don ts werkgeversdienstverlening

Do s en don ts werkgeversdienstverlening Do s en don ts werkgeversdienstverlening Inhoud Aanleiding Overzicht werkgeversdienstverlening Proces aannemen en plaatsen medewerker met arbeidsbeperking Do s en don ts per fase Bronnen Aanleiding Onderzoeksrapporten

Nadere informatie

Sociaal inkopen gemeente Utrecht Beschouwing van beleid en praktijkcasus. Hier komt tekst Anja van Rijn. Utrecht.nl

Sociaal inkopen gemeente Utrecht Beschouwing van beleid en praktijkcasus. Hier komt tekst Anja van Rijn. Utrecht.nl Sociaal inkopen gemeente Utrecht Beschouwing van beleid en praktijkcasus Hier komt tekst Anja van Rijn Hier Jeroen komt Veenendaal ook tekst Sociaal ondernemerschap in Utrecht politieke besluitvorming

Nadere informatie

Resultaten online enquête Kennisknooppunt Stadslandbouw

Resultaten online enquête Kennisknooppunt Stadslandbouw Resultaten online enquête Kennisknooppunt Stadslandbouw 7 oktober 2015, Jan Eelco Jansma Samenvatting Dit document doet verslag van een online enquête (voorjaar-zomer 2015) onder betrokkenen bij stadslandbouw.

Nadere informatie

Grip op bezuinigen. HR-festival A+O fonds. Hoe gemeente Rotterdam stuurt op het. Onno Hutten Eddy van Veghel. behalen van 20% personele krimp

Grip op bezuinigen. HR-festival A+O fonds. Hoe gemeente Rotterdam stuurt op het. Onno Hutten Eddy van Veghel. behalen van 20% personele krimp HR-festival A+O fonds Onno Hutten Eddy van Veghel Grip op bezuinigen Hoe gemeente Rotterdam stuurt op het behalen van 20% personele krimp 7 nov 2013 Even voorstellen Onno Hutten 2006 Werving- en selectiepsycholoog

Nadere informatie

Gaan en blijven werken in de jeugdzorg Werkbijeenkomst met leden van Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak

Gaan en blijven werken in de jeugdzorg Werkbijeenkomst met leden van Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak Gaan en blijven werken in de jeugdzorg Werkbijeenkomst met leden van Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak Datum: 21 april 2009 Tijdstip: 13.00 tot 15.30 Graag nodigen wij u namens Hans Wijers, bestuurder

Nadere informatie

Meer kansen, meer banen. SW-bedrijven als banenmakelaar

Meer kansen, meer banen. SW-bedrijven als banenmakelaar Meer kansen, meer banen Inleiding Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben terecht de volle aandacht van de politiek. Vrijwel alle verkiezingsprogramma s besteden er aandacht aan. Het gaat

Nadere informatie

Sterk In Je Werk Inzichten en aanbevelingen per levensfase

Sterk In Je Werk Inzichten en aanbevelingen per levensfase Sterk In Je Werk Inzichten en aanbevelingen per levensfase 1. Aanbevelingen per levensfase Eén van de onderdelen van het programma Overstag is het ontwikkeltraject Sterk in je Werk. De organisaties die

Nadere informatie

Van idee naar subsidiabel projectplan

Van idee naar subsidiabel projectplan FINALEDAG 3-2-1-CO! ZORGT VOOR VERRIJKTE INNOVATIEVE IDEEËN Van idee naar subsidiabel projectplan Door: Martine van Dijk A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman Op 26 maart 2015 vond voor de tweede

Nadere informatie

Samenwerken bij werving & selectie en talentontwikkeling

Samenwerken bij werving & selectie en talentontwikkeling Samenwerken bij werving & selectie en talentontwikkeling Talentenpool: 2 Juni 2016 Nijmegen Nico Sekeris Talentenpool: Flexibilisering en werkzekerheid kan samen Airbnb concepten versterken werving & selectie

Nadere informatie

IT United Intervisie sessies 2012 23 april 2012

IT United Intervisie sessies 2012 23 april 2012 IT United Intervisie sessies 2012 23 april 2012 Welkom Hoe Voorstel ronde Thema s Afsluiting Waarom deze sessies? Kennisdeling versterken tussen IT United leden (Een van de voordelen van lidmaatschap)

Nadere informatie

Behoeftepeiling Arbeidspool

Behoeftepeiling Arbeidspool Behoeftepeiling Arbeidspool Uitkomsten van een enquête naar de behoefte aan een arbeidspool bij bedrijven en instellingen uit de arbeidsmarktregio Groningen. Anneloes Scholing en Petra Oden Lectoraat Juridische

Nadere informatie

... bouwt de overheid van de toekomst van onderaf op

... bouwt de overheid van de toekomst van onderaf op ... bouwt de overheid van de toekomst van onderaf op Website: www.deondernemert.nl E-mail: deondernemert@gmail.com Contactpersoon: Ferdi Jansen Organisatie: Gemeente Rotterdam Mobiel: 06-81940280 Samenvatting

Nadere informatie

Beleidsadviseur Sociaal Domein

Beleidsadviseur Sociaal Domein Kennis van de Overheid Beleidsadviseur Sociaal Domein Talentprogramma voor jonge professionals Investeer in de toekomst van uw afdeling Junior talenten kunnen een bijzondere rol spelen bij de transformatie

Nadere informatie

Samen geven we richting aan de koers van de NKC

Samen geven we richting aan de koers van de NKC Samen geven we richting aan de koers van de NKC ₀ ₀ ₀ In de aanloop naar de klimaattop in Parijs is eind 2014 de Nederlandse Klimaatcoalitie van start gegaan om CO2 reductie bij bedrijven en andere organisaties

Nadere informatie

Welkom bij de Flexibility Groep

Welkom bij de Flexibility Groep Welkom bij de Flexibility Groep Wij zijn de eerste online franchise organisatie op het gebied van arbeidsbemiddeling De Flexibility Groep is opgericht in 2006 te Breda. Inmiddels tellen we landelijk meer

Nadere informatie

ZZP Bemiddeling. Wet DBA

ZZP Bemiddeling. Wet DBA ZZP Bemiddeling Wet DBA SelectiePunt ZZP Bemiddelen, Wet DBA We werken graag voor u SelectiePunt is specialist in Strategische PersoneelsPlanning. Wij helpen organisaties en kandidaten met het realiseren

Nadere informatie

Conclusies enquête The Future Group. November 2015

Conclusies enquête The Future Group. November 2015 November 2015 Conclusies enquête Een zzp er kiest voor zelfstandigheid, vrijheid en ondernemerschap. Daar moet je hem/haar de ruimte voor geven. Verplichte collectieve zaken staan in tegenstelling tot

Nadere informatie

Bureau BERGS. Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies. Noloc Erkend & Gecertificeerd

Bureau BERGS. Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies. Noloc Erkend & Gecertificeerd Bureau BERGS Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies Noloc Erkend & Gecertificeerd 1 2 Voorwoord Over Bureau BERGS Re-integratie, Outplacement & Loopbaanadvies De flexibiliteit binnen organisaties wordt

Nadere informatie

Outplacement: voor de werknemer

Outplacement: voor de werknemer Outplacement: voor de werknemer Ontslag: een keerpunt voor werkgever en werknemer De aanleiding tot outplacement is een toekomstig ontslag. Dat kan zijn door een reorganisatie of omdat werknemer en werkgever,

Nadere informatie

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg 2018-2021 Inleiding Het meerjarenplan 2016-2018 eindigt dit jaar, dat vraagt om een vervolg met inzicht naar een zeer dynamisch zorglandschap in een samenleving

Nadere informatie

Analyse en visie BaanStede in het licht van de Participatiewet

Analyse en visie BaanStede in het licht van de Participatiewet 1 Analyse en visie BaanStede in het licht van de Participatiewet Analyse en visie BaanStede in het licht van de Participatiewet Aanleiding Motie Raad Op 25 februari heeft de Raad een motie aangenomen waarin

Nadere informatie

Een leven lang ontwikkelen, 29 mei 2018

Een leven lang ontwikkelen, 29 mei 2018 Een leven lang ontwikkelen, 29 mei 2018 Waar gaan we het over hebben De huidige arbeidsmarkt loopt vast Naar een skills gerichte arbeidsmarkt Wat gaat House of Skills opleveren? Definitie van skills Skillpaspoort

Nadere informatie

Project Talent in beweging : naar een professionele HRM-organisatie. Myriam Jammaers, diensthoofd algemene zaken

Project Talent in beweging : naar een professionele HRM-organisatie. Myriam Jammaers, diensthoofd algemene zaken Project Talent in beweging : naar een professionele HRM-organisatie Myriam Jammaers, diensthoofd algemene zaken 1. Missie / visie van het OCMW Sint-Truiden Het OCMW Sint-Truiden heeft als opdracht het

Nadere informatie

BIJLAGE 1, BEDOELD IN ARTIKEL B.8 VAN DE COLLECTIEVE AR- BEIDSVOORWAARDENREGELING PROVINCIES (Spelregels en flankerend beleid bij reorganisaties)

BIJLAGE 1, BEDOELD IN ARTIKEL B.8 VAN DE COLLECTIEVE AR- BEIDSVOORWAARDENREGELING PROVINCIES (Spelregels en flankerend beleid bij reorganisaties) BIJLAGE 1, BEDOELD IN ARTIKEL B.8 VAN DE COLLECTIEVE AR- BEIDSVOORWAARDENREGELING PROVINCIES (Spelregels en flankerend beleid bij reorganisaties) A. PROCEDURELE KADERS BIJ REORGANISATIES 1. De provincie

Nadere informatie

Afdeling Advies Anouchka de Haan Henk Bangma Loes van Swol-Noomen

Afdeling Advies Anouchka de Haan Henk Bangma Loes van Swol-Noomen Afdeling Advies Anouchka de Haan Henk Bangma Loes van Swol-Noomen Wat is het nieuwe werken (of wel de nieuwe werkelijkheid)? Introductiefilm het nieuwe werken http://www.youtube.com/watch?v=lm844ess9fs

Nadere informatie

DUURZAAM DUURZAAM INZETBAAR PERSONEEL DOOR IN- EN EXTERNE FLEXIBILITEIT: De overheid betaalt 50% mee! De overheid betaalt 50% mee!

DUURZAAM DUURZAAM INZETBAAR PERSONEEL DOOR IN- EN EXTERNE FLEXIBILITEIT: De overheid betaalt 50% mee! De overheid betaalt 50% mee! GA VOOR DUURZAAM DUURZAAM INZETBAAR PERSONEEL DOOR IN- EN EXTERNE FLEXIBILITEIT: 1 Duurzame inzetbaarheid door in- en externe flexibiliteit: de overheid betaalt 50% mee! De overheid zet in op zo lang mogelijk

Nadere informatie

GEMEENTE UDEN VITAAL LOOPBAAN EN MOBILITEIT

GEMEENTE UDEN VITAAL LOOPBAAN EN MOBILITEIT GEMEENTE UDEN VITAAL Samen in beweging onderdeel LOOPBAAN EN MOBILITEIT Loopbaan en Mobiliteit gemeente Uden 2012 (versie 06-03-12/ vastgesteld op 26 juni 2012) 1 Gemeente Uden Vitaal De gemeente Uden

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid: Creatief werken aan werk in de regio!

Duurzame inzetbaarheid: Creatief werken aan werk in de regio! Duurzame inzetbaarheid: Creatief werken aan werk in de regio! Natuurlijke groei is iets wat haast onmerkbaar gaat maar wel grote gevolgen heeft. Je bewust worden van, en zicht krijgen op die groei maakt

Nadere informatie

Vernieuwing masterfase UU Inputsessies met studenten. Sessie 3 Keuzemogelijkheden en interdisciplinariteit

Vernieuwing masterfase UU Inputsessies met studenten. Sessie 3 Keuzemogelijkheden en interdisciplinariteit Vernieuwing masterfase UU Inputsessies met studenten Sessie 3 Keuzemogelijkheden en interdisciplinariteit Resultaten van inputsessie 10 juni 2014 Introductie Deze PowerPoint bevat de resultaten van de

Nadere informatie

Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang. Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008

Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang. Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008 Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008 Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang Huidige uitdagingen voor organisaties Veranderd werknemersperspectief

Nadere informatie

MET ELKAAR KOM JE VERDER

MET ELKAAR KOM JE VERDER MET ELKAAR KOM JE VERDER 2 ACE IS EEN HR-PLATFORM VAN ONTMOETEN, VERBINDEN, ACTIVEREN EN INSPIREREN. 3 Het ACE Integraal Netwerk bestaat uit drie onderdelen: ACE: het HR-netwerk voor regionale werkgevers.

Nadere informatie

Expertisecentrum Plato. van werk-naar-werk en loopbaancoaching. Voor medewerkers

Expertisecentrum Plato. van werk-naar-werk en loopbaancoaching. Voor medewerkers Expertisecentrum Plato van werk-naar-werk en loopbaancoaching Voor medewerkers inhoud wij maken er werk van! 04 Onze dienstverlening voor jou 09 Loopbaanoriëntatie en Loopbaancoaching 05 over expertisecentrum

Nadere informatie

EVALUATIE WERKTOP. Auteurs: Prof. dr. Nicolette van Gestel, Dr. Shirley Oomens, Eva Buwalda-Groeneweg MA

EVALUATIE WERKTOP. Auteurs: Prof. dr. Nicolette van Gestel, Dr. Shirley Oomens, Eva Buwalda-Groeneweg MA EVALUATIE WERKTOP Auteurs: Prof. dr. Nicolette van Gestel, Dr. Shirley Oomens, Eva Buwalda-Groeneweg MA In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Juni 2014 SAMENVATTING Gemeenten

Nadere informatie

Innoveren = Marktgericht communiceren

Innoveren = Marktgericht communiceren Innoveren = Marktgericht communiceren Inleiding Adviseurs bij Syntens constateren bij bedrijven vaak een gebrek aan aandacht voor de markt. Veel ondernemingen hebben een verstoorde marktdynamiek. Door

Nadere informatie

Alles uit handen, maar niet de touwtjes

Alles uit handen, maar niet de touwtjes 1 Alles uit handen, maar niet de touwtjes SPORT2SUPPORT I.O.V. REN4SPORT SEPTEMBER 2012 2 LEESWIJZER In het hoofdstuk INTRO, staat een beknopte omschrijving over de onderzoeker en wordt de aanleiding tot

Nadere informatie

Evaluatie Loopbaan- en Diversiteitsplannen (LDP)

Evaluatie Loopbaan- en Diversiteitsplannen (LDP) Evaluatie Loopbaan- en Diversiteitsplannen (LDP) Viona-studieopdracht WSE Arbeidsmarktcongres 11 februari 2015 Daphné Valsamis & An De Coen Agenda Methodologie Wat is een LDP? 10 vaststellingen uit het

Nadere informatie

Sterk voor werk DE FEITEN OP EEN RIJ

Sterk voor werk DE FEITEN OP EEN RIJ Sterk voor werk OP EEN RIJ De Wet werk en zekerheid zorgt voor een nieuwe balans tussen flex en zeker Op 1 juli 2015 is de Wet werk en zekerheid volledig in werking getreden. De wet zorgt voor een nieuwe

Nadere informatie

Bijlage 1: Stappenplan hoe werknemers te

Bijlage 1: Stappenplan hoe werknemers te Bijlage 1: Stappenplan hoe werknemers te bewegen tot scholing en opleiding Doel van dit stappenplan is aan te geven hoe P&O leidinggevenden kan helpen bij het selecteren van de doelgroep, het voeren van

Nadere informatie

De kracht van een goede opdracht

De kracht van een goede opdracht PREVIEW De kracht van een goede opdracht Het moment is nu Als er íets zeker is, dan is het wel dat dit een bijzonder interessante tijd is om bij een woningcorporatie te werken. Naast de sociale opgave

Nadere informatie

Evaluatie Van Werk Naar Werk beleid bij de Rijksoverheid

Evaluatie Van Werk Naar Werk beleid bij de Rijksoverheid Evaluatie Van Werk Naar Werk beleid bij de Rijksoverheid Jose Gravesteijn Jaap de Koning Kim Weistra Presentatie voor een bijeenkomst van de Vereniging Ambtenaar en Recht, 14 april 2016 Inhoud Hoofdpunten

Nadere informatie

Bijlage 1 Aanvraagformulier. (Regionaal) Naam Functie. Organisatie Telefoon nummer adres

Bijlage 1 Aanvraagformulier. (Regionaal) Naam Functie. Organisatie Telefoon nummer  adres Bijlage 1 Aanvraagformulier Mted ri S.ial Zilkfl n 4 Yklegihjd (Regionaal) Naam Functie 1 Organisatie Telefoon nummer E-mailadres. Voor indienen aanvraag ondersteuning aanpak Matchen op werk 1: stand van

Nadere informatie

6.5. Boekverslag door T woorden 2 juni keer beoordeeld

6.5. Boekverslag door T woorden 2 juni keer beoordeeld Boekverslag door T. 1787 woorden 2 juni 2002 6.5 58 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding Ik doe mijn praktische opdracht over Flexwerk. Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat je er veel mensen over hoort

Nadere informatie

Beddenmonitor. - kwaliteit en doelmatigheid - kosten door flexibiliteit

Beddenmonitor. - kwaliteit en doelmatigheid - kosten door flexibiliteit Beddenmonitor. - kwaliteit en doelmatigheid - kosten door flexibiliteit Project in EZ Tilburg, Radboudumc, Hofpoort Woerden en JBZ Den Bosch ir. Leo Berrevoets en ir. Windi Winasti 21 maart 2014 Inhoud

Nadere informatie

MOBILITEITSPLAN Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland

MOBILITEITSPLAN Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland MOBILITEITSPLAN Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland Inleiding Mobiliteit is één van de instrumenten voor integraal personeelsbeleid. Mobiliteit geeft medewerkers mogelijkheden om op

Nadere informatie

Btw, een hele zorg Een onderzoek naar de fiscale aspecten van arbeidsmobiliteit in de sector zorg & welzijn

Btw, een hele zorg Een onderzoek naar de fiscale aspecten van arbeidsmobiliteit in de sector zorg & welzijn Btw, een hele zorg Een onderzoek naar de fiscale aspecten van arbeidsmobiliteit in de sector zorg & welzijn Managementsamenvatting De arbeidsmarkt in de sector zorg en welzijn is sterk in beweging. Zorg-

Nadere informatie

Junior medewerker Bezwaar en Beroep

Junior medewerker Bezwaar en Beroep Kennis van de Overheid Junior medewerker Bezwaar en Beroep Talentprogramma voor jonge professionals Investeer in de toekomst van uw afdeling Junior talenten kunnen een bijzondere rol spelen bij de transformatie

Nadere informatie

Openbare Ruimte. Heroriëntatie op de. Openbare Ruimte

Openbare Ruimte. Heroriëntatie op de. Openbare Ruimte Openbare Ruimte Heroriëntatie op de Openbare Ruimte Openbare Ruimte Inspelen op actuele ontwikkelingen Twee actuele ontwikkelingen vragen om een heroriëntatie op de ontwikkelingen, het beheer en onderhoud

Nadere informatie

Mobiliteit in Publieke Sector. BaanBaan: mensgerichte en maatschappelijk verantwoorde mobiliteit

Mobiliteit in Publieke Sector. BaanBaan: mensgerichte en maatschappelijk verantwoorde mobiliteit Mobiliteit in Publieke Sector BaanBaan: mensgerichte en maatschappelijk verantwoorde mobiliteit Context: steeds meer behoefte aan mobiliteit Medewerkers willen ontwikkelen en groeien Goed en modern werkgeverschap

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Gezamenlijke uitgangspunten. Leernetwerken Startende Leerkrachten

Gezamenlijke uitgangspunten. Leernetwerken Startende Leerkrachten Gezamenlijke uitgangspunten Leernetwerken Startende Leerkrachten Inleiding De algemene doelstelling van het partnerschap Opleiden in de School is het versterken van de startende leerkracht door nauw aan

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Van stagnatie naar beweging. Mobiliteit in een veranderende arbeidsmarkt

Van stagnatie naar beweging. Mobiliteit in een veranderende arbeidsmarkt Van stagnatie naar beweging Mobiliteit in een veranderende arbeidsmarkt Nieuw werkgever- en werknemerschap in een veranderende arbeidsmarkt Opgave Werkgevers binnen de publieke sector staan voor grote

Nadere informatie

Omgevingswet? OR aan zet. Workshop OR & Omgevingswet 12 april 2018

Omgevingswet? OR aan zet. Workshop OR & Omgevingswet 12 april 2018 Omgevingswet? OR aan zet. Workshop OR & Omgevingswet 12 april 2018 Helemaal de verkeerde foto: dit ben ik dus niet. Wie van jullie gaat vanuit de eigen functie werken met de omgevingswet? Waarom? De Omgevingswet,

Nadere informatie

eigen regie en samen beslissen

eigen regie en samen beslissen eigen regie en samen beslissen In samenwerking met Zilveren Kruis, afdeling Digital Services, heeft LTC medewerkers in een verandering begeleid. Vanuit de wens een beweging te maken naar meer eigen regie

Nadere informatie

Gemeente Dronten geeft je de ruimte

Gemeente Dronten geeft je de ruimte Gemeente Dronten en OR hand in hand naar het Nieuwe Werken Gemeente Dronten geeft je de ruimte Door: Martine van Dijk en Robert Berk, A+O fonds gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman De gemeente Dronten

Nadere informatie

Functieprofiel Innovatiemanager Provincie Zuid-Holland

Functieprofiel Innovatiemanager Provincie Zuid-Holland Functieprofiel Innovatiemanager Provincie Zuid-Holland Provincie Zuid-Holland Innovatiemanager De provincie Zuid-Holland is een bedrijvige, veelzijdige provincie met 3,5 miljoen inwoners op een gebied

Nadere informatie

Whitepaper: De toegevoegde waarde van een gespecialiseerd bureau

Whitepaper: De toegevoegde waarde van een gespecialiseerd bureau gespecialiseerd bureau De snel aantrekkende arbeidsmarkt is duidelijk voelbaar in de dagelijkse praktijk van werving en selectie. Belangrijkste trend in de recruitment voor communicatie en marketingprojecten

Nadere informatie

Veranderende arbeidsmarkt

Veranderende arbeidsmarkt Veranderende arbeidsmarkt De arbeidsmarkt staat aan de vooravond van een grote verandering. Na decennia van een groeiend arbeidspotentieel neemt sinds 2010 de beroepsbevolking af. Commissie Bakker becijfert

Nadere informatie

Utrecht Science Park - Inclusief. SoFoKleS, 5 maart 2018 Etienne Lemmens & Ivo Kuijpers

Utrecht Science Park - Inclusief. SoFoKleS, 5 maart 2018 Etienne Lemmens & Ivo Kuijpers Utrecht Science Park - Inclusief SoFoKleS, 5 maart 2018 Etienne Lemmens & Ivo Kuijpers Onderwijsinstellingen USP in het kader van banenafspraak: target UMCU : 260 UU : 140 HU : 65 Realisatie blijft achter

Nadere informatie

Evaluatie paragraaf Personeelsbeleid uit Collegeprogramma

Evaluatie paragraaf Personeelsbeleid uit Collegeprogramma Evaluatie paragraaf Personeelsbeleid uit Collegeprogramma 2003-2007 Realisatie inrichtingsplannen Directie Beleid Utrecht, 12 januari 2006 Inhoud 1. Inleiding 2. Kwantitatieve doelstellingen 3. Kwalitatieve

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 11 april 2016 Vragen 2016Z06314

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 11 april 2016 Vragen 2016Z06314 De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum Betreft Vragen 2016Z06314 Hierbij

Nadere informatie

HOME PAGINA Welkom bij Rob Keehnen Werving & Selectie

HOME PAGINA Welkom bij Rob Keehnen Werving & Selectie Als header graag mijn logo met ernaast Rob Keehnen Werving & Selectie In oranje ernaast Passie voor vast en tijdelijk personeel Aan de onderzijd(fooder) een oranje balk op elke pagina met adres. HOME PAGINA

Nadere informatie

EXPERTS MET KARAKTER

EXPERTS MET KARAKTER EXPERTS MET KARAKTER KANSEN BENUTTEN? EERST ZIEN, DAN SCHAKELEN Tempo-Team is specialist in flexibele arbeid. Door onze koppeling van commercieel denken en een sterke betrokkenheid, zijn we al 35 jaar

Nadere informatie

Inspectie Werk en Inkomen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Inspectie Werk en Inkomen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Het college van Burgemeester en Wethouders Inspectie Werk en Inkomen Wilhelmina van Pruisenweg 52 drs. C.H.L.M. van de Louw D a t u m 2 6 OKT. 2011 Betreft Aanbieding Programmarapportages

Nadere informatie

Plan van Aanpak Format. Pilot functiecreatie gemeente/provincie SW bedrijf

Plan van Aanpak Format. Pilot functiecreatie gemeente/provincie SW bedrijf Plan van Aanpak Format Pilot functiecreatie gemeente/provincie SW bedrijf Inhoudsopgave 1 Naar een inclusieve arbeidsorganisatie met functiecreatie. 1 2 Plan van aanpak pilot functiecreatie... 2 3 Projectstructuur

Nadere informatie

Samenwerkingskracht in Zeeland #HOEDAN?

Samenwerkingskracht in Zeeland #HOEDAN? Samenwerkingskracht in Zeeland #HOEDAN? Rapport commissie Externe Spiegeling Zeeland Voorwoord Het beeld van de Zeeuwse ziekte verdient bijstelling: Zeeuwse overheden werken op veel terreinen samen en

Nadere informatie

Coöperatie ITGilde. ITGilde Coöperatie. Waarom? Samen sterker beter en slimmer

Coöperatie ITGilde. ITGilde Coöperatie. Waarom? Samen sterker beter en slimmer Waarom? Samen sterker beter en slimmer is een vereniging voor ondernemende ICT Professionals die zichzelf professioneel willen (door)ontwikkelen en ingezet willen worden bij passende, uitdagende opdrachten.

Nadere informatie

FREELANCE MARKT INDEX

FREELANCE MARKT INDEX FREELANCE MARKT INDEX PROGNOSE: KWARTAAL 2 VAN 2018 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 OVER DE FREELANCE MARKT INDEX 3 FREELANCE MARKT INDEX 4 ONDERZOEKSRESULTATEN ENQUÊTE 7 INTERPRETATIE 8 OVER FREELANCE.NL

Nadere informatie

Terugkoppeling motie 'Van bijstand naar baan' De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Terugkoppeling motie 'Van bijstand naar baan' De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Terugkoppeling motie 'Van bijstand naar baan' J.E. Slagter/S. Ros De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 57 42 1 7-11-2018 - Geachte heer, mevrouw, Tijdens de behandeling

Nadere informatie

Paradigmashift in kantelperiode

Paradigmashift in kantelperiode Paradigmashift in kantelperiode Van aanbodgericht naar vraaggericht Van grootschalig naar kleinschalig Centraal naar Decentraal Van landelijk naar lokaal Van hiërarchisch naar zelforganiserend Van bureaucratisch

Nadere informatie