Een startersgebouw in Gorinchem.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een startersgebouw in Gorinchem."

Transcriptie

1 Een startersgebouw in Gorinchem. Een onderzoek naar de haalbaarheid van een startersgebouw in Gorinchem. Op verzoek van: De Gemeente Gorinchem, de heer E. van Sprakelaar December 2008 J.N.A.M. Nieuwesteeg Ing. S.A. Immink

2 Inhoudsopgave Samenvatting Inleiding 1. Aanleiding en vraagstelling 1.1 Aanleiding 1.2 Vraagstelling 1.3 Leeswijzer 2. De startende ondernemer 2.1 Algemeen 2.2 De startende ondernemer in Midden-Nederland en Gorinchem 2.3 De startende ondernemer in Gorinchem vergeleken met 20 andere steden 3. Aanbod kleinschalig kantoorvastgoed 3.1 Algemeen 3.2 Aanbod van kleinschalig kantoorvastgoed in Gorinchem 4. Vraag naar kleinschalig kantoorvastgoed 4.1 De resultaten van de enquête 4.2 Kenmerken van de kantoorhuisvesting 4.3 Conclusies van de enquête 5. Conclusies en aanbevelingen 5.1 Conclusies 5.2 Aanbevelingen Bijlagen 1. Geraadpleegde bronnen 2. Enquête naar de behoefte aan kleinschalige kantoorruimten in Gorinchem

3 Samenvatting Dit onderzoek geeft een antwoord op de vraag in hoeverre er draagvlak is bij startende ondernemers in Gorinchem voor kleinschalige bedrijfsruimten binnen een startersgebouw. Uit het haalbaarheidsonderzoek is gebleken dat het absolute en relatieve aantal starters in Nederland, Midden-Nederland en Gorinchem een meerjarige positieve ontwikkeling kent. Gorinchem neemt een uitzonderlijke positie in. Het aantal starters ligt in verhouding erg hoog ten opzichte van andere steden in Nederland. Als de verhouding starters, in percentage van het inwonersaantal wordt genomen, is Gorinchem koploper ten opzichte van andere steden in Nederland. Het aanbod kleinschalig kantoorvastgoed in Gorinchem, dat geschikt is voor startende ondernemers, is volgens deskundigen zeer beperkt aanwezig. Uit de enquête onder 60 ondernemers die zijn gestart tussen januari 2007 en heden blijkt dat 94 % zijn bedrijf vanuit het woonhuis uitoefent. Meer dan 65% van de geënquêteerde starters geeft aan grote interesse te hebben in het vestigen van het bedrijf in een startersgebouw. De startende ondernemers zoeken in het algemeen een huisvesting met een oppervlakte van minder dan 50 m2. De conclusie van het onderzoek is dat voor de exploitatie van een startersgebouw in Gorinchem ruim voldoende draagvlak aanwezig is.

4 Inleiding Gorinchem is gelegen in de provincie Zuid-Holland en telt circa inwoners. De stad ligt op het kruispunt van twee grote snelwegen waardoor Utrecht, Dordrecht en Rotterdam goed bereikbaar zijn. Gorinchem is een oude vestingstad aan de Beneden Merwede en heeft een rijke historie. Het stadshart met een gevarieerde mix van cultuur, winkels en vermaak is dan ook een belangrijke toeristische trekpleister. Gorinchem is van oudsher een industriestad. Na het wegtrekken van een deel van de industrie ontwikkelt Gorinchem zich nu tot een stad met hoogwaardige industriële activiteiten. Deze verandering van bedrijvigheid heeft gevolgen voor de werkgelegenheid in Gorinchem. Er is behoefte aan hooggeschoolde werknemers. Ondanks het wegtrekken van de industrie blijft er voldoende werk. Deze werkgelegenheid ligt hoofdzakelijk in de zakelijke dienstverlening, de zorgsector en de detailhandel.

5 1. Aanleiding en vraagstelling 1.1 Aanleiding Door de centrale ligging en door haar functie als centrumstad van de regio vervult Gorinchem een belangrijke rol voor de ondernemers. Gorinchem wil de positie als stad voor de ondernemers verder versterken. Een goed starterklimaat is de basis van een gezonde ontwikkeling van de bedrijvigheid in de stad. Starters zorgen niet alleen voor werkgelegenheid, zij dragen ook bij aan een stuk vernieuwing, dynamiek en stimuleren het bestaande bedrijfsleven tot innovatie. Randvoorwaarde voor een succesvolle start en groei in de toekomst is een passende bedrijfshuisvesting. Uit de praktijk blijkt dat de meeste ondernemers vanuit huis starten mede omdat zij geen passende huisvesting kunnen vinden. De vraag naar kleinschalig vastgoed lijkt het geringe aanbod te overstijgen. De gemeente Gorinchem onderzoekt de mogelijkheden om een startersgebouw te realiseren om het groeiend aantal startende ondernemers een passende huisvesting te bieden. De gemeente Gorinchem geeft met een startersgebouw invulling aan één van de economische doelstellingen van het Het Sociale gezicht van Gorinchem : Het stimuleren van de bedrijvigheid door in te zetten op kleinschalig ondernemerschap. De gemeente Gorinchem overweegt om nog een stap verder te gaan in het op weg helpen van de startende ondernemer. In een startersgebouw zou ook begeleiding kunnen worden geboden aan de starters. Met deze begeleiding geeft Gorinchem nadrukkelijk invulling aan de afspraken die op sociaal en economisch gebied zijn gemaakt in het Sociaal gezicht van Gorinchem. De algemene definitie van een startersgebouw (ook wel incubator genoemd) is een gebouw dat dient om verschillende startende bedrijven in te huisvesten. Meestal focust een startergebouw zich op een specifiek soort ondernemers bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening of creatieve industrie. Startergebouwen beogen goede en betaalbare huisvesting te verzorgen. Vaak is de huisvesting gesubsidieerd. Kosten kunnen laag gehouden worden door diensten met elkaar te delen zoals een kantine of spreekkamers. Bijkomend voordeel is dat bedrijven die bij elkaar in de buurt gehuisvest zitten, elkaar inspireren wat leidt meer innovatie. Ook kunnen bedrijven onderling profiteren van elkaars expertise, arbeid en netwerken.

6 Vanaf de jaren 90 zijn steeds meer bedrijfsverzamelgebouwen en startergebouwen in Nederland ontstaan. Een startersgebouw is een broedplaats voor ondernemers en ondernemingen, die tot doel heeft om veelal jonge startende bedrijven te ondersteunen zowel in de begin- als in de continueringfase van zijn bedrijf. Aan NieuwesteegAdvies is gevraagd om als projectleider het totale project uit te voeren en te starten met het haalbaarheidsonderzoek. Dit rapport is een verslag van het haalbaarheidsonderzoek. Er is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van- en draagvlak voor- een startersgebouw. De ontwikkelingen in de startermarkt zijn geanalyseerd en vraag en aanbod naar kleinschalige kantoorruimten zijn door middel van deskresearch en fieldresearch in kaart gebracht. Er zijn gesprekken met deskundigen en belangenvertegenwoordigers gevoerd en 60 (net) gestarte ondernemers zijn geënquêteerd met vragen over hun huisvestingswensen.

7 1.2 Vraagstelling De onderzoeksvraag voor het haalbaarheidsonderzoek is: Is er voldoende interesse bij startende ondernemers in Gorinchem voor kleinschalige kantoorruimten binnen een startergebouw. De onderzoeksvraag kent de volgende deelvragen: 1. Hoe heeft de startermarkt in Nederland, Kamerdistrict Midden-Nederland en in Gorinchem zich de afgelopen jaren ontwikkeld en in welke branches zijn de starters actief. 2. Wat is de verhouding tussen het aantal startende ondernemers in Gorinchem in vergelijking met 20 andere steden. 3. Wat is het aanbod aan kleinschalige kantoorruimten in Gorinchem. 4. Wat is de vraag naar kleinschalige kantoorruimten in Gorinchem. Uitgangspunten voor het onderzoek Voor het onderzoek zijn in overleg met de opdrachtgevers de volgende uitgangspunten gehanteerd. Een startende ondernemer is een persoon die in het jaar voorafgaand aan de start van de onderneming nog niet zelfstandig economisch actief was en die een nieuw bedrijf vestigt. Bedrijfsovernames en nieuwe inschrijvingen vallen hier buiten. De doelgroep bestaat primair uit starters binnen Gorinchem. De doelgroep voor het startersgebouw is werkzaam in de sectoren adviesdiensten, financiën en persoonlijke diensten. Binnen het startersgebouw wordt aan de startende ondernemers kleinschalige bedrijfsruimte aangeboden met flexibele huurcontracten. De starter begint met een relatief lage instaphuur die binnen een vastgestelde periode (bijvoorbeeld 3 jaar) groeit naar een marktconform huurniveau. Het startersgebouw heeft een broedplaatskarakter, specifiek voor de startende ondernemer. 1.3 Leeswijzer In hoofdstuk 2 wordt een algemeen beeld van de startende ondernemer in Nederland geschetst. Dit wordt verder uitgewerkt naar de Kamerregio Midden-Nederland en Gorinchem. Het aanbod aan bedrijfsruimten in Gorinchem wordt beschreven in hoofdstuk 3. Hoofdstuk 4 beschrijft de uitkomsten van een enquête onder 60 startende ondernemers naar hun vraag betreffende huisvesting en begeleiding. In het afsluitende hoofdstuk 5 worden conclusies getrokken en aanbevelingen gegeven.

8 2. De startende ondernemer 2.1 Algemeen Startende ondernemers zijn de motor van de lokale en landelijke economie. Startende bedrijven kunnen uitgroeien tot grotere bedrijven en daarmee zorgen zij niet alleen voor een economische impuls maar ook voor een toename van de (lokale) werkgelegenheid. In Nederland is het aantal starters in de periode gemiddeld met 30,6% per jaar gestegen. In 2007 was ongeveer 91% van het aantal startende ondernemers een zogenaamde zzp-ers (zelfstandigen zonder personeel). Aantal zzp-ers blijft stijgen kopte het NRC op 12 november Het aantal startende ondernemers blijft groeien, ondanks de economische crisis. Tot en met oktober zijn mensen in 2008 een eigen bedrijf gestart, blijkt uit de cijfers van de Kamer van Koophandel. Dat is 9% meer dan vorig jaar op hetzelfde moment. Volgens de voorzichtige conclusie van de Kamer van Koophandel lijkt de startende ondernemer zich weinig aan te trekken van de kredietcrisis. Het starterklimaat in Nederland is mede gunstig door het jarenlange landelijke en regionale stimuleringsbeleid voor startende ondernemers. De Kamer van Koophandel organiseert duurzaam informatiebijeenkomsten, spreekuren en individuele voorlichting om de starters op weg te helpen in de complexe wereld van het ondernemerschap. Ook gemeenten en belangenorganisaties organiseren initiatieven en maken beleid om iedere ondernemer te helpen bij de start van zijn bedrijf.

9 Niet iedere startende ondernemer zet zijn bedrijf langdurig voort. De redenen om te stoppen zijn divers. In het eerste jaar na de start is 94% van de starters nog actief, in het tweede jaar is dat 79 % na het derde jaar is dat percentage teruggelopen tot 68. Tabel 2.1 Het voornemen van de gemeente Gorinchem starters in bepaalde branches een kans te geven, een geschikte bedrijfshuisvesting te vinden die bij hen past, moet gebaseerd zijn op een stevig fundament. Het absolute aantal en de groei van het aantal starters moet een langdurige positieve ontwikkeling zijn, niet alleen landelijk maar ook regionaal. Daarom wordt het aantal starters per branche in de periode in Midden Nederland geanalyseerd en wordt een kort profiel van de starter in het Kamerdistrict geschetst. Het is te eenzijdig om Gorinchem alleen ter vergelijken met de regio en de ontwikkelingen in heel Nederland. Daarom is ook een vergelijking gemaakt tussen het absolute en relatieve aantal starters op stedelijk niveau. Twintig kleine (< inwoners) en middelgrote ( inwoners) steden worden met elkaar vergeleken. Het absolute aantal, de groei per stad en het percentage starters ten opzichte van het inwonersaantal, wordt in beeld gebracht

10 2.2 De startende ondernemer in Midden-Nederland en Gorinchem In de onderstaande tabel is het aantal starters in het kamerdistrict Midden-Nederland (waaronder Gorinchem) gedurende vier jaar weergegeven. De starters zijn ingedeeld naar branche. Tabel 2.2 Starters in Midden-Nederland Starters in Gorinchem Landbouw _Visserij Industrie Bouwnijverheid Handel en reparatie Horeca Vervoer en Communicatie Financiële instellingen Zakelijke diensten Overig Totaal Het aantal starters in het kamerdistrict Midden-Nederland volgt de landelijke trend. In bijna alle branches is er een jaarlijkse toename van het aantal starters. Uit de tabel blijkt dat het aantal starters in de bouwnijverheid, handel en reparatie, zakelijke diensten en overig een grote toename kent. Dit geldt voor Midden-Nederland en voor Gorinchem. Procentueel is de toename van het aantal starters in de branches bouw en zakelijke dienstverlening het grootst. In het kamerdistrict Midden-Nederland is de grootste groep starters (85,8% in 2007) tussen de 20 en 49 jaar. Mogelijk zal door de vergrijzing het aandeel starters boven de 50 jaar in de toekomst toenemen. 13% Van de starters is niet in Nederland geboren en 32% van de starters is een vrouw.

11 2.3 De startende ondernemer in Gorinchem vergeleken met 20 andere steden In de voorgaande hoofdstukken werd duidelijk dat het absolute aantal starters landelijk, regionaal en in Gorinchem een duurzaam positieve ontwikkeling kent. In de onderstaande tabel zijn het aantal starters van 20 kleine steden (tot inwoners), middelgrote steden (tot inwoners) en Nederland met elkaar vergeleken. Het doel van deze vergelijking is om op het stedelijk- en landelijk niveau te bezien of Gorinchem in absolute en relatieve zin in de pas loopt met andere steden. Tabel 2.3 Het aantal starters (#) per stad in de periode Stad Inwoners Hardinxveld-Giessendam Leerdam Vught Geldermalsen Zaltbommel Culemborg Gorinchem Etten-Leur Tiel Veldhoven Vlissingen Doetinchem Nieuwegein Veenendaal Bergen op Zoom Alphen a/d Rijn Amstelveen Assen Leeuwarden Alkmaar Nederland # exclusief nieuwe inschrijvingen Uit bovenstaande tabel blijkt dat Gorinchem in verhouding tot het aantal inwoners een groter aantal starters heeft dan de andere steden.

12 Om de relatieve groei van het aantal starters in beeld te brengen is in onderstaande tabel het percentage groei van het aantal starters per stad in de periode weergegeven. Uit de figuur 2 blijkt dat Gorinchem tussen in de periode een groei vertoond die in lijn ligt met de groei van het aantal starters in de 20 kleine- en middelgrote steden. Tabel 2.4 Het absolute aantal starters en de relatieve groei per stad heeft een positieve ontwikkeling doorgemaakt.

13

14 Om de vergelijking tussen de steden verder te objectiveren is het noodzakelijk het aantal starters te relateren aan het aantal inwoners. Welk percentage van de bewoners van een stad durft de stap naar zelfstandig ondernemerschap te maken. Tabel 2.5 geeft weer het gemiddeld aantal starters in de periode in percentage van het inwonersaantal. Tabel 2.5 Uit de tabel blijkt dat het aantal startende ondernemers in Gorinchem, uitgedrukt in percentage van het inwonersaantal, in vergelijking met andere steden, uitzonderlijk hoog is. Gorinchem blijkt een uitstekend starterklimaat te hebben. In Gorinchem ligt het aantal starters dus hoog ten opzichte van de regio en de vergeleken kleine en middelgrote steden. De onderzoeksresultaten uit dit rapport worden bevestigd door gerenommeerde onderzoeksbureaus. Ieder jaar wordt door Bizz, Zibb.nl en Dun&Bradstreet een top 100 Beste Zakensteden opgesteld (financieel meest gezonde bedrijven en het aantal startende bedrijven bepalen o.a. de rangorde). In 2004 stond Gorinchem in de top tien van deze lijst. Ook Elsevier stelt ieder jaar een top 25 lijst op. In de periode stond Gorinchem op de eerste plaats, in de periode op de derde plaats.

15 3. Aanbod kleinschalig kantoorvastgoed 3.1. Algemeen Het grote aantal en de jaarlijkse groei van het aantal starters vraagt om bedrijfshuisvesting die past bij deze doelgroep. Het starten van een eigenbedrijf is veelal een avontuur met een onzekere uitkomst. Een starter probeert daarom de kosten van zijn onderneming zo laag mogelijk te houden. De huur van een bedrijfsruimte is een grote kostenpost. Een nieuwe bedrijfsruimte moet daarom klein zijn, niet te duur en de starter moet vooral niet te lang aan het contract vastzitten. Het aanbod aan bedrijfsruimten dat voldoet aan deze wensen is veelal gering of zelfs helmaal niet aanwezig. De starter investeert daarom over het algemeen niet in een bedrijfsruimte maar verbouwd noodgedwongen zijn zolder of garage. Dat lijkt een verstandig besluit maar kent grote nadelen. Gemiddeld 32% van de starters moet na een drie jaar de deuren weer sluiten. De oorzaak is meestal niet de slechte markt of gebrek aan vakkennis, maar onvoldoende ondernemersvaardigheden. Goede ondernemersvaardigheden zijn de basis van een succesvol bedrijf. Ondernemen vanuit huis is solistisch en plaatst de starter in een isolement. De ondernemer kan thuis zijn ervaringen niet met andere ondernemers delen en is slecht of eenzijdig op de hoogte van ontwikkelingen in zijn branche Aanbod van kleinschalig kantoorvastgoed in Gorinchem Een startende ondernemer zoekt over het algemeen een klein kantoor. De gewenste bedrijfsruimte zal voor de gemiddelde starter dan ook niet boven de 50 m2 liggen. Kan een starter binnen de gemeente Gorinchem terecht met zijn specifieke huisvestingswensen? Om een antwoord te vinden op deze vraag is een inventarisatie gemaakt van het aanbod kleinschalig vastgoed binnen de gemeente Gorinchem. Gorinchem kent drie belangrijke kantoorlocaties: Kleine Landtong, Avelingen West en Stadhuisplein/Stationslocatie. In het Nationaal Kantorenmarktonderzoek 2008 is voor Gorinchem een opsomming gemaakt van het totale huuraanbod in m2 kantoorruimte en een indicatie van de huurprijzen. Hieruit blijkt dat het aanbod zich concentreert in grotere kantoorruimte (>100 m2). Het aanbod onder de 100 m2 is niet in kaart gebracht. Er zijn nog diverse bronnen geraadpleegd maar er zijn geen cijfers gevonden over de huidige voorraad kleinschalig solitair kantoorvastgoed in Gorinchem. Het is dan ook niet mogelijk aan de hand van cijfers een uitspraak te doen over het aanbod kleinschalig vastgoed.

16 Aan de hand van gesprekken met ter zake deskundigen zoals de bedrijfsmakelaars, de Kamer van Koophandel en de afdeling grondbedrijf van de gemeente Gorinchem is per bedrijventerrein het kleinschalig vastgoed (<100 m2 ) globaal in kaart gebracht. De deskundigen zijn unaniem tot de conclusie gekomen dat het aanbod kantoorvastgoed in Gorinchem tot 100 m2 beperkt aanwezig is. Aanbod onder de 50 m2 is nauwelijks of niet aanwezig. Uit deze cijfers kan worden geconcludeerd dat de starter, die op zoek naar een kleine kantoorruimte, in Gorinchem niet zal slagen. Hij zal zijn kantoor aan huis moeten voortzetten of zijn kantoorruimte buiten Gorinchem moeten zoeken. Een mogelijke verklaring voor het geringe aanbod aan kleinschalig vastgoed is dat de ontwikkeling ervan relatief veel ruimte vraagt. Veel kleine ruimten vragen relatief veel ruimte voor gangen, trappenhuizen, etc. Er moet dus relatief veel grond worden aangekocht om een beperkt aantal m2 te realiseren (Floor space index). Ook een lange aanloopleegstand wordt als een groot nadeel gezien. Dit kan ondervangen worden door op tijd huurders te vinden.

17 4. De vraag naar kleinschalig kantoorvastgoed Voor de vraag naar kleinschalig kantoorvastgoed geldt hetzelfde als voor het aanbod: er zijn geen cijfers beschikbaar. Om de vraag naar kleinschalig vastgoed toch inzichtelijk te maken is een telefonische enquête gehouden onder 60 ondernemers in Gorinchem die zijn gestart in de periode januari 2007 en juli De enquête is in de bijlage opgenomen. De geënquêteerden zijn werkzaam in de branches adviesdiensten, financiën en persoonlijke diensten. Deze branches hebben een kantoorfunctie en zijn -op een enkele uitzondering na- geschikt om zich te vestigen in het startersgebouw. Met de enquête is op een praktische wijze de behoefte en de wensen van startende ondernemers naar kleinschalige kantoorruimten in Gorinchem in kaart gebracht. 4.1 De resultaten van de enquête Er zijn 60 starters benaderd, 99% werkte mee aan de enquête. 94% Van de respondenten heeft zijn bedrijf aan huis. 99 % Werkt alleen. 100 % Van de respondenten gaf aan het startersgebouw een goed idee te vinden en wil op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen rondom het startersgebouw in Gorinchem. 65% van de respondenten gaf aan serieus te overwegen een kleine ruimte te willen huren in het nieuw te ontwikkelen startersgebouw. De respondenten spraken nadrukkelijk de wens uit om op korte termijn geïnformeerd te worden met concrete informatie over het startersgebouw.

18 4.2 Kenmerken van de kantoorhuisvesting De wensen van de geënquêteerden aangaande verschillende onderwerpen van hun bedrijfshuisvesting zijn geïnventariseerd. Grootte van de kantoorruimte. Uit de enquête blijkt dat de nieuwe kantoorruimte bij voorkeur een metrage heeft van minder dan 50 m2. De respondenten vonden het wel wenselijk dat er gedeelde ruimten zoals vergaderkamers en kantine tot hun beschikking zouden staan. Tabel 4.1

19 Een representatieve kantoorruimte Op de vraag over welke kenmerken de nieuwe kantoorruimten moet beschikken antwoorden de meeste respondenten dat de kantoorruimten, maar ook het gebouw, een representatieve uitstraling moet hebben. Ook flexibel indeelbare ruimten scoort hoog. In de onderstaande tabel worden de wensen betreffende contractduur, huurprijs, parkeren etc weergegeven. Tabel 4.2 Wat huurprijs en contractduur betreft hebben de geënquêteerden overwegend dezelfde mening. Bijna 100 % van de starters vindt het belangrijk tot zeer belangrijk dat er een kortlopend huurcontract wordt geboden tegen een relatief lage huurprijs. Ook goede parkeergelegenheid scoort hoog in de wensenlijst van de starter. Contact met medeondernemers wordt in de huidige huisvesting gemist en is ook een belangrijke overweging om zich te vestigen in een startersgebouw.

20 De huurprijs In een eerdere vraag hebben de geënquêteerden aangeven een relatief lage huur te wensen. Om het begrip relatief te concretiseren is de starters gevraagd wat zij maximaal voor een ruimte willen betalen. Tabel 4.3 De grootste groep respondenten is bereid een gemiddelde huurprijs te betalen rond de 325,-. Het gaat dan om een ruimte van ongeveer 30 m2. Dit betekent dat men bereid is om ongeveer 130,- per m2 per jaar te betalen. In Gorinchem wordt tussen de 110,- en 140,- betaald voor kantoorvastgoed. De voorzichtige conclusie is dat de starter marktconforme prijzen wil betalen voor kleine ruimten met korte contracten. Conclusies uit de enquête Op basis van de enquête kan worden geconcludeerd dat de starter in Gorinchem over het algemeen alleen vanuit huis opereert. Hij oriënteert zich wel op kantoorruimten maar komt niet verder door het gebrek aan geschikte kleine ruimten in Gorinchem. Indien er een kleine kantoorruimte wordt geboden met een kortlopend contract is hij over het algemeen bereid daar een marktconforme huurprijs voor te betalen. Parkeren, contact met andere ondernemers en representativiteit spelen een belangrijke rol in de overwegingen zich in een startersgebouw te huisvesten.

21 5. Conclusies en aanbevelingen 5.1 Conclusies Het startersgebouw Een startersgebouw (incubator) is een broedplaats voor ondernemers en ondernemingen dat tot doel heeft om veelal jonge startende bedrijven te ondersteunen om een gezonde, goed draaiende onderneming te worden. De startende ondernemer In Nederland en in het kamerdistrict Midden-Nederland is in de periode het aantal starters met gemiddeld 30,6% per jaar gestegen. De groei is het grootst in de bouwnijverheid (ook klussenbedrijven) en de zakelijkeen persoonlijke dienstverlening. Het aantal starters in Gorinchem ligt in verhouding hoog ten opzichte van andere steden. Gorinchem neemt de koppositie als het gaat om het percentage starters van het inwonersaantal. 32% van de startende ondernemers stopt binnen drie jaar. Het aanbod kleinschalig kantoorvastgoed Onder kleinschalig kantoorvastgoed wordt verstaan kantoorruimten kleiner dan 100 m2. Cijfers over de voorraad kleinschalig kantoorvastgoed in Gorinchem zijn niet aanwezig. Deskundigen geven aan dat kantoorvastgoed kleiner dan 100 m2 beperkt aanwezig is, en kantoorvastgoed onder de 50 m2 nauwelijks of niet aanwezig is. De vraag naar kleinschalig vastgoed (enquête onder 60 starters) Uit de enquête is gebleken dat het merendeel van de starters de onderneming als zzp-er vanuit het woonhuis onderneemt. De reden om vanuit huis te werken is omdat het goedkoop is en omdat er weinig of geen kleine kantoorruimten beschikbaar zijn. Het merendeel van de respondenten is serieus geïnteresseerd in een kleine betaalbare ruimte in een startersgebouw in Gorinchem. Concluderend kan worden gesteld dat er op basis van het aantal starters, het aanbod en de vraag naar kleinschalig kantoorruimten, draagvlak is voor een startersgebouw in Gorinchem.

22 5.2 Aanbevelingen Cijfermatig is er ruim voldoende draagvlak voor een startersgebouw in Gorinchem. Aanbevolen wordt om een startergebouw te ontwikkelen naar de wensen van de startende ondernemer. Dit betekent kleine (<40 m2) ruimten in een representatief, goed bereikbaar gebouw met voldoende gratis parkeergelegenheden. De ondernemers en ondernemingen in het gebouw moeten elkaar aanvullen en versterken. Synergie en contacten tussen ondernemers ontstaan door gezamenlijke voorzieningen en activiteiten. Het gebouw moet daarvoor ruimte bieden. Aanbevolen wordt om een manager/coach aan te stellen die de startende ondernemers selecteert en begeleid. Om aanloopleegstand te voorkomen moet het startersgebouw in een vroeg stadium onder de aandacht van de doelgroep worden gebracht. Aanbevolen wordt om actief promotie te maken voor het in aanbouw zijnde startersgebouw. Hierbij wordt gedacht aan een website, folders, een nieuwsbrief etc. Ook kan direct gestart worden met het vormen van een starterpool met geïnteresseerde ondernemers met als doel deze in een vroeg stadium aan het project te verbinden. Het startergebouw kan ook invulling geven aan het collegeprogramma Het sociale gezicht van Gorinchem. In het vervolgtraject kan samenwerking worden gezocht met de afdeling Sociale Zaken om te bezien of er (langdurig) werklozen kunnen worden gevonden die zelfstandig ondernemer willen worden. Zij kunnen dan worden begeleid naar het zelfstandig ondernemerschap en ruimte vinden in het startersgebouw. Ook de onderwijsinstellingen kunnen worden betrokken bij het project. In het vervolgtraject kan worden bezien hoe het onderwijs mede vorm kan geven aan de invulling van het startersgebouw. Gedacht wordt dan bijvoorbeeld aan leer-werkplekken bij startende ondernemers. Voor initiatieven om startende ondernemers duurzaam te ondersteunen zijn over het algemeen (landelijke) subsidies beschikbaar. Aanbevolen wordt dan ook om de subsidiemogelijkheden voor dit startersgebouw verder te onderzoeken.

23 Bijlage 1 Geraadpleegde bronnen. AKO Monitorgroep B Mak, bedrijfsmakelaars Bedrijfsverzamelgebouw Amsterdam, Breda, Den Haag, Nijmegen, Utrecht Bedrijven onder Dak Bizz Boer Hartog Hoofd Bureau Ruimtelijke Ordening CBS Statline Diacra vastgoed Dun&Bradstreet Ecorys Elsevier Gemeente Gorinchem, economische ontwikkeling, grondbedrijf Gorinchem, binnenstadsmanagement Industriële kring Gorinchem Kamer van Koophandel Midden Nederland Kleinschalig vastgoed Amsterdam Nationaal Kantorenmarkt onderzoek NVM BOG Pellikaan, bouwbedrijf Rabobank Nederland Retailplatform Startgoed Amsterdam B.V. Vereniging van eigenaren commercieel vastgoed Vanalles Gorinchem Vanalles Tiel Van Echtelt Projecten VNO-NCW Midden Wikipedia Web sites makelaars, div. Zibb.nl

24 Bijlage 2 Enquête naar de behoefte aan kleinschalige kantoorruimte in Gorinchem. Goede morgen / middag, Ik bel namens de gemeente Gorinchem. De gemeente Gorinchem hecht grote waarde aan u als startende ondernemer en wil daarom zorgen dat u als startende ondernemer optimaal kan functioneren. Daarvoor is een goede bedrijfsruimte en voldoende startershulp essentieel. De gemeente wil een startersgebouw ontwikkelen waar startende ondernemers elkaar kunnen vinden in een inspirerende omgeving. Graag willen we van u weten welke wensen en behoeften u heeft ten aanzien van uw bedrijfsruimte en begeleiding. We hebben een korte enquête gemaakt die ten hoogste 4 minuten van uw tijd vraagt. Wilt u daaraan uw medewerking verlenen? Wat is de naam van uw bedrijf Bent u zelf de contactpersoon In welke maand/jaar is uw bedrijf opgericht Wat is adres waar uw bedrijf is gevestigd Uw postcode en woonplaats Uw telefoonnummer is.. mobiel nr. Wat is uw adres 1. Woont u in Gorinchem 0 Ja 0 Nee, ik woon in 2. In welke branche/sector is uw bedrijf actief? 3. Werkt u alleen of zijn er ook medewerkers in uw bedrijf? Hoeveel medewerkers? 0 Alleen 0. medewerkers 4. Hoe is uw bedrijf gehuisvest? 0 Binnen uw eigen woning 0 Kantoor/bedrijfsruimte elders 5. Hoeveel vierkante meter vloeroppervlakte heeft uw bedrijfsruimte? 6. Oriënteert u zich wel eens op een andere bedrijfsruimte? 0 Ja 0 Nee

25 7. Hoe belangrijk zijn voor u de onderstaande punten bij de keuze voor een eventuele nieuwe bedrijfshuisvesting - -/ Gedeelde voorzieningen met andere huurders Kortlopend huurcontract Huurprijs Dicht bij uw woonadres Goede parkeergelegenheid Contact met mede ondernemers Wat zouden voor u de voornaamste reden zijn om te verhuizen? 0 Groei van het bedrijf 0 Krimp van het bedrijf 0 Combinatie wonen/werken is niet optimaal 0 Huidige bedrijfsruimte is niet representatief 9. Hoe zou u een nieuwe bedrijfsruimte zoeken? 0 Via een makelaar 0 Via de Kamers van Koophandel 0 Middels advertentie in de krant 0 Via vrienden en kennissen 10. Wat zou de gewenste grootte van uw nieuwe bedrijfsruimte zijn: 0 tot - 20 m m m m2 11. Wat is voor u de maximale uitgave per maand voor een nieuwe bedrijfsruimte: Heeft u nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze enquête? Uw gegevens worden mede gebruikt om het startersgebouw naar de wens van de startende ondernemer vorm te geven. Naast een enquête worden in het vervolgtraject interviews gehouden. Gezien uw betrokkenheid en belangstelling die ik gedurende ons gesprek heb ervaren wil ik u vragen of ik in het vervolgtraject een persoonlijke afspraak met u kan maken. Indien ja, bel ik u in het eerste kwartaal van 2009 voor een afspraak. Ik dank u voor uw medewerking!

Enquête Revitalisering Bedrijventerrein Overvecht. Rapportage. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht

Enquête Revitalisering Bedrijventerrein Overvecht. Rapportage. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht Enquête Revitalisering Bedrijventerrein Overvecht Rapportage Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht Uitgevoerd door: ETIN Adviseurs s-hertogenbosch, mei 2009 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 1.1 Populatie

Nadere informatie

Uitslag enquête zzp ers

Uitslag enquête zzp ers Uitslag enquête zzp ers 2015 Inleiding bladzijde: 2 In Voorschoten is de trend waarneembaar van een toenemend aantal inwoners dat een eigen bedrijf vanuit de eigen woning is gestart. Dé zzp er (zelfstandige

Nadere informatie

1.1 Bevolkingsontwikkeling 9. 1.2 Bevolkingsopbouw 10. 1.2.1 Vergrijzing 11. 1.3 Migratie 11. 1.4 Samenvatting 12

1.1 Bevolkingsontwikkeling 9. 1.2 Bevolkingsopbouw 10. 1.2.1 Vergrijzing 11. 1.3 Migratie 11. 1.4 Samenvatting 12 inhoudsopgave Samenvatting 3 1. Bevolking 9 1.1 Bevolkingsontwikkeling 9 1.2 Bevolkingsopbouw 10 1.2.1 Vergrijzing 11 1.3 Migratie 11 1.4 Samenvatting 12 2. Ontwikkelingen van de werkloosheid 13 2.1 Ontwikkeling

Nadere informatie

Samenvatting. De Kvk en IKE hebben de onderzoeksresultaten aangeboden aan het College van B&W van Etten- Leur.

Samenvatting. De Kvk en IKE hebben de onderzoeksresultaten aangeboden aan het College van B&W van Etten- Leur. JJuunni i 22 Uitkomsten Ruimtebehoefteonderzoek Gemeente Etten-Leur Samenvatting De provincie Noord-Brabant en de gemeente Etten-Leur zijn een onderzoek gestart naar de meest geschikte locatie voor een

Nadere informatie

Van plan een eigen bedrijf te starten? De gemeente Apeldoorn is er voor starters

Van plan een eigen bedrijf te starten? De gemeente Apeldoorn is er voor starters Van plan een eigen bedrijf te starten? De gemeente Apeldoorn is er voor starters Versie: 20 oktober 2014 Inleiding Startende ondernemers leveren een belangrijke bijdrage aan de dynamiek en groei van de

Nadere informatie

KLEINSCHALIGE BEDRIJFSRUIMTEN IN MIDDELGROTE STEDEN 24 MEI 2017

KLEINSCHALIGE BEDRIJFSRUIMTEN IN MIDDELGROTE STEDEN 24 MEI 2017 KLEINSCHALIGE BEDRIJFSRUIMTEN IN MIDDELGROTE STEDEN 24 MEI 2017 VERENIGING VOOR MAKELAARS EN TAXATEURS KLEINSCHALIGE BEDRIJFSRUIMTEN IN MIDDELGROTE STEDEN 24 MEI 2017 INLEIDING... 6 1.1 ONDERZOEKSVRAAG

Nadere informatie

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland 18 december 2012 Social Media Onderzoek MKB Nederland 1. Inleiding Er wordt al jaren veel gesproken en geschreven over social media. Niet alleen in kranten en tijdschriften, maar ook op tv en het internet.

Nadere informatie

Huisvesting Zaanstreek

Huisvesting Zaanstreek Sectie titel Huisvesting Zaanstreek Is er animo voor een bedrijfsverzamelgebouw in de metaalsector? Rapportage Amsterdam, september 2012 Kenmerk: 10571 Geschreven voor: Metalektro en Kamer van Koophandel

Nadere informatie

Eerste helft 2018 & Q Graydon kwartaal monitor

Eerste helft 2018 & Q Graydon kwartaal monitor Eerste helft & Q2 Graydon kwartaal monitor Eerste helft & Q2 1 Eerste helft & Q2 Inhoud Inleiding 3 Persbericht 4 Faillissementen per branche 23 Opheffingen per branche 24 Netto-groei per branche 25 Overzicht

Nadere informatie

Oost-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Oost-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Oost-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Oost-Nederland (*1. m²) 43.8 4.136 2.481 Overig Nederland In de oostelijke provincies is ruim 13% van

Nadere informatie

Zuidwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Zuidwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Zuidwest-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Zuidwest-Nederland (*1. m²) 35.536 13.629 459 Overig Nederland In Zuidwest-Nederland ligt circa 29%

Nadere informatie

zzp er in beeld Dit is een onderzoek van Kamer van Koophandel Rotterdam April 2012

zzp er in beeld Dit is een onderzoek van Kamer van Koophandel Rotterdam April 2012 zzp er in beeld Dit is een onderzoek van Kamer van Koophandel Rotterdam April 2012 Samenvatting ZZP er in beeld Er zijn bijna 800.000 zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) in Nederland. Zzp ers hebben

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor Q3 2017

Graydon Kwartaalmonitor Q3 2017 Graydon kwartaal monitor 1 Inhoud Inleiding 3 Persbericht 4 Per branche Overzicht t.o.v. voorgaande kwartalen 6 Starters per branche 7 Faillissementen per branche 8 Opheffingen per branche 9 Netto-groei

Nadere informatie

TE HUUR. Hurksestraat 19 Eindhoven

TE HUUR. Hurksestraat 19 Eindhoven TE HUUR Hurksestraat 19 Eindhoven Hurksestraat 19 te Eindhoven Beatrixcomplex Locatie : Op bedrijventerrein De Hurk langs de snelweg ligt het Beatrix complex. Dit BE gebouw zal herontwikkeld worden

Nadere informatie

Onderzoek Ondernemerspanel 4: Actuele economische onderwerpen

Onderzoek Ondernemerspanel 4: Actuele economische onderwerpen Onderzoek Ondernemerspanel 4: Actuele economische onderwerpen Kleine bedrijven, ondernemersverenigingen, leegstand kantoren en Bedrijfs Investerings Zone (BIZ) Contactpersonen gemeente Nieuwegein: Team

Nadere informatie

Werkgelegenheidsonderzoek

Werkgelegenheidsonderzoek Monitor Ruimtelijke Economie Uitkomsten Werkgelegenheidsonderzoek Provincie Utrecht 2011 (Voorlopig) Januari 2012 Afdeling Mobiliteit, Economie en Cultuur Inleiding In de periode april t/m september 2011

Nadere informatie

Te koop/te huur 6 bedrijfsunits

Te koop/te huur 6 bedrijfsunits Te koop/te huur 6 bedrijfsunits voor kleinschalig ondernemen op niveau Bedrijventerrein Ubroek te Venlo Een project van: Venneperweg 1121 2144 KE Beinsdorp www.krm-vastgoed.com Inleiding Kleinschalige

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor Q1 2018

Graydon Kwartaalmonitor Q1 2018 Graydon Kwartaal monitor 1 Voorwoord Inhoud Als u ooit een bedrijf heeft gestart, dan is de kans het grootst dat u dat in het eerste kwartaal van het jaar heeft gedaan. Veel ondernemers starten traditiegetrouw

Nadere informatie

Business Barometer. 3 e kwartaal 2005

Business Barometer. 3 e kwartaal 2005 Business Barometer 3 e kwartaal 2005 ES-05.1226 27 oktober 2005 Sterke toename bedrijvigheid in Rotterdamse kamerregio Inleiding De Business Barometer Rotterdam brengt actuele ontwikkelingen op het gebied

Nadere informatie

Leegstand van bedrijfsvastgoed in de Dordtse Binnenstad

Leegstand van bedrijfsvastgoed in de Dordtse Binnenstad Leegstand van bedrijfsvastgoed in de Dordtse Binnenstad In Nederland staat veel kantoor-, bedrijfs- en winkelruimte leeg. Leegstand van bedrijfsvastgoed lijkt structureel te worden en de verwachting is

Nadere informatie

Discussienotitie Grondverkoop bedrijvenpark Larenstein

Discussienotitie Grondverkoop bedrijvenpark Larenstein Discussienotitie Grondverkoop bedrijvenpark Larenstein Aan: Van: Portefeuillehouders: Gemeenteraad college van burgemeester en wethouders H.J.M.A. Mieras en E. Rost van Tonningen Datum: 14 maart 2017 Aanleiding

Nadere informatie

Vrijblijvende informatie. KEIZERSTRAAT 11 Museumkantoren BREDA

Vrijblijvende informatie. KEIZERSTRAAT 11 Museumkantoren BREDA Vrijblijvende informatie KEIZERSTRAAT 11 Museumkantoren BREDA VRIJBLIJVENDE INFORMATIE KEIZERSTRAAT 11 Museumkantoren BREDA Algemeen : De regio West Brabant met Breda als middelpunt ligt strategisch

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor. incl Kwartaal 4

Graydon Kwartaalmonitor. incl Kwartaal 4 Graydon kwartaal monitor incl Kwartaal 4 1 Inhoud Inleiding 3 Persbericht 4 Per branche Overzicht Q2, Q3 en Q4 6 Starters per branche 7 Opheffingen per branche 8 Faillissementen per branche 9 Netto-Groei

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor

Graydon Kwartaalmonitor Graydon kwartaal monitor 1 Voorwoord Inhoud Aan het begin van dit jaar maakte Graydon al bekend dat we hebben kunnen afsluiten met het laagste aantal faillissementen sinds 2. Dit goede nieuws vertaalt

Nadere informatie

Leegstand van bedrijfsruimten in Noord-Holland

Leegstand van bedrijfsruimten in Noord-Holland Leegstand van bedrijfsruimten in Noord-Holland Inhoud Blz. 1 Inleiding 1 2 Leegstand bedrijfsruimten 3 3 Typering leegstand 6 Bijlage 1 Contactpersonen 9 Uitgevoerd in opdracht van: Provincie Noord-Holland

Nadere informatie

Startende ondernemers in Moerdijk 2005

Startende ondernemers in Moerdijk 2005 Startende ondernemers in Moerdijk 2005 I. Ontwikkeling startende ondernemers Aantal startende ondernemers licht gedaald In 2005 zijn in Moerdijk 136 personen een onderneming gestart 1. Dit zijn er 6 minder

Nadere informatie

Snapshots van de regionale economie

Snapshots van de regionale economie Snapshots van de regionale economie Een Groene, Gezonde en Slimme Regio Provincie Utrecht Economische groei (%) bbp/brp, Provincie Utrecht en, 1996- Beroepsniveau banen (%), Provincie Utrecht en, 4 4 7%

Nadere informatie

Onderzoek Ondernemerspanel: Actuele economische onderwerpen

Onderzoek Ondernemerspanel: Actuele economische onderwerpen Versie definitief Datum 8 oktober 2010 1 (8) Onderzoek Ondernemerspanel: Actuele economische onderwerpen Kleine bedrijven, ondernemersverenigingen, leegstand kantoren, parkmanagement en Bedrijfs Investerings

Nadere informatie

Zzp ers in de provincie Utrecht 2013. Onderzoek naar een groeiende beroepsgroep

Zzp ers in de provincie Utrecht 2013. Onderzoek naar een groeiende beroepsgroep Zzp ers in de provincie Utrecht 2013 Onderzoek naar een groeiende beroepsgroep Ester Hilhorst Economic Board Utrecht Februari 2014 Inhoud Samenvatting Samenvatting Crisis kost meer banen in 2013 Banenverlies

Nadere informatie

Haaften, Molenstraat 21

Haaften, Molenstraat 21 Haaften, Molenstraat 21 OMSCHRIJVING: Te huur: multifunctioneel pand vanaf 20,= per m² per jaar! In dit bijzondere bedrijfsobject, gelegen aan de voet van de Waalbandijk in Haaften, zijn diverse gebruiksmogelijkheden

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor. incl Kwartaal 4

Graydon Kwartaalmonitor. incl Kwartaal 4 Graydon kwartaal monitor incl Kwartaal 4 1 Inhoud Inleiding 3 Persbericht 4 Per branche Overzicht Q2, Q3 en Q4 8 Starters per branche 9 Opheffingen per branche 1 Faillissementen per branche 11 Netto-Groei

Nadere informatie

stad cijfers Inleiding Kerncijfers Werkgelegenheid Toename aantal banen Tabel 1: Banen en vestigingen

stad cijfers Inleiding Kerncijfers Werkgelegenheid Toename aantal banen Tabel 1: Banen en vestigingen stad cijfers Inleiding Deze aflevering van Stadcijfers presenteert de nieuwste informatie over de ontwikkeling van het aantal banen en het aantal vestigingen in de gemeente Groningen. Deze belangrijke

Nadere informatie

Huur kantoorpand op De Rijn te Den Haag (prijs op aanvraag)

Huur kantoorpand op De Rijn te Den Haag (prijs op aanvraag) Huur kantoorpand op De Rijn 18-22 te Den Haag (prijs op aanvraag) Aanbiedende partij: SKEPP online Email: i Telefoon: 085-8770519 Website: www.skepponline.nl Omschrijving Kantoorruimte te Huur in modern

Nadere informatie

Resultaten enquête woonbehoeften Beesd

Resultaten enquête woonbehoeften Beesd Resultaten enquête woonbehoeften Beesd Beesd, oktober 2017 - 2 - Inhoudsopgave Pagina Voorwoord 3 Resultaten enquête woonbehoeften Beesd 4 Enquête woonbehoeften Beesd 12 Beesd voor Elkaar 18 - 3 - Voorwoord

Nadere informatie

Monitor Bedrijvenaanbod Amerstreek 2013. Aanbod bedrijfs-, kantooren winkelruimte

Monitor Bedrijvenaanbod Amerstreek 2013. Aanbod bedrijfs-, kantooren winkelruimte Monitor Bedrijvenaanbod Amerstreek Aanbod bedrijfs-, kantooren winkelruimte Monitor Bedrijvenaanbod Amerstreek Aanbod bedrijfs-, kantoor- en winkelruimte Mede door de prima ligging en gunstige regionale

Nadere informatie

Bedrijvigheid en Werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant

Bedrijvigheid en Werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant Bedrijvigheid en Werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant Tabellen- en trendboek Vestigingenregister 2015 juni 2016 Uitgave: Inlichtingen: Gemeenten Eindhoven en Helmond In samenwerking met Provincie Noord-Brabant

Nadere informatie

Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena

Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena Samenvatting Ondernemersenquête Land van Heusden en Altena 2016 Bedrijvenkring Altena (BKA), Netwerkplatform Ondernemend Altena

Nadere informatie

Noordwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Noordwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Noordwest- Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Noordwest- (*1. m²) 38.116 11.59 Overig In Noordwest- ligt circa 23% van de landelijke kantorenvoorraad.

Nadere informatie

Karakteristieke kantoorruimte op unieke zichtlocatie. Inspirerende omgeving voor zelfstandig ondernemers en kleine organisaties

Karakteristieke kantoorruimte op unieke zichtlocatie. Inspirerende omgeving voor zelfstandig ondernemers en kleine organisaties Karakteristieke kantoorruimte op unieke zichtlocatie Inspirerende omgeving voor zelfstandig ondernemers en kleine organisaties Bijzondere kantoorruimtes met uitgebreide voorzieningen Villa Vught Een karakteristiek

Nadere informatie

Huur bedrijfspand op Overijsselhaven 30 te Nieuwegein 50 per vierkante meter per jaar

Huur bedrijfspand op Overijsselhaven 30 te Nieuwegein 50 per vierkante meter per jaar Huur bedrijfspand op Overijsselhaven 30 te Nieuwegein 50 per vierkante meter per jaar Aanbiedende partij: MVGM Bedrijfshuisvesting Email: jwa.koevermans@mvgm.nl Telefoon: 033-4605300 Website: http://www.mvgm.nl

Nadere informatie

Samenvatting Regionaal Woningbehoefteonderzoek 2015 Gemeente Culemborg

Samenvatting Regionaal Woningbehoefteonderzoek 2015 Gemeente Culemborg Samenvatting Regionaal Woningbehoefteonderzoek 2015 Gemeente Culemborg Inleiding Op 12 mei 2015 is het regionale Woningbehoefteonderzoek (WBO) vrij gegeven. Dit WBO biedt input voor de lokale woonvisie.

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor Q3 2018

Graydon Kwartaalmonitor Q3 2018 Graydon Kwartaal monitor 1 Voorwoord Inhoud De economie zit duidelijk in de lift. Na eerdere positieve berichten over de groeiende omvang van het Nederlandse bedrijfsleven, blijkt ook uit deze Graydon

Nadere informatie

Onderwijs en arbeidsmarkt in cijfers

Onderwijs en arbeidsmarkt in cijfers Onderwijs en arbeidsmarkt in cijfers Regio september 208 Onderwijs en arbeidsmarkt in cijfers regio In aansluiting op de brochure Onderwijs en arbeidsmarkt in cijfers is in deze factsheet aanvullende arbeidsmarktinformatie

Nadere informatie

Vrijkomende agrarische bebouwing in het buitengebied

Vrijkomende agrarische bebouwing in het buitengebied Vrijkomende agrarische bebouwing in het buitengebied LTO NOORD SHARONA DE KLERK 1 JULI 216 SAMENVATTING De problematiek omtrent Vrijkomende Agrarische Bebouwing zal de komende jaren toenemen. Dat schreef

Nadere informatie

Vrijblijvende informatie. KEIZERSTRAAT 21 Museumkantoren BREDA

Vrijblijvende informatie. KEIZERSTRAAT 21 Museumkantoren BREDA Vrijblijvende informatie KEIZERSTRAAT 21 Museumkantoren BREDA VRIJBLIJVENDE INFORMATIE KEIZERSTRAAT 21 Museumkantoren BREDA Algemeen : De regio West Brabant met Breda als middelpunt ligt strategisch

Nadere informatie

Te huur. Edisonstraat 10

Te huur. Edisonstraat 10 Te huur Edisonstraat 10 2811 EM Reeuwijk Lage Gouwe 2, 2801 LG Gouda (0182) 525 700 gouda@basis.nl www.basis.nl Omschrijving Algemeen: Het betreft hier een bedrijfspand gelegen op bedrijventerrein "Zoutman".Het

Nadere informatie

Randstad Randstad 20 25, Almere-Stad Almere. Huurprijs: 468,- per maand. Neem contact op: Kantoor Almere

Randstad Randstad 20 25, Almere-Stad Almere. Huurprijs: 468,- per maand. Neem contact op: Kantoor Almere Huurprijs: 468,- per maand Algemene Informatie TE HUUR: Randstad 2025 te Almere-Stad Flexkantoor van uitstekende kwaliteit op zichtlocatie. Huur nu uw nieuwe werkplek tegen flexibele voorwaarden! Ligging:

Nadere informatie

TE HUUR Kantoorruimte ca. 172 m² Ebweg 38 a 1.475,- per maand

TE HUUR Kantoorruimte ca. 172 m² Ebweg 38 a 1.475,- per maand TE HUUR Vragen? 078-6141030 Kantoorruimte ca. 172 m² Ebweg 38 a 2991 LT Barendrecht Huurprijs 1.475,- per maand Bel 078-6141030 OMSCHRIJVING Algemeen: Barendrecht behoort tot de stadsregio Rotterdam en

Nadere informatie

JOOL-HULSTRAAT 2-14, 1327 HA ALMERE

JOOL-HULSTRAAT 2-14, 1327 HA ALMERE TE HUUR JOOL-HULSTRAAT 2-14, 1327 HA ALMERE Huurprijs 90,- per m² per jaar Aanvaarding in overleg Algemeen Op bedrijvenpark Veluwsekant-Oost langs de A6 gelegen kantoorruimte met hoogwaardig opleveringsniveau.

Nadere informatie

Graydon Kwartaal Monitor. Kwartaal

Graydon Kwartaal Monitor. Kwartaal Graydon kwartaal monitor Kwartaal 1 216 1 Inhoud Inleiding 3 Persbericht 4 Overzicht per branche 5 Vergelijking Q4-214, Q1 215 en Q2 215 Starters per branche 5 Opheffingen per branche 6 Faillissementen

Nadere informatie

HORECA-/WINKELRUIMTE WOERDEN TE HUUR Hogewoerd 2

HORECA-/WINKELRUIMTE WOERDEN TE HUUR Hogewoerd 2 HORECA-/WINKELRUIMTE WOERDEN TE HUUR Hogewoerd 2 Te huur Horeca-/winkelruimte Gemeente : Woerden. Adres : Hogewoerd 2. Algemeen : Woerden is een stad en gemeente in het westen van de Nederlandse provincie

Nadere informatie

Huur kantoorruimte op Jansbinnensingel 25 te Arnhem per jaar

Huur kantoorruimte op Jansbinnensingel 25 te Arnhem per jaar Huur kantoorruimte op Jansbinnensingel 25 te Arnhem 42500 per jaar Aanbiedende partij: MVGM Bedrijfshuisvesting Email: jwa.koevermans@mvgm.nl Telefoon: 033-4605300 Website: http://www.mvgm.nl Omschrijving

Nadere informatie

Culemborg, Pascalweg 25h

Culemborg, Pascalweg 25h Culemborg, Pascalweg 25h OMSCHRIJVING: Representatieve kantoor-/bedrijfsunit onderdeel uitmakend van het jonge bedrijfsverzamelcomplex Pavijen, gelegen op bedrijventerrein Pavijen V te Culemborg. Rijksweg

Nadere informatie

Bronsweg 7. Bronsweg 7, Lelystad. Huurprijs: vanaf 250,- per maand

Bronsweg 7. Bronsweg 7, Lelystad. Huurprijs: vanaf 250,- per maand Bronsweg 7. Huurprijs: vanaf 250,- per maand Algemene Informatie TE HUUR Businesscenter Oostervaart Kantorencentrum met diverse faciliteiten. Dit kantoorpand is vrijwel direct gelegen aan de Rijksweg A6

Nadere informatie

Van baan naar eigen baas

Van baan naar eigen baas M200912 Van baan naar eigen baas drs. A. Bruins Zoetermeer, juli 2009 Van baan naar eigen baas Ruim driekwart van de ondernemers die in de eerste helft van 2008 een bedrijf zijn gestart, werkte voordat

Nadere informatie

TE KOOP. www.janvangent-badhoevedorp.nl. 21 multifunctionele bedrijfsruimte-units in Badhoevedorp Vanaf 106.500.- Wij bieden meer dan alleen stenen:

TE KOOP. www.janvangent-badhoevedorp.nl. 21 multifunctionele bedrijfsruimte-units in Badhoevedorp Vanaf 106.500.- Wij bieden meer dan alleen stenen: TE KOOP 21 multifunctionele bedrijfsruimte-units in Badhoevedorp Vanaf 106.500.- Wij bieden meer dan alleen stenen: Bent u op zoek naar betaalbare bedrijfsruimte? Dan is dit uw kans! Uniek voor ondernemers

Nadere informatie

Camerastraat 23. Camerastraat 23, Almere-Stad Almere. Huurprijs: 375,- per maand

Camerastraat 23. Camerastraat 23, Almere-Stad Almere. Huurprijs: 375,- per maand Camerastraat 23 Huurprijs: 375,- per maand Algemene Informatie TE HUUR: Camerastraat 23 te Almere-Stad Kantoorkamers van uitstekende kwaliteit op zichtlocatie. Ligging: Het pand is gelegen op bedrijventerrein

Nadere informatie

Vrijblijvende informatie GOESEELSSTRAAT 29 BREDA

Vrijblijvende informatie GOESEELSSTRAAT 29 BREDA Vrijblijvende informatie GOESEELSSTRAAT 29 BREDA VRIJBLIJVENDE INFORMATIE GOESEELSSTRAAT 29 BREDA Object : De bedrijfsunit is gelegen op een hoek van een bedrijfsverzamelcomplex en is gelegen op het

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE TE HUUR. Bedrijfs-/ opslagruimte. gelegen aan de Graafstroomstraat 21a. te Rotterdam Spaanse Polder

VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE TE HUUR. Bedrijfs-/ opslagruimte. gelegen aan de Graafstroomstraat 21a. te Rotterdam Spaanse Polder VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE TE HUUR Bedrijfs-/ opslagruimte gelegen aan de Graafstroomstraat 21a te Rotterdam Spaanse Polder Object Multifunctionele bedrijfs-/opslagruimte met kantoor centraal gelegen

Nadere informatie

Bedrijfsruimte. Kerkweg 23 te Klundert. Flexibele huurcontracten Lage huurprijzen. Te huur

Bedrijfsruimte. Kerkweg 23 te Klundert. Flexibele huurcontracten Lage huurprijzen. Te huur Te huur Bedrijfsruimte Kerkweg 23 te Klundert Flexibele huurcontracten Lage huurprijzen Deze informatie is geheel vrijblijvend en uitsluitend voor geadresseerde bestemd. Alle gegevens zijn door ons met

Nadere informatie

Culemborg, Newtonweg 7

Culemborg, Newtonweg 7 Culemborg, Newtonweg 7 OMSCHRIJVING: Recent opgeleverd: Unieke 2/1-kap bedrijfs-/kantoorpand met een totale vloeroppervlakte van 396 m² BVO, welke te huur wordt aangeboden. Het pand bestaat uit 157 m²

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor. Kwartaal

Graydon Kwartaalmonitor. Kwartaal Graydon kwartaal monitor Kwartaal 1 1 Inhoud Inleiding 3 Persbericht 4 Per branche Overzicht Q3 216, Q4 216 en Q1 6 Starters per branche 7 Faillissementen per branche 8 Opheffingen per branche 9 Netto-groei

Nadere informatie

Huur kantoorruimte op Goudsesingel 64 te Rotterdam 125 per maand

Huur kantoorruimte op Goudsesingel 64 te Rotterdam 125 per maand Huur kantoorruimte op Goudsesingel 64 te Rotterdam 125 per maand Aanbiedende partij: SKEPP online Email: i Telefoon: 085-8770519 Website: www.skepponline.nl Omschrijving Huur nu kantoorruimte tegen Flexibele

Nadere informatie

Resultaten werkgelegenheidsonderzoek. Provinciaal Arbeidsplaatsen Register (PAR)

Resultaten werkgelegenheidsonderzoek. Provinciaal Arbeidsplaatsen Register (PAR) Resultaten werkgelegenheidsonderzoek Provinciaal Arbeidsplaatsen Register (PAR) 2015 Maarten Bergmeijer Provincie Utrecht afdeling MEC, team Economie par@provincie-utrecht.nl www.provincie-utrecht.nl/par

Nadere informatie

Palmpolstraat 62 * Palmpolstraat 62 *, Almere-Stad Almere. Huurprijs: 55,- per vierkante meter per jaar

Palmpolstraat 62 * Palmpolstraat 62 *, Almere-Stad Almere. Huurprijs: 55,- per vierkante meter per jaar Palmpolstraat 62 * Huurprijs: 55,- per vierkante meter per jaar Algemene Informatie TE HUUR: Zeer aantrekkelijk geprijsde, hoogwaardig afgewerkte kantoorruimte op Veluwsekant in Almere Gelegen op het goed

Nadere informatie

Huur kantoorpand op Zomerhofstraat 84 te Rotterdam 225 per maand

Huur kantoorpand op Zomerhofstraat 84 te Rotterdam 225 per maand Huur kantoorpand op Zomerhofstraat 84 te Rotterdam 225 per maand Aanbiedende partij: SKEPP online Email: i Telefoon: 085-8770519 Website: www.skepponline.nl Omschrijving Kantoorruimte in creatieve broedplaats

Nadere informatie

TE HUUR. Kempenbaan ongenummerd Veldhoven

TE HUUR. Kempenbaan ongenummerd Veldhoven TE HUUR Kempenbaan ongenummerd Veldhoven Kempenbaan ongenummerd te Veldhoven Locatie : De kantoorgebouwen worden gerealiseerd op bedrijventerrein De Run te Veldhoven en zijn direct gelegen aan de rotonde

Nadere informatie

Eerste helft 2017 & Q Graydon kwartaal monitor

Eerste helft 2017 & Q Graydon kwartaal monitor Eerste helft & Q2 Graydon kwartaal monitor Eerste helft & Q2 1 Eerste helft & Q2 Inhoud Inleiding 3 Persbericht 4 Overzicht eerste helft 6 Algemeen overzicht 7 Per branche Overzicht eerste helft 216 en

Nadere informatie

Minder startende ondernemers

Minder startende ondernemers Starters ING Economisch Bureau Minder startende ondernemers in 2012 Aantal starters loopt in alle provincies terug Dit jaar zijn er tot en met september circa 95.000 mensen een onderneming gestart, ruim

Nadere informatie

Stand van zaken huisvesting kinderopvang in Nederland 2011

Stand van zaken huisvesting kinderopvang in Nederland 2011 Stand van zaken huisvesting kinderopvang in Nederland 2011 Utrecht, juli 2011 Buitenhek Management & Consult Winthontlaan 200 Postbus 85183 3508 AD Utrecht T +030 287 59 59 F +030 287 59 60 info@buitenhek.nl

Nadere informatie

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Bedrijventerrein Meerpaal Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Meerpaal Directe aansluiting op A27 Goede infrastructuur op het terrein Hoogwaardige

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE TE HUUR. Bedrijfsunit met kantoor gelegen. aan de Vlaardingweg 17 te Rotterdam. Bedrijventerrein Spaanse Polder

VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE TE HUUR. Bedrijfsunit met kantoor gelegen. aan de Vlaardingweg 17 te Rotterdam. Bedrijventerrein Spaanse Polder VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE TE HUUR Bedrijfsunit met kantoor gelegen aan de Vlaardingweg 17 te Rotterdam Bedrijventerrein Spaanse Polder Object Recent gerenoveerde bedrijfsunit met kantoor gelegen

Nadere informatie

8Vastgoedmarkt. Vastgoedmarkt

8Vastgoedmarkt. Vastgoedmarkt 8Vastgoedmarkt Stedelijke ontwikkeling Vastgoedmarkt In het afgelopen jaar komt de opname aan Utrechte kantoorruimte uit op 88.000 m². Dit is aanzienlijk meer dan de 65.000 m² in het voorgaande jaar. Tegelijkertijd

Nadere informatie

Te huur. Mercuriusweg 15

Te huur. Mercuriusweg 15 Te huur Mercuriusweg 15 2741 TB Waddinxveen Lage Gouwe 2, 2801 LG Gouda (0182) 525 700 gouda@basis.nl www.basis.nl Omschrijving Algemeen: Het betreft hier een complex bestaande uit diverse winkelruimten

Nadere informatie

Werklandschap Meerpaal. Sport en werk centraal in Nederland. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten

Werklandschap Meerpaal. Sport en werk centraal in Nederland. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Werklandschap Meerpaal Sport en werk centraal in Nederland Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Werklandschap Directe aansluiting op A27 Gebiedsoppervlak van 10 ha Flexibele kavelgrootte

Nadere informatie

Factsheet bedrijventerrein Stormpolder, Gemeente Krimpen aan de IJssel

Factsheet bedrijventerrein Stormpolder, Gemeente Krimpen aan de IJssel Factsheet bedrijventerrein Stormpolder, Gemeente Krimpen aan de IJssel Factsheet bedrijventerrein Stormpolder, Gemeente Krimpen aan de IJssel A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht van

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE TE HUUR. Bedrijfs-/opslagruimte met kantoor. aan de Vlaardingweg 1 te Rotterdam. Bedrijventerrein Spaanse Polder

VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE TE HUUR. Bedrijfs-/opslagruimte met kantoor. aan de Vlaardingweg 1 te Rotterdam. Bedrijventerrein Spaanse Polder VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE TE HUUR Bedrijfs-/opslagruimte met kantoor aan de Vlaardingweg 1 te Rotterdam Bedrijventerrein Spaanse Polder Object Vrijstaand recent gerenoveerde bedrijfs-/opslagruimte

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor. Kwartaal

Graydon Kwartaalmonitor. Kwartaal Graydon kwartaal monitor Kwartaal 3 216 1 Inhoud Inleiding 3 Persbericht 4 Overzicht per branche 6 Vergelijking Q1-216, Q2 216 en Starters per branche 7 Opheffingen per branche 8 Faillissementen per branche

Nadere informatie

TE HUUR MARKERKANT A, 1316 AL ALMERE. Huurprijs 1.775,- per maand. Aanvaarding in overleg

TE HUUR MARKERKANT A, 1316 AL ALMERE. Huurprijs 1.775,- per maand. Aanvaarding in overleg TE HUUR MARKERKANT 10 136 A, 1316 AL ALMERE Huurprijs 1.775,- per maand Aanvaarding in overleg Algemeen In Almere Stad op bedrijventerrein Markerkant, gelegen multifunctionele winkelruimte/- showroom ruimte.

Nadere informatie

Vrijblijvende informatie GENERAAL MACZEKSTRAAT BREDA

Vrijblijvende informatie GENERAAL MACZEKSTRAAT BREDA Vrijblijvende informatie GENERAAL MACZEKSTRAAT 33-35 BREDA VRIJBLIJVENDE INFORMATIE GENERAAL MACZEKSTRAAT 33-35 BREDA Object : Het te huur aangeboden object betreft circa 260 m² winkelruimte op de begane

Nadere informatie

Te huur/te koop. Coenecoop 55

Te huur/te koop. Coenecoop 55 Te huur/te koop Coenecoop 55 2741 PH Waddinxveen Basis Bedrijfshuisvesting Lage Gouwe 2 2801 LG, Gouda Telefoon: (0182) 525 700 E-mail: gouda@basis.nl Omschrijving Algemeen: Een hoogwaardig solitair gelegen

Nadere informatie

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019 Werklocaties Nota Kantoren Rotterdam samengevat 19 juni 2019 2 Ruimtelijkeconomisch beleid voor kantoren in Rotterdam Voor een aantrekkelijke, economisch sterke stad is er evenwicht nodig tussen zowel

Nadere informatie

Potentiële vestigingsplaats Bedrijventerrein 67 35% Stedelijk gebied 56 29% Buitengebied 72 37% 195 100% 26. Typering onderneming 2 Zelfstandig ondernemer 66 99% Onderdeel van een concern 1 1% Filiaalhouder

Nadere informatie

VERHUURINFORMATIE BEDRIJVENPARK DE SPAANSE BOOGJES TE ROTTERDAM

VERHUURINFORMATIE BEDRIJVENPARK DE SPAANSE BOOGJES TE ROTTERDAM VERHUURINFORMATIE BEDRIJVENPARK DE SPAANSE BOOGJES TE ROTTERDAM Ooms Makelaars Bedrijfshuisvesting B.V. Postbus 24040 3007 DA ROTTERDAM tel. 010 424 88 88 www.ooms.com VERHUURINFORMATIE BEDRIJVENPARK DE

Nadere informatie

Huur kantoorruimte op Bruine Visstraat 32 te Bergen op Zoom 250 per maand

Huur kantoorruimte op Bruine Visstraat 32 te Bergen op Zoom 250 per maand Huur kantoorruimte op Bruine Visstraat 32 te Bergen op Zoom 250 per maand Aanbiedende partij: SKEPP online Email: i Telefoon: 085-8770519 Website: www.skepponline.nl Omschrijving Kantoorruimte huren bij

Nadere informatie

Bijlage 4 Aan: portefeuillehoudersoverleg REO d.d Betreft: Aanalyse economische ontwikkelingen Voorne-Putten

Bijlage 4 Aan: portefeuillehoudersoverleg REO d.d Betreft: Aanalyse economische ontwikkelingen Voorne-Putten Bijlage 4 Aan: portefeuillehoudersoverleg REO d.d. 230114 Betreft: Aanalyse economische ontwikkelingen Voorne-Putten Sinds 2010 is de Economische Monitor Voorne-Putten een signalerend document inzake de

Nadere informatie

M200916. Parttime van start. drs. A. Bruins

M200916. Parttime van start. drs. A. Bruins M200916 Parttime van start drs. A. Bruins Zoetermeer, 24 september 2009 Parttime van start Van de startende ondernemers werkt een kleine meerderheid na de start fulltime in het bedrijf. Een op de vier

Nadere informatie

Factsheet 24 november 2010 LO

Factsheet 24 november 2010 LO Factsheet 24 november 2010 LO Ledenonderzoek Flexmigranten 2010 Elk jaar bevraagt de ABU zijn leden over de groep flexmigranten. Daaruit komt zeer bruikbare informatie over deze specifieke groep uitzendkrachten.

Nadere informatie

Huur kantoorruimte op Koninginnegracht 19 te Den Haag (prijs op aanvraag)

Huur kantoorruimte op Koninginnegracht 19 te Den Haag (prijs op aanvraag) Huur kantoorruimte op Koninginnegracht 19 te Den Haag (prijs op aanvraag) Aanbiedende partij: SKEPP online Email: i Telefoon: 085-8770519 Website: www.skepponline.nl Omschrijving Professionele Kantoorruimtes

Nadere informatie

TE HUUR VAARTWEG 58 G, 8243 PP LELYSTAD. Huurprijs 795,- per maand. Aanvaarding in overleg

TE HUUR VAARTWEG 58 G, 8243 PP LELYSTAD. Huurprijs 795,- per maand. Aanvaarding in overleg TE HUUR VAARTWEG 58 G, 8243 PP LELYSTAD Huurprijs 795,- per maand Aanvaarding in overleg Algemeen Gelegen op industrieterrein Noordersluis. Dit industrieterrein is bij uitstek geschikt voor groothandel

Nadere informatie

Te huur. Edisonstraat 31

Te huur. Edisonstraat 31 Te huur Edisonstraat 31 2811 EM Reeuwijk Lage Gouwe 2, 2801 LG Gouda (0182) 525 700 gouda@basis.nl www.basis.nl Omschrijving Algemeen: Het betreft hier een ruimte gelegen in een bedrijfsverzamelcomplex

Nadere informatie

Huur kantoorpand op Zuidzijde Haven 39 te Bergen op Zoom 150 per maand

Huur kantoorpand op Zuidzijde Haven 39 te Bergen op Zoom 150 per maand Huur kantoorpand op Zuidzijde Haven 39 te Bergen op Zoom 150 per maand Aanbiedende partij: SKEPP online Email: i Telefoon: 085-8770519 Website: www.skepponline.nl Omschrijving Huur kantoorruimte bij De

Nadere informatie

Verdiepingsonderzoek naar vergrijzing en flexibilisering arbeidsmarkt

Verdiepingsonderzoek naar vergrijzing en flexibilisering arbeidsmarkt Verdiepingsonderzoek naar vergrijzing en flexibilisering arbeidsmarkt Arbeidsmarkt en Onderwijs Monitor Noord-Holland Henry de Vaan I&O Research 23 november 2012 Onderzoeksvragen 1. Hoe zit het met de

Nadere informatie

Bedrijfsruimtemarkt zuidwest-nederland Zuid-Holland en Zeeland

Bedrijfsruimtemarkt zuidwest-nederland Zuid-Holland en Zeeland Landelijke marktontwikkelingen Na een korte opleving in 211 viel de opname van bedrijfsruimte in 212 opnieuw terug. Tegen de verwachting in bleef het aanbod echter redelijk stabiel. Wel wordt een steeds

Nadere informatie

Bedrijventerrein Vijfsluizen (Schiedam) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter

Bedrijventerrein Vijfsluizen (Schiedam) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein Vijfsluizen (Schiedam) Maatschappelijke waarde Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Factsheet bedrijventerrein Vijfsluizen Gemeente Schiedam FACTSHEET BEDRIJVENTERREIN VIJFSLUIZEN,

Nadere informatie

Te huur. Rouwkooplaan 11

Te huur. Rouwkooplaan 11 Te huur Rouwkooplaan 11 2251 AP Voorschoten Vrijheidslaan 35, 2321 JR Leiden (071) 5 233 277 leiden@basis.nl www.basis.nl Omschrijving TE HUUR Rouwkooplaan 11 te Voorschoten (2251 AP) ALGEMEEN Het betreft

Nadere informatie

Te huur. Burgemeester van Reenensingel 101

Te huur. Burgemeester van Reenensingel 101 Te huur Burgemeester van Reenensingel 101 2803 PA Gouda Lage Gouwe 2, 2801 LG Gouda (0182) 525 700 gouda@basis.nl www.basis.nl Omschrijving Algemeen: Een representatief kantoorgebouw genaamd "Gouda Trade

Nadere informatie

TE HUUR. Van Dijklaan 7 Waalre

TE HUUR. Van Dijklaan 7 Waalre TE HUUR Van Dijklaan 7 Waalre Van Dijklaan 7 te Waalre Locatie : Dit zeer moderne en tevens uiterst representatieve kantoorgebouw is gelegen op bedrijventerrein t Broek te Waalre. Het kleinschalige bedrijventerrein

Nadere informatie

Vrijblijvende informatie

Vrijblijvende informatie Vrijblijvende informatie GEDEELTELIJK VERHUURD GEBRUIKERS/BELEGGINGSOBJECT GENERAAL MACZEKSTRAAT 20 BREDA VRIJBLIJVENDE INFORMATIE GEDEELTELIJK VERHUURD OBJECT GENERAAL MACZEKSTRAAT 20 BREDA Object

Nadere informatie

Graydon studie. Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven Q2 2015.

Graydon studie. Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven Q2 2015. Graydon studie. Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven. Inleiding Het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven was nog nooit zo positief als tijdens het tweede kwartaal van 2015. Dat blijkt uit de

Nadere informatie