Aansluiten op de Landelijke Voorziening WOZ

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aansluiten op de Landelijke Voorziening WOZ"

Transcriptie

1 Notitie Aan De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Cc Staatssecretaris van Financiën Van Geert Jansen Datum augustus 2016 Aansluiten op de Landelijke Voorziening WOZ Op 9 december 2015 besloot de Staatssecretaris van Financiën (na bestuurlijk overleg met ondermeer de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG), Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Waarderingskamer dat met ingang van 1 oktober 2016 WOZ tot verruiming van de openbaarheid van WOZ-waarden. In verband hiermee ben ik door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties als bestuurlijk aanjager aangesteld om gemeenten / samenwerkingsverbanden aan te laten sluiten op de Landelijke Voorziening WOZ (verder LV WOZ). De LV WOZ faciliteert burgers vanaf 1 oktober in het inzien van WOZ-waarden. Sinds mijn vorige rapportage in juni jongstleden heb ik mijn werkzaamheden verder opgepakt en wil ik u hiervan op de hoogte brengen en u nog een enkel advies uitbrengen. Planningen transparant maken In de afgelopen periode heb ik, in goed overleg met de Waarderingskamer, het Kadaster, gemeenten, samenwerkingsverbanden en softwareleveranciers de door gemeenten afgegeven planningen besproken in een stakeholdersoverleg en de planningen ook openbaar gemaakt. De planningen zijn inmiddels twee keer gepubliceerd 1. Gemeenten die de afgestemde planning in de afgelopen periode niet haalden heb ik gevraagd aan te geven welke oorzaken ten grondslag lagen aan het niet halen van de planning met als achterliggende gedachte andere gemeenten en samenwerkingsverbanden tips en trucs te geven in hun nog volgende aansluitproces. Belangrijkste oorzaken van het niet halen van de planning waren: onvoldoende beschikbare capaciteit; technische problemen in de voorbereiding van het aansluittraject en beschikbare capaciteit bij de softwareleverancier. Door in het stakeholders overleg ook softwareleveranciers te betrekken is er bij enkele softwareleveranciers besloten de beschikbare capaciteit voor het aansluittraject uit te breiden. Verder is er mede door mijn aanstelling een versnellingsoperatie tot stand gekomen bij negen samenwerkingsverbanden. Zij leren van de ervaringen van eerst aangesloten gemeenten van het samenwerkingsverband en kunnen vervolgens onafhankelijk van de softwareleverancier de overige gemeenten zelf aansluiten en kunnen ertoe besluiten meer gemeenten tegelijk aan te sluiten. 1 Als bijlagen zijn de laatste planningsoverzichten en een overzichtskaartje van Nederland toegevoegd.

2 Landelijk aansluitcongres en bestuurdersbijeenkomst Eind juli heb ik een aansluitcongres georganiseerd met als doel alle partijen bij elkaar te brengen zodat de contacten tussen alle stakeholders makkelijker zouden verlopen en alle ins- en outs voor het aansluiten op de LV WOZ nog eens goed voor het voetlicht konden komen. Het congres was een succes met meer dan 100 deelnemers en een informatieplein voor alle deelnemers. Een bijeenkomst voor bestuurders hebben wij helaas moeten uitstellen naar 26 september aanstaande vanwege een gebrek aan aanmeldingen. Samenwerkingsverbanden en softwareleveranciers Er zijn enkele grote samenwerkingsverbanden waarin veel gemeenten participeren. Voorbeelden hiervan zijn het samenwerkingsverband Belastingsamenwerking Rivierenland (BSR) en de Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen Limburg (BsGW). De maand augustus heb ik benut door een aantal van deze samenwerkingsverbanden individueel te bezoeken en kennis te maken en wat meer te weten te komen over de specifieke problematiek van het samenwerkingsverband in het aansluitproces. Mijn gesprekken voerde ik over het algemeen met bestuurders van de samenwerkingsverbanden en directeuren. Mijn bezoeken gaven mij een divers beeld. Allereerst zijn samenwerkingsverbanden zeer divers van samenstelling en hebben verschillende modellen van bestuurlijke borging. Zo zijn er samenwerkingsverbanden die opereren vanuit een gemeenschappelijke regeling light en zijn er ook die een gemeenschappelijke regeling hebben met een algemeen en dagelijks bestuur. De meeste samenwerkingsverbanden hebben complexe overeenkomsten voor het gebruik van de noodzakelijke software. Dit leidt er in de praktijk toe dat er nog onvoldoende wordt samengewerkt in het opdrachtgeverschap richting de softwareleverancier. Belangrijk knelpunt is dan dat er bij veel samenwerkingsverbanden maatwerkoplossingen zijn geïmplementeerd. De maatwerkoplossingen werken vertragend in het realiseren van een betrouwbare planning. Noemenswaardig in dit verband is het overleg dat negen directeuren inmiddels hebben met de gemeenschappelijke softwareleverancier. Belangrijke uitkomst van dit overleg is dat er met de softwareleverancier gekomen is tot een integrale planning voor deze negen samenwerkingsverbanden. Verder heb ik inmiddels overleg gevoerd met drie van de vier grote gemeenten 2. De gemeenten Den Haag en Amsterdam liggen op 2 Rotterdam is reeds aangesloten.

3 schema voor tijdige aansluiting. Voor Utrecht geldt dat zij deel uitmaakt van een samenwerkingsverband en besloten hebben Utrecht als laatste aan te sluiten. Met alle, op dit terrein actieve, softwareleveranciers heb ik inmiddels in individuele gesprekken kennisgemaakt en gevraagd naar maximale inzet van hen in ondersteuning van hun klanten. In de komende periode zet ik mijn overleg met softwareleveranciers en samenwerkingsverbanden voort. LV WOZ en communicatie In juni heb ik een krant 3 uitgebracht en de tweede ligt nu bij de drukker (komt begin september uit) met als doel veel meer (bestuurlijke) aandacht te genereren voor aansluiting op de LV WOZ. De krant verspreid ik onder de colleges van burgemeester en wethouders van gemeenten en besturen van samenwerkingsverbanden. De krant is eveneens beschikbaar voor uitvoerders van de LV WOZ op uitvoeringsniveau. In de krant publiceer ik telkens de actuele planning en ik laat stakeholders en bestuurders aan het woord. Verder onderhoud ik een expertiseplatform en verzoek telkens onze communicatie-uitingen ook via reeds bestaande communicatiekanalen te verspreiden. In het expertiseplatform plaatsen wij binnenkort een FAQ van vragen die bij mij zijn binnengekomen. Bestuurlijke aandacht Naast het organiseren van een bestuurdersbijeenkomst in september ben ik in juli langs geweest bij de VNG. In dat overleg werd nog eens bevestigd dat aansluiting op de LV WOZ geen bestuurlijke aandacht heeft. Mijn bezoek diende nog een ander doel. Uw positieve reactie op de inrichting van een pool van deskundigen heb ik besproken bij de VNG. Op dit moment wordt gezocht naar mogelijkheden om zo n pool te realiseren. Ik heb er goede hoop op dat dit ook zal lukken. Knelpunten Ik heb u eerder op de hoogte gebracht van een aantal knelpunten. Naar aanleiding van mijn activiteiten zijn er enkele aandachtspunten die ik met u wil delen. Haalbaarheid van mijn opdracht In mijn opdracht is opgenomen dat ik mij inzet om een substantieel deel van de gemeenten op 1 oktober aangesloten te hebben op de LV WOZ. 3 De kranten heb ik als bijlage toegevoegd

4 Dit vanwege de verruiming van de openbaarheid van WOZ-gegevens op dat moment. Om gemeenten te faciliteren bij de nakoming van deze verplichting is door uw collega Staatssecretaris van Financiën een webportal WOZ-viewer ontwikkeld met daaraan gekoppeld de database Landelijke Voorziening WOZ (LV WOZ). Tot op heden was nog geen generieke database ontwikkeld waarin de WOZ-gegevens van woningen op een uniforme wijze beschikbaar werden gesteld. Door de gezamenlijke inzet van de betrokken partijen zijn inmiddels 83 gemeenten aangesloten op de LV WOZ. Gemeenten die op 1 oktober nog niet zijn aangesloten op de LV WOZ moeten zelfstandig voldoen aan de verplichting om de WOZ-waarde van een individuele woning te verstrekken. Dit kan bijvoorbeeld schriftelijk of via de eigen website. Ook na 1 oktober blijven de diverse partijen zich inzetten om binnen afzienbare tijd te bewerkstelligen dat zoveel mogelijk woningen geraadpleegd kunnen worden als de aanslagen voor de gemeentelijke belastingen medio februari 2017 door inwoners worden ontvangen. Al met al is tot op heden door middel van samenwerking een mooi systeem tot stand gekomen, waarbij aan de verdere uitbouw van de database, wat mij betreft, de komende tijd gezamenlijk verder gewerkt zal worden. Ik ben dan ook graag bereid daar in de komende periode inzet op te plegen. Mijn inzet komt dan neer op continuering van de in gang gezette activiteiten. U kunt dan denken aan: 1. aansluitplanningen inzichtelijk maken voor alle stakeholders; 2. energie blijven zetten op aansluitende samenwerkingsverbanden; 3. aandacht schenken aan (met name de drie grote) gemeenten die nog moeten aansluiten; 4. faciliteren van expertise uitwisseling en promoten good pratices; 5. organiseren maandelijks stakeholdersoverleg (met deelname van softwareleveranciers); 6. monitoren gemeenten/samenwerkingsverbanden die uit de door hen afgegeven planning lopen; 7. voeren van diverse individuele gesprekken op tactisch en bestuurlijk niveau; 8. adresseren van knelpunten in het aansluitproces van gemeenten/samenwerkingsverbanden; 9. organiseren inzet van ambassadeurs; 10. tweemaandelijks uitgeven van krant (het Oliemannetje); 11. communicatie-uitingen op websites van stakeholders zoals VNG en Waarderingskamer; 12. bestaande handreikingen voor gemeenten en samenwerkingsverbanden meermalen onder de aandacht brengen en 13. alle andere noodzakelijke activiteiten in het perspectief van verantwoordelijkheden en rol van de bestuurlijk aanjager.

5 De LV WOZ als onderdeel van het Stelsel van Basisregistraties Op 3 juni 2015 is de Digitale Agenda 2020 vastgesteld door de VNG. Het is mij opgevallen dat in die agenda de LV WOZ niet voorkomt. Dat leek mij een gemiste kans, nu de LV WOZ deel uitmaakt van de Generieke Digitale Infrastructuur. Door mijn bezoek aan de VNG, waar ik sprak met de leden van de Commissie Dienstverlening & Informatiebeleid heeft men de bereidheid uitgesproken aan de LV WOZ meer aandacht te besteden/prioriteit te geven. De afgelopen periode ben ik bevestigd in mijn beeld dat de LV WOZ onvoldoende voor het voetlicht komt in het generieke Stelsel van Basisregistraties. Belangrijke knelpunten die zich voordoen kunnen wat mij betreft terug gevoerd worden op een gebrek aan regie over dit stelsel. Een voorbeeld verduidelijkt dit. Het Woningwaarderingsstelsel (WWS) baseert zich voor de berekening van de maximale (kale) huurprijs) van sociale huurwoningen onder meer op de WOZ-waarde uit de basisregistratie WOZ en verder op specifiek voor het WWS verzamelde gegevens zoals bouwjaar en oppervlakten. Vergelijkbare gegevens die beschikbaar zijn in de basisregistratie Adressen en gebouwen (BAG), namelijk het bouwjaar pand en gebruiksoppervlakte, worden niet gebruikt. Het WWS leidt letterlijk tot meten met twee maten en voor alle huurwoningen wordt in Nederland op deze wijze dubbel werk gedaan: apart meten voor BAG en WWS. Met betere regie op het Stelsel van Basisregistraties en het gebruik van gegevens uit basisregistraties zouden authentieke gegevens uit basisregistraties zoals bouwjaar pand in de BAG en gebruiksoppervlakte verblijfsobject in de BAG benut kunnen worden. Een goede eerste stap in de richting van betere regie op het Stelsel van Basisregistraties zou, wat mij betreft, deelname vanuit de Waarderingskamer in de regieraad onder coördinatie van de Digicommissaris zijn. Tot zover mijn rapportage en advisering voor dit moment.

WAARDERINGSKAMER LV WOZ en andere ontwikkelingen. Caspar Remmers Waarderingskamer

WAARDERINGSKAMER LV WOZ en andere ontwikkelingen. Caspar Remmers Waarderingskamer LV WOZ en andere ontwikkelingen Caspar Remmers Waarderingskamer 1 Vier ontwikkelingen WAARDERINGSKAMER? 2 Hoe werkt de WOZ? WAARDERINGSKAMER Beschikking/ taxatieverslag BAG Kadaster Bezwaren WOZ Terugmelding

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2012 557 Besluit van 6 november 2012 tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit kostenverrekening en gegevensuitwisseling Wet waardering onroerende

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA S GRAVENHAGE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA S GRAVENHAGE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA S GRAVENHAGE www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Kenmerk Uw kenmerk Datum 7 november 2016

Nadere informatie

(070) 373 8393. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. Samenvatting. informatiecentrum tel. ons kenmerk BAOZW/U201300267 Lbr.

(070) 373 8393. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. Samenvatting. informatiecentrum tel. ons kenmerk BAOZW/U201300267 Lbr. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Archiefconvenant; wijzigingen in de Archiefwet en -regelgeving Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk BAOZW/U201300267

Nadere informatie

ons kenmerk bijlage(n) datum EM/RK 1 15 november 2011 De Waarderingskamer bevordert het vertrouwen in een adequate uitvoering van de Wet WOZ

ons kenmerk bijlage(n) datum EM/RK 1 15 november 2011 De Waarderingskamer bevordert het vertrouwen in een adequate uitvoering van de Wet WOZ Aan de Staatssecretaris van Financiën mr. drs. F.H.H. Weekers Postbus 20201 2500 EE s-gravenhage ons kenmerk bijlage(n) datum 11.2667 EM/RK 1 15 november 2011 betreft: Advies verruiming openbaarheid WOZ-waarden

Nadere informatie

Woningvoorraad naar gemeente, wijk, buurt en PC5, Kim van Zoonen en Wouter van Andel

Woningvoorraad naar gemeente, wijk, buurt en PC5, Kim van Zoonen en Wouter van Andel Woningvoorraad naar gemeente, wijk, buurt en PC5, 2016-2017 Kim van Zoonen en Wouter van Andel CBS, Centrum voor Beleidsstatistiek Juni, 2017 Inhoud Woningvoorraad Tabel 1 Woningvoorraad naar gemeente,

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 122/2011 Datum : 18 juli 2011 B&W datum : 18 juli 2011 Portefeuillehouder : G. Berghoef Onderwerp : Modernisering gemeentelijke basisadministratie, verwerving burgerzaken

Nadere informatie

BABVI/U201201250 Lbr. 12/090

BABVI/U201201250 Lbr. 12/090 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Operatie NUP zet i-ondersteuning in uw kenmerk ons kenmerk BABVI/U201201250 Lbr. 12/090 bijlage(n) - datum

Nadere informatie

DRAAIBOEK AANSLUITEN DOOR GEMEENTEN OP DE LV WOZ. VERSIE d.d. 08-07-2015

DRAAIBOEK AANSLUITEN DOOR GEMEENTEN OP DE LV WOZ. VERSIE d.d. 08-07-2015 DRAAIBOEK AANSLUITEN DOOR GEMEENTEN OP DE LV WOZ VERSIE d.d. 08-07-2015 INLEIDING De Basisregistratie Waarde Onroerende Zaken (Basisregistratie WOZ) is onderdeel van het overheidsstelsel van basisregistraties.

Nadere informatie

Verantwoordingsrapportage. Beheer en Bestuur Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Gemeente ZZ-ICTU-7. Datum

Verantwoordingsrapportage. Beheer en Bestuur Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Gemeente ZZ-ICTU-7. Datum Verantwoordingsrapportage Datum Beheer en Bestuur Basisregistratie Adressen en Gebouwen Gemeente ZZ-ICTU-7 Datum vaststelling rapportage: Datum collegebesluit vaststelling: Datum agendering gemeenteraad:

Nadere informatie

ons kenmerk bijlage(n) datum 15.2460 JG 2 23 november 2015

ons kenmerk bijlage(n) datum 15.2460 JG 2 23 november 2015 Aan de Staatssecretaris van Financiën de heer ir. E.D. Wiebes MBA Postbus 20201 2500 EE 'S-GRAVENHAGE ons kenmerk bijlage(n) datum 15.2460 JG 2 23 november 2015 betreft: Advies planning vulling LV WOZ

Nadere informatie

Gezamenlijke Basisprocessen Belastingen (GBB) Martien van der Kraan, gemeentesecretaris Dordrecht mede namens G32 21 maart 2017

Gezamenlijke Basisprocessen Belastingen (GBB) Martien van der Kraan, gemeentesecretaris Dordrecht mede namens G32 21 maart 2017 Gezamenlijke Basisprocessen Belastingen (GBB) Martien van der Kraan, gemeentesecretaris Dordrecht mede namens G32 21 maart 2017 Samen Organiseren Door en voor gemeenten Vliegwiel voor verbinden en versnellen

Nadere informatie

Levering vanuit de Basisregistratie Kadaster. Webinar 3 september 2015

Levering vanuit de Basisregistratie Kadaster. Webinar 3 september 2015 Levering vanuit de Basisregistratie Kadaster Webinar 3 september 2015 Levering vanuit de Basisregistratie Kadaster Welkom Henk Polet Agenda Webinar 14:00 uur Aanvang webinar Opening en stand van zaken

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Weesp uitvoeringsorganisatie: Datum: 20 september Gemeente/ Datum rapport: 5 oktober 2018

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Weesp uitvoeringsorganisatie: Datum: 20 september Gemeente/ Datum rapport: 5 oktober 2018 WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Weesp uitvoeringsorganisatie: Datum: 20 september 2018 Datum rapport: 5 oktober 2018 1. Inleiding De Waarderingskamer houdt toezicht op de uitvoering van de Wet

Nadere informatie

Resultaatteam: Burgemeester en Wethouders Leiderdorp, 25 september 2018

Resultaatteam: Burgemeester en Wethouders Leiderdorp, 25 september 2018 Pagina 1 van 5 Registratienr.: Z/18/068379/130957 Resultaatteam: Burgemeester en Wethouders Leiderdorp, 25 september 2018 Onderwerp: Toetreden gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland

Nadere informatie

WOZ-waardes Woningvoorraad naar Eigendom en Regio 2015 en 2017

WOZ-waardes Woningvoorraad naar Eigendom en Regio 2015 en 2017 WOZ-waardes Woningvoorraad naar Eigendom en Regio 2015 en 2017 CBS, Centrum voor Beleidsstatistiek Oktober, 2018 Inhoud Onderdeel 1 BZK Voorraad 2015 NL Totale en gemiddelde WOZ-waarde van de woningvoorraad

Nadere informatie

Geo samenhang in de basisregistraties

Geo samenhang in de basisregistraties Geo samenhang in de basisregistraties Dag van de geo-standaarden Geonovum, 19 mei 2010 Dirk Moree Yvette Ellenkamp Aanleiding Basisregistraties BRK (kadaster) BRT (kleinschalige topografie) BAG (adressen

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Voorst

Rekenkamercommissie Voorst Rekenkamercommissie Voorst Onderzoeksopzet (2011-30632) Waar staat de gemeente Voorst met de Publieke Dienstverlening? 1. Inleiding In het onderzoeksprogramma 2011 wordt in het overzicht van onderwerpen

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de leden van de gemeenteraad Datum 28 oktober 2009 Betreft Een betrouwbare GBA DGBK/Openbaar Bestuur

Nadere informatie

Het stelsel werkt, ook voor de WOZ

Het stelsel werkt, ook voor de WOZ Het stelsel werkt, ook voor de WOZ Dataland Congres 2014 12-6-2014 Harmen Tjeerdsma Agenda Voorstellen Trends Stelsel en Neuron Ontwikkelingen WOZ Neuron WOZ Registratie Samenwerking En verder Vragen en

Nadere informatie

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen van het lid Smaling (SP) over de website ruimtelijkeplannen.nl (ingezonden 29 januari 2015).

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen van het lid Smaling (SP) over de website ruimtelijkeplannen.nl (ingezonden 29 januari 2015). > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Plesmanweg 1-6 Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000 F 070-456

Nadere informatie

Voorstel. Agendapunt. Het Algemeen Bestuur van de BWB. Projectplan Transitie naar waarderen op gebruiksoppervlak 9 november 2018

Voorstel. Agendapunt. Het Algemeen Bestuur van de BWB. Projectplan Transitie naar waarderen op gebruiksoppervlak 9 november 2018 Voorstel Aan Het Algemeen Bestuur van de BWB Agendapunt 6b Onderwerp Datum Projectplan Transitie naar waarderen op gebruiksoppervlak 9 november 2018 Inleiding De deelnemers Bergen op Zoom, Dongen, Etten-Leur,

Nadere informatie

Aan uw raad is het volgende toegezegd: Toezeggingen college van B&W in Commissies en Raad (september 2015) TCM 09 21 mei 2015

Aan uw raad is het volgende toegezegd: Toezeggingen college van B&W in Commissies en Raad (september 2015) TCM 09 21 mei 2015 Bedrijfsvoering De gemeenteraad van Bloemendaal Datum : 19 augustus 2015 Uw kenmerk : Ons kenmerk : 2015056815 Behandeld door : J. van der Hulst Doorkiesnummer : 023-522 5592 Onderwerp : Rapportage informatiebeveiliging

Nadere informatie

Check Je Kamer Rapportage 2014

Check Je Kamer Rapportage 2014 Check Je Kamer Rapportage 2014 Kwantitatieve analyse van de studentenwoningmarkt April 2015 Dit is een uitgave van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Voor vragen of extra informatie kan gemaild worden

Nadere informatie

BRG. De Bestuurlijke Regiegroep Dienstverlening en e-overheid,

BRG. De Bestuurlijke Regiegroep Dienstverlening en e-overheid, Instellingsbesluit voor de instelling van een dagelijks bestuur van de Bestuurlijke Regiegroep Dienstverlening en e-overheid, van de Programmaraad e-overheid voor Burgers en van de Programmaraad Stelsel

Nadere informatie

Voortgangsmemo. Betreft: Update Banenafspraak sector Overheid & Onderwijs periode juni - Van: Hans Spigt (aanjager banenafspraak)

Voortgangsmemo. Betreft: Update Banenafspraak sector Overheid & Onderwijs periode juni - Van: Hans Spigt (aanjager banenafspraak) Voortgangsmemo Van: Hans Spigt (aanjager banenafspraak) Aan: minister van BZK en staatssecretaris van SZW Betreft: Update Banenafspraak sector Overheid & Onderwijs periode juni - september 2016. Datum:

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Brummen

Rekenkamercommissie Brummen Rekenkamercommissie Brummen Onderzoeksopzet Waar staat de gemeente Brummen met de Publieke Dienstverlening? 1. Inleiding In het onderzoeksprogramma 2011 wordt in het overzicht van onderwerpen voor onderzoek,

Nadere informatie

B en W-nummer ; besluit d.d Onderwerp Inspectie BAG-beheer oktober 2014

B en W-nummer ; besluit d.d Onderwerp Inspectie BAG-beheer oktober 2014 B en W-nummer 15.0114; besluit d.d. 10-02-2015 Onderwerp Inspectie BAG-beheer oktober 2014 Besluiten: 1. Kennis te nemen van de Inspectierapportage BAG-beheer 2. De brief voor het ministerie van Infrastructuur

Nadere informatie

Bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit

Bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit Bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit Informatie over het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) -1- Bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit 3 Bestuurlijke aanpak

Nadere informatie

Verbeterplan inkoopfunctie

Verbeterplan inkoopfunctie Verbeterplan inkoopfunctie Artikel 213a onderzoek team control Gemeente Goeree-Overflakkee Team Inkoop April 2017 In het kader van het periodiek onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA.DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA.DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA.DEN HAAG Communicatie Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Verslag Startconferentie Basisprocessen gemeentelijke belastingen. Datum: 14 november 2017 Plaats: Utrecht

Verslag Startconferentie Basisprocessen gemeentelijke belastingen. Datum: 14 november 2017 Plaats: Utrecht Verslag Startconferentie Basisprocessen gemeentelijke belastingen. Datum: 14 november 2017 Plaats: Utrecht Opening Martien van de Kraan, gemeentesecretaris Dordrecht en portefeuillehouder voor dit project

Nadere informatie

Datum 06 maart 2012 Betreft Kamervragen van het lid Karabulut (SP) over de WOZ-beschikking voor huurders

Datum 06 maart 2012 Betreft Kamervragen van het lid Karabulut (SP) over de WOZ-beschikking voor huurders > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 200 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag

Nadere informatie

25 april 2017 (definitief)

25 april 2017 (definitief) WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Arnhem uitvoeringsorganisatie: Datum: 23 maart 2017 Datum rapport: 5 april 2017 (concept) 25 april 2017 (definitief) 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is

Nadere informatie

5 mei 2017 (definitief)

5 mei 2017 (definitief) WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN Gemeente/ Hilvarenbeek uitvoeringsorganisatie: Datum: 30 maart 2017 Datum rapport: 24 april 2017 (concept) 5 mei 2017 (definitief) 1. Inleiding Dit rapport van

Nadere informatie

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe Verslag Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe 18 februari 2015 WMO regio Drenthe Subregio Noord Midden Regionale Samenwerking Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Nadere informatie

1 dagdeel (9:00 uur 12:30 uur) In groepen van maximaal 20 personen 150,- per persoon exclusief BTW Inclusief (12:30-13:30 uur)

1 dagdeel (9:00 uur 12:30 uur) In groepen van maximaal 20 personen 150,- per persoon exclusief BTW Inclusief (12:30-13:30 uur) Aanbod permanente educatie voor makelaars en taxateurs Cursus WOZ-waarde in de praktijk De cursus WOZ-waarde in de praktijk is een inleiding in de uitvoering van de Wet WOZ zoals deze door de gemeente

Nadere informatie

BAG BAO. Bronhouders Afnemers Overleg

BAG BAO. Bronhouders Afnemers Overleg Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) Bronhouders- en afnennersoverleg (BAO) Hofstraat 110 Postbus 9046 7300 GH Apeldoorn Telefoon (088) 183 3400 BAG BAO@kadasternl Ministerie van Infrastructuur

Nadere informatie

BIJ12. Meerjarenagenda 2015-2018 & Jaarplan 2015 Versie 0.6 (10 juli 2016)

BIJ12. Meerjarenagenda 2015-2018 & Jaarplan 2015 Versie 0.6 (10 juli 2016) BIJ12 Meerjarenagenda 2015-2018 & Jaarplan 2015 Versie 0.6 (10 juli 2016) 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1.1 Voorwoord 1.2 Opzet gecombineerde Meerjarenagenda & Jaarplan Pagina 2 Thema s 2.1 Natuurinformatie

Nadere informatie

Documentatierapport Objecten met energielabels (OBJECTENERGIELABELSTAB)

Documentatierapport Objecten met energielabels (OBJECTENERGIELABELSTAB) Centraal Bureau voor de Statistiek Centrum voor Beleidsstatistiek Documentatierapport Objecten met energielabels (OBJECTENERGIELABELSTAB) Datum: 24 september 2014 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Hilversum uitvoeringsorganisatie: Datum: 20 juni Gemeente/ Datum rapport: 11 juli 2017

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Hilversum uitvoeringsorganisatie: Datum: 20 juni Gemeente/ Datum rapport: 11 juli 2017 WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Hilversum uitvoeringsorganisatie: Datum: 20 juni 2017 Datum rapport: 11 juli 2017 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek naar

Nadere informatie

Stappenplan overstap Standaarden 2.0

Stappenplan overstap Standaarden 2.0 Stappenplan overstap Standaarden 2.0 Dit stappenplan helpt u een haalbare datum te bepalen voor overstappen naar de Standaarden 2.0. Alle acties die u moet ondernemen zijn erin beschreven. Gebruik dit

Nadere informatie

MINISTERIE VAN FINANCIEN

MINISTERIE VAN FINANCIEN MINISTERIE VAN FINANCIEN DIRECTORAAT-GENERAAL VOOR FISCALE ZAKEN DIRECTIE DIRECTE BELASTINGEN Nr. DB 2012-125 M s-gravenhage,. 2012 Wijziging van de Wet waardering onroerende zaken en enkele andere wetten

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 10 juli 2018 Betreft Monitor Wind op Land 2017

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 10 juli 2018 Betreft Monitor Wind op Land 2017 > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Zeewolde/Meerinzicht uitvoeringsorganisatie: Datum: 27 juli Gemeente/

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Zeewolde/Meerinzicht uitvoeringsorganisatie: Datum: 27 juli Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Zeewolde/Meerinzicht uitvoeringsorganisatie: Datum: 27 juli 2017 Datum rapport: 4 augustus 2017 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag sorganisatie Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Onderzoek gebruik huis-aan-huis-bladen decentrale overheden

Onderzoek gebruik huis-aan-huis-bladen decentrale overheden Onderzoek gebruik huis-aan-huis-bladen decentrale overheden Versie 1.0 Datum 26 november 2018 Status Definitief Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 1. Onderzoeksopzet... 4 1.1. Te onderzoeken organisaties...

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Kadernota en ontwerpbegroting 2018 gemeenschappelijke regeling Cocensus BBVnr: 2017/148678

Raadsstuk. Onderwerp: Kadernota en ontwerpbegroting 2018 gemeenschappelijke regeling Cocensus BBVnr: 2017/148678 Haarlem Raadsstuk Onderwerp: Kadernota en ontwerpbegroting 2018 gemeenschappelijke regeling Cocensus BBVnr: 2017/148678 1. Inleiding Cocensus is een gemeenschappelijke regeling waarin elf gemeenten de

Nadere informatie

Samenwerking vanuit het perspectief van de Shared Service Organisatie

Samenwerking vanuit het perspectief van de Shared Service Organisatie Samenwerking vanuit het perspectief van de Shared Service Organisatie 10 juni 2010 A.W. Siebenga MBA Directeur van ICT Samenwerking Zuidwest Fryslân De andere overheid werkt samen! ICT shared services

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500EA Den Haag Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties DG Bestuur, Ruimte en Wonen Directie D&B www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

OCW, provincie Drenthe, provincie Fryslân, provincie Groningen, gemeente Groningen, gemeente Leeuwarden

OCW, provincie Drenthe, provincie Fryslân, provincie Groningen, gemeente Groningen, gemeente Leeuwarden Cultuurconvenant 2005 2008 OCW, provincie Drenthe, provincie Fryslân, provincie Groningen, gemeente Groningen, gemeente Leeuwarden De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw mr.

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Westvoorne uitvoeringsorganisatie: Datum: 12 november Gemeente/

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Westvoorne uitvoeringsorganisatie: Datum: 12 november Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Westvoorne uitvoeringsorganisatie: Datum: 12 november 2018 Datum rapport: 4 december 2018 1. Inleiding De Waarderingskamer houdt toezicht op de uitvoering van

Nadere informatie

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 14 mei 2013 nummer: 2013_BW_00286 Onderwerp Bestuursopdracht samenwerking belastingen - vormend Beknopte samenvatting Instemmen

Nadere informatie

Basisinformatie DigiD

Basisinformatie DigiD Basisinformatie DigiD Algemeen 1. Wat is het onderwerp? (naam) DigiD Documenten 2. Wat maakt het programma (resultaat/deliverable) en wat is in hoofdlijnen de impact van die voorziening voor gemeenten?

Nadere informatie

CONVENANT SAMENWERKING WOZ-ICT STANDAARDEN

CONVENANT SAMENWERKING WOZ-ICT STANDAARDEN WAARDERINGSKAMER CONVENANT SAMENWERKING WOZ-ICT STANDAARDEN Betreft: Datum:...... 2019 Samenwerking tussen partijen op terrein van definitie services en Service Gerichte Architectuur rondom de Wet WOZ

Nadere informatie

SV Bel Walcheren en Schouwen-Duiveland uitvoeringsorganisatie: Datum: 5 oktober 2017

SV Bel Walcheren en Schouwen-Duiveland uitvoeringsorganisatie: Datum: 5 oktober 2017 WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ SV Bel Walcheren en Schouwen-Duiveland uitvoeringsorganisatie: Datum: 5 oktober 2017 Datum rapport: 15 november 2017 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is

Nadere informatie

Geïntegreerd objectenmodel en bijhoudingsproces

Geïntegreerd objectenmodel en bijhoudingsproces Geobuzz 21 november 2017 Geïntegreerd objectenmodel en bijhoudingsproces Van registratie denken naar objectdenken 1 Janneke de Zwaan beleidsmedewerker geo (VNG) Ben Roetgerink secretaris GGB (DataLand)

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Lelystad uitvoeringsorganisatie: Datum: 20 juni Gemeente/ Datum rapport: 20 juni 2018

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Lelystad uitvoeringsorganisatie: Datum: 20 juni Gemeente/ Datum rapport: 20 juni 2018 WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Lelystad uitvoeringsorganisatie: Datum: 20 juni 2018 Datum rapport: 20 juni 2018 1. Inleiding De Waarderingskamer houdt toezicht op de uitvoering van de Wet waardering

Nadere informatie

Verantwoordingsrapportage

Verantwoordingsrapportage Verantwoordingsrapportage Beheer en Bestuur Basisregistratie Grootschalige Topografie Bronhouder Landgraaf Datum vaststelling rapportage: Datum dagelijks bestuur vaststelling: 17-04-2018 Datum agendering

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Munitax uitvoeringsorganisatie: Datum: 31 augustus Gemeente/

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Munitax uitvoeringsorganisatie: Datum: 31 augustus Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Munitax uitvoeringsorganisatie: Datum: 31 augustus 2017 Datum rapport: 15 september 2017 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek

Nadere informatie

PRESENTATIE WOZ KAART

PRESENTATIE WOZ KAART PRESENTATIE WOZ KAART 1) Ontwikkeling Vanaf 1 juli 2011 moet de BAG-gegevens opslag in de WOZ administratie worden gebruikt. De WOZ-objecten worden afgeleid van het BAG-adres. In de toekomst worden de

Nadere informatie

Programma ibewustzijn sessie 4 november Maastricht

Programma ibewustzijn sessie 4 november Maastricht Programma ibewustzijn sessie 4 november Maastricht 09:30 10:00 Inloop 10:00 10:30 Opening en presentatie Digitale Agenda 2020 door Jan Fraanje, commissielid D&I 10:30 11:15 Lezing over de informatiemaatschappij

Nadere informatie

ons kenmerk ECSD/U201402277 Lbr. 14/091

ons kenmerk ECSD/U201402277 Lbr. 14/091 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Veilige gegevenswisseling Suwinet - stand van zaken eind 2014 Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201402277

Nadere informatie

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het koppelvlak StUF-Geo BAG

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het koppelvlak StUF-Geo BAG Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het koppelvlak StUF-Geo BAG tussen Geonovum, KING en Leveranciers Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten & Leveranciers Versie: 003 Datum: december

Nadere informatie

23 mei 2017 geactualiseerd op 19 juni 2017 (concept) 7 augustus 2017 (definitief)

23 mei 2017 geactualiseerd op 19 juni 2017 (concept) 7 augustus 2017 (definitief) WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Sint Anthonis uitvoeringsorganisatie: Datum: 23 mei 2017 en 19 juni 2017 Datum rapport: 23 mei 2017 geactualiseerd op 19 juni 2017 (concept) 7 augustus 2017 (definitief)

Nadere informatie

Microdata-middag. Kenmerken woning gebruik registers. Gelske van Daalen 1 november 2018

Microdata-middag. Kenmerken woning gebruik registers. Gelske van Daalen 1 november 2018 Microdata-middag Kenmerken woning gebruik registers Gelske van Daalen 1 november 2018 Wat kunnen we met registers? 2 Regulier gepubliceerde woningvariabelen obv registers: Woningvoorraad Mutaties woningvoorraad

Nadere informatie

25 april 2017 (definitief)

25 april 2017 (definitief) WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Renkum uitvoeringsorganisatie: Datum: 29 maart 2017 Datum rapport: 5 april 2017 (concept) 25 april 2017 (definitief) 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is

Nadere informatie

Agenda. Interne ontwikkelingen 1 KING & VNG 2015. Samenwerking & stakeholders. Thema Dienstverlening. Verbinding op inhoud

Agenda. Interne ontwikkelingen 1 KING & VNG 2015. Samenwerking & stakeholders. Thema Dienstverlening. Verbinding op inhoud VDP congres 2014 Samenwerking & stakeholders 5 Interne ontwikkelingen 1 KING & VNG 2015 Verbinding op inhoud 4 Agenda 2 Thema Dienstverlening 3 Doorontwikkeling Kenniscentrum Dienstverlening Interne ontwikkelingen

Nadere informatie

Nadere kennismaking met de BghU. 9 mei 2016, Arnold Geytenbeek

Nadere kennismaking met de BghU. 9 mei 2016, Arnold Geytenbeek Nadere kennismaking met de BghU 9 mei 2016, Arnold Geytenbeek Pagina Agenda - Korte introductie BghU - Kengetallen BghU - Contacten met burgers, klachten etc. - Bestuurlijke sturing - Bedrijfsvoering BghU

Nadere informatie

enteame1ana eenteame1ana .tx 1 schiv Provincie provinsje fryslân provincie fryslân b provinsje fryslîn SCHIER M 0 N Nl K000 WAD DEN EILANDEN

enteame1ana eenteame1ana .tx 1 schiv Provincie provinsje fryslân provincie fryslân b provinsje fryslîn SCHIER M 0 N Nl K000 WAD DEN EILANDEN WAD DEN EILANDEN Pl eenteame1ana gemeente SCHIER M 0 N Nl K000 WAD DEN EILANDEN Ministennvan Binnenlandse Zaken en Knninkrijksrelaties Provincie Noord-Holland provinsje fryslân provincie fryslân b schiv

Nadere informatie

BABVI/U201101511 Lbr. 11/056

BABVI/U201101511 Lbr. 11/056 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Overheidsbrede inkoop van beeldmateriaal uw kenmerk ons kenmerk BABVI/U201101511 Lbr. 11/056 bijlage(n) -

Nadere informatie

19 juli 2018 (definitief)

19 juli 2018 (definitief) WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Capelle aan den IJssel uitvoeringsorganisatie: Datum: 11 juli 2018 Datum rapport: 13 juli 2018 (concept) 19 juli 2018 (definitief) 1. Inleiding De Waarderingskamer

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Stadskanaal uitvoeringsorganisatie: Datum: 11 april Gemeente/

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Stadskanaal uitvoeringsorganisatie: Datum: 11 april Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Stadskanaal uitvoeringsorganisatie: Datum: 11 april 2017 Datum rapport: 12 april 2017 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek

Nadere informatie

Voorstel. Bijgaand vindt u het contributievoorstel 2017.

Voorstel. Bijgaand vindt u het contributievoorstel 2017. Voorstel Datum : 13 oktober 2016 Onderwerp : Vaststelling contributievoorstel 2017 Bijgaand vindt u het contributievoorstel 2017. In lijn met de koers zoals vastgelegd in het Plan van aanpak LVLB worden

Nadere informatie

Agentschap BPR: Relatiebeheer GBA. Jan Willem van Boven relatiebeheerder

Agentschap BPR: Relatiebeheer GBA. Jan Willem van Boven relatiebeheerder Agentschap BPR: Relatiebeheer GBA Jan Willem van Boven relatiebeheerder 2012 Agenda Over Agentschap BPR GBA als Basisregistratie Relatiebeheer GBA 2 Agentschap BPR Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 573 Besluit van 18 december 2008 tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit kostenverrekening en gegevensuitwisseling Wet waardering onroerende

Nadere informatie

Naast de beeldwijzer is er ook een communicatiewijzer en een schrijfwijzer voor communicatie over het i-nup.

Naast de beeldwijzer is er ook een communicatiewijzer en een schrijfwijzer voor communicatie over het i-nup. BEELDWIJZER e-overheid Doel en opbouw Deze beeldwijzer is bedoeld voor alle partijen die direct betrokken zijn bij de communicatie naar de diverse stakeholders van de implementatie van het Nationaal Uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Pekela/de Kompanjie uitvoeringsorganisatie: Datum: 10 oktober 2017.

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Pekela/de Kompanjie uitvoeringsorganisatie: Datum: 10 oktober 2017. WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Pekela/de Kompanjie uitvoeringsorganisatie: Datum: 10 oktober 2017 Datum rapport: 11 oktober 2017 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons

Nadere informatie

Onder welke voorwaarden koopt u 1,2 miljard aan ICT in?

Onder welke voorwaarden koopt u 1,2 miljard aan ICT in? Vereniging van Nederlandse Gemeenten Onder welke voorwaarden koopt u 1,2 miljard aan ICT in? Peter Klaver Jeroen Schuuring 12 november 2015 Meer informatie via de KING website https://www.kinggemeenten.nl/

Nadere informatie

Bijlage 1. Overzicht van de basisvoorziening in het NUP: afspraken en gevolgen voor de gemeente

Bijlage 1. Overzicht van de basisvoorziening in het NUP: afspraken en gevolgen voor de gemeente Bijlage 1. Overzicht van de basisvoorziening in het NUP: afspraken en gevolgen voor de gemeente Waar hieronder wordt gesproken over partijen is bedoeld: gemeenten, provincies, waterschappen en rijksdiensten

Nadere informatie

Bijgaand zend ik u, mede namens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, de antwoorden op deze vragen.

Bijgaand zend ik u, mede namens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, de antwoorden op deze vragen. > Retouradres Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Wonen en Bouwen Directie Woningmarkt Turfmarkt

Nadere informatie

STAATSCOURANT december Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

STAATSCOURANT december Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 2422 248 22 22december 2008 Regeling van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 10

Nadere informatie

Samenwerkingsverbanden en de GDI

Samenwerkingsverbanden en de GDI Vereniging van Nederlandse Gemeenten Samenwerkingsverbanden en de GDI Adviesgroep IV 10 maart 2017 Wim Bakkeren Agenda 1. Presentatie Samenwerkingsverbanden en de GDI 2. Gesprek Samenwerking is het nieuwe

Nadere informatie

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het StUF-koppelvlak Geo BAG

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het StUF-koppelvlak Geo BAG Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het StUF-koppelvlak Geo BAG tussen Geonovum, KING en Leveranciers Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten & Leveranciers Versie: 003 Datum: december

Nadere informatie

BESLUITENBehoudens advies van de commissie ROWR

BESLUITENBehoudens advies van de commissie ROWR BESLUITENBehoudens advies van de commissie ROWR Aanbiedingsformulier Basisregistratie Vastgoed In te vullen door Bestuurssecretariaat Ontwerper Parafanten Directeuren Portefeuilleh. B&W Nr: 02.1269/09

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Stichtse Vecht uitvoeringsorganisatie: Datum: 24 augustus Gemeente/

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Stichtse Vecht uitvoeringsorganisatie: Datum: 24 augustus Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Stichtse Vecht uitvoeringsorganisatie: Datum: 24 augustus 2017 Datum rapport: 15 september 2017 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons

Nadere informatie

Stelselvoorzieningen. Johan ten Dolle Projectleider Aansluitondersteuning. Sing Hsu Technisch adviseur Digilevering. VIAG, 7 oktober 2013

Stelselvoorzieningen. Johan ten Dolle Projectleider Aansluitondersteuning. Sing Hsu Technisch adviseur Digilevering. VIAG, 7 oktober 2013 De Stelselvoorzieningen Johan ten Dolle Projectleider Aansluitondersteuning Stelselvoorzieningen Sing Hsu Technisch adviseur Digilevering VIAG, 7 oktober 2013 Agenda Waarom nu: bestuurlijke context E-overheid

Nadere informatie

Annex bij het methoderapport

Annex bij het methoderapport Paper Annex bij het methoderapport Woningmarktontwikkeling rondom het Groningenveld Oktober 2016 CBS Kwaliteits- en riscomanagementpaper 1 1.1 Inleiding Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voert

Nadere informatie

LSV GBKN Het Heden: de veranderende rol van de partijen

LSV GBKN Het Heden: de veranderende rol van de partijen LSV GBKN Het Heden: de veranderende rol van de partijen De Technisch / Inhoudelijk uitdagingen tijdens de mars Gebruikersmiddag Stichting GBKN Zuid-Holland en Utrecht 2008 "Qui audet adipiscitur" Woensdag

Nadere informatie

26 oktober 2017 (definitief)

26 oktober 2017 (definitief) WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Edam-Volendam uitvoeringsorganisatie: Datum: 22 september 2017 Datum rapport: 26 september 2017 (concept) 26 oktober 2017 (definitief) 1. Inleiding Dit rapport

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Tytsjerksteradiel uitvoeringsorganisatie: Datum: 26 september 2012.

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Tytsjerksteradiel uitvoeringsorganisatie: Datum: 26 september 2012. WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Tytsjerksteradiel uitvoeringsorganisatie: Datum: 26 september 2012 Datum rapport: 22 oktober 2012 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons

Nadere informatie

Onnodige verleggingen, onnodige kosten en onnodige discussies met collega netbeheerders en wegbeheerder

Onnodige verleggingen, onnodige kosten en onnodige discussies met collega netbeheerders en wegbeheerder Proactieve regie in de ondergrond Enrico van den Bogaard (GPKL), 28 september 2010 Waarom? Onnodige verleggingen, onnodige kosten en onnodige discussies met collega netbeheerders en wegbeheerder Maatschappelijke

Nadere informatie

Opleiding De BAG de baas. DAG 3 21 juni 2013 Gouda

Opleiding De BAG de baas. DAG 3 21 juni 2013 Gouda Opleiding De BAG de baas DAG 3 21 juni 2013 Gouda Programma Dag 3 9:00 Samenvatting en beantwoording vragen n.a.v. dag 2 10:00 Kwaliteit van de BAG BAG Inspectie (Beheeraudit) Pauze Rollenspel Inspectie

Nadere informatie

ECIB/U Lbr. 17/010

ECIB/U Lbr. 17/010 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Informatieveiligheid en privacy uw kenmerk ons kenmerk ECIB/U201700133 Lbr. 17/010 bijlage(n) - datum 20 februari

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Kenmerk Uw kenmerk Datum 9 november 2018 Betreft

Nadere informatie

Samenwerking afdelingen belastingen HHD en HHSK

Samenwerking afdelingen belastingen HHD en HHSK Samenwerking afdelingen belastingen HHD en HHSK Beleidsveld: Belastingen Vergaderdatum: 20 november 2008 Aard voorstel: Besluitvormend Agendapunt: B.08 Kenmerk VV: 711444 Aantal bijlagen: 1 Aan de verenigde

Nadere informatie

De complete oplossing voor uw kadastrale informatievoorziening.

De complete oplossing voor uw kadastrale informatievoorziening. De complete oplossing voor uw kadastrale informatievoorziening. Foto: Mugmedia Het Kadaster gaat de levering van kadastrale informatie ingrijpend vernieuwen. Het huidige proces van verwerken van kadastrale

Nadere informatie

Vragen en antwoorden nieuw bestuurlijk model Rotterdam vanaf 2014

Vragen en antwoorden nieuw bestuurlijk model Rotterdam vanaf 2014 Vragen en antwoorden nieuw bestuurlijk model Rotterdam vanaf 2014 Wanneer nemen de Eerste en Tweede Kamer een besluit? Het is toch al een gelopen race? Het wetsvoorstel over (het afschaffen van de deelgemeenten/deelraden)

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 31

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Baarle-Nassau/ABG uitvoeringsorganisatie: Datum: 27 juni Gemeente/

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Baarle-Nassau/ABG uitvoeringsorganisatie: Datum: 27 juni Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Baarle-Nassau/ABG uitvoeringsorganisatie: Datum: 27 juni 2018 Datum rapport: 3 juli 2018 1. Inleiding De Waarderingskamer houdt toezicht op de uitvoering van de

Nadere informatie