IN ui in 11 mm ui« GtMEEN i L.., 2 p NOV ons kenmerk. BB/U Lbr. 13/102

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "IN13.08726. ui in 11 mm ui« GtMEEN i L.., 2 p NOV 2013. ons kenmerk. BB/U201301539 Lbr. 13/102"

Transcriptie

1 IN ui in 11 mm ui«gtmeen i L.., INGEKOIVIEN Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad 2 p NOV 2013 Vereniging van h ederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. (070) bijlage(n) 3 betreft Amendement en motie en preadviezen bestuur Buitengewone ALV 29 november 2013 ons kenmerk BB/U Lbr. 13/102 datum 22 november 2013 Samenvatting Op 18 november jl. sloot de termijn voor de indiening van amendementen op voorstellen die in de Buitengewone ALV van 29 november a.s. aanhangig zijn. Er is een amendement ingediend door de Gemeente Berkeiland samen met de gemeenten in de Regio Achterhoek. Het amendement heeft betrekking op de resolutie "Informatieveiligheid, randvoorwaarde voor de professionele gemeente". Tevens is een motie ingediend door de gemeente Zaanstad samen met andere gemeenten. De motie inzake sociale wijkteams heeft betrekking op agendapunt 06. onderdeel a. Actuele situatie decentralisaties sociaal domein. U wordt in een separate ledenbrief nog nader over dit onderwerp ingelicht. Ten behoeve van de voorbereiding van uw standpuntbepaling in de Buitengewone ALV stellen wij u in deze ledenbrief op de hoogte van het amendement en de motie en de preadviezen daarop van het bestuur.

2 (vsĉ) Aan de leden Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) betreft ons kenmerk datum Amendement en motie en BB/U november 2013 preadviezen bestuur Lbr. 13/102 Buitengewone ALV 29 november 2013 Geacht college en gemeenteraad, Op 18 november jl. sloot de termijn voor de indiening van amendementen op voorstellen die in de Buitengewone ALV van 29 november a s. aanhangig zijn. Er is een amendement ingediend door de Gemeente Berkelland samen met de gemeenten in de Regio Achterhoek. Het amendement heeft betrekking op de resolutie "Informatieveiligheid, randvoorwaarde voor de professionele gemeente". Tevens is een motie ingediend door de gemeente Zaanstad samen met andere gemeenten. De motie inzake sociale wijkteams heeft betrekking op agendapunt 06. onderdeel a. Actuele situatie decentralisaties sociaal domein. U wordt in een separate ledenbrief nog nader over dit onderwerp ingelicht. Ten behoeve van de voorbereiding van uw standpuntbepaling in de Buitengewone ALV stellen wij u in deze ledenbrief op de hoogte van het amendement en de motie en de preadviezen daarop van het bestuur. In de bijlagen bij deze ledenbrief treft u aan: De preadviezen van het bestuur op het amendement en de motie: per amendement en motie is een korte beschrijving gegeven aan de strekking ervan, gevolgd door het preadvies van het bestuur. De integrale tekst van het amendement. De integrale tekst van de motie.

3 Wij vragen u het amendement en de motie en de preadviezen van het bestuur te betrekken bij de voorbereiding van uw standpuntbepaling voor de Buitengewone ALV en hopen dat u op de Buitengewone ALV in grote getale aanwezig zult zijn. Hoogachtend, Vereniging van Nederlandse Gemeenten Mw. A. Jorritsma-Lebbink voorzitter Deze ledenbrief staat ook op onder brieven. onderwerp Amendement en motie en preadviezen bestuur BALV 29 november 2013 datum 22 november 2013

4 AGENDAPUNT 6. "ONTWIKKELINGEN DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN" Onderdeel a. Actuele situatie decentralisaties sociaal domein Motie gemeente Zaanstad (en andere gemeenten) Onderwerp Ondersteuning sociale wijkteams. Strekking Oproep aan de VNG om zich in te spannen voor: de bevordering van de ontwikkeling door gemeenten van nieuwe uitvoeringsstructuren in het sociale domein. Om te beginnen is daarvoor een (landelijk) programma gericht op sociale wijkteams noodzakelijk. De VNG zich sterk te maken voor dit programma er komt, waarbij gemeenten het opdrachtgeverschap vervullen en de betreffende ministeries hiervoor de geldstromen aanwenden de beschikbaarstelling in 2014 van middelen voor gemeenten (C 50 miljoen). Preadvies VNG bestuur Positief. Toelichting Sociale wijkteams zijn op veel plekken in ontwikkeling en zijn het nieuwe "merk" waaronder veel vernieuwingen in de uitvoering in het sociale domein plaatsvinden. De VNG vindt het van groot belang dat deze ontwikkeling met kracht gestimuleerd wordt, door onderzoek, experimenten en van elkaar leren. Daartoe heeft VNG met VWS het initiatief genomen een landelijk en meerjarig ondersteuningsen ontwikkelingsprogramma Sociale Wijkteams op te zetten. VWS en VNG zijn het inmiddels eens over opzet en inhoud van zo'n programma. Het zou onder leiding moeten staan van een landelijke programmaraad, waarin gemeenten een belangrijke rol spelen. Over organisatie en financiering zijn wij nog in gesprek. Dit deel van de motie (punten 1, 2, 3) wordt gezien als ondersteuning van de huidige inzet. Het kabinet stelt C 50 miljoen structureel ter beschikking ter stimulering van de vorming van sociale wijkteams. Er is echter gekozen voor een gefaseerde toevoeging aan het gemeentefonds, waarbij in 2015 C 10 miljoen naar gemeenten gaat en in 2017 pas het hele bedrag van C 50 miljoen. Gezien het feit dat de nieuwe Wmo in 2015 in gaat en gemeenten zich er nu op aan het voorbereiden zijn, pleiten wij er voor de bedragen naar voren te halen. Idealiter is het hele bedrag van C 50 miljoen al in 2014 beschikbaar voor gemeenten. Ook dit deel van de motie (punt 4) wordt gezien als ondersteuning van de huidige inzet. Het VNG-bestuur: onderschrijft de strekking van de motie constateert dat er met VWS al goede voortgang wordt gemaakt aan het opbouwen van een ondersteuningsprogramma als bedoeld constateert tevens dat het uitblijven van de middelen van C 50 miljoen dit proces in gemeenten frustreert verwelkomt deze motie als ondersteuning bij haar inzet naar het Rijk.

5 AGENDAPUNT 7. "RESOLUTIE INFORMATIEVEILIGHEID, RANDVOORWAARDE VOOR DE PROFESSIONELE GEMEENTE" Amendement gemeente Berkelland en de gemeenten in de regio Achterhoek Onderwerp Aanscherping op resolutie "Informatieveiligheid, randvoorwaarde voor de professionele gemeente" Strekking Letterlijke tekst van het dictum in het amendement 1. De tekst op bladzijde 2 van de Resolutie onder punt 6 aanvullen met de tekst "Informatie over gemeentelijke informatieveiligheid is alleen openbaar in de vorm van metadata over de gemeentelijke keten. Gemeentelijke kwetsbaarheden, specifieke maatregelen en auditrapportages zijn niet openbaar." Preadvies VNG-bestuur Positief. Toelichting preadvies 1. In de toelichting op de resolutie heeft het bestuur opgenomen op welke wijze waarstaatjegemeente.nl wordt ingezet voor de transparantie van gemeenten richting ketenpartners en Rijk. 2. Uit het amendement kan worden opgemaakt dat er, ondanks de intentie hier duidelijk over te zijn, onduidelijkheid bestaat over de voorgestelde mate van publieke transparantie op informatieveiligheid middels waarstaatjegemeente.nl. Met deze voorgestelde aanvulling op de resolutie wordt de grens van publieke transparantie voor gemeenten concreet gemaakt. Het voorstel komt hierbij overeen met de intenties van het bestuur.

6 qemeente ^ RESOLUTIE 'INFORMATIEVEILIGHEID, RANDVOORWAARDE VOOR DE PROFESSIONELE GEMEENTE' Aan de voorzitter van de VNG. AMENDEMENT Buitengewone Algemene Ledenvergadering van: 29 november 2013 Indiener: Gemeente Berkelland samen met gemeenten in de Regio Achterhoek. Berkella Voorstel tot wijziging van besluit, verordening of plan: AGENDAPUNT 7. "7. RESOLUTIE 'INFORMATIEVEILIGHEID, RANDVOORWAARDE VOOR DE PROFESSIONELE GEMEENTE'" Onderdeel 6 transparantie informatieveiligheid. Gemeenten de lokale invulling rondom het thema van informatieveiligheid transparant maken voor burgers, bedrijven en (keten)partners. Deze transparantie wordt onder meer behaald door gebruik te maken van waarstaatjegemeente.nl. Deze openbare informatie vormt de basis voor jaarlijkse collegiale beoordeling (peer reviews). Daarnaast toetst een interbestuurlijke visitatiecommissie, tenminste eens in de vijfjaar, of het systeem van 'verplichtende zelfregulering' voldoende werkt Overwegende dat: 1. Informatieveiligheid onderdeel wordt van collegeambities Gemeenten zorgen voor verankering van informatieveiligheid op de gemeentelijke agenda 3. Gemeenten informatieveiligheidsbeleid vaststellen aan de hand van de Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten. Uitvoering van dat beleid wordt gebaseerd op eigenstandige risicoafwegingen en nemen hierop adequate maatregelen. 4. Gemeenten de lokale invulling rondom het thema van informatieveiligheid transparant maken voor burgers, bedrijven en (keten)partners. 5. Rondom het thema informatieveiligheid en veiligheidsmaatregelen een terughoudende transparantie in acht genomen dient te worden. 6. Het niet wenselijk is individuele gemeentelijke kwetsbaarheden, specifieke maatregelen en auditrapportages openbaar te maken 7. Dat het operationele deel van de huidige Baseline Informatieveiligheid Gemeenten veel specifieke eisen stelt aan protocollen, vastlegging en verslaglegging 8. Gemeenten zich tegelijkertijd inzetten om regeldruk te beperken. 9. De resolutie alle ruimte biedt voor een 'lokale invulling' voor 'minder regeldruk'. 10. Het niet zo mag zijn dat bij uitvraging via 'waarstaatjegemeente' en de toetsen van de visitatiecommissie gemeenten door de eigenstandige risico-afweging 'onvoldoende' scoren. Tekst wijzigingsvoorstel: De tekst op bladzijde 2 van de Resolutie onder punt 6:

7 qemeente Berkellan Gemeenten de lokale invulling rondom het thema van informatieveiligheid transparant maken voor burgers, bedrijven en (keten)partners. Deze transparantie wordt onder meer behaald door gebruik te maken van waarstaatjegemeente.nl. Deze openbare informatie vormt de basis voor jaarlijkse collegiale beoordeling (peer reviews). Daarnaast toetst een interbestuurlijke visitatiecommissie, tenminste eens in de vijfjaar, of het systeem van 'verplichtende zelfregulering' voldoende werkt. als volgt aan te vullen: Informatie over gemeentelijke informatieveiligheid is alleen openbaar in de vorm van metadata over de gemeentelijke keten. Gemeentelijke kwetsbaarheden, specifieke maatregelen en auditrapportages zijn niet openbaar. Ondertekening: Burgemeester en wethouders van Berkelland, de secretaris, de burgemeester, J.A. Wildeman. mr. H.L.M. Bloemen.

8 Motie voor BALV Indieners zijn: Corrie Noom, wethouder gemeente Zaanstad Anton van Aert, Burgemeester van Best Janneke Oude Alink, wethouder gemeente Hengelo Bert Lubbinge, wethouder gemeente Amersfoort Andries Ekhart, wethouder gemeente Leeuwarden Ed Wallinga, wethouder gemeente Enschede, Marjo Frenk, wethouder gemeente Tilburg Henk Kok, wethouder gemeente Arnhem Marije Eleveld en Gerrie Ligtelijn-Bruins, wethouders gemeente Ede Mieke Kuik, wethouder gemeente Almelo Mieke Damsma, wethouder gemeente Maastricht Margriet de Jager, wethouder gemeente Deventer Jack van der Hoek, wethouder gemeente Haarlem Peter van Zutphen, wethouder gemeente Heerlen Harry Wage ma kers, wethouder gemeente Dordrecht Hans Spigt en Victor Everhardt, wethouders gemeente Utrecht

9 Overwegende dat:» Gemeenten in aanzienlijk grotere mate verantwoordelijk worden voor de ondersteuning en zorg ten behoeve van burgers die (tijdelijk) niet geheel op eigen kracht voor zichzelf kunnen zorgen en in de samenleving participeren «Ter verbetering van de praktijk in die ondersteuning en zorg voortdurend behoefte is aan innovaties, gevoed door wetenschappelijk onderzoek en vertaalbaar naar de praktijk» De rijksoverheid vanuit verschillende ministeries die ontwikkeling van innovatie en onderzoek aansturen en faciliteren en gemeenten daar niet als medeopdrachtgever bij betrokken zijn» Dat gemeenten, om hun nieuwe verantwoordelijkheden in het sociale domein invulling te kunnen geven, de vorming van integrale sociale (wijk)teams als een sleutel zien in het vormgeven van de nieuwe infrastructuur» Dat gemeenten op korte termijn fundamentele keuzes moeten maken ten aanzien van de inrichting en organisatie van die integrale sociale (wijk)teams» Dat gemeenten daarom behoeften hebben aan ondersteuning om ontwikkeling van vernieuwende en handelingsgerichte adviezen te kunnen sturen en benutten, zowel op de korte, als op de lange termijn Beveelt aan het VNG bestuur aan: 1. Zich in te spannen om gemeenten in positie te brengen als landelijk opdrachtgevers voor ontwikkeling en innovatie, het noodzakelijke onderzoek daarvoor en de vertaling naar praktijkinstrumentarium, om te beginnen door vorm te geven aan een programma gericht op de vorming en werking van de integrale sociale (wijk)teams en jeugdteams 2. Daarbij na te streven dat gemeenten onderling optimaal ervaringen kunnen delen en van elkaar leren, waardoor verschillen tussen gemeenten juist voor positieve impulsen kunnen zorgen 3. Daarvoor de bewindspersonen van de ministeries van BZK, VWS en SZW op te roepen om geldstromen voor ondersteuningsprogramma, onderzoeksprogramma's en kennisinstituten onder mede aansturing van gemeenten aan te wenden voor bovengenoemd onderzoek en de vertaling naar praktijk ten behoeve van ontwikkeling en werking van de integrale sociale (wijk)teams 4. Daarvoor de staatssecretaris van VWS te verzoeken om de 50 miljoen die is aangekondigd voor de sociale wijkteam al in 2014 beschikbaar te stellen omdat gemeenten reeds met de implementatie van de integrale sociale (wijk)team begonnen zijn en willen doorontwikkelen.

10 Inwoners de dupe van nieuwe wetsvoorstel Wmo VNG pagina 1 van 1 Vereniging van NederUndte Gemeenten PERSKAMER ì PERSBERICHTEN Inwoners de dupe van nieuwe wetsvoorstel Wmo Den Haag, 22 november Gemeenten spreken zich op 29 november uit over decentralisatie langdurige zorg De VNG heeft recent informatie gekregen over de manier waarop de persoonlijke verzorging straks naar de Zorgverzekeraars gaat volgens de nieuwe Wmo. De verzorging wordt in de nieuwe Wmo de verantwoordelijkheid van gemeenten maar met een tenzij-bepaling zou 959í van de doelgroep in aanmerking komen voor verzorging in de zorgverzekeringswet. Zorgverzekeraars kunnen echter hierbij kiezen sommige mensen niet bedienen die gemeenten opeens zouden moeten helpen. Welke mensen dat zou treffen, is volstrekt onduidelijk. Dit is vragen om uitvoeringsproblemen waar inwoners de dupe van worden. Dat is onacceptabel voor gemeenten. De achterban van de VNG zal zich daarom tijdens de Buitengewone algemene ledenvergadering op 29 november aanstaande uitspreken of en als ja onder welke voorwaarden de decentralisatie van zorgtaken naar gemeenten door kan gaan. Recent heeft de VNG informatie gekregen over de wijzigingen in het wetsvoorstel Wmo in verband met de brief van het kabinet aan de Tweede Kamer van 6 november jl. over de hervorming van de langdurige zorg. Daaruit blijken opnieuw diverse verslechteringen voor inwoners en gemeenten: - De verzorging zou wel de verantwoordelijkheid van gemeenten worden maar met een tenzij-bepaling als betrokkene in aanmerking komt voor verzorging krachtens de zorgverzekeringswet. Deze tenzij-bepaling zou dus volgens het kabinet betrekking hebben op 9596 van het budget. Echter als zorgverzekeraars eenzijdig besluiten dat zij bepaalde mensen niet gaan bedienen, zijn het alsnog de gemeenten die deze mensen wél zorg moeten leveren. Jantine Kriens, voorzitter directieraad VNG: "Het is toch onbegrijpelijk voor iedereen als straks iemand onder de douche zetten of aankleden onder de zorgverzekeringswet zal vallen, terwijl iemand begeleiden bij douchen of aankleden onder de Wmo zal vallen? Dit is vragen om uitvoeringsproblemen waar de inwoners de dupe van worden. Dat is onacceptabel voor gemeenten." - Gemeenten worden in het nieuwe wetsvoorstel verder beperkt in hun inkoopvrijheid. Dit belemmert het doorvoeren van vernieuwingen en leidt tot een opwaartse druk op tarieven. - De term compensatie is weer terug in de nieuwe Wmo. De Memorie van Toelichting spreekt nu over "maatwerkcompensatie". Afspraak met de staatssecretaris was juist de referentie aan het huidige compensatiebeginsel en bijbehorende jurisprudentie te vermijden. Uit een informele ledenpeiling die de VNG onder haar leden heeft gehouden, is gebleken dat gemeenten op de koerswijziging van het kabinet hebben gereageerd met termen als "onbetrouwbare overheidspartner", "onbehoorlijk bestuur". Gemeenten geven aan het pertinent oneens te zijn met de beslissing. De vraag ligt nu voor of en hoe het verder moet met de zorgtaken. Een informele peiling van de VNG onder haar leden levert op dat 6896 van de deelnemers is voor het starten van heronderhandelingen met het Rijk over compenserende maatregelen. Het VNG-bureau heeft getracht uit te werken hoe deze er mogelijk uit zouden kunnen zien. Omdat de verkleining van de decentralisatie met 62,5 miljard het financiële draagvlak voor de decentralisatie van taken ondermijnt, zouden onder meer de volgende maatregelen moeten worden genomen: - Als de persoonlijke verzorging naar Zvw gaat, moet dit in zijn geheel en niet 596 naar gemeenten. - Substantiële verlaging bezuinigingen voor de huishoudelijk hulp (409ó) en de begeleiding (259ó) verlaagd worden. - Financiële compensatie voor het jaar overgangsrecht van cliënten - Borging van de samenwerking met verzekeraars en inzet wijkverpleegkundige in sociale wijkteams - Toereikend macrobudget (voor zowel zorg als jeugd) - Niet door het Rijk extra gestelde restricties op het huidige aanbestedingsbeleid voor gemeenten Het VNG-bestuur stelt een resolutie op die op de Buitengewone ALV aan de leden wordt voorgelegd. - Hervorming Langdurige Zorg (ledenbrief. 22 november 201 3) /inwoners-de-dupe-van-nieuwe-wetsvoorst

11 Hervorming Langdurige Zorg VNG pagina 1 van 1 vmc Veremging van Nederlandse Gemeenten DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN I DECENTRALISATIE AWBZ I BRIEVEN Hervorming Langdurige Zorg vrijdag 22 november 2013 Ledenbriefnummer: Lbr. 13/103 Samenvatting Begin november hebben wij u geïnformeerd over de betekenis voor de gemeenten van de kabinetsvoorstellen over de hervorming van de langdurige zorg. In de onderhavige ledenbrief geven wij u de laatste ontwikkelingen rond de kabinetsvoorstellen en lichten wij toe hoe wij de discussie en besluitvorming in de Buitengewone ALV van 29 november a.s. willen invullen. Wij vragen u de voorwaarden die in de brief zijn opgenomen in uw college te bespreken. De ledenbrief gaat achtereenvolgens in op: - de laatste ontwikkelingen rond de kabinetsvoorstellen - een vergelijking van de huidige voorstellen met de inzet in de eerdere VNG resolutie "Een vitale lokale samenleving" van 5 juni de uitkomsten van een informele peiling onder vakwethouders over scenario's voor: - 1) het geheel of gedeeltelijk beëindigen van onze medewerking - 2) de heropening van onderhandelingen met het kabinet - de motie van de gemeente Zaanstad c.s. inzake sociale wijkteams en een preadvies van het VNG bestuur op deze motie. De komende week zal gewerkt worden aan een resolutie die op 29 november a.s. in de Buitengewone ALV aan u wordt voorgelegd. De resolutie zal worden opgesteld op basis van de in deze brief gegeven analyse en de actuele ontwikkelingen in de week voorafgaande aan de Buitengewone ALV. Indien u het bestuur van de VNG op de Buitengewone ALV mandateert om de onderhandelingen met het kabinet te heropenen, zullen daarna de uitkomsten van die onderhandelingen in een ledenraadpleging aan u worden voorgelegd. - Inwoners de dupe van nieuwe wetsvoorstel Wmo (persbericht, 22 november 201 3) Volledige brief: i Hervorming Langdurige Zorg

BB/U Lbr. 13/102

BB/U Lbr. 13/102 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 3 betreft ons kenmerk datum Amendement en motie en preadviezen

Nadere informatie

ons kenmerk BB/U Lbr. 13/109

ons kenmerk BB/U Lbr. 13/109 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Overlegresultaat decentralisatie langdurige zorg en maatschappelijke ondersteuning Samenvatting uw kenmerk

Nadere informatie

Cools, Luuk 24-12-2014

Cools, Luuk 24-12-2014 Inlichten instantie via e-mail Page 1 of 2 Cools, Luuk Van: VNG [VNG@VNG.NL] Verzonden: dinsdag 23 december 2014 16:24 Aan: VNG Onderwerp: Lbr. 14/097 - Uitkomst ledenraadpleging informatievoorziening

Nadere informatie

gemeente werkendam Raadsinformatiebrief werkendam.n 15 JAN 20U Brief van het college aan de raad Kennisnemen van deze informatie.

gemeente werkendam Raadsinformatiebrief werkendam.n 15 JAN 20U Brief van het college aan de raad Kennisnemen van deze informatie. Raadsinformatiebrief Brief van het college aan de raad Raadhuisplein 1 4251 VZ Werkendam Postbus 16 4250 DA Werkendam Telefoon: (0183) 50 72 00 Fax: (0183)50 73 00 E-mail: info@.nl onderwerp overlegresultaat

Nadere informatie

informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 - Lbr. 14/086

informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 - Lbr. 14/086 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 - betreft ons kenmerk datum Voortgang informatieveiligheid ECLBR/U201402103 Lbr. 14/086 19 november

Nadere informatie

PB/U201301535 Lbr. 13/103

PB/U201301535 Lbr. 13/103 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Hervorming Langdurige Zorg uw kenmerk ons kenmerk PB/U201301535 Lbr. 13/103 bijlage(n) datum 22 november 2013

Nadere informatie

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie)

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) Van Aan : het college van burgemeester en wethouders : de raads- en commissieleden Datum : 15 januari 2014 Nr. : 2014-4 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Overlegresultaat langdurige zorg en ondersteuning: vragen & antwoorden

Overlegresultaat langdurige zorg en ondersteuning: vragen & antwoorden Overlegresultaat langdurige zorg en ondersteuning: vragen & antwoorden Onderhandelingen 1. De Algemene Ledenvergadering van de VNG heeft op 29 november een resolutie aangenomen waarin er stevig voor wordt

Nadere informatie

2 3 MEI 28H. uw kenmerk. ons kenmerk. Lbr. 14/042

2 3 MEI 28H. uw kenmerk. ons kenmerk. Lbr. 14/042 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad 2 3 MEI 28H Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bījlage(n) betreft Voortgang Informatieveiligheid ons

Nadere informatie

ons kenmerk ECSD/U201402277 Lbr. 14/091

ons kenmerk ECSD/U201402277 Lbr. 14/091 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Veilige gegevenswisseling Suwinet - stand van zaken eind 2014 Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201402277

Nadere informatie

,lh. ). ó7. :j': r. '/L/"'/ c I. r' - t'/)c //C. Ten :ehce':è van je vocrbereidinç 'Ja!l uv, standcur tocpahnq :1' de.!:..l.v stelen \\'ij u in deze

,lh. ). ó7. :j': r. '/L/'/ c I. r' - t'/)c //C. Ten :ehce':è van je vocrbereidinç 'Ja!l uv, standcur tocpahnq :1' de.!:..l.v stelen \\'ij u in deze ., :j': r..,' r' -,lh (, '/L/"'/ c I ï ). ó7, p j p(/'î r t'/)c //C Brief aan de leden 1 / f T.a.v. het college en de raad '070) 373 8393 2 Samenvatting Ot-> 5 ;uni jl, sloot de terrnijn '''OOI de :ndiening

Nadere informatie

ons kenmerk BAOZW/U Lbr. 13/064

ons kenmerk BAOZW/U Lbr. 13/064 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Regionale transitiearrangementen jeugdzorg uw kenmerk ons kenmerk BAOZW/U201300998 Lbr. 13/064 bijlage(n)

Nadere informatie

iiníîiiiui VMC 19 ' JUL 2013 /n stuk j i IVÌ l? Ñ, reēkš7vfwrĩľľ (070) juli 2013 vitale lokale samenleving \JQ X 13/065

iiníîiiiui VMC 19 ' JUL 2013 /n stuk j i IVÌ l? Ñ, reēkš7vfwrĩľľ (070) juli 2013 vitale lokale samenleving \JQ X 13/065 GEMEENTE HELLEND(X)RŃ" Behancl.: /n stuk j i IVÌ 1.0' 19 ' JUL 2013 VMC iiníîiiiui Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad l? Ñ, reēkš7vfwrĩľľ Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum

Nadere informatie

postmaster@moerdijk.nl Van: VNG namens VNG Verzonden: dinsdag 31 mei 2016 17:28 Aan: postmaster@moerdijk.nl Onderwerp: Lbr. 16/039 CvA/LOGA 16/11 Revisie

Nadere informatie

ons kenmerk ECIB/U201600732 Lbr. 16/046

ons kenmerk ECIB/U201600732 Lbr. 16/046 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Ontwikkelingen informatieveiligheid Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk ECIB/U201600732 Lbr. 16/046 bijlage(n)

Nadere informatie

Motie Ondersteuning Standaardisatie Uitvoeringsprocessen. voor BALV 17 november 2014

Motie Ondersteuning Standaardisatie Uitvoeringsprocessen. voor BALV 17 november 2014 Motie Ondersteuning Standaardisatie Uitvoeringsprocessen voor BALV 17 november 2014 Gemeente Zaanstad namens gemeenten Zwolle, Leeuwarden, Amersfoort, Haarlemmermeer, Rotterdam, Utrecht, Enschede en Apeldoorn

Nadere informatie

BB/U Lbr. 11/026

BB/U Lbr. 11/026 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Bestuursakkoord ons kenmerk BB/U201100764 Lbr. 11/026 bijlage(n) 2 datum 21 april 2011 Samenvatting Hierbij

Nadere informatie

ECGF/U201301543 Lbr. 13/106

ECGF/U201301543 Lbr. 13/106 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Actualiteiten gemeentefinanciën uw kenmerk ons kenmerk ECGF/U201301543 Lbr. 13/106 bijlage(n) - datum 13 december

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 10 mei 2012 Agendapuntnummer : VIII, punt 6 Besluitnummer : 389 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programma Decentralisaties.

Nadere informatie

ons kenmerk ECSD/U201402277 Lbr. 14/091

ons kenmerk ECSD/U201402277 Lbr. 14/091 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Veilige gegevenswisseling Suwinet - stand van zaken eind 2014 Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201402277

Nadere informatie

i y Vereniging van Nederlandse Gemeenten onskenmerk BB/U201500906

i y Vereniging van Nederlandse Gemeenten onskenmerk BB/U201500906 m m ^., Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad V M G 1 i y Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Motie Boxtel/Noordoostpolder inzake Schaliegas plus

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 5 april 2017 U Lbr. 17/018 (070)

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 5 april 2017 U Lbr. 17/018 (070) Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 5 april 2017 Ons kenmerk BB/U201700247 Lbr. 17/018 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) 1 Onderwerp Instelling Fonds Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering

Nadere informatie

BB/U Lbr. 16/082

BB/U Lbr. 16/082 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Uitnodiging Buitengewone ALV BB/U201601453 Lbr. 16/082 2 november 2016 Samenvatting Hierbij nodigen wij u uit voor de Buitengewone algemene ledenvergadering

Nadere informatie

MOTIE Stevige structurele afspraken in het sociaal domein

MOTIE Stevige structurele afspraken in het sociaal domein MOTIE Stevige structurele afspraken in het sociaal domein Aan: De Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, in vergadering bijeen op 26 en 27 juni 2018, behandelende het InterBestuurlijk

Nadere informatie

Startbijeenkomst Decentralisatie AWBZ A2-gemeenten

Startbijeenkomst Decentralisatie AWBZ A2-gemeenten Startbijeenkomst Decentralisatie AWBZ A2-gemeenten Agenda Opening Toelichting algemene ontwikkelingen (Ilse Vos); Project ondersteuningsarrangementen (Anne Rademakers); Onderzoek kortdurend verblijf (Anne

Nadere informatie

uw kenmerk ons kenmerk BAOZW/U Lbr. 13/064

uw kenmerk ons kenmerk BAOZW/U Lbr. 13/064 4 4 7 6 'f fä Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Regionale transitiearrangementen jeugdzorg uw kenmerk ons

Nadere informatie

BB/U Lbr. 15/103

BB/U Lbr. 15/103 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Definitief VNG-akkoord op bestuursakkoord Verhoogde Asielinstroom uw kenmerk ons kenmerk BB/U201502219 Lbr.

Nadere informatie

BABVI/U201300696 Lbr. 13/057

BABVI/U201300696 Lbr. 13/057 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Informatiebeveiliging uw kenmerk ons kenmerk BABVI/U201300696 Lbr. 13/057 bijlage(n) datum 6 juni 2013 Samenvatting

Nadere informatie

Gemeente Emmert No..

Gemeente Emmert No.. Gemeente Emmert No.. 9 NOV 2015 Vereniging van Nederlandse Gemeenten Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 betreft ons kenmerk datum

Nadere informatie

BB/U Lbr. 10/077

BB/U Lbr. 10/077 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 Betreft Contributievoorstel 2011 en inrichting bestuurlijke organisatie Nederland uw kenmerk ons kenmerk BB/U201001360

Nadere informatie

ECFE/U201500606 Lbr. 15/021

ECFE/U201500606 Lbr. 15/021 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft AWBZ-realisatiecijfers 2014 uw kenmerk ons kenmerk ECFE/U201500606 Lbr. 15/021 bijlage(n) - datum 10 april

Nadere informatie

(VNG) Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 18 oktober TGW/U Lbr. 18/057. Verlengen overgangsrecht beschermd wonen

(VNG) Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 18 oktober TGW/U Lbr. 18/057. Verlengen overgangsrecht beschermd wonen * 1 8. O A. 8 9 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum Ons kenmerk TGW/U201800790 Lbr. 18/057 Telefoon 070 373 8393 Bijlage(n) Onderwerp Verlengen overgangsrecht beschermd wonen Samenvatting

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 29 september 2017 U Lbr: 17/054 (070) Regeling zorginfrastructuur.

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 29 september 2017 U Lbr: 17/054 (070) Regeling zorginfrastructuur. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 29 september 2017 Ons kenmerk TIP/U201700697 Lbr: 17/054 Telefoon (070) 373 8421 Bijlage(n) - Onderwerp Regeling zorginfrastructuur Samenvatting De

Nadere informatie

ECSD/U201601088 Lbr. 16/067

ECSD/U201601088 Lbr. 16/067 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Ontwikkelingen Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201601088 Lbr. 16/067

Nadere informatie

COLLEGEBERICHT AAN DE RAAD Van : Burgemeester en Wethouders Reg. nr. : 4533853 Aan : Gemeenteraad Datum : 06-11-2013 Portefeuillehouder : B.J. Lubbinge, van Eijk, v. Muilekom ONDERWERP Planning programma

Nadere informatie

ons kenmerk ECSD/U201400672 Lbr. 14/014

ons kenmerk ECSD/U201400672 Lbr. 14/014 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Inkoop Jeugd-GGZ door gemeenten uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201400672 Lbr. 14/014 bijlage(n) datum 18 maart

Nadere informatie

Cools, Luuk 17-12-2014

Cools, Luuk 17-12-2014 Inlichten instantie via e-mail Page 1 of 2 Cools, Luuk Van: VNG [VNG@VNG.NL] Verzonden: woensdag 17 december 2014 11:10 Aan: VNG Onderwerp: Lbr. 14/091 -Veilige gegevenswisseling Suwinet - stand van zaken

Nadere informatie

ECSD/U Lbr. 16/054

ECSD/U Lbr. 16/054 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad En de afdelingshoofden Jeugd en Onderwijs informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft 60 miljoen euro voor peuteropvang uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201600841

Nadere informatie

(070) juli Overeenkomst regres Wmo 2015 ECSD/U Lbr. 15/062

(070) juli Overeenkomst regres Wmo 2015 ECSD/U Lbr. 15/062 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bijlage(n) 1 betreft ons kenmerk Overeenkomst regres Wmo 2015 ECSD/U201500899 Lbr. 15/062 datum 30 juli

Nadere informatie

BB/U Lbr. 16/075

BB/U Lbr. 16/075 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Wijziging Statuten en Huishoudelijk Reglement i.v.m. oprichting algemene directie uw kenmerk ons kenmerk BB/U201601386

Nadere informatie

VNG Ledenbrief Regeling zorginfrastructuur

VNG Ledenbrief Regeling zorginfrastructuur Van: VNG Aan: OW-Info Onderwerp: Lbr. 17/054 Regeling zorginfrastructuur Datum: vrijdag 29 september 2017 14:51:46 Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser VNG Ledenbrief Regeling zorginfrastructuur 29 september

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 17 mei 2017 Ons kenmerk BB/U201700352 Lbr. 17/028 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) 3 Onderwerp Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Samenvatting

Nadere informatie

ons kenmerk BAWI/U Lbr. 12/012

ons kenmerk BAWI/U Lbr. 12/012 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Ledenbrief herstructurering sociale werkvoorziening uw kenmerk ons kenmerk BAWI/U201200154 Lbr. 12/012 bijlage(n)

Nadere informatie

BB/U200900749 Lbr. 09/059

BB/U200900749 Lbr. 09/059 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Vacatures bestuurlijke organisatie VNG uw kenmerk ons kenmerk BB/U200900749 Lbr. 09/059 bijlage(n) 1 datum

Nadere informatie

ECSD/U Lbr. 14/010

ECSD/U Lbr. 14/010 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Bestuurljke afspraken clientondersteuning Wmo uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201400446 Lbr. 14/010 bijlage(n)

Nadere informatie

ons kenmerk BB/U

ons kenmerk BB/U Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Motie Boxtel/Noordoostpolder inzake Schaliegas plus preadvies bestuur uw kenmerk ons kenmerk BB/U201500906

Nadere informatie

Tjoelker, Nicolien. and. VNG Ledenbrief. Onderwerp: FW: Lbr. 16/046 - Ontwikkelingen informatieveiligiieid

Tjoelker, Nicolien. and. VNG Ledenbrief. Onderwerp: FW: Lbr. 16/046 - Ontwikkelingen informatieveiligiieid Lbr. 16/046 - Ontwikkelingen infoitnatieveiligheid Page 1 of2 Tjoelker, Nicolien Onderwerp: FW: Lbr. 16/046 - Ontwikkelingen informatieveiligiieid Van: VNG [nnailto;vng=vng.nl@maill69.wdco2.mcdlv.net]

Nadere informatie

OVERZICHT INVOERINGSKOSTEN 3 DECENTRALISATIES

OVERZICHT INVOERINGSKOSTEN 3 DECENTRALISATIES OVERZICHT INVOERINGSKOSTEN 3 DECENTRALISATIES circulaire 2012 2013 2014 Jeugd dec 2011 sept2012+ mei 2013 mei 2013+ mei 2014 AWBZ/WMO sept2011, 5.7 sept2011, 5.7 mei 2013, 4.2.4 e 1.000,-- 2012 2013 2014

Nadere informatie

Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus LV Den Haag Parnassusplein 5 T

Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus LV Den Haag Parnassusplein 5 T > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333 44 44 www.rijksoverheid.nl Contactpersoon dhr. drs.

Nadere informatie

illinium i ui 10.1313624 24/12/2013

illinium i ui 10.1313624 24/12/2013 illinium i ui 10.1313624 24/12/2013 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente, l i,i l, l i

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF

RAADSINFORMATIEBRIEF RAADSINFORMATIEBRIEF Onderwerp: Raadsinformatiebrief Regresrecht Wmo verordening Registratienummer: 00532662 Datum: 4 december 2014 Portefeuillehouder: M. Schlösser Steller: M. Kirkels Nummer: RIB-MS-1429

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 juli TISB/U / Lbr. 19/057. Doordecentralisatie en nieuw verdeelmodel MO, BW en BG

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 juli TISB/U / Lbr. 19/057. Doordecentralisatie en nieuw verdeelmodel MO, BW en BG Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 17 juli 2019 Ons kenmerk TISB/U201900568/ Lbr. 19/057 Telefoon 070 373 83 93 Bijlage(n) 2 Onderwerp Doordecentralisatie en nieuw verdeelmodel MO,

Nadere informatie

ons kenmerk ECSD/U Lbr. 15/047

ons kenmerk ECSD/U Lbr. 15/047 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Budgetten Jeugd en Wmo uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201500976 Lbr. 15/047 bijlage(n) 3 datum 9 juni 2015 Samenvatting

Nadere informatie

VNG ledenbrief Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) 24 oktober 2017

VNG ledenbrief Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) 24 oktober 2017 Van: VNG Aan: Stadhuis Onderwerp: Lbr. 17/060 - Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) Datum: dinsdag 24 oktober 2017 15:17:29 Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser B VNG ledenbrief Gratis Verklaring Omtrent

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 maart 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 maart 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

INFORMATIEPAKKET. voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein

INFORMATIEPAKKET. voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein INFORMATIEPAKKET voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein Gemeente Leeuwarden Maart 2014 Blad 2 Blad 3 Algemene informatie Deze informatie

Nadere informatie

Geachte leden van de raad,

Geachte leden van de raad, Aan De gemeenteraad Van Ronald Ho-Sam-Sooi Datum 23 juni 2015 Onderwerp Moties inzake schaliegas tijdens het afgelopen VNG jaarcongres Zaaknummer 359410 Geachte leden van de raad, In een brief van 12 mei

Nadere informatie

01. Opening De voorzitter opent de algemene ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

01. Opening De voorzitter opent de algemene ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. AGENDA Algemene Ledenvergadering VNG woensdag 8 juni 2016, van 11.30 tot 13.00 uur, Hangar 32, Haarlemmermeer Huishoudelijke zaken 01. Opening De voorzitter opent de algemene ledenvergadering van de Vereniging

Nadere informatie

ECSD/U201501520 Lbr. 15/072

ECSD/U201501520 Lbr. 15/072 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Gemeentelijke monitor sociaal domein uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201501520 Lbr. 15/072 bijlage(n) 1 datum

Nadere informatie

ECSD/U Lbr. 16/074

ECSD/U Lbr. 16/074 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Overdracht cliëntgegevens van Wlz-indiceerbaren aan gemeenten en zorgverzekeraars uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201601324

Nadere informatie

BAWI/U200801717 Lbr. 08/170

BAWI/U200801717 Lbr. 08/170 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Meerjarig aanvullende Uitkering I-deel WWB uw kenmerk ons kenmerk BAWI/U200801717 Lbr. 08/170 bijlage(n) datum

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Inzet huishoudelijke hulp toelage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Inzet huishoudelijke hulp toelage > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

ECGF/U200900770 Lbr. 09/052

ECGF/U200900770 Lbr. 09/052 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Ledenraadpleging over aanvullend bestuurlijk akkoord Rijk-VNG 17 april 2009 Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk

Nadere informatie

VNG Ledenbrief Regeling zorginfrastructuur

VNG Ledenbrief Regeling zorginfrastructuur VNG Ledenbrief Regeling zorginfrastructuur 2 november 2017 Geachte heer, mevrouw, Per abuis heeft u in de mailing van 29 september jl. alleen de link naar de ledenbrief ontvangen en niet de link naar de

Nadere informatie

ons kenmerk BB/U201301355 Lbr. 13/079

ons kenmerk BB/U201301355 Lbr. 13/079 1309115 VNG 1 5 OKT. 2013 OF. m IxJ A. gs.ses Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Vereniging van Netderlancise Gemeenten informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Addendum VNG Reactie

Nadere informatie

BB/U201000350 Lbr. 10/026

BB/U201000350 Lbr. 10/026 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 Betreft Openstelling vacatures bestuur en commissies VNG uw kenmerk ons kenmerk BB/U201000350 Lbr. 10/026 bijlage(n)

Nadere informatie

BB/U Lbr. 10/097

BB/U Lbr. 10/097 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Invulling vacatures bestuurlijke organisatie VNG uw kenmerk ons kenmerk BB/U201002167 Lbr. 10/097 bijlage(n)

Nadere informatie

ons kenmerk BB/U Lbr. 13/079

ons kenmerk BB/U Lbr. 13/079 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Addendum VNG Reactie op de Rijksbegroting na Begrotingsakkoord Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk BB/U201301355

Nadere informatie

3D s. Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten. Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland

3D s. Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten. Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland Rotterdam, 14 december 2013 Programma Inleiding Overzicht stand van zaken Voorstellen sprekers landelijk, provinciaal

Nadere informatie

o n k Ö A fia* V/ \ ^ * f

o n k Ö A fia* V/ \ ^ * f - JAGT_P_U201300696.docx - 20130606_ledenbri... http://www.vng.nl/files/vng/brieven/2013/20130606_ledenbrief_inf.. o n k Ö A fia* V/ \ ^ * f 6 JUNI 2013 U,< v ~. ^. Vereniging van 1 Nederlandse Gemeenten

Nadere informatie

BB/U Lbr. 15/026

BB/U Lbr. 15/026 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Bekendmaking voordracht adviescommissie VNG uw kenmerk ons kenmerk BB/U201500720 Lbr. 15/026 bijlage(n) datum

Nadere informatie

ons kenmerk BAOZW/U Lbr. 13/020

ons kenmerk BAOZW/U Lbr. 13/020 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Ontwikkelingen decentralisatie jeugdzorg uw kenmerk ons kenmerk BAOZW/U201300291 Lbr. 13/020 bijlage(n) 1

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, CDA Fractie T.a.v. de heer A.J. de Leeuw Kerkdreef 40 2922 BH KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 06/02/2014 Zaaknummer: ZK14000207 D Afdeling: Samenleving Contactpersoon: Z I. Remeeus Uw brief van: 08-01-2014

Nadere informatie

pagina 1 van 1 2 6 MEI 20GB 1019}; 26 mei 2009 27-5-2009 Linda van Mook

pagina 1 van 1 2 6 MEI 20GB 1019}; 26 mei 2009 27-5-2009 Linda van Mook 27-5-2009 Linda van Mook Van: VNG LEDEN [vngleden@vng.nl] Verzonden: dinsdag 15:01 Aan: undisclosed-recipients ctasj-cir. za-::k nr. i itit bsh. Onderwerp: Ledenbrief: Bekendmaking kandidaten bestuurlijke

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Vereniging van Nederlandse Gemeenten DGBK mw. A. Jorritsma-Lebbink Bestuur ' Democratie en _. -,_ -,,- Financiën - Project Postbus

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 15 februari 2018 U Lbr. 18/004. Stand van zaken Interbestuurlijk Programma.

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 15 februari 2018 U Lbr. 18/004. Stand van zaken Interbestuurlijk Programma. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 15 februari 2018 Ons kenmerk COS/U201800112 Lbr. 18/004 Telefoon 070 373 83 93 Bijlage(n) 1 Onderwerp Stand van zaken Interbestuurlijk Programma Samenvatting

Nadere informatie

ECIB/U201501573 Lbr. 15/079

ECIB/U201501573 Lbr. 15/079 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bijlage(n) betreft Privacy: de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming & de Meldplicht Datalekken

Nadere informatie

INGEKOMEN INGEKOMEN. reg. nr. \ 0 JAN. 20K

INGEKOMEN INGEKOMEN. reg. nr. \ 0 JAN. 20K Datum Verseon Leesmap ^^flteekberich^t RIS griffieoverle Steller 2014/ Prullenbak Archief Beraad&advies Ontmoeting&D Raad Agendacie Presidium Termijnagenda bekomen stuit^ /OHdUn v. col'. Ministerie van

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

BB/U Lbr. 11/034

BB/U Lbr. 11/034 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Bekendmaking kandidaten bestuurlijke organisatie VNG uw kenmerk ons kenmerk BB/U201100902 Lbr. 11/034 bijlage(n)

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 17R.00425

RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 17R.00425 įũģ Ti (lemeenti Omftwşţnr RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 17R.00425 Van college van burgemeester en wethouders Datum : 4 juli 2017 Portefeuillehouder(s) : Wethouder J.I.M. Duindam Portefeuille(s) : Jeugdzorg

Nadere informatie

BABVI/U201200460 Lbr. 12/034

BABVI/U201200460 Lbr. 12/034 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Verlenging reactietermijn ledenraadpleging aanbesteding Burgerzakenmodules uw kenmerk ons kenmerk BABVI/U201200460

Nadere informatie

VNG maandag 3 september :23 gemeente Lbr. 12/077 - Bekendmaking kandidaten bestuurlijke organisatie VNG.

VNG maandag 3 september :23 gemeente Lbr. 12/077 - Bekendmaking kandidaten bestuurlijke organisatie VNG. Postreţļistrator Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: 6 Z //O VNG [VNG@VNG.NIL] maandag 3 september 2012 14:23 gemeente Lbr. 12/077 - Bekendmaking kandidaten bestuurlijke organisatie VNG IN12.05174 nun Gcivic/-,;.::.

Nadere informatie

ons kenmerk ECFD/U201500493 Lbr. 15/039

ons kenmerk ECFD/U201500493 Lbr. 15/039 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Green Deal "Openbaar Toegankelijke Elektrische Laadinfrastructuur uw kenmerk ons kenmerk ECFD/U201500493 Lbr.

Nadere informatie

College voor Arbeidszaken

College voor Arbeidszaken College voor Arbeidszaken Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Ledenraadpleging onderhandelaarsakkoord cao SW 2015-2018 uw kenmerk ons kenmerk

Nadere informatie

College voor Arbeidszaken

College voor Arbeidszaken College voor Arbeidszaken Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Ledenraadpleging onderhandelaarsakkoord cao SW 2015-2018 uw kenmerk ons kenmerk

Nadere informatie

STAF/ALG/U Lbr. 13/068

STAF/ALG/U Lbr. 13/068 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Ondersteuning beschikbaar voor opstellen transitiearrangementen jeugd uw kenmerk ons kenmerk STAF/ALG/U201301115

Nadere informatie

ons kenmerk ECSD/U201500593 Lbr. 15/044

ons kenmerk ECSD/U201500593 Lbr. 15/044 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Inkoop ADHD ziekenhuiszorg voor de Jeugd in 2015 uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201500593 Lbr. 15/044 bijlage(n)

Nadere informatie

*ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014

*ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014 *ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014 Agendanr. 9. Aan de Raad No.ZA.14-28578/DV.14-380, afdeling Samenleving. Sellingen, 11 september 2014 Onderwerp: Inzet middelen cliëntondersteuning

Nadere informatie

BB/U Lbr. 15/097

BB/U Lbr. 15/097 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Ledenraadpleging Onderhandelaarsakkoord Verhoogde Asielinstroom uw kenmerk ons kenmerk BB/U201502022 Lbr.

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 83380 Datum : 23 september 2014 Programma : Jeugd, Welzijn en Werk en Inkomen Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG. Nazending

NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG. Nazending Regels inzake de gemeentelijke ondersteuning op het gebied van zelfredzaamheid, participatie, beschermd wonen en opvang (Wet maatschappelijke ondersteuning 2015) NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG Nazending

Nadere informatie

0.0 &2JL2- Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Brief aan de teden" ^' į tiff*'- ^ i T.a.v. het college en de raad ^

0.0 &2JL2- Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Brief aan de teden ^' į tiff*'- ^ i T.a.v. het college en de raad ^ 0.0 &2JL2-2 1 MEI 2G15 I Brief aan de teden" ^' į tiff*'- ^ i T.a.v. het college en de raad ^ 1 ^ V M G Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. uwkenmerk biļiage(n) (070) 373 8393 betreft

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag DGBK Bestuur, Democratie en Financiën - Project Decentralisaties Contactpersoon P.B. Schavemaker pieter.schavemaker@

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 01 013 Nr. 300 MOTIE VAN DE LEDEN VAN T WOUT EN BERGKAMP Voorgesteld 13 juni 013 overwegende dat gemeentelijke beleidsvrijheid ten aanzien van de besteding van middelen cruciaal is voor het

Nadere informatie

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie.

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie. Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 405982 Programma : Inkomen, jeugd en wmo Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP Wijnen, Peter FIN S3 RAD: RAD131106 2013-11-06T00:00:00+01:00 BW: BW131001 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 6 november 2013 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

BB/U Lbr. 10/085

BB/U Lbr. 10/085 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Invulling vacatures bestuurlijke organisatie VNG uw kenmerk ons kenmerk BB/U201001854 Lbr. 10/085 bijlage(n)

Nadere informatie

Financiën Sociaal Domein

Financiën Sociaal Domein Financiën Sociaal Domein VNG Expertisecentrum Gemeentefinanciën Hans Giesing september 2013 Decentralisatie Sociaal Domein (1) Bouwen op de eigen kracht van burgers Motto: één gezin, één plan, één regisseur

Nadere informatie