NEN 2748 EN Bewaar exemplaar ONDERZOEK. Afstuderen bij Fier.fm: Angela en Kimberley vertellen hoe!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NEN 2748 EN 15221. Bewaar exemplaar ONDERZOEK. Afstuderen bij Fier.fm: Angela en Kimberley vertellen hoe!"

Transcriptie

1 ocus!! Magazine van Fier.fm over facilitaire activiteiten jaargang 1 nr ONDERZOEK Afstuderen bij Fier.fm: Angela en Kimberley vertellen hoe! Bewaar exemplaar Alle bijeenkomsten 2012 op een rij 7 De kritische succesfactoren van uw facilitaire organisatie Wat u moet weten over NEN 2748 EN Digitale versie? Scan hier:

2 Focus! Magazine Pagina 2 VAN DE REDACTIE Focus! Focus is onmisbaar voor een organisatie. Immers (het vestigen van de aandacht op) een heldere visie brengt een organisatie vooruit. Door te dromen, te doen, te durven en weer te focussen houdt een organisatie zich in beweging. Doen waar je goed in durft te zijn, over droomt, plezier aan beleeft en trots op bent. Dat doet Fier.fm en daar helpen wij u graag bij. In dit magazine focussen wij ons op de ingrediënten voor een succesvolle organisatie en de nieuwe facilitaire normen. Tevens treft u een overzicht aan met daarin alle data van onze netwerkbijeenkomsten en cursussen. Wij wensen u veel leesplezier! Fier.fm COLOFON Focus! Magazine is een uitgave van Fier.fm uit Amsterdam. Heeft u opmerkingen of vragen over (de inhoud van) dit magazine? Neem dan contact met ons op via: info@fier.fm of Fier.fm, Postbus 424, 2400 AK Alphen a/d Rijn of Redactieteam: Sheryl Limburg, Froukje Terpstra, Pieter Buis en Remko Oosterwijk. Medewerking van: Kimberley de Klerk, Angela kleine Schaars en Simon Ponten. Druk: Multicopy Alphen a/d Rijn. Oplage: 400 exemplaren.

3 Focus! Magazine Pagina 3 INHOUD Kalender 2012 Alle bijeenkomsten per maand op een rij 10 Onderzoek Maak kennis met Kimberley en Angela 8 NEN 2748 & EN Wat u moet weten over 4 7x De kritische succesfactoren van uw facilitaire organisatie 14 EN VERDER 2 Colofon 6 Vraag en antwoord NEN & CEN 7 Gastcolumn Simon Ponten 12 Congres Ondernemend Facility Management 13 Dienstverlening Fier.fm InDrDaad

4 Focus! Magazine Pagina 4 Wat u moet weten over NEN 2748 EN Geschiedenis In 1996 is de Nederlandse Normcommissie Facilitaire Voorzieningen opgericht. Deze commissie had de realisatie van een Nederlandse norm voor benchmarking in facility management tot doel. In 2001 werden de NEN 2748 en de NPR 2744 gepresenteerd. Remko Oosterwijk, partner van Fier.fm, is vanaf het begin betrokken bij de tot stand koming als voorzitter van deze normcommissie. Enkele jaren later werden de NEN 2745 (voor de gezondheidszorg) en de NTA 8101 (normtechnische afspraak voor het onderwijs) gepubliceerd. Beiden zijn gestoeld op de eerder genoemde NEN Normen (nationaal, Europees en ISO) hebben een geldigheidsduur van 5 jaar. In 2006 werd de NEN 2748 voor het eerst herzien en op een aantal kleine punten gewijzigd. In 2011 jaar is besloten de norm niet aan te passen in afwachting van de nieuwe Europese norm. In 2002 nam Remko het initiatief voor een onderzoek naar de haalbaarheid van een Europese norm voor benchmarking in Facility Management gestoeld op de Nederlandse norm. Bij een presentatie in Madrid op het EFMC (Europees FM Congres) bleken 14 landen geïnteresseerd en bezochten later dat jaar een voorbereidende vergadering in Amsterdam voor dit initiatief. Remko werd unaniem gekozen tot voorzitter van de op te richten CEN/TC (CEN= Comité Européen de Normalisatio, een koepel van nationale normcommissies waarbij inmiddels 28 landen zijn aangesloten, TC: Technical Committee). Route De afgelopen 10 jaar is er door de CEN/TC en de door haar ingestelde werkgroepen (7) hard gewerkt ondanks de tegenvaller dat in de eerste vergadering werd besloten vooralsnog geen norm voor benchmarking te ontwikkelen maar eerst een gezamenlijke visie op het vakgebied te formuleren en een definitie voor FM vast te stellen (EN ). Tegelijkertijd werd gewerkt aan de EN , een leidraad om facilitaire contracten zowel intern als extern op te stellen. Een leidraad die wat ondergesneeuwd lijkt, terwijl deze voor met name de contractmanagers, inkopers en adviseurs enorme kansen biedt aanbestedingen simpeler te maken en dus efficiënter en effectiever.

5 Focus! Magazine Pagina 5 Het proces voor de realisatie van een Europese norm is complex. Niet alleen in het kader van de onderlinge afstemming (consensus is hier een sleutelwoord) maar ook vanwege de rigide (tijd)regels die in Brussel door het CEN zijn opgesteld. Vanaf het initiatief tot publicatie wordt gerekend met een tijdpad van 4 jaar. Dit wetende, begrijpt u dat met het publiceren van de 7 normen in 2012 de CEN/TC een wereldrecord heeft gebroken. In 2007 werd besloten te gaan werken aan de benchmark norm. Vier projecten werden gelijktijdig opgestart, namelijk: de realisatie van afspraken over: kwaliteit in FM, processen in FM, het meten in FM en het begrippenkader (Taxonomy) waarin het benchmarken beschreven zou worden. In oktober 2011 konden de volgende normen worden gepubliceerd: EN Facility Management - Part 3: Guidance on quality in Facility Management EN Facility Management - Part 4: Taxonomy, Classification and Structures in Facility Management EN Facility Management - Part 5: Guidance on Facility Management processen EN Facility Management - Part 6: Area and Space Measurement in Facility Management Wel werd gedurende het proces van vaststelling (2010) besloten het deel in de vierde norm dat handelde over benchmarking er uit te halen en een nieuwe werkgroep op te richten die zich bezig ging houden met het schrijven van een benchmark norm. Deze werkgroep kreeg 1 jaar de tijd dit proces af te ronden. In december van 2011 werd in Praag het concept van de Europese norm voor benchmarking vastgesteld. Naar verwachting zal deze in het derde kwartaal van 2012 worden gepubliceerd. Hee# u vragen, wilt u meer informa3e, laat het ons dan weten via info@fier.fm. Wilt u een ac3eve rol vervullen in het standaardisa3ewerk, neem dan contact op via remkooosterwijk@fier.fm of wiene.fokkinga@nen.nl Postbus 2097, 7801 CB Emmen Tel.: Fax:

6 Focus! Magazine Pagina 6 VRAAG & ANTWOORD De meest gestelde vragen over de NEN 2748 en EN uit onze postvak beantwoord Waarom zijn facilitaire normen nodig? Elk vakgebied heeft behoefte aan afspraken. Afspraken in Nederland en Europa maken ook voor het facilitaire vakgebied helder waar we over praten. Ze bevorderen het inzicht, effectiviteit en efficiency en stimuleren de onderlinge communicatie en verstandhouding. Blijven de afspraken beperkt tot Nederland dan spreken wij van NEN normen, bijvoorbeeld de NEN 2748 of Worden deze in Europa gemaakt dat worden dit NEN-EN normen, bijvoorbeeld de nieuwe NEN- EN Tot slot kan het zijn dat er een wereldwijde afspraak wordt gemaakt: een ISO norm. Wat zijn de gevolgen voor de markt van normen? Normen zijn afspraken binnen en voor een marktsegment. De meeste normen hebben geen wettelijk kader. De u bekende NEN normen 2748 en NEN-EN hebben dan ook geen verplichtend karakter. Van de markt mag wel verwacht worden dat zij deze normen gaan gebruiken. Dien ik mijn administratie binnenkort om te bouwen naar de EN normen? Daar is geen noodzaak toe. Er is nog geen praktische vertaling van de Europese normen naar de praktijk. Fier.fm is in samenwerking met de CEN en NEN bezig om deze vertaalslag te realiseren. Fier.fm zal in de tussentijd benchmarks blijven uitvoeren op basis van de geldende NEN normen voor benchmarking. Wij adviseren u nog geen stappen te ondernemen in de vertaling in uw administratie. Overigens merken wij hier op dat veel organisaties die actief deelnemen aan benchmarks dit doen zonder de administratie "NEN proof te hebben. Wat betekent het voor de Fier.fm benchmarks? Wij denken dat de eerste benchmarks op basis van een goed werkende Europese norm eerst over het boekjaar 2013/2014 uitgevoerd kan worden. Dan kennen wij en onze collega s in Europa alle ins- en outs. Wij zullen onze tools tijdig inrichten en u inlichten. Heeft het volgen van cursussen nu al zin? Het kan geen kwaad om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in het vakgebied, echter specifieke cursussen hebben nu nog geen zin, immers wij weten nog niet hoe de feitelijke benchmarks ingericht gaan worden. Wij en de markt zijn daarin afhankelijk van de nog op te stellen praktijkrichtlijn, de EN-TS. Hee# u een vraag voor ons postvak? Wij ontvangen deze graag via info@fier.fm. Antwoord gegarandeerd!

7 Focus! Magazine Pagina 7 Uit de MKFA 2011: 74% facilitaire kwaliteit, euro facilitaire kosten per werkplek, 26 m2bvo per werkplek, 27 m2bvo per GASTCOLUMN Leiderschap in dienstverlening Vorige week had ik een afspraak bij een grote z o rg o rganisatie. M i j n afspraak was onlangs van werkgever veranderd en dit was mijn eerste bezoek sindsdien. Volg ons op BESTEL DE LAATSTE FKG We zijn er bijna doorheen, maar we hebben nog een klein stapeltje van de rapportage Facilitaire Kengetallen Gemeenten 2011: de benchmarkrapportage over kosten, trends en ontwikkelingen facilitaire activiteiten van gemeenten. Bestel een van de laatste exem- plaren via info@fier.fm In de mailwisseling had mijn afspraak duidelijk aangegeven dat zijn werkkamer zich in het Dr. Tansgebouw bevindt. Toen ik het terrein opreed bleek het Dr. Tansgebouw verschillende ingangen te hebben. Ik passeerde de bordjes Dr. Tansgebouw A1, Dr. Tansgebouw A2, Dr. Tansgebouw A3 en vervolgens Dr. Tansgebouw Ingang Ambulance. Die laatste leek mij zeker niet voor mij bedoeld, dus ik besloot om te keren en mijn auto te parkeren. Vanaf het parkeer ter rein liep ik naar de dichtstbijzijnde ingang, Dr. Tansgebouw A3. Toen ik had aangebeld bekroop mij het gevoel dat dit voor mij niet de juiste ingang was. Het zag er niet uit als een ingang waarachter een receptie zou zijn gehuisvest. Mijn vermoeden bleek juist. Deze ingang was de entree naar een gesloten afdeling van het psychiatrisch complex. Ik verwachtte dat de dame die open had gedaan mij weg zou sturen, maar dat deed ze niet. Toen ik de naam noemde van de persoon met wie ik de afspraak had liet ze me vriendelijk binnen. Ik was diep onder de indruk. Ik had deze dame zojuist gestoord tijdens haar werk. En dat kwam blijkbaar zeer regelmatig voor! In plaats van boos of geïrriteerd te zijn koos mijn gelegenheidsgastvrouw ervoor om mij op een hartelijke en professionele manier te ontvangen. Hiermee gaf ze haar visitekaartje af: deze organisatie geeft oprecht om mensen. Onbetaalbaar, toch? Simon Ponten Management trainer en leiderschapscoach bij Elkerlijk B.V.

8 Focus! Magazine Pagina 8 FACTS CV van Kimberley? Scan! Kimberley de Klerk 21 jaar uit Haarlem Opleiding Facility Management (Haagse Hogeschool) F-MEX Excellence Student Program Snowboarden, skiën, tennis, wielrennen, reizen, trends Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd! Sportief, creatief, teamspeler, gedisciplineerd, zelfstandig OPDRACHT Benchmarken onder gemeenten Tot nu toe voert Fier.fm de benchmark Facilitaire Kengetallen Gemeenten (FKG) uit onder gemeenten in Nederland. Mijn afstudeeronderzoek is gericht om deze succesvolle dienst te implementeren bij gemeenten in België. Belangrijke aandachtsgebieden bij dit onderzoek zijn de CEN en NEN normen. Onderzocht zal worden of behoefte is aan een facilitaire benchmark in België en waar voor deze gemeenten de speerpunten liggen op het gebied van facility management. ONDER A f s t u d e r e n Wist u dat... ik van uitdagingen houd en daarom het F-MEX Excellence Student Program volg? Op deze wijze worden mijn stages op een hoger niveau getild! ik na een lange periode in de schoolbanken te hebben gezeten me verheug op het afstuderen bij Fier.fm! Kimberley: Op succes moet je niet wachten, je moet het tegemoet gaan.

9 Focus! Magazine Pagina 9 Angela & Fier.fm De ruimdenkendheid, ambitie en vooruitstrevendheid van Fier.fm hebben mij vanaf het eerste moment geboeid. Al deze kenmerken komen terug in het onderzoek. Het wordt een onderzoek vol uitdagingen die ik graag één voor één aan ga. ZOEK b i j F i e r. f m Angela: Het onderzoek zal het sluitstuk vormen voor de nieuwe Europese norm. OPDRACHT In het najaar van 2012 zal de Europese norm voor benchmarking, de pr-en , worden gepubliceerd. Deze norm zal voor alle 28 Europese landen, die verbonden zijn in de CEN, gaan gelden. De ontwikkeling van facility management is in deze 28 landen erg divers. Nederland heeft al meer dan 15 jaar ervaring met benchmarknormen (NEN 2748, NEN 2745 en de NTA 8101). Om de nieuwe Europese norm succesvol te kunnen implementeren, is het noodzakelijk om de verschillen in de uitvoering van benchmarks in de deelnemende CEN landen inzichtelijk te maken. Het doel hiervan is om een raamwerk te ontwerpen voor een zogenaamde TS (Technical Specification). Dit raamwerk zal het sluitstuk vormen voor deze zevende norm. Met het raamwerk zal het mogelijk worden daadwerkelijk op Europese schaal te gaan benchmarken. Bovendien wordt inzichtelijk óf, en in welke mate, de Nederlandse normen moeten worden ingetrokken. FACTS CV van Angela? Scan! Angela kleine Schaars 21 jaar uit Den Haag Opleiding Facility Management (Haagse Hogeschool) Hobby s: Films, hardlopen en lekker eten In 3 woorden: Nieuwsgierig, Gedreven en Doelgericht Een onderzoeker die met beide benen op de grond blijft staan komt niet ver.

10 Focus! Magazine Pagina 10 FEBRUARI 2 14 Startbijeenkomst - MBO Facilitaire Benchmark (Almere) 15 Startbijeenkomst - MKFA (Zaandam) 16 Startbijeenkomst - HBO Facilitaire Benchmark (Ede) 17 Netwerk.fm-bijeenkomst Werkgroep strategisch beraad noord-oost (Hengelo) MAART 0 12 Netwerk.fm-bijeenkomst - Werkgroep Limburg (Nederweert) 15 Informatiebijeenkomst - NEN 2748 & EN (Amsterdam) 21 Cursus Benchmarken van facilitaire kosten en kwaliteit (Amsterdam) 22 Cursus - Financieel management voor facility managers (Amsterdam) 23 Netwerk.fm-bijeenkomst - Strategisch Beraad FM Provincies (Assen) 28 Netwerk.fm-bijeenkomst - Werkgroep Gelderland/ Flevoland(Zaltbommel) 30 Netwerk.fm-bijeenkomst - Werkgroep grote gemeenten zuid (Middelburg) APRIL 4 Netwerk.fm-bijeenkomst Werkgroep West/ Utrecht (Houten) 18 Themabijeenkomst MKFA (n.t.b.) 27 Netwerk.fm-bijeenkomst Werkgroep IAM (Barendrecht) 1 MEI 10 Cursus Value Engineering, waarde creatie binnen FM (Amsterdam) 25 Netwerk.fm-bijeenkomst platform FM (Zaanstad) 25 Validtatiebijeenkomst MBO facilitaire benchmark (Woerden) 30 Cursus Organisatie gericht huisvesten (Amsterdam) 2

11 Focus! Magazine Pagina 11 Alle bijeenkomsten op een rij KALENDER JUNI 1 Netwerk.fm-bijeenkomst Werkgroep strategisch beraad noord-oost (Ede) 7 Cursus Meer met minder: de spanning tussen FM en organisatie (Amsterdam) 8 Cursus Effectief functioneren van een facilitair team (Nijmegen) 12 Cursus Regie over de prestaties van medewerkers (Nijmegen) 15 Cursus - Professionaliteit in facilitaire dienstverlening (Amsterdam) 21 en 22 Leiderschap voor facility managers (Nijmegen) 27 Rapportagebijeenkomst MKFA (Utrecht) JULI AUGUSTUS SEPTEMBER 10 Netwerk.fm-bijeenkomst Werkgroep Limburg (n.t.b.) 10 Cursus Effectief functioneren van een facilitair team (Nijmegen) 14 Netwerk.fm-bijeenkomst Werkgroep West/ Utrecht (Zaanstad) 18 Cursus Regie over de prestaties van medewerkers (Amsterdam) 18 Rondetafelbijeenkomst HBO Facilitaire Benchmark (n.t.b.) 19 Cursus Value Engineering, waarde creatie binnen FM (Amsterdam) 21 Netwerk.fm-bijeenkomst Strategisch beraad FM provincies (Utrecht) 24 Netwerk.fm-bijeenkomst Werkgroep IAM (Zaandam) 26 Netwerk.fm-bijeenkomst Werkgroep Gelderland/ Flevoland (Rheden) 28 Netwerk.fm-bijeenkomst platform FM (Den Bosch)

12 Focus! Magazine Pagina 12 OKTOBER 3 Netwerk.fm-bijeenkomst Werkgroep West/ Utrecht (Hillegom) 4 Netwerk.fm-bijeenkomst Werkgroep grote gemeenten zuid (Den Bosch) 5 Netwerk.fm-bijeenkomst Werkgroep strategisch beraad noord-oost (Almelo) 10 Themabijeenkomst MKFA (n.t.b.) 11 Cursus Organisatie gericht huisvesten (Amsterdam) 24 Cursus Meer met minder: de spanning tussen FM en organisatie (Amsterdam) 29 en 30 Leiderschap voor facility managers (Nijmegen) NOVEMBER 2 Jaarlijks congres (Zutphen) 7 Best Practise bijeenkomst HBO Facilitaire Benchmark (n.t.b.) 16 Cursus - Professionaliteit in facilitaire dienstverlening (Amsterdam) 23 Cursus Financieel Management voor Facility Managers (Amsterdam) 29 Cursus - Benchmarken van facilitaire kosten en kwaliteit (Amsterdam) DECEMBER De meest geüpdatete versie van deze kalander is ook online te raadplegen, via of scan de QR-code. ONDERNEMEND FACILITY MANAGEMENT CONGRES Vrijdag 2 november 2012 Het jaarlijks Fier.fm congres staat dit jaar in het teken van de ondernemende facility manager. In deze " barre" tijden wordt een zware wissel getrokken op de interne dienstverlening. Enerzijds dient deze hoge kwaliteit te hebben en weinig risico's met zich mee te brengen, anderzijds mogen de kosten niet al te hoog zijn. In dit spanningsveld moet u ruimte vinden om ondernemend te handelen. In de profielen die wij zien voor facility managers staat ondernemersgeest" bijna nooit vermeld. En dat is juist wat u nodig heeft om antwoord te geven op de vraagstukken van deze tijd. Wij zijn erg verheugd dat de burgemeester van Enschede, de heer Peter den Oudsten, het congres opent. Ook de voorzitter van de Kamer van Koophandel, de heer Gaston Sporre (bekend van zijn rol bij de KNVB en FC Zwolle), is bereid gevonden om vanuit zijn visie uw ondernemerschap te stimuleren. Wederom een dag om niet te vergeten en in uw agenda te zetten. Nadat wij in 2011 een uitstapje hebben gemaakt naar de boot in Deventer, wordt u dit jaar weer verwacht in het mooie theater De Hanzehof in Zutphen.

13 InDrDaad Inzicht, doorzicht en daadkracht vormen de pijlers van de dienstverlening van Fier.fm. Inzicht ü MBO Facilitaire Benchmark ü HBO Facilitaire Benchmark ü Facilitaire Kengetallen Gemeenten (FKG) ü Meetmethodiek Kwaliteit Facilitaire Activiteiten (MKFA) ü DIV Benchmark ü Individuele benchmarks ü Regiescan ü Klanttevredenheidsonderzoek ü Marktconformiteitstoets ü Bezettingsgraadmeting Doorzicht ü Het FM-strategiespel ü Faciliteren van heisessies ü Businesscase en plan ü Veranderagenda ü Het 7-KSF-model Daadkracht ü Netwerk.fm: netwerkgroepen voor facilitaire specialisten/ managers door geheel Nederland ü Coaching facilitaire medewerkers en managers ü Cursus - Financieel management voor Facility Managers ü Cursus - Leiderschap voor Facility Managers ü Cursus - Benchmarken van kosten en kwaliteit ü Cursus - Regie over de prestaties van medewerkers ü Cursus - Professionaliteit in facilitaire dienstverlening ü Cursus - Effectief functioneren van een facilitair team ü Workshop - Organisatie gericht huisvesten ü Workshop - Meer met minder: de spanning tussen FM en de organisatie ü Workshop - Value Engineering, waarde creatie binnen FM Focus! Magazine Pagina 13 Meer informatie kunt u vinden via de websites:

14 7 Focus! Magazine Pagina 14 De kritische succesfactoren van uw facilitaire organisatie Om succesvol te kunnen zijn, behoort een facilitaire organisatie te presteren op meer terreinen dan de operationele uitvoering. Om vast te kunnen stellen hoe een facilitaire organisatie presteert, kijkt Fier.fm naar zeven terreinen, die wij de kritische succesfactoren (KSF) noemen. Het meten van de (voortgang) van de KSF s doen wij met een aantal kritische prestatie indicatoren (KPI s). KSF 1: organisatiecultuur bestaat uit de gemeenschappelijke waarden en normen van een organisatie en het daaruit voortvloeiende gedrag. De cultuur van een organisatie bestaat uit verschillende elementen: Waarden en normen, oftewel grondbeginselen: zoals integriteit, betrokkenheid, trots, loyaliteit, zuinigheid, gastvrijheid, respect, betrouwbaarheid, communicatie. Rituelen: zoals gewoonten en gedragspatronen, geschreven en ongeschreven regels. Helden en verhalen: belangrijke personen en verhalen voor de organisatie. Symbolen: logo s, kleding, gebouwen, presentatie van producten, externe communicatie. KSF 2: het management is bepalend in de cultuur, richting en resultaten van de organisatie. Het management dient met duidelijkheid zorg te dragen voor een visie, missie, lange termijn strategie, beleid en maatregelen: met balans tussen de belangen van alle belanghebbenden. Visie, missie, strategie, beleid en maatregelen dienen vast te worden gelegd, geregeld te worden bijgesteld en te worden gecommuniceerd. Naast manager dient de top ook leider te zijn. Het dient sterk te zijn: duidelijk, zichtbaar, communicatief, met autoriteit en krachtig optredend. Succesvolle leiders instrueren, motiveren en inspireren individuele medewerkers, en verbinden medewerkers met elkaar en met de klanten. Het management heeft een voorbeeldfunctie, komt afspraken na, is vakbekwaam, neemt verantwoordelijkheid en goede en tijdige beslissingen, kent en informeert de mensen, ontwikkelt zichzelf en het team en gebruikt alle capaciteiten. KSF 3: medewerkers dienen een hoge mate van motivatie te bezitten. Mensen zijn het belangrijkste kapitaal, kern is veelal het benutten en inzetten van kennis en vaardigheden van medewerkers. Medewerkers dienen gemotiveerd te zijn, het gevoel te hebben een bijdrage te kunnen leveren aan het geheel, plezier te hebben in het werk, samen te werken met collega s en klanten, een gevoel van veiligheid en geborgenheid ervaren en een bepaalde mate van invloed op het werk ervaren. Instroom (werving en selectie), doorstroom (loopbaan, opleiding, verlof, ziekte, inzet) en uitstroom (uitdiensttreding, exitgesprek) dienen naast passende arbeidsvoorwaarden en omstandigheden te zijn geregeld. KSF 4: de operationele uitvoering van facilitaire activiteiten dient excellent te zijn, te passen bij de organisatie. De operationele uitvoering dient te voldoen aan wet, regelgeving, interne afspraken en normen. Er dient waar mogelijk gewerkt te worden volgens vaststaand beleid, plannen, processen en procedures. De uitvoering dient excellent te zijn: overeengekomen met en naar verwachting en afspraak met de klant, tijdig en met bij de organisatie passende kwaliteit tegen acceptabele prijzen.

15 Focus! Magazine Pagina 15 KSF 5: klanten dienen in hoge mate tevreden te zijn. De vorige vier KSF s vinden hun weerslag in hoe tevreden en loyaal klanten zijn. De activiteiten van een facilitaire organisatie kunnen mede mogelijk maken waarom de klanten van de klant kiezen voor de diensten of producten van de organisatie. De facilitaire organisatie dient op meerdere niveaus en met meerdere middelen met de klanten te communiceren. Middelen zijn bijvoorbeeld een business- en jaarplan, accountgesprekken, dienstverleningsovereenkomst en en een producten & dienstengids. Daarnaast dienen klachten, opmerkingen van klanten en dergelijke te worden geregistreerd en te worden teruggekoppeld. Betrouwbaarheid (afspraak = afspraak), het managen van verwachtingen, het betrekken van de klant in het proces van het tot stand komen van de dienst, bereikbaarheid, KSF 1: passende cultuur KSF 2: sterk management KSF 3: gemo3veer- de medewerkers KSF 7: innova3e, leer & aanpassings vermogen Doorzicht: visie, bedrijfsplan, jaarplan, begro3ngen / budgezen Daadkracht: netwerken, kennisontwikkeling door training en opleiding, bijsturing uitstraling en imago zijn cruciale zaken die de uiteindelijke klanttevredenheid en - loyaliteit bepalen. Klanttevredenheid dient geregeld te worden gemeten opdat de dienstverlening aangepast en verder kan worden ontwikkeld. KSF 6: de financiële resultaten dienen goed, acceptabel en transparant te zijn. Deze KSF vormt bij veel organisaties de optelsom van de vorige KSF s. Immers, het hebben van tevreden en loyale klanten leidt door de bank genomen tot goede financiële resultaten. Bij een ondersteunende afdeling is de situatie anders en ligt de nadruk meer op transparantie, acceptabele (kost)prijzen en betrokkenheid van interne opdrachtgevers. De financiële resultaten van een organisatie dienen dusdanig te zijn dat de continuïteit van de organisatie Daadkracht: dienstverlenings- overeenkomst, producten & dienstengids, me3ng opera3onele kwaliteit Inzicht: me3ng klanzevreden- heid, benchmarken kosten & kwaliteit, financiële rappor- tage, account- gesprekken KSF 4: excellente opera3onele uitvoering KSF 5: klanten KSF 6: financiële resultaten is gewaarborgd. (Kost)prijzen dienen voor klanten en de eigen organisatie transparant en acceptabel te zijn. De financiële situatie van de organisatie dient zoveel mogelijk te worden gepland, onder andere door middel van begrotingen. Procedures voor bijvoorbeeld tekenbevoegdheid, dienen te worden toegepast. De facilitaire organisatie dient binnen de overeengekomen financiële kaders te blijven. Tevens behoort er regelmatig te worden gerapporteerd, verantwoording worden afgedragen over de financiële stand van zaken. Tenslotte dient regelmatig te worden gemeten hoe en op welke manier kosten en eventuele opbrengsten zich verhouden ten opzichte van soortgelijke organisaties. KSF 7: een organisatie dient te leren en te innoveren om voort te bestaan. De omgeving verandert, dus zal de organisatie moeten veranderen. Leren en innoveren kan op velerlei manieren. Voor leren en innovatie dient een deel van de financiën en andere middelen te worden gereserveerd. Hoeveel dit is, is afhankelijk van de staat van de organisatie en haar omgeving. Het meten van de geleverde prestaties behoort u regelmatig en gestructureerd te doen. Kijkt u daarbij naar het verleden, het heden en de verwachtingen. Beoordeel en leer van andere organisaties door te benchmarken. En doe dat met aandacht voor meer gebieden dan de operationele uitvoering en het al of niet behalen van de begroting. Fier.fm

16 Goede voornemens voor 2012: FMnormen-totaalpakket-met-korting bestellen voor inzicht in kosten en kwaliteit! Inzicht in kwaliteit en kosten met normen voor Facility Management Met NEN-EN krijgt u de handvatten om uw huidige positie te analyseren en, waar nodig te verbeteren. Zo krijgt u essentieel inzicht. Door deze norm kunt u beter sturen op de kosten en de kwaliteit van uw facilitair beheer. De norm is geschikt voor zowel kleine als grote organisaties. Fier.fm is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze norm. Momenteel is het mogelijk om het totaalpakket van beschikbare normen met korting te kopen bij NEN. NEN-EN geeft de termen en definities die spelen binnen Facility Management. NEN-EN geeft een leidraad voor het opstellen van Facility Management overeenkomsten. Nieuw: NEN-EN bevat een leidraad voor het omschrijven van het meten van kwaliteit van diensten en producten in Facility Management. Nieuw: NEN-EN heeft de focus op het eenduidig indelen en registreren van kosten. Deze norm zal NEN 2748, NEN 2745 en NPR 2744 vervangen. Nieuw: NEN-EN helpt organisaties om de ontwikkeling en verbetering van de diverse facilitaire processen te ondersteunen. Nieuw: NEN-EN beschrijft de methode om inhouden van gebouwen op uniforme wijze te meten vanuit een facilitaire invalshoek. Vervangt niet NEN Voor meer informatie en bestellen met korting: In ontwikkeling: NEN-EN is voor het maken van benchmarks. Naar verwachting is deze half 2012 beschikbaar. Magazine van Fier.fm over facilitaire activiteiten jaargang 1 nr

Fier.fm. Bedrijfspresentatie. Fier.fm: dichtbij de klant, dichtbij onszelf

Fier.fm. Bedrijfspresentatie. Fier.fm: dichtbij de klant, dichtbij onszelf Fier.fm Bedrijfspresentatie Fier.fm: dichtbij de klant, dichtbij onszelf ROUTEKAART Kennismaking Fier.fm 6-4-2010 / 2 Over ons ROUTEKAART Kennismaking Fier.fm 6-4-2010 / 3 Over ons: Fier.fm in het kort

Nadere informatie

DUTCH INNOVATION FACTORY

DUTCH INNOVATION FACTORY DUTCH INNOVATION FACTORY WAAROM DIF? (Door-)startende IT-bedrijven hebben voorkeur voor industriëel erfgoed Relatie HBO Bedrijfsleven versterken / Verankeren HBO in Zoetermeer Behoefte aan Ontmoeten Aantrekkelijker

Nadere informatie

ISO 41001; a game changer for Facility Management?!

ISO 41001; a game changer for Facility Management?! ISO 41001; a game changer for Facility Management?! Kennissessie 14 juni 2018 Standards and Regulations 1 Mijn gemiddelde dag... Sheryl Limburg 2 Fijn dat u er bent! Korte kennismaking met een paar vragen,

Nadere informatie

Leergang Leiderschap voor Professionals

Leergang Leiderschap voor Professionals Leergang Leiderschap voor Professionals Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Leiderschap voor Professionals Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de

Nadere informatie

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt:

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt: Wabo effectief ?Hoe Zo! >> Het toepassen van de Wabo is meer dan alleen de IT-structuur aanpassen, de procedures herzien en/of de processen opnieuw beschrijven en herinrichten. Het zijn de medewerkers

Nadere informatie

CONCEPT.. ( datum) Versie:. ( nummer )

CONCEPT.. ( datum) Versie:. ( nummer ) Persoonlijke Balanced Scorecard van.( naam ) Pagina 1 2. Inhoud Titel Pagina 1. Voorblad 1 2. Inhoud 2 3. Aanleiding 3 4. Missie 4 5. Doelstellingen 5 6. Kritieke succesfactoren 6 7. Overzicht prestatie-indicatoren

Nadere informatie

Het Mens Effect. hetmenseffect.nl

Het Mens Effect. hetmenseffect.nl Het Mens Effect hetmenseffect.nl Uw organisatiedoelen & het effect van talent In deze dynamische tijd vormt de mens weer de kern van succesvolle organisaties. Welke uitdaging ook, ICT-systemen, processen

Nadere informatie

Een duizendpoot in uw organisatie

Een duizendpoot in uw organisatie Een duizendpoot in uw organisatie Alles wat u altijd al wilde weten over Facilitaire flexkrachten van Mailprofs www.mailprofs.nl Servicegerichtheid en klantvriendelijkheid zijn tegenwoordig kwaliteiten

Nadere informatie

De 6 best hanteerbare KPI s in de schoonmaak

De 6 best hanteerbare KPI s in de schoonmaak De 6 best hanteerbare KPI s in de schoonmaak en de link met kritieke succesfactoren KPI s in de schoonmaak Margriet van Dijken Heel kort nog de theorie van KPI s in de schoonmaak Er gaat tegenwoordig geen

Nadere informatie

Leergang Allround Leiderschap

Leergang Allround Leiderschap Leergang Allround Leiderschap Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Allround Leiderschap Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de kijk op leiderschap

Nadere informatie

Kennismiddag: Demand Management

Kennismiddag: Demand Management Kennismiddag: Demand Management Agenda Agenda Even voorstellen Inleiding FM FM en uitbesteden Een praktijkvoorbeeld Pauze Wat is Demand management? Borrel 9-10-2014 Kennismiddag: Demand Management Even

Nadere informatie

Programma Prestatieafstemmingsmodel. Balanced ScoreCard. Prestatiemanagement Delegeren Intervisie

Programma Prestatieafstemmingsmodel. Balanced ScoreCard. Prestatiemanagement Delegeren Intervisie Balanced ScoreCard POP beloningssystematiek afsprakenformulier 30-1-2018 Programma Prestatieafstemmingsmodel Balanced ScoreCard Prestatiemanagement Delegeren Intervisie 1 2 4 Missie & strategie Functiedoelstellingen

Nadere informatie

EEN VAN ONZE EXPERTS

EEN VAN ONZE EXPERTS EEN VAN ONZE EXPERTS Live begins at the end of your comfort zone Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn actueel en bieden

Nadere informatie

Grip op verandering door het verbinden van cultuur en strategie

Grip op verandering door het verbinden van cultuur en strategie Grip op verandering door het verbinden van cultuur en strategie VNO-NCW 4 maart 2015 De heliumstick We zijn gestart met de oefening met de Heliumstick. De opdracht leek eenvoudig: breng de stick met zijn

Nadere informatie

Profiel. Teamleider Zorg en Wonen. 23 april 2015. Opdrachtgever InteraktContour

Profiel. Teamleider Zorg en Wonen. 23 april 2015. Opdrachtgever InteraktContour Profiel Teamleider Zorg en Wonen 23 april 2015 Opdrachtgever InteraktContour Voor meer informatie over de functie Marcel ten Berge, adviseur Leeuwendaal Telefoon (070) 414 27 00 06-2900 47 45 Voor sollicitatie

Nadere informatie

SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE]

SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE] SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE] Waarvoor kiezen klanten voor SoHuman? SoHuman helpt mensen, teams en organisaties met hun persoonlijke en professionele

Nadere informatie

Over Performance Dialogue

Over Performance Dialogue Over Performance Dialogue Wij ondersteunen organisaties bij het versterken van de dialoog tussen de organisatie en haar medewerkers over functioneren en presteren. Dit doen wij door middel van training

Nadere informatie

Balanced Scorecard. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V.

Balanced Scorecard. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Balanced Scorecard Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 9 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 VERSIEBEHEER... 3 2 DE

Nadere informatie

hr Duurzaam succesvol

hr Duurzaam succesvol hr Duurzaam succesvol Duurzaamheid is een thema binnen veel organisaties. Logisch, iedere organisatie wil graag goed gekwalificeerde, gemotiveerde en gezonde medewerkers. In steeds meer Cao s worden dan

Nadere informatie

Producten. Advies coaching en training Strategie Financieel

Producten. Advies coaching en training Strategie Financieel Het bedrijf Wij zijn een full concept bureau voor de automotive en Aftersales Specialist. Wij staan voor flexibel, transparant en praktische oplossingen. Producten Advies coaching en training Strategie

Nadere informatie

Manager Bedrijfsvoering

Manager Bedrijfsvoering Manager Bedrijfsvoering Verbinder, peoplemanager en sparringpartner op strategisch niveau Severinus Severinus noemt zich dé zorgorganisatie in Veldhoven en omgeving. Zij bieden primair zorg voor mensen

Nadere informatie

Ondersteunen in professionele organisatie van Gastvrijheid, Eten & Drinken

Ondersteunen in professionele organisatie van Gastvrijheid, Eten & Drinken Ondersteunen in professionele organisatie van Gastvrijheid, Eten & Drinken Kennis-maken Modern advies- & trainingsbureau Ruim 30 jaar ervaring in adviesveld Innoverende aanpak Onze missie Onze opdrachtgevers

Nadere informatie

Uw specialist in technisch management

Uw specialist in technisch management IP-Solutions Het technisch beheer van installaties staat onder druk. De toenemende concurrentie, kostendruk en veranderende wet- en regelgeving vraagt om grotere transparantie, flexibiliteit en efficiency.

Nadere informatie

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline.

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline. BUSINESS CASE Exact Online MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING De 5 tips van Marc Vosse www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY DE 5 TIPS VAN MARC VOSSE Voor

Nadere informatie

Het nieuwe aanbestedend inkopen Een omwenteling met l de gebruiker als basis

Het nieuwe aanbestedend inkopen Een omwenteling met l de gebruiker als basis r Het nieuwe aanbestedend inkopen Een omwenteling met l de gebruiker als basis Prof.dr.ing. Jacques J.A.M. Reijniers MBA o o o k a l e Symposium Het nieuwe werken, een schone taak Kaatsheuvel, 6 oktober

Nadere informatie

Kennis van (Documentaire) Informatie Voorziening

Kennis van (Documentaire) Informatie Voorziening Kennis van (Documentaire) Informatie Voorziening Alles wat u altijd al wilde weten over DIV flexkrachten van Mailprofs www.mailprofs.nl Met de toenemende digitalisering van de (Documentaire) Informatie

Nadere informatie

Leiding geven aan leren 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo

Leiding geven aan leren 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo Leiding geven aan leren 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Leiding geven aan leren Waarom en voor wie Onderwijsgevenden in het primair onderwijs (regulier en speciaal onderwijs),

Nadere informatie

Dit zijn de nieuwe trainingen en workshops van Mankind Mens & Organisatie in 2016:

Dit zijn de nieuwe trainingen en workshops van Mankind Mens & Organisatie in 2016: Mankind Mens & Organisatie gelooft in de kracht van dromen en drijfveren in relatie tot ondernemerschap en leiderschap. Dromen en drijfveren vormen de grond waarop ambitie kan groeien. Passie zorgt vervolgens

Nadere informatie

6 TIPS DIE HET PRESTEREN VAN UW WERKOMGEVING VERBETEREN

6 TIPS DIE HET PRESTEREN VAN UW WERKOMGEVING VERBETEREN 6 TIPS DIE HET PRESTEREN VAN UW WERKOMGEVING VERBETEREN INLEIDING Het Nieuwe Werken is in de afgelopen jaren op vele plekken geïntroduceerd om slimmer om te gaan met de beschikbare middelen binnen organisaties

Nadere informatie

Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer!

Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! brochure.indd 1 07-02-12 11:02 brochure.indd 2 07-02-12 11:02 Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! Arrix optimus is

Nadere informatie

Servicedesking! Hot or Not? Egbert van der Steege MSc

Servicedesking! Hot or Not? Egbert van der Steege MSc Servicedesking! Hot or Not? Egbert van der Steege MSc FACTO CONGRES 2013 Servicedesking! Hot or Not? 11 juni 2013 BENT U TEVREDEN OVER DE PERFORMANCE VAN UW (FACILITAIRE) SERVICEDESK? DRAAGT UW (FACILITAIRE)

Nadere informatie

beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom!

beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom! beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom! Agenda Introductie Performance Management Stellingen Afsluiting Luciano

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag!

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen zie jij het al helemaal voor je? Droom jij van je eigen bedrijf? Of heeft je moeder een bedrijf en wil je dat graag overnemen? Misschien

Nadere informatie

Communiceren op basis van Management Drives De wereld van de kleuren onthuld

Communiceren op basis van Management Drives De wereld van de kleuren onthuld Haalt het beste uit uw mensen! Communiceren op basis van Management Drives De wereld van de kleuren onthuld Haalt het beste uit uw mensen! Management Drives? Management Drives is het bedieningspaneel en

Nadere informatie

Medewerkerbetrokkenheid. 1. Werk aan medewerkertevredenheid. Betrokkenheid uit jezelf. Waarom zou iemand het maximale inzetten voor een werkgever?

Medewerkerbetrokkenheid. 1. Werk aan medewerkertevredenheid. Betrokkenheid uit jezelf. Waarom zou iemand het maximale inzetten voor een werkgever? Dat is de vraag! Natuurlijk is werk nog steeds vanzelfsprekend voor mensen maar het is niet meer zo vanzelfsprekend om voor de duur van het leven die ene baas te kiezen. Mensen maken enorm veel keuzes.

Nadere informatie

Beste HRM Dienstverlener voor de Overheid

Beste HRM Dienstverlener voor de Overheid Outplacement Outplacement Sta je aan het begin van een nieuwe stap in je loopbaan? Wij ondersteunen je bij het vinden van een nieuwe baan. Nieuwe keuzes maken is wat onwennig en het maakt je soms onzeker.

Nadere informatie

opdracht relevante informatie of dat u als opdrachtgever de studenten voldoende tijd voor begeleiding en beoordeling kunt bieden.

opdracht relevante informatie of dat u als opdrachtgever de studenten voldoende tijd voor begeleiding en beoordeling kunt bieden. vergroot uw slagkracht Huisvesting Innovatie Projectmanagement Optimale benutting Bedrijfsprocessen Faculteit Economie en Management Bedrijfskundig management Wilt u uw bedrijfsvoering laten analyseren

Nadere informatie

Bantopa Terreinverkenning

Bantopa Terreinverkenning Bantopa Terreinverkenning Het verwerven en uitwerken van gezamenlijke inzichten Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen en services dwingen organisaties tot samenwerking

Nadere informatie

Trend People: dé perfecte matchmaker.

Trend People: dé perfecte matchmaker. Trend People: dé perfecte matchmaker. Kwaliteit, aandacht voor mensen en altijd gefocust op het creëren van meerwaarde, dat is waar Trend People voor staat. Geen gewoon uitzendbureau, maar een fullservice

Nadere informatie

> Profiel. GITP Executive Search, Werving & Selectie en Interim Management Berg en Dalseweg 127, 6522 BE Nijmegen Telefoon 024 3277571 www.gitp.

> Profiel. GITP Executive Search, Werving & Selectie en Interim Management Berg en Dalseweg 127, 6522 BE Nijmegen Telefoon 024 3277571 www.gitp. Executive Search, Werving & Selectie en Interim Management Berg en Dalseweg 127, 6522 BE Nijmegen Telefoon 024 3277571 www.gitp.nl > Profiel Kenmerk > WS.2014.0033/14.103 Onderwerp > Functie- en competentieprofiel

Nadere informatie

Werkgroep. Duurzame Inzetbaarheid van medewerkers, Lean en Vitale, Productieve medewerkers. Inventarisatie en start bijeenkomst

Werkgroep. Duurzame Inzetbaarheid van medewerkers, Lean en Vitale, Productieve medewerkers. Inventarisatie en start bijeenkomst Werkgroep Duurzame Inzetbaarheid van medewerkers, Lean en Vitale, Productieve medewerkers Inventarisatie en start bijeenkomst Dinsdagmiddag 2 september van 13.00 17.00 uur Bosweg 15 te Zwolle. Lean Innovation

Nadere informatie

Intern tevredenheidsonderzoek Facilitair Bedrijf. Improve through Reflection

Intern tevredenheidsonderzoek Facilitair Bedrijf. Improve through Reflection Improve through Reflection Intern tevredenheidsonderzoek Facilitair Bedrijf Tevredenheidsonderzoek onder klanten, medewerkers en interne klanten. Advies en verbetermanagement. eindgebruikers. de beleving

Nadere informatie

Intermedius, Passie, grip en structuur voor u en uw organisatie

Intermedius, Passie, grip en structuur voor u en uw organisatie Intermedius, Passie, grip en structuur voor u en uw organisatie Wilt u organisatieveranderingen effectief vormgeven en besturen? Zorg dan dat projecten en programma s elkaar versterken in een gestructureerde

Nadere informatie

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel!

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel! Gaby Remmers: senior onderzoeker Blauw Research Drijfveer: organisaties helpen inzicht te krijgen in de kansen op een nog klantgerichtere dienstverlening Andre Heeling: onderzoeker Blauw Research Drijfveer:

Nadere informatie

ÉÉN VAN ONZE EXPERTS

ÉÉN VAN ONZE EXPERTS ÉÉN VAN ONZE EXPERTS Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn actueel en bieden onze opdrachtgevers daarmee het beste uit

Nadere informatie

GASTVRIJHEIDMEDEWERKER IN DE ZORG (GIDZ)

GASTVRIJHEIDMEDEWERKER IN DE ZORG (GIDZ) GASTVRIJHEIDMEDEWERKER IN DE ZORG (GIDZ) Bedankt voor het vergelijken en aanvragen van een brochure via Springest. We hopen dat we je met deze informatie kunnen helpen bij het maken van een keuze voor

Nadere informatie

Vitaliteit & Presteren. Maximale Teamkracht. Word met je team energieker, creatiever en productiever

Vitaliteit & Presteren. Maximale Teamkracht. Word met je team energieker, creatiever en productiever Vitaliteit & Presteren Maximale Teamkracht Word met je team energieker, creatiever en productiever Maximale Teamkracht Word met je team energieker, creatiever en productiever Daar droom je toch van. Teamleden

Nadere informatie

21st Century Skills Training

21st Century Skills Training Ontwikkeling van competenties voor de 21 e eeuw - Vernieuwend - Voor werknemers van nu - Met inzet van moderne en digitale technieken - - Integratie van social media - Toekomstgericht - Inleiding De manier

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

Programma. Ontwikkelingen. Kansen. Hoe pak je dat aan? Waar willen jullie het over hebben?

Programma. Ontwikkelingen. Kansen. Hoe pak je dat aan? Waar willen jullie het over hebben? ICT en Vastgoed Programma Ontwikkelingen Kansen Hoe pak je dat aan? Waar willen jullie het over hebben? Wie ben ik? Loopbaan IT biedt vastgoedbedrijven concurrentievoordelen RealEstateIT helpt deze voordelen

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000 Resultaat break-out sessies 2 september: toekomst van ISO 26000 1 Inhoud A. Integratie groep 1 B. Integratie groep 2 C Erkenning D. Branchespecifiek E: MVO en innovatie 2 De vragen per focusgebied 1. Wat

Nadere informatie

Persoonlijk leiderschaps programma

Persoonlijk leiderschaps programma Persoonlijk leiderschaps programma Zet binnen acht weken grote stappen in je persoonlijke ontwikkeling en leer te werken vanuit jouw persoonlijke kracht! Ben jij een druk bezette (young) professional en

Nadere informatie

EEN VAN ONZE EXPERTS

EEN VAN ONZE EXPERTS EEN VAN ONZE EXPERTS 1+1=3 Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn actueel en bieden onze opdrachtgevers daarmee het beste

Nadere informatie

Productoverzicht. Hét toonaangevend platform van ondernemend Limburg

Productoverzicht. Hét toonaangevend platform van ondernemend Limburg Productoverzicht Hét toonaangevend platform van ondernemend Limburg WijLimburg: WijLimburg is hét toonaangevende platform voor ondernemend Limburg. Dagelijks informeert, verbindt en inspireert WijLimburg

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Persoonlijke Effectiviteit De cursus Persoonlijke Effectiviteit duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Organisatie principes

Organisatie principes Organisatie principes Een overzicht van organisatie principes die als richtsnoer dienen bij het vormgeven van flexibele, innovatieve organisaties. Deze principes zijn gebaseerd op de Moderne Sociotechniek.

Nadere informatie

Inleiding. Inleiding. Een goede Missie, Visie en Strategie (MVS) bestaat uit twee gedeelten: Strategie Ontwikkeling en Strategie Implementatie.

Inleiding. Inleiding. Een goede Missie, Visie en Strategie (MVS) bestaat uit twee gedeelten: Strategie Ontwikkeling en Strategie Implementatie. Inleiding Inleiding Veel bedrijven hebben wel eens een Visie, Missie en Strategie uitgewerkt. Maar slechts weinig bedrijven hebben er ook daadwerkelijk voordeel van. Bij veel bedrijven is het niet meer

Nadere informatie

Goed energiemanagement volgens NEN-EN-ISO 50001 loont! www.nen.nl/energy. Normalisatie: de wereld op één lijn

Goed energiemanagement volgens NEN-EN-ISO 50001 loont! www.nen.nl/energy. Normalisatie: de wereld op één lijn Goed energiemanagement volgens NEN-EN-ISO 50001 loont! www.nen.nl/energy Normalisatie: de wereld op één lijn Goed energiemanagement volgens NEN-EN-ISO 50001 loont! Goed energiemanagement leidt tot hoge

Nadere informatie

ibisapps IBIS4Tender

ibisapps IBIS4Tender ibisapps IBIS4Tender online budgetten aanbesteden bewaken Quote Online aanbesteden met IBIS4Tender is transparant en voorkomt fouten. Daarnaast is het voor alle betrokkenen ook veel eenvoudiger. Transparanter

Nadere informatie

Waardengedreven ketenmanagement. C. Hemeltjen J. Niesten

Waardengedreven ketenmanagement. C. Hemeltjen J. Niesten Waardengedreven ketenmanagement C. Hemeltjen J. Niesten De beste manier om de toekomst te voorspellen is haar te creëren DROOM Co 2 is basis voor missie en visie Uitdagingen algemeen Gemeente Deventer

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

Financieel management voor Facility Managers

Financieel management voor Facility Managers Financieel management voor Facility Managers Cursus MEDEWERKERS IN BEWEGING ZETTEN, HOUDEN EN INSPIREREN IS CRUCIAAL VOOR EEN FACILITAIRE ORGANISATIE. MET COACHING, VERFRISSENDE Facilitair managers worden

Nadere informatie

TALENT TOP NAAR DE. Het. initiatief. voor. meer. vrouwen. naar. top

TALENT TOP NAAR DE. Het. initiatief. voor. meer. vrouwen. naar. top TALENT TOP NAAR DE initiatief voor meer vrouwen de top naar Het r de top HET CHARTER TALENT NAAR DE TOP Een gezonde M/V balans in organisaties levert veel op maar het wordt niet vanzelf realiteit. Er zijn

Nadere informatie

Waardecreatie op scherp

Waardecreatie op scherp Inleiding Waardecreatie op scherp Focus voor verbetering van professionele dienstverlening Jos van Dam, strategisch adviseur Hoe kan het dat je levert wat is afgesproken en de klant toch niet helemaal

Nadere informatie

STRATEGIE IMPLEMENTATIE SUCCESFACTOREN

STRATEGIE IMPLEMENTATIE SUCCESFACTOREN STRATEGIE IMPLEMENTATIE FACTOREN 9 FACTOREN VOOR STRATEGIE IMPLEMENTATIE STRATAEGOS.COM STRATEGIE IMPLEMENTATIE ALS CONCURRENTIEVOORDEEL 1 2 3 4 5 Om succesvol te zijn en blijven moeten organisaties hun

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Inkoopmanagement & Procurement De cursus Inkoopmanagement & Procurement duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

UWV Loopbaanadviseur 2.0 Strategisch en creatief meedenken met je opdrachtgever

UWV Loopbaanadviseur 2.0 Strategisch en creatief meedenken met je opdrachtgever UWV Loopbaanadviseur 2.0 Strategisch en creatief meedenken met je opdrachtgever Petra Korevaar Manager UWV loopbaancentrum Utrecht 17-06-2010 Even voorstellen UWV 2010 20.931 mensen/17.812 fte 11 districten

Nadere informatie

Business Principles, Kernwaarden, Strategie; hoe zit dat?

Business Principles, Kernwaarden, Strategie; hoe zit dat? Business Principles Business Principles, Kernwaarden, Strategie; hoe zit dat? De Business Principles zijn een nadere uitwerking van de kernwaarden en de strategische thema s. Samen met onze purpose, missie,

Nadere informatie

CarrièreBoost. Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu

CarrièreBoost. Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu CarrièreBoost Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu Op zoek naar een nieuwe baan waar begin ik?! Reorganisatie, inkrimping, u bent ontslagen! Veranderingen, verschuivingen u wordt herplaatst!

Nadere informatie

Inkoop en contractmanagement

Inkoop en contractmanagement Syllabus Inkoop en contractmanagement Een inspirerende bundeling van theorie en praktijk, tips en ervaringen, kansen en bedreigingen. Inclusief best practices bij onder meer Universiteit Twente, ING, provincie

Nadere informatie

HR Performance Management

HR Performance Management HR Performance Management Door: Bernadette van de Laak Inleiding Bij Performance Management (PM) gaat het erom dat menselijk kapitaal binnen een organisatie dusdanig wordt georganiseerd, dat stijging van

Nadere informatie

Puur Professioneel. Inspireert eeuwig. Draagt bij aan groei

Puur Professioneel. Inspireert eeuwig. Draagt bij aan groei Puur Professioneel Inspireert eeuwig Draagt bij aan groei verhaal In 2009 heeft gezondheids- en communicatie wetenschapper Mariëlle F. Houben - Vaessen de stap gezet een eigen bedrijf te starten. Met nagenoeg

Nadere informatie

NL COACH CONGRES 01/12/2017

NL COACH CONGRES 01/12/2017 Persoonlijke ontwikkeling van de sportcoach 60graden feedback assessment NL COACH CONGRES 0//07 MARK.KAPTEIN@SPORTCOACHEXCEL.NL YARA@PUREPERFORMANCECOACHING.NL WELKOM Be here Be safe Be well Doel vandaag

Nadere informatie

KOERSEN OP SUCCES Workshops strategische teamontwikkeling

KOERSEN OP SUCCES Workshops strategische teamontwikkeling KOERSEN OP SUCCES Workshops strategische teamontwikkeling Koersen op Succes Of het nu gaat om het verwezenlijken van plannen, het behalen van gestelde doelen, het leuker maken van een organisatie of het

Nadere informatie

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes?

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? December 2007 / Januari 2008 Door: Marco Bouman, Impulse, Strategie & Marketing Februari 2008 2008 Marco Bouman, alle rechten voorbehouden Het is niet

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Training Persoonlijke Kracht!

Training Persoonlijke Kracht! Training Persoonlijke Kracht! Zet binnen acht weken stevige stappen in je persoonlijke ontwikkeling en leer te werken vanuit jouw persoonlijke kracht! Training Persoonlijke Kracht! Persoonlijk leiderschapsprogramma

Nadere informatie

Hetty Braam. vragen aan:

Hetty Braam. vragen aan: 10 vragen aan: Hetty Braam Manager ICT & Informatiemanagement bij Timing Uitzendbureau over Sigmax als ICT partner en de overstap naar de Sigmax ONE Cloud Facts & Figures Timing Uitzendbureau 51 vestigingen

Nadere informatie

Winnen en behouden van nieuwe cliënten

Winnen en behouden van nieuwe cliënten Winnen en behouden van nieuwe cliënten Dat is de kracht van het zelfstandig ondernemerschap in tegenstelling tot de grote bedrijven. Alles draait om het vertrouwen van jouw cliënt in jouw professionaliteit.

Nadere informatie

HET NIEUWE WERKEN IN RELATIE TOT PERSOONLIJKE DRIJFVEREN VAN MEDEWERKERS. Onderzoek door TNO in samenwerking met Profile Dynamics

HET NIEUWE WERKEN IN RELATIE TOT PERSOONLIJKE DRIJFVEREN VAN MEDEWERKERS. Onderzoek door TNO in samenwerking met Profile Dynamics HET NIEUWE WERKEN IN RELATIE TOT PERSOONLIJKE DRIJFVEREN VAN MEDEWERKERS Onderzoek door TNO in samenwerking met Profile Dynamics 1 Inleiding Veel organisaties hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in

Nadere informatie

HET ANTWOORD OP UW VRAGEN

HET ANTWOORD OP UW VRAGEN HET ANTWOORD OP UW VRAGEN Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn actueel en bieden onze opdrachtgevers daarmee het beste

Nadere informatie

Conclusie: voor elke organisatie die dit nastreeft is het goed besturen en beheersen van de bedrijfsprocessen

Conclusie: voor elke organisatie die dit nastreeft is het goed besturen en beheersen van de bedrijfsprocessen 1 Waarom? : Succesvol zijn is een keuze! Organisaties worden door haar omgeving meer en meer gedwongen om beter te presteren. Voornamelijk wordt dit ingegeven door de klant die haar eisen en wensen m.b.t.

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert B December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT B 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: Transitie van Controle naar Vertrouwen

Het Nieuwe Werken: Transitie van Controle naar Vertrouwen Het Nieuwe Werken: Transitie van Controle naar Vertrouwen Het Nieuwe Werken (HNW) is een van de meest populaire trends op het gebied van organisatieontwikkeling van de laatste jaren; meer dan een kwart

Nadere informatie

Bor Veen Algemeen Directeur Werkkracht

Bor Veen Algemeen Directeur Werkkracht JAARVERSLAG 2018 Inleiding We zijn gestart! Met grote dank aan alle medewerkers van Werkkracht, onze opdrachtgever de Gemeente Ede, de Ondernemingsraad en de leden van de Raad van Commissarissen die al

Nadere informatie

Kortom, van visie naar werkelijkheid!

Kortom, van visie naar werkelijkheid! Wie zijn wij Scopeworks is een internationaal bureau wat zich richt op executive search, interim management en consulting. Ons kantoor is gevestigd in Nederland en vanuit hier worden onze diensten wereldwijd

Nadere informatie

Benut het volledig potentieel van je mensen en organisatie!

Benut het volledig potentieel van je mensen en organisatie! Benut het volledig potentieel van je mensen en organisatie! Vergroten van (persoonlijk) leiderschap met de Management Drives app Welke drijfveren zijn aan zet in Workforce Management? 1e ronde parallelsessie:

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DEFENSIE WERKGROEP STAAL EERSTE DRUK, NOVEMBER 2007 VISIE LEIDINGGEVEN

MINISTERIE VAN DEFENSIE WERKGROEP STAAL EERSTE DRUK, NOVEMBER 2007 VISIE LEIDINGGEVEN MINISTERIE VAN DEFENSIE WERKGROEP STAAL EERSTE DRUK, NOVEMBER 2007 VISIE LEIDINGGEVEN INLEIDING Voorwoord Commandant der Strijdkrachten CONTEXT De complexe omgeving waarin bij Defensie leiding wordt gegeven

Nadere informatie

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent Management Development is een effectieve manier om managementpotentieel optimaal te benutten en te ontwikkelen in een stimulerende en lerende omgeving. De manager van vandaag moet immers adequaat kunnen

Nadere informatie

Het schier onmogelijke mogelijk maken

Het schier onmogelijke mogelijk maken Improof, ondernemen met visie Improof is opgericht door Hans Savalle en Tom Touber. Ervaren ondernemers en bestuurders bij grote ondernemingen. Nu helpen zij collega ondernemers hun ambities waar te maken.

Nadere informatie

HRM SCORECARD. PRESENTATIE/WORKSHOP WATCH-Consultancy in samenwerking met REEF/deelt kennis Woensdag 17 november 2010

HRM SCORECARD. PRESENTATIE/WORKSHOP WATCH-Consultancy in samenwerking met REEF/deelt kennis Woensdag 17 november 2010 HRM-scorecard HRM SCORECARD PRESENTATIE/WORKSHOP WATCH-Consultancy in samenwerking met REEF/deelt kennis Woensdag 17 november 2010 Een korte introductie Wat doet WATCH-Consultancy op het gebied van HRM-Consultancy?

Nadere informatie

Workshop opleiding op leeftijd. Margreet Verbeek

Workshop opleiding op leeftijd. Margreet Verbeek Workshop opleiding op leeftijd Margreet Verbeek Workshop opleiding op leeftijd Werken aan een gezonde toekomst Kom in beweging! 2 Wat gaan we doen? Kennismaking: Wie zijn wij? Actieve kennismaking Ik ga

Nadere informatie

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1 Talenten Aanzien en Erkenning 3 Besluitvaardigheid 8 Confrontatie en Agitatie 4 Doelgerichtheid 4 Talenten Hulpvaardigheid 5 Ontzag 3 Orde en Netheid 4 Pragmatisme 6 Stressbestendigheid 7 Verantwoording

Nadere informatie

Profiel. Programmadirecteur Creatieve Industrie Aventus. december 2015

Profiel. Programmadirecteur Creatieve Industrie Aventus. december 2015 Profiel Programmadirecteur Creatieve Industrie Aventus december 2015 Opdrachtgever Aventus Voor meer informatie over de functie Jeannette van der Vorm, adviseur Leeuwendaal Telefoon (088) 00 868 00 / 06-29004782

Nadere informatie

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Zakenwijzer Het is tijd voor nieuw en ander leiderschap en management We kunnen ons niet meer verloven te blijven doen wat we deden. Als alles verandert,

Nadere informatie

De weg naar zinvolle dagbesteding voor mensen met dementie. begeleidingsprogramma voor organisaties die zorg leveren aan mensen met dementie

De weg naar zinvolle dagbesteding voor mensen met dementie. begeleidingsprogramma voor organisaties die zorg leveren aan mensen met dementie De weg naar zinvolle dagbesteding voor mensen met dementie begeleidingsprogramma voor organisaties die zorg leveren aan mensen met dementie Context Het aanbieden van welzijn, dagbesteding of zingevingactiviteiten

Nadere informatie

Noort Organisatie Ontwikkeling

Noort Organisatie Ontwikkeling Leidinggeven Leidinggeven: Kwaliteit: Uit veel onderzoeken blijkt dat de invloed van een leidinggevende op zijn omgeving enorm is. Een goede leidinggevende haalt meer uit zijn afdeling, weet zijn medewerkers

Nadere informatie

Welkom bij de workshop Contractmanagement (CM) Rolf Zwart Kwaliteitszorgmedewerker IFV

Welkom bij de workshop Contractmanagement (CM) Rolf Zwart Kwaliteitszorgmedewerker IFV Welkom bij de workshop Contractmanagement (CM) Rolf Zwart Kwaliteitszorgmedewerker IFV Doel: Zicht op: Begrippen en Definities Hoe in de eigen organisatie CM te bepalen Hoe: Stappenplan CM voor contracten

Nadere informatie