Opleidingsduur en studiebelasting De cursus duurt 2 dagen. De studiebelasting bevat enkel de contacturen van de cursus.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opleidingsduur en studiebelasting De cursus duurt 2 dagen. De studiebelasting bevat enkel de contacturen van de cursus."

Transcriptie

1 Cursus afvalwater algemeen en onderscheid directe en indirecte lozingen Word hèt bevoegde gezag op het gebied van afvalwater Cursusnummer: 031 Wilt u meer weten over het onderscheid tussen directe en indirecte lozingen? Bent u geïnteresseerd in hoe het afvalwaterrecht is opgebouwd? Dan past de cursus afvalwater bij u! Deze cursus verschaft u kennis en vaardigheden over indirecte lozingen m.b.t. VTH taken en de relevante regelgeving. Bent u werkzaam op het gebied van afvalwater bij een bedrijf of buiten inrichting? Bijvoorbeeld als vergunningverlener, handhaver, of casemanager? Dan is deze cursus van toepassing voor u. - Algemene kennis van de Wet milieubeheer en het Activiteitenbesluit; aantoonbaar door vooropleiding en/of functie; - Werkervaring is niet vereist. - Overzicht lozingsrecht; - Alle lozingsaspecten van het Activiteitenbesluit; - Alle lozingsaspecten van het Besluit lozen afvalwater buiten inrichtingen; - Relatie agrarische bedrijven en lozingsregels voor specifiek agrarische activiteiten; - Taak kwaliteitsbeheerder, directe lozingen en adviseur. Na afronding van deze cursus bent u: - Hèt bevoegde gezag voor VTH taken op het gebied van afvalwaterrecht; - Een volwaardig gesprekspartner voor de waterbeheerder. De cursus duurt 2 dagen. zijn afhankelijk van actueel cursusaanbod. - Kwaliteitscriteria 2.1 deel B, - Generieke deskundigheden - Accent milieu Cursisten ontvangen een bewijs van deelname.

2 Basiscursus Natuurbeschermingswet Alles over Natuurwetgeving en de toepassing in de praktijk Cursusnummer: 032 Wilt u alles weten over de natuurbeschermingswet? Deze cursus geeft u inzicht in de wijzingen, instrumenten en de toepassingen van de Natuurbeschermingswet. Verder geeft het u inzicht in: - De relatie van de Natuurbeschermingswet met de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht; - De rol en verantwoordelijkheden van aanvrager, bevoegd gezag en vvgb verlener bij het zogenaamde 'aanhaken. - De wijze waarop ecologisch onderzoek wordt vormgegeven en hoe u deze onderzoeken kunt beoordelen. U bent werkzaam als vergunningverlener, toezichthouder of als handhaver, bij bijvoorbeeld een Omgevingsdienst, gemeente of Waterschap? Dan is deze cursus voor u van toepassing! - Werkervaring in een relevante functie. - MBO/HBO werk- en denkniveau. Deze cursus heeft 4 modules. - Soortenbescherming en gebiedsbescherming - De Jacht - Beheer en schade- en overlastbestrijding - Relatie Natuurbeschermingswet met de WABO, het BOR en de MOR. - Systeem Natura Stikstofproblematiek Na afronding van deze cursus: - Heeft u kennis van de opbouw van de natuurwetgeving en het instrumentarium - Kunt u deze kennis toepassen bij het verlenen van omgevingsvergunningen en het uitoefenen van toezicht in de - Weet u hoe de natuurwetgeving moet worden toegepast De cursus duurt 2 dagen. zijn afhankelijk van het actuele cursusaanbod. - Kwaliteitscriteria 2.1, Deel B Casemanagement en basiskennis Groen en ecologie Cursisten ontvangen een certificaat.

3 Cursus handhavingsaspecten nieuwe wet Natuurbescherming Leer alles over de nieuwe wet Natuurbescherming Cursusnummer: 032A Wilt u alles weten over de nieuwe Wet natuurbescherming? Met deze cursus leert u meer over de instrumenten van de natuurwetgeving en de relevante wetgeving. Kom erachter wat de relatie is tussen de Wet natuurbescherming en de Wet algemene omgevingsrecht en wordt een expert! Bent u werkzaam als toezichthouders of boa in het veld? Bijvoorbeeld bij Waterschap, Omgevingsdienst, gemeente of terreinbeherende organisatie? Dan is deze cursus voor u van toepassing. - Algemene kennis van toezicht en handhaving, handhavingsinstrumenten, procesverbaal etc., aantoonbaar door vooropleiding en/of functie; - Werkervaring is niet vereist maar wel een pré. De cursus is praktijkgericht. - WABO en aangehaakte toestemming; - De verbodsbepalingen in de Wet natuurbescherming; - Het begrip Opzet" in de Wet natuurbescherming; - Aanwijzing ambtenaren Wet natuurbescherming; - Bevoegdheden toezichthouder, bevoegdheden BOA, - De relatie tot de Wet Economische Delicten. Na afronding van deze cursus: - Heeft u kennis van de opbouw van de natuurwetgeving en het handhavingsinstrumentarium - Kunt u deze kennis toepassen bij het uitoefenen van toezicht in de - Weet u hoe de natuurwetgeving in casemanagement moet worden toegepast De cursus duurt 1 dag. zijn afhankelijk van actueel cursusaanbod. - Kwaliteitscriteria 2.1 deel B - Casemanagement - Basiskennis Groen en ecologie Cursisten ontvangen een bewijs van deelname.

4 Basiscursus Activiteitenbesluit Een brede introductie van het Activiteitenbesluit Cursusnummer: 033 Wilt u alles weten of de raakvlakken van het Activiteitenbesluit met beleid, vergunningverlening en handhaving? Dan is deze cursus van toepassing. U krijgt brede kennis van het Activiteitenbesluit. Deze cursus is geschikt voor medewerkers die nieuw zijn in het vakgebied en meer willen weten over het Activiteitenbesluit. De cursus is ook geschikt voor brandpreventisten en bouwplantoetsers/bouwinspecteurs. - MBO werk- en denkniveau, aantoonbaar door vooropleiding en/of functie. - Geen werkervaring vereist. - Historie milieuwetgeving - Activiteitenbesluit in relatie tot andere wetgeving - Het AIM en werken met het AIM - Bouwplantoets en Activiteitenbesluit - Overgangsrecht - Diverse begrippen - Bevoegde overheden - Casuïstiek Na afronding van deze cursus weet u alles over het Activitetenbesluit. U kunt het Activiteitenbesluit plaatsen in relatie tot andere wetgeving. De cursus duurt 1 dag. zijn afhankelijk van actueel cursusaanbod. - Kwaliteitscriteria 2.1, Deel B, generieke deskundigheidsgebieden. Cursisten ontvangen een bewijs van deelname.

5 Actualiteitendag Vierde tranche Activiteitenbesluit Alles over de Vierde tranche van het Activiteitenbesluit Cursusnummer: 037 Wilt u alles weten over de Vierde tranche van het Activiteitenbesluit in het algemeen en wat de impact is op bestaande bedrijven? Dan is deze cursus van toepassing voor u. Deze cursus is geschikt voor medewerkers die VTH taken uitvoeren op het gebied van inrichtingenrecht. - Algemene kennis van het Activiteitenbesluit, de voorgaande tranches en het Bor. Aantoonbaar door vooropleiding en/of functie. - Geen werkervaring vereist. - Fasering Activiteitenbesluit - Terugblik 3 e tranche en enkele andere wijzigingen waarvoor nog overgangsrecht openstaat (op hoofdlijn) - Vierde tranche algemeen - Welke activiteiten geen vergunningplicht - Nieuwe OBM s - Besluiten en regelingen die ingetrokken worden en de plaats waar ze terecht komen - Inhoudelijke wijzigingen Activtiteitenbesluit en regeling - Relatie Omgevingsbesluit - Implementatie Na afronding van deze cursus kunt u als vergunningverlener of toezichthouder de wijzigingen door de Vierde tranche van het Activiteitenbesluit toepassen. De cursus duurt 1 dag. zijn afhankelijk van actueel cursusaanbod. - Kwaliteitscriteria 2.1, Deel B, generieke deskundigheidsgebieden algemeen. Cursisten ontvangen een bewijs van deelname.

6 Cursus Asbestdeskundige Omgevingsdiensten SC 570 diploma Asbestdeskundige in één dag Cursusnummer: 040 Wilt u alles weten over de wettelijke kaders van asbesttoezicht en het verschil tussen privaat toezicht en ARBO-regels? Dan is deze cursus geschikt voor u. Tijdens deze cursus leert u de precieze rol en taak van Omgevingsdiensten op het gebied van asbest kennen. Deze cursus is geschikt voor toezichthouders en toetsers van asbest van de Omgevingsdiensten. - MBO werk- en denkniveau. Aantoonbaar door vooropleiding en/of functie. - Geen werkervaring vereist. - Product en toepassingen asbest; - Herkennen van asbest; - Gezondheidsrisico s en het voorkomen van risico s van asbest; - Wet- en regelgeving; - Afhandeling klachten en aanpak illegaliteit; - Calamiteitenafhandeling; - Rol, taak en verantwoordelijkheid van Omgevingsdiensten. Als u deze cursus met goed gevolg heeft afgerond voldoet u aan de kwaliteitscriteria die gelden voor toezichthouders slopen en bouwen waarin is opgenomen dat u een in het bezit moet zijn van diploma SC-570. De cursus duurt 3,5 dag. zijn afhankelijk van actueel cursusaanbod. Stichting Ascert geeft het diploma af, beheert examenvragen en de certificaten. Een onafhankelijke exameninstelling zorgt voor examinering.

7 Verdiepingscursus asbestdeskundige SC-570 Asbestregelgeving, proces-verbaal van bevindingen Cursusnummer: 041A Wilt u weten hoe u op het gebied van asbest komt tot een goed proces verbaal van bevindingen (pvvb)? Oftewel de basis voor het handhaven van asbest? Dan is deze cursus van toepassing voor u. Bent u een gediplomeerde (SC-570) toezichthouder bij een Omgevingsdienst of een BOA met bsb-m asbest in uw takenpakket? Dan is deze cursus geschikt voor u. - In het bezit van diploma SC Werkervaring: u bent werkzaam als toetser- en toezichthouder asbest - Theorie: - Update regelgeving, introductie nieuwe schema s en uitleg over de nieuwe eindtermen SC-570: Taken en rollen asbesttoezichthouders; dagelijkse praktijk - Toepassen landelijke controlelijsten, Inspectie Alert Asbest en APP signaal asbest - Toepassen 7- W s - Landelijke sanctie- en interventiestrategie, introductie bsb-m - Toelichting op protocol info-uitwisselen OD en CI; OD en Inspectie SZW - Praktijk: - Tips en trucs van specialisten - Film- en videomateriaal - Casuïstiek: meerdere casussen uitwerken Na afronding van deze cursus: - Heeft u alle kennis in huis over de nieuwe regelgeving asbest - Weet u wat de nieuwe eindtermen zijn van SC 570: Kunt u de landelijke controlelijst toepassen - Heeft u kennis genomen van de pvvb - Kunt u bij gebruik van controlelijsten bewijs vergaren, verklaringen opstelling voor het vervolg. De cursus duurt 1 dag. zijn afhankelijk van actueel cursusaanbod. Deze cursus wordt afgesloten met een individuele casus en toets. Dit moet met een voldoende worden afgesloten.

8 Cursus Asbest in de praktijk / toetsen asbest sloopmeldingen Leer alles over asbest in de praktijk Cursusnummer: 041C Wilt u alles weten over asbest en hoe u dit in de praktijk moet toetsen? Dan is deze cursus van toepassing voor u. Deze cursus geeft u alle informatie die nodig is om in de praktijk te werken met asbest/sloopmeldingen. Toetst u sloopmeldingen? Of bent u als specialist, vergunningverlener of toezichthouder verantwoordelijk voor de afhandeling van sloopmeldingen inclusief illegaliteit? Dan is deze cursus geschikt voor u. - MBO/HBO werk- en denkniveau. - Werkervaring: u bent werkzaam als toetser- en toezichthouder asbest. - Theorie: - Introductie asbest; - Gezondheidsrisico s en toepassingen; - Praktijk: - Casussen bespreken en toetsen van verschillende rapporten; - Casuïstiek: casussen uitwerken en handelingsvaardigheden oefenen. Na afronding van deze cursus: - Heeft u alle kennis in huis over asbest en de relevante wetgeving; - Kunt u een asbest (sloop)melding beoordelen en afhandelen; - Kunt u (maatwerk)voorschriften opstellen.; - Weet u hoe na asbestcalamiteiten de procedurele afhandeling verloopt en kunt advies geven aan de opdrachtgever. De cursus duurt 1 dag. zijn afhankelijk van actueel cursusaanbod. Deze cursus wordt afgesloten met een individuele casus en toets. Dit moet met een voldoende worden afgesloten.

9 Basiscursus Veiligheid, Externe veiligheid en opslag Gevaarlijke stoffen PGS 15 Alles over veiligheid en de opslag van gevaarlijke stoffen Cursusnummer: 042 Wilt u alles weten over de wet- en regelgeving rondom veiligheid, externe veiligheid en de opslag van gevaarlijke stoffen? Tijdens deze cursus worden de richtlijnen besproken en in combinatie met casuïstiek behandeld. Bent u werkzaam bij een Omgevingsdienst en actief op het gebied van gevaarlijke stoffen bij bedrijven? Dan is deze cursus van toepassing voor u. - MBO werk- en denkniveau. Aantoonbaar door vooropleiding en/of functie. - Werkervaring is niet vereist. - Wet- en regelgeving gevaarlijke stoffen - Externe veiligheid en bestaande richtlijnen - Casuïstiek, o.a. behandeling vergunningaanvraag, melding Activiteitenbesluit en relatie Bouwbesluit 2012, opleveringscontrole, inspectie en beoordeling praktijksituaties gevaarlijke stoffen - Maatwerk in relatie tot gevaarlijke stoffen in vergunningen en op basis van het Activiteitenbesluit - PGS Aan het eind van deze cursus kent u de recente wet en regelgeving rondom veiligheid, externe veiligheid en de opslag van gevaarlijke stoffen en bent u in staat deze wet en regelgeving te vertalen naar uw dagelijkse praktijk. De cursus duurt 4 dagen. zijn afhankelijk van het actuele cursusaanbod. - Kwaliteitscriteria 2.1, Deel B, generieke deskundigheidsgebieden. Cursisten ontvangen een certificaat.

10 Cursusdag Actualiteiten PGS richtlijnen 2016 Basiskennis van de wettelijke procedures rondom het omgevingsrecht Cursusnummer: 042B Wilt u kennis en vaardigheden opdoen met betrekking tot de vernieuwing van enkele PGS richtlijnen? Volg dan deze cursus! Heeft u basiskennis van het inrichtingenrecht? Dan is deze cursus geschikt voor u. - MBO werk- en denkniveau. Aantoonbaar door vooropleiding en/of functie - Basiskennis van het inrichtingenrecht - Werkervaring is niet vereist - PGS 15 - PGS (in 4 e tranche Activiteitenregeling opgenomen) - PGS (idem) - PGS 9 (begin 2017 in Activiteitenregeling) - PGS 23 (idem) - Rode draad van de wijzigingen - Nieuwe opzet PGS richtlijnen Na afronding van deze cursus: - Heeft u kennis en vaardigheden m.b.t. de vernieuwing van enkele PGS richtlijnen De cursus duurt 1 dag. zijn afhankelijk van het actuele cursusaanbod. - Kwaliteitscriteria 2.1, Deel B, Generieke deskundigheidsgebieden Milieu Cursisten ontvangen een bewijs van deelname.

11 Verdiepingscursus Activiteitenbesluit voor Toezichthouders Word expert op het gebied van het Activiteitenbesluit Cursusnummer: 045 Het cursusaanbod is afgestemd met de actuele wetgeving. Wilt u meer inzicht krijgen in de specifieke aspecten van het Activiteitenbesluit en andere relevante regelgeving? Is verdiepende kennis van het Activiteitenbesluit voor u van belang? Volg dan deze cursus! Bent u een toezichthouder of handhaver Milieu of bent u een inspecteur met een generale/integrale taakstelling met basiskennis van het Activiteitenbesluit? Dan is deze cursus van toepassing voor u. - Basiskennis Activiteitenbesluit en het Bor, aantoonbaar door vooropleiding en/of functie. - Werkervaring is niet vereist. Het programma is verdeeld over 3 dagen. Tijdens de cursus leert u o.a. meer over: - Werking van het besluit, type inrichtingen - Instrumenten - Jurisprudentie - Het Activiteitenbesluit en dwarsverbanden met bijvoorbeeld: Het Bouwbesluit, Besluit bodemkwaliteit en algemene regels van de Wet milieubeheer. Na afronding van deze cursus: - Bent u een expert op het gebied van het Activiteitenbesluit; - Kunt u Activiteitenbesluit correct toepassen samen met de regelgeving waar in het besluit naar wordt verwezen. De cursus duurt 3 dagen. zijn afhankelijk van actueel cursusaanbod. - Kwaliteitscriteria 2.1, Deel B Generieke deskundigheidsgebieden. - Kernactiviteit. Cursisten ontvangen een bewijs van deelname.

12 Basiscursus administratief toezicht Basiskennis van administratief milieutoezicht Cursusnummer: 046 Wilt u meer kennis over administratief toezicht op het gebied van milieu? Dan is deze cursus van toepassing voor u. Deze cursus geeft u de basiskennis over administratief toezicht en hoe dit onderdeel zich verhoudt tot toezicht in zijn geheel. Bent u werkzaam bij een Omgevingsdienst en actief op het gebied van milieutoezicht en wilt u zich verdiepen in administratief toezicht? Dan is deze cursus geschikt voor u. - MBO werk- en denkniveau. Aantoonbaar door vooropleiding en/of functie. - Werkervaring is niet vereist. - Betekenis administratief toezicht - Wat een administratieve organisatie is in het bedrijf - De plaats van het administratief toezicht in het geheel van toezicht vormen van administratief toezicht - Activiteitenbesluit en mogelijkheden voor administratief toezicht - Aanverwante wetgeving met mogelijkheden voor administratief toezicht - Systeemtoezicht en administratief toezicht - Checklist administratief toezicht - Bevoegdheden en administratief toezicht Aan het eind van deze cursus: - Kent u de basisbeginselen van het administratief toezicht en hoe dit onderdeel zich verhoudt tot toezicht in zijn geheel - Kent u de verschillende vormen van administratief toezicht en weet dit te relateren aan aanverwante wetgeving en het activiteitenbesluit. De cursus duurt 2 dagen. zijn afhankelijk van het actuele cursusaanbod. - Kwaliteitscriteria 2.1, Deel B, onderdeel Activiteitenbesluit De cursisten ontvangen een bewijs van deelname

13 Basiscursus Bodem, bodem beschermende voorzieningen/nrb Alles over bodem en bodem beschermende voorzieningen Cursusnummer: 048 Wilt u meer kennis opdoen op het gebied van bodem en bodem beschermende voorzieningen? Dan is deze cursus van toepassing voor u. Tijdens deze cursus leert u meer over wat bodembescherming bij activiteiten inhoudt, hoe verwaarloosbaar bodemrisico (NRB) vertaald wordt naar voorzieningen en de vereisten van voorzieningen. Bent u werkzaam bij een Omgevingsdienst en actief op het gebied van Bodem en bodem beschermende voorzieningen? Dan is deze cursus geschikt voor u. - Basiskennis inrichtingenrecht. Aantoonbaar door vooropleiding en/of functie. - Werkervaring is niet vereist. - Inleiding bodembescherming - Wet bodembescherming - Besluit bodemkwaliteit - Bodembescherming in omgevingsvergunningen en algemene regels - De NRB - Gelijkwaardige bescherming bij afwijkingen - Toezicht en handhaving bodembescherming - Casuïstiek Aan het eind van deze cursus: - Kunt u bodembescherming vertalen naar concrete voorzieningen en kent u de vereisten voor die voorzieningen De cursus duurt 2 dagen. zijn afhankelijk van het actuele cursusaanbod. - Kwaliteitscriteria 2.1, Deel B, Generieke deskundigheden, Milieu De cursisten ontvangen een bewijs van deelname

14 Basiscursus Lucht, emissies, Ner/Lucht in het Activiteitenbesluit en omgevingsvergunningen Leer alles op het gebied van emissies Cursusnummer: 049 In deze basiscursus krijgt u meer informatie over veelvoorkomende kleinschalige activiteiten in het Activiteitenbesluit en omgevingsvergunningen. U krijgt meer kennis over bijvoorbeeld: -Emissies zoals geur, gassen, stof; -Houtbewerking en metaal; -Opname van IED/IPCC zaken in het Activiteitenbesluit conform de Richtlijn Industriële Emissies (RIE). Bent u werkzaam bij een Omgevingsdienst en bent u actief op het gebied van emissies zoals geur, gassen, stof en andere werkzaamheden in dit werkveld zoals vergunningverlening? Dan is deze cursus van toepassing voor u. - Werkervaring is niet vereist. Tijdens de cursus leert u meer over: - Algemene informatie emissies en Ner - Bestaande emissieregels Activiteitenbesluit - Nieuwe regels Activiteitenbesluit - Relatie OBM en Ner - Wijziging en Bor - BBt en Ner - Stookinstallaties en afvalverbranding - Overgangsrecht. Na afronding van deze cursus: - Weet u alles over de direct werkende regels op het gebied van industriële luchtemissies - Kunt u handhaven op de NeR aspecten - Kunt u rekenen met de NeR en voorschriften en emissie-eisen opleggen De cursus duurt 2 dagen. zijn afhankelijk van het actuele cursusaanbod. - Kwaliteitscriteria 2.1, Deel B Generieke deskundigheidsgebieden, Milieu. Cursisten ontvangen een bewijs van deelname. daarin de cursus die u wilt volgen en persoonsgegevens.

15 Basiscursus geluid Leer hoe u geluidmetingen moet uitvoeren Cursusnummer: 050 Wilt u meer weten over de vele aspecten van geluid? Ervaring en kennis op doen met de apparatuur, uitvoering, verwerken en rapporteren van geluidmetingen? Dan is deze cursus geschikt voor u! Tijdens deze cursus leert u meer over de basisbegrippen binnen het meten en rekenen met geluid, in relatie tot de Wet milieubeheer en het Activiteitenbesluit. Bent u werkzaam op het gebied van geluid als handhaver of vergunningverlener milieu? Dan is deze cursus van toepassing voor u. - MBO denk- en werkniveau aantoonbaar door vooropleiding en/of functie. - Werkervaring is niet vereist. - De basisbegrippen binnen het meten en rekenen met geluid - De relatie met de Wet milieubeheer, het Activiteitenbesluit en de Handleiding meten en rekenen industrielawaai - De diverse aspecten van geluid Na afronding van deze cursus: - Weet u alles over de diverse aspecten van geluid - Kunt u geluidmetingen uitvoeren De cursus duurt 2 dagen. zijn afhankelijk van actueel cursusaanbod. - Kwaliteitscriteria 2.1, deskundigheid 5. De module wordt afgesloten met een eindcasus en toets.

16 Cursus Ketentoezicht Verschillende vormen van toezicht en handhaving Cursusnummer: 051 Wilt u meer weten over verschillende vormen van toezicht en handhaving? Dan is deze cursus geschikt voor u. Tijdens deze cursus leert u meer over de mogelijkheden in termen van systemen en administratief toezicht met betrekking tot de werkzaamheden op het gebied van ketentoezicht. Bent u werkzaam bij een Omgevingsdienst en actief op het gebied van ketentoezicht bij bedrijven en buiten inrichtingen? Dan is deze cursus van toepassing voor u. Van te voren kennis van: - Structuur en systematiek Awb en bestuurlijk juridische instrumenten, structuur en systematiek milieuwetgeving, grondbeginselen meest relevante milieu-thema s, grondbeginselen fysiek en administratief toezicht. Aantoonbaar door vooropleiding en/of functie. - Werkervaring is niet vereist. - Verschillende vormen van toezicht en handhaving - Regulier administratief toezicht/ Milieuaccountancy - Diepgaand administratief toezicht - Lijn controles en verbandcontroles - Relatie fysieke vormen van ketentoezicht en administratief toezicht - Relatie Risicoanalyse - Betekenis AO/IC / toezicht - Relatie vergunningaanvraag of melding - Behandelen van een voorbeeld AO/IC en bij welke branches relevant voor ketentoezicht - Bedrijfsmanagementsystemen en bedrijfsprocessen, de toets/ en meetmomenten - Basiskennis jaarrekening - Certificering en registratiesystemen, ISO e.a. Na het volgen van deze cursus bent u op de hoogte van uw mogelijkheden in termen van systemen en administratief toezicht. Deze kennis kunt u direct toepassen op uw werkzaamheden op het gebied van ketentoezicht bij bedrijven en buiten inrichtingen. De cursus duurt 3 dagen. zijn afhankelijk van het actuele cursusaanbod. - Kwaliteitscriteria 2.1, Deel B, Juridische deskundigheidsgebieden Cursisten ontvangen een certificaat.

17 Cursus Casemanagement complex Leer meer over Casemanagement in de praktijk Cursusnummer: 052 Wilt u meer weten wat casemanagement voor zowel vergunningverlening als handhaving inhoudt? Volg dan deze cursus! Tijdens deze cursus leert u hoe hu casemanagement moet toepassen in de praktijk. Bent u werkzaam bij een gemeente en Omgevingsdienst en bent u belast met regiewerkzaamheden in meervoudige en complexe procedures? Dan is deze cursus geschikt voor u. - Algemene kennis van het omgevingsrecht. Aantoonbaar door vooropleiding en/of functie. - Geen werkervaring vereist U leert meer over de volgende taken: - Uitvoeren toets op volledigheid documenten, indieningsvereisten en dwarsverbanden ( breedte en aangehaakte toestemmingen) - Organiseren / begeleiden van overleg met de aanvrager (vooroverleg) - Bewaken proces, integraliteit en daarnaast voortgang van de aanvraag. - Inschakelen van vakdisciplines en wanneer nodig externe partijen (coördineren inhoudelijke volledigheid). - Het uitzetten van adviesaanvragen aan de wettelijke adviseurs. - Besluit (laten) samenstellen en coördineren. - Behandelen van complexe toezicht- en handhavingszaken. Na het volgen van deze cursus kunt u casemanagement toepassen zoals bedoeld in de kwaliteitscriteria. De cursus duurt 2 dagen. zijn afhankelijk van het actuele cursusaanbod. - Kwaliteitscriteria 2.1, Deel B, A1 Generieke deskundigheidsgebieden Cursisten ontvangen een bewijs van deelname.

18 Cursus Omgevingswet Cursusnummer: 059 Wilt u alles weten over de Omgevingswet? Dan is deze cursus van toepassing voor u. Tijdens deze cursus leert u wat de Omgevingswet inhoudt en hoe de wet, het besluit en de regelingen zijn opgebouwd. Is het voor uw functie van belang om de ontwikkelingen rondom de Omgevingswet te volgen en eventueel in de toekomst te implementeren? Bent u werkzaam als jurist, beleidsmedewerker of manager binnen een overheidsorganisatie? Dan is deze cursus geschikt voor u. - Geen werkervaring vereist. - Introductie Omgevingswet - Begrip Fysieke leefomgeving - Rechtsfiguren - Uitvoeringsregeling - Tijdsplanning van de wet - Aanbevelingen voor implementatie in de eigen organisatie Na afronding van deze cursus weet u alles over de Omgevingswet en kunt u deze wet plaatsen in relatie tot de wetgeving die wordt vervangen. De cursus duurt 0,5 dag. zijn afhankelijk van actueel cursusaanbod. - Kwaliteitscriteria 2.1, Deel B. Cursisten ontvangen een bewijs van deelname.

19 Cursus Handhaving autodemontage theorie en praktijk Toezicht houden bij autodemontage bedrijven Cursusnummer: 081 Wilt u meer leren over de basisbeginselen om toezicht te houden bij een autodemontage bedrijf? Volg dan deze cursus! Bent u werkzaam als toezichthouder en wilt u weten hoe u toezicht moet houden bij een autodemontage bedrijf? Dan is deze cursus geschikt u. - Ruime ervaring met toezicht activiteitenbesluit - Werkervaringseis: >2 jaar - Voorkeur: technische kennis van autotechniek Dag 1: Handhaving autodemontage basis Dag 2: Praktijk dag Autodemontage Na het volgen van deze cursus: - Heeft u de basiskennis voor toezicht bij autodemontage bedrijven - Kunt u een massabalans opstellen en gebruiken tijdens de uitvoering van een controle - (Her)kent u criminele activiteiten binnen de branche en weet u waar u deze kan melden (signaaltoezicht) - Heeft u basiskennis van de verschillende technische aspecten van demontage van voertuigen - Herkent u gedemonteerde onderdelen en weet u hoe deze volgens de eisen opgeslagen moeten worden De cursus duurt 2 dagen. zijn afhankelijk van het actuele cursusaanbod. - Kwaliteitscriteria 2.1, Deel B Cursisten ontvangen een bewijs van deelname

20 Basiscursus Vuurwerk De basiskennis over vuurwerk Cursusnummer: 082 Wilt u meer leren over de regelgeving met betrekking tot de opslag, verkoop en afsteken van vuurwerk? Volg dan deze cursus! Bent u werkzaam als vergunningverlener, toezichthouder of jurist bij een overheidsinstantie en krijgt u in uw functie te maken met vuurwerk? Dan is deze cursus van toepassing voor u. - Kennis van de Wet milieubeheer. Aantoonbaar door vooropleiding en/of functie. - Werkervaring is niet vereist U krijgt een basiscursus vuurwerk waarin alle facetten m.b.t. vuurwerk aan de orde komen, waaronder: - Begripsomschrijvingen en reikwijdte - Algemene bepalingen over vuurwerk - Binnen en buiten het grondgebied van Nederland brengen van vuurwerk - Ter beschikking stellen en registreren van vuurwerk - Algemene verplichtingen inzake het vervaardigen en in de handel brengen van vuurwerk en pyrotechnische artikelen voor theatergebruik - Verbodsbepalingen Na het volgen van deze cursus: - Kent u de basisregels m.b.t opslag, verkoop en afsteken van vuurwerk en kunt u deze toepassen in uw eigen werkzaamheden De cursus duurt 1 dag. zijn afhankelijk van het actuele cursusaanbod. - Cursisten ontvangen een bewijs van deelname

21 Cursusdag Actualiteiten BRIKS Afstemming algemene bepalingen in het Omgevingsrecht Cursusnummer: 090 Wilt u meer leren over de onderlinge afstemming van de algemene bepalingen in het omgevingsrecht? Wilt u weten wat maatwerkvoorschriften uit het Activiteitenbesluit betekenen? Volg dan deze cursus! Bent u werkzaam als vergunningverlener, toezichthouder, beleidsmedewerker of (administratief) juridisch medewerker omgevingsrecht bij een Omgevingsdienst? Dan is deze cursus geschikt voor u. - MBO- werk en denkniveau. Aantoonbaar door vooropleiding en/of functie. - Werkervaring is niet vereist - Vergunningverlening - Verhouding tussen een vergunning en eventuele meldingen over dezelfde activiteit, bestemmingsplan en planologische afwijkingsmogelijkheden - Proces aanvraag - Samenhang diverse aanvragen - Toezicht en Handhaving - Afstemmen van diverse controles - Vervolg van een controlerapport - Wat zegt jurisprudentie over sectorale controles? Na het volgen van deze cursus: - Kent u de wijzigingen en actualiteiten van BRIKS en kunt u deze toepassen in uw eigen werkzaamheden. De cursus duurt 1 dag. zijn afhankelijk van het actuele cursusaanbod. - Deel B, Generieke deskundigheden Cursisten ontvangen een bewijs van deelname

22 Basiscursus Brandveiligheid De basiskennis over Brandveiligheid Cursusnummer: 093 Wilt u meer leren over brandveiligheid met betrekking tot het Bouwbesluit en brandveiligheid in het milieurecht? Volg dan deze cursus! Bent u werkzaam bij een Omgevingsdienst of gemeente en voert u werkzaamheden uit waarin het thema brandveiligheid naast andere regels een rol speelt? Dan is deze cursus geschikt voor u. - Werkervaring is niet vereist - Achtergronden en doelstellingen - Wettelijk kader - Opzet en inhoudsopgave Bouwbesluit Uitgangspunten - Bouwregelgeving, basis voorschriften bouwkundige brandveiligheid - Brandveilig beheer van bouwwerken Na het volgen van deze cursus: - Kent u het bouwbesluit m.b.t. brandveiligheid - Kunt u het bouwbesluit relateren aan brandveiligheid als thema uit het milieurecht - Kunt u deze kennis vertalen naar de praktijk van uw eigen werkzaamheden De cursus duurt 2x 0,5 dag. zijn afhankelijk van het actuele cursusaanbod. - KPMG deel B, A1 Generieke deskundigheidsgebieden. Cursisten ontvangen een bewijs van deelname

23 Studiemiddag Besluit Emissiearme Huisvesting Kennis van het Besluit Emissiearme Huisvesting Cursusnummer: 094 Wilt u meer weten over de eisen die gelden bij de bouw of uitbreiding van een stal en de wijzigingen daarin door de recente inwerkingtreding van het Besluit emissiearme huisvesting? Volg dan deze studiemiddag! Bent u werkzaam als vergunningverlener, toezichthouder of handhaver omgevingsrecht? Heeft u in uw werkzaamheden te maken met veehouderijen? Dan is deze studiemiddag geschikt voor u. - Werkervaring is niet vereist -Plaats van het Besluit emissiearme huisvesting in het: - Omgevingsrecht - Begrippen, zoals huisvestingssysteem, dierenverblijf - Oprichting en maximale emissiewaarde - Reikwijdte en inhoud van het besluit - Maximale emissiewaarden ammoniak en fijn stof - Afwijken van de maximale emissiewaarden - Overgangsrecht Na het volgen van deze studiemiddag: - Kent u de wijzigingen daarin door de recente inwerkingtreding van het Besluit emissiearme huisvesting en kunt u deze toepassen in uw eigen werkzaamheden De cursus duurt 0,5 dag De studiebelasting bevat enkel de contacturen van de cursus zijn afhankelijk van het actuele cursusaanbod - Kwaliteitscriteria 2.1 deel B, Generieke deskundigheden, accent Milieu Cursisten ontvangen een bewijs van deelname

24 Landelijke Handhavingsstrategie Handhaving van het omgevingsrecht en de milieuwet- en regelgeving Cursusnummer: 096 Wilt u meer weten over de landelijke handhavingsstrategie? Volg dan deze cursus! Bent u werkzaam als toezichthouder of buitengewoon opsporingsambtenaar en bent u belast met de handhaving van het omgevingsrecht en de milieuwet- en regelgeving? Dan is deze cursus geschikt voor u. - MBO/HBO werk- en denkniveau. Aantoonbaar door vooropleiding en/of werkervaring - Werkervaring is niet vereist - Bevoegdheden in het kader van toezicht (Algemene wet bestuursrecht) - Uitleg in acht te nemen strafvorderlijke waarborgen voor toezichthouder (bestuurlijke cautie) - Kwaliteitseisen meldingsrapportage toezichthouder aan (buitengewoon) opsporingsambtenaar - Bestuurlijke strafbeschikking milieu - Uitleg en opbouw Landelijke Handhavingsstrategie - Functioneel daderschap, waarbij vooral uitleg wordt gegeven of en wanneer een verboden gedraging kan worden toegerekend aan een rechtspersoon en welke criteria hiervoor in de rechtspraak worden gehanteerd - Ontwikkelingen in wetgeving - Casuïstiek, waarbij vooral inzicht wordt verstrekt in de toepassing van de interventiematrix, behorende bij de Landelijke Handhavingsstrategie - Jurisprudentie Na afronding van deze cursus weet u alles over de landelijke handhavingsstrategie. De cursus duurt 2 dagdelen. zijn afhankelijk van actueel cursusaanbod. Cursisten ontvangen een bewijs van deelname.

25 Basiscursus Geluid Basiskennis rondom de vele aspecten van geluid Cursusnummer: 097 Wilt u basiskennis opdoen rondom de vele aspecten van geluid met de nadruk op kennis en ervaring met de apparatuur en het feitelijk uitvoeren, verwerken en rapporteren van geluidmetingen? Volg dan deze cursus! Bent u werkzaam als handhaver, vergunningverlener milieu en valt geluid binnen uw takenpakket? Dan is deze cursus geschikt voor u. - MBO werk- en denkniveau. Aantoonbaar door vooropleiding en/of werkervaring - Werkervaring is niet vereist - Overzicht lozingsrecht - Alle lozingsaspecten van het Activiteitenbesluit - Alle lozingsaspecten van het Besluit lozen afvalwater buiten inrichtingen - Relatie agrarische bedrijven en lozingsregels voor specifiek agrarische activiteiten - Taak kwaliteitsbeheerder, directe lozingen en adviseur Na afronding van deze cursus heeft u de basiskennis rondom de vele aspecten van geluid met de nadruk op kennis en ervaring met de apparatuur en het feitelijk uitvoeren, verwerken en rapporteren van geluidmetingen. De cursus duurt 2 dagen. zijn afhankelijk van actueel cursusaanbod. - Kwaliteitscriteria 2.1, Eerste stap naar deskundigheid 5 Cursisten ontvangen een bewijs van deelname.

26 Training REACH & CLP voor bevoegd gezag Een verdieping op de basisopleiding EV en lucht Cursusnummer: 098 Wilt u dieper ingaan op de gevolgen van Europese chemicaliënwetgeving voor regels over opslag en luchtemissies? Volg dan deze cursus! Bent u werkzaam als handhaver of vergunningverlener type A, B en/of C inrichtingen? Dan is deze cursus geschikt voor u. - MBO werk- en denkniveau. Aantoonbaar door vooropleiding en/of werkervaring - Werkervaring: 3 jaar ervaring in handhaving en toezicht milieu (industrie) - Inleiding in REACH - Restricties, autorisatie en gevolgen kandidaat lijst voor bedrijven die chemicaliën gebruiken - De nieuwe veiligheidsinformatiebladen - Inleiding in CLP - De relatie met andere wetgeving - Casus: beoordelen VIBs, vaststellen ZZS en opslag eisen Na afronding van deze cursus weet u alles over de gevolgen van Europese chemicaliënwetgeving voor de regels over opslag en luchtemissies. De cursus duurt 1 dag. zijn afhankelijk van actueel cursusaanbod. Cursisten ontvangen een bewijs van deelname.

27 Basiscursus Monumenten Leer meer over de vergunningplicht bij Monumenten Cursusnummer: 100 Wilt u weten welke wetgeving van toepassing is bij Monumenten en wanneer hierbij een vergunningplicht geldt? Volg dan deze cursus! Medewerkers die zich bezighouden met monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten. - Basiskennis van bouwen en het Bouwbesluit - Werkervaring is niet vereist Deze training gaat in op de volgende onderwerpen: - Welke wetgeving is van toepassing bij Monumenten? - Wanneer geldt vergunningplicht en welke procedures behoren daarbij? - Wat zijn de wettelijke adviseurs die in het proces moeten worden ingeschakeld? - Hoe is de rol van de monumentencommissie in het proces geregeld? Na afronding van deze cursus weet u welke wetgeving van toepassing is bij Monumenten en kent u het proces voor vergunningverlening. De cursus duurt 1 dag. zijn afhankelijk van actueel cursusaanbod. Cursisten ontvangen een bewijs van deelname.

28 Basiscursus Awb De basiskennis over de Algemene Wet Bestuursrecht Cursusnummer: 0101 Wilt u alles leren over de Algemene Wet Bestuursrecht (Awb)? Volg dan deze cursus! Tijdens deze cursus leert u meer over het recht en wetgeving in het Awb en de systematiek die van toepassing is. Bent u werkzaam bij een overheidsinstantie en heeft u te maken met de Algemene Wet Bestuursrecht? Dan is deze cursus geschikt voor u. - MBO werk- en denkniveau. Aantoonbaar door vooropleiding en/of functie - Werkervaring is niet vereist - De basis van recht en wetgeving in het algemeen en bestuursrecht in het bijzonder - De systematiek van wetgeving in het algemeen en bestuurlijke wetgeving in het bijzonder - De systematiek van de Algemene Wet Bestuursrecht - De verhouding van bijzondere wetgeving tot algemene wetgeving - De relevante algemene beginselen van behoorlijk bestuur - De relevante algemene beginselen van behoorlijk bestuur (vervolg) - De kernbegrippen uit de Awb - Inleiding op de bezwaar- en (hoger) beroepsprocedure - Het verschil tussen reparatoire en punitieve sanctionering - Het Verschil tussen straf- en bestuursrecht - Sfeerovergang (van bestuurs- naar strafrecht en vice versa) - Bevoegdheden uit de Awb Na het volgen van deze cursus beschikt u over de basiskennis van de Algemene Wet Bestuursrecht. De cursus duurt 2 dagen. zijn afhankelijk van het actuele cursusaanbod. - Kwaliteitscriteria 2.1, deel B Casemanagen en milieu Cursisten ontvangen een certificaat.

29 Basiscursus Bouwbesluit Basiskennis van het Bouwbesluit 2012 Cursusnummer: 0102 Wilt u meer leren over het Bouwbesluit 2012? Volg dan deze cursus! Tijdens deze cursus krijgt u meer inzicht in de bouwregelgeving en de toepassing van de voorschriften in het Bouwbesluit Bent u werkzaam bij bouw- en woningtoezicht, een veiligheidsregio of een omgevingsdienst en bent u belast met vergunningverlening of toezicht in de bouw? Dan is deze cursus geschikt voor u. - Bouwkundige opleiding op MBO niveau of vergelijkbaar door ervaring verkregen niveau - Basiskennis van de wettelijke procedures rondom het omgevingsrecht - Werkervaring is niet vereist Uitgangspunt bij de training is het bieden/ opfrissen van de basiskennis van het Bouwbesluit Algemeen leerdoel is dan ook om de deelnemers vanuit begrip en kennis van procedures en voorschriften meer inzicht te geven in de bouwregelgeving. Na afronding van deze cursus: - Bent u bekend met de toetsingskaders voor het beoordelen van vergunningen en kunt u dit toetsingskader toepassen - Bent u op de hoogte van ontstaan en achtergrond van voorschriften voor bouwen, brandveilig gebruik en sloop - Kunt u de voorschriften van het Bouwbesluit 2012 toepassen en kunnen ze bepalen welke voorschriften van toepassing zijn op een bouwplan De cursus duurt 1 dag. zijn afhankelijk van het actuele cursusaanbod Vergunningverlening bouwen en ruimtelijke ordening - 4. Toezicht en handhaving bouwen en ruimtelijke ordening Cursisten ontvangen een certificaat.

30 Basiscursus Wet ruimtelijke ordening Basiskennis van de wettelijke procedures rondom het omgevingsrecht Cursusnummer: 0103 Wilt u meer leren over het Bouwbesluit 2012? Volg dan deze cursus! Tijdens deze cursus krijgt u meer inzicht in de bouwregelgeving en de toepassing van de voorschriften in het Bouwbesluit Bent u werkzaam bij bouw- en woningtoezicht, een veiligheidsregio of een omgevingsdienst en bent u belast met vergunningverlening of toezicht in de bouw? Dan is deze cursus geschikt voor u. - Basiskennis van de wettelijke procedures rondom het omgevingsrecht - MBO werk- en denkniveau. Aantoonbaar door vooropleiding en/of functie - Wat wordt er geregeld in de Wet ruimtelijke ordening? - Welke type plannen en welke procedures behoren daarbij? - Uitleg van diverse gebruikelijke termen binnen de ruimtelijke ordening, zoals: bedrijvenlijst, dubbelbestemming en overgangsrecht - Hoe verhoudt de Wro zich ten opzichte van de? - Wat betekent de Omgevingswet voor de ruimtelijke ordening? Na afronding van deze cursus kent u de wettelijke procedures rondom het omgevingsrecht en de relatie met andere wetgeving. De cursus duurt 1 dag. zijn afhankelijk van het actuele cursusaanbod. 2. Vergunningverlening bouwen en RO; 4. toezicht en handhaving bouwen en RO; 7. toezicht en handhaving groene wetten; 8. behandelen juridische aspecten vergunningverlening; 9. behandelen juridische aspecten handhaving; 10. behandelen juridische aspecten afwijkingsbesluiten; 16. Bouwakoestiek 21. Geluid; 22. Groen en ecologie; 23. Luchtkwaliteit Cursisten ontvangen een certificaat.

31 Opleiding Handhavers: energiebesparingsverplichting art Activiteitenbesluit Basiskennis van de wettelijke procedures rondom het omgevingsrecht Cursusnummer: 0104 Wilt u meer leren over wetgeving en handhaving op het gebied van energiebesparing? Volg dan deze cursus! Bent u werkzaam als toezichthouder of handhaver bij een omgevingsdienst? Dan is deze cursus geschikt voor u. - MBO denkniveau. Aantoonbaar door vooropleiding en/of functie - Technische kennis en affiniteit is een pré - Basis van Energie en Wetgeving en handhaving - Financiën - Energiebesparing vastgoed - Energiebesparing industrie - Maatregelenlijsten branches en metaal en materialen - Advies en gedrag Na afronding van deze cursus kent u de wettelijke procedures rondom het omgevingsrecht en de relatie met andere wetgeving. De cursus duurt 6 dagen. zijn afhankelijk van het actuele cursusaanbod. - Kwaliteitscriteria 2.1, Deel B, Generieke deskundigheden algemeen Cursisten ontvangen een bewijs van deelname.

32 Voorlichtingsbijeenkomst Wet kwaliteitsborging voor het bouwen Cursusnummer: 0105 In een bijeenkomst van een dagdeel wordt de hoofdlijn van de wet besproken en komen zaken als planning, werking van het private stelsel, bouwbesluit toets vrije bouwwerken, etc. aan de orde. Medewerkers bouw- en woningtoezicht, veiligheidsregio s of omgevingsdiensten belast met vergunningverlening of toezicht in de bouw. - Geen Onderwerpen die aan de orde komen zijn: Hoe komt het nieuwe stelsel er uit te zien? Wat is de planning en met welke bouwwerken wordt begonnen? Wat is een instrument voor kwaliteitsborging en welke eisen worden daar aan gesteld? Welke taken heeft de gemeente in het nieuwe stelsel? Kan je als gemeente nog handhaven als het toch fout gaat? Wat is de impact van de stelselwijziging op de gemeentelijke organisatie? Mag iedereen zich straks zo maar kwaliteitsborger noemen en hoe zit dat met die slager die zijn eigen vlees keurt? Na deze voorlichtingsbijeenkomst bent u weer op de hoogte van de laatste stand van zaken. De cursus duurt 1 dagdeel. zijn afhankelijk van actueel cursusaanbod. - NVT Cursisten ontvangen een bewijs van deelname.

33 Cursus Wet VTH en Besluit VTH Word expert op het gebied van de VTH Cursusnummer: Expert worden op het gebied van de Wet VTH en het Besluit VTH? Volg dan deze cursus! Met deze cursus leert u om programmatisch te werken met de Wet VTH en het Besluit VTH om in de praktijk aan de slag te gaan. Voert u beleid- en/of coördinerende werkzaamheden uit op het gebied van vergunningverlening en toezicht of handhaving? Bent u actief gebied van de, Waterwet, natuurwetgeving en autonomie regels van overheden? Dan is deze cursus geschikt voor u. - MBO werk- en denkniveau; - Geen werkervaring vereist. - Inleiding, historie van kwaliteitseisen, rapporten; - Wet VTH; - Besluit VTH; - tisch werken volgens de Big Eight en het toepassen van casussen; - Wet VTH en vergunningverlening/ toezicht/ handhaving; De casuïstiek wordt op maat gekozen op basis van de deelnemerslijst en het werkterrein van de deelnemers. Na afronding van deze cursus kunt u programmatisch werken met betrekking tot de Wet VTH en het Besluit VTH. De cursus duurt 1 dag. zijn afhankelijk van actueel cursusaanbod. - Kwaliteitscriteria 2.1, Procescriteria. Cursisten ontvangen een bewijs van deelname.

34 Permanente her- en bijscholing, domein 2 module 1, spoor groen Het groene spoor voor boa s Cursusnummer: domein 2, module 1, spoor groen Tijdens deze cursus leert u alles over de theorie en de praktijk van het groene spoor bij een opsporingsonderzoek. Deze cursus bereid u voor het externe examen van Exth. Bent u een buitengewoon opsporingsambtenaar en voert u o.a. handhaving uit op het gebied van groene en milieuwetgeving, wetboek van strafrecht, APV, PLV of visserijwetgeving? Dan is deze cursus geschikt voor u. Nieuwe cursist: - Basisopleiding buitengewoon opsporingsambtenaar Overige cursisten: - Afgelopen vijf jaar de PHB gevolgd of de vervolgopleiding - Actuele zaken op het gebied van handhaving; o.a. strafrecht - Praktijk; dwangmiddelen, identiteitsbewijzen en verhoor - Theorie; proces-verbaal, WvSr Na afronding van deze cursus bent u voorbereid op het externe examen bij Exth. De cursus duurt 3 dagen. zijn afhankelijk van het actuele cursusaanbod. Kwaliteit - De kwaliteit van de cursus wordt geborgd door voortdurende actualisatie van de lesstof. Cursisten ontvangen een bewijs van deelname.

35 Actualisatiemodule HAMIL 1 criterium Kwaliteitscriteria 2.1, deel B Diverse taakvelden binnen de Generieke deskundigheidsgebieden (toezicht) en specialistische deskundigheidsgebieden accent milieu 2 Omschrijving taak Maken risico-analyses op bedrijfsniveau; voorbereiden, uitvoeren en verwerken bedrijfscontroles; handhaven volgens sanctiestrategie, behandelen meldingen en klachten 3 Toezichthouders van de OFGV en andere organisaties, die belast zijn met toezicht en handhaving omgevingsrecht, taakaccent Milieu, die de in het verleden bij de HAMIL-opleiding opgedane kennis willen actualiseren 4 Leerdoelen Na het volgen van de actualisatiemodule is de deelnemer, als aanvulling op de leerdoelen die voorheen zijn gehaald door het volgen van de HAMIL-opleiding: bekend met de inhoud van de Wet milieubeheer / Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, Besluit en Ministeriële Regeling omgevingsrecht, Activiteitenbesluit en -regeling, en op de hoogte van de wijzigingen in deze wetgeving van de afgelopen jaren. Bekend met wet- en regelgeving gevaarlijke stoffen en de wijzigingen die hierin de afgelopen jaren zijn aangebracht op de hoogte van de inhoud van de belangrijkste normen en richtlijnen, met name de geactualiseerde PGS15 bekend met het Besluit bodemkwaliteit en de nieuwe NRB en in staat bodembeschermende maatregelen te beoordelen op de hoogte van de wijzigingen in de waterwetgeving van de afgelopen jaren en bekend met de lozingsaspecten vanuit met name het Activiteitenbesluit in staat efficiënt en adequaat te werken binnen het organisatie-eigen kwaliteitssysteem handhaving bekend met de nieuwe visie op vergunningverlening, toezicht en handhaving vanuit de kwaliteitscriteria in staat effectief te communiceren in de praktijk en een effectieve bedrijfscontrole uit te voeren in staat om in het -proces de juiste rol te vervullen. 5 Leermiddelen De deelnemers aan de actualisatiemodule krijgen de beschikking over al het lesmateriaal wat behoort bij de HAMIL-opleiding die in het betreffende cursusjaar door Mibacu bv wordt verzorgd. Het lesmateriaal wordt digitaal aangeleverd via een digitale leeromgeving. 6 Toetsing De actualisatiemodule wordt afgesloten met een schriftelijk examen, ongeveer twee weken na de laatste lesdag. Het examen bestaat uit het uitwerken van een praktijkcasus toezicht omgevingsrecht, accent milieu, en het beantwoorden van enkele kennisvragen met betrekking tot recente wijzigingen in wetgeving en handhaving. De uitwerking van het examen wordt door twee docenten beoordeeld. Wanneer de beoordeling voldoende is, en de kandidaat in het verleden aantoonbaar het HAMIL-diploma heeft behaald, ontvangt de kandidaat een geactualiseerd HAMIL-diploma.

36 7 De module bestaat uit 6 contactdagen: Dag 1: Inleiding (overzicht wijzigingen omgevingsrecht van de afgelopen 10 jaar) Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (), relatie Wet milieubeheer Vergunningstelsel Besluit omgevingsrecht (Bor) en categorie-indeling bedrijven Ministeriele regeling omgevingsrecht (Mor) Omgevingsvergunning beperkte milieutoest (Obm) Activiteitenbesluit en Activiteitenregeling Dag 2: Verdieping Activiteitenbesluit industrieel Verdieping Activiteitenbesluit agrarisch Nieuwe ontwikkelingen Casuïstiek Dag 3: Wetgeving gevaarlijke stoffen (ADR, Hoofdstuk 9 Wet milieubeheer, Reach) Indeling gevaarlijke stoffen en (nieuwe) etikettering Publicatiereeks gevaarlijke stoffen: wijzigingen PGS-richtlijnen PGS15, inclusief brandveiligheidsaspecten PGS12, 13, 19, 28, en 30 (beknopt) Dag 4: Bodemwetgeving Besluit bodemkwaliteit (nieuwe) NRB en bodembeschermende maatregelen Waterwet Lozingsaspecten (oppervlaktewater, bodem en riool) Dag 5 Integraal toezicht (bouwen, slopen, ruimtelijke ordening, gebruik) Handhaving nieuwe stijl (kwaliteitscriteria, organisatieaspecten) Recente wijzigingen bestuurs- straf- en civielrecht Jurisprudentie Dag 6: Integrale casus: Uitdiepen van een praktijkcasus, waarbij alle bovengenoemde aspecten terugkomen. Naast de contactdagen wordt van de deelnemers verwacht dat zij in eigen tijd enkele cases uitwerken, die tijdens de contactdagen worden besproken. Ook wordt verwacht dat zij per contactdag 4 tot 6 uur aan zelfstudie besteden. Deze cursus wordt afgerond met een theoretische- en praktijktoets. 8 Duur Zes cursusdagen 9 Onderdeel van Deskundigheden, Milieu

37 Module 1-8 Ketentoezicht en bedrijfskunde Expert in milieudelicten op hbo-niveau! Cursusnummer: Module 1-8 Ketentoezicht en bedrijfskunde Wilt u op hbo-niveau leren om milieudelicten te herkennen, signaleren, analyseren, op te sporen en af te handelen? Volg dan deze module! Tijdens deze module leert u om ketentoezicht te onderzoeken, te benomen, te beschrijven en het bedrijfskundige deel van een omgevingsdienst. Bent u werkzaam bij een omgevingsdienst en actief op het gebied van handhaving en/of vergunningverlening? Dan is deze module geschikt voor u. - Werkzaam in het vakgebied - Intakegesprek - Handhaving in politieke zin - Handhaving in juridische zin - Indeling milieukunde - Handhaving in strafrechtelijke zin - Handhaving in de toekomst Na afloop van deze cursus kunt u: - Op hbo-niveau milieudelicten: herkennen, analyseren, opsporen en afhandelen - Ketentoezicht onderzoeken, benoemen en beschrijven - Bedrijfskunde van een omgevingsdienst vertalen en toepassen in beleid en uitvoeringsplannen in het vakgebied De cursus duurt 8 dagen. De studiebelasting bevat colleges en groepsopdrachten zijn afhankelijk van actueel cursusaanbod. Cursisten worden getoetst aan de hand van een verslag, schriftelijk tentamen en eindopdracht.

38 Module 2-8 tisch handhaven Expert in milieudelicten op hbo-niveau! Cursusnummer: Module 2-8 tisch handhaven Wilt u leren om programmatisch te handhaven en risico-gestuurd toezicht te houden? Volg dan deze module! Tijdens deze module krijgt u handvaten en kennis om op een nieuwe wijze te inspecteren; gericht op risico s en de landelijke handhavingsstrategie. Bent u werkzaam als handhaver bij een overheidsinstelling? Dan is deze module geschikt voor u. - Werkzaam in het vakgebied - Intakegesprek waaruit voldoende niveau blijkt (Module 1 ketentoezicht en bedrijfskunde) - Handhaving in politieke zin - Milieurisico s en handhaving - Informatiegestuurd toezicht - Handhaving in juridische zin - Landelijke handhavingsstrategie - Risico s in toezichtplannen - Toekomstige ontwikkelingen Na afloop van deze cursus kunt u: - Communiceren en functioneren in de integrale milieu-arena - Inventariseren, analyseren en evalueren van milieuprocessen - Methodisch en beschouwend denken en handelen - Maatschappelijk verantwoorde oplossingen formuleren voor complexe vraagstukken De cursus duurt 8 dagen. De studiebelasting bevat hoor- en werkcolleges, groepswerk en zelfstudie zijn afhankelijk van actueel cursusaanbod. Cursisten worden getoetst aan de hand van een rapport met daarin beleid, een toezichtsplan, verslag van controles en een tentamen.

Opleidingsduur en studiebelasting De cursus duurt 2 dagen. De studiebelasting bevat enkel de contacturen van de cursus.

Opleidingsduur en studiebelasting De cursus duurt 2 dagen. De studiebelasting bevat enkel de contacturen van de cursus. Cursus afvalwater algemeen en onderscheid directe en indirecte lozingen Word hèt bevoegde gezag op het gebied van afvalwater Cursusnummer: 031 Wilt u meer weten over het onderscheid tussen directe en indirecte

Nadere informatie

Kenniscentrum OFGV - Planning opleidingen 2017

Kenniscentrum OFGV - Planning opleidingen 2017 Basiscursus Natuurwetgeving vergunningen FUMO 10-jan-17 1 dagen 10 en 11 jan Verdiepingscursus Activiteitenbesluit voor toezichthouders OFGV 12-jan-17 3 dagen 15 dec 2016 12 en 16 jan Basiscursus Natuurwetgeving

Nadere informatie

Cursusprogramma 2013. Flevoland & Gooi- en Vechtstreek

Cursusprogramma 2013. Flevoland & Gooi- en Vechtstreek Cursusprogramma 2013 Flevoland & Gooi- en Vechtstreek 1 2013-031 Cursus afvalwater algemeen en onderscheid directe en indirecte lozingen 1 Wabo criterium Kwaliteitscriteria 2.1, deel B, Generieke deskundigheden,

Nadere informatie

2015-031 Cursus afvalwater algemeen en onderscheid directe en indirecte lozingen

2015-031 Cursus afvalwater algemeen en onderscheid directe en indirecte lozingen 2015-031 Cursus afvalwater algemeen en onderscheid directe en indirecte lozingen Instroomeisen Programma In deze cursus leert u hoe het afvalwaterrecht opgebouwd is. U leert het onderscheid tussen directe

Nadere informatie

Cursus afvalwater algemeen en onderscheid directe en indirecte lozingen

Cursus afvalwater algemeen en onderscheid directe en indirecte lozingen 2016-031 Cursus afvalwater algemeen en onderscheid directe en indirecte lozingen Inleiding Instroomeisen Programma In deze cursus leert u hoe het afvalwaterrecht opgebouwd is. U leert het onderscheid tussen

Nadere informatie

Bijlage bij EVC branchestandaard VTH Kwaliteitscriteria 2.1

Bijlage bij EVC branchestandaard VTH Kwaliteitscriteria 2.1 Bijlage bij EVC branchestandaard VTH Kwaliteitscriteria 2.1 Voor vergunningverlening, toezicht en handhaving krachtens de Wabo 31 januari 2018 Cesuurbepaling EVC VTH Kwaliteitscriteria 2.1 De Kwaliteitscriteria

Nadere informatie

Cursusprogramma 2013. Flevoland & Gooi- en Vechtstreek

Cursusprogramma 2013. Flevoland & Gooi- en Vechtstreek Cursusprogramma 2013 Flevoland & Gooi- en Vechtstreek 1 2013-031 Cursus afvalwater algemeen en onderscheid directe en indirecte lozingen 1 Wabo criterium Kwaliteitscriteria 2.1, deel B, Generieke deskundigheden,

Nadere informatie

Cursusprogramma 2014-2015. Flevoland & Gooi- en Vechtstreek

Cursusprogramma 2014-2015. Flevoland & Gooi- en Vechtstreek Cursusprogramma 2014-2015 Flevoland & Gooi- en Vechtstreek 1 2014-031 Cursus afvalwater algemeen en onderscheid directe en indirecte lozingen 1 Wabo criterium Kwaliteitscriteria 2.1, deel B, Generieke

Nadere informatie

Cursusprogramma 2014-2015. Flevoland & Gooi- en Vechtstreek

Cursusprogramma 2014-2015. Flevoland & Gooi- en Vechtstreek Cursusprogramma 2014-2015 Flevoland & Gooi- en Vechtstreek 1 2014-01 Specialistische opleiding handhaving omgevingsrecht, accent milieuwetgeving Brede opleiding Handhaving In de Wabo criteria en verder

Nadere informatie

FRYSK PEIL F1. Samen zijn Wij Kwaliteit. Criteria voor kritieke massa

FRYSK PEIL F1. Samen zijn Wij Kwaliteit. Criteria voor kritieke massa FRYSK PEIL F1 Criteria voor kritieke massa Criteria voor kritieke massa Inhoudsopgave Toelichting bij het... 3 Generieke deskundigheidsgebieden... - 8-1. Casemanagen... - 9-2. Vergunningverlening bouwen

Nadere informatie

Cursusprogramma 2014-2015. Flevoland & Gooi- en Vechtstreek

Cursusprogramma 2014-2015. Flevoland & Gooi- en Vechtstreek Cursusprogramma 2014-2015 Flevoland & Gooi- en Vechtstreek 1 2015-01 Specialistische opleiding handhaving omgevingsrecht, accent milieuwetgeving Brede opleiding Handhaving In de Wabo criteria en verder

Nadere informatie

Kwaliteit van de uitvoering

Kwaliteit van de uitvoering Waar raakt PUmA bodem? Marc du Maine - PUmA PUmA Kernteam kwaliteit Blik op de toekomst PUmA RUD s Basistakenpakket Deelprojecten Wetsvoorstel VTH Kernteam kwaliteit Set 2.0 Zelfevaluatietool Set 2.1 6.

Nadere informatie

Cursusprogramma 2015. Flevoland & Gooi- en Vechtstreek

Cursusprogramma 2015. Flevoland & Gooi- en Vechtstreek Cursusprogramma 2015 Flevoland & Gooi- en Vechtstreek 1 Opleidingen Met de kwaliteitscriteria op grond van de Wabo en de uitvoering de OFGV werken we aan VTH kwaliteit voor gemeenten, provincies en waterkwaliteitsbeheerders.

Nadere informatie

Kwaliteitscriteria 2.1. naar 2.2. Rob van Gerwen (VNG) Marc du Maine (InfoMil) 25 juni 2019

Kwaliteitscriteria 2.1. naar 2.2. Rob van Gerwen (VNG) Marc du Maine (InfoMil) 25 juni 2019 Kwaliteitscriteria 2.1. naar 2.2 Rob van Gerwen (VNG) Marc du Maine (InfoMil) 25 juni 2019 1 Programma Inleiding Wat is de geschiedenis van de kwaliteitscriteria? Wat staat er in de huidige set 2.1? Waarom

Nadere informatie

Groeimodel kwaliteit VTH gemeente Bergen 2016

Groeimodel kwaliteit VTH gemeente Bergen 2016 Groeimodel kwaliteit VTH gemeente Bergen 2016 (Kwaliteitscriteria gemeente Bergen voor thuistaken) Definitie van thuistaken Met thuistaken wordt bedoeld: alle werkzaamheden die verband houden met de taken

Nadere informatie

Cursusaanbod Kwaliteitscriteria 2.1

Cursusaanbod Kwaliteitscriteria 2.1 Cursusaanbod Kwaliteitscriteria. Geoplan biedt u een overzicht van de cursussen die u helpen bij het voldoen van de gestelde kwaliteitscriteria. Op basis van de Scholingslijst van de werkgroep Arbeidsmarkt

Nadere informatie

Trainingen: open inschrijvingen najaar 2012

Trainingen: open inschrijvingen najaar 2012 Trainingen: open inschrijvingen najaar 2012 Naast onze succesvolle in-company trainingen biedt Senze ook de mogelijkheid om je individueel in te schrijven voor verschillende trainingen. Wil je je kennis

Nadere informatie

Bijeenkomst IJmondcommissie Verordening VTH. 18 april 2017

Bijeenkomst IJmondcommissie Verordening VTH. 18 april 2017 Bijeenkomst IJmondcommissie Verordening VTH 18 april 2017 Historie Kwaliteitscriteria zijn niet nieuw Implementatietraject vanaf 2013 Wet VTH onderdeel Omgevingswet Vaststellen verordening met een kwaliteitsniveau

Nadere informatie

Milieuwetgeving. Veranderingen en borging. mr. M.J. (Marlies) Huijbers ir. R.J. (Robin) Sinke 13 oktober 2016

Milieuwetgeving. Veranderingen en borging. mr. M.J. (Marlies) Huijbers ir. R.J. (Robin) Sinke 13 oktober 2016 Milieuwetgeving Veranderingen en borging mr. M.J. (Marlies) Huijbers ir. R.J. (Robin) Sinke Programma Korte kennismaking Overzicht wijzigingen wet- en regelgeving Inzoomen op belangrijkste wettelijke ontwikkelingen:

Nadere informatie

Uitgangspunten kritieke massa criteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe?

Uitgangspunten kritieke massa criteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? 4 Kritieke massa In dit hoofdstuk komen achtereenvolgens aan de orde: Uitgangspunten kritieke massa criteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe

Nadere informatie

Eindrapportage ontwikkeling kwaliteitscriteria transitieprogramma

Eindrapportage ontwikkeling kwaliteitscriteria transitieprogramma KPMG Sustainability Eindrapportage ontwikkeling kwaliteitscriteria transitieprogramma Deel B, versie 2.0 KPMG ADVISORY N.V. Inhoudsopgave A Kritieke massa criteria per deskundigheidsgebied... 2 A.1 Generieke

Nadere informatie

EEN FRISSE BLIK VOOR TALENT & RUIMTE VOOR ONTWIKKELING TRAINEESHIP RUIMTELIJKE ORDENING, BESTUURS- & OMGEVINGSRECHT

EEN FRISSE BLIK VOOR TALENT & RUIMTE VOOR ONTWIKKELING TRAINEESHIP RUIMTELIJKE ORDENING, BESTUURS- & OMGEVINGSRECHT EEN FRISSE BLIK VOOR TALENT & RUIMTE VOOR ONTWIKKELING TRAINEESHIP RUIMTELIJKE ORDENING, BESTUURS- & OMGEVINGSRECHT Onze Trainees voor uw organisatie Goede adviseurs in ruimtelijke ordening met de juiste

Nadere informatie

DE NIEUWE OMGEVINGSVERGUNNING OP WEG NAAR ÉÉN INTEGRALE VERGUNNING IN DE GEMEENTE BARNEVELD. Presentatie 15 oktober 2009 Raadscommissie Grondgebied

DE NIEUWE OMGEVINGSVERGUNNING OP WEG NAAR ÉÉN INTEGRALE VERGUNNING IN DE GEMEENTE BARNEVELD. Presentatie 15 oktober 2009 Raadscommissie Grondgebied DE NIEUWE OMGEVINGSVERGUNNING OP WEG NAAR ÉÉN INTEGRALE VERGUNNING IN DE GEMEENTE BARNEVELD Presentatie 15 oktober 2009 Raadscommissie Grondgebied WAAROM OMGEVINGSVERGUNNING? huidige stelsel is opgebouwd

Nadere informatie

Samen sterk voor een milieuveilig Drenthe

Samen sterk voor een milieuveilig Drenthe Samen sterk voor een milieuveilig Drenthe Samen sterk voor een milieuveilig Drenthe De RUD is een afkorting van: Regionale Uitvoeringsdienst. Bij de RUD Drenthe werken 125 gespecialiseerde medewerkers

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal

Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal juni 2017 Samenvatting Voorliggend uitvoeringsprogramma is de uitwerking van het Vergunningen, Toezichts- en Handhavingsbeleid

Nadere informatie

ABW 1. bijlage behorende bij het Algemeen Examenreglement. BOB bv

ABW 1. bijlage behorende bij het Algemeen Examenreglement. BOB bv ABW 1 bijlage behorende bij het Algemeen Examenreglement BOB bv 9561.10 NADERE BEPALINGEN VOOR ABW 1 1 Examencommissie (artikel 4) ABW 1 valt onder het Curatorium Opleidingen Regelgeving Bouw. 2 Diploma

Nadere informatie

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Inhoud presentatie 1. Impact Wabo o o o Doelstellingen Verplichtingen Kansen 2. Inzicht in de inhoud o o o o Inhoud en reikwijdte Procedures Aandachtspunten Inwerkingtreding

Nadere informatie

Erkenningsschema voor personen in het kader van het Omgevingsrecht versie 1.1

Erkenningsschema voor personen in het kader van het Omgevingsrecht versie 1.1 Erkenningsschema voor personen in het kader van het Omgevingsrecht versie 1.1 Versie 1.1 Pagina 1 van 71 Erkenningsschema voor personen in het kader van het omgevingsrecht Bindend verklaard door het bestuur

Nadere informatie

DR-QHSE-x. Deelreglement QHSE-manager

DR-QHSE-x. Deelreglement QHSE-manager DR-QHSE-x Deelreglement QHSE-manager Uitgave: augustus 2014 DR-QHSE-X 2 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen Adres : H.A. Lorentzstraat la, Zwijndrecht Aard : mondeling onderwijs Naast dit reglement

Nadere informatie

Actualiteiten Milieu. Anna Collignon

Actualiteiten Milieu. Anna Collignon Actualiteiten Milieu Anna Collignon Inhoud 1. RIE en implementatie 2. Actualiteiten bevoegd gezag (RUD s) 3. Actualiteiten toezicht en handhaving Actualiteiten Milieu 03.10.2013 1 1. Richtlijn Industriële

Nadere informatie

Uitgangspunten procescriteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe zijn we daartoe gekomen?

Uitgangspunten procescriteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe zijn we daartoe gekomen? 5 Procescriteria In dit hoofdstuk komen achtereenvolgens aan de orde: Uitgangspunten procescriteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe zijn we

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Dronten- Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 met geprognotiseerde producten

Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Dronten- Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 met geprognotiseerde producten Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Dronten- Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 met geprognotiseerde producten Product 2016 Toelichting Vergunningen en meldingen Milieu-inrichtingen R01 Omgevingsvergunning milieu-inrichting

Nadere informatie

Omgevingsbeleidsplan VTH Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving Kritieke massa comply or explain

Omgevingsbeleidsplan VTH Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving Kritieke massa comply or explain Integraal Omgevingsbeleidsplan VTH Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving 2017-2021 Bijlage 3 Kritieke massa comply or explain Z/16/055498/199435 Bijlage 3 Integraal Omgevingsbeleidsplan VTH, Eijsden-Margraten

Nadere informatie

Werken met de Wabo. Actualiteit rond de Wabo en uitvoering en uitvoerbaarheid van het daaruit voortvloeiende stelsel

Werken met de Wabo. Actualiteit rond de Wabo en uitvoering en uitvoerbaarheid van het daaruit voortvloeiende stelsel Werken met de Wabo Actualiteit rond de Wabo en uitvoering en uitvoerbaarheid van het daaruit voortvloeiende stelsel Opzet sessie 1. De theorie, wat heeft 5 jaar Wabo aan echte wijzigingen opgeleverd 2.

Nadere informatie

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Ontwerpbeschikking Omgevingsvergunning Aanvrager : IJsbeer Energie Steenwijk B.V. Aangevraagde activiteiten : Gedeeltelijke intrekking omgevingsvergunning voor wat

Nadere informatie

Gemeente Vijfheerenlanden

Gemeente Vijfheerenlanden Vianen Leerdam Zederik Som van Wordt afgenomen Gemeente Vijfheerenlanden Afvalwater Gerelateerde werkzaamheden Afvalwater Status Onderwerp Gerelateerde werkzaamheden Afvalwater (Geen basistaak) Wordt niet

Nadere informatie

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning?

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning? 1 Inleiding Dit hoofdstuk bevat deel met een korte bespreking wat een omgevingsvergunning is en wat vergunningsvrij bouwen is. De achtergrond en doelstellingen van de belangrijkste regelingen (de Wet algemene

Nadere informatie

Waar het beste van twee werelden bij elkaar komt

Waar het beste van twee werelden bij elkaar komt Waar het beste van twee werelden bij elkaar komt Samenwerking tussen de VNG Academie en SPV staat garant voor de professionalisering van het BOA onderwijs VNG Academie en Politie Vorming Centrum hebben

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Gooise Meren - Bijlage 1 Opdrachttabel 2016

Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Gooise Meren - Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Gooise Meren - Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 Product Vergunningen en meldingen Milieu-inrichtingen R01 Omgevingsvergunning milieu-inrichting Kern Bussum Kern Muiden Kern

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016

Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Gemeente Aalburg Werkendam - Woudrichem Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Uitvoering van het Omgevingsbeleidsplan

Nadere informatie

Wet Artikel Bevoegdheid m/mg Voorwaarden/ A E V B opmerkingen 1 Algemene wet bestuursrecht

Wet Artikel Bevoegdheid m/mg Voorwaarden/ A E V B opmerkingen 1 Algemene wet bestuursrecht Wijzigingvoorstel Omgevingsdienst Veluwe IJssel andaat- en machtigingsregister Omgevingsdienst Veluwe IJssel Behorende bij het andaatbesluit Omgevingsdienst Veluwe IJssel gemeente Brummen 2014 Wet Artikel

Nadere informatie

Aanwijzingsbesluit toezichthouders Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Limburg Noord

Aanwijzingsbesluit toezichthouders Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Limburg Noord GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Gennep. Nr. 83970 15 september 2015 Aanwijzingsbesluit toezichthouders Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Limburg Noord Burgemeester en wethouders van Gennep;

Nadere informatie

Omgevingswet en de Gemeenteraad

Omgevingswet en de Gemeenteraad Omgevingswet en de Gemeenteraad Beeldvormende Avond gemeenteraad Veenendaal mr. Merel Holtkamp advocaat 14 april 2016 Introductie» Motto Omgevingswet» Kerninstrumenten - Omgevingsvisie - Omgevingsplan

Nadere informatie

EVK1. Versie 1, 10 mei kwaliteitscriteria voor kritieke massa voor vergunningverlening toezicht en handhaving voor de gemeente Edam- Volendam

EVK1. Versie 1, 10 mei kwaliteitscriteria voor kritieke massa voor vergunningverlening toezicht en handhaving voor de gemeente Edam- Volendam EVK1 Versie 1, 10 mei 2016 kwaliteitscriteria voor kritieke massa voor vergunningverlening toezicht en handhaving voor de gemeente Edam- Volendam 1 Inhoudsopgave Toelichting bij EVK... 4 Generieke deskundigheidsgebieden...

Nadere informatie

Falck Academy. Opleiding Medewerker Brandpreventie. Met "Proeve van Bekwaamheid" van het IFV. Guiding you to a safer future

Falck Academy. Opleiding Medewerker Brandpreventie. Met Proeve van Bekwaamheid van het IFV. Guiding you to a safer future Falck Academy Opleiding Medewerker Brandpreventie Met "Proeve van Bekwaamheid" van het IFV Guiding you to a safer future Praktijkgerichte brandpreventie Het werkterrein van de brandpreventist is breed.

Nadere informatie

HANDREIKING BIJ DRENTSE VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING OMGEVINGSRECHT

HANDREIKING BIJ DRENTSE VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING OMGEVINGSRECHT Kwaliteitscriter ia voor kritieke massa voor vergunningverl ening toezicht & handhaving VERORDENING Inhoudsopgave KWALITEIT HANDREIKING BIJ DRENTSE VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING OMGEVINGSRECHT

Nadere informatie

Tabellen kritieke massa

Tabellen kritieke massa A Tabellen kritieke massa 2 A.1 Generieke deskundigheden 3 Activiteiten Uitvoeren regie bij enkelvoudige omgevingsvergunningen (verlenen, wijzigen, intrekken en weigeren). Regie bestaat uit: 1. Organiseren

Nadere informatie

BRL 7700 regelgeving nu en in de toekomst. 15 mei 2017

BRL 7700 regelgeving nu en in de toekomst. 15 mei 2017 BRL 7700 regelgeving nu en in de toekomst 15 mei 2017 Wat komt aan de orde Structuur van regelgeving BRL 7700-aannemers Straks: Wijziging BRL 7700 de Omgevingswet de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Nadere informatie

HANDREIKING BIJ DRENTSE VERORDENING KWALITEIT VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING OMGEVINGSRECHT

HANDREIKING BIJ DRENTSE VERORDENING KWALITEIT VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING OMGEVINGSRECHT HANDREIKING BIJ DRENTSE VERORDENING KWALITEIT VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING OMGEVINGSRECHT Kwaliteitscriteria voor kritieke massa voor vergunningverlening toezicht & handhaving Versie 1 15

Nadere informatie

Friese VTH netwerkdag 22 september Ketentoezicht

Friese VTH netwerkdag 22 september Ketentoezicht Friese VTH netwerkdag 22 september 2016 Ketentoezicht Presentatie Film (Prio s) Risicoanalyse Ketentoezicht Big Eight Ketentoezicht Asbest Opdracht Speelveld Uitvoering v v v v v v v Inleiding Film van

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

OMGEVINGSVERGUNNING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND OMGEVINGSVERGUNNING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND Aan: Yara Sluiskil B.V. Postbus 2 4540 AA Sluiskil Kenmerk: Afdeling: Vergunningverlening Datum: 26 juli 2017 Onderwerp: Omgevingsvergunning op grond

Nadere informatie

Bijlage 1: Jaarplan periode tot

Bijlage 1: Jaarplan periode tot Bijlage 1: Jaarplan periode 1-11- tot 31-12- 1. Algemeen Dit jaarplan is gemaakt voor de periode van 1 november en het jaar. De Omgevingsdienst Groningen neemt op 1-11- de uitvoering van de vth-taken van

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING. uitbreiding met parelmolen ten behoeve van het fijnmalen van magnesiumhydroxide

OMGEVINGSVERGUNNING. uitbreiding met parelmolen ten behoeve van het fijnmalen van magnesiumhydroxide OMGEVINGSVERGUNNING voor: uitbreiding met parelmolen ten behoeve van het fijnmalen van magnesiumhydroxide activiteit: het milieuneutraal veranderen van een inrichting verleend aan: Nedmag bv locatie: Billitonweg

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Directie Ecologie Ons kenmerk C2037810/2791301 op de op 24 juni 2011 bij hen ingekomen aanvraag van Brabant Alucast The Netherlands - site Oss, om

Nadere informatie

Omgevingswet en de raad

Omgevingswet en de raad Omgevingswet en de raad Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet Wat vraagt dit van u als raad. Samen met de samenleving Budget reserveren Vrije (beleids)ruimte

Nadere informatie

ABW 2. bijlage behorende bij het Algemeen Examenreglement. BOB bv

ABW 2. bijlage behorende bij het Algemeen Examenreglement. BOB bv ABW 2 bijlage behorende bij het Algemeen Examenreglement 9562.12 NADERE BEPALINGEN VOOR ABW 2 1 Examencommissie (artikel 4) ABW 2 valt onder het Curatorium Opleidingen Regelgeving Bouw. 2 Diploma (artikel

Nadere informatie

Cursuskalender. Altijd actueel. Berghauser Pont Academy. Omgevingsrecht. Basiscursus Omgevingsrecht

Cursuskalender. Altijd actueel. Berghauser Pont Academy. Omgevingsrecht. Basiscursus Omgevingsrecht Altijd actueel Cursuskalender Berghauser Pont Academy Berghauser Pont Academy is een nieuwe en innovatieve opleider voor juridisch Nederland. Zij verzorgt voor u als professional hoogwaardige en praktijkgerichte

Nadere informatie

Pagina 1 van 50 Registratienummer: Z / D

Pagina 1 van 50 Registratienummer: Z / D Postbus 8035 5601 KA Eindhoven T: 088-369 03 69 I: www.odzob.nl Ontwerpbeschikking van Burgemeester en wethouders van Heeze-Leende op de op 11 augustus 2016 bij hen ingekomen aanvraag van Melkveebedrijf

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord bij de derde druk /V. Lijst van afkortingen / XIII. HOOFDSTUK 1 Inleiding /1

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord bij de derde druk /V. Lijst van afkortingen / XIII. HOOFDSTUK 1 Inleiding /1 INHOUDSOPGAVE Voorwoord bij de derde druk /V Lijst van afkortingen / XIII HOOFDSTUK 1 Inleiding /1 1.1 Algemeen / 1 1.2 Doelstelling van de Wabo / 2 1.3 Reikwijdte en werkingssfeer van de Wabo / 4 1.4

Nadere informatie

Eindrapport ontwikkeling kwaliteitscriteria transitieprogramma

Eindrapport ontwikkeling kwaliteitscriteria transitieprogramma KPMG SUSTAINABILITY Eindrapport ontwikkeling kwaliteitscriteria transitieprogramma Deel B, versie 1.0 KPMG ADVISORY N.V. Deel B van de eindrapportage ontwikkeling kwaliteitscriteria transitieprogramma

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING VOORBLAD

OMGEVINGSVERGUNNING VOORBLAD VOORBLAD Besluit Burgemeester en wethouders hebben op 6 december 2013 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het plaatsen van 2 'te koop' borden. De aanvraag gaat over diverse locaties

Nadere informatie

Opleiding Brandpreventiedeskundige 1. Falck Academy. Guiding you to a safer future

Opleiding Brandpreventiedeskundige 1. Falck Academy. Guiding you to a safer future Falck Academy Opleiding Brandpreventiedeskundige 1 De opleiding Medewerker brandpreventie met het landelijk erkend Certoplan examen Brandpreventiedeskundige 1. Guiding you to a safer future Praktijkgerichte

Nadere informatie

ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING LET OP! Dit is nog geen omgevingsvergunning. Hiermee kunt u nog niet starten met de werkzaamheden.

ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING LET OP! Dit is nog geen omgevingsvergunning. Hiermee kunt u nog niet starten met de werkzaamheden. VOORBLAD Besluit Burgemeester en wethouders hebben op 12 september een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het plaatsen van een. De aanvraag gaat over nabij Van Heemstraweg 2 te Weurt

Nadere informatie

Landelijke actualiteit: wetsvoorstel VTH, Amvb VTH, Modelverordening kwaliteit Collegiale toets en Evaluatie VTH-stelsel

Landelijke actualiteit: wetsvoorstel VTH, Amvb VTH, Modelverordening kwaliteit Collegiale toets en Evaluatie VTH-stelsel Landelijke actualiteit: wetsvoorstel VTH, Amvb VTH, Modelverordening kwaliteit Collegiale toets en Evaluatie VTH-stelsel Aris Blok Mirjam Hassing Marc du Maine Wat bespreken: Wetsvoorstel VTH Amvb VTH

Nadere informatie

Hoofdlijnen van het omgevingsrecht

Hoofdlijnen van het omgevingsrecht Ronald de Waard Bart Oortwijn 2014 Berghauser Pont Publishing, Amsterdam Hoofdlijnen omgevingsrecht 1e druk: 2014 ISBN 978-94-91073-XX-X NUR 820 Copyright 2014 Berghauser Pont Publishing, Amsterdam Alle

Nadere informatie

HANDREIKING BIJ BRABANTBREDE VERORDENING KWALITEIT VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING OMGEVINGSRECHT

HANDREIKING BIJ BRABANTBREDE VERORDENING KWALITEIT VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING OMGEVINGSRECHT HANDREIKING BIJ BRABANTBREDE VERORDENING KWALITEIT VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING OMGEVINGSRECHT Kwaliteitscriteria voor kritieke massa voor vergunningverlening toezicht & handhaving Versie

Nadere informatie

PDC-matrix Informeren & Beoordelen. Klachten & Handhavingsverzoeken

PDC-matrix Informeren & Beoordelen. Klachten & Handhavingsverzoeken A1 Milieu Bedrijfsactiviteiten Activiteit milieu Melding activiteitenbesluit Informatieverstrekking bedrijfsactiviteit en milieu Vooroverleg milieu Toezicht inrichtinggebonden Oprichtingsvergunning Melding

Nadere informatie

NIVOO Handhaving. Helpt handhavers groeien! Permanente Her- en Bijscholing. Milieu

NIVOO Handhaving. Helpt handhavers groeien! Permanente Her- en Bijscholing. Milieu NIVOO Handhaving 0346 21 74 21 info@nivoo.nl Helpt handhavers groeien! Permanente Her- en Bijscholing Milieu Persoonlijk Enthousiast Deskundig Onze kernwaarden Als opleider zijn we dagelijks voor u aan

Nadere informatie

27 juni 2011 - Seminar Wabo

27 juni 2011 - Seminar Wabo 27 juni 2011 - Seminar Wabo DE CLERCQ ONS KANTOOR - veelzijdig, multidisciplinair - 32 advocaten, 8 (kandidaat)notarissen - sedert 1850: 160 jaar jong - creatief, proactief - aantrekkelijk alternatief

Nadere informatie

HANDREIKING BIJ BRABANTBREDE VERORDENING KWALITEIT VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING OMGEVINGSRECHT

HANDREIKING BIJ BRABANTBREDE VERORDENING KWALITEIT VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING OMGEVINGSRECHT HANDREIKING BIJ BRABANTBREDE VERORDENING KWALITEIT VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING OMGEVINGSRECHT Kwaliteitscriteria voor kritieke massa voor vergunningverlening toezicht & handhaving Versie

Nadere informatie

Informatieblad Wabo en Activiteitenbesluit

Informatieblad Wabo en Activiteitenbesluit Informatieblad Wabo en Activiteitenbesluit Op 1 oktober 2010 is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking getreden. Deze wet is ook van invloed op de algemene regels in het kader van

Nadere informatie

Jaarverslag vergunningen, toezicht en handhaving 2016 gemeente Veenendaal

Jaarverslag vergunningen, toezicht en handhaving 2016 gemeente Veenendaal Jaarverslag vergunningen, toezicht en handhaving 2016 gemeente Veenendaal juni 2017 Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 1.1 Wettelijk kader... 3 1.2 Inhoud jaarverslag... 4 2 Vergunningen en meldingen...

Nadere informatie

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Beschikking Omgevingsvergunning Aanvrager : FrieslandCampina Cheese & Butter B.V. Aangevraagde activiteiten : Milieuneutraal veranderen en bouwen Locatie : Coevorderweg

Nadere informatie

AMvB Bodemenergie op hoofdlijnen. 9 april 2013 Simone de Groot

AMvB Bodemenergie op hoofdlijnen. 9 april 2013 Simone de Groot AMvB Bodemenergie op hoofdlijnen 9 april 2013 Simone de Groot Wettelijk kader tot 1 juli 2013 Open systemen o Waterwet: provincie bevoegd gezag Gesloten systemen o Geen melding, vergunning of registratieplicht

Nadere informatie

Cursusaanbod. FlexExpert Non-Profit 11.13

Cursusaanbod. FlexExpert Non-Profit 11.13 Cursusaanbod FlexExpert Non-Profit 11.13 Inhoud Cursusaanbod FlexExpert Non-Profit... 3 Bezwaar en beroep... 3 Algemene wet bestuursrecht voor medewerkers schuldhulpverlening... 3 Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de gewaarmerkte stukken en bijlagen deel uitmaken van de vergunning.

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de gewaarmerkte stukken en bijlagen deel uitmaken van de vergunning. Dossiernummer: 2011/16386 Omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van Zundert zijn voornemens om overeenkomstig de besluitvormingsprocedure als bedoeld in artikel 3.10 van de Wet algemene bepalingen

Nadere informatie

Memo werkgroep asbest D.O. RUD Zeeland

Memo werkgroep asbest D.O. RUD Zeeland Memo werkgroep asbest D.O. RUD Zeeland van telefoon e-mail datum Mirjam Remeynse (RUD) Wout v Brouwershaven (Schou) Jan Marijs (Mburg) 06-51205819 0111-452238 0118-675351 - 29 maart 2018 aan Deelnemers

Nadere informatie

Asbest, wet- en regelgeving. 10 Juni 2014

Asbest, wet- en regelgeving. 10 Juni 2014 Asbest, ontwikkelingen wet- en regelgeving 10 Juni 2014 Wetsvoorstel VTH 2 Ministerie van Infrastructuur en Milieu 27 november 2014 Stand van zaken - proces Wetsvoorstel VTH ingediend 13 februari 2014

Nadere informatie

Rekenblad UP Vergunningverlening & Advisering

Rekenblad UP Vergunningverlening & Advisering Rekenblad UP Vergunningverlening & Advisering 0 verg.verlening milieu bij industriele IPPC inrichtingen Aantal/jaar Kengetal Benodigde uren revisieverg gem inr. (excl. Mer, bezw, beroep) 0 84 0 Veranderings-

Nadere informatie

CONCEPT VERORDENING KWALITEIT MILIEUGERELATEERD(E) VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING

CONCEPT VERORDENING KWALITEIT MILIEUGERELATEERD(E) VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING CONCEPT VERORDENING KWALITEIT MILIEUGERELATEERD(E) VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING De raad van de gemeente Zoetermeer; overwegende dat de Omgevingsdienst Haaglanden zich bij de zorg voor een

Nadere informatie

regelgeving bodembescherming 7 februari 2017

regelgeving bodembescherming 7 februari 2017 regelgeving bodembescherming 7 februari 2017 Wat komt aan de orde Structuur van regelgeving Verplichtingen van bedrijven Verplichtingen van inspectie-instellingen Straks: de Omgevingswet regelgeving bodembescherming

Nadere informatie

Algemeen. Bijlage 1. Bijlage behorende bij mandaatverlening milieubevoegdheden aan DCMR van 8 oktober 2013

Algemeen. Bijlage 1. Bijlage behorende bij mandaatverlening milieubevoegdheden aan DCMR van 8 oktober 2013 Bijlage 1: MANDAATLIJST Goeree-Overflakkee aan DCMR Milieudienst Rijnmond 2013 Algemeen A01 A02 A03 A04 A05 A06 Proceshandelingen op grond van: a) art. 4:5 en 4:6 Awb (vereenvoudigde wijze van afdoen en

Nadere informatie

Bijlage 10: Werkafspraken Brandweer SED

Bijlage 10: Werkafspraken Brandweer SED Bijlage 10: Werkafspraken Brandweer SED Werkafspraken taakveld bouw- en woningtoezicht en SED brandweer. (Stede Broec Enkhuizen en Drechterland) Omgevingsvergunningen (activiteiten bouwen en brandveiliggebruik)

Nadere informatie

*14.040393*14.040393omgevingsvergunningomgevingsvergunning150743543

*14.040393*14.040393omgevingsvergunningomgevingsvergunning150743543 Zaaknummer: 186570 Behoort bij besluit van het college van burgemeester en wethouders van Uden van, 09 01 2015 wnd. hoofd afdeling Bouwen en Milieu. *14.040393*14.040393omgevingsvergunningomgevingsvergunning150743543

Nadere informatie

Besluit Activiteiten Leefomgeving. Mr. G.C.W. van der Feltz 11 oktober 2016

Besluit Activiteiten Leefomgeving. Mr. G.C.W. van der Feltz 11 oktober 2016 Besluit Activiteiten Leefomgeving Mr. G.C.W. van der Feltz 11 oktober 2016 Maatschappelijke doelen Met het oog op duurzame ontwikkeling, de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering

Nadere informatie

BIJLAGE 5 Toezichtsvarianten ODZOB bij agrarische bedrijven

BIJLAGE 5 Toezichtsvarianten ODZOB bij agrarische bedrijven BIJLAGE 5 Toezichtsvarianten ODZOB bij agrarische bedrijven (versie 21 maart 2016) TOEZICHTSVARIANTEN ODZOB BIJ AGRARISCHE BEDRIJVEN GEMEENTE REUSEL- DE MIERDEN -2- TOEZICHTSVARIANTEN ODZOB BIJ AGRARISCHE

Nadere informatie

(ONTWERP) OMGEVINGSVERGUNNING

(ONTWERP) OMGEVINGSVERGUNNING (ONTWERP) OMGEVINGSVERGUNNING Burgemeester en wethouders van Moerdijk hebben op 19 december 2013 een aanvraag om een omgevingsvergunning als bedoeld in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)

Nadere informatie

Pagina 1 van 49 Registratienummer: Z / D

Pagina 1 van 49 Registratienummer: Z / D Postbus 8035 5601 KA Eindhoven T: 088-369 03 69 I: www.odzob.nl Ontwerpbeschikking van Burgemeester en wethouders van Heeze-Leende op de op 11 juli 2016 bij hen ingekomen aanvraag van J.P. Hendriks te

Nadere informatie

Toelichting bij het Mandaatbesluit Omgevingsdienst ZHZ 2014 gemeente Hendrik-Ido-Ambacht

Toelichting bij het Mandaatbesluit Omgevingsdienst ZHZ 2014 gemeente Hendrik-Ido-Ambacht Toelichting bij het Mandaatbesluit Omgevingsdienst ZHZ 2014 gemeente Hendrik-Ido-Ambacht 1. Inleiding De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (hierna: OZHZ) voert een groot aantal milieutaken uit in opdracht

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen ISO 14001 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job ISO 14001 opzetten en implementeren

Nadere informatie

Kwaliteitscriteria 2.1. Voor vergunningverlening, toezicht en handhaving krachtens de Wabo

Kwaliteitscriteria 2.1. Voor vergunningverlening, toezicht en handhaving krachtens de Wabo Kwaliteitscriteria 2.1 Voor vergunningverlening, toezicht en handhaving krachtens de Wabo 7 september 2012 1 Doel De kwaliteitscriteria zijn bedoeld om de uitvoering van vergunningverlening, toezicht en

Nadere informatie

3 jaar in procesmanagement. en het afhandelen van Awb procedures. van Awb procedures

3 jaar in procesmanagement. en het afhandelen van Awb procedures. van Awb procedures GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Tytsjerksteradiel Nr. 43520 17 maart 2017 Samen zijn Wij Kwaliteit Generieke deskundigheidsgebieden 1.Casemanagen Onderstaande activiteiten moeten binnen

Nadere informatie

Inleiding. Hoofdlijnen Omgevingswet. Nu al Eenvoudig Beter. Vragen

Inleiding. Hoofdlijnen Omgevingswet. Nu al Eenvoudig Beter. Vragen Inleiding Hoofdlijnen Omgevingswet Nu al Eenvoudig Beter Vragen 1 Inzichtelijkheid Minder regels en plannen, meer bij elkaar Integrale aanpak - samenwerking Omgevingsvisie, omgevingsverordening, omgevingsplan

Nadere informatie

Wat je in de front-office echt moet weten! Voorstellen en Inleiding. Platform en Barim? Voorzitter stelt zich voor. Trainers stellen zich voor

Wat je in de front-office echt moet weten! Voorstellen en Inleiding. Platform en Barim? Voorzitter stelt zich voor. Trainers stellen zich voor Wat je in de front-office echt moet weten! Voorstellen en Inleiding Voorzitter stelt zich voor Trainers stellen zich voor Platform en Barim? Een paar huishoudelijke mededelingen Programma 13.30 uur 14.00

Nadere informatie

Aan de afdeling Leerplicht van de gemeente/het Regionaal Bureau Leerplicht

Aan de afdeling Leerplicht van de gemeente/het Regionaal Bureau Leerplicht 2 april 2013 Aan de afdeling Leerplicht van de gemeente/het Regionaal Bureau Leerplicht Nieuwe stelsel scholing BOA van kracht Het zal u niet ontgaan zijn dat al enige jaren gewerkt is aan een nieuw stelsel

Nadere informatie

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken www.segment.nl BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken Investeren in uw persoonlijk vakmanschap 3 Samen studeren in een vaste groep 3 Persoonlijke benadering 3 Gemotiveerde studenten 3 Enthousiaste

Nadere informatie

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Beschikking Omgevingsvergunning Aanvrager : Brink Recycling B.V. Aangevraagde activiteiten : Beperken opslag gevaarlijk afval tot maximaal 50 ton Locatie : Haatlandhaven

Nadere informatie

Samenvatting OFGV Handhavingsdag 2015, workshop: Laat je niet inpakken door de nieuwe Omgevingswet.

Samenvatting OFGV Handhavingsdag 2015, workshop: Laat je niet inpakken door de nieuwe Omgevingswet. Aan -- T.a.v. Van Jos Dolstra, Pieter Aarsen, Koen Snelder Betreft Samenvatting workshop Omgevingswet Projectnummer Z14B0215 T.b.v. Kopie naar Documentnaam Behandeld door Jos Dolstra E jos.dolstra@mwhglobal.com

Nadere informatie

Berenschot. Evaluatie wet VTH. Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 1. EVALUATIEPROTOCOL. 22 mei 2017

Berenschot. Evaluatie wet VTH. Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 1. EVALUATIEPROTOCOL. 22 mei 2017 Berenschot Evaluatie wet VTH Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE. EVALUATIEPROTOCOL 22 mei 207 Bijlage. Evaluatieprotocol Onderwerp Aspect Streven (indien van Context Aanleiding voor wet VTH Achtergrond

Nadere informatie

tômgevingsd/msŕ jc Midden- ca Wts-t-Brabaat

tômgevingsd/msŕ jc Midden- ca Wts-t-Brabaat tômgevingsd/msŕ jc Midden- ca Wts-t-Brabaat Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant c2ļ2223073472392 Van Gansewinkel Milieutechniek BV, Middenweg 15 te Moerdijk. t9mgevingsdí'm.sŕÿ Midden-

Nadere informatie