VERKORT JAARVERSLAG 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERKORT JAARVERSLAG 2016"

Transcriptie

1 VERKORT JAARVERSLAG 2016

2 VOORWOORD In 2016 presteerde Legal & General beter dan de markt. Het marktaandeel groeide van 7,0% (2015) naar 8,6% in Het premievolume bedraagt in miljoen euro (2015: 221 miljoen euro). Het jaar kenmerkte zich door consolidatie, ook binnen het intermediaire landschap: minder advieskantoren en meer samenwerking of overnames. De meeste financieel adviseurs hebben hun advieswerkzaamheden zien toenemen, mede door de aantrekkende huizenmarkt. Veel consumenten kiezen voor een onafhankelijk adviseur om hen te begeleiden in hun pensioenplanning en vermogensopbouw. De keuze van Legal & General voor de onafhankelijke adviseur heeft zich in 2016 wederom vertaald in prijzen voor Beste Levensverzekeraar in de categorieën Zakelijk Pensioen en Particulier Leven Lijfrente. De maatschappij ziet dit als een bevestiging van de keuze voor distributie via onafhankelijk adviseurs en de goede samenwerking met hen. In 2016 is voortgebouwd op de positie als top drie speler in de markt voor overlijdensrisicoverzekeringen (ORV s). In de markt van vermogensopbouw is de positie als marktleider verder versterkt door een groei in de productie van beleggingsverzekeringen. Voor Prisma Pensioen stond het jaar 2016 in het teken van een geheel nieuw administratief ICT-platform, waardoor de concurrentiepositie in de groeiende markt voor defined contribution (DC) sterk is verbeterd. In 2016 heeft Legal & General Group plc. besloten de aandelen in Legal & General Nederland over te dragen aan Chesnara Holdings B.V.. Na de formele afronding van de aandelentransactie zal met Chesnara als nieuwe aandeelhouder het vertrouwde merk Legal & General dit jaar plaatsmaken voor een nieuwe naam. Deze transformatie zal bijdragen aan een nieuw elan en een duidelijke belofte naar de markt voor een excellente dienstverlening aan klanten en adviseurs. In dit verkorte jaarverslag leest u meer over de gekozen productmarkten. Het volledige jaarverslag staat op de website bij Over Legal & General. MICHEL VAN DAM Commercieel directeur DE VIER MERKWAARDEN DESKUNDIG, VOORUITSTREVEND, VERBINDEND EN SLAGVAARDIG ZIJN VOOR DE ORGANISATIE EN DE MEDEWERKERS EEN KOMPAS.

3 FOCUSSTRATEGIE VERMOGENSOPBOUW De lage rente op spaarrekeningen heeft een positief effect op vermogensopbouw op basis van beleggingen. Veel consumenten kiezen voor een onafhankelijk adviseur om hen te begeleiden in hun pensioenplanning en vermogensopbouw. Het verzekeringsproduct voor lijfrente (box 1) en voor beleggen (box 3), Legal Beleggen, is voor veel klanten een goed alternatief voor bijvoorbeeld banksparen. Legal Beleggen laat dan ook een productiegroei zien van 54% ten opzichte van Legal & General is een van de weinige aanbieders in de markt van uitgestelde en expirerende (oud regime) lijfrentes. Het Particulier Pensioen Plan was in 2016 voor veel klanten weer een passend alternatief. Dit product heeft aantrekkelijke pluspunten als het gaat om het uitstellen van de lijfrente-uitkering, opnames en schenkingen. FINANCIEEL ADVISEURS DIE ZICH IN DE NAZORG- FASE PROACTIEF OPSTELLEN RICHTING HUN KLANTEN KRIJGEN HET RAPPORTCIJFER 7,7. Uitsluitend fondsen van derden Legal & General profileert zich door het aanbieden van uitsluitend fondsen van derden. Huisfondsen worden niet aangeboden. Het palet biedt een ruime keuze aan beleggingsfondsen van gerenommeerde aanbieders, waarbij zowel actieve als passieve fondsen worden aangeboden. Ook mixfondsen, profielfondsen en uiteraard duurzame fondsen zitten in het palet.

4 FOCUSSTRATEGIE OVERLIJDENSRISICO- VERZEKERINGEN PENSIOEN Het jaar 2016 stond in het teken van een vernieuwing van het ICT-platform, migratie van de bestaande portefeuille en introductie van nieuwe portalen voor het collectief pensioenproduct. Met de introductie van dit nieuwe systeem is Legal & General klaar voor doorgroei naar de volgende fase van het Prisma Pensioen. Grotere bedrijven kunnen uiterst snel, efficiënt en scherp geprijsd geadministreerd worden. Het nieuwe online portaal van Prisma Pensioen, Legal Online Pensioenen, is goed ontvangen door de financieel adviseurs. Bijeenkomsten Legal & General heeft opnieuw diverse bijeenkomsten georganiseerd in 2016, zowel landelijk als regionaal. Het VIP event Pensioenen en Beleggen vond plaats bij Euronext in Amsterdam en werd beoordeeld met een acht. Deze bijeenkomst was georganiseerd voor werkgevers en hun pensioenadviseur. Daarnaast is in 2016 gestart met het Professional Pension Program. Binnen dit programma worden periodieke bijeenkomsten voor adviseurs georganiseerd waarbij actuele pensioenonderwerpen behandeld worden. Dit draagt bij aan het Permanente Educatie programma van deze adviseurs. De bijeenkomsten worden gecontinueerd in Voor ORV s is de markt in 2016 in aantal afgesloten polissen gestabiliseerd. De hypotheekgebonden productie is weliswaar gestegen maar de markt van losse ORV s is gekrompen. In premievolume is de totale ORV markt licht gedaald. In Nederland is de markt van ORV s zeer concurrerend, waarbij de factor prijs een belangrijke rol speelt in de keuze voor de aanbieder. Legal & General focust zich op een strategie met een prijsstelling in de top drie binnen specifieke marktsegmenten. In 2016 is de positie als top drie speler in de markt voor ORV s behouden. In 2016 zijn op de website verbeterde versies geïntroduceerd van een premieberekeningsmodule, de partnerpensioencalculator en de premiechecker. De tools voor ORV passen in de hybride distributievorm voor het intermediair, zodat het adviesproces kostenefficiënter kan verlopen. De consument zit zelf aan de knoppen en sluit met hulp van een deskundige adviseur zijn ORV via het internet af. Klanten waarderen het afsluiten van de ORV gemiddeld met een 7,8. LEGAL & GENERAL WIL KLANTEN HELPEN BIJ HET REALISEREN VAN FINANCIËLE ZEKERHEID EN HEN BESCHERMEN TEGEN ONVOORZIENE FINANCIËLE OMSTANDIGHEDEN.

5 ONDERDEEL INTERNATIONALE GROEP Legal & General is in Nederland actief sinds 1984 en bedient ruim verzekeringnemers en verzekerden. Legal & General is onderdeel van Legal & General plc., een Engelse financieel dienstverlener. Overname door Chesnara Na de formele afronding van de aandelentransactie wordt Legal & General Nederland onderdeel van Chesnara plc., eveneens een Engelse financieel dienstverlener. SOLVABILITEIT Het jaar 2016 is het eerste jaar waarin de toezichtregels van Solvency II voor Europese levensverzekeraars volledig van kracht zijn. Legal & General is een maatschappij met een sterke balans. Onder het Solvency II regime, waarbij zowel beleggingen als verzekeringsverplichtingen bijna volledig op marktwaarde worden berekend, laat de onderneming een hoge solvabiliteitsratio zien van 238% per 31 december Het prudente beleggingsbeleid draagt al jaren bij aan deze gezonde solvabiliteit. MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN In 2016 hebben medewerkers vrijwilligerswerk voor het Goois Natuurreservaat gedaan. Deze activiteit heeft Legal & General opgestart naast de activiteiten voor Sherpa. Sherpa is een stichting voor mensen met een geestelijke- en lichamelijke beperking. Met Sherpa is een programma opgezet voor vrijwilligerswerk waar ook dit jaar een groot aantal medewerkers aan heeft deelgenomen. City Run Om gezond leven onder de aandacht te brengen van medewerkers sponsort Legal & General al een aantal jaren de Hilversum City Run. De City Run zamelt geld in voor Stichting Spieren voor Spieren. Samen met Sherpa is een aantal teams met hardlopers ingeschreven. Op uitnodiging heeft ook een aantal financieel adviseurs deelgenomen aan dit regionale loopevenement. Vanuit maatschappelijke betrokkenheid en goed werkgeverschap streeft Legal & General ernaar jaarlijks een aantal scholieren en/of studenten een stageplaats aan te bieden. In 2016 zijn vier stagiaires begeleid.

6 KERNCIJFERS (IN MILJOENEN EURO S) SOLVABILITEIT *) Beschikbare financiële middelen Solvabiliteit kapitaalvereiste Solvabiliteitsratio % BALANS Totaal activa Verplichtingen verzekeringscontracten Eigen vermogen Verhouding eigen- / vreemd vermogen % 6,6 7,6 9,1 Aandelen Obligaties overheid Obligaties private sector Overige Totaal geïnvesteerde financiële activa RESULTATENREKENING Bruto premies Uitgaande herverzekeringspremies Netto premies Overige baten Beleggingsresultaten Netto uitkeringen Bruto mutatie voorziening voor levensverzekering Operationele kosten Resultaat voor belastingen Kostenratio % 11,2 11,5 10,4 Dividend *) tot en met 2015 zijn de cijfers herrekend op basis van Solvency II uitgangspunten RAAD VAN COMMISSARISSEN EN BESTUUR Raad van commissarissen Management team D.A. Finch P. Glas (per 1 april 2016) Mr. R.L.M. Hillebrand Drs. A.T. Dolders (tot 1 april 2016) Drs. H. Kadiks Drs. P.C. de Bruijne AAG MBA K. Martin M.I.F. van Dam MM R. van der Zande W.H. van Huizen RA Drs. P.D. de Kruijk MM J. Simons MBA VOORUITBLIK 2017 Op de markt voor levensverzekeringen wordt na jaren van daling een stabilisatie verwacht van het premievolume. De hypotheekmarkt blijft naar verwachting goed. De belangstelling voor vermogensopbouw kan in 2017 groeien door de verlaging van de vermogensrendementsheffing voor vermogens tot euro. Hierdoor is het voor veel particulieren aantrekkelijker om te beleggen of te sparen. Door een terugtredende overheid en door aftopping van fiscaal vrije pensioenopbouw ontstaat een toenemende belangstelling voor individuele vermogensopbouw. Door de blijvend lage rente is er bij particulieren meer belangstelling voor vermogensopbouw door middel van beleggen. De markt voor collectief pensioen is volop in beweging. De belangstelling voor DC-regelingen zal in 2017 naar verwachting aanhouden. Legal & General heeft voorgesorteerd op de genoemde ontwikkelingen met een duidelijke keuze voor het advieskanaal en focusstrategie op drie productmarkten. Op deze markten is de onderneming uitstekend gepositioneerd. Met Chesnara als nieuwe aandeelhouder verwacht Legal & General in Nederland verder te kunnen groeien door het aanbieden van nieuwe producten voor specifieke doelgroepen. Er wordt onveranderd gekozen voor onafhankelijk advies bij de distributie van deze producten. ADVISEUR.LANDG.NL

SCILDON NV JAARVERSLAG 2017

SCILDON NV JAARVERSLAG 2017 SCILDON NV JAARVERSLAG 2017 VOORWOORD Het jaar 2017 was een bijzonder jaar voor Scildon. Het stond in het teken van de verkoop van Legal & General Nederland door het Britse Legal & General Group aan Chesnara

Nadere informatie

VERKORT JAARVERSLAG 2015

VERKORT JAARVERSLAG 2015 VERKORT JAARVERSLAG 2015 VOORWOORD Legal & General heeft in 2015 haar positie in de top tien van individuele levensverzekeraars wederom versterkt. Op alle actieve productmarkten heeft de maatschappij marktaandeel

Nadere informatie

SCILDON NV VERKORT JAARVERSLAG 2018

SCILDON NV VERKORT JAARVERSLAG 2018 SCILDON NV VERKORT JAARVERSLAG 2018 VOORWOORD Scildon heeft in 2018 groei weten te realiseren in alle drie de kernactiviteiten: overlijdensrisicoverzekeringen, vermogensopbouw en collectief pensioen. In

Nadere informatie

VERKORT JAARVERSLAG 2014

VERKORT JAARVERSLAG 2014 VERKORT JAARVERSLAG 2014 VOORWOORD In 2014 is ingezet op een focusstrategie. De onderneming richt zich volledig op de markten van overlijdensrisicoverzekeringen (ORV), beleggingsverzekeringen en collectief

Nadere informatie

VOORWOORD KIJKEND NAAR 2014 ZIJN ER VOLOP GROEIMOGELIJKHEDEN VOOR DE INTERMEDIAIRE SECTOR. DE BEHOEFTE AAN ONAFHANKELIJK ADVIES NEEMT TOE.

VOORWOORD KIJKEND NAAR 2014 ZIJN ER VOLOP GROEIMOGELIJKHEDEN VOOR DE INTERMEDIAIRE SECTOR. DE BEHOEFTE AAN ONAFHANKELIJK ADVIES NEEMT TOE. VERKORT JAARVERSLAG 2013 VOORWOORD Het jaar 2013 is voor Legal & General, ondanks de uitdagende marktomstandigheden, een succesvol jaar geweest. Dit heeft geresulteerd in een resultaat van ruim 28 miljoen

Nadere informatie

Raad van commissarissen, bestuur, functionarissen en externe adviseurs 3. Kerncijfers 4. Bericht van de raad van commissarissen 5

Raad van commissarissen, bestuur, functionarissen en externe adviseurs 3. Kerncijfers 4. Bericht van de raad van commissarissen 5 JAARVERSLAG 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina Raad van commissarissen, bestuur, functionarissen en externe adviseurs 3 Kerncijfers 4 Bericht van de raad van commissarissen 5 Personalia raad van commissarissen

Nadere informatie

10 keer. Beste Levensverzekeraar. Voorwoord. individueel. Arno Dolders

10 keer. Beste Levensverzekeraar. Voorwoord. individueel. Arno Dolders verkort jaarverslag 2012 Voorwoord De financiële resultaten van Legal & General zijn zeer positief te noemen. Geschoond voor renteschommelingen bedraagt het operationele resultaat 36 miljoen euro na belasting

Nadere informatie

Gouden Handdruk Polis

Gouden Handdruk Polis Gouden Handdruk Polis Optimaal rendement op uw ontslagvergoeding Uniek in Nederland Terugstortingsmogelijkheid in het depot als u uw uitkering op enig moment niet meer nodig heeft. Uw adviseur vertelt

Nadere informatie

Legal Beleggen Profiel van de vooruitgang

Legal Beleggen Profiel van de vooruitgang Legal Beleggen Profiel van de vooruitgang Theo Krins, Manager Vermogensadvies Programma De klant Uw rol als adviseur Legal Beleggen Interessante beleggingsoplossingen 1 Sparen en beleggen Sparen. 2 Sparen

Nadere informatie

Jaarcijfers 2012. 6 maart 2013

Jaarcijfers 2012. 6 maart 2013 Jaarcijfers 2012 6 maart 2013 Overzicht Klantbelang gediend met stevig financieel fundament Resultaat 255 miljoen Dividendvoorstel 88 miljoen Solvabiliteit 293% Kosten verder verlaagd met 6% Eigen Vermogen

Nadere informatie

VERKORT JAARVERSLAG. Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A.

VERKORT JAARVERSLAG. Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A. VERKORT JAARVERSLAG 213 Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A. PROFIEL De Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A. stelt zich op grond van haar Reglement ten doel

Nadere informatie

VERKORT JAARVERSLAG. Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A.

VERKORT JAARVERSLAG. Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A. VERKORT JAARVERSLAG 212 Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A. PROFIEL De Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A. stelt zich op grond van haar Reglement ten doel

Nadere informatie

Welkom Perspresentatie jaarcijfers ASR 2011

Welkom Perspresentatie jaarcijfers ASR 2011 Welkom Perspresentatie jaarcijfers ASR 2011 Jos Baeten, voorzitter Raad van Bestuur Roel Wijmenga, CFO 29 februari 2012 ASR in 2011 Resultaat 212 miljoen Dividendvoorstel 71 miljoen Solvabiliteit naar

Nadere informatie

Verkort Jaarverslag 2018

Verkort Jaarverslag 2018 Verkort Jaarverslag 2018 Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A. Verkort verslag Solvabiliteit De solvabiliteit is in 2018 gestegen naar 224% (2017: 169%). Deze stijging komt vooral

Nadere informatie

VERKORT JAARVERSLAG. Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A.

VERKORT JAARVERSLAG. Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A. VERKORT JAARVERSLAG 214 Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A. PROFIEL De Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A. stelt zich op grond van haar Reglement ten doel

Nadere informatie

"Innovatieve oplossingen voor een financieel onbezorgde toekomst"

Innovatieve oplossingen voor een financieel onbezorgde toekomst "Innovatieve oplossingen voor een financieel onbezorgde toekomst" Theo Krins, Manager Vermogensadvies Maurik de Groot, Manager Pensioen oktober 2014 AGENDA Theo Krins Risico-scanner Nabestaanden Polis

Nadere informatie

Verkort Jaarverslag 2016

Verkort Jaarverslag 2016 Verkort Jaarverslag 2016 Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A. 2 verkort jaarverslag 2016 3 Profiel De Maatschappij is in 1895 opgericht in een tijd waarin de overheid op sociaal

Nadere informatie

Verkort Jaarverslag 2017

Verkort Jaarverslag 2017 Verkort Jaarverslag 2017 Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A. Profiel Samen, Zeker en Betrokken sinds 1895 Samen In het jaar 1895 werd onder het motto: samen sterk Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij

Nadere informatie

Vermogen opbouwen voor later

Vermogen opbouwen voor later BeleggingsRekening U wilt geld opzij zetten voor later en een vermogen opbouwen. Omdat uw kinderen nog gaan studeren, u graag die verre reis wilt maken, een tweede huis wilt kopen, eerder wilt stoppen

Nadere informatie

VRIJKOMEND OUD REGIME LIJFRENTEKAPITAAL EN WAT U ER ALLEMAAL MEE KUNT DOEN

VRIJKOMEND OUD REGIME LIJFRENTEKAPITAAL EN WAT U ER ALLEMAAL MEE KUNT DOEN VRIJKOMEND OUD REGIME LIJFRENTEKAPITAAL EN WAT U ER ALLEMAAL MEE KUNT DOEN INHOUD Een woord vooraf 3 Wat als uw verzekering de einddatum nadert? 5 Welke belastingregels gelden voor mijn lijfrenteverzekering?

Nadere informatie

Vermogen opbouwen voor later

Vermogen opbouwen voor later BeleggingsRekening U wilt geld opzij zetten voor later en een vermogen opbouwen. Omdat uw kinderen nog gaan studeren, u graag die verre reis wilt maken, een tweede huis wilt kopen, eerder wilt stoppen

Nadere informatie

Dienstenwijzer Visie Verzekeringen

Dienstenwijzer Visie Verzekeringen Dienstenwijzer Visie Verzekeringen Deze dienstenwijzer wordt u aangeboden door Visie Verzekeringen. In deze dienstenwijzer zetten wij uiteen waar Visie Verzekeringen voor staat en welke diensten zij verricht.

Nadere informatie

U VINDT HET BELANGRIJK DAT UW WERKNEMERS EEN GOEDE PENSIOENREGELING HEBBEN

U VINDT HET BELANGRIJK DAT UW WERKNEMERS EEN GOEDE PENSIOENREGELING HEBBEN PRISMA PENSIOEN INFORMATIE VOOR DE WERKGEVER U VINDT HET BELANGRIJK DAT UW WERKNEMERS EEN GOEDE PENSIOENREGELING HEBBEN Uit onderzoek (GfK, 2011) blijkt dat pensioen wordt gezien als de belangrijkste secundaire

Nadere informatie

VERKORT JAARVERSLAG. Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij,, s-gravenhage U.A.

VERKORT JAARVERSLAG. Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij,, s-gravenhage U.A. VERKORT JAARVERSLAG Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij,, s-gravenhage U.A. PROFIEL De Onderlinge s-gravenhage is in 1895 opgericht in een tijd waarin de overheid op sociaal terrein weinig regelde

Nadere informatie

Kerncijfers verzekeren in Nederland. augustus 2012

Kerncijfers verzekeren in Nederland. augustus 2012 Kerncijfers verzekeren in Nederland augustus 2012 Nederlandse verzekeraars hebben in 2011: dagelijks gemiddeld 197 miljoen euro uitgekeerd aan personen en bedrijven, 79 miljard euro aan premies ontvangen,

Nadere informatie

Q&A Evi Pensioenbeleggen. www.evipensioen.nl. 2. Wanneer kies ik voor Evi Pensioenbeleggen, Evi Netto Pensioenbeleggen of voor Evi?

Q&A Evi Pensioenbeleggen. www.evipensioen.nl. 2. Wanneer kies ik voor Evi Pensioenbeleggen, Evi Netto Pensioenbeleggen of voor Evi? Q&A Evi Pensioenbeleggen www.evipensioen.nl Inhoudsopgave 1. Wat is Evi Pensioen? 2. Wanneer kies ik voor Evi Pensioenbeleggen, Evi Netto Pensioenbeleggen of voor Evi? 3. Waarom gebruiken we de life-cycle

Nadere informatie

Kerncijfers verzekeren in Nederland. september 2014

Kerncijfers verzekeren in Nederland. september 2014 Kerncijfers verzekeren in Nederland september 2014 In 2013 hebben Nederlandse verzekeraars: dagelijks gemiddeld zo n 200 miljoen euro uitgekeerd aan personen en bedrijven; 75 miljard euro aan premies ontvangen;

Nadere informatie

Jaarrekening Onderlinge Waarborgmaatschappij SAZAS U.A.

Jaarrekening Onderlinge Waarborgmaatschappij SAZAS U.A. Jaarrekening 2016 Onderlinge Waarborgmaatschappij SAZAS U.A. SAZAS U.A Jaarrekening 2016 Inleiding V oor u ligt het verslag van de Onderlinge Waarborgmaatschappij SAZAS U.A. Dit verslag is een verantwoording

Nadere informatie

Netto resultaat H1 163 miljoen Actieve benadering klanten beleggingsverzekeringen in volle gang

Netto resultaat H1 163 miljoen Actieve benadering klanten beleggingsverzekeringen in volle gang Netto resultaat H1 163 miljoen Actieve benadering klanten beleggingsverzekeringen in volle gang Toelichting op de halfjaarcijfers 2011 door: Jos Baeten, Voorzitter Raad van Bestuur Roel Wijmenga, CFO Ontwikkelingen

Nadere informatie

Actualiteitenbijeenkomst

Actualiteitenbijeenkomst Succesvol adviseren in 2013! Programma 10.30 uur Welkom, Michel van Dam, Commercieel Directeur 10.40 uur Actuele ontwikkelingen in de markt/uitkomst onderzoek Arno Dolders, Algemeen directeur 11.10 uur

Nadere informatie

Uw klant over beleggen. Theo Krins, Manager Vermogensadvies Legal & General

Uw klant over beleggen. Theo Krins, Manager Vermogensadvies Legal & General Uw klant over beleggen Theo Krins, Manager Vermogensadvies Legal & General Klantonderzoek Achtergrond onderzoek Onderzoek in de periode van 6 januari tot 16 januari 2017 Breed samengesteld panel uitgenodigd

Nadere informatie

een goed pensioen begint bij een goede pensioenregeling

een goed pensioen begint bij een goede pensioenregeling prisma pensioen Informatie voor de werknemer een goed pensioen begint bij een goede pensioenregeling Misschien staat het nog ver van u af: uw pensioen. Toch is het belangrijk om daar nu al bij stil te

Nadere informatie

EEN GOED PENSIOEN BEGINT BIJ EEN GOEDE PENSIOENREGELING

EEN GOED PENSIOEN BEGINT BIJ EEN GOEDE PENSIOENREGELING PRISMA PENSIOEN INFORMATIE VOOR DE WERKNEMER EEN GOED PENSIOEN BEGINT BIJ EEN GOEDE PENSIOENREGELING Misschien staat het nog ver van u af: uw pensioen. Toch is het belangrijk om daar nu al bij stil te

Nadere informatie

U vindt het belangrijk dat uw werknemers een goede pensioenregeling hebben

U vindt het belangrijk dat uw werknemers een goede pensioenregeling hebben Prisma Pensioen Informatie voor de werkgever U vindt het belangrijk dat uw werknemers een goede pensioenregeling hebben Uit onderzoek (GfK, 2011) blijkt dat pensioen wordt gezien als de belangrijkste secundaire

Nadere informatie

LEIDRAAD VERMOGENSCOACHING 5 JUNI 2019 REMY SALTERS

LEIDRAAD VERMOGENSCOACHING 5 JUNI 2019 REMY SALTERS LEIDRAAD VERMOGENSCOACHING 5 JUNI 2019 REMY SALTERS 2 EVEN VOORSTELLEN Remy Salters Accountmanager Vermogensadvies Sinds 2011 in dienst bij Scildon Regio Zuid Woonachtig in Eindhoven 3 AGENDA Over Scildon

Nadere informatie

U vindt het belangrijk dat uw werknemers een goede pensioenregeling hebben

U vindt het belangrijk dat uw werknemers een goede pensioenregeling hebben Prisma Pensioen Informatie voor de werkgever U vindt het belangrijk dat uw werknemers een goede pensioenregeling hebben Uit onderzoek (GfK, 2011) blijkt dat pensioen wordt gezien als de belangrijkste secundaire

Nadere informatie

Marktverkenning Pensioenen

Marktverkenning Pensioenen Marktverkenning Pensioenen December 2016 Voorwoord Beste relatie, Alstublieft! De Marktverkenning Pensioenen 2016 van Centraal Beheer. Voor het 6e jaar op rij alweer! Wij stelden dit rapport met veel

Nadere informatie

Kerncijfers verzekeren in Nederland. september 2011

Kerncijfers verzekeren in Nederland. september 2011 Kerncijfers verzekeren in Nederland september 2011 Nederlandse verzekeraars hebben in 2010: een premieomzet van 78 miljard euro, 70 miljard euro aan personen en bedrijven uitgekeerd, een winst geboekt

Nadere informatie

een goed pensioen begint bij een goede pensioenregeling

een goed pensioen begint bij een goede pensioenregeling prisma pensioen Informatie voor de werknemer een goed pensioen begint bij een goede pensioenregeling Misschien staat het nog ver van u af: uw pensioen. Toch is het belangrijk om daar nu al bij stil te

Nadere informatie

Prisma Pensioen Informatie voor de werkgever

Prisma Pensioen Informatie voor de werkgever Prisma Pensioen Informatie voor de werkgever Robert Jan de Koning, 38 jaar Werknemers staan nog al eens aan mijn bureau met vragen over hun pensioen. Ik ben daar best veel tijd aan kwijt. Het is mijn vak

Nadere informatie

Jaarrekening Onderlinge Waarborgmaatschappij SAZAS U.A.

Jaarrekening Onderlinge Waarborgmaatschappij SAZAS U.A. Jaarrekening 2015 Onderlinge Waarborgmaatschappij SAZAS U.A. Organogram Ieder jaar rapporteert het bestuur van de Onderlinge Waarborgmaatschappij SAZAS U.A. over de resultaten van dat jaar. Dat wordt opgenomen

Nadere informatie

Verkort Jaarverslag 2015

Verkort Jaarverslag 2015 Verkort Jaarverslag 215 Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A. 2 verkort jaarverslag 215 3 Profiel De Maatschappij is in 1895 opgericht in een tijd waarin de overheid op sociaal terrein

Nadere informatie

levensverzekeringen schadeverzekeringen spaarrekeningen hypotheken kredieten beleggen in fondsen Onze adresgegevens zijn:

levensverzekeringen schadeverzekeringen spaarrekeningen hypotheken kredieten beleggen in fondsen Onze adresgegevens zijn: van Hagedoorn Assurantiën. Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over wie wij zijn en onze werkwijze. In dit document geven wij u een beschrijving van onze diensten en de tarieven. Wie

Nadere informatie

U VINDT HET BELANGRIJK DAT UW WERKNEMERS EEN GOEDE PENSIOENREGELING HEBBEN

U VINDT HET BELANGRIJK DAT UW WERKNEMERS EEN GOEDE PENSIOENREGELING HEBBEN PRISMA PENSIOEN INFORMATIE VOOR DE WERKGEVER U VINDT HET BELANGRIJK DAT UW WERKNEMERS EEN GOEDE PENSIOENREGELING HEBBEN Uit onderzoek blijkt dat pensioen wordt gezien als de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde.

Nadere informatie

EEN GOED PENSIOEN BEGINT BIJ EEN GOEDE PENSIOENREGELING

EEN GOED PENSIOEN BEGINT BIJ EEN GOEDE PENSIOENREGELING PRISMA PENSIOEN INFORMATIE VOOR DE WERKNEMER EEN GOED PENSIOEN BEGINT BIJ EEN GOEDE PENSIOENREGELING Misschien staat het nog ver van u af: uw pensioen. Toch is het belangrijk om daar nu al bij stil te

Nadere informatie

AanvullendPensioenRekening

AanvullendPensioenRekening AanvullendPensioenRekening Na uw pensionering wilt u net zo comfortabel blijven leven als u nu doet. U heeft een pensioen opgebouwd, maar dat betekent doorgaans een verlaging van uw inkomen in de toekomst.

Nadere informatie

U VINDT HET BELANGRIJK DAT UW WERKNEMERS EEN GOEDE PENSIOENREGELING HEBBEN

U VINDT HET BELANGRIJK DAT UW WERKNEMERS EEN GOEDE PENSIOENREGELING HEBBEN PRISMA PENSIOEN INFORMATIE VOOR DE WERKGEVER U VINDT HET BELANGRIJK DAT UW WERKNEMERS EEN GOEDE PENSIOENREGELING HEBBEN Uit onderzoek blijkt dat pensioen wordt gezien als de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde.

Nadere informatie

Rabo BedrijvenPensioen. Een aandeel in elkaar

Rabo BedrijvenPensioen. Een aandeel in elkaar Rabo BedrijvenPensioen Een aandeel in elkaar Inhoud Het Rabo BedrijvenPensioen: modern en overzichtelijk Pensioen voor uw werknemers: hoe werkt het? Zorg voor uw werknemers, hun partners en hun kinderen

Nadere informatie

Prisma Pensioen Informatie voor de werknemer

Prisma Pensioen Informatie voor de werknemer Prisma Pensioen Informatie voor de werknemer Noor ten Have, 35 jaar Ik moet eerlijk zeggen dat ik tot voor kort niet eens wist wat voor soort pensioen ik heb. Ik heb me er wel eens in verdiept maar de

Nadere informatie

Financieel jaarverslag 2012 DAS Holding NV

Financieel jaarverslag 2012 DAS Holding NV Financieel jaarverslag 2012 DAS Holding NV Profiel Positionering DAS als brede juridische dienstverlener DAS heeft zich in 2012 wederom regelmatig laten zien in de Nederlandse media. Met behulp van televisiecommercials

Nadere informatie

KERNCIJFERS VERZEKEREN IN NEDERLAND. december 2016

KERNCIJFERS VERZEKEREN IN NEDERLAND. december 2016 KERNCIJFERS VERZEKEREN IN NEDERLAND december 2016 1 IN 2015 HEBBEN NEDERLANDSE VERZEKERAARS: Dagelijks gemiddeld zo n 200 miljoen euro uitgekeerd aan personen en bedrijven > p. 3 47.000 mensen in dienst

Nadere informatie

U VINDT HET BELANGRIJK DAT UW WERKNEMERS EEN GOEDE PENSIOENREGELING HEBBEN

U VINDT HET BELANGRIJK DAT UW WERKNEMERS EEN GOEDE PENSIOENREGELING HEBBEN PRISMA PENSIOEN INFORMATIE VOOR DE WERKGEVER U VINDT HET BELANGRIJK DAT UW WERKNEMERS EEN GOEDE PENSIOENREGELING HEBBEN Uit onderzoek blijkt dat pensioen wordt gezien als de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde.

Nadere informatie

Betreft: start verzending waardeoverzichten aan uw klanten

Betreft: start verzending waardeoverzichten aan uw klanten Legal &P Legal & Acura Assuradeuren B.V. Postbus 156 5490 AD SINT-OEDENRODE Postadres: Postbus 4 1200 AA Hilversum Bezoekadres: Laapersveld 68 1213 VB Hilversum www.landg.n1 Datum: 28 februari 2014 Blad:

Nadere informatie

Tariefkaart Commandeur & Dammes financieel adviseurs De Factorij 35A 1689 AK Zwaag T (0229) 57 10 10 www.comdam.nl E info@comdam.

Tariefkaart Commandeur & Dammes financieel adviseurs De Factorij 35A 1689 AK Zwaag T (0229) 57 10 10 www.comdam.nl E info@comdam. Tariefkaart Commandeur & Dammes financieel adviseurs De Factorij 35A 1689 AK Zwaag T (0229) 57 10 10 www.comdam.nl E info@comdam.nl In deze tariefkaart vindt u informatie over de dienstverlening en de

Nadere informatie

Nabestaanden Polis. De polis die het gezinsinkomen veilig stelt

Nabestaanden Polis. De polis die het gezinsinkomen veilig stelt Nabestaanden Polis De polis die het gezinsinkomen veilig stelt Gezinssituaties kunnen opeens veranderen, ook financieel De Nabestaanden Polis van Legal & General is een verzekering voor, zoals de naam

Nadere informatie

VERKORT JAARVERSLAG 2016

VERKORT JAARVERSLAG 2016 VERKORT JAARVERSLAG 2016 2016: wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen van 2016 bij Pensioenfonds TNT Express? U leest het in deze verkorte en vereenvoudigde versie van het jaarverslag. Het volledige

Nadere informatie

Uw lijfrente komt tot uitkering. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen

Uw lijfrente komt tot uitkering. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Uw lijfrente komt tot uitkering verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Uw lijfrenteverzekering of lijfrenterekening komt binnenkort tot uitkering. Een mooi en belangrijk moment. Jaren geleden heeft

Nadere informatie

Stabilisatie premies levensverzekeringen op eur 26 miljard

Stabilisatie premies levensverzekeringen op eur 26 miljard Stabilisatie premies levensverzekeringen op eur 2 miljard Levensverzekeraars zijn naar balanstotaal gemeten de grootste sector in de verzekeringsmarkt. Er gaat met eur 2 miljard ook een aanzienlijk bedrag

Nadere informatie

EEN GOED PENSIOEN BEGINT BIJ EEN GOEDE PENSIOENREGELING

EEN GOED PENSIOEN BEGINT BIJ EEN GOEDE PENSIOENREGELING PRISMA PENSIOEN INFORMATIE VOOR DE WERKNEMER EEN GOED PENSIOEN BEGINT BIJ EEN GOEDE PENSIOENREGELING Misschien staat het nog ver van u af: uw pensioen. Toch is het belangrijk om daar nu al bij stil te

Nadere informatie

BinckBank N.V. trading update derde kwartaal 2018

BinckBank N.V. trading update derde kwartaal 2018 PERSBERICHT Amsterdam, 22 oktober 2018 BinckBank N.V. trading update derde kwartaal 2018 Resultaat in lijn met de verwachting Nettowinst per aandeel 18YTD 0,41 (17YTD: 0,06) en in 18Q3 0,08 Aantal transacties

Nadere informatie

Dienstenwijzer en dienstverleningsdocumenten Koelman Pensioenadvies B.V.

Dienstenwijzer en dienstverleningsdocumenten Koelman Pensioenadvies B.V. Dienstenwijzer en dienstverleningsdocumenten Koelman Pensioenadvies B.V. Inhoudsopgave Dienstenwijzer Koelman Pensioenadvies B.V. 3 Hoe kunt u ons bereiken? 3 Lidmaatschappen en registraties 3 Voor welke

Nadere informatie

DPA Group N.V. Algemene Vergadering van Aandeelhouders

DPA Group N.V. Algemene Vergadering van Aandeelhouders DPA Group N.V. Algemene Vergadering van Aandeelhouders Amsterdam, 23 april 2015 Disclaimer Bepaalde uitspraken in deze presentatie betreffen prognoses aangaande de toekomstige financiële conditie en resultaten

Nadere informatie

Een nieuwe pensioenregeling

Een nieuwe pensioenregeling Een nieuwe pensioenregeling De pensioenregeling van Pensioenfonds voor de Accountancy wordt per 1 januari 2015 aangepast. Het bestuur heeft inmiddels de hoofdlijnen van de nieuwe regeling vastgesteld.

Nadere informatie

VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN

VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Uw lijfrente komt tot uitkering VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Uw lijfrenteverzekering of lijfrenterekening komt binnenkort tot uitkering. Een mooi en belangrijk moment. Jaren geleden heeft

Nadere informatie

Q&A Evi Pensioenbeleggen

Q&A Evi Pensioenbeleggen Q&A Evi Pensioenbeleggen 1. Wat is Evi Pensioen? 2. Wanneer kies ik voor Evi Pensioenbeleggen, Evi Netto Pensioenbeleggen of voor Evi? 3. Waarom gebruiken we de lifecyclesystematiek? 4. Waar beleggen wij

Nadere informatie

PERSBERICHT. Versterking kapitaalpositie ING met 10 miljard euro

PERSBERICHT. Versterking kapitaalpositie ING met 10 miljard euro PERSBERICHT Versterking kapitaalpositie ING met 10 miljard euro Op 19 oktober 2008 is bekend gemaakt dat ING haar kapitaal verder heeft versterkt met behulp van de Nederlandse overheid. De solvabiliteit,

Nadere informatie

Registratie AFM Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12011036.

Registratie AFM Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12011036. DIENSTENWIJZER Informatie over onze dienstverlening op grond van de Wet financieel toezicht zijn wij verplicht u voorafgaand aan de totstandkoming van een financiële overeenkomst onderstaande informatie

Nadere informatie

VERKORT JAARVERSLAG. Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A.

VERKORT JAARVERSLAG. Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A. VERKORT JAARVERSLAG Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A. PROFIEL De Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij s-gravenhage U.A. stelt zich op grond van haar Reglement ten doel de

Nadere informatie

Helder. Eenvoudig. Online.

Helder. Eenvoudig. Online. Helder. Eenvoudig. Online. Be Frank Eindelijk een helder pensioen tegen lage kosten. De pensioenwereld is in beweging. Werknemers en werkgevers hebben een groeiende behoefte aan transparantie, keuzevrijheid

Nadere informatie

Wat KUNT U. Een duidelijk verhaal over uw beleggingsverzekering 5. informatie voor particulieren

Wat KUNT U. Een duidelijk verhaal over uw beleggingsverzekering 5. informatie voor particulieren 1 Wat KUNT U verwachten? 2 Beleggingsverzekering 3 De achmearegeling 4 Wie komt in aanmerking? Een duidelijk verhaal over uw beleggingsverzekering 5 Hoe nu verder? informatie voor particulieren INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Rabo BedrijvenPensioen. Een pensioen van deze tijd

Rabo BedrijvenPensioen. Een pensioen van deze tijd Rabo BedrijvenPensioen Een pensioen van deze tijd Inhoud Het Rabo BedrijvenPensioen: modern en overzichtelijk Pensioen voor uw werknemers: hoe werkt het? Zorg voor uw werknemers, hun partners en kinderen

Nadere informatie

Aanvraag offerte Koopsomplan

Aanvraag offerte Koopsomplan Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Aanvraag offerte Koopsomplan Terugsturen naar: 0 Lees eerst het dienstverleningsdocument en vul de Kennis- en ervaringstoets in voordat u dit formulier

Nadere informatie

EEN GOED PENSIOEN BEGINT BIJ EEN GOEDE PENSIOENREGELING

EEN GOED PENSIOEN BEGINT BIJ EEN GOEDE PENSIOENREGELING PRISMA PENSIOEN INFORMATIE VOOR DE WERKNEMER EEN GOED PENSIOEN BEGINT BIJ EEN GOEDE PENSIOENREGELING Misschien staat het nog ver van u af: uw pensioen. Toch is het belangrijk om daar nu al bij stil te

Nadere informatie

Vragenlijst Klant- en risicoprofiel

Vragenlijst Klant- en risicoprofiel Vragenlijst Klant- en risicoprofiel Denkt u aan de handtekening op de achterzijde. Klantgegevens Naam, voorletters: Adres: Postcode/woonplaats: -mailadres: Geboortedatum: Burgerservicenummer: Beroep: Hoogst

Nadere informatie

Klantprofiel vermogen - risico met beleggersrisicoprofiel (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie)

Klantprofiel vermogen - risico met beleggersrisicoprofiel (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie) Klantprofiel vermogen - risico met beleggersrisicoprofiel (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie) Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis uw huidige financiële

Nadere informatie

Wat zijn de mogelijkheden met uw beleggingsverzekering?

Wat zijn de mogelijkheden met uw beleggingsverzekering? Wat zijn de mogelijkheden met uw beleggingsverzekering? verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Hersteladvies is kosteloos Wij kijken graag met u naar de mogelijkheden van uw beleggingsverzekering.

Nadere informatie

Aandeel onafhankelijk adviseurs neemt verder toe

Aandeel onafhankelijk adviseurs neemt verder toe 2018 marktanalyse IG&H Make strategy work! IG&H Verzekeren Aandeel onafhankelijk adviseurs neemt verder toe Het aandeel van onafhankelijk adviseurs in de distributie neemt verder toe, maar de beoordeling

Nadere informatie

Regeling voor klanten met een beleggingsverzekering

Regeling voor klanten met een beleggingsverzekering Regeling voor klanten met een beleggingsverzekering Achmea compenseert klanten met een beleggingsverzekering Achmea gaat een aantal van haar klanten met een beleggingsverzekering compenseren. Heeft u vóór

Nadere informatie

MTY wordt IEX Group NV, leider in online beleggersinformatie

MTY wordt IEX Group NV, leider in online beleggersinformatie PERSBERICHT Bussum, 5 november 2015 In aanvulling op het persbericht IEX gaat naar de beurs, dat hedenmorgen is gepubliceerd, informeert MTY Holdings NV middels onderstaand bericht haar aandeelhouders

Nadere informatie

De Roche. Hypotheek waaier. Een persoonlijke keus voor uw toekomst. Het kiezen van de juiste hypotheekvorm is

De Roche. Hypotheek waaier. Een persoonlijke keus voor uw toekomst. Het kiezen van de juiste hypotheekvorm is De Roche Hypotheek waaier Een persoonlijke keus voor uw toekomst Het kiezen van de juiste hypotheekvorm is zeker niet eenvoudig; er zijn ontzettend veel mogelijkheden en bovendien vormt uw beslissing de

Nadere informatie

PensioenAdviesProgramma

PensioenAdviesProgramma PensioenAdviesProgramma Word ook exclusief Geselecteerd Pensioenadviseur Met het PensioenAdviesProgramma helpen wij u succesvol te zijn in de collectieve pensioenmarkt. U kunt rekenen op ondersteunende

Nadere informatie

Even voorstellen! Assurantiekantoor Havekes is een Assurantietussenpersoon die sinds 1968 ondernemers,

Even voorstellen! Assurantiekantoor Havekes is een Assurantietussenpersoon die sinds 1968 ondernemers, DIENSTENWIJZER In dit dienstverleningsdocument (DVD) leest u welke diensten en producten wij aanbieden, wat onze werkwijze is en hoe u ons daarvoor betaalt. Verder treft u algemene informatie over ons

Nadere informatie

Vermogen opbouwen voor aflossen hypotheek

Vermogen opbouwen voor aflossen hypotheek EigenWoningRekening U heeft een inkomen en een eigen woning. En u wilt in de toekomst de hypotheek helemaal of voor een groot gedeelte aflossen, zodat u in uw eigen woning kunt blijven wonen. Vermogen

Nadere informatie

Resultaten tweede kwartaal 2012

Resultaten tweede kwartaal 2012 Resultaten tweede kwartaal 2012 24 juli 2012 Eelco Blok CEO KPN Eric Hageman CFO KPN Introductie 2012 belangrijk jaar in versterken, vereenvoudigen, groeien strategie tot 2015 Versnelde investeringen in

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument VESTIGING DONGEN Bolkensteeg 21 5103 AA Dongen TELEFOON 0162 37 22 37 VESTIGING UDENHOUT Kreitenmolenstraat 55 5071 BB Udenhout TELEFOON 013 51 16 418 E-MAIL welkom@florishand.nl WEBSITE www.florishand.nl

Nadere informatie

Een akkoord! Wat betekent dat voor u?

Een akkoord! Wat betekent dat voor u? Een akkoord! Wat betekent dat voor u? AEGON heeft in 2009 een akkoord gesloten met de Stichting Woekerpolis Claim en de Stichting Verliespolis over de maximale hoogte van de kosten van particuliere beleggingsverzekeringen.

Nadere informatie

niet opbouwende polis

niet opbouwende polis Legal & General heeft per 21 augustus 2015 100% van de klanten met een niet opbouwende polis geactiveerd. Dit resultaat is per 31 maart 2016 als volgt samengesteld; 39 % 14 % Verzekering is inmiddels opbouwend

Nadere informatie

Hier en daar kunnen er dan ook onlogische zinsverbanden in voorkomen. Wij vragen om uw begrip hiervoor.

Hier en daar kunnen er dan ook onlogische zinsverbanden in voorkomen. Wij vragen om uw begrip hiervoor. Geachte relatie, Onderstaand ontvangt u twee dienstverleningsdocumenten. Deze dienstverleningsdocumenten heeft de wetgever met ingang van 1 juli 2013 verplicht gesteld om ter beschikking te stellen aan

Nadere informatie

Dienstenwijzer BeFrank

Dienstenwijzer BeFrank Dienstenwijzer BeFrank I 15.3.01-0612 Met deze dienstenwijzer informeren wij u over BeFrank, onze producten en wat u van ons kunt verwachten in het kader van onze dienstverlening. Wie zijn wij? BeFrank

Nadere informatie

Overzicht van ontwikkelingen in de Nederlandse verzekeringsmarkt 2008-2015. November 2015

Overzicht van ontwikkelingen in de Nederlandse verzekeringsmarkt 2008-2015. November 2015 Overzicht van ontwikkelingen in de Nederlandse verzekeringsmarkt 28-215 November 215 VERZEKERINGSBRANCHE 214 MARKT 74 mrd 75 mrd Premie-inkomsten TRENDS Digitalisering en verouderde IT-systemen Verzadigde

Nadere informatie

DE LIJFRENTEWIJZER UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT KUNT U DOEN?

DE LIJFRENTEWIJZER UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT KUNT U DOEN? n Laten uitkeren via een DE LIJFRENTEWIJZER UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT KUNT U DOEN? n Laten uitkeren via een UW LIJFRENTE KOMT VRIJ Uw lijfrentekapitaal komt binnenkort vrij. Weet u al wat u met het geld

Nadere informatie

Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz. Netto Pensioen. Dé pensioenoplossing voor werknemers die meer dan 100.

Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz. Netto Pensioen. Dé pensioenoplossing voor werknemers die meer dan 100. Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz Netto Pensioen Dé pensioenoplossing voor werknemers die meer dan 100.000,- verdienen Dé pensioenoplossing bij een salaris boven 100.000,- Pensioen opbouwen

Nadere informatie

U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In deze brief leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe wij beloond worden.

U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In deze brief leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe wij beloond worden. Servicecertificaat Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In deze brief leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe wij beloond worden. Ons doel is het advies

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Bijlage: Governance principles

INHOUDSOPGAVE. Bijlage: Governance principles JAARVERSLAG 2014 INHOUDSOPGAVE Raad van commissarissen, bestuur, functionarissen en externe adviseurs 2 Kerncijfers 3 Bericht van de raad van commissarissen 4 Personalia raad van commissarissen 5 Verslag

Nadere informatie

Het Gouden Handdrukplan

Het Gouden Handdrukplan Het is uw gouden handdruk. Daar nemen wij geen risico s mee. Het Gouden Handdrukplan Een beetje conservatief is zo gek nog niet. Al sinds 1872 is Conservatrix gespecialiseerd in levensverzekeringen, pensioenen

Nadere informatie

Vermogen opbouwen voor aflossen hypotheek

Vermogen opbouwen voor aflossen hypotheek EigenWoningRekening U heeft een inkomen en een eigen woning. En u wilt in de toekomst de hypotheek helemaal of voor een groot gedeelte aflossen, zodat u in uw eigen woning kunt blijven wonen. Vermogen

Nadere informatie

Buiten kantoortijden en in geval van nood zijn wij bereikbaar op telefoonnummer

Buiten kantoortijden en in geval van nood zijn wij bereikbaar op telefoonnummer Dienstenwijzer Mijn Financieel Advies Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. Graag laten wij u zien wat onze werkwijze is. In onze werkwijze staat u als klant centraal. Uw persoonlijke

Nadere informatie

Verkort jaarverslag 2013

Verkort jaarverslag 2013 Verkort jaarverslag 2013 Uitgave van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw Voorwoord 2013 was een bijzonder jaar. Het was het eerste jaar samen voor het Pensioenfonds

Nadere informatie

Roy Revet. Deskaccountmanager Legal & General. Exclusief en Onderscheidend

Roy Revet. Deskaccountmanager Legal & General. Exclusief en Onderscheidend Roy Revet Deskaccountmanager Legal & General IB 2001: 17%PG 7,5xA F BSR Wft Deskundigheid, PE Interne organisatie en administratie Zorgplicht Leidraden AFM Bewustwording Nóg kritischer consument Beloningstransparantie

Nadere informatie

100K + markt: klantbelang en innovatie gaan hand in hand

100K + markt: klantbelang en innovatie gaan hand in hand 100K + markt: klantbelang en innovatie gaan hand in hand 100K + markt klantbelang en innovatie gaan hand in hand Agenda 1. Actuele veranderingen in pensioen met ingang van 2015 2. Marktervaringen /behoeften

Nadere informatie