Medical and Modular Robotics

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Medical and Modular Robotics"

Transcriptie

1 Programma Mechatronica Forum Medical and Modular Robotics Tijd Zaal: S.046 Zaal: S.047 Zaal: Grand Café Inlooplunch met demonstratievideo s Opening Mechatronica Forum: Medical and Modular Robotics Roy de Kinkelder Autonome Navigatie Abeje Y. Mersha Modular Mobile Manipulator Abeje Y. Mersha Grip op Grijpen Rini Zwikker Grijpen met tactiele slip sensor Hans Langen Afsluiting Mechatronica Forum: Robotize the future Dirk Bekke en Pieter Dillingh Productierobots in de gezondheidszorg Thomas de Haas en Liz Ligthart Grijpen met een twist: iets voor de zorg? Eric Kivits Low-cost sensoren in een exoskelet voor armondersteuning Joris Spikker Navigatie en objectherkenning met low-cost vision Roy de Kinkelder Koffie met live demonstraties Borrel

2 Zaal S046 Tijd 13: Autonomous Navigation Abeje Y. Mersha In de komende jaren zal het aantal ouderen in Nederland drastisch toe nemen. Naast andere maatschappelijke consequenties, zal met name de belasting op de ouderenzorg groter worden. Robots en andere autonome systemen kunnen ondersteuning bieden in de zorg voor ouderen, zodat zij langer zelfstandig kunnen blijven. In deze presentatie zal Abeje Y. Mersha, docent/onderzoeker Robotische Systemen van het Saxion lectoraat Mechatronica, de nadruk leggen op de kernfunctionaliteit voor mobiele zelfstandigheid voor ouderen: navigatie. Hij presenteert een modulair, autonoom-navigerend robotisch systeem, dat bestaat uit basistechnologieën die eenvoudig kunnen worden ingesteld tot op maat gemaakte oplossingen. Dit systeem voorziet de gebruiker van een zekere mate van control, van manuele bediening tot een volledige zelfstandig opererend systeem. Naast toepassing in de zorg, worden ook andere veelbelovende toepassing gepresenteerd. Zaal S047 Tijd 13: Productierobots in de gezondheidszorg Thomas de Haas en Liz Ligthart De ontwikkeling van robots in de gezondheidszorg is van groot belang met de dubbele vergrijzing in het verschiet. Tijdens het project Design Thinking van de minor Ergonomisch Ontwerpen is de inzet van industriële robots op de proef gesteld. Als casus is de Baxter Robot genomen, die speciaal ontwikkeld is om, op het gebied van programmeren, toegankelijk te zijn voor minder technische gebruikers. Door het onderzoek naar de functionaliteit van de Baxter Robot uitgevoerd door onder andere Thomas de Haas en Liz Ligthart, studenten Gezondheidstechnologie van Avans Hogeschool, is naar voren gekomen dat de Baxter succesvol ingezet kan worden bij mensen met dementie of revalideren van een beroerte. Het resultaat van het project is dat de huidige functionaliteiten van Baxter gebruikt kunnen worden om een cognitief stimulerend spel te spelen met de cliënten. Tijdens het project is hiervoor het spelletje Balletje-balletje geprogrammeerd en getest.

3 Zaal S046 Tijd 14: Modular Mobile Manipulator Abeje Y. Mersha Robotarmen (manipulators) worden hoofdzakelijk gebruikt in afgesloten en goed gedefinieerde industriële omgevingen. Sinds enige tijd is hun toepassingsgebied vergroot door ze te plaatsen op mobiele platforms. Echter, de meeste mobiele platforms zijn ontworpen voor slechts één specifieke taak en zijn derhalve minder geschikt voor meerdere toepassingen. In deze presentatie zal Abeje Y. Mersha, docent/onderzoeker Robotische Systemen van het Saxion lectoraat Mechatronica uitleggen hoe de synergetische integratie van vision, manipulatie, en navigerende subsystemen heeft geleid tot de ontwikkeling van een modulair (hardware en software) opgebouwde, vision-based mobiele manipulatie systeem. Dit veelzijdige systeem kan bijvoorbeeld worden ingezet bij het ondersteunen van ouderen in hun dagelijkse activiteiten in een ongestructureerde omgeving. Bovendien, kan dit systeem worden gebruikt in situaties waarbij samenwerking en communicatie met andere robotische systemen noodzakelijk is. Zaal S047 Tijd 14: Grijpen met een twist: iets voor de zorg? Eric Kivits Het lectoraat Robotics & Mechatronics van Avans Hogeschool heeft zich gericht op praktijkgericht onderzoek naar grijpertechnologie. Hoe kunnen robots mensen helpen langer zelfstandig te functioneren in hun eigen woonomgeving? Dat vraagt naar betaalbare robots die een breed scala aan voorwerpen in de huiselijke omgeving kunnen oppakken. Avans heeft ervoor gekozen om een aantal nog relatief onbekende en toch veelbelovende concepten toe te passen. Het hart van de grijper bestaat uit een under-actuated mechanisme in een monolithische structuur voorzien van gatscharnieren. De grijp beweging wordt aangedreven door een twisted string actuator. Met behulp van een slipregeling wordt voorkomen dat het opgepakte voorwerp uit de grijper wegglipt. Eric Kivits is docent/onderzoeker Mechatronica van Avans Hogeschool. Zijn expertise ligt op het gebied van construeren en elektrische aandrijvingen.

4 Zaal S046 Tijd 15:30-16:00 Grip op Grijpen Rini Zwikker Grijpen is een basisfunctie in de robotica. Slim grijpen heeft als doel om met één grijper allerlei verschillende objecten op een optimale wijze beet te kunnen pakken, vaak in combinatie met vision. Toepassingen kunnen liggen in zorg, logistiek of industrie. Een grijper bestaat uit verschillende elementen die in samenhang ontworpen moeten worden: de motor met regeling, de transmissie en de vingers. In het project is eerst bestaande kennis verzameld en op toepasbaarheid beoordeeld. Deze kennis is samengevoegd in diverse robotgrijpers en een testopstelling, waaruit enkele nieuwe inzichten zijn ontstaan. De presentatie geeft een overzicht van het kennisgebied en de resultaten van het onderzoek. Rini Zwikker is onderzoeker in het lectoraat Mechatronica. Zijn specialismen zijn dynamica en systems engineering. Hij werkt daarnaast sinds 2001 bij Demcon als Mechatronics Systems Engineer. Zaal S047 Tijd 15:30-16:00 Low-cost sensoren in een exoskelet voor armondersteuning Joris Spikker Voor mensen met verminderde spierkracht in de armen wil het Roessingh onderzoek doen naar het ondersteunen van de arm met een exoskelet. Naar aanleiding daarvan is binnen het project Medical Robotics een exoskelet voor de arm ontworpen met daarin verschillende sensoren. Om de hoek van de arm nauwkeurig te kunnen meten is daarvoor een goedkope hoeksensor uitgebreid gekarakteriseerd en deze informatie is gebruikt om met deze sensor een hogere nauwkeurigheid te behalen. Dit project heeft inzichten opgeleverd over de gevolgde ontwerpmethodiek en het gedrag van de sensoren. Verder kan het ontwerp van de behuizing en software van de hoeksensor modulair ingezet worden binnen andere projecten. Joris Spikker is docent werktuigbouwkunde en onderzoeker bij het lectoraat Mechatronica van Saxion en betrokken bij projecten waarbij sensortechnologie een belangrijke rol speelt.

5 Zaal S046 Tijd 16:00-16:30 Grijpen met tactiele slip sensor Hans Langen Om in de robotica de vast te pakken objecten niet te beschadigen kan worden gewerkt met compliante grijpers, letterlijk meegaand of licht vervormbaar, of door het toepassen van tactiele slipsensoren die het begin van slip of glijden van het object kunnen detecteren. Deze presentatie bevat deels de ontwikkeling van zo'n slipsensor en de toepassing in een 3D geprinte compliante grijper met capstandrive, en een minder-compliante drievinger-robothand die later ook een instrument als bijv. een pincet moet kunnen hanteren. Hans Langen is docent/onderzoeker docent bij het lectoraat Robotics & Mechatronics van de Avans Hogeschool in Breda. Hij is tevens verantwoordelijk voor de leerlijn Dynamica, Servo- en regeltechniek en Robotica van de opleiding Mechatronica van Avans. Zaal S047 Tijd 16:00-16:30 Navigatie en objectherkenning met low-cost vision Roy de Kinkelder Om een platform autonoom te laten vliegen of rijden zijn optische sensoren en camera s onmisbaar. Daarnaast worden deze camera s vaak gebruikt ter herkenning van objecten in een onbekende ruimte. In het project Medical Robotics is door onderzoekers en studenten onderzoek gedaan naar modulair gebruik van goedkope vision systemen om deze platformen objecten te laten herkennen en mobiele platformen de laten navigeren. Hierbij is o.a. gekeken naar de meerwaarde van stereo vision op een FPGA, maar ook het gebruik van OpenCV libraries in ROS. Roy de Kinkelder is sinds 2014 projectleider en onderzoeker in het lectoraat Mechatronica van Saxion. Zijn achtergrond ligt in de biomedische optica. In het lectoraat doet hij onderzoek naar het gebruik van machine vision en andere robotische systemen waarin vision een rol speelt in samenwerking met bedrijven uit de regio Twente.

6 Zaal S047 Tijd 16:30-16:45 Afsluiting Mechatronica Forum: Robotize the Future Dirk Bekke en Pieter Dillingh Ter afsluiting zullen Dirk Bekke (Saxion) en Pieter Dillingh (NovelT) in discussie gaan met het publiek over de gepresenteerde en nieuwe gewenste technologie en kennis. Wat betekent robotisering, computer vision, Robotic Operating Software, autonome navigatie of rapid robot prototyping voor u? Als persoon, als bedrijf als toekomstige klant? Welke kennisvragen spelen er? Welke bedrijven zijn bereidwillig de publiek-private samenwerkingsverbanden op te zetten en deze kennisvragen op te lossen door het ontwikkelen van proof-of-concepts. Werk je mee of tegen de robotisering? Kortom Robotize the Future. Novel-T is dé plek voor innovatief hightech ondernemerschap, voor zowel studenten en onderzoekers, als startende en bestaande ondernemers. We zetten in op toegang tot kennis, talent en financiële middelen in de context van netwerk en infrastructuur. Dit doen we onder andere met fieldlabs, open innovatiecentra, innovatieprojecten en netwerkmogelijkheden in samenwerking met onze brede portefeuille van succesvolle startups en scale-ups en innovatieve mkb-bedrijven en organisaties. Pieter Dillingh, directie van Novel-T, is expert op het gebied van Smart Industry en de spin in het web voor de bestaande mkb-bedrijven met innovatieve plannen. Hij legt dagelijks vele verbindingen tussen de ondernemer, de wetenschappelijke kennis en faciliteiten voor de verdere ontwikkeling van innovatie.

Robots in de Bouw. Kees van Hee. Stubeco 30-10-2014

Robots in de Bouw. Kees van Hee. Stubeco 30-10-2014 Robots in de Bouw Kees van Hee Stubeco 30-10-2014 Agenda Wat is een robot? Voorbeelden van robots in de bouw Teleoperated Service Robots Rose: service robot voor de zorg Stand van de technologie Andere

Nadere informatie

NC 'Robotics' Normalisatie: de wereld op één lijn.

NC 'Robotics' Normalisatie: de wereld op één lijn. NC 380299 'Robotics' 2017-2018 Normalisatie: de wereld op één lijn. Geachte lezer, Voor u ligt het plan van de normcommissie 'Robotics'. Robots worden steeds vaker toegepast op allerlei plekken. Robots

Nadere informatie

Ontwerp van een inspectierobot voor trace en kwaliteitsbepaling van kleine leidingen

Ontwerp van een inspectierobot voor trace en kwaliteitsbepaling van kleine leidingen Ontwerp van een inspectierobot voor trace en kwaliteitsbepaling van kleine leidingen Pipe Inspection Robot for AuTonomous Exploration (PIRATE) Het Nationale Buisleidingen Platform, 26 April 2012 Edwin

Nadere informatie

Multidisciplinair technisch onderwijs ontplooit zich bij De Cromvoirtse en Bosch Rexroth

Multidisciplinair technisch onderwijs ontplooit zich bij De Cromvoirtse en Bosch Rexroth Multidisciplinair technisch onderwijs ontplooit zich bij De Cromvoirtse en Bosch Rexroth Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en hebben grote gevolgen voor de arbeidsmarkt: oude banen verdwijnen

Nadere informatie

Technolgie & e-health

Technolgie & e-health Technolgie & e-health Nationaal Zorgberoepen Debat Prof.dr.ir. Pieter Jonker Utrecht 13 December 2013 Delft University of Technology Technolgie & e-health Nationaal Zorgberoepen Debat Prof.dr.ir. Pieter

Nadere informatie

Economie 4.0 De bouw klaar voor de toekomst?

Economie 4.0 De bouw klaar voor de toekomst? Robin de Haan KvK Economie 4.0 De bouw klaar voor de toekomst? Duurzaamgebouwd 15 februari 2018 De industrie vormt de ruggengraat van onze economie Economische betekenis van de maakindustrie: Directe impact:

Nadere informatie

"Maatschappelijke positionering van de industrie verbeteren"

Maatschappelijke positionering van de industrie verbeteren "Maatschappelijke positionering van de industrie verbeteren" Evert-Jan Velzing Docent-onderzoeker Hogeschool Utrecht We zien dat er meer positieve aandacht is voor de industrie, maar het belang van de

Nadere informatie

Lego Mindstorms NXT practicum Middag 1

Lego Mindstorms NXT practicum Middag 1 Lego Mindstorms NXT practicum Middag 1 SmartProducts 24 april 2015 Mindstorms NXT practicum Lego Mindstorms NXT practicum Doel Vertrouwd raken met de mogelijkheden van Lego Mindstorms NXT Onderdeel van

Nadere informatie

ATLANTIS GAMES BV. Frank Zijlmans, Managing Director. Innovatie en cross sectorale samenwerking door City of Imagineers

ATLANTIS GAMES BV. Frank Zijlmans, Managing Director. Innovatie en cross sectorale samenwerking door City of Imagineers ATLANTIS GAMES BV Frank Zijlmans, Managing Director Innovatie en cross sectorale samenwerking door City of Imagineers ATLANTIS GAMES BV Spin off van de NHTV op het gebied van game development, onderdeel

Nadere informatie

INNOVATIE- MOTOR VOOR HAVEN EN STAD

INNOVATIE- MOTOR VOOR HAVEN EN STAD INNOVATIE- MOTOR VOOR HAVEN EN STAD _ RDM CENTRE OF EXPERTISE Rotterdam heeft de ambitie uit te groeien tot een klimaatbestendige deltastad met de meest innovatieve en duurzame haven ter wereld. Deze ambitie

Nadere informatie

Lego Mindstorms NXT practicum Middag 1

Lego Mindstorms NXT practicum Middag 1 Lego Mindstorms NXT practicum Middag 1 SmartProducts 21 april 2016 Mindstorms NXT practicum Lego Mindstorms NXT practicum Doel Vertrouwd raken met de mogelijkheden van Lego Mindstorms NXT Onderdeel van

Nadere informatie

Internet of Things: netwerk voor kennis, onderzoek, onderwijs en ontwikkeling Samenwerking van hogescholen, kennisinstituten en industriële partners

Internet of Things: netwerk voor kennis, onderzoek, onderwijs en ontwikkeling Samenwerking van hogescholen, kennisinstituten en industriële partners Internet of Things: netwerk voor kennis, onderzoek, onderwijs en ontwikkeling Samenwerking van hogescholen, kennisinstituten en industriële partners dr. Geert de Haan 1 drs. Wim Smit 2 dr. Jan Dirk Schagen

Nadere informatie

The Future of Work: How Technology Will Impact the Workplace and HR

The Future of Work: How Technology Will Impact the Workplace and HR The Future of Work: How Technology Will Impact the Workplace and HR Stephan Corporaal & Milan Wolffgramm saxion.nl/sihc Techyourfuture.nl De vierde industriële revolutie: Snel-opkomende technologische

Nadere informatie

HKmobile. HKmobile partner in innovatie. Kennis en ervaring beroepenveld en opleidingen. HKmobile

HKmobile. HKmobile partner in innovatie. Kennis en ervaring beroepenveld en opleidingen. HKmobile Virtual Reality, Augmented Reality partner in innovatie Uw presentator Hans Kleinhout Directeur en inspirator van BV Kennis en ervaring beroepenveld en opleidingen Zelf opleider elektrotechnische opleidingen

Nadere informatie

engineering BacHeloroPleIdIng voltijd 2016-2017

engineering BacHeloroPleIdIng voltijd 2016-2017 engineering BacHeloroPleIdIng voltijd 2016-2017 leerroutes: elektrotechniek, engineering, design and InnovatIon, ProdUct design en technische BedrIjFsKUnde creating tomorrow Engineering In het eerste deel

Nadere informatie

Industrieel Ontwerpen

Industrieel Ontwerpen Industrieel Ontwerpen Industrieel ontwerpen, het vakgebied Industrieel Ontwerpen in Twente Industrieel Ont Industrieel ontwerpen, het vakgebied Industrieel Ontwerpen houdt zich bezig met het ontwikkelen

Nadere informatie

Kansen van nieuwe technologie voor inclusie

Kansen van nieuwe technologie voor inclusie Overzicht nieuwe technologie voor inclusie Kansen van nieuwe technologie voor inclusie Deze acht onderzochte nieuwe technologieën bieden diverse mogelijkheden voor inclusie. Nieuwe technologie heeft de

Nadere informatie

Samenwerken met de praktijk met multisdiciplinaire studententeams Selficient

Samenwerken met de praktijk met multisdiciplinaire studententeams Selficient Samenwerken met de praktijk met multisdiciplinaire studententeams Selficient Nadia Verdeyen Center of Expertise Smart Sustainable Cities Solar Decathlon & onderwijsinnovatie Een HU interdisplinair studententeam

Nadere informatie

Objectverplaatsing door humanoids

Objectverplaatsing door humanoids Objectverplaatsing door humanoids Zoeken, Sturen en Bewegen Joris Baan 10576681, David Stap 10608516, Tycho Koster 10667687, Pepijn van Diepen 10537473 June 27, 2014 Abstract Een humanoid wordt gebruikt

Nadere informatie

DIMAEN Brochure 2017 DIMAEN BV. 17 februari 2017 Rev.: 1.1. Page 1 of 5

DIMAEN Brochure 2017 DIMAEN BV. 17 februari 2017 Rev.: 1.1. Page 1 of 5 DIMAEN Brochure 2017 DIMAEN BV Page 1 of 5 DIMAEN BV "Connected Engineering" is onze samenvatting van het verbinden van disciplines, kennis en ervaring. Onze missie is: uitdagingen efficiënt omzetten in

Nadere informatie

De eerste shared Smart Factory in Nederland

De eerste shared Smart Factory in Nederland De eerste shared Smart Factory in Nederland TECHNOLOGIES De nieuwe industriële revolutie Veel bedrijven in de hightechindustrie waren tot voor kort afhankelijk van productiefaciliteiten in lagelonenlanden.

Nadere informatie

NHL Kenniscentrum Computer Vision Lab

NHL Kenniscentrum Computer Vision Lab NHL Kenniscentrum Computer Vision Lab Computer Vision Computer Vision is het automatiseren van visuele inspecties. Met behulp van een computer worden beelden geïnterpreteerd die met een camera zijn vastgelegd.

Nadere informatie

MSS Micro SCADA Systeem

MSS Micro SCADA Systeem Wijnand van Asseldonk / Alex Otten MSS Micro SCADA Systeem Agenda ICT in een oogopslag Aanleiding ontwikkeling MSS Keuzemogelijkheden Uitwerking van de keuze Aanvullende wensen ICT in een oogopslag Opgericht

Nadere informatie

Lectorennetwerp Smart Industry: naar een lerende en innoverende beroepspraktijk. 4 februari 2016 Klaas ten Have

Lectorennetwerp Smart Industry: naar een lerende en innoverende beroepspraktijk. 4 februari 2016 Klaas ten Have Lectorennetwerp Smart Industry: naar een lerende en innoverende beroepspraktijk 4 februari 2016 Klaas ten Have Lectoraten aan Hogescholen De eersten Instelling Naam Over de rol HRO Prof. Dr. Ben van Lier

Nadere informatie

2e Symposium der. M.H. Tromplaan 28. Programma boekje 2015

2e Symposium der. M.H. Tromplaan 28. Programma boekje 2015 2e Symposium der M.H. Tromplaan 28 7513AB Enschede Kamer SB.36 Programma boekje 2015 Bladzijde 2 Over SV Archimedes Bladzijde 3 Informatie Bladzijde 4 De commissie Bladzijde 5 Programma Bladzijde 7-8 Indeling

Nadere informatie

ROBOTICA IN DE OUDERENZORG

ROBOTICA IN DE OUDERENZORG ROBOTICA IN DE OUDERENZORG Een ramp of een zege? Drs. M.C.C.B. Hertoghs-Maatjens Projectleider robot Rose/ Thebe Geen succesverhaal, maar Wel een verhaal over een proeftuin van een prototype teleoperated

Nadere informatie

Domeinbeschrijving Bachelor of ICT. Duurzaam & ICT 30 januari 2014. Jan Dirk Schagen Bestuurslid HBO-I

Domeinbeschrijving Bachelor of ICT. Duurzaam & ICT 30 januari 2014. Jan Dirk Schagen Bestuurslid HBO-I Domeinbeschrijving Bachelor of ICT Duurzaam & ICT 30 januari 2014 Jan Dirk Schagen Bestuurslid HBO-I Sneak Preview: domeinbeschrijving Bachelor of ICT 3.0 Jan Dirk Schagen is bestuurslid van de HBO-I stichting,

Nadere informatie

Innovatie, valorisatie en ondernemerschap 2020. CvB 24-08-2015

Innovatie, valorisatie en ondernemerschap 2020. CvB 24-08-2015 Innovatie, valorisatie en ondernemerschap 2020 CvB 24-08-2015 Innovatie, valorisatie en ondernemerschap Bestaand Kenniscentrum Ondernemerschap Center of Entrepreneurship Value050 Incubator Cube050 Hanze

Nadere informatie

ANOUK ROUMANS TO CODE OR NOT TO CODE.

ANOUK ROUMANS TO CODE OR NOT TO CODE. ANOUK ROUMANS ANOUK ROUMANS TO CODE OR NOT TO CODE. 00 HOOFDVRAAG 00 HOOFDVRAAG Is het relevant voor een UX-designer om development kennis te hebben op gebied van apps? 00 INHOUDSOPGAVE 00 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Platform Bèta Techniek. Connect 05 2015. Chemiedag 2015. Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken?

Platform Bèta Techniek. Connect 05 2015. Chemiedag 2015. Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken? Platform Bèta Techniek Connect 05 2015 Chemiedag 2015 Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken? Succesvolle samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is de basis voor groei van

Nadere informatie

Cobots in de rubber- en kunststofindustrie.

Cobots in de rubber- en kunststofindustrie. Cobots in de rubber- en kunststofindustrie www.universal-robots.com Inhoudsopgave Voorstellen Wat is een cobot? Wat kun je er mee? Wat kunnen wij er mee? Hoe kunnen we dat aanpakken? Even voorstellen dr.

Nadere informatie

Robots: Who Cares? Technologie als Verlengstuk. Inaugurele rede dr. ir. Erwin de Vlugt Lector Technologie voor Gezondheid

Robots: Who Cares? Technologie als Verlengstuk. Inaugurele rede dr. ir. Erwin de Vlugt Lector Technologie voor Gezondheid Robots: Who Cares? Technologie als Verlengstuk Inaugurele rede dr. ir. Erwin de Vlugt Lector Technologie voor Gezondheid Kenniskring Abboy Verkuilen Anita Le Mair Arjan Lock Astrid Jansen Bram Onneweer

Nadere informatie

Workshop Ondernemerschap

Workshop Ondernemerschap HBO Congres 17 april 2014 Workshop Ondernemerschap Geert-Jan Sweers Onno Bieleman - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen - Birch Consultants 1 Onderzoek en ondernemerschap Lectoraten (t=539) 90% 5% 5% Lectoraten

Nadere informatie

Stichting Ieder mbo een practoraat. Elvira Coffetti, Flora van Eck, Jorick Scheerens Woensdag 23 november 2016 BTG ZWS, Ede

Stichting Ieder mbo een practoraat. Elvira Coffetti, Flora van Eck, Jorick Scheerens Woensdag 23 november 2016 BTG ZWS, Ede Stichting Ieder mbo een practoraat Elvira Coffetti, Flora van Eck, Jorick Scheerens Woensdag 23 november 2016 BTG ZWS, Ede Wat is het Practoraat Sociale Media? Drie deelprojecten (Amsterdamse Mbo-agenda):

Nadere informatie

Van component tot vision project

Van component tot vision project Techniek gaat prima samen. Van component tot vision project Al meer dan tien jaar is Data Vision de grootste distributeur van vision componenten in de Benelux met kantoren in Nederland en België. Data

Nadere informatie

Samen creëren en innoveren

Samen creëren en innoveren Samen creëren en innoveren 2 www.mcabv.nl MCA linear motion robotics Wat in 1993 begon met elektromotoren en frequentieregelaars is nu uitgegroeid tot een gepassioneerd specialist in industriële automatisering

Nadere informatie

Met RPA van Bluepond bereikt u meer met uw bestaande team

Met RPA van Bluepond bereikt u meer met uw bestaande team Nu ook voor het MKB Met RPA van Bluepond bereikt u meer met uw bestaande team Als MKB-ondernemer ligt uw focus op gezonde groei. Maar vaak gaat die groei gepaard met meer interne processen, meer administratie,

Nadere informatie

Onderzoeksagenda

Onderzoeksagenda Onderzoeksagenda 20 18-2022 Concept ter voorlegging aan werkveld 30 mei 2018 Anja Overdiek, Haagse Hogeschool Retail Innovation Platform Hét platform van Hogescholen in Nederland voor praktijkgericht onderzoek

Nadere informatie

Laagdrempelige zorg op afstand

Laagdrempelige zorg op afstand Laagdrempelige zorg op afstand Gemoedsrust voor gebruiker als zorgverleners State of the art en 55+ proof Healthcare Technology Tour 2014 24 april 2014 Ambitie Gociety: Morgen: Geavanceerde sensoren en

Nadere informatie

Samenvatting aanvraag macrodoelmatigheidstoets associate degree-opleiding Engineering

Samenvatting aanvraag macrodoelmatigheidstoets associate degree-opleiding Engineering Samenvatting aanvraag macrodoelmatigheidstoets associate degree-opleiding Engineering Saxion. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Veldcommunicatie in relatie tot Smart Factory

Veldcommunicatie in relatie tot Smart Factory Veldcommunicatie in relatie tot Smart Factory Marcel Vennemann Sales Manager Turck B.V. Ruiterlaan 7, NL-8019 BN Zwolle Postbus 297, NL-8000 AG Zwolle T +31 38 422 77 50 F +31 38 422 74 51 E marcel.vennemann@turck.com

Nadere informatie

Programma. Dinsdag 27 november 2012. Voorwoord Presentatie ProduLAS Rondleiding ProduLAS Presentatie BalkenLasMachine Demo BalkenLasMachine

Programma. Dinsdag 27 november 2012. Voorwoord Presentatie ProduLAS Rondleiding ProduLAS Presentatie BalkenLasMachine Demo BalkenLasMachine WELKOM Programma Dinsdag 27 november 2012 Voorwoord Presentatie ProduLAS Rondleiding ProduLAS Presentatie BalkenLasMachine Demo BalkenLasMachine Het bedrijf ProduLAS Robotica Productie Engineering Service

Nadere informatie

Smart Welding Factory. Ard Hofmeijer Innovatie Manager NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek) Projectleider: Smart Welding Factory

Smart Welding Factory. Ard Hofmeijer Innovatie Manager NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek) Projectleider: Smart Welding Factory Smart Welding Factory Ard Hofmeijer Innovatie Manager NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek) Projectleider: Smart Welding Factory Ard Hofmeijer Hoofd innovatie NIL is een onafhankelijke stichting

Nadere informatie

(Nieuwe) opleiding hbo master. Bas Bauland (HAN Kwaliteitszorg) HAN Kwaliteitszorg, t.a.v. Bas Bauland Postbus EJ Arnhem

(Nieuwe) opleiding hbo master. Bas Bauland (HAN Kwaliteitszorg) HAN Kwaliteitszorg, t.a.v. Bas Bauland Postbus EJ Arnhem Format samenvatting aanvraag Algemeen Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Naam instelling (Nieuwe) opleiding hbo master Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Contactpersoon/ contactpersonen Contactgegevens

Nadere informatie

STICHTING IEDER MBO EEN PRACTORAAT DE BEWEGING KRIJGT RICHTING

STICHTING IEDER MBO EEN PRACTORAAT DE BEWEGING KRIJGT RICHTING STICHTING IEDER MBO EEN PRACTORAAT DE BEWEGING KRIJGT RICHTING JORICK SCHEERENS ( @JORICKSCHEERENS ) // ZOEK HET UIT // DONDERDAG 31 JANUARI 2019 VRAGEN? Meer informatie, vragen, opmerkingen of aanvullende

Nadere informatie

Hoe help je eenzame senioren? Door mensen te laten langskomen (dankzij technologie)

Hoe help je eenzame senioren? Door mensen te laten langskomen (dankzij technologie) Editie april 2019 imec Ghent, imec.livinglabs, Application prototyping, Smart Health Hoe help je eenzame senioren? Door mensen te laten langskomen (dankzij technologie) Imec Gent ontwikkelde, samen met

Nadere informatie

Website voor mkb-ondernemers en ontwerpers die met hun producten willen innoveren voor Vitale Ouderen

Website voor mkb-ondernemers en ontwerpers die met hun producten willen innoveren voor Vitale Ouderen Support innovatieprijs 2012: 55plustoolbox.nl Ingestuurd door: Onderwerp: Kenniscentrum Design en Technologie Lectoraat Industrial Design Lector ir. Karin van Beurden Website voor mkb-ondernemers en ontwerpers

Nadere informatie

Visie op Valorisatie. van onderzoeken naar ondernemen. InnoTep, Radboud Universiteit Nijmegen, 30 september 2011. Maarten van Gils

Visie op Valorisatie. van onderzoeken naar ondernemen. InnoTep, Radboud Universiteit Nijmegen, 30 september 2011. Maarten van Gils Visie op Valorisatie van onderzoeken naar ondernemen InnoTep, Radboud Universiteit Nijmegen, 30 september 2011 Maarten van Gils Agenda Persoonlijke introductie Het onderzoeken bij MICORD De overgang in

Nadere informatie

10/5/14. master Beleid- en OrganisaKe- wetenschappen, Universiteit van Tilburg, promoke onderzoek in Onderwijskunde Universiteit Twente.

10/5/14. master Beleid- en OrganisaKe- wetenschappen, Universiteit van Tilburg, promoke onderzoek in Onderwijskunde Universiteit Twente. Universitair Hoofddocent design techniques ID- StudioLab Faculteit Industrieel Ontwerpen TU DelE i.j.mulder@tudele.nl lectoraat ParKcipaKeve InnovaKe CreaKng 010 Hogeschool RoNerdam i.j.mulder@hr.nl master

Nadere informatie

De nieuwe Low cost Servocontroler RBD 4/6 S als opvolger op de bestaande servo controler type RBD 325.

De nieuwe Low cost Servocontroler RBD 4/6 S als opvolger op de bestaande servo controler type RBD 325. Pagina: 1 / 5 De nieuwe Low cost Servocontroler RBD 4/6 S als opvolger op de bestaande servo controler type RBD 325. Het nieuwe alternatief voor een High End servosysteem. Deze nieuwe servocontroler heeft

Nadere informatie

Maak kennis met de techniek achter #IoT. DaVinc3i meeting 29 juni in Aalsmeer / Manfred van der Voort

Maak kennis met de techniek achter #IoT. DaVinc3i meeting 29 juni in Aalsmeer / Manfred van der Voort Maak kennis met de techniek achter #IoT DaVinc3i meeting 29 juni in Aalsmeer / Manfred van der Voort Primer: What is the internet of things? Mogelijke doelen IoT in sierteelt en logistiek Kwaliteit teelt

Nadere informatie

Internet of Things in perspectief geplaatst. Herman Tuininga. Oktober 10, 2017

Internet of Things in perspectief geplaatst. Herman Tuininga. Oktober 10, 2017 Internet of Things in perspectief geplaatst Herman Tuininga Oktober 10, 2017 1 Achtergrond Meer dan 20 jaar ervaring in IoT 30 medewerkers IoT Lab Zwolle Connecting your things 2 IoT is een container begrip

Nadere informatie

Veldcommunicatie in relatie tot Smart Factory

Veldcommunicatie in relatie tot Smart Factory Veldcommunicatie in relatie tot Smart Factory Marcel Vennemann Sales Manager Turck B.V. Ruiterlaan 7, NL-8019 BN Zwolle Postbus 297, NL-8000 AG Zwolle T +31 38 422 77 50 F +31 38 422 74 51 E marcel.vennemann@turck.com

Nadere informatie

Slim samenwerken aan Smart Technology

Slim samenwerken aan Smart Technology Slim samenwerken aan Smart Technology Het CIV Smart Technology (CIV is een afkorting van Centrum voor Innovatief Vakmanschap) is een dynamisch samenwerkingsverband tussen ondernemingen, overheden en het

Nadere informatie

"Wij zijn creatieve denkers met kennis van industriële automatisering" JB Systems Westlandseweg 190 3131 HX Vlaardingen Postbus 108 3130 AC Vlaardingen T +31 10 460 80 60 F +31 10 460 80 00 info@jbsystems.nl

Nadere informatie

Beroepen van de toekomst

Beroepen van de toekomst Beroepen van de toekomst Ruud Smeulders, BrilliantBrains Renée Prins, HBO-i 3 oktober 2013 1 wat denk je dat een trendwatcher doet? 2 en wat doet een futurist? 3 trendwatcher? futurist? niet een waarzegger

Nadere informatie

Autonoom vinden van een object met een quadcopter

Autonoom vinden van een object met een quadcopter Universiteit van Amsterdam Autonoom vinden van een object met een quadcopter Sebastiaan Joustra (10516999) Joeri Bes (10358234) Joeri Sleegers (10631186) Bram Smit (10666656) 27 juni 2014 1 Abstract Dit

Nadere informatie

Industriële Robots. Industrial, Service and Personal Robotics. Industrial, Service and Personal Robots. Industrial, Service and Personal Robots.

Industriële Robots. Industrial, Service and Personal Robotics. Industrial, Service and Personal Robots. Industrial, Service and Personal Robots. Industrial, Service and Personal Robotics TWO EMERGING MARKETS Industriële Robots Industrial Robots Service Robots Mature, established market Market growth slowing, and limited by: Structured environments

Nadere informatie

Conferentie Kwaliteitsnetwerk mbo donderdag 5 oktober JORICK SCHEERENS EN MARIEKE GERVERS Ieder mbo een practoraat - weer een stap verder

Conferentie Kwaliteitsnetwerk mbo donderdag 5 oktober JORICK SCHEERENS EN MARIEKE GERVERS Ieder mbo een practoraat - weer een stap verder Conferentie Kwaliteitsnetwerk mbo donderdag 5 oktober 2017 JORICK SCHEERENS EN MARIEKE GERVERS Ieder mbo een practoraat - weer een stap verder STICHTING IEDER MBO EEN PRACTORAAT Een korte geschiedenis

Nadere informatie

Zoek geen beren, zoek de weg

Zoek geen beren, zoek de weg KIEN Knooppunt Innovatie Elektrotechniek Nederland Wanda Kruijt wandakruijt@stichtingkien.nl Zoek geen beren, zoek de weg Programma 9:00 9:30 Ontvangst met koffie of thee 9:30 9:40 Welkom (Adrie van Duijne)

Nadere informatie

Hei-middag Meten in de zorg. Sandra Beurskens

Hei-middag Meten in de zorg. Sandra Beurskens Hei-middag Meten in de zorg Sandra Beurskens Programma middag 13.00 uur Start programma: meten in de zorg en meetpunt 13.25 uur Database meetinstrumenten.nl: inhoud en ambities Eveline van Engelen 13.40

Nadere informatie

Report. Living Technology. nr.

Report. Living Technology. nr. Januari 2016 5 Living Technology nr. Report Dennis onderzoekt de duurzame zoutstrooier Data gemeente gebruikt voor praktische toepassingen Internationale modewereld gelooft in SaXcell saxion.nl/livingtechnology

Nadere informatie

Goed, beter, best. Eenvoudig en betrouwbaar beoordelen met D-PAC

Goed, beter, best. Eenvoudig en betrouwbaar beoordelen met D-PAC Editie november 2018 Smart Education, Spin-off, Application prototyping Goed, beter, best. Eenvoudig en betrouwbaar beoordelen met D-PAC Schrijftaken en presentaties zijn vaak een cruciaal onderdeel van

Nadere informatie

Op zoek naar ultrasnelle en nauwkeurige multiview-imagingtechnologie?

Op zoek naar ultrasnelle en nauwkeurige multiview-imagingtechnologie? Editie november 2017 Image sensors and vision systems, Smart Industries, imec.engineering Op zoek naar ultrasnelle en nauwkeurige multiview-imagingtechnologie? Ontdek imecs unieke oplossingen Imecs unieke

Nadere informatie

RESOURCEFUL AGEING. Vindingrijkheid als handreiking om te begrijpen wat oudere clienten kunnen en willen met technologie

RESOURCEFUL AGEING. Vindingrijkheid als handreiking om te begrijpen wat oudere clienten kunnen en willen met technologie RESOURCEFUL AGEING Vindingrijkheid als handreiking om te begrijpen wat oudere clienten kunnen en willen met technologie Lectoraat Active Ageing Dr. Louis Neven, Lector Active Ageing, Avans Hogeschool Science,

Nadere informatie

High Tech Sector Arbeidsmarkt en Onderwijs

High Tech Sector Arbeidsmarkt en Onderwijs High Tech Sector Arbeidsmarkt en Onderwijs Presentatie Raad van Advies Engineering, 14 april 2011 Jos Gunsing Lector Mechatronica Academie voor Technologie en Management Avans Hogeschool Mechatronica?!

Nadere informatie

Kennismanagement in de maritieme sector

Kennismanagement in de maritieme sector Kennismanagement in de maritieme sector Het Maritiem Kennis Centrum Presentatie voor de CEDA op 11 mei 2004 door Ir E.W.H. Keizer Voorzitter van het Management Team MKC MKC CEDA -001 1 MKC Kennis en innovatie

Nadere informatie

Project 'Smart tooling procesindustrie'

Project 'Smart tooling procesindustrie' Project 'Smart tooling procesindustrie' Partners zijn o.a.: Het project draagt bij aan: Versnelling overgang kenniseconomie + innovatieve bedrijfsomgeving Uitwisseling kennis & best practices Versterking

Nadere informatie

Innovatie, valorisatie en ondernemerschap Teambespreking

Innovatie, valorisatie en ondernemerschap Teambespreking Innovatie, valorisatie en ondernemerschap 2020 Teambespreking 31-08-2015 Innovatie, valorisatie en ondernemerschap Bestaand Kenniscentrum Ondernemerschap USE2015 Center of Entrepreneurship Value050 Startup

Nadere informatie

Smart Industry 4.0. Edwin van Rensch/Eric Megens

Smart Industry 4.0. Edwin van Rensch/Eric Megens Smart Industry 4.0 Edwin van Rensch/Eric Megens Agenda o Introductie Hotraco Group o Introductie Smart Industry 4.0 o Data model Hotraco Product improvement Remote service Benchmark Additional service

Nadere informatie

Bottleball Onderzoeksverslag MovingMonsters. Uitgevoerd door Arno Classens a.classens@student.fontys.nl

Bottleball Onderzoeksverslag MovingMonsters. Uitgevoerd door Arno Classens a.classens@student.fontys.nl Bottleball Onderzoeksverslag MovingMonsters Uitgevoerd door Arno Classens a.classens@student.fontys.nl 1 1. Inhoudsopgave Wat? Bladzijde 1. Introductie 3 2. Methodologie 4 3. Resultaten 3.1 Oriëntatie

Nadere informatie

Smart Industry in Brabant

Smart Industry in Brabant Smart Industry in Brabant 1 Waarom is (Smart) Industry belangrijk voor Brabant? Vergelijking met Nederland ~20% ~30% ~50% Industrial employment manufacturing industry Company R&D spending Bron: BOM 2 HTSM

Nadere informatie

Professionalisering van docenten. Gerda Geerdink Studiedag Facta 24 maart 2015 Amersfoort

Professionalisering van docenten. Gerda Geerdink Studiedag Facta 24 maart 2015 Amersfoort Professionalisering van docenten Gerda Geerdink Studiedag Facta 24 maart 2015 Amersfoort Opbouw presentatie Welke docenten hebben we nodig? Professionalisering binnen de HAN Resultaten onderzoek naar vier

Nadere informatie

MKB-innovatiestimuleringsplan 2016 voor de topsector HTSM (en ICT) Utrecht, 5 februari 2016

MKB-innovatiestimuleringsplan 2016 voor de topsector HTSM (en ICT) Utrecht, 5 februari 2016 MKB-innovatiestimuleringsplan 2016 voor de topsector HTSM (en ICT) Utrecht, 5 februari 2016 MKB-Innovatiestimuleringsplan voor de topsector HTSM - 1 - Inleiding: De topsector High Tech Systemen en Materialen

Nadere informatie

De impact van techniek op weg naar Voor een Nederland dat mee voorop loopt

De impact van techniek op weg naar Voor een Nederland dat mee voorop loopt De impact van techniek op weg naar 2025 Voor een Nederland dat mee voorop loopt Zes toekomstthema s Zes grotere thema s Mensenwerk oud naast nieuw De stad Nederland op zoek naar de balans Branche zonder

Nadere informatie

Aerospace in de bouw en civiele techniek

Aerospace in de bouw en civiele techniek Techniek, ontwerpen en informatica Aerospace in de bouw en civiele techniek Hoger, duurzamer, mooier en slimmer? Rogier Nijssen, Lectoraat Groot Composiet, Hogeschool Inholland 6 november 2012, Docentendag

Nadere informatie

EVEN VOORSTELLEN. Jan Groothedde. Manager sales en design engineering

EVEN VOORSTELLEN. Jan Groothedde. Manager sales en design engineering AUTOMATISERING CSA EVEN VOORSTELLEN Jan Groothedde Manager sales en design engineering INHOUD Wie zijn wij? Wat is automatisering? Automatisering CSA Afsluiting WIE ZIJN WIJ? WIE ZIJN WIJ? MKB bedrijf

Nadere informatie

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp)

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014 Invulinstructie: Dit formulier is bedoeld voor afstudeeropdrachten die in een periode van gemiddeld 4 maanden (kunnen) worden uitgevoerd. Voor kortere klussen komt

Nadere informatie

"Wij willen de Randstad van uitzendrobots worden"

Wij willen de Randstad van uitzendrobots worden Over Mark Menting Mark Menting heeft meer dan tien jaar ervaring in commercile managementfuncties in de regio Eindhoven. Hij heeft een achtergrond bij uitzender USG People waar hij ruime ervaring heeft

Nadere informatie

WELKOM. 8 e netwerkbijeenkomst 27 oktober 2011

WELKOM. 8 e netwerkbijeenkomst 27 oktober 2011 WELKOM 8 e netwerkbijeenkomst 27 oktober 2011 Partners LeerWerkLoket PROGRAMMA 8e Netwerkbijeenkomst Leren & Werken 16.00 uur Welkom Jan Pieters, Hogeschool InHolland o.a. lid van de stuurgroep Leerwerkloket

Nadere informatie

Centre of Expertise Healthy Ageing: Innovatie in zorg en welzijn en in onderwijs mbo en hbo

Centre of Expertise Healthy Ageing: Innovatie in zorg en welzijn en in onderwijs mbo en hbo www.healthyageing.net Centre of Expertise Healthy Ageing: Innovatie in zorg en welzijn en in onderwijs mbo en hbo Symposium CoE HA Docenten mbo en hbo Assen, 3 februari 2016 Healthy Ageing Active and Healthy

Nadere informatie

Congres Logistiek Slim verbinden! Tien jaar Lectoraat Logistiek: terug- en vooruitblik

Congres Logistiek Slim verbinden! Tien jaar Lectoraat Logistiek: terug- en vooruitblik Congres Logistiek Slim verbinden! Tien jaar Lectoraat Logistiek: terug- en vooruitblik Stef Weijers, Lector Logistiek en Allianties, HAN 31 januari 2013 Anno 2012 In Logistiek is 15% van de bedrijven wel

Nadere informatie

Je voorbereiden op een toekomst die er nu al is. Digitalisering

Je voorbereiden op een toekomst die er nu al is. Digitalisering Je voorbereiden op een toekomst die er nu al is Digitalisering Wat is digitalisering? Inzet van informatie- en communicatietechnologie (ICT) die andere technologieën mogelijk maakt Automatisering Open

Nadere informatie

FLEXIBELE TRANSPORTROBOTS 4/04/2017

FLEXIBELE TRANSPORTROBOTS 4/04/2017 FLEXIBELE TRANSPORTROBOTS 4/04/2017 WORDEN ROBOTS IN DE LOGISTIEK REALITEIT? LUC PLEYSIER 4/04/2017 Agenda Intro robotica Objectieven en project verloop Flexibele transportrobots Innovatieve oplossingen

Nadere informatie

3KSplus. Het uitstekende systeem voor optimale beveiliging

3KSplus. Het uitstekende systeem voor optimale beveiliging 3KSplus Het uitstekende systeem voor optimale beveiliging 3KSplus gepatenteerde technologie & gebruik onder de zwaarste omstandigheden 3KSplus is het mechanische sluitsysteem met de hoogste weerstand.

Nadere informatie

2 De keuze van de hogeschool per individuele conversie geldt voor alle opleidingsvormen, inclusief de te beëindigen varianten. 1 Beoordeling instellingsconversietabellen CDHO 1 2 Opheffing Hogeschool Positief

Nadere informatie

Stichting Ieder mbo een practoraat

Stichting Ieder mbo een practoraat Jaarverslag 2016 Verslag van de realisatie van de activiteiten Stichting Ieder mbo een practoraat Voor u ligt het jaarverslag 2016 van de Stichting Ieder mbo een practoraat. In dit jaarverslag staat wie

Nadere informatie

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017 DE INDUSTRIE: Drie acties voor een nieuw Kabinet MOTOR VAN Manifest 2017 VERNIEUWING Nederlandse industriële bedrijven behoren tot de top van de wereld. We zijn wereldmarktleider in chipmachines en medische

Nadere informatie

Fable Robotica Lesgids

Fable Robotica Lesgids Fable Robotica Lesgids Sandy Bansal 0 Over Fable Robotica Fable is een modulaire constructie set die door iedereen gebruikt kan worden om binnen een paar minuten een robot te bouwen. De verschillende modules

Nadere informatie

Innovatieve hyperspectrale camera voor slechte weerstomstandigheden

Innovatieve hyperspectrale camera voor slechte weerstomstandigheden Editie juli 2017 Innovatieve hyperspectrale camera voor slechte weerstomstandigheden In het Europese I-ALLOW project, werd een camera ontwikkeld met een hyperspectrale filter bovenop een CMOS-sensor. Camera

Nadere informatie

Groeien door samenwerken

Groeien door samenwerken Samenwijs en verder Hoe kan het onderwijs een bijdrage leveren aan de duurzame maatschappelijke innovatie vanuit het concept Samenwijs? Roeland Hogt (Automotive, RDM CoE, Kenniscentrum RDM, ACE) Ism Ans

Nadere informatie

Hoe ga je van idee naar product? Jan Leideman

Hoe ga je van idee naar product? Jan Leideman Hoe ga je van idee naar product? Jan Leideman 1 Demcon Demcon ontwikkelt en produceert producten en modules voor de medisch, industrial en high tech markt Opgericht in 1993, ~200 medewerkers, Vestigingen

Nadere informatie

intelligent software for monitoring centres

intelligent software for monitoring centres intelligent software for monitoring centres Waarom UMO? Binnen Europa en daarbuiten hebben landen te maken met de vergrijzing. Daardoor stijgt de zorgvraag in het komende decennium sterk. Hoe wordt die

Nadere informatie

SMART requirements schrijven

SMART requirements schrijven SMART requirements schrijven Reverse Engineering als aanpak voor leren Requirements Kenniscentrum 27 maart 2012, 18:50 19:30 uur Hossein Chamani, docent en trainer bij Hogeschool Rotterdam 1 Introductie

Nadere informatie

1 Beoordeling instellingsconversietabellen CDHO 1 2 Opheffing Hogeschool Positief advies CDHO: Engineering Engineering AOT Techniek(deeltijd) Einde instroom: 31-12-2011 Einde opleiding: 31-12-2016 Engineering

Nadere informatie

Havo, hier hbo: loud and clear, over.

Havo, hier hbo: loud and clear, over. Havo, hier hbo: loud and clear, over. Bert Schroën Voorzitter netwerk HTNO 28 september 2016 Overzicht presentatie Op naar toekomstbestendig bètatechniekonderwijs ontwikkelingen binnen hbo bètatechniek

Nadere informatie

Program overview. Year 2010/2011 Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science

Program overview. Year 2010/2011 Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science Program overview 07-Oct-2017 18:22 Year 2010/2011 Organization Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science Education Minors EWI Code Omschrijving ECTS EWI-MI-151-10 EWI-MI-151-10 Minor Entrepreneurship

Nadere informatie

Bedrijvendag 15 november 2018

Bedrijvendag 15 november 2018 Bedrijvendag 15 november 2018 De kracht van Delft De Haagse Hogeschool Delft is een nevenvestiging van de hoofdlocatie in Den Haag. Onze bedrijvendagen bieden een platform waarop u gemakkelijk 1-op-1 in

Nadere informatie