Evaluatie BoekStart 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Evaluatie BoekStart 2012"

Transcriptie

1 Evaluatie BoekStart 2012 In opdracht van

2 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag Methode onderzoek pag Resultaten pag Babyleden, brieven en koffertjes pag Collectie pag Ouderbijeenkomsten pag Samenwerkingsorganisaties pag Samenvatting pag. 26

3 1. Inleiding Voorlezen aan baby s en peuters is een belangrijk middel om kinderen in een vroeg stadium in contact te laten komen met boeken. Het is goed voor de taalontwikkeling en daarnaast wordt de band tussen ouder en baby versterkt. Naar aanleiding hiervan is in 2008 BoekStart voor baby s gestart. Dit landelijke project van Kunst van Lezen, dat (voor)lezen met baby s en peuters stimuleert, is inmiddels in meer dan 800 bibliotheekvestigingen in Nederland te vinden. Dat komt neer op 90% van alle bibliotheken. Na de geboorte van hun baby ontvangen ouders van de gemeente een brief met een waardebon. Deze waardebon kan vervolgens in de plaatselijke bibliotheek verzilverd worden in ruil voor een rood BoekStartkoffertje en een gratis lidmaatschap. Het BoekStartkoffertje bevat babyboekjes met kinderliedjes en folders met informatie over voorlezen. De bibliotheek heeft een speciale BoekStarthoek waar ouders een grote collectie babyboekjes kunnen vinden. Ze kunnen hier met hun baby s spelen en uit een babyboek voorlezen. Ook kinderopvangorganisaties worden betrokken bij de BoekStartactiviteiten. Sinds april 2011 is BoekStart met het project BoekStart in de Kinderopvang gestart. Doel van dit project is om voorlezen aan baby s en peuters in de kinderopvang en peuterspeelzalen te stimuleren. Zodoende wordt ook in de kinderopvang aan leesbevordering gedaan en krijgt voorlezen een vaste plek in het kinderdagverblijf. BoekStart hecht er veel belang aan om inzicht te krijgen in de bereikte resultaten van het project. Net als in april 2011 is in 2012 een onderzoek uitgevoerd naar het bereik van BoekStart via bibliotheken en kinderopvanginstellingen. Het doel is inzicht krijgen op het complete traject naar de baby: het aantal verstuurde brieven aan ouders van pasgeboren baby s, het aantal koffertjes dat in reactie daarop is opgehaald bij de bibliotheek, het aantal ingeschreven babyleden bij de bibliotheek en het aantal babyleden dat een actieve lener is geworden. Daarnaast is uitgezocht op welke manieren de bibliotheken zich bezig houden met de uitvoering van BoekStart en met welke organisatie(s) ze samenwerken. In hoofdstuk 2 worden de inhoud en de uitvoering van het onderzoek beschreven. Wat werd er precies onderzocht en hoe werd het onderzoek uitgevoerd? De resultaten van het BoekStartonderzoek worden in hoofdstuk 3 in tabellen en grafieken weergegeven. In hoofdstuk 4 volgt de samenvatting van de bevindingen van het onderzoek.

4 2. Methode onderzoek Om te achterhalen hoeveel baby s de bibliotheken in 2011 en de eerste vier maanden van 2012 hebben bereikt, is er een digitale enquête uitgezet onder de deelnemende bibliotheken. Alle coördinatoren van de Provinciale Service Organisaties (PSO s), die basisbibliotheken ondersteunen, ontvingen per een link naar de digitale vragenlijst met daarbij instructies voor het invullen van de vragen. Ze stuurden de link door naar alle bibliotheekcoördinatoren die verbonden zijn aan Boekstart. Zij kregen twee maanden de tijd om de enquête in te vullen. Aangezien ze de enquête per gemeente moesten invullen en binnen een gemeente meerdere bibliotheken kunnen vallen, hebben de bibliotheekcoördinatoren behalve de link met instructies de vragenlijst ook als Word-bestand ontvangen. Hierdoor konden ze vooraf alle gegevens van de participerende bibliotheken in een bepaalde gemeente verzamelen en de digitale enquête in één keer en zo volledig mogelijk invullen. In totaal hebben bibliotheekcoördinatoren voor in totaal 208 gemeentes de digitale enquête ingevuld. Dat is 57% van alle gemeentes met minstens één BoekStartbibliotheek. Per 1 januari 2012 telt Nederland in totaal 415 gemeentes, dus betreft dit onderzoek de helft van alle gemeentes. In figuur 1 is het aantal gemeentes per provincie dat aan het onderzoek heeft meegedaan te vinden, en hoeveel procent dat is van het totaal aantal gemeentes dat deelneemt aan BoekStart in de provincie. Het aantal basisbibliotheken dat aan dit onderzoek heeft meegedaan, is 107. Dat is een dekking van 72% van alle basisbibliotheken die aan BoekStart deelnemen. De enquête is door een aantal bibliotheekcoördinatoren niet volledig ingevuld. Een aantal vragen konden ze niet beantwoorden doordat ze niet over alle gegevens beschikten. Het ging vooral om de vragen over actieve babyleden, nulleners en ouderbijeenkomsten. Er is per vraag gekeken naar wie de vraag wel en wie de vraag niet hebben ingevuld. Het totaal aantal bibliotheken (N) waarop de resultaten betrekking hebben verschilt daardoor per keer. Figuur 1. Gemeentes per provincie die aan het BoekStartonderzoek hebben deelgenomen, aantallen en percentages (t.o.v. het totaal aantal gemeentes met BoekStart)

5 In deze evaluatie worden de resultaten in gemiddelde aantallen en in percentages van het totaal beschreven. De bevindingen worden eerst in een overzicht voor alle gemeentes samen aangegeven. Daarnaast wordt er steeds een vergelijking gemaakt tussen de resultaten voor vijf categorieën gemeentes op basis van het aantal inwoners. De reden voor deze uitsplitsing naar gemeentegrootte is een mogelijk verschil in bereik tussen grote en kleine gemeentes. Bovendien kunnen we door deze uitsplitsing meer uit de cijfers afleiden. Het aantal verstuurde brieven en babyleden is bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal geboren baby s, dat weer afhankelijk is van de grootte van de gemeente. De gekozen indeling van de gemeentes wordt in tabel 1 aangegeven. Tabel 1. Indeling aantal inwoners per gemeente en aantal gemeentes per categorie categorie aantal inwoners per gemeente aantal gemeentes per categorie 1 0 t/m t/m t/m t/m of meer 23 Totaal 208 Om erachter te komen hoeveel inwoners een gemeente heeft, is gebruikt gemaakt van de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De splitsing van het aantal inwoners per gemeente is voor dit onderzoek willekeurig opgesteld. Wel is geprobeerd om verschillen tussen het aantal gemeentes per categorie zo klein mogelijk te houden. Voorbeelden van gemeentes die in categorie 1 vallen zijn Millingen, Ouder-Amstel, Uitgeest en Texel. In categorie 2 zitten onder andere de gemeentes Enkhuizen, Diemen, Haren en Urk. De gemeentes Castricum, Edam-Volendam, Geldermalsen en Meppel vallen in de 3 de categorie. In de 4 de categorie met t/m inwoners vallen onder andere Etten-Leur, Heusden, Katwijk, Middelburg en Rijswijk, terwijl Alkmaar, Amsterdam, Den Haag, Dordrecht en Maastricht behoren tot de gemeentes met minstens inwoners.

6 3. Resultaten 3.1. Babyleden, brieven en koffertjes Alle baby s die worden geboren of in een gemeente komen wonen, worden door de gemeente geregistreerd. Als er in de gemeente een bibliotheek is aangesloten bij BoekStart, dan is het de bedoeling om deze baby s en hun ouders te bereiken en naar de bibliotheek te verwijzen. Dat gebeurt via een brief met daarbij een waardebon die de gemeente stuurt naar ouders van baby s van rond de drie maanden. De ouders kunnen ook op het consultatiebureau geïnformeerd worden over BoekStart. Ouders van pasgeboren baby s kunnen de BoekStartwaardebon bij de bibliotheek inruilen voor een BoekStartkoffertje en een gratis lidmaatschap. In hoeverre gebeurt dit? Tabel 2 laat zien dat 27% van alle baby s die geboren is in de gemeentes met BoekStart, lid is geworden van de bibliotheek. Een opsplitsing van deze uitslag op basis van het aantal inwoners per gemeente levert de resultaten in tabel 2a op. Hier kan men zien dat de eerste vier categorieën gemeentes (0 t/m 15000, t/m 25000, t/m en t/m inwoners) heel dicht bij elkaar liggen wat betreft het percentage babyleden dat is geregistreerd, namelijk tussen 37% en 41%. De bibliotheken in de grootste gemeentes hebben veel minder pasgeboren baby s ingeschreven (19%). Een mogelijke verklaring is dat in deze gemeentes niet alle ouders worden bereikt door middel van de brieven met waardebonnen. Om dat nader te onderzoeken, kijken we ook naar de verhoudingen van het aantal verstuurde brieven en uitgedeelde koffertje ten opzichte van het aantal geboren baby s. Tabel 2. Gemiddeld aantal geboren baby s en ingeschreven babyleden per gemeente (2011) jaar geboren baby's ingeschreven babyleden aantal gemeentes percentage Tabel 2a. Gemiddeld aantal geboren baby s en ingeschreven babyleden per gemeentegrootte (2011) aantal inwoners geboren baby's ingeschreven babyleden aantal gemeentes percentage 0 t/m t/m t/m t/m of meer totaal 185 Uit tabel 3 is te zien dat slechts 61% van alle pasgeboren baby s een brief over gratis lidmaatschap heeft ontvangen. Als men naar tabel 3a kijkt, valt het op dat de grootste gemeentes ook hier grote verschillen in percentages hebben vergeleken met de andere vier categorieën gemeentes. De verhouding tussen geboren baby s en verzonden brieven is bij de grootste gemeentes 44%. Bij de andere gemeentes liggen de percentages vrij dicht bij elkaar, namelijk tussen 80% en 91%. Dit houdt in dat de grote gemeentes minder vaak een BoekStartbrief naar ouders van pasgeboren baby s hebben gestuurd.

7 Tabel 3. Gemiddeld aantal geboren baby s en verzonden brieven per gemeente (2011) jaar geboren baby's verzonden brieven aantal gemeentes percentage Tabel 3a. Gemiddeld aantal geboren baby s en verzonden brieven per gemeentegrootte (2011) aantal inwoners geboren baby's verzonden brieven aantal gemeentes percentage 0 t/m t/m t/m t/m of meer totaal 151 In tabel 4 kan men zien dat BoekStart vanaf 2009 steeds meer ouders bereikt door middel van de verzonden brieven en verstrekte waardebonnen. In 2011 is er een lichte stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Deze stijging is mogelijk te danken aan het feit dat ouders bewuster zijn geworden van het belang van voorlezen aan baby s. Daarnaast zijn er in 2011 veel meer bibliotheken die een BoekStarthoek hebben en op deze manier voorlezen stimuleren. De samenwerking tussen de bibliotheek en diverse organisaties als het consultatiebureau heeft waarschijnlijk ook een steentje bijgedragen. Tabel 4. Verhouding opgehaalde BoekStartkoffertjes t.o.v. verzonden brieven (%) jaar percentage * * *Bron: Evaluatie BoekStart 2011 Tabel 5. Gemiddeld aantal verzonden brieven en opgehaalde koffertjes per gemeente (2011) jaar verzonden brieven opgehaalde koffertjes aantal gemeentes percentage Naar aanleiding van de verzonden brieven werden er in % rode koffertjes opgehaald bij de bibliotheek (tabel 5). Uit tabel 5a blijkt dat de grote gemeentes het laagste percentage (37%) opgehaalde koffers ten opzichte van de verzonden brieven hebben. De kleinste gemeentes hebben het hoogste percentage, namelijk 51%. De kleine gemeentes versturen minder brieven in verband met het aantal geboortes dan de grotere gemeentes. Maar daar tegenover staat dat zij verhoudingsgewijs meer koffers uitdelen dan de grote gemeentes. De overige gemeentes verschillen percentueel niet zoveel van elkaar. De grootste gemeentes versturen niet alleen minder brieven in verhouding tot het aantal geboren baby s met als gevolg dat er relatief minder koffertjes worden uitgedeeld en babyleden worden verwelkomd. Maar ouders in de grotere gemeentes gaan verhoudingsgewijs ook minder vaak in op de uitnodiging om een koffertje te halen bij de bibliotheek.

8 Tabel 5a. Gemiddeld aantal verzonden brieven en opgehaalde koffertjes per gemeentegrootte (2011) aantal inwoners verzonden brieven opgehaalde koffertjes aantal gemeentes percentage 0 t/m t/m t/m t/m of meer totaal 176 De verhouding tussen het aantal opgehaalde koffers ten opzichte van het aantal geboren baby s is bijna gelijk aan de verhouding tussen het aantal ingeschreven babyleden ten opzichte van het aantal geboren baby s: respectievelijk 26% en 27%. Dat betekent dat niet alle baby s een koffer hebben ontvangen terwijl zij wel lid zijn geworden. Tabel 6. Gemiddeld aantal geboren baby s en opgehaalde koffertjes per gemeente (2011) jaar geboren baby's opgehaalde koffertjes aantal gemeentes percentage Tabel 6a. Gemiddeld aantal geboren baby s en opgehaalde koffertjes per gemeentegrootte (2011) aantal inwoners geboren baby's opgehaalde koffertjes aantal gemeentes percentage 0 t/m t/m t/m t/m of meer totaal 185 Voor de geboren baby s zijn er in de grootste gemeentes minder koffertjes opgehaald (17%) dan in de kleinere gemeentes (tussen 33% en 44%) (zie tabel 6a). Een aantal grote gemeentes is pas in het derde of vierde kwartaal van 2011 gestart met BoekStart. Vermoedelijk worden de baby s die in de maanden ervoor zijn geboren, niet benaderd door deze gemeentes. Dit geeft aan dat een groot deel van ouders van pasgeborenen de informatie over BoekStart misloopt vanwege de periode waarin een baby is geboren. Figuur 2 toont het aantal babyleden van 114 bibliotheken van vóór de start van BoekStart t/m maart 2012 aan. Hieruit blijkt dat de bibliotheken vooral in 2011 een stijging van aantal babyleden hebben gehad ten opzichte van de jaren ervoor. In de eerste vier maanden van 2012 zijn er ook weer meer babyleden bij gekomen. Er is sprake van een toename van in totaal 3932 babyleden.

9 Figuur 2. Aantal babyleden vóór aanvang BoekStart, in 2010, in 2011 en begin 2012 (over 114 bibliotheken) Door het gratis lidmaatschap en het BoekStartkoffertje heeft de bibliotheek steeds meer babyleden mogen verwelkomen. Nieuwe babyleden gaan vaak terug naar de bibliotheek. Zoals in tabel 7 is aangegeven, is 45% van alle babyleners een zogenaamd actieve babylener. Een babylener wordt als actieve babylener beschouwd als deze minstens 4 keer per jaar of 1 keer in het kwartaal een babyboek leent. Een nullener is een babylid van de bibliotheek die 3 keer of minder of geen enkele keer per jaar een babyboek leent. De verhouding nulleners ten opzichte van alle babyleden is in %. In de eerste vier maanden van 2012 is dat omlaag gegaan, namelijk met 3%. Een aantal bibliotheekcoördinatoren had moeite om de vraag over actieve en niet-actieve babyleners te beantwoorden. De gegevens konden door diverse redenen niet uit de database worden gehaald. Een aantal bibliotheken hield deze data niet bij werkte met andere criteria voor actieve babyleners en baby nulleners. Weer andere bibliotheken zijn overgegaan op een ander computersysteem waardoor het niet meer mogelijk was om deze gegevens te achterhalen. Het overzicht toont daardoor de resultaten voor alleen een deel van de bibliotheken. Tabel 7. Verhouding actieve babyleners en baby nulleners t.o.v. totale babyleden (%) jaar percentage actieve babyleners percentage baby nulleners 2011 (per 151 gemeentes) (per 131 gemeentes) Jan t/m apr 2012 (per 157 gemeentes) (per 146 gemeentes) Worden deze resultaten gesplitst op aantal inwoners in een gemeente, dan laten figuur 3 en 3a zien dat de kleinste gemeentes met minder dan inwoners de minste actieve babyleden hebben gehad in In de eerste drie maanden van 2012 is dat wel gestegen naar 50%. Verder wordt in de figuren weergegeven dat de gemeentes met tussen de en inwoners de meeste actieve babyleden hebben zowel in 2011 als in de eerste vier maanden van 2012.

10 Figuur 3. Verhouding actieve babyleners t.o.v. ingeschreven babyleden per gemeentegrootte (2011) Figuur 3a. Verhouding actieve babyleners t.o.v. ingeschreven babyleden per gemeentegrootte (1 ste 4 mnd 2012)

11 Figuur 4. Verhouding baby nulleners t.o.v. ingeschreven babyleden per gemeentegrootte (2011) Figuur 4a. Verhouding baby nulleners t.o.v. ingeschreven babyleden per gemeentegrootte (1 ste 4 mnd 2012) Figuur 4 en 4a illustreren de verhouding van baby nulleners ten opzichte van alle babyleden. De gemeentes met tussen en inwoners hebben in 2011 en begin 2012 veel minder nietactieve babyleden vergeleken met de grotere gemeentes. De drie grootste gemeentes hebben in 2011 hetzelfde percentage nulleners, namelijk 54%.

12 3.2. Collectie De bibliotheek heeft speciaal voor baby s een groot aanbod aan boeken in de collectie. Hoeveel boeken dat gemiddeld zijn, wordt in tabel 8 aangegeven. Vóór de bibliotheken met BoekStart zijn begonnen, hadden ze gemiddeld 156 babyboeken in de collectie. Eind 2011 hadden ze een duidelijke toename van het aantal babyboeken. Gemiddeld zijn dat 322 babyboeken per bibliotheek. Dit heeft te maken met de stijging van het aantal bibliotheken dat aan BoekStart is gaan meedoen. Tabel 8. Gemiddeld aantal babyboeken in de bibliotheekcollectie per gemeente Periode gemiddeld aantal babyboeken in de bibliotheek per gemeente vóór aanvang BoekStart 156 (over 86 gemeentes) eind (over 138 gemeentes) eind (over 180 gemeentes) 1 ste 4 maanden van (over 195 gemeentes) Figuur 5, 5a, 5b en 5c laten zien dat de bibliotheken in de grootste gemeentes zoals Den haag en Amsterdam verreweg de meeste boeken voor baby s in hun collectie hebben. Bibliotheken in de gemeentes met minder dan inwoners hebben gemiddeld de minste boeken in de collectie. Dit geldt voor zowel vóór de start van BoekStart als de jaren erna. Kennelijk is het zo dat hoe meer inwoners een gemeente heeft, hoe groter de bibliotheek, hoe meer leden die heeft en dus hoe groter het aanbod aan babyboeken. Figuur 5. Gemiddeld aantal babyboeken in de bibliotheekcollectie vóór aanvang BoekStart per gemeentegrootte

13 Figuur 5a. Gemiddeld aantal babyboeken in de bibliotheekcollectie eind 2010 per gemeentegrootte Figuur 5b. Gemiddeld aantal babyboeken in de bibliotheekcollectie eind 2011 per gemeentegrootte Uit figuur 5, 5a, 5b en 5c is ook te zien dat de kleine gemeentes veel babyboeken in de collectie hebben gekregen in Dat is bijna 5x zoveel als de periode vóór het begin van BoekStart. Het is opmerkelijk dat de grootste gemeentes slechts 2x meer babyboeken in de collectie hebben in 2012 dan vóór BoekStart. De overige gemeentes hebben ongeveer 3x meer boeken aan het begin van 2012 dan vóór ze met BoekStart zijn begonnen. De bibliotheken in de grote gemeentes hebben al veel babyboeken in de collectie en vinden het waarschijnlijk niet nodig om meer babyboeken aan te bieden. De kleine bibliotheken hadden veel minder babyboeken in de collectie en aangezien er meer bibliotheken zijn gaan deelnemen aan BoekStart, is het nodig om de collectie babyboeken te vermeerderen.

14 Figuur 5c. Gemiddeld aantal babyboeken in de bibliotheekcollectie eind 1 ste 4 maanden van 2012 per gemeentegrootte Nu bekend is hoeveel babyboeken de bibliotheken gemiddeld in de collectie hebben, kan men in grafiek 6 en 6a de verhouding zien van de uitgeleende boeken op de babypas ten opzichte van het totaal uitgeleende babyboeken. Hoewel een baby een eigen bibliotheekpas krijgt als hij/zij zich laat inschrijven bij de bibliotheek, lenen ouders babyboeken soms op hun eigen bibliotheekpas of op die van een ander familielid. Het is waarschijnlijk makkelijker voor de ouders om alle (baby- en volwassen-) boeken op één pas te registreren. In figuur 6 is te zien dat in 2011 de bibliotheken in de grootste steden slechts 50% van de uitgeleende babyboeken op het babypasje hebben gedaan. De gemeentes met tussen en inwoners hebben de meeste uitleningen op de babypas zelf, namelijk 91% van alle uitleningen. In het begin van 2012 is dat zelfs 100%. Ook valt op dat de grootste gemeentes van januari t/m april 2012 meer boeken op de bibliotheekpas van de baby zelf zijn gaan uitlenen.

15 Figuur 6. Verhouding uitgeleende babyboeken op babypas t.o.v. het totaal uitgeleende babyboeken in 2011 (per gemeentegrootte) Verhouding uitgeleende babyboeken op babypas t.o.v. totaal uitgeleende babyboeken in 2011 (per aantal inwoners) 77% 50% 73% 60% 0)t/m) )t/m) )t/m) )t/m) )of)meer 91% Figuur 6a. Verhouding uitgeleende babyboeken op babypas t.o.v. het totaal uitgeleende babyboeken van jan t/m apr 2012 (per gemeentegrootte) De meest uitgeleende titels in 2011 en het begin van 2012 zijn Dikkie Dik Kiekeboekje, Dikkie Dik Knisperboekje en Fien en Milo. Verschillende boeken uit de serie Nijntje zoals Nijntje en de seizoenen werden ook heel vaak door ouders geleend.

16 3.3. Ouderbijeenkomsten Bibliotheken organiseren steeds vaker ouderbijeenkomsten zodat ouders en hun baby s naar de bibliotheek blijven komen. De activiteiten tijdens een ouderbijeenkomst variëren per bibliotheek. Er wordt informatie over BoekStart gegeven en/of voorgelezen uit een kinderboek. Meestal wordt er ook gezongen en muziek gespeeld om de baby s te entertainen. Per gemeente werden er in 2011 gemiddeld 3 ouderbijeenkomsten georganiseerd. Daar waren er rond de 14 bezoekers op afgekomen (tabel 9). Tabel 9. Gemiddeld aantal ouderbijeenkomsten en bezoekers in 2011 per gemeente gemiddeld aantal ouderbijeenkomsten gemiddeld aantal bezoekers per bijeenkomst (over 128 gemeentes) (over 128 gemeentes) 3,34 14,36 45% van de bibliotheken vond dat de ouderbijeenkomsten succesvol waren (figuur 7). Er was genoeg animo en de ouders waren enthousiast aan het einde van de bijeenkomst. De bibliotheken (28%) die de ouderbijeenkomsten negatief beoordeelden, gaven aan een lage opkomst van bezoekers te hebben gehad. Ouders tonen geen belangstelling en nemen geen moeite om naar de bibliotheek te gaan. En dat is de reden waarom deze bibliotheekmedewerkers geen bijeenkomsten meer willen organiseren. Sommige bibliotheken hebben nog geen ouderbijeenkomst gehouden omdat ze pas in 2012 met BoekStart zijn begonnen. Figuur 7. Ouderbijeenkomsten wel of niet succesvol (%) Kijkt men naar de categorie inwoners gemeente in tabel 9a, dan ziet men dat de bibliotheken in de grootste gemeentes gemiddeld 10 ouderbijeenkomsten hebben georganiseerd. Het is opmerkelijk dat het aantal bezoekers gemiddeld niet hoger ligt dan in de overige gemeentes die gemiddeld minder ouderbijeenkomsten hebben gehouden. Alle bibliotheken hebben gemiddeld tussen de 12 en 16 bezoekers op een ouderbijeenkomst ontvangen. In figuur 7a wordt het percentage bibliotheken dat de ouderbijeenkomsten als succesvol heeft ervaren, weergegeven. De gemeentes die tussen t/m inwoners hebben, hadden meer succesvolle

17 ouderbijeenkomsten (53%) dan de overige gemeentes. In de gemeentes met de meeste inwoners werden de ouderbijeenkomsten het meest als niet-succesvol beschouwd (zie figuur 7b). Tabel 9a. Gemiddeld aantal ouderbijeenkomsten en bezoekers per gemeentegrootte aantal inwoners gemiddeld aantal ouderbijeenkomsten gemiddeld aantal bezoekers 0 t/m ,35 12, t/m ,52 15, t/m ,46 15, t/m ,78 13, of meer 10,25 12,58 Figuur 7a. Ouderbijeenkomsten wel succesvol (per gemeentegrootte) Figuur 7b. Ouderbijeenkomsten niet succesvol (per gemeentegrootte) Ouderbijeenkomst niet succesvol 41% 26% 32% 31% 22% 0 t/m t/m t/m t/m of meer

18 3.4. Samenwerkingsorganisaties Om de bibliotheek zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen bij ouders werken de bibliotheken nauw samen met diverse organisaties zoals de gemeente en het consultatiebureau. Het consultatiebureau informeert ouders over wat de bibliotheek te bieden heeft. Hebben alle bibliotheken een samenwerkingsverband met het consultatiebureau? In figuur 8 is te zien dat 97% van alle bibliotheken wel met het consultatiebureau samenwerkt. Slechts 4% werkte in 2011 niet samen met het consultatiebureau. Figuur 8a toont aan dat in 91% van de kleinste gemeentes een samenwerkingsverband is tussen de bibliotheken en consultatiebureaus. In de overige gemeentes is het percentage bibliotheken dat met het consultatiebureau samenwerkt hoger, rond de 97%. De bibliotheken die iets later in 2011 met BoekStart zijn gestart, zijn bezig de samenwerking met het consultatiebureau in gang te zetten. Figuur 8. Samenwerking tussen de bibliotheek en het consultatiebureau

19 Figuur 8a. Samenwerking tussen de bibliotheek en het consultatiebureau (per gemeentegrootte) Volgens figuur 9 worden door 94% van de consultatiebureaus BoekStartmaterialen gebruikt. De BoekStarthoek wordt aantrekkelijk ingericht met allerlei promotiematerialen zodat ouders kennis kunnen nemen van de informatie. Bovendien zijn de verpleegkundigen overtuigd over het belang van voorlezen aan jonge kinderen. 6% van de consultatiebureaus heeft geen BoekStartmaterialen in de wachtruimte. Dit komt door gebrek aan (muur)ruimte. Figuur 9. Gebruik van BoekStartmaterialen door het consultatiebureau Per gemeente verschilt het niet zoveel hoeveel consultatiebureaus BoekStartmaterialen gebruiken. Het percentage consultatiebureaus dat BoekStartmaterialen gebruikt, ligt voor alle gemeentes tussen de 91% en 96%.

20 Tabel 10. Gebruik van BoekStartmaterialen door het consultatiebureau (per gemeentegrootte) aantal inwoners Wel BoekStartmaterialen Geen BoekStartmaterialen 0 t/m % 9% t/m % 4% t/m % 5% t/m % 5% of meer 95% 5% Ouders worden door consultatiebureaus op diverse manieren over BoekStart geïnformeerd. Dat gebeurt tijdens een consult en het uitdelen van BoekStartwaardebonnen. Het consultatiebureau heeft een mooi ingerichte wachtkamer met verschillende BoekStartmaterialen waar een informatiefilmpje over BoekStart wordt getoond. Welke manieren passen consultatiebureaus toe om ouders over BoekStart te in te lichten? In figuur 10 kan men zien dat de meeste consultatiebureaus ouders over het belang van voorlezen tijdens een consult (86%) informeren. Op de tweede plaats worden ouders het meest geïnformeerd door de geplaatste BoekStartmaterialen (83%) op het consultatiebureau. Verder delen veel consultatiebureaus (78%) waardebonnen uit. Door de gemeentes met elkaar te vergelijken (tabel 8 en 8a) kan men zien dat de kleinste gemeentes ouders het minst informeren door het informatiefilmpje (9%) te tonen en een brief aan ouders te geven (9%). Verder valt op dat in bijna alle gemeentes heel vaak tijdens een consult ouders naar de bibliotheek worden verwezen. Alleen in de grootste gemeentes gebeurt dat iets minder vaak dan in de overige gemeentes, namelijk 78%. Figuur 10. De wijze waarop consultatiebureaus ouders informeren over BoekStart Op sommige consultatiebureaus zullen op termijn materialen geplaatst worden en hebben de verpleegkundigen tot nu toe ouders op geen enkele manier over BoekStart geattendeerd (anders:18%).

21 Een aantal heeft te maken met bezuinigingen en tijdsinvesteringen. En bij sommige bibliotheken is het niet bekend of de consultatiebureaus wel doen wat van ze wordt verwacht. Tabel 11. De wijze waarop consultatiebureaus ouders informeren over BoekStart (per gemeentegrootte)!!!! aantal inwoners tijdens een consult materialen plaatsen BoekStartfilmpje tonen 0 t/m % 80% 9% t/m % 87% 12% t/m % 80% 14% t/m % 85% 26% of meer 78% 83% 22% Tabel 11a. De wijze waarop consultatiebureaus ouders informeren over BoekStart (per gemeentegrootte) aantal inwoners brief aan ouders BoekStartwaardebonne Anders 0 t/m % 74% 26% t/m % 85% 6% t/m % 78% 20% t/m % 74% 26% of meer 35% 78% 17% De uitbreiding van BoekStart voor baby s naar BoekStart in de Kinderopvang heeft geleid tot samenwerking van bibliotheken met kinderdagverblijven. In figuur 11 kan men zien dat 84% van alle aan BoekStart deelnemende bibliotheken de kinderdagverblijven over BoekStart heeft geïnformeerd. Slechts 16% heeft dat nog niet gedaan aangezien zij recent gestart zijn met BoekStart. Sommige bibliotheken hebben aangegeven in de nabije toekomst te zullen doen als er tijd voor is. Een aantal bibliotheken is niet van plan kinderdagverblijven te informeren vanwege de keuze om met voorscholen te werken en niet voor een actieve benadering van andere instellingen 0-4.

22 Figuur 11. Bibliotheken die kinderdagverblijven over BoekStart informeren De kinderdagverblijven worden het meest over BoekStart op de hoogte gebracht door de BoekStartkoffers die bibliotheken hebben uitgedeeld (58%) (figuur 11a). 47% van de bibliotheken gaat langs bij het kinderdagverblijf om over BoekStart te vertellen. De kinderdagverblijven worden het minst geïnformeerd door wat de bibliotheken via de website meedelen (13%). Sommige kinderdagverblijven worden telefonisch benaderd (22%) en tijdens diverse andere netwerkbijeenkomsten als het VVE overleg.

23 Figuur 11a. De wijze waarop bibliotheken de kinderdagverblijven over BoekStart informeren Bibliotheken in kleine gemeentes informeren kinderdagverblijven het minst via de nieuwsbrief, de website en . Over het algemeen worden kinderdagverblijven in grote gemeentes via meer verschillende kanalen geïnformeerd dan in kleine gemeentes. Tabel 12 en 12a geven een overzicht hiervan. Tabel 12. De wijze waarop bibliotheken de kinderdagverblijven over BoekStart informeren (per gemeentegrootte) aantal inwoners een informatiebijeenkomst schriftelijk via een nieuwsbrief per 0 t/m % 20% 3% 17% t/m % 23% 8% 27% t/m % 25% 10% 20% t/m % 26% 23% 26% of meer 26% 35% 39% 35%

24 Tabel 9a. De wijze waarop bibliotheken de kinderdagverblijven over BoekStart informeren (per gemeentegrootte)!!!! aantal inwoners via de website bij kinderdagverblijf langs gaan koffers uitdelen anders 0 t/m % 43% 43% 17% t/m % 40% 60% 21% t/m % 53% 63% 15% t/m % 49% 64% 28% of meer 22% 52% 57% 39% Zoals bekend werkt de bibliotheek samen met de gemeente en het consultatiebureau in verband met het leesbevorderingsproject BoekStart. Maar met welke organisaties werkt de bibliotheek nog meer samen? In figuur 12 is te zien dat er een samenwerking is tussen de bibliotheek met o.a. de huisarts, het Centrum voor Jeugd en Gezin en de boekhandel. Met de boekhandel is er meer contact (33%) dan met de andere organisaties. Figuur 12. Organisaties waarmee de bibliotheek samenwerkt Uit tabel 10 en 10a blijkt dat bibliotheken in grote gemeentes met meerdere organisaties werken dan in kleine gemeentes. Verder valt op dat de kleinste gemeentes weinig bibliotheken hebben die met de boekhandel samenwerken (14%) in tegenstelling tot de grote gemeentes (52%). Mogelijk zijn er geen of weinig boekhandels in deze kleine gemeentes. Dit geldt ook voor de overige organisaties als de

25 kraamzorg etc. Bibliotheken in de grooste gemeentes (80001 of meer inwoners) en middelgrote gemeentes (tussen t/m inwoners) werken veel meer met opvoedprogramma s als Home Start (resp. 13% en 12%) dan in kleine gemeentes (2%/3%). Tabel 10. Organisaties waarmee de bibliotheek samenwerkt (per gemeentegrootte) aantal inwoners boekhandel verloskundige kraamzorg huisarts babywinkel 0 t/m % 0% 0% 6% 0% t/m % 2% 0% 2% 6% t/m % 10% 7% 2% 5% t/m % 5% 3% 3% 5% of meer 52% 13% 17% 13% 4% Tabel 10a. Organisaties waarmee de bibliotheek samenwerkt (per gemeentegrootte)!!!!! aantal inwoners opvoedprogramma zoals Home Start CJG GGD geen anders 0 t/m % 17% 3% 37% 26% t/m % 19% 8% 25% 25% t/m % 25% 2% 22% 31% t/m % 31% 5% 21% 33% of meer 13% 30% 8% 13% 39% Andere organisaties waarmee de bibliotheek samenwerkt zijn o.a. muziekscholen, Wapperkids en Baby Sensory. Daarnaast werd ook Buitenlandse Vrouwencentrum, Humanitas en logopedisten genoemd als samenwerkingspartners.

26 4. Samenvatting In dit verslag is onderzoek gedaan naar het bereik van het project BoekStart. Hoeveel babyleden hebben de bibliotheken, hoeveel daarvan worden er als actieve leners beschouwd? Hebben de bibliotheken veel babyboeken in de collectie? Met welke organisaties werken ze samen? En hoe zit het met het verschil tussen de gemeentes? Dit waren enkele vragen die in dit verslag zijn getracht te beantwoorden om zo een beeld te krijgen van de cijfers van de aan BoekStart deelnemende bibliotheken. Babyleden: In 2011 is 27% van het aantal geboren baby s lid geworden van de bibliotheek. Wat betreft de indeling per gemeentegrootte blijkt dat de grootste gemeentes slechts 19% nieuwe leden hebben verwelkomd ten opzichte van het aantal geboren baby s. De overige gemeentes hebben veel meer nieuwe babyleden ten opzichte van het aantal geboren baby s (gemiddeld 40%). Ouders kunnen door middel van de brief en de waardebon, die ze van de gemeente hebben ontvangen, een rood koffertje ophalen bij de bibliotheek. Naar aanleiding van de verzonden brieven is 41% BoekStartkoffertjes bij de bibliotheek opgehaald. Per gemeentegrootte is het verschil tussen kleine en grote gemeentes redelijk groot. Van de verzonden brieven in de kleine gemeentes is 51% gebruikt en daarmee een koffertje opgehaald. In de grootste gemeentes is dat 37%. Van de totale babyleden in 2011 is 45% een actief babylid dat minstens 4 keer jaar een babyboek leent. En 53% is een nullener dat 3 keer of minder per jaar naar de bibliotheek gaat om een boek te lenen. Collectie: De grootste bibliotheken hebben de meeste babyboeken in de collectie, maar door de jaren heen hebben ze veel minder bij gekregen vergeleken met de kleine bibliotheken. De bibliotheken in de kleine gemeentes hebben bijna 5 keer zoveel babyboeken in de collectie in 2012 dan voor ze met BoekStart zijn begonnen. Alle bibliotheken hebben wel door de jaren heen steeds meer boeken in de collectie. Dit heeft te maken met het feit dat er meer bibliotheken zijn gaan meedoen met BoekStart en de bibliotheken meer babyleden hebben ingeschreven en dus ook meer boeken in de collectie nodig hebben. Ouderbijeenkomsten: Gemiddeld zijn er 3 ouderbijeenkomsten per gemeente georganiseerd en daar waren gemiddeld 14 bezoekers per bijeenkomst aanwezig. Een groot deel van de bibliotheken vond de bijeenkomsten goed bezocht (45%). Samenwerkingsorganisaties: Bijna alle bibliotheken werken samen met het consultatiebureau (97%) in het jaar Van deze consultatiebureaus gebruikt 94% BoekStartmaterialen aangezien de verpleegkundigen ook het belang van voorlezen zien. Ze verwijzen ouders naar de bibliotheek voornamelijk tijdens een consult, door het plaatsen van BoekStartmaterialen en het uitdelen van BoekStartwaardebonnen. 84% van de bibliotheken informeert de kinderdagverblijven over BoekStart. Dit doen de bibliotheken het meest door langs te gaan bij het kinderdagverblijf en BoekStartkoffers uitdelen. Verder werken de bibliotheken samen met diverse andere organisaties als de boekhandel, CJG en de verloskundige.

Evaluatie BoekStart 2012

Evaluatie BoekStart 2012 Evaluatie BoekStart 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 3 2. Methode onderzoek pag. 4 3. Resultaten pag. 6 3.1 Babyleden, brieven en koffertjes pag. 6 3.2 Collectie pag. 12 3.3 Ouderbijeenkomsten pag.

Nadere informatie

Voorschoolse Educatie door openbare bibliotheken

Voorschoolse Educatie door openbare bibliotheken Voorschoolse Educatie door openbare bibliotheken Onderzoeksresultaten BOP-enquête VVE 2015 Oktober 2016 Samenvatting Colofon Uitgever Koninklijke Bibliotheek Prins Willem-Alexanderhof 5 2595 BE Den Haag

Nadere informatie

Monitor BoekStart in de kinderopvang Landelijke analyse 2016: wat valt op?

Monitor BoekStart in de kinderopvang Landelijke analyse 2016: wat valt op? Monitor BoekStart in de kinderopvang Landelijke analyse 2016: wat valt op? Monitor BoekStart in de kinderopvang sterk gegroeid In 2015 was de deelname aan de monitor voor BoekStart nog beperkt tot 18 bibliotheken,

Nadere informatie

Dienstverlening openbare bibliotheken rondom voor- en vroegschoolse educatie

Dienstverlening openbare bibliotheken rondom voor- en vroegschoolse educatie Dienstverlening openbare bibliotheken rondom voor- en vroegschoolse educatie Onderzoeksresultaten BOP-enquête VVE, 2016 Augustus 2017 2 Colofon Uitgever Koninklijke Bibliotheek Prins Willem-Alexanderhof

Nadere informatie

De Bibliotheek en Jeugdgezondheidszorg Utrecht: korte lijnen! EEN INTERVIEW

De Bibliotheek en Jeugdgezondheidszorg Utrecht: korte lijnen! EEN INTERVIEW De Bibliotheek en Jeugdgezondheidszorg Utrecht: korte lijnen! EEN INTERVIEW Irma: In gesprekken met ouders op het consultatiebureau vraag ik of zij voorlezen aan hun kind. Ik merk dat allochtone ouders,

Nadere informatie

Rapportage. Evaluatie BoekStart 2013. Utrecht, februari 2014. DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent van Grinsven Henk Westerik

Rapportage. Evaluatie BoekStart 2013. Utrecht, februari 2014. DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent van Grinsven Henk Westerik Rapportage Evaluatie BoekStart 2013 In opdracht van: Contactpersoon: BoekStart mevrouw Julienne van den Heuvel Utrecht, februari 2014 DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent van Grinsven Henk Westerik Postbus

Nadere informatie

Monitor BoekStart in de kinderopvang Landelijke analyse 2018: wat valt op?

Monitor BoekStart in de kinderopvang Landelijke analyse 2018: wat valt op? Monitor BoekStart in de kinderopvang Landelijke analyse 2018: wat valt op? Monitor BoekStart in de kinderopvang groeit door Bij de eerste meting in 2015 namen 18 bibliotheken, 51 kinderopvanglocaties en

Nadere informatie

Monitor BoekStart in de kinderopvang Landelijke analyse 2017: wat valt op?

Monitor BoekStart in de kinderopvang Landelijke analyse 2017: wat valt op? Monitor BoekStart in de kinderopvang Landelijke analyse 2017: wat valt op? Monitor BoekStart in de kinderopvang groeit door Bij de eerste meting in 2015 namen 18 bibliotheken, 51 kinderopvanglocaties en

Nadere informatie

Jeanine Deckers December Evaluatie bibliobus De Zilk Gebruik van de bibliobus in de periode

Jeanine Deckers December Evaluatie bibliobus De Zilk Gebruik van de bibliobus in de periode Jeanine Deckers December 2014 Evaluatie bibliobus De Zilk Gebruik van de bibliobus in de periode 2008 2013 Inleiding De bibliotheekvoorziening in De Zilk bestaat al jarenlang uit een bibliobus met een

Nadere informatie

Scholing binnen BoekStart. voor de Bibliotheek en kinderopvang

Scholing binnen BoekStart. voor de Bibliotheek en kinderopvang Scholing binnen BoekStart voor de Bibliotheek en kinderopvang SCHOLING BINNEN BOEKSTART In het kader van BoekStart zijn trainingen ontwikkeld die Bibliotheekmedewerkers, medewerkers van de Provinciale

Nadere informatie

BiebPanel Concept vragenlijst ouders van jonge kinderen van 0-4

BiebPanel Concept vragenlijst ouders van jonge kinderen van 0-4 BiebPanel Concept vragenlijst ouders van jonge kinderen van 0-4 Doelgroep: ouders met minstens één kind in de leeftijd 0-4 uit een Nederlands panel; 30% kinderen die lid zijn van de Bibliotheek, 70% kinderen

Nadere informatie

Samen voor taal in Arnhem Een overzicht voor professionals. Stichting PAS

Samen voor taal in Arnhem Een overzicht voor professionals. Stichting PAS Samen voor taal in Arnhem Een overzicht voor professionals Stichting PAS Inleiding Een taalrijke omgeving is een omgeving waarin praten en boeken een belangrijke rol spelen. Helaas groeien in Arnhem niet

Nadere informatie

BOEKBABY S: INSTAPVOORWAARDEN 2011

BOEKBABY S: INSTAPVOORWAARDEN 2011 BOEKBABY S: INSTAPVOORWAARDEN 2011 Wat is Boekbaby s? In 2005 startten Stichting Lezen en LOCUS met het project Boekbaby s (geïnspireerd op het Britse Bookstart). Boekbaby s wil ouders met hun jonge kinderen

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/33033 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/33033 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/33033 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Berg, Heleen van den Title: From BookStart to BookSmart: about the importance

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kleine-Ikke

Nieuwsbrief Kleine-Ikke Nieuwsbrief Kleine-Ikke Juli 201 4 Jaargang 201 4, nummer 9 Inhoud Beste ouders 1 Sluitingsdagen 2014 1 Beste ouders en verzorgers, Voor u ligt de zomer nieuwsbrief van Kleine-Ikke. Via deze weg houden

Nadere informatie

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Westfriese Bibliotheken jong geleerd, is oud gedaan Ruim 15% van de kinderen in Nederland loopt een risico op taalachterstand. Wie moeite heeft met lezen

Nadere informatie

Plus. + Deelname aan de provinciale pilot Boekstart in 2009. + Overleg met ambtenaar lokaal onderwijs over de invoering van Boekstart in Boxtel.

Plus. + Deelname aan de provinciale pilot Boekstart in 2009. + Overleg met ambtenaar lokaal onderwijs over de invoering van Boekstart in Boxtel. + Deelname aan de provinciale pilot Boekstart in 2009. + Overleg met ambtenaar lokaal onderwijs over de invoering van Boekstart in Boxtel. + Financiering Boekstart uit de Aboutaleb middelen en het onderwijs

Nadere informatie

Klanttevredenheid consultatiebureaus Careyn

Klanttevredenheid consultatiebureaus Careyn Klanttevredenheid consultatiebureaus Careyn Klanten van Careyn over het consultatiebureau Inhoud: 1. Conclusies 2. Algemene dienstverlening 3. Het inloopspreekuur 4. Telefonische dienstverlening 5. Persoonlijk

Nadere informatie

Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Vianen. Vianen, 10 augustus 2016, versie 1.

Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Vianen. Vianen, 10 augustus 2016, versie 1. Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Vianen Vianen, 10 augustus 2016, versie 1. De halfjaarresultaten van Vianen in het kort: In de Bibliotheek in Vianen is het aantal jeugdleden met 10% gestegen, terwijl

Nadere informatie

Checklist Zichtbaarheid

Checklist Zichtbaarheid Hoe staat het met de zichtbaarheid van BoekStart in de Bibliotheek en online? Het is belangrijk om regelmatig met een frisse blik te kijken naar de lokale zichtbaarheid van BoekStart. Ouders komen naar

Nadere informatie

LEESPLEZIER & MEDIAWIJSHEID

LEESPLEZIER & MEDIAWIJSHEID LEESPLEZIER & MEDIAWIJSHEID Voorschoolse instellingen 2017-2018 sopgave Boeken en andere materialen lenen Instellingenabonnement 3 Project- en themacollecties 4 Wisselcollecties 4 Voorleesplaten 5 Activiteiten

Nadere informatie

Het gebruik van e-books van de bibliotheek. Grafieken en cijfers tot en met februari 2016

Het gebruik van e-books van de bibliotheek. Grafieken en cijfers tot en met februari 2016 Het gebruik van e-books van de bibliotheek Grafieken en cijfers tot en met februari 2016 Campagne 2016 Van 14 januari tot en met 22 februari hebben de Nederlandse bibliotheken campagne gevoerd voor e-books.

Nadere informatie

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN SCHOOLJAAR 2009 2010 Aanbod Voorschools 2009-2010 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 1. Bibliotheekabonnement 4 2. Introductiebezoek 5 3. Lezingen

Nadere informatie

Rapport Hulst Middelburg, december 2013

Rapport Hulst Middelburg, december 2013 Rapport Hulst Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Hanneke Westerhout Han Schellekens Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax

Nadere informatie

Werkwijze Dordtse Felicitatiedienst (kortweg DFD) Inleiding:

Werkwijze Dordtse Felicitatiedienst (kortweg DFD) Inleiding: Dordtse Felicitatiedienst Werkwijze Dordtse Felicitatiedienst (kortweg DFD) Inleiding: De Gemeente Rotterdam heeft de ambitie dat voor 2010 alle achterstandskinderen tussen twee en vier jaar naar de voorschool

Nadere informatie

Rapportage enquête Boeken lenen bij bibliotheken door Stichting Senia

Rapportage enquête Boeken lenen bij bibliotheken door Stichting Senia Rapportage enquête Boeken lenen bij bibliotheken door Stichting Senia INLEIDING Door de Stichting Senia werd in juni 215 onder haar lezers een enquête uitgevoerd over Boeken lenen bij bibliotheken. Doel

Nadere informatie

BoekStartproducten, te bestellen bij Buro Extern (www.extern.nl) 9629 Folder Baby s houden van boeken!

BoekStartproducten, te bestellen bij Buro Extern (www.extern.nl) 9629 Folder Baby s houden van boeken! BoekStartmaterialen voor ouders Art.nr. Naam Omschrijving Prijs 9629 Folder Baby s houden van boeken! Voor ouders 15 x 10,5 cm (50 stuks) Zit in het koffertje. In het kort wordt het idee van BoekStart

Nadere informatie

BoekStartproducten, te bestellen bij Buro Extern (www.extern.nl) 9629 Folder Baby s houden van boeken!

BoekStartproducten, te bestellen bij Buro Extern (www.extern.nl) 9629 Folder Baby s houden van boeken! BoekStartmaterialen voor ouders Art.nr. Naam Omschrijving Prijs 9629 Folder Baby s houden van boeken! Voor ouders 15 x 10,5 cm (50 stuks) Zit in het koffertje. In het kort wordt het idee van BoekStart

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen Ommen

Voorschoolse voorzieningen Ommen Voorschoolse voorzieningen Ommen Ommen, juni 2012 Wat is Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Voor- en Vroegschoolse Educatie is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 2½ jaar. Sommige kinderen in die leeftijd

Nadere informatie

Heeft u nog vragen of wensen die niet in dit aanbod vermeld staan, dan kunt u uiteraard contact opnemen met de jeugdbibliotheek.

Heeft u nog vragen of wensen die niet in dit aanbod vermeld staan, dan kunt u uiteraard contact opnemen met de jeugdbibliotheek. Voorwoord Met veel plezier presenteren wij u het bibliotheekaanbod 2015/2016! Hierin ontdekt u wat de bibliotheek te bieden heeft voor voorschoolse instellingen zoals kinderdagverblijven, peuterspeelzalen

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen Ommen

Voorschoolse voorzieningen Ommen Voorschoolse voorzieningen Ommen Ommen, november 2012 Voorschoolse voorzieningen Ommen Peuterontwikkeling in Ommen; in het belang van peuters Uw kind gaat naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf

Nadere informatie

Lezen, bibliotheek en jongeren

Lezen, bibliotheek en jongeren Lezen, bibliotheek en jongeren www.dezb.nl Cijfers uit de Jeugdmonitor Zeeland Kousteensedijk 7 4331 JE Middelburg Postbus 8004 4330 EA Middelburg T 0118 654000 info@dezb.nl Cijfers uit de Jeugdmonitor

Nadere informatie

Kinderdagverblijf LOULOU Klanttevredenheidsonderzoek 2012

Kinderdagverblijf LOULOU Klanttevredenheidsonderzoek 2012 Kinderdagverblijf LOULOU Klanttevredenheidsonderzoek 2012 Rapport klanttevredenheidsonderzoek Den Haag, Februari 2013 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Opbouw rapport 3 1.2 Werkwijze onderzoek 3

Nadere informatie

Het BoekStartkoffertje

Het BoekStartkoffertje Het BoekStartkoffertje Onderzoeksrapport 2017 Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 w www.kantarpublic.com Onderzoeksrapport voor Stichting

Nadere informatie

Stadjers over het CJG Groningen

Stadjers over het CJG Groningen Stadjers over het CJG Groningen Een Stadspanelonderzoek 2013 Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht onderzoek, het toegankelijk

Nadere informatie

Rapport Schouwen-Duiveland

Rapport Schouwen-Duiveland Rapport Schouwen-Duiveland Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Hanneke Westerhout Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax

Nadere informatie

Samen voor taal in Arnhem

Samen voor taal in Arnhem Samen voor taal in Arnhem nataliekuypers.nl Een overzicht voor professionals Inleiding In Arnhem groeien niet alle kinderen op in een taalrijke omgeving; een omgeving waarin praten en boeken een belangrijke

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

STMR Jaarverslag 2013 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Maasdriel

STMR Jaarverslag 2013 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Maasdriel STMR Jaarverslag 2013 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Maasdriel Inhoudsopgave: 1. Inleiding. Blz. 3 2. Burgers in eigen kracht. Blz. 3 3. Samenwerking in de gemeente Maasdriel. Blz. 3. Het effect van de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 31 322 Kinderopvang Nr. 274 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

Rapportage cliëntervaringsonderzoek CQI Kraamzorg. Kraamzorg JoNa BV

Rapportage cliëntervaringsonderzoek CQI Kraamzorg. Kraamzorg JoNa BV Rapportage cliëntervaringsonderzoek CQI Kraamzorg Kraamzorg JoNa BV Uitgevoerd door Kraamzorg Prestatie Monitor (Qualizorg B.V.) Periode: Van 01 01 2013 t/m 31 12 2013 Geaccrediteerd door : Inleiding In

Nadere informatie

Kinderopvang in de Drechtsteden

Kinderopvang in de Drechtsteden Kinderopvang in de Drechtsteden Ouders over kinderopvang en hun betrokkenheid daarbij Inhoud: 1. Samenvatting en conclusies 2. Gebruik van kinderopvang 3. Tevredenheid over kinderopvang 4. Ouderbetrokkenheid

Nadere informatie

Inhoudelijk verslag activiteiten Bibliotheek in Spil (VVE) 2017

Inhoudelijk verslag activiteiten Bibliotheek in Spil (VVE) 2017 Inhoudelijk verslag activiteiten Bibliotheek in Spil (VVE) 2017 1 Inhoudsopgave 1. Algemeen 3 2. Team Jeugd & Educatie 5 3. Het programma 8 4. Bestrijding taalachterstanden 12 5. Cyclusmatige kwaliteitsverbetering

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Verslag Aanvalsplan laaggeletterdheid. Gemeente Maasdriel

Verslag Aanvalsplan laaggeletterdheid. Gemeente Maasdriel Verslag 2010-2011 Aanvalsplan laaggeletterdheid Gemeente Maasdriel 1 Inleiding In de vergadering van 25 mei 2010 heeft uw raad het aanvalsplan laaggeletterdheid gemeente Maasdriel 2010-2012 vastgesteld.

Nadere informatie

Rapport Onderzoek Toegang Wmo 2015

Rapport Onderzoek Toegang Wmo 2015 Z Rapport Onderzoek Toegang Wmo 2015 Maart 2015 In opdracht van het Transitiebureau Wmo Team Kennisnetwerk Wmo Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Over het onderzoek 3 3. De resultaten 4 3.1 Omvang deelnemende

Nadere informatie

1a. Werkt uw kinderopvang met een specifiek taalstimuleringsprogramma bijvoorbeeld vanwege VVE?

1a. Werkt uw kinderopvang met een specifiek taalstimuleringsprogramma bijvoorbeeld vanwege VVE? Voorbeeld leesplan kinderopvang Meerjarenplan 1. Visie Raadpleeg het beleidsplan of het taalplan van uw kinderopvanginstelling en vraag na bij collega's. Waarom vindt uw kinderopvanginstelling leesbevordering

Nadere informatie

Conceptdocument Team Falcon

Conceptdocument Team Falcon Conceptdocument Team Falcon Michiel Lauret Jonathan Davids Dylan Companjen Lars Böhm 1 Inhoudsopgave CONCLUSIES DOELGROEPONDERZOEK...3 IN TERVIEW LYDIA ROELOFSEN......3 Analyse statistieken bureau Onderzoek

Nadere informatie

Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X

Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X Een monitoring-onderzoek naar de effecten van het VVE-aanbod van de bibliotheek In opdracht van Bibliotheek West-Achterhoek Uitgevoerd

Nadere informatie

Heeft u nog vragen of wensen die niet in dit aanbod vermeld staan, dan kunt u uiteraard contact opnemen met de jeugdbibliotheek.

Heeft u nog vragen of wensen die niet in dit aanbod vermeld staan, dan kunt u uiteraard contact opnemen met de jeugdbibliotheek. Voorwoord Met veel plezier presenteren wij u het bibliotheekaanbod 2014/2015! Hierin ontdekt u wat de bibliotheek te bieden heeft voor voorschoolse instellingen zoals kinderdagverblijven, peuterspeelzalen

Nadere informatie

Wise. Bij de Bibliotheek Gouda is de dienstverlening persoonlijk

Wise. Bij de Bibliotheek Gouda is de dienstverlening persoonlijk OCLC CASE STUDY Wise Bij de Bibliotheek Gouda is de dienstverlening persoonlijk De Bibliotheek Gouda heeft zich getransformeerd tot levendig cultuurcentrum midden in de lokale gemeenschap. De statistieken

Nadere informatie

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk Kleintje Leesplan Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk 2015 2016 Voor jonge kinderen zijn boeken van groot belang. Door plaatjes kijken, praten en voorlezen leren ze hoe de wereld er uit

Nadere informatie

Burgerparticipatie in de openbare ruimte. Juni, 2014

Burgerparticipatie in de openbare ruimte. Juni, 2014 Burgerparticipatie in de openbare ruimte Juni, 2014 Uitgave : Team Kennis en Verkenning Naam : M. Hofland Telefoonnummer : 0570-693317 Mail : m.hofland@deventer.nl 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Kader

Nadere informatie

BoekStartproducten, te bestellen bij Buro Extern (www.extern.nl) 9629 Folder Baby s houden van boeken!

BoekStartproducten, te bestellen bij Buro Extern (www.extern.nl) 9629 Folder Baby s houden van boeken! BoekStartmaterialen voor ouders Art.nr. Naam Omschrijving Prijs 9629 Folder Baby s houden van boeken! Voor ouders 15 x 10,5 cm (50 stuks) Zit in het koffertje. In het kort wordt het idee van BoekStart

Nadere informatie

Het BoekStartkoffertje

Het BoekStartkoffertje Het BoekStartkoffertje Bekendheid, bereik en waardering Kantar Public o n d e r z o e k s p u b l i c a t i e Het BoekStartkoffertje Bekendheid, bereik en waardering Colofon Stichting Lezen / Kunst van

Nadere informatie

Rapport Reimerswaal Middelburg, december 2013

Rapport Reimerswaal Middelburg, december 2013 Rapport Reimerswaal Middelburg, december Colofon SCOOP Samenstelling Nadet Somers Esther van Sprundel Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax (0118)

Nadere informatie

De Jeugdgezondheidszorg van. voor kinderen van 0-18 jaar en hun ouders

De Jeugdgezondheidszorg van. voor kinderen van 0-18 jaar en hun ouders De Jeugdgezondheidszorg van GGD G roningen voor kinderen van 0-18 jaar en hun ouders an gezondheid Samen werken a Elk kind heeft het recht om gezond en veilig groot te worden. De Jeugdgezondheidszorg heeft

Nadere informatie

De Bibliotheek: hart van de samenleving

De Bibliotheek: hart van de samenleving Bibliotheken Noord Fryslân ligt op koers! De Bibliotheek: hart van de samenleving ontdekdebieb.nl /ontdekdebieb Verkort jaarverslag 2015 In deze verkorte versie van het jaarverslag van Bibliotheken Noord

Nadere informatie

Rapport Borsele Middelburg, december 2013

Rapport Borsele Middelburg, december 2013 Rapport Borsele Middelburg, december Colofon SCOOP Samenstelling Nadet Somers Esther van Sprundel Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax (0118)

Nadere informatie

Feitenkaart VVE-monitor Rotterdam 2012 Onderzoek peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

Feitenkaart VVE-monitor Rotterdam 2012 Onderzoek peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Feitenkaart VVE-monitor Rotterdam 2012 Onderzoek peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 1 Onderzoek en Business Intelligence Deze feitenkaart bevat de resultaten van de jaarlijkse Oktobertelling onder

Nadere informatie

Voor de afdeling Zorg en Welzijn zijn wij op zoek naar een gemotiveerde kandidaat voor de functie van

Voor de afdeling Zorg en Welzijn zijn wij op zoek naar een gemotiveerde kandidaat voor de functie van Gemeente Opmeer Opmeer is een krachtige en zelfstandige plattelandsgemeente in het hart van Midden-West- Friesland (NH). Het bestaat uit acht kernen met 11.370 inwoners en heeft een aantrekkelijk woonen

Nadere informatie

Kinderen in Nederland - Bijlage B Respons, representativiteit en weging

Kinderen in Nederland - Bijlage B Respons, representativiteit en weging Kinderen in Nederland - Bijlage B Respons, representativiteit en weging Respons thuiszorgorganisaties en GGD en In deden er tien thuiszorgorganisaties mee aan het, verspreid over heel Nederland. Uit de

Nadere informatie

Convenant en Protocol

Convenant en Protocol Convenant en Protocol Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE-beleid) Gemeente Woudrichem 2015-2018 december 2015 Artikel 1 Doelstellingen convenant Het convenant dient om de samenwerking te formaliseren

Nadere informatie

Peiling over Europa en EDIC

Peiling over Europa en EDIC Peiling over Europa en EDIC Peiling over Europa en EDIC Datum: september 2013 Colofon Gemeente Nijmegen Onderzoek en Statistiek contactpersoon: Ad Manders tel.: (024) 329 98 89 emailadres: onderzoek.statistiek@nijmegen.nl

Nadere informatie

Gemeentelijke Dienstverlening. Omnibus 2009

Gemeentelijke Dienstverlening. Omnibus 2009 Gemeentelijke Dienstverlening Omnibus 2009 Afdeling O&S Februari 2009 2 Samenvatting Inwoners vinden dat de gemeente haar dienstverlening heeft verbeterd De inwoners van s-hertogenbosch beoordelen de gemeentelijke

Nadere informatie

BoekStartproducten, te bestellen bij Buro Extern (www.extern.nl) 9629 Folder Baby s houden van boeken!

BoekStartproducten, te bestellen bij Buro Extern (www.extern.nl) 9629 Folder Baby s houden van boeken! BoekStartmaterialen voor ouders Art.nr. Naam Omschrijving Prijs 9629 Folder Baby s houden van boeken! Voor ouders 15 x 10,5 cm (50 stuks) Zit in het koffertje. In het kort wordt het idee van BoekStart

Nadere informatie

Sluitende aanpak toeleiding VVE

Sluitende aanpak toeleiding VVE Sluitende aanpak toeleiding VVE Februari 2013 Inleiding Sinds 2001 werken we in Almere aan voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) is onderwijs op een speelse manier

Nadere informatie

Rapport Zeeuws-Vlaanderen

Rapport Zeeuws-Vlaanderen Rapport Zeeuws-Vlaanderen Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Han Schellekens Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax (0118)

Nadere informatie

Rapport Goes Middelburg, december 2013

Rapport Goes Middelburg, december 2013 Rapport Goes Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Hanneke Westerhout Esther van Sprundel Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500

Nadere informatie

Nederlands Autisme Register, rapportage

Nederlands Autisme Register, rapportage Nederlands Autisme Register, rapportage 20 17 Een initiatief van: (Jong)volwassenen met autisme over zichzelf Ouders/verzorgers over hun kind met autisme Wettelijke vertegenwoordigers over hun naaste met

Nadere informatie

Totaal in begeleiding 2015

Totaal in begeleiding 2015 IVH Jaarverslag Flevoland Almere Met de nieuw gestarte corporatie JGZ is er gesproken over de borging van Integrale Vroeghulp (IVH) binnen de gemeente Almere. Gezien de samenvoeging van de Zorgroep en

Nadere informatie

Totaal in begeleiding 2015

Totaal in begeleiding 2015 IVH Jaarverslag Flevoland Zeewolde Al in is IVH als methodiek geborgd in het Ondersteuningshuis. In is dit geëvalueerd met alle betrokkenen inclusief een medewerker van de gemeente. De samenwerking binnen

Nadere informatie

Uw mening over gaswinning uit het Groningen-gasveld

Uw mening over gaswinning uit het Groningen-gasveld Uw mening over gaswinning uit het Groningen-gasveld 1 Uw mening over gaswinning uit het Groningen-gasveld Onderzoeksresultaten fase 2 Elisabeth Hoekstra Goda Perlaviciute Linda Steg onderzoekgaswinning@rug.nl

Nadere informatie

Uitkomsten cliëntervaringsonderzoek Wmo 2015

Uitkomsten cliëntervaringsonderzoek Wmo 2015 Uitkomsten cliëntervaringsonderzoek Wmo 2015 1. Algemeen In het Westerkwartier is het cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2015 afgerond en zijn de resultaten hiervan inmiddels bekend. In 18 van de 23 Groningse

Nadere informatie

MONITOR CAPACITEIT KINDEROPVANG 2008-2011 Capaciteitsgegevens in het jaar 2008

MONITOR CAPACITEIT KINDEROPVANG 2008-2011 Capaciteitsgegevens in het jaar 2008 MONITOR CAPACITEIT KINDEROPVANG 2008-2011 Capaciteitsgegevens in het jaar 2008 dr. M.C. Paulussen-Hoogeboom dr. M. Gemmeke Amsterdam, 11 februari 2009 Regioplan publicatienr. Regioplan Beleidsonderzoek

Nadere informatie

Kinderdagverblijf ChouChou Klanttevredenheidsonderzoek 2012

Kinderdagverblijf ChouChou Klanttevredenheidsonderzoek 2012 Kinderdagverblijf ChouChou Klanttevredenheidsonderzoek 2012 Rapport klanttevredenheidsonderzoek Den Haag, Februari 2013 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Opbouw rapport 3 1.2 Werkwijze onderzoek

Nadere informatie

speciale voorzieningen door de respondenten van de Senia enquête.

speciale voorzieningen door de respondenten van de Senia enquête. BIJLAGE 1. Overzicht van de gegeven suggesties voor verbetering van de speciale voorzieningen door de respondenten van de Senia enquête. Overleg tussen Senia en bibliotheken Samenwerking / Contact tussen

Nadere informatie

Rapport Terneuzen Middelburg, december 2013

Rapport Terneuzen Middelburg, december 2013 Rapport Terneuzen Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Han Schellekens Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax (0118) 635311

Nadere informatie

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen)

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) 1 Waalwijk Taalrijk - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) - Samenleving: Taalvaardige inwoners die zich goed in

Nadere informatie

KINDERBOEKENWEEK Communicatieplan

KINDERBOEKENWEEK Communicatieplan KINDERBOEKENWEEK 2018 Communicatieplan 28 augustus 2018 2 1 AANLEIDING: KINDERBOEKENWEEK Van 3 tot en met 14 oktober vindt de jaarlijkse Kinderboekenweek van CPNB plaats. Het thema is dit jaar Vriendschap,

Nadere informatie

Verzamelen gegevens: december 2013

Verzamelen gegevens: december 2013 Verzamelen gegevens: december 2013 Interpretatie gegevens: april/mei 2014 Organisatiebeschrijving Inzowijs richt zich op de begeleiding van kinderen en jongeren in de leeftijd van 2 t/m 23 jaar. De problematiek

Nadere informatie

Onderzoek in kader van actualiteitenbijeenkomsten intermediairs

Onderzoek in kader van actualiteitenbijeenkomsten intermediairs Onderzoek in kader van actualiteitenbijeenkomsten intermediairs 1 Inleiding Legal & General wil ten behoeve van verschillende actualiteitenbijeenkomsten voor intermediairs een onderzoek houden over de

Nadere informatie

Rapportage Ervaringsonderzoek WOT's

Rapportage Ervaringsonderzoek WOT's Rapportage Ervaringsonderzoek WOT's Versie 5.0.0 Drs. J.J. Laninga December 2015 www.triqs.nl Voorwoord Met genoegen bieden wij u hierbij de rapportage aan over het uitgevoerde ervaringsonderzoek naar

Nadere informatie

Gemeente Echt-Susteren

Gemeente Echt-Susteren Inzicht Jeugdgezondheidszorg 2017 Gemeente Echt-Susteren Inleiding De GGD, onderdeel van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, helpt gemeenten bij de uitvoering van de wettelijke taken op het gebied van publieke

Nadere informatie

Rapport Vlissingen Middelburg, december 2013

Rapport Vlissingen Middelburg, december 2013 Rapport Vlissingen Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Kris Louwerse Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax (0118) 635311

Nadere informatie

B O E K S TA R T I N D E K I N D E R O P VA N G

B O E K S TA R T I N D E K I N D E R O P VA N G B O E K S TA R T I N D E K I N D E R O P VA N G Beleidsdocument voor directie en MT bibliotheken december 2012 O P B R E N G S T E N Meer bibliotheekleden Ouders worden via de kinderopvang geïnformeerd

Nadere informatie

STMR Jaarverslag 2013 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Buren

STMR Jaarverslag 2013 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Buren STMR Jaarverslag 2013 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Buren Inhoudsopgave: 1. Inleiding. Blz. 3 2. Burgers in eigen kracht. Blz. 3 3. Samenwerking in de gemeente Buren. Blz. 3 4. Het effect van de JGZ. Blz.

Nadere informatie

Culturele activiteiten in Noord

Culturele activiteiten in Noord Culturele activiteiten in Noord Samenvatting Wat vinden de inwoners van Amsterdam-Noord van het aanbod van culturele voorzieningen in hun stadsdeel? Deze vraag is gesteld aan het bewonerspanel van het

Nadere informatie

Beleidsnotitie Aanbod voor peuters Gemeente Buren

Beleidsnotitie Aanbod voor peuters Gemeente Buren Beleidsnotitie Aanbod voor peuters 2017-2020 Gemeente Buren Inhoudsopgave 1. Huidige situatie 4 Waar gaat het over? 4 Wat doen we al? 4 2. Vergroten bereik peuters 6 Wat gaan we doen? 6 Doel 6 Behoefte

Nadere informatie

B O E K S TA R T I N D E K I N D E R O P VA N G

B O E K S TA R T I N D E K I N D E R O P VA N G B O E K S TA R T I N D E K I N D E R O P VA N G Beleidsdocument voor directie en MT kinderopvang januari 2013 O P B R E N G S T E N Meer expertise in huis BoekStart biedt kinderopvangmedewerkers trainingen

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Gemeentelijke website

Hoofdstuk 9. Gemeentelijke website Hoofdstuk 9. Gemeentelijke website Samenvatting Het percentage Leidenaren dat thuis kan beschikken over internet is, na een snelle toename in eerdere jaren, dit jaar vrijwel gestabiliseerd tot op 77%.

Nadere informatie

Evaluatie regiobijeenkomsten Vversterk. november december 2007

Evaluatie regiobijeenkomsten Vversterk. november december 2007 Evaluatie regiobijeenkomsten Vversterk november december 2007 Evaluatie regiobijeenkomsten Vversterk November - december 2007 Opdrachtgever: Sardes Utrecht, februari 2008 Oberon Postbus 1423 3500 BK Utrecht

Nadere informatie

Beginsituatie. Aanpak

Beginsituatie. Aanpak Ouderparticipatie op school Meedoen kun je leren! Februari Juli 2012 Beginsituatie De aanleiding voor SBO School A 1 om met het project Ouderparticipatie op school Meedoen kun je leren!, aandacht te besteden

Nadere informatie

De Bibliotheek op school Enquête Boeken mee naar huis

De Bibliotheek op school Enquête Boeken mee naar huis De Bibliotheek op school Enquête Boeken mee naar huis Auteur DESAN Research Solutions: Jannes Hartkamp Met medewerking van Kunst van Lezen: Adriaan Langendonk, Inger Bos en Nicolien de Pater In opdracht

Nadere informatie

http://statline.cbs.nl/statweb/download/openbare_bibliotheke_201114120921.html 1/7

http://statline.cbs.nl/statweb/download/openbare_bibliotheke_201114120921.html 1/7 Openbare bibliotheken Gewijzigd op 19 november 2014. Verschijningsfrequentie: Eenmaal per jaar. Onderwerpen Aantal openbare bibliotheken Collectie Perioden aantal x 1 000 1999, inclusief volksbibliotheken

Nadere informatie

Steeds meer niet-westerse allochtonen in het voltijd hoger onderwijs

Steeds meer niet-westerse allochtonen in het voltijd hoger onderwijs Steeds meer niet-westerse allochtonen in het voltijd hoger onderwijs Esther van Kralingen Tussen studiejaar 1995/ 96 en 21/ 2 is het aandeel van de niet-westerse allochtonen dat in het hoger onderwijs

Nadere informatie

PROGRAMMA KINDEROPVANG

PROGRAMMA KINDEROPVANG PROGRAMMA KINDEROPVANG Wat kan de Bibliotheek voor jullie betekenen? Een taalrijke omgeving heeft een positieve invloed op de taalontwikkeling van baby s en peuters. Dat kan zowel thuis als in de kinderopvang

Nadere informatie

Verschillenanalyse effect nieuwe BKR. Samenvatting. Inleiding. datum Directie Kinderopvang, Ministerie SZW. aan

Verschillenanalyse effect nieuwe BKR. Samenvatting. Inleiding. datum Directie Kinderopvang, Ministerie SZW. aan Verschillenanalyse effect nieuwe BKR datum 15-8-2018 aan van Directie Kinderopvang, Ministerie SZW Lucy Kok en Tom Smits, SEO Economisch Onderzoek Rapportnummer 2018-78 Copyright 2018 SEO Amsterdam. Alle

Nadere informatie

Rapport Tholen Middelburg, december 2013

Rapport Tholen Middelburg, december 2013 Rapport Tholen Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Hanneke Westerhout Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax (0118) 635311

Nadere informatie

Evaluatie Vooruit met Voorlezen

Evaluatie Vooruit met Voorlezen Evaluatie Vooruit met Voorlezen In 2017 heeft een nieuwe editie van Vooruit met Voorlezen plaatsgevonden, een initiatief van Stichting de Versterking, Stichting lezen en de Bibliotheek op school. Dit project

Nadere informatie