Invoering zorgzwaartepakketten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Invoering zorgzwaartepakketten"

Transcriptie

1 Bijlage 3 bij circulaire Care/AWBZ/09/21c BELEIDSREGEL Invoering zorgzwaartepakketten 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) die wordt geleverd door zorgaanbieders die zijn toegelaten voor de functie verblijf, eventueel in combinatie met één of meer van de functies persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of behandeling als omschreven in het Besluit zorgaanspraken AWBZ. b. Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin de mededeling als bedoeld in artikel 20, tweede lid, sub b, van de Wet Marktordening Gezondheidszorg (WMG) wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari c. Deze beleidsregel is vastgesteld op grond van artikel 57 Wmg naar aanleiding van de aanwijzing van de Minister van VWS met kenmerk DLZ/SFI op grond van artikel 7 Wmg. d. De Beleidsregel invoering zorgzwaartepakketten met nummer CA-349 wordt ingetrokken. e. De termijn waarvoor deze beleidsregel geldt, loopt tot en met 31 december f. Deze beleidsregel kan worden aangehaald als Beleidsregel invoering zorgzwaartepakketten. 2. Definities In deze beleidsregel wordt verstaan onder: a. Herallocatiebedrag: het verschil tussen de budgetbasis en ZZP opgave. Dit herallocatiebedrag wordt eenmalig in 2009 door de NZa vastgesteld op basis van de budgetverzoeken in de maartronde Capaciteitsmutaties 2009 die na 31 december 2008 feitelijk in gebruik worden genomen, worden niet meegenomen bij de berekening van het herallocatiebedrag. b. Budgetbasis: het financiële totaal van een zorgaanbieder dat de NZa vaststelt op grond van de door zorgaanbieder en zorgkantoor ingediende productieafspraken in termen van de oude bekostigingsparameters ten aanzien van: - loonkosten zoals die voortvloeien uit de beleidsregels: o I-732 /II-706 / III-887 Calculatieschema o CA-348 Personeelskosten (V&V) o CA-302 Palliatief terminale zorg (V&V) o CA-303 Intramurale zorg (V&V) o CA-318 Loonkosten (JLVG) o CA-320 Loonkosten (ZG auditief) o CA-322 Loonkosten (ZG visueel) o CA-324 Loon- en materiële kosten VG, LG en ZG

2 o o o CA-391 Loonkosten (VG) CA-326 Beleidsregel Loon- en materiële kosten (LG) CA-327 Loon- en materiële kosten intramurale geestelijke gezondheidszorg AWBZ 2 van 14 - materiële kosten zoals die voortvloeien uit de beleidsregels: o I-732 /II-706 / III-887 Calculatieschema o CA-355 Materiële kosten (V&V) o CA-390 Materiële kosten (VG) o CA-319 Materiële kosten (JLVG) o CA-321 Materiële kosten (ZG auditief) o CA-323 Materiële kosten en onderhoud (ZG visueel) o CA-324 Loon- en materiële kosten VG, LG en ZG o CA-326 Loon- en materiële kosten (LG) o CA-327 Loon- en materiële kosten intramurale geestelijke gezondheidszorg AWBZ met uitzondering van prestaties K.1.1 t/m K.1.6 en VZ2.5 en voor klinisch intensieve behandeling op grond van de beleidsregel Loon- en materiële kosten intramurale geestelijke gezondheidszorg AWBZ - zorgzwaartetoeslag zoals die voortvloeien uit de beleidsregel: o CA-309 Zorgzwaartetoeslag. - zorg op maat zoals die voortvloeien uit de beleidsregel: o III-796 Zorg op maat. - toepassing van de hardheidsclausule zoals opgenomen in de tot 31 december 2003 geldende Beleidsregel wachtlijstmiddelen. - bestendig beleid dat voor 2009 middels een afzonderlijk besluit is toegekend ter bekostiging van de zorgzwaarte van daarbij aangegeven categorieën van cliënten. - energie- en onderhoudskosten zoals die voortvloeien uit de beleidsregel: o CA-385 Kleinschalig wonen - vergoeding zoals die voortvloeit uit de beleidsregel: o II-716 Herallocatie normatieve budgettering - een opgave van de kosten door zorgkantoor en aanbieder van de kosten van extramurale zorg die geleverd wordt aan cliënten die verblijven in een instelling die overwegend zorg levert aan zintuiglijke gehandicapten. De verblijfsinstelling levert zowel de extramurale als intramurale zorg. c. Oude bekostigingsparameters: de vóór 2009 gebruikelijke parameters voor de bekostiging van een intramurale AWBZ instelling, gerelateerd aan bedden en plaatsen. d. Aanvaardbare kosten 2009: de budgetbasis plus of min het te effectueren herallocatiebedrag op basis van de afbouw-/opbouw- of maatwerkregeling plus de overige budgetcomponenten (kapitaallasten en extramurale zorg).

3 e. Aanvaardbare kosten 2010: het financiële totaal van een zorgaanbieder dat de NZa vaststelt op grond van de door zorgaanbieder en zorgkantoor ingediende productieafspraken in termen van ZZP s plus of min het te effectueren herallocatiebedrag op basis van de afbouw- /opbouw- of maatwerkregeling plus de overige budgetcomponenten (kapitaallasten en extramurale zorg). 3 van 14 f. Productieafspraken: de lokale afspraken met betrekking tot het variabele/productiegebonden deel van de aanvaardbare kosten van een zorgaanbieder. g. ZZP opgave: de door de NZa vastgestelde opgave op basis van: 1. het door zorgaanbieder en zorgkantoor afgesproken aantal ZZP s en bijbehorend tarieven; 2. de door zorgaanbieder en zorgkantoor afgesproken overige prestaties die voortvloeien uit de Beleidsregel prestatiebeschrijvingen en tarieven zorgzwaartepakketten en bijbehorende tarieven; 3. de door zorgaanbieder en zorgkantoor afgesproken verblijfscomponent en zorgcomponent uitgedrukt in functies voor tijdelijk verblijf. De ZZP opgave is gebaseerd op de: indicatiegegevens van nieuwe cliënten of herindicaties (vanaf 1 juli 2007 indiceert Centrum Indicatiestelling Zorg in ZZP s). geactualiseerde zorgzwaarte van bestaande cliënten (bij voorkeur met behulp van het ZZP scoreprogramma van HHM) met verwerking van de resultaten van de controle door het CIZ (ook voor niet-gecontroleerde zorgaanbieders). uitkomst van het expertteam van het Centrum voor Consultatie en Expertise indien en voor zover van toepassing. h. Sluittarief: het tarief dat dient ter dekking van het verschil tussen de door de zorgaanbieder gedeclareerde ZZP s, overige prestaties, verblijfscomponent en zorgcomponent tijdelijk verblijf, klinisch intensieve behandeling, en extramurale zorgprestaties enerzijds en de door de NZa bepaalde aanvaardbare kosten 2009 van die zorgaanbieder anderzijds. i. Budgetverzoek: tariefverzoek van zorgaanbieder en/of zorgkantoor op grond van het bepaalde bij of krachtens paragraaf 4.4 van de Wmg ter vaststelling van de aanvaardbare kosten in enig jaar. j. Capaciteitsmutatie 2009: een wijziging van de op grond van de Wet toelating zorginstellingen toegelaten capaciteit 2009 die na 31 december 2008 feitelijk in gebruik wordt genomen. k. ZZP: een zorgzwaartepakket bestaande uit een volledig pakket van intramurale zorg dat aansluit op de kenmerken van de cliënt en de soort zorg dat die cliënt nodig heeft.

4 3. Doel van zorgzwaartepakketten 4 van 14 In deze beleidsregel legt de NZa haar beleid vast met betrekking tot de invoering van zorgzwaartebekostiging in de intramurale AWBZ sector door middel van zorgzwaartepakketten (ZZP s). Het doel van ZZP s is om cliënten een pakket te geven passend bij de zorgzwaarte en een vraaggestuurde bekostiging te realiseren. De invoering van de bekostiging op basis van ZZP s vindt gefaseerd plaats. Met ingang van 1 januari 2009 wordt de eerste stap bij de invoering van de ZZP s gezet. Ten behoeve van een zorgvuldige invoering en een geleidelijke omslag legt de NZa in deze beleidsregel vast welke stappen in 2009 respectievelijk in 2010 worden gezet met betrekking tot de ZZP invoering. Dit betreft aspecten als de bekostiging van de zorgaanbieder, de declaratie door de zorgaanbieder en de indiening van budgetverzoeken en nacalculatieverzoeken. 4. Budgetverzoeken 2009 In 2009 zijn er twee rondes om budgetverzoeken bij de NZa in te dienen. De uiterste indieningsdatum voor deze budgetverzoeken is 1 maart 2009 respectievelijk 1 november Maartronde 2009 Zorgaanbieder en zorgkantoor dienen met inachtneming van de Beleidsregel indieningstermijnen een productieafspraak in. Deze productieafspraak geschiedt zowel in termen van de oude bekostigingsparameters als in termen van ZZP s (voor zover van toepassing inclusief de overige prestaties). Voor cliënten die zijn aangewezen op tijdelijk verblijf dienen zorgkantoor en zorgaanbieder een opgave in termen van oude parameters als in nieuwe functiegerichte termen in te dienen bij de NZa. Het afgesproken aantal ZZP dagen sluit aan bij het afgesproken aantal dagen op grond van de oude bekostigingsparameters (verzorgings- en verpleegdagen). De NZa toetst de productieafspraak in termen van de oude bekostigingsparameters aan de Beleidsregel contracteerruimte. Dit resulteert in de vaststelling van de budgetbasis. Een uitzondering voor de indiening zowel in termen van oude bekostigingsparameters als in termen van ZZP s, geldt voor zorgaanbieders die intramurale GGZ prestaties leveren ten behoeve van kinderen en jeugdigen (prestaties K.1.1 t/m K.1.6 en VZ2.5 en klinisch intensieve behandeling op grond van de beleidsregel Loon- en materiële kosten intramurale geestelijke gezondheidszorg AWBZ (CA-327)). Zorgaanbieder en zorgkantoor dienen deze productieafspraak alleen in termen van oude bekostigingsparameters in. Deze vallen buiten de berekening van het herallocatiebedrag. De NZa stelt aan de hand van de productieafspraken in maart het herallocatiebedrag eenmalig vast. De Beleidsregel herallocatietraject ZZP invoering is van toepassing.

5 4.2 Novemberronde van 14 Zorgaanbieder en zorgkantoor kunnen, met inachtneming van de Beleidsregel indieningstermijnen, productieafspraken uiterlijk indienen op 1 november De novemberronde biedt de mogelijkheid van aanpassing van de naar aanleiding van de maartronde 2009 vastgestelde budgetbasis. De aanpassing van de productieafspraak heeft geen invloed op het op grond van de maartronde vastgestelde herallocatiebedrag. 4.3 Capaciteitsmutaties 2009 In aanvulling op 4.1 en 4.2 kunnen zorgaanbieder en zorgkantoor in 2009 voor capaciteitsmutaties 2009, die na 31 december 2008 feitelijk in gebruik worden genomen, gezamenlijk een budgetverzoek indienen. Dit budgetverzoek geschiedt zowel in termen van oude bekostigingsparameters als in ZZP s. 4.4 Wijze van indiening Productieafspraken als beschreven onder 4.1 en 4.2. worden ingediend middels een daartoe door de NZa beschikbaar gesteld budgetformulier. 4.5 Beoordeling productieafspraken Beoordeling productieafspraken in oude bekostigingsparameters Ten aanzien van de vaststelling van de budgetbasis is de Beleidsregel contracteerruimte 2009 van toepassing. Indien de contracteerruimte wordt overschreden, zal de NZa de overschrijding (correctie) verdelen naar intramuraal en extramuraal op basis van de verhouding totaal werkelijk beslag extramurale zorg en totaal werkelijk beslag intramurale zorg op het totale beslag op de beschikbare ruimte van de zorgaanbieder. De berekende intramurale overschrijding wordt doorgevoerd in de budgetbasis Beoordeling productieafspraken in termen van ZZP s De NZa beoordeelt de productieafspraken in termen van ZZP s met het oog op de vaststelling van het herallocatiebedrag aan de hand van de Beleidsregel contracteerruimte Budgetverzoeken 2010 en 2011 Ten behoeve van de vaststelling van tarieven en budgetten voor het jaar 2010 zijn er jaarlijks twee rondes waarbij de NZa de productieafspraken jaar t aan de contracteerruimten jaar t toetst. De uiterste indieningsdatum van de budgetverzoeken is 1 november van het jaar t-1 respectievelijk 1 november van het jaar t. Ten behoeve van 2010 dienen zorgaanbieders en zorgkantoren voor de intramurale AWBZ-zorg productieafspraken in termen van ZZP s in te dienen. De NZa toetst de productieafspraken aan de Beleidsregel contracteerruimte.

6 5.1 Budgetverzoek van 14 Zorgaanbieder en zorgkantoor kunnen met inachtneming van de Beleidsregel indieningstermijnen uiterlijk op 1 november 2009 een budgetverzoek 2010 indienen. Vervolgens kunnen zorgaanbieder en zorgkantoor een herzien budgetverzoek indienen uiterlijk 1 november 2010 ter aanpassing van de eerder vastgestelde aanvaardbare kosten Budgetverzoek 2011 Zorgaanbieder en zorgkantoor kunnen met inachtneming van de Beleidsregel indieningtermijnen een budgetverzoek 2011 indienen uiterlijk 1 november Vervolgens kunnen zorgaanbieder en zorgkantoor een herzien budgetverzoek indienen uiterlijk 1 november 2011 ter aanpassing van de eerder vastgestelde aanvaardbare kosten Wijze van indiening Budgetverzoeken worden ingediend middels een daartoe door de NZa beschikbaar gesteld budgetformulier. 6. Bekostiging 6.1 Aanvaardbare kosten 2009 In 2009 vindt bekostiging van zorgaanbieders plaats op grond van de budgetbasis, plus of min het te effectueren herallocatiebedrag 2009, plus de overige budgetcomponenten (kapitaallasten en extramurale zorg). 6.2 Aanvaardbare kosten 2010 en 2011 In 2010 en 2011 vindt bekostiging van zorgaanbieders plaats op grond van het financiële totaal van een zorgaanbieder dat de NZa vaststelt op grond van de door zorgaanbieder en zorgkantoor ingediende productieafspraken in termen van ZZP s plus of min het in 2010 respectievelijk 2011 te effectueren herallocatiebedrag, plus de overige budgetcomponenten (kapitaallasten en extramurale zorg). 7. Declaratie 7.1 Declaratie ZZP s 2009 De NZa stelt met ingang van 1 januari 2009 een algemene en landelijk geldende ZZP tariefbeschikking vast met alle ZZP prestaties en vaste tarieven. In deze tariefbeschikking worden ook de tarieven en prestatiebeschrijvingen voor de overige prestaties en de verblijfscomponent bij tijdelijk verblijf opgenomen.

7 8. Vaststelling sluittarief van 14 Aangezien per 2009 in ZZP s wordt gedeclareerd, geeft de NZa ambtshalve met ingang van 1 januari 2009 aan de zorgaanbieders een tariefbeschikking af met een individueel sluittarief. De NZa baseert deze tariefbeschikking op de oktoberronde De NZa zal het met ingang van januari 2009 ambtshalve vastgestelde sluittarief naar aanleiding van de maartronde 2009 aanpassen. 9. Nacalculatie Nacalculatie 2009 Zorgaanbieder en zorgkantoor dienen uiterlijk op 1 maart 2010 de nacalculatie op de gerealiseerde productie 2009 in. De nacalculatie op basis van de gerealiseerde productie 2009 vindt plaats in termen van de oude bekostigingsparameters. De door de NZa vastgestelde productieafspraken 2009 (naar aanleiding van de novemberronde) vormt de maximale bovengrens. Verschuivingen tussen extra- en intramurale productie, alsmede substitutie tussen productieafspraken op grond van de Beleidsregel zorgzwaartetoeslag zijn alleen mogelijk binnen een marge van 3% en mits er een gezamenlijk verzoek van zorgkantoor en zorgaanbieder is. Indien de NZa op 1 maart 2010 van een zorgaanbieder geen nacalculatieverzoek heeft ontvangen, zal de NZa een informatieverplichting opleggen die bestuursrechtelijk wordt gehandhaafd. In dat geval kan ten opzichte van de vastgestelde productieafspraak geen sprake meer zijn van verschuivingen tussen extra- en intramurale productie alsmede substitutie tussen de productieafspraken op grond van de Beleidsregel zorgzwaarte. Bij de nacalculatie stelt de NZa verder het definitieve verschil vast tussen de aanvaardbare kosten enerzijds en de gedeclareerde prestaties (ZZP s en extramurale zorg) anderzijds. Dit verschil wordt verdisconteerd middels het door de NZa vast te stellen sluittarief in de vorm van een vast tarief.

8 TOELICHTING Inleiding 8 van 14 Met ingang van 1 januari 2009 zal een nieuwe bekostigingssystematiek voor wonen en zorg op grond van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) worden ingevoerd. Vanaf 2009 zal sprake zijn van zorgzwaartebekostiging door middel van ZorgZwaartePakketten (ZZP s). De nieuwe bekostigingswijze op basis van zorgzwaarte betekent dat zorgaanbieders in tegenstelling tot nu- geen geld meer krijgen op basis van de toegelaten capaciteit, maar op basis van de zorgzwaarte van de cliëntpopulatie. Het doel van de ZZP s is om cliënten die zijn aangewezen op verblijf voor vier of meer dagen per week een pakket te geven dat past bij hun zorgzwaarte. Ook kan op deze manier meer ruimte worden geboden om in samenspraak met de cliënt keuzes te maken over de precieze invulling van de zorg en ondersteuning. Voor cliënten die zijn aangewezen op verblijf voor één, twee of drie etmalen per week het zogenaamde tijdelijk verblijf - geschiedt de indicatie niet in ZZP s, maar in functies en klassen. De bekostiging van de functie tijdelijk verblijf ofwel de hotelmatige dienst vindt plaats door middel van de verblijfscomponent. De bekostiging van de overige functies voor de noodzakelijke zorg en ondersteuning vindt plaats op basis van de beleidsregels extramurale zorg. De voorbereiding van de invoering van zorgzwaartebekostiging is gestart in Na alle voorbereidingen op papier, is in 2008 schaduw gedraaid met ZZP s. Tijdens de drie budgetrondes zijn daartoe door zorgaanbieders en zorgkantoren naast de reguliere budgetformulieren- ZZP opgaven ingediend. Op deze manier hebben zorgaanbieders inzicht gekregen in de financiële effecten van de in te voeren ZZP bekostigingssystematiek. De NZa laat de overgang van (historische) instellingsbudgetten naar zorgzwaartebekostiging zorgvuldig en geleidelijk plaatsvinden. De overgang moet voor zorgaanbieder en zorgkantoor voldoende duidelijk, transparant en voorspelbaar zijn. Daarom legt de NZa in deze beleidsregel dan ook haar beleid vast met betrekking tot de invoering van ZZP s. Zij geeft daarin een uiteenzetting van de stappen die worden gezet teneinde te komen tot een zorgvuldige invoering van de ZZP s met ingang van 1 januari 2009 en de vervolgstappen die worden gezet in de jaren 2010 en Uitgangspunt is dat zorgaanbieders in 2009 nog budget ontvangen op basis van de oude bekostigingsparameters (loon- en materiële kosten aan de hand van dagen en bedden/plaatsen) maar hun productie wel declareren in ZZP dagen. Dit betekent dat zorgaanbieders in beginsel de met het zorgkantoor afgesproken ZZP s daadwerkelijk declareren (vanaf juli 2009 moet dit op cliëntniveau plaatsvinden). In 2009 zal tevens een eerste herallocatiestap gezet worden op weg naar ZZP bekostiging. Het verschil tussen de opbrengsten uit de declaraties van de productie (ZZP s en extramurale zorg) en het vastgestelde budget zal door de NZa worden verrekend in een sluittarief. Zorgaanbieders die in een opbouwtraject zitten declareren ZZP s voor zover dit de aanvaardbare kosten niet te boven gaat. De nacalculatie 2009 vindt plaats aan de hand van de realisatie op basis van de productie in termen van de oude bekostigingsparameters.

9 Met ingang van 2010 zal vervolgens niet alleen worden gedeclareerd in termen van ZZP s maar ook worden bekostigd op basis van ZZP s. Deze beleidsregel ziet uitsluitend op de overgang van de oude bekostigingsystematiek ten aanzien van de loon en materiële (incl. onderhoud en energie) kosten naar ZZP s. De ZZP tarieven zijn immers vooralsnog niet integraal en bevatten nog geen kapitaallastencomponent (kapitaalslasten, inventaris). Het oude bekostigingsbeleid staat niet in deze beleidsregel, maar is vervat in de beleidsregels die doorlopen vanuit Onderstaand volgt een toelichting op de onderdelen van de beleidsregel. Onderdeel 2 definities In dit onderdeel worden de begrippen nader gedefinieerd. Onderdeel 3 doel van zorgzwaartepakketten Dit onderdeel bevat het doel van de beleidsregel. Kort gezegd is het doel van deze beleidsregel de zorgvuldige en gefaseerde invoering van de ZZP s met ingang van 1 januari 2009 vast te leggen. In dat kader wordt in deze beleidsregel het beleid voor de jaren 2009, 2010 en 2011 uiteengezet ten aanzien de bekostiging, de declaratie en het indienen van budgetverzoeken en nacalculaties. Onderdeel 4. budgetverzoeken 2009 In het jaar 2009 zijn er in tegenstelling tot de voorafgaande jarentwee budgetrondes waarbij budgetverzoeken bij de NZa kunnen worden ingediend, te weten in maart 2009 en in november De budgetronde van juli komt aldus te vervallen. Onderdeel 4.1 maartronde 2009 In maart 2009 dienen zorgaanbieder en zorgkantoor nog eenmaal tweezijdig zowel een ZZP opgave als een productieafspraak op oude bekostigingsparameters bij de NZa in. Het aantal opgegeven ZZP dagen dient aan te sluiten bij het aantal afgesproken dagen in termen van oude bekostigingsparameters. Op grond van de door de NZa vastgestelde budgetbasis en de ZZP opgave stelt de NZa eenmalig een herallocatiebedrag vast. Dit bedrag kan nadien niet meer worden bijgesteld als gevolg van bijvoorbeeld een wijziging in de ZZP opgave dan wel de productieafspraken in oude bekostigingsparameters. Het herallocatiebedrag wordt aldus eenmalig uitgerekend door berekening van het verschil tussen de beide budgetten zoals dat ontstaat na verwerking van de maartronde Dit bedrag zal vervolgens stapsgewijs worden opgebouwd of afgebouwd om zo een zorgvuldige financiële overgang naar ZZP bekostiging te bewerkstelligen. Hierbij wordt zowel rekening gehouden met de zorgaanbieders die er financieel op achteruit gaan (de afbouwers) als de zorgaanbieders die er op vooruit gaan (de opbouwers). Bij de afhandeling van de maartronde zal de NZa ambtshalve voor de afbouwers 2% van de budgetbasis in mindering brengen op de aanvaardbare kosten. De NZa verwijst naar de Beleidsregel herallocatie invoering ZZP s voor een (nadere) beschrijving van de wijze waarop het herallocatiebedrag wordt berekend en op welke wijze het bedrag wordt betrokken bij de budgetafbouw dan wel budgetopbouw van de zorgaanbieders gedurende de jaren 2009, 2010 en verder. 9 van 14

10 Voor zorgaanbieders die de prestaties K.1.1 t/m K 1.6 en VZ2.5 van de Beleidsregel Loon- en materiele kosten intramurale geestelijke gezondheidszorg AWBZ leveren, geldt dat zij uitsluitend een productieafspraak in termen van oude bekostigingsparameters indienen. Voor deze prestaties geldt de verplichting van het indienen van een ZZP opgave in maart 2009 derhalve niet. Dit omdat voor de Kinder- en Jeugd GGZ (17 jaar of jonger) in 2009 nog geen passende ZZP s beschikbaar zijn. In 2009 zullen voor deze prestaties ZZP s worden ontwikkeld, opdat ook ten aanzien van deze prestaties in 2010 kan worden overgegaan op bekostiging in termen van ZZP s. Voor zover sprake is van kinderen en jeugdigen met een psychiatrische grondslag die zijn aangewezen op tijdelijk verblijf moeten zorgaanbieder en zorgkantoor een productieafspraak zowel in termen van oude bekostigingsparameters als in termen van nieuwe parameters uitgedrukt in functies indienen. 10 van 14 Onderdeel 4.2 novemberronde 2009 In de budgetronde van november 2009 kunnen de in maart 2009 vastgestelde productieafspraken in termen van oude bekostigingsparameters worden aangepast. Indien zorgaanbieder en zorgkantoor van deze herschikkingmogelijkheid gebruik willen maken, kunnen zij daartoe in november 2009 een gewijzigd verzoek indienen. Deze wijziging heeft geen invloed op het door de NZa eenmalig vastgestelde herallocatiebedrag. De ingediende ZZP opgave van maart 2009 hoeft niet te worden gewijzigd/herschikt. De NZa stelt herschikking uitsluitend vast op basis van de oude bekostigingsparameters. Uiteraard is van belang dat zorgaanbieders en zorgkantoor de wijzigingen in ZZP s zelf wel vaststellen. Het is alleen niet noodzakelijk om deze bij de NZa in te dienen. Onderdeel 4.3 capaciteitsmutaties 2009 Een capaciteitswijziging in 2009 kan er toe leiden dat ten opzichte van de door de NZa vastgestelde budgetbasis/aanvaardbare kosten 2009 door die instelling meer ZZP productie wordt geleverd. Dit leidt tot extra ZZP declaraties. Om het verschil tussen ZZP declaraties en de door de NZa vastgestelde aanvaardbare kosten 2009 niet al te groot te laten worden, wordt de mogelijkheid geboden om tussentijds een budgetverzoek te doen ten aanzien van de capaciteitsmutaties 2009 die na 31 december 2008 plaatsvinden. Dit budgetverzoek geschiedt zowel op basis van de oude bekostigingsparameters als in termen van ZZP s. Op basis hiervan zal de NZa de aanvaardbare kosten 2009 van de betreffende zorgaanbieder opnieuw bepalen en een aangepast sluittarief vaststellen. Omwille van de eenvoud en vanwege het feit dat capaciteitsmutaties buiten de contracteerruimte om gaan, geldt deze mogelijkheid voor alle capaciteitsmutaties 2009 die na 31 december 2008 feitelijk in gebruik worden genomen. Wijziging in de productieafspraken als gevolg van capaciteitswijzigingen 2009 die na 31 december 2008 feitelijk in gebruik worden genomen, vormen voorts geen onderdeel van de herallocatie. Aangezien per 2009 ZZP s worden ingevoerd, is er voor de nieuwe capaciteit geen sprake van een overgang van oude naar nieuwe bekostiging. Nieuwe capaciteit of nieuwe zorgaanbieders worden niet betrokken bij de berekening van de herallocatie. In 2009 wordt nog bekostigd op basis van oude bekostigingsparameters. Nieuwe toelatingen vallen buiten de contracteerruimte. De kosten voor de capaciteitsmutaties worden aldus in 2009 gefinancierd. Bij het verzoek capaciteitsmutatie 2009 moet ook een ZZP opgave worden gedaan.

11 Onderdeel 4.4 Wijze van indiening De NZa zal zoals gebruikelijk per budgetronde een budgetformulier beschikbaar stellen en publiceren op de website 11 van 14 Onderdeel 4.5 Beoordeling productieafspraken 2009 Onderdeel Beoordeling productieafspraken in oude bekostigingsparameters De NZa zal de ingediende productieafspraken in termen van huidige bekostigingsparameters toetsen aan de Beleidsregel contracteerruimte en overige van toepassing zijnde beleidsregels. Te weten de Beleidsregel indieningtermijnen. De NZa benadrukt dat het totaal van de per zorgkantoorregio ingediende productieafspraken derhalve aan de regionaal beschikbare contracteerruimte wordt getoetst en dat indien een overschrijding heeft plaatsgevonden van de beschikbare ruimte een correctie van de budgetbasis (en daarmee aanvaardbare kosten) van de zorgaanbieders zal plaatsvinden. Ook voor wat betreft de afhandeling van eenzijdige verzoeken is hetgeen is opgenomen in de Beleidsregel contracteerruimte leidend en in het bijzonder het in deze beleidsregel opgenomen beslismodel. Dit beslismodel houdt in dat indien tussen partijen verschil van inzicht bestaat over de productieaantallen (q), de NZa uitgaat van het productievolume waarover partijen het wel eens zijn: het gemeenschappelijke deel, oftewel de laagste van de twee q's. Als verschil van inzicht bestaat over de te hanteren prijs (p), voorziet het beslismodel erin dat het maximale beleidsregelbedrag/vaste tarief voor die betreffende prestatie wordt gehanteerd. Vorenstaande betekent geen wijziging van beleid inzake de beoordeling van budgetverzoeken ten opzichte van voorgaande jaren. Voor nadere beschrijving verwijst de NZa naar de Beleidsregel contracteerruimte. Onderdeel Beoordeling productieafspraken in termen van ZZP s De NZa zal de ingediende productieafspraken in termen van ZZP s eveneens toetsen aan het beslismodel van de Beleidsregel contracteerruimte. Voor een beschrijving van het beslismodel zie hiervoor. Naar verwachting zal het overgrote deel van de ZZP opgaven tweezijdig door zorgaanbieder en zorgkantoor worden ingediend, gelet op het feit dat zij overeen dienen te komen met de ZZP indicaties van de intramurale cliënten hetgeen zeer weinig interpretatieruimte voor partijen met zich meebrengt. Indien het geïndiceerde ZZP niet overeenkomt met de toelating van de instelling waar de cliënt verblijft, is het mogelijk dat de zorgaanbieder niet het geïndiceerde ZZP levert aan de cliënt maar een goedkoper sectoreigen ZZP dat past bij zijn toelating. De geboden zorg is verantwoorde zorg en is afgestemd op de wens van de cliënt. Daarover kunnen de zorgaanbieder en het zorgkantoor productieafspraken maken. Bovendien hebben partijen in de julironde 2008 en oktoberronde 2008 in nagenoeg alle gevallen al een tweezijdige ZZP opgave ingediend. De NZa gaat ervan uit dat de cliëntenpopulatie in de instelling van de zorgaanbieder in maart 2009 niet zodanig is gewijzigd dat partijen er in onderling overleg niet meer uitkomen.

12 De NZa gaat ervan uit het zorgkantoor nauwkeurig bewaakt dat de ZZP opgave aansluit bij de cliëntenpopulatie van de zorgaanbieder en de te verwachten zorgvraag. De NZa zal daar met het oog op wettelijke zorgplicht van zorgkantoor ook toezicht op houden. 12 van 14 Onderdeel 5 budgetverzoeken 2010 en 2011 Voor 2010 zijn er eveneens twee budgetrondes, te weten in november 2009 en in november Idem geldt voor Onderdeel 5.1 Budgetverzoek 2010 Tijdens de budgetronde van november 2009 dienen zorgaanbieder en zorgkantoor een productieafspraak voor 2010 in uitsluitend in termen van ZZP s. In augustus 2009 zal de NZa de op ZZP s gebaseerde contracteerruimte 2010 bekend maken onder voorbehoud van politieke goedkeuring. Dit betekent dat de NZa de productieafspraken die zorgaanbieder en zorgkantoor voor 2010 in november 2009 bij de NZa indienen, zal toetsen aan deze nieuwe in augustus 2009 gepubliceerdecontracteerruimte. Beoordeling van de productieafspraken vindt plaats aan de hand van de Beleidsregel contracteerruimte en de overige van toepassing zijnde beleidsregels. Door de indiening van het budgetverzoek voor het jaar t in november van het jaar t-1 zullen zorgaanbieders vanaf 2010 hun tariefbeschikking over het lopende jaar 2010 in januari van de NZa ontvangen in plaats van voorheen- de eerste week van mei. Ook in het jaar 2010 loopt het naar aanleiding van de maartronde van 2009 vastgestelde herallocatiebedrag door en dient dit bedrag te worden afgebouwd dan wel te worden opgebouwd. De NZa verwijst hiervoor naar de Beleidsregel herallocatie invoering ZZP s. Onderdeel 5.2 Budgetverzoek 2011 Tijdens de budgetronde van november 2010 kunnen zorgaanbieder en zorgkantoor twee sets productieafspraken indienen: - indien gewenst, een productieafspraak ter aanpassing van de naar aanleiding van de novemberronde 2009 vastgestelde productieafspraken 2010 in termen van ZZP s; - een productieafspraak voor 2011 in termen van ZZP s Net als in 2009 zal de NZa in augustus 2010 de op ZZP s gebaseerde contracteerruimte 2011 bekend maken. De NZa zal derhalve de productieafspraken 2011 die zorgaanbieder en zorgkantoor in november 2010 bij de NZa indienen, toetsen aan in augustus 2010 gepubliceerde contracteerruimte. De beoordeling van de productieafspraken vindt plaats aan de hand van de Beleidsregel contracteerruimte en de overige van toepassing zijnde beleidsregels. Net als voor 2010 zullen zorgaanbieders hun eerste tariefbeschikking voor 2011 al ontvangen in januari Onderdeel 5.3 Wijze van indiening De NZa zal zoals gebruikelijk per budgetronde een budgetformulier beschikbaar stellen en publiceren op de website

13 Onderdeel 6, 7 en 8 bekostiging en declaratie Als gesteld in de inleidende tekst, is de bekostiging in 2009 nog gebaseerd op de oude bekostigingsparameters, en derhalve nog niet op ZZP s. Dit betekent dat de budgetten voor 2009 nog worden vastgesteld aan de hand van het aantal toegelaten plaatsen/bedden en het aantal gerealiseerde dagen. Dit is de reden dat in 2009 nog afspraken in de oude bekostigingsparameters moeten worden ingediend (zie bovenstaande toelichting bij onderdeel 2 en 4). 13 van 14 Declaratie van de zorg zal in 2009 plaatsvinden in termen van nieuwe parameters. Dit betekent in termen van ZZP dagen, mutatiedagen, KIBdagen en de toeslag in dagen. GVT s declareren alleen de woonzorgcomponent van de ZZP s en instellingen toegelaten voor verblijf én behandeling declareren het ZZP met eventueel de toeslag dagbesteding gehandicaptenzorg. Voor tijdelijk verblijf declareert de zorgaanbieder de verblijfscomponent in dagen en de uren zorg geboden in termen van functies. De zorgaanbieder dient zijn productie derhalve bij het zorgkantoor in nieuwe prestaties te declareren. De NZa zal middels een algemene tariefbeschikking het vaste tarief per ZZP eind december 2008 vaststellen. Aan de hand van deze tariefbeschikking declareert een zorgaanbieder met ingang van 2009 zijn ZZP s bij het zorgkantoor. De NZa zal in verband met het declareren op basis ZZP s ambtshalve individuele tariefbeschikkingen per 2009 afgeven op basis van de oktoberronde Dit om dubbele declaraties te voorkomen. De NZa zal vervolgens na verwerking van de ingediende productieafspraken in de maartronde van 2009 per zorgaanbieder een tariefbeschikking afgeven waarin het sluittarief zal worden vastgesteld in de vorm van een lumpsumbedrag. In dit sluittarief zal het financiële verschil tussen de vastgestelde ZZP-opgave en het vastgestelde budget op basis van oude bekostigingsparameters worden verdisconteerd. Anders gesteld: het sluittarief zorgt voor de financiële aansluiting van de opbrengsten van de ZZP s en extramurale zorg enerzijds en de aanvaardbare kosten 2009 anderzijds. Met ingang van 1 januari 2010 worden de oude bekostigingsparameters losgelaten en zal de bekostiging op basis van ZZP s geschieden. Omdat er dan ook nog steeds financiële aansluiting moet plaatsvinden tussen de ZZP declaraties en het vastgestelde budget (waarin bovenop de ZZP productieafspraak ook de kapitaalslasten en het herallocatiebedrag zijn opgenomen) zal er ook steeds een sluittarief worden vastgesteld. Eerst wanneer er sprake is van integrale ZZP tarieven (tarieven inclusief kapitaalslasten) en het herallocatietraject is voltooid, zal dit sluittarief komen te vervallen. Onderdeel 9 nacalculatie Bij de beoordeling van het gezamenlijke nacalculatieverzoek op gerealiseerde productie in oude bekostigingsparameters toetst de NZa aan de volgende inhoudelijke voorwaarden: - de aanvraag voldoet aan de NZa vastgestelde beleidsregels; - de gerealiseerde productie kan het maximum van de door de NZa vastgestelde productieafspraak niet overschrijden. Voor zover een zorgaanbieder meer realiseert dan de door de NZa vastgestelde productieafspraak (zogenaamde overproductie) komt de overproductie niet in aanmerking voor vergoeding;

14 - het verrekenen van onder- en overproductie bij een zorgaanbieder is onder voorwaarden toegestaan. Er gelden bij substitutie tussen intra- en extramurale prestaties alsmede bij substitutie tussen productieafspraken op grond van de beleidsregel Zorgzwaartetoeslag beperkingen. - Deze mogen maximaal 3% bedragen en kunnen alleen door zorgaanbieder en zorgkantoor gezamenlijk worden ingediend. 14 van 14

1.3 CIZ Het Centrum Indicatiestelling Zorg als bedoeld in artikel 1 onder b van het Zorgindicatiebesluit.

1.3 CIZ Het Centrum Indicatiestelling Zorg als bedoeld in artikel 1 onder b van het Zorgindicatiebesluit. Bijlage 12 bij circulaire Care/AWBZ/09/17c REGELING Declaratie AWBZ-zorg Gelet op artikel 37 en artikel 38 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de volgende

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-300-536. Volledig Pakket Thuis. Bijlage 12 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c

BELEIDSREGEL CA-300-536. Volledig Pakket Thuis. Bijlage 12 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c Bijlage 12 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c BELEIDSREGEL Volledig Pakket Thuis Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

1.3 CIZ Het Centrum Indicatiestelling Zorg als bedoeld in artikel 1 onder b van het Zorgindicatiebesluit.

1.3 CIZ Het Centrum Indicatiestelling Zorg als bedoeld in artikel 1 onder b van het Zorgindicatiebesluit. REGELING Declaratie AWBZ-zorg Gelet op artikel 37 en artikel 38 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de volgende regeling vastgesteld; Artikel 1. Begripsbepalingen

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-300-523. Volledig Pakket Thuis

BELEIDSREGEL CA-300-523. Volledig Pakket Thuis BELEIDSREGEL Volledig Pakket Thuis Op grond van artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-300-583. Volledig Pakket Thuis. Bijlage 12 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c

BELEIDSREGEL CA-300-583. Volledig Pakket Thuis. Bijlage 12 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c Bijlage 12 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c BELEIDSREGEL Volledig Pakket Thuis Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Deze beleidsregel bepaalt de begrippen die gebruikt worden in de regelgeving van de NZa.

Deze beleidsregel bepaalt de begrippen die gebruikt worden in de regelgeving van de NZa. Bijlage 8 bij circulaire AWBZ/Care/11/9c BELEIDSREGEL Definities AWBZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

TOELICHTING BUDGETFORMULIER 2010

TOELICHTING BUDGETFORMULIER 2010 TOELICHTING BUDGETFORMULIER 2010 ALGEMEEN Dit formulier wordt gebruikt als budgetformulier 2010 voor de budgetronde van 1 november 2009. Capaciteitswijzigingen en bijbehorende productie die vanaf 1 januari

Nadere informatie

c. De termijn waarvoor deze beleidsregel geldt loopt tot en met 31 december 2011.

c. De termijn waarvoor deze beleidsregel geldt loopt tot en met 31 december 2011. Bijlage 25 bij circulaire AWBZ/Care/10/10c BELEIDSREGEL Volledig Pakket Thuis (VPT) 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op de zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Algemene Wet

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA Aanvaardbare kosten AWBZ 2012

BELEIDSREGEL CA Aanvaardbare kosten AWBZ 2012 BELEIDSREGEL Aanvaardbare kosten AWBZ 2012 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Deze beleidsregel regelt het aanvragen van een vergoeding voor kleinschalige experimenten met AWBZ-zorg gericht op ketenzorg dementie.

Deze beleidsregel regelt het aanvragen van een vergoeding voor kleinschalige experimenten met AWBZ-zorg gericht op ketenzorg dementie. Bijlage 10 bij circulaire AWBZ/CARE/11/9c BELEIDSREGEL Ketenzorg dementie Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

3.3 ZZP-meerzorg tarief Het bedrag per dag dat in rekening gebracht kan worden ter vergoeding van de door de zorgaanbieder geboden ZZP-meerzorg.

3.3 ZZP-meerzorg tarief Het bedrag per dag dat in rekening gebracht kan worden ter vergoeding van de door de zorgaanbieder geboden ZZP-meerzorg. Bijlage 23 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c REGELING Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg AWBZ Ingevolge de artikelen 36, derde lid, 37, eerste lid en artikel 38 derde lid van de Wet marktordening

Nadere informatie

Contracteren Zelfstandige Zorgverleners AWBZ

Contracteren Zelfstandige Zorgverleners AWBZ BELEIDSREGEL Contracteren Zelfstandige Zorgverleners AWBZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

3.1 Zorgaanbieder De natuurlijke persoon of rechtspersoon die beroeps- of bedrijfsmatig zorg verleent, als bedoeld in artikel 1 onder c van de Wmg.

3.1 Zorgaanbieder De natuurlijke persoon of rechtspersoon die beroeps- of bedrijfsmatig zorg verleent, als bedoeld in artikel 1 onder c van de Wmg. Bijlage 25 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c REGELING Declaratievoorschriften AWBZ-zorg Ingevolge artikel 37 en 38 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevoegd

Nadere informatie

De Beleidsregel nacalculatie 2011 bevat het beleid van de NZa met betrekking tot de beoordeling en afhandeling van de nacalculatie 2011.

De Beleidsregel nacalculatie 2011 bevat het beleid van de NZa met betrekking tot de beoordeling en afhandeling van de nacalculatie 2011. BELEIDSREGEL Nacalculatie 2011 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met betrekking

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 18627 8 juli 2013 Declaratievoorschriften AWBZ-zorg Vastgesteld op 25 juni 2013 NR/CA-300-019 Ingevolge artikel 37 en

Nadere informatie

De Beleidsregel nacalculatie bevat het beleid van de NZa met betrekking tot de beoordeling en afhandeling van de nacalculatie.

De Beleidsregel nacalculatie bevat het beleid van de NZa met betrekking tot de beoordeling en afhandeling van de nacalculatie. Bijlage 1 bij circulaire Care/AWBZ/10/17c BELEIDSREGEL NACALCULATIE Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

d. Met deze beleidsregel vervalt Artikel 9.4 lid b van de beleidsregel Extramurale zorg CA-289 (2008).

d. Met deze beleidsregel vervalt Artikel 9.4 lid b van de beleidsregel Extramurale zorg CA-289 (2008). Bijlage bij circulaire Care/AWBZ/09/22c Beleidsregel Lumpsum Zintuiglijk Gehandicapten 2009 1. Algemeen Kenmerk a. Deze beleidsregel is van toepassing op de zorg of dienst als omschreven bij of krachtens

Nadere informatie

Deze beleidsregel bepaalt de begrippen die gebruikt worden in de regelgeving van de NZa.

Deze beleidsregel bepaalt de begrippen die gebruikt worden in de regelgeving van de NZa. Bijlage 1 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c BELEIDSREGEL Definities AWBZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

TOELICHTING BUDGET 2008 GEHANDICAPTENZORG

TOELICHTING BUDGET 2008 GEHANDICAPTENZORG TOELICHTING BUDGET 2008 GEHANDICAPTENZORG Algemeen Lees eerst deze toelichting voordat u het formulier invult! De werkbladen zijn met een wachtwoord beveiligd. Indien u een onjuistheid ontdekt of vragen

Nadere informatie

In de onderstaande tabel staan de verschillende (sub)sectoren die in deze beleidsregel worden onderscheiden.

In de onderstaande tabel staan de verschillende (sub)sectoren die in deze beleidsregel worden onderscheiden. Bijlage 2 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c BELEIDSREGEL Aanvaardbare kosten AWBZ 2014 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

3.1 Zorgaanbieder De zorgaanbieder als bedoeld in artikel 1 aanhef en onder c van de Wmg.

3.1 Zorgaanbieder De zorgaanbieder als bedoeld in artikel 1 aanhef en onder c van de Wmg. Bijlage 19 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c REGELING Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg Wlz Ingevolge de artikelen 36, derde lid, 37, eerste lid en artikel 38 derde lid van de Wet marktordening

Nadere informatie

In de onderstaande tabel staan de verschillende (sub)sectoren die in deze beleidsregel worden onderscheiden.

In de onderstaande tabel staan de verschillende (sub)sectoren die in deze beleidsregel worden onderscheiden. BELEIDSREGEL Aanvaardbare kosten AWBZ 2013 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast

Nadere informatie

Regeling gezamenlijke aanlevering ZZP-opgave

Regeling gezamenlijke aanlevering ZZP-opgave REGELING Gezamenlijke aanlevering ZZP-opgave Regeling gezamenlijke aanlevering ZZP-opgave Gelet op de artikelen 61, 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

3.2 Prestatie extreme kosten van geneesmiddelen (NZa-code M002) Het leveren van geneesmiddelen noodzakelijk voor de zorg, onder

3.2 Prestatie extreme kosten van geneesmiddelen (NZa-code M002) Het leveren van geneesmiddelen noodzakelijk voor de zorg, onder Bijlage 7 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c BELEIDSREGEL Extreme kosten zorggebonden materiaal en geneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA Nationaal Programma Ouderenzorg 2014

BELEIDSREGEL CA Nationaal Programma Ouderenzorg 2014 BELEIDSREGEL Nationaal Programma Ouderenzorg 2014 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

TOELICHTING BUDGET 2009 GHZ

TOELICHTING BUDGET 2009 GHZ TOELICHTING BUDGET 2009 GHZ Algemeen De werkbladen zijn met een wachtwoord beveiligd. Indien u een onjuistheid ontdekt, verzoeken wij u dit via e-mail aan de NZa door te geven (care@nza.nl). Alle in te

Nadere informatie

Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing

Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing Bijlage 19 bij circulaire AWBZ/Care/11/9c BELEIDSREGEL Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG Prestatiebeschrijvingen en tarieven zzp-meerzorg Wlz. Grondslag

BELEIDSREGEL BR/REG Prestatiebeschrijvingen en tarieven zzp-meerzorg Wlz. Grondslag BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen en tarieven zzp-meerzorg Wlz Grondslag Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

De prestaties en tarieven zijn van toepassing voor cliënten geïndiceerd voor of aangewezen op verblijf.

De prestaties en tarieven zijn van toepassing voor cliënten geïndiceerd voor of aangewezen op verblijf. Bijlage 5 bij circulaire Care/Wlz/15/14c BELEIDSREGEL Extreme kosten zorggebonden materiaal en geneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

3.1 Geldende beleidsregels 2015 De aanvaardbare kosten volgen uit de toepassing van de onderstaande beleidsregels.

3.1 Geldende beleidsregels 2015 De aanvaardbare kosten volgen uit de toepassing van de onderstaande beleidsregels. Bijlage 6 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c BELEIDSREGEL Aanvaardbare kosten Wlz 2015 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR-1608a. Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZPmeerzorg. Bijlage 3 bij circulaire Care/Wlz/15/14c

BELEIDSREGEL CA-BR-1608a. Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZPmeerzorg. Bijlage 3 bij circulaire Care/Wlz/15/14c Bijlage 3 bij circulaire Care/Wlz/15/14c BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZPmeerzorg Wlz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

Nadere informatie

TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ

TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding Geldig tot en met TB/FZ-0003 6 november 2012 1 januari 2013 31 december 2013 De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZPmeerzorg

BELEIDSREGEL CA Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZPmeerzorg BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZPmeerzorg AWBZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR-1508. Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZPmeerzorg. Bijlage 11 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c

BELEIDSREGEL CA-BR-1508. Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZPmeerzorg. Bijlage 11 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c Bijlage 11 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZPmeerzorg Wlz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

3.2 Zorgkantoor Een verbindingskantoor als bedoeld in artikel 1, onderdeel c van het Administratiebesluit Bijzondere Ziektekostenverzekering.

3.2 Zorgkantoor Een verbindingskantoor als bedoeld in artikel 1, onderdeel c van het Administratiebesluit Bijzondere Ziektekostenverzekering. Bijlage 24 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c REGELING Declaratievoorschriften AWBZ-zorg Ingevolge artikel 37 en 38 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevoegd

Nadere informatie

3.2 Prestatie extreme kosten van geneesmiddelen (NZa-code M002) Het leveren van geneesmiddelen noodzakelijk voor de zorg, onder

3.2 Prestatie extreme kosten van geneesmiddelen (NZa-code M002) Het leveren van geneesmiddelen noodzakelijk voor de zorg, onder Bijlage 9 bij circulaire AWBZ/Care/11/9c BELEIDSREGEL Extreme kosten zorggebonden materiaal en geneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR Indexatie Wlz. Bijlage 8 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c

BELEIDSREGEL CA-BR Indexatie Wlz. Bijlage 8 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c Bijlage 8 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c BELEIDSREGEL Indexatie Wlz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA Knelpuntenprocedure 2014

BELEIDSREGEL CA Knelpuntenprocedure 2014 BELEIDSREGEL Knelpuntenprocedure 2014 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/10c 11D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/10c 11D Aan de besturen van AWBZ-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/12c 11D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/12c 11D Aan besturen van AWBZ-instellingen alle GGZ-instellingen (Care en Cure) de zorgkantoren en de zorgverzekeraars Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82

Nadere informatie

c. De onderstaande bedragen zijn gebaseerd op prijspeil d. De Beleidsregel kleinschalig wonen met nummer CA-336 wordt ingetrokken.

c. De onderstaande bedragen zijn gebaseerd op prijspeil d. De Beleidsregel kleinschalig wonen met nummer CA-336 wordt ingetrokken. Bijlage 5 bij circulaire Care/AWBZ/09/23c BELEIDSREGEL Kleinschalig wonen 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op de zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Algemene Wet Bijzondere

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg Wlz

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg Wlz STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 137 2 januari 2015 Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg Wlz 16 december 2014 REGELING CA-NR-1551a Ingevolge

Nadere informatie

3.3 Techniekkosten Techniekkosten zijn de kosten van door de Wlz-zorgaanbieder of door derden vervaardigde tandtechnische werkstukken.

3.3 Techniekkosten Techniekkosten zijn de kosten van door de Wlz-zorgaanbieder of door derden vervaardigde tandtechnische werkstukken. Bijlage 19 bij circulaire Care/AWBZ/14/10c BELEIDSREGEL Wlz-zorgaanbieders met tandartspraktijk Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt

Nadere informatie

Deze beleidsregel bepaalt de begrippen die gebruikt worden in de regelgeving van de NZa.

Deze beleidsregel bepaalt de begrippen die gebruikt worden in de regelgeving van de NZa. Bijlage 4 bij circulaire Care/AWBZ/14/10c BELEIDSREGEL Definities Wlz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Nummer Datum ingang Datum vaststelling Datum verzending TB/FZ januari september 2014 n.v.t.

Nummer Datum ingang Datum vaststelling Datum verzending TB/FZ januari september 2014 n.v.t. TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ Nummer Datum ingang Datum vaststelling Datum verzending TB/FZ-0006 1 januari 2014 10 september 2014 n.v.t. Volgnr. Geldig tot Behandeld door 01 1 januari

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZP-meerzorg Wlz. Bijlage 24 bij circulaire Care/Wlz/16/11c

BELEIDSREGEL BR/REG Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZP-meerzorg Wlz. Bijlage 24 bij circulaire Care/Wlz/16/11c Bijlage 24 bij circulaire Care/Wlz/16/11c BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZP-meerzorg Wlz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG Overige kosten Wlz Grondslag

BELEIDSREGEL BR/REG Overige kosten Wlz Grondslag BELEIDSREGEL BR/REG-18139 Overige kosten Wlz 2018 Grondslag Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw

BELEIDSREGEL AL/BR Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw BELEIDSREGEL Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg Wlz

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg Wlz STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 18868 9 juli 2015 Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg Wlz REGELING CA-NR-1651 Vastgesteld op 30 juni

Nadere informatie

c. De bedragen zijn gebaseerd op definitieve indexen 2009 en voorschotpercentages 2010.

c. De bedragen zijn gebaseerd op definitieve indexen 2009 en voorschotpercentages 2010. BELEIDSREGEL Toeslag extreme zorgzwaarte 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) die wordt geleverd

Nadere informatie

REGELING CA/NR-100.045

REGELING CA/NR-100.045 Bijlage 1 bij ACON/khes/Care/AWBZ/06/23c REGELING Aanlevering en verspreiding scoregegevens zorgzwaartepakketten (ZZP's) ten behoeve van de Nederlandse Zorgautoriteit Gelet op artikel 68, eerste lid, Wet

Nadere informatie

Zolang de eindcalculatie voor jaar t nog niet bekend is wordt de door de

Zolang de eindcalculatie voor jaar t nog niet bekend is wordt de door de BELEIDSREGEL Indexatie AWBZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met betrekking

Nadere informatie

3.1 Externe cliënt Een externe cliënt is een cliënt die niet bij de AWBZ-zorgaanbieder met een eigen tandartspraktijkruimte verblijft.

3.1 Externe cliënt Een externe cliënt is een cliënt die niet bij de AWBZ-zorgaanbieder met een eigen tandartspraktijkruimte verblijft. Bijlage 9 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c BELEIDSREGEL AWBZ-zorgaanbieders met tandartspraktijk Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt

Nadere informatie

De Beleidsregel nacalculatie 2012 bevat het beleid van de NZa met betrekking tot de beoordeling en afhandeling van de nacalculatie 2012.

De Beleidsregel nacalculatie 2012 bevat het beleid van de NZa met betrekking tot de beoordeling en afhandeling van de nacalculatie 2012. BELEIDSREGEL Nacalculatie 2012 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet Marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met betrekking

Nadere informatie

DLZ/SFI-U-2878031 22 sep. 08 Onderwerp Bijlage(n) Uw brief

DLZ/SFI-U-2878031 22 sep. 08 Onderwerp Bijlage(n) Uw brief De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag 22 sep. 08 Onderwerp Bijlage(n) Uw brief Voorhang invoering zorgzwaartebekostiging

Nadere informatie

Beleidsregel prestatiebeschrijving en tarief zzp-meerzorg Wlz - BR/REG-19123

Beleidsregel prestatiebeschrijving en tarief zzp-meerzorg Wlz - BR/REG-19123 Beleidsregel prestatiebeschrijving en tarief zzp-meerzorg Wlz - BR/REG-19123 Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5035. Extramurale zorg GGZ Zvw

BELEIDSREGEL BR/CU-5035. Extramurale zorg GGZ Zvw BELEIDSREGEL BR/CU-5035 Extramurale zorg GGZ Zvw Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Deze regeling is van toepassing op instellingen die geriatrische revalidatiezorg leveren.

Deze regeling is van toepassing op instellingen die geriatrische revalidatiezorg leveren. REGELING Informatieverstrekking geriatrische revalidatiezorg Gelet op de artikelen 36, derde lid, 37 lid 1 onder d, 39 lid 2 en de artikelen 62 jo. 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5052

BELEIDSREGEL BR/CU-5052 BELEIDSREGEL BELEIDSREGEL OVERGANG CURATIEVE GGZ NAAR ZVW EN INVOERING DBC S Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

De prestaties en tarieven zijn van toepassing voor cliënten geïndiceerd voor of aangewezen op verblijf.

De prestaties en tarieven zijn van toepassing voor cliënten geïndiceerd voor of aangewezen op verblijf. Bijlage 19 bij circulaire Care/Wlz/15/07c BELEIDSREGEL Extreme kosten zorggebonden materiaal en geneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Deze beleidsregel bepaalt de begrippen die gebruikt worden in de regelgeving van de NZa.

Deze beleidsregel bepaalt de begrippen die gebruikt worden in de regelgeving van de NZa. Bijlage 7 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c BELEIDSREGEL Definities Wlz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing

Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing Bijlage 15 bij circulaire Care/AWBZ/14/10c BELEIDSREGEL Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

c. De Beleidsregel kosten MRSA met nummer CA-300 eindigt op 31 december 2009.

c. De Beleidsregel kosten MRSA met nummer CA-300 eindigt op 31 december 2009. Bijlage 13 bij circulaire AWBZ/Care/10/10c BELEIDSREGEL Kosten MRSA 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op de zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten

Nadere informatie

3.3 Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) Het Centrum Indicatiestelling Zorg als bedoeld in artikel Wlz.

3.3 Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) Het Centrum Indicatiestelling Zorg als bedoeld in artikel Wlz. Bijlage 18 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c REGELING Declaratievoorschriften Wlz Ingevolge artikel 37 en 38 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevoegd

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA Contracteerruimte Bijlage 22 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c

BELEIDSREGEL CA Contracteerruimte Bijlage 22 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c Bijlage 22 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c BELEIDSREGEL Contracteerruimte 2014 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing

Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing Bijlage 3 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c BELEIDSREGEL Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing

Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing Bijlage 16 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c BELEIDSREGEL Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR Budgettaire kader Wlz 2015

BELEIDSREGEL CA-BR Budgettaire kader Wlz 2015 BELEIDSREGEL Budgettaire kader Wlz 2015 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast

Nadere informatie

3.1 Budgettair kader Wlz Het totale financiële kader dat beschikbaar is voor de Wlz-uitvoerders.

3.1 Budgettair kader Wlz Het totale financiële kader dat beschikbaar is voor de Wlz-uitvoerders. Bijlage 2 bij circulaire Care/AWBZ/14/10c BELEIDSREGEL Budgettair kader Wlz 2015 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Declareren op cliëntniveau AWBZ

Declareren op cliëntniveau AWBZ Declareren op cliëntniveau AWBZ e-c@re Dit document geeft een overzicht van de prestaties die u verplicht op cliëntniveau moet declareren. Deze verplichte prestaties worden toegelicht, evenals prestaties

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CU-5002. Invoering DBC s in de geestelijke gezondheidszorg. 1. Algemeen

BELEIDSREGEL CU-5002. Invoering DBC s in de geestelijke gezondheidszorg. 1. Algemeen BELEIDSREGEL Invoering DBC s in de geestelijke gezondheidszorg 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (ZvW) zoals die

Nadere informatie

3.1 Budgettair kader Wlz Het totale financiële kader dat beschikbaar is voor de Wlz-uitvoerders.

3.1 Budgettair kader Wlz Het totale financiële kader dat beschikbaar is voor de Wlz-uitvoerders. BELEIDSREGEL Budgettair kader Wlz 2016 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) bestaande zorgaanbieders. Bijlage 2 bij circulaire Care/AWBZ/11/12c

BELEIDSREGEL CA Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) bestaande zorgaanbieders. Bijlage 2 bij circulaire Care/AWBZ/11/12c Bijlage 2 bij circulaire Care/AWBZ/11/12c BELEIDSREGEL Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) bestaande zorgaanbieders Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening

Nadere informatie

In deze circulaire worden de belangrijkste wijzigingen in een aantal beleidsregels en in één regeling voor 2012 en 2013 toegelicht.

In deze circulaire worden de belangrijkste wijzigingen in een aantal beleidsregels en in één regeling voor 2012 en 2013 toegelicht. Aan de besturen van AWBZ-zorgaanbieders en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

drempelbedrag van 700,. Bij het leveren van geneesmiddelen dient sprake te zijn van rationele farmacotherapie.

drempelbedrag van 700,. Bij het leveren van geneesmiddelen dient sprake te zijn van rationele farmacotherapie. Bijlage 17 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c BELEIDSREGEL Extreme kosten zorggebonden materiaal en geneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU Extramurale GGZ Zvw

BELEIDSREGEL BR/CU Extramurale GGZ Zvw BELEIDSREGEL Extramurale GGZ Zvw Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met

Nadere informatie

c. De bedragen zijn gebaseerd op definitieve indexen 2010 en voorschotpercentages 2011.

c. De bedragen zijn gebaseerd op definitieve indexen 2010 en voorschotpercentages 2011. Bijlage 23 bij circulaire AWBZ/Care/10/10c BELEIDSREGEL Toeslag extreme zorgzwaarte 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Algemene Wet

Nadere informatie

Het formulier 'Budget 2005 en voorlopige nacalculatie 2004' is vanaf heden te downloaden van onze website (www.ctg-zaio.nl) 1.

Het formulier 'Budget 2005 en voorlopige nacalculatie 2004' is vanaf heden te downloaden van onze website (www.ctg-zaio.nl) 1. Aan de besturen van de AWBZ-instellingen sector V&V en de zorgkantoren Utrecht, 14 januari 2005 Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk: CSTS/CWIT/ihot/CARE/650/05/1c Behandeld door: mevr. C.F.C. Steennis

Nadere informatie

SECTORVREEMDE EN INSTELLINGSVREEMDE ZZP S. Geldig in jaar: 2011 Versie: 1.0

SECTORVREEMDE EN INSTELLINGSVREEMDE ZZP S. Geldig in jaar: 2011 Versie: 1.0 SECTORVREEMDE EN INSTELLINGSVREEMDE ZZP S Eigenaar: Gereviewd door: Geldig in jaar: 2011 Versie: 1.0 Betrokken beleidsregels NZA: Laura Mostert Saskia Hartendorp CA-392 Invoering Zorgzwaartepakketten CA-437

Nadere informatie

3.1 Zorgaanbieder De zorgaanbieder als bedoeld in artikel 1, onderdeel c, onder 1, van de Wmg.

3.1 Zorgaanbieder De zorgaanbieder als bedoeld in artikel 1, onderdeel c, onder 1, van de Wmg. Bijlage 23 bij circulaire Care/Wlz/15/07c REGELING Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg Wlz Ingevolge de artikelen 36, derde lid, 37, eerste lid en artikel 38 derde lid van de Wet marktordening

Nadere informatie

3.3 Techniekkosten Techniekkosten zijn de kosten van door de Wlz-zorgaanbieder of door derden vervaardigde tandtechnische werkstukken.

3.3 Techniekkosten Techniekkosten zijn de kosten van door de Wlz-zorgaanbieder of door derden vervaardigde tandtechnische werkstukken. Bijlage 7 bij circulaire Care/Wlz/15/14c BELEIDSREGEL Wlz-zorgaanbieders met tandartspraktijk Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de

Nadere informatie

Deze beleidsregel is daarnaast van toepassing op zorg die wordt geleverd. door bestaande zorgaanbieders als bedoeld in artikel 3.

Deze beleidsregel is daarnaast van toepassing op zorg die wordt geleverd. door bestaande zorgaanbieders als bedoeld in artikel 3. Bijlage 19 bij circulaire Care/AWBZ/12/07c BELEIDSREGEL Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) bestaande zorgaanbieders Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening

Nadere informatie

3.1 Budgettair kader Wlz Het totale financiële kader dat beschikbaar is voor de Wlz-uitvoerders.

3.1 Budgettair kader Wlz Het totale financiële kader dat beschikbaar is voor de Wlz-uitvoerders. Bijlage 1 bij circulaire Care/Wlz/15/14c BELEIDSREGEL Budgettair kader Wlz 2016 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

c. De Beleidsregel extramurale zorg met nummer CA-353 eindigt op 31 december 2009.

c. De Beleidsregel extramurale zorg met nummer CA-353 eindigt op 31 december 2009. BELEIDSREGEL Extramurale zorg 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op de zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) die wordt geleverd door

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 vragencare@nza.nl CARE/AWBZ/12/01c 12D0000176

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 vragencare@nza.nl CARE/AWBZ/12/01c 12D0000176 Aan de besturen van AWBZ-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR-0021

BELEIDSREGEL AL/BR-0021 BELEIDSREGEL Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5047

BELEIDSREGEL BR/CU-5047 BELEIDSREGEL DBC-TARIFERING BEHANDELING EN VERBLIJF IN DE CURATIEVE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 33014 27 november 2013 Aanwijzing van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 19 november 2013,

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA Tarieven normatieve huisvestingscomponent (NHC) bestaande zorgaanbieders. Bijlage 4 bij circulaire Care/AWBZ/11/12c

BELEIDSREGEL CA Tarieven normatieve huisvestingscomponent (NHC) bestaande zorgaanbieders. Bijlage 4 bij circulaire Care/AWBZ/11/12c Bijlage 4 bij circulaire Care/AWBZ/11/12c BELEIDSREGEL Tarieven normatieve huisvestingscomponent () bestaande zorgaanbieders Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA Toeslag extreme zorgzwaarte

BELEIDSREGEL CA Toeslag extreme zorgzwaarte BELEIDSREGEL Toeslag extreme zorgzwaarte Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

3.1 Contracteerruimte Het totale financiële kader van de zorgkantoren bestemd voor de zorginkoop in jaar t.

3.1 Contracteerruimte Het totale financiële kader van de zorgkantoren bestemd voor de zorginkoop in jaar t. BELEIDSREGEL Contracteerruimte 2012 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/14/06c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/14/06c / Aan de besturen van AWBZ-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Beleidsregel Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg

Beleidsregel Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg Beleidsregel Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

als omschreven in artikel 34 van het Besluit Zorgaanspraken

als omschreven in artikel 34 van het Besluit Zorgaanspraken BELEIDSREGEL Tijdelijke regeling ADL-assistentie Ingevolge artikel 59 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Minister van VWS met brieven van 25 oktober 2011, kenmerk MC-U-3088155 en

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR Knelpuntenprocedure Bijlage 8 bij circulaire Care/Wlz/15/07c

BELEIDSREGEL CA-BR Knelpuntenprocedure Bijlage 8 bij circulaire Care/Wlz/15/07c Bijlage 8 bij circulaire Care/Wlz/15/07c BELEIDSREGEL Knelpuntenprocedure 2016 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR-1509b. Prestatiebeschrijvingen en tarieven volledig pakket thuis. Bijlage 9 bij circulaire Care/AWBZ/14/10c

BELEIDSREGEL CA-BR-1509b. Prestatiebeschrijvingen en tarieven volledig pakket thuis. Bijlage 9 bij circulaire Care/AWBZ/14/10c Bijlage 9 bij circulaire Care/AWBZ/14/10c BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen en tarieven volledig pakket thuis Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

De NZa berekent de totale contracteerruimte voor 2014 met inachtneming van de volgende punten:

De NZa berekent de totale contracteerruimte voor 2014 met inachtneming van de volgende punten: > Retouradres Postbus 20350, 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

Stimulering Kleinschalige Zorg voor dementerenden

Stimulering Kleinschalige Zorg voor dementerenden BELEIDSREGEL Stimulering Kleinschalige Zorg voor dementerenden 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op de zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten

Nadere informatie

3.1 Budgettair kader Wlz Het totale financiële kader dat beschikbaar is voor de Wlz-uitvoerders.

3.1 Budgettair kader Wlz Het totale financiële kader dat beschikbaar is voor de Wlz-uitvoerders. Bijlage 1 bij circulaire Care/Wlz/16/19c BELEIDSREGEL Budgettair kader Wlz 2016 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-300-578. Zorginfrastructuur. Bijlage 6 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c

BELEIDSREGEL CA-300-578. Zorginfrastructuur. Bijlage 6 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c Bijlage 6 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c BELEIDSREGEL Zorginfrastructuur Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie