EOQ Met Beperkingen. Of waarom Lagrange zich er niet mee moet bemoeien

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EOQ Met Beperkingen. Of waarom Lagrange zich er niet mee moet bemoeien"

Transcriptie

1 EOQ Met Beperkingen Of waarom Lagrange zich er niet mee moet bemoeien Ir. Paul Durlinger Steven Pauly 17 Februari 2016

2 1 Management Summary Wanneer we voor een SKU (Stock Keeping Unit) een seriegrootte berekenen, gebeurt dat meestal stand-alone, zonder te kijken naar andere SKU s. Maar in veel gevallen kan dat problemen opleveren. De seriegrootte kan voor één SKU wel kloppen maar als we de resultaten voor álle SKU s tezamen bekijken kan het zijn dat we niet genoeg ruimte hebben; of niet genoeg cash om alles in te kopen of hebben we niet genoeg tijd om alle orders te plaatsen of te ontvangen. De aangewezen benadering om de seriegroottes in samenhang te bekijken bij zulke restricties (geld, ruimte etc) is de Lagrange-multiplier-methode. Deze methode berekent seriegroottes, die resulteren in minimale (totale) kosten, gegeven de restrictie. Zoals de naam al suggereert niet de meest eenvoudige methode om in praktijk te gebruiken. Ook de achtergrond en afleiding zal voor de meesten onder ons te hoog gegrepen zijn en daarom wordt deze methode zelden gebruikt in praktijk. In dit paper presenteren wij daarom een andere, eenvoudige en intuitieve methode, die goede resultaten oplevert. Wij tonen aan dat bij deze evenredige correctie methode in de meeste praktijkgevallen, de totale kosten minder dan 5% afwijken van de minimale totale kosten berekend via de optimale Lagrange-methode. In bepaalde gevallen geeft de eenvoudige methode zelfs dezelfde minimale kosten. Wij stellen daarom voor om in eerste instantie deze evenredige correctie te gebruiken en de Lagrange-multiplier te laten voor wat hij is.

3 2 Meneer Lagrange kan beter van de EOQ afblijven Vaak blijft bij het bepalen van de EOQ voor één SKU de samenhang met andere SKU s buiten beschouwing. Vaak is dit niet correct. Het kan bijvoorbeeld voorkomen, dat wanneer we de EOQ voor een aantal SKU s afzonderlijk uitrekenen, het totaal een ongewenste uitkomst geeft. Het aantal orders dat we plaatsen kan te groot zijn, het kapitaalbeslag kan te groot zijn, het ruimtebeslag kan te groot zijn etc. Voor dit soort beperkingen zijn hulpmiddelen en oplossingen beschikbaar zoals de Lagrange multiplier (Lagrange [1811]). Het nadeel van deze methodieken is dat ze omslachtig zijn en intuïtief niet gemakkelijk. Wij laten zien dat er ook een heel eenvoudige methodiek bestaat voor dit probleem dat heel goede, praktische resultaten geeft waarbij de afwijkingen t.o.v. de minimale kosten minder dan 5% bedragen. 1 De basis We kijken nog eens naar het basisprobleem. Stel u bent een groothandel en u levert een aantal SKU s aan een groot aantal klanten. Of u bent een productie omgeving die op voorraad produceert voor een groot aantal klanten. Eén van deze SKU s is ABC. Laten we eens aannemen dat de totale jaarvraag voor ABC, die we moeten leveren aan onze klanten, gelijk is aan 6000 stuks per jaar. In welke serie moeten we dit product nu bestellen nu bestellen bij onze leverancier (extern/intern)? Er zijn twee extremen; we bestellen deze 6000 stuks in één keer, of we bestellen ze per stuk. De lezer voelt al dat beide extremen niet echt handig zijn. Als we alles in één keer bestellen zijn we in één keer veel geld kwijt en hebben we veel ruimte nodig om alles op te slaan. En per stuk bestellen zal veel tijd (en geld dus) kosten. De meest gebruikte benadering voor dit probleem is de EOQ benadering, uitgevonden door Harris in 1913 [Harris, 1913]. Misschien ten overvloede, maar toch: 2 Waarbij D = Jaarvraag (in stuks) F = Bestel-/Omstelkosten (in per bestelling/omstelling) P = Inkoopprijs per product (in ) h = Voorraadkosten (in %/inkoopprijs per stuk/jaar) Maar wat betekent de uitkomst nu van een dergelijke benadering? Soms krijgen we uitkomsten die een beetje vreemd aandoen. Wij geven twee voorbeelden. Tabel 1 Vreemde EOQ uitkomsten Vraag Prijs F h EOQ VB ,5 4 VB ,2 50 0, In het eerste voorbeeld krijgen we een Seriegrootte (4 stuks) waarbij we 100 keer per jaar moeten bestellen en dekt de seriegrootte een paar dagen af; in het tweede voorbeeld moeten we meteen voor 2,5 jaar vraag neerleggen. Beide uitkomsten zullen in de praktijk de wenkbrauwen doen fronsen. Dit en nog wat meer beperkingen zijn onderwerp van de volgende paragraaf.

4 3 2 Vreemde EOQ uitkomsten (1-product benadering) In de vorige paragraaf hebben we gezien dat de EOQ soms vreemde resultaten oplevert qua verbruik. Over de oorzaken en achtergronden daar van verwijzen we graag naar Durlinger [2015,1]. Maar het laat zien dat het nodig is om de uitkomst van een EOQ te toetsen aan de praktijk. We voeren opnieuw een EOQ berekening waarbij we één element extra mee gaan wegen: ruimte. De ruimte component is niet expliciet in de EOQ-berekening meegenomen; impliciet wel via de ruimtekosten. Voor het onderstaande SKU AB1 geldt dat het ruimtebeslag 1m 2 per stuk is. Naam D F P h Ruimte AB ,20 1 m 2 /stuk Tabel 2 Gegevens voor product AB1. Invullen in de EOQ-formule geeft het volgende resultaat , Voor deze EOQ hebben we 500m 2 nodig. Echter, in het magazijn is maar 400m 2 beschikbaar, dus bestellen in deze seriegrootte levert een probleem op. Een logische oplossing zou zijn om maar in seriegroottes van 400 producten te bestellen. Met als gevolg dat de bijbehorende kosten, C, hoger zullen zijn dan de minimale kosten C*. In Durlinger [2014,2] tonen we aan dat dit verschil tussen C* (minimale totale kosten bij het gebruiken van de EOQ) en C (totale kosten bij het gebruiken bij een seriegrootte van q x EOQ) als volgt berekend kan worden: Stel dat we niet in series van Q* bestellen (in ons voorbeeld 500) maar in series van Q (in ons voorbeeld 400). Met andere woorden, we bestellen maar 80% van de EOQ; in dit geval is q dus gelijk aan 0,8. Dan geldt: ,81,25 1,025 M.a.w. de afwijking van 20% in de seriegrootte levert kosten op die 2,5% afwijken van de minimale kosten. Zouden we een afwijking van 5% nog acceptabel vinden levert dit voor q 1, ,1 1 1,37 0,73 Dus zolang de gebruikte seriegrootte Q voldoet aan : 0,73 * EOQ < Q < 1,37 x EOQ, blijft de afwijking t.o.v. van de minimale kosten binnen de door ons gestelde perken van 5%.

5 4 Figuur 1 geeft het verband weer tussen q en de verhouding C/C*. Figuur 1 Ongevoeligheid EOQ Als we maar met één product te maken is het omgaan met beperkingen van welke aard dan ook niet zo n probleem. We passen de EOQ aan met een factor q en we kunnen meteen de consequenties doorrekenen via formule [1]. Deze methode waarbij we de nieuwe Q berekenen via q x EOQ noemen we de evenredige correctie methode. Maar in praktijk hebben we normaliter met meer SKU s te maken. Dat is meteen het onderwerp van de volgende paragraaf 3 EOQ met beperking bij meer dan één SKU. Om de consequenties te laten zien als we te maken hebben met meer dan één SKU gebruiken we een voorbeeld ontleend aan Nahmias [2009]. In onderstaande tabel 3 hebben voor drie SKU s de relevante data gegeven. We hebben per SKU al de EOQ berekend, de totale kosten en het benodigd ruimtebeslag. SKU Vraag Bestel- Prijs Voorraadkosten Ruimte EOQ Totale Totaal Kosten beslag/stuk Kosten Ruimtebeslag P % 9m P % 12m P % 18m TOTAAL Tabel 3 Totale kosten zonder beperking Echter het blijkt nu dat de maximale, beschikbare ruimte maar m 2 blijkt te zijn. We passen de truc toe uit de vorige paragraaf en passen alle EOQ s aan door ze met 2000/3400 te vermenigvuldigen. De afwijking ten opzichte van de minimale kosten bereken we dan volgens de gevoeligheidsformule uit paragraaf 2. Dit geeft voor q gelijk aan 0,59 (ongeveer 2000/3400): 1 2 0,59 1 0, ,591,67 1,14 De bijbehorende kosten (C) zijn ongeveer 14% hoger dan de minimale kosten (C*). We gaan dit eerst nog even controleren in tabel 4.

6 5 SKU Ruimte EOQ Totale Totaal EOQ*0.59 Nieuwe Nieuw beslag Kosten Ruimtebeslag kosten Ruimtebeslag P1 9m P2 12m P3 18m TOTAAL Tabel 4 Totale kosten met beperking en evenredige correctie Het nieuwe ruimtebeslag is nu 2003 m 2 en de bijbehorende bestel- en voorraadkosten zijn nu en dit is 14% hoger dan de minimale kosten Maar nu is de vraag of er geen andere seriegroottes voor de afzonderlijke SKU s bestaan die lagere totale kosten geven? Een methode die antwoord geeft op deze vraag is de Lagrange-multiplier-aanpak [1811], die we kort introduceren in de volgende paragraaf. 4 De Lagrange-methode. De Lagrange methode wordt gebruikt om seriegroottes te berekenen wanneer er sprake is van beperkingen (bijvoorbeeld ruimte, geld, aantal orders etc.). Stel bijvoorbeeld dat ruimte een beperking zou zijn en dat de benodigde ruimte niet groter mag zijn dan M. Als we het ruimtebeslag van een product kennen, kunnen we de totale benodigde ruimtebeslag uitrekenen. Stel dat we, zoals in ons voorbeeld van 3 SKU s (S1, S2, S3) het ruimtebeslag (m1, m2, m3) kennen. Dan is het totale ruimtebeslag EOQ1*m1 + EOQ2*m2+ EOQ3*m3= Vanwege de beperking weten we dus ook dat In ons gebruikte voorbeeld zagen we dat de benodigde ruimte m 2 was en de beschikbare ruimte (M) slechts 2000 m 2. Nu gebruiken we de Lagrange-multiplier methode om de nieuwe Q s te berekenen. Deze gaan we niet in detail bespreken; hiervoor verwijzen we naar Nahmias [2009] en Silver e.a [1998]. Wat we wél behandelen is het resultaat. Wanneer we voor een aantal SKU s de optimale seriegrootte Qi* willen uitrekenen in geval van een beperking doen we dit met onderstaande formule: Wanneer we naar de formule onder het wortelteken kijken zien we dat deze heel veel lijkt op de klassieke EOQ-formule. Alleen het rechterdeel van de noemer is afwijkend. Daar zien we op de eerste plaats een parameter ϴ, de zogenaamde Lagrange-multiplier. Dit is een constante die we later gaan bepalen. De parameter wi heeft te maken met de beperking (bijv. het ruimtebeslag).

7 6 Eerst moeten we de juiste waarde voor de Lagrange-multiplier ϴ bepalen en dat gaat niet meteen. Maar met een beetje proberen (trial-and-error, maar er zijn ook zeker betere zoekmethodes) ontdekken we dat de beste waarde voor ϴ in dit geval 1,75 is. Als demonstratie gaan we voor de eerste SKU de berekening uitvoeren. De gegevens staan in onderstaande tabel 6. SKU Vraag Order Prijs per Voorraad Ruimte #/ jaar Kosten stuk Kosten beslag S % 9m 2 Tabel 6 Voorbeeld data voor SKU S1 Als we deze gegevens invullen in formule [2] (met ϴ=1,75) vinden we: Op dezelfde manier kunnen we de overige seriegroottes bepalen. Nu gaan we in tabel 7 de moeilijke Lagrange methode vergelijken met de eenvoudige evenredige methode. SKU EOQ*0.59 Nieuwe Nieuw Q via Nieuwe Nieuw kosten Ruimtebeslag Lagrange kosten Ruimtebeslag P P P TOTAAL Tabel 7 Vergelijking Lagrange-aanpak en evenredige correctie We zien in tabel 7 dat het nieuwe benodigde ruimtebeslag voor beide methoden gelijk is maar dat de seriegroottes voor de verschillende SKU s flink verschillen. In tabel 8 zetten we alles nog eens op een rijtje. Product EOQ Kosten EOQ*0.59 Kosten Q via Kosten EOQ EOQ*0,59 Lagrange Lagrange P P P TOTAAL TOTAAL TOTAAL Tabel 8 Vergelijking EOQ zonder beperking, met beperking en Lagrange Het verschil tussen de optimale Lagrange en de eenvoudige evenredige methode is amper 4%. ( / 9.816). En dat terwijl de seriegroottes, volgens de evenredige correctie, maar 60% zijn van de oorspronkelijke seriegroottes vanwege de beperking. Hoogstwaarschijnlijk zullen de afwijkingen voor beperkingen, die minder groot zijn, ook wel

8 7 minder zijn. En wat is de rol van het aantal SKU s die meedoen? Bij dit voorbeeld waren er maar drie SKU s. Dus tijd voor meer onderzoek. 5 Rol van de grootte (afwijking) van de beperking Als eerste gaan we kijken wat het effect is van de grootte van de beperking. En we gebruiken weer de ruimtebeperking uit de vorige paragraaf. Stel dat we de benodigde ruimte bij toepassing van de EOQ weer uitrekenen en laten we deze EOQM 2 noemen. Maar we hebben maar M 2 ter beschikking. De procentuele afwijking definiëren we dan als: We laten nu voor een aantal verschillende procentuele afwijkingen de effecten zien op de totale kosten volgens de Lagrange methode en de evenredige correctie methode. We gebruiken opnieuw 3 SKU s. De resultaten zijn te vinden in tabel 9. Afwijking in de beperking 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45% 50% < 1% <1% <1% <1% <1% 1% 1,5% 2% 2,5% 3% Afwijking in kosten Lagrange vs. Evenredig bij 3 SKU s Tabel 9 Afwijking in kosten tussen Lagrange en evenredige correctie Uit tabel 9 kunnen we concluderen dat we in veel praktijksituaties kunnen volstaan met de evenredige correctie. Zelfs in situaties waarbij we de seriegroottes moeten halveren(!) is de afwijking t.o.v. de optimale Lagrange-benadering maar 3%!. Bovenstaande berekening vond plaats op basis van 3-SKU s. Maar we vermoeden dat het aantal SKU s ook wel een rol zal spelen. Dat is het onderwerp van de volgende paragraaf. 6. Rol van het aantal SKU s In de vorige paragraaf keken we naar het effect van de afwijking t.o.v. de restrictie op het verschil tussen de evenredige correctie en de Lagrange-multiplier. We zetten de afwijking vast op 25%. In de vorige paragraaf hebben we gezien dat bij 3 SKU s het verschil minder dan één procent was. In onderstaande tabel 10 tonen we het effect van het aantal SKU s. Aantal SKU s < 1% 1% 2,5% 2,5% <2% <2% <2% <2% <2% <2% Afwijking in kosten Lagrange vs. Evenredig bij 25% afwijking Tabel 10 Afwijking in kosten tussen Lagrange en evenredige correctie Opnieuw zien we dat het verschil tussen de eenvoudige evenredige correctie en de Lagrange aanpak te verwaarlozen is. We zien echter een vreemd verschijnsel. In eerste instantie loopt de afwijking op en blijkt een (tot nu toe onverklaarbaar) maximum te bereiken bij 13 SKU s. Het is zo dat de Lagrange techniek een optimum bereikt wanneer we het toepassen op 13 SKU s. Het onderwerp van dit paper is het verschil tussen de eenvoudige methode en de

9 8 Lagrange beoordelen. Het verklaren van dit optimum wordt dus niet hier besproken, maar wel onderzocht voor latere publicatie. We hebben nu afzonderlijk naar het effect van de afwijking t.o.v. de restrictie en het effect van het aantal SKU s gekeken. Een combinatie van bieden ligt voor de hand en geven we in de volgende paragraaf. 7. Rol van afwijking in de beperking en de rol van het aantal SKU s. In onderstaande tabel 11 geven we de resultaten van simulaties waarbij we zowel afwijking als aantal SKU s laten variëren. Aantal SKU s Procentuele afwijking 5% 10% 15% 20% 25% 30% 40% 50% 5 <1% <1% <1% <1% <1% <2% <2% <3% 10 <1% <1% <1% <1% <1% <2% <3% <5% 15 <1% <1% <1% <2% <3% <4% <7% <10% 20 <1% <1% <1% <2% <3% <4% <7% <10% 30 <1% <1% <1% <2% <2% <3% <5% <8% 60 <1% <1% <1% <2% <2% <3% <5% <7% 120 <1% <1% <1% <1% <2% <3% <4% <7% 200 <1% <1% <1% <1% <2% <3% <4% <7% 250 <1% <1% <1% <1% <2% <3% <4% <7% 500 <1% <1% <1% <1% <2% <3% <4% <7% Tabel 11 Procentuele afwijking tussen Lagrange en evenredige correctie voor verschillende aantallen SKU s en afwijkingen van de beperkingen. Als we de tabel bestuderen zien we dat voor de meeste praktijksituaties het verschil beperkt blijft tot maximaal 5%. Maar er zijn zelfs situatie waarbij beide methoden dezelfde uitkomst geven. Dit behandelen we in de volgende paragraaf. 8 Lagrange en de evenredige methode geven dezelfde uitkomsten. In een aantal specifieke gevallen geven de Lagrange methode en de evenredige correctie methode dezelfde uitkomst. Als het volgende geldt: gelijk voor elk product i dan geeft de evenredige correctie zoals eerder beschreven dezelfde resultaten als Lagrange. Bij de financiële beperking waarbij de totale investering niet groter mag zijn dan een bepaalde waarde geldt dat wi gelijk is aan Pi. In dat geval geldt

10 9 Als we er van uitgaan dat het % voorraadkosten voor elk product hetzelfde is dan is de evenredige correctie mogelijk. Maar als we praten over een ruimtebeperking (wi = mi) geldt over het algemeen niet dat gelijk voor elk product i Dan is in principe de Lagrange methode op zijn plaats. 9. Conclusie Als we naar de resultaten kijken van de vergelijking tussen de Lagrange-aanpak en de evenredige correctie in geval van beperkingen, dan kunnen we concluderen dat we in de meeste praktijksituaties kunnen volstaan met de eenvoudige correctie-methode. Alleen wanneer er meer dan 50% van de beperking wordt afgeweken (bijv. Beschikbaar 750 m 2, maar meer dan 1500 m 2 nodig én er meer dan 10 SKU s in de vergelijking mee worden genomen) wordt het verschil tussen Lagrange en de evenredige correctie-methode meer dan 5%). In een aantal specifieke gevallen geven Lagrange en de evenredige correctie-methode dezelfde resultaten. 10. Literatuur Durlinger P.P.J., [2015] Een EOQ waar je dríe jaar mee doet?? White-paper : Durlinger P.P.J. [2014] Productie en Voorraadbeheer H2 : Voorraadbeheer White paper : Harris, F.W. [1913] How many parts to make at once? Uit : Factory, The magazine of Management, 10 (1913) Lagrange, J. L., J.P.M. Binet, J.G. Garnier [1811] Mécanique analytique Paris Nahmias S. [2009] Production and Operations Analysis McGraw Hill Silver E., D.F. Pyke, R. Peterson [1998] Inventory Management and Production Planning and Scheduling John Wiley & Sons

11 10

Vreemde EOQ waarden? Wat als de EOQ meer dan een jaar vraag is of minder dan een dag?

Vreemde EOQ waarden? Wat als de EOQ meer dan een jaar vraag is of minder dan een dag? Wat als de EOQ meer dan een jaar vraag is of minder dan een dag? 1 JUNI 2015 IR. PAUL P.J. DURLINGER www.durlinger.nl Inleiding Het berekenen van een seriegrootte volgens de EOQ benadering is niet moeilijk

Nadere informatie

SILVER-MEAL een alternatief voor de EOQ? Benadering voor lumpy demand

SILVER-MEAL een alternatief voor de EOQ? Benadering voor lumpy demand SILVER-MEAL een alternatief voor de EOQ? Benadering voor lumpy demand Ir. Paul P.J. Durlinger mei 2014 Mei 2014 Silver-Meal als alternatief voor de EOQ? De EOQ-formule (Formule van Camp) is wijd inzetbaar

Nadere informatie

WAT ALS DE EOQ NIET KAN?

WAT ALS DE EOQ NIET KAN? WAT ALS DE EOQ NIET KAN? Een aantal seriegrootte-bepalingen voor onregelmatige vraag 1 JULI 2012 IR. PAUL DURLINGER Durlinger Consultancy Management Summary In dit paper behandel ik enkele seriegroottebepalingen

Nadere informatie

Heel Veel Over Seriegroottes

Heel Veel Over Seriegroottes Heel Veel Over Seriegroottes Inhoudsopgave en Inleiding Ir. Paul Durlinger paul@durlinger.nl 1 1 Inleiding 2 Kosten 2.0 Inleiding 2.1 Voorraadkosten 2.2 Bestelkosten 2.3 Omstelkosten 3 Seriegrootte bepaling

Nadere informatie

VEILIGHEIDSVOORRADEN BEREKENEN

VEILIGHEIDSVOORRADEN BEREKENEN VEILIGHEIDSVOORRADEN BEREKENEN 4 Soorten berekeningen 12 AUGUSTUS 2013 IR. PAUL DURLINGER Durlinger Consultancy Management Summary In dit paper worden vier methoden behandeld om veiligheidsvoorraden te

Nadere informatie

HOE BEREKENEN WE VEILIGHEIDSVOORADEN? Versie 3.0. Ir. Paul Durlinger Juli 2015

HOE BEREKENEN WE VEILIGHEIDSVOORADEN? Versie 3.0. Ir. Paul Durlinger Juli 2015 HOE BEREKENEN WE VEILIGHEIDSVOORADEN? Versie 3.0 Ir. Paul Durlinger Juli 2015 www.durlinger.nl 1 Management Summary In dit paper worden vier methoden behandeld om veiligheidsvoorraden te berekenen. Veiligheidsvoorraad

Nadere informatie

ZO BEPAAL JE VOORRAAD- EN BESTELKOSTEN! Een pragmatische aanpak

ZO BEPAAL JE VOORRAAD- EN BESTELKOSTEN! Een pragmatische aanpak ZO BEPAAL JE VOORRAAD- EN BESTELKOSTEN! Een pragmatische aanpak Ir. Paul Durlinger September 2013 Zo bepaal je voorraad- en bestelkosten! Voorraad- en bestelkosten helpen de onderneming een gefundeerde

Nadere informatie

INSTRUCTIE ABC-ANALYSE. April 2016 v2. paul durlinger INSTRUCTIE ABC-ANALYSE April 2016 v2

INSTRUCTIE ABC-ANALYSE. April 2016 v2. paul durlinger  INSTRUCTIE ABC-ANALYSE April 2016 v2 0 INSTRUCTIE ABC-ANALYSE April 2016 v2 paul durlinger www.durlinger.nl 1 Instructies voor het maken van een ABC analyse 0 Inleiding In dit paper zetten we het maken van de ABC-analyse zoals behandeld tijdens

Nadere informatie

Veiligheidsvoorraad En Servicelevel - Een managementsbenadering -

Veiligheidsvoorraad En Servicelevel - Een managementsbenadering - Veiligheidsvoorraad En Servicelevel - Een managementsbenadering - Ir. Paul P.J. Durlinger Juni 2016 1 0. Inleiding Veiligheidsvoorraad heeft niet veel te maken met de gewenste leverbetrouwbaarheid naar

Nadere informatie

Incourant : Bedrijfsrisico of Falen

Incourant : Bedrijfsrisico of Falen Incourant : Bedrijfsrisico of Falen Een benadering voor managers Ir. Paul P.J. Durlinger 31-12-2012 / WP.09.2012 / V1.0 0. Inleiding Incourantie kost geld, veel geld. Producten die we gekocht hebben moeten

Nadere informatie

Een groot Assortiment kost geld?!

Een groot Assortiment kost geld?! Een groot Assortiment kost geld?! Een 1-stappen plan voor Managers Ir. Paul P.J. Durlinger 28-12-212 / WP.5.212 / Versie 1. . Inleiding Wat betekent een groot assortiment voor de winstgevendheid van uw

Nadere informatie

Heel Veel Over Seriegroottes

Heel Veel Over Seriegroottes Heel Veel Over Seriegroottes Voor Management en Specialisten Hoofdstuk 1 en 2 Ir. Paul Durlinger Sept 2017 1 Het grote Seriegrootte verhaal. 1 Inleiding 2 Kosten 2.0 Inleiding 2.1 Voorraadkosten 2.2 Bestelkosten

Nadere informatie

Hoe krijg ik in vredesnaam mijn voorraad omlaag?

Hoe krijg ik in vredesnaam mijn voorraad omlaag? Hoe krijg ik in vredesnaam mijn voorraad omlaag? Een benadering voor managers Ir. Paul P.J. Durlinger 31-12-2012 / WP.11.2012 / versie 1.0 Eerder verschenen als expert artikel in Logistiek.nl Hoe krijg

Nadere informatie

EOQ Opgaven+uitw. Seriegrootte-bepaling. Opgave 1

EOQ Opgaven+uitw. Seriegrootte-bepaling. Opgave 1 Seriegrootte-bepaling Opgave 1 Een verfgroothandel verkoopt blikken roestwerende lak. De inkoopprijs bedraagt 10 per blik. Hij verkoopt per jaar 5000 blikken en het vraagpatroon is heel regelmatig. (elke

Nadere informatie

Interne & externe servicegraad

Interne & externe servicegraad Interne & externe servicegraad Een benadering voor managers Ir. Paul P.J. Durlinger 27-12-2012 / WP.01.2012 / V.01 0 Inleiding Een van de doelen van een voorraadhoudende onderneming is het realiseren van

Nadere informatie

Wat moet een manager weten over servicegraden? - -

Wat moet een manager weten over servicegraden? - - Wat moet een manager weten over servicegraden? - - Ir. Paul P.J. Durlinger Versie 2 Juni 2016 1 0 Inleiding Een van de doelen van een voorraadhoudende onderneming is het realiseren van een goede (lees

Nadere informatie

Hoe Bepaal Je Voorraad- En Bestelkosten? - Een logistieke benadering-

Hoe Bepaal Je Voorraad- En Bestelkosten? - Een logistieke benadering- Hoe Bepaal Je Voorraad- En Bestelkosten? - Een logistieke benadering- Ir. Paul P.J. Durlinger Versie 2 Juni 2016 1 Voorraad- en Bestelkosten. Verwarrend?! In praktijk blijven voorraadkosten en bestelkosten

Nadere informatie

Modelleren C Appels. Christian Vleugels Sander Verkerk Richard Both. 2 april 2010. 1 Inleiding 2. 3 Data 3. 4 Aanpak 3

Modelleren C Appels. Christian Vleugels Sander Verkerk Richard Both. 2 april 2010. 1 Inleiding 2. 3 Data 3. 4 Aanpak 3 Modelleren C Appels Christian Vleugels Sander Verkerk Richard Both 2 april 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Probleembeschrijving 2 3 Data 3 4 Aanpak 3 5 Data-analyse 4 5.1 Data-analyse: per product.............................

Nadere informatie

SERIEGROOTTE- BEPALING IN PRODUCTIE- OMGEVINGEN

SERIEGROOTTE- BEPALING IN PRODUCTIE- OMGEVINGEN SERIEGROOTTE- BEPALING IN PRODUCTIE- OMGEVINGEN Hoofdstuk 6 van het seriegrootteboek Abstract De EOQ-benadering werkt niet goed bij het bepalen van seriegroottes in productie-omgevingen. Dit, ondermeer,

Nadere informatie

Om de optimale bestelgrootte te vinden neem je de volgende stappen: XX. Bereken de totale voorraad- en bestelkosten per jaar. XX

Om de optimale bestelgrootte te vinden neem je de volgende stappen: XX. Bereken de totale voorraad- en bestelkosten per jaar. XX 5.3 Bestellen De bestelfrequentie is het aantal keren dat je een bestelling plaatst. Hoe vaak dat moet, hangt af van het soort product. Versproducten kun je bijvoorbeeld dagelijks bestellen, terwijl dit

Nadere informatie

Hoe Goed Doet Mijn Leverancier Het? Logistiek Gezien- Over Leveranciers Betrouwbaarheid

Hoe Goed Doet Mijn Leverancier Het? Logistiek Gezien- Over Leveranciers Betrouwbaarheid Hoe Goed Doet Mijn Leverancier Het? Logistiek Gezien- Over Leveranciers Betrouwbaarheid Ir. Paul P.J. Durlinger 5-Maart 2016 1 Management summary: In dit paper kijk ik naar enkele logistieke KPI s, om

Nadere informatie

Voorraad van Ist naar Soll

Voorraad van Ist naar Soll Voorraad van Ist naar Soll Een benadering voor managers Ir. Paul P.J. Durlinger 14-10-2012 / WP.03.2012 / Versie 1.0 0 Inleiding Op een kille lente ochtend staart Jan Evers, CEO van Smalltalk Logistics

Nadere informatie

Infaseren en Uitfaseren

Infaseren en Uitfaseren Infaseren en Uitfaseren Een benadering voor managers Ir. Paul P.J. Durlinger 14-10-2012 / WP.08.2012 / Versie 1.0 0. Inleiding Het is een bekend fenomeen bij vele ondernemingen. Het assortiment lijkt nog

Nadere informatie

Samenvatting. Beginselen van Productie. en Logistiek Management

Samenvatting. Beginselen van Productie. en Logistiek Management Samenvatting Beginselen van Productie en Logistiek Management Pieter-Jan Smets 5 maart 2015 Inhoudsopgave I Voorraadbeheer 4 1 Inleiding 4 1.1 Globalisering........................................... 4

Nadere informatie

Vraagdecompositie- Het Middel Voor Een Betere Forecast. Een praktisch tool voor het MT. 5 maart Ir. Paul Durlinger Steven Pauly

Vraagdecompositie- Het Middel Voor Een Betere Forecast. Een praktisch tool voor het MT. 5 maart Ir. Paul Durlinger Steven Pauly Vraagdecompositie- Het Middel Voor Een Betere Forecast Een praktisch tool voor het MT 5 maart 2016 Ir. Paul Durlinger Steven Pauly 1 0 Inleiding Een waarschuwing vooraf. Dit paper is bedoeld voor (top)

Nadere informatie

Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgaven COST & MANAGEMENT ACCOUNTING MAANDAG 6 OKTOBER 2014 12.00 UUR 14.00 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad.

Nadere informatie

Gaap, ja, nog een keer. In één variabele hebben we deze formule nu al een paar keer gezien:

Gaap, ja, nog een keer. In één variabele hebben we deze formule nu al een paar keer gezien: Van de opgaven met een letter en dus zonder nummer staat het antwoord achterin. De vragen met een nummer behoren tot het huiswerk. Spieken achterin helpt je niets in het beter snappen... 1 Stelling van

Nadere informatie

Productie en Voorraadbeheer I - Vooraadbeheer -

Productie en Voorraadbeheer I - Vooraadbeheer - 2013 Productie en Voorraadbeheer I - Vooraadbeheer - Versie 1 januari 2013 Paul Durlinger Durlinger Consultancy 1-1-2013 Productie en Voorraadbeheer I: Hoofdstuk 2 Voorraadbeheer Ir. Paul Durlinger Durlinger

Nadere informatie

UITWERKING OPGAVEN BIJ VOORRAADBEHEER EN BESTELLEN

UITWERKING OPGAVEN BIJ VOORRAADBEHEER EN BESTELLEN UITWERKING OPGAVEN BIJ VOORRAADBEHEER EN BESTELLEN Tip bij het oplossen van vraagstukken. Ga volgens een vast patroon te werk: 1. Gegevens: Eerst uit het verhaal de gegevens noteren. 2. Gevraagd: Noteer

Nadere informatie

ESLog Supply Chain Management Blok 8

ESLog Supply Chain Management Blok 8 ESLog Supply Chain Management Blok 8 Voorraadbeheer Inhoud: - Vraagvoorspelling - Aggregatieniveau en voorspellingshorizon - Keuze voorspellingsmethode - Bedrijfskolom locaties voorraden - Afhankelijke

Nadere informatie

Verbanden en functies

Verbanden en functies Verbanden en functies 0. voorkennis Stelsels vergelijkingen Je kunt een stelsel van twee lineaire vergelijkingen met twee variabelen oplossen. De oplossing van het stelsel is het snijpunt van twee lijnen.

Nadere informatie

De Assortimentsindex. De voorbode van de product-life cycle

De Assortimentsindex. De voorbode van de product-life cycle De voorbode van de product-life cycle Abstract De assortimentsindex is een instrument om te bepalen of we een infaseerprocedure moeten starten voor een bepaald product Versie 1.0 november 2017 Ir. Paul

Nadere informatie

Samenvatting M&O Marketing & logistiek hoofdstuk 3

Samenvatting M&O Marketing & logistiek hoofdstuk 3 Samenvatting M&O Marketing & logistiek hoofdstuk 3 Samenvatting door Joelle 1347 woorden 24 juni 2018 6,3 3 keer beoordeeld Vak M&O M&O Samenvatting hoofdstuk 3 Logistiek = integrale goederenstroombeheersing

Nadere informatie

easyfairs Transport & Logistiek 2010

easyfairs Transport & Logistiek 2010 easyfairs Transport & Logistiek 2010 learnshop Voorraad reduceren met behoud van servicelevels! Henk Meulenbroeks / Kees van Oostrum EVO Bedrijfsadvies EVO Onze behartigt leden zijn de verantwoordelijk

Nadere informatie

DE ROL VAN TOPMANAGEMENT IN VOORRAADBEHEER. -Een pragmatische aanpak-

DE ROL VAN TOPMANAGEMENT IN VOORRAADBEHEER. -Een pragmatische aanpak- DE ROL VAN TOPMANAGEMENT IN VOORRAADBEHEER -Een pragmatische aanpak- Ir. paul durlinger Augustus 2014 De rol van Topmanagement in Voorraadbeheer Managementsamenvatting- Voorraadhoogte en servicegraad naar

Nadere informatie

Productiebesturing In Procesmatige Omgevingen

Productiebesturing In Procesmatige Omgevingen Productiebesturing In Procesmatige Omgevingen Inhoudsopgave Ir. Paul Durlinger Dr. Roland Bemelmans Versie 1.0 September 2017 Inhoudsopgave VOORWOORD i In Nederland behoort een groot deel van de bedrijven

Nadere informatie

Rekenen aan wortels Werkblad =

Rekenen aan wortels Werkblad = Rekenen aan wortels Werkblad 546121 = Vooraf De vragen en opdrachten in dit werkblad die vooraf gegaan worden door, moeten schriftelijk worden beantwoord. Daarbij moet altijd duidelijk zijn hoe de antwoorden

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgave bestaat uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave COST & MANAGEMENTACCOUNTING DINSDAG 8 MAART 2016 12.00 14.00 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer

Nadere informatie

Machten, exponenten en logaritmen

Machten, exponenten en logaritmen Machten, eponenten en logaritmen Machten, eponenten en logaritmen Macht, eponent en grondtal Eponenten en logaritmen hebben alles met machtsverheffen te maken. Een macht als 4 is niets anders dan de herhaalde

Nadere informatie

1 Gegeven de volgende uitkomsten van een experiment : 10, 8, 9, 12, 11, 10 Bereken gemiddelde en standaard afwijking van deze uitkomsten

1 Gegeven de volgende uitkomsten van een experiment : 10, 8, 9, 12, 11, 10 Bereken gemiddelde en standaard afwijking van deze uitkomsten erekenen van standaardafwijking 1 Gegeven de volgende uitkomsten van een experiment : 10, 8, 9, 12, 11, 10 ereken gemiddelde en standaard afwijking van deze uitkomsten 2 De gewichten van 7 sinasappels

Nadere informatie

Indexcijfers. - We rekenen volumes van allerlei zaken om naar procenten - We vergelijken vervolgens die cijfers om conclusies te trekken

Indexcijfers. - We rekenen volumes van allerlei zaken om naar procenten - We vergelijken vervolgens die cijfers om conclusies te trekken Wat is een? Binnen de economie vergelijken we vaak procentuele ontwikkelingen. Die ontwikkelingen zijn in geld uitgedrukt soms lastig te doorzien. Zo wordt de economische groei van een land uitgedrukt

Nadere informatie

Examen VWO. Wiskunde A1,2 (nieuwe stijl)

Examen VWO. Wiskunde A1,2 (nieuwe stijl) Wiskunde A1,2 (nieuwe stijl) Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 18 juni 13.3 16.3 uur 2 3 Voor dit examen zijn maximaal zijn 88 punten te behalen; het examen bestaat

Nadere informatie

Gebruik onderstaande informatie om vraag 11 tot en met 13 te beantwoorden:

Gebruik onderstaande informatie om vraag 11 tot en met 13 te beantwoorden: Hoofdstuk 7 Interne logistieke inspanning II Open vragen 1. Wat zijn logistieke kosten? 2. Welke soorten voorraden kunnen voorkomen in organisaties en om welke reden worden deze voorraden aangehouden?

Nadere informatie

variantie: achtergronden en berekening

variantie: achtergronden en berekening variantie: achtergronden en berekening Hugo Quené opleiding Taalwetenschap Universiteit Utrecht 8 sept 1995 aangepast 8 mei 007 1 berekening variantie Als je de variantie met de hand moet uitrekenen, is

Nadere informatie

Exact Group B.V., All rights belong to their respective owners.

Exact Group B.V., All rights belong to their respective owners. Exact Group B.V., 2018. All rights belong to their respective owners. ZO WERKT EXACT VOOR PRODUCTIE Bart Vink, 10 oktober 2018, Utrecht Exact Group B.V., 2018. All rights belong to their respective owners.

Nadere informatie

wiskunde A vwo 2016-II

wiskunde A vwo 2016-II OVERZICHT FORMULES Kansrekening Voor toevalsvariabelen X en Y geldt: E( X + Y) = E( X) + E( Y) Voor onafhankelijke toevalsvariabelen X en Y geldt: 2 2 σ ( X + Y) = σ ( X) +σ ( Y) n -wet: bij een serie

Nadere informatie

Combinatoriek groep 2

Combinatoriek groep 2 Combinatoriek groep 2 Recursie Trainingsdag 3, 2 april 2009 Homogene lineaire recurrente betrekkingen We kunnen een rij getallen a 0, a 1, a 2,... op twee manieren definiëren: direct of recursief. Een

Nadere informatie

Rendement van artikelpresentaties berekenen

Rendement van artikelpresentaties berekenen Extra oefenopgaven VS KT5 OD en MAN KT1 en KT2 Rendement van artikelpresentaties berekenen Rendement van artikelpresentaties berekenen Opgave 1 Vul de volgende zin in. Bij een positieve schapruimte-elasticiteit

Nadere informatie

De dynamica van een hertenpopulatie. Verslag 1 Modellen en Simulatie

De dynamica van een hertenpopulatie. Verslag 1 Modellen en Simulatie De dynamica van een hertenpopulatie Verslag Modellen en Simulatie 8 februari 04 Inleiding Om de groei van een populatie te beschrijven, kunnen vele verschillende modellen worden gebruikt, en welke meer

Nadere informatie

Voorspel uw toekomstige. afzet met Sales & Operations Planning. Rene van Luxemburg. Ilja Kempenaars

Voorspel uw toekomstige. afzet met Sales & Operations Planning. Rene van Luxemburg. Ilja Kempenaars Voorspel uw toekomstige Rene van Luxemburg Ilja Kempenaars afzet met Sales & Operations Planning Break-out sessie Break-out sessie S.&.O.P. & Forecasting Forecast Pro applicatie Effectief? Ja! Duur? Nee!

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde A1-2 havo 2006-II

Eindexamen wiskunde A1-2 havo 2006-II Eindexamen wiskunde A1-2 havo 26-II Fooien In de Verenigde Staten is het gebruikelijk dat je in een restaurant een flinke fooi geeft aan degene die je bedient. Het basisloon is er zeer laag en daardoor

Nadere informatie

Industrie tussen grafisch en begrijpen Opgave A. Leuk!

Industrie tussen grafisch en begrijpen Opgave A. Leuk! Industrie tussen grafisch en begrijpen Opgave A Leuk! Een opgave met een grafische toepassing, waarbij het aankomt op goed analyseren, redeneren, een beetje rekenen, ietsje tekenen en: de juiste theoretische

Nadere informatie

Combinatoriek groep 1 & 2: Recursie

Combinatoriek groep 1 & 2: Recursie Combinatoriek groep 1 & : Recursie Trainingsweek juni 008 Inleiding Bij een recursieve definitie van een rij wordt elke volgende term berekend uit de vorige. Een voorbeeld van zo n recursieve definitie

Nadere informatie

M&O VWO 2011/2012. www.lyceo.nl

M&O VWO 2011/2012. www.lyceo.nl Hoofdstuk 2: Prijsberekening i M&O VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Overzicht H2: Prijsberekening Management & Organisatie Centraal Examen (CE) 1. Rechtsvormen 2. Prijsberekening 3. Resultaten 4. Balans 5. Liquiditeitsbegroting

Nadere informatie

Eindexamen havo wiskunde A II

Eindexamen havo wiskunde A II Eindexamen havo wiskunde A 0 - II Benzineverbruik maximumscore 4 Het berekenen van de kans dat het benzineverbruik meer dan 6,0 is met de normaleverdelingsfunctie van de GR Dit geeft 0,0 ( nauwkeuriger)

Nadere informatie

NUMERIEKE METHODEN VOOR DE VAN DER POL VERGELIJKING. Docent: Karel in t Hout. Studiepunten: 3

NUMERIEKE METHODEN VOOR DE VAN DER POL VERGELIJKING. Docent: Karel in t Hout. Studiepunten: 3 NUMERIEKE METHODEN VOOR DE VAN DER POL VERGELIJKING Docent: Karel in t Hout Studiepunten: 3 Over deze opgave dien je een verslag te schrijven waarin de antwoorden op alle vragen zijn verwerkt. Richtlijnen

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde A1,2. Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs. Tijdvak 2 Woensdag 21 juni uur

Examen HAVO. wiskunde A1,2. Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs. Tijdvak 2 Woensdag 21 juni uur wiskunde A1,2 Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 21 juni 13.3 16.3 uur 2 6 Voor dit examen zijn maximaal 8 punten te behalen; het examen bestaat uit 22 vragen. Voor elk

Nadere informatie

Bestellen Omdat er nog vaak vragen zijn over de levertijd en bestelprocedure, zullen we deze hier uiteenzetten:

Bestellen Omdat er nog vaak vragen zijn over de levertijd en bestelprocedure, zullen we deze hier uiteenzetten: Voorwoord Dit is het overzicht van de studiestof Supply Chain Operations. Het betreft hier een overzicht van de verplichte literatuur. Hoofdstuk A tot en met E bestaat uit de verplichte literatuur van

Nadere informatie

Voorbeeld 1 In een klas van 29 leerlingen hebben 3 leerlingen een onvoldoende behaald voor een toets.

Voorbeeld 1 In een klas van 29 leerlingen hebben 3 leerlingen een onvoldoende behaald voor een toets. 1. Het berekenen van een percentage Voorbeeld 1 In een klas van 29 leerlingen hebben 3 leerlingen een onvoldoende behaald voor een toets. Bereken (in 1 decimaal nauwkeurig) hoeveel procent van de leerlingen

Nadere informatie

6.1 Beschouw de populatie die beschreven wordt door onderstaande kansverdeling.

6.1 Beschouw de populatie die beschreven wordt door onderstaande kansverdeling. Opgaven hoofdstuk 6 I Basistechnieken 6.1 Beschouw de populatie die beschreven wordt door onderstaande kansverdeling. x 0 2 4 6 p(x) ¼ ¼ ¼ ¼ a. Schrijf alle mogelijke verschillende steekproeven van n =

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5 HOOFDSTUK 5 Opgave 1 a. Wat is het belangrijkste kenmerk van constante kosten? Constante kosten zijn niet gevoelig voor een toename of afname van de bedrijfsdrukte. Zolang dit binnen bepaalde grenzen valt.

Nadere informatie

Omzetsnelheid en omzetduur Het beheren van de voorraad doe je op basis van kengetallen. Kengetallen helpen je te bepalen of je voorraad optimaal is.

Omzetsnelheid en omzetduur Het beheren van de voorraad doe je op basis van kengetallen. Kengetallen helpen je te bepalen of je voorraad optimaal is. .2 Voorraad, omzetsnelheid en omzetduur De technische voorraad is het aantal stuks product dat je op een bepaald moment in je winkel en magazijn hebt liggen. De economische voorraad houdt ook rekening

Nadere informatie

Parkeerbehoefte berekenen, niet schatten

Parkeerbehoefte berekenen, niet schatten (Bijdragenr. 71) Parkeerbehoefte berekenen, niet schatten Sjoerd Stienstra (ir. Sj. Stienstra Adviesbureau stedelijk verkeer BV) Samenvatting: Parkeerkentallen geven slechts een globale benadering van

Nadere informatie

Subject: FW: Verzoek doorrekenen scenario's motie van Meenen

Subject: FW: Verzoek doorrekenen scenario's motie van Meenen Subject: FW: Verzoek doorrekenen scenario's motie van Meenen Beste, Het traject rond de Motie van Meenen is weer wat verder gevorderd. Er zijn nog twee vervolgverzoeken uitgerold: 1. Er is behoefte aan

Nadere informatie

Botsingen. N.G. Schultheiss

Botsingen. N.G. Schultheiss 1 Botsingen N.G. Schultheiss 1 Inleiding In de natuur oefenen voorwerpen krachten op elkaar uit. Dit kan bijvoorbeeld doordat twee voorwerpen met elkaar botsen. We kunnen hier denken aan grote samengestelde

Nadere informatie

STOCKOP Voorraad Optimalisatie & Voorraad Pooling

STOCKOP Voorraad Optimalisatie & Voorraad Pooling STOCKOP Voorraad Optimalisatie & Voorraad Pooling INAD INDUSTRIE SOFTWARE B.V. KRONEHOEFSTRAAT 70 5622 AC EINDHOVEN Tel.: +31 (0)40 243 84 07 Fax: +31(0)40 244 78 03 e-mail adres: info@inad.nl KvK 50599518

Nadere informatie

Introductie WoonTotaal Silver

Introductie WoonTotaal Silver Introductie WoonTotaal Silver Wanneer uw registratie is goedgekeurd door Holland Haag, heeft u een email bericht ontvangen met daarin uw gebruikersnaam en wachtwoord. Met deze gegevens kunt u inloggen

Nadere informatie

BEDRIJFSWETENSCHAPPEN. 2. De investeringsbeslissing en de verantwoording ervan

BEDRIJFSWETENSCHAPPEN. 2. De investeringsbeslissing en de verantwoording ervan BEDRIJFSWETENSCHAPPEN Hoofdstuk 2: INVESTERINGSANALYSE 1. Toepasbare beoordelingsmethodes 1.1. Pay-back 1.2. Return on investment 1.3. Internal rate of return 1.4. Net present value 2. De investeringsbeslissing

Nadere informatie

Hiermee rekenen we de testwaarde van t uit: n. 10 ( x ) ,16

Hiermee rekenen we de testwaarde van t uit: n. 10 ( x ) ,16 modulus strepen: uitkomst > 0 Hiermee rekenen we de testwaarde van t uit: n 10 ttest ( x ) 105 101 3,16 n-1 4 t test > t kritisch want 3,16 >,6, dus 105 valt buiten het BI. De cola bevat niet significant

Nadere informatie

6.1 Beschouw de populatie die wordt beschreven door onderstaande kansverdeling.

6.1 Beschouw de populatie die wordt beschreven door onderstaande kansverdeling. Opgaven hoofdstuk 6 I Learning the Mechanics 6.1 Beschouw de populatie die wordt beschreven door onderstaande kansverdeling. De random variabele x wordt tweemaal waargenomen. Ga na dat, indien de waarnemingen

Nadere informatie

De netimpedantie nader bekeken

De netimpedantie nader bekeken De netimpedantie nader bekeken 04-124 pmo 22 november 2004 Phase to Phase BV trechtseweg 310 Postbus 100 6800 AC Arnhem T: 026 356 38 00 F: 026 356 36 36 www.phasetophase.nl 2 04-124 pmo Phase to Phase

Nadere informatie

Zie de hierachter opgenomen opgave, waarachter je ook de antwoorden ziet.

Zie de hierachter opgenomen opgave, waarachter je ook de antwoorden ziet. Constante en variabele machinekosten Aantekeningen bij examenopgave 2012-I-4 opgaven uit Management en Organisatie in Balans Het is en blijft een lastig onderwerp, alles wat te maken heeft met machinekosten,

Nadere informatie

SERIEGROOTTES BIJ ONBEKENDE EN ONREGELMATIGE VRAAG

SERIEGROOTTES BIJ ONBEKENDE EN ONREGELMATIGE VRAAG SERIEGROOTTES BIJ ONBEKENDE EN ONREGELMATIGE VRAAG Hoofdstuk 5 van het grote seriegrootte boek.... Ir. Paul P.J. Durlinger Versie 15 augustus 2018 5 Situaties met onbekende en onregelmatige vraag 1 5.0

Nadere informatie

Tentamen Wiskunde A. Het gebruik van een mobiele telefoon of andere telecommunicatieapparatuur tijdens het tentamen

Tentamen Wiskunde A. Het gebruik van een mobiele telefoon of andere telecommunicatieapparatuur tijdens het tentamen CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE Tentamen Wiskunde A Datum: 29 juli 2013 Tijd: 14.00-17.00 uur Aantal opgaven: 7 Zet uw naam op alle in te leveren blaadjes. Laat bij elke opgave door middel van

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde A. tijdvak 2 woensdag 22 juni 13:30-16:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. wiskunde A. tijdvak 2 woensdag 22 juni 13:30-16:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VWO 2016 tijdvak 2 woensdag 22 juni 13:30-16:30 uur wiskunde A Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 22 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 82 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Grofweg zijn er twee typen redeneervraagstukken. A. Gedrag van een formule verklaren. B. Het doorzien van de structuur van de formule.

Grofweg zijn er twee typen redeneervraagstukken. A. Gedrag van een formule verklaren. B. Het doorzien van de structuur van de formule. Redeneren met formules Redeneren met formules is een regelmatig terugkerend onderwerp op examens. Kijk maar eens als extreem voorbeeld naar de opgave Behendigheid uit het examen VWO wiskunde 2012 tijdvak

Nadere informatie

Hoe Goed Doet Mijn Leverancier Het? Logistiek Gezien? Over Leveranciers Betrouwbaarheid

Hoe Goed Doet Mijn Leverancier Het? Logistiek Gezien? Over Leveranciers Betrouwbaarheid Hoe Goed Doet Mijn Leverancier Het? Logistiek Gezien? Over Leveranciers Betrouwbaarheid Ir. Paul P.J. Durlinger 20 juli 2018 1 Inhoudsopgave 0. Inleiding... 2 1. Het Framework... 3 1.1 Het KOOP... 3 1.2

Nadere informatie

Opgaven bij Numerieke Wiskunde I

Opgaven bij Numerieke Wiskunde I Opgaven bij Numerieke Wiskunde I 7 november 8 1. (a) Gegeven verschillende interpolatiepunten x, x 1, x [a, b], en getallen y, y 1, y, z 1, toon aan dat er hooguit 1 polynoom p P 3 is met p(x i ) = y i,

Nadere informatie

( ) Hoofdstuk 4 Verloop van functies. 4.1 De grafiek van ( ) 4.1.1 Spiegelen t.o.v. de x-as, y-as en de oorsprong

( ) Hoofdstuk 4 Verloop van functies. 4.1 De grafiek van ( ) 4.1.1 Spiegelen t.o.v. de x-as, y-as en de oorsprong Hoofdstuk 4 Verloop van functies Met DERIVE is het mogelijk om tal van eigenschappen van functies experimenteel te ontdekken. In een eerste paragraaf onderzoeken we het verband tussen de grafieken van

Nadere informatie

OPGAVEN BIJ VOORRAADBEHEER EN BESTELLEN

OPGAVEN BIJ VOORRAADBEHEER EN BESTELLEN OPGAVEN BIJ VOORRAADBEHEER EN BESTELLEN 1. Klaas de Jager, als eerste verkoper verantwoordelijk voor het bestellen van de artikelgroep spijkerbroeken, gebruikt voor het bepalen van de juiste aantallen

Nadere informatie

Wanneer Slaat Een Voorspelling Ergens Op? Elke voorspelling is fout?!

Wanneer Slaat Een Voorspelling Ergens Op? Elke voorspelling is fout?! Wanneer Slaat Een Voorspelling Ergens Op? Elke voorspelling is fout?! Ir. Paul Durlinger 11 maart 2016 1 1 Wanneer slaat een voorspelling ergens op? Introductie - Dat voorspellen niet zo gemakkelijk is

Nadere informatie

Tentamen Simulaties van biochemische systemen - 8C Juni uur

Tentamen Simulaties van biochemische systemen - 8C Juni uur Tentamen Simulaties van biochemische systemen - 8C110 8 Juni 010-900-100 uur Vier algemene opmerkingen: Het tentamen bestaat uit 7 opgaven verdeeld over 3 pagina s Op pagina 3 staat voor iedere opgave

Nadere informatie

Handleiding Mplus Touch Screen Kassa

Handleiding Mplus Touch Screen Kassa Handleiding Mplus Touch Screen Kassa Module T1500 Voorraad Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn Tel 0229-562110 E-mail : info@leza.nl Inhoudsopgave 1 Module uitleg... 3 1.1Doel...

Nadere informatie

Labo IDP. In dit labo gaan we IDP gebruiken voor het analyseren van logische circuits. XOR Q AND. Figuur 1: Een logisch circuit.

Labo IDP. In dit labo gaan we IDP gebruiken voor het analyseren van logische circuits. XOR Q AND. Figuur 1: Een logisch circuit. Labo IDP In dit labo gaan we IDP gebruiken voor het analyseren van logische circuits. K L A XOR N B XOR P M D AND Q AND C O OR E R R Tuesday 15 December 2009 Figuur 1: Een logisch circuit. Veronderstel

Nadere informatie

A DATA-DISCOVERY JOURNEY

A DATA-DISCOVERY JOURNEY A DATA-DISCOVERY JOURNEY Waarom een data- discovery journey Je hebt een hoop data maar wat kun je er mee. Data is voor veel bedrijven nog een erg abstract begrip. Natuurlijk snapt iedereen dat informatie

Nadere informatie

Openbare verlichting uitrol led pilot Utrechtse Heuvelrug

Openbare verlichting uitrol led pilot Utrechtse Heuvelrug Openbare verlichting uitrol led pilot Utrechtse Heuvelrug De Kruijter Openbare Verlichting oktober 2013 Colofon Project: Openbare Verlichting Led Pilot Kom Noord gemeente Utrechtse Heuvelrug Opdrachtgever:

Nadere informatie

Bijzondere kettingbreuken

Bijzondere kettingbreuken Hoofdstuk 15 Bijzondere kettingbreuken 15.1 Kwadratische getallen In het vorige hoofdstuk hebben we gezien dat 2 = 1, 2, 2, 2, 2, 2, 2,.... Men kan zich afvragen waarom we vanaf zeker moment alleen maar

Nadere informatie

Voortbrengingsproces: grondvorm, ontkoppeling, wachtrijvorming

Voortbrengingsproces: grondvorm, ontkoppeling, wachtrijvorming Voortbrengingsproces: grondvorm, ontkoppeling, wachtrijvorming Taco van der Vaart (Bewerkt door Martin Land) 1 Beschrijving en modellering van voortbrengingsprocessen Het beschrijven en modelleren van

Nadere informatie

Modelleren C Appels. 1 Inleiding. Inhoudsopgave. 2 Probleembeschrijving. Christian Vleugels Sander Verkerk Richard Both.

Modelleren C Appels. 1 Inleiding. Inhoudsopgave. 2 Probleembeschrijving. Christian Vleugels Sander Verkerk Richard Both. 1 Inleiding Inhoudsopgave Modelleren C Appels Christian Vleugels Sander Verkerk Richard Both 18 mei 2010 1 Inleiding 2 2 Probleembeschrijving 2 3 Data 3 4 Aanpak 4 5 Deterministische aanpak 4 5.1 Populariteit

Nadere informatie

6.0 Voorkennis AD BC. Kruislings vermenigvuldigen: Voorbeeld: 50 10x. 50 10( x 1) Willem-Jan van der Zanden

6.0 Voorkennis AD BC. Kruislings vermenigvuldigen: Voorbeeld: 50 10x. 50 10( x 1) Willem-Jan van der Zanden 6.0 Voorkennis Kruislings vermenigvuldigen: A C AD BC B D Voorbeeld: 50 0 x 50 0( x ) 50 0x 0 0x 60 x 6 6.0 Voorkennis Herhaling van rekenregels voor machten: p p q pq a pq a a a [] a [2] q a q p pq p

Nadere informatie

Whitepaper ERP Vreemde ogen

Whitepaper ERP Vreemde ogen Whitepaper ERP Vreemde ogen Citrien Procesconsult Braamweg 77 3768 CE SOEST T 06 14 27 19 97 W www.roaldvanderheide.nl E info@roaldvanderheide.nl Vraagstelling Hoe de kans op een succesvolle ERP-implementatie

Nadere informatie

Samenvatting. Analyses. Kostendekkende premie

Samenvatting. Analyses. Kostendekkende premie Samenvatting Op 14 juli 2015 heeft DNB aangekondigd dat zij de berekeningsmethodiek van de Ultimate Forward Rate (UFR), welke onderdeel vormt van de rekenrente waarmee pensioenfondsen hun verplichtingen

Nadere informatie

Werkkapitaal, Equity cashflow, Entity cashflow en Discretionary Cashflow

Werkkapitaal, Equity cashflow, Entity cashflow en Discretionary Cashflow Werkkapitaal, Equity cashflow, Entity cashflow en Discretionary Cashflow Er is al heel wat gezegd en geschreven over het onderwerp Cash Flows. Wat ons blijft verbazen is hoe onvolledig deze publicaties

Nadere informatie

Opdrachtbladen (I) Hoe komt een formule tot stand?

Opdrachtbladen (I) Hoe komt een formule tot stand? Opdrachtbladen (I) Hoe komt een formule tot stand? Adriaan Herremans Dag van de wiskunde Kortrijk 14/11/2015 Hieronder vinden jullie opdrachten. Je werkt samen met je buur en kan overleggen met je overburen.

Nadere informatie

Verschillende EMVI toepassingen in Negometrix (formules) Jan Siderius

Verschillende EMVI toepassingen in Negometrix (formules) Jan Siderius Verschillende EMVI toepassingen in Negometrix (formules) Jan Siderius Titel Oprichter en Directeur Negometrix Onderzoeker & Publicist EMVI formules Ervaringen uit de zaal Rondvraag Leerdoelen - Begrip

Nadere informatie

Paracetamol in het bloed

Paracetamol in het bloed Paracetamol in het bloed Paracetamol is een veelgebruikte pijnstiller, die in tabletvorm te koop is. Voor volwassenen zijn er tabletten die 500 mg paracetamol bevatten. Na het innemen van een tablet wordt

Nadere informatie

Als je zelf gaat rekenen met voorraadaantallen, dan houd je rekening met: XX

Als je zelf gaat rekenen met voorraadaantallen, dan houd je rekening met: XX 5.1 Rekenen met voorraadaantallen In de retail moet je rekenen met voorraadaantallen. De voorraad bestaat uit de artikelen die je in de winkel en in het magazijn hebt liggen. De voorraadaantallen worden

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Arbitrage en financiële besluitvorming

Hoofdstuk 3: Arbitrage en financiële besluitvorming Hoofdstuk 3: Arbitrage en financiële besluitvorming Elke beslissing heeft consequenties voor de toekomst en deze consequenties kunnen voordelig of nadelig zijn. Als de extra kosten de voordelen overschrijden,

Nadere informatie

Shop Automatisering. Meer omzet en meer rendement met uw shop!

Shop Automatisering. Meer omzet en meer rendement met uw shop! Shop Automatisering Meer omzet en meer rendement met uw shop! Uw shop automatisch open als u naar huis gaat! RoboPos biedt daarvoor betaalbare en betrouwbare technologie. Krachtige vending robots Afhaalunits

Nadere informatie

Universiteit Utrecht Departement Informatica

Universiteit Utrecht Departement Informatica Universiteit Utrecht Departement Informatica Uitwerking Tussentoets Optimalisering 20 december 206 Opgave. Beschouw het volgende lineair programmeringsprobleem: (P) Minimaliseer z = x 2x 2 + x 3 2x 4 o.v.

Nadere informatie