Inhoud. Dit boek mag vrij gekopieerd en rondgestuurd worden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoud. Dit boek mag vrij gekopieerd en rondgestuurd worden."

Transcriptie

1 Geld

2 Inhoud 1. Voedsel en veiligheid 3 2. Samenwerken 3 3. Specialiteit 4 4. Delen 4 5. Ruilen 5 6. Diensten 5 7. Nadelen 6 8. Schelpen 6 9. China Munten Wegen Munten slaan Reclame Banken De eerste bank Bankbiljetten Gulden Van guldens naar euro s Munten van nikkel Modern betalen Plastic geld Thuis bankieren Vals geld Bedrog op het internet Cryptogeld Filmpjes 17 Puzzel 19. Bronnen en foto s 21 Dit boek mag vrij gekopieerd en rondgestuurd worden.

3 1. Voedsel en veiligheid Heel vroeger toen er nog geen geld bestond, was het leven simpel en overzichtelijk. Mensen hielden zich vooral bezig met hoe ze konden overleven in de natuur. Het belangrijkst waren voedsel en veiligheid. Mensen haalden hun eten uit de natuur. Ze jaagden en verzamelden vruchten en andere delen van planten. Een hut of grot en wapens zorgden voor de veiligheid tegen gevaren van buitenaf. IK WORD DAT JAGEN EN VERZAMELEN OOK SPUUGZAT. HET WORDT TIJD DAT DE GROENTE- WINKEL EN DE SLAGERIJ WORDEN UITGEVONDEN. 2. Samenwerken Mensen ontdekten dat het gemakkelijker was als mannen in groepen op jacht gingen. Meerdere jagers hadden meer kans om een buit binnen te halen dan één jager. Datzelfde gold ook voor het zoeken naar vruchten en planten in de natuur. Meerdere ogen zien meer dan één paar ogen. Natuurlijk bleven er ook mensen achter om de nederzetting en de kinderen te beschermen. Het was duidelijk dat mensen elkaar nodig hadden om te overleven.

4 3. Specialiteit Langzamerhand ontdekken mensen dat ook niet iedereen overal even goed in is. Niet elke man hoeft een goede jager te zijn. Net zoals in jouw klas ook niet iedereen even goed is in voetballen, rekenen of zingen. Door die verschillen hoefde ook niet iedereen mee op jacht. Twee inwoners van een nederzetting konden uitstekend speren maken en gingen dus niet mee op de jacht. Weer andere bewoners van de nederzetting waren goed in het bouwen van hutten en bleven ook thuis. TERWIJL DE REST JAAGT, VERSIER IK DE GROT EEN BEETJE. 4. Delen Het betekende wel dat iedereen meedeelde in het verdelen van het eten. Iedereen leverde een bijdrage aan de nederzetting. Dat kon zijn in de vorm van wapens, jacht, huizenbouw, bakken, koken of hout of planten en vruchten verzamelen. Later toen mensen wilde runderen en wilde paarden gingen temmen en als huisdieren gingen houden, werd de noodzaak om te jagen ook steeds minder. Het werd wel steeds moeilijker om alle goederen eerlijk te verdelen.

5 5. Ruilen Als jij bijvoorbeeld stickers spaart en je hebt twee dezelfde stickers dan kun je één sticker ruilen tegen een andere sticker die jouw vriend dubbel heeft. Je kunt je sticker natuurlijk ook tegen iets anders ruilen. Je moet dan met je vriend wel zorgen dat je het eens bent over de ruil. Zo gingen mensen vroeger ook dingen ruilen. Vlees werd geruild tegen speerpunten. Of tarwe werd geruild tegen dierenhuiden. Zolang iedereen het steeds maar eens was met de ruil, waren er geen problemen. SORRY, IK HEB NIETS KLEINERS. DIT MEEL VERDIENDE IK MET EEN DIENST. 6. Diensten Men ruilde niet alleen goederen onderling. Ook ging men diensten ruilen. Graan werd bijvoorbeeld geruild bij een molenaar die het graan voor je maalde. De molenaar mocht een deel van het gemalen meel houden voor de dienst van het malen. Natuurlijk werd hier vooraf ook weer onderhandeld over hoeveel meel de molenaar met het malen verdiende.

6 7. Nadelen Het ruilen van goederen en diensten had ook nadelen. Het onderhandelen over de prijs kon lang duren. Je kon ook na een slechte tarweoogst opeens een betere ruil doen, omdat door het tekort aan tarwe de tarwe meer waard werd. Als er van een product een tekort is, stijgt de prijs. Is er van een product veel dan daalt de prijs. Je kon na zo n tekort opeens meer kopen voor een kilo tarwe. Soms werden er grote hoeveelheden voedsel geruild en dat kon weer snel bederven. De hoeveelheden waren soms zo groot dat het veel moeite kostte om de goederen te vervoeren. EEN GROOT TEKORT AAN BANANEN DIT JAAR. TEGEN WAT WORDEN WE GERUILD, DAMES? WEER TEGEN DIE KAURI S Schelpen Thee, zout en vee waren geliefde ruilmiddelen. In Afrika en Azië waren kauri s (1) een geliefd ruilmiddel. Deze schelpen waren erg handig, want ze waren klein en je kon ze dus gemakkelijk meenemen. Meestal werden er gaatjes in gemaakt en werden de schelpen aan een touwtje geregen. Verder waren ze allemaal even groot, zodat elke schelp dezelfde waarde had. En iedereen wilde de schelpen graag hebben, omdat het een teken van vruchtbaarheid was.

7 1 9. China Tussen 1000 en 500 voor Chr. werden de schelpen in China minder populair. Men ging over op een ander ruilmiddel: koper. Koper was in die tijd een geliefd metaal. Men ging koper in diverse vormen maken: schijfjes (1), mesjes (2) en spades (3). Meestal werd er een gaatje in gemaakt, zodat je het aan een touwtje mee kon nemen. Dit is eigenlijk het begin van het muntgeld. 2 CHINA Munten Lydië In het koninkrijk Lydië (nu West-Turkije) werden de eerste munten (4) met een afbeelding erop gemaakt. Deze munten waren gemaakt van goud en zilver. Het voordeel van goud en zilver was dat iedereen deze metalen graag wilde hebben. De munten waren ook sterk en sleten niet. Bovendien waren de munten klein en waren ze toch veel waard. Langzaam aan verspreidde muntgeld zich steeds verder over de wereld. Ons woord geld komt van het woord goud.

8 11. Wegen In elke muntsoort moest dezelfde hoeveelheid goud of zilver zitten. Kooplieden en bankiers (1) hadden een speciaal doosje met een weegschaal erin. Zo konden ze de waarde van een munt precies bepalen door de munt te wegen. Sommige mensen probeerden kleine beetjes zilver of goud van de munten af te halen om zo voor minder goud iets te kunnen kopen. De restjes goud werden daarna doorverkocht. Meestal haalden ze een stuk van de rand af. Om dit snoeien van geld te voorkomen werd er op de rand van de munt iets geschreven. Dat noem je een randschrift. (2) Munten slaan Munten worden niet gemaakt maar geslagen. Vroeger ging dat met de hand. Men legde een zilveren of gouden plaatje op een onderstempel (3). Bovenop kwam een bovenstempel (4) en na een flinke klap met een hamer werd in het zachte metaal aan de onder en bovenkant het stempel daarna zichtbaar. Tegenwoordig worden munten geslagen met machines. Munten mochten niet zomaar door iedereen geslagen worden. Koningen stelden muntmeesters (5) aan die goed in de gaten hielden dat het gewicht van munten precies klopte.

9 13. Reclame De Romeinse keizers laten munten slaan met hun afbeelding erop. Ze maken daarmee een soort reclame voor zichzelf en laten daarmee zien wie de baas is in het land. Deze traditie wordt in veel landen overgenomen. Ook nu nog zie je op het meeste geld koningen, presidenten of andere belangrijke mensen afgebeeld. DIT GELD STINKT ZEKER NIET Banken In de middeleeuwen had je bij de poort van de stad veel geldwisselaars (1). Bezoekers van de stad konden bij deze wisselaars hun munten uit hun stad van herkomst omwisselen. Zij konden hun eigen munten niet in deze stad gebruiken. De geldwisselaars wogen de gouden of zilveren munten. Ze verdienden hun geld met deze geldhandel. Ze hadden speciale bankjes (tafeltjes) waarin ze het geld bewaarden. Onze naam bank (2), een plek om je geld in bewaring te geven, heeft dus direct iets te maken met deze bankjes aan de stadspoorten. 2

10 15. De eerste bank Het betalen met geld had ook nadelen. Er lagen boeven en rovers op de loer. Zeker als er grote hoeveelheden geld tegelijk vervoerd moesten worden. In Italië ontstond rond 1400 het eerste bankgebouw (1). Het werd een plek om je geld veilig te bewaren. In ruil voor het geld kreeg de eigenaar een wissel of een bewaarbewijs (2). Dat was een stuk papier met het bedrag erop en de naam van de eigenaar en de bankier en hun handtekeningen. Dit papier had nu de waarde van het geld en was veel gemakkelijker te vervoeren en beter te verstoppen. De bankier verdiende een percentage van het geld, omdat hij het geld voor je beschermde. 1 2 WIJ HEBBEN HONGER! 16. Bankbiljetten De bewaarpapieren of wissels werden zo populair dat de gouden en zilveren munten de banken nauwelijks meer uit kwamen. Veel werd nu betaald met deze bewaarpapieren. Deze papieren kregen de waarde van het goud en zilver en werden zo het nieuwe betaalmiddel. Deze papieren zijn eigenlijk de eerste bankbiljetten of het papieren geld, zoals wij dat nu ook kennen, al zag dat papieren geld er wel anders uit dan onze bankbiljetten.

11 17. Gulden Voor het jaar 2002 werd er in Nederland niet betaald met euro s, maar met guldens. Deze gulden stamt af van de Italiaanse gouden florijn (1) die voor het eerst in 1252 in Florence werd geslagen. Gulden betekent letterlijk goud. Vijfhonderd jaar later wordt de eerste gulden van zilver (2) gemaakt, maar de nieuwe munt blijft toch dezelfde naam houden. 1 In 1814 wordt Nederland een koninkrijk en wordt op de gulden de eerste koning, Willem I, afgebeeld (3) Van guldens naar euro s 4 Sinds januari 2002 betalen we in Nederland en in veel landen van Europa met euro s. Alle oude munten en bankbiljetten (4) waren geen wettig betaalmiddel meer. Het grote voordeel van de euro is dat je er in de meeste landen van Europa mee kunt betalen (zie volgende bladzijde). Als je voor 2002 op vakantie ging naar Frankrijk moest je bij de bank of bij de grens je Nederlandse geld omwisselen voor Franse francs. Nu is dat verleden tijd. We betalen gewoon met hetzelfde geld.

12

13 19. Munten van nikkel Moderne munten worden niet meer van goud en zilver (1) gemaakt. Zilver en goud zijn te duur geworden. In 1967 bijvoorbeeld gingen Nederlanders hun guldens niet meer uitgeven, omdat het zilver in de gulden meer waard was geworden dan de gulden zelf. Mensen spaarden de guldens en verdienden daarmee geld. De regering besloot vanaf dat moment munten van een goedkoper en lichter materiaal te maken: nikkel (2). Ook de euro s van nu zijn van nikkel gemaakt Modern betalen Tegenwoordig worden heel veel dingen niet meer betaald met geld dat je vast kunt pakken. Je geld staat op de bank. Het geld is eigenlijk niets anders dan een bedrag op papier geworden. Als mensen vroeger hun salaris of loon kregen aan het eind van de maand dan kregen ze dat als munten en bankbiljetten in een loonzakje (3). Vaak werd een deel van dat geld naar de bank gebracht (4). Nu krijgen de meeste mensen niet meer een loonzakje. Ze krijgen hun salaris op hun bankrekening gestort. Je ziet het geld niet als echt geld, maar het is een bedrag geworden op een stuk papier (5).

14 21. Plastic geld Sinds 1980 komt er nieuwe vorm van betalen bij. Je kunt betalen met een plastic kaart. Dat kan zijn een kredietkaart, een bankpas of een betaalkaart Ze werken allemaal op dezelfde manier. Op het moment dat je ergens afrekent in een winkel gaat de plastic kaart door een apparaat. Dat apparaat leest de kaart en maakt contact met een computer bij de bank. Die computer zorgt ervoor dat op de rekening bij de bank het bedrag van de aankoop van de rekening afgehaald wordt. Het lijkt bijna of je niet betaald hebt, maar dat komt, omdat je geen bankbiljetten en munten meer gebruikt Thuis bankieren Met de komst van het internet zijn banken ook online gegaan. Je kunt op je eigen computer zien hoeveel geld je op de bank hebt staan. Je kunt via je computer geld aan anderen betalen of geld ontvangen. Eigenlijk neem je de rol van de bankier thuis over. Op internet kun je ook allerlei dingen kopen. Je rekent af via je computer zonder dat je het geld echt ziet. Je betaalt online bijvoorbeeld vliegtickets, treinkaartjes, boeken, hotels. Één van de voordelen is dat je de deur niet meer uit hoeft om je betalingen te doen. Na de betaling kun je je vliegticket of treinkaartje (1) via een printer zelf afdrukken.

15 23. Vals geld Geld is een geliefd ruilmiddel. Je hebt al gelezen dat mensen vroeger geld snoeiden. Door de eeuwen heen hebben mensen op oneerlijke manieren zich proberen te verrijken. Mensen proberen ook bankbiljetten te vervalsen. Ze proberen het bankbiljet zo goed mogelijk na te maken door het biljet nauwkeurig te kopiëren. Dat is tegenwoordig niet zo n gemakkelijke klus. De makers van bankbiljetten maken de tekeningen op de bankbiljetten zo ingewikkeld, dat ze bijna niet meer na te maken zijn. Als je naar een briefje van 50 euro kijkt en je draait het steeds een beetje verder van je af dan zie je dat de kleur verandert (1). Dat is niet na te maken. Bovendien hebben veel winkeliers een apparaatje onder de toonbank staan. Daarmee kunnen ze met ultraviolet licht zien of het biljet echt is (2) Bedrog op het internet Mensen betalen steeds meer via het internet. Ook op het internet zitten de boeven. Zij proberen de bankrekening van mensen te beroven. Deze criminelen doen zich voor als de bank. Uit naam van de bank sturen ze een en proberen zo achter de gegevens van een klant te komen. Als dat lukt, kunnen ze inloggen op de bankrekening. Daarna maken ze het geld over naar een andere rekening. Ook bestellen mensen producten via webwinkels. Sommige van die winkels zijn nepwinkels. Klanten betalen voor een product dat nooit ontvangen wordt.

16 25. Cryptogeld Het modernste geld is cryptogeld. Dit geld kun je niet in je handen houden. Een voorbeeld van cryptogeld is de Bitcoin (1) (digitale munt). Cryptogeld bestaat uit een versleutelde code. Die code bestaat uit een serie geheime getallen. Cryptogeld kun je alleen via het internet gebruiken. Betaal je iets met dit cryptogeld dan wordt de code iets langer. Zo verandert de code steeds. Zo blijft de munt steeds uniek. Het cryptogeld van iemand zit online in een zogenaamde portemonnee (2) opgeborgen. De banken en de overheid zijn niet blij met dit cryptogeld. Het cryptogeld heeft geen bank nodig. Die portemonnee op internet is eigenlijk de eigen bank van een persoon. Aan cryptogeld kunnen banken niets verdienen. Ook de overheid heeft (nog) geen invloed op cryptogeld. De banken en de overheid hebben invloed op de waarde van ons gewone geld, maar niet op die van het cryptogeld. Bitcoins ruil je tegen gewoon geld. Alleen deze bitcoins kun je daarna niet meer in je handen houden. Je kunt ze natuurlijk later wel weer omruilen tegen gewoon geld Steeds meer winkels en bedrijven nemen bitcoins aan. Je begrijpt dat je alleen met deze Bitcoins via een computer kunt betalen. 1 ALS BITCOIN BESTA IK ALLEEN ALS CODE. 2

17 26. Filmpjes Bankbiljetten De Nederlansche Bank Bekijk het filmpje Bekijk het filmpje

18 Een greep uit de collectie van 234 digitale boeken Hier registreren voor toegang tot de webwinkel. Neem een gratis abonnement op de nieuwsbrief! meer boeken groep 3/4 meer boeken groep 5/6 meer boeken groep 7/8 Voor meer informatie: Volg Eduboek op:

19 Werkblad 12 Geld 1. Kruiswoordpuzzel Geld 2. Schrijf op wat je weet te vertellen over elk plaatje na wat je gelezen hebt over geld EclipseCrossword.com Van links naar rechts 3. Van dit woord komt ons woord geld. 5. Persoon die de munten slaat. 7. Stiekem een klein beetje zilver of goud van een munt afhalen. 8. Dit papier was de voorloper van ons bankbiljet. Van boven naar beneden 1. Oude Nederlandse munt. 2. Voordat er geld bestond, was dit de manier van betalen tijdens de handel. 4. Een vorm van plastic geld. Je gebruikt het om geld uit een geldautomaat te halen. 6. Zo noem je het werk dat een molenaar levert in ruil voor een deel van de gemalen tarwe.

20 Bij Eduboek kun je: Boeken lenen Boeken kopen Naar boeken luisteren Bij boeken van Eduboek vind je Extra filmpjes bij boeken Een gratis werkblad Materiaal voor hoogbegaafden 3-4. Materiaal voor hoogbegaafden 5-8. Dit boek mag vrij gekopieerd en rondgestuurd worden.

21 Bronnen nl.wikipedia.org/wiki/geschiedenis_van_het_geld nl.wikipedia.org/wiki/geschiedenis_van_de_nederlandse_gulden nventors.about.com/od/mstartinventions/a/money.htm - en.wikipedia.org/wiki/history_of_banking

22 Werkblad 12 Geld 1. Kruiswoordpuzzel Geld 2. Schrijf op wat je weet te vertellen over elk plaatje na wat je gelezen hebt over geld. 4 B 1 2 G U L 3 G R O U I D Dit is een kauri. Het is een kleine schelp die als geld gebruikt werd in Afrika en Azië. Ze waren klein en met een gaatje erin werden ze aan een draad als een soort ketting gedragen. Ze waren geliefd, omdat ze ook een teken van vruchtbaarheid waren. 5 M U A N K P T M D E N E 6 S D T L E N R Deze muntmeester slaat munten met een soort stempel aan de boven en de onderkant van de munt (kop en munt). In het goud of het zilver werd met een flinke klap zo de afbeelding geslagen. De muntmeester werd aangesteld door de koning. 7 A S N O E I I E N Dit is een Romeinse munt met de afbeelding van een keizer. Keizers maakten op die manier een soort reclame voor zichzelf. EclipseCrossword.com 8 W I S N S T E L Dit is een Bitcoin. De Bitcoin is cryptogeld. Dat betekent dat het niet echt bestaat, maar als een code van een serie versleutelde getallen. Als je iets betaalt met een Bitcoin, dan verstuur je die code naar de verkoper. De verkoper krijgt jouw code met een nieuw stukje code eraan vast. Met een Bitcoin kun je alleen via een computer betalen. Bitcoins worden bewaard in een online portemonnee. Er is geen bank voor nodig.

De geschiedenis van ons geld. Van kauri tot euro

De geschiedenis van ons geld. Van kauri tot euro De geschiedenis van ons geld Van kauri tot euro Voorwoord Dit boekje gaat over de geschiedenis van ons geld. Het gaat in vogelvlucht van de vroegere ruilhandel naar de Romeinen en via de Middeleeuwen naar

Nadere informatie

Van kauri tot euro. De geschiedenis van het geld

Van kauri tot euro. De geschiedenis van het geld Van kauri tot euro De geschiedenis van het geld Voorwoord 2 Dit boekje gaat over de geschiedenis van ons geld. Het gaat in vogelvlucht van de vroegere ruilhandel naar de Romeinen en via de Middeleeuwen

Nadere informatie

Zo maak je een spreekbeurt over geld

Zo maak je een spreekbeurt over geld Zo maak je een spreekbeurt over geld Veel succes! Uittrekselsheets De bank FUN Het ontstaan van de euro SPAAR- TIPS Het eerste geld HOE Test je klas Spreekbeurttips TIPS Spreekwoorden Sparen en lenen Goed

Nadere informatie

Euro bankbiljetten. ons geld. Spreekbeurt over geld

Euro bankbiljetten. ons geld. Spreekbeurt over geld Euro bankbiljetten ons geld Spreekbeurt over geld Introductie Jij wilt een spreekbeurt houden over geld en wij willen je daarbij graag helpen. Dit is een spreekbeurt pakket dat is gemaakt door het bedrijf

Nadere informatie

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam Werkboek voor jonge beleggers 1200 Praagse miniatuur (kleine afbeelding in een boek) van een werkplaats voor manuscripten (geschreven boeken) waar de

Nadere informatie

Het Diploma Veilig Internet en het intellectueel eigendom

Het Diploma Veilig Internet en het intellectueel eigendom Lesboek Groep 5 & 6 Het Diploma Veilig Internet en het intellectueel eigendom Het lesmateriaal van het Diploma Veilig Internet kan gratis worden gedownload vanaf de website: www.diplomaveiliginternet.nl.

Nadere informatie

1 Zwerven en wonen. blok

1 Zwerven en wonen. blok 1 Zwerven en wonen 1 Feest-eten De eerste mensen in ons land leven in de prehistorie. Het zijn jagers/verzamelaars. Ze verzamelen voedsel van planten, zoals wortels, noten en bessen. Vlees krijgen ze door

Nadere informatie

HOE MAAK IK EEN WERKSTUK?

HOE MAAK IK EEN WERKSTUK? RK Basisschool Bernadette Naaldwijk HOE MAAK IK EEN WERKSTUK? voor groep 6, 7 en 8 INHOUDSOPGAVE Stap 1. Kies een onderwerp. blz. 1 Stap 2: Schrijf de inleiding. Stap 3: Verzamel informatie a. Zoek informatiebronnen.

Nadere informatie

1 Van jagers naar boeren

1 Van jagers naar boeren Van jagers naar boeren De ontmoeting Ongeveer 000 jaar geleden leefden er in Limburg groepen mensen die op verschillende manieren zorgden voor hun levensonderhoud. Sommige groepen hielden zich in leven

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

UNICEF en kinderarbeid

UNICEF en kinderarbeid UNICEF en kinderarbeid Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Later als ik groot ben, wil ik lerares worden! Solange uit Benin Hallo, ik ben Solange en ik ben 10 jaar. Ik woon in Benin. Dat ligt in

Nadere informatie

Van ontslagen student tot full time internet ondernemer. Hoe ik ben begonnen

Van ontslagen student tot full time internet ondernemer. Hoe ik ben begonnen Hoe ik ben begonnen Het verhaal van een ontslagen student die fulltime internet ondernemer is geworden. Kees van Dijk Laatste update: Oktober 2012 Kees van Dijk www.webwinkelsucces.nl 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2!

Nadere informatie

Het Land van Oct. Marte Koning Frans Ballering. Vierkant voor Wiskunde Wiskundeclubs

Het Land van Oct. Marte Koning Frans Ballering. Vierkant voor Wiskunde Wiskundeclubs Het Land van Oct Marte Koning Frans Ballering Vierkant voor Wiskunde Wiskundeclubs Hoofdstuk 1 Inleiding Hoi, ik ben de Vertellende Teller, en die naam heb ik gekregen na mijn meest bekende reis, de reis

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Pruiken en revoluties; veranderingen in de 18 e eeuw 1. tijd van jagers en boeren - 3000 v C Prehistorie

Pruiken en revoluties; veranderingen in de 18 e eeuw 1. tijd van jagers en boeren - 3000 v C Prehistorie tijd van jagers en boeren - 3000 v C Prehistorie tijd van Grieken en Romeinen 3000 v C - 500 n C Oudheid tijd van monniken en ridders 500-1000 vroege Middeleeuwen tijd van steden en staten 1000-1500 hoge

Nadere informatie

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige Wat betekent het om dyscalculie te hebben? Hoe uit zich dat in de praktijk? Waar loop je zoal tegenaan? Welke dingen zijn voor jou moeilijk waar andere mensen niet eens bij stil staan? Laura Schermer,

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

De industriële revolutie. Bewerkt naar Vaklokaal Geschiedenis Histoforum van Digischool

De industriële revolutie. Bewerkt naar Vaklokaal Geschiedenis Histoforum van Digischool Bewerkt naar Vaklokaal Geschiedenis Histoforum van Digischool De industriële revolutie is eigenlijk in Engeland begonnen. De meeste mensen waren boer, en rond 1700 hadden veel van deze boeren verdienden

Nadere informatie

lesbrief internet WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL

lesbrief internet WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL inhoud KENNISMAKING MET INTERNET JOUW PC PERSOONSGEGEVENS DINGEN DIE JE OP DE PC KUNT DOEN MSN HET GEVAAR VAN DE WEBCAM ONLINE PESTEN GAMEN E MAILEN OP INTERNET SURFEN PROFIELSITES

Nadere informatie

Stap 5) Filmpje, quiz en recepten Bekijk hoe bananen worden verbouwd, test je bananenkennis en maak een lekker bananenrecept!

Stap 5) Filmpje, quiz en recepten Bekijk hoe bananen worden verbouwd, test je bananenkennis en maak een lekker bananenrecept! SPREEKBEURT OF WERKSTUK Bananen Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een spreekbeurt over bananen, waar ze vandaan komen en waarom ze gezond zijn. Het is handig om je spreekbeurt onder te

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 29. Bent u goed verzekerd? Wat leert u in deze les? Informatie begrijpen over verzekeringen. Van één woord twee woorden maken. Verleden

Nadere informatie

Rekentijger - Groep 6 Tips bij werkboekje A

Rekentijger - Groep 6 Tips bij werkboekje A Rekentijger - Groep 6 Tips bij werkboekje A Puzzelvierkanten Werkblad 1 Vierkant linksboven Zoek eerst uit hoeveel één hartje waard is. Daarna kun je ook berekenen hoeveel een rondje waard is. Vierkant

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst Uitgebreide versie Mijn afspraken met Pluryn Dienstverleningsovereenkomst Mijn afspraken met Pluryn Pluryn ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Krijg je zorg van

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij de erfgoedlessen Wie schrijft, die blijft!

Docentenhandleiding bij de erfgoedlessen Wie schrijft, die blijft! Docentenhandleiding bij de erfgoedlessen Wie schrijft, die blijft! Inleiding Het educatieve programma Wie schrijft, die blijft! is ontwikkeld in opdracht van de Stichting Brabantse Bronnen en is een onderdeel

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

LEREN BELEGGEN. theorie

LEREN BELEGGEN. theorie theorie LEREN BELEGGEN In deze serie lessen leer je meer over beleggen. Je kunt op veel manieren beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen te sparen. Wat zijn eigenlijk de verschillen? En waar moet je

Nadere informatie

Eerste Hulp Bij Internet Rechtswinkel de Clinic clinic.nl

Eerste Hulp Bij Internet Rechtswinkel de Clinic clinic.nl + Eerste Hulp Bij Internet Rechtswinkel de Clinic Inleiding: Internet is gigantisch. Het is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Internet is toegankelijk vóór iedereen en te gebruiken dóór iedereen.

Nadere informatie

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2 HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN 1 Het circus komt! Heb je dat wel eens meegemaakt? Dat er een lange stoet wagens in bonte kleuren jouw woonplaats binnenrijdt? Dat zijn de vrachtwagens en de woonwagens van

Nadere informatie

Ben jij een deler? Delen moet je doen. Overal eten. Stel je voor... Laag hangend fruit

Ben jij een deler? Delen moet je doen. Overal eten. Stel je voor... Laag hangend fruit Ben jij een deler? Delen moet je doen Overal eten Stel je voor... Laag hangend fruit ER IS GENOEg Uitgave 1 APRIL 2014 Colofon Er is genoeg is mede mogelijk gemaakt door: journalistiek Marianne van den

Nadere informatie