8e JAARGANG No. 1 - FEBRUARI VERSCHIJNT 4 x PER JAAR ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "8e JAARGANG No. 1 - FEBRUARI 1976 - VERSCHIJNT 4 x PER JAAR ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN"

Transcriptie

1 8e JAARGANG No. 1 - FEBRUARI VERSCHIJNT 4 x PER JAAR ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN

2 Aold Hoksebarge REDAKTIE: W. E. ten Asbroek J. Overbeeke J. Vredenberg ADMINISTRATIE: A. J. Temmink, Eibergsestraat 108, Haaksbergen-, Postrek t.n.v. Penningmeester Historische Kring Haaksbergen Aold Hoksebarge" wordt toegezonden aan de leden van de Historische Kring Haaksbergen". Zij betalen voor lidmaatschap en abonnement ƒ 10, per jaar. Echtparen betalen f 15, > per jaar. Publikatie of overname van artikelen, geheel of gedeeltelijk, alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteurs. Bestuur van de Historische Kring Haaksbergen D. Jordaan J. G. H. zn., Bleekhuisje", Haaksbergen, tel. 1248, Voorzitter J. Overbeeke, Fazantstraat 13, Haaksbergen, tel. 1634, Secretaris A. J. Temmink, Eibergsestraat 108, Haaksbergen, Postrek , Penningmeester B. E. Asbreuk, Erve Meyerinkbroek", Haaksbergen, tel W. E. ten Asbroek, Boerhaavelaan 144, Hengelo O., tel Mej. R. Brummelhuis, Dr. Ariënsstraat 8, Haaksbergen A. Molenveld, Reggestraat 30, Enter, tel J. B. A. Leusink, Nachtegaalstraat 13, Haaksbergen, tel J. F. Overbeek, Bevertstraat 14, Haaksbergen, tel J. Vredenberg, Weverstraat 16, Haaksbergen, tel. 2348

3 517 VEREN1GINGSNIEUWS Het gemeentebestuur van Haaksbergen, vertegenwoordigd door burgemeester Drs. A.H. Stadhouders en de wethouders G. J. Molenveld en H.D. Rijpma waren op vrijdagmorgen 7 november 1975 de eersten, die uit handen van onze voorzitter het eerste exemplaar van Deel I van de "Historie van Haaksbergen" mochten ontvangen. De feestelijke uitreiking vond plaats in de raadszaal van het gemeentehuis, waarbij vrijwel het gehele bestuur van onze kring aanwezig was. Erg jammer was het, dat een der voornaamste medewerkers aan het boek, de heer-j. Overbeeke, door ziekte niet aanwezig kon zijn. Onze voorzitter bracht dank aan het gemeentebestuur voor de medewerking, die wij steeds weer ondervinden en veétigde tenslotte de aandacht op enkele punten, waarvoor gemeente en kring belangstelling hebben nl. straatnaamgeving, monumenten - lijst en behoud van het dorpsaanzicht in de kom. Burgemeester Stadhouders prees in welgekozen woorden het omvangrijke werk van de Historische Kring en wees op het belang van de aanwezigheid binnen de gemeente van een groep mensen, die zich inzetten om de historie levend te houden. Op 17 november 1975 hield onze kring de éérste winterlezing van het seizoen. Spreekster was mevrouw H. van den Berg-Vanhouten uit Hengelo, die in een vlotte voordracht en met een serie prachtige dia's ons liet kennis maken met het eiland Kreta, de bakermat van de Grieks-Romeinse cultuur, en dus indirect van de gehele Europese beschaving. Een vijftigtal bezoekers woonden deze interessante avond bij. Van 19 december 1975 tot 3 januari 1976 werd in de kelder van het Haaksberg-se raadhuis een tentoonstelling gehouden onder de titel "850 jaar Pancratius - kerk". Ongeveer 1100 bezoekers brachten een bezoek aan de expositie, die in geschrift, tekening en foto een goed inzicht gaf in de bouwgeschiedenis van de kerk. De restauratie-commissie van de Pancratius liet bovendien zien, hoe de kerk er straks na het herstel zal uitzien. Om ook de scholieren gelegenheid te geven verleden en toekomst van de Pancratiuskerk te bekijken is de tentoonstelling na de officiële sluiting nog een week speciaal voor hen open gebleven. Het ligt in de bedoeling om in de loop van dit jaar een boekje uit te geven, waarin een en ander wordt vastgelegd. Deze uitgave kan gezien worden als een aanvulling op ons boek Historie der Kerken van Haaksbergen. DE TAAL VAN HAAKSBERGEN (XXIX) HERMAN BERGHEGE (7) Het Bestuur Uiteraard vonden er heel wat kinderspelen plaats op het marktplein, het cen - trum van 't dorp. "Onder de marklinde ginge wie paöltjen verwesseln (stuivertje wisselen), dan kreeg ieder nen paol, mer ene neet, de andern mossen dan iederbots vot lopen van 'n paol of, en zo gelaegenheid geven an den dee "T was", um der ene te griepen. Dee dan zonder paol was ewes, kon dan medde doon.

4 518 Onder mekare verwesseln ie dan van paol, en dee 't was, mos vluuge (rap) der bie waezen in de tied, dat de andern verwesseln. At dat lange genog edoerd hadde, ginge wie op de banke zitten, en dan an 't lollen: "Hopsa Jenneken, stroop in 't kenneken, laot de pupkes dansen" of: "Zeg Moder waof is Jan? Daor genter, daor genter, Zeg Moder waor is Jan? Daor genter kumpe an." Dit liedje, waarin verder verteld wordt, dat Jan naar Delden is geweest, dat hij daar jenever uit het vat heeft gehad en met een meisje "oet 'n krans" heeft gedanst, is nu nog bekend met Nederlandse tekst, waarin de jenever vervangen is door "een koekje met een gat". Een ander liedje uit Berghege's tijd luidde: "Wat zal Jan met Jenne doon? Jenne kan neet spinpen, Zet ze dan mer in 'n hook, Dan zal ze wal beginnen. " "Hadden de kinder 't in 't ramot (ruzie), dan scholden ze mekare 'n pokkei vol: "Jödde jödde jak, Luze op 'n kop, 'n Kalf in 'n zak." Alle geloofsrichtingen kregen zo een beurt: "Geuzen met lange neuzen, N en spitsen kin, Daor zit de duvel onderin." En dan nog: "Papen bint wal eschapen, Neet deur God, Mer deur 'n duvel in 't varkenschot". Tegenwoordig kent men gelukkig zulke spot- en scheldrijmen niet meer. Vroeger waren ze in meerdere plaatsen in Twente bekend, in allerlei variaties. Ook werden de kinderen wel geplaagd met het beroep van hun vader. Daarvan geeft Berghege de volgende voorbeelden: '"n Waever zat in 't waevetouw, Hee waeven 't wit, hee waeven 't blauw, Hee waeven dit, hee waeven dat, Hee waeven 'n kussen onder 't gat." Of: "Van domeneer, van alle keteer, Van see see sander, klits klats klander, Van d'ene bil op d'ander." (Betekende dit, dat domineeskinder vaker voor de broek kregen dan anderen?) "Zwart is de smid, de duvel is wit". Het rijmpje op de koster is nu nog heel goed bekend: "Bim bam beier, De koster lust gin eier, Wat lust um dan?

5 Spek in de pan, Daor-e good op fluiten kan, Daor wordt de koster dikke van. " (Misschien duidt dit rijmpje op een vroeger gebruik: Op veel boerenerven rustte nl. een uitgang van eieren voor de koster. Als hij al deze eieren ophaalde en met zijn gezin opat, was het best mogelijk, dat hij op de duur geen eieren meer zien kon en voor de afwisseling liever een stukje spek at.) Ook de buitenlanders werden nog even op de hak genomen: "Pannekooke flik, dree dume dik, Spek der oet vergetten, Dat kan de bliksemse Pruus neet vretten." "As de vrae weer eslotten was, en ze zik manges duftig eslagen hadden, ging 't ok weer vraedig too, en dan deew' vangen spöllen of A-B. Ne olde zarke bie de karke was dan "prol" (parool of honk). Met vangen mos ie der ene dree plakken op de scholder geven, en dan metene zeggen: een twee dree plak of zit. Dan had den de beurte urn te zitten. Met A-B doon mos ie ze eers oet alle heu-ke en gate zeuken en dan op 't prol ofkloppen met ofropen van de namen." In een soms iets gewijzigde vorm komen deze spelletjes nu nog voor. Het waren merendeels spelen, waar ruimte voor nodig was, en daar ontbreekt het de te - genwoordige jeugd aan. In Berghege's tijd was er nog overvloed van ruimte. J. Vredenberg 519 AANVULLING EN VERBETERING Op ons artikel in nr. l van de 8e jaargang blz. 459 "Een burgemeestershuwe - lijk in 1878" kunnen we nog de volgende aanvulling geven: De vader van burgemeester Vincent, Jannes Vincent, burgemeester van Holten, oud 37 jaar, trouwde op 31 januari 1847 te Twello met Everdina Ankersmit, oud 20 jaar, dochter van het landbouwers gezin Willem Ankersmit en Everdina Overbosch op het erve Maatakker in Terwolde. Burgemeester Jannes Vincent was een zoon van Jan Vincent, paardenpostmeester te Holten, en van Maria Dikkers. Vader en zoon Vincent haalden dus als burgemeester hun bruid uit de gemeente Voorst. Onze mededeling over burgemeester Vincents moeder was alzo niet geheel juist. Ze stamde niet via Deventer, maar rechtstreeks uit een Terwolds boerengeslacht. NOG MEER REACTIES J. Vredenberg Van ons lid G. J.Gr. te Enschede ontvingen we een uitvoerig schrijven n. a. v. de artikelenreeks "Taal van Haaksbergen". De brief is te lang om in zijn geheel op te nemen, maar de inhoud is interessant genoeg om er ruime aandacht aan te schenken. Allereerst haakt Gr. in op het woord "beppe" (zie A.H. 6e jrg. nr. 2, blz. 349). Wij meenden, dat dit woord meer Fries dan Twents was. Maar onze briefschrijver had van een bejaarde vrouw uit Usselo gehoord, dat daar vroeger "beppe" of "besmoor" gebruikt werd voor grootmoeder. We ne -

6 520 men hiervan gaarne acte'. Uitgebreid staat schrijver stil bij de "papenkullekes" (zie nr. 3 van deze jaargang, blz. 485). Hij kent het woord niet uit zijn geboorteplaats Haaksbergen, maar hij heeft een paar woordenboeken geraadpleegd. Eerst het Twents-Achterhoekse Woordenboek van G.H. Wanink, waar "kul" vermeld wordt als zaadzak van mens of dier. Het Middennederlandse "cul" betekent teelbal. Wij hadden dat woordenboek ook geraadpleegd, maar het woord "papenkul" komt er niet in voor. Van Dale's Groot Woordenboek der Nederlandse Taal vermeldt, dat "papenkullekes" de volksnaam is voor een aantal planten en hun vruchten, zoals meidoorn, aronskelk, zwarte nachtschade en zeekraal. Het zeer uitvoerige "Woordenboek der Nederlandse Taal" bewerkt door Boekenogen en Van Lessen vermeldt, dat de naam "papenkloot" gegeven wordt aan het speenkruid (in Zuid Holland) en aan het kroont j eskruid (in Friesland). En de naam "papenkullekes" wordt gegeven aan de vruchten van o.a. wit vetkruid, zwarte nachtschade en kardinaalsmuts o. a. in Drente en Achterhoek. Hier komen we weer terecht bij drs. Brok uit het voorlaatste nummer. Het aangehaalde woordenboek vermeldt voor kardinaalsmuts ook nog "papenhout". Verder plaatst de heer Gr. nog een opmerking bij het rijmpje over de vleermuis in Berghege's volkskundige werk. Hij kent het niet van uit Haaksbergen, maar geeft een Groningse variant, die als volgt luidt: "Vledermoes, kom in mien hoes, Ik zal dy 'n bedde maoken Daor kanste van nacht op slaopen". Tot zover de opmerkingen van de heer. Gr. Het spreekt vanzelf, dat we voor deze reacties heel dankbaar zijn. Het is prettig te ervaren, dat ons orgaan met aandacht gelezen wordt. Ook gaat onze dank uit naar ons lid de heer Waanders, Pastoor Wienholtstraat 71, die ons meedeelde, dat hij een gekweekt exemplaar van de kardinaalsmuts in zijn tuin heeft staan. HET ERVE MEIER TE BUURSE J. Vredenberg Behalve Meijerink in Boekelo kende het kerspel Haaksbergen nog een erve van die naam: Meijerink in Buurse, thans kortweg "Meier" genoemd. Ook bij Meier duidt de naam, die pachter betekent, op horigheid. Eigenlijk werd "meier" alleen gebruikt als naam van een pachter, die het zgn. recht van beklemminghad d.w.z. het recht om landerijen altijddurend en erfelijk te gebruiken tegen betaling van een onveranderlijke periodieke vergoeding. Landsheer van Meier was het Stift Vreden. Deze Vredense kloostergemeenschap is zeer oud. Hij zou gesticht zijn door Walbert, een kleinzoon van de Saksenaanvoerder Widukind. Uit de annalen van Xanten blijkt, dat al in 839 stoffelijke resten van de martelaren Felicitas, Felicissimus en Agapitus naar de kerk van Vreden werden overgebracht. Omstreeks 1200 kon het Stift rechten doen gelden op erven en goederen in een gebied, dat zich uitstrekte van de IJssel tot het bisdom Osnabrück en in zuidelijke richting tot het bisdom Keulen. Zelfs bij Bonn waren enkele wijnboeren nog cijnsplichtig aan het Stift Vreden.

7 Onder Haaksbergen was het erve Westendorp eigendom van Vreden. Al vóór circa 1300 was dit erve gesplitst in Westendorp en Luttike of Klein Westendorp, beiden op de Porik te Buurse gelegen. Op 13 april 1371 verkocht de abdis van Vreden, Aleyt van Bentheni, Westendorp aan haar meier Bernd then Westendorpe en liet hem met zijn vrouw en kind vrij uit de horigheid. Hij werd een "eigen boer" of "eigengeërfde". Zoals bij de meeste eigen boeren het geval was, werd Westendorp daarna door vererving sterk versnipperd. Het eigenlijke Wes -tendorp werd omstreeks 1900 afgebroken en de ondergrond bij Klein Buursink gevoegd. Luttike of Klein Westendorp is de boerderij, die thans Meier genoemd wordt. Op 14 juli 1336 verpachtte Helena, proosdes van de abdij te Vreden, het erve aart Heyno de Luttike Westendorpe en zijn vrouw Hadewig. Als pacht moesten jaarlijks op St. Martinus (11 november) 10 schepel rogge, 22 schepel gerst en 2 Deventer penningen naar Vreden gebracht worden. Een Deventer penning was een zilveren munt van de bisschop van Utrecht, geslagen op de bisschoppelijke munt te Deventer. Als erfwinning (belasting bij erfopvolging door een nieuwe meier) moesten 6 schellingen a 12 penningen betaald worden. In het schattingsregister van 1475 werd Meier als Meyering vermeld met de aantekening: "is een kathe, zegt de richter" en deze betaalde de aanslag: l oude schild. 30 stuiver. De hoogte van de aanslag is opvallend, een katerstede moest nl. één schild betalen en een gewaard erve twee. Hoe het zij, Meier was beslist geen katerstede, maar een volgewaard erve, zoals blijkt uit het markeboek en uit latere grondbelastingaanslagen. In 1499 was de bouwman verarmd, waarschijnlijk ten gevolge van plundering in de Gelderse oorlogen. Na de tachtigjarige oorlog had Meier in 1602 ruim 8 mud akkerland en 3 voer hooiland, totaal in de huidige maat 2, 8 hectare. Afgezien van bovengenoemde Heyno is de oudst bekende Meijerink op het erve een Herman, die in de jaren 1629 tot 1631 als getuige optrad in een grenskwestie tussen de marke Haaksbergen en Hones en de buurschap Rutbeek. Op 10 augustus 1614 hield de marke Buurse een holtink op de Hof te Vaarwerk. In de notulen, die in het Duits geschreven zijn, werd vermeld, dat "dem Meyer ein Stück Holt zur Reparierung seines Hauses" toegestaan werd. Misschien was Herman toen "de Meyer", maar het kan ook zijn vader geweest zijn. In 1634 legde Hendrick van Eek tot Meddeler en Harselo, jagermeester van de Veluwe, beslag op alle "Duitse" bezittingen in het gericht Haaksbergen, omdat hij geld te goed had van de Munsterse Landstanden (regering). Ondanks protesten van de Duitse eigenaren, onder wie het Stift Vreden, kwam het tot een openbare verkoping. Gerrit Rondeel kocht op 18 februari 1635 het tiendplichtige en door Herman Meijerink bewoonde Meier voor 260 goudgulden. Door het ontbreken van de gerichtsprotocoliën uit de jaren 1637 tot 1646 is de kwestie niet verder te vervolgen, maar uit de loop van de geschiedenis blijkt, dat de verkoop niet doorgegaan is. Vreden bleef eigenaar. Op 27 juni 1653 verkocht het echtpaar Hendrik Meijerink en Hille Wargerinkaan Rijdt Gerdt en zijn vrouw Griete Buursink de aangeërfde Haggaarden tussen 521

8

9 Gleisweide en Meijerinks landerijen. Op dezelfde datum bekenden Hendrik Wargerink ert zijn bij wijlen vrouw Stine Meijerink verwekte kinderen, Jan Buursirik en zijn vrouw Eefse Meijerink en Engelbert Meijerink en zijn vrouw Hermken Rot een som geld ontvangen te hebben van hun zwager en broer Hendrik Meijerink tot betaling van de ouderlijke nalatenschap overeenkomstig boedelscheiding van 23 april Jan Buursink moest zijn deel weliswaar nog hebben, maar mocht daarom een stuk land van Meijerink gebruiken. Om het accoord te kunnen financieren leende Hendrik Meijerink 450 daalder van Tonnis Cuipers. Op 27 juni 1659 leende Hendrik Meijerink 600 daalder van zijn zwager Jan Buursink en betaalde hiermee zijn schuld aan Tonnis Cuipers. Daarbij ver - klaarde hij nu aan Jan Buursink behalve deze 600 daalder nog 400 daalder "bruidschat" schuldig te zijn. Als onderpand gaf Hendrik Meijerink "eigenland", dat dus niet tot het oude Meijerink behoorde nl. de Nyenbrink, de Nyemaat en een kamp bij het Cuipershuis. In de akte van 1653 staan alle kinderen van Her - man Meijerink keurig op een rij. Ook blijkt er uit, dat Hendrik erfopvolger van zijn vader Herman was, deze was overleden vóór 23 april Zie het genea - logisch overzicht. Hendrik overleed vóór Zijn weduwe Hille Wargerink kreeg moeilijkheden met haar zoon Tonnis over het bewonen en bebouwen van de "lijftocht". Volgens lijftochtsrecht mochten ouders, als ze de boerderij aan een zoon afstonden en op de lijftocht gingen wonen, 1/9 deel van het erve blijven bebouwen. Nu zijn vader was overleden, meende Tonnis, dat de helft van de lijftocht weer voor hem was. Tonnis Meijerink zat blijkbaar nog al eens in geldnood. Op 11 februari 1661 verkochten hij en zijn vrouw Mette Jaasink met toestemming van Vreden aan Tonnis Cuipers een stuk land, dat vroeger tot Meijerink behoorde nl. het Mechlinkstuk met het Brinkje en een naastliggende akker "Olde Bekke" tussen Steeiiham en Westendorper land (liggend aan de oude Buurserbeek). Op 23 januari 1665 verkocht hij, opnieuw met toestemming van Vreden, aan zijn oom Jan Buursink "de olde maat van Meijerink" en gaf daarvoor aan Vreden de "eigen maat", die Jan Buursink als bruidschat mocht gebruiken. In 1672 leende hij 400 daalder van de weduwe van Tonnis Cuipers, in gulden van zijn zwager Hérman Jaasink. Als onderpand gaf Tonnis Meijerink een "eigen kamp" en tienden uit Meijerink. Op 25 januari 1701 werden de schulden overgenomen door zijn "zoon" Gerrit Meijerink. Deze leende bovendien op 28 juni 1702 nog een ƒ 400, - van Gerrit Steenberg. Gerrit Meijerink was geen zoon van Tonnis Meijerink, maar een schoonzoon. Tonnis had alleen maar dochters. Met Janna was op 16 april 1688 Gerrit Bennink, zoon van Berend uit Noordijk getrouwd. Door zijn introuwen op Meier werd hij natuurlijk Gerrit Meijerink genoemd. Gerrit overleed in 1702/ 1703, waarop zijn weduwe Janna op 26 juli 1704 hertrouwde met Berend Eeftink, zoon van Jan uit Vreden, die sindsdien ook Meijerink heette. Hun zwagers Hendrik Lutke Hagen en Jan Rengers bespraken op 18 juli 1707 de Meier te Buurse elk voor 100 rijksdaalder "maakgeld" en een kistenvulling als hun bij huwelijksvoorwaarden in 1701 en 1704 beloofd. Daartoe leenden schoonvader Tonnis en schoonzoon Berend op 9 juni 1708 geld van Engbert ter Kuile. Deze nam ookde 523

10 524 leningen van Jaasink, Rengers en Steenberg over, waardoor hij totaal ƒ 1300, - van de Meiers te vorderen had. Opvolger op Meier werd de zoon uit het huwelijk van Janna Meijerink en Gerrit Bennink, Berend Meijerink geheten, die twee keer trouwde: op 10 september 1713 met Jenneke Hobbelink, dochter van Albert uit het kerspel Vreden en op 18 september 1728 met Geertje ter Haar, weduwe van Karst ten Oorthuys uit Alstatte. Uit het register op de 50e penning blijkt, dat Berend op 3 december 1738 een stukje land "olde bekke" van de marke Buurse kon aankopen. De grootte bedroeg 138 x 100 treden en de prijs ƒ 170, -. In 1749 en 1756 werd dit land echter weer in twee gedeelten verkocht voor totaal ƒ 180, - aan EgbertRot. Op 6 mei 1746 werd de lening van Egbert ter Kuile afgelost, maar daarvoor moesten Berend en zijn kinderen Gerrit en Tonnis Meijerink en zijn schoonzoon Gerrit ten Nijenhuis ƒ 1100, - lenen van Lambert ter Mors, waarvoor de tienden van Meijerink en de Meijerinkkamp van circa 10 schepel "gezaais" bij het Cuipershuis in onderpand gegeven werden. Gerrit Meijerink huwde op 27 april 1749 met Jenneke ten Korte, dochter van Gerrit uit Holthuizen. Na het overlijden van Gerrit hertrouwde Jenneke op 31 januari 1762 met Gerrit Schoppen uit Buurse. Jenneke's zoon uit haar eerste huwelijk, evenals zijn vader Gerrit geheten, trouwde op 23 november 1788 met Engele te Lintelo dochter van Derk van Boer te Lintel in Brammelo. Volgens de volkstelling van 1795 was deze Gerrit toen bouwman op Meier. Opvolger werd zijn zoon Gerrit Jan Meijerink, die omstreeks 1810 huwde met Joanna On-land. Hun huwelijksaantekening is helaas niet bewaard. Gerrit Jan Meijerink overleed in de ouderdom van 25 jaar op 3 april In de burgerlijke stand werd genoteerd, dat hij bouwman op Meier was. Zijn weduwe hertrouwde op 13 november 1816 met de uit Alstatte afkomstige Rutgèrt Garvink, die op 2 augustus 1838 op Meier overleed. In de woelige dagen van de Franse tijd werd de boerderij eigendom van de pachter. In de archieven is hierover niets te vinden, maar het is bekend, dat dit met meer buitenlandse bezittingen in Nederland het geval was. Waarschijnlijk was het geen aankoop, maar min of meer een zich toeëigenen, wat na de Franse tijd gesanctioneerd werd. In de legger van het kadaster anno 1830 werd Rutgèrt Garvink als eigenaar van Meier vermeld, wat ook in 1850 nog het geval was, de boedel was toen blijkbaar nog niet verdeeld. Opvolgers op het erve werden Antonie ter Huurne en de op 10 januari 1818 geboren dochter van Rutgèrt, Gerridina Garvink. Deze waren op 4 november 1839 getrouwd. In 1865 bouwde dit echtpaar een nieuw huis op Meier blijkens een gevelsteen: ATH - GDG Sindsdien bleven rechtstreekse nazaten Ter Huurne de boerderij bewonen. Eerst Antonie's zoon Johannes Rutgerus, die op 13 september 1877 huwde met Anna Maria Tuchter en daarna Johannes Hermanus ter Huurne, zoon van Johannes Rutgerus, die op 20 november 1915 trouwde met Anna Johanna Grobbink en op 10 januari 1960 overleed. Zijn opvolger werd zijn zoon Johan, de huidige bewoner en eigenaar van de Meier. W. E. ten Asbroek

11 525 WONINGEN BLANKENBORG V HUIS NR. 134 In 1548 betaalde Timmer Hendrick een snaphaan (6 Gelderse stuivers) vooreen halve spint "keizerlijke" grond in de Blankenborg. Zijn naam werd nog vermeld in de pachtrekening van 1610 en zelfs in 1716 sprak men nog van de huis-stede van "Tyman" Hendrick; al was deze dan al meer dan een eeuw overleden en zijn naam verbasterd. Sinds 1618 werd het pand steeds samen met dé panden nrs. 136 en 137 genoemd en verpacht. In 1668 werd gezegd: "de gaarden van Timmer Henrick nu Jan van Boeckholt en ook in het vuurstedenregister.van 1675 werd Jan van Boeckholt alias Munster Jan als bewoner van 134 vermeld. Vermoedelijk woonde hij er ook al in 1646, toen zijn naam voor het eerst in de Haaksbergse gerichtsprotocollen genoteerd werd. Hij maakte aanspraak op "meisterloon" (doktershonorarium) waaruit men misschien mag concluderen, dat hij chirurgijn was. Het is zelfs mogelijk, dat het huis naar hem "dokters - huis" genoemd werd, welke naam nog in de 19e eeuw gehanteerd werd. Op de veiling van 1716 werd de gaarden en huisstede aanvankelijk opgehouden, maar op 16 november alsnog voor ƒ 36, - verkocht aan Geert Lansink, die er ook ging wonen of er misschien reeds eerder woonde. Deze was een zoon van Jan Lansink en zijn vrouw was Trijne Wissink, dochter van Gaaken, met wie hij op 7 september 1704 gehuwd was. Opvolgende bewoners waren hun zoon Hendrik Lansink, op 29 januari 1730 getrouwd met Catharina Plenters, dochter van Jan uit Nienborg, en hun kleinzoon Jan Lansink, op 10 januari 1762 getrouwd met Elisabeth Huls uit Elslo onder Makkinga in Friesland. De laatste dame werd ook Elisabeth Dallenae, Elisabeth Gerritsen en Elisabeth Breuker genoemd. De op 19 mei 1762 geboren zoon van Jan en Elisabeth, Gerrit Lansink geheten, huwde op 8 februari 1795 met Janna Botterhuis, dochter van Arend uit Holthuizen. Deze Janna werd drie keer weduwe, op 30 januari 1798 hertrouwde zij met Bernardus Wielens, op 15 januari 1806 met Herman ten Kinkeier en omstreeks 1810 met Gradus Smit. In 1830 werden Gradus Smit en Janna Rotterhuis eigenaren en bewoners van het doktershuis. Inwonend was het echtpaar Jan Bouwmeester en Jenneke Weegerink. Gradus Smit overleed in jaar oud, maar hij werd nog in 1850 als eigenaar van het pand vermeld. Be - woners waren toen de gezinnen van Jan Hendrik Morsink, Herman Unk en Engbert Leferink. HUIS NR. 135 Dit pand is een late afsplitsing van nr Omdat in 1830 en 1850 de bovengenoemde Gradus Smit als eigenaar vermeld wordt en ook uit de kadasterkaart van 1830 duidelijk blijkt, dat 135 een stukje van perceel 134 is, mag men aannemen, dat de afsplitsing pas na 1800 heeft plaats gevonden. In 1830 was de weduwe Anna Leugemors-Büsker bewoonster en in 1850 waren Gerrit Jan Witbroek en Gerrit Jan ten Hagen bewoners. HUIS NR. 136

12 526 De ondergrond van de huizen 136 en 137 werd in 1544 voor l Carolusgulden van 20 stuiver gepacht door Albert Wever. In 1548 betaalde Johan Wever 3 Hoornse guldens of 36 stuiver. Johan Wever werd in 1579 Johan Alberts genoemd, hij was dus een zoon van Albert Wever. In 1610 pachtte Herman Rickerinck 6 spint land "zo een Jan Wever in gebruik heeft gehad" voor 3 gulden en 7 stuiver. Herman Rickerinck had twee zoons: Gerrit en Hendrik. Gerrit had een zoon Harmen, die eerst trouwde met Griete Klomp en op 6 augustus 1676 hertrouwde met Anna Mackanie, dochter van Jacob. Hendrik had een dochter Eva alias Eefke, die huwde met Derck Wilderink, die sinds zijn huwelijk Derck Rickerinck genoemd werd. In 1668 werd deze Derck pachter van de ondergrond van 136 als blijkt uit het pachtregister: Derck Rickerinck loco Hendrick Rickerinck een gaarden en huisstede, waarvoor samen met 134 en gulden per jaar betaald werd. Derk en Eva Rickerinck maakten op 3 januari 1672 een testament. Erfgenamen waren de kinderen van hun neef, de bovengenoemde Harmen Gerritsen Rickerinck en Griete Klomp. Tot deze kinderen behoorde Lysabeth Rickerinck, die op 15 november 1685 trouwde met Jan Bouwmeesters, zoon van Jan en op 22 april 1703 hertrouwde met Hendrik Reijmerink, zoon van Albert. Volgens Van der Sluijs woonde de laatste in 1716 in pand nr Niet hij werd echter koper van de ondergrond maar Herman Roerink, die er ƒ 160, - voor betaalde. Deze stamde uit de familie Roerink Kremer en ook zijn vader heette Herman. Herman Jr. was op 30 oktober 1712 gehuwd met Janna Bouwmeesters, dochter van bovengenoemde Jan. Om één en ander te kunnen financieren kreeg hij een hypotheek van de familie Wargerink te Buurse. Zijn zoon Jan Roerink trouwde op 2 oktober 1768 met Trijntje Rekers uit Rekken, die na de dood van Jan hertrouwde met Hermannus Waanders. Op 20 juli 1789 verklaarden Herman Waanders en Trijntje Rekers en de mombaren van hun voorkind Jan Hendrik Roerink ƒ 339, - schuldig te zijn aan Gerrit Jan van Heek, burgemeester van Delden en diens vrouw Grietje Lankheet, erfgename van de hypotheek Wargerink. In 1795 waren Herman Waanders en zijn moeder, de weduwe van Gerrit Waanders bewoners van het pand. Door financiële moeilijkheden werd daarna de hypotheekhouder Gerrit Jan van Heek, fabrikant te Enschede en kleinzoon van bovengenoemde, eigenaar van het pand, zoals in 1830 vermeld werd. Het huis werd bewoond door het gezin van Egbertus Veldhuis en dat van zijn zoon Johannes Veldhuis. Op 2 juli 1831 werden Johannes Veldhuis en zijn vrouw Gerritdina Bos eigenaren door het huis voor ƒ 450, - te kopen van G. J. van Heek. In 1850 woonden er drie gezinnen, die van Johannes Veldhuis, Gradus Teutelink en Jan ten Berge. Naar de familie Veldhuis werd het huis in de 19e eeuw "De Bitte" genoemd. HUIS NR. 137 Op 14 maart 1675 trouwde Jan Bouwmeesters, zoon van wijlen Berend, met Trijntje Overbeecke, dochter van Jan. Uit het vuurstedenregister van 1675 blijkt, dat hij in pand nr. 137 woonde. Zijn broer Hendrik Berendsen Bouwmeesters werd in hetzelfde jaar momber over de minderjarige kinderen van de onder 136 genoemde Herman Rikkerink en Grietje Klomp, toen laatste in 1675

13 overleed. Hieruit mag men concluderen, dat Hendrik Bouwmeesters een oom van de kinderen was en met een Rickerinck getrouwd was. Mogelijk was ook vader Berend Bouwmeesters met een Rickerinck gehuwd. Hoe het zij, door familierelaties met de Rickerincks kregen de Bouwmeesters een stuk grond van 136 mee, om er het huis nr. 137 te bouwen, wat al vóór 1675 had plaats gevonden. Jan Bouwmeesters en Trijntje Overbeecke hadden twee zoons. De oudste was een Berend, die vermoedelijk niet getrouwd was, maar in 1716 door Van der Sluijs als bewoner van pand 137 vermeld werd. Niet hij werd koper, maar zijn broer Harmen, die er ƒ 200, - voor betaalde. Harmen was op 19 september 1705 gehuwd met Swenne van Boeckholt, dochter van Jan, de bewoner van pand nr Gelukkig werd het huwelijk niet, want in het Haaksbergse trouwboek is achter hun inschrijving op latere datum "gescheiden" genoteerd. Kinderen waren er in geen geval, want op 25 juli 1733 maakte Harmen Bouwmeesters een testament en benoemde zijn nichtje Hendrikje Dercksen en haar man Hermannus Roerink tot erfgenamen. Beide laatsten waren op 17 mei 1733 getrouwd: Hermannus Roerink, zoon van Waander en Hendrikje Dercksen, dochter van wijlen Arent. Bij de volkstelling van 1748 had het echtpaar drie kinderen; Arent, Hermina en Eva. Arent overleed ongehuwd in 1789, Eva trouwde op 30 januari 1763 met Frederik Waanders en Harmina bleef ongehuwd. Op 3 december 1776 leende het gezin Hermannus Roerink ƒ 600, - van Jan Thias Janson. Bij de volkstelling van 1795 woonde Harmina Roerink in 137, inwonend was het gezin van de weduwe Berend Roerink, een nazaat van Roerink Kremer en geen familie van Harmina. Op 20 januari 1797 verkocht Harmina haar huis aan de hypotheekhouder Jan Thias Janson. Deze verkocht het huis op 15 april 1807 aan Jan Kok, die er ƒ 575, - voor moest betalen. Op zijn beurt verkocht Jan Kok op l juni 1827 huis en ondergrond, groot 39 roeden en 18 ellen, voor ƒ 629, - aan Gerrit ter Maat, die klompenmaker van beroep was. Als weduwnaar van Aaltje Boenders was Gerrit ter Maat op 19 oktober 1816 getrouwd met Geertruit Leusink en zij waren in 1830 eigenaren en bewoners van huis nr. 137, dat naar hen "De Materij" genoemd werd. Inwonend waren toen Hendrik Jan te Lintelo en diens vrouw Hendrica Assink. In 1850 waren Gerrits dochter Anna Maria ter Maat en haar man Johannes Wielens, met wie zij op 11 mei 1837 getrouwd was, eigenaren en bewoners van het pand. Inwonend was toen de weduwe vaix Willem Stelkamp. 527 W. E. ten Asbroek J.B.A. Leusink J. Overbeeke

14 528 DE BELANGRIJKSTE MUNTEN IN OVERIJSSEL VAN 1200 TOT 1800 Herhaaldelijk zijn in artikelen van A.H. bij aan- en verkopen, pachten, belastingaanslagen e.d. muntaanduidingen gebruikt, die de lezers en zelfs de schrijvers vermoedelijk niet altijd even duidelijk geweest zijn. Het lijkt daarom gewenst deun Overijssel van 1200 tot 1800 meest gangbare munten eens op een rijtje te zetten. In het goederenregister'van Hendrik van Dalen en Diepenheim werden pachten genoteerd in denarii. Een denarius of in het Nederlands penning (afgekort den. of d.) was een sedert de Karolingische tijd geslagen zilveren munt, die zijn naam ontleende aan een sinds lang niet meer gebruikte Romeinse zilveren munt. De penning woog l, 8 gram. Men sloeg 240 penningen uit een Karolingisch pond zilver (Latijn libra, afgekort L.). Ook sprak men van een schelling, de aanduiding voor 12 penningen of 1/20 pond (Latijn solidus, afgekort sol. of s.). Pond en schelling waren toen echter nog geen munten. De enige munt was de penning, die op vele plaatsen werd geslagen o. a. te Utrecht en Deventer. Later werden de munten belangrijk lichter tot O, 6 gram toe. Men onderscheidde toen b. v. Vlaamse, Keulse, Leuvense of Brabantse, Hollandse en Deventer penningen, allen van verschillend gewicht en waarde, Men bleef een aantal van 240 penningen een pond noemen, ook toen deze al lang geen pond meer wogen. Om in de behoefte aan grotere munten te voorzien werd sinds 1260 een Franse munt geslagen van 12 penningen, de zgn. groot Tournoois of zwarte Tournoois, een bewijs dat het zilver zo zeer met koper gelegeerd was, dat het metaal donker van uiterlijk was. In grote getale werd deze munt overal nageslagen o.a. sinds ca te Utrecht. Tot de 15e eeuw was de zwarte Tournoois het belangrijkste zilvergeld van oost Nederland. In het schattingsregister van 1475 werden aanslagen en betalingen vermeld in oude schilden, gouden Rijnse guldens, mijns heren guldens, kromstaarten, oorden, plakkaten en witte stuivers. Sinds ca werden in Florence gouden munten geslagen met een afbeelding van een leliebloem. Het gewicht was 3, 5 gram en de waarde gelijk aan 240 Florentijnse penningen. Naai; de afgebeelde bloem, in het Latijn flora, sprak men van florijn, maar in het Nederlandse en Duitse taalgebied van gulden naar het metaal, waarvan de munt gemaakt was, al wordt de afkorting Fl. nu nog door ons voor gulden gebruikt. Ook de florijn werd overal nageslagen. Voor oost Nederland werd de naslag van de keurvorsten van Mainz, Trier, Keulen en Palts van belang, die in de 15e en 16e eeuw hier als standaardmunt gold. Men noemde de munt hier Rijnse of Keurvorsten gulden. Wegens zijn gebruik in het handelsverkeer heette hij ook Overlandse of Koopmans gulden. Het schild was een gouden Franse munt, geslagen sinds 1337, die zijn naam ontleende aan de afbeelding van het wapenschild van Philips VI. In de 14e eeuw werd deze munt ook in Nederland gebruikt. Men noemde hem later koningsschild of oude schild om hem te onderscheiden van een nieuw lichter schild, dat keizersschild heette. De waarde van een oud schild was 30 stuiver of 60 groot, die van een Rijnse gulden 20 stuiver of 40 groot. De mijns heren gulden was een munt van de bisschop van Utrecht; hij heette ook

15 postulaatsgulden, omdat hij oorspronkelijk geslagen was door Rudolf van Diepholt ( ) in de tijd dat deze nog postulaat, dus een door Rome niet erkend bisschop was. Het gewicht en goudgehalte van deze munt was laag, waardoor zijn waarde ongeveer gelijk was aan een halve oude schild. De andere in het schattingsregister genoemde munten zijn kleinere munten. Sinds het begin van de 15e eeuw begon men de naam stuiver te gebruiken. De stuiver was toen het grootste zilverstuk in alle Ne derlandse gebieden. Een stuiver werd "wit" genoemd als het zilvergehalte hoog was. Vlaamse munten van gelijke waarde waren de botdrager, geslagen sinds 1390 met de afbeelding van een zittende leeuw, en de kromstaart, geslagen sinds 1420 met een klimmende leeuw. Men kende ook een halve stuiver, die groot heette. Een oord was een kwart stuiver, zo geheten omdat de munt door een kruis in 4 kwarten of oorden verdeeld was. Een plakkaat of plak was oorspronkelijk ook een stuiver. In de 15e eeuw daalde het gewicht van de plak zeer sterk, waardoor hij een onderdeel van een stuiver werd, in het Oversticht 1/8 stuiver en nog minder. Na 1593 werd de waarde van de plak vastgesteld op 1/8 Nederlandse stuiver of l duit. In de rentmeesters rekeningen van de 16e en 17e eeuw worden verschillende muntsoorten vermeld. De verwarring was zo mogelijk nog groter dan in de 15e eeuw. Boekhoudkundig werd er gerekend in ponden (L.) van 20 stuiver (S.) en stuivers van 12 penningen (D.). Alle andere munten werden omgerekend in stuivers, de stuiver bleef aanvankelijk de basis van het muntstelsel. Er was maar één munt in waarde gelijk aan l pond of 20 stuiver nl. de C arolus gulden of zonder meer gulden genoemde munt van Karel V, geslagen sinds 1521, die onder diens regering de nieuwe grondslag van het Nederlandse muntstelsel zou worden en dat tot heden gebleven is. Andere guldens waren de Philippusgulden 5 25 stuiver, een gouden Bourgondische munt met een afbeelding van St. Philippus, geslagen van 1496 tot 1520, de gouden Arnoldus of Arnhemse gulden, een munt van laag gehalte van Arnold van Gelre ( ) ter waarde van 14 stuiver, de gouden Rijnse gulden, die thans 28 stuiver waard was, de An - driesgulden ( ), een Bourgondische goudgulden van 28 stuiver en de Hoornse gulden, een munt van laag goudgehalte van Jan van Hoorne, bisschop van Luik. Anders "grote ' munten waren - deopsommingis lang niet volledig-de Joachimdaalder a 28, 5 later 30 stuiver, genoemd naar de vindplaats van het zilvererts: Joachimstal in Bohemen. Deze munt werd geslagen sinds de eerste helft van de 16e eeuw. Een Engelse gouden munt ter waarde van 165 stuiver, sinds 1600 in Overijssel nageslagen, was de Rozenobel ( ). Een gouden rijder was oorspronkelijk een Bourgondische munt van 24 stuiver. Na 1580 werd deze munt in noordoost Nederland nageslagen met een waarde van 6 gulden. Men kende toen ook zilveren rijders ter waarde van 3 gulden. Een snaphaan a 6 Gelderse stuiver was een zilveren munt van Karel van Gelre (1509). Kleine munten waren naast de stuiver het Butken of \ stuiver (oorspronkelijk \ botdrager), de oord ter waarde van 1/4 stuiver en de duit ter waarde van 1/8 stuiver (later in waarde gedaald). Zowel de oord als de duit werden tot 1575 in zilver geslagen en daarna in koper. Ook de plak was in oost Nederland nog bekend, maar de waarde was hier gedaald tot circa 1/15 stuiver. 529

16 530 Een van de taken, die de Staten Generaal, het hoogste gezagsorgaan in de Re - publiek der Verenigde Nederlanden, op hun schouders namen, was het brengen van eenheid in muntwezen in hun gewesten. Enkele tientallen jaren bleven gewestelijke en stedelijke muntslagen zich verzetten tegen een centrale regeling, waarbij zij zich beriepen op eeuwenoude privileges. In 1606 kwam een plakkaat (wet) tot stand, dat de nieuwe grondslag voor het Nederlandse muntstelsel werd. Tot 1800 bleven de gewesten weliswaar hun eigen munten slaan met eigen afbeeldingen, maar de waarde was in alle gewesten gelijk. Het zou te ver voeren om alle munten, die sinds 1606 geslagen werden, te volgen. Volstaan wordt daarom met volgend globaal overzicht: GOUDEN MUNTEN: dukaat, 3,5 gram, geslagen van , koers in stuiver, geleidelijk opgelopen tot 5 gulden, gouden rijder, 10 gram, geslagen , koers in stuiver, opgelopen tot 14 gulden in ZILVEREN MUNTEN: rijksdaalder, 29 gram, geslagen , koers in stuiver, dan 50 stuiver en sinds stuiver, leeuwendaalder, 27,7 gram, geslagen , koers opgelopen van 38 tot 42 stuiver, dubbele stuiver, sinds 17e eeuw dubbeltje geheten, 1,75 gram, geslagen , waarde 2 stuiver, stuiver, in ,3 gram, in ,8 gram geslagen van , zilveren rijder, 32,8 gram, geslagen , waarde 63 stuiver, zilveren dukaat, 28,2 gram, geslagen , waarde 50 stuiver, driegulden, 31,8 gram, geslagen , waarde 60 stuiver, gulden, 10,6 gram, geslagen , waarde 20 stuiver, halve gulden, 5,3 gram, geslagen , waarde 10 stuiver. KOPEREN MUNTEN De belangrijkste koperen munten waren de halve stuiver of groot (aanvankelijk nog in zilver geslagen), de kwart stuiver of oord en de achtste stuiver of duit. Dit muntstelsel werd gehandhaafd tot na de Franse tijd. In de Franse tijd werd Nederland overstroomd met Frans geld, waarvan vooral het Franse papiergeld of assignaten in Nederland berucht werd wegens zijn waardeloosheid. Door het Koninkrijk der Nederlanden werd in 1816 het huidige decimale stelsel ingevoerd. W.E. ten Asbroek

17 531 BOEKENNIEUWS Onze naobers van de Heimatverein Vreden zijn de laatste jaren bijzonder actief op het gebied van de streekhistorie. Tot dusver zijn reeds een zestal boeken verschenen, waarvan er enkele ook voor ons van belang zijn, omdat geschiedenis en volksleven van Haaksbergen er veel aanrakingspunten mee hebben. We noemen o. a. "Sandplatt", dat verhalen en anekdotes geeft in het Vredens dialect, dat zoveel weg heeft van het Haaksbergs. Ook worden, eveneens in dialect, waardevolle beschrijvingen gegeven van oude en verdwenen beroepen, zoals klompenmaker, huisslachter enz. Het boek is bewerkt door Wilhelm Elling, bij velen van ons goed bekend. Een ander voor ons belangwekkende uitgave is "Die Berkelschiffahrt" door Herman Terhalle. Het boek omvat een gedegen studie over de scheepvaart op de Berkel van de Middeleeuwen tot ca Ook dit werk bevat veel gegevens, die voor Haaksbergen van belang zijn o. m. een hoofdstuk over de bevaarbaarmaking van de Ahauser Aa/Schipbeek. Uit de literatuurlijst blijkt, dat de schrij - ver ook veel Nederlandse archieven en boekwerken geraadpleegd heeft. Nog pas verschenen is in dezelfde serie "Kirche und Kloster Zwillbrock" door Adriaan Roelofs, een uit Sint Janssteen (Zeeuws Vlaanderen) geboortige pater, die thans als pastoor in Zwillbrock werkzaam is. In een uitstekend gedocumenteerd betoog schildert hij de lotgevallen van het klooster, dat zo'n grote invloed heeft gehad op het Katholieke geloofsleven in de grensstreken o. a. ook in Haaksbergen. De schrijver vermeldt in zijn literatuurlijst de "Historie der Kerken van Haaksbergen", wel een bewijs, dat hij "bij de tijd" is. Als een der volgende nummers in de Vredense reeks staat op het programma "Steinzeugtöpferei in Stadtlohn und Vreden" door Wilhelm Elling. Veel van onze leden zullen zich nog de boeiende lezing herinneren, die de schrijver hierover op 28 maart 1974 hield voor onze vereniging. J. Vredenberg LEEFGEWOONTEN IN 1861 In de Enschedesche Courant van 14 augustus 1861 verscheen een rapport over de voeding en woontoestand van de lagere volksklassen in Overijssel. Over Haaksbergen werd geschreven: "De voedingsmiddelen der lagere volksklassen zijn voornamelijk roggebrood en aardappelen en daarna brij van boekweitmeel en melk, de laatste nagenoeg alle zuur of gekamd bereid. Weinig vleesch en dit nagenoeg alleen van varkens en zeer jonge kalveren, terwijl de meest schamele klasse hare meeste spijs met olie toeberijdt. De drank bestaat hoofdza kelijk uit putwater, nagenoeg geen bier doch bij sommige gelegenheden vooral op jaarmarkten of zoogenaamde malen en bijeenkomsten uit jenever". Omtrent de woningen vermeldt het verslag: "Over het algemeen zijn zelfs in het dorp de wooningen niet digt op elkander en luchtig gebouwd, doch laat de droogte derzelve zoo ook de zindelijkheid en doelmatigheid bij de arbeidende klasse veel te wenschen over. Bij den mingegoeden landbouwer en bij vele der meergegoede is het woonvertrek niet van de stalling van het vee afgescheiden hetgeen de onreinheid bevordert. Regenbakken bestaan hier nagenoeg niet en de privaten worden zoowel binnen als buiten de wooningen gevonden". B.E. Asbreuk

18 532 GODSDIENSTSTRIJD IN DE 17e EEUW In het algemeen leest men in de Haaksbergse gerichtsprotocollen niet veel over zaken, die betrekking hebben op het verbod om "missen en andere afgoderijen ende superstitiën te pleeghen" hoewel het bekend is, dat van 1647 tot 1657 op Weeink en vooral op Havink in het Brammelerbroek regelmatig katholieke gods - dienstoefeningen werden gehouden. "Johan Havinck", schreef de Classis Deventer in 1650, "verleidt vele lieden van de ware religie". Paters van het Zwilbrock, die betrapt waren, werden door het drostengericht bestraft; kerkgangers zullen in het algemeen wel niet gerechtelijk vervolgd zijn, daarvoor was hun aantal te groot. Op 2 februari 1652 verscheen echter advocaat Casper Heesen als gemachtigde van de Drost van Haaksbergen in het gericht en toonde zijn "anspraeke tegen seekers dorpers en huisluiden als in d'anspraeke gespecificiert". Richter Arnold van Limborch hield er op 16 februari 1652 een extra zitting vóór, waarover als volgt genotuleerd werd: "Compariertt Adt Hesen als volmr. van die Hoch Ed. Gestrenge Nicolaas van Bevervoirde tor Oldermolle, Drost tott Haexbergen en Diepenheim, en wacht alsnoch nae g'eindigde gerichte handelingen van die geene, diewelcke voor desen pauselycke conventiculen (bijeenkomsten) hebben gefrequentierett (meermalen bezocht) voor 14 daegen naemhafftig gemaeckt, bij faulte (nalatigheid) van antwoortlich handelinge accusiert (beschuldigt) comparant derselver co ntumaciam (weerspannigheid) mett eysmaekinge van costen. Vocati non comparuerunt ergo contumaces salva purga (opgeroepen maar niet verschenen dus weerspanning behoudens verschoning), Helaas is de bijbehorende specificatie van beschuldigde dorpelingen niet bewaard gebleven. Wel haastten zich Bartolt Werners, Hendrick Michgorius en Jan Helmigs om op 23 februari in het gericht te verklaren, dat zij "die gelibellierden conventiculen" nooit bijgewoond hadden. Hetzelfde deden op l maart Hendrick Boumeesters en Jan Salmerinck. Op deze datum vroegen ook "die veertiene en ingeseeten des Dorps Haexbergen" drie weken uitstel om met de heer Drost te accorderen. Verder leest men niets meer over de historie, het accoord zal dus wel gesloten zijn. Dat echter "de veertiene", vertegenwoordigers van alle Haaksbergse marken en het dorp, in het geweer gekomen waren, wijst er wel op dat zeer velen uit het gericht Haaksbergen de godsdienstoefeningen bijgewoond hadden. W.E. ten Asbroek

NEUTENBERG-NOTTEBERG. Generatie I. Generatie II

NEUTENBERG-NOTTEBERG. Generatie I. Generatie II NEUTENBERG-NOTTEBERG Het oorspronkelijke erve Notteberg, waar onderstaande personen naar zijn genoemd, was gelegen in Kerspel Goor nabij huis Heeckeren, waartoe het ook behoorde. Rond 1683 echter verhuizen

Nadere informatie

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Een vervolg van het verhaal over de boerderijen van de familie Schoen uit juni. J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Simon boerde met zijn vrouw Elisabeth de

Nadere informatie

D74, thans Kruisstraat 12

D74, thans Kruisstraat 12 D74, thans Kruisstraat 12 Geplaatst in de Heise Krant van september 2011, gewijzigd 15-05-2015 De boerderij van Has van den Tillaar. Zo kennen de meesten onder ons de oude boerderij achter de kerk met

Nadere informatie

Café Kerkemeijer te Rekken

Café Kerkemeijer te Rekken -17- Café Kerkemeijer te Rekken Inleiding Café Kerkemeijer, aan de Rekkenseweg te Rekken, is in de gehele regio een bekende locatie en één om wat voor bijeenkomst dan ook te houden. Iedereen in Rekken

Nadere informatie

HUNGERINK. Generatie I

HUNGERINK. Generatie I HUNGERINK Het erve Hungerink (in de volksmond ook wel de Hunger geheten) is een zeer oude boerderij gelegen in buurtschap Stokkum. Het wordt voor het eerst genoemd in 1412 maar zal veel ouder zijn. Het

Nadere informatie

Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 )

Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 ) Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 ) (Tussen haakjes de RIN nummers in de stamboom www.breedijk.net. ) Klaas Breedijk: ik heb opgezocht wat ik op internet allemaal gevonden heb over zijn

Nadere informatie

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen Een aantal oude huizen en boerderijen van Warder zijn voorzien van een gevelsteen. Hierop staat aangegeven wanneer

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

De gulden is lang niet zo oer-hollands als je denkt FTM

De gulden is lang niet zo oer-hollands als je denkt FTM De gulden is lang niet zo oer-hollands als je denkt FTM ftm.nl De gulden is lang niet zo oer-hollands als je denkt FTM Edin Mujagic 8-10 minuten Bij de gulden denkt u hoogstwaarschijnlijk aan de Nederlandse

Nadere informatie

DE OUDSTE GENERATIES VAN HET KAMPER REGENTENGESLACHT VAN INGEN

DE OUDSTE GENERATIES VAN HET KAMPER REGENTENGESLACHT VAN INGEN DE OUDSTE GENERATIES VAN HET KAMPER REGENTENGESLACHT VAN INGEN door K. Schilder en H.J. van Ingen Van het begin van de 15e eeuw tot ongeveer het midden van de 1ge eeuw hebben regelmatig leden van het geslacht

Nadere informatie

Het erve Meenderink gelegen aan Zonneweg 1 gelegen aan de rand van het dorp wordt voor het eerst vermeld in 1385.

Het erve Meenderink gelegen aan Zonneweg 1 gelegen aan de rand van het dorp wordt voor het eerst vermeld in 1385. MEENDERINK Het erve Meenderink gelegen aan Zonneweg 1 gelegen aan de rand van het dorp wordt voor het eerst vermeld in 1385. Thans is het een groot paarden- en ruitersportcentrum. Er zijn heden nauwelijks

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Mina van den Berg

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Mina van den Berg Blad 1 Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Mina van den Berg Website: Stamboom familie Van den Berg > Mina van den Berg, zus van 01. Antoon van den Berg (1877-1961) De ouders van Mina

Nadere informatie

13e jaargang no l - Februari 1980 - Verschijnt 4 x per jaar ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN

13e jaargang no l - Februari 1980 - Verschijnt 4 x per jaar ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN 13e jaargang no l - Februari 1980 - Verschijnt 4 x per jaar ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN Aold Hoksebarge REDAKTIE: W. E. ten Asbroek J. G. L. Overbeeke J. Vredenberg ADMINISTRATIE: A. J.

Nadere informatie

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Van wie ben jij er één? Dat was telkens de vraag van tante Betje als ik bij mijn oma, haar zuster, kwam logeren in Baarn. Die vraag

Nadere informatie

De Uffelter familie Odie

De Uffelter familie Odie De Uffelter familie Odie In Dwingeloo had je meerdere Mulders die geen familie van elkaar waren, maar afstamden van molenaars van omliggende dorpen. Om die Mulders uit elkaar te houden, hadden ze bijnamen.

Nadere informatie

D27, thans Driehuizen 4-4a

D27, thans Driehuizen 4-4a D27, thans Driehuizen 4-4a Geplaatst in de Heise Krant maart 2012, gewijzigd 24-06-2015 Toen Hannes Heerkens in 1919 na een huwelijk van acht jaar weduwnaar werd, bleef hij met zes kinderen achter. De

Nadere informatie

Rumoer in Ritsebuorren

Rumoer in Ritsebuorren Bijgedragen door Richard Keijzer zaterdag, 23 februari 2008 De boerderij op Rijtseterp nummer 1 heeft al heel wat eigenaren gehad. In 1640 was de plaats eigendom van Watze van Camminga, Vrijheer van Ameland,

Nadere informatie

II-d. GOYART GHRAERT SCHAMPERS was eigenaar van een huis in de Regtestraat te Stratum, dat stond naast het huis 'de Schampert', groot ^lopenzaad

II-d. GOYART GHRAERT SCHAMPERS was eigenaar van een huis in de Regtestraat te Stratum, dat stond naast het huis 'de Schampert', groot ^lopenzaad van de kinderen van wijlen Gerart Scamperts, ook als aanpalend eigendom.77 Er is geen enkele indicatie voor de leeftijd van Claes en Geraert, daar hun eigendom lang onverdeeld gebleven kan zijn. In het

Nadere informatie

Genealogie Van Eyndhoven 's-hertogenbosch 1606 tot 1787

Genealogie Van Eyndhoven 's-hertogenbosch 1606 tot 1787 Genealogie Van Eyndhoven 's-hertogenbosch 1606 tot 1787 Zegel wapenschild uit één van de protocolboeken van Notaris van Eijndhoven Nicolaes Adriaenszn van Eijndhoven is de verste rechtstreekse stamvader

Nadere informatie

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld.

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld. Huize Louise. Inleiding. Vanuit het zuiden, even voorbij de Markt en de Protestante kerk in de Grotestraat, staat op de nummers 92 tot 94 een pand dat de naam draagt 'Huize Louise'. In dit pand waren eerder

Nadere informatie

Het ontstaan van een familietak ter Haar

Het ontstaan van een familietak ter Haar 1 Het ontstaan van een familietak ter Haar Voorwoord Het zoeken naar mijn voorouders wordt bemoeilijkt door het gegeven dat zij de naam aannamen dan wel door anderen toegewezen kregen van de erve, een

Nadere informatie

Maximiliaan II Emanuel van Beieren: München, 11 juli 1662 aldaar, 26 februari 1726

Maximiliaan II Emanuel van Beieren: München, 11 juli 1662 aldaar, 26 februari 1726 Maximiliaan II Emanuel van Beieren: München, 11 juli 1662 aldaar, 26 februari 1726 Maximiliaan Emanuel Lodewijk Maria Jozef Cajetanus Anton Nicolaas Frans Ignatius Felix, kortweg Max Emanuel en bijgenaamd

Nadere informatie

l.de marken van Haaksbergen.

l.de marken van Haaksbergen. l.de marken van Haaksbergen. Binnen de grenzen van de gemeente Haaksbergen kende men vroeger zes verschillende Marken 1 ), te weten: 1-1. Holthuizen en Eppenzolder/ Stepelo. Oorspronkelijk is deze marke

Nadere informatie

Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * , *

Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * , * Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * 29-07-1811, + 22-07-1897 *19-08-1826 + 24-11-1914 Ytzen Lieuwes (N) was bijna 33 jaar toen hij met Hiltje Karsjens Kalma trouwde. Hiltje was de dochter

Nadere informatie

De aansluiting van De Tak Rotterdam-Giessendam

De aansluiting van De Tak Rotterdam-Giessendam Giessenburg, 9 mei 2009 De aansluiting van De Tak Rotterdam-Giessendam Terugkijkend op 25 jaar Stichting van Nederveen is er één onderwerp geweest dat met grote regelmaat reden tot gesprekstof geweest,

Nadere informatie

MOERWINKEL. Generatie I. Generatie II

MOERWINKEL. Generatie I. Generatie II MOERWINKEL Deze boerderijnaam zal veel Markeloers niet veel zeggen maar het is een eeuwenoud erf gelegen in Kerspel Goor ten zuiden van het Twentekanaal dichtbij de grens met Ambt Delden. Het wordt voor

Nadere informatie

BIJZONDERE SCHENKING AAN HISTORISCHE KRING EEMNES De dracht van Maria Kuijer HENK VAN HEES

BIJZONDERE SCHENKING AAN HISTORISCHE KRING EEMNES De dracht van Maria Kuijer HENK VAN HEES BIJZONDERE SCHENKING AAN HISTORISCHE KRING EEMNES De dracht van Maria Kuijer HENK VAN HEES Op zaterdag 22 januari jl. stond onze Oudheidkamer in het teken van de Eemnesser (regionale) klederdracht! Enkele

Nadere informatie

Boerderijnummer 3.3.110. Oudste vermelding ca 1630 Huidig adres Worsinkweg 6. Historie boerderij

Boerderijnummer 3.3.110. Oudste vermelding ca 1630 Huidig adres Worsinkweg 6. Historie boerderij Boerderijnummer 3.3.110 Erfnaam Vorsgezang-Schut Oudste vermelding ca 1630 Huidig adres Worsinkweg 6 Historie boerderij De boerderij Vosgezang (in de volksmond ook Voszaank genoemd) is waarschijnlijk gesticht

Nadere informatie

Ridder Hendrik van Norch en familie.

Ridder Hendrik van Norch en familie. Ridder Hendrik van Norch en familie. Uit bewaard gebleven historische gegevens weten wij dat in Drenthe voorname families hebben gewoond die tot de Ridderschap behoorden. In de middeleeuwen maakten vertegenwoordigers

Nadere informatie

Rembrandt van Rijn. Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren.

Rembrandt van Rijn. Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren. Rembrandt van Rijn Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren. Rembrandt is op 15 juli 1606 in Leiden geboren. Rembrandt zijn vader was eigenaar van een molen. Die molen was niet bewoonbaar. Hun huis stond

Nadere informatie

Een Eemnesser familie Ruijter die in Blaricum terechtkwam

Een Eemnesser familie Ruijter die in Blaricum terechtkwam Een Eemnesser familie Ruijter die in Blaricum terechtkwam HENK VAN HEES Grietje de Ruijter-Raven (1876-1945) met kleinzoon Kees, zoon Gijs en schoondochter Mia Reuser. Foto mei 1942. Evenals de muisjestak

Nadere informatie

13e jaargang no. 3 - augustus 198O - Verschijnt 4 keer per jaar ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN

13e jaargang no. 3 - augustus 198O - Verschijnt 4 keer per jaar ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN 13e jaargang no. 3 - augustus 198O - Verschijnt 4 keer per jaar ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN Aold Hoksebarge REDAKTIE: W. E. ten Asbroek J. G. L. Overbeeke J. Vredenberg ADMINISTRATIE: A.

Nadere informatie

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven Inleiding Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven In de jaren dertig groeide onze moeder op in Zuid-Limburg. Mama is de oudste van tien kinderen. Toen ze vier jaar oud was, kwam haar oma bij

Nadere informatie

Marke Brammelo en Brammelerbroek

Marke Brammelo en Brammelerbroek Marke Brammelo en Brammelerbroek De marke Brammelo bestond uit twee gedeelten. Het ene deel werd Brammelo genoemd en is gelegen in de gemeente Haaksbergen, provincie Overijssel. Het andere deel heette

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

1768 Op 12 december 1768 wordt, in Wilp, Hermanna (Everts) Albers geboren, dochter van Evert Albers en Geertje Harms en op gedoopt.

1768 Op 12 december 1768 wordt, in Wilp, Hermanna (Everts) Albers geboren, dochter van Evert Albers en Geertje Harms en op gedoopt. Door: Jan Jansen, maart 2014 De bijzondere geschiedenis van Harmanna (Everts) Albers Harmanna (Hermanna) is, indirect via haar zoon Hermanus de naamgever van een aantal dragers van de naam Hermanus /

Nadere informatie

OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH RIETDIJK 19 Arie van den Bogaart een landbouwer uit Schijndel is in 1832 de eigenaar van dit huis (sectie: E130). Hij bezit ook het huis er naast Rietdijk D (verdwenen

Nadere informatie

ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN

ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN 16e jaargang no. 4 - november 1983 - Verschijnt 4x per jaar ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN Aold Hoksebarge REDAKTIE: W. E. ten Asbroek F. G. M. Gebbink-Broekhuis J. G. L. Overbeeke ADMINISTRATIE:

Nadere informatie

Schoorldam anno 1900 Atze Nicolaï en Margaretha Bosch

Schoorldam anno 1900 Atze Nicolaï en Margaretha Bosch Schoorldam anno 1900 Atze Nicolaï en Margaretha Bosch De hierna beschreven fam. Nicolaï heeft zijn herkomst in Schoorldam. Maar verder terug in de tijd kwamen zij uit Friesland m.n. uit Franeker. Eind

Nadere informatie

LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL EN HELENA VAN OORSCHOT. BERTJE EN LEENTJE VAN SCHIJNDEL LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL HELENA VAN OORSCHOT

LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL EN HELENA VAN OORSCHOT. BERTJE EN LEENTJE VAN SCHIJNDEL LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL HELENA VAN OORSCHOT LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL EN HELENA VAN OORSCHOT. BERTJE EN LEENTJE VAN SCHIJNDEL LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL 1857 1953 HELENA VAN OORSCHOT 1859-1958 Lambertus van Schijndel is op 4 december 1857 geboren te

Nadere informatie

9e JAARGANG NO. 4 - NOVEMBER 1976 - VERSCHIJNT VIER KEER PER JAAR ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN

9e JAARGANG NO. 4 - NOVEMBER 1976 - VERSCHIJNT VIER KEER PER JAAR ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN 9e JAARGANG NO. 4 - NOVEMBER 1976 - VERSCHIJNT VIER KEER PER JAAR ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN Aold Hoksebarge REDAKTIE: W. E. ten Aabroek J. Overbeeke J. Vredenberg ADMINISTRATIE: A. J.

Nadere informatie

Willem Maris (1844-1910)

Willem Maris (1844-1910) Willem Maris (1844-1910) Willem Maris behoort tot het bekende schildersgeslacht Maris. Hij was de jongste van drie broers die allen in het schildersvak gingen, gestimuleerd door hun vader, boek- en steendrukker

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg ( ) Zus Anna van den Berg

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg ( ) Zus Anna van den Berg Blad 1 Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Anna van den Berg Website: Stamboom familie Van den Berg > Anna van den Berg, zus van 01. Antoon van den Berg (1877-1961) De ouders van Anna

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd D88, Voorhei 3 Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd 23-01-2017 De geschiedenis van boerderij D88, nu Voorhei 3, begint bij Theodorus van Asseldonk. Theodorus (Dirk) van Asseldonk (1797-1845),

Nadere informatie

Keizer Frans I Stefan: Nancy, 8 december 1708 Innsbruck, 18 augustus 1765

Keizer Frans I Stefan: Nancy, 8 december 1708 Innsbruck, 18 augustus 1765 Keizer Frans I Stefan: Nancy, 8 december 1708 Innsbruck, 18 augustus 1765 Hij was van 1729 tot 1737 als Frans III Stefan hertog van Lotharingen, van 1737 tot 1765 als Frans II Stefan of Frans Stefan groothertog

Nadere informatie

Opdrachtenblad leerlingen

Opdrachtenblad leerlingen Namen: School: Klas: Opdrachtenblad leerlingen Wat je vooraf moet weten Lees dit opdrachtenblad goed en doe precies wat er staat. Lees dit blad zachtjes aan elkaar voor, dan vergeet je niets. Je moet met

Nadere informatie

De marke Buurse. Scholte Vaarwerk

De marke Buurse. Scholte Vaarwerk De marke Buurse Het oudst bewaard gebleven markeboek van Buurse begint met het verslag van de markevergadering, die op 14 april 1603 gehouden werd op de Hof te Buurse alias de Hof te Vaarwerk, nu ook Scholte

Nadere informatie

Cornelis Dros ( ), keldergraf 135, vak B Mede-eigenaar van de zeepziederij De Gekroonde Haan

Cornelis Dros ( ), keldergraf 135, vak B Mede-eigenaar van de zeepziederij De Gekroonde Haan Cornelis Dros (1800-1874), keldergraf 135, vak B Mede-eigenaar van de zeepziederij De Gekroonde Haan Personalia Cornelis Dros Geboren: 3 juli 1800 te Nigtevecht Zoon van: Dirk Dros en Marritje de Vries

Nadere informatie

Voor meer informatie van de boerderij Hoestink zie op onze website onder historisch overzicht per pand: Stokkum boerderijnr. 2.2.

Voor meer informatie van de boerderij Hoestink zie op onze website onder historisch overzicht per pand: Stokkum boerderijnr. 2.2. HOESTINK Onderstaande personen zijn genoemd naar het erve Hoestink gelegen aan de Stationsweg te Stokkum nabij Markelo. De boerderij, die vroeger ook wel Huysstede werd genoemd, wordt voor het eerst vermeld

Nadere informatie

ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN

ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN 14e jaargang no. l - februari 1981 - Verschijnt 4 x per jaar ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN Aold Hoksebarge REDAKTÏE: W. E. ten Asbroek J. G. L Overbeeke Vacant ADMINISTRATIE: A. J. Temmink,

Nadere informatie

Mevrouw E.M. Stolwijk-Okhuyzen

Mevrouw E.M. Stolwijk-Okhuyzen enkele, meest belangrijke, activiteiten van de vereniging. Opsomming van die gegevens bewijzen in meer en mindere mate de levenskracht van onze vereniging, die aan het einde van 1992 haar "koperen" bestaan

Nadere informatie

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235 Hendrik I van Brabant: Leuven, ca. 1165 - Keulen, 5 september 1235 Hendrik I was hertog van Brabant vanaf 1183 en hertog van Neder-Lotharingen vanaf 1190. Hij wordt ook Hendrik de Krijgshaftige genoemd.

Nadere informatie

Gerechtsbestuur Schalkwijk, 1685-1810 (105)

Gerechtsbestuur Schalkwijk, 1685-1810 (105) NT00105_16 Nadere Toegang op inv. nr 16 uit het archief van het Gerechtsbestuur Schalkwijk, 1685-1810 (105) H.J. Postema November 2014 Inleiding Dit document bevat regesten van de processen die voor het

Nadere informatie

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis Rondje Vledder een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis 10 11 1 8 9 2 4 5 6 7 3 Het plattegrondje geeft een beeld van Vledder tussen ca. 1930 en 1940. De nummers langs de

Nadere informatie

D37, Scheiweg 2. Geplaatst in de Heise Krant februari 2015, gewijzigd

D37, Scheiweg 2. Geplaatst in de Heise Krant februari 2015, gewijzigd D37, Scheiweg 2 Geplaatst in de Heise Krant februari 2015, gewijzigd 12-10-2016 De boerderij aan de Scheiweg met huisnummer 2, voorheen D37 is vanuit Maria-Heide gezien een vrij onbekende boerderij. Op

Nadere informatie

Het leven van Petronella Kortenhof (l8 1 1-1885), een Haarlemse vondelinge en inwoonster van Heemstede.

Het leven van Petronella Kortenhof (l8 1 1-1885), een Haarlemse vondelinge en inwoonster van Heemstede. Het leven van Petronella Kortenhof (l8 1 1-1885), een Haarlemse vondelinge en inwoonster van Heemstede. Inleiding Bij het invoeren van een Heemsteedse huwelijksakte van het echtpaar Hooreman-Kortenhof

Nadere informatie

Plaatsingslijst van stukken betreffende de familie Wielenga en de families Zalsman en Van Andel

Plaatsingslijst van stukken betreffende de familie Wielenga en de families Zalsman en Van Andel 5 Plaatsingslijst van stukken betreffende de familie Wielenga en de families Zalsman en Van Andel (1860-1970) Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) Vrije Universiteit

Nadere informatie

ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN

ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN 24e jaargang no. 2 - mei 1991 - verschijnt 4 X per jaar. ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN Aold Hoksebarge REDAKTIE: ADMINISTRATIE: F.A.M. Brummelhuis F.G.M. Gebbink - Broekhuis J.G.L. Overbeeke

Nadere informatie

VOORGESCHIEDENIS EN INVENTARIS VAN HET ARCHIEF VAN DE BANK VAN LENING

VOORGESCHIEDENIS EN INVENTARIS VAN HET ARCHIEF VAN DE BANK VAN LENING VOORGESCHIEDENIS EN INVENTARIS VAN HET ARCHIEF VAN DE BANK VAN LENING VOORGESCHIEDENIS Op 6 april 1804 wordt bij de magistraat ter tafel gebracht een gedrukt biljet met de aankondiging van de publieke

Nadere informatie

NN van der Kop vader: Hendricus Christiaan van der Kop 32 jaar Keizerlijk notaris

NN van der Kop vader: Hendricus Christiaan van der Kop 32 jaar Keizerlijk notaris 1749 Henricus Christiaan van der Kop Leiden vader: Cornelis van der Kop moeder: Cornelia Elisabeth van Beusichem Schepen in 1787, 1780 1829 15 december Wordt 80 jaar oud Meegeteld bij de volkstelling van

Nadere informatie

Gebeurtenis Regeerperiode 1403-1442

Gebeurtenis Regeerperiode 1403-1442 Johanna van Polanen is pas 11 jaar als ze trouwt. Dit komt doordat haar familie een verstandshuwelijk sluit. Ontvang 100 florijnen. 1403 Engelbrecht de Eerste van Nassau trouwt met Johanna van Polanen.

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

DE WOERDENSE BINNENSTAD IN HET MONUMENTENJAAR ( II )

DE WOERDENSE BINNENSTAD IN HET MONUMENTENJAAR ( II ) II e Jaargang no. 4 December 1975 DE WOERDENSE BINNENSTAD IN HET MONUMENTENJAAR ( II ) Het geboortehuis van Herman de Man op de monumentenlijst door N. Plomp. In het maartnummer van "Heemtijdinghen" vertelden

Nadere informatie

ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN

ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN 2Oe jaargang no. 4 - november 1987 - Verschijnt 4 x per jaar ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN Aold Hoksebarge REDAKTIE: W. E. ten Asbroek F. G. M. Gebbink-Broekhuis J. G. L. Overbeeke ADMINISTRATIE:

Nadere informatie

ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN

ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN 18e jaargang no. 3 - augustus 1985 - Verschijnt 4 x per jaar ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN Aold Hoksebarge REDAKTIE: W. E. ten Asbroek F. G. M. Gebbink-Broekhuis J. G. L. Overbeeke ADMINISTRATIE:

Nadere informatie

De wapenschilden van Cuijk en Grave

De wapenschilden van Cuijk en Grave De wapenschilden van Cuijk en Grave Het wapenschild van de familie van Cuyck Aernt Van Buchel reproduceerde in zijn Monumenta drie verschillende wapenschilden van de van Cuycks 1 : In goud twee dwarsbalken

Nadere informatie

DE GRAFKELDER VAN DE NED. HERV. KERK TE KOUDEKERK AAN DEN RIJN

DE GRAFKELDER VAN DE NED. HERV. KERK TE KOUDEKERK AAN DEN RIJN DE GRAFKELDER VAN DE NED. HERV. KERK TE KOUDEKERK AAN DEN RIJN In den zomer van het jaar kwam bij de restauratie van de Ned. Hervormde Kerk te Koudekerk een kleine grafkelder aan het licht. Daar deze grafkelder

Nadere informatie

den 18de [oktober 1795] is geboren en den 25 gedoopt Hendrik zoon van Daniel Appelo en Nelligje van Raalte getuige Hilligje Appelo.

den 18de [oktober 1795] is geboren en den 25 gedoopt Hendrik zoon van Daniel Appelo en Nelligje van Raalte getuige Hilligje Appelo. Den 10 juli [1789] zijn ingeschreven getrouwt den 2 aug[ustus] alhier Daniel Appelo J[onge] M[an] en Nellegje van Raalte J[onge] D[ochter] beide alhier. den 18de [oktober 1795] is geboren en den 25 gedoopt

Nadere informatie

Aanvulling begraafgegevens Alphen (Gld) 1784 t/m 1813.

Aanvulling begraafgegevens Alphen (Gld) 1784 t/m 1813. Aanvulling begraafgegevens Alphen (Gld) 1784 t/m 1813. Wie stamboomonderzoek doet kan tegenwoordig met weinig moeite de gegevens van zijn voorouders vanaf 1811 boven water halen. Internetsites als genlias

Nadere informatie

Willem II van Holland:?, februari Hoogwoud, 28 januari 1256

Willem II van Holland:?, februari Hoogwoud, 28 januari 1256 Willem II van Holland:?, februari 1227 - Hoogwoud, 28 januari 1256 Willem II was graaf van Holland en Zeeland (1234-1256) en koning van het Heilige Roomse Rijk (1248-1256). Rooms-Duits (tegen-)koning Regeerperiode:

Nadere informatie

Johanna van Constantinopel: tussen 1194 en 1200 Marquette, 5 december 1244

Johanna van Constantinopel: tussen 1194 en 1200 Marquette, 5 december 1244 Johanna van Constantinopel: tussen 1194 en 1200 Marquette, 5 december 1244 Johanna van Constantinopel, gravin van Vlaanderen en Henegouwen van 1205 tot 1244, was de oudste dochter van graaf Boudewijn IX

Nadere informatie

SENKELDAM. Generatie I. Generatie II

SENKELDAM. Generatie I. Generatie II SENKELDAM Alle personen in Nederland met de naam Senkeldam stammen af van deze nog bestaande boerderij gelegen aan de Deldensestraat te Goor heden bewoond door de fam. Kamp. De naam duikt voor het eerst

Nadere informatie

Wat rest is een foto

Wat rest is een foto Wat rest is een foto Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum, Leeuwarden

Nadere informatie

Kees van Rijn / Voorzitter heemkundegroep Arfgood Buurse

Kees van Rijn / Voorzitter heemkundegroep Arfgood Buurse Kees van Rijn / Voorzitter heemkundegroep Arfgood Buurse Foto van verdwenen grenspaal geplaatst 1756. (uit boek Feldhaus) Oud nr. 46! ; nieuw nr. 844 K L of M? Incl kaarten uit archief Munster. Groeten,

Nadere informatie

Cornelis van Huijk(Huik) ( )

Cornelis van Huijk(Huik) ( ) 1 Cornelis van Huik (1853-1894) Cornelis van Huijk(Huik) (1853-1894) Geboren op 22 maart 1853 in Hoogland, zoon van Joannes (Jan) van Huijk en Heiltje van Hamersveld. Cornelis trouwde, 23 jaar oud, op

Nadere informatie

Geld. Ontstaan van geld

Geld. Ontstaan van geld Geld Ontstaan van geld Onze voorouders hadden geen geld. Als ze iets nodig hadden, ruilden ze dat. Dit heet ruilhandel. De bakker ruilde brood bij de slager voor vlees enz. Op een dag wilde iemand weten

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Familie Olgers HET GESLACHT OLGERS IN EN RONDOM. Het Oldambt GESCHREVEN DOOR. Albert Olgers en Jochum Roosma. Kerk te Midwolda

Familie Olgers HET GESLACHT OLGERS IN EN RONDOM. Het Oldambt GESCHREVEN DOOR. Albert Olgers en Jochum Roosma. Kerk te Midwolda HET GESLACHT OLGERS IN EN RONDOM Het Oldambt GESCHREVEN DOOR Albert Olgers en Jochum Roosma Kerk te Midwolda Gegevens van nog levende personen in dit overzicht mogen niet zonder toestemming van de betreffende

Nadere informatie

april Mededelingenblad 04 jaargang 46

april Mededelingenblad 04 jaargang 46 april 2019 - Mededelingenblad 04 jaargang 46 heemkundige kring 'De Oude Vrijheid' Sint-Oedenrode Uitnodiging voor: maandag 01 april: heem-natuur dinsdag 16 april: heem Vooruitblik voor: zondag 05 mei:

Nadere informatie

(bandeliersluiting) (verschillende zalfpotjes)

(bandeliersluiting) (verschillende zalfpotjes) In de stortgrond afkomstig uit deze put langs de Kanaalschans werden veel metalen voorwerpen aangetroffen met de metaaldetector. Onder andere is met de detector een ronde penning van lood gevonden. Op

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg ( ) De ouders van Antoon

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg ( ) De ouders van Antoon Blad 1 Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) De ouders van Antoon Website: Stamboom familie Van den Berg > Generatie II De ouders van 01. Antoon van den Berg (1877-1961) 02. Hendricus van den

Nadere informatie

Waardevolle foto's voor de H.K.E. De familie De Bruin op huize 'Ruimzicht'

Waardevolle foto's voor de H.K.E. De familie De Bruin op huize 'Ruimzicht' Waardevolle foto's voor de H.K.E. De familie De Bruin op huize 'Ruimzicht' Enige tijd geleden ontvingen we van mevrouw Krijnen-Van Gog uit Bussum een drietal bijna honderdjarige foto's en een honderdjarige

Nadere informatie

Jan zonder Vrees (hertog): Dijon, 28 mei 1371 Montereau, 10 september 1419

Jan zonder Vrees (hertog): Dijon, 28 mei 1371 Montereau, 10 september 1419 Jan zonder Vrees (hertog): Dijon, 28 mei 1371 Montereau, 10 september 1419 Hij was hertog van Bourgondië. Hij werd geboren in Dijon en was de oudste zoon van Filips de Stoute, hertog van Bourgondië en

Nadere informatie

ALBERT ARENTS METSELAAR SCHIPPER IN HET HAAGJE 1731-1757 Albert Metselaar, Hoogeveen 2015 albertmetselaar@home.nl

ALBERT ARENTS METSELAAR SCHIPPER IN HET HAAGJE 1731-1757 Albert Metselaar, Hoogeveen 2015 albertmetselaar@home.nl ALBERT ARENTS METSELAAR SCHIPPER IN HET HAAGJE 1731-1757 Albert Metselaar, Hoogeveen 2015 albertmetselaar@home.nl Het Haagje, vooraan, de zuidkant, in het begin van de 20e eeuw. Er is nog één van de dubbele

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

GRADUS WISSENBURG Renkum (NL) Oberhausen (D)

GRADUS WISSENBURG Renkum (NL) Oberhausen (D) GRADUS WISSENBURG Renkum (NL) 13-4-1873 - Oberhausen (D) 11-12-1927 Gradus was arbeider. Hij trok als eerste van de vier broers (na de harde winter van 1896) naar Keulen (Mühlheim, niet te verwarren met

Nadere informatie

www.vorstenbosch-info.nl

www.vorstenbosch-info.nl OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH HONDSTRAAT 4 Jan Rut Kluijtmans koopt op 24-12-1792 een huis en aangelag, gestaan en gelegen op Vorstenbosch onder Nistelrode, groot 2 L, 45 R, van Maria Sijmen Rijkers,

Nadere informatie

Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934

Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934 Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934 Adelheid Emma Wilhelmina Theresia, geboren als Adelaïde Emma Wilhelmina Therèse zu Waldeck und Pyrmont, prinses van Waldeck-Pyrmont,

Nadere informatie

Drie schilderijen in de consistorie te Oudelande

Drie schilderijen in de consistorie te Oudelande Drie schilderijen in de consistorie te Oudelande Sinds jaar en dag hangen er in de consistorie van de kerk te Oudelande drie schilderijen, twee panelen en een doek. De panelen stellen een gezicht op Oudelande

Nadere informatie

WAT ANDEREN DOEM. NAERDINCKLANT 9 november 1983 Lezing door dr.ir. T. van Tol: Nederzettingsgeschiedenis van Laren.

WAT ANDEREN DOEM. NAERDINCKLANT 9 november 1983 Lezing door dr.ir. T. van Tol: Nederzettingsgeschiedenis van Laren. WAT ANDEREN DOEM NAERDINCKLANT 9 november 1983 Lezing door dr.ir. T. van Tol: Nederzettingsgeschiedenis van Laren. Plaats : De Vaart, Hilversum, aanvang 20.00 uur. 25 januari 1984 Lezing, samen met "Albertus

Nadere informatie

De top 100 van de familienamen in Nederland Leendert Brouwer

De top 100 van de familienamen in Nederland Leendert Brouwer Detop100vandefamilienameninNederland LeendertBrouwer Voor een totaalbeeld van de familienamen in Nederland beschikken we over twee ijkjaren: 1947(volkstelling) en 2007(Gemeentelijke Basisadministratie).

Nadere informatie

De Romeinen. Wie waren de Romeinen?

De Romeinen. Wie waren de Romeinen? De Romeinen Wie waren de Romeinen? Lang voor de Romeinen naar ons land kwamen, woonden ze in een kleine staat rond de stad Rome. Vanaf 500 voor Christus begonnen de Romeinen met gebiedsuitbreiding. Als

Nadere informatie

Boerderijnummer 3.2.160. Oudste vermelding 1379 Huidig adres Herikerweg 15. Historie boerderij

Boerderijnummer 3.2.160. Oudste vermelding 1379 Huidig adres Herikerweg 15. Historie boerderij Boerderijnummer 3.2.160 Erfnaam Erve Vinkers Oudste vermelding 1379 Huidig adres Herikerweg 15 Historie boerderij Het erve Vinkert behoort eveneens tot de oudste boerderijen van Herike. In 1379 wordt het

Nadere informatie

Everdina Josina van der Wyck ( ) en Epo Sjuck Burmania Vegelin van Claerbergen ( )

Everdina Josina van der Wyck ( ) en Epo Sjuck Burmania Vegelin van Claerbergen ( ) Everdina Josina van der Wyck (1788-1849) en Epo Sjuck Burmania Vegelin van Claerbergen (1790-1831) Al jaren lagen er voor het baarhuisje op de Noorderbegraafplaats in Assen twee zerken. Niet bekend was

Nadere informatie

Bewoners van de Kapraol.

Bewoners van de Kapraol. Bewoners van de Kapraol. Op dit moment, december 2006, wordt de Kapraol bewoond door Stef Rohof en Monique Slagman. In 200X zijn zij in het bezit gekomen van het woonhuis en na enige verbouwingen zijn

Nadere informatie

BOERMARKEN IN DRENTHE

BOERMARKEN IN DRENTHE BOERMARKEN IN DRENTHE Historie Geschiedenis gaat ver terug. Het begrip Boermarke, ook wel Marke genoemd, gaat in feite terug tot de tijd van de Germanen die zich op vaste plaatsen gingen vestigen. MARKE,

Nadere informatie

Rooms-katholieke parochie Sint Jan, Sint Pieter en Sint Catharina ( Catharina tot juni 1763)

Rooms-katholieke parochie Sint Jan, Sint Pieter en Sint Catharina ( Catharina tot juni 1763) 1.1 s-hertogenbosch 1.1.1 Dopen Voor de duidelijkheid is er voor gekozen om de registers respectievelijk chronologisch per religie en parochie weer te geven. Het is dus van belang meerdere series te raadplegen.

Nadere informatie

ZANDVLIET (onder Schijndel)

ZANDVLIET (onder Schijndel) ZANDVLIET (onder Schijndel) Gegevens per perceel Laatste verandering: 18-11-2012 Rekonstruktie van Veghel Martien van Asseldonk Perceel nr. 1 Beschrijving: Een kleyn huijsken met den hoff ende aangelag,

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg ( ) Broer Herman van den Berg

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg ( ) Broer Herman van den Berg Blad 1 Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Broer Herman van den Berg Website: Stamboom familie Van den Berg > Herman van den Berg, broer van 01. Antoon van den Berg (1877-1961) De ouders

Nadere informatie