SLIMME METERS. Wat zijn slimme meters 1?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SLIMME METERS. Wat zijn slimme meters 1?"

Transcriptie

1 Big Brother zit overal! Heel wat instellingen, personen of organisaties nemen hett niet zo nauw met de privacy van de burgers. De Liga voor Mensenrechten en La Ligue des droits de l homme hebben een aantal kandidaten op een rijtje gezet die het recht op privacy niet respecteren. Hieronder vindt u het dossier van één van de kandidaten.

2 SLIMME METERS In 2010 gingen netbeheerders Eandis en Infrax in Vlaanderen van start met een eerste proefproject voor slimme energiemeters. Nochtans zijn er bij het veralgemeend inzetten van slimme meters heel wat vraagtekens te plaatsen, zeker wat de bescherming van de privacy en het beveiligen van de persoonsgegevens betreft. Wat zijn slimme meters 1? Het grootste deel van de energiemeters in Vlaanderen zijn momenteel elektromechanische meters, de Ferrarismeters, die gebruik maken van een horizontaal roterende schijf. Deze analoge meters zullen stilaan vervangen worden door zogenaamde slimme meters met ingebouwde informatie en communicatietechnologie. Deze digitale meters bieden heel wat meer mogelijkheden dan enkel het meten van het energieverbruik. Ze maken communicatiestromen tussen de consument en de leverancier of netbeheerder in twee richtingen mogelijk. Een slimme meter registreert het energieverbruik en stuurt die verbruiksgegevens periodiek en automatisch door naar de energieleverancier. In de omgekeerde richting biedt de technologie de mogelijkheid om de meter vanop afstand te sturen of te informeren. Dat kan gaan van het informeren van de verbruiker over de evolutie van zijn verbruik, het begrenzen van dat verbruik, tot het in en uitschakelen van de energievoorziening bij wanbetaling of bij dreigende overbelasting van het net. Eventueel is de meter nog slimmer en weet hij welk huishoudelijk toestel wanneer aanslaat en hoeveel het verbruikt en kan hij vanop afstand individuele toestellen aan of afzetten. Het gebruik van slimme meters wordt gezien als een essentieel onderdeel van een intelligent elektriciteitsnet (slim net of smart grid). Dit is een energienet waaraan een meet en regelsysteem is toegevoegd. De toegevoegde waarde van een dergelijk systeem is dat hiermee het evenwicht tussen vraag en aanbod op de elektriciteitsmarkt geregeld kan worden. Het doel is uiteindelijk om een robuuster, milieuvriendelijker en goedkoper energienet te creëren. Slimme meters zijn in opmars. Ze werden onder meer in de Verenigde Staten en Canada reeds geïntroduceerd. Dichter bij huis worden in Italië en Zweden al massaal slimme meters gebruikt. Italië was op dat gebied een pionier in Europa. In 2010 waren daar 85% van de huishoudens voorzien van een slimme meter. In Europa werd het principe in 2006 door de Europese Unie in een richtlijn 2 gegoten en de Vlaamse regering heeft de slimme meter in het regeerakkoord opgenomen als onderdeel 1 netten en meters 2 Richtlijn 2006/32/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 5 april 2006 betreffende energie efficiëntie bij het eindgebruik en energiediensten en houdende intrekking van Richtlijn 93/76/EEG van de Raad van 27 april 2006, PB L114/64.

3 van de bouw aan een Groen Stedengewest 3. Een belangrijke datum is september 2012, omdat Europa dan een evaluatie maakt van de kosten en baten van slim meten. Als die evaluatie positief is, wil Europa tegen % van de consumenten met een slimme meter uitrusten. In Vlaanderen gingen de distributienetbeheerders Eandis, Infrax en PBE in april 2010 in de Mechelse gemeenten Leest en Hombeek van start met een gezamenlijk proefproject. In 2815 woningen werden 4420 meters voor elektriciteit en aardgas geplaatst. Dit eerste grotere proefproject legde vooral de nadruk op de communicatieaspecten (worden de meterstanden correct geregistreerd? Worden ze vlot en correct doorgestuurd?) en op de softwarekant. De resultaten van dit proefproject werden nog niet verspreid, maar bij een gunstige evaluatie wordt een tweede proefproject voorzien, dit keer met ongeveer energiemeters. In die fase (gepland voor 2012) worden ook andere aspecten van de slimme meters getest. Kritiek vanuit het middenveld Middenveldorganisaties 4 plaatsten al heel wat vraagtekens bij het rooskleurig plaatje dat vooral door lobbyisten van de elektriciteitsindustrie wordt voorgeschoteld. In een persbericht, dat in september 2011 werd verspreid, wijzen ze onder meer op het kostenplaatje dat volgens onderzoekers van de Universiteit van Antwerpen niet minder dan 2,272 miljard euro zou bedragen 5. De extra kost die de invoering van slimme meters met zich meebrengt, zou daardoor oplopen tot een bedrag tussen de 40 en 50 euro per gebruiker per jaar voor de volgende 20 jaar. Aan de andere zijde wordt tegelijkertijd het besparingspotentieel serieus overschat. Volgens berekeningen van de middenveldorganisaties zouden daardoor enkel grote verbruikers en verspillers voordeel halen uit een slimme meter. Voor alle andere verbruikers wegen de voordelen niet op tegen de nadelen. Sterker nog, het zullen de kleine verbruikers zijn die zullen opdraaien voor de besparing van de grote verbruikers. De voordelen situeren zich vooral aan de kant van de distributeur, terwijl de factuur voor de slimme meters betaald zal worden door de consument en dan vooral de kleine consument die er een serieuze financiële kater dreigt aan over te houden. De middenveldorganisaties waarschuwen voor de risico s voor maatschappelijk kwetsbare groepen en wijzen op het bestaan van sociale openbaredienstverplichtingen die op zijn minst behouden dienen te blijven en, waar nodig, dienen te worden uitgebreid voor de nieuwe functies van de slimme meters Uitbouw van slimme netten en de uitrol van slimme meters, ACV, ACOD BRUSSEL, ACW, GEZINSBOND, OIVO, SAMENLEVINGSOPBOUW, TEST AANKOOP, VLAAMS ABVV, 9 september De Morgen, 10 september 2011, 'Slimme meters voorzien aanslag op uw energiefactuur'.

4 En wat met de privacy? Wat zijn de risico's voor de schending van de privacy die aan de invoering van slimme meters verbonden zijn? Het klinkt op zijn zachtst gezegd weinig aantrekkelijk dat elektriciteitsleveranciers voortdurend kunnen binnengluren om uit commerciële overwegingen te achterhalen wie wanneer thuis is, welke toestellen er gebruikt worden en hoeveel die toestellen verbruiken. None of their business, denken wij dan. Persoonlijke informatie Slimme meters kunnen de energieleveranciers een heleboel informatie verschaffen over het gedrag en de leefpatronen van individuele gebruikers. Uit het energieverbruik kan bijvoorbeeld afgelezen worden hoeveel personen op een bepaald moment in een woning aanwezig zijn, wanneer iemand gaat slapen of opstaat, welke toestellen worden gebruikt en hoe lang, enzoverder. Die meetgegevens kunnen de privacy van de consument schaden en zijn op diverse wijzen vatbaar voor misbruik. De gedragspatronen die via de meetdata zichtbaar worden, komen in de handen van de netbeheerders en de energiebedrijven. Het is in de eerste plaats niet duidelijk hoe lang die informatie mag of moet bijgehouden worden en of die verspreid mag worden naar andere instanties en zo ja, naar welke instanties wel en naar welke niet. Commercialisering van de gegevens Tijdens een internationale privacyconferentie in Madrid in 2009 wees Elias Quinn (wetenschapper aan de universiteit van Colorado) op het risico dat elektriciteitsmaatschappijen niet aan de verleiding zouden kunnen weerstaan om de gebruikersgegevens te verkopen. La vision instantanée de la consommation électrique s apparente à une fenêtre ouverte sur le mode de vie de son utilisateur. Ne peut on imaginer que des fabricants de somnifères soient intéressés par des clients allumant souvent leur lumière au milieu de la nuit? Op grond van de privacywet vereist het doorgeven van persoonsgegevens aan derden, waaronder ook metergegevens, echter steeds een expliciete en herroepbare toestemming van de betrokkene. Slimme meters kunnen marketingbedrijven inzicht geven in het dagelijks leven van de consument. De Belgische Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (Privacycommissie) formuleerde een aanbeveling 6 waarin zij een dergelijk vergaande inkijk in het doen en laten van de burgers slechts gerechtvaardigd acht wanneer daar duidelijke maatschappelijke voordelen tegenover staan. De Commissie herhaalt eveneens het keuzerecht van de betrokken burger, dewelke verregaande transparantie en informatie ten aanzien van de betrokkenen vereist. 6 Aanbeveling over de na te leven beginselen bij smart grids en slimme meters, nr. 04/2011 van 15 juni 2011,

5 Finaal dient ook gewezen te worden op het bekende fenomeen van function creep. Dit houdt in dat het enorm moeilijk is om het inwinnen van meetgegevens te beperken voor het doeleinde van energiebesparing. Het valt niet uit te sluiten dat ook opsporings en veiligheidsdiensten gebruik willen maken van de data om leefpatronen, van personen die verdacht worden van strafbare feiten, na te gaan. Ook voor verzekeringsmaatschappijen kunnen de gegevens van belang zijn. Maar stemt de consument wel in met dergelijke vergaande gegevensuitwisseling? Toetsing aan artikel 8 EVRM Een ieder heeft recht op respect voor zijn privéleven, zijn familie en gezinsleven, zijn woning en zijn correspondentie. 2. Geen inmenging van enig openbaar gezag is toegestaan in de uitoefening van dit recht, dan voor zover bij de wet is voorzien en in een democratische samenleving noodzakelijk is in het belang van de nationale veiligheid, de openbare veiligheid of het economisch welzijn van het land, het voorkomen van wanordelijkheden en strafbare feiten, de bescherming van de gezondheid of de goede zeden of voor de bescherming van de rechten en vrijheden van anderen. Wanneer een maatregel, zoals de installatie en het gebruik van slimme meters, een inbreuk vormt op artikel 8 van het EVRM dan is deze niet zonder meer onrechtmatig. Het tweede lid van artikel 8 bepaalt namelijk dat een inbreuk op het recht op privacy rechtmatig is wanneer deze bij wet is voorzien, voldoet aan een gerechtvaardigd doel en noodzakelijk is in een democratische samenleving. In wat hieronder volgt wordt nagegaan of de invoering van slimme meters de privacytoets aan artikel 8 EVRM doorstaat. Meer specifiek, met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens, speelt ook de Belgische Privacywet een belangrijke rol bij de evaluatie van slimme meters. Legaliteitsbeginsel Het legaliteitsbeginsel is essentieel in de rechtsstaat. Het leidt ertoe dat de regulering van de macht van de staat gebeurt door wetten. Die wetten moeten tot stand komen in een open en democratisch proces. Ook inperkingen van het recht de privacy dienen dus steeds gestoeld te zijn op een rechtsnorm. Deze norm moet voldoende toegankelijk en precies zijn. Opdat aan dit criterium zou worden voldaan zal het in de toekomst dus vereist zijn dat, in navolging van bijvoorbeeld Nederland, de slimme meters ook in België bij wet worden ingevoerd. 7 Dr. CUIJPERS, C. en Prof. KOOPS, B.J., Het wetsvoorstel slimme meters : een privacytoets op basis van art. 8 EVRM, Universiteit van Tilburg Centrum voor Recht, Technologie en Samenleving, Oktober 2008.

6 Finaliteitsbeginsel Op grond van het finaliteitsbeginsel in artikel 8 EVRM lid 2 kan een inbreuk op de privacy slechts gerechtvaardigd worden wanneer deze één van de daarin specifiek omschreven doelen dient. De Europese richtlijn geeft energiebesparing als enige doelstelling voor de invoering van slimme meters. Door de consument een beter inzicht te verschaffen in zijn eigen energieverbruik wordt vermoed dat deze bewuster én dus zuiniger zal omspringen met energie. Deze doelstelling beantwoordt aan het doelcriterium economisch welzijn van het land, zoals bepaald in artikel 8 EVRM lid 2. Daar energiebesparing op termijn ook positief kan inwerken op de risico s van klimaatverandering kunnen ook de openbare veiligheid of de bescherming van de volksgezondheid als een indirecte doelstelling in aanmerking komen. Aan het finaliteitsbeginsel lijkt dus te zijn voldaan. Noodzakelijk Dit beginsel vereist dat een inbreuk op het recht op privacy noodzakelijk moet zijn in een democratische samenleving, wil deze rechtmatig zijn. Dit houdt in dat de maatregel maatschappelijk relevant moet zijn om haar doel te bereiken en niet verder mag reiken dan noodzakelijk is in verhouding tot het doel. Hieruit volgt dat er geen minder privacybelastende alternatieven voorhanden mogen zijn (het subsidiariteitsbeginsel) en dat de voordelen van de maatregel opwegen tegen de mogelijke nadelen (het proportionaliteitsbeginsel). Het recht op privacy dient in de context van de slimme meters ruimer worden opgevat dan enkel de bescherming van persoonsgegevens. Ook het huisrecht en het recht op respect voor het familie en gezinsleven kunnen maar volwaardig worden uitgeoefend met respect voor de privacy in de beslotenheid van de eigen woning. Bovendien brengt de registratie van meetgegevens, en de daarmee gepaard gaande onthulling van leefpatronen, de veiligheid van de woning in gedrang. Inbrekers en hackers krijgen hierdoor vrij spel. Dergelijk zwaarwegende inbreuk op de privacy is dus enkel toelaatbaar bij een dringende maatschappelijke behoefte. Empirisch onderzoek heeft echter niet aangetoond dat het gebruik van slimme meters ook de vooropgestelde energiebesparing tot gevolg zou hebben. Een gebruiksvriendelijk afleesvenster in de meterkast zou een effectiever alternatief zijn en houdt bovendien minder inbreuk op de privacy in 8. Ook een vrijwillige invoering van de slimme meter, door consumenten die milieubewust met hun energieverbruik willen omgaan, of het gebruik van statistische en geanonimiseerde data, vormen te overwegen alternatieven. De slimme meters zijn noch subsidiair, noch proportioneel. Uit voorgaand overwegingen kan dus bezwaarlijk worden besloten dat de privacyinbreuk door slimme meters gerechtvaardigd is vanwege noodzakelijkheid in een democratische samenleving. De invoering van slimme meters voldoet niet aan de eisen gesteld in artikel 8 EVRM lid 2. 8 De privacygevoelige gegevens worden in dit geval niet naar de netbeheerder of leverancier verstuurd en de gegevens kunnen niet van op afstand worden gelezen.

7 En de beveiliging? En hoe is het eigenlijk met de veiligheid van het netwerk en de beveiliging van de meetgegevens gesteld? Wanneer energiebedrijven de persoonlijke meetgegevens via het internet toegankelijk maken voor de consument, is het niet onwaarschijnlijk dat deze in handen kunnen vallen van kwaadwillige hackers. Daarenboven kunnen de gegevens ook aan derden worden doorverkocht, gelet op de aanzienlijke commerciële waarde ervan voor marketingdoeleinden. Ook voor inbrekers zijn gegevens over de aan of afwezigheid van bewoners en het soort toestellen die in de woning aanwezig zijn, bijzonder waardevol. Niet alleen de privacy, maar ook de persoonlijke veiligheid van de consument kan dus in het gedrang komen. Het gebruik van software speelt bovendien een steeds dominantere rol in onze digitale maatschappij waardoor ook in de elektriciteits en gasmarkt virussen een invloed kunnen hebben op de ICT laag van de slimme meter. Zo zou de veiligheid met betrekking tot het op afstand activeren en deactiveren van de stroomvoorziening ten gevolge van de kwetsbaarheid van de software onderzocht moeten worden. Dergelijke risico s vereisen bijkomende bescherming en waarborgen voor de consument. Aanbeveling Wij sluiten ons aan bij de middenveldorganisaties en waken bij de invoering van de slimme meters vooral over de privacy van de consument en de beveiliging van de meetgegevens. Wij herinneren aan de aanbeveling van de Commissie voor de bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer en aan het feit dat de invoering van slimme meters, in haar huidige vorm, de privacytoets aan artikel 8 EVRM niet doorstaat. Minder privacyschendende alternatieven dienen zorgvuldig te worden onderzocht en overwogen. Daarnaast dienen ook de sociale risico s, verbonden aan de slimme meters, in kaart te worden gebracht en, waar nodig, te worden weggewerkt. De middenveldorganisaties, de Liga voor Mensenrechten en La Ligue des droits de l homme doen hierbij een oproep aan het Vlaams parlement om haar verantwoordelijkheid in dit dossier op te nemen. NUTTIGE LINKS

De slimme meter. Informatie over de nieuwe energiemeter

De slimme meter. Informatie over de nieuwe energiemeter De slimme meter Informatie over de nieuwe energiemeter De slimme meter in vogelvlucht Alle huishoudens in Nederland krijgen een nieuw soort energiemeter aangeboden: de zogenaamde slimme meter. Deze digitale

Nadere informatie

De slimme meter. Informatie over de nieuwe energiemeter

De slimme meter. Informatie over de nieuwe energiemeter De slimme meter Informatie over de nieuwe energiemeter De slimme meter in vogelvlucht Alle huishoudens in Nederland krijgen een nieuw soort energiemeter aangeboden: de zogenaamde slimme meter. Deze digitale

Nadere informatie

Slimme energiemeters vanaf 1.1.2012 ingevoerd

Slimme energiemeters vanaf 1.1.2012 ingevoerd Regelingen en voorzieningen CODE 5.1.4.22 Slimme energiemeters vanaf 1.1.2012 ingevoerd bronnen vraag en antwoord ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I), 23.2.2011, www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

ECONOMISCHE EVALUATIE SLIMME METERSYSTEMEN IN BELGIË

ECONOMISCHE EVALUATIE SLIMME METERSYSTEMEN IN BELGIË ECONOMISCHE EVALUATIE SLIMME METERSYSTEMEN IN BELGIË Waar staan we en hoe gaan we nu verder? Seppe De Blust Kabinet van de Vlaamse minister van Energie OVERZICHT Eerste stappen KBA Vlaanderen - Beslissing

Nadere informatie

De slimme meter Klaar voor de toekomst

De slimme meter Klaar voor de toekomst De slimme meter Klaar voor de toekomst met de slimme meter bent u klaar voor de toekomst Endinet maakt haar energienetten klaar voor de toekomst. Net als de auto-, de telefoonen bankindustrie worden ook

Nadere informatie

Privacy en gegevensbescherming in relatie tot geo-informatie. Dr. Colette Cuijpers cuijpers@uvt.nl

Privacy en gegevensbescherming in relatie tot geo-informatie. Dr. Colette Cuijpers cuijpers@uvt.nl Privacy en gegevensbescherming in relatie tot geo-informatie Dr. Colette Cuijpers cuijpers@uvt.nl 1 Gegevensbescherming en geo-informatie Trend: geo-informatie wordt steeds meer gebruikt om mensen te volgen

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de gemeente Weert. Datum: 27 juni Rapportnummer: 2013/073

Rapport. Rapport over een klacht over de gemeente Weert. Datum: 27 juni Rapportnummer: 2013/073 Rapport Rapport over een klacht over de gemeente Weert. Datum: 27 juni 2013 Rapportnummer: 2013/073 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat een consulent van de sociale dienst van de gemeente Weert hem heeft

Nadere informatie

De slimme meter. Informatiebijeenkomst / Energiecafé Zummerepower. Klok & Peel Museum Asten 26 juni 2014

De slimme meter. Informatiebijeenkomst / Energiecafé Zummerepower. Klok & Peel Museum Asten 26 juni 2014 De slimme meter Informatiebijeenkomst / Energiecafé Zummerepower Klok & Peel Museum Asten 26 juni 2014 Extern gebruik Mary van der Torre (senior adviseur Slimme meters) Hein van Roij (technisch projectmanager

Nadere informatie

Privacy op school in 10 stappen geregeld! Job Vos expert privacy en uitwisseling leerlinggegevens - Kennisnet

Privacy op school in 10 stappen geregeld! Job Vos expert privacy en uitwisseling leerlinggegevens - Kennisnet Privacy op school in 10 stappen geregeld! Job Vos expert privacy en uitwisseling leerlinggegevens - Kennisnet Wat is privacy Waar is privacy? Privacy op school Wat is privacy waard? Wat is privacy op school

Nadere informatie

Inhoud van het wetsvoorstel

Inhoud van het wetsvoorstel POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN De Minister van Economische Zaken

Nadere informatie

DE SLIMME METER Slim, bewust en Duurzaam

DE SLIMME METER Slim, bewust en Duurzaam DE SLIMME METER DE SLIMME METER Slim, bewust en Duurzaam Slim, Bewust en Duurzaam Wat is een slimme meter? Slimme meters vervangen de huidige gas- en elektriciteitsmeters. Deze digitale meter meet net

Nadere informatie

De Minister van Veiligheid en Justitie. Postbus EH DEN HAAG

De Minister van Veiligheid en Justitie. Postbus EH DEN HAAG POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN De Minister van Veiligheid en Justitie

Nadere informatie

De volgende vragen zijn voorgelegd aan 3.335 leden van Vereniging Eigen Huis.

De volgende vragen zijn voorgelegd aan 3.335 leden van Vereniging Eigen Huis. SLIMME METERS De volgende vragen zijn voorgelegd aan 3.335 leden van Vereniging Eigen Huis. Netbeheer Nederland en het Ministerie van Economische Zaken zijn aan het onderzoeken wat slimme meters wel en

Nadere informatie

BASISBEGINSELEN PRIVACY EN GEZONDHEIDSZORG. Opleiding Veiligheidsconsulenten BelRAI

BASISBEGINSELEN PRIVACY EN GEZONDHEIDSZORG. Opleiding Veiligheidsconsulenten BelRAI BASISBEGINSELEN PRIVACY EN GEZONDHEIDSZORG Opleiding Veiligheidsconsulenten BelRAI Outline Waarom privacy? Het wettelijk kader: De WVP Achtergrond Structuur 4 basisbeginselen Het wettelijk kader: De Wet

Nadere informatie

Bewust met energie omgaan. De slimme meter maakt het makkelijk

Bewust met energie omgaan. De slimme meter maakt het makkelijk Bewust met energie omgaan De slimme meter maakt het makkelijk Waarom krijg ik een slimme meter? Makkelijk en klaar voor de toekomst. Enexis brengt gas en elektriciteit van uw energieleverancier veilig

Nadere informatie

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen. Willem Debeuckelaere WVG Colloquium gegevensindeling

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen. Willem Debeuckelaere WVG Colloquium gegevensindeling Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen Willem Debeuckelaere WVG Colloquium gegevensindeling 8 mei 2017 Inhoud 1. Wat vooraf gaat? 2. Huidige stand van

Nadere informatie

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen Willem Debeuckelaere De Privacyproef dejuristen Gent 1 juni 2017 Inhoud 1. Wat vooraf gaat? 2. Huidige stand van

Nadere informatie

Het Slimme energienet..zx ronde 25 januari 2015

Het Slimme energienet..zx ronde 25 januari 2015 Het Slimme energienet..zx ronde 25 januari 2015 De laatste tijd worden we overspoeld door marketing verhalen over de slimme meter en het slimme energienet. Men stelt dat met de komst van de slimme meter

Nadere informatie

Ons kenmerk z Contactpersoon

Ons kenmerk z Contactpersoon Vertrouwelijk/Aangetekend Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, Autoriteit Persoonsgegevens Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag Bezuidenhoutseweg 30, 2594 AV Den Haag T 070 8888 500 F 070 8888 501

Nadere informatie

31 mei 2012 z2012-00245

31 mei 2012 z2012-00245 De Staatssecretaris van Financiën Postbus 20201 2500 EE DEN HAAG 31 mei 2012 26 maart 2012 Adviesaanvraag inzake openbaarheid WOZwaarde Geachte, Bij brief van 22 maart 2012 verzoekt u, mede namens de Minister

Nadere informatie

Links van netbeheerders om de slimme meter aan te vragen (kies wie uw netwerkbeheerder is):

Links van netbeheerders om de slimme meter aan te vragen (kies wie uw netwerkbeheerder is): Uw slimme meter Iedereen krijgt gratis de komende jaren in plaats van een gewone energiemeter een zogenaamde slimme meter. Dat is een digitale energiemeter voor het gasverbruik en het elektriciteitsverbruik,

Nadere informatie

Ons kenmerk z Contactpersoon

Ons kenmerk z Contactpersoon Autoriteit Persoonsgegevens Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag Bezuidenhoutseweg 30, 2594 AV Den Haag T 070 8888 500 - F 070 8888 501 autoriteitpersoonsgegevens.nl De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Nadere informatie

Gelet op de adviesaanvraag van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, ontvangen op 21 juni 2018;

Gelet op de adviesaanvraag van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, ontvangen op 21 juni 2018; 1/6 Advies 81/2018 van 5 september 2018 Betreft: Wijziging van de wet van 22 betreffende de rechten van de patiënt - Hoofdstuk 10 - artikel 65 van het wetsontwerp houdende diverse bepalingen inzake gezondheidszorg

Nadere informatie

Geschillendienst. Beslissing. De heer X v./ Sibelga

Geschillendienst. Beslissing. De heer X v./ Sibelga Geschillendienst Beslissing De heer X v./ Sibelga Onderwerp van de klacht De heer X, de klager, vraagt de Geschillendienst zich uit te spreken over de naleving door Sibelga van de artikelen 4, 1 en 2,

Nadere informatie

Beschouwingen over de invoering van smart metering in Brussel

Beschouwingen over de invoering van smart metering in Brussel Compteurs évolués Beschouwingen over de invoering van smart metering in Brussel Michel Quicheron Seminarie BRUGEL 1 april 2009 01/04/2009 1 Samenvatting 1. De slimme meter (smart meter): definitie, wettelijke

Nadere informatie

de minister van Economische Zaken, de heer mr L.J. Brinkhorst Postbus 20101 2500 EC Den Haag Ministeriële regeling afsluitingen

de minister van Economische Zaken, de heer mr L.J. Brinkhorst Postbus 20101 2500 EC Den Haag Ministeriële regeling afsluitingen POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN de minister van Economische Zaken,

Nadere informatie

Privacyverklaring / DIELENS EN VAN BOSSTRAETEN

Privacyverklaring / DIELENS EN VAN BOSSTRAETEN Privacyverklaring / DIELENS EN VAN BOSSTRAETEN Conform de Europese Verordening voor Gegevensbescherming van Persoonsgegevens (GDPR) Dijk 70 2861 O.L.V.-Waver t. +32 (0) 15 23 73 70 info@dvbacc.be https://dvb.accountants

Nadere informatie

Kosten- en batenanalyse. Uitbouw van slimme netten en de uitrol van slimme meters

Kosten- en batenanalyse. Uitbouw van slimme netten en de uitrol van slimme meters Kosten- en batenanalyse Uitbouw van slimme netten en de uitrol van slimme meters Met een breed platform van middenveldorganisaties, zowel vakbonden, milieuorganisaties als sociale organisaties en consumentenverenigingen,

Nadere informatie

nr. 225 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 13 maart 2015 aan ANNEMIE TURTELBOOM Distributienetbeheerders - Doorgeven van meterstanden

nr. 225 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 13 maart 2015 aan ANNEMIE TURTELBOOM Distributienetbeheerders - Doorgeven van meterstanden SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 225 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 13 maart 2015 aan ANNEMIE TURTELBOOM VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE Distributienetbeheerders

Nadere informatie

Consultatieverslag van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 16 juni 2015

Consultatieverslag van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 16 juni 2015 Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt Publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 19 B-1000 Brussel Gratis telefoon

Nadere informatie

Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting

Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting Feiten en cijfers Van hoeveel mensen is de energie geheel of gedeeltelijk afgesloten? Aangezien de drie gewesten niet dezelfde

Nadere informatie

Adder(s) in het EID-gras. Willem Debeuckelaere 13 november 2008

Adder(s) in het EID-gras. Willem Debeuckelaere 13 november 2008 Adder(s) in het EID-gras Willem Debeuckelaere 13 november 2008 2 Evolutie van het privacyrecht 3 Evolutie van het privacyrecht 4 Evolutie van het privacyrecht Artikel 8 : Recht op eerbiediging van privé-,

Nadere informatie

Ons kenmerk z Onderwerp Verzoek om wetgevingsadvies onderdelen Wijzigingswet financiële markten 2018

Ons kenmerk z Onderwerp Verzoek om wetgevingsadvies onderdelen Wijzigingswet financiële markten 2018 Autoriteit Persoonsgegevens Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag Bezuidenhoutseweg 30, 2594 AV Den Haag T 070 8888 500 - F 070 8888 501 autoriteitpersoonsgegevens.nl de Minister van Financiën, Postbus 20201

Nadere informatie

18-12-2013. Inleiding. Inleiding: Nederlandse I&V-diensten. Inhoud. Technische briefing

18-12-2013. Inleiding. Inleiding: Nederlandse I&V-diensten. Inhoud. Technische briefing Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst Ministerie van Defensie Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Technische briefing interceptie,

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over het energieovernamedocument

Veelgestelde vragen over het energieovernamedocument Veelgestelde vragen over het energieovernamedocument 1. Wat is een energieovernamedocument? Een document dat wordt ingevuld als iemand de levering van elektriciteit en/of aardgas overneemt in een bepaalde

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 11 november 2010 (16.11) (OR. en) 15697/1/10 REV 1 ENER 301 CONSOM 100

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 11 november 2010 (16.11) (OR. en) 15697/1/10 REV 1 ENER 301 CONSOM 100 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 11 november 2010 (16.11) (OR. en) 15697/1/10 REV 1 ENER 301 CONSOM 100 NOTA van: aan: Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties Een energiebeleid voor

Nadere informatie

Ons kenmerk. Uw briefvan 22 februari Contactpersoon

Ons kenmerk. Uw briefvan 22 februari Contactpersoon Autoriteit Persoonsgegevens Postbus 93374,2509 AJ Den Haag Bezuidenhoutseweg 30,2594 AV Den Haag T 070 8888 500 - F 070 8888 501 autorlteitpersoonsgegevens.nl Staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Standpunt Samenlevingsopbouw - project Energie en Armoede en Netwerk tegen Armoede. 4 mei 2015

Standpunt Samenlevingsopbouw - project Energie en Armoede en Netwerk tegen Armoede. 4 mei 2015 Slimme budgetmeters. Standpunt Samenlevingsopbouw - project Energie en Armoede en Netwerk tegen Armoede. 4 mei 2015 Inleiding We nemen kennis van het VREG-document Mededeling van de Vlaamse Regulator van

Nadere informatie

GROEP GEGEVENSBESCHERMING ARTIKEL 29

GROEP GEGEVENSBESCHERMING ARTIKEL 29 GROEP GEGEVENSBESCHERMING ARTIKEL 29 10972/03/NL/def. WP 76 Advies 2/2003 over de toepassing van de gegevensbeschermingsbeginselen op de Whois directories Goedgekeurd op 13 juni 2003 De Groep is opgericht

Nadere informatie

Brus sel, 21 april 2008. Mijn heer de mi nis ter-pre si dent,

Brus sel, 21 april 2008. Mijn heer de mi nis ter-pre si dent, 1593 Brus sel, 21 april 2008 Mijn heer de mi nis ter-pre si dent, Wij heb ben de eer U ten be hoeve van de Vlaamse Re ge ring in ge slo ten de resolutie tot besluit van de opvolging van de werkzaamheden

Nadere informatie

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen Contrast Law Seminars Willem Debeuckelaere Zaventem, 23 maart 2017 Inhoud 1. Wat vooraf gaat? 2. Huidige stand van

Nadere informatie

Advies van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 7 oktober 2003

Advies van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 7 oktober 2003 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt North Plaza B Koning Albert II-laan 7 B-1210 Brussel Tel. +32 2 553 13 53 Fax +32 2 553 13 50 Email: info@vreg.be Web: www.vreg.be Advies

Nadere informatie

Advies van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 22 april 2003

Advies van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 22 april 2003 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt North Plaza B Koning Albert II-laan 7 B-1210 Brussel Tel. +32 2 553 13 53 Fax +32 2 553 13 50 Email: info@vreg.be Web: www.vreg.be Advies

Nadere informatie

De General Data Protection Regulation : persoonsgegevensverwerking in een strakker jasje

De General Data Protection Regulation : persoonsgegevensverwerking in een strakker jasje De General Data Protection Regulation : persoonsgegevensverwerking in een strakker jasje 1. 25 mei 2018: GDPR treedt in voege Over iets minder dan een jaar, op 25 mei 2018, verkrijgt de General Data Protection

Nadere informatie

PROCEDURE INZAGE- EN CORRECTIERECHT FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE

PROCEDURE INZAGE- EN CORRECTIERECHT FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE Uitvoering door: Privacycoördinator Verantwoordelijke: Bestuur FCP Versie: 1 d.d. 1. Inleiding Het Fonds voor Cultuurparticipatie gaat op een veilige manier om met persoonsgegevens en respecteert de privacy

Nadere informatie

Big Data in een vrije en veilige samenleving Opmerkingen naar aanleidng van het in april 2016 uitgebrachte rapport

Big Data in een vrije en veilige samenleving Opmerkingen naar aanleidng van het in april 2016 uitgebrachte rapport Big Data in een vrije en veilige samenleving Opmerkingen naar aanleidng van het in april 2016 uitgebrachte rapport Antwoord van de minister van V&J op Kamervragen, ontvangen 2 september 2016, Vergaderjaar

Nadere informatie

Privacy Verklaring VVV Zuid-Limburg / Ticketshop Limburg

Privacy Verklaring VVV Zuid-Limburg / Ticketshop Limburg Privacy Verklaring VVV Zuid-Limburg / Ticketshop Limburg VVV Zuid Limburg respecteert uw persoonsgegevens en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die aan ons wordt verstrekt of anderszins

Nadere informatie

Dura Vermeer Groep NV en alle tot haar groep behorende ondernemingen zijn bedrijven die actief zijn in de bouw-, vastgoed- en infrastructuur sector.

Dura Vermeer Groep NV en alle tot haar groep behorende ondernemingen zijn bedrijven die actief zijn in de bouw-, vastgoed- en infrastructuur sector. PRIVACYVERKLARING DURA VERMEER BEWONERS Dura Vermeer Groep NV en alle tot haar groep behorende ondernemingen zijn bedrijven die actief zijn in de bouw-, vastgoed- en infrastructuur sector. Dura Vermeer

Nadere informatie

Werkwijze DGSenB voor rechtmatige en gestructureerde gegevensuitwisseling

Werkwijze DGSenB voor rechtmatige en gestructureerde gegevensuitwisseling Werkwijze DGSenB voor rechtmatige en gestructureerde gegevensuitwisseling Versie 1.0-1 juni 2017 Ten geleide Voorliggend document betreft een werkwijze voor rechtmatige en gestructureerde gegevensdeling;

Nadere informatie

Algemene Privacyverklaring

Algemene Privacyverklaring Algemene Privacyverklaring Netwerk Levenseinde vzw hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Wij doen er alles aan om uw privacy te waarborgen. In deze privacyverklaring willen we u

Nadere informatie

Onderzoeksproject Slimme Meters. VREG Brussel, 12 april 2010

Onderzoeksproject Slimme Meters. VREG Brussel, 12 april 2010 Onderzoeksproject Slimme Meters VREG Brussel, 12 april 2010 Eandis staat voor significante uitdagingen op het niveau van regelgeving, markttendensen en kostenefficiëntie Overzicht uitdagingen organisatie

Nadere informatie

Smart Grid. Verdiepende opdracht

Smart Grid. Verdiepende opdracht 2015 Smart Grid Verdiepende opdracht Inleiding; In dit onderdeel leer je meer over het onderwerp Smart Grid. Pagina 1 Inhoud 1. Smart Grid... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Inhoud... 3 1.3 Verwerking... 8 Pagina

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 45/2019 van 6 februari 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 45/2019 van 6 februari 2019 1/6 Advies nr. 45/2019 van 6 februari 2019 Betreft: Voorontwerp van besluit van de Waalse Regering tot wijziging van het Besluit van de Waalse Regering van 30 maart 2006 betreffende de openbare dienstverplichtingen

Nadere informatie

PRIVACY STATEMENT Container4Home

PRIVACY STATEMENT Container4Home PRIVACY STATEMENT Container4Home Iedere gebruiker met een gebruikersprofiel op onze website www.container4home.be, (hierna Gebruiker en Website ) en iedere bezoeker van onze Website geeft steeds enkele

Nadere informatie

10 jaar vrijmaking energiemarkt

10 jaar vrijmaking energiemarkt 2013-450-N 10 jaar vrijmaking energiemarkt SERV_17 april 2013 Basisprincipes liberalisering gerealiseerd Snelle start in Vlaanderen Vrijheid van leverancierskeuze voor de consument. In januari 2013 wisselde

Nadere informatie

Artikel 2 Toepassingsgebied van de privacyverklaring

Artikel 2 Toepassingsgebied van de privacyverklaring Privacyverklaring ITLB Juli 2016 versie nl 1.0 Artikel 1 Algemene beginselen De bescherming van uw persoonlijke levenssfeer is voor het ITLB van het hoogste belang. Deze privacyverklaring beschrijft welke

Nadere informatie

VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van de heren Eloi Glorieux, Koen Helsen, Robert Voorhamme en Jos Bex

VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van de heren Eloi Glorieux, Koen Helsen, Robert Voorhamme en Jos Bex Stuk 1753 (2002-2003) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2002-2003 13 juni 2003 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van de heren Eloi Glorieux, Koen Helsen, Robert Voorhamme en Jos Bex betreffende energiebesparende maatregelen

Nadere informatie

Privacy Policy Versie /05/2019

Privacy Policy Versie /05/2019 Artikel 1 VOORWERP Artikel 1.1 Artikel 1.2 Artikel 1.3 Artikel 1.4 Artikel 1.5 Artikel 1.6 De Privacy Policy is opgesteld door Ellen Sergeant, handelend onder de naam: De Babykangoeroe, eenmanszaak gevestigd

Nadere informatie

Agenda. Wat is een slimme meter? Waarom slimme meters? Invoering in Vlaanderen: welke fasering? Details over het Pilootproject Veel gestelde vragen

Agenda. Wat is een slimme meter? Waarom slimme meters? Invoering in Vlaanderen: welke fasering? Details over het Pilootproject Veel gestelde vragen Infoavond slimme meters Agenda Wat is een slimme meter? Waarom slimme meters? Invoering in Vlaanderen: welke fasering? Details over het Pilootproject Veel gestelde vragen Wat is een slimme meter? Wat is

Nadere informatie

Privacyreglement - Praktijk de Molen

Privacyreglement - Praktijk de Molen Privacyreglement - Praktijk de Molen Per 25 mei 2018 geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dit is een nieuwe Europese privacywet. Daardoor is de privacy in alle landen van de EU gelijk.

Nadere informatie

Privacy verklaring en verantwoording gegevensbescherming

Privacy verklaring en verantwoording gegevensbescherming Privacy verklaring en verantwoording gegevensbescherming Uw privacy Voor een goede behandeling is het noodzakelijk dat ik, als uw behandelend homeopaat, een dossier aanleg. Dit is ook een wettelijke plicht

Nadere informatie

Verder zullen we jouw gegevens niet zonder jouw toestemming verwerken, tenzij we daartoe wettelijk verplicht zijn.

Verder zullen we jouw gegevens niet zonder jouw toestemming verwerken, tenzij we daartoe wettelijk verplicht zijn. PRIVACYVERKLARING Bij Five City Spa respecteren jouw privacy en persoonlijke levenssfeer, maar soms hebben we persoonlijke gegevens van jou nodig. In deze verklaring lees je welke gegevens wij gebruiken

Nadere informatie

De nieuwe wet AVG: Algemene Verordening Gezondheidsgegevens, ingaand per 25 mei 2018, wat houdt dit in voor u en voor ons als fysiotherapiepraktijk?

De nieuwe wet AVG: Algemene Verordening Gezondheidsgegevens, ingaand per 25 mei 2018, wat houdt dit in voor u en voor ons als fysiotherapiepraktijk? De nieuwe wet AVG: Algemene Verordening Gezondheidsgegevens, ingaand per 25 mei 2018, wat houdt dit in voor u en voor ons als fysiotherapiepraktijk? Onderstaand hebben we het reglement summier weergegeven:

Nadere informatie

Voortaan heeft u zèlf de controle over uw energiekosten! Dezelfde energie goedkoper

Voortaan heeft u zèlf de controle over uw energiekosten! Dezelfde energie goedkoper Voortaan heeft u zèlf de controle over uw energiekosten! Dezelfde energie goedkoper Een innovatie van Oxxio: de revolutie in energiemeting! Als u kiest voor energie van Oxxio, kiest u voor de goedkoopste

Nadere informatie

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid 1 Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid IVC/KSZG/18/222 BERAADSLAGING NR. 18/122 VAN 2 OKTOBER 2018 INZAKE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS OVER HET VERLOOP VAN DE VASTSTELLING

Nadere informatie

Brussel, De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

Brussel, De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hallepoortlaan 5-8, B-1060 Brussel Tel. : +32(0)2/542.72.00 E-mail : commission@privacy.fgov.be Fax.: : +32(0)2/542.72.12 http://www.privacy.fgov.be/ COMMISSIE VOOR DE

Nadere informatie

handleiding slimme meter

handleiding slimme meter handleiding slimme meter 2 Handleiding slimme meter Voor u ligt de handleiding slimme meter. Er zijn verschillende typen slimme meters voor zowel elektriciteit als gas. Met behulp van de afbeeldingen en

Nadere informatie

GROEP GEGEVENSBESCHERMING ARTIKEL 29

GROEP GEGEVENSBESCHERMING ARTIKEL 29 GROEP GEGEVENSBESCHERMING ARTIKEL 29 11194/02/NL WP 62 Ontwerp-werkdocument over de werking van de veiligehavenovereenkomst goedgekeurd op 2 juli 2002 Deze Groep is opgericht op grond van artikel 29 van

Nadere informatie

Besluit van., houdende regels over op afstand uitleesbare meetinrichtingen (Besluit op afstand uitleesbare meetinrichtingen)

Besluit van., houdende regels over op afstand uitleesbare meetinrichtingen (Besluit op afstand uitleesbare meetinrichtingen) Besluit van., houdende regels over op afstand uitleesbare meetinrichtingen (Besluit op afstand uitleesbare meetinrichtingen) (concept 16-03-2011) Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden,

Nadere informatie

Vraag: Welke risico's brengt deze verstrekking met zich mee?

Vraag: Welke risico's brengt deze verstrekking met zich mee? Waarom moet de informatie al in dit stadium worden uitgewisseld? Waarom wordt niet gewacht met de informatie-uitwisseling tot nadat een persoon is veroordeeld? De uitwisseling van dit soort informatie

Nadere informatie

Groep gegevensbescherming artikel 29

Groep gegevensbescherming artikel 29 GROEP GEGEVENSBESCHERMING ARTIKEL 29 5058/00/NL/DEF. WP 33 Groep gegevensbescherming artikel 29 Advies 5/2000 over Het gebruik van openbare abonneelijsten voor omgekeerd zoeken of zoeken met meervoudige

Nadere informatie

Openbare verlichting. De netbeheerder als dé partner voor de transformatie van de lokale openbare ruimte

Openbare verlichting. De netbeheerder als dé partner voor de transformatie van de lokale openbare ruimte Openbare verlichting De netbeheerder als dé partner voor de transformatie van de lokale openbare ruimte Géry Vanlommel (Infrax) en Koen Putteman (Eandis) Hoorzitting Vlaams Parlement Openbare Verlichting

Nadere informatie

Verhuist uw contract voor elektriciteit en aardgas met u mee?

Verhuist uw contract voor elektriciteit en aardgas met u mee? Verhuist uw contract voor elektriciteit en aardgas met u mee? U verhuist. Waarop moet u letten en welke formulieren hebt u nodig? In deze folder ontdekt u alles wat u voor elektriciteit en/of aardgas moet

Nadere informatie

Privacy Statement Zorggroep Het Huisartsenteam

Privacy Statement Zorggroep Het Huisartsenteam Privacy Statement Dit privacy statement is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens door Het Huisartsenteam gevestigd aan de, 4871 DX in Etten-Leur en ingeschreven in de Kamer van Koophandel

Nadere informatie

De opkomst van all-electric woningen

De opkomst van all-electric woningen De opkomst van all-electric woningen Institute for Business Research Jan Peters Directeur Asset Management Enexis Inhoud Beeld van de toekomst Veranderend energieverbruik bij huishoudens Impact op toekomstige

Nadere informatie

billijk is dat leveranciers voordelige contracten opstellen voor klanten die overdag geen energie

billijk is dat leveranciers voordelige contracten opstellen voor klanten die overdag geen energie Visie 2011: de sessies Sessie 9. Energie: zijn slimme meters de toekomst? Vlaanderen staat vandaag op een kruispunt. Hoe willen we de uitdagingen die gepaard gaan met groeiende decentrale stroomproductie

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 62.796/3 van 8 februari 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van de voorwaarden waaraan digitale meters moeten voldoen, vermeld

Nadere informatie

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST (BRUGEL-BESLISSING )

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST (BRUGEL-BESLISSING ) REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST BESLISSING (BRUGEL-BESLISSING-20170421-47) Betreffende de modaliteiten voor de voorstelling van de meetgegevens 21 04 2017 Kunstlaan

Nadere informatie

Privacy Statement. Hieronder vindt u een overzicht van de persoonsgegevens die wij verwerken:

Privacy Statement. Hieronder vindt u een overzicht van de persoonsgegevens die wij verwerken: Privacy Statement Dit is het privacy statement van de vennootschap onder firma Glazenwasserij & Schoonmaakbedrijf Van Haaften V.O.F., gevestigd te (4104 BE) Culemborg aan de Pascalweg 23 H (hierna: Schoonmaakbedrijf

Nadere informatie

Gelet op Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016

Gelet op Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 1/6 Geschillenkamer Beslissing ten gronde 04/2019 van 28 mei 2019 Dossiernummer: DOS-2018-05808 en DOS-2018-05815 De Geschillenkamer van de Gegevensbeschermingsautoriteit, samengesteld uit de heer H. Hijmans,

Nadere informatie

Wat? Waarom? zo zie je meteen het licht! Invoeren van de energieboekhouding

Wat? Waarom? zo zie je meteen het licht! Invoeren van de energieboekhouding E1 zo zie je meteen het licht! Invoeren van de energieboekhouding Wat? Waarom? Energiebesparende acties bouw je niet op los zand. Het is belangrijk om eerst het energieverbruik in kaart te brengen en de

Nadere informatie

Hoe en met wie communiceert uw Kaifa slimme meter?

Hoe en met wie communiceert uw Kaifa slimme meter? Hoe en met wie communiceert uw Kaifa slimme meter? Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bij welke meters kan de communicatie-informatie bekeken worden? 3 3. Welke informatie komt op het display? 4 4. Waarom

Nadere informatie

GDPR: Ontwikkelingen in privacy en de impact op de overheid

GDPR: Ontwikkelingen in privacy en de impact op de overheid GDPR: Ontwikkelingen in privacy en de impact op de overheid Prof. Dr. Frankie Schram, KU Leuven geeft sinds 2003 les aan het KU Leuven en is ook professor Bestuursrecht aan de Antwerp Management School.

Nadere informatie

Hoe zit het met de slimme meter?

Hoe zit het met de slimme meter? SLIMME METERS 14 VEELGESTELDE VRAGEN Hoe zit het met de slimme meter? Een digitale elektriciteitsmeter waarmee standen doorgeven niet meer nodig is. Dat klinkt slim en handig, maar consumenten zitten nog

Nadere informatie

Vul energieovernamedocumenten in.

Vul energieovernamedocumenten in. U verhuist? Vul energieovernamedocumenten in. Waarop moet u letten en welke formulieren hebt u nodig als u verhuist? In deze folder ontdekt u alles wat u voor elektriciteit en/of aardgas moet regelen.

Nadere informatie

Privacyverklaring. Van Hulzen Public Relations B.V. Versie: 1.0 Datum: 14 mei 2018

Privacyverklaring. Van Hulzen Public Relations B.V. Versie: 1.0 Datum: 14 mei 2018 Privacyverklaring Van Hulzen Public Relations B.V. Versie: 1.0 Datum: 14 mei 2018 Dit is de Privacyverklaring van Van Hulzen Public Relations B.V (in deze verklaring Van Hulzen genoemd). Om u goed van

Nadere informatie

Ons kenmerk z Contactpersoon Onderwerp Wetgevingsadvies Wet wijziging financieringsstelsel kinderopvang

Ons kenmerk z Contactpersoon Onderwerp Wetgevingsadvies Wet wijziging financieringsstelsel kinderopvang Autoriteit Persoonsgegevens Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag Prins Clauslaan 60, 2595 AJ Den Haag T 070 8888 500 - F 070 8888 501 autoriteitpersoonsgegevens.nl De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Vergeet niet uw energie mee te verhuizen.

Vergeet niet uw energie mee te verhuizen. Vergeet niet uw energie mee te verhuizen. Energie op uw oude en nieuwe adres: hoe regelt u het correct? MET HANDIG ENERGIEVERHUISFORMULIER GAAT U BINNENKORT VERHUIZEN? Denk er dan aan om uw elektriciteits-

Nadere informatie

Feedback consultatie toegangscontract 16 mei 2014

Feedback consultatie toegangscontract 16 mei 2014 Feedback consultatie toegangscontract 16 mei 2014 Agenda Context en historiek VREG Aftoetsing voorstel toekomstige aanpak - VREG Consultatie toegangscontract: toelichting resultaten en voorstel netbeheerders

Nadere informatie

Ter inleiding 2. 1. Situering in het geheel van de energiemarkt 3. 2. Gebruikelijke argumentatie pro volledige uitrol onderzocht 5

Ter inleiding 2. 1. Situering in het geheel van de energiemarkt 3. 2. Gebruikelijke argumentatie pro volledige uitrol onderzocht 5 Uitbouw van slimme netten en de uitrol van slimme meters ACV, ACOD Brussel, ACW, Vlaams ABVV, Gezinsbond, OIVO, Samenlevingsopbouw, Test-Aankoop 9 september 2011 Ter inleiding 2 1. Situering in het geheel

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis; 1/8 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 98/2014 van 19 november 2014 Betreft: Aanvraag van de Nationale Bank van België (NBB) om toegang te krijgen tot het Rijksregister en het Rijksregisternummer

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Goedkeuring en machtiging tot ondertekening van het Wijzigingsprotocol tot modernisering van het Verdrag

Nadere informatie

Inleiding, toelichting... 2. Algemene bepalingen... 2. Artikel 1: Begripsbepalingen... 2. Artikel 2: Reikwijdte... 3. Artikel 3: Doel...

Inleiding, toelichting... 2. Algemene bepalingen... 2. Artikel 1: Begripsbepalingen... 2. Artikel 2: Reikwijdte... 3. Artikel 3: Doel... PRIVACYREGLEMENT REGIORECHT ANTI-FILESHARINGPROJECT INHOUD Inleiding, toelichting... 2 Algemene bepalingen... 2 Artikel 1: Begripsbepalingen... 2 Artikel 2: Reikwijdte... 3 Artikel 3: Doel... 3 Rechtmatige

Nadere informatie

Privacyverklaring IMW

Privacyverklaring IMW Privacyverklaring IMW Dit is de privacyverklaring van Stichting Instituut voor Maatschappelijk Werk in Tilburg. Om u goed van dienst te zijn en om ons werk zo efficiënt en effectief mogelijk uit te voeren,

Nadere informatie

De Minister van Veiligheid en Justitie. Postbus 20301 2500 EH Den Haag. Advies wetsvoorstel toevoegen gegevens aan procesdossier minderjarige

De Minister van Veiligheid en Justitie. Postbus 20301 2500 EH Den Haag. Advies wetsvoorstel toevoegen gegevens aan procesdossier minderjarige POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl AAN De Minister van Veiligheid en Justitie

Nadere informatie

DE SLIMME METER VRAGEN EN ANTWOORDEN

DE SLIMME METER VRAGEN EN ANTWOORDEN DE SLIMME METER VRAGEN EN ANTWOORDEN Versie augustus 2012 In dit document vindt u vragen en antwoorden over de slimme meter gesorteerd op de volgende onderdelen: Algemeen Plaatsing van de meter Keuzevrijheid

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 21 januari 2003 (28.01) (OR. en) 15528/02 ADD 1. Interinstitutioneel dossier: 2001/0077 (COD) ENER 315 CODEC 1640

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 21 januari 2003 (28.01) (OR. en) 15528/02 ADD 1. Interinstitutioneel dossier: 2001/0077 (COD) ENER 315 CODEC 1640 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 21 januari 2003 (28.01) (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2001/0077 (COD) 15528/02 ADD 1 ENER 315 CODEC 1640 ONTWERP-MOTIVERING VAN DE RAAD Betreft: Gemeenschappelijk

Nadere informatie

Minderjarig Als u minderjarig bent, dan heeft u toestemming van uw ouders of wettelijke voogd nodig om onze Website en Diensten te gebruiken.

Minderjarig Als u minderjarig bent, dan heeft u toestemming van uw ouders of wettelijke voogd nodig om onze Website en Diensten te gebruiken. Privacy- en cookiebeleid Camp4Rent Versie 1.0 Effectief per 1 januari 2019 We respecteren uw privacy, maar soms hebben we persoonlijke gegevens van u nodig. In deze verklaring leest u welke gegevens wij

Nadere informatie

Hoe en met wie communiceert uw Kaifa slimme meter?

Hoe en met wie communiceert uw Kaifa slimme meter? Hoe en met wie communiceert uw Kaifa slimme meter? Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bij welke meters kan de communicatie-informatie bekeken worden? 4 3. Welke informatie komt op het display? 5 4. Waarom

Nadere informatie