Prediker: Dr. Dirk Jongkind Titel: Begrijp je wat je leest? Bijbellezingen: Jesaja 53: 1-10 (BGT) en Handelingen 8: 26:39 (NBV)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Prediker: Dr. Dirk Jongkind Titel: Begrijp je wat je leest? Bijbellezingen: Jesaja 53: 1-10 (BGT) en Handelingen 8: 26:39 (NBV)"

Transcriptie

1 Preek door de week+ Zondag 19 maart 2017 Prediker: Dr. Dirk Jongkind Titel: Begrijp je wat je leest? Bijbellezingen: Jesaja 53: 1-10 (BGT) en Handelingen 8: 26:39 (NBV) Jesaja 53: 1-10 (BGT) 1 Niemand van ons volk geloofde wat er verteld werd. Niemand van ons heeft gezien wat de machtige Heer gedaan heeft. 2 Gods dienaar werd in het begin door niemand gezien, net als een plantje dat maar niet wil groeien. Hij viel niet op, hij was niet mooi. Niemand keek naar hem, hij werd door niemand bewonderd. 3 De mensen liepen hem voorbij, ze deden alsof hij niet bestond. Hij wist wat pijn was, hij wist wat ziekte was. Hij liet zich liever niet aan de mensen zien. 4 Gods dienaar heeft pijn gehad, hij heeft voor ons geleden. Hij heeft onze ziektes en onze pijn gedragen. Wij dachten dat God zijn dienaar liet lijden om hem te straffen. 5-6 Maar God heeft hem gestraft voor ons. Gods dienaar is mishandeld voor onze fouten, hij is gedood voor onze zonden. Want wij luisterden niet meer naar God, we leken wel verdwaalde schapen. En Gods dienaar moest onze schuld dragen. Omdat hij gestraft werd, hebben wij nu vrede. Omdat hij geslagen is, zijn wij genezen. 7 Gods dienaar werd mishandeld, maar hij verzette zich niet. Hij zweeg, hij deed zijn mond niet open. Hij was zo stil als een lam dat geschoren wordt. Hij was zo stil als een schaap dat geslacht gaat worden. 8 Gods dienaar werd gevangengenomen. De mensen zeiden dat hij schuldig was. Hij werd weggebracht om gedood te worden. Niemand heeft geprotesteerd. Gods dienaar werd geslagen voor de zonden van het volk. Hij werd gedood, hij mocht niet langer leven. 9 Gods dienaar heeft nooit geweld gebruikt, hij heeft nooit iemand bedrogen. En toch werd hij begraven tussen de misdadigers, zijn graf lag tussen de graven van slechte mensen. 10 Want de Heer wilde dat zijn dienaar zou lijden. Zijn dienaar moest gedood worden. Hij moest zijn leven geven om de schuld van de mensen te dragen. Handelingen 8: 26:39 (NBV) 26 Een engel van de Heer zei tegen Filippus: Ga tegen de middag naar de verlaten weg van Jeruzalem naar Gaza. 27 Filippus deed wat hem gezegd werd en ging naar die weg toe. Daar kwam hij een Ethiopiër tegen, een eunuch, een hoge ambtenaar van de kandake, de koningin van Ethiopië, die belast was met het beheer van haar schatkist. Hij was in Jeruzalem geweest om daar God te aanbidden 28 en zat nu op de terugweg in zijn reiswagen de profeet Jesaja te lezen. 29 De Geest zei tegen Filippus: Ga naar die man daar in de wagen. 30 Filippus haastte zich naar hem toe en hoorde hem de profeet Jesaja lezen, waarop hij vroeg: Begrijpt u ook wat u leest? 31 De Ethiopiër antwoordde: Hoe zou dat kunnen als niemand mij uitleg geeft? Hij nodigde Filippus uit om in te stappen en bij hem te komen zitten. 32 Dit was het schriftgedeelte dat hij las:

2 Als een schaap werd hij naar de slacht geleid;als een lam dat stil is bij zijn scheerder deed hij zijn mond niet open.33 Hij werd vernederd en hem werd geen recht gedaan, wie zal van zijn nakomelingen verhalen? Want op aarde leeft hij niet meer. 34 De eunuch vroeg aan Filippus: Kunt u me zeggen over wie de profeet het heeft? Over zichzelf of over een ander? 35 Daarop begon Filippus met hem te spreken over het Evangelie van Jezus, waarbij hij deze schrifttekst als uitgangspunt nam. 36 Onderweg kwamen ze bij een plaats waar water was, en de eunuch zei: Kijk, water! Waarom zou ik niet gedoopt kunnen worden? 38 Hij liet de wagen stilhouden en beiden liepen het water in, zowel Filippus als de eunuch, waarna Filippus hem doopte. 39 Toen ze uit het water kwamen, greep de Geest van de Heer Filippus en nam hem mee, en de eunuch zag hem niet meer, maar vervolgde zijn weg vol vreugde. Aanvullende Bijbelgedeelten: 1 Dit zegt de HEER: Handel rechtvaardig, handhaaf het recht; de redding die ik breng is nabij, en weldra openbaar ik mijn gerechtigheid. 2 Gelukkig de mens die zo handelt, het mensenkind dat hieraan vasthoudt; hij neemt de sabbat in acht en ontwijdt hem niet, hij weerhoudt zijn hand van het kwaad. 3 De vreemdeling die zich met de HEER heeft verbonden, laat hij niet zeggen: De HEER zondert mij zeker af van zijn volk. En laat de eunuch niet zeggen: Ik ben maar een dorre boom. 4 Want dit zegt de HEER: De eunuch die mijn sabbat in acht neemt, die keuzes maakt naar mijn wil, die vasthoudt aan mijn verbond, 5 hem geef ik iets beters dan zonen en dochters: een gedenkteken en een naam in mijn tempel en binnen de muren van mijn stad. Ik geef hem een eeuwige naam, een naam die onvergankelijk is. 6 En de vreemdeling die zich met de HEER heeft verbonden om hem te dienen en zijn naam lief te hebben, om dienaar van de HEER te zijn ieder die de sabbat in acht neemt en niet ontwijdt, ieder die vasthoudt aan mijn verbond, 7 hem breng ik naar mijn heilige berg, hem schenk ik vreugde in mijn huis van gebed; zijn offers zijn welkom op mijn altaar. Mijn tempel zal heten Huis van gebed voor alle volken. 8 Zo spreekt God, de HEER, die bijeenbrengt wie uit Israël verdreven waren: Ik breng er nog meer bijeen dan al bijeengebracht zijn. (Jesaja 56 (NBV) Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft niet verloren ga, maar eeuwig leven hebbe. (Johannes 3:16 (NBG51) ********** Liederen Opwekking 474 Niemand is als U, niemand die mijn hart vervult zoals U ook al zoek ik heel mijn leven lang door, er is niemand zoals U (m) Uw liefde stroomt als een brede rivier, genezing komt door uw hand (v) Angstige kinderen schuilen bij U, niemand is als U

3 (laatste keer:) Niemand is als U, niemand die mijn hart vervult zoals U ook al zoek ik heel mijn leven lang door, er is niemand zoals U, ook al zoek ik heel mijn leven lang door, er is niemand zoals U, niemand zoals U U roept ons - Paul Baloche U kiest de zwakken en maakt ze sterk, eenvoudigen, U maakt ze groot. U heelt de pijn en vult ons met Uw levend Woord. Refrein: Want die liefde die ons heeft bevrijd, ja, die liefde die tot inzicht leidt, roept ieder van ons bij naam. U roept ieder van ons bij naam. Want die God die aard en hemel schiep, ja, die God die aan het kruishout stierf, roept ieder van ons bij naam. U roept ieder van ons bij naam. U neemt de twijfelaar erbij en U belooft: Je bent van Mij U roept wie trots en cynisch zijn: Kom maar bij Mij Bridge: U roept ons, U roept ons, U roept ons: Kom naar het kruis *********************************** Dirk Jongkind nam ons in deze Lijdenstijd mee naar Handelingen 8:26:38, het verhaal van de 'Kamerling uit Morenland' (NBG51) of zoals nieuwere vertalingen zeggen: de kamerheer van Chadace, de koningin van Ethiopië. De achtergrond van Handelingen 8 is bijzonder. Deze kamerheer was een eunuch (NBV), een ontmande. Hij was dus gecastreerd. Deze vreemdeling was vanuit Ethiopië op bezoek geweest in Jeruzalem, zoekend naar de God van Israël. Nu op de terugreis naar zijn land leest hij in de boekrol van Jesaja, die hij gekocht moet hebben tijdens zijn bezoek in Jeruzalem. Op het moment van het verhaal is hij aan het lezen in Jesaja 53.

4 Dirk nam ons in zijn preek mee vanuit Handelingen 8 naar Jesaja 53, maar gaf daarbij niet alleen een doorkijk naar het bekende Jesaja 53 maar ook naar het minder bekende Jesaja 56. Het is precies in Jesaja 56 waar vreemdelingen en ontmanden een heilrijke belofte ontvangen van de God van Israel: De vreemdeling hem breng ik naar mijn heilige berg, hem schenk ik vreugde in mijn huis van gebed; zijn offers zijn welkom op mijn altaar. Mijn tempel zal heten Huis van gebed voor alle volken. De eunuch geef ik iets beters dan zonen en dochters: een gedenkteken en een naam in mijn tempel en binnen de muren van mijn stad. Ik geef hem een eeuwige naam, een naam die onvergankelijk is. Dirk nam ons mee in de ontroerende gedachte hoe bijzonder Gods genade is en hoe die genade zich uitstrekt naar alle volken, inclusief de expliciet genoemde ontmanden. Probeer je voor te stellen wat het voor deze kamerheer betekend moet hebben om al in hoofdstuk 56 (slechts 3 hoofdstukken ná het bewuste hoofdstuk 53) over zichzelf te lezen. Waar hij in Jeruzalem niet de tempel in mocht (er hing een bordje met daarop genoemd voor wie de toegang verboden was, waaronder expliciet genoemd vreemdelingen en ontmanden), leest hij nu dat de dag gaat komen dat hij niet alleen welkom is om Gods bedehuis binnen te treden, maar dat zijn offers God ook welgevallig zullen zijn). Dirk benadrukte de rijkdom en reikwijdte van het Evangelie: juist in deze Lijdenstijd kunnen we niet genoeg bepaald worden bij de onvoorwaardelijke en allesomvattende liefde en genade van onze Here Jezus Christus. Het zet ons in beweging om Gods hart te kennen en bekend te maken. Onze God is de God van Johannes 3:16 en heeft inderdaad 'de wereld' (mijn huis zal een bedehuis heten voor alle volken - Jesaja 56:7) in haar volle omvang van alle mensen liefgehad. Ja, zo lief dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft Maar Dirk gaf ons nog een bijzondere doorkijk, die impliciet in de tekst aanwezig is, maar waar je gemakkelijk overheen leest. Het is het feit dat we in Handelingen 8 niet lezen dat Filippus de kamerheer vertelt over Jesaja 56 - en dat terwijl hij evangelist was. Uitgaande van Jesaja 53 verkondigde Filippus de kamerheer Jezus Christus. Dirk: wat ik hier zo bijzonder aan vind is hoe Filippus het blijkbaar genoeg vond de kern van het Evangelie door te geven: Jezus. Hij doopt en laat vervolgens de gedoopte kamerheer, vol vreugde (en vol van de Heilige Geest) zijn weg gaan, met de boekrol van Jesaja binnen handbereik. En de kamerling zal kort daarop ongetwijfeld verder zijn gaan lezen na Jesaja 53 en zag zichzelf genoemd in Gods heilsgeschiedenis.

5 Dirk: hoe bijzonder om jezelf in de Bijbel te ontdekken als deel van Gods genade in Christus. Dat herkennen creëert een vreugde: 'Dat ben ik! Dat is mijn verhaal! Dat is mijn God en Heiland!' Dat is de vreugde en diepe blijdschap van het lezen in Gods Woord waardoor je Jezus graag wilt volgen. Dirk vertelde wat het hem zelf doet als hij keer op keer ontdekt hoe in de Bijbel God persoonlijk tot ons spreekt als liefhebbende Vader in Jezus Christus. Voor zijn werk zit Dirk dag in dag uit gebogen over Griekse manuscripten (en soms snippers daarvan) van het Nieuwe Testament om de grondtekst zo zuiver en up to date mogelijk te boek te krijgen. Waarom? Juist met het doel dat dit secure werk bijbelverklaarders en bijbelvertalers straks zal dienen in het vertalen van de grondtekst naar de moedertalen van gewone mensen overal ter wereld. Om vervolgens deze gewone mensen te mogen laten ontdekken dat zij bijzonder geliefd zijn door God. Ja, dat vele mensen zichzelf zullen 'gaan lezen' in Gods heilsgeschiedenis, net zoals de kamerheer zichzelf las in Jesaja 56. Dirk merkte nog iets bijzonders op: waar het Lam zijn mond niet opendeed, deed Filippus dat wel, om over Jezus te vertellen. Het is de tijd na het 'Het is volbracht' van Jezus aan het kruis; we hoeven ons niet meer stil te houden, we kunnen wijzen op wat gebeurd is. Dirk: Waar we vol van Jezus zijn willen we graag zoveel mogelijk over Jezus vertellen, maar doe het niet allemaal in één keer. Beperk je net als Filippus tot tot de kern. En laat vervolgens Gods Geest de kans krijgen om daarin niet alleen harten te raken en te overtuigen, maar durf de persoon in kwestie ook los te laten en toe te vertrouwen aan Gods Geest. Anders gezegd: laat de persoon zijn weg vervolgen met Gods Geest in zijn hart en Gods woord op zijn schoot. Laat Gods Woord in de hand van nieuwgelovigen achter als dé Bron om uit te drinken op de levensweg die voor hen ligt. Gun hen de ontdekkingsreis om 'zichzelf terug te lezen' in de Bijbel, net als de kamerheer. Zodat ze met de vreugde om de ontdekking(en) zijn Woord gaan lezen en vertrouwen. ************************************************* Neem tijd om - in stilte - naar boven te halen wat jou in de dienst heeft geraakt en hoe God daarin tot je heeft gesproken. Mocht je tijdens de dienst aantekeningen hebben gemaakt, neem ze erbij. Vragen om met elkaar te delen in de huiskring: 1. Wat heeft je geraakt in de dienst? Hoe heeft God daarin tot je gesproken? 2. Zijn er in je leven bepaalde schriftgedeelten geweest die jou geraakt hebben op een manier die je zelf nooit voorzien had? En zo ja, welke gedeelten waren dat en wat raakte je precies?

6 3. God onze Vader spreekt tot ons door de Schrift heen. Wat helpt jou om de Bijbel zo te lezen dat je Gods stem verstaat in wat je leest? 4. Wat een bemoediging om te zien dat God deze kamerheer op het oog had om Hem te leren kennen. God gebruikte Filippus daar voor. God wil ook een ieder van ons gebruiken om mensen tot Zich te trekken. Voor ons lijken sommigen mensen onbereikbaar. Maar voor God is niets onmogelijk. Hij wil ook jou gebruiken als een Filippus. Onze komende diensten met Goede Vrijdag en Pasen kunnen aanleiding zijn om in geloofsgesprek te raken met vrienden en bekenden die Christus nog niet kennen. Neem als kring tijd om samen te bidden voor wie uitgenodigd kunnen worden. Neem ook tijd om te bidden voor vrijmoedigheid om met hen daarover te spreken. ************************************************************** Actueel in de gemeente: Woensdag 22 maart: Gemeente-avond met Jaarvergadering (aanvang uur, inloop uur) - maak er een (extra) kringavond van! Maandag 27 maart: Feestelijke Slotavond van de Alpha Cursus en de Introductie Cursus, met getuigenissen. Een mooie gelegenheid om te ontdekken wat de Alpha Cursus inhoudt en om iemand mee te nemen die meer zou willen weten over het christelijk geloof. Laat je bemoedigen en kom! Inloop vanaf 18:45 uur. De maaltijd begint om uur, einde ca. 21:30 uur. Geef je i.v.m. de maaltijd op via de website. Maandag 3 april: Start volgende Alpha Cursus en Introductie Cursus. Idee om als kring de Introductie Cursus te doen? De Introductie Cursus is geheel vernieuwd en zeer geschikt om samen als kring te doen. Er is de mogelijkheid om samen als kring vooraf een tafel te krijgen om met elkaar de maaltijd te delen. Ook is het mogelijk om in de cursus als kring op te trekken. Dit gebeurt bij de cursus-onderdelen waar de deelnemers uit elkaar gaan in kleine groepen. Opgave via de website. Pinksterzondag 4 juni a.s. is de volgende doopdienst. ********************************************************** Gebed Dank, Here, voor het wonder dat U tot ons spreekt door de Schrift. Geef ons door Uw geest geopende ogen en harten om U te verstaan. In Jezus naam. Amen. ************************************************************

7 OVER PREEK DOOR DE WEEK+ Misschien ben je al gewend om Preek door de Week (PddW) te ontvangen, de dagelijkse overdenking van maandag t/m zaterdag. Deze persoonlijke overdenkingen voor doordeweek zijn gebaseerd op de preek van de zondag daarvoor in De Meerkerk. Voor hen die deze zondag moesten missen is de preek, alsook de hele dienst, beschikbaar op onze website. Dit seizoen willen we de zondagse dienst ook nemen als basis voor onze Meerkerkhuiskringen. Inspiratie daartoe vinden we aan het slot van Handelingen 2. We lezen daar over de eerste christenen dat zij dagelijks in de tempel bijeenkwamen en vervolgens hun leven deelden van huis tot huis. Tempel en huis lagen in elkaars verlengde. Wat in de tempel geleerd en beleefd werd, kreeg verdieping en uitwerking thuis en vice versa. Dat thuis, zo lezen we, was niet alleen een individuele verwerking en verdieping. Integendeel. Wat gezamenlijk in de tempel beleefd werd, kreeg gezamenlijk een vervolg aan huis. De eerste christengemeente was een leefgemeenschap die dagelijks met elkaar optrok in de tempel en aan huis. Bij ons westerse christenen, 2000 jaar later in Nederland, is er weinig over van het leven als dagelijkse gemeenschap van tempel en huis. Toch doen we ons best om er iets van te proeven. Op zondag in de diensten. Doordeweeks in de huiskringen. Met Preek door de Week+ willen we een handreiking geven voor het gemeenschapsleven als huiskring. PddW+ geeft net als PddW handreikingen om verder aan de slag te gaan met de zondagse boodschap. PddW voor in je persoonlijke stille tijd. PddW+ voor samen in je huiskring. Waarbij natuurlijk gezegd moet worden dat het individuele en gezamenlijke leven elkaar versterkt en net als bij de eerste christenen niet te scheiden is. Zo wordt de zondag en de week met elkaar verbonden, individueel en gezamenlijk. De zondagse dienst speelt daarbij een centrale rol. Het is het begin van de week, persoonlijk en gezamenlijk. Het samenzijn als gemeente is als een steen die op zondag in het water valt en golven maakt die doorwerken in de week die volgt. Hoe mooi zou het zijn als we elkaar op de kring de vraag zouden stellen: Hoe heeft God tot je gesproken afgelopen zondag in de dienst? In het beeld van de steen en het water: wat heeft je geraakt en hoe hebben de golven doorgewerkt in je hart en leven? Als we op deze manier de zondag gaan beleven en de boodschap van God tot ons nemen, komt ieder voorbereid naar de huiskring. Je hebt in de dienst iets ontvangen

8 wat je meeneemt in je hart. En wellicht heb je aantekeningen gemaakt van dingen die je geraakt hebben en die je opgeschreven hebt voor verdere doordenking. Thuisgekomen na de zondagse dienst ligt deze PddW+ in je mailbox. En op maandag komt de eerste PddW. Zo kan het zondagse samenzijn een verdere uitwerking krijgen en kan God verder tot Zijn doel komen, met jou maar ook door jou heen naar je geloofsgenoten in de huiskring, en vice versa. Zo wordt de kring meer kring van delen wat God in onze levens doet, net als in Handelingen 2. Tempel en huis liggen dan inderdaad in elkaars verlengde. Hiervoor vind je de PddW+ voor deze week om mee aan de slag te gaan. Het zal misschien nog even wennen zijn. Maar Gods Geest is ons nabij. We mogen verwachtingsvol zijn. Heel veel zegen met en voor elkaar! NB Mocht je onverhoopt de dienst niet hebben kunnen bijwonen en deze ook niet op de website bekeken hebben, vraag een van je kringleden om je bij te praten. Elkaar op deze manier helpen zal het samen van de huiskring dienen. ************************* Naast het gebruik in de huiskring is PddW+ ook geschikt voor momenten waarop je je geloof wilt delen met anderen buiten je huiskring. Bijvoorbeeld met je partner of kinderen, met je vrienden, in je bedieningsteam in de kerk of met een paar collega s op je werk. Als Meerkerk hopen we dat PddW+ een aanvullende hulp is voor verdere geloofsverdieping en de uitwerking daarvan in het samen gemeente zijn. Ontvang je nog geen PddW? Abonneer je dan gratis via onze website en ontvang samen met PddW (maandag t/m zaterdag) ook PddW+ (zondag).

PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 9 OKTOBER 2016

PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 9 OKTOBER 2016 PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 9 OKTOBER 2016 Thema: Opdat... Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: Johannes 3: 14-17 (NBG'51) 30 Jezus heeft nog wel vele andere tekenen voor de ogen van Zijn discipelen gedaan,

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Bekeert je en laat je dopen Bijbelgedeelte: Handelingen 2: 38A (NBG'51) van Jezus Christus, tot vergeving van uw zonden, Context:

Nadere informatie

De schijf begint met Woord en Gebed - De Bijbel en Bidden - we leren het onze kinderen: Lees je Bijbel, bid elke dag.

De schijf begint met Woord en Gebed - De Bijbel en Bidden - we leren het onze kinderen: Lees je Bijbel, bid elke dag. PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 23 OKTOBER 2016 Thema: dat zij U kennen... Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: Johannes 17:1-9 (HSV) 1 Dit sprak Jezus, en Hij sloeg Zijn ogen op naar de hemel en zei: Vader,

Nadere informatie

Thema: Verbonden Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: 1 Johannes 1:3-4; we lezen de teksten in twee vertalingen:

Thema: Verbonden Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: 1 Johannes 1:3-4; we lezen de teksten in twee vertalingen: Preek door de week+ Zondag 6 november 2016 Thema: Verbonden Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: 1 Johannes 1:3-4; we lezen de teksten in twee vertalingen: NBV: Wat wij gezien en gehoord hebben, verkondigen

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 18 december 2016

Preek door de week+ Zondag 18 december 2016 Preek door de week+ Zondag 18 december 2016 Prediker: Patrick van der Laan Titel: Titel: Vol verwachting. Bijbeltekst: Jeremia 31: 31-33 (NBV) 31 De dag zal komen-spreekt de HEER dat Ik met het volk van

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 12 maart 2017

Preek door de week+ Zondag 12 maart 2017 Preek door de week+ Zondag 12 maart 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: We moeten alles doen wat God van ons wil Bijbellezingen: Mattheus 3:13-17 (GNB) 13 Jezus ging van Galilea naar de Jordaan om zich

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 26 maart Prediker: Wigle Tamboer Titel: Hij heeft zijn leven voor de kerk gegeven Bijbellezing: Efeze 5:25-27 (GNB98)

Preek door de week+ Zondag 26 maart Prediker: Wigle Tamboer Titel: Hij heeft zijn leven voor de kerk gegeven Bijbellezing: Efeze 5:25-27 (GNB98) Preek door de week+ Zondag 26 maart 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Hij heeft zijn leven voor de kerk gegeven Bijbellezing: Efeze 5:25-27 (GNB98) Mannen, heb uw vrouw lief, zoals Christus zijn kerk

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 Mt 16,21 7 8 9 10 Ze spraken met elkaar over alles wat er gebeurd was. 15 Terwijl ze zo liepen te praten, kwam er iemand bij hen lopen. Het was Jezus, 16 maar de leerlingen herkenden hem niet.

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 13 november Titel: Toen ik aan het bidden was Spreker: Joop Strietman Bijbeltekst: Handelingen 22:17-22 (NBV)

Preek door de week+ Zondag 13 november Titel: Toen ik aan het bidden was Spreker: Joop Strietman Bijbeltekst: Handelingen 22:17-22 (NBV) Preek door de week+ Zondag 13 november 2016 Titel: Toen ik aan het bidden was Spreker: Joop Strietman Bijbeltekst: Handelingen 22:17-22 (NBV) 17 Later, toen ik terug was in Jeruzalem en in de tempel aan

Nadere informatie

VERBONDEN MET GOD. Brugdienst Andreaskerk - 7 juli uur

VERBONDEN MET GOD. Brugdienst Andreaskerk - 7 juli uur VERBONDEN MET GOD - Brugdienst Andreaskerk - 7 juli 2019 10.30 uur Opwekking 797 U roept ons samen als kerk van de Heer, verbonden met U en elkaar. Wij brengen U lof, geven U alle eer: eendrachtig, veelstemmig

Nadere informatie

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u.

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u. Preek door de week+ Zondag 21 mei 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Kom naar Hem toe... Bijbellezing: 1 Petrus 2:1-5, 9,10 (HSV) 1 Leg dan af alle slechtheid, alle bedrog, huichelarij, afgunst en alle

Nadere informatie

Prediker: Christiaan Vos Titel: Gezegend om te Zegenen Bijbellezingen: Johannes 20:1-8, 2 Timoteüs 2:2 en 1 Korintiërs 15: 1-11 (NBV)

Prediker: Christiaan Vos Titel: Gezegend om te Zegenen Bijbellezingen: Johannes 20:1-8, 2 Timoteüs 2:2 en 1 Korintiërs 15: 1-11 (NBV) Preek door de week+ Zondag 30 april 2017 Prediker: Christiaan Vos Titel: Gezegend om te Zegenen Bijbellezingen: Johannes 20:1-8, 2 Timoteüs 2:2 en 1 Korintiërs 15: 1-11 (NBV) Johannes 20: 1-8 1 Vroeg op

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Gezang 289 : 1 en 5

Wij zingen voor de dienst: Gezang 289 : 1 en 5 Wij zingen voor de dienst: Gezang 289 : 1 en 5 Gezang 289 : 1a b 5a b Gezang 289 : 1a b 5a b Gezang 289 : 1a b 5a b Gezang 289 : 1a b 5a b Wij zingen: Psalm 84 : 1 en 4 Psalm 84 : 1a b c 4a b c Psalm

Nadere informatie

Prediker: Wigle Tamboer Titel: Steek over en help ons Bijbelteksten: Handelingen 16: 8-10 en Filippenzen 1: 3-6, 9-11 (beide uit GNB96)

Prediker: Wigle Tamboer Titel: Steek over en help ons Bijbelteksten: Handelingen 16: 8-10 en Filippenzen 1: 3-6, 9-11 (beide uit GNB96) Preek door de week+ Zondag 12 februari 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Steek over en help ons Bijbelteksten: Handelingen 16: 8-10 en Filippenzen 1: 3-6, 9-11 (beide uit GNB96) 8 Ze zetten hun tocht

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 17 januari 2017

Preek door de week+ Zondag 17 januari 2017 Preek door de week+ Zondag 17 januari 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Blijf in mijn buurt, dan zul je gelukkig zijn Bijbeltekst: Spreuken 8: 32-34 (BGT) Luister daarom goed naar mij! Ik ben Wijsheid.

Nadere informatie

Preek door de week + Zondag 30 oktober 2016

Preek door de week + Zondag 30 oktober 2016 Preek door de week + Zondag 30 oktober 2016 Thema: Bidden als lifestyle Spreker: Evert Jan Ouweneel Bijbeltekst: Matteüs 6:26-32) Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 16 april 2017 Pasen. Prediker: Wigle Tamboer Titel: Wat zoek je? Bijbellezing: Lukas 24:1-8 (BGT)

Preek door de week+ Zondag 16 april 2017 Pasen. Prediker: Wigle Tamboer Titel: Wat zoek je? Bijbellezing: Lukas 24:1-8 (BGT) Preek door de week+ Zondag 16 april 2017 Pasen Prediker: Wigle Tamboer Titel: Wat zoek je? Bijbellezing: Lukas 24:1-8 (BGT) 1 Op zondagochtend gingen de vrouwen heel vroeg naar het graf. Ze hadden de olie

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 22 januari Prediker: Patrick van der Laan Titel: Op eigen benen staan Bijbeltekst: Johannes 4:34 (NBV)

Preek door de week+ Zondag 22 januari Prediker: Patrick van der Laan Titel: Op eigen benen staan Bijbeltekst: Johannes 4:34 (NBV) Preek door de week+ Zondag 22 januari 2017 Prediker: Patrick van der Laan Titel: Op eigen benen staan Bijbeltekst: Johannes 4:34 (NBV) Maar Jezus zei: Mijn voedsel is: de wil doen van Hem die Mij gezonden

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 27 november 2016

Preek door de week+ Zondag 27 november 2016 Preek door de week+ Zondag 27 november 2016 Prediker: Orlando Bottenbley Titel: Geraakt, geroepen en gedreven Bijbelgedeelte: 2 Korintiërs 5 : 14-21 (NBV) 14 Wat ons drijft is de liefde van Christus, omdat

Nadere informatie

die in de hemelen zijt mag dat?! Nieuwe Kerkviering Moederdag 12 mei 2019 Met medewerking van Glorify

die in de hemelen zijt mag dat?! Nieuwe Kerkviering Moederdag 12 mei 2019 Met medewerking van Glorify Onze Moeder die in de hemelen zijt mag dat?! Nieuwe Kerkviering Moederdag 12 mei 2019 Met medewerking van Glorify band en gospelkoor uit Middelburg ds. Freek Schipper werkgroep Nieuwe Kerkvieringen 1 Welkom

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 7 mei Prediker: Wigle Tamboer Titel: Saul, Saul, waarom vervolg je Mij? Bijbellezingen: Handelingen 9:1-19 (NBV)

Preek door de week+ Zondag 7 mei Prediker: Wigle Tamboer Titel: Saul, Saul, waarom vervolg je Mij? Bijbellezingen: Handelingen 9:1-19 (NBV) Preek door de week+ Zondag 7 mei 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Saul, Saul, waarom vervolg je Mij? Bijbellezingen: Handelingen 9:1-19 (NBV) 1 Intussen bedreigde Saulus de leerlingen van de Heer nog

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 16 OKTOBER 2016

PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 16 OKTOBER 2016 PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 16 OKTOBER 2016 Thema: Aan tafel Spreker: Peter Kos Bijbeltekst: 2 Samuël 9: 1-13 (NBV) 1 David vroeg: Is er nog iemand over van de familie van Saul? Die zal ik dan goed behandelen,

Nadere informatie

Prediker: Wigle Tamboer Titel: Wees in Jezus geworteld en bouw op Hem Bijbelteksten: Psalm 1 (GNB96) en Kolossenzen 2: 6,7 (GNB96)

Prediker: Wigle Tamboer Titel: Wees in Jezus geworteld en bouw op Hem Bijbelteksten: Psalm 1 (GNB96) en Kolossenzen 2: 6,7 (GNB96) Preek door de week+ Zondag 29 januari 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Wees in Jezus geworteld en bouw op Hem Bijbelteksten: Psalm 1 (GNB96) en Kolossenzen 2: 6,7 (GNB96) Psalm 1 (GNB96) 1 Gelukkig

Nadere informatie

VIERING VAN DE DOOP. van MINNE

VIERING VAN DE DOOP. van MINNE VIERING VAN DE DOOP van MINNE Voorgangers: Robbert-Jan van Duijn Dirk-Jan Lagerweij Koor: Inspiration onder leiding van Pim Philipse Soliste: Hetty Schouten van de Velden Organist: Johan Haaksma Gastheer

Nadere informatie

Sabbat in de Profetieën

Sabbat in de Profetieën 14 jan. 2017 Moe, druk, of gestrest? Ontdek de rust van de Bijbelse sabbat WIJ ZIJN DE KERK VAN DE ZEVENDE-DAGS DAGS ADVENTISTEN, GEMEENTE ZOETERMEER Amos 8:4-6 Jullie die de armen kwaad willen berokkenen

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 5 JUNI 2016 Bijbelgedeelte: 1 Samuël 13:1-15 (NBV) Prediker: Marco van Delft Beproef geduld!

PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 5 JUNI 2016 Bijbelgedeelte: 1 Samuël 13:1-15 (NBV) Prediker: Marco van Delft Beproef geduld! PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 5 JUNI 2016 Bijbelgedeelte: 1 Samuël 13:1-15 (NBV) Prediker: Marco van Delft Beproef geduld! 1 Saul was dertig jaar oud toen hij koning werd. Twee jaar was hij koning van Israël.

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 5 februari Prediker: Wigle Tamboer Titel: geschapen om goede werken te doen Bijbelteksten: Efeze 2: 8-10 (NBG51)

Preek door de week+ Zondag 5 februari Prediker: Wigle Tamboer Titel: geschapen om goede werken te doen Bijbelteksten: Efeze 2: 8-10 (NBG51) Preek door de week+ Zondag 5 februari 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: geschapen om goede werken te doen Bijbelteksten: Efeze 2: 8-10 (NBG51) 8 Want door genade zijt gij behouden, door het geloof, en

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. Ouderling van dienst : mw. F. Hovius. Naam van de zondag: Kleur: Groen (kleur van hoop, groei, leven en toekomst)

Welkom in de Menorah. Ouderling van dienst : mw. F. Hovius. Naam van de zondag: Kleur: Groen (kleur van hoop, groei, leven en toekomst) Welkom in de Menorah Voorganger : ds. A.H. Boschma Ouderling van dienst : mw. F. Hovius Organist : dhr. H. Dorsman Lectrice : mw. N. Feenstra Naam van de zondag: Kleur: Groen (kleur van hoop, groei, leven

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 19 februari Prediker: Patrick van der Laan Titel: Bouwval gezocht! Bijbellezing: Lucas 6: (NBV)

Preek door de week+ Zondag 19 februari Prediker: Patrick van der Laan Titel: Bouwval gezocht! Bijbellezing: Lucas 6: (NBV) Preek door de week+ Zondag 19 februari 2017 Prediker: Patrick van der Laan Titel: Bouwval gezocht! Bijbellezing: Lucas 6: 47-49 (NBV) Ik zal jullie vertellen op wie degene lijkt die bij me komt, naar mijn

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 9 april Prediker: Orlando Bottenbley Titel: Gezegend, geroepen en betrokken Bijbellezing: Efeziërs 4: 7-16 (NBV)

Preek door de week+ Zondag 9 april Prediker: Orlando Bottenbley Titel: Gezegend, geroepen en betrokken Bijbellezing: Efeziërs 4: 7-16 (NBV) Preek door de week+ Zondag 9 april 2017 Prediker: Orlando Bottenbley Titel: Gezegend, geroepen en betrokken Bijbellezing: Efeziërs 4: 7-16 (NBV) 7 Aan ieder van ons is genade geschonken naar de maat waarmee

Nadere informatie

Samenzang voor de dienst. Zingen: Hemelhoog 391. Refrein. refrein. refrein. Zingen: NLB 885 / Hemelhoog 336

Samenzang voor de dienst. Zingen: Hemelhoog 391. Refrein. refrein. refrein. Zingen: NLB 885 / Hemelhoog 336 17 september 2017; Oecumenische dienst Vredesweek 2017; Immanuëlkerk; pastor Henri Egging; ds. Chris Schreuder; Gerard de Waardt; Happy Days; Maranathasingers; samenspeelgroep Zingen: Hemelhoog 391 Samenzang

Nadere informatie

Startzondag 16 september 2018

Startzondag 16 september 2018 Startzondag 16 september 2018 Thema: Een goed gesprek! Organist Henk Monteny Medewerking Piano Flip Markwat Dwarsfluit Elsemieke Bolle Welkomkerk Zuidland Welkom en mededelingen Gebed om Gods ontferming

Nadere informatie

21 juni uur R Kelder (West en Oost) Votum en zegengroet Psalm 117 Gebed Schriftlezing + Tekst: Handelingen 8:26-40 Psalm 84:2,5

21 juni uur R Kelder (West en Oost) Votum en zegengroet Psalm 117 Gebed Schriftlezing + Tekst: Handelingen 8:26-40 Psalm 84:2,5 21 juni 17.00 uur R Kelder (West en Oost) Votum en zegengroet Psalm 117 Gebed Schriftlezing + Tekst: Handelingen 8:26-40 Psalm 84:2,5 Preek Psalm 87:3,4 Collecte LvK 21:6,7 Lezing Formulier HA 5 Apostolische

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Preek door de Week+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Preek door de Week+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Titel: De tegendraadse levensstijl van volgelingen van Jezus

Titel: De tegendraadse levensstijl van volgelingen van Jezus Preek door de Week+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. PREEK DOOR DE WEEK+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Zingen: Op Toonhoogte 343. Zingen: Op Toonhoogte 94. Zingen: Op Toonhoogte 234. Zingen: Op Toonhoogte 112. Zingen: Op Toonhoogte 236

Zingen: Op Toonhoogte 343. Zingen: Op Toonhoogte 94. Zingen: Op Toonhoogte 234. Zingen: Op Toonhoogte 112. Zingen: Op Toonhoogte 236 Welkom Zingen: Op Toonhoogte 343 Votum en Groet Zingen: Op Toonhoogte 94 Geloofsbelijdenis Zingen: Op Toonhoogte 234 Gebed Schriftlezing: Jesaja 53 Zingen: Op Toonhoogte 112 Verkondiging Luisterlied Zingen:

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. PREEK DOOR DE WEEK+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 11 december 2016

Preek door de week+ Zondag 11 december 2016 Preek door de week+ Zondag 11 december 2016 Prediker: Lauran Bethell Titel: Wat kunnen we leren van Rachab? Bijbeltekst: Mattheüs 1: 5-6 (NBV): Salmon verwekte Boaz bij Rachab, Boaz verwekte Obed bij Ruth,

Nadere informatie

Prediker: Orlando Bottenbley Titel: We zijn een gemeenschap Bijbellezing: Efeze 2 : 18, 19 (HSV) en 1 Petrus 2 : 9, 10a (NBV)

Prediker: Orlando Bottenbley Titel: We zijn een gemeenschap Bijbellezing: Efeze 2 : 18, 19 (HSV) en 1 Petrus 2 : 9, 10a (NBV) Preek door de week+ Zondag 28 mei 2017 Prediker: Orlando Bottenbley Titel: We zijn een gemeenschap Bijbellezing: Efeze 2 : 18, 19 (HSV) en 1 Petrus 2 : 9, 10a (NBV) Efeze 2 : 18, 19 (HSV) 18 Want door

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest, deel 2. les 8B FOLLOW

Wie is de Heilige Geest, deel 2. les 8B FOLLOW Wie is de Heilige Geest, deel 2 les 8B DEEL 2B FOLLOW HET KARAKTER VAN DE HEILIGE GEEST Als we teksten gaan lezen over de Heilige Geest, dan zullen we veel over God leren. De Heilige Geest is in ons. Als

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Preek door de Week+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Behalve in de huiskringen is de PddW+ ook geschikt voor momenten waarop je je geloof wilt

Nadere informatie

Prediker: Remy Splinter Titel: Midden in de samenleving Bijbellezingen: Mattheus 5:13-16, 1 Petrus 2:4-12, (beiden NBV)

Prediker: Remy Splinter Titel: Midden in de samenleving Bijbellezingen: Mattheus 5:13-16, 1 Petrus 2:4-12, (beiden NBV) Preek door de week+ Zondag 5 maart 2017 Prediker: Remy Splinter Titel: Midden in de samenleving Bijbellezingen: Mattheus 5:13-16, 1 Petrus 2:4-12, 21-25. (beiden NBV) Mattheüs 5: 13-16 13 Jullie zijn het

Nadere informatie

Votum en groet We belijden dat onze hulp en verwachting van God komt. De volgende liederen zingen we staande indien mogelijk:

Votum en groet We belijden dat onze hulp en verwachting van God komt. De volgende liederen zingen we staande indien mogelijk: Inleidend muziekspel Welkom en afkondigingen Door ouderling van dienst. Stil gebed Votum en groet We belijden dat onze hulp en verwachting van God komt. De volgende liederen zingen we staande indien mogelijk:

Nadere informatie

Kijk, water! Orde voor de dienst van Woord, Gebed en Doop. In deze dienst zullen Josje van Pinxteren en Emma Vugts worden gedoopt.

Kijk, water! Orde voor de dienst van Woord, Gebed en Doop. In deze dienst zullen Josje van Pinxteren en Emma Vugts worden gedoopt. Orde voor de dienst van Woord, Gebed en Doop Kijk, water! In deze dienst zullen Josje van Pinxteren en Emma Vugts worden gedoopt. Voorganger: ds. Bert van der Linden Organist: Nico Olie Waalwijk, 3 april

Nadere informatie

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51)

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51) Preek door de week+ Zondag 18 juni 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: De liefde van weleer Bijbel: Openbaring 2:1-7 (NBV) Schrijf aan de engel van de gemeente in Efeze: 'Dit zegt Hij die de zeven sterren

Nadere informatie

Zondag 20 augustus 2017

Zondag 20 augustus 2017 Welkom en mededelingen VOORBEREIDING V: De Heer zij met u. G: Ook met u zij de Heer. V: Onze hulp is in de naam des Heren G: die hemel en aarde gemaakt heeft. Drempelgebed Lied 139: 1 en 2 1 Heer, die

Nadere informatie

KOORKERKGEMEENSCHAP MIDDELBURG

KOORKERKGEMEENSCHAP MIDDELBURG KOORKERKGEMEENSCHAP MIDDELBURG Orde van Dienst 8 mei 2016 Wezenzondag Thema: stilstaan Voorganger: Organist: Gastheer/vrouw: Koster: Leesdienst: ds. Ivo de Jong Mathieu Meijs Maarten t Hooft Evert Roering

Nadere informatie

Dankdag 2017 והיעשי Blij verrast!

Dankdag 2017 והיעשי Blij verrast! Dankdag 2017 ישעיהו Blij verrast! Dominee: van Oordt - Koster: Bouwman Orgel: Mw. Veenstra - Piano: Wilbert Baelde - Dwarsfluit: Maria van Dijk Koor: Joyful Gospel Kidz o.l.v. Anne Don Welkom! Fijn dat

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

de kamerheer uit Ethiopië

de kamerheer uit Ethiopië de kamerheer uit Ethiopië Aangepaste dienst 22 mei 2016 Wilhelminakerk Ridderkerk-Slikkerveer Handelingen 8: 39b... hij vervolgde zijn weg met blijdschap. Organist: Martin Butter Voorganger: Ds. P. van

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling voorzitter Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

***************************************************************************** ZONDAG 13 MEI 2018

***************************************************************************** ZONDAG 13 MEI 2018 PREEK DOOR DE WEEK+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15 De Bijbel open 14-10-15 Mijn hoop is op U Heer, G mijn kracht is in U Heer, mijn hart is van U Heer, van U. Ik prijs U met heel mijn hart, ik prijs U met al mijn kracht. Met heel mijn hart, met al mijn

Nadere informatie

Prediker: Henk Binnendijk Titel: Staande blijven in de storm Bijbellezing: Mattheüs 7: 24-27, Mattheüs 5: 3-6 en Mattheüs 7: 7-8, (NBG51)

Prediker: Henk Binnendijk Titel: Staande blijven in de storm Bijbellezing: Mattheüs 7: 24-27, Mattheüs 5: 3-6 en Mattheüs 7: 7-8, (NBG51) Preek door de week+ Zondag 23 april 2017 Prediker: Henk Binnendijk Titel: Staande blijven in de storm Bijbellezing: Mattheüs 7: 24-27, Mattheüs 5: 3-6 en Mattheüs 7: 7-8, 13-14 (NBG51) Mattheüs 7: 24-27

Nadere informatie

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin Met Deliver zingen we voor de dienst; Dat is genade! - Opwekking 722 Heer ik dank U Voor wat U heeft gedaan Ik kon niet doorgaan op eigen kracht Maar dankzij Jezus mag ik nu voor U staan U spreekt mij

Nadere informatie

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017 DE WIL VAN GOD Erwin van Bavel 10 juni 2017 Intro Bidt gij dan aldus: Onze Vader die in de hemelen zijt, uw naam worde geheiligd; uw Koninkrijk kome; uw wil geschiede, gelijk in de hemel alzo ook op de

Nadere informatie

***************************************************************************** ZONDAG 17 JUNI 2018

***************************************************************************** ZONDAG 17 JUNI 2018 PREEK DOOR DE WEEK+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. PREEK DOOR DE WEEK+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Boek voor beginnende Bijbellezers. Wegwijs. in de Bijbelboodschap. Nieuwe Testament. Arthur Hale en Jan Koert Davids

Boek voor beginnende Bijbellezers. Wegwijs. in de Bijbelboodschap. Nieuwe Testament. Arthur Hale en Jan Koert Davids Boek voor beginnende Bijbellezers Wegwijs in de Bijbelboodschap Nieuwe Testament Arthur Hale en Jan Koert Davids Over dit boek Op een dag zag Filippus één van Jezus dienaren een reiswagen, waarin een man

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. PREEK DOOR DE WEEK+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers

Nadere informatie

Meeleven: De familie Seton neemt deze zondag afscheid van onze wijkgemeente vanwege hun vertrek naar Exloo.

Meeleven: De familie Seton neemt deze zondag afscheid van onze wijkgemeente vanwege hun vertrek naar Exloo. Nieuwsbrief van de Wijkgemeente Martinikerk Groningen Van harte welkom in deze dienst van de Wijkgemeente Martinikerk. In deze dienst zingen we uit het Liedboek voor de Kerken. Een exemplaar kunt u bij

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil

Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil voorganger: ds. Hans van Walsum muzikale begeleiding: Dedication / m.m.v. de jongeren van de TTV-club SAMENKOMEN Welkom en mededelingen

Nadere informatie

I Korinthe 2:1-8 (BGT) - Gods wijsheid versus menselijke wijsheid / Gods 'gezichtspunt' versus die van mensen:

I Korinthe 2:1-8 (BGT) - Gods wijsheid versus menselijke wijsheid / Gods 'gezichtspunt' versus die van mensen: Preek door de week+ Zondag 26 februari 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: En jullie dan? Bijbellezing: Mattheüs 16: 13-17 (Het Boek) en 21-26 (GNB96) 13 Toen Jezus in Caesarea Filippi kwam, vroeg Hij

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Preek door de Week+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Week 3. Voorbereiding Heilig Avondmaal

Week 3. Voorbereiding Heilig Avondmaal 1 Week 3 2 Zondag Want alzo lief Johannes 3:14-21 Overdenk vandaag Gods liefde voor uw en mijn redding in Jezus de Messias. Gods liefde gaat uit naar een wereld verloren in zonden en schuld. Ook wij waren

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 2 juli Prediker: Henk Binnendijk Titel: Het Meesterwerk van God Bijbellezing: Openbaring 4:1,2 en 6,7 (NBG51)

Preek door de week+ Zondag 2 juli Prediker: Henk Binnendijk Titel: Het Meesterwerk van God Bijbellezing: Openbaring 4:1,2 en 6,7 (NBG51) Preek door de week+ Zondag 2 juli 2017 Prediker: Henk Binnendijk Titel: Het Meesterwerk van God Bijbellezing: Openbaring 4:1,2 en 6,7 (NBG51) 1 Na deze dingen zag ik, en zie, er was een deur geopend in

Nadere informatie

The coming of the Christ

The coming of the Christ The coming of the Christ blok A - nivo 2 - avond 3 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Lied van verlossing 19.25 De moederbelofte (herhaling) 19.35 Profetie over Christus (Jesaja 53:1-11)

Nadere informatie

De tekst van Jesaja 53 uit Bijbel in Gewone Taal en uit de Nieuwe Bijbel Vertaling gevolgd door de preek van ds Richtsje Abma d.d.

De tekst van Jesaja 53 uit Bijbel in Gewone Taal en uit de Nieuwe Bijbel Vertaling gevolgd door de preek van ds Richtsje Abma d.d. De tekst van Jesaja 53 uit Bijbel in Gewone Taal en uit de Nieuwe Bijbel Vertaling gevolgd door de preek van ds Richtsje Abma d.d. 17 maart 2017 Jesaja 53 uit Bijbel in Gewone Taal Gods dienaar werd door

Nadere informatie

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017 School Gezinsdienst Prinses Julianakerk Scheveningen Zondag 5 februari 2017 Thema: Heb je naaste lief! Voorganger: Arjo van der Steen Organist: Frans van Riessen Het verloop van de dienst Welkom Zingen:

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. PREEK DOOR DE WEEK+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

De Christus moest lijden over Jesaja 53

De Christus moest lijden over Jesaja 53 1 Verkondiging in IJmuiden-west, de Nieuwe Kerk Ds. Robbert Veen 12 maart 2017 De Christus moest lijden over Jesaja 53 Leer mij, o Heer, uw lijden recht betrachten d.i. overdenken. Dat is, in de woorden

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Paasviering. Sing-in 2017

Paasviering. Sing-in 2017 Paasviering Sing-in 2017 Welkom en gebed Psalm 100:1 Juich, aarde, juich alom den HEER; Dient God met blijdschap, geeft Hem eer; Komt, nadert voor Zijn aangezicht; Zingt Hem een vrolijk lofgedicht. Wij

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Liturgie voor de Gezinsdienst op 7 april 2019 Voorganger: Ds. R.A. Houtman, Epe M.m.v. Combo Goede Herderkerk Thema: Wil je Jezus volgen?

Liturgie voor de Gezinsdienst op 7 april 2019 Voorganger: Ds. R.A. Houtman, Epe M.m.v. Combo Goede Herderkerk Thema: Wil je Jezus volgen? Liturgie voor de Gezinsdienst op 7 april 2019 Voorganger: Ds. R.A. Houtman, Epe M.m.v. Combo Goede Herderkerk Thema: Wil je Jezus volgen? Voor de dienst zingen we: UW GENADE IS MIJ GENOEG - OPWEKKING 614

Nadere informatie

voor zondag 20 augustus 2017, om uur, in de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek

voor zondag 20 augustus 2017, om uur, in de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek Orde van Dienst voor zondag 20 augustus 2017, om 10.00 uur, in de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek Voorganger: ds. Chienus Schokker Ouderling van dienst: de heer Albert Rotmensen Diaken van dienst:

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Preek door de Week+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

6 Stefanus gevangengenomen

6 Stefanus gevangengenomen 6 Stefanus gevangengenomen 8. En Stefanus, vol geloof en kracht, deed wonderen en grote tekenen onder het volk. 9. En enigen van hen die behoorden tot de zogenoemde synagoge van de Libertijnen, van de

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

IN GESPREK MET Nieuwe Testament

IN GESPREK MET Nieuwe Testament IN GESPREK MET Nieuwe Testament Ontdekkingsreis 11: Jezus, Gods Zoon Goed nieuws! Keziah en haar moeder en vader (Alison en Peter) lezen samen dit bijbelverhaal. De 7 jaar oude Keziah heeft allerlei vragen

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Stilte vooraf Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Witte donderdag. Nacht van de overlevering, met een dubbelzinnige betekenis. Het is de overlevering (de traditie) van

Nadere informatie

Zondag 11 juni 2017 is er om uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: ds. J.H. Smeets uit Terneuzen

Zondag 11 juni 2017 is er om uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: ds. J.H. Smeets uit Terneuzen LITURGISCHE WERKGROEP VOOR AANGEPASTE GEZINSDIENSTEN. Corr.adressen: Mevr. J Pelle - tel. 0115-694737 e-mail: japelle@zeelandnet.nl Dhr. A. Scheele - tel. 0115-563188 e-mail: ascheele@hetnet.nl THEMA:

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan!

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Pasen 2016 Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Geen graf hield Davids Zoon omkneld, Hij overwon,

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. PREEK DOOR DE WEEK+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Liturgie Vesper. Nicolaïkerk Utrecht. Donderdag 24 januari pastor Karien van Roermund (W.A. Huis) ds. Dirk Neven (Nicolaïkerk)

Liturgie Vesper. Nicolaïkerk Utrecht. Donderdag 24 januari pastor Karien van Roermund (W.A. Huis) ds. Dirk Neven (Nicolaïkerk) Liturgie Vesper Donderdag 24 januari 2013 Voorgangers Organist m.m.v. pastor Karien van Roermund (W.A. Huis) ds. Dirk Neven (Nicolaïkerk) Ko Zwanenburg leden van de Nicolaïcantorij Nicolaïkerk Utrecht

Nadere informatie

Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2

Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2 1 Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2 Jezus doopte overigens niet Zelf, maar zijn leerlingen deden dat. Johannes 4:1-6

Nadere informatie