Nul op de meter Excursie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nul op de meter Excursie"

Transcriptie

1 Nul op de meter Excursie Kennis, inspiratie, draagvlak en vertrouwen in de mogelijkheden Wat houdt Nul op de Meter nu echt in? Welke kansen biedt het? Wat betekent dit voor mijn rol of voor mijn organisatie? In een Nul op de Meter woning nodigen we de directeur-bestuurder, het MT, betrokken projectleiders, woonconsulenten van de corporatie en gemeenteambtenaren uit om kennis te maken met de kansen die Nul op de Meter biedt. Een drie uur durend programma geeft mensen inzicht in wat er bij komt kijken bij Nul op de Meter renovaties: de businesscase, het bouwtechnisch concept, de Energieprestatievergoeding, prestatiegarantie en meer. De excursie wakkert de interesse aan en kweekt vertrouwen in deze toekomstbestendige aanpak. Met de corporatie gaan we inhoudelijk de diepte in en onder begeleiding van experts worden kansen en vervolgstappen bepaalt voor de eigen organisatie. De corporatie bezoekt een Nul op de Meter woning, max 3 uren, gemiddeld 10 mensen per corporatie (alle interne stakeholders). De projectleiders van de bezochte woning zijn aanwezig (corporatie en bouwpartij). Energiesprong geeft een algemene presentatie en er is een verdiepingssessie op maat. Op locatie worden samen met de corporatie de vervolgstappen bepaald. Voor een lekkere lunch wordt gezorgd! Bezoek aan Nul op de Meter woning, workshop, 4 uur.

2 kennismaken Met Nul op de Meter Deelnemers hebben inzicht in de uitgangspunten van Nul op de Meter, kennen de mogelijkheden, de huidige stand van zaken en hoe zij hierin verder hun weg kunnen vinden (Nieuw) Dit is een combinatie van de verkenning van Nyenrode en een aantal specifieke onderdelen verzorgd door BOB. Aan de orde komen thema s als: oorsprong Nul op de Meter, concepten, hoe werkt het, wetgeving, financiering, varianten. In één dag leren de deelnemers de principes en uitgangspunten van Nul op de Meter. Cursus/workshop van een dag. Bezoek aan corporatie, workshop, max. 4 uur.

3 verkennen van Nul op de Meter Kennis over het totaalconcept Nul op de Meter en kansen in beeld voor de organisatie Een deskundige schetst het nieuwe perspectief dat Nul op de Meter biedt. Alle aspecten van Nul op de Meter renoveren komen aan bod: Hoe ziet de businesscase er uit? Wat betekent dit voor mijn organisatie? Wat zijn de laatste ontwikkelingen in de bouwsector? Hoe zit het met financiering en wetgeving? En niet te vergeten; wat betekent dit voor bewoners? In deze inspirerende workshop is uiteraard ook ruimte voor vragen en dialoog. Een bezoek aan de corporatie, maximaal 4 uur. Een inspirator en procesbegeleider van Energiesprong geven een basispresentatie. Er wordt een dialoog gestart over vragen die er leven en over de impact van Nul op de Meter op de organisatie. Gezamenlijk bepalen we de vervolgstappen. Bezoek aan corporatie, workshop, max. 4 uur.

4 Nul op de Meter renoveren en de waarde voor de organisatie Inzicht, inspiratie, draagvlak, indruk van mogelijkheden voor eigen organisatie, nadien verslaglegging met aanbevelingen Incl. intake en rapportage Kan Nul op de Meter ingezet worden als middel om comfortabel en betaalbaar wonen mogelijk te maken? En hoe doe je dat? Wat zijn de succesfactoren en wat betekent dit voor mijn organisatie? Tijdens deze masterclass staan deze vragen centraal. Vanuit verschillende invalshoeken, met verschillende brillen op, kijken we samen naar Nul op de Meter renoveren en de betekenis hiervan voor de eigen organisatie. Door de directe koppeling van praktijkervaringen naar de eigen organisatie, biedt de masterclass naast inzicht ook een doorkijk naar de toekomst en vormt tevens een eerste stap naar die toekomst. Masterclass met veel interactie personen. Bestuur en managementteams, teams die met Nul op de Meter willen kennismaken of starten. Vanuit verschillende invalshoeken kijken naar Nul op de Meter renoveren en de betekenis hiervan voor de organisatie. Masterclass, lezingen en interactieve onderdelen, 4 uur.

5 reality game verduurzamen bestaande WoNiNgbouW Naar Nul op de Meter Goede samenwerking met een bouwpartij en/ of conceptkeuze bekend In deze Reality Game gaan deelnemers aan de slag met de opgave van Nul op de Meter renoveren in de bestaande woningbouw. De deelnemers worden verdeeld over vier rollen: aanbodzijde, gemeente, corporatie en bewoners. Op deze manier ervaren zij wat de belangen zijn van de rol die ze vertegenwoordigen. Ook ervaren zij het proces vanuit het standpunt van de rol die ze hebben in genomen. Het spelverloop wordt bepaald door de deelnemers. Een belangrijk onderdeel is de terugkoppeling. De spelleider, die gedurende het spel het proces observeert, laat deelnemers achteraf zelf reflecteren op het proces en geeft een terugkoppeling van hetgeen hem/haar tijdens het spel is opgevallen. Masterclass Reality Game, een dagdeel, 8-16 personen. 4 teams: aanbodzijde, corporatie, bewoners en gemeente. Doel is te komen tot een gemeenschappelijk gedragen ambitie voor de renovatie van een complex. Onder leiding van een spelleider en observator. Serious Game, 4 uur.

6 energievriendelijke renovatieprocessen Kennis van en inzicht in verduurzaming van bestaande woningbouw, waaronder Nul op de Meter renoveren en processen 500 Duurzaam wonen en buurt transformatie zijn hot topics binnen de huidige Nederlandse bouw. Echter, te veel projecten halen op dit moment niet hun doelen. Dit is vaak niet het gevolg van technische of financiële kwesties, maar wel van het falen van processen en de toepassing daarvan in de praktijk. Energievriendelijke renovatieprocessen, is een gemakkelijke en toegankelijke online cursus. Door middel van deze cursus krijgen professionals de kans om hun kennis up to date te houden en wordt inzicht verkregen in de nieuwste ontwikkelingen rondom het proces van duurzame woningrenovatie. Hierdoor verandert de dagelijkse procesgang en wordt een grotere bijdrage geleverd aan de verduurzaming van de bestaande woningbouw. Online leergang: 8 weken, 16 lessen. Online cursus (8 weken, 16 lessen). In ontwikkeling. Open inschrijving vanaf sept

7 starten Met Nul op de Meter renoveren Kennis van en inzicht in verduurzaming van bestaande woningbouw, waaronder Nul op de Meter renoveren en processen Tijdens de Warming Up wordt Nul op de Meter renoveren als middel om comfortabel en betaalbaar wonen mogelijk te maken, tegen het licht gehouden. Alle relevante sleutelonderwerpen worden behandeld: wetgeving, de businesscase, prestatiegarantie, van aannemer naar aanbieder, van aanbesteden naar afnemen en de energiebundel voor bewoners. Er ontstaat naast inzicht in deze onderwerpen, ook inzicht in de mogelijkheden van Nul op de Meter voor de organisatie. De onderwerpen in Warming Up worden in overleg met de organisatie samengesteld. Workshop met veel interactie personen. 2 uur. Teams die Nul op de Meter willen verkennen. Alle procesaspecten komen aan de orde. Ook worden de meningen, beelden en ideeën van de deelnemers hierover geïnventariseerd. Workshop, vanaf 4 uur. De Warming-Up kent dezelfde basis als een Nul op de Meter verkenning, maar is speciaal ontwikkeld voor organisaties die al besloten hebben te starten

8 duurzame kwaliteitsimpuls Nul op de Meter Inzicht, mogelijkheden en kansen, gemeenschappelijke beeldvorming In een veilige omgeving en op vrijblijvende wijze sparren over uw Nul op de Meter casus met ervaren professionals uit het HomeMatesPlus-netwerk. Op basis van uw casus wordt een groep samengesteld die zorgt voor een frisse blik. In te zetten aan het begin van een Nul op de Meter opgave, als een project is vastgelopen of om de mogelijkheden samen te verkennen. Workshop met veel interactie. Optioneel: een voorbereidende sessie personen. Een dagdeel, onder leiding van Anke van Hal met medewerking van diverse leden van het HomeMatesPlus netwerk. Workshop van 4 uur.

9 procesontwerp en proces-coaching Nul op de Meter renoveren Goede samenwerking met een bouwpartij en/of conceptkeuze gemaakt Kosten in overleg met de coach Er komen steeds meer mooie renovatieconcepten naar Nul op de Meter op de markt. Nul op de Meter vraagt om een andere interactie met aanbieders dan u gewend bent. Een ervaren coach helpt u hierbij. Sommige complexe opgaven vragen om innovatieve oplossingen uit de markt. Binnen Energiesprong is veel ervaring en expertise beschikbaar om de markt uit te dagen om tot vernieuwende proposities te komen. Samen met u wordt een passend proces ontworpen. Gedurende een periode van drie maanden ondersteunt een procescoach de corporatie naar een Nul op de Meter renovatie. Samen met de corporatie wordt besproken in welke mate begeleiding gewenst is. Procescoaching.

10 projectadvisering en proces-coaching Nul op de Meter renoveren Goede samenwerking met een bouwpartij en/of conceptkeuze gemaakt Kosten in overleg met de coach In tegenstelling tot proces-coaching wordt er bij project- coaching naast de focus op een nieuwe manier van samenwerken ook inhoudelijke kennis over Nul op de Meter renoveren ingezet om tot een succesvol eindresultaat te komen. Doordat de adviseurs zelf betrokken zijn bij Nul op de Meter projecten en alle ontwikkelingen op de voet volgen, kan actuele kennis uit nieuwe en lopende Nul op de Meter projecten worden ingezet. Gedurende de periode van complexkeuze tot gunning ondersteunt een adviseur de corporatie naar een Nul op de Meter renovatie. Samen met de corporatie wordt besproken in welke mate begeleiding gewenst is. Projectadvies, -coaching.

11 asset management Nul op de Meter Inzicht in hoe de inzet van asset management bijdraagt aan een gezonde balans tussen inkomsten en uitgaven en inzien hoe dit rendement bijdraagt aan de beleving van het comfortniveau van de gebruiker, de levensduur en energetische prestaties van de vastgoed- portefeuille De veranderende focus op de corebusiness van organisaties resulteert in het beheer van de vastgoedportefeuille op afstand of regie. Wat bepaalt het speelveld van de asset manager? Welke extra dimensies geeft een strategische keuze hierbij als de asset owner kiest voor Nul op de Meter. Het ontstaan van de ISO normen en geeft handvatten. Opleiding van 5 dagen met afwisseling van theorie en praktijk en veel ruimte voor interactie. Opleiding van 5 dagen.

12 vastgoedrekenen Nul op de Meter Deelnemers zijn in staat om de investeringscapactiteit van Nul op de Meter te berekenen Tijdens deze training leren de deelnemers Total Cost of Ownership (TCO) vastgoedberekeningen te maken, gericht op Nul op de Meter renovaties. Deze training stelt de deelnemers in staat financieel inzicht te krijgen in de Nul op de Meter transitie, gericht op hun woningvoorraad. De thema s: Total Cost of Ownership, investeringsanalyse, rendementsberekeningen. Training van twee dagen. Opleiding van 2 dagen.

13 Nul op de Meter renoveren in bewoonde staat Na de training is de deelnemer zich bewust van zijn voorkeursstijl van communiceren, valkuilen en heeft geoefend met lastige situaties Deze training is gericht op de communicatie met bewoners. Klantgerichte gespreksvoeringen worden vanuit de theorie in de praktijk gebracht door diverse oefeningen. De thema s die behandeld worden zijn: bewonersgericht renoveren, sociale situaties van bewoners, omgaan met emoties / weerstanden, omgaan met conflicten en het verplaatsen in de bewoner. Oefenen van verschillende gesprekssituaties, reflectie, feedback en theorie omtrent communicatie. Opleiding van 2 dagen.

14 deelname vereniging de stroomversnelling Kwaliteit garanderen en opschaling realiseren Mee in de Stroomversnelling? U maakt deel uit van een vereniging bestaande uit marktpartijen, gemeenten, corporaties, netbeheerders en kennisinstituten om samen te versnellen en op te schalen om tot kwalitatief goed Nul op de Meter aanbod te komen. Er wordt gewerkt aan randvoorwaarden, kwaliteitsgarantie en begeleiding op maat in de uitvoering. Ieder kwartaal start een begeleidingstraject voor corporaties die binnen een jaar hun eerste NOM project realiseren. Deelname biedt: een 2daagse NOM introductie, inhoudelijke pressure cookers, masterclasses, communities of practices, een buddy corporatie en toegang tot producten zoals voorbeeldcontracten. Een procescoach kan daarboven op begeleiding op maat bieden.

15 Strippenkaart 1.000* *prijs strippenkaart 10 uren Uw eerste Nul op de Meter (NOM) renovatie staat op de planning, uw medewerkers zijn goed op de hoogte en de nodige kennis is aanwezig. De uitvoering van het eerste NOM project biedt een ultieme leerervaring. Vooraf is niet altijd precies vast te stellen wat uw behoefte is aan expertise en coaching. Middels deze strippenkaart kunt u flexibel een beroep doen op ervaren experts op het gebied van NOM-renovaties. Vakgebieden Juridisch Financieel Inkoop Bouwtechnisch Proces en innovatie Vergunningen

16 Maatwerkpakket Begeleiding: 8 uur coaching + 4 uur expert + deelname COP Begeleiding: 16 uur coaching + 8 uur expert + deelname COP Begeleiding: 24 uur coaching + 12 uur expert + deelname COP

17 Verdiepen Doorrekenen businesscase U wilt aan de slag met Nul op de Meter en onderzoekt met een expert de kansen die uw voorraad biedt. Kansrijke projecten worden geselecteerd en aan de hand van een doorrekening krijgt u inzicht in de financiële implicaties en de businesscase. Thema s Doorrekenen van de businesscase van een specifiek project. 1 expert komt naar de organisatie, voor interne stakeholders, maximaal 3 uur. Expert maximaal 3 uur.

18 Verdiepen voorraadscan en selectie geschikte projecten 500 Welk deel van uw voorraad is geschikt voor Nul op de Meter? Een expert kijkt met u naar uw voorraad en renovatieplanning om inzicht te krijgen in het potentieel en adviseert u over kansen en vastgoedbeleid. Thema s Scan maken van de voorraad, geschikte projecten selecteren. 1 expert komt naar de organisatie, voor interne stakeholders, maximaal 3 uur. Expert maximaal 3 uur.

19 Verdiepen Bewonerscommunicatie 500 Van 70% bewonersparticipatie naar 100% bewonersenthousiasme. Een goede woning wil iedereen. Binnen de Stroomversnelling zijn waardevolle lessen geleerd over hoe u uw bewoners betrekt bij een renovatie naar Nul op de Meter. Thema s Het delen van lessen uit bestaande projecten. 1 expert komt naar de organisatie, voor interne stakeholders, maximaal 3 uur. Expert maximaal 3 uur.

20 Verdiepen energieprestatievergoeding (epv) 500 Wat betekent de Energieprestatievergoeding (EPV) voor u als corporatie? In deze sessie wordt u op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen rond de EPV. Vragen die leven rondom dit onderwerp worden behandeld. Hoe zit het met de wetgeving en de EPV, wanneer mag u als corporatie een EPV in rekening brengen? 1 expert komt naar de organisatie, voor interne stakeholders, maximaal 3 uur. Expert maximaal 3 uur. Thema s Inzetten van de energiesprestatievergoeding.

21 Verdiepen kwaliteitsborging bij nul op De meter 500 Bij een Nul op de Meter renovatie is het belangrijk dat alle afspraken rondom de prestatie van de woning worden afgestemd met de bouwer, de corporatie én met de bewoners. In deze sessie is er aandacht voor deze kwaliteitsborging bij een Nul op de Meter renovatie en hoe dit leidt tot tevreden bewoners. Doelgroep Corporaties, aanbieders. Thema s Omgaan met prestatiegaranties. 1 expert komt naar de organisatie, voor interne stakeholders, maximaal 3 uur. Expert maximaal 3 uur.

22 Verdiepen Masterclass: Samenwerken 200p.p. Samenwerken in de keten lijkt bedrieglijk simpel en is onverwacht krachtig. Om goed te kunnen samenwerken, is het essentieel om niet alleen een goed beeld hebben van de belangen van de andere partijen maar ook dat je die belangen samen weet te brengen. Ook bouwen aan wederzijds begrip, vertrouwen en waardering zijn sleutels tot succesvol samenwerken. Samen weten we meer en samen kunnen we meer. Echte samenwerking kan leiden tot sneller, beter, goedkoper, innovatiever en duurzamer; en dat allemaal tegelijk. Doelgroep Corporaties, aanbieders en andere betrokkenen. Masterclass, 4 uur.

23 Verdiepen Masterclass: Bewoners over de streep 200p.p. Veel woningeigenaren nemen zich voor om energiebesparende maatregelen te nemen maar vaak komt het er niet van. Er komt iets tussen wat meer urgent is (kapotte wasmachine) of het is toch leuker om geld aan iets anders uit te geven (de nieuwste tablet). Deze masterclass draait erom bewoners te helpen hun voornemens ook echt uit te voeren. Onder andere door de koppeling te leggen met dat wat hen bezig houdt en te voorzien in prikkels die bewoners over de streep helpen. U maakt kennis met, soms onbewust aanwezige, bewonersmotieven, prikkels die hun succes bewezen hebben en manieren om urgentie te creëren. Vanuit een mix van theoretische kennis en praktijkervaring biedt Nyenrode deze masterclass aan samen met het op dit terrein gerenommeerde marketing & communicatiebureau 5plus1. Doelgroep Corporaties, aanbieders. Masterclass, 4 uur.

Nul op de Meter excursie

Nul op de Meter excursie kennismaken / verkennen / starten Nul op de Meter excursie Resultaat Kennis, inspiratie, draagvlak en vertrouwen in de mogelijkheden 1.500 Inhoud Wat houdt Nul op de Meter nu echt in? Welke kansen biedt

Nadere informatie

COLLEGEREEKS SUCCESFACTOREN VAN ENERGIEVRIENDELIJK RENOVEREN

COLLEGEREEKS SUCCESFACTOREN VAN ENERGIEVRIENDELIJK RENOVEREN COLLEGEREEKS SUCCESFACTOREN VAN ENERGIEVRIENDELIJK RENOVEREN VERGROOT DE KANSEN OP SUCCES DANKZIJ KENNIS EN EXPERTISE OP HET GEBIED VAN ONDERBELICHTE SUCCESFACTOREN LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP

Nadere informatie

Wat is Stroomversnelling?

Wat is Stroomversnelling? Wat is Stroomversnelling? Stroomversnelling is een netwerk van ambitieuze bouwers, toeleveranciers, corporaties, gemeentes, financiers, netbeheerders en anderen die samen aan de slag gaan om Nul op de

Nadere informatie

Matchproces. Wat is nul-op-de-meter en de Energieprestatievergoeding? Kennismaken

Matchproces. Wat is nul-op-de-meter en de Energieprestatievergoeding? Kennismaken Matchproces Je bent enthousiast over nul-op-de-meter renovaties en je wilt starten met een eerste pilot of project. Wellicht heb je al een complexkeuze gemaakt en ben je op zoek naar de juiste partij (aanbieder

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Passie voor continu verbeteren!

Passie voor continu verbeteren! ID@5 Trainingen Passie voor continu verbeteren! Gecertificeerde Lean Belt trainingen voor individuele professionals én voor organisaties ID@5 is jouw partner op weg naar beter Als Lean specialist verzorgen

Nadere informatie

Impuls voor het verduurzamen van de Enschedese woningmarkt. door middel van het oprichten van een. Advies- en Verkooporganisatie

Impuls voor het verduurzamen van de Enschedese woningmarkt. door middel van het oprichten van een. Advies- en Verkooporganisatie Impuls voor het verduurzamen van de Enschedese woningmarkt door middel van het oprichten van een Advies- en Verkooporganisatie Datum: 13 mei 2013 Status: Publicatie Namens: Werkgroep MIO Duurzaamheid De

Nadere informatie

MASTERCLASS. Haal meer uit uw MVO. communicatie en zelfverklaring. 2 keer eerder met succes uitgevoerd.

MASTERCLASS. Haal meer uit uw MVO. communicatie en zelfverklaring. 2 keer eerder met succes uitgevoerd. MASTERCLASS Haal meer uit uw MVO communicatie en zelfverklaring 2 keer eerder met succes uitgevoerd. DOEL EN AMBITIE Deze masterclass vergroot uw inzichten in de communicatie- en businesskansen van MVO.

Nadere informatie

slimrenoveren Blik op de toekomst: De top 3 van Het Nieuwe Renoveren Door: Doris de Bruijn & Sean Vos, SlimRenoveren

slimrenoveren Blik op de toekomst: De top 3 van Het Nieuwe Renoveren Door: Doris de Bruijn & Sean Vos, SlimRenoveren slimrenoveren Blik op de toekomst: De top 3 van Het Nieuwe Renoveren Door: Doris de Bruijn & Sean Vos, SlimRenoveren Voor: Bouwlokalen Het Nieuwe Renoveren 11 oktober 2011 te Doetinchem http://www.slimrenoveren.nl

Nadere informatie

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals FOCUS ON THE FUTURE Je bent een HR professional met veel ambitie en je wilt succesvol(ler) zijn. Je bent gericht op de nieuwste HR ontwikkelingen en nieuwsgierig naar hoe andere HR professionals zaken

Nadere informatie

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Introductie

Nadere informatie

Incompany Masterclasses voor commissarissen van woningcorporaties. Advies voor bestuur, toezicht en stakeholders

Incompany Masterclasses voor commissarissen van woningcorporaties. Advies voor bestuur, toezicht en stakeholders Incompany Masterclasses voor commissarissen van woningcorporaties Advies voor bestuur, toezicht en stakeholders Incompany Masterclasses voor commissarissen van woningcorporaties Het programmamanagement

Nadere informatie

Opschalen duurzaam wonen NoM Twente. 6 december 2016

Opschalen duurzaam wonen NoM Twente. 6 december 2016 Opschalen duurzaam wonen NoM Twente 6 december 2016 Programma 14.45 uur Inloop met koffie en thee 15.00 uur Opening 15.05 uur Ervaringen en plannen NoM Twente 15.20 uur 15.30 uur 16.00 uur 16.20 uur 16.30

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

Workshop NUL op de METER + Langer Thuis

Workshop NUL op de METER + Langer Thuis Workshop NUL op de METER + Langer Thuis 13 oktober 2016 Harmke Bekkema (Platform31 Energiesprong) & Eric Schellekens (Toekomst Thuis) Waar staat u? Inhoud Workshop Hoe te renoveren naar Nul op de Meter

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT. Masterclass Informatiemanagement

AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT. Masterclass Informatiemanagement AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT Masterclass Informatiemanagement AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT INTRODUCTIE Informatie is voor elke organisatie een cruciale asset. Efficiënte uitvoering van

Nadere informatie

BIK Challenge Samen slim energiezuinig renoveren van huurwoningen in Noord-Holland

BIK Challenge Samen slim energiezuinig renoveren van huurwoningen in Noord-Holland BIK Challenge Samen slim energiezuinig renoveren van huurwoningen in Noord-Holland #BIKChallenge Programma 14.45 uur Welkom door dagvoorzitter Bon Uijting, Kamer van Koophandel 14.50 uur Toelichting BIK

Nadere informatie

MEDIATIONVAARDIGHEDEN OP DE WERKVLOER compacte introductie van technieken met focus op praktische attitude tijdens conflicthantering de kracht van

MEDIATIONVAARDIGHEDEN OP DE WERKVLOER compacte introductie van technieken met focus op praktische attitude tijdens conflicthantering de kracht van MEDIATIONVAARDIGHEDEN OP DE WERKVLOER compacte introductie van technieken met focus op praktische attitude tijdens conflicthantering de kracht van mediation Mediationvaardigheden op de werkvloer Over conflicthanteringstechnieken

Nadere informatie

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Klimaat voor Verandering

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Klimaat voor Verandering Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Klimaat voor Verandering Amsterdam, 26 januari 2016 1 Inhoud Introductie 3 Zij waren er bij! 4 Circulaire economie 5 Waarom circulair? 6 Nederland Circulair! 7

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

Oranje Fonds Groeiprogramma

Oranje Fonds Groeiprogramma Oranje Fonds Groeiprogramma programmaoverzicht 2012 Oranje Fonds Groeiprogramma Het Oranje Fonds bevordert betrokkenheid in de samenleving. Door onze steun ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe

Nadere informatie

Faciliteren & Participerend Leren Beter proces en resultaat

Faciliteren & Participerend Leren Beter proces en resultaat CURSUS Faciliteren & Participerend Leren Beter proces en resultaat 4 & 5 Februari, 2019 Verzorgd door: Facili2transform Simon Koolwijk Professor vd Veldenstraat 12 6524 PP Nijmegen telno. +31 (0) 24 3504437

Nadere informatie

Vraagstelling. 3. Hoe ga je met elkaar aan het werk; welke vaardigheden en competenties zijn nodig?

Vraagstelling. 3. Hoe ga je met elkaar aan het werk; welke vaardigheden en competenties zijn nodig? Vraagstelling 1. Wat vragen opdrachtgevers en gebruikers werkelijk en hoe kunnen aanbieders kansen pakken door hun dromen waar te maken? 2. Hoe ontstaat een win-win situatie door gebruik te maken van elkaars

Nadere informatie

KRAUTHAMMER YOUNG PROFESSIONAL PROGRAMMA

KRAUTHAMMER YOUNG PROFESSIONAL PROGRAMMA KRAUTHAMMER YOUNG PROFESSIONAL PROGRAMMA HERKEN JE DIT? Weet je nog hoe opwindend het is om aan het begin van een carrière te staan? Daarom wil je ook jouw young professionals helpen bij hun ontwikkeling.

Nadere informatie

Wasstraat Duurzaamheid Een katalysator voor verduurzaming van de woningvoorraad. Theo Stauttener

Wasstraat Duurzaamheid Een katalysator voor verduurzaming van de woningvoorraad. Theo Stauttener Wasstraat Duurzaamheid Een katalysator voor verduurzaming van de woningvoorraad Theo Stauttener Stadkwadraat Rijk zet in op energiesprong! Duurzaamheid Belangrijk thema In bestaande voorraad het meeste

Nadere informatie

Werkplan 2014. Platform Conceptueel Renoveren Gelderland. De vraag: Het aanbod: Doelstelling: Nulmeting: Pilot projecten:

Werkplan 2014. Platform Conceptueel Renoveren Gelderland. De vraag: Het aanbod: Doelstelling: Nulmeting: Pilot projecten: Werkplan 2014 De vraag: Aanpak bestaande woningvoorraad middels slimme innovatieve concepten Afstemmen vraag aanbod Slimmer, sneller, goedkoper, anders Vanuit nulmeting naar kennisdeling / prototypes /

Nadere informatie

Maar laat ik ook de rest van het team voorstellen Eefje, Charjan en Jasper. Eefje

Maar laat ik ook de rest van het team voorstellen Eefje, Charjan en Jasper. Eefje Goedendag, welkom bij de online cursus Energie Vriendelijke Renovatie Processen. Fijn dat je mee doet. Voor je zie je de mensen die met veel plezier aan deze cursus gewerkt hebben. Wij zullen je de komende

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

7 e Leergang De regionale ambtenaar als regisseur

7 e Leergang De regionale ambtenaar als regisseur 7 e Leergang De regionale ambtenaar als regisseur RegioAcademie 2012-2013 De regionale samenwerking De regionale samenwerking tussen gemeenten is niet meer weg te denken in bestuurlijk Nederland. Ruwweg

Nadere informatie

FoodUp! Academie. 5 dagen 20 personen

FoodUp! Academie. 5 dagen 20 personen We staan, vandaag de dag, voor een groot aantal uitdagingen om ons eten gezonder, eerlijker en duurzamer te maken. Een van de grote vragen is hoe we het voedsellandschap in de toekomst willen inrichten

Nadere informatie

Krachtig samenwerken: meer bereiken

Krachtig samenwerken: meer bereiken Of ligt het misschien ook aan mij? Krachtig samenwerken: meer bereiken Voor verantwoordelijke, resultaatgerichte managers en professionals die willen leren hoe ze meer voor elkaar krijgen. Belangrijke

Nadere informatie

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen.

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Een intensief trainingsprogramma vol interessante onderwerpen en handvatten om zelf mee aan de slag te

Nadere informatie

Junior medewerker Bezwaar en Beroep

Junior medewerker Bezwaar en Beroep Kennis van de Overheid Junior medewerker Bezwaar en Beroep Talentprogramma voor jonge professionals Investeer in de toekomst van uw afdeling Junior talenten kunnen een bijzondere rol spelen bij de transformatie

Nadere informatie

Jong Talent Programma s

Jong Talent Programma s Kennis van de Overheid Jong Talent Programma s Investeer in de toekomst van uw organisatie Jong talent heeft de toekomst Ze zijn er gelukkig volop: jonge mensen die kiezen voor een carrière bij de overheid.

Nadere informatie

Leergang Transformatief Leiderschap

Leergang Transformatief Leiderschap feedback geven living labs advie processen/bijeenkomsten transformatief leiderschap coach perso Leergang Transformatief Leiderschap Anderen bewegen begint bij jezelf Succesvol mensen en organisaties in

Nadere informatie

Activiteiten ICDuBo. Maak kennis met alle facetten van duurzaam bouwen in de hal van 2.000 m2 vol inspirerende oplossingen en voorbeelden.

Activiteiten ICDuBo. Maak kennis met alle facetten van duurzaam bouwen in de hal van 2.000 m2 vol inspirerende oplossingen en voorbeelden. Van duurzaam denken naar duurzaam doen Activiteiten ICDuBo Kenniscentrum Inspiratie: Maak kennis met alle facetten van duurzaam bouwen in de hal van 2.000 m2 vol inspirerende oplossingen en voorbeelden.

Nadere informatie

Managementgame Het Nieuwe Werken

Managementgame Het Nieuwe Werken Resultaten Managementgame Het Nieuwe Werken www.managementgamehetnieuwewerken.nl Leren door horen en zien, maar vooral doen en ervaren! MANAGEMENT GAME HET NIEUWE WERKEN Inleiding Think too Organisatieadviseurs

Nadere informatie

Vitaliteit & Presteren. Maximale Teamkracht. Word met je team energieker, creatiever en productiever

Vitaliteit & Presteren. Maximale Teamkracht. Word met je team energieker, creatiever en productiever Vitaliteit & Presteren Maximale Teamkracht Word met je team energieker, creatiever en productiever Maximale Teamkracht Word met je team energieker, creatiever en productiever Daar droom je toch van. Teamleden

Nadere informatie

TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving -

TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving - TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving - Het vak van intern adviseur De meeste interne adviseurs hebben vaak twee beroepen: naast het vak

Nadere informatie

Duur: 3 dagdelen (1 hele dag en twee weken later een halve dag). Inclusief oefenen met een professionele acteur.

Duur: 3 dagdelen (1 hele dag en twee weken later een halve dag). Inclusief oefenen met een professionele acteur. HR professionaliseringstraject het aanbod Verandermanagement, adviseren en begeleiden Module Informatie Stand van zaken Adviseren en coachen voor de HR adviseur: specifiek gericht op HR als business partner

Nadere informatie

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen.

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Talent Ontwikkel Programma Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Een intensief trainingsprogramma vol interessante onderwerpen en handvatten om zelf mee aan de slag te

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid. Jaarplan 2016

Duurzame Inzetbaarheid. Jaarplan 2016 Duurzame Inzetbaarheid Jaarplan 2016 1 Inleiding Binnen de sector Zorg en Welzijn zijn grote veranderingen (transitie en transformatie) aan de gang. In 2015 was het daarom spannend om te zien of de aandacht

Nadere informatie

AICOM CONSULTANCY MANAGEMENT COACHING

AICOM CONSULTANCY MANAGEMENT COACHING AICOM CONSULTANCY MANAGEMENT COACHING AICOM is een all round adviesbureau. Onze dienstverlening richt zich op het bereiken van maatschappelijke doelen. Wij zijn actief in het verbeteren van de zorg en

Nadere informatie

De wervende verenigingsadviseur

De wervende verenigingsadviseur De wervende verenigingsadviseur Inzet op energie en wervend vermogen van de vereniging WHISE ACADEMY De wervende verenigingsadviseur Het boeien en binden van mensen en organisaties in de lokale samenleving

Nadere informatie

Beleidsadviseur Sociaal Domein

Beleidsadviseur Sociaal Domein Kennis van de Overheid Beleidsadviseur Sociaal Domein Talentprogramma voor jonge professionals Investeer in de toekomst van uw afdeling Junior talenten kunnen een bijzondere rol spelen bij de transformatie

Nadere informatie

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Leergang voor de praktijkmedewerker/praktijkmanager van de tandarts/huisartsenpraktijk. voor data of voor in-company verzoeken 1 De praktijkmanager kan een

Nadere informatie

Masterclass IT Savvy. Impact van trends

Masterclass IT Savvy. Impact van trends Masterclass IT Savvy Impact van trends Regelmatig komen onderzoeksbureaus zoals Gartner en McKinsey met rapporten waarin nieuwe trends worden aangekondigd. Belangrijke vraag, en niet eenvoudig te beantwoorden,

Nadere informatie

Nul-op-de-Meter. Woningen inclusief energielasten Betaalbaar, comfortabel en rendabel een nieuwe propositie voor bewoners en corporaties

Nul-op-de-Meter. Woningen inclusief energielasten Betaalbaar, comfortabel en rendabel een nieuwe propositie voor bewoners en corporaties Nul-op-de-Meter Woningen inclusief energielasten Betaalbaar, comfortabel en rendabel een nieuwe propositie voor bewoners en corporaties 12 november, OTB wooncongres Peter Sluijs Programma Energiesprong

Nadere informatie

DE OPGEWEKTE WONING CLUB Samen aan de slag, voor jouw duurzame huis!

DE OPGEWEKTE WONING CLUB Samen aan de slag, voor jouw duurzame huis! DE OPGEWEKTE WONING CLUB Samen aan de slag, voor jouw duurzame huis! Wat is de Opgewekte Woning Club? De Opgewekte Woning Club is een slimme aanpak welke energiezuinig wonen en verbouwen bij woningeigenaren

Nadere informatie

Coaching van zelfsturende teams: Ontwikkelprogramma. voor interne coaches

Coaching van zelfsturende teams: Ontwikkelprogramma. voor interne coaches Coaching van zelfsturende teams: Ontwikkelprogramma voor interne coaches Yvette Paludanus en Alyanna Bijlsma December 2014 1 Inleiding De zorg is in transitie. Er is een wens en noodzaak om de cliënt en

Nadere informatie

Leergang Regiegemeente worden: effectiever (be)sturen

Leergang Regiegemeente worden: effectiever (be)sturen Leergang Regiegemeente worden: effectiever (be)sturen De gemeentelijke regierol Veel gemeenten ontwikkelen zich vandaag de dag tot regiegemeente. Dat betekent veelal dat ze meer taken uitbesteden, waarbij

Nadere informatie

PRODUCTIVITEIT

PRODUCTIVITEIT PRODUCTIVITEIT INFO@INVENTED.NL WWW.INVENTED.NL DATUM DOCUMENT NR UW REFERENTIE 17-5-2017 VO- 537 Training productiviteit Beste deelnemer, Hartelijk dank voor je interesse in onze training productiviteit.

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

Junior Wmo-professionals met open blik

Junior Wmo-professionals met open blik Kennis van de Overheid Junior Wmo-professionals met open blik Talentprogramma voor jonge professionals Investeer in de toekomst van uw afdeling Junior talenten kunnen een bijzondere rol spelen bij de transformatie

Nadere informatie

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma. Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma. Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur Utrecht, 21 oktober 2015 Inhoud Introductie 3 Zij waren er bij! 4 Circulaire economie 5 RACE programma 6 Sectoranalyse

Nadere informatie

Benchmarkrapport Van leren naar presteren

Benchmarkrapport Van leren naar presteren Benchmarkrapport Van leren naar presteren Mastering Change Inleiding De markt van leren en ontwikkelen verandert in rap tempo. De tijd dat elke leervraag werd ingevuld met een training is voorbij. Er worden

Nadere informatie

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren Lééf je dag Prikkelende workshops om samen te leren Vier je dag, vier het moment Wilt u een personeelsbijeenkomst organiseren waarbij u ontspanning combineert met leren? Kies dan voor de workshops van

Nadere informatie

Stilstaan bij vooruitgang

Stilstaan bij vooruitgang Stilstaan bij vooruitgang Thuis in duurzaam organiseren Duurzaam rendement is geld verdienen... en meer... Onze visie op duurzaamheid Duurzaamheid is een modewoord geworden. Om mee te gaan met de trend

Nadere informatie

HR professionaliseringstraject Op herhaling : de modules van 2015

HR professionaliseringstraject Op herhaling : de modules van 2015 HR professionaliseringstraject Op herhaling : de modules van 2015 Het aanbod bestaat uit de modules van 2015 om iedereen de gelegenheid te bieden deze eventueel nog te volgen. Er is een aantal nieuwe modules

Nadere informatie

COCREATIE. in straten, wijken, dorpen en gemeenten. #kwadraet

COCREATIE. in straten, wijken, dorpen en gemeenten. #kwadraet COCREATIE in straten, wijken, dorpen en gemeenten #kwadraet C o c r e a t i e p r a k t i j k e n e x p e r t i s e Koen Steuperaert directeur Procesbegeleider koen@kwadraet.be www.kwadraet.be Kwadraet

Nadere informatie

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in Trainers in opleiding Leergang Train de Trainer Het is niet de sterkste die overleeft, ook niet de slimste, maar degene die het meest openstaat voor verandering. Unieke insteek! De wereld om ons heen verandert

Nadere informatie

Mastermind groep. Business Development. Leiderschap in het creëren van een sterke business

Mastermind groep. Business Development. Leiderschap in het creëren van een sterke business Mastermind groep Business Development Leiderschap in het creëren van een sterke business Business Development Leiderschap in het creëren van een sterke business In turbulente tijden staat uw business voortdurend

Nadere informatie

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen.

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Competentie 1: Creërend vermogen De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Concepten voor een ontwerp te ontwikkelen

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Begrip. Projecten. Leerproces. Katalysator. Vertrouwen. Professionaliteit. Slimmer. Kwaliteit Kennis. Praktijkleren: hands-on leren in projecten

Begrip. Projecten. Leerproces. Katalysator. Vertrouwen. Professionaliteit. Slimmer. Kwaliteit Kennis. Praktijkleren: hands-on leren in projecten en Katalysator Vertrouwen Professionaliteit Slimmer Kwaliteit Kennis Begrip Leerproces Praktijkleren: hands-on leren in projecten Praktijkleren: hands-on leren in projecten Het programma Praktijkleren

Nadere informatie

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt:

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt: Wabo effectief ?Hoe Zo! >> Het toepassen van de Wabo is meer dan alleen de IT-structuur aanpassen, de procedures herzien en/of de processen opnieuw beschrijven en herinrichten. Het zijn de medewerkers

Nadere informatie

Preventie van radicalisering. Aanbod en expertise

Preventie van radicalisering. Aanbod en expertise Preventie van radicalisering Aanbod en expertise Inleiding RadarAdvies is al ruim 10 jaar expert op het gebied van radicalisering en de preventie daarvan. Inleiding Wij geloven dat radicalisering een proces

Nadere informatie

Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics

Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics ALGEMEEN Het inrichten van een ICT Beheerorganisatie is een complexe en tijdrovende aangelegenheid. Het resultaat is afhankelijk van veel aspecten.

Nadere informatie

Junior regisserende inkomensconsulent

Junior regisserende inkomensconsulent Kennis van de Overheid Junior regisserende inkomensconsulent Talentprogramma voor jonge professionals Investeer in de ontwikkeling en toekomst van uw afdeling Junior talenten kunnen een bijzondere rol

Nadere informatie

Samenvatting NOM Keur Oplevering NOM Keur versie P.; Maarten Hommelberg Sjoerd Klijn Velderman, Desmond Hughes, Marten Witkamp, Simon Verduijn

Samenvatting NOM Keur Oplevering NOM Keur versie P.; Maarten Hommelberg Sjoerd Klijn Velderman, Desmond Hughes, Marten Witkamp, Simon Verduijn Aan leden vereniging Stroomversnelling Datum U januari 9;PV Onderwerp Samenvatting NOM Keur Oplevering NOM Keur versie P.; Van Maarten Hommelberg Sjoerd Klijn Velderman, Desmond Hughes, Marten Witkamp,

Nadere informatie

eigen regie en samen beslissen

eigen regie en samen beslissen eigen regie en samen beslissen In samenwerking met Zilveren Kruis, afdeling Digital Services, heeft LTC medewerkers in een verandering begeleid. Vanuit de wens een beweging te maken naar meer eigen regie

Nadere informatie

PROGRAMMA van de training DE SOCIALE PSYCHOLOGIE VAN VERANDEREN

PROGRAMMA van de training DE SOCIALE PSYCHOLOGIE VAN VERANDEREN PROGRAMMA van de training DE SOCIALE PSYCHOLOGIE VAN VERANDEREN drs. Ad van der Made, psycholoog, coach, docent De training Sociale Psychologie van Veranderen is bedoeld voor professionals voor wie de

Nadere informatie

MAATWERK OPLEIDINGEN 10 basisopleidingen 19 Modules Kies & Mix

MAATWERK OPLEIDINGEN 10 basisopleidingen 19 Modules Kies & Mix WIN TRAININGEN MAATWERK OPLEIDINGEN 10 basisopleidingen 19 Modules Kies & Mix 10 Basisopleidingen PMO, de start-up Prince II Foundation IPMA PMO P3O Foundation IPM voor de projectbeheerser Leading SAFe

Nadere informatie

Succesvol innoveren met het Co-Creatie-Wiel

Succesvol innoveren met het Co-Creatie-Wiel Unieke serie Workshops Succesvol innoveren met het Co-Creatie-Wiel Met de ontwerper van het Wiel dr. Corry Ehlen en trainer/coach Mirjam van Zweeden Succesvol innoveren! Een hele uitdaging! In de praktijk

Nadere informatie

Canon Essential Business Builder Program. Combineert alles wat u nodig hebt voor zakelijk succes

Canon Essential Business Builder Program. Combineert alles wat u nodig hebt voor zakelijk succes Canon Essential Business Builder Program Combineert alles wat u nodig hebt voor zakelijk succes Essential Business Builder Program Introductie Het runnen van een drukkerij is een uitdaging. De activiteiten

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

Innovatieve uitvraag Nul-op-de-Meter woningen Pioneering Eric Kouters

Innovatieve uitvraag Nul-op-de-Meter woningen Pioneering Eric Kouters Innovatieve uitvraag Nul-op-de-Meter woningen Pioneering Eric Kouters Workshop Bronnen: Interviews Pioneering en corporaties Techniek: kennissessie 12 februari jl. Proces Introductie: Innovatieve uitvraag

Nadere informatie

Opleidingsgids Zorg en Welzijn

Opleidingsgids Zorg en Welzijn zelforganiserende teams relaties Opleidingsgids Zorg en Welzijn implementatiekunst kwaliteit cultuur sociaal kapitaal 2015 organisatienetwerken MVO projecten Leren & ontwikkelen bij Bureau de Bont Medewerkers

Nadere informatie

E-learning biedt perspectief

E-learning biedt perspectief E-learning biedt perspectief Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com http://www.slideshare.net/wrubens Wie van u... Raad van bestuur Directies/managers (lijn) P&O Beleidsadviseurs Opleidingsadviseurs

Nadere informatie

Leiderschap Cross Over!

Leiderschap Cross Over! Leiderschap Cross Over! Voor: Leidinggevenden en senior professionals (m/v) werkzaam in zakelijke en maatschappelijke dienstverlenende organisaties. Deelnemers zijn hoofden, directeuren, unit managers

Nadere informatie

Transi4e%&% leiderschap%

Transi4e%&% leiderschap% Odin development compass Wanneer u in uw organisatie teams vormt of ontwikkelt, en mensen wilt ondersteunen in hun groei, wilt u ongetwijfeld weten wat de werkelijke kracht is van iedereen. Het Odin Development

Nadere informatie

Het nieuwe assetmanagement Beeld plaatsen ter grootte van dit kader

Het nieuwe assetmanagement Beeld plaatsen ter grootte van dit kader Het nieuwe assetmanagement Beeld plaatsen ter grootte van dit kader een bijdrage aan een toekomstbestendige infrastructuur 26 mei 2016 Marc van den Elzen Bas Govers 2 Voorstelrondje Naam Functie Wat is

Nadere informatie

Duurzaamheidsdialoog. Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid

Duurzaamheidsdialoog. Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid Duurzaamheidsdialoog Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid Duurzaamheid U kunt waarschijnlijk bijna alle woorden relateren aan uw organisatie. Maar welke zijn echt relevant en significant?

Nadere informatie

Online Training Academy

Online Training Academy Online Training Academy Auteur: Natasja Jager overzicht trainingen Datum: 6 november 2012 Versie: november 2012 Kant-en-klare trainingen in de Academy versie november 2012 Onderwerpen per thema Presentatievaardigheden

Nadere informatie

Training Energietransitie voor ambtenaren

Training Energietransitie voor ambtenaren Training Energietransitie voor ambtenaren Ambtenaren Fysieke leefomgeving 20 Deelnemers 3 Aantal dagen 995.00 Investering Locatie Voor wie? Ambtenaren De komende jaren gaat de transitie in de gebouwde

Nadere informatie

Nom voor VvE s: uitkomsten van een jaar experimenteren

Nom voor VvE s: uitkomsten van een jaar experimenteren Nom voor VvE s: uitkomsten van een jaar experimenteren Wie zijn wij? Onafhankelijke aanjagers van de bouwsector in opdracht van Min. BZK Programma Energiesprong (sinds 2010) onder Platform31 (semi-overheid)

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue verbeteren met

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten deze module een kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting

Nadere informatie

atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken

atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken Hoe zorg je er in deze turbulente tijden voor dat mensen zich blijven ontwikkelen en relevant blijven voor

Nadere informatie

Ik innovatief, mijn organisatie innovatief

Ik innovatief, mijn organisatie innovatief Ik innovatief, mijn organisatie innovatief Workshop - 28 februari 2011 Koningssteen People practices in innovation Energize your professional growth programma Ik innovatief, mijn organisatie innovatief

Nadere informatie

Volledige uitleg oproep Tools voor EnergielinQ

Volledige uitleg oproep Tools voor EnergielinQ Volledige uitleg oproep Tools voor EnergielinQ Inleiding Energiesprong is een programma dat de Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV) uitvoert in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken

Nadere informatie

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Leergang Procesbegeleiding samenwerking, organisatie en innovatie in de eerste lijn voor nieuwe ROS-adviseurs (code L13-2) Voor

Nadere informatie

December De WoonTafel. Visie delen voor verbetering tijdens AWB Woontafel. De kansen van ketensamenwerking. Mede mogelijk gemaakt door

December De WoonTafel. Visie delen voor verbetering tijdens AWB Woontafel. De kansen van ketensamenwerking. Mede mogelijk gemaakt door December 2012 De WoonTafel Visie delen voor verbetering tijdens AWB Woontafel De kansen van ketensamenwerking Mede mogelijk gemaakt door Visie delen voor verbetering tijdens AWB Woontafel De kansen van

Nadere informatie

DOE MEE: IMAG(IN)E YOUR CITY! Vrijdag 7 juni 2013. Individuele training YOU RE concepting door Concire

DOE MEE: IMAG(IN)E YOUR CITY! Vrijdag 7 juni 2013. Individuele training YOU RE concepting door Concire DOE MEE: IMAG(IN)E YOUR CITY! Vrijdag 7 juni 2013 Individuele training YOU RE concepting door Concire IMAG(IN)E THE CITY Ervaar zelf de waarde van het anders kijken en handelen in gebiedsontwikkeling De

Nadere informatie

R E N É H E R R E M A N S - C R E D E N T I A L S. Employer Branding en Merkrelaties fundament van duurzame business

R E N É H E R R E M A N S - C R E D E N T I A L S. Employer Branding en Merkrelaties fundament van duurzame business R E N É H E R R E M A N S - C R E D E N T I A L S Employer Branding en Merkrelaties fundament van duurzame business Merkrelaties: Brandstof voor moderne organisaties Niet de individuen maar hun relaties

Nadere informatie

Transi4e%&% leiderschap%

Transi4e%&% leiderschap% Odin development compass Wanneer u in uw organisatie teams vormt of ontwikkelt, en mensen wilt ondersteunen in hun groei, wilt u ongetwijfeld weten wat de werkelijke kracht is van iedereen. Het Odin Development

Nadere informatie

CarrièreBoost. Praktische begeleiding voor werknemers die zich succesvol willen presenteren op de arbeidsmarkt anno nu

CarrièreBoost. Praktische begeleiding voor werknemers die zich succesvol willen presenteren op de arbeidsmarkt anno nu CarrièreBoost Praktische begeleiding voor werknemers die zich succesvol willen presenteren op de arbeidsmarkt anno nu Op zoek naar een nieuwe baan waar begin ik?! Reorganisatie, inkrimping, u bent ontslagen!

Nadere informatie

De Agile Business Scan

De Agile Business Scan E-book De Agile Business Scan Naar een volgend Agile volwassenheidsniveau Door: Joyce Thijssen Inhoud Inleiding De basis: wetenschappelijk onderzoek Agile Business Scan Uitgangspunten Volwassenheidniveaus

Nadere informatie

Lindenhove. Renovatie & Transformatie. Informatie vanuit Renovatieteam Lindenhove

Lindenhove. Renovatie & Transformatie. Informatie vanuit Renovatieteam Lindenhove Lindenhove Renovatie & Transformatie Informatie vanuit Renovatieteam Lindenhove ' Duurzaam & Comfortabel Met slimme combinaties van energiebesparende maatregelen en opwekking van duurzame energie komen

Nadere informatie

Meer doen in minder tijd én met minder stress!

Meer doen in minder tijd én met minder stress! Meer doen in minder tijd én met minder stress! Is Werken in Flow iets voor jou? Wil jij grip op je overvolle inbox? Een opgeruimde werkomgeving? Een halve tot een hele werkdag tijdswinst per week? Een

Nadere informatie