Schiphol-beveiligers eisen zeker en veilig werk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schiphol-beveiligers eisen zeker en veilig werk"

Transcriptie

1

2 Schiphol-beveiligers eisen zeker en veilig werk De FNV constateert dat op Schiphol een groeiend aantal mensen werkt op basis van onzekere contracten. Dit heeft niet alleen nadelige gevolgen voor de werknemers zelf, maar het brengt ook veiligheidsrisico's met zich mee. 345 beveiligers reageerden op een FNVenquête over onzeker werk en veiligheid. 71% hiervan geeft aan dat het commerciële belang op de luchthaven zwaarder weegt dan het veiligheidsbelang. De helft van de respondenten voelt zichzelf onveiliger op het werk. De resultaten worden woensdag om uur gepresenteerd aan een vertegenwoordiging van werkgevers, waaronder Mart Vergouwen (directeur van I-Sec), op het bemanningscentrum van Schiphol. Aroushka Elisabeth werkt bij beveiligingsbedrijf G4S en herkent zich in de resultaten. 'Je hebt als beveiliger op Schiphol continu het gevoel opgejaagd te worden. Het gaat alleen maar om het wegwerken van mensenmassa's en bagage. Ons vakmanschap staat daardoor echt onder druk.' Concurrentie op Schiphol verhoogt veiligheidsrisico 'De concurrentie tussen de beveiligingsbedrijven op de luchthaven zal alleen maar toenemen. Met alle gevolgen voor de kwaliteit, werkdruk en veiligheid', reageert FNV'er Leen van der List. '48% van de respondenten zegt dat er steeds minder collega's met vaste contracten zijn. Dit betekent dat er veel wisseling van beveiligers is. Volgens 55% worden nieuwe werknemers onvoldoende opgeleid om hun werk als beveiliger goed uit te kunnen voeren. Bovendien wordt er voortdurend op personeel bezuinigd zegt 63%. Dit kan zo niet doorgaan: er zijn juist voldoende, ervaren vakmensen nodig om de kwaliteit en veiligheid te garanderen.' Of zoals een respondent meldt: 'Er worden momenteel mensen zonder de juiste training op posities geplaatst waardoor er overbelasting van de collega's ontstaat.' Een ander belangrijk aspect van onzekere contracten is dat werknemers met zo'n contract minder snel van zich laten horen. Zo zullen ze minder snel overwerk weigeren (48%), zich minder snel ziek melden (56%) en minder vaak een overschrijding van de statijd melden (53%). Themaweek 'Zeker werk is veilig werk' De FNV krijgt uit steeds meer sectoren signalen dat de groei van onzeker werk leidt tot een toename van veiligheidsrisico's. Een toenemend aantal leden maakt zich daar zorgen om. In de luchtvaart, de bouw, het streekvervoer, op de ambulance en ook op Schiphol ervaren werknemers de gevolgen van de carrousel aan collega's. Daarom zet de FNV deze week het thema 'Zeker werk is veilig werk' centraal. Volgens de bond moet de overheid regels stellen aan het aandeel werknemers met onzekere contracten (uitzend-, min/max-, nul urencontracten, stages, et cetera) op plaatsen waar veiligheidskritische taken worden uitgevoerd, zoals op Schiphol.

3 De FNV heeft een enquête gehouden onder 358 beveiligers op Schiphol. Hieronder worden de belangrijkste resultaten besproken. Commercie belangrijker dan veiligheid Uit de enquête komen Schipholbeveiligers naar voren als professionele vakmensen, die hun werk serieus nemen. Een ruime meerderheid van de respondenten acht zichzelf in staat, toegerust en gemotiveerd om haar of zijn werk goed uit te voeren. Tegelijk is er kritiek op de bedrijfscultuur. Maar liefst 71 procent van de respondenten zegt dat het commercieel belang vaak zwaarder weegt dan het veiligheidsbelang. Ervaring wordt weggegooid Aan respondenten is gevraagd of zij over drie jaar nog als beveiliger op Schiphol denken te werken. Sommige ervaren krachten zijn teleurgesteld in de organisatie waar ze werken en zijn actief op zoek naar ander werk. Een respondent: Tijd voor iets nieuws, waar ik wel word gewaardeerd en waar ook doorgroei mogelijkheden zijn. Anderen zitten vast aan hun huidige baan vanwege hun leeftijd of financiële verplichtingen. Bijna de helft van de respondenten zegt dat er steeds minder collega s zijn met een vast contract. Dit gevoel lijkt het sterkst te zijn bij Securitas. Respondenten zijn kritisch over de manier waarop nieuwe collega s worden ingezet: slechts 21 procent van de respondenten zegt dat nieuwe werknemers voldoende worden opgeleid om hun werk als beveiliger goed uit te kunnen voeren. Een respondent licht toe: Toen ik 7 maanden geleden begon als aspirant beveiliger viel het mij op dat ik weinig tot geen training kreeg die ik nodig had. Meer dan de helft van de respondenten zegt dat werknemers met een onzeker contract zich minder snel ziek zullen melden. Het zal duidelijk zijn dat ziek doorwerken niet bevorderlijk is voor de alertheid bij de uitvoering van het werk. Veiligheidsrisico s Uit de antwoorden komt naar voren dat er geen gezonde veiligheidscultuur is binnen de bedrijven. Werknemers zeggen bijvoorbeeld dat ze geen goede terugkoppeling krijgen als ze een melding doen over een veiligheidsincident. Ook zeggen ze dat het bedrijf op zoek gaat naar een schuldige als er iets misgaat, in plaats van de oorzaak te achterhalen. Verder zijn er zorgen over het risico op een aanslag in de terminal. Beveiligers voelen zich een sitting duck. Er zijn zorgen of de procedures en de nooduitgangen op orde zijn. Bij G4S nog zorgelijker Bij G4S spelen grote problemen doordat het bedrijf te laag heeft ingeschreven bij de tender en nu de bedrijfsmatige problemen afwentelt op de werknemers. Om te voorkomen dat verschillende zaken door elkaar heen gaan lopen, hebben we bij de rapportage van getalsmatige resultaten de G4Srespondenten buiten beschouwing gelaten. Op bijna alle onderdelen scoren G4S-respondenten negatiever dan de rest van de respondenten.

4 Conclusie Begin 2016 onderzocht de FNV de gevolgen van de nieuwe centrale security die was ingevoerd in de zomer van 2015 en die gepaard was gegaan met besparingen op het personeel. De conclusies waren zorgwekkend: extreme werkdruk, ontwerpfouten en veiligheidsrisico s. Een jaar later moeten we vaststellen dat Schiphol en de beveiligingsbedrijven de situatie nog niet in de hand hebben. Dat blijkt niet alleen uit het voorliggende onderzoek, maar ook uit de aanhoudende massale klachten op sociale media over lange wachttijden bij de security als gevolg van personeelstekorten. Het achterliggende probleem is nog steeds hetzelfde als vorig jaar: bij de aansturing van de luchthavenbeveiliging spelen de commerciële belangen een veel te grote rol, ten koste van de kwaliteit en de veiligheid. Werknemers worden te veel als wegwerpartikel gezien. Daardoor wordt er te weinig tijd uitgetrokken voor het inwerken en te weinig kans geboden om ervaring op te bouwen. Ondertussen gaat Schiphol door met bezuinigen op de beveiliging. Afgelopen jaar is weer 2,1% minder uitgegeven aan beveiliging dan in 2015, ondanks sterk gegroeide passagiersaantallen. Per 1 april gaan de security charges weer met 4,2% omlaag. Het is belangrijk dat de ervaring en het vakmanschap van beveiligers weer centraal komen te staan en dat er een gezonde veiligheidscultuur ontstaat binnen de beveiligingsbedrijven. Hiervoor zijn op korte termijn maatregelen noodzakelijk. De FNV doet de volgende aanbevelingen aan de beveiligingsbedrijven werkzaam op Schiphol: Het is belangrijk dat er binnen de beveiligingsbedrijven een gezonde veiligheidscultuur ontstaat. Moedig aan dat werknemers bij veiligheidsissues aan de bel trekken, in plaats van dit af te straffen, en zorg dat ze een terugkoppeling krijgen over wat er met hun melding is gedaan. Geef werknemers met een tijdelijk of uitzendcontract na maximaal 12 maanden bij gebleken geschiktheid een vast contract met vaste uren. Besteed meer aandacht aan het opleiden en inwerken van nieuwe werknemers. Zorg dat ervaren krachten tijd beschikbaar krijgen voor het inwerken van hun nieuwe collega s. Straal uit dat je de ervaring van je werknemers op waarde schat. Bied ervaren krachten meer ontwikkelmogelijkheden, zodat hun ervaring niet verloren gaat.

5 De luchthavenbeveiliging is aanvankelijk gegroeid doordat de veiligheidseisen na 9/11 werden opgeschroefd. Vanaf 2003 heeft Schiphol de concurrentie en daarmee de prijsdruk in deze sector opgevoerd. Vervolgens heeft de luchthaven een besparingsprogramma opgezet onder het motto Doing more with fewer agents, een programma dat vanaf 2008 zijn resultaten ging afwerpen. Het aantal passagiers nam toe, terwijl het aantal beveiligers juist fors daalde. Een dieptepunt vormde de introductie van de centrale security in juni 2015, een prestigeproject waarmee Schiphol het aantal beveiligers nog eens met 20% omlaag wilde brengen. In maart 2016 publiceerde de FNV de uitkomsten van een enquête onder beveiligers. Uit het onderzoek bleek dat beveiligers een grote werkdruk ervaren en dat roofbouw wordt gepleegd op hun gezondheid. Een verontrustend hoog aantal respondenten heeft burnoutgerelateerde klachten. Dankzij acties van beveiligers is een aantal verbeteringen doorgevoerd. Zo zijn er betere afspraken gemaakt over de arbeidsomstandigheden. Ondertussen blijft Schiphol bezuinigen op de luchthavenbeveiliging. Afgelopen jaar steeg het passagiersvolume met 9,2% naar een nieuw hoogtepunt van 63,6 miljoen passagiers. Ondanks de stijging van het aantal passagiers daalden de beveiligingskosten met 2,1%. Per 1 april gaan de security charges opnieuw met 4,2% omlaag. Mede als gevolg van het agressieve bezuinigingsbeleid is Schiphol voor luchtvaartmaatschappijen één van de goedkoopste luchthavens van Europa. Naast de werkdruk is ook de positie van werknemers met onzekere contracten een punt van zorg. In de (wetenschappelijke) literatuur is toenemende aandacht voor de risico s die hieraan zijn verbonden. Zo beschouwt de Inspectie SZW uitzendkrachten als een risicogroep voor arbeidsongevallen en de groei van het aantal dodelijke arbeidsongevallen wordt in verband gebracht met de groei van het aantal uitzendkrachten. Een grootschalig onderzoek onder piloten, uitgevoerd door de London School of Economics, liet zien dat piloten met atypische contracten significant negatiever scoren als het gaat om ervaren veiligheidscultuur en vermoeidheid.

6 Van de respondenten heeft 25 procent een onzeker contract (ofwel een uitzendcontract, ofwel een contract voor bepaalde tijd bij het beveiligingsbedrijf). De doorsnee respondent met een vast contract is tien jaar in dienst als beveiliger op Schiphol; de doorsnee respondent met een onzeker contract is sinds 2015 werkzaam als beveiliger op Schiphol. Achter dit cijfer gaat de nodige variatie schuil: er zijn mensen die al jarenlang beveiliger zijn op Schiphol en toch een onzeker contract hebben; aan de andere kant zijn er ook mensen die nog maar net in dienst zijn. 48 procent van de respondenten geeft aan dat er steeds minder collega s zijn met een vast contract en nog eens 31 procent zegt dit niet te weten. Vooral bij Securitas is volgens veel respondenten het aantal vaste contracten afgenomen. Maakt het verschil voor de uitvoering van je werk of je een vast contract hebt of een onzeker contract? Ja Nee Iemand met een onzeker contract zal minder makkelijk overwerk weigeren Iemand met een onzeker contract zal zich minder makkelijk ziekmelden Iemand met een onzeker contract zal minder makkelijk verlof vragen Iemand met een onzeker contract zal minder makkelijk er iets van zeggen als de statijd wordt overschreden Iemand met een onzeker contract zal bij veiligheidsincidenten minder makkelijk opschalen naar KMar of leidinggevende Het maakt geen verschil Gelukkig zijn de meeste respondenten ervan overtuigd dat een onzeker contract geen barrière vormt om op te schalen naar de Koninklijke Marechaussee of een leidinggevende bij een veiligheidsincident. Op andere onderdelen zeggen veel respondenten wel dat een onzeker contract gevolgen heeft voor de positie van werknemers. Zij zullen zich bijvoorbeeld minder makkelijk ziekmelden. Er zijn ook mensen die zeggen dat het geen verschil uitmaakt, of in ieder geval zou moeten uitmaken. Een uitzendkracht: Voor mij persoonlijk maakt het geen verschil. Daarvoor is het werk te belangrijk. Ik merk wel dat mensen met tijdelijke contracten minder gemotiveerd zijn. En een werknemer met een tijdelijk contract: Persoonlijk ervaar ik het niet zo. Als ik verlof vraag krijg ik het meestal wel. Statijdovertreding sta ik bekend om dat ik het zeg, ook al heb ik een onzeker contract en dat wordt ook geaccepteerd. Alle andere zaken idem dito. Als er een veiligheidsincident is, schakel ik altijd op naar CTL of KMar. Het ligt aan je manier van communiceren, want in mijn geval heb ik geen problemen met leidinggevenden o.i.d. Als er iets is, wordt ik altijd gehoord en wordt er altijd gekeken hoe er opgelost kan worden. Ondanks dat ik onzeker contract heb. Anderen zeggen dat het wel verschil maakt: Je merkt dat mensen zonder vast contract minder snel iets zeggen als er iets niet goed loopt. Collega s met een tijdelijk contract moeten in deze tijd smeken om extra uren maar in de

7 zomerperiode mogen ze geen beroep doen op hun 0-uren contract. Als Accord medewerker [werknemer via uitzendbureau] kun je niks doen dan je mond houden en hopen dat je genoeg diensten krijgt.... Je doet alles voor je uren, zelfs doorwerken wanneer je ziek bent, anders red je de maand niet. Iemand met een onzeker contract heeft de hoop op een vast contract en doet daarom alles wat hij/zij denkt nodig te zijn om dat te krijgen. Volgens sommigen heeft dat ook invloed op de manier waarop wordt omgegaan met veiligheidsincidenten: Minder snel opschakelen kan ik mij best voorstellen aangezien mensen met onzekere contracten bang zijn om fouten te maken. Zelfs mensen met een vast contract worden de laatste tijd extreem geïntimideerd bij het uitvoeren van de werkzaamheden.

8 De volgende vragen gaan over het beveiligingsbedrijf waarbij je werkzaam bent op Schiphol. Helemaal eens Eens Eens noch Oneens oneens Helemaal oneens Ik vertel mijn vrienden dat dit een goede organisatie is om voor te werken Het bedrijf inspireert me om mijn werk als Schipholbeveiliger zo goed mogelijk uit te voeren Regels en procedures stellen mij in staat om mijn werk als Schipholbeveiliger goed te doen Het bedrijf geeft me voldoende middelen en tijd om mijn werk als Schipholbeveiliger goed uit te voeren Mijn manager vindt het belangrijk dat we goed werk leveren Ik heb de benodigde vaardigheden om mijn werk als Schipholbeveiliger goed uit te voeren Ik heb er plezier in om mijn werk als Schipholbeveiliger zo goed mogelijk uit te voeren Als er iets misgaat op het werk, probeert het bedrijf iemand de schuld te geven in plaats van de oorzaak te achterhalen Als het gaat om de vakinhoud laten de meeste antwoorden een positief beeld zien. Een ruime meerderheid van de respondenten acht zichzelf in staat, toegerust en gemotiveerd om haar of zijn werk goed uit te voeren. In veel gevallen is ook het beeld van de manager positief. Over de organisatie is flink wat scepsis. Slechts 35 procent zou de werkgever aanbevelen bij vrienden. Ik ben trots op de kwaliteit van mijn collega s, niet van het bedrijf. Binnen een gezonde veiligheidscultuur is het belangrijk dat incidenten worden gebruikt om van te leren in plaats van dat er een schuldige wordt gezocht. Maar liefst 64 procent zegt dat er op zoek wordt gegaan naar een zondebok op het moment dat er iets foutgaat: Bij een negatief resultaat krijg je eerder het gevoel gestraft te worden dan dat er een leermoment uit te halen valt. Alles draait om kpi s. 53 procent van de respondenten denkt over drie jaar zeker of waarschijnlijk nog steeds als beveiliger werkzaam te zijn op Schiphol. Voor werknemers met een onzeker contract is de toekomst onzeker: Dan moet ik eerst horen of ik per 2 mei a.s een vast contract krijg.

9 Geen idee, maar dat komt door het onzekere contract. Als het aan mij ligt wel. Als er geen vaste contracten meer worden gegeven, lig ik er over drie jaar voor minimaal een half jaar uit. Of ik over 3 jaar nog werkzaam ben bij het zelfde bedrijf? Dat is een goeie vraag want na de 2e contractverlenging hoor je een vast contract te krijgen maar wie weet of dat ook gaat gebeuren... Daar hoopt iedereen natuurlijk wel op. Mijn contract is net met een jaar verlengd. Of ik daarna een vast contract krijg, weet ik niet. En dat vind ik lastig, aangezien ik dan niet weet of ik uit moet kijken naar ander werk. Handig zou zijn om dat ruim van te voren te weten, zodat je voldoende de tijd heb om ander werk te zoeken. Bij werknemers die al langer in dienst zijn, is regelmatig ontevredenheid te beluisteren: Actief aan het solliciteren ondanks mijn vaste aanstelling. Komt 100% door de houding van mijn werkgever tegenover werknemers. Tijd voor iets nieuws, waar ik wel word gewaardeerd en waar ook doorgroei mogelijkheden zijn. Ben al aan het solliciteren... Liever minder verdienen en met plezier naar mijn werk dan het tegenovergestelde. Sommige werknemers zijn dus om zich heen aan het kijken. Aan de andere kant zijn er ook werknemers voor wie dit geen optie is (vooral bij G4S lijkt dit gevoel te leven). De volgende respondent die al geruime tijd in dienst is en van middelbare leeftijd, legt uit: Een ander: Een hypotheek, en 2 kleine kinderen. Niet echt veel opties meer haha. Heb vaste lasten en gezin, dus overstappen is geen optie. Overstappen naar wat.. een jaarcontractje voor honderden euro s minder per maand. Is geen optie. Vroeger was het werk en collega s en een beetje trots waarvoor je naar je werk kwam, nu is het alleen nog maar salaris en "overleef" je de tijd (lees: werktijd) tussen de vrije dagen. Werkgever geeft geen moer om zijn medewerkers (meer).

10 Wat voor effect heeft de concurrentie om de tender voor jou als werknemer? Helemaal Eens mee Eens noch Oneens eens oneens Helemaal oneens Er wordt voortdurend op het personeel bezuinigd Ik weet pas erg laat wanneer ik moet werken / of vrij ben Als ik het vanuit mijn vakkundigheid niet eens ben met een Schipholmedewerker, dan word ik daar op aangesproken of afgerekend Het commerciële belang weegt vaak zwaarder dan het veiligheidsbelang Ik voel mij onveiliger op het werk Een ruime meerderheid van de respondenten zegt dat er voortdurend op het personeel wordt bezuinigd en dat het commercieel belang vaak zwaarder weegt dan het veiligheidsbelang. Een flink aantal respondenten zegt bovendien dat ze op de vingers worden getikt als ze hun professionele mening als beveiliger kenbaar maken. Door sommige respondenten wordt een verband gelegd met het hoge personeelsverloop: Er worden momenteel mensen zonder de juiste training op posities geplaatst waardoor er overbelasting van de collega s ontstaat Een respondent zegt dat het beveiligingsbedrijf vooral zorgt dat de normen van de opdrachtgever op papier worden gehaald: Er komen elke keer zoveel nieuwe mensen dat niemand meer weet wat de procedures zijn. Als het aantal lanes er maar staat dan is het goed en dan krijgen ze geen bon.

11 Geef aan of je het eens bent met de volgende stellingen Onze managers vinden de veiligheid belangrijker dan een zo snel mogelijke doorstroming Ik krijg voldoende training om mijn werk als beveiliger goed uit te kunnen voeren Nieuwe werknemers worden voldoende opgeleid om hun werk als beveiliger goed uit te kunnen voeren Er is voldoende personeel om ons werk als beveiliger goed uit te kunnen voeren Helemaal Eens Helemaal eens Eens noch Oneens oneens oneens De situatie op het werk is chaotisch Als je een melding doet over veiligheidsincidenten op het werk krijg je later te horen wat ermee is gedaan. Ik weet welke procedures ik uit moet voeren bij een calamiteit Het bedrijf stelt mij voldoende in staat om volgens de procedures / werkinstructies te werken Veel werknemers zijn positief over hun eigen opleiding en kennis van procedures. Op andere onderdelen is het beeld vaak negatief: Een minderheid zegt dat managers de veiligheid belangrijker vinden dan een snelle doorstroming van passagiers. Een minderheid zegt dat nieuwe werknemers voldoende worden opgeleid om hun werk als beveiliger goed uit te kunnen voeren. Een minderheid zegt dat er voldoende personeel is. Een meerderheid zegt dat de situatie op het werk chaotisch is. Een minderheid zegt dat je iets terughoort als je een melding doet over veiligheidsincidenten. Een respondent legt uit waarom het belangrijk is dat je iets terughoort over veiligheidsmeldingen: Meldingen veiligheidsincidenten... Krijg je weinig terugkoppeling, terwijl ik vind als de agent hoort wat er gebeurd is of wat er aan de hand is, geef je de agent meer zelfvertrouwen over het werk wat hij/zij verricht. Opvallend is dat een flinke groep respondenten zich zorgen maakt over de veiligheid in de terminal. Het gaat dan met name om beveiligers die de passagierscontroles uitvoeren en de specialisten die interviews afnemen voor high risk flights. Als profiler sta je bij check-in open en bloot, een target voor iedere idioot. Onveilig: het bedrijf denkt niet mee aan persoonlijke veiligheid, altijd maximale inzet van personeel vragen.

12 Bij check-in balies geen aanvullende veiligheidsmaatregelen voor persooneel. 'sitting ducks' Dit vanwege de (recente) ontwikkelingen in Europa m.b.t. soorten terrorisme/ aanslagen. Er zijn geen richtlijnen wanneer er een aanslag zou komen. Het is wachten tot er daadwerkelijk iets gebeurd. Er zijn zeer weinig mensen die adequaat kunnen optreden in een dergelijke situatie. De nieuwe filters zijn zodanig ingericht dat er bij een calamiteit en paniek geen veilige weg is om te vluchten. Ik probeer al lange tijd er achter te komen waar de nooduitgangen op de filters op uit komen, tot nu toe kan niemand er antwoord op geven. Een respondent zegt dat het inwerken van nieuwe collega s goed verloopt: Als nieuwkomer word je goed opgeleid en er ligt voldoende info in de lounge. Anderen zijn juist kritisch over dit onderwerp: Nieuwe agents werden afgerekend op hun fouten. Maar ze dachten er nooit bij na dat dit wellicht komt omdat Schiphol geen eens tijd geeft om hen goed in te werken. Maar wel uit hun dak gaan als het mis gaat, i.p.v. hun verantwoordelijkheid hierin nemen. Hierdoor demotiveer je de nieuwe collega s, omdat I-Sec toch ook een 'leer-werkbedrijf' stelt te zijn? Leren is geen tijd voor. Zelfs nieuwe team leiders worden totaal niet ingewerkt, er worden uitzendkrachten als TL ingezet die totaal geen ervaring hebben op Schiphol. Nieuwe werknemers hebben betere en langere begeleiding nodig Onveiligheid door bezuinigingen: steeds nieuwe collega s. Het veiligheidsgevoel gaat naar beneden omdat de werkgevers alles en iedereen aannemen als ze maar goedkoop zijn als uitzendkracht. Een uitzendkracht: Als uitzendkracht met beveiligingsdiploma's wordt je direct ingezet, zonder een specifieke training voor de situatie op Schiphol vooraf. Daar kom je door schade en vooral schande achteraf achter. EN dat is dan jouw schuld, want je had het kunnen weten. HOE DAN? En een tijdelijke kracht: Toen ik 7 maanden geleden begon als aspirant beveiliger viel het mij op dat ik weinig tot geen training kreeg die ik nodig had. Zelfs nu met het nieuwe personeel weet ik dat zij ook weinig X-ray training krijgen op het werk waardoor er veel onnodig word uitgepakt, wat veel stress veroorzaakt voor de visiteurs. Gegevens zijn verzameld via een vragenlijst die online en op papier is verspreid (enkele vragen uit de papieren versie waren niet opgenomen in de online versie). De enquête liep van eind januari tot begin maart Na uitfilteren van ongeldige responses bleven er 358 respondenten over. De verdeling naar type contract is als volgt:

13 Percentage Vast contract bij beveiligingsbedrijf 74 Tijdelijk contract bij beveiligingsbedrijf 15 Uitzendcontract 9 Anders 1 Vanwege specifieke problemen bij G4S zijn de respondenten van dit bedrijf niet meegenomen in de kwantitatieve resultaten. Op veel onderdelen scoren G4S-respondenten nog negatiever dan de overige respondenten.

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

RAPPORT FLEXWERK GEMEENTEN MAART 2017 GEORGE EVERS & MYRTE DE VOS

RAPPORT FLEXWERK GEMEENTEN MAART 2017 GEORGE EVERS & MYRTE DE VOS RAPPORT FLEXWERK GEMEENTEN 2017 GEORGE EVERS & MYRTE DE VOS ONDERZOEKSVRAGEN Hoe ontwikkelt flexwerk zich bij gemeenten? Welke soorten flexwerk komen bij gemeenten voor? Worden flexwerkers hetzelfde behandeld

Nadere informatie

Beleving op Schiphol

Beleving op Schiphol Beleving op Schiphol Schiphol wil Europe s preferred airport zijn. Dat lukt aardig: onze nationale luchthaven is ook dit jaar weer verkozen tot de beste van Europa en tot de nummer drie op de wereldranglijst.

Nadere informatie

Nederlandse werkgevers en duurzame inzetbaarheid

Nederlandse werkgevers en duurzame inzetbaarheid 1 Nederlandse werkgevers en duurzame inzetbaarheid Inleiding Het streven naar gezonde werknemers die zo weinig mogelijk ziek zijn is een streven van iedere werkgever. Het werken aan duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

Bouw en wonen > Woningcorporatie

Bouw en wonen > Woningcorporatie Bouw en wonen > Woningcorporatie (421): 71.3 (50952): 62.2 Gemaakte selecties Rapportage rapport Bouw en wonen > Woningcorporatie Contractsoorten Alle Geslacht Vrouwen en mannen Vakbondslid Leden en niet-leden

Nadere informatie

Barometer Gehandicaptenzorg. Samenvattend rapport Kenmerk: December 2016

Barometer Gehandicaptenzorg. Samenvattend rapport Kenmerk: December 2016 Barometer Gehandicaptenzorg Samenvattend rapport Kenmerk: 20474 December 2016 1 Inhoudsopgave Geschreven voor Inleiding 3 Danielle van Essen Conclusies 5 Resultaten 7 Steekproef en verantwoording 16 2

Nadere informatie

Vakantiewerk onderzoek 2018 FNV Jong. Hans de Jong & Marieke Kooiman Juli 2018

Vakantiewerk onderzoek 2018 FNV Jong. Hans de Jong & Marieke Kooiman Juli 2018 Vakantiewerk onderzoek 2018 FNV Jong Hans de Jong & Marieke Kooiman Juli 2018 Achtergrond Achtergrond 2 Achtergrond SAMPLE 400 Respondenten WEging De data is gewogen op geslacht, leeftijd en opleiding.

Nadere informatie

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Fictivia 2008.V.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Fictivia 2008.V. Medewerkerstevredenheidsonderzoek Fictivia 2008.V. Opdrachtgever: Uitvoerder: Plaats: Versie: Fictivia B.V. Junior Consult Groningen Fictief 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Directieoverzicht 4 Leiderschap.7

Nadere informatie

Rapportage Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Rapportage Medewerkerstevredenheidsonderzoek Rapportage Medewerkerstevredenheidsonderzoek 2017 Versie 1.0.0 Drs. J.J. Laninga maart 2016 MTO-CQI www.triqs.nl Voorwoord Met genoegen bieden wij u hierbij de rapportage aan over het uitgevoerde medewerkerstevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

Enquête Cao Zoetwaren 2019

Enquête Cao Zoetwaren 2019 1 Waar ben je werkzaam? Invulveldenvraag Ik ben werkzaam bij (naam bedrijf invullen) Ik werk op de vestiging in 2 Leeftijd 3 tot en met 25 jaar 26-35 jaar 36-45 jaar 46-55 jaar 56-65 jaar vanaf 66 jaar

Nadere informatie

Zorgbarometer 7: Flexwerkers

Zorgbarometer 7: Flexwerkers Zorgbarometer 7: Flexwerkers Onderzoek naar de positie van flexwerkers in de zorg Uitgevoerd door D. Langeveld, MSc Den Dolder, mei 2012 Pagina 2 Het auteursrecht op dit rapport berust bij ADV Market Research

Nadere informatie

Signaalkaart Werkgeluk

Signaalkaart Werkgeluk Naam: Datum: Herman Westerhof 16 februari 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2. Herman Westerhof... 3. Toelichting op de uitslag... 4. Tot slot... 3 5 6 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Op 16 februari 2013 heb

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2014 kwartaal 3 Impact van economisch herstel op de werkvloer. Randstad Nederland

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2014 kwartaal 3 Impact van economisch herstel op de werkvloer. Randstad Nederland Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2014 kwartaal 3 Impact van economisch herstel op de werkvloer Randstad Nederland September 2014 INHOUDSOPGAVE Impact economische ontwikkelingen op de werkvloer 3

Nadere informatie

Ervaringsonderzoek medewerkers 2018

Ervaringsonderzoek medewerkers 2018 Ervaringsonderzoek medewerkers 2018 1. Wat is je contractomvang per week? 2. Ik vind het aantal uren in mijn contract: o te weinig o goed o te veel In mijn werk verleen ik zorg aan cliënten. * o Ja ga

Nadere informatie

Werken aan morgen We gaan langer doorwerken, maar willen en kunnen we dat wel?

Werken aan morgen We gaan langer doorwerken, maar willen en kunnen we dat wel? Werken aan morgen We gaan langer doorwerken, maar willen en kunnen we dat wel? De pensioengerechtigde leeftijd wordt geleidelijk aan verhoogd. We gaan dus langer doorwerken. Hoe denken werkgevers en werknemers

Nadere informatie

Mantelzorgers en werk. Samenvattend rapport Kenmerk: November 2016

Mantelzorgers en werk. Samenvattend rapport Kenmerk: November 2016 Mantelzorgers en werk Samenvattend rapport Kenmerk: 20450 November 2016 1 Inhoudsopgave Geschreven voor Inleiding 3 Conclusies 5 Resultaten Mantelzorg, werk en belasting 7 Ondersteuning mantelzorgers 13

Nadere informatie

Vakantiewerk onderzoek 2016 FNV Jong. Hans de Jong & Anouk Vermeulen Juni/juli 2016

Vakantiewerk onderzoek 2016 FNV Jong. Hans de Jong & Anouk Vermeulen Juni/juli 2016 Vakantiewerk onderzoek 2016 FNV Jong Hans de Jong & Anouk Vermeulen Juni/juli 2016 Achtergrond Achtergrond 2 Achtergrond SAMPLE 410 Respondenten SAMPLE CRITERIA WEging De data is gewogen op geslacht, leeftijd

Nadere informatie

ONDERZOEK JONGEREN EN FLEX FNV JONG

ONDERZOEK JONGEREN EN FLEX FNV JONG ONDERZOEK JONGEREN EN FLEX FNV JONG Streekproef Geslacht Leeftijd Heb je momenteel een baan in loondienst? n % man 138 45,7 vrouw 164 54,3 Total 302 100,0 n % 18-25 jaar 124 41,1 26-35 jaar 178 58,9 Total

Nadere informatie

HOW TO: OMGAAN MET SLECHT FUNCTIONERENDE MEDEWERKERS

HOW TO: OMGAAN MET SLECHT FUNCTIONERENDE MEDEWERKERS HOW TO: OMGAAN MET SLECHT FUNCTIONERENDE MEDEWERKERS INTRODUCTIE Elk bedrijf krijgt wel eens te maken met een medewerker die niet functioneert zoals gehoopt. Dat is vervelend voor zowel de medewerker als

Nadere informatie

Analyse WMO thuiszorg

Analyse WMO thuiszorg 2017 Analyse WMO thuiszorg DAT 6-3-2018 Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Uitkomsten van de PMO... 4 3. Conclusies... 9 Bijlage(n)... 10 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Één keer in de twee jaar zijn

Nadere informatie

FNV Vakantiewerk onderzoek 2013

FNV Vakantiewerk onderzoek 2013 FNV Vakantiewerk onderzoek 2013 Datum: 31 Mei 2013 Opdrachtgever: FNV Jong Onderzoeksbureau: YoungVotes TM (DVJ Insights) Contactpersoon FNV Jong: Esther de Jong, Kim Cornelissen Contactpersoon YoungVotes:

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Resultaten Taxbus Enquête 2011

Resultaten Taxbus Enquête 2011 Resultaten Taxbus Enquête 2011 Collectief vraagafhankelijk vervoer Eindhoven Auteurs: Sylvie van Dijk Caro Goudriaan Dit onderzoek kon plaats vinden dankzij de medewerking van een groot aantal vrijwilligers.

Nadere informatie

Werkstress hoger management

Werkstress hoger management Werkstress hoger management GfK Oktober 2017 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 Management summary Slide 3-4 Onderzoeksresultaten Slide 5-17 Onderzoeksverantwoording Slide 18-20 Contact Slide 21-22 2 Management Summary

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEW

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEW RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEW Huisartsenpraktijk Whereplantsoen ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Whereplantsoen zijn de afgelopen 2 jaren

Nadere informatie

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Anneke Onderwijs 9-10-2013

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Anneke Onderwijs 9-10-2013 Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Anneke Onderwijs 9-10-2013 Beste Anneke, Dit rapport geeft een totaaloverzicht van jouw energie- en stressbronnen op organisatie- en functieniveau. De antwoorden die jij

Nadere informatie

Uitkomsten Nationale Enquête Brug- en Sluiswachters 2017

Uitkomsten Nationale Enquête Brug- en Sluiswachters 2017 vhp human performance BV Huijgensstraat 13a 2515 BD s-gravenhage T +31 (0)70-38 92 010 F +31 (0)70-38 92 413 info@vhphp.nl www.vhphp.nl Uitkomsten Nationale Enquête Brug- en Sluiswachters 2017 Datum 31-1-2018

Nadere informatie

Agressie en geweld Onderzoeksresultaten poll

Agressie en geweld Onderzoeksresultaten poll Agressie en geweld Onderzoeksresultaten poll in opdracht van FNV ADV Market Research Willem Arntszlaan 115 C 3734 EE Den Dolder www.adv-mr.com Den Dolder, maart 2010 Wim Woning MSc Index Index... 2 1.

Nadere informatie

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Medewerkerstevredenheidsonderzoek Dit medewerkerstevredenheidsonderzoek bestaat uit een aantal standaard onderwerpen die vaak gebruikt worden in medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Afhankelijk van de

Nadere informatie

Stressbronnenonderzoek

Stressbronnenonderzoek Stressbronnenonderzoek Deze vragenlijst gebruik je om jouw stressbronnen uitgebreid te onderzoeken. Geef aan of je het wel of niet eens bent met de stellingen. Privé Eens Oneens 1 Ik kom thuis echt tot

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out Online Psychologische Hulp 2 Therapieland 3 Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Overspanning & Burn-out van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

Hiv op de werkvloer 2011

Hiv op de werkvloer 2011 Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Political & Social Samenvatting Hiv op de werkvloer 20 Natascha

Nadere informatie

Financiële problemen op de werkvloer

Financiële problemen op de werkvloer Financiële problemen op de werkvloer Gemeente Zoetermeer Nibud, 2012 Auteurs Daisy van der Burg Tamara Madern Inhoud 1 INLEIDING... 2 2 ONTWIKKELING FINANCIËLE PROBLEMEN... 3 3 OORZAKEN, SIGNALEN EN GEVOLGEN...

Nadere informatie

Borstvoedingsrechten geschonden op de werkvloer

Borstvoedingsrechten geschonden op de werkvloer Borstvoedingsrechten geschonden op de werkvloer Op de werkvloer worden vaak niet alle rechten nageleefd die een werkneemster heeft die borstvoeding geeft. Zo heeft 2 op de 10 vrouwen geen kolfruimte tot

Nadere informatie

Rapportage Medewerkers Onderzoek 2017

Rapportage Medewerkers Onderzoek 2017 Rapportage Versie 1.1: Publiek 06-06-2017 Uitgevoerd door: intermaction Sake-Christiaan Stelpstra 05 23 23 31 85 06 30 37 03 02 sake@ima.nl INHOUD Onderzoek methode & kerndata Resultaten grafieken & benchmark

Nadere informatie

Medewerkerstevredenheid

Medewerkerstevredenheid Medewerkerstevredenheid Algemeen 1. Wat is je contractsomvang in uren per week? * uur 2. Ik vind dit: * te veel goed te weinig Bijdrage aan kwaliteit van leven van de cliënt 3. Stelling: Ik stem de zorg

Nadere informatie

Deeltijdwerken in het po, vo en mbo

Deeltijdwerken in het po, vo en mbo Deeltijdwerken in het po, vo en mbo 1. Inleiding In Nederland wordt relatief veel in deeltijd gewerkt, vooral in de publieke sector. Deeltijdwerk komt met name voor onder vrouwen, maar ook steeds meer

Nadere informatie

Gezamenlijke aandacht voor veiligheid: cultuur van patiëntveiligheid in de apotheek

Gezamenlijke aandacht voor veiligheid: cultuur van patiëntveiligheid in de apotheek Gezamenlijke aandacht voor veiligheid: cultuur van patiëntveiligheid in de apotheek Zorg is mensenwerk en fouten maken is menselijk. Een groot deel van het werk in de apotheek is dan ook gericht op het

Nadere informatie

WIE IS DE BAAS IN. CONTACT Het onderzoek naar de meest aantrekkelijke werkgever in klantcontact

WIE IS DE BAAS IN. CONTACT Het onderzoek naar de meest aantrekkelijke werkgever in klantcontact Het onderzoek naar de meest aantrekkelijke werkgever in klantcontact Baas in Contact 2018 Het onderzoek naar de meest aantrekkelijke werkgever in klantcontact Respons Baas in Contact 2018 Aantal respondenten:

Nadere informatie

Werkbeleving 21 maart Bea Voorbeeld

Werkbeleving 21 maart Bea Voorbeeld Werkbeleving 21 maart 2018 Bea Voorbeeld Hoe beleef je je werk? De meeste mensen functioneren het best en beleven het meeste plezier aan hun werk wanneer er evenwicht is tussen de eisen die aan hen gesteld

Nadere informatie

Vraag maar raak! vragen aan sollicitanten + bonusvragen vragen aan werkgevers. 50 vragen aan sollicitanten + bonusvragen

Vraag maar raak! vragen aan sollicitanten + bonusvragen vragen aan werkgevers. 50 vragen aan sollicitanten + bonusvragen Vraag maar raak! 1. 50 vragen aan sollicitanten + bonusvragen 2. 20 vragen aan werkgevers 50 vragen aan sollicitanten + bonusvragen Er zijn zeker 50 vragen die tijdens een sollicitatiegesprek aan bod kunnen

Nadere informatie

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Wilma Zorg 18-10-2013

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Wilma Zorg 18-10-2013 Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Wilma Zorg 18-10-2013 Beste Wilma, Dit rapport geeft een totaaloverzicht van jouw energie- en stressbronnen op organisatie- en functieniveau. De antwoorden die jij hebt

Nadere informatie

Ontdek je managementsupport.nl/event

Ontdek je managementsupport.nl/event e-pocket Ontdek je managementsupport.nl/event Beste talentvolle professional, Bedankt dat je de e-pocket Ontdek je talent hebt gedownload! Met deze e-pocket kun je een eerste stap zetten om je persoonlijke

Nadere informatie

Analyse V&V thuiszorg

Analyse V&V thuiszorg 2017 Analyse V&V thuiszorg DAT 28-8-2017 Pagina 1 van 10 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Uitkomsten van de PMO... 4 3. Conclusies... 9 Bijlage(n)... 10 Pagina 2 van 10 1. Inleiding Één keer in de twee jaar

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Onderzoek Declarant Datum: 17 oktober 2018

Onderzoek Declarant Datum: 17 oktober 2018 Onderzoek Declarant 2018 Datum: 17 oktober 2018 Samenvattende conclusies Algemeen Bijna de helft van de in Nederland gevestigde importerende en exporterende bedrijven voorziet vertragingen in goederenstromen

Nadere informatie

Resultaten nationaal onderzoek over duurzame inzetbaarheid 2016

Resultaten nationaal onderzoek over duurzame inzetbaarheid 2016 Resultaten Nationaal Onderzoek Over 2016 inzetbaarheid: de basis is gelegd inzet staat op de strategische agenda van het management bij de helft van de Nederlandse bedrijfsorganisaties. Dit blijkt uit

Nadere informatie

Werkbelevingsonderzoek 2013

Werkbelevingsonderzoek 2013 Werkbelevingsonderzoek 2013 voorbeeldrapport Den Haag, 17 september 2014 Ipso Facto beleidsonderzoek Raamweg 21, Postbus 82042, 2508EA Den Haag. Telefoon 070-3260456. Reg.K.v.K. Den Haag: 546.221.31. BTW-nummer:

Nadere informatie

Levensfasewijzer. Invullen Levensfasewijzer

Levensfasewijzer. Invullen Levensfasewijzer 2009-150/CN/eb - mei 2009 Levensfasewijzer De levensfase waarin u zich bevindt, is waarschijnlijk sterk van invloed op de wensen en behoeften die u ervaart in uw werk. Voor uw werkgever is het belangrijk

Nadere informatie

Communicatie onderzoek Team haarverzorging

Communicatie onderzoek Team haarverzorging Communicatie onderzoek Team haarverzorging Introductiebrief behorende bij de enquête over de interne communicatie Beste collega s, Gedurende het schooljaar doen wij ons uiterste best om de taken te vervullen

Nadere informatie

Case Medewerkerstevredenheiden betrokkenheidscan

Case Medewerkerstevredenheiden betrokkenheidscan Case Medewerkerstevredenheiden betrokkenheidscan Hoe tevreden zijn de medewerkers met en hoe betrokken zijn zij bij de organisatie en welke verbeterpunten ziet men voor de toekomst? Wat is medewerkerstevredenheid

Nadere informatie

Vakantiewerk onderzoek 2017 FNV Jong. Hans de Jong & Robin Koenen Juni 2017

Vakantiewerk onderzoek 2017 FNV Jong. Hans de Jong & Robin Koenen Juni 2017 Vakantiewerk onderzoek 2017 FNV Jong Hans de Jong & Robin Koenen Juni 2017 Achtergrond Achtergrond 2 Achtergrond SAMPLE 409 Respondenten WEging De data is gewogen op geslacht, leeftijd en opleiding. Hierbij

Nadere informatie

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Anneke Accountant

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Anneke Accountant Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Anneke Accountant 18-11-2016 Beste Anneke, Dit rapport geeft een totaaloverzicht van jouw energie- en stressbronnen op organisatie- en functieniveau. De antwoorden die

Nadere informatie

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Ben Projectmanager

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Ben Projectmanager Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Ben Projectmanager 9-10-2013 Beste Ben, Dit rapport geeft een totaaloverzicht van jouw energie- en stressbronnen op organisatie- en functieniveau. De antwoorden die jij

Nadere informatie

In de maand september heeft FNV Metaal onderzoek gedaan naar de praktijk en de ervaringen met werktijden in de branche..

In de maand september heeft FNV Metaal onderzoek gedaan naar de praktijk en de ervaringen met werktijden in de branche.. In de maand september heeft FNV Metaal onderzoek gedaan naar de praktijk en de ervaringen met werktijden in de branche.. Drie hoofdvragen: 1. Dragen de werktijden in de branche bij aan behoud van vitaliteit

Nadere informatie

APQ rapportage. Bea Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

APQ rapportage. Bea Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: APQ rapportage Naam: Bea Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea Voorbeeld / 16.06.2015 / APQ rapportage 2 Inleiding Dit rapport geeft inzicht in jouw inzetbaarheid. We bespreken hoe

Nadere informatie

1. Het is goed dat de Rijksoverheid voorzorgsmaatregelen neemt tegen een mogelijk ongeval met een kernreactor

1. Het is goed dat de Rijksoverheid voorzorgsmaatregelen neemt tegen een mogelijk ongeval met een kernreactor Jodiumtabletten Inwoners van de gemeente Weert krijgen binnenkort van de Rijksoverheid per post een pakketje jodiumtabletten toegestuurd. De jodiumtabletten worden aan kinderen en jongeren tot 18 jaar

Nadere informatie

een onderzoek naar arbeidssatisfactie in Nederland

een onderzoek naar arbeidssatisfactie in Nederland een onderzoek naar arbeidssatisfactie in Nederland 1 februari 2009 Ausems en Kerkvliet, arbeidsmedisch adviseurs Hof van Twente www.aenk.nl Onderzoeksrapport JobMeter 2009 Inleiding Ausems en Kerkvliet,

Nadere informatie

Nulurencontracten 2018

Nulurencontracten 2018 SOVVT 18-01-18 Agendapunt 4.1 Conceptrapportage SOVVT onderzoek Nulurencontracten 2018 Voor SOVVT, Sociaal Overleg VVT Van ICSB Marketing en Strategie Drs. Yousri Mandour Loes Wevers MSc. Datum 5 januari

Nadere informatie

Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact

Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact Sales als basis voor klantcontact stimuleert klanttevredenheid Meer dan 900 medewerkers van Transcom Nederland verzorgen dagelijks facilitaire

Nadere informatie

Vrijwilligerstevredenheid

Vrijwilligerstevredenheid Vrijwilligerstevredenheid Algemeen 1. Wat zijn de afgesproken inzetbare uren per week? * uur 2. Ik vind dit: * te veel goed te weinig Bijdrage aan kwaliteit van leven van de cliënt 3. Stelling: Ik stem

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Een ontspannen samenleving

Een ontspannen samenleving Een ontspannen samenleving Wanneer je tegenwoordig aan iemand vraagt hoe het gaat is het antwoord vaak goed, druk. Mensen hebben het druk. Met van alles: werk, kinderen, vrienden, sporten, alles door elkaar.

Nadere informatie

Daarnaast is door FNV, gesteund door andere partijen, gevraagd op 26 april concreet tot afspraken te komen op een 4-tal onderwerpen.

Daarnaast is door FNV, gesteund door andere partijen, gevraagd op 26 april concreet tot afspraken te komen op een 4-tal onderwerpen. Position paper van Amsterdam Airport Schiphol en beveiligingsbedrijven G4S, Securitas, I-SEC aangaande de arbeidsomstandigheden van de beveiliging op Schiphol 1. Aanbevelingen uit en proces rond TNO rapport

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten

Onderzoeksresultaten Onderzoeksnaam Grote Moraalenquête 2009 Selectie alle vragen Selectiedatum 10-8-2009-25-9-2009 Onderzoeksresultaten - 22-09-2009 1. Hieronder staan zes zaken die mensen belangrijk kunnen vinden. Wilt u

Nadere informatie

1. Doel: de themagesprekken kunnen inzichten verschaffen over de werkmotieven (wie ben ik en wat wil ik) en zijn kwaliteiten (wat kan ik).

1. Doel: de themagesprekken kunnen inzichten verschaffen over de werkmotieven (wie ben ik en wat wil ik) en zijn kwaliteiten (wat kan ik). 1.16. Themagesprek A. Situering Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Wat zijn mijn opties? Wat is mijn actieplan? B. Gebruik 1. Doel: de themagesprekken kunnen inzichten verschaffen over de werkmotieven

Nadere informatie

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Anneke Accountant

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Anneke Accountant Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Anneke Accountant --09 Beste Anneke, Dit rapport geeft een totaaloverzicht van jouw energie- en stressbronnen op organisatie- en functieniveau. De antwoorden die jij hebt

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2016 kwartaal 2 Houding ten aanzien van jonge en oudere werkenden, competenties en tijdelijk werk

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2016 kwartaal 2 Houding ten aanzien van jonge en oudere werkenden, competenties en tijdelijk werk Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2016 kwartaal 2 Houding ten aanzien van jonge en oudere werkenden, competenties en tijdelijk werk Randstad Nederland Juni 2016 INHOUDSOPGAVE Houding ten aanzien van

Nadere informatie

WERKDRUK UNIVERSITEITEN

WERKDRUK UNIVERSITEITEN WERKDRUK UNIVERSITEITEN ENQUETE WERKDRUK Hoe ervaren medewerkers de werkdruk binnen hun universiteit? Wat zijn de belangrijkste oorzaken van werkdruk en werkstress? In hoeverre beïnvloedt een hoge werkdruk

Nadere informatie

Onderzoek leesgedrag

Onderzoek leesgedrag Onderzoek leesgedrag Uitgevoerd door Scholieren.com in maart 2015 1 Inhoud Voorwoord 3 Steekproefsamenstelling 4 Resultaten - Vragen over lezen 6 - Literatuurlijst 9 - Boekselectie 11 - Boekverslagen 14

Nadere informatie

Resultaten medewerkers tevredenheidsonderzoek Valkenhof najaar 2018

Resultaten medewerkers tevredenheidsonderzoek Valkenhof najaar 2018 Resultaten medewerkers tevredenheidsonderzoek Valkenhof najaar 2018 Inhoud 1. Vragenlijst... 3 2. Respons... 3 3. Resultaten per thema... 3 4. Werkgever Net Promotor Score (WNPS)... 5 5. Resultaten bibliotheekvragen...

Nadere informatie

WORKSHOP LEADING WITH HAPPINESS Alex Slavenburg / 15 november 2018

WORKSHOP LEADING WITH HAPPINESS Alex Slavenburg / 15 november 2018 WORKSHOP LEADING WITH HAPPINESS Alex Slavenburg / 15 november 2018 Eigenaar van ALEX SLAVENBURG Partner van het HappinessBureau Daarvoor: Veelheid aan leidinggevende rollen bij Rabobank, o.a. Hoofd Talent

Nadere informatie

Q2 1. Bent u een man of vrouw?

Q2 1. Bent u een man of vrouw? Q2 1. Bent u een man of vrouw? man vrouw man vrouw 69,71% 267 30,29% 116 Q3 2. Wat is uw leeftijd? 15-24 25-34 35-45 45-54 55-65 ouder dan 65 15-24 25-34 35-45 45-54 55-65 ouder dan 65 1,31% 5 11,49% 44

Nadere informatie

- Samenvatting - Rapportage Oudertevredenheid Eben-Haëzerschool Emmeloord Juni 2013

- Samenvatting - Rapportage Oudertevredenheid Eben-Haëzerschool Emmeloord Juni 2013 - Samenvatting - Rapportage Oudertevredenheid Eben-Haëzerschool Emmeloord Juni 2013 ECM onderzoek Site: www.ecmonderzoek.nl E-mail: Info@ecmonderzoek.nl Telefoon: 0525661697 Inleiding en verantwoording

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT

ASSERTIVITEIT ASSERTIVITEIT WWW.I-LEARNING.BE - WAT IS ASSERTIVITEIT? Subassertief, agressief, manipulatief of assertief? Assertief gedrag Assertief ben je als je op een vriendelijke, kalme manier opkomt voor je mening,

Nadere informatie

DEMO VERSIE. Enquêteresultaat Werkevaluatie 17-05-2006

DEMO VERSIE. Enquêteresultaat Werkevaluatie 17-05-2006 DEMO VERSIE Enquêteresultaat Werkevaluatie 17--26 Mirotek Design - demo 8/2 Inhoudsopgave 1 Introductie... 3 2 Sterkte / zwakte analyse... 4 3 Verschil eerste groep en overige groepen... 6 4 Prioriteiten...

Nadere informatie

Stress op de werkvloer Wat zorgt voor stress en wat kunt u doen?

Stress op de werkvloer Wat zorgt voor stress en wat kunt u doen? Stress op de werkvloer Wat zorgt voor stress en wat kunt u doen? Stress is een van de grootste veroorzakers van ziekteverzuim. Jaarlijks kost dit het Nederlandse bedrijfsleven bijna 1 miljard. Al is dat

Nadere informatie

Risico- en Crisisbarometer

Risico- en Crisisbarometer Rapport Risico- en Crisisbarometer Basismeting november 2016 Project: 16067185 Datum: 19 december 2016 Inhoudsopgave 02 Samenvatting 04 Onderzoeksopzet 06 De zorgen van Nederland 09 Het gevoel van veiligheid

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

Online leren dat is wat we willen! Online trainingen overtuigend op nummer 1-positie in Nederland GoodHabitz

Online leren dat is wat we willen! Online trainingen overtuigend op nummer 1-positie in Nederland GoodHabitz Online leren dat is wat we willen! Online trainingen overtuigend op nummer 1-positie in Nederland. 2016 GoodHabitz Over het onderzoek Populatie: 960 respondenten in de leeftijd van 25 t/m 55 jaar met een

Nadere informatie

Een tool om jongeren en jong volwassen die een strafbaar feit hebben gepleegd te laten nadenken over hun desistance proces.

Een tool om jongeren en jong volwassen die een strafbaar feit hebben gepleegd te laten nadenken over hun desistance proces. Klaar mee?! Een tool om jongeren en jong volwassen die een strafbaar feit hebben gepleegd te laten nadenken over hun desistance proces. Achtergrond van de tool Jongeren die willen stoppen met het plegen

Nadere informatie

Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken 3.0 Unported licentie. Resultaten SJBN Enquête 2012

Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken 3.0 Unported licentie. Resultaten SJBN Enquête 2012 Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken 3.0 Unported licentie Resultaten SJBN Enquête 2012 Inhoudsopgave Achtergrond Resultaten enquête Steekproef Algehele

Nadere informatie

Peiling Flexibel werken in de techniek 2015

Peiling Flexibel werken in de techniek 2015 Peiling Flexibel werken in de techniek 2015 Peiling Flexibel werken in de techniek 2015 Inleiding Voor goede bedrijfsresultaten is het voor bedrijven van belang om te kunnen beschikken over voldoende goede,

Nadere informatie

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren.

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Stagebedrijf: Klas : Profiel: Leerroute: Naam: Uiterste inleverdatum: woensdag 12 december 2018 1 Inhoud Het begin van jouw succes!... 3 Afspraken en belangrijke punten:... 5 Logboek:... 6 Opdracht 1:...

Nadere informatie

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering Samenvatting rapportage Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid Contractcatering In samenwerking met: Rijnland Advies 1 Inleiding Even terugkijken.. De komende jaren verandert de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Hoe goed stuur jij je eigen loopbaan aan? Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop jij jouw loopbaan stuurt.

Hoe goed stuur jij je eigen loopbaan aan? Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop jij jouw loopbaan stuurt. De loopbaanvragenlijst Hoe goed stuur jij je eigen loopbaan aan? Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop jij jouw loopbaan stuurt. Hoe werkt het? Ga na in welke

Nadere informatie

Test: hoe sta ik in mijn werk? Met deze vragenlijst krijg je zicht op hoe je in je werk staat aan de hand van de 4 niveaus van jobcraften.

Test: hoe sta ik in mijn werk? Met deze vragenlijst krijg je zicht op hoe je in je werk staat aan de hand van de 4 niveaus van jobcraften. Test: hoe sta ik in mijn werk? Met deze vragenlijst krijg je zicht op hoe je in je werk staat aan de hand van de 4 niveaus van jobcraften. Neem bij het beantwoorden van de vragen de afgelopen maand als

Nadere informatie

WERK EN KANKER: JE HOEFT ER NIET ALLEEN VOOR TE STAAN

WERK EN KANKER: JE HOEFT ER NIET ALLEEN VOOR TE STAAN WERK EN KANKER: JE HOEFT ER NIET ALLEEN VOOR TE STAAN Ieder jaar krijgen in Nederland 30.000 werknemers dat is 1 op de 250 - te horen dat zij kanker hebben. Een nog groter aantal, 1 op de 79 mannelijke

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2015 kwartaal 2 Werk en vakantie. Randstad Nederland

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2015 kwartaal 2 Werk en vakantie. Randstad Nederland Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2015 kwartaal 2 Werk en vakantie Randstad Nederland Juni 2015 INHOUDSOPGAVE Vakantie en werk 3 Mobiliteit 13 Over Randstad WerkMonitor 17 2 VAKANTIE EN WERK 3 Ruim

Nadere informatie

Rapport Consumentenonderzoek 2016 Keurmerk Klantgericht Verzekeren

Rapport Consumentenonderzoek 2016 Keurmerk Klantgericht Verzekeren Rapport Consumentenonderzoek 2016 Keurmerk Klantgericht Verzekeren Stichting toetsing verzekeraars Datum: 8 februari 2016 Projectnummer: 2015522 Auteur: Marit Koelman Inhoud 1 Achtergrond onderzoek 3 2

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEW

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEW RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEW Huisartsenpraktijk Kattenbroek Huisarts Raams Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Kattenbroek is vorig jaar een tevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

Rapport nieuwe drank- en horecawet

Rapport nieuwe drank- en horecawet Rapport nieuwe drank- en horecawet Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 4 Enquête 5 Bevindingen 5 Aanbevelingen 7 Vragenlijst enquête 8 1 Colofon Jongerenraad JONG Roosendaal Bloemenmarkt 12 4701 JB Roosendaal

Nadere informatie

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Rene Risk

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Rene Risk Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Rene Risk 27-2-2014 Beste Rene, Dit rapport geeft een totaaloverzicht van jouw energie- en stressbronnen op organisatie- en functieniveau. De antwoorden die jij hebt gegeven,

Nadere informatie

MEDEWERKERS VRAGENLIJST BRANCHE-RIE TECHNISCHE GROOTHANDEL

MEDEWERKERS VRAGENLIJST BRANCHE-RIE TECHNISCHE GROOTHANDEL 1 Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden.

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Recreatie

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Recreatie Samenvatting rapportage Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid Recreatie In samenwerking met: Rijnland Advies 1 Inleiding Even terugkijken.. De komende jaren verandert de arbeidsmarkt door

Nadere informatie

ENQUÊTE KWALITEIT VAN ZORG VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUIZEN 2015

ENQUÊTE KWALITEIT VAN ZORG VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUIZEN 2015 ENQUÊTE KWALITEIT VAN ZORG VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUIZEN 2015 2 Enquête kwaliteit van zorg VOORWOORD Vandaag is het een jaar geleden dat meneer Ben Oude Nijhuis overleed. De vrouw van Ben Oude Nijhuis

Nadere informatie

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Rapportage Juli 2013 Meer informatie: info@wijzeringeldzaken.nl Samenvatting (1/3) 1. Veel 17-jarigen maken de indruk verstandig om te gaan

Nadere informatie