Toepassing eisen tapwaterinstallaties

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toepassing eisen tapwaterinstallaties"

Transcriptie

1 Toepassing eisen tapwaterinstallaties Gepresenteerd door Cas Hordijk Trijselaar Vermeer B.V. Numansdorp 3 april 2007

2 Tapwater algemeen Vernoemd in het Bouwbesluit in de artikelen 3.12 en 3.130, dient te voldoen aan NEN Uitvoeringsrichtlijnen om te voldoen aan NEN 1006 zijn opgesteld in werkbladen de zg. Vewin werkbladen.

3 Tapwater algemeen Vernoemd in het Bouwbesluit in de artikelen 3.12 en 3.130, dient te voldoen aan NEN Uitvoeringsrichtlijnen om te voldoen aan NEN 1006 zijn opgesteld in werkbladen de zg. Vewin werkbladen. Druk achter het leveringspunt niet hoger dan 400 kpa (in verband met waterslag). Gebruiksdruk voor tappunten en toestellen minimaal 100 kpa. Temperatuur koudwater niet hoger dan 25 C (gemeten bij een koudwater aanvoer van < 15 C) De lengte en diameter van warmwaterleiding dienen gelijk of korter te zijn dan aangegeven in de EPC berekening.

4 Tapwater algemeen Vernoemd in het Bouwbesluit in de artikelen 3.12 en 3.130, dient te voldoen aan NEN Uitvoeringsrichtlijnen om te voldoen aan NEN 1006 zijn opgesteld in werkbladen de zg. Vewin werkbladen. Druk achter het leveringspunt niet hoger dan 400 kpa (in verband met waterslag). Gebruiksdruk voor tappunten en toestellen minimaal 100 kpa. Temperatuur koudwater niet hoger dan 25 C (gemeten bij een koudwater aanvoer van < 15 C) De lengte en diameter van warmwaterleiding dienen gelijk of korter te zijn dan aangegeven in de EPC berekening. ANBO advies: Bij indelen van de meterkast rekening houden met het voorkomen van opwarming van het koudwater (denk aan stadverwarming)

5 Warmwater temperatuur Wettelijke eisen NEN 1006: De temperatuur aan de tappunten in een woninginstallatie zonder circulatie moet tenminste 55 C kunnen bereiken. De temperatuur aan de tappunten in een woninginstallatie met circulatie en in een collectief leidingnet moet tenminste 60 C kunnen bereiken. Bij warmtapwater voorzieningen en warmtapwaterinstallaties met circulatie moet de temperatuur van het water in de retourleiding(en) tenminste 60 C kunnen bereiken.

6 Warmwater temperatuur Wettelijke eisen NEN 1006: De temperatuur aan de tappunten in een woninginstallatie zonder circulatie moet tenminste 55 C kunnen bereiken. De temperatuur aan de tappunten in een woninginstallatie met circulatie en in een collectief leidingnet moet tenminste 60 C kunnen bereiken. Bij warmtapwater voorzieningen en warmtapwaterinstallaties met circulatie moet de temperatuur van het water in de retourleiding(en) tenminste 60 C kunnen bereiken. De taptemperaturen moeten binnen 120 seconden worden bereikt en tenminste 10 minuten gehandhaafd blijven.

7 Warmwater temperatuur Wettelijke eisen NEN 1006: De temperatuur aan de tappunten in een woninginstallatie zonder circulatie moet tenminste 55 C kunnen bereiken. De temperatuur aan de tappunten in een woninginstallatie met circulatie en in een collectief leidingnet moet tenminste 60 C kunnen bereiken. Bij warmtapwater voorzieningen en warmtapwaterinstallaties met circulatie moet de temperatuur van het water in de retourleiding(en) tenminste 60 C kunnen bereiken. De taptemperaturen moeten binnen 120 seconden worden bereikt en tenminste 10 minuten gehandhaafd blijven. ANBO adviezen:.

8 Warmwater capaciteit aan het tappunt

9 Warmwater capaciteit aan het tappunt Gebruiksdruk minimaal 100 kpa Product is aantal liters per minuut x de temperatuur in C. Tappunt Bad Douche Wastafel Keuken Ltr/min (min) 5,0 2,5 2,5 2,5 Ltr/min (55 C) 6,4 3,2 3,2 3,2 Product In geval er sprake is van twee of meer badruimten gelden de genoemde waarden in tenminste twee badruimten. Hierbij moet uitgegaan worden van de tappunten met de hoogste volumestromen. Verder wordt uitgegaan bij gelijktijdig gebruik van maximaal twee tappunten. Dit betekent, wanneer sprake is van twee badruimten, één warmwater tappunt per badruimte. Indien de sanitaire inrichting een groter aanbod van warmwater vereist, dient de warmtapwater installatie hierop te zijn afgestemd.

10 Warmwater capaciteit aan het tappunt Gebruiksdruk minimaal 100 kpa Product is aantal liters per minuut x de temperatuur in C. Tappunt Bad Douche Wastafel Keuken Ltr/min (min) 5,0 2,5 2,5 2,5 Ltr/min (55 C) 6,4 3,2 3,2 3,2 Product In geval er sprake is van twee of meer badruimten gelden de genoemde waarden in tenminste twee badruimten. Hierbij moet uitgegaan worden van de tappunten met de hoogste volumestromen. Verder wordt uitgegaan bij gelijktijdig gebruik van maximaal twee tappunten. Dit betekent, wanneer sprake is van twee badruimten, één warmwater tappunt per badruimte. Indien de sanitaire inrichting een groter aanbod van warmwater vereist, dient de warmtapwater installatie hierop te zijn afgestemd. ANBO adviezen:.

11 Warmwater capaciteit (voorraad)

12 Warmwater capaciteit (voorraad) Vermogen dient zodanig gedimensioneerd te zijn dat gedurende 24 uur per dag voldoende warmwater geleverd kan worden om te voorzien in een redelijke behoefte. Aantal personen per woning 1 en Douche 120 Inhoud stand-by boiler Laadtijd < 1,5 uur Bad Laadtijd > 1,5 uur Douche Bad Inhoud niet stand-by boiler Laadtijd max. 8 uur (nacht) Doorstroomtoestellen met voldoende vermogen geen probleem Voorraadtoestellen; de voorraadboilers dienen minimaal, het in bovenstaande schema vermelde aantal liters, te bevatten. De inhouden van de boilers zijn gebaseerd op een temperatuur van 58 C en een nuttige inhoud van 80%

13 Warmwater capaciteit (voorraad) Vermogen dient zodanig gedimensioneerd te zijn dat gedurende 24 uur per dag voldoende warmwater geleverd kan worden om te voorzien in een redelijke behoefte. Aantal personen per woning 1 en Douche 120 Inhoud stand-by boiler Laadtijd < 1,5 uur Bad Laadtijd > 1,5 uur Douche Bad Inhoud niet stand-by boiler Laadtijd max. 8 uur (nacht) Doorstroomtoestellen met voldoende vermogen geen probleem Voorraadtoestellen; de voorraadboilers dienen minimaal, het in bovenstaande schema vermelde aantal liters, te bevatten. De inhouden van de boilers zijn gebaseerd op een temperatuur van 58 C en een nuttige inhoud van 80%. ANBO adviezen:

14 Wachttijd

15 Wachttijd Totale wachttijd toestel + leiding wachttijd maximaal 30 seconden. Binnen deze 30 seconden moet een watertemperatuur bereikt zijn van 70% van de maximale temperatuur stijging met een minimum van 45 C. Voor warmwater aansluitingen voor vaatwasmachines en badmengkranen (zonder douchemogelijkheid) geldt deze wachteis niet.

16 Wachttijd Totale wachttijd toestel + leiding wachttijd maximaal 30 seconden. Binnen deze 30 seconden moet een watertemperatuur bereikt zijn van 70% van de maximale temperatuur stijging met een minimum van 45 C. Voor warmwater aansluitingen voor vaatwasmachines en badmengkranen (zonder douchemogelijkheid) geldt deze wachteis niet. ANBO adviezen: Uit oogpunt van energieverbruik is het sterk af te raden circulatieleidingen toe te passen. Het kiezen van een juiste plaats voor warmwatertoestel is van groot belang. Om tot een redelijke afstand tussen warmwatertoestel en tappunt te komen is het aan te bevelen de totale wachttijd op te delen in 20 seconden leidingwachttijd en 10 seconden toestelwachttijd. Om aan de gestelde wachttijd te voldoen bij ver uiteen liggende tappunten kan een tweede warmwatertoestel uitkomst bieden. Het energieverbruik wordt hierbij verhoogd. (EPC eis)

17 Warmwaterbereiding

18 Warmwaterbereiding Minimaal te bereiken temperatuur 58 C (aan tappunt 55 C) Combiketels minimaal gaskeur CW-klasse 4 Minimaal gaskeur CW-klasse 5 bij twee badkamers. Warmtepomp boilers moeten voorzien zijn van het Keurmerk van de stichting Kwaliteitskeur Warmtepompen. Zonneboilers voorzien van het Zonnekeur merk.

19 Warmwaterbereiding Minimaal te bereiken temperatuur 58 C (aan tappunt 55 C) Combiketels minimaal gaskeur CW-klasse 4 Minimaal gaskeur CW-klasse 5 bij twee badkamers. Warmtepomp boilers moeten voorzien zijn van het Keurmerk van de stichting Kwaliteitskeur Warmtepompen. Zonneboilers voorzien van het Zonnekeur merk. ANBO adviezen:.

20 Documentatie

21 Documentatie Bij oplevering dient de volgende documentatie geleverd te worden: Technische documentatie van het warmwatertoestel. Tekening van het leidingsysteem. Gebruikershandleiding.

22 Documentatie Bij oplevering dient de volgende documentatie geleverd te worden: Technische documentatie van het warmwatertoestel. Tekening van het leidingsysteem. Gebruikershandleiding. ANBO adviezen:.

23 Installatiegeluid algemeen (1) Het Bouwbesluit stelt uitsluitend eisen ter attentie van geluidsniveau van buiten en dat van de aangrenzende woningen. Er worden echter geen eisen gesteld aan de geluidsproductie van installaties in de eigen woning. Onder overige installaties worden verstaan: binnenriolering, pompinstallaties vuilstortkokers en automatische garagedeuren. Bron van geluid Installaties buiten de woning Toilet, kranen, douche, verwarming/warmwatervoorziening, ventilatie, lift en hydrofoor Overige installaties Installaties in de woning Verwarming/warmwatervoorziening en ventilatie. Toilet, bad, douche en overige installaties Installaties buiten de woning Toilet, kranen, douche, verwarming/warmwatervoorziening, ventilatie, lift en hydrofoor Overige installaties Prestatie eis Bouwbeslui t max. L Verblijfsruimte 30dB(A) eis eis eis Andere ruimte eis eis

24 Installatiegeluid algemeen (2) Er dient ten aanzien van de installaties in de woning te worden voldaan aan de NEN 1070, klasse 3. Onder overige installaties worden verstaan: binnenriolering, pompinstallaties vuilstortkokers en automatische garagedeuren. Bron van geluid Installaties buiten de woning Toilet, kranen, douche, verwarming/warmwatervoorziening, ventilatie, lift en hydrofoor Overige installaties Installaties in de woning Verwarming/warmwatervoorziening en ventilatie. Toilet, bad, douche en overige installaties Installaties buiten de woning Toilet, kranen, douche, verwarming/warmwatervoorziening, ventilatie, lift en hydrofoor Prestatie eis GIW Verblijfsruimte 30dB(A) 35dB(A) 30dB(A) 40dB(A) Andere ruimte 35dB(A) Overige installaties 40dB(A)

25 Installatiegeluid algemeen (3) ANBO adviezen: Bij het plaatsen van apparatuur (zoals o.a. warmtepompen en WTW-units) worden maatregelen om geluidsoverlast te voorkomen ingedeeld in vier categorieën: Geluidsproductie >50 db(a). Geluidsproductie >40 en <50 db(a). Geluidsproductie >30 en <40 db(a). Geluidsproductie <30 db(a).

26 Installatiegeluid algemeen Meetcondities Metingen dienen te worden verricht op basis van de NEN 5077 bij volledig in gebruik zijn van de installatie. ANBO adviezen:.

27 Bedankt voor uw aandacht

Bijlage A als bedoeld in artikel 6 van de GIW- Garantie- en waarborgregeling. Versie 01-08-2008. Garantietermijnen

Bijlage A als bedoeld in artikel 6 van de GIW- Garantie- en waarborgregeling. Versie 01-08-2008. Garantietermijnen blad 1 Bijlage A als bedoeld in artikel 6 van de GIW- Garantie- en waarborgregeling Versie 01-08-2008 Garantietermijnen Voor de definitie van huis, gebouw, gemeenschappelijke gedeelten en privé-gedeelte

Nadere informatie

7.10 Het ontwerpen van drinkwaterinstallaties

7.10 Het ontwerpen van drinkwaterinstallaties 7.10 Het ontwerpen van drinkwaterinstallaties Bij het berekenen van leidingdiameters spelen de volgende punten een rol: - het doorlaatvermogen van de leidingen moet zo groot zijn dat bij normaal gebruik

Nadere informatie

Toepassing van de eisen voor verwarmen. H.Marcus IAC J.C. Aerts, ISSO

Toepassing van de eisen voor verwarmen. H.Marcus IAC J.C. Aerts, ISSO Toepassing van de eisen voor verwarmen H.Marcus IAC J.C. Aerts, ISSO Specificatieblad 1.1-1: Ontwerp ruimtetemperaturen Bouw Besluit Verblijfsgebied of verblijfsruimte Verkeersruimten Onbenoemde ruimte

Nadere informatie

Bijlage A als bedoeld in artikel 6 van de GIW Garantie- en waarborgregeling

Bijlage A als bedoeld in artikel 6 van de GIW Garantie- en waarborgregeling Bijlage A als bedoeld in artikel 6 van de GIW Garantie- en waarborgregeling Versie 01-01-2007 Garantietermijnen Voor de definitie van huis, gebouw, gemeenschappelijke gedeelten en privé-gedeelte verwijzen

Nadere informatie

CONCEPT WATERWERKBLAD TERMEN EN DEFINITIES DATUM: OKT 2014

CONCEPT WATERWERKBLAD TERMEN EN DEFINITIES DATUM: OKT 2014 CONCEPT WATERWERKBLAD WB 1.3 TERMEN EN DEFINITIES DATUM: OKT 2014 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot termen en definities 1 is in artikel 1.3 van NEN 1006 (AVWI-2014) het volgende gesteld:

Nadere informatie

Bijlage A als bedoeld in artikel 6.5. van de Garantie- en waarborgregeling A. 2003

Bijlage A als bedoeld in artikel 6.5. van de Garantie- en waarborgregeling A. 2003 Bijlage A als bedoeld in artikel 6.5. van de Garantie- en waarborgregeling A. 2003 Versie 01-01-2003 Garantietermijnen Artikel 1 1.1 Met uitzondering van de in deze bijlage vermelde kortere termijnen,

Nadere informatie

WATERWERKBLAD DEFINITIES DATUM: JAN 2018

WATERWERKBLAD DEFINITIES DATUM: JAN 2018 Herziening van (voormalig WB 1.2) juni 2004 WATERWERKBLAD WB 1.3 DEFINITIES DATUM: JAN 2018 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot definities 1 is in artikel 1.3.1 van NEN 1006 (2015) het volgende

Nadere informatie

WATERWERKBLAD BEREKENINGSMETHODE VOOR BEPALEN INHOUD EN VERMOGEN WARMTAPWATERTOESTEL

WATERWERKBLAD BEREKENINGSMETHODE VOOR BEPALEN INHOUD EN VERMOGEN WARMTAPWATERTOESTEL WATERWERKBLAD BEREKENINGSMETHODE VOOR BEPALEN INHOUD EN VERMOGEN WARMTAPWATERTOESTEL WB 2.1 E DATUM: OKT 2011 Auteursrechten voorbehouden In dit werkblad wordt aangegeven op welke wijze voor woningen en

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. WARMTAPWATERINSTALLATIES Leidingontwerp, wachttijden, toestellen en temperatuurregeling

WATERWERKBLAD. WARMTAPWATERINSTALLATIES Leidingontwerp, wachttijden, toestellen en temperatuurregeling WATERWERKBLAD WARMTAPWATERINSTALLATIES Leidingontwerp, wachttijden, toestellen en temperatuurregeling WB 4.4 A DATUM: SEPT. 2007 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot warmtapwaterinstallaties

Nadere informatie

Het ontwerpen van een

Het ontwerpen van een Het ontwerpen van een ventilatiesysteem André Meester Alusta natuurlijke ventilatietechniek Het ontwerpen van een ventilatiesysteem Bepaling capaciteit toe en afvoer volgens bouwbesluit Aanvullende eisen

Nadere informatie

WATERWERKBLAD BEREKENINGSMETHODE VOOR BEPALEN INHOUD EN VERMOGEN WARMTAPWATERTOESTEL

WATERWERKBLAD BEREKENINGSMETHODE VOOR BEPALEN INHOUD EN VERMOGEN WARMTAPWATERTOESTEL WATERWERKBLAD BEREKENINGSMETHODE VOOR BEPALEN INHOUD EN VERMOGEN WARMTAPWATERTOESTEL WB 2.1 E DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden In dit werkblad wordt aangegeven op welke wijze voor woningen

Nadere informatie

WATERWERKBLAD BEREKENINGSMETHODE VOOR BEPALEN INHOUD EN VERMOGEN WARMTAPWATERTOESTEL

WATERWERKBLAD BEREKENINGSMETHODE VOOR BEPALEN INHOUD EN VERMOGEN WARMTAPWATERTOESTEL Herziening van juni 2004 WATERWERKBLAD BEREKENINGSMETHODE VOOR BEPALEN INHOUD EN VERMOGEN WARMTAPWATERTOESTEL WB 2.1 E DATUM: OKT. 2011 Auteursrechten voorbehouden In dit werkblad wordt aangegeven op welke

Nadere informatie

LEGIONELLAPREVENTIE. Oeds Kuipers Directeur Kuipers Drinkwater Security B.V.

LEGIONELLAPREVENTIE. Oeds Kuipers Directeur Kuipers Drinkwater Security B.V. Oeds Kuipers Directeur Kuipers Drinkwater Security B.V. Landelijk discussie over het verlagen van de Warmtapwater temperatuur! WAAROM? Lager ernergieverbruik Minder CO2 uitstoot Minder kalkafzetting in

Nadere informatie

WATERWERKBLAD BEREKENINGSMETHODE VOOR BEPALEN INHOUD EN VERMOGEN WARMTAPWATERTOESTEL

WATERWERKBLAD BEREKENINGSMETHODE VOOR BEPALEN INHOUD EN VERMOGEN WARMTAPWATERTOESTEL Herziening van oktober 2011 WATERWERKBLAD BEREKENINGSMETHODE VOOR BEPALEN INHOUD EN VERMOGEN WARMTAPWATERTOESTEL WB 2.1 E DATUM: JAN. 2017 Auteursrechten voorbehouden Voor betreffende tekst uit NEN 1006:

Nadere informatie

Maximaal warmwater comfort op hoog niveau

Maximaal warmwater comfort op hoog niveau Product-Data-Blad Remeha CWH Condenserende HR-boiler Maximaal warmwater comfort op hoog niveau Leverbaar in van 30 tot 120 kw Bedankt. Tot 41,5% van de investering aftrekbaar door EIA! Remeha CWH Condenserende

Nadere informatie

vanderbeyl IGB-200S, IGB-300S, IGB-500S Installatie- en montagehandleiding

vanderbeyl IGB-200S, IGB-300S, IGB-500S Installatie- en montagehandleiding vanderbeyl IGB-200S, IGB-300S, IGB-500S Installatie- en montagehandleiding Inhoud 1 vanderbeyl boilers, type IGB 4 1.1 Beschrijving 4 1.2 Levering 4 1.3 Technische informatie 4 1.4 Toepassingsmogelijkheden

Nadere informatie

CONCEPT-R - WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN Volumestromen en gebruiksdrukken voor tappunten en toestellen

CONCEPT-R - WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN Volumestromen en gebruiksdrukken voor tappunten en toestellen CONCEPTR WATERWERKBLAD BEREKENINGSGRONDSLAGEN Volumestromen en gebruiksdrukken voor tappunten en toestellen WB 2. A DATUM: april 20 Auteursrechten voorbehouden. Definities Maximum momentvolumestroom: grootste

Nadere informatie

Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat.

Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat. Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat. Een nieuwe, zuinige ketel? Denk er nu al over na! Is uw ketel oud aan het worden? Wacht niet totdat hij stuk

Nadere informatie

vanderbeyl IGB-100S, IGB-110H, IGB-150S Installatie- en montagehandleiding

vanderbeyl IGB-100S, IGB-110H, IGB-150S Installatie- en montagehandleiding vanderbeyl IGB-100S, IGB-110H, IGB-150S Installatie- en montagehandleiding Inhoud 1 Boilers, type IGB 2 1.1 Beschrijving 2 1.2 Levering 2 1.3 Technische informatie 2 1.4 Toepassingsmogelijkheden 3 1.5

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN Druk, volumestroom en temperatuur voor tappunten en toestellen

WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN Druk, volumestroom en temperatuur voor tappunten en toestellen Herziening van okt 20 WATERWERKBLAD BEREKENINGSGRONDSLAGEN Druk, volumestroom en temperatuur voor tappunten en toestellen WB 2. A DATUM: DEC 205 Auteursrechten voorbehouden Voor betreffende tekst uit NEN

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN Berekening en ontwerpcriteria

WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN Berekening en ontwerpcriteria Herziening van oktober 2011 WATERWERKBLAD BEREKENINGSGRONDSLAGEN Berekening en ontwerpcriteria WB 2.1 C DATUM: DEC 2015 Auteursrechten voorbehouden Voor betreffende tekst uit NEN 1006:2015 zie WB 2.1.

Nadere informatie

VOORLICHTING AAN DE BEWONER

VOORLICHTING AAN DE BEWONER BRON: L. van Leengoed (C-mark) Voorbeelden van bewonersinformatie: 1. Gebruiksinstructie leidingwaterinstallaties 2. Tekst voor het bewonersblad 3. Tekst bij aanvraag zelf aangebrachte voorzieningen (ZAV)

Nadere informatie

CONCEPT - WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN Berekening en ontwerpcriteria

CONCEPT - WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN Berekening en ontwerpcriteria CONCEPT WATERWERKBLAD BEREKENINGSGRONDSLAGEN Berekening en ontwerpcriteria WB. C DATUM: april Auteursrechten voorbehouden Titel van de vermelde publicatie NPR 575 Praktijkrichtlijn Geluidwering in woningen

Nadere informatie

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden ZONNEBOILERS (procescertificaat) BRL 6000 Ontwerpen, installeren en beheren van installaties Deel 00 Algemeen deel (2005-11) Deel 14 Installeren van individuele zonneboilers van woningen (2005-11) Beschouwde

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN Berekening en ontwerpcriteria

WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN Berekening en ontwerpcriteria WATERWERKBLAD BEREKENINGSGRONDSLAGEN Berekening en ontwerpcriteria WB. C DATUM: JUNI Auteursrechten voorbehouden. Titel van de vermelde publicatie NPR 575 Geluidwering in woningen en woongebouwen; Sanitaire

Nadere informatie

WATERWERKBLAD TERMEN EN DEFINITIES circulatiesysteem systeem waarin warm water in een warmtapwaterinstallatie in beweging wordt gehouden

WATERWERKBLAD TERMEN EN DEFINITIES circulatiesysteem systeem waarin warm water in een warmtapwaterinstallatie in beweging wordt gehouden WATERWERKBLAD TERMEN EN DEFINITIES WB 1.2 DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot termen en definities 1 is in artikel 1.2.1 van NEN 1006 (AVWI-2002) het volgende gesteld: 1.2.1.1

Nadere informatie

Vermogensbepaling verwarmingsinstallatie met warmtepomp in woningen en woongebouwen

Vermogensbepaling verwarmingsinstallatie met warmtepomp in woningen en woongebouwen Vermogensbepaling verwarmingsinstallatie met warmtepomp in woningen en woongebouwen Jan Aerts projectcoördinator ISSO Inhoud Comfort, energiegebruik en kosten Bepalen vermogen verwarmen Bepalen vermogen

Nadere informatie

Product-Data-Blad. Avanta CW6. De compacte ketel met grootse prestaties

Product-Data-Blad. Avanta CW6. De compacte ketel met grootse prestaties Product-Data-Blad Avanta CW6 Avanta CW6 De compacte ketel met grootse prestaties Avanta Breed inzetbaar Door het grote vermogensbereik van de Remeha Avanta CW6 (5 t/m 25 kw) is hij toepasbaar zowel in

Nadere informatie

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden WARMTEPOMPTOESTELLEN (procescertificaat) BRL 6000 Ontwerpen, installeren en beheren van installaties Deel 00 Algemeen deel (200511) Deel 12 Installeren van individuele warmtepompboilers van woningen (200511)

Nadere informatie

CONCEPT WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN Berekening en ontwerpcriteria

CONCEPT WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN Berekening en ontwerpcriteria Herziening van oktober CONCEPT WATERWERKBLAD BEREKENINGSGRONDSLAGEN Berekening en ontwerpcriteria WB. C DATUM: OKT. Auteursrechten voorbehouden Titel van de vermelde publicatie NPR 575 Praktijkrichtlijn

Nadere informatie

Itho Daalderop Condenserende cv-ketels. product-

Itho Daalderop Condenserende cv-ketels. product- 1 Itho Daalderop Condenserende cv-ketels product- 3 De cv-ketels van Itho Daalderop Itho Daalderop heeft twee verschillende cv-ketelmodellen; de Cube One en de Combifort2. Alle toestellen blinken uit

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. WARMTAPWATERINSTALLATIES Warmtepompsystemen. Met betrekking tot wamtepompsystemen is in NEN 1006:2015 +A het volgende gesteld:

WATERWERKBLAD. WARMTAPWATERINSTALLATIES Warmtepompsystemen. Met betrekking tot wamtepompsystemen is in NEN 1006:2015 +A het volgende gesteld: WATERWERKBLAD WARMTAPWATERINSTALLATIES Warmtepompsystemen WB 4.4 D DATUM: OKT 2018 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot wamtepompsystemen is in NEN 1006:2015 +A1 2018 het volgende gesteld: 4.4.1

Nadere informatie

Woningventilatie. Geluidarme systemen. Piet Jacobs

Woningventilatie. Geluidarme systemen. Piet Jacobs Geluidarme systemen 1 Programma 15.00-15.20 Inventarisatie kennisvragen 15.20-15.50 Praktijkvoorbeelden Geluidsarme ventilatiesystemen die zorgen voor een goede luchtkwaliteit, (TNO) 15.50-16.00 Pauze

Nadere informatie

Itho Daalderop Hoog Rendement cv-ketels. product - informatie. Productboekje cv-brochures_def_v2.indd :36

Itho Daalderop Hoog Rendement cv-ketels. product - informatie. Productboekje cv-brochures_def_v2.indd :36 1 Itho Daalderop Hoog Rendement cv-ketels product - informatie Productboekje cv-brochures_def_v2.indd 1 19-09-11 08:36 2 Het ABC van Itho Daalderop Itho Daalderop heeft drie verschillende cv-ketelmodellen;

Nadere informatie

WATERWERKBLAD VERMIJDEN VAN GELUIDHINDER DOOR LEIDINGWATERINSTALLATIES

WATERWERKBLAD VERMIJDEN VAN GELUIDHINDER DOOR LEIDINGWATERINSTALLATIES WATERWERKBLAD VERMIJDEN VAN GELUIDHINDER DOOR LEIDINGWATERINSTALLATIES WB 1.4 E DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot het vermijden van geluidhinder door leidingwaterinstallaties

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN Volumestromen en gebruiksdrukken voor tappunten en toestellen

WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN Volumestromen en gebruiksdrukken voor tappunten en toestellen WATERWERKBLAD BEREKENINGSGRONDSLAGEN Volumestromen en gebruiksdrukken voor tappunten en toestellen WB 2. A DATUM: OKT 20 Auteursrechten voorbehouden. Definities Maximum momentvolumestroom: grootste te

Nadere informatie

Sanitair warm water. Nieuw inzichten in productie en distributie vanuit het TETRA-project. 27 mei Studienamiddag collectieve installaties

Sanitair warm water. Nieuw inzichten in productie en distributie vanuit het TETRA-project. 27 mei Studienamiddag collectieve installaties Sanitair warm water Nieuw inzichten in productie en distributie vanuit het TETRA-project 27 mei Studienamiddag collectieve installaties Ivan Verhaert (Kenniscentrum Energie Thomas More Kempen) Sanitair

Nadere informatie

WARMTAPWATER- PATRONEN VOOR WONING- INSTALLATIES

WARMTAPWATER- PATRONEN VOOR WONING- INSTALLATIES sanitaire techniek WARMTAPWATER- PATRONEN VOOR WONING- INSTALLATIES Voor individuele woninginstallaties geeft de q nmethode voor de maximummoment volumestroom koudwater geen grote afwijkingen ten opzichte

Nadere informatie

Itho Daalderop Hoog Rendement cv-ketels. comfortabel. & efficiënt

Itho Daalderop Hoog Rendement cv-ketels. comfortabel. & efficiënt Itho Daalderop Hoog Rendement cv-ketels comfortabel & efficiënt Aqua-Max: - Royaal warm water tot 25 liter per minuut volcontinu - Groot modulatiebereik - Klein, compact toestel - Geïntegreerde vulinrichting

Nadere informatie

20 JAAR WARMTEPOMPEN IN WONINGEN

20 JAAR WARMTEPOMPEN IN WONINGEN 20 JAAR WARMTEPOMPEN IN WONINGEN WAT HEBBEN WE GELEERD WILLEM BASTEIN JUNI 2019 OVER KLIMAATGARANT Energiezuinige woonwijken Spin-off van IthoDaalderop in 2012, inmiddels weer in één holding 2001 actief

Nadere informatie

Bosch solar Pakket. Montage- en Gebruikershandleiding 6 720 616 018 (2008/03)

Bosch solar Pakket. Montage- en Gebruikershandleiding 6 720 616 018 (2008/03) osch solar Pakket nl Montage- en Gebruikershandleiding 2 NL Voorwoord In deze installatie-instructie wordt de installatie, ingebruikstelling en het onderhoud van het hele systeem beschreven. De installatie

Nadere informatie

WATERWERKBLAD LEIDINGWATERINSTALLATIES IN LABORATORIA

WATERWERKBLAD LEIDINGWATERINSTALLATIES IN LABORATORIA WATERWERKBLAD LEIDINGWATERINSTALLATIES IN LABORATORIA WB 1.4 F DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Dit werkblad heeft betrekking op de aanleg en beveiliging van leidingwaterinstallaties in laboratoria.

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. WARMTAPWATERINSTALLATIES Zonne-energiesystemen

WATERWERKBLAD. WARMTAPWATERINSTALLATIES Zonne-energiesystemen WATERWERKBLAD WARMTAPWATERINSTALLATIES Zonne-energiesystemen WB 4.4 C DATUM: SEPT. 2007 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot zonne-energiesystemen is in NEN 1006 (AVWI-2002) het volgende gesteld:

Nadere informatie

Informatieblad. CW klassen. Warm tapwater

Informatieblad. CW klassen. Warm tapwater BU Heat Netherlands Afdeling Techniek Informatieblad CW klassen Warm tapwater Datum goedkeuring TO 20062013 Datum van kracht 20062013 Revisie B Status Definitief Datum 20062013 Projectleider Gijs Bergsma

Nadere informatie

CONCEPT WATERWERKBLAD VERMIJDEN VAN GELUIDHINDER DOOR LEIDINGWATERINSTALLATIES DATUM: JULI 2017

CONCEPT WATERWERKBLAD VERMIJDEN VAN GELUIDHINDER DOOR LEIDINGWATERINSTALLATIES DATUM: JULI 2017 Herziening van juni 2004 CONCEPT WATERWERKBLAD WB 1.4 E VERMIJDEN VAN GELUIDHINDER DOOR LEIDINGWATERINSTALLATIES DATUM: JULI 2017 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot het vermijden van geluidhinder

Nadere informatie

Warmtapwater in de herziene EPCbepaling: er veranderen?

Warmtapwater in de herziene EPCbepaling: er veranderen? Warmtapwater in de herziene EPCbepaling: wat gaat er veranderen? Vanaf 1 juli wordt de EPC voor woningen en utiliteit bepaald volgens de nieuwe norm NEN 7120. Hieronder wordt de bepalingsmethode voor het

Nadere informatie

Itho Daalderop Hoog Rendement cv-ketels. product-

Itho Daalderop Hoog Rendement cv-ketels. product- 1 Itho Daalderop Hoog Rendement cv-ketels product- 2 Het ABC van Itho Daalderop A B C Itho Daalderop heeft drie verschillende cv-ketelmodellen; de Aqua-Max, de Base Cube en de Comfort Classic. Alle toestellen

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Westergouwe 53 woningen Wijdeblik

Een nieuwe woning in Westergouwe 53 woningen Wijdeblik KLIMAATGARANT EPC0 Een nieuwe woning in Westergouwe 53 woningen Wijdeblik EERB van morgen vandaag in huis De energie ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

Infosessies voor energiedeskundigen type A. januari/februari 2011

Infosessies voor energiedeskundigen type A. januari/februari 2011 Infosessies voor energiedeskundigen type A januari/februari 20 Verduidelijkingen en aanpassingen in de werkwijze voor het verzamelen van gegevens over installaties Ruimteverwarming Bewijsstukken IP legt

Nadere informatie

Rapport Bouwbesluiteisen

Rapport Bouwbesluiteisen BOUWADVIESBUREAU RAATJES HEIN LEEMHUISSTRAAT 5 9744 DR GRONINGEN TELEFOON: 050-5 25 37 51 E-MAIL: INFO@RAATJES.NL INTERNET : WWW.RAATJES.NL BANKNR : NL84INGB0009395868 KVK GRONINGEN : 02078129 Rapport

Nadere informatie

Distributie: Rendement, leidingwachttijd en interactiviteit

Distributie: Rendement, leidingwachttijd en interactiviteit Distributie: Rendement, leidingwachttijd en interactiviteit Simon Binnemans & Havid El khaoui Pagina 1 Distributie - Thermisch SWW productie Pagina 2 Distributie - Thermisch Centrale productie met waaier

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN Volumestromen en gebruiksdrukken voor tappunten en toestellen

WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN Volumestromen en gebruiksdrukken voor tappunten en toestellen Herziening van juni 200 WATERWERKBLAD BEREKENINGSGRONDSLAGEN Volumestromen en gebruiksdrukken voor tappunten en toestellen WB 2. A DATUM: OKT. 20 Auteursrechten voorbehouden. Definities Maximum momentvolumestroom:

Nadere informatie

Vervanging van de CV-ketel: wat zijn de opties?

Vervanging van de CV-ketel: wat zijn de opties? Vervanging van de CV-ketel: wat zijn de opties? Frans Vonk frans.vonk@040energie.nl 1 Presentatie indeling Verwarmings systeem: Vermogen van de ketel (solo) Radiatoren en watertemperatuur Thermostaat Warm

Nadere informatie

Itho Daalderop Douche WTW. installatie- handleiding

Itho Daalderop Douche WTW. installatie- handleiding Itho Daalderop Douche WTW installatie- handleiding 2 Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 4 1.1. Beschrijving 4 1.2. Leveringsomvang 4 2. Installatie 5 2.1. Plaats 5 2.2. Aansluiten 6 2.3. Thermostatische

Nadere informatie

Rapport. Ventilatieberekeningen Herontwikkeling Rietveld 33A te Woerden. Projectnummer 16126

Rapport. Ventilatieberekeningen Herontwikkeling Rietveld 33A te Woerden. Projectnummer 16126 Rapport Ventilatieberekeningen Herontwikkeling Rietveld 33A te Woerden Projectnummer 16126 Opdrachtgever Kolpa Architecten t.a.v. dhr. W. Baas Strevelsweg 700/406 3083 AS Rotterdam Auteur Dhr. H. Dijcks

Nadere informatie

Nassaukade 1 te Beilen

Nassaukade 1 te Beilen Stichting Nardus 30 juni 2016 Verantwoording Titel : Projectnummer : 2016-022 Revisie : 0 Fase : Omgevingsvergunning Datum : 30-06-2016 Auteur : ing. A. Hamstra Email : arjen@vm-consultancy.nl Gecontroleerd

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. WARMTAPWATERINSTALLATIES Beveiligingen

WATERWERKBLAD. WARMTAPWATERINSTALLATIES Beveiligingen WATERWERKBLAD WARMTAPWATERINSTALLATIES Beveiligingen WB 4.4 B DATUM: SEPT. 2007 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de beveiliging van warmtapwaterinstallaties is in NEN 1006 (AVWI-2002) het

Nadere informatie

Stappenplan voor het maken van een ventilatiebalans (nieuwbouwwoning)

Stappenplan voor het maken van een ventilatiebalans (nieuwbouwwoning) Stappenplan voor het maken van een ventilatiebalans (nieuwbouwwoning) 1) Gegevens verzamelen Bouwbesluiteisen aan ventilatie (uit oogpunt van gezondheid) Het Bouwbesluit stelt in afdeling 3.10 van het

Nadere informatie

Verdient u wel snel genoeg de meerprijs t.o.v. een VR toestel terug? Hieronder treft u een overzicht aan welke u wellicht kan helpen in uw keuze.

Verdient u wel snel genoeg de meerprijs t.o.v. een VR toestel terug? Hieronder treft u een overzicht aan welke u wellicht kan helpen in uw keuze. Hoe kan ik een geschikte CV-ketel selecteren? Voor het selecteren van een geschikte CV-ketel zijn een aantal punten belangrijk, hieronder treft u een checklist aan om snel de juiste CV-ketel te bepalen.

Nadere informatie

Voorraadvat is volledig opgeladen. Afname van warmtapwater, koude water > sensor T1. Oplaadsysteem is in werking.

Voorraadvat is volledig opgeladen. Afname van warmtapwater, koude water > sensor T1. Oplaadsysteem is in werking. De Energiemanager Warmtapwaterbereider, circulatiesysteem, drukverhoging Voorraadvat is volledig opgeladen. T1 T2 1 2 T1 T2 3 4 T1 T2 T1 T2 Afname van warmtapwater, het koude water < sensor T1. Afname

Nadere informatie

Installatiegeluid in woningen

Installatiegeluid in woningen Installatiegeluid in woningen Hoe voldoe ik aan de nieuwe geluidseisen van bouwbesluit 2012 Piet Jacobs Nieuwe eis installatiegeluid in bouwbesluit 2012 Is de nieuwe eis ambitieus? Hoeveel mensen hebben

Nadere informatie

Calenta. Stel gerust hoge eisen aan comfort. De meest doordachte cv-ketel ooit CW4 / CW5 / CW6

Calenta. Stel gerust hoge eisen aan comfort. De meest doordachte cv-ketel ooit CW4 / CW5 / CW6 Calenta CW4 / CW5 / CW6 De meest doordachte cv-ketel ooit Stel gerust hoge eisen aan comfort De meest doordachte cv-ketel ooit Hypermodern en zeer energiezuinig De Remeha Calenta is de meest doordachte

Nadere informatie

HET VRAAGSTUK WARMTAPWATER BIJ WARMTEPOMPEN

HET VRAAGSTUK WARMTAPWATER BIJ WARMTEPOMPEN HET VRAAGSTUK WARMTAPWATER BIJ WARMTEPOMPEN Uitdagingen zijn er om te overwinnen. Zo ook als het gaat om warmtapwater in combinatie met een warmtepomp in woningbouw. In de meeste gevallen wordt daarbij

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN Volumestromen en gebruiksdrukken voor tappunten en toestellen

WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN Volumestromen en gebruiksdrukken voor tappunten en toestellen WATERWERKBLAD BEREKENINGSGRONDSLAGEN Volumestromen en gebruiksdrukken voor tappunten en toestellen WB 2. A DATUM: JUNI 200 Auteursrechten voorbehouden. Definities Maximum moment volumestroom: grootste

Nadere informatie

Productie: Prestatiebeoordeling naar comfort en energie & Dimensionering

Productie: Prestatiebeoordeling naar comfort en energie & Dimensionering Productie: Prestatiebeoordeling naar comfort en energie & Dimensionering Havid El khaoui Jef De Schutter Pagina 1 Productie Overzicht toestellen: huishoudelijk Doorstroom Voorraad Voorverwarming Douche-

Nadere informatie

Vragen en antwoorden inzake de GIW/ISSO publicatie 2007

Vragen en antwoorden inzake de GIW/ISSO publicatie 2007 1 Vragen en en inzake de GIW/ISSO publicatie 2007 VERWARMEN zijde specificatie 8 1.1-1 10 1.2-1 vraag Voor welke ruimten geldt een temperatuur eis? Geldt de ontwerptemperatuur in een verwarmde hal ook

Nadere informatie

Kiezen van de juiste combiketel

Kiezen van de juiste combiketel Kiezen van de juiste combiketel Voor het bepalen van de juiste combiketel zijn twee gegevens van belang: Het benodigd vermogen voor verwarming. De gewenste hoeveelheid warmwater. Bepaling Hoeveelheid Warmwater

Nadere informatie

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten Tuinen van Sion fase 13 De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten Tuinen van Sion fase 13 De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een nieuwe woning in RijswijkBuiten Tuinen van Sion fase 13 De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! Tussen 2013 en 2023

Nadere informatie

Programma van Eisen m.b.t. woonvoorziening WiBoZ.

Programma van Eisen m.b.t. woonvoorziening WiBoZ. Programma van Eisen m.b.t. woonvoorziening WiBoZ. Algemene uitgangs- en aandachtspunten - De woning wordt gerealiseerd in de gemeente Bergen op Zoom. - De woning wordt gerealiseerd voor 15 cliënten, waarvan

Nadere informatie

Kwaliteitsverklaringen combiketel, warmtepomp en warmterugwinning

Kwaliteitsverklaringen combiketel, warmtepomp en warmterugwinning EPN en Nieuwbouw Kwaliteitsverklaringen combiketel, warmtepomp en warmterugwinning Combiketel: warm tapwater In een EPC-berekening kan het opwekkingsrendement van warm tapwater op basis van een kwaliteitsverklaring

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! is gestart met de verkoop van woningen in het project. Duurzame woningen, want wordt een wijk

Nadere informatie

Toetsbouwbesluitberekening project: 5 stadswoningen aan de staatweg 77. projectnr: 10395. datum: 22 oktober 2013. VanEgmondTotaalArchitectuur

Toetsbouwbesluitberekening project: 5 stadswoningen aan de staatweg 77. projectnr: 10395. datum: 22 oktober 2013. VanEgmondTotaalArchitectuur Toetsbouwbesluitberekening 5 stadswoningen aan de staatweg 77 projectnr: 10395 datum: 22 oktober 2013 5 stadswoningen, straatweg 77 blad 1 van 6 dd: 22-10-2013 nr onderdeel vereist ingevolge Bouwbesluit

Nadere informatie

Een nieuwe woning in De Volgerlanden

Een nieuwe woning in De Volgerlanden KLIMAATGARANT EPC0 Een nieuwe woning in De Volgerlanden De energie EERB van morgen vandaag in huis ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN ENERGIE EXPLOITATIE SPIJKENISSE Rijswijk Een energieneutrale woning:

Nadere informatie

Koperskeuzelijst. Ruwbouw. Opdrachtformulier voor het laten uitvoeren van koperskeuzes. Woningtype : 26 woningen Gouden Podium Versiedatum : 16-1-2016

Koperskeuzelijst. Ruwbouw. Opdrachtformulier voor het laten uitvoeren van koperskeuzes. Woningtype : 26 woningen Gouden Podium Versiedatum : 16-1-2016 Opdrachtformulier voor het laten uitvoeren van koperskeuzes Projectomschrijving Berkel & Rodenrijs, 26v69 woningen Woningtype 26 woningen Gouden Podium Versiedatum 16-1-2016 Bouw Naam verkrijger(s) Adres

Nadere informatie

Onderwerpen. Voorwoord. Ventilatie in energiezuinige huizen. Jerôme Corba. Voorwoord. Ventilatie eisen. Ventilatie systeem. WHR unit.

Onderwerpen. Voorwoord. Ventilatie in energiezuinige huizen. Jerôme Corba. Voorwoord. Ventilatie eisen. Ventilatie systeem. WHR unit. Ventilatie in energiezuinige huizen Jerôme Corba Onderwerpen Voorwoord Ventilatie eisen WHR unit Nieuwe systemen Voorwoord Ventilatie systemen in energiezuinige huizen (luchtdichte woningen), geen ruimte

Nadere informatie

CLOSE-IN COMPACTE KEUKENBOILERS VAN FORMAAT Warm water zonder omwegen

CLOSE-IN COMPACTE KEUKENBOILERS VAN FORMAAT Warm water zonder omwegen CLOSE-IN COMPACTE KEUKENBOILERS VAN FORMAAT Warm water zonder omwegen DAALDEROP, VEELZIJDIG IN WARMTE Daalderop, opgericht in 1880 in Tiel, is marktleider op het gebied van de ontwikkeling, productie en

Nadere informatie

Tips berekenen EPC. EPN en Nieuwbouw. Modellering

Tips berekenen EPC. EPN en Nieuwbouw. Modellering EPN en Nieuwbouw Tips berekenen EPC Modellering Iedere bouwlaag dient als een aparte verwarmde zone gemodelleerd te worden. Indien bouwlagen, bijvoorbeeld tussenverdiepingen van een woongebouw, exact gelijk

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Montagehandleiding

Gebruikershandleiding Montagehandleiding Gebruikershandleiding Montagehandleiding Toestel typen: AGPO AQUARIUS MB 80 AGPO AQUARIUS MB 120 Indirect gestookte boiler Agpo b.v. Postbus 3364, 4800 DJ Breda Konijnenberg 24, 4825 BD Breda Consumenten-informatie

Nadere informatie

EPC verlaging utiliteit Warmteterugwinning uit warm tapwater met de Multi-vert (- douchekanon -)

EPC verlaging utiliteit Warmteterugwinning uit warm tapwater met de Multi-vert (- douchekanon -) EPC verlaging utiliteit Warmteterugwinning uit warm tapwater met de Multi-vert (- douchekanon -) In NEN 2916 wordt de bepalingsmethode weergegeven voor de energieprestatie van Utiliteitsgebouwen. Warmteterugwinning

Nadere informatie

Calenta. Stel gerust hoge eisen aan comfort. De meest doordachte cv-ketel ooit CW4 / CW5 / CW6

Calenta. Stel gerust hoge eisen aan comfort. De meest doordachte cv-ketel ooit CW4 / CW5 / CW6 Calenta CW4 / CW5 / CW6 De meest doordachte cv-ketel ooit Stel gerust hoge eisen aan comfort Calenta CW4 / CW5 / CW6 Calenta CW4 Calenta CW5 Calenta CW6 Belastingregeling modulerend of aan/uit modulerend

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Waddinxveen De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Waddinxveen De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Waddinxveen De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! Tetteroo is gestart met de verkoop van 10 woningen aan de Tuinbouwweg in het project

Nadere informatie

1. Als ik kies voor casco, welke onderdelen vervallen dan?

1. Als ik kies voor casco, welke onderdelen vervallen dan? Wat is een casco oplevering van de woning? Als koper krijg je de mogelijkheid om de woning casco op te laten leveren. Dat wil zeggen dat er een aantal onderdelen van de woning komt te vervallen zodat je

Nadere informatie

Itho Daalderop Hoog Rendement cv-ketels. product- informatie

Itho Daalderop Hoog Rendement cv-ketels. product- informatie Itho Daalderop Hoog Rendement cv-ketels product- informatie In dit boekje vindt u meer informatie over Itho Daalderop cv-ketels. Aan de hand van deze gegevens kunt u nog beter bepalen welke cv-ketel voor

Nadere informatie

Warmtepompboiler AX7.1B

Warmtepompboiler AX7.1B Warmtepompboiler AX7.1B Warmtepompboiler (260 liter) 260 liter 4 à 6 personen pagina 3 Warmtepompboiler (260 liter) 3 Wat is een warmtepompboiler? Een warmtepompboiler is een milieuvriendelijk alternatief

Nadere informatie

KOMO INSTAL. Nummer K25164/04 Vervangt K25164/03. Uitgegeven 2011-04-10 d.d. 2011-04-08. Loodgietersbedrijf N.J. van den Broek

KOMO INSTAL. Nummer K25164/04 Vervangt K25164/03. Uitgegeven 2011-04-10 d.d. 2011-04-08. Loodgietersbedrijf N.J. van den Broek KOMO INSTAL proces Nummer K25164/04 Vervangt K25164/03 Uitgegeven 2011-04-10 d.d. 2011-04-08 Geldig tot 2014-04-10 Pagina 1 van 5 Loodgietersbedrijf N.J. van den Broek VERKLARING VAN KIWA Deze kwaliteitsverklaring

Nadere informatie

Fase I Plan de Ooi Huurdersinformatieavond 16 januari 2019 W O O N S E R V I C E I J S S E L L A N D 9 3 W O N I N G E N D O E S B U R G

Fase I Plan de Ooi Huurdersinformatieavond 16 januari 2019 W O O N S E R V I C E I J S S E L L A N D 9 3 W O N I N G E N D O E S B U R G Fase I Plan de Ooi Huurdersinformatieavond 16 januari 2019 Introductie Introductie Energieneutrale woning Woning bouwkundig Woning installatie WTW installatie Warmtepomp Woonpunten Planning Introductie

Nadere informatie

Een nieuwe woning in project De Nieuwe Wetenschappers te Schiedam

Een nieuwe woning in project De Nieuwe Wetenschappers te Schiedam EERB KLIMAATGARANT EPC0 Een nieuwe woning in project De Nieuwe Wetenschappers te Schiedam EERB van morgen vandaag in huis De energie Een energieneutrale woning: het kan! In 2020 komen er in de wijk de

Nadere informatie

DOUCHE AUTOMATISERING WEB-BASED TAPWATER & LEGIONELLA PREVENTIE SYSTEEM

DOUCHE AUTOMATISERING WEB-BASED TAPWATER & LEGIONELLA PREVENTIE SYSTEEM DOUCHE AUTOMATISERING WEB-BASED TAPWATER & LEGIONELLA PREVENTIE SYSTEEM Webeasy is wereldwijd het eerste bedrijf dat producten en applicaties voor gebouw- en industriële automatisering ontwerpt en aanbiedt

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Zoetermeer 42 woningen De Blauwe Tuinen

Een nieuwe woning in Zoetermeer 42 woningen De Blauwe Tuinen KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Zoetermeer 42 woningen De Blauwe Tuinen De energie van morgen vandaag in huis Project in Rijswijk Een energieneutrale woning: het kan! Binnenkort start de verkoop van

Nadere informatie

Aanpassing wet- en regelgeving ST

Aanpassing wet- en regelgeving ST Aanpassing wet- en regelgeving ST Driebergen, 20 september 2017 Eric van der Blom e.vanderblom@uneto-vni.nl Vakspecialist ST / Vakgroepmanager S&RT Inhoud 1. Bouwbesluit; 2. Drinkwaterwetgeving; 3. NEN

Nadere informatie

Nefit EcomLine Classic HR-ketels. Nefit houdt Nederland warm

Nefit EcomLine Classic HR-ketels. Nefit houdt Nederland warm Nefit EcomLine Classic HR-ketels Nefit houdt Nederland warm De absolute zekerheid van Nefit Wat verwacht u van een verwarmingsketel? Dat hij het gewoon altijd doet! Dat hij altijd zorgt voor een lekker

Nadere informatie

Vastgoedtransformatie. het Bouwbesluit. 31 mei Patrick van Loon. Vergunningverlener Stadsontwikkeling

Vastgoedtransformatie. het Bouwbesluit. 31 mei Patrick van Loon. Vergunningverlener Stadsontwikkeling Vastgoedtransformatie en het Bouwbesluit 31 mei 2018 Patrick van Loon Vergunningverlener Stadsontwikkeling Het bouwvergunningproces Vooroverleg Indienen aanvraag en inhoudelijke beoordeling op: Bestemmingsplan

Nadere informatie

Informatie bij energieprestatieberekening (EPC) en Energieconcepten

Informatie bij energieprestatieberekening (EPC) en Energieconcepten Informatie bij energieprestatieberekening (EPC) en Energieconcepten Deze brochure geeft u informatie over de infiltratiewaarde (luchtdoorlatendheid) en een overzicht van de belangrijkste installaties zoals

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Ursem 24 woningen in de Tuinen van Ursem

Een nieuwe woning in Ursem 24 woningen in de Tuinen van Ursem KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Ursem 24 woningen in de Tuinen van Ursem De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van 24 woningen in het project de Tuinen

Nadere informatie

SolarSystemen. Duurzame oplossingen voor warm water en verwarming

SolarSystemen. Duurzame oplossingen voor warm water en verwarming SolarSystemen Duurzame oplossingen voor warm water en verwarming De onuitputtelijke bron van energie voor warm water én verwarming Op zo n 150 miljoen kilometer van de aarde bevindt zich een unieke energieleverancier:

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. WARMTAPWATERINSTALLATIES Zonne-energiesystemen

WATERWERKBLAD. WARMTAPWATERINSTALLATIES Zonne-energiesystemen Herziening van september 2007 WATERWERKBLAD WARMTAPWATERINSTALLATIES Zonne-energiesystemen WB 4.4 C DATUM: OKT 2018 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot zonne-energiesystemen is in NEN 1006:2015

Nadere informatie

Een goed begin is het halve werk

Een goed begin is het halve werk Een goed begin is het halve werk Veilige leidingwaterinstallaties in woningen met herziene ISSO-30 Ruimte in NEN1006 voor elektrische doorstromers < 60 graden Herziening Waterwerkbladen: hygiënisch werken

Nadere informatie

SEC. Bouwen zonder gas! Door Heating Solutions International en Smart Energy Concept 2018

SEC. Bouwen zonder gas! Door Heating Solutions International en Smart Energy Concept 2018 Bouwen zonder gas! Door Heating Solutions International en Smart Energy Concept 2018 Onze focus Creëren van comfort 100% duurzaam Samenwerken in de keten Wat is comfort? Ja / nee? Ja / nee? Ja / nee? Wat

Nadere informatie

ST. Bosch solar Pakket. Montage- en Gebruikershandleiding (2010/05)

ST. Bosch solar Pakket. Montage- en Gebruikershandleiding (2010/05) osch solar Pakket nl Montage- en Gebruikershandleiding 6 720 616 018 (2010/05) 6720616018.00-1.ST 2 NL Voorwoord In deze installatie-instructie wordt de installatie, ingebruikstelling en het onderhoud

Nadere informatie

INVOEREN VAN EEN CIRCULATIESYSTEEM MET DEELRINGEN

INVOEREN VAN EEN CIRCULATIESYSTEEM MET DEELRINGEN INVOEREN VAN EEN CIRCULATIESYSTEEM MET DEELRINGEN Juni 2008 INVOEREN VAN EEN CIRCULATIESYSTEEM MET DEELRINGEN (VA109 TAPWATER) Bij VA109 Tapwater is het mogelijk om een circulatiesysteem met verschillende

Nadere informatie