Herinrichtingsvoorstel fietsenstalling. Station Vlaardingen west

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Herinrichtingsvoorstel fietsenstalling. Station Vlaardingen west"

Transcriptie

1 Herinrichtingsvoorstel fietsenstalling Station Vlaardingen west

2 3 Inhoudsopgave Station Vlaardingen west Hoofdstuk 1 Aanleiding 1.1 Aanleiding en opgave blz Situatie entreegebied blz. 6-7 Hoofdstuk 2 Uitgangspunten 2. Uitgangspunten openbare ruimte blz Hoofdstuk 3 Fietsenstalling In Opdracht van Gemeente Vlaardingen 3.1 tijdelijke situatie fietsenstalling blz Capaciteit blz Locatie technische ruimte en fietsenstalling blz Samenhang fietsenstalling en hellingbaan blz Auteur Chantel van Beurden Tuin- en landschapsontwerpbureau Hoofdstuk 4 Voorstel 4.1 Voorstel inpassing hellingbaan met fietsenstalling blz Variant 1: rechte hellingbaan blz Variant 2: zigzag hellingbaan blz Conclusie blz. 33 December 2014

3 Aanleiding 5 1 Aanleiding Bron: Ontwerpboek Hoekse Lijn 1.1 Aanleiding en opgave Aanleiding In 2017 zal de huidige treinverbinding van Rotterdam naar Hoek van Holland komen te vervallen. Dit traject zal dan een light-rail verbinding worden; de Hoekse Lijn. Om dit te realiseren zullen alle huidige stationsgebieden wijzigingen ondergaan. Voor Vlaardingen west bestaan deze wijzigingen uit: De zijperrons worden een zij- en een middenperron; De spoorovergang komt aan de westzijde van het perron te liggen; De entree naar het station komt hiermee in de zicht-as van de Wiardi Beckmannsingel te liggen; De hellingbaan beslaat in het voorgestelde ontwerp een breed deel van het stationsentree en is hiermee ruimtelijk dominant aanwezig. Opgave De opgave bestaat uit een tweetal hoofdcomponenten, te weten: Fase 1 entreegebied Het uitbreiden van de fietsenstalling capaciteit met 6 kappen naar een totaal van 22 overkappingen, zodanig dat hier geen of zo min mogelijk dubbel werk uit zal ontstaan/voortvloeien. Het maken van een uitbreidingsvoorstel waarbij de toekomstige locatie van de fietsenstalling binnen de nieuwe plannen wordt geïntegreerd. Tevens wordt gekeken naar de invloed van de hellingbaan op de fietsenstalling zoals deze nu voorgesteld is in het rapport van de Hoekse Lijn. Fase 2 gehele voorplein Het inzichtelijk maken van de ruimtelijke en verkeerstechnische consequenties door de komst van de Hoekse Lijn binnen het gehele entreegebied van station Vlaardingen West. Dit voorstel zal op een nader te bepalen tijdstip gemaakt worden.

4 6 Aanleiding- situatie Aanleiding- situatie Situatie entreegebied Huidige uitgang voorplein toekomstige entree en spoorovergang verplaatsen fietsenstalling Huidige entree en spoorovergang Huidige situatie Op dit moment is er een spoorovergang voor fietsers en voetgangers aan de oostzijde van het stationsgebied. De voetgangers kunnen zo de beide zijperrons bereiken. De kaart automaat ligt in het entreegebied welke aan het Geuzenplein ligt, aan de noordzijde van het perron. Door middel van een hellingbaan zijn de perrons toegankelijk voor mindervaliden. De fietsenstalling bevindt zich aan de noordwestzijde van het perron. Het perron loopt vanaf de spoorovergang in westelijke richting tot ver in het buitengebied. Ruimtelijke consequenties De fietsenstalling verplaatsen naar een nieuwe plek; Ivm het verplaatsen van perron naar het oosten groenstrook Jan Camperstraat transparanter maken; Hellingbaan inpassen in het entreegebied; Nieuwe technische ruimte inpassen; Heldere routing en toegang tot entreegebied maken. entreegebied lengte perron nieuw Bron: onderlegger technisch ingenieursbureau Gemeente Rotterdam Toekomstige situatie De spoorovergang zal verplaatst worden naar de westzijde van het stationsgebied. De zicht-as van de toekomstige spoorovergang zal in het verlengde van de Wiardi Beckmannsingel komen te liggen. van de spoorovergang te realiseren. Het gehele perron komt nu ten oosten van de spoorovergang te liggen tot halverwege het geuzencollege. De zij- en middenperrons zijn te bereiken via de spoorovergang. Tevens is er een opgang tot de perrons met een poortgebouw op het perron met de benodigde voorzieningen. het gehele entreegebied heeft zich hiermee verplaatst naar de westkant van het stationsplein. Er zijn plannen om op termijn een fietstunnel ten westen van de spoorovergang te realiseren.

5 Uitgangspunten 9 2 Uitgangspunten Bron: Ontwerpboek Hoekse Lijn 2. Uitgangspunten openbare ruimte Opgave Het project wordt in fasen gerealiseerd eerste fase is de uitbreiding van de fietsenstalling; De uitbreiding van de fietsenstalling komt, indien mogelijk, op de definitieve plaats te liggen daar waar deze ook kan functioneren wanneer de lightrail in gebruik wordt genomen; De planning is gericht op het opleveren van de uitbreiding van de fietsenstalling per voorjaar 2015; De traforuimte zal komen te vervallen in de toekomstige situatie evenals de meterkast. Problematiek Verschillende belanghebbende partijen; Fasering van het project zorgt in de eerste fase voor een diffuse openbare ruimte; Door het tijdelijk opknippen (verdelen) van de totale fietsenstalling ontstaat een onsamenhangend beeld. Financiële ruimte voor de afwerking en aansluiting op de bestaande openbare ruimte is in de eerste fase nog niet duidelijk; In de verkeerskundige plannen wordt rekening gehouden met een mogelijke fietstunnel onder het nieuwe spoor. Met deze mogelijke voornemens zal in het schetsontwerp rekening worden gehouden. Bodem en water Voor de schetsontwerpen van de eerste fase ( uitbreiding van de fietsenstalling ) zal er weinig invloed zijn op de waterhuishouding van het gebied. De invloed van de boedemgesteldheid zal ook minimaal zijn. De invloed van de komst van de Light-rail zal in de fase hierna wel consequenties hebben op bodem en waterhuishouding, zeker wanneer de fietstunnel gerealiseerd gaat worden, voor een tweede fase zal dit meegenomen moeten worden bij het opstellen van de uitgangspunten. Dit valt in deze fase niet binnen de opdrachtomschrijving.

6 10 Uitgangspunten Uitgangspunten 11 Groenvoorzieningen algemeen: Bij nieuwe ontwikkelingen en/of herinrichtingen zijn er voor zowel het reeds aanwezige groen als voor het nieuw aan te leggen groen uitgangspunten geformuleerd. Om voldoende kritische massa te hebben streeft Vlaardingen naar een aandeel groen en water van minimaal 20% van het oppervlak in de groenstedelijke gebieden en minimaal 10% aan groen in de centrumstedelijke gebieden. Rondom Station Vlaardingen west is het streven om het huidige aandeel groen te handhaven en waar mogelijk aan te vullen in de nieuwe situatie om zo de overgang naar het groen buitengebied te versterken. Bomen in bestaande situaties: Bestaand groen van goede kwaliteit wordt duurzaam ingepast volgens de afpelmethode : Inventariseren en kwaliteit bepalen van de bomen; Eventuele aanleghoogte vaststellen; Behoudenswaardige bomen bepalen (bomen van voldoende kwaliteit en toekomstverwachting); Bij planvorming behoudenswaardige bomen opnemen in een Programma van Eisen. Bij waardevolle bestaande bomen incidenteel groeiplaatsverbetering toepassen; Bij plaatsing van meubilair rekening houden met bestaande bomen; Parkeren tussen bestaande bomen toegestaan mits voldoende afstand en eventueel boombescherming aanwezig is; In het gebied worden de bestaande bomen zoveel mogelijk gehandhaafd. Er zal een inventarisatie plaats vinden door de Bomenwacht. Bomen in nieuwe situaties: In de eerste fase van uitbreiding zijn er geen nieuwe bomen voorzien. Kabels en Leidingen De kabels en leidingen zullen waar nodig verlegd moeten worden om niet te conflicteren met het plaatsen van de uitbreiding van de fietsenstalling. Denkbaar is dat wanneer de betrating open ligt de leidingen ook voor de toekomstige verplaatsing van de fietsenstalling op de juiste plek te leggen. Ook dient er al rekening gehouden te worden met de toekomstige technische ruimte. Infrastructuur De hoofdontsluiting en toegang voor auto s en bussen zal ongewijzigd blijven. Echter door het verleggen van de toegang tot het perron in westelijke richting zullen de huidige loop- en aanfietslijnen anders moeten komen te liggen. Parkeren Er zal in dit project geen extra opgave zijn ten behoeve van het parkeren. Verlichting De verlichting zal aangepast moeten worden om de veiligheid bij de uitbreiding van de fietsenstalling te garanderen. Meubilair Op het stationsplein is een beperkte hoeveelheid meubilair aanwezig. Zitplekken zijn op dit moment niet voorzien. Afvalbakken en strooizout bakken moeten een logische plek krijgen op het plein. Tip: Is er een watertappunt meegenomen in het ontwerp van de Hoekse Lijn? Vlaardingen als JOGG gemeente zou dit kunnen promoten.

7 Fietsenstalling- tijdelijk 13 3 Fietsenstalling De opgave om de huidige fietsenstalling uit te breiden met 6 kappen loopt vooruit op de nieuwe ontwikkelingen van de komst van een light-rail ter vervanging van het huidige spoor. De eerste vraag was of de uitbreiding al vooruitlopend op de toekomstige locatie geplaats kon worden. Hiervoor is het ontwerpboek van de Hoekse Lijn als uitgangspunt gebruikt. De getekende hellingbaan naar het perron bepaalde in hoge mate de ruimte en de ruimtelijke oplossingen van het gebied voor de fietsenstalling. De technische ruimte voor de Light- rail diende ook binnen een vooraf bepaalde afstand tot het perron gesitueerd te zijn. Uitgaande van het voorstel voor de locatie van de technische ruimte en de rechte hellingbaan waren er een aantal opties voor de fietsenstalling mogelijk (zie bijlage). Slechts één optie kon voldoen aan de wens om zoveel mogelijk de fietsenstalling éénlaags te houden. de andere mogelijkheden betekende dat de fietsenstalling ten dele tweelaags moest worden om te voldoen aan de beoogde capaciteit ( zie tabel.blz.15) Geen van de voorgestelde opties, uitgaande van het voorstel uit het ontwerpboek Hoekse Lijn, zijn echt optimaal. Dit resulteerde in een overleg met het ingenieursbureau van Gemeente Rotterdam om te kijken in hoeverre er mogelijkheden waren om de technische ruimte te verschuiven. In tegenstelling tot wat eerder in de uitgangspunten was geformuleerd kwam in dit overleg naar voren dat de uitbreiding van de fietsenstalling tesamen met de huidige fietsenstalling ten alle tijden, tijdens de ombouw van het station naar Light-rail, opgepakt zou moeten worden, dit in verband met de noodzakelijke aanpassingen aan het station. Dit betekende dat de uitbreiding niet op de toekomstige locatie gelegd moet/ kan worden. Conclusie tijdelijke locatie fietsenstalling Voorstel is om de uitbreiding van de fietsenstalling te koppelen aan de huidige fietsenstalling. Er is voldoende ruimte om dit te realiseren en zodra de light-rail aangelegd wordt kan het geheel vervolgens op de definitieve plek gezet worden. Zie kaarten op blz Tijdelijke situatie fietsenstalling

8 14 Fietsenstalling- tijdelijk Fietsenstalling- capaciteit 15 Bestaande situatie 3.2 Capaciteit fietsenstalling Bestaande 16 kappen. Tijdelijke situatie na uitbreiding uitbreiding met 6 kappen;

9 16 17 Fietsenstalling- technische ruimte Fietsenstalling- technische ruimte Optie 1: Uitgaande van de hellingbaan zoals voorgesteld door ingenieursbureau Gemeente Rotterdam. Technische ruimte aan de noordzijde van het perron zichtbaar vanaf Geuzenplein. Optie 2: Technische ruimte verplaatsen naar zuidzijde van het perron. De zuidzijde is een industriegebied, hier is de technische ruimte geen storend element in de ruimte. Locatie van de technische ruimte aan de zuidzijde van het station. Dit gaat niet ten koste van de bomen; er is reeds een open plek aanwezig. 3.3 Locatie technische ruimte en fietsenstalling Algemeen Het stationsgebied heeft een verdeling met een duidelijk verkeerskundig en functioneel gebied waarbij aan de noordoostkant de functies parkeren, hoofdontsluitingsweg, toegang tot het schoolgebouw Geuzencollege, de busbaan, de taxi standplaats en kiss& ride strook liggen. De noordwest zijde van het stationsplein, is het gebied waar voetgangers hun toegang tot het perron kunnen vinden. Dit gebied heeft een groen karakter met een duidelijke zichtas vanaf het perron tot ver in de Westwijk naar de eveneens groene Heemtuin aan het eind van de Wiardi Beckmannsingel. Het groene voorplein vormt de grens tussen het gebouwde gebied van de Westwijk en het buitengebied van Vlaardingen. Technische ruimte In optie 1 is goed te zien dat het ontwerp van de hellingbaan en de locatie van de technische ruimte (ICT) bepalende elementen zijn in de ruimte. De technische ruimte moeten bereikbaar blijven voor werkverkeer. De technische ruimte gesitueerd aan de zijde van het Geuzenplein beperkt de mogelijkheden van de fietsenstalling en vormt daarnaast een ruimtelijk opstakel. Door de maat kan het niet in de groenstrook geplaats worden uit het zich omdat dit ten koste gaat van de bomen aldaar. Daarnaast doet het afbreuk aan de beleving van het voorplein als visitekaartje voor het stationsgebied. De ruimte is puur technisch en draagt niets bij aan de prettige beleving van het entreegebied. In optie 2 is de technische ruimte naar de zuidzijde van het station verplaatst. De technische uitstraling en de bereikbaarheid zijn beter op hun plaats aan de zuidzijde van het perron waar het een onderdeel vormt van het industriegebied. De vrijgekomen ruimte aan de noordzijde kan nu beter benut worden. Fietsenstalling In optie 1 is de fietsenstalling inclusief de uitbreidingvan de fietsenstalling rondom de technische ruimte ingepast. Als de kappen éénlaags blijven komen ze ook achter het eerste deel van de hellingbaan te liggen. Dit is niet wenselijk, de ruimte voor de fietsenstalling achter de hellingbaan is te krap. in dit geval is het alleen mogelijk om de fietsenstalling, gedeeltelijk, tweelaags te maken. In optie 2 ontstaat er meer ruimte voor de fietsenstallling. Echter vanwege de vorm van de hellingbaan is verdere uitbreiding van de fietsenstalling in de toekomst niet mogelijk de op tekening extra twee kappen komen al in het gedrang met de hellingbaan. Conclusie Verplaats de technische ruimte naar de zuidzijde van het station. Pas de vorm van de hellingbaan aan.

10 18 19 Fietsenstalling- hellingbaan Fietsenstalling- entree perron Impressies ontwerpboek Hoekse Lijn afb.1: impressie met lange hellingbaan Bron: Ontwerpboek Hoekse Lijn afb.2: impressie zij- en middenperron Bron: Ontwerpboek Hoekse Lijn afbeelding 1: In deze impressie is goed te zien hoe het plankier richting de spoorovergang loopt en de open onderkant van de hellingbaan is goed te zien. De fietsenstallingen zijn in deze impressie niet meegenomen. Goed zichtbaar is dat deze versie van een hellingbaan een groot ruimte beslag legt op het entreegebied dit valt extra op doordat er over de volle lengte een hekwerk loopt. afbeelding 2: In deze impressie is te zien hoe het toekomstige station uitgebreid wordt met een middenperron. Het groene karakter en de fietsenstalling aan de noordzijde van het stationsgebied zijn niet te zien. 3.4 Samenhang fietsenstalling en hellingbaan Algemeen In het ontwerp van de Hoekse Lijn is consequent over het hele traject gekozen voor een eenvoudige en transparante uitstraling met een stedelijk karakter. Zoveel mogelijk heeft men gebruik gemaakt van de reeds bestaande stations- gebouwen en voorzieningen. In het geval van het station Vlaardingen west wordt er weinig gehandhaafd. Het huidige stationsbeeld is heel sober en valt nagenoeg weg in de groene omgeving. Het voorgestelde ontwerp wijkt dan ook significant af van het huidige stations entreegebied. Hellingbaan Het voorstel uit het ontwerpboek van de Hoekse Lijn gaat uit van een lange rechte hellingbaan welke het grootste deel van het entreegebied beslaat. In voorgaande voorstel voor de technische ruimte en de fietsenstalling kwam naar voren dat het ruimtebeslag van de hellingbaan dusdanig is dat deze in conflict komt met de fietsenstalling en mogelijke uitbreiding hiervan. Daarnaast is de verschijningsvorm naast het ruimtebeslag dermate dwingend dat er gekeken is of dit op een andere manier op te lossen is. onderzoek Op dit moment zijn de exacte hoogtes van het huidige maaiveld niet bekend, op basis van een aantal wel bekende hoogtes is een inschatting gemaakt en hieruit komt naar voren dat de te overbruggen hoogte naar de oversteekplaats al snel rond de 1.80m ligt. in verband met het behouden van de bomengroep aan de noordwestzijde van het perron kan het maaiveld slechts gedeeltelijk een verhoging op die plaats aan. Gezocht is naar een oplossing waarbij de natuurlijke en gewenste looplijnen vanuit de wijk aansluiten op de entree naar het perron. Daarnaast is gezocht naar een hellingbaan die opgevangen wordt in in talud waarbij geen of zo min mogelijk hekwerk nodig zal zijn. Gedacht kan worden aan een lage relling of kleine verhoging zodat men niet in de beplanting van het talud beland. De minimale breedte van de hellingbaan is 2.5-3m. Relatie lengte en hoogte hellingbaan bij hellingbanen tot 50 cm hoogte conform Bouwbesluit: hoe hoger, des te minder steil. In formule: L=((H-0,1) x 11,11 +10) x H. Hieruit volgt dat de hellingbanen een flauwe hellingshoek hebben.

11 20 Voorstel Voorstel 21 Toekomstige fietstunnel in studie door derden Fietspad fietsbeugels Stationsplein 4.1 Voorstel inpassing hellingbaan met fietsenstalling Geuzenplein 4 Spoorwegovergang Ruimte voor eventuele uitbreiding. Voorstel Fietsenstallingen In onderstaand hoofdstuk worden twee verschillende opties uitgewerkt en verbeeld. De plattegronden zijn conform de ondergronden zoals deze aangeleverd zijn door de Gemeente Vlaardingen. De aanzichten zijn interpretatiies, deze kunnen wijzigingen ondergaan zodra de exacte hoogtes van het maaiveld bekend is. Verwacht wordt dat deze waarden niet schrikbarend zullen afwijken echter het kan van enige invloed zijn op de lengte van de benodigde hellingbanen om het hoogteverschil te overbruggen. Uit onderzoek bleek dat het niet wenselijk is om het gehele maaiveld te laten hellen; dit zou betekenen dat de bestaande bomen in gevaar komen. Uitgangspunt was dat de bestaande bomen gespaard zouden worden. Perron George Stephensonweg Perron parkeren

12 22 Voorstel- variant 1 plattegrond Voorstel- variant 1 plattegrond 23 afb.1: lange, rechte hellingbaan met fietsenstalling incl. uitbreiding 4.2 variant 1 rechte hellingbaan afb.2: lange, rechte hellingbaan met fietsenstalling incl. uitbreiding hellingbaan in talud met groen ingepakt Afbeelding 1 is de variant met de hellingbaan zoals voorgesteld in het ontwerpboek van de Hoekse Lijn. Op blz.18 afb.1 is te zien dat de hellingbaan open is aan de onderzijde met stalen balustrades waarbij de hellingbanen uitgevoerd worden in houten delen met stalen strips. Dit geldt tevens voor de trappen. Nadelen De hellingbaan is lang en heeft een uitstraling van een plankier naar boten, is passend in Hoek van Holland maar niet in het veen -weide gebied waar dit station ligt; Open ruimte onder de hellingbaan is vuil verzamelplaats en duur in onderhoud; Groen onder de hellingbaan zal wegkwijnen; De fietsenstalling is niet optimaal in te passen. Afbeelding 2 is dezelfde vorm van de lange, rechte hellingbaan in een andere uitvoering. Hierbij wordt de hellingbaan in een talud gelegd met groen rondom. Deze optie kent een aantal voor- en nadelen ten opzichte van afbeelding 1. voordelen Door groene talud minder verharding, groenere uitstraling passend in het gebied; Bij hoger groen valt hekwerk ( balustrades) weg; Mogelijkheid om hellingbaan in straatwerk ipv. houten delen uit te voeren, dit is onderhoudsarmer. Nadelen De fietsenstalling is niet optimaal in te passen.

13 24 Voorstel- variant 1 aanzicht Voorstel- variant 1 aanzicht 25 Aanzicht fietsenstalling RET voorstel: Schaal 1:250 Geen uitbreiding fietsenstalling mogelijk vuil verzamelplaats, onderhouds gevoelig, wegkwijnend groen

14 26 Voorstel- variant 2 plattegrond Voorstel- variant 2 plattegrond Variant 2: zigzag hellingbaan Zigzag hellingbaan In deze optie is er gekozen om het gebied waar de hellingbaan gesitueerd wordt binnen de spoorovergang en de entreepoort van het perron te maken. De toegangsmogelijkheden naar het perron en de spoorovergang liggen compact bij elkaar. De hoogteverschillen worden in taluds opgevangen, deze worden beplant met redelijk laag blijvende heesters zodat het groene karakter van het plein benadrukt wordt. Op deze manier is het entreegebied helder ingedeeld en is er nog de mogelijkheid om in de toekomst een uitbreiding op de fietsenstalling te realiseren met nog eens 4 kappen voor bijv. OV-fietsen. Het aantal knikken in de hellingbaan is afhankelijk van het uiteindelijk te overbruggen hoogteverschil. (zie bijlage voor gehanteerde hoogtes). voordelen Door groene talud minder verharding, groenere uitstraling passend in het gebied; Bij hoger groen valt hekwerk ( balustrades) weg; Compacter toegangsgebied; Overzichtelijke routing; Mogelijkheid om hellingbaan in straatwerk ipv houten delen uit te voeren, dit is onderhoudsarmer; Mogelijkheid tot uitbreiding van de fietsenstalling Nadelen De hellingbaan heeft een aantal knikken wel met ruime plateau s.

15 28 Voorstel- variant 2 aanzicht Voorstel- variant 2 aanzicht 29 Aanzicht fietsenstalling Schaal 1:250 Uitbreiding fietsenstalling mogelijk uitvoering trappen conform ontwerpboek Hoekse Lijn Compacte hellingbanen in groene taluds zo mogelijk met minimale balustrades

16 30 31 Voorstel- sfeerimpressies Voorstel- sfeerimpressies Sfeerimpressie variant zigzag hellingbaan Sfeerimpressie variant zigzag hellingbaan, trappen conform ontwerp Hoekse Lijn.

17 32 Conclusie Conclusie 33 Conclusie Entreegebied De vraag hoe de uitbreiding van de fietsenstalling te realiseren en dit te integreren in het ontwerp voor de Hoekse Lijn heeft geleid tot een aantal opties waarvan er twee nader uitgewerkt zijn. De optie van de compacte zigzag hellingbaan in combinatie met het verplaatsen van de technische ruimte naar de zuidzijde van het spoor heeft de voorkeur. Deze variant zorgt voor de meest optimale inpassing van de fietsenstalling en geeft de mogelijkheid tot uitbreiding in de toekomst. Met deze optie is de toegankelijkheid optimaal terwijl er zo min mogelijk afbreuk gedaan wordt aan de ruimtelijke kwaliteit van het gebied. Voorplein Aangezien de toegang tot het nieuwe station straks in de zicht-as van de Wiardi Beckmansingel komt te liggen zullen de looplijnen en zichtlijnen van het voorplein anders gaan lopen. Een betere aansluiting op nieuwe opgangen van het stationperron is gewenst. Dit groene voorplein is met name een gebied voor voetgangers. Een goede routing en aansluiting naar het buitengebied en de verschillende woonwijken en aansluiting op de reeds aanwezige infrastructuur is hierbij van essentieel belang voor het goed functioneren van dit voorplein. Het groene en open karakter met bomen is beeldbepalend. De bestaande groenstrook aan de Jan Camperstraat met populieren mag niet of nauwelijks aangetast worden. Eventueel kan wegvallend groen in die strook gecompenseerd worden elders in het entreegebied. Aanwezige populieren drukken verharding omhoog op verschillende plaatsen in het voorplein. In de huidige situatie van het voorplein is er een verkeersonwenselijke situatie in bocht van Arij Koplaan/Doctor Wiardi Beckmansingel. Veel verkeerstechnische overgangen zijn kostbaar in beheer en onderhoud. Bovenstaande observering geven aanleiding om fase 2 voor het voorplein op te starten ten einde inzichtelijk te krijgen hoe de huidige problemen en toekomstige ontwikkelingen duurzaam opgelost kunnen worden.

18 Berk Ø0.50 beheergrens Populier Populier Populier 34 Bijlage Bijlage 35 Fase 1? Locatie 1 Prorail Ø0.60 Ø0.10 Ø0.20 Ø0.20 Populier Ø0.15 Populier

19

Stationsgebied. Toelichting Stedenbouwkundig Plan. 2 & 3 april 2013

Stationsgebied. Toelichting Stedenbouwkundig Plan. 2 & 3 april 2013 Stationsgebied Toelichting Stedenbouwkundig Plan 2 & 3 april 2013 Stedenbouwkundig plan 2010: masterplan: geen vierde kwadrant, dóór de stad 2011: variantenstudie: keuze variant Korte Autotunnel 2012:

Nadere informatie

De nieuwe entree van Hilversum

De nieuwe entree van Hilversum De nieuwe entree van Hilversum Het stationsgebied over vijftien jaar: een waardig visitekaartje voor de Mediastad in het groen. Door de ontwikkeling van deze belangrijke entree zet Hilversum zich weer

Nadere informatie

HAREN. Stedenbouwkundigplan Stationsgebied. 8 September 2011

HAREN. Stedenbouwkundigplan Stationsgebied. 8 September 2011 HAREN Stedenbouwkundigplan Stationsgebied 8 September 2011 PROGRAMMA 19.30u Welkom en programma 19.35u Introductie dhr Pek, wethouder 19.45u Presentatie stedenbouwkundig plan, dhr Gjaltema (buro Vijn)

Nadere informatie

Stedenbouwkundige reactie

Stedenbouwkundige reactie Stedenbouwkundige reactie 1. Stedenbouwkundige visie Stationsgebied Buitenpost Naast het voornemen voor de bouw van een passerelle over het spoor, is er ook een plan gemaakt voor de totale invulling van

Nadere informatie

Studie fietsroutes Beethoven

Studie fietsroutes Beethoven Studie fietsroutes Beethoven mogelijkheden tbv fietsroutes Zuidas concept 12-10-2011 1 bron: Hoofdnet Fiets dienst IVV 2005 1ste fase project Beethoven (plot 1,3en5) Hoofdnet Fiets toekomstig Hoofdnet

Nadere informatie

Uitgangspunten bouw nieuwe traverse en liften station Bussum Zuid 2011

Uitgangspunten bouw nieuwe traverse en liften station Bussum Zuid 2011 Uitgangspunten bouw nieuwe traverse en liften station Bussum Zuid 2011 Versie 6: 18 februari 2011 1. Inleiding Prorail is voornemens een nieuwe traverse met liften te bouwen bij station Bussum zuid en

Nadere informatie

Bijlage : Uiteenzetting varianten. Variant 1

Bijlage : Uiteenzetting varianten. Variant 1 Bijlage : Uiteenzetting varianten Variant 1 Deze variant is getekend met in achtneming van het uitgangspunt dat er met zo min mogelijk aanpassingen aan het sportcomplex een verbindingsweg en een zesde

Nadere informatie

BEELDKWALITEITPLAN Heerenveen - Skoatterwâld Speciaal onderwijs: Duisterhoutschool + It Oerset. Concept 20-10-2011

BEELDKWALITEITPLAN Heerenveen - Skoatterwâld Speciaal onderwijs: Duisterhoutschool + It Oerset. Concept 20-10-2011 BEELDKWALITEITPLAN Heerenveen - Skoatterwâld Speciaal onderwijs: Duisterhoutschool + It Oerset Concept 20-10-2011 Inleiding Achtergrond / ligging Voor de beide scholen voor speciaal onderwijs de Duisterhoutschool

Nadere informatie

Visie stationsomgeving

Visie stationsomgeving Visie stationsomgeving 2015-2025 7 mei 2014 Ideeën 10 maart 3 thema s Perronoversteek / wijkverbinding Functies bebouwing Stationsplein Huidige perronoversteek Ideeën 10 maart Gelijkvloerse oversteek Oversteek

Nadere informatie

ENSCHEDE. Verkenning fietsenstallingen rond station. Bestuurlijk Overleg. 5 juni 2013. Marc Nahar, Planontwikkelaar Programma Actieplan Fietsparkeren

ENSCHEDE. Verkenning fietsenstallingen rond station. Bestuurlijk Overleg. 5 juni 2013. Marc Nahar, Planontwikkelaar Programma Actieplan Fietsparkeren ENSCHEDE Verkenning fietsenstallingen rond station Bestuurlijk Overleg 5 juni 2013 Marc Nahar, Planontwikkelaar Programma Actieplan Fietsparkeren PROGRAMMA Huidig aantal beschikbare plaatsen: +/- 1900

Nadere informatie

Massastudie bebouwing entreezone. 1. Inleiding

Massastudie bebouwing entreezone. 1. Inleiding Massastudie bebouwing entreezone 1. Inleiding Dutch Flower Group heeft de wens om minimaal eenlaagse bebouwing op te richten op haar kavel bij de entree van Locatie Zuid. De gemeente en FloraHolland kunnen

Nadere informatie

Samenvatting Stedenbouwkundig plan

Samenvatting Stedenbouwkundig plan Samenvatting Stedenbouwkundig plan Stationsplein Stationsgebied Hilversum de groene loper naar de Mediastad Brinken, levendige straten en volop ruimte voor fietsers, voetgangers en groen. Deze kwaliteiten

Nadere informatie

BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O.

BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O. BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O. EINSTEINSTRAAT De straat bestaat uit twee segmenten Wegprofiel huidige situatie tot rare bocht van noord naar zuid: 1,8 5,4 2,8 Parkeren op

Nadere informatie

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum:

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: 14-4-2009 Huidige situatie De locatie maakt deel uit van het ontwikkelingsgebied Heerenveen Noordoost; een langgerekt gebied tussen grofweg de

Nadere informatie

Concept voorontwerp Jaarbeursplein. 27 maart 2013

Concept voorontwerp Jaarbeursplein. 27 maart 2013 Concept voorontwerp Jaarbeursplein 27 maart 2013 Toelichting Het Jaarbeursplein krijgt in de toekomst een complete metamorfose. De nieuwe bebouwing rondom het plein en het feit dat er geen auto's, bussen

Nadere informatie

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Noord Hellendoorn Aan de raad Samenvatting: In september 2012 dient het NS-station verplaatst te zijn naar het centrum van Nijverdal. De stationsomgeving

Nadere informatie

Spoorzone als stedelijke ontwikkelingszone. Stationsomgeving ca 1900

Spoorzone als stedelijke ontwikkelingszone. Stationsomgeving ca 1900 Raad 25.05.11 Raad 25.05.11 Historische analyse Spoorzone als stedelijke ontwikkelingszone Stationsomgeving ca 1900 Spoorzone als stedelijke ontwikkelingszone Wederopbouw Spoorzone als stedelijke ontwikkelingszone

Nadere informatie

Alkmaar - Openbare Ruimte Station. 18 juni 2013

Alkmaar - Openbare Ruimte Station. 18 juni 2013 Alkmaar - Openbare Ruimte Station 18 juni 2013 Hoe gaat het stationsgebied eruit zien? Centrumzijde Stationsplein en Stationsweg Het nieuwe stationsplein aan de Centrumzijde krijgt een stedelijke inrichting

Nadere informatie

Ruimtelijke Onderbouwing Jaarbeurs Utrecht Entree Oost

Ruimtelijke Onderbouwing Jaarbeurs Utrecht Entree Oost JaarbeursUtrecht Ruimtelijke Onderbouwing Jaarbeurs Utrecht Entree Oost datum 25 juli 2012 betreft Ruimtelijke Onderbouwing Jaarbeurs Utrecht Entree Oost (artikel 3.2 lid a en lid b van de Ministeriele

Nadere informatie

Halte Grubbenvorst/Greenpark Venlo locatieonderzoek

Halte Grubbenvorst/Greenpark Venlo locatieonderzoek Halte Grubbenvorst/Greenpark Venlo locatieonderzoek Dorpsraad, 7 april 2015 inhoudsopgave 1. Eisen en wensen halte 2. Locaties 1. Californische weg 2. Burgemeester van Kempenstraat 3. Sportpark 3. Vragen

Nadere informatie

150 pp. Busstation. 150pp

150 pp. Busstation. 150pp Busstation en hoogspanningskabel 150 pp Busstation 150pp 0 m 20 m 40 m 60 m 80 m 100 m huidige busstation en Momenteel is de verspreidt over 2 locaties. Beide locaties zijn tijdelijk ingericht voor parkeren

Nadere informatie

Uitwerking van oplossingen m.b.t. herinrichting

Uitwerking van oplossingen m.b.t. herinrichting Bijlage 2 straten Uitwerking van oplossingen m.b.t. herinrichting In deze bijlage zijn principe-oplossingen uitgewerkt, waarin door herinrichting van straten ruimte wordt gecreëerd voor extra parkeerplaatsen.

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Raadsvoorstel voor behandeling in oordeelvormende/besluitvormende vergadering Datum vergadering 30-4-2015 Zaaknummer : Onderwerp Kredietaanvraag tijdelijke P&R en verplaatsen

Nadere informatie

UITGANGSPUNTEN HERINRICHTING INGENIEUR SMEDINGPLEIN WIERINGERWERF

UITGANGSPUNTEN HERINRICHTING INGENIEUR SMEDINGPLEIN WIERINGERWERF UITGANGSPUNTEN HERINRICHTING INGENIEUR SMEDINGPLEIN WIERINGERWERF Bewoners hebben op de bewonersavond op 11 juli 2017 aangegeven de dorpskern van Wieringerwerf graag het karakter te geven van een verblijfsgebied

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Wat is het plan voor Schieoevers? In 2010 heeft het college van B&W van de gemeente Delft de gebiedsvisie Schieoevers 2030 vastgesteld. De gebiedsvisie

Nadere informatie

Een nieuwe inrichting voor Bartok

Een nieuwe inrichting voor Bartok Een nieuwe inrichting voor Bartok De straten in Bartok krijgen een nieuwe inrichting. Aan de hoek van Kleine Oord en Vossenstraat zal een supermarkt met daarboven 58 appartementen worden gebouwd. Zo krijgt

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing uitbreiding rijwielstalling halte Hilversum Noord

Ruimtelijke onderbouwing uitbreiding rijwielstalling halte Hilversum Noord Ruimtelijke onderbouwing uitbreiding rijwielstalling halte Hilversum Noord Opdrachtgever: ProRail, dhr. Ir. W. van Minderhout Project: Ruimte voor de fiets Auteur: ir. T.V. Kraak, Movares Nederland BV

Nadere informatie

herinrichting stationsgebied

herinrichting stationsgebied herinrichting stationsgebied ambities, opties & afwegingen verkeer in omgeving consequenties en gevolgen schapen kamp stations straat aansluiten en verlevendigen centrum welkom in onze stad! stations plein

Nadere informatie

MEMO. Onderwerp: Beoordeling fietstunnel Merwedestraat. Projectomschrijving: 2 mei Advies ARZ

MEMO. Onderwerp: Beoordeling fietstunnel Merwedestraat. Projectomschrijving: 2 mei Advies ARZ MEMO Onderwerp: Beoordeling fietstunnel Merwedestraat Kampen, Projectomschrijving: 2 mei 2017 17.0016.010-Advies ARZ Van: Aan: J. Hendriks M. Slijkhuis J. Engels R. Wiersma Aanleiding In het Tracébesluit

Nadere informatie

HET STATION ALS VERBINDER

HET STATION ALS VERBINDER wurck architectuur stedenbouw landschap HET STATION ALS VERBINDER Het station van is een belangrijke schakel tussen de oostelijk gelegen wijken en de binnenstad. Tot voor kort vormde het spoor een barrière.

Nadere informatie

Kaart zonneveld Farm Frites gebiedsvisie

Kaart zonneveld Farm Frites gebiedsvisie Kaart zonneveld Farm Frites gebiedsvisie Groene randen Gezien de ligging van het zonneveld is gekozen voor een open uitstraling, de randen worden verzacht met een groen blauwe structuur. Royale watergangen

Nadere informatie

Handout inloopbijeenkomst Stationsgebied 7 maart

Handout inloopbijeenkomst Stationsgebied 7 maart Handout inloopbijeenkomst Stationsgebied 7 maart Schetsen inrichting Koninginneweg De gemeente wil in het project Stationsgebied de doorstroming van de centrumring en de bereikbaarheid verbeteren. Daartoe

Nadere informatie

Onderzoek naar de wenselijkheid en de mogelijkheid van een halte voor RandstadRail bij de geplande onderdoorgang Roeleveenseweg Houtkade

Onderzoek naar de wenselijkheid en de mogelijkheid van een halte voor RandstadRail bij de geplande onderdoorgang Roeleveenseweg Houtkade Gemeente Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkeling Onderzoek naar de wenselijkheid en de mogelijkheid van een halte voor RandstadRail bij de geplande onderdoorgang Roeleveenseweg Houtkade september 2004

Nadere informatie

Alternatief ontwerp inrichtingsplan Sportterrein IJburg - Diemerpark. door Vereniging Vrienden van het Diemerpark

Alternatief ontwerp inrichtingsplan Sportterrein IJburg - Diemerpark. door Vereniging Vrienden van het Diemerpark Alternatief ontwerp inrichtingsplan Sportterrein IJburg - Diemerpark door Vereniging Vrienden van het Diemerpark 02-09-2014 2 n.a.v. Voorlopig inrichtingsplan sportpark IJburg e.o. Alternatief ontwerp

Nadere informatie

Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44

Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44 Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44 Informatie over het definitief ontwerp Met deze nieuwsbrief informeren wij u over het definitief ontwerp voor Karveel 37, 43 en 44. Op de informatiebijeenkomst van 29 november

Nadere informatie

Portefeuillehouder: J. Hoekzema Behandelend ambtenaar J. Koomans van den Dries, 0595 447784 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. Koomans van den Dries)

Portefeuillehouder: J. Hoekzema Behandelend ambtenaar J. Koomans van den Dries, 0595 447784 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. Koomans van den Dries) Vergadering: 11 september 2012 Agendanummer: 3 Status: Informerend Portefeuillehouder: J. Hoekzema Behandelend ambtenaar J. Koomans van den Dries, 0595 447784 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. Koomans

Nadere informatie

BIJLAGE 4: AFWEGINGEN M.B.T. OPTIES INPASSING HOCKEYVELD OP WEILAND ZUIDWESTELIJK VAN HET KOCHERBOS

BIJLAGE 4: AFWEGINGEN M.B.T. OPTIES INPASSING HOCKEYVELD OP WEILAND ZUIDWESTELIJK VAN HET KOCHERBOS BIJLAGE 4: AFWEGINGEN M.B.T. OPTIES INPASSING HOCKEYVELD OP WEILAND ZUIDWESTELIJK VAN HET KOCHERBOS In de notitie Hockeyveld(en) MHC Muiderberg, een beslissing in balans met bijbehorende locatiematrix

Nadere informatie

3Generiek Programma. van Eisen HOOFDSTUK 3.4 UITGANGSPUNTEN 3.1 INLEIDING 3.2 EISEN VAN DE OPDRACHTGEVER 3.3 EISEN

3Generiek Programma. van Eisen HOOFDSTUK 3.4 UITGANGSPUNTEN 3.1 INLEIDING 3.2 EISEN VAN DE OPDRACHTGEVER 3.3 EISEN HOOFDSTUK 3.1 INLEIDING 3Generiek Programma van Eisen Dit Programma van Eisen geldt voor het opnieuw in dienst stellen van de spoorverbinding tussen en zoals omschreven in hoofdstuk 2. Aan de hand van

Nadere informatie

Damstaete. tedenbouy^kundig plan voor 20 woningen. i mui i G Raac. nieuwl koop ļt\y

Damstaete. tedenbouy^kundig plan voor 20 woningen. i mui i G Raac. nieuwl koop ļt\y Damstaete i mui i G16.0962 Raac tedenbou^kundig plan voor 20 woningen nieuwl koop ļt : S I I I FN Aanleiding Dit stedenbouwkundig plan is opgesteld om de realisatie van twintig sociale huurwoningen op

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. : Wonen en ruimte. Katwijk, 26 juni 2012.

Aan de gemeenteraad. : Wonen en ruimte. Katwijk, 26 juni 2012. Aan de gemeenteraad Zaaknummer : 2012-6779 Programma : Wonen en ruimte Onderwerp : Inrichtingsplan Kustwerk Katwijk - gedeelte B.J. Blommersstraat - Vuurbaakplein Katwijk, 26 juni 2012. Inleiding In de

Nadere informatie

Haalbaarheidsonderzoek Snelle Fietsroute Ede - Wageningen

Haalbaarheidsonderzoek Snelle Fietsroute Ede - Wageningen Haalbaarheidsonderzoek Snelle Fietsroute Ede - Wageningen Toelichting proces, onderzoeken en advies Aletta Koster 11 december 2017 Open Opbouw presentatie 1. Aanleiding & doel 2. Wat is een snelle fietsroute?

Nadere informatie

PRESENTATIE. Introductie. Publiek domein. Nijmegen. Ontwerpvoorstel. Conclusies INTRODUCTIE - PUBLIEK DOMEIN - NIJMEGEN - ONTWERPVOORSTEL - CONCLUSIES

PRESENTATIE. Introductie. Publiek domein. Nijmegen. Ontwerpvoorstel. Conclusies INTRODUCTIE - PUBLIEK DOMEIN - NIJMEGEN - ONTWERPVOORSTEL - CONCLUSIES NIJMEGEN CENTRAAL! Een nieuw ontwerpconcept voor de stationsomgeving van Nijmegen Koosje Vingerling - P5 PresentaƟe - 12 April 2011 1 PRESENTATIE Introductie Publiek domein Nijmegen Ontwerpvoorstel Conclusies

Nadere informatie

In de Eykmanlaan Visie zijn t.a.v. de openbare ruimte de volgende uitgangspunten relevant:

In de Eykmanlaan Visie zijn t.a.v. de openbare ruimte de volgende uitgangspunten relevant: Afgelopen dinsdag heb ik in de RIA een zeer korte powerpoint presenta7e gegeven waarin nu vooral met beelden wordt getoond welke consequen7es de omvang van de uitbreiding van De Gaard voor de kwaliteit

Nadere informatie

Toelichting op concept Voorlopig Ontwerp Rozenprieelstraat e.o.

Toelichting op concept Voorlopig Ontwerp Rozenprieelstraat e.o. Toelichting op concept Voorlopig Ontwerp Rozenprieelstraat e.o. Betreffende straten: Linschotenstraat tot Rozenprieelstraat, Rozenprieelstraat tussen Linschotenstraat en Van Marumstraat, het toegangspad

Nadere informatie

1 Station Mook-Molenhoek

1 Station Mook-Molenhoek 1 Station Mook-Molenhoek station Mook-Molenhoek Opgeleverd Station Mook-Molenhoek is op 6 mei 2009 geopend aan de Maaslijn. Het station ligt op het traject Nijmegen- Roermond. Het station levert een belangrijke

Nadere informatie

Uw kenmerk Verzonden 9 december 2009 Bij antwoord datum, ons kenmerk en onderwerp vermelden

Uw kenmerk Verzonden 9 december 2009 Bij antwoord datum, ons kenmerk en onderwerp vermelden Burgemeester en Wethouders Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030 286 10 00 Fax 030 286 12 24 www.utrecht.nl De raadscommissie Stad en Ruimte Behandeld door Moniek van der Sanden Doorkiesnummer

Nadere informatie

Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat

Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat Vormgeving entree Binnenstad De kruising van de Centrumroute met de Jan van Houtkade-Korevaarstraat is een bijzondere plek in het tracé waar extra

Nadere informatie

Treinhalte HwKk. Varianten 1A en 4

Treinhalte HwKk. Varianten 1A en 4 Treinhalte HwKk Varianten 1A en 4 Bestuursovereenkomst Provincie ZH - Rijnwoude Spoorverdubbeling met 4 treinen /per richting/per uur op werkdagen tot 20.00u Ambitie niveau station is niveau R-Net Prov.

Nadere informatie

Advies landschappelijke inpassing oefenterrein Crescendo

Advies landschappelijke inpassing oefenterrein Crescendo huisadviseurschap libau adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit hoge der a 5 9712 ac groningen t 050 3126545 f 050 3123362 info@libau.nl www.libau.nl Advies landschappelijke inpassing oefenterrein

Nadere informatie

Memo. Variant 1C Deze variant ligt aan de noordzijde van de spoorbaan, in aansluiting op het station en de bebouwingsrand van Uitgeest.

Memo. Variant 1C Deze variant ligt aan de noordzijde van de spoorbaan, in aansluiting op het station en de bebouwingsrand van Uitgeest. Aan G. Murtas Van M. Wassens Telefoon 030-265 4807 Projectnummer RA001714 Onderwerp Toelichting inpassing mogelijke opstellocatie omgeving Uitgeest Datum 4 september 2014 ProRail onderzoekt verschillende

Nadere informatie

plantoelichting compensatie bomen en water

plantoelichting compensatie bomen en water NOTITIE landschappelijke inpassing Liesbosch nummer NIEN01-1 21-8-2017 kenmerk versie / status CvO/17-75.508 betreft plantoelichting compensatie bomen en water rev. A Opgave Voor het Laagraven wordt voor

Nadere informatie

Conclusies locatie P+R Stationsgebied

Conclusies locatie P+R Stationsgebied Conclusies locatie P+R Stationsgebied Inpassing in de omgeving + De omgeving is van een grootschaliger karakter passend bij de functie brandweerkazerne. De openbare ruimte waar de kazerne op aansluit bestaat

Nadere informatie

N631 Oosterhout Gilze-Rijen

N631 Oosterhout Gilze-Rijen N631 Oosterhout Gilze-Rijen Op 13 juni vond een inloopavond plaats over de plannen voor de N631 Rijen- Oosterhout (Vijf Eikenweg Oosterhoutseweg). Hier werden onderstaande varianten voor de weg gepresenteerd:

Nadere informatie

Kazerne Thomas a Kempislaan te Arnhem. terreinindeling voormalige marechaussee kazerne aan de Thomas a kempislaan 102 te Arnhem

Kazerne Thomas a Kempislaan te Arnhem. terreinindeling voormalige marechaussee kazerne aan de Thomas a kempislaan 102 te Arnhem Kazerne Thomas a Kempislaan te Arnhem Dit document verbindt de terreinindeling van de voormalige Marechaussee Kazerne aan de Thomas a Kempislaan met gemeentelijke kaders die er zijn voor deze Kazerne.

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem. Aan de leden van de commissie Beheer. bewonersvoorstel parkeren Land in Zicht.

Gemeente Haarlem. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem. Aan de leden van de commissie Beheer. bewonersvoorstel parkeren Land in Zicht. Gemeente Haarlem Haarlem drs. Cora-Yfke Sikkema Wethouder duurzaamheid, mobiliteit, beheer en onderhoud Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de commissie Beheer Datum Ons

Nadere informatie

Ontsluiting ziekenhuis AZ ALMA Campus Eeklo in het kader van module 14. informatieavond - oktober In opdracht van VENECO, stad Eeklo

Ontsluiting ziekenhuis AZ ALMA Campus Eeklo in het kader van module 14. informatieavond - oktober In opdracht van VENECO, stad Eeklo Ontsluiting ziekenhuis AZ ALMA Campus Eeklo in het kader van module 14 informatieavond - oktober 2013 In opdracht van VENECO, stad Eeklo Visie gewenste ruimtelijke structuur R43 en de groene vinger VENECO-

Nadere informatie

Herinrichting Zuiderlaan 16 januari 2013 - beschrijving ontwerp - mpl--158 Gemeente Meppel. 1. Inleiding. 2. Beschrijving huidige situatie

Herinrichting Zuiderlaan 16 januari 2013 - beschrijving ontwerp - mpl--158 Gemeente Meppel. 1. Inleiding. 2. Beschrijving huidige situatie Herinrichting Zuiderlaan 16 januari 2013 - beschrijving ontwerp - mpl--158 Gemeente Meppel 1. Inleiding In opdracht van de gemeente Meppel werkt buro Hollema aan de uitwerking van de planvorming voor de

Nadere informatie

Inpassing Nieuwe Westelijke Oeververbinding (NWO) Blankenburgtunnel

Inpassing Nieuwe Westelijke Oeververbinding (NWO) Blankenburgtunnel Inpassing Nieuwe Westelijke Oeververbinding (NWO) Blankenburgtunnel Vooruit lopend op de Regionale inpassingsvisie NWO Blankenburgtunnel wil de ChristenUnie/SGP fractie uit Vlaardingen u heel graag uw

Nadere informatie

stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017

stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017 stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017 programma 19:30-19:40 19:40-19:45 19:45-20:15 20:15-20:30 20:30-21:00 21:00-21:15 Welkom (Wimar Jaeger) Toelichting op de

Nadere informatie

VERDIEPT FIETSPLEIN STATION BLAAK ROTTERDAM HERSBACH-ARCHITECTEN

VERDIEPT FIETSPLEIN STATION BLAAK ROTTERDAM HERSBACH-ARCHITECTEN VERDIEPT FIETSPLEIN STATION BLAAK ROTTERDAM HERSBACH-ARCHITECTEN Stedenbouwkundige integratie van een publieke voorziening Rondom station Rotterdam Blaak werden veel fietsen op alle mogelijke plekken in

Nadere informatie

Stedenbouwkundige ontwikkelvisie Centraal Station Nijmegen

Stedenbouwkundige ontwikkelvisie Centraal Station Nijmegen Toelichting over de presentatie: Stedenbouwkundige ontwikkelvisie Centraal Station Nijmegen Burgerronde 1 februari 2012, 18.00-19.00 uur Traianuskamer Doel: Toelichting: Informeren Presentatie Stedenbouwkundige

Nadere informatie

Memo. Concept

Memo. Concept Memo Aan Jan Bosman Van Carlo Murtas Datum 4 december 2014 Onderwerp projecten opstellen Uitgeest Telefoonnummer 06-52179016 E-mail Status Carlo.Murtas @ProRail.nl Concept Eigenaar Hierbij een korte notitie

Nadere informatie

Bijlage maatregelen overwegveiligheid gemeente Winsum

Bijlage maatregelen overwegveiligheid gemeente Winsum Bijlage maatregelen overwegveiligheid gemeente Winsum 10 februari 2015 Bijlage met maatregelen per overweg in de gemeente Winsum In de gemeente Winsum zijn 23 overwegen en 1 onderdoorgang. Veel van de

Nadere informatie

CONCEPT STEDENBOUWKUNDIG ONTWERP

CONCEPT STEDENBOUWKUNDIG ONTWERP CONCEPT STEDENBOUWKUNDIG ONTWERP Tijdens de vorige bewonersavond werden drie modellen gepresenteerd die de basis vormen van het concept stedenbouwkundig ontwerp. Aan de hand van verschillende onderwerpen,

Nadere informatie

19DEC 20B. HOV in 't Gooi. Bijlage bij TWINH Projectomschrijving - december 2013 INGEKOMEN. Impressie van het ontwerp/resultaten consultatie:

19DEC 20B. HOV in 't Gooi. Bijlage bij TWINH Projectomschrijving - december 2013 INGEKOMEN. Impressie van het ontwerp/resultaten consultatie: Bijlage bij TWINH Projectomschrijving - december 2013 INGEKOMEN 19DEC 20B HOV in 't Gooi Impressie van het ontwerp/resultaten consultatie: 1. Huizen 2. Blaricum 3. Eemnes/Laren 4. Hilversum Zie vvww.hovinhetgooi.nl

Nadere informatie

AKS-1511 Landschappelijke inpassing Hotel Van Der Valk Akersloot

AKS-1511 Landschappelijke inpassing Hotel Van Der Valk Akersloot AKS-1511 Landschappelijke inpassing Hotel Van Der Valk Akersloot Datum : 02 oktober 2014 Inleiding Hotel Van Der Valk Hotel Akersloot is voornemens het hotel en het terrein uit te breiden. Omwille van

Nadere informatie

Aanvragen in Subsidieaanvraag BDU Kleine Infrastructuur 2016

Aanvragen in Subsidieaanvraag BDU Kleine Infrastructuur 2016 Algemene aspecten: Aanvragen indienen: eind 2015. Voorlopige gunning voor 1 november 2016. Uitvoering 2016/2017 Aanvragen in 2015 De Draai - Van Veenweg - Voetpad naast Van Veenweg - Knip Van Veenweg (afhankelijk

Nadere informatie

Variantenstudie Spoorkruising. Etten-Leur. Oktober 2014

Variantenstudie Spoorkruising. Etten-Leur. Oktober 2014 Variantenstudie Spoorkruising Etten-Leur Oktober 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding 1 Achtergrond 1.1 Problematiek 1.2 Eerdere studies 2 Varianten 2.1 Variant 0 2.2 Variant 1 2.3 Variant 2 2.4

Nadere informatie

Zonnepark HVS Goes ENECO Landschappelijke inpassing identificatie Planstatus projectnummer: datum: status: 040550.20160211.00 08-12- 2016 definitief opdrachtleider: Ir J.J. van den Berg auteur: Ir. J.J.

Nadere informatie

gemeente Eindhoven OplegvelRaadsvoorstel inzake bomen op het z8 Septemberplein

gemeente Eindhoven OplegvelRaadsvoorstel inzake bomen op het z8 Septemberplein gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke ontwikkeling en Beheer Raadsnummer 06.RI799.OOI Inboeknummer o6bstotggo Beslisdatum B%W a6 september 2006 Dossiernummer 639 353 OplegvelRaadsvoorstel inzake bomen op

Nadere informatie

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig De herinrichting heeft betrekking op de openbare inrichting van de locatie ter plaatse van de toekomstige supermarkt. De herinrichting houdt voornamelijk het realiseren van een toegang van de supermarkt

Nadere informatie

Toelichting op te onttrekken wegverbindingen binnen de gemeente Venray

Toelichting op te onttrekken wegverbindingen binnen de gemeente Venray Toelichting op te onttrekken wegverbindingen binnen de gemeente Venray [1] Venrayseweg (N270) Asfaltweg (inclusief noordelijk fietspad = Asfalt) Waarom functie onttrekken? Wanneer functie onttrekken? De

Nadere informatie

S c h e t s v o o r s t e l N i e u w b o u w S c h o o l m e t d e B i j b e l t e L a n g b r o e k

S c h e t s v o o r s t e l N i e u w b o u w S c h o o l m e t d e B i j b e l t e L a n g b r o e k S c h e t s v o o r s t e l N i e u w b o u w datum: 30-09-2014 ARCOM B.V. Postbus 381 3900 AJ Veenendaal Koningsschot 45 3905 PR Veenendaal T 0318 64 55 52 F 0318 66 88 52 E info@arcombv.nl I www.arcombv.nl

Nadere informatie

Uitwerking landschapsplan. Landschapsplan A13/A16 Rotterdam Versie F mei 2015

Uitwerking landschapsplan. Landschapsplan A13/A16 Rotterdam Versie F mei 2015 6. Uitwerking landschapsplan Landschapsplan A13/A16 Rotterdam Versie F mei 2015 69 Deelgebied 2: Intermezzo Detail aansluiting Ankie Verbeek-Ohrlaan Deelgebied 1: Polder Deelgebied 3: Bos en Rotte Detail

Nadere informatie

Aanleidingen. Om welk gebied gaat het? Vastgoedprojecten. Openbare ruimte Stationsgebied west consultatieavond 29 september 2009

Aanleidingen. Om welk gebied gaat het? Vastgoedprojecten. Openbare ruimte Stationsgebied west consultatieavond 29 september 2009 Aanleidingen Nota Ruimtelijke Ordening Groei van de stad Nationaal Sleutelproject HSL Randstadspoor Verloedering omgeving Openbare ruimte Stationsgebied west consultatieavond 29 september 2009 Niets doen

Nadere informatie

Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018

Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018 Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 Chaam 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018 Vanavond 1. Welkom Maikel Veroude / wethouder Corry Janssen-Janssen 2. Inleiding Maikel Veroude/Pieter Geerts

Nadere informatie

Herinrichting Astraat definitief inrichtingsplan

Herinrichting Astraat definitief inrichtingsplan Herinrichting Astraat definitief inrichtingsplan Aanpak Astraat Dit plan gaat over de herinrichting van de Astraat, die deel uitmaakt van de westelijke binnenstad. De ov-bussen rijden vanaf 3 september

Nadere informatie

Stedenbouwkundig advies reclamemast Facilitypoint Gemeente Hardinxveld-Giessendam

Stedenbouwkundig advies reclamemast Facilitypoint Gemeente Hardinxveld-Giessendam Stedenbouwkundig advies reclamemast Facilitypoint 2 Studiegebied voor het beoogde Facilitypoint tussen de Peulenlaan en de A15 Stedenbouwkundig advies reclamemast Facilitypoint STEDENBOUWKUNDIG ADVIES

Nadere informatie

TOELICHTING op het Besluitformulier - Voorstel met registratienummer 2015/2302.

TOELICHTING op het Besluitformulier - Voorstel met registratienummer 2015/2302. Openbaar Besluit Projectmanagement Registratienummer : 2015/2321 Datum : 16 januari 2015 Opgesteld door : J.A. Pierik Onderwerp: Uitspreken voorkeur variant treinstation Hazerswoude-Koudekerk TOELICHTING

Nadere informatie

Alkmaar Westrand Structuurvisie 2030

Alkmaar Westrand Structuurvisie 2030 Alkmaar Westrand Structuurvisie 2030 HOSPER december 2010 4 58 HOSPER december 2010 Structuurvisie Alkmaar Westrand 2030 uitwerking ruimte voor functies Structuurvisie Alkmaar Westrand 2030 HOSPER december

Nadere informatie

Reactienota zienswijzen ontwerp CHW bestemmingsplan Bergwijkpark 2015

Reactienota zienswijzen ontwerp CHW bestemmingsplan Bergwijkpark 2015 Reactienota zienswijzen ontwerp CHW bestemmingsplan Bergwijkpark 2015 Zienswijzen Het ontwerp-bestemmingsplan heeft van 21 augustus tot en met 1 oktober 2015 ter inzage gelegen in het gemeentehuis van

Nadere informatie

Rode Loper. Nota van Uitgangspunten. 1 3Herinrichting Openbare Ruimte boven de Noord/Zuidlijn in stadsdeel Centrum. Damrak. Dam. Rokin.

Rode Loper. Nota van Uitgangspunten. 1 3Herinrichting Openbare Ruimte boven de Noord/Zuidlijn in stadsdeel Centrum. Damrak. Dam. Rokin. 1 3Herinrichting Openbare Ruimte boven de Noord/Zuidlijn in stadsdeel Centrum Nota van Uitgangspunten Rode Loper Damrak Dam Rokin Muntplein Vijzelstraat Vijzelgracht 1 3Nota van Uitgangspunten Rode Loper

Nadere informatie

21.03.2016 verbeterplan entree binnenstad stationstunnel

21.03.2016 verbeterplan entree binnenstad stationstunnel 21.03.2016 verbeterplan entree binnenstad stationstunnel Inleiding Zoals beschreven in de projectdefinitie, die als zodanig samen met dit document dient te worden beschouwd, raakt de opgave om de oostelijke

Nadere informatie

6.3 DEELGEBIED 3: BOS & ROTTE

6.3 DEELGEBIED 3: BOS & ROTTE 6.3 DEELGEBIED 3: BOS & ROTTE Ruimtelijke beschrijving inpassing Het deelgebied Bos en Rotte bestaat uit de volgende trajecten: tunnelmond Grindweg/Bergweg-Zuid, de landtunnel Lage Bergse Bos en de tunnelmond

Nadere informatie

L andmark. Aarschot. ontwerpvisie D OO 1514 langzaamverkeersbrug Aarschot. voor: Stad Aarschot

L andmark. Aarschot. ontwerpvisie D OO 1514 langzaamverkeersbrug Aarschot. voor: Stad Aarschot L andmark Aarschot ontwerpvisie D OO 1514 voor: Stad Aarschot 2008 inhoudsopgave & inleiding inhoudsopgave inleiding 2 a. ontwerpvisie 3 6 presentatie afbeeldingen 7 maattekeningen 12 inleiding In dit

Nadere informatie

Stationsgebied Hilversum. Hilversum. De groene loper naar de mediastad Stationsgebied

Stationsgebied Hilversum. Hilversum. De groene loper naar de mediastad Stationsgebied Stationsgebied Hilversum Hilversum De groene loper naar de mediastad 28.02.2019 Stationsgebied 02.10.2018 De pijlers voor een nieuw stationsgebied Warm thuiskomen in een levendig centrum Het kloppende

Nadere informatie

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen.

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen. Inleiding Parallelweg Zeeweg Vraag van de gemeenteraad: Kan de voorgestelde fietsroutestructuur nog verder geoptimaliseerd worden? Wij achten het noodzakelijk om de door belanghebbenden en raadsleden gedane

Nadere informatie

Historische identiteit van de plek

Historische identiteit van de plek Schetsontwerp In het schetsontwerp is het model veld op diverse onderdelen verder uitgewerkt. Basisprincipe voor de zonering van het terrein vormt het contrast tussen het groene parkgedeelte en het hoger

Nadere informatie

Herinrichting Kapteynlaan /Aartsbisschop Romerostraat. Informatiebijeenkomst

Herinrichting Kapteynlaan /Aartsbisschop Romerostraat. Informatiebijeenkomst Herinrichting Kapteynlaan /Aartsbisschop Romerostraat Informatiebijeenkomst 03 09 2015 03/09/2015 1 Agenda Welkom Trudie Timmerman Terugkoppeling en doelen Koen Westrik Verkeerstechnisch ontwerp Fred van

Nadere informatie

Lezing geluid in ro 28 juni 2017 vissers & roelands architecten & ingenieurs 1. Lezing geluid in ruimtelijke ordening 28 juni 2017

Lezing geluid in ro 28 juni 2017 vissers & roelands architecten & ingenieurs 1. Lezing geluid in ruimtelijke ordening 28 juni 2017 1 Lezing geluid in ruimtelijke ordening 28 juni 2017 Presentatie - Wie zijn wij? - 4 projecten - Vragen 2 Vissers & Roelands Buro voor stedenbouw & architectuur - Architectonisch ontwerp van schets tot

Nadere informatie

Dirkshorn Dorpstraat & Ruimtevaartbuurt

Dirkshorn Dorpstraat & Ruimtevaartbuurt Dirkshorn Dorpstraat & Ruimtevaartbuurt Schetsontwerp Gemeente Schagen Presentatie conform Informatie avond woensdag 29 maart 2017 Dirkshorn versie 13april 2017 Inleiding 1. Plangebied 2. Schetsontwerp

Nadere informatie

architectuur stedenbouw landschap

architectuur stedenbouw landschap Traverse Dieren Rheden N786 Apeldoorns Kanaal N348 Projectteam Gijs Wolfs / Paul Kersten / Janneke Dries / Mieke van der Arend Opdrachtgever Gemeente Rheden / Provincie Gelderland Ontwerp 2011-2012 (realisatie

Nadere informatie

Gouda Burgemeester Jamessingel >>>

Gouda Burgemeester Jamessingel >>> Gouda Burgemeester Jamessingel >>> Gouda Burgemeester Jamessingel project inrichting nieuw profiel met inpassing Rijngouwelijn locatie Gouda ontwerpers Hanneke Kijne Marike Oudijk Gerrie Hoogland partners

Nadere informatie

Ontwerpsessie Wittevrouwenstraat 19 juni 2017

Ontwerpsessie Wittevrouwenstraat 19 juni 2017 Tafel 1, WITTEVROUWENSTRAAT Gespreksleiders Ton Beuving en Maaike van Teeseling Ontwerpsessie Wittevrouwenstraat 19 juni 2017 Conclusies - Keuze: functieprofiel RECHTS zie foto met indeling functiestrook

Nadere informatie

Bestemming Binnenstad: Definitief Ontwerp Astraat. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Bestemming Binnenstad: Definitief Ontwerp Astraat. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Bestemming Binnenstad: Definitief Ontwerp Astraat Herman Lubbers De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 8289 1 6537064 30-08-2017 Geachte heer, mevrouw, Op 28 juni jl. heeft uw raad,

Nadere informatie

Bijlage A: Variantenbeschrijving

Bijlage A: Variantenbeschrijving Bijlage A: Variantenbeschrijving 1 Variant A: Brug huidige locatie Figuur 1: Variant A Figuur 2: Ontwerptekening In deze variant wordt de nieuwe Steekterbrug op de bestaande locatie gerealiseerd (zie figuur

Nadere informatie

A13/A16 ROTTERDAM. Toelichting Deelgebied West. Februari 2015

A13/A16 ROTTERDAM. Toelichting Deelgebied West. Februari 2015 A13/A16 ROTTERDAM Toelichting Deelgebied West Februari 2015 TOELICHTING DEELGEBIED WEST Het gebied Het deelgebied West ligt binnen de gemeente Rotterdam. De A13/A16 sluit door middel van een (hoog) dijklichaam

Nadere informatie

Ruimtelijke inpassing asielzoekerscentrum te Heerenveen Maart 2016

Ruimtelijke inpassing asielzoekerscentrum te Heerenveen Maart 2016 Ruimtelijke inpassing asielzoekerscentrum te Heerenveen Maart 2016 1. Aanleiding De gemeenteraad van Heerenveen heeft op 30 november 2015 ingestemd met de vestiging van een azc voor 600 toekomstige bewoners

Nadere informatie

Schetsontwerp terreinindeling

Schetsontwerp terreinindeling Schetsontwerp terreinindeling Waardheim Puttershoek 30 juni 2011 BUREAU VOOR BUITENRUIMTE Christinastraat 4 3264 XD Nieuw-Beijerland T (06) 49 49 88 51 info@arsvirens.nl www.arsvirens.nl Uitgangspunten

Nadere informatie

1. Aanleiding NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE

1. Aanleiding NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE 1. Aanleiding Op 31 maart 2016 heeft de gemeenteraad op basis van de herziening van het Mobiliteitsplan besloten om een nadere studie te doen naar de positie van

Nadere informatie