JAARVERSLAG KINDERTELEFOON 2006

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARVERSLAG KINDERTELEFOON 2006"

Transcriptie

1 JAARVERSLAG KINDERTELEFOON 2006

2 Inleiding Wat ooit begon als een lokaal initiatief van een groep enthousiaste mensen in 1979, is uitgegroeid tot een onmiskenbaar maatschappelijk fenomeen: de Kindertelefoon: sinds 2005 een wettelijke taak van Bureau Jeugdzorg. Dagelijks worden er door vrijwilligers gesprekken gevoerd met kinderen van acht tot achttien jaar over grote en kleine problemen, over leuke en minder leuke ervaringen. In dit jaarverslag wordt door de Kindertelefoon een beeld van het jaar 2006 geschetst, dat in het teken stond van het grote onderzoek naar de effectiviteit van gesprekken met kinderen via chat en telefoon.

3 Doelgroep Doelgroep

4 Doelgroep Doelgroep De Kindertelefoon is er voor iedereen tot achttien jaar. Kinderen en jongeren die met een vraag of probleem zitten, kunnen contact opnemen met de Kindertelefoon. Deden zij dit tot voor kort uitsluitend via de telefoon, anno 2006 doen zij dit ook veelvuldig door middel van een bezoek aan de website of via chat. Dat is mogelijk omdat in vrijwel elk gezin internet aanwezig is 1. Het PC-bezit op de eigen kamer van jongeren neemt toe: 55%. Daarbij heeft 43% van alle jongeren een eigen internetverbinding en bijna alle jongeren hebben een mobiele telefoon. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren voor het eerst de computer gebruiken, ligt op 7,8 jaar. Favoriet bij jongeren zijn programma s gericht op communicatie (met als koploper het chatprogramma MSN of wel Windows Live Messenger, 95%) en entertainment. Jongeren zijn vaak en veel online, en wisselen het online en offline vaak makkelijk met elkaar af. Zo schakelen ze na een gesprek in real life vloeiend over op een communicatiekanaal als MSN, SMS of de mobiele telefoon om het gesprek weer voort te zetten 2. Deze ontwikkelingen zijn ook zeer merkbaar bij de Kindertelefoon. Bellen via een vaste lijn is gratis, maar neemt sinds 2005 af. Mobiel bellen is niet gratis, maar neemt verhoudingsgewijs iets toe. Chat is de echte winnaar als het om keuze van contactkanaal gaat: in 2006 verdriedubbelde het aantal gesprekken via chat.

5 Doelgroep Leeftijd De leeftijd van de kinderen die contact opnamen met de Kindertelefoon in 2006 was hoger dan in Dit is waarschijnlijk te wijten aan het aandeel chat. Chatters zijn gemiddeld iets ouder dan bellers: 13.8 versus twaalf jaar tot 8 jaar 8-12 jaar jaar jaar ouder dan 19 jaar 1 Sociaal Cultureel Planbureau, Nieuwe Links in het gezin, SCP

6 Doelgroep Geslacht Algemeen bekend is dat vrouwen meer en makkelijker praten over problemen dan mannen. De Universiteit van Californië deed onderzoek 3 en kwam tot de conclusie dat vrouwen dagelijks gemiddeld woorden gebruiken en mannen De Kindertelefoon wordt al jaren vaker benaderd door meisjes dan jongens, zowel via de telefoon als via de chat. Daar zit overigens wel een ontwikkeling in. Sinds 2001 is het aandeel jongens gestegen van 26% naar ruim 31% m e is je jonge n groe pje 3 L. Brizendine, University of California, 2006

7 Gesprekken Gesprekken

8 Gesprekken Gesprekken De Kindertelefoon heeft in gesprekken gevoerd, waarvan via chat. In totaal werd de telefoon keer beantwoord en de chat keer. Niet alle contacten leidden tot een volledig gesprek. In 16,2% van de gevallen bleef het volledig stil aan de andere kant van de lijn. Dit is in de ogen van de Kindertelefoon een belangrijk gegeven. Mogelijk is hier een kind aan de lijn dat niets durft te zeggen, dat wellicht eerst de veiligheid van de Kindertelefoon wil verkennen of om een andere reden niets zegt. Het percentage stillen is de afgelopen jaren gedaald. In 2002 was dat nog 25,5%, in 2006 dus 16,2%. In 13,8% van de gevallen was er sprake van een testgesprek. Dit is het geval wanneer een kind de Kindertelefoon wil uitproberen en er geen serieus gesprek tot stand komt. Van de gesprekken wordt 31,6% gekarakteriseerd als niet serieus. Dit percentage is de laatste jaren gestegen: in 2002 was dit nog 26,6%. Onderwerpen Kinderen en jongeren kunnen de Kindertelefoon benaderen over alle onderwerpen die hen bezighouden. Dit varieert van puberpuistjes die het gezicht ontsieren en ouders die gaan scheiden, tot loverboy problematiek en seksueel misbruik. In de top 10 staan: 1 pesten 2 seks 3 verkering 4 vriendschap 5 behoefte aan contact 6 ouders 7 kindermishandeling 8 uiterlijk 9 huiswerk 10 (angst voor) zwangerschap Deze onderwerpen zijn al jaren in acht categorieën ingedeeld. Geweld/dwang, seksualiteit, relaties, thuissituatie, lichaam, school, emotionele problemen en overige onderwerpen.

9 Gesprekken Pesten valt onder de categorie geweld. Vriendschap en verkering vallen onder relaties, ouders onder thuis en uiterlijk onder lichaam. (Angst voor) zwangerschap valt onder seksualiteit. Al jaren domineren de categorieën seksualiteit, geweld en relaties. Dit jaar staat geweld op de eerste plaats met 16,5%. Seksualiteit staat op twee met 15,9% en relaties op drie met 15,8% lichamelijke mishandeling ongewenste intimiteiten aanranding, verkrachting geestelijke mishandeling derden thuis relatie Geweld en pesten In 2006 zijn er in totaal gespreken gevoerd over geweld Daarvan gingen over pesten. Pesten wordt door de Kindertelefoon gezien als een vorm van geweld tussen kinderen. De grote hoeveelheid gesprekken hierover laat zien hoe prangend dit probleem voor veel kinderen is. Ondanks pestprotocollen die op veel basisscholen gehanteerd worden, is pesten vaak de oorzaak van veel kinderleed. In 2006 heeft de Kindertelefoon een lespakket uitgegeven waarin aandacht gevraagd wordt voor dit probleem Gesprekken gingen over andere vormen van geweld. Hieronder is in kaart gebracht hoe de verhoudingen liggen. De indeling is gemaakt in geweld door derden, geweld thuis en geweld binnen een (liefdes)relatie. derden thuis relatie Lichamelijke mishandeling Ongewenste intimiteiten Aanranding, verkrachting Geestelijke mishandeling Dader 701 Anders 624 Overigens is het niet zo dat alleen slachtoffers de Kindertelefoon benaderen. In 2006 werden er 701 gesprekken gevoerd met daders.

10 Gesprekken Seksualiteit Gesprekken over seksualiteit en intimiteit (15,9%) gaan vaak over de (gefantaseerde) beleving ervan. Maar vragen over hoe seks in zijn werk gaat, komen net zo veel voor. In iets mindere mate worden vragen besproken over voorbehoedsmiddelen, zelfbevrediging en angst voor zwangerschap. Gekeken naar de leeftijd valt op dat kinderen tot en met twaalf jaar al vaak de Kindertelefoon benaderen met vragen over seks en voorbehoedsmiddelen. Ze blijven hierin slechts weinig achter bij de wat oudere kinderen. Bijna gesprekken gingen over homo- en biseksualiteit. Thuissituatie Bijna gesprekken voerden we het afgelopen jaar over de thuissituatie. Bijna daarvan gingen over de relatie met ouders/opvoeders. Bijna gesprekken gingen over echtscheiding of de angst daarvoor. Verder passeren onderwerpen als huisregels, weglopen, weggestuurd worden, ruzies met broers en zussen, hoogte van zakgeld en problemen met nieuwe partners van één van de ouders.

11 Gesprekken Relaties Gesprekken over relaties (15,8%) gaan over verliefdheid, verkering en vriendschap. Over deze onderwerpen spreekt de Kindertelefoon meer met meisjes dan jongens. Opvallend is dat het verschil het grootst is bij het onderwerp vriendschap. Meisjes praten met de Kindertelefoon veel meer over vriendschap dan jongens, bijna zes keer zoveel. Gesprekken over verkering voeren we in toenemende mate ook met jongens. De verhouding is daar 1:3 (jongens versus meisjes). School De sfeer in de klas, moeilijke leraren en klachten over teveel of moeilijk huiswerk domineren de categorie school. In totaal werd de Kindertelefoon hierover keer benaderd. Pesten is hier buiten beschouwing gelaten, maar vindt natuurlijk ook veel op school plaats.

12 Gesprekken Emotionele problemen Kinderen en jongeren benaderen de Kindertelefoon over problemen die te maken hebben met hun gevoelsleven. Het kan gaan over negatieve ervaringen die zij gehad hebben in contacten met anderen, in real life, via msn of een internetforum. Soms gaat het over vragen omtrent identiteit: waarom ben ik op aarde? wie ben ik eigenlijk echt? Soms komen heftige gevoelens als probleem ter sprake: angsten, onzekerheden, twijfel en schuldgevoelens. Ruim 600 keer spraken we met kinderen en jongeren over de wens tot zelfdoding, en ruim keer over trauma en verlies door overlijden. De Kindertelefoon biedt in deze gevallen altijd een luisterend oor. Zij zoekt met het kind een manier om het leed te verzachten. De bronnen van troost zijn vaak dichter bij dan gedacht. De webrubriek Help Elkaar laat de kracht zien van hulp die kinderen en jongeren elkaar kunnen bieden. Lichaam Ziekte, handicap, voeding en gezondheid houden kinderen en jongeren bezig. Zorgen omtrent het uiterlijk komen in ruim gesprekken naar voren (1,8%). Dit was in 2005 nog 1,6%.

13 Ondersteuning Ondersteuning

14 Ondersteuning Ondersteuning Individuele steun via telefoon en chat De Kindertelefoon geeft bij de telefoon en bij de chat informatie, advies en ondersteuning aan kinderen tussen acht en achttien jaar. Je zou ook kunnen zeggen dat de Kindertelefoon zowel informatieve steun biedt ( alles op een rijtje zetten ), als instrumentele steun ( iemand de weg wijzen ) en sociale steun ( een luisterend oor bieden ). De Kindertelefoon staat open voor alle vragen die kinderen en jongeren hebben. Kinderen kunnen de Kindertelefoon dus bellen voor ernstige emotionele problemen, maar ook voor minder ernstige zaken. De Kindertelefoon hanteert bij chat en telefoon een gespreksmodel waarin vijf fases worden onderscheiden: Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 Fase 5 Contact maken Verhaal van het kind verhelderen Doel van het gesprek bepalen Doel van het gesprek uitwerken Afronden Belangrijke thema s in de methodiek zijn het bieden van steun, het geven van oplossingen, het serieus nemen en op het gemak stellen van het kind, voor het kind begrijpelijke taal gebruiken, het bewaken van het verloop van het gesprek en het kind laten meedenken over mogelijke oplossingen. Alle vrijwilligers worden getraind in de toepassing van dit model dat wordt gehanteerd bij de telefoon en de chat. De Kindertelefoonvrijwilligers krijgen daarnaast instructie in verschillende gespreksvaardigheden en -technieken, zoals het bieden van een warm welkom en het stellen van korte, open vragen om het verhaal van het kind te verhelderen. Daarnaast verdiepen zij zich in veel voorkomende problemen waar kinderen en jongeren mee te maken hebben. Het landelijk geïmplementeerde trainingsprotocol voor de chatvrijwilligers besteedt ook aandacht aan chatspecifieke competenties, zoals het effectief communiceren met behulp van schriftelijke vaardigheden in een chatomgeving.

15 Ondersteuning Na de basistraining ontvangen vrijwilligers nog intervisie en supervisie. Bij de chat van de Kindertelefoon wordt de kinderen, voorafgaand aan het chatgesprek, gevraagd om naast hun (nick)naam, leeftijd en onderwerp nog een tweetal vragen te beantwoorden, namelijk Ik zou graag willen dat... en Ik verwacht van de kindertelefoon dat.... De Kindertelefoonvrijwilligers kunnen hierdoor - mits dit is ingevuld uiteraard - direct inhaken op de vraag van het kind, terwijl het kind zich op deze manier mentaal voorbereidt op het gesprek. Kinderen kunnen tijdens het chatten gebruikmaken van een speciaal duimpje -symbool, dat drie varianten kent: duim omhoog ( de Kindertelefoon begrijpt mij ), neutraal ( de Kindertelefoon begrijpt mij een beetje ) en duim omlaag ( de Kindertelefoon begrijpt mij niet ). De drie symbolen bieden het kind zo de mogelijkheid aan te geven of het gesprek goed verloopt of niet, waardoor de vrijwilliger directe feedback krijgt. Het staat het kind vrij deze duimpjes wel of niet te gebruiken. Zelfservice via de website Bij de digitale generatie hoort ook het zelfstandig zoeken en vinden van antwoorden op een vraag. In 2006 bezochten meer kinderen de website dan voorgaande jaren. In totaal hadden we ruim bezoekers. In 2005 waren dit er Er zijn vier interactieve rubrieken die allen worden gemodereerd. De rubriek Help Elkaar is na de chat ( bezoekers) de meest bezochte rubriek met bezoekers. Kinderen kunnen berichtjes insturen en anderen kunnen daarop reageren.

16 Ondersteuning Fragmenten uit Help Elkaar Mijn vriendje is erg lief, maar ook agressief Lisanne ik ben lisanne ben 15 jaar en ik heb nu sinds 3 maanden een vriendje.hij is voor mij super lief en alles gaat goed hoor, maar hij is buiten mij om heel erg agressief.hij vindt dat zelf ook en wil er vanaf komen. hoe zou ik hem kunnen helpen om hem niet meer zo agressief te zijn?hij is heel snel boos, slaat snel mensen enz. groetjes door: Lisanne hoi Lisanne, ik heet ook lisanne. en ik wil je wel helpen. hij kan praten met een psygoloog want mischien zit hij ergens mee of als hij weer iemand wil slaan, eerst tot 10 tellen... en rustig ademen..suc6 met je vriendje naamgenootjuh :P De rubriek Klaagmuur had een kleine bezoekers. Hier wordt geklaagd over leraren, huiswerk en ontrouwe vrienden. Ook de Kindertelefoon moet het soms ontgelden. Een veel gehoorde klacht is: waarom is de chat niet vaker open? Fragmenten uit Klaagmuur Mijn vader is homo en dat vindt ik heel moeilijk. Nadia, 12 jaar. ik ben heel erg bang dat mijn ouders gaan scheiden want heel veel kinderen hebben dat. en nu ben ik bang dat ik het ook krijg. ik voel me nu best rot elke avond. MEISJE, 10 jaar. Het leven is echt wel stom, het lijkt alsof niemand me wil. Mijn moeder is dood en daarom moet ik alles in huis doen en ook nog mijn huiswerk. Catelijne, 12 jaar.

17 Ondersteuning Kinderen stuurden ook gedichten en dromen. Bij elkaar werden deze rubrieken ruim keer bezocht. Voor altijd... Mooie rose blaadjes vallen van de bomen, als weggewaaide dromen. Wolken schuiven voor de zon, alsof het niet anders kon. Wie aanbid werd ging aanbidden, wie erbuiten zat ging naar het midden. Ver weg van hier, nooit meer plezier. Dingen vergaan, niks blijft staan. Voor nu, of voor altijd? Zijn mooie dingen kwijt. Nina Dood Ik was net ingeslapen. In mijn droom, leek ik heel rustig enzo. Maar dat was ik niet! Ik zag mezelf, heel erg verdrietig. Toen zag ik het. Mijn vader was overleden. Ik was heel erg verdrietig. Als ik over iets verdrietigs droom, ga ik zelf automatisch in het echt in mijn slaap ook huilen. Het was verschrikkelijk. Gelukkig leeft mijn vader nog. Hij is de liefste papa die ik ken.

18 Ondersteuning FAQ s In 2006 is de Kindertelefoon begonnen met het opbouwen van een database met informatie en advies. Aanleiding was het op verschillende plaatsen verdwijnen van Kinder- en jongerenrechtswinkels. Daarmee zou ook laagdrempelige juridische informatie voor kinderen en jongeren verloren kunnen gaan. Om die reden zijn er FAQ s (frequently asked questions) gemaakt door de juristen van de Kinderen jongerenrechtswinkel. Deze zijn vervolgens opgenomen in een veel groter aanbod van informatie. Er is bij het maken van de teksten rekening gehouden met de diverse leeftijdgroepen die de Kindertelefoon bedient. Op onderwerp en leeftijd kunnen kinderen een antwoord zoeken op hun vraag. Spreekbeurt De Kindertelefoon is zelf ook nogal eens onderwerp van gesprek. Kinderen zijn benieuwd hoe dat precies in zijn werk gaat: kinderen met problemen helpen Gesprekken werden daarover aan de telefoon gevoerd, 350 via de chat. Veel kinderen vinden het leuk om een spreekbeurt te geven over de Kindertelefoon. Veel informatie kunnen ze daarover vinden op de website. Hier werd in 2006 zo n keer gebruik van gemaakt.

19 Projecten Projecten

20 Projecten Lespakket Naar aanleiding van het stijgende percentage gesprekken over geweld heeft de Kindertelefoon het lespakket Kindertelefoon.nl laten ontwikkelen door Zorn Uitgeverijen. Palm Plus producties maakte een daarbij behorende DVD van 15 minuten. Het lespakket helpt problemen bespreekbaar te maken. Tevens kunnen kinderen kennismaken met de Kindertelefoon. Het pakket is ontwikkeld voor de hoogste klassen in het basisonderwijs en de eerste klassen van het middelbaar onderwijs. De DVD laat drie verhalen zien van kinderen die een probleem hebben (pesten, mishandeling en interculturele verliefdheid) en hiervoor contact zoeken met de Kindertelefoon. In het bijbehorende werkblad voor leerlingen staan opdrachten, variërend van een groepsgesprek over de getoonde problematiek tot een zelftest met betrekking tot pesten. Uitgebreid wordt aandacht besteed aan de verschillende manieren waarop de Kindertelefoon bereikbaar is: telefonisch, via chat en de website. Scholen kunnen het lespakket gratis bestellen bij Voor de DVD moeten wel verzendkosten worden betaald. Op 8 maart 2006 werd het lespakket officieel gepresenteerd op basisschool De Kaleidoskoop in Utrecht. Dit is een zwarte basisschool in de wijk Kanaleneiland. Het jeugdjournaal maakte er een item van voor de uitzending van 8 maart. De film Kindertelefoon.nl is vrijdag 10 maart uitgezonden bij de AVRO op Nederland 3. Spotje In 2006 is er ook een nieuw spotje gemaakt voor uitzending op de tv of bij voorlichtingsactiviteiten. Met filmmateriaal van de DVD van het lespakket kon een spotje gemaakt worden van 30 seconden. Rapper Soesi B heeft voor de muziek gezorgd. Inmiddels is de spot uitgezonden op Ned 3, RTL4 en RTL7. Tevens is hij uitgezonden door Z@ppelin en wordt hij door UPC via de kabel uitgezonden.

21 Projecten De effectiviteit van chat In 2006 is er onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de methodiek van de Kindertelefoon. Gekeken is naar de gesprekken aan de telefoon en via chat. Aanleiding was de introductie van het medium chat. Aanvankelijk was de vraag of het medium chat net zo goed werkt als het medium telefoon. Maar toen bleek dat de effectiviteit van de telefoon ook nooit onderzocht was, is dat in het onderzoek opgenomen. Weliswaar zijn de resultaten van het onderzoek pas in 2007 gepresenteerd, het onderzoek liep voor het grootste deel in De uitkomsten waren bijzonder gunstig: Zowel telefoon als chat geven kinderen een beter gevoel en de ernst van de problematiek neemt af. Na een maand voelen kinderen zich nog steeds beter en is de ernst van het probleem afgenomen. De kwaliteit van gesprekken is goed: kinderen voelen zich gesteund, denken zelf mee over een oplossing, voelen zich serieus genomen en op hun gemak gesteld. Chat scoort op al deze onderdelen iets beter dan telefoon. Het volledige rapport is te vinden op

22 Projecten Juridisch advies Naar aanleiding van de dreigende verdwijning van de Kinder- en jongerenrechtswinkel door het stopzetten van financiering, is bekeken in hoeverre de Kindertelefoon een rol kan spelen in het beantwoorden van juridische vragen van kinderen en jongeren. Onderzoek heeft uitgewezen, dat in vergelijking met het aantal gesprekken bij de Kindertelefoon, er bij de KJRW sprake is van een veel geringere omvang. Nadere analyse van de vragen laat zien dat het aantal ingewikkelde vragen, te weten die vragen waarvoor een aparte backoffice moet worden ingericht, dermate klein is, dat dit geen aparte landelijke inbedding in de KT rechtvaardigt. Vervolgens is bekeken wat wel gerealiseerd kan worden. Daar is het volgende uitgekomen: Plaatsing van FAQ s op de website van de Kindertelefoon (dit is inmiddels gerealiseerd). Vrijwilligers door middel van deskundigheidsbevordering toerusten in het herkennen van (juridische aspecten in) vragen van minderjarigen. In de betreffende regio een (begeleid) doorverwijssysteem organiseren naar een (nog bestaande) Kinder- en jongerenrechtswinkel, een andere juridische hulpdienst of het Juridisch Loket. Veilig internet De laatste jaren komen kinderen steeds vaker naar de Kindertelefoon met internetproblemen. Zoals: online pesten, hat en seksuele intimidatie. Soms lijkt het wel alsof het internet één grote bron van ellende is. Toch heeft het internet vooral ook goede kanten. Het biedt bijvoorbeeld enorme kansen voor kinderen om zelfstandig hulp te zoeken voor problemen. Er zijn veel websites waar kinderen en pubers informatie kunnen vinden, of zelf aan de slag kunnen. Hetzij voor zichzelf, hetzij om anderen te helpen. Om kinderen en jongeren goed te kunnen helpen, heeft de Stichting mijn Kind Online in 2006 diverse voorlichtingsbijeenkomsten gehouden op de Kindertelefoon locaties over veilig internet. Vrijwilligers werden voorgelicht over wat kinderen en jongeren allemaal doen op internet en hoe om te gaan met specifieke problemen.

23 Verbreden functie In oktober 2006 zijn de voorbereidingen getroffen voor het project verbreden functie Kindertelefoon. Dit project behelst het actief verwijzen van kinderen en jongeren die zich in een bedreigende situatie bevinden en die door de Kindertelefoon rechtstreeks doorverwezen kunnen worden naar professionele hulpverleners. Het gaat om situaties waarin zij blootstaan aan mishandeling of waarin zij ernstige emotionele problemen hebben. In 2005 werden er door de Kindertelefoon 500 kinderen en jongeren verwezen naar het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Uit het jaarverslag 2005 van het AMK blijkt dat slechts dertien kinderen zelf contact hebben opgenomen met het AMK. Projecten

24 Projecten Eind 2006 begin 2007 is een steekproef uitgevoerd bij vier locaties van de Kindertelefoon. Bij kinderen en jongeren die de Kindertelefoon benaderden over mishandeling bleek het volgende: Leeftijd jaar Kind belt meestal zelf Mishandeling meestal door lid gezin, familie of binnen een relatie Bijna 60% wordt dagelijks tot wekelijks mishandeld Hulpbron: school, huisarts, moeder meest genoemd In 2007 werkt de Kindertelefoon aan het realiseren van een betere doorverwijzing naar hulp, indien dit nog niet beschikbaar is. Een deel van de kinderen blijkt al in behandeling te zijn bij een zorgverlener. Bij kinderen en jongeren die de Kindertelefoon benaderden met emotionele problemen bleek het volgende: Leeftijd jaar Kind belt meestal voor zichzelf (92%) 73% ervaart problemen elke dag Hulpbronnen: ouders, school, groepsleiding, jeugdzorg, psychiater

25 Interne ontwikkelingen Interne ontwikkelingen

26 Interne ontwikkelingen Vrijwilligers De Kindertelefoon dankt haar goede naam aan de geweldige inzet van mensen die, naast hun werk, studie of huiselijke bezigheden, bereid zijn enkele uren per week vrijwillig te besteden aan het voeren van gesprekken met kinderen. In 2006 zijn ruim 200 vrijwilligers door de Kindertelefoon opgeleid. Dit gebeurt door de regionale Kindertelefoon trainers. Een kleine 200 verliet de Kindertelefoon. In totaal waren er bij de Kindertelefoon op 31 december 2006 ruim 780 vrijwilligers werkzaam. Zij verzorgen, naast de telefoonen chatgesprekken, gastlessen op basis- en middelbare scholen en voeren ondersteunende werkzaamheden uit. Sponsors De Kindertelefoon dankt veel aan haar sponsors. Zij maken door hun inzet, hun donaties in natura of door financiële bijdragen veel projecten mogelijk. De belangrijkste sponsors zijn voor de Kindertelefoon de vrijwilligers. Zonder vrijwilligers is er geen Kindertelefoon. Elke week besteden zij een aantal uur aan het werk bij de Kindertelefoon. Zij zijn van onschatbare waarde. Sinds 2005 geniet de Kindertelefoon een gratis lidmaatschap van de Vereniging Contact Centers Nederland (VCN). VCN is een vereniging van organisaties met een eigen (in house) contact center en levert ons een belangrijk netwerk. De Kindertelefoon heeft in 2006 gratis toegang gekregen tot het Contact Center Congres en de workshops van VCN. Trinicom is één van de leden van VCN die de Kindertelefoon een multichannel softwarepakket T5 heeft aangeboden. Met deze software kunnen we via onze website een kennisdatabank opbouwen waar via webselfservice door kinderen informatie en advies kan worden verkregen. Bovendien zit er een chatapplicatie ingebouwd. In 2007 wordt dit systeem geïmplementeerd.

27 Interne ontwikkelingen Coniche is een bedrijf dat gespecialiseerd is in klantcontactoplossingen. Zij hebben de Kindertelefoon een gratis implementatietraject aangeboden om T5 van Trinicom te implementeren. Dit vindt plaats in De Stichting Mijn Kind Online, expert op het gebied van veilig internet, heeft in 2006 aan alle locaties trainingen aangeboden in veilig internet. Zij deden dit op zeer inspirerende wijze en geheel kosteloos. Het VSB fonds leverde een financiële bijdrage aan het Kindertelefoon effectiviteitsonderzoek. De Stichting Vrienden van de Kindertelefoon financierde het Kindertelefoon spotje, de deelname aan het internationale Kindertelefoon congres in Zweden, een nieuwe poster en flyer, het maken van juridische FAQ s en het chatproject. In 2006 is de Kindertelefoon benaderd door Liberty Global, de moederorganisatie van onder meer UPC en Priority Telecom. Liberty Global wil wereldwijd partnershipprogramma s opzetten met maatschappelijke organisaties. Zij doen dit vanuit een corporate social responsablity-gedachte. Gesprekken met Liberty Global hebben eind 2006 geleid tot het ondertekenen van een partnershipcontract tussen de Kindertelefoon en de Nederlandse afdeling van UPC. Zij gaan een deel van de telecomkosten op zich nemen. In 2007 zal het programma verder worden uitgewerkt. Tenslotte hebben veel leveranciers de Kindertelefoon gesponsord door korting te geven op hun diensten of in natura diensten aan te bieden: Merkwerk, Ori Ginale, HSCG, Tomeloos, PalmPlus producties en Music Stream.

28 Interne ontwikkelingen Nominatie In september 2006 is het chatproject van de Kindertelefoon genomineerd voor de Nationale Jeugdzorg prijs (vakjuryprijs). Op 8 december werd bekend dat we niet de winnaar waren, maar wel een geldbedrag van 5.000,- in ontvangst mochten nemen. PROBLEMEN THUIS? BEL BEL (MOBIEL) 0,20 /min CHAT-- CHAT-- CHAT--

29 Colofon Tekst: Rafael van Crimpen Ontwerp: Tomeloos, Abcoude Landelijk Bureau Kindertelefoon Postbus 3332, 3502 GH Utrecht Tel: Het Landelijk Bureau Kindertelefoon is onderdeel van de Maatschappelijk Ondernemers Groep

30 UPC is partner van de Kindertelefoon

VIER SEIZOENEN KINDERTELEFOON

VIER SEIZOENEN KINDERTELEFOON VIER SEIZOENEN KINDERTELEFOON VIER SEIZOENEN KINDERTELEFOON JAARVERSLAG 2007 Inleiding Ieder kind moet in vertrouwen kunnen praten over een probleem. Dat is de missie van De Kindertelefoon. Dagelijks worden

Nadere informatie

Ook de vrijwilligers kijken terug op een mooi jaar

Ook de vrijwilligers kijken terug op een mooi jaar Ook de vrijwilligers kijken terug op een mooi jaar Inhoudsopgave Verslag van het jubileumjaar 2009 3 Doelgroep 4 Gesprekken 7 Soort hulp 11 Interne ontwikkeling 15 De Kindertelefoon Academie 17 Hoogtepunten

Nadere informatie

Jaarverslag Kindertelefoon 2005

Jaarverslag Kindertelefoon 2005 Jaarverslag Kindertelefoon 2005 Inleiding Wat ooit begon als een lokaal initiatief van een groep enthousiaste mensen in 1979, is uitgegroeid tot een onmiskenbaar maatschappelijk fenomeen: de Kindertelefoon.

Nadere informatie

De Kindertelefoon. Facts & Figures

De Kindertelefoon. Facts & Figures Facts & Figures HOEVEEL HOEVEEL Facts & Figures De komende jaren verandert er veel in de wereld van de jeugdzorg in Nederland. Aan de vooravond van de transitie van de jeugdzorg van het landelijke niveau

Nadere informatie

Vrijwilliger worden bij de Kindertelefoon?

Vrijwilliger worden bij de Kindertelefoon? Vrijwilliger worden bij de Kindertelefoon? Dan vind je hier alle informatie Data komende training: Zaterdag 23 mei 9.30-16.30 Zaterdag 6 juni 9.30-16.30 Zaterdag 27 juni 9.30-16.30 Zaterdag 11 juli 9.30-16.30

Nadere informatie

IEMAND VAN JE FAMILIE

IEMAND VAN JE FAMILIE POLITIE STEUNKAARTJE IEMAND VAN JE FAMILIE STEUNKAARTJE IEMAND VAN JE GEZIN STEUNKAARTJE JE VERKERING STEUNKAARTJE BESTE VRIEND/VRIENDIN STEUNKAARTJE HUISARTS STEUNKAARTJE (LEERLING)BEGELEIDER STEUNKAARTJE

Nadere informatie

VIER SEIZOENEN KINDERTELEFOON

VIER SEIZOENEN KINDERTELEFOON VIER SEIZOENEN KINDERTELEFOON Jaarverslag Kindertelefoon Inleiding Gesprekken voeren met kinderen en jongeren, via de telefoon of de chat, over uiteenlopende onderwerpen is het werk van de Kindertelefoon.

Nadere informatie

Start het gesprek en voorkom seksueel kindermisbruik *Ook voor naasten en professionals/publieke instanties

Start het gesprek en voorkom seksueel kindermisbruik *Ook voor naasten en professionals/publieke instanties Wil je stoppen met het kijken naar kinderporno? Wil je stoppen met seksueel kindermisbruik? Start het gesprek en voorkom seksueel kindermisbruik *Ook voor naasten en professionals/publieke instanties Voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord. Voorwoord 3. Missie en visie 4. Kanalen Kindertelefoon 6. Gespreksonderwerpen 12. Nieuwe ontwikkelingen en projecten 14

Inhoudsopgave. Voorwoord. Voorwoord 3. Missie en visie 4. Kanalen Kindertelefoon 6. Gespreksonderwerpen 12. Nieuwe ontwikkelingen en projecten 14 Inhoudsopgave Voorwoord Voorwoord 3 Missie en visie 4 Kanalen Kindertelefoon 6 Gespreksonderwerpen 12 Nieuwe ontwikkelingen en projecten 14 Kindertelefoon Academie 18 Sponsors 20 Colofon 22 De Kindertelefoon,

Nadere informatie

IEMAND VAN JE FAMILIE

IEMAND VAN JE FAMILIE POLITIE STEUNKAARTJE IEMAND VAN JE FAMILIE STEUNKAARTJE IEMAND VAN JE GEZIN STEUNKAARTJE JE VERKERING STEUNKAARTJE BESTE VRIEND/VRIENDIN STEUNKAARTJE HUISARTS STEUNKAARTJE (LEERLING)BEGELEIDER STEUNKAARTJE

Nadere informatie

Informatieboekje. 1 Wat is de Kindertelefoon? Inhoudsopgave

Informatieboekje. 1 Wat is de Kindertelefoon? Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Wat is de Kindertelefoon? 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je? 4 3 Waarom is de Kindertelefoon er eigenlijk? 6 4 De Kindertelefoon toen... 7 5 Zo werkt de Kindertelefoon 8 6 Waarover

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

jverslagkt 03-10-2004 20:55 Pagina 1 Jaarverslag 2003 Landelijk Overleg Kindertelefoon

jverslagkt 03-10-2004 20:55 Pagina 1 Jaarverslag 2003 Landelijk Overleg Kindertelefoon jverslagkt 03-10-2004 20:55 Pagina 1 Jaarverslag 2003 Landelijk Overleg Kindertelefoon jverslagkt 03-10-2004 20:55 Pagina 2 Jaarverslag 2003 Landelijk Overleg Kindertelefoon 2 Inleiding Wat ooit begon

Nadere informatie

SPREEK- BEURTBOEKJE. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt?

SPREEK- BEURTBOEKJE. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt? SPREEK- BEURTBOEKJE Wat ik moet weten voor een spreekbeurt? DOCENTEN SPREEKBEURT INHOUD BOEKJE HANDLEIDING GROEP 5 EN 6 INHOUD 1 Wat is De Kindertelefoon? 3 2 Wat doet De Kindertelefoon voor je? 4 3 Waarom

Nadere informatie

PESTEN OP SCHOOL ONDERZOEK STICHTING DE KINDERTELEFOON 19 SEPTEMBER 2016

PESTEN OP SCHOOL ONDERZOEK STICHTING DE KINDERTELEFOON 19 SEPTEMBER 2016 PESTEN OP SCHOOL ONDERZOEK STICHTING DE KINDERTELEFOON 19 SEPTEMBER 2016 Wil je iets meer vertellen over het pesten? Ik werd vanaf de brugklas gepest op de middelbare school. De leraren wisten het, ze

Nadere informatie

2015-2016. Informatiebrochure. Kindertelefoon Almelo. Kindertelefoon Almelo

2015-2016. Informatiebrochure. Kindertelefoon Almelo. Kindertelefoon Almelo 2015-2016 Informatiebrochure Kindertelefoon Almelo Kindertelefoon Almelo Wierdensestraat 22 7607 GJ Almelo Tel.: 030 3410 480 almelo@kindertelefoon.nl Inleiding Dit is de informatiebrochure van Kindertelefoon

Nadere informatie

De ervaring is een goede aanvulling op mijn studie

De ervaring is een goede aanvulling op mijn studie Christel, vrijwilliger bij de Kindertelefoon: De ervaring is een goede aanvulling op mijn studie Ik ben Christel, 25 jaar oud en werk sinds maart 2005 als vrijwilliger bij de Kindertelefoonlocatie in Utrecht.

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Elk kind heeft een stem. kun je die horen? Symposium Geef het kind een stem voorafgaand aan promotie van Froukje Snoeren Maastricht

Elk kind heeft een stem. kun je die horen? Symposium Geef het kind een stem voorafgaand aan promotie van Froukje Snoeren Maastricht Improving Mental Health by Sharing Knowledge Elk kind heeft een stem kun je die horen? Symposium Geef het kind een stem voorafgaand aan promotie van Froukje Snoeren Maastricht 3 December, Maastricht Cees

Nadere informatie

Ouderavond lijf & relaties

Ouderavond lijf & relaties Ouderavond lijf & relaties Robert van der Gaag info@one2know.nl 0611003414 Voorstellen Ervaring Gezonde school, genotmiddelen, seksualiteit, voeding, bewegen, mondzorg en mediawijsheid Kinderen Wie heeft

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Bij huiselijk geweld tussen (ex) partners worden KINDEREN vaak over het hoofd gezien. Toch hebben zij meer in de gaten dan u denkt. Dit kan

Nadere informatie

Enquête intimiteit & seksualiteit Oktober 2017

Enquête intimiteit & seksualiteit Oktober 2017 Enquête intimiteit & seksualiteit Oktober 2017 Resultaten enquête intimiteit en seksualiteit De enquête is verstuurd naar 2378 online respondenten van het Ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds. In

Nadere informatie

Utrecht, maart Rutgers Arthur van Schendelstraat MJ Utrecht Postbus GA Utrecht

Utrecht, maart Rutgers Arthur van Schendelstraat MJ Utrecht Postbus GA Utrecht Arthur van Schendelstraat 696 3511 MJ Utrecht Postbus 9022 3506 GA Utrecht +31(0)30 231 34 31 office@rutgers.nl www.rutgers.nl www.rutgers.international Utrecht, maart 2017 BIC ABNA NL 2A IBAN NL18 ABNA

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

WAAR KAN IK HULP VINDEN? Informatie over geestelijke gezondheidsproblemen

WAAR KAN IK HULP VINDEN? Informatie over geestelijke gezondheidsproblemen WAAR KAN IK HULP VINDEN? Informatie over geestelijke gezondheidsproblemen Tekst: Aziza Sbiti & Cha-Hsuan Liu Colofon: Deze brochure is totstandgekomen met hulp van het Inspraak Orgaan Chinezen. De inhoud

Nadere informatie

*Dit is het percentage ten opzichte van het totale aantal dialogen (23.507). Let wel, in één dialoog kunnen meerdere thema's aan bod komen.

*Dit is het percentage ten opzichte van het totale aantal dialogen (23.507). Let wel, in één dialoog kunnen meerdere thema's aan bod komen. THEMA'S TOP 10 TOTAAL thema rangorde aantal % van totaal* relatie tot ouders 1 3401 15% verliefdheid/ aanmaken/afwijzen 2 3380 15% vriendschap/ vrienden helpen/ vrienden maken 3 1936 8% problemen of ruzie

Nadere informatie

Combipoli Psychiatrie/Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Combipoli Psychiatrie/Kinder- en Jeugdpsychiatrie Sophia Kinderziekenhuis U bent doorverwezen naar de combipoli Psychiatrie/Kinder- en Jeugdpsychiatrie om te onderzoeken of u extra hulp kunt gebruiken bij de omgang met uw kind. In deze folder leest u

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Fase I Voorvallen in de huiselijke kring Huiselijk geweld

Fase I Voorvallen in de huiselijke kring Huiselijk geweld Samenvatting Dit onderzoek heeft tot doel algemene informatie te verschaffen over slachtoffers van huiselijk geweld in Nederland. In het onderzoek wordt ingegaan op de vraag met welke typen van huiselijk

Nadere informatie

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting Boekverslag door F. 1662 woorden 8 juni 2016 7 7 keer beoordeeld Auteur Ted van Lieshout Genre Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gebr. Ted van Lieshout Floor van de Ven,

Nadere informatie

In de les praten over relaties en seksualiteit. Hoe maak je het makkelijk en leuk!

In de les praten over relaties en seksualiteit. Hoe maak je het makkelijk en leuk! In de les praten over relaties en seksualiteit Hoe maak je het makkelijk en leuk! Hoe kunt u leerlingen ondersteunen en leert u hen verantwoorde keuzes te maken op het gebied van relaties en seksualiteit?

Nadere informatie

PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID

PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID IJsselland PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID Jongerenmonitor 20 92% normaal risico op psychosociale problemen.3 jongeren School Klas 2 13-1 jaar Klas - jaar 86% goede ervaren gezondheid %* is op school gepest *van

Nadere informatie

RUZIE MET VRIENDEN, LIEFDESVERDRIET EN DE RELATIE TOT DE OUDERS AAN DE LIJN OF OP HET SCHERM BIJ AWEL.

RUZIE MET VRIENDEN, LIEFDESVERDRIET EN DE RELATIE TOT DE OUDERS AAN DE LIJN OF OP HET SCHERM BIJ AWEL. RUZIE MET VRIENDEN, LIEFDESVERDRIET EN DE RELATIE TOT DE OUDERS AAN DE LIJN OF OP HET SCHERM BIJ AWEL. HALLO Hallo. Ik ben een meisje van 12, mijn ouders zijn gescheiden en mijn moeder heeft nu een nieuwe

Nadere informatie

START HET GESPREK EN VOORKOM SEKSUEEL KINDER MISBRUIK! STOPITNOW.NL

START HET GESPREK EN VOORKOM SEKSUEEL KINDER MISBRUIK! STOPITNOW.NL START HET GESPREK EN VOORKOM SEKSUEEL KINDER MISBRUIK! STOPITNOW.NL WIE ZIJN WIJ? * Schaefer et al. (2010), Potential and Dunkelfeld offenders: Two neglected target groups for prevention of child sexual

Nadere informatie

Internet op School :

Internet op School : Internet op School 2006-2010: Vijf jaar internetgebruik in de klas in beeld Drs. Antonius J. van Rooij IVO Rotterdam Colofon In opdracht van Stichting Kennisnet IVO Heemraadssingel 194 3021 DM Rotterdam

Nadere informatie

Internet op School: Ontwikkelingen van 2006 tot Drs. Antonius J. van Rooij IVO Rotterdam

Internet op School: Ontwikkelingen van 2006 tot Drs. Antonius J. van Rooij IVO Rotterdam Internet op School: Ontwikkelingen van 2006 tot 2009 Drs. Antonius J. van Rooij IVO Rotterdam Colofon Internet op School: Ontwikkelingen van 2006 tot 2009 In opdracht van Stichting Kennisnet IVO Heemraadssingel

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

5 juni 2012 ONDERZOEK BEPERKT WEERBAAR

5 juni 2012 ONDERZOEK BEPERKT WEERBAAR 5 juni 2012 ONDERZOEK BEPERKT WEERBAAR HET ONDERZOEK In opdracht van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport Uitgevoerd door onderzoekers van Rutgers WPF en Movisie Hoofdvragen Hoe vaak komt

Nadere informatie

Rapport Kindermishandeling en Huiselijk Geweld. Peiling bij Fysiotherapeuten, Oefentherapeuten en Ergotherapeuten

Rapport Kindermishandeling en Huiselijk Geweld. Peiling bij Fysiotherapeuten, Oefentherapeuten en Ergotherapeuten Rapport Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Peiling bij Fysiotherapeuten, Oefentherapeuten en Ergotherapeuten Stichting STUK Door Nicole de Haan en Lieke Popelier 2013 Algemene informatie Uit recent

Nadere informatie

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : J A A R

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : J A A R THUISSITUATIE, KINDEROPVANG EN OPVOEDING K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R Jeugd 2010 2 Kinderenonderzoek 2010 Om inzicht te krijgen in de gezondheid van de inwoners in haar werkgebied,

Nadere informatie

1. Waren er bijzonderheden bij de zwangerschap van uw moeder en/of bij uw geboorte?

1. Waren er bijzonderheden bij de zwangerschap van uw moeder en/of bij uw geboorte? Biografie vragenlijst Naam: Geboortedatum: Datum van invullen: Introductie Dit is een zelfinvul-vragenlijst over u, uw levensloop en achtergrond. Als bepaalde vragen onduidelijk zijn, kunt u altijd de

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID Jeugd 2010 4 K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R Kinderenonderzoek 2010 Om inzicht te krijgen in de gezondheid van de inwoners in haar werkgebied, heeft de GGD Zuid-Holland

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Stichting 113Online

Jaarverslag 2012. Stichting 113Online Jaarverslag 2012 Stichting 113Online Voorwoord Stichting 113Online is er voor iedereen die te maken krijgt met zelfmoord. Voor mensen die zelf suïcidale gedachten of gevoelens hebben, voor mensen die een

Nadere informatie

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken Trainingsaanbod Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken 1 Trainingsaanbod Als beroepskracht hoort en ziet u veel en bent u vaak de eerste die mogelijke

Nadere informatie

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy Reality Reeks Verwerkingsopdrachten Mooi meisje Verliefd op een loverboy Lees blz. 3. Woont Laura in de stad of op het platteland? Hoe weet je dat? Lees blz. 5 en 7. Woont Laura s oma al lang op de boerderij?

Nadere informatie

STICHTING KENNISNET MONITOR INTERNET EN JONGEREN: RESULTATEN IN TABELVORM 2006, 2007, A.J. (Tony) van Rooij, MSc.

STICHTING KENNISNET MONITOR INTERNET EN JONGEREN: RESULTATEN IN TABELVORM 2006, 2007, A.J. (Tony) van Rooij, MSc. STICHTING KENNISNET MONITOR INTERNET EN JONGEREN: RESULTATEN IN TABELVORM 2006, 2007, 2008 A.J. (Tony) van Rooij, MSc. IVO Rotterdam Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE...2 METHODE VAN ONDERZOEK...3 Eerste meting...3

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen Rapportage Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen In opdracht van: Mediawijzer.net Datum: 22 november 2013 Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies

Nadere informatie

SEKSUEEL GEDRAG. Jongerenmonitor % geslachtsgemeenschap. Klas 2. Klas 4. 55% altijd een condoom gebruikt

SEKSUEEL GEDRAG. Jongerenmonitor % geslachtsgemeenschap. Klas 2. Klas 4. 55% altijd een condoom gebruikt IJsselland SEKSUEEL GEDRAG Jongerenmonitor 2015 7% geslachtsgemeenschap gehad 10.163 jongeren School Klas 2 13-14 jaar Klas 4 15-16 jaar 49% negatieve houding homoseksualiteit 55% altijd een condoom gebruikt

Nadere informatie

Lesbrief bij Ouders in het wild. Liesbeth Groenhuijsen

Lesbrief bij Ouders in het wild. Liesbeth Groenhuijsen Lesbrief bij Ouders in het wild Liesbeth Groenhuijsen Voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s in het

Nadere informatie

J O N G E R E N O N D E R Z O E K : J A A R

J O N G E R E N O N D E R Z O E K : J A A R PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID 3 J O N G E R E N O N D E R Z O E K : 12-18 J A A R Jongerenonderzoek 2010 Om inzicht te krijgen in de gezondheid van de inwoners in haar werkgebied, heeft de GGD Zuid-Holland

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Liefde en fijne relaties

Liefde en fijne relaties LANG LEVE DE LIEFDE - Entreeopleidingen in het mbo - LIEFDE EN FIJNE RELATIES - 9 Liefde en fijne relaties Programma Doelen Benodigdheden Introductie Opdracht 1 Een fijne relatie Opdracht 2 Verwachtingen

Nadere informatie

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET TOOLKIT ROUW EN VERDRIET ALS JE IEMAND DICHTBIJ VERLIEST. Rouwen: een werkwoord waarvan je de betekenis pas leert kennen als je voor het eerst iemand verliest die veel voor jou betekende. Misschien wil

Nadere informatie

Lesmethode Seksualiteit en Weerbaarheid. Module 1 What s Love

Lesmethode Seksualiteit en Weerbaarheid. Module 1 What s Love Lesmethode Seksualiteit en Weerbaarheid Module 1 What s Love 3.1 Seksualiteit en mijn brein Schrijf op: Genesis 1: 21-24. LES 3 Schrijf in eigen woorden op waarom de werking van plakband lijkt op seksualiteit:

Nadere informatie

Werkstuk Verzorging Kindermishandeling

Werkstuk Verzorging Kindermishandeling Werkstuk Verzorging Kindermishandeling Werkstuk door een scholier 2457 woorden 9 april 2007 6,5 170 keer beoordeeld Vak Verzorging Inleiding Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het erg interessant vind

Nadere informatie

Les 3. Misbruik L O V E D

Les 3. Misbruik L O V E D Les 3. Misbruik B E L O V E D Be-Loved 2017 3.1 Inleiding - Respect Als je met elkaar OVER JEZELF, RELATIES en s e k sua l i t e i t praat, IS HET BELANGRIJK DAT iedereen zichprettig k a n v o e l e n.

Nadere informatie

Docentenhandleiding Les4Life

Docentenhandleiding Les4Life Docentenhandleiding Les4Life Doel: o De leerlingen voorbereiden op de komst van Dance4Life en een gastspreker uit Indonesië. Leerlingen krijgen informatie over het projectland Indonesië. Duur: o 25 minuten

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van huiselijk geweld net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

De Wet meldcode Hoe zit het?

De Wet meldcode Hoe zit het? De Wet meldcode Hoe zit het? Het houdt niet vanzelf op November 2012 Sita Hoogland & Mirella Laan Gebruik deze gelegenheid om dat te zeggen wat je werkelijk wil zeggen, luister goed en heb respect voor

Nadere informatie

Dounia praat en overwint

Dounia praat en overwint Dounia praat en overwint Deze informatiefolder is een uitgave van Pharos, Expertisecentrum gezondheidsverschillen, in samenwerking met: Stichting Hindustani, Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders,

Nadere informatie

Beantwoording vragen PvdA onderzoek "Seks onder je 25ste" BESLUITEN

Beantwoording vragen PvdA onderzoek Seks onder je 25ste BESLUITEN Behoudens advies van de commissie WOWZ B&W.nr.: 05.0533 d.d. 19 april 2005 Onderwerp Beantwoording vragen PvdA onderzoek "Seks onder je 25ste" BESLUITEN 1. De beantwoording van de vragen van de PvdA over

Nadere informatie

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense Werkinstructie benaderen intermediairs Sense BIJLAGE 7 Voorbeeld van de opzet van de presentatie in PowerPoint BIJLAGE 7 VOORBEELD VAN DE OPZET VAN DE PRESENTATIE IN POWERPOINT] 1 WERKINSTRUCTIE BENADEREN

Nadere informatie

Week tegen de kindermishandeling. Thema: conflictscheiding

Week tegen de kindermishandeling. Thema: conflictscheiding Week tegen de kindermishandeling Thema: conflictscheiding Welkom Cindy de Rijke Kompaan en De Bocht Ouderschapsbemiddelaar Peter Verbeeten Instituut voor Maatschappelijk werk medewerker kinderen en scheiden

Nadere informatie

U in het middelpunt. Mevrouw M, 71 jaar.

U in het middelpunt. Mevrouw M, 71 jaar. Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

Het resultaat voor kinderen telt! Jaarplan 2016

Het resultaat voor kinderen telt! Jaarplan 2016 Het resultaat voor kinderen telt! Jaarplan 2016 Stichting De Kindertelefoon 14 september 2015 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Taken en doelen 2016 3 2.1 Luisteren naar kinderen 3 2.2 Empowerment en jongerenparticipatie

Nadere informatie

Resultaten tevredenheidsbevraging Bevraging tevredenheid bij kinderen

Resultaten tevredenheidsbevraging Bevraging tevredenheid bij kinderen Resultaten tevredenheidsbevraging 17.1 Bevraging tevredenheid bij kinderen Resultaten tevredenheidsbevraging kinderen Gedurende de maand maart en de paasvakantie werden er 3 kinderen bevraagd, 7 kinderen

Nadere informatie

Resultaten onderzoek Rutgers i.s.m. het NOS Jeugdjournaal 2016 Samenvatting. Utrecht, maart 2016 Auteur: Hanneke de Graaf.

Resultaten onderzoek Rutgers i.s.m. het NOS Jeugdjournaal 2016 Samenvatting. Utrecht, maart 2016 Auteur: Hanneke de Graaf. Arthur van Schendelstraat 696 3511 MJ Utrecht Postbus 9022 3506 GA Utrecht +31(0)30 231 34 31 office@rutgers.nl www.rutgers.nl www.rutgers.international Utrecht, maart 2016 Auteur: Hanneke de Graaf BIC

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Kindermishandeling

Werkstuk Maatschappijleer Kindermishandeling Werkstuk Maatschappijleer Kindermishandeling Werkstuk door een scholier 2272 woorden 25 november 2007 6,5 50 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inleiding. Wij hebben voor het onderwerp kindermishandeling

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Sensoor Oost Nederland, waar luisteren naar elkaar nog heel gewoon is.

Jaarverslag 2012. Sensoor Oost Nederland, waar luisteren naar elkaar nog heel gewoon is. Jaarverslag 2012 Sensoor Oost Nederland, waar luisteren naar elkaar nog heel gewoon is. w m Een vrijwilliger vertelt... Werken bij Sensoor Oost Nederland geeft mij een voldaan gevoel. Het gevoel van iets

Nadere informatie

Werken bij De Kindertelefoon: iets voor jou?

Werken bij De Kindertelefoon: iets voor jou? Werken bij De Kindertelefoon: iets voor jou? Deze folder gaat over de doelstelling en uitgangspunten van de Kindertelefoon, de inhoud van het vrijwilligerswerk, de training en de sollicitatieprocedure

Nadere informatie

Seks, liefdesverdriet en zelfverwonding op het computerscherm van Awel. Tieners in zicht, 26 September 2017

Seks, liefdesverdriet en zelfverwonding op het computerscherm van Awel. Tieners in zicht, 26 September 2017 Seks, liefdesverdriet en zelfverwonding op het computerscherm van Awel Tieners in zicht, 26 September 2017 Sfeermaker Hey Awel ik heb echt problemen ik heb gescheiden ouders ik ben nu bij mijn papa en

Nadere informatie

Webinar. Thema: conflictscheiding

Webinar. Thema: conflictscheiding Webinar Thema: conflictscheiding Welkom Cindy de Rijke Kompaan en De Bocht Ouderschapsbemiddelaar Peter Verbeeten Instituut voor Maatschappelijk werk medewerker kinderen en scheiden Tijdens de webinar

Nadere informatie

Gezondheidsonderzoek Vragenlijst voor ouders/verzorgers en leerlingen

Gezondheidsonderzoek Vragenlijst voor ouders/verzorgers en leerlingen Gezondheidsonderzoek Vragenlijst voor ouders/verzorgers en leerlingen Hoe gaat het met uw kind? Op deze vragenlijst kunt u aangeven wat goed gaat en waar u vragen of zorgen over heeft. Het laatste deel

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

VEILIG SEKSUEEL OPGROEIEN

VEILIG SEKSUEEL OPGROEIEN "Ik vind het fijn dat ik altijd alles met mijn hulpverlener kan bespreken en alles kan vragen, zonder dat zij daar een oordeel over heeft." (Sophie, 17 jaar) "Dankzij Qpido is mijn zoon sterker geworden

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Florieke Stofmeel Training Coaching Advies

Florieke Stofmeel Training Coaching Advies Florieke Stofmeel Training Coaching Advies www.flexflow.nl Voor pr Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Aanpak van kindermishandeling! Visie Voorkomen is beter dan genezen Preventie, op

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Doel Bespreekbaar maken van seksualiteit. Aandacht voor positieve aspecten van seksualiteit. Voorkomen van seksueel misbruik. Aandacht voor negatieve

Doel Bespreekbaar maken van seksualiteit. Aandacht voor positieve aspecten van seksualiteit. Voorkomen van seksueel misbruik. Aandacht voor negatieve Thema: seksualiteit Workshop door Anton Stoltenborg Doel Bespreekbaar maken van seksualiteit. Aandacht voor positieve aspecten van seksualiteit. Voorkomen van seksueel misbruik. Aandacht voor negatieve

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

2010D02442. Lijst van vragen totaal

2010D02442. Lijst van vragen totaal 2010D02442 Lijst van vragen totaal 1 In hoeverre heeft de staatssecretaris jongerenorganisaties betrokken bij de totstandkoming en uitvoering van haar beleid? 2 Welke verband ligt er tussen de brief over

Nadere informatie

Resultaten onderzoek seksualiteit

Resultaten onderzoek seksualiteit Resultaten onderzoek seksualiteit Augustus 2015 In opdracht van Way of Life en de NPV Uitgevoerd door Direct Research www.wayoflife.nl www.npvzorg.nl Conclusies Kennis Seksuele voorlichting Opvattingen

Nadere informatie

Advie zen en Meldingen over Kindermishandeling in 2003

Advie zen en Meldingen over Kindermishandeling in 2003 Advie zen en Meldingen over Kindermishandeling in 23 Registratiegegevens van de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling Iedereen die zich zorgen maakt over een kind in zijn of haar omgeving kan contact

Nadere informatie

Hoofdstuk 15. Gemeentelijke website

Hoofdstuk 15. Gemeentelijke website Hoofdstuk 15. Gemeentelijke website Samenvatting Van alle Leidenaren heeft 88% de beschikking over internet: 85% beschikt ook thuis over internet, alleen elders. Dit is vergelijkbaar met vorig jaar. De

Nadere informatie

Programma workshop seksuele opvoeding: Daar praat je toch niet over met je kinderen?

Programma workshop seksuele opvoeding: Daar praat je toch niet over met je kinderen? Programma workshop seksuele opvoeding: Daar praat je toch niet over met je kinderen? Korte kennismaking Wat dragen ouders bij? Presentatie Stelling Presentatie Opdracht Voorbeeld opzet cursus en afsluiting

Nadere informatie

Tactus Verslavingszorg. Programma. Tactus op De Rede. Gamen & Internet. Gamen. Bianca Swart Preventiewerker

Tactus Verslavingszorg. Programma. Tactus op De Rede. Gamen & Internet. Gamen. Bianca Swart Preventiewerker Tactus Verslavingszorg Stedendriehoek, Twente, Zwolle/Noord Veluwe en Flevoland Informatie, advies en hulp Alcohol, drugs, medicijnen, gamen, gokken Bianca Swart Preventiewerker Preventie basisonderwijs

Nadere informatie

Samen stoppen we geweld. #weer een veilig thuis

Samen stoppen we geweld. #weer een veilig thuis Samen stoppen we geweld #weer een veilig thuis Samen stoppen we geweld Ik ben soms echt radeloos. Er moet snel iets gebeuren. Dit gaat zo niet langer. Veilig Thuis geeft advies en hulp bij huiselijk geweld

Nadere informatie

Seksueel grensoverschrijdend gedrag: wat is normaal?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag: wat is normaal? Seksueel grensoverschrijdend gedrag: wat is normaal? Congres Seks over de grens 26 januari 2009 Lou Repetur en Kristin Janssens (MOVISIE) Inhoud 1. Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag? Opvattingen

Nadere informatie

Keuzekaart Loverboyspreventie Zwolle 2015

Keuzekaart Loverboyspreventie Zwolle 2015 Keuzekaart Loverboyspreventie Zwolle 2015 Overzicht van preventieactiviteiten op het gebied van loverboyproblematiek, weerbaarheid en seksueel grensoverschrijdend gedrag Samen werken aan gezondheid Voorwoord

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 2 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van geweld in het gezin net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

U heeft een huisverbod... Wat nu?

U heeft een huisverbod... Wat nu? U heeft een huisverbod... Wat nu? Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd Over deze folder U heeft zojuist een huisverbod gekregen. De politie heeft u daarbij deze folder

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Relaties

Werkstuk Levensbeschouwing Relaties Werkstuk Levensbeschouwing Relaties Werkstuk door een scholier 2503 woorden 3 maart 2008 6,6 10 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 1 Wie versiert wie? De jongen het meisje? Andersom? Of kan het beide?

Nadere informatie

Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd. U heeft een huisverbod... Wat nu?

Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd. U heeft een huisverbod... Wat nu? Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd U heeft een huisverbod... Wat nu? Wat is huiselijk geweld? Geweld is verboden, ook geweld in huis. De politie heeft de taak om slachtoffers

Nadere informatie

Mishandeling en seksueel. Geweld is niet oké. Het kan stoppen.

Mishandeling en seksueel. Geweld is niet oké. Het kan stoppen. Mishandeling en seksueel misbruik Geweld is niet oké. Het kan stoppen. Alles over mishandeling en seksueel misbruik Hulplijn 1712 www.1712.be tel. 1712 Voor geweld, misbruik en kindermishandeling. Elke

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie